FI104729B - UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos - Google Patents

UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos Download PDF

Info

Publication number
FI104729B
FI104729B FI914255A FI914255A FI104729B FI 104729 B FI104729 B FI 104729B FI 914255 A FI914255 A FI 914255A FI 914255 A FI914255 A FI 914255A FI 104729 B FI104729 B FI 104729B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
group
organopolysiloxane
carbon atoms
formula
mixture according
Prior art date
Application number
FI914255A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI914255A (fi
FI914255A0 (fi
Inventor
Yasuaki Hara
Shunji Aoki
Original Assignee
Shinetsu Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shinetsu Chemical Co filed Critical Shinetsu Chemical Co
Publication of FI914255A0 publication Critical patent/FI914255A0/fi
Publication of FI914255A publication Critical patent/FI914255A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI104729B publication Critical patent/FI104729B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/04Oxygen-containing compounds
    • C08K5/06Ethers; Acetals; Ketals; Ortho-esters
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L83/00Compositions of macromolecular compounds obtained by reactions forming in the main chain of the macromolecule a linkage containing silicon with or without sulfur, nitrogen, oxygen or carbon only; Compositions of derivatives of such polymers
    • C08L83/04Polysiloxanes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G77/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a linkage containing silicon with or without sulfur, nitrogen, oxygen or carbon in the main chain of the macromolecule
    • C08G77/04Polysiloxanes
    • C08G77/14Polysiloxanes containing silicon bound to oxygen-containing groups

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Epoxy Resins (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Silicon Polymers (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Adhesive Tapes (AREA)

