FI105309B - Matkaviestinjärjestelmät - Google Patents

Matkaviestinjärjestelmät Download PDF

Info

Publication number
FI105309B
FI105309B FI972722A FI972722A FI105309B FI 105309 B FI105309 B FI 105309B FI 972722 A FI972722 A FI 972722A FI 972722 A FI972722 A FI 972722A FI 105309 B FI105309 B FI 105309B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
network
service
mobile communication
communication device
gsm
Prior art date
Application number
FI972722A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI972722A (fi
FI972722A0 (fi
Inventor
Raino Lintulampi
Original Assignee
Nokia Mobile Phones Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8549117&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI105309(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Publication of FI972722A0 publication Critical patent/FI972722A0/fi
Priority to FI972722A priority Critical patent/FI105309B/fi
Application filed by Nokia Mobile Phones Ltd filed Critical Nokia Mobile Phones Ltd
Priority to AU76564/98A priority patent/AU7656498A/en
Priority to DE69833110T priority patent/DE69833110T2/de
Priority to PCT/FI1998/000469 priority patent/WO1998059513A1/en
Priority to JP50383799A priority patent/JP2002505055A/ja
Priority to EP98924338A priority patent/EP0992170B1/en
Priority to US09/095,906 priority patent/US6377804B1/en
Publication of FI972722A publication Critical patent/FI972722A/fi
Publication of FI105309B publication Critical patent/FI105309B/fi
Application granted granted Critical

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W60/00Affiliation to network, e.g. registration; Terminating affiliation with the network, e.g. de-registration
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/02Processing of mobility data, e.g. registration information at HLR [Home Location Register] or VLR [Visitor Location Register]; Transfer of mobility data, e.g. between HLR, VLR or external networks

