BE1022400B1 - Proces voor de productie van mosterd - Google Patents

Proces voor de productie van mosterd Download PDF

Info

Publication number
BE1022400B1
BE1022400B1 BE2015/5488A BE201505488A BE1022400B1 BE 1022400 B1 BE1022400 B1 BE 1022400B1 BE 2015/5488 A BE2015/5488 A BE 2015/5488A BE 201505488 A BE201505488 A BE 201505488A BE 1022400 B1 BE1022400 B1 BE 1022400B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
mustard
mixture
weight
dark
yellow
Prior art date
Application number
BE2015/5488A
Other languages
English (en)
Inventor
Delphine Risch
Philippe Pierre Alain Vandamme
Original Assignee
Continental Foods Belgium Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Continental Foods Belgium Nv filed Critical Continental Foods Belgium Nv
Priority to BE2015/5488A priority Critical patent/BE1022400B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1022400B1 publication Critical patent/BE1022400B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L27/00Spices; Flavouring agents or condiments; Artificial sweetening agents; Table salts; Dietetic salt substitutes; Preparation or treatment thereof
    • A23L27/10Natural spices, flavouring agents or condiments; Extracts thereof
    • A23L27/18Mustard

Abstract

De uitvinding betreft een proces voor het produceren van mosterd, omvattende het verkrijgen van een pompbare donkere mosterdmassa en deze combineren met geel mosterdzaad, water en azijn gevolgd door malen teneinde een mosterd te verkrijgen. Ook betreft de uitvinding een mosterd verkrijgbaar middels dit proces, evenals voedingsmiddelen waarin deze mosterd verwerkt is.