Description

, 104729 UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos. -1 UV-ljus härdbar organo-polysiloxankomposition.
Tämän keksinnön kohteena ovat organopolysiloksaaniseokset ja tarkemmin 5 sanoen ultraviolettivalolla kovetettavat organopolysiloksaaniseokset, jotka voidaan helposti kovettaa säteilyttämällä UV-valolla lyhyen aikaa huoneenlämpötilassa, jotka ovat hyödyllisiä taustapapereissa.
Tunnettua on, että organopolysiloksaaniseoksia laitetaan sopivan substraatin 10 päälle ja päällyste kovetetaan säteilyttämällä UV-valolla, jolloin kovetetusta silikonituotteesta muodostuu ohut kalvo. Tässä tarkoituksessa käytetty organopolysiloksaaniseos on esitetty esimerkiksi japanilaisessa julkisessa patenttihakemuksessa no. 56-38350. Tässä hakemuksessa esitetty seos muodostuu organopolysiloksaanista, jossa on molekyylissä funktionaalinen epoksiryhmä, 15 ja oniumsuola-fotoinitiaattorista.
Oniumsuola-initiaattori liukenee niukasti epoksiryhmän sisältävään organopo-lysiloksaaniin. Kun initiaattori ja organopolysiloksaani sekoitetaan yhteen, saatu seos ei ole tasalaatuinen, vaan fotoinitiaattori erottuu tai laskeutuu alas 20 helposti. Jos tällainen seos levitetään substraatin päälle, päällystetty kalvo tulee sameaksi. Jos tässä tilassa kalvoon kohdistetaan UV-valo, yhtenäinen transmissio kalvon läpi ei ole mahdollista, ja tämän johdosta kalvo kovettuu epätasaisesti.
25 Tätä on yritetty välttää parantamalla epoksiryhmän sisältävän organopolysilok-saanin ja oniumsuola-fotoinitiaattorin sekoittuvuutta. Näitä yrityksiä tehtäessä on japanilaisissa julkisissa patenttihakemuksissa no. 64-186 ja 64-29486 ehdo-\ tettu polysiloksaaniseoksia, joissa epoksiryhmän sisältävään organopolysilok- saaniin on viety funktionaalisen hydroksyyliryhmän sisältävä orgaaninen ryhmä 30 tai poiyeetteri-polymetyleeniryhmiä.
Tällaisten polyorganosiloksaanien valmistamiseksi on välttämätöntä valmistaa epoksiryhmän sisältävä organopolysiloksaani epoksiyhdisteiden, joissa on 104729 2 etyleenisesti tyydyttämätön sidos, ja organovetypolysiloksaanin välisellä addi-tioreaktiolla, samalla kun samanaikaisesti hydrosilloidaan hydroksyyliryhmän sisältävä yhdiste, jossa on etyleenisesti tyydyttämätön sidos, tai polyeetteriyh-diste, jossa on etyleenisesti tyydyttämätön sidos. Tämä ei ole siinä suhteessa 5 edullista, että reaktio ei etene tehokkaasti, ellei sitä suoriteta tarkasti kontrolloiduissa olosuhteissa, ja haluttua tuotetta saadaan alhaisella saannolla.
Epoksiryhmän sisältävän organopolysiloksaanin ja oniumsuola-fotoinitiaattorin sekoittuvuuden parantamiseksi on myös ehdotettu, että organopolysiloksaani 10 modifioidaan karboksyylihapoilla kuten bentsoehapolla (japanilainen julkinen patenttihakemus no. 1-297421). Reagoimattoman karboksyylihapon poistaminen modifioinnin jälkeen on tässä tapauksessa vaikeaa. Jos happoa jää jäljelle, indusoituu polysiloksaanin polymeroituminen epoksiryhmän kautta, mikä aiheuttaa ongelman säilytyskestävyydessä. Lisäksi toisena ongelmana on, että 15 modifioidun epoksiryhmän sisältävästä organopolysiloksaanista saatu kovetettu kalvo johtaa herkemmin vaikeaan irtoamiseen kuin mitä saadaan modifioi-mattomalla organopolysiloksaanilla.
Käsillä olevan keksinnön tavoitteena on sen vuoksi tuoda esiin sentyyppinen 20 UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos, joka muodostuu epoksiryhmän sisältävästä organopolysiloksaanista ja oniumsuola-fotoinitiaattorista, johon seokseen lisätään polyeetteriyhdistettä niin, että organopolysiloksaanin ja oniumsuolan sekoittuvuus paranee merkittävästi.
25 Keksinnön toisena tavoitteena on tuoda esiin UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos, josta voidaan saada helposti yhtenäinen kovetettu kalvo säteilyttämällä UV-valolla organopolysiloksaaniseoksesta muodostuva päällys-tyskalvo.
30 Edellä mainitut tavoitteet voidaan saavuttaa keksinnön mukaisesti UV-valolla kovetettavalla organopolysiloksaaniseoksella, joka sisältää: , 104729
O
(a) 100 paino-osaa organopolysiloksaania, jossa on vähintään yksi funktionaalinen epoksiryhmä yhdessä molekyylissä: (b) 1-100 paino-osaa kaavan R1-(OR2)n-OR3 mukaista polyeetteriyhdistettä, 5 jossa R1 on 1-8 hiiliatominen alkyyli- tai alkenyyliryhmä, R2 on 2-4 hiiliatominen alkyleeniryhmä, R3 on vetyatomi tai 1-8 hiiliatominen alkyyli- tai alkenyyliryhmä, ja n on kokonaisluku 1-50; ja (c) 0,01-40 paino-osaa oniumsuola-fotoinitiaattoria.
10
Epoksiryhmän sisältävän organopolysiloksaanin (a) ja oniumsuola-fotoinitiaat-torin (c) sekoittuvuutta on havaittu voitavan parantaa hyvin tehokkaasti kaavan (b) mukaisella polyeetteriyhdisteellä. Oniumsuola liukenee hyvin polyeetteriyh-disteeseen, ja saadulla liuoksella on hyvin suuri affiniteetti organopolysiloksaa-15 niin. Kun näitä kolmea komponenttia (a), (b) ja (c) sekoitetaan määritellyissä suhteissa, saadaan yhtenäinen liuos. Tämän seurauksena saadaan UV-valolla säteilyttämisen jälkeen tasalaatuinen kovetettu kalvo.