Description

1 105309
Matkaviestinjärjestelmät - Mobila kommunikationssystem
Esillä oleva keksintö koskee matkaviestinjärjestelmiä ja vielä erityisemmin menetelmää matkaviestinlaitteen käyttämiseksi maantieteellisellä alueella, jonka 5 ensimmäinen ja toinen matkaviestinverkko peittävät osittain päällekkäin, jossa * mainittu ensimmäinen verkko on matkaviestinlaitteen kotiverkko, ja mainittu ensimmäinen verkko ja mainittu toinen verkko tarjoavat vastaavan ensimmäisen ja toisen palvelujoukon. Esillä oleva keksintö koskee myös järjestelmää tämän käyttömenetelmän toteuttamiseksi.
10
Maailmalla on käytössä useita digitaalisia matkapuhelimia koskevia standardeja. Näihin kuuluvat eurooppalainen GSM-standardi ja US TDMA -standardi. Matkapuhelinpalvelujen kasvavan kysynnän vuoksi uudet standardit, jotka tarjoavat suuremman verkkokapasiteetin ja/tai suurempia tiedonsiirtonopeuksia, 15 tulevat kuitenkin syrjäyttämään useita ellei kaikkia näistä standardeista.
Erityisesti European Telecommunication Standards Institute (ETSI) kehittää parhaillaan niin kutsuttua kolmannen sukupolven liikkuvaa ympäristöä, joka tunnetaan nimellä Universal Mobile Telecommunication System (UMTS), jonka odotetaan olevan toimintakunnossa vuoteen 2002 mennessä. UMTS toimii 2 20 GHz:n taajuusalueella ja sen tarjoama tiedonsiirtonopeus on jopa 2 megabittiä sekunnissa verrattuna olemassa olevan GSM-standardin tarjoamaan nopeuteen, joka on ainoastaan 9,6 kilobittiä sekunnissa.
Siirryttäessä toisen sukupolven standardeista kolmannen sukupolven 25 standardeihin tulee todennäköisesti olemaan ajanjakso, jolloin sekä toisen että kolmannen sukupolven standardien on oltava samanaikaisesti käytössä. On myös mahdollista, että tällaisia samanaikaisesti olemassa olevia verkkoja : operoivat eri operaattorit. Kuten kaikkien aikaisempien standardienkin yhteydessä uusia standardeja toteuttavat verkot otetaan todennäköisesti 30 käyttöön vähitellen, jolloin niiden maantieteellinen peittoalue laajenee ajan kuluessa. On myös mahdollista, että kolmannen sukupolven verkkojen tarjoama maantieteellinen peittävyys on aina pienempi kuin toisen sukupolven verkkojen 105309 tarjoama peittoalue johtuen ensin mainittujen tarpeesta pitää yllä suuribittinopeuksisia tiedonsiirtoja.
On ehdotettu (ainakin Euroopassa), että matkaviestimet, joiden kotiverkoksi on 5 rekisteröity kolmannen sukupolven verkko (ts. verkko, jonka tilaajia matkaviestimet ovat), voisivat siirtyä toisen sukupolven verkkoon, kun viestimet ovat kotiverkon peittävyysalueen ulkopuolella, asianmukaisilla verkko-operaattorien välisillä ristiinlaskutussopimuksilla mahdollisten maantieteellisten rajoitusten vähentämiseksi. Tämä siirtyminen toimii oleellisesti samalla tavalla 10 kuin tavanomaisten GSM-verkkojen ’sijainnin seuranta’ -toiminto (engl. roaming, GSM 03.22), missä viestin voi rekisteröityä vaihtoehtoiseen verkkoon, kun matkaviestimen ja kotiverkon välinen radioyhteys on liian heikko tukemaan liikennekanavaa. Kolmannen sukupolven päätelaitteiden on tietenkin oltava kaksitoimisia, esim. UMTS/GSM, jotta ne voisivat hyödyntää tätä mahdollisuutta.
15
Esillä olevan keksinnön keksijät ovat käsitelleet ongelmaa, miten matkaviestimet, jotka on rekisteröity aiempien sukupolvien verkkoihin, esim. joiden kotiverkko on toisen sukupolven verkko, voivat päästä käyttää uusia palveluja, jotka ovat saatavissa ainoastaan uuden sukupolven verkkojen kautta, 20 esim. kolmannen sukupolven verkkojen. Tämä voi olla edellytys toisen ja kolmannen sukupolven verkko-operaattorien välisille keskinäisille sopimuksille. Sikäli kuin keksijät tietävät, tätä ongelmaa ei ole aiemmin käsitelty.
Esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän avulla matkaviestinlaitetta 25 voidaan käyttää maantieteellisellä alueella, jolla ensimmäisen ja toisen matkapuhelinverkon peittoalueilla on päällekkäisyyttä, ja jossa mainittu ensimmäinen verkko on matkaviestinlaitteen kotiverkko, ja mainittu ensimmäinen * : ja mainittu toinen verkko tarjoavat vastaavasti ensimmäisen ja toisen joukon palveluja mainitulla maantieteellisellä alueella, ja menetelmä käsittää laitteen 30 rekisteröinnin mainittuun ensimmäiseen verkkoon pyydettäessä mainittuun ensimmäiseen palvelujoukkoon kuuluvaa palvelua, ja laitteen rekisteröinnin 3 105309 mainittuun toiseen verkkoon pyydettäessä mainittuun toiseen, muttei mainittuun ensimmäiseen joukkoon kuuluvaa palvelua.
Tyypillisesti, vaikkei pääasiallisesti, mainitun toisen verkon 5 kokonaismaantieteellinen peittoalue on pienempi kuin mainitun ensimmäisen t verkon peittoalue, kuten on todennäköistä ajanjaksona, joka seuraa uuden matkapuhelinstandardin käyttöönottoa, jota standardia mainittu toinen verkko noudattaa.
10 Mainitun toisen, muttei mainitun ensimmäisen verkon tarjoama palvelu on edullisesti suurisiirtonopeuksinen palvelu, jonka siirtonopeus on suurempi kuin on mahdollista mainitun ensimmäisen verkon tarjoamilla palveluilla. Esimerkkejä suuribittinopeuksisista palveluista ovat Internetin selaus, kuvapuhelin ja tietojen etälataus.
15
Palvelua voi pyytää matkaviestinlaite, esim. vasteena käyttäjän syötteelle, tai ensimmäinen verkko esimerkiksi vasteena matkaviestinlaitteeseen tulevaan puheluun. Kummassakin tapauksessa pyydettäessä toiseen, muttei ensimmäiseen joukkoon kuuluvaa palvelua, rekisteröinti mainittuun toiseen 20 verkkoon voi tapahtua automaattisesti mainitun ensimmäisen verkon valvonnassa. Tällöin matkaviestinlaitteen käyttäjän ei tarvitse olla tietoinen rekisteröinnin vaihdosta. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi tehdä päätöksen rekisteröinnin vaihdosta matkaviestinlaitteen käyttöliittymän kautta.
25 Esillä olevan keksinnön eräässä suoritusmuodossa mainittu ensimmäinen verkko on GSM-verkko ja mainittu toinen verkko on UMTS-verkko ja mainittu matkaviestinlaite on kaksitoiminen UMTS/GSM -laite.
v « »