Description

PROCES VOOR DE PRODUCTIE VAN MOSTERD
TECHNISCH GEBIED VAN DE UITVINDING
De onderhavige uitvinding ligt op het gebied van voedingsmiddelen en heeft betrekking op een proces voor het maken van mosterd. De uitvinding verschaft een werkwijze die resulteert in een uniek smaakprofiel. De werkwijze resulteert er bovendien in dat variabiliteit/fluctuaties in het smaakprofiel, alsook in andere kwalitatieve eigenschappen, geminimaliseerd worden. De uitvinding heeft eveneens betrekking op mosterd geproduceerd middels dit proces, alsook op voedingsmiddelen waarin deze verwerkt is.
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
Mosterd is een veel gebruikt condiment in de keuken met een kenmerkende smaak. Er zijn vele soorten mosterd, welke variëren in scherpte en smaakprofiel. Het meest kenmerkende ingrediënt van mosterd is mosterdzaad. Een mosterdzaad bevat een buitenlaag, die een zemel genoemd wordt, en een zaadkem die endosperm genoemd wordt.
Mosterdzaden zijn afkomstig van de mosterdplant. Er bestaan verschillende soorten mosterdzaad afkomstig van verschillende mosterdplantsoorten: witte of gele mosterd (Sinapis alba), zwarte mosterd (Brassica nigra), en sareptamosterd ook wel Indische bruine mosterd genoemd (Brassica juncea). De namen van de planten verwijzen naar de kleur van de zaden. Een mosterd kan één soort mosterdzaad bevatten of combinaties van verschillende soorten mosterdzaden.
De mosterdzaden van de Sinapis Alba zijn groter dan hun donkergekleurde soortgenoten. Mosterdsoorten die gemaakt zijn met gele mosterdzaden hebben meestal een minder scheipe smaak dan mostersoorten waarin bruin of zwart mosterdzaad is gebruikt in de samenstelling. Amerikaanse mosterdsoorten worden hoofdzakelijk op basis van geel mosterdzaad gemaakt.
De Brassica Juncea is een variëteit die oorspronkelijk alleen in de Oosterse landen groeide, maar nu met succes ook op Canadese bodem wordt geteeld en quasi dezelfde capaciteiten bezit als het zwarte zaad. Het is in Europa de meest gebruikte sooit in de industrie.
De Brassica Nigra groeit tot anderhalve meter hoog. waardoor de zaden niet machinaal kunnen worden geoogst. Vandaar dat dit type tegenwoordig nog nauwelijks wordt aangeplant. De zaadjes zijn de allerkleinste.
Mosterd bevat doorgaans, naast mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook kunnen suiker en/of kruiden worden toegevoegd. De mosterdzaden kunnen in hun geheel, gebroken of volledig vermalen aanwezig zijn in de mosterd.
Mosterd kan op twee manieren worden gemaakt.
De mosterd kan bereid worden door de mosterdzaden droog te malen tot mosterdmeel, waarbij het gebruikelijk is om de zemelen te verwijderen, waarmee een fijn poeder wordt verkregen. De mosterdmeel wordt met water, azijn en smaakstoffen tot een mosterd gemengd.
Een andere methode is om de mosterdzaden samen met water, azijn, zout en andere smaakstoffen te malen om een mosterdmengsel met een grove structuur te verkrijgen. Vervolgens kunnen dan de zemelen eruit gezeefd worden om een mosterd te verkrijgen met een fijne structuur.
De karakteristieke scherpe smaak van mosterd ontstaat pas tijdens de bereiding van de mosterd. Allylisothiocyanaat, dat verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, speelt een rol bij de verdediging van de mosterdplant tegen vraat door herbivoren. Aangezien allylisothiocyanaat ook schadelijk is voor de plant zelf. wordt het “opgeslagen' in een niet-schadelijke vorm van een glucosinolaat, gescheiden van het enzym myrosinase. Wanneer glucosinolaat en myrosinase bij beschadiging van de plant vrijkomen en met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld door vraat, begint de myrosinase hydrolyse van aanwezige glucosinolaten. Met behulp van water splitst myrosinase de glucosegroep af van een glucosinolaat. Het resterende molecuul gaat dan snel over in een thiocyanaat, een isothiocyanaat of een nitril; dit zijn de actieve stoffen bij de verdediging van de plant.
De aanwezigheid van water en de mosterdolie, waarin het myrosinase en het glucosinolaat zijn opgelost zijn het meest bepalend voor de activiteit van het enzym en derhalve voor de (organoleptische) kwaliteit van het uiteindelijke product. Hoge temperaturen en/of (sterke) zuren kunnen resulteren in denatureren van het enzym en zijn zodoende eveneens van invloed op de (organoleptische) kwaliteiten.
In de stand van de techniek zijn processen beschreven waarin van deze factoren gebruik wordt gemaakt om de eigenschappen van het product te moduleren. Zo wordt in US 4.496.598 bijvoorbeeld een proces beschreven waarin mosterdzaad voorafgaand aan het malen wordt blootgesteld aan voldoende hitte om het enzym vrijwel volledig te deactiveren. zodat een product met milde smaak wordt verkregen.
Een bekend type mosterd is de Dijonmosterd. Dijonmosterd is geen beschermde herkomstbenaming. Een Dijonmosterd bevat minstens dertig procent aan mosterdzaden van de variëteiten Brassica Nigra of Brassica Juncea en bevat slechts een beperkte hoeveelheid aan mosterdzemelen in het eindproduct. In een Dijonmosterd kan de azijn vervangen worden door een andere zurige vloeistof zoals verjus (het ongegiste sap van onrijpe druiven) of door witte wijn.
Een andere veelvoorkomende mosterd is gele mosterd, welke mild is qua smaak. Gebruikelijk is om deze gele mosterd te maken door een mengsel te maken van water, azijn, geel mosterdzaad, zout en eventueel kruiden; vervolgens de ingrediënten volledig te vermalen. In de verkregen mosterd is de volledige gele mosterdzaad, inclusief de zemel, aanwezig.
De onderhavige uitvinding is gericht op een type mosterd dat zowel gele als bruine of zwarte mosterdzaden bevat.
In de stand van de techniek zijn processen beschreven om een dergelijke mosterd te produceren. Zo wordt in US 5,023,105 een proces beschreven om een Dijon type mosterd te maken, waarbij door een waterig extract van bruine mosterdzemel of de bruine mosterdzemel zelf toe te voegen aan een mosterdpasta, een mosterd met Dijon smaak wordt verkregen. De beschreven mosterdproducten die worden verkregen bevatten geen zemelen.
De onderhavige uitvinding heeft tot doel een proces te verschaffen voor het produceren van mosterd, met name op industriële schaal, welk proces resulteert in een mosterd met goede organoleptische kwaliteiten. Een verder doel van de onderhavige uitvinding is om een proces te verschaffen dat de fabrikant in staat stelt een dergelijke mosterd te produceren met een zeer constante kwaliteit.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De onderhavige uitvinding betreft een proces voor het produceren van mosterd, welke de volgende stappen omvat: a) het verschaffen van een eerste mengsel, welke donker mosterdzaad, azijn, zout en water omvat; b) het bewerken van het eerste mengsel teneinde een bewerkt eerste mengsel te verkrijgen; c) het zeven van het bewerkte eerste mengsel ten einde de donkere mosterdzemelen te verwijderen en een pompbare donkere mosterdmassa te verkrijgen; d) het combineren van de pompbare donkere mosterdmassa met geel mosterdzaad, water en azijn, ten einde een tweede mengsel te verkrijgen; e) het malen van het tweede mengsel, teneinde een mosterd te verkrijgen.
Een kenmerkend aspect van het proces is de gescheiden verwerking van het donkere mosterdzaad en het gele mosterdzaad. Zonder gebonden te zijn aan een of andere hypothese, veronderstellen de uitvinders dat het gescheiden verwerken van het donkere en gele mosterdzaad ertoe lijdt dat de smaak verkregen van de donkere mosterdzaden optimaal in het eindproduct terecht komt. De uitvinders veronderstellen dat door de natte bewerking van de donkere mosterdzaden