Keksinnön mukaisella UV-valolla kovettavalla organopolysiloksaaniseoksella 20 on parempi oniumsuola-fotoinitiaattorin sekoittuvuus epoksiryhmän sisältävän organopolysiloksaanin kanssa. Seos sisältää (a) epoksiryhmän sisältävää organopolysiloksaania, (b) määritellyn tyyppistä polyeetteriyhdistettä ja (c) oniumsuola-fotoinitiaattoria.
25 Organopolysiloksaanissa (a) tulisi olla vähintään yksi epoksiryhmä molekyylissä. Tämän komponentin viskositeetin 25°C:ssa tulisi olla 50-300 cps.
Organopolysiloksaanilla on mieluummin yleiskaava (1) R. Tr! ΓχΊ R.
30 I I I r* --S-0--S-O--SD^ ..(1)
I I
- R JmL R Jn 104729 4 jossa ryhmät R tarkoittavat toisistaan riippumatta substituoimatonta tai substi-tuoitua yksivalenssista hiilivetyryhmää, mukaan lukien 1-10 hiiliatominen alkyy-liryhmä kuten esimerkiksi metyyliryhmä, etyyliryhmä, propyyliryhmä, butyyliryh-mä, oktyyliryhmä tai vastaava, sykloalkyyliryhmä kuten sykloheksyyliryhmä, 5 1 -10 hiiliatominen alkenyyliryhmä kuten vinyyliryhmä, allyyliryhmä tai vastaa va, aryyliryhmä kuten fenyyliryhmä, tolyyliryhmä tai vastaava, tai edellä mainitut ryhmät, joissa kuitenkin osa vetyatomeista tai kaikki vetyatomit liittyvät hiili-atomiin tai hiiliatomeihin, on korvattu seuraavilla: halogeeniatomi, syanoryhmä, hydroksyyliryhmä, alkoksiryhmä tai vastaava, esimerkiksi kloorimetyyliryhmä, 10 trifluoripropyyliryhmä, syanoetyyliryhmä, hydroksietyyliryhmä, metoksietyyli-ryhmä tai vastaava, ja X on funktionaalinen epoksiryhmä y-glysidyylioksipro-pyyliryhmä, jolla on kaava -C,He - O - CH, - CH - CH,
V
15 B-(glysidyylioksikarbonyyli)propyyliryhmä, jolla on kaava -CH,CH - C - O - CH, - CH - CH,
I II V
CH, o kaavan 20 -C-H.—\ \ mukainen β-(3,4-epoksisykloheksyyli) etyyliryhmä, •' ja kaavan "CHj-CH — 25 I 1 >° 3 cm3 mukainen G-(4-metyyli-3,4-epoksisykloheksyyli)pro- pyyliryhmä ja vastaava. Kukin R on mieluummin edellä määritelty alkyyliryhmä ja vieläkin mieluummin metyyliryhmä.
30 Valmistuksen helppouden kannalta a on 0 tai 1. Symboleista n ja m on taas huomattava, että päällystysominaisuudet substraateille heikkenevät huomattavasti, kun organopolysiloksaanin viskositeetti on alle 50 cps tai yli 3000 cps.
104729 5
Summan m + n tulisi siten olla niin suuri, että viskositeetti pysyy välillä 50-300 cps. Arvo n/(n+m) ei ole kriittinen, mutta se on mieluummin välillä 0,01-0,20, jotta varmistettaisiin seoksesta saadun kovetetun kalvon hyvät irtoamisominaisuudet liima-aineesta.
5
Epoksiryhmän sisältävä organopolysiloksaani ei rajoitu kaavan (1) mukaiseen lineaariseen polysiloksaaniin. Se voi olla organopolysiloksaani, jonka siloksaa-niketjuilla on haarautunut rakenne ja joka voidaan esittää seuraavalla yleiskaavalla (2) 10
' H h H" ID
Rj^Si-01/2 -— Si-0---Si-O---Si-0M (2) L R JqL R JrL J s 15 jossa R ja X tarkoittavat vastaavasti samaa kuin kaavassa (1), a on 0 tai 1, ja summan p+q+r+s arvo riittää antamaan saadun organopolysiloksaanin viskositeetiksi 50-3000 cps 25°C:ssa, ja arvo (p+q)/(p+q+r+s) on välillä 0,01-0,20.
Polyeetteriyhdisteellä, joka on keksinnön mukaisen kovetettavan organopoly-20 siloksaaniseoksen komponentti (b) on seuraava yleiskaava (3) R1 - (OR2)n -OR3
• I
jossa R1 on 1-8 hiiliatominen alkyyliryhmä kuten metyyliryhmä, etyyliryhmä, 25 propyyliryhmä tai vastaava, tai 1 -8 hiiliatominen alkenyyliryhmä kuten esimerkiksi vinyyliryhmä, allyyliryhmä tai vastaava, ryhmät R2, jotka voivat olla samoja tai erilaisia, tarkoittavat 2-4 hiiliatomista alkyleeniryhmää kuten etyleeniryh-mää, propyleeniryhmää tai butyleeniryhmää, edellyttäen, että näissä R1:n ja R2:n esittämissä ryhmissä voi osa hiiliatomeihin liittyneistä vetyatomeista tai 30 kaikki nämä olla korvattu seuraavilla: halogeeniatomi, syanoryhmä, hydroksyy-liryhmä tai alkoksiryhmä kuten esimerkiksi trifluorimetyyliryhmä, syanoetyyli-ryhmä, hydroksietyyliryhmä tai vastaava ryhmän R1 yhteydessä määritelty 104729 6 ryhmä, ja R3 on vetyatomi tai alkyyli- tai alkenyyliryhmä, kuten on määritelty ryhmän R1 yhteydessä.