Esillä olevan keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukainen ♦ 30 matkaviestinjärjestelmä käsittää ainakin ensimmäisen ja toisen matkapuhelinverkon, joiden maantieteelliset peltoalueet kattavat toisensa osittain päällekkäin, ja useita matkaviestinlaitteita, joissa mainittu ensimmäinen 4 105309 verkko on matkaviestinlaitteiden kotiverkko, ja mainittu ensimmäinen ja mainittu toinen verkko on järjestetty tarjoamaan vastaavasti ensimmäisen ja toisen joukon puhelinpalveluja mainitulla maantieteellisellä alueella, joka järjestelmä käsittää ohjausvälineet viestinlaitteen rekisteröimiseksi mainittuun ensimmäiseen 5 verkkoon, kun pyydetään mainittuun ensimmäiseen joukkoon kuuluvaa palvelua ja laitteen rekisteröimiseksi mainittuun toiseen verkkoon, kun pyydetään mainittuun toiseen, muttei mainittuun ensimmäiseen joukkoon kuuluvaa palvelua.
10 Ohjausvälineet voivat käsittää välineet, jotka liittyvät kuhunkin matkaviestinlaitteeseen rekisteröinninpurkupyynnön lähettämiseksi ensimmäiseen verkkoon ja rekisteröintipyynnön lähettämiseksi toiseen verkkoon, kun pyydetään mainittuun toiseen, muttei mainittuun ensimmäiseen joukkoon kuuluvaa palvelua. Vaihtoehtoisesti ohjausvälineet voivat käsittää välineet, jotka 15 liittyvät ensimmäiseen verkkoon viestinlaitteelta tulevaan mainittuun toiseen, muttei mainittuun ensimmäiseen joukkoon kuuluvaa palvelua koskevaan pyyntöön vastaamiseksi rekisteröimällä viestinlaite uudelleen toiseen verkkoon.
Matkaviestinlaitteet voivat olla esimerkiksi matkapuhelimia, 20 matkapuhelimen/PDA-laitteen (Personal Digital Assistant) yhdistelmiä tai muita laitteita, jotka käyttävät langatonta puhelinviestintää.
Jotta esillä oleva keksintö voitaisiin ymmärtää paremmin ja osoittaaksemme, kuinka se voidaan toteuttaa käytännössä, viittaamme esimerkinomaisesti 25 oheisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää kaaviomaisena esimerkkinä olevien toisen ja kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon maantieteellistä peittoaluetta;
Kuvion 2 lohkokaavio esittää kuvion 1 toisen ja kolmannen sukupolven verkkojen 30 arkkitehtuuria;
Kuvion 3 vuokaavio esittää matkaviestimen toimintaa kuvion 1 verkkojen peltoalueella; 5 105309
Kuvio 4 esittää signalointitasolla kuvion 3 menetelmän toteuttamista piirikytkentäisessä siirrossa; ja
Kuvio 5 esittää signalointitasolla kuvion 3 menetelmän toteuttamista pakettikytkentäisessä siirrossa.
5 %
Kuten jo edellä totesimme, Euroopassa käyttöönotettavilla UMTS-verkoilla on todennäköisesti ainoastaan rajallinen maantieteellisellä peittävyys. Tätä tilannetta havainnollistetaan kuviossa 1, jossa UMTS-verkon tarjoama peittoalue 1 osuu jo aiemmin käytössä olleen GSM-verkon peittoalueen sisäpuolelle. Kun 10 UMTS-yhteensopiva matkaviestin (MS) 3, jonka kotiverkko (tai yleinen matkaviestinkotiverkko HPLMN eli home public land mobile network) on UMTS-verkko, sijaitsee UMTS-verkon peittoalueen 1 sisäpuolella, MS 3 rekisteröidään UMTS-verkkoon ja se pystyy hyödyntämään kaikkia tuon verkon tarjoamia palveluja (tai ainakin niitä palveluja, jotka MS-käyttäjä on tilannut). Edellyttäen, 15 että matkaviestin on myös GSM-yhteensopiva ja, että UMTS- ja GSM-verkko-operaattorien välillä on olemassa asianmukainen sopimus, MS:n havaitessa liikkuneensa UMTS-verkon peittoalueen 1 ulkopuolelle, se pystyy rekisteröitymään GSM-verkkoon (yleisenä matkaviestinvierasverkkona VPLMN eli visiting public land mobile network) ja hyödyntämään GSM-verkon tarjoamia 20 palveluja. GSM-verkon tarjoamat palvelut ovat todennäköisesti rajoitetumpia kuin UMTS-verkon tarjoamat palvelut, mutta tämän haitan korvaa selvästi UMTS-verkkotilaajan käytettävissä oleva suurempi peittoalue. Tämä järjestely « vastaa periaatteessa nykyisten GSM-matkaviestimien käytettävissä olevaa ’peittoalueen seuranta’ -toimintoa, joka toimii esimerkiksi matkaviestimen 25 siirtyessä maasta toiseen, kuten GSM-määrittelyssä 03.22 on määritetty.
GSM- ja UMTS-verkkojen arkkitehtuuria esitetään kaaviona kuviossa 2, missä kaksitoiminen GSM/UMTS MS 3 viestii joko UMTS-BSS:n (tukiasemajärjestelmä) . 4 ja GSM/GPRS (yleinen pakettiradiopalvelu) -ydinverkon 5 kanssa tai 30 GSM/DCS BSS:n 6 ja GSM/GRPS -ydinverkon 7 kanssa. Kaksi ydinverkkoa 5,7 toimivat yhteistyössä kahden verkko-operaattorin välisen sijainnin seuranta -sopimuksen mukaisesti.
‘ 105309
Pohditaan tilannetta, jossa MS 3 on rekisteröity GSM-verkkoon, joka on siis sen kotiverkko HPLMN. MS 3 voi hyödyntää GSM*palveluja koko GSM-peittoalueen 2 alueella mukaan lukien UMTS-peittoalue 1, koska ne kattavat toisensa osittain 5 päällekkäin. Jos MS 3 haluaa kuitenkin hyödyntää palvelua, jonka tarjoaa UMTS-verkko (joka toimii VPLMNinä), muttei GSM-verkko, MS 3:n on ’vaellettava’ (’roam’) saadakseen tuon palvelun. Tämä eroaa tavanomaisesta GSM:n tarjoamasta 'sijainnin seurannasta’, eikä sitä määritetä GSM-määrityksessä 03.22. Kuvion 3 vuokaavio palvelutoiminnan seurannasta 10 havainnollistaa sen, että MS 3 valitsee HPLMN:n niin kauan kuin tuo verkko on käytettävissä ja HPLMN tarjoaa valitun palvelun.
Palvelun seuranta eroaa perinteisestä sijainnin seurannasta siinä, että edellisessä ei välttämättä tarvita sijainnin päivitystä eikä näin myöskään sijainnin 15 rekisteröimistä, koska MS 3 voi pysyä rekisteröitynä GSM-kotiverkkoon, joka tietää MS 3:n sijainnin.
Kuvio 4 havainnollistaa mahdollisen toteutusskenaarion palvelutoiminnon seurannasta, missä MS 3:n ja verkkojen välinen tiedonsiirto tapahtuu 20 piirikytkentäisenä siirtona (ts. missä yksi tai useampia liikennekanavia on varattu lähetyksen ajaksi). Kuviossa 4 on käytetty seuraavia selityksiä.
MS matkaviestin RAN radioliittymäverkko 25 CN ydinverkko GSM-op GSM-operaattori, ensimmäisen verkon omistaja UMTS-ορ UMTS-operaattori, toisen verkon omistaja
Seuraavassa taulukossa on kuvion 4 viestien selitykset: A-HORequest merkki radioliittymäverkolta, että tarvitaan kanavanvaihto 30 ϊ 105309 MAP-prepare-HO kanavanvaihtopyyntö verkkojen välillä A-HORequest kanavanvaihtopyyntö radioliittymäverkolle A-HOAck kanavanvaihtopyynnön hyväksyminen radioliittymäverkolta 5 MAP-prepare-HO-resp vastaus kanavanvaihtopyyntöön verkkojen välillä * A-HOCommand kanavanvaihtokäsky radioliittymäverkolle HOCommand kanavanvaihtokäsky MS:lle HOAccess MS lähettää liityntäyrityksen radioliittymäverkolle A-HOdetect radioliittymäverkko ilmoittaa verkolle, että MS:n 10 liityntäyritys on havaittu MAP-process-access- merkki, että kanavanvaihtoprosessi on meneillään sig HOComplete radioliittymäverkko ilmoittaa MS:lle, että kanavanvaihtoprosessi on suoritettu 15 A-HOComplete radioliittymäverkko ilmoittaa ensimmäiselle verkolle, että kanavanvaihtoprosessi on suoritettu MAP-send-end-sig toinen verkko ilmoittaa ensimmäiselle verkolle, että kanavanvaihtoprosessi on suoritettu A-cir-command ensimmäinen verkko käskee radioliittymäverkkoa 20 vapauttamaan varatut radioresurssit
Signalointi voidaan jakaa kahdeksaan vaiheeseen seuraavasti: * 1. MS lähettää palvelupyynnön yhdessä palvelun laatuparametrien (Quality of 25 Service, i.e. QoS) kanssa GSM-verkkoon. Nämä QoS-parametrit voivat sisältää bittisiirtonopeuden, bittivirhetaajuuden ja siirtoviiveen.
2. GSM-verkko analysoi palvelulle käytettävissä olevat resurssit. GSM-verkko ψ , * havaitsee, ettei se voi tarjota pyydettyä palvelun laatua, jolloin se lähettää kanavanvaihtopyynnön UMTS-verkkoon.
* 30 3. UMTS-verkko hyväksyy kanavanvaihtopyynnön. MS komennetaan UMTS- verkkoon kanavanvaihtokäskyllä, ja MS tekee liityntäyrityksen siirryttyään UMTS-verkon soluun.
8 105309 4. UMTS-verkko on havainnut kanavanvaihtoliitynnän, ja GSM-verkon resurssit vapautetaan.
5. MS jatkaa palvelupyynnön signalointia UMTS-verkon kanssa.
6. UMTS-verkko aloittaa laskutustoimet laskuttaakseen GSM-verkkoa 5 palvelusta.
7. Kun palvelu vapautetaan, laskutustoimet lopetetaan.
8. MS valitsee GSM-verkon, jos se on käytettävissä.
Kuvio 5 havainnollistaa mahdollista toteutusskenaariota palvelutoiminnon 10 seurannassa (roaming), missä MS 3 ja verkkojen välinen tiedonsiirto tapahtuu pakettikytkentäisenä siirtona (ts. missä siirtoaikavälit kohdennetaan dynaamisesti siirtoon tarpeen ja prioriteetin mukaisesti). Kuviossa 5 on käytetty seuraavia selityksiä: 15 MS matkaviestin BSS tukiasemajärjestelmä SGSN palveleva GPRS-tukisolmu GPRS yleinen pakettiradiopalvelu GGSN yhdyskäytävän GPRS-tukisolmu 20 RAN radioliittymäverkko IP Kohteena oleva Intemet-yhteyskäytäntösolmu *
Seuraavassa taulukossa on kuvion 5 viestien selitykset: SENDER(session, sovellusistunto MS:ssä pyytää send_Tspec:ssä kuvattua sender_Tspec) palvelun laatua UPCALL(session, virheilmoitus koodilla ’’palvelun laatua ei voida tarjota” resv_error) MM-RA-update reititysalueen päivitysilmoitus * SGSN context MS:lle pyydetään kontekstia request 9 105309 GTP-SGSN context kontekstipyyntö kahden GGSN:n välillä request GTP-SGSN context kontekstipyynnön vahvistus response
Cancel location sijainti peruutettu edellisestä SGSN:stä ψ
Cancel location ack sijainnin peruutuksen kuittaus SGSN context GGSN hyväksynyt MS:n kontekstiaktivoinnin response MM-RA- reititysalueen päivityksen vahvistus updateAccepted path(sender, palvelunlaatupyyntö kohteena olevalle IP-solmulle sender_Tspec) rsvp(Tspec) yhdistetty palvelunlaatupyyntö edelliselle IP-solmulle UPCALL(session, vahvistetaan yhteys ja palvelun laatu resv_confirm) RELEASE(session) istunnon vapautus resvTear(session) resurssien vapautus IP-solmujen välillä
Signalointi voidaan jälleen jakaa kahdeksaan päävaiheeseen seuraavalla tavalla: 5 1. Sovellus MS:ssä lähettää palvelupyynnön sekä palvelun laatuparametrit GSM-verkkoon.
2. Käytettävissä olevat radioresurssit analysoidaan, ja palvelupyyntö torjutaan resurssien puuttumisen vuoksi. MS valitsee UMTS-verkon.
3. GSM- ja UMTS-verkot vaihtavat tietoja MS:stä ja lopulta UMTS-10 verkko antaa MS:lle luvan liittyä verkkoon.
r ' 4. Sovellus MS:ssä lähettää palvelupyynnön sekä palvelun laatuparametrit UMTS-verkkoon.
n 5. UMTS-verkolla on käytettävissä olevia radioresursseja, ja se lähettää tie-ilmoituksen kohteena olevaan IP-solmuun. Resurssit istuntoa varten 15 perustetaan, ja MS:lle vahvistetaan resurssien varaukset.
10 105309 6. Sovelluksen välinen tiedonsiirto alkaa. Laskutus ja seuranta alkavat.
7. Sovellus suljetaan tai aika päättyy. Istunto lopetetaan ja resurssivaraukset vapautetaan.
8. MS valitsee GSM-verkon. UMTS-verkko laskuttaa GSM-verkkoa 5 palvelusta.
Kuvien 4 ja 5 toteutuksissa GSM-verkko päättää MS:n pyynnön perusteella voiko se tarjota pyydetyn palvelun vai ei, ja näin ollen sen, pitääkö MS:n siirtyä UMTS-verkkoon vai ei. Tällä tavoin toiminta on huomaamatonta käyttäjälle, joka 10 on tietämätön tapahtuneesta kanavanvaihdosta. Vaihtoehtoisesti MS voidaan kuitenkin konfiguroida niin, että se pystyy ratkaisemaan milloin GSM-verkko ei tarjoa pyydettyä palvelua. MS voi silloin automaattisesti tai käyttäjän antaman kehotteen jälkeen purkaa rekisteröinnin GSM-verkkoon ja myöhemmin rekisteröitymään UMTS-verkkoon.
15
Alan ammattimiehille on ilmeistä, että edellä kuvattuihin suoritusmuotoihin voidaan tehdä muutoksia poikkeamatta esillä olevan keksinnön puitteista.
Keksintöä voidaan esimerkiksi käyttää tarjoamaan palvelun seurantaa minkä tahansa kahden tai useamman verkon välillä, esim. kahden GSM-verkon tai 20 kahden UMTS-verkon, joiden tarjoamat palvelut ovat lukumäärältään tai tasoltaan erilaisia.
m
Sanastoa 25 BSS tukiasemajärjestelmä DCS Digital Cellular System (1800 MHz:n taajuudella) DECT Digital European Cordless Telecommunications ·' HLR kotirekisteri HPLMN yleinen matkaviestinkotiverkko e 30 IETF Internet Engineering Task Force IMSI kansainvälinen matkaviestintilaajan tunnus IP Intern et-yhteyskäytäntö " 105309 GPRS yleinen pakettiradiopalvelu GSM yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestinjärjestelmä MS matkaviestin RSVP varauskäytäntö 5 UMTS Universal Mobile Telecommunications System