Yksittäisiä esimerkkejä polyeetteriyhdisteistä ovat sellaiset polyeetteriyhdisteet 5 kuin etyleeniglykolidimetyylieetteri, etyleeniglykolidietyylieetteri, etyleeniglyko-lidibutyyIieetteri, propyleeniglykolidietyylieetteri, dietyleeniglykolidimetyylieet-teri, dietyleeniglykolidietyylieetteri, dipropyleeniglykolidimetyylieetteri, dipropy-leeniglykolidietyylieetteri, trietyleeniglykolidimetyylieetteri, tripropyleeniglykoli-dimetyylieetteri, etyleeniglykoliallyylimetyylieetteri, 2-kloorietyylivinyylieetten, 10 1,2-bis(2-kloorietoksi)etaani, trietyleeniglykolidivinyylieetteri ja vastaava, ja glykolimonoeetteriyhdisteet kuten etyleeniglykolimonometyylieetteri, etyleeni-glykolimonobutyylieetteri, propyleeniglykolimonometyylieetteri, propyleenigly-kolimonoetyylieetteri, dietyleeniglykolimonometyyiieetteri, dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri, trietyleeniglykolimonometyylieetteri, tripropyleeniglykoli-15 monometyylieetteri, etyleeniglykolimonoallyylieetteri, dietyleeniglykolimono-allyylieetteri ja vastaava. Glykolimonoeetteriyhdisteet voidaan esittää kaavalla (3), jossa R3 on vetyjä erityisesti kaavalla R1(ORz)nOH, jossa R1, R2 ja n tarkoittavat vastaavasti samaa kuin mitä on määritelty kaavan (3) suhteen. Näitä polyeetteriyhdisteitä voidaan käyttää yksinään tai yhdistelmänä. Näistä yhdis-20 teistä ovat suositeltuja etyleeniglykolimonometyylieetteri ja dietyleeniglykoli-monometyylieetteri.
•«
Kun polyeetteriyhdisteen määrä ylittää 100 paino-osaa epoksiryhmän sisältävän organopolysiloksaanin (a) 100-paino-osaa kohti, on olemassa mahdolli-25 suus, että organopolysiloksaanifaasi ja polyeetteriyhdistefaasi eroavat toisistaan seoksessa. Tästä seuraa riittämätön kovetettavuus UV-valolla säteilytet-täessä. Toisaalta jos määrä on alle 1 paino-osaa, lisäyksen vaikutus on mitä-tön, jolloin on vaikea saada yhtenäinen seos. Polyeetteriyhdisteen määrän tulisi olla välillä 100 paino-osaa -1 paino-osa, mieluummin 60 paino-osaa -30 5 paino-osaa, organopolysiloksaaniyhdisteen 100 paino-osaa kohti.
Oniumsuola-fotoinitiaattori, joka on komponentti (c), voi olla alalla tunnettu suola. Oniumsuoloista esimerkkejä ovat kaavan R42l+X‘ mukaiset diaryylijodo- 7 104729 niumsuolat, kaavan R43S+X' mukaiset triaryylisulfoniumsuolat, kaavan R43Se+X' mukaiset triaryyliseleenisuolat, kaavan R44P+X'mukaiset tetra-aryylifosfonium-suolat ja kaavan R4N2+X’mukaiset aryylidiatsoniumsuolat, joissa R4 on aryyli-ryhmä ja X'on ei-nukleofiilinen ja ei-emäksinen anioni kuten SbF6'· AsF6'· PF6'· 5 BF6‘ HSO4' CI04tai vastaava. Näistä suositeltuja ovat diaryylijodoniumsuolat ja triaryylisulfoniumsuolat.
Kun oniumsuola-fotoinitiaattorin määrä on alle 0,01 paino-osaa organopolysi-loksaanin 100 paino-osaa kohti, kovetettavuus ei enää riitä. Kun määrä ylittää 10 40 paino-osaa, kovetettavuus paranee, mutta kovetetun kalvon pintaominai suuksiin kohdistuu haitallinen vaikutus ja siitä johtuen ongelmana on, että irto-amisominaisuudet heikkenevät. Määrän tulisi siten olla välillä 0,01-40 paino-osaa organopolysiloksaanin 100 paino-osaa kohti. Määrä on mieluummin välillä 0,01-20 paino-osaa.
15
Keksinnön mukainen UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos saadaan sekoittamalla homogeenisesti ainesosat (a)-(c) annetuissa määrissä. Tarvittaessa seos voi lisäksi sisältää reaktiivisia laimentimia kuten epoksimo-nomeereja, substraatteihin kiinnittymistä parantavia aineita, tasoittamisaineita, 20 antistaattisia aineita, vaahdonestoaineita, pigmenttejä ja vastaavia. Seos voidaan käyttää orgaanisilla liuottimilla laimentamisen jälkeen.
• · f
Koska keksinnön mukainen seos voidaan helposti kovettaa lyhyen ajan kuluessa säteilyttämällä UV-valolla, sitä voidaan käyttää liimateippien taustan pääl-25 lystysaineena, metallien tai muovien suojaavana pääilystysaineena tai päällys-tysaineen perusaineena. Seos päällystetään sovellutuksissa paperiarkkien, erilaisten muovikalvojen, metallikalvojen kuten alumiinikalvon tai vastaavien päälle käyttämällä tankopäällystyslaitteita, syväpainopäällystyslaitteita, vasta-päällystyslaitteita tai suihkutustekniikoita paksuuden ollessa 0,1-20 mikromet-30 riä. Näin päällystetty kalvo säteilytetään UV-valolla, mikä helposti kovettaa kalvon lyhyen ajan kuluessa.
β 104729 UV-valon valonlähteenä voivat olla elohopeakaarilamput, keskipaineiset elohopealamput, korkeapaineiset elohopealamput, metallihalogenidilamput ja vastaavat. Kun 8 cm:n etäisyydeltä käytetään korkeapaineista elohopealamppua (80 W/cm), kalvon kovettamiseen riittää esimerkiksi 0,02-10 sekunnin säteilyt-5 täminen.
Käsillä olevaa keksintöä on kuvattu esimerkkien avulla, joissa osat ovat paino-osia. Myös vertailuesimerkkejä on annettu.
10 Esimerkeissä annettu viskositeetti on 25°C:ssa mitattu arvo. Irrotusvoima, jäljellä oleva liimausvoima ja kovetettavuus mitattiin vastaavasti seuraavilla menetelmillä.
Irrotusvoima: 15
Organopolysiloksaaniseosta levitettiin polyetyleenillä laminoidun paperiarkin pinnalle 0,8 g/cm2, minkä jälkeen kovetettu kalvo muodostettiin säteilyttämällä UV-valolla, jolla oli ennalta määrätty intensiteetti. Tämän jälkeen kovetetun kalvon pinnalle levitettiin liuotintyyppistä akryyliliimaa (Oribain BPS-8170, 20 saatavissa Toyo Inks Manufacturing Co., Ltd. yhtiöstä) tai akryyliemulsioliimaa (Oribain BPW-3110H, saatavissa Toyo Inks Mfg. Co., Ltd. yhtiöstä) ja käsiteltiin lämmön avulla 100°C:ssa kolme minuuttia. Tämän jälkeen päälle laitettiin puuton paperi, jonka neliöpaino oli 64g/m2, ja sidottiin liiman avulla, minkä jälkeen vanhennettiin 20 tuntia 20 g/cm2 kuorman alaisena. Näyte leikattiin 25 5 cm:n levyisiksi paloiksi ja kiinnitetty paperi vedettiin irti käyttämällä vetolujuu den testauslaitetta 180°:een kulmassa 0,3 m/minuutti vetonopeudella irtoamiseen tarvittavan voiman (g/5 cm) määrittämiseksi.