Claims (10)

105309
1. Menetelmä matkaviestinlaitteen käyttämiseksi maantieteellisellä alueella, 5 jonka ensimmäisen ja toisen matkapuhelinverkon peltoalueilla on päällekkäisyyttä, ja jossa mainittu ensimmäinen verkko on matkaviestinlaitteen kotiverkko, ja mainittu ensimmäinen ja mainittu toinen verkko tarjoavat vastaavasti ensimmäisen ja toisen palvelujoukon mainitulla maantieteellisellä alueella, ja menetelmä käsittää laitteen rekisteröinnin 10 mainittuun ensimmäiseen verkkoon pyydettäessä mainittuun ensimmäiseen palvelujoukkoon kuuluvaa palvelua, ja laitteen rekisteröinnin mainittuun toiseen verkkoon pyydettäessä mainittuun toiseen, muttei mainittuun ensimmäiseen palvelujoukkoon kuuluvaa palvelua.
2. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, jossa mainitun toisen verkon maantieteellinen peittoalue on kokonaisuudessaan pienempi kuin mainitun ensimmäisen verkon.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, jossa mainitun toisen 20 verkon, muttei mainitun ensimmäisen verkon tarjoama palvelu on suurisiirtonopeuksinen palvelu.
4. Minkä tahansa edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, jossa matkaviestinlaite pyytää palvelua vasteena käyttäjän syötteelle. 25 : - 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, jossa ensimmäinen verkko pyytää palvelua vasteena matkaviestinlaitteelle tulevalle puhelulle.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen menetelmä, jossa mainitun toisen, 30 muttei mainitun ensimmäisen palvelujoukon palvelua pyydettäessä rekisteröinti mainittuun toiseen verkkoon tapahtuu automaattisesti mainitun ensimmäisen verkon ohjauksessa.
7. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, jossa 35 mainittu ensimmäinen verkko on GSM-verkko, ja mainittu toinen verkko on UMTS-verkko, ja mainittu matkaviestinlaite on kaksitoiminen UMTS/GSM-laite. 13 105309
8. Matkaviestinjärjestelmä, joka käsittää ainakin ensimmäisen ja toisen matkapuhelinverkon, joiden maantieteelliset peittoalueet ovat ainakin osittain päällekkäin, ja useita matkaviestinlaitteita (3), jossa mainittu ensimmäinen verkko on matkaviestinlaitteiden (3) kotiverkko, ja mainittu ensimmäinen ja 5 mainittu toinen verkko on järjestetty tarjoamaan vastaavasti ensimmäisen ja toisen joukon puhelinpalveluja mainitulla maantieteellisellä alueella, ja järjestelmä käsittää ohjausvälineet (5) viestintälaitteen (3) rekisteröimiseksi mainittuun ensimmäiseen verkkoon pyydettäessä mainitun ensimmäisen palvelujoukon palvelua, ja laitteen (3) rekisteröimiseksi toiseen verkkoon 10 pyydettäessä mainitun toisen palvelujoukon, muttei mainitun ensimmäisen palvelujoukon palvelua.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestelmä, jossa ohjausvälineet voivat käsittää kuhunkin matkaviestinlaitteeseen (3) liittyvät välineet rekisteröinnin 15 purkupyynnön lähettämiseksi mainittuun ensimmäiseen verkkoon ja rekisteröintipyynnön lähettämiseksi toiseen verkkoon pyydettäessä mainitun toisen, muttei mainitun ensimmäisen palvelujoukon palvelua.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestelmä, jossa ohjausvälineet käsittävät 20 ensimmäiseen verkkoon liittyvät välineet viestintälaitteelta (3) tulleeseen mainitun toisen palvelujoukon, muttei mainitun ensimmäisen palvelujoukon palvelua koskevaan pyyntöön vastaamiseksi rekisteröimällä viestinlaite (3) uudelleen toiseen verkkoon. 9 % 105309
FI972722A 1997-06-24 1997-06-24 Matkaviestinjärjestelmät FI105309B (fi)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI972722A FI105309B (fi) 1997-06-24 1997-06-24 Matkaviestinjärjestelmät
AU76564/98A AU7656498A (en) 1997-06-24 1998-06-02 Method of operating a dual mode mobile telephone
EP98924338A EP0992170B1 (en) 1997-06-24 1998-06-02 Method of operating a dual mode mobile telephone
DE69833110T DE69833110T2 (de) 1997-06-24 1998-06-02 Verfahren zum betreiben eines dualmode-mobiltelefons
PCT/FI1998/000469 WO1998059513A1 (en) 1997-06-24 1998-06-02 Method of operating a dual mode mobile telephone
JP50383799A JP2002505055A (ja) 1997-06-24 1998-06-02 デュアルモード移動電話機を操作する方法
US09/095,906 US6377804B1 (en) 1997-06-24 1998-06-11 Mobile communication systems

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI972722A FI105309B (fi) 1997-06-24 1997-06-24 Matkaviestinjärjestelmät
FI972722 1997-06-24

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI972722A0 FI972722A0 (fi) 1997-06-24
FI972722A FI972722A (fi) 1998-12-25
FI105309B true FI105309B (fi) 2000-07-14