* Jäljellä oleva liimausvoima:
Samalla tavoin kuin irtoamisvoimaa mitattaessa muodostettiin substraatin pinnalle organopolysiloksaaniseoksesta kovetettu kalvo. Tämän jälkeen kovetetun kalvon päälle laitettiin itseliimautuva polyesteriteippi (Limirror 31B, saata- 30 9 104729 vissa Nitto Denko K.K. yhtiöstä) ja vanhennettiin 20 tuntia 70°C:ssa 20 g/cm2 kuormituksen alaisena. Teippi vedettiin irti ja kiinnitettiin teflonarkille.
Teipin teflonarkista irrottamiseen tarvittava voima (g) mitattiin 180°:een kul-5 massa erotusnopeuden ollessa 0,3 m/minuutti.
Tämä menettely toistettiin paitsi, että kovetettu kalvo korvattiin puhtaalla teflon-arkilla, millä määritettiin irtoamisvoima. Jäljellä oleva liimausvoima määritellään edellisen voiman suhteena jälkimmäiseen voimaan.
10 Tämä tarkoittaa, että suurempi voima johtaa kovettumattoman osan pienempään suhteeseen, jolloin silikonin siirtyminen itsekiinnittyvään liimaan ei alenna teipin itseliimautumisvoimaa.
15 Kovetettavuus:
Organopolysiloksaaniseosta levitettiin polyetyleenillä laminoidulla paperiarkille noin 3 mikrometrin paksuudelta käyttämällä offset-jäljennyskonetta. Laitettu seos kovetettiin säteilyttämällä 8 cm:n etäisyydeltä 0,3 sekunnin ajan 2 KW 20 suuripaineisen elohopealampun (80 W/cm) UV-valolla. Kovetettua kalvoa hierottiin voimakkaasti sormilla 10 kertaa, jolloin kovettuneena pidettiin kalvoa, jossa ei ollut mitään tahroja tai irronnutta hierrettä.
V ·
Esimerkit 1-5 ja vertailuesimerkit 1-2.
25
Epoksiryhmän sisältävää organopolysiloksaania, jolla seuraava keskimääräinen koostumuskaava: r Γ i Url r
30 E-Si-0--Si-O---Si-0--Si-E
Tili ch3 L ch3_|3|_ ch3 J95 ch3 10 104729 jossa E on e--ch2ch2/v^ 5 (jäljempänä tästä käytetään yksinkertaisesti nimitystä organopolysiloksaani I), sekoitettiin polyeetteriyhdisteen, mukaan lukien dietyleeniglykolidimetyylieette-rin, dietyleeniglykolimonometyylieetterin tai etyleeniglykolimonometyylieetterin, ja bis(n-dodekyylifenyyli)jodoniumheksafluoriantimonaatin (jäljempänä käyte-10 tään yksinkertaisesti nimitystä jodoniumsuola-fotoinitiaattori I) kanssa taulukoissa 1 annetuissa määrissä, minkä jälkeen sekoitettiin, jolloin saatiin UV-valolla kovetettavat taustaseokset l-VII. Näistä seoksista tarkistettiin organopolysiloksaani l:een sekoittuvuus jodonium-fotoinitiaattorin kanssa. Tulokset on esitetty taulukossa 2.
15 Määritettiin näin saatujen UV-kovetettavien taustaseosten kovetettavuus sekä jäljellä oleva liimausvoima ja niiden kovetettujen kalvojen irrotusvoiman, jotka oli saatu levittämällä kutakin taustaseosta polyetyleenillä laminoidulle paperille noin 1 mikrometrin kalvon paksuudella ja säteilyttämällä 0,4 sekuntia 8 cm:n 20 etäisyydeltä kalvosta UV-valolla, joka saatiin 2 KW:n suurpaineisesta elohopealampusta (80 W/cm). Myös nämä tulokset on esitetty taulukossa 2.
Tuloksista on ilmeistä, että keksinnön mukaisten seosten, joissa on käytetty polyeetteriyhdisteitä, sekoittuvuus ja kovetettavuus ovat parempia kuin vertai-25 luseoksilla, joissa ei ole mitään polyeetteriyhdistettä. Polyeetteriyhdistettä sisältävät keksinnön mukaiset yhdisteet eivät myöskään heikkene irtoamis-ominaisuuksien suhteen.
« 9 11 104729
Taulukko 1 organo- polyeetteriyhdisteen määrä (paino-osaa) jodonium- UV-kove- polysilok- ___ suolafoto- 5 tettava saanin I dietyleeni dietyleeni etyleeni initiaattorin tausta- määrä glykoli- glykolimo- glykolimo- määrä esim. seos (paino- dimetyyli- nometyyli- nometyyli- (paino- no· no osaa) eetteri eetteri eetteri osaa) esimerkki: 10 1 I 90 10 - 3 2 II 90 - 10 - 3 3 III 90 - 10 3 4 IV 80 - 20 3 5 V 70 - 30 3 15 Vertailuesimerkki: 1 VI 40 - 60 3 2 I VII 100__-__-__-__3
Taulukko 2 20 jäljellä irrotus- UV-kove- oleva voima voima tettava kovetettavuus liimaus- (g/5 cm BPW-
esim. tausta- (kalvon pak- voima BSP- 3110H
.1: 25 no. seos no. sekoittuvuus suus 3 pm) (%) 8170) esimerkki: 1 I hyvä erittäin hyvä >99 22 21 2 II hyvä erittäin hyvä >99 22 19 3 III hyvä erittäin hyvä >99 25 20 ' ! 30 4 IV erittäin hyvä erittäin hyvä >99 23 17 5 V hyvä erittäin hyvä >99 26 17
Vertailuesimerkki: 1 VI huono huono ...
(kovettamaton) 35 2 VII__huono huonohko >99 29 23 104729 12
Edellä olevat tulokset todistavat, että käsillä olevan keksinnön mukaisella seoksella voidaan hyvin tehokkaasti saada yhtenäinen kovetettu kalvo. Tämä johtuu siitä, että oniumsuola-fotoinitiaattori (c) liukenee hyvin polyeetteriyhdis-teeseen (b), ja että liuoksella on hyvä affiniteetti epoksiryhmän sisältävien 5 organopolysiloksaanien suhteen, jolloin saadaan tasalaatuinen liuos.

Claims (10)

18 104729
1. UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että se sisältää: 5 (a) 100 paino-osaa organopolysiloksaania, jossa on vähintään yksi funktionaalinen epoksiryhmä yhdessä molekyylissä; (b) 1 -100 paino-osaa kaavan R1-(OR2)n-OR3 mukaista polyeetteriyhdistettä, 10 jossa R1 on 1-8 hiiliatominen alkyyli- tai alkenyyliryhmä, R2 on 2-4 hiiliatominen alkyleeniryhmä, R3 on vetyatomi tai 1-8 hiiliatominen alkyyli-tai alkenyyliryhmä, ja n on kokonaisluku 1-50; ja (c) 0,01-40 paino-osaa oniumsuola-fotoinitiaattoria. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että organopolysiloksaanilla (a) on seuraava yleiskaava r1* f on XSi-O--S-0---S-0--SOC, I I - R —ImL R Jn jossa ryhmät R tarkoittavat toisistaan riippumatta substituoimatonta tai substi-tuoitua yksivalenssista hiilivetyryhmää, X on funktionaalinen epoksiryhmä 25 kuten kaavan -C,He - O - CH, - CH - CH, V *· t mukainen γ-glysidyylioksipropyyliryhmä, kaavan 30 -CHXH - C - O - CH, - CH - CH, I II V CH, o 104729 mukainen B-(glysidyylioksikarbonyyli)propyyliryhmä, kaavan 5 mukainen B-(3,4-epoksisykloheksyyli)etyyliryhmä ja kaavan CH, \^CH3 mukainen G-(4-metyyli-3,4-epoksisykloheksyyli)propyyliryhmä, 10. on O tai 1, ja summalla m+n on arvo, joka riittää antamaan organopolysilok-saanin viskositeetiksi 50-3000 cps 25°C:ssa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että kukin R on 1-10 hiiliatominen alkyyliryhmä. 15
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että kukin R on metyyliryhmä.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, 20 että n/(m+n) on 0,01-0,20. . . 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että organopolysiloksaanilla on seuraava kaava 25 Γf1[Yiri ΙΓγ " FL Si-01B---SI-0---Si-O—Si-O^ ^ 1/2 P I j ·: J LR JqL R JrL Js jossa R, X ja a tarkoittavat vastaavasti samaa kuin mitä on määritelty patentti-30 vaatimuksen 2 kaavassa, ja summalla p+q+r+s on arvo, joka riittää antamaan saadun organopolysiloksaanin viskositeetiksi 50-3000 cps 25°C:ssa, ja (p+q)/(p+q+r+s) on välillä 0,01-0,20. 15 104729
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että polyeetteriyhdisteellä (b) on seuraava yleiskaava R1-(OR2)n-OR3, jossa R1 on 1-8 hiiliatominen alkyyliryhmä tai 1-8 hiiliatominen alkenyyliryhmä, ryhmät R2, jotka voivat olla samoja tai erilaisia, tarkoittavat 2-4 hiiliatomista alkyleeni-5 ryhmää, edellyttäen, että R1:n ja R2:n esittämissä ryhmissä osa tai kaikki hiili-atomeihin liittyvistä vetyatomeista voivat olla korvattuja halogeeniatomilla, syanoryhmällä, hydroksyyliryhmällä tai alkoksiryhmällä, ja R3 on vetyatomi tai 1-8 hiiliatominen alkyyli- tai alkenyyliryhmä.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että R3 on vetyatomi.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kovetettu organopolysiloksaaniseos.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kovetettu organopolysiloksaaniseos, tunnettu siitä, että mainittu kovetettu seos on päällystysaineen muodossa. • · > · · * 16 104729
FI914255A 1990-09-17 1991-09-10 UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos FI104729B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP24684490 1990-09-17
JP2246844A JPH0826120B2 (ja) 1990-09-17 1990-09-17 紫外線硬化性オルガノポリシロキサン組成物