Family

ID=8549117

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI972722A FI105309B (fi) 1997-06-24 1997-06-24 Matkaviestinjärjestelmät

Country Status (7)

Country Link
US (1) US6377804B1 (fi)
EP (1) EP0992170B1 (fi)
JP (1) JP2002505055A (fi)
AU (1) AU7656498A (fi)
DE (1) DE69833110T2 (fi)
FI (1) FI105309B (fi)
WO (1) WO1998059513A1 (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9801096B2 (en) 2003-07-07 2017-10-24 Conversant Wireless Licesing S.A.R.L. Generic service request procedure in a multimode system

Families Citing this family (81)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7280821B2 (en) * 1998-10-27 2007-10-09 At&T Bls Intellectual Property, Inc. Outgoing call handling system and method
FR2774842B1 (fr) * 1998-02-06 2000-03-03 Alsthom Cge Alcatel Procede de selection de cellule dans un systeme cellulaire de radiocommunications mobiles
DE19829797A1 (de) * 1998-07-03 2000-01-05 Viag Interkom Gmbh & Co Kommunikationssystem und ein hierfür geeignetes Verfahren zum Betreiben des Kommunikationssystems
FI105969B (fi) * 1998-08-10 2000-10-31 Nokia Networks Oy Palvelunlaadun hallinta matkaviestinjärjestelmässä
US6389298B1 (en) * 1999-01-11 2002-05-14 Lucent Technologies Inc. Signaling to support wireless service redirection
KR100496942B1 (ko) * 1999-01-25 2005-06-23 노키아 네트워크즈 오와이 무선 엑세스 네트워크들 간의 상호동작
EP1024676A1 (en) * 1999-01-31 2000-08-02 TELEFONAKTIEBOLAGET LM ERICSSON (publ) Communication system, methods of managing a communication system and mobile user equipment
SE516122C2 (sv) * 1999-02-11 2001-11-19 Ericsson Telefon Ab L M Anordning och förfarande relaterande till paketdatakommunikation och ett paketdatakommunikationssystem
GB9906198D0 (en) * 1999-03-18 1999-05-12 Lucent Technologies Inc Improved random access channel
GB2389750B (en) 1999-05-28 2004-02-25 Nec Corp Mobile telecommunications system
GB9913102D0 (en) * 1999-06-04 1999-08-04 Nokia Telecommunications Oy An element for a communications system
FI107486B (fi) * 1999-06-04 2001-08-15 Nokia Networks Oy Autentikaation ja salauksen järjestäminen matkaviestinjärjestelmässä
GB2352586B (en) * 1999-06-07 2004-03-10 Nec Corp Handover between mobile networks
DE59906439D1 (de) * 1999-08-18 2003-09-04 Alcatel Sa Datenübertragung zwischen einer ersten Mobilfunkvermittlungsstelle eines ersten Mobilfunksystems und einer zweiten Mobilfunkvermittlungsstelle eines zweiten Mobilfunksystems
EP1079655B1 (en) * 1999-08-23 2005-02-09 Lucent Technologies Inc. RAU optimisation for UMTS URA connected state
US6853648B1 (en) * 1999-09-08 2005-02-08 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method, apparatus, and system for enabling communication between second generation and third generation packet data networks
KR100709622B1 (ko) * 1999-09-20 2007-04-19 톰슨 라이센싱 무선 홈 네트워크에 디바이스를 등록시키기 위한 방법
DE69926548T2 (de) 1999-11-03 2006-03-30 Nokia Corporation Verfahren und vorrichtung zur auswahl von informationen zur identifikationsbestätigung
US6842431B2 (en) * 1999-11-04 2005-01-11 Lucent Technologies Inc. Methods and apparatus for characterization, adjustment and optimization of wireless networks
EP1102511A1 (en) * 1999-11-15 2001-05-23 TELEFONAKTIEBOLAGET LM ERICSSON (publ) Method for a handover between different nodes in a mobile communication system
US6748217B1 (en) * 1999-12-30 2004-06-08 Denso Corporation Rapid acquisition and system selection of mobile wireless devices using a system map
AU2718701A (en) * 2000-01-04 2001-07-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Redirection at terminating call setup for dual-mode mobile stations operating through radio access networks having non-integrated air interface standards
GB2359220A (en) * 2000-02-03 2001-08-15 Orange Personal Comm Serv Ltd Handover in accordance with a network policy
GB2359451A (en) * 2000-02-15 2001-08-22 Motorola Inc Communication network including a virtual terminal
FI112562B (fi) * 2000-02-29 2003-12-15 Nokia Corp Mittausaukkojen määrittäminen keskinäistaajuksien mittauksessa
WO2001067795A1 (de) * 2000-03-06 2001-09-13 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur steuerung einer intersystem-verbindungsweiterschaltung
FI109957B (fi) * 2000-03-06 2002-10-31 Nokia Corp Menetelmä palveluinformaation siirtämiseksi ja radiojärjestelmä
EP3024283A1 (en) * 2000-04-03 2016-05-25 Nokia Technologies Oy Determining which plurality of cells a mobile station is associated with in idle state
WO2001086991A1 (en) * 2000-05-08 2001-11-15 Nokia Corporation Method and system for modifying the contents of a database of a communication network, and communication network
DE10024584A1 (de) * 2000-05-19 2002-01-17 Deutsche Telekom Mobil Verfahren zum Betrieb eines Dual- oder Mehrband-Mobilfunkendgeräts und Mobilfunkendgerät
US6970719B1 (en) 2000-06-15 2005-11-29 Sprint Spectrum L.P. Private wireless network integrated with public wireless network
US7010300B1 (en) * 2000-06-15 2006-03-07 Sprint Spectrum L.P. Method and system for intersystem wireless communications session hand-off
US7451476B1 (en) * 2000-06-20 2008-11-11 Motorola, Inc. Method and apparatus for interfacing a network to an external element
FI20001512A (fi) * 2000-06-26 2001-12-27 Nokia Corp Salaamattoman käyttäjäliikenteen kontrollointi
CA2414066C (en) 2000-06-29 2011-12-06 Nokia Corporation Operator forced inter-system handover
US6546247B1 (en) * 2000-09-08 2003-04-08 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Home location server and call processing method in a hybrid second/third generation radio telecommunications network