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI914255A0 FI914255A0 (fi) 1991-09-10
FI914255A FI914255A (fi) 1992-03-18
FI104729B true FI104729B (fi) 2000-03-31

Family

ID=17154549

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI914255A FI104729B (fi) 1990-09-17 1991-09-10 UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5364888A (fi)
EP (1) EP0476925B1 (fi)
JP (1) JPH0826120B2 (fi)
DE (1) DE69123529T2 (fi)
FI (1) FI104729B (fi)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
TW268969B (fi) * 1992-10-02 1996-01-21 Minnesota Mining & Mfg
US5650453A (en) * 1995-04-28 1997-07-22 General Electric Company UV curable epoxysilicone blend compositions
DE29609679U1 (de) * 1996-05-31 1997-10-02 Bischof Und Klein Gmbh & Co, 49525 Lengerich Selbstklebende Dichtungsbahn zum Feuchtigkeitsschutz von Bauten
US5721290A (en) * 1996-11-26 1998-02-24 General Electric Company Oxo-acid modified epoxy silicone compositions
FR2801600B1 (fr) 1999-11-26 2002-03-01 Rhodia Chimie Sa Complexe silicone reticulable par voie cationique / adhesif dont l'interface possede une force de decollement modulable
US6486267B1 (en) 2000-08-03 2002-11-26 Avery Dennison Corporation Release composition
FR2846591B1 (fr) * 2002-10-30 2006-07-07 Eurocopter France Produit de demoulage pour pieces moulees en materiau composite.
US9175243B2 (en) * 2002-10-30 2015-11-03 Airbus Helicopters Stripping composition for a mold for making a composite material part, and method of preparing
JP4986423B2 (ja) 2005-08-03 2012-07-25 日東電工株式会社 剥離処理基材及びその製造方法
JP5101919B2 (ja) 2007-04-09 2012-12-19 日東電工株式会社 配線回路基板用両面粘着テープ又はシートおよび両面粘着テープ付き配線回路基板
US9273225B2 (en) 2012-09-12 2016-03-01 Momentive Performance Materials Inc. Siloxane organic hybrid materials providing flexibility to epoxy-based coating compositions
JP6195413B2 (ja) * 2014-03-05 2017-09-13 信越化学工業株式会社 放射線硬化性シリコーン組成物
JP6904245B2 (ja) * 2017-12-27 2021-07-14 信越化学工業株式会社 感光性樹脂組成物、パターン形成方法、及び光半導体素子の製造方法
CN109456706A (zh) * 2018-10-30 2019-03-12 苏州泛普科技股份有限公司 用于触控膜全贴合工艺的光学胶及其制备方法
CN109439211A (zh) * 2018-11-01 2019-03-08 苏州泛普科技股份有限公司 触控膜用高介电强度光学胶及其制备方法
US20240174889A1 (en) * 2021-03-26 2024-05-30 Dow Toray Co., Ltd. Ultraviolet-curable composition and use thereof