AU2002215163A1 (en) 2000-10-09 2002-04-22 Nokia Corporation Service priorities in multi-cell network
GB0024705D0 (en) 2000-10-09 2000-11-22 Nokia Networks Oy Communication system
US8849276B2 (en) 2000-12-29 2014-09-30 At&T Mobility Ii Llc Intelligent network selection based on quality of service and applications over different wireless networks
US7433929B2 (en) * 2000-12-29 2008-10-07 At&T Mobility Ii Llc Intelligent network selection based on quality of service and applications over different wireless networks
US7184764B2 (en) * 2001-02-08 2007-02-27 Starhome Gmbh Method and apparatus for supporting cellular data communication to roaming mobile telephony devices
WO2002074002A1 (en) * 2001-03-09 2002-09-19 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method and device for a shared radio network
FI111506B (fi) * 2001-03-14 2003-07-31 Nokia Corp Menetelmä palvelun laatutason valitsemiseksi langattomassa tiedonsiirtojärjestelmässä
FR2823054A1 (fr) * 2001-03-28 2002-10-04 Evolium Sas Procede d'identification de cellule dans un systeme cellulaire de radiocommunications mobiles
MXPA02011864A (es) * 2001-03-30 2004-07-30 Nokia Corp Metodo para soportar una conmutacion entre redes de acceso de radio.
GB0111290D0 (en) * 2001-05-09 2001-06-27 Nokia Corp Registration in a communication system
US7403517B2 (en) 2001-06-20 2008-07-22 Nokia Corporation System, device and method for providing call forwarding in dual subscription mode
GB2378094B (en) * 2001-07-27 2004-12-22 Vodafone Plc Telecommunications systems and methods and smart cards for use therewith
US7215965B2 (en) * 2001-11-01 2007-05-08 Airbiquity Inc. Facility and method for wireless transmission of location data in a voice channel of a digital wireless telecommunications network
US7031717B2 (en) * 2001-11-02 2006-04-18 General Motors Corporation Method of providing a wireless service connection for a mobile vehicle
GB2382270B (en) * 2001-11-16 2006-06-14 Nec Technologies Improved location systems in cellular communications networks
US20030114158A1 (en) * 2001-12-18 2003-06-19 Lauri Soderbacka Intersystem handover of a mobile terminal
US6963745B2 (en) * 2002-01-23 2005-11-08 Samsung Electronics Co., Ltd. Method for performing inter system handovers in mobile telecommunication system
GB2384947B (en) * 2002-02-01 2006-01-18 Sendo Int Ltd Enabling and/or inhibiting an operation of a wireless communicatons unit
GB0207129D0 (en) * 2002-03-26 2002-05-08 Nokia Corp Positioning-triggered handover
DE10224798A1 (de) * 2002-06-04 2004-01-08 Infineon Technologies Ag Verfahren und Vorrichtung zum Steuern von kombinierten UMTS/GSM/EDGE-Funksystemen
US6968177B2 (en) * 2002-11-19 2005-11-22 Microsoft Corporation Transport agnostic authentication of wireless devices
US20040102199A1 (en) * 2002-11-22 2004-05-27 Serge Haumont Paging area having multiple radio technologies
JP4352048B2 (ja) * 2003-08-01 2009-10-28 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ ドメイン間ハンドオーバ
EP1523208B1 (en) * 2003-09-11 2006-08-30 Alcatel Registration of a dual mode terminal in a cellular and a WLAN network
US7072652B2 (en) * 2003-12-15 2006-07-04 Intel Corporation Handoff apparatus, systems, and methods
FR2867006B1 (fr) * 2004-02-27 2006-06-23 Cit Alcatel Procede pour le controle de droits d'acces dans un systeme de radiocommunications mobiles
US20050216728A1 (en) * 2004-03-26 2005-09-29 Sandeep Relan Integration of credit card into mobile terminal
US7434054B2 (en) * 2004-03-31 2008-10-07 Microsoft Corporation Asynchronous enhanced shared secret provisioning protocol
US7366514B2 (en) * 2004-04-14 2008-04-29 Lucent Technologies Inc. Method of handing off a packet switched to a circuit switched call
JP3986524B2 (ja) * 2004-12-13 2007-10-03 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 通信端末
EP1844599A4 (en) * 2005-01-04 2011-08-03 Spyder Navigations Llc METHOD FOR PREVENTING AN ALTERNATIVE MOBILE NODE IDENTITY BETWEEN DOMAINS IN A WIRELESS NETWORK
GB2422515B (en) * 2005-01-21 2009-05-27 King S College London A method of discovering multi-mode mobile terminals
WO2006079927A1 (en) * 2005-01-28 2006-08-03 Nokia Corporation Transfer of a user equipment between cells in a communications system
GB0501830D0 (en) * 2005-01-28 2005-03-09 Nokia Corp Transfer between cells in a communication system
US20070008902A1 (en) * 2005-07-11 2007-01-11 Saritha Yaramada Managing negotiations of quality of service parameters in wireless networks
CN100411487C (zh) * 2005-08-08 2008-08-13 华为技术有限公司 在gsm和3g网络共存的网络中实现业务的方法和终端
EP1827044B1 (en) * 2006-02-27 2014-06-11 Telefónica Germany GmbH & Co. OHG Method for determining if a multi mode mobile station is located in a homezone
US8116787B1 (en) * 2006-06-30 2012-02-14 At&T Mobility Ii Llc Wireless network coverage based on quality of service
WO2008059964A1 (en) * 2006-11-16 2008-05-22 Ntt Docomo, Inc. Communication control device and communication control method
JP2008160741A (ja) * 2006-12-26 2008-07-10 Nec Corp 携帯端末、通信システム切替方法、及びプログラム
EP1983789A1 (en) * 2007-04-17 2008-10-22 Nokia Siemens Networks Oy Service redirection in evolved communication systems
CN101123751B (zh) * 2007-09-10 2010-11-03 华为终端有限公司 发起移动通信业务的方法与移动终端
US9026111B2 (en) * 2010-04-29 2015-05-05 Alcatel Lucent Method and system of handling requests for location information of mobile devices
JP6144355B2 (ja) 2012-11-26 2017-06-07 モデルナティエックス インコーポレイテッドModernaTX,Inc. 化学修飾mRNA
DE102023102496B3 (de) 2023-02-01 2024-03-21 Audi Aktiengesellschaft Notruf eines Fahrzeugs mittels eines interferierenden Signals, Kommunikationsgerät für ein Fahrzeug und Basisstation für ein Mobilfunknetz

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2068009C (en) * 1991-08-19 1998-05-19 Richard Norman Ames System for decentralizing uplink network control and minimizing overhead in radio frequency data communications network
SE517451C2 (sv) * 1993-06-02 2002-06-04 Telia Ab Anordning vid radiosystem med kort räckvidd
NL9301492A (nl) * 1993-08-31 1995-03-16 Nederland Ptt Stelsel voor mobiele communicatie bij overlappende communicatiedomeinen.
US5613213A (en) * 1994-03-31 1997-03-18 Motorola, Inc. Determining and displaying available services for a communication unit
GB2289191B (en) * 1994-04-28 1998-12-16 Motorola Inc Communications system
WO1996013912A1 (en) * 1994-10-28 1996-05-09 Motorola Inc. Method of facilitating talkgroup communication in a peer-to-peer communication network
GB9422846D0 (en) * 1994-11-11 1995-01-04 At & T Global Inf Solution A business system including at least one transaction terminal
FI106671B (fi) * 1995-03-13 2001-03-15 Nokia Mobile Phones Ltd Matkaviestinkokonaisuus, matkaviestinpäätelaite ja menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinpäätelaitteelta
GB9508367D0 (en) * 1995-04-25 1995-06-14 Aethos Communication Systems Telecommunication systems
FI112303B (fi) * 1995-05-16 2003-11-14 Nokia Corp Usealla taajuuskaistalla toimiva matkapuhelinjärjestelmä
SE504866C2 (sv) * 1995-06-01 1997-05-20 Ericsson Telefon Ab L M Anordning och förfarande för interaktivt val av kommunikationsanordning vid mobil kommunikation
JP3582169B2 (ja) * 1995-08-15 2004-10-27 Kddi株式会社 異種移動通信網間中継装置
US5839075A (en) * 1995-08-21 1998-11-17 Ericsson Inc. Methods and systems for allocating a cellular communications channel for communication between a cellular terminal and a telephone base station using received signal strength measurements
SE515776C2 (sv) * 1996-01-26 2001-10-08 Telia Ab System för radiokommunikation vid korta avstånd mellan sändare och mottagare
US5920818A (en) * 1996-12-03 1999-07-06 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Apparatus and method for controlling communications in a multi-network, wireless communication system
US5901352A (en) * 1997-02-20 1999-05-04 St-Pierre; Sylvain System for controlling multiple networks and associated services
FR2760587B1 (fr) * 1997-03-06 1999-04-16 Alsthom Cge Alcatel Systeme de communication multireseau pour organisation disposant de terminaux de reseau radio cellulaire numerique
US5995610A (en) * 1997-05-06 1999-11-30 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Cooperative call processing across public and private intelligent networks

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9801096B2 (en) 2003-07-07 2017-10-24 Conversant Wireless Licesing S.A.R.L. Generic service request procedure in a multimode system

Also Published As

Publication number Publication date
DE69833110D1 (de) 2006-03-30
AU7656498A (en) 1999-01-04
FI972722A (fi) 1998-12-25
DE69833110T2 (de) 2006-08-03
WO1998059513A1 (en) 1998-12-30
JP2002505055A (ja) 2002-02-12
EP0992170A1 (en) 2000-04-12
FI972722A0 (fi) 1997-06-24
EP0992170B1 (en) 2006-01-04
US6377804B1 (en) 2002-04-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI105309B (fi) Matkaviestinjärjestelmät
US10785633B2 (en) Communication system, operation control method, and location management server
US7907597B2 (en) Method and apparatus for providing voice and data services in a mobile communication system with various overlapped access networks
US6424638B1 (en) System and method for performing an inter mobile system handover using the internet telephony system
US8032133B2 (en) Selecting a network entity
EP1457080B1 (en) Intersystem handover of a mobile terminal
EP2276286B1 (en) WLAN radio access network to UMTS radio access network handover with network requested packet data protocol context activation
JP4684649B2 (ja) Wlan−umtsインターワーキングにおけるumtsルーティングエリアとしてのwlanの登録
FI108983B (fi) Liikkuvuusagentin valinta accessverkossa
EP1785001B1 (en) Limiting redirections in an unlicensed mobile access network
US8155086B2 (en) Handover method between systems of multi-mode terminal
EP2337410A1 (en) Mobile and system to assign mobile stations to an unlicensed mobile access network controller
US20120020325A1 (en) Method and apparatus for a hand off of a communication session across service provider networks
EP2371152A1 (en) Emergency call support during roaming
CN105813146A (zh) 业务流传输路径优化方法、装置及mme
US7225238B1 (en) Method and system for providing services for wireless data calls
US20070249357A1 (en) Method for Switching Between Two Telephone Services
US8249594B2 (en) Method and system to assign mobile stations to an unlicensed mobile access network controller in an unlicensed radio access network
AU1827601A (en) Relay service control feature to enable mobile subscribers to access services in 3G wireless networks
Pereira et al. Evaluation of mobile communications: From voice calls to ubiquitous multimedia group communications
KR101829874B1 (ko) 인바운드 로밍 가입자의 QoS 관리 장치 및 방법