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4318766A (en) * 1975-09-02 1982-03-09 Minnesota Mining And Manufacturing Company Process of using photocopolymerizable compositions based on epoxy and hydroxyl-containing organic materials
US4186108A (en) * 1978-02-08 1980-01-29 Minnesota Mining And Manufacturing Company Liquid compositions containing triarylsulfonium complex salts and oxyethylene material
US4421904A (en) * 1979-08-03 1983-12-20 General Electric Company Ultraviolet curable silicone coating compositions
US4370358A (en) * 1980-09-22 1983-01-25 General Electric Company Ultraviolet curable silicone adhesives
US4547431A (en) * 1983-06-20 1985-10-15 General Electric Company Ultraviolet radiation-curable silicone controlled release compositions
JPS6018544A (ja) * 1983-07-11 1985-01-30 Toshiba Silicone Co Ltd 室温硬化性ポリオルガノシロキサン組成物
US4857562A (en) * 1987-01-30 1989-08-15 General Electric Company UV curable epoxy resin compositions with delayed cure
JPH0774327B2 (ja) * 1987-02-14 1995-08-09 日東電工株式会社 紫外線硬化型シリコーン系剥離剤
US4885319A (en) * 1988-02-29 1989-12-05 Gaf Corporation Solvent resistant irradiation curable coatings
FI900741A0 (fi) * 1989-04-03 1990-02-14 Gen Electric Med ultraviolett straolning haerdbart epoxisilikon-/polyolsystem.
US5057358A (en) * 1990-03-23 1991-10-15 General Electric Company Uv-curable epoxy silicones

Also Published As

Publication number Publication date
EP0476925B1 (en) 1996-12-11
FI914255A (fi) 1992-03-18
DE69123529T2 (de) 1997-04-03
DE69123529D1 (de) 1997-01-23
FI914255A0 (fi) 1991-09-10
US5364888A (en) 1994-11-15
JPH0826120B2 (ja) 1996-03-13
EP0476925A3 (en) 1993-02-03
EP0476925A2 (en) 1992-03-25
JPH04126767A (ja) 1992-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI104729B (fi) UV-valolla kovetettava organopolysiloksaaniseos
JP4022292B2 (ja) プレミアム剥離光硬化性シリコーン組成物
US5539013A (en) UV-curable epoxysilicone-polyether block copolymers combined with UV-detectable dye-marker
AU611240B2 (en) Silicone release compositions
US5332797A (en) Silicone release compositions
US5369205A (en) UV-curable epoxysilicones bearing pendant silicone resin
US5240971A (en) UV-curable epoxysilicone-polyether block copolymers
US4994299A (en) Substantially odor free, UV curable organopolysiloxane release coating compositions and coating method
JP5494417B2 (ja) 放射線硬化性シリコーン組成物
US5187251A (en) Curable organopolysiloxanes having epoxy groups, methods of synthesizing them and their use as curable coating materials with abhesive properties
US5144051A (en) Branched alkoxyphenyl iodonium salt photoinitiators
EP0157540B1 (en) Curable organopolysiloxane compositions
GB1569681A (en) Photocurable organopolysiloxane compositions
US4319974A (en) UV Curable compositions and substrates treated therewith
US5086192A (en) Photopolymerizable compositions and photoinitiators therefor
JPH0689109B2 (ja) 光重合性脂環式エポキシ組成物の硬化促進法
EP0431809B1 (en) Epoxy-silanol functional UV curable polymers
EP1215254B1 (en) Radiation-curable organopolysiloxane composition
NL7909257A (nl) Door uv-stralen hardbare materialen.
US4367251A (en) UV Curable compositions and substrates treated therewith
JP2544018B2 (ja) 紫外線硬化性オルガノポリシロキサン組成物
JPH0411678A (ja) 調整剥離性の組成物とその使用
JPH11199853A (ja) 光硬化性剥離剤およびそれを用いたセパレータ
US5077083A (en) Epoxy-silanol functional UV curable polymers
JPH05309664A (ja) 剥離性シリコーン組成物

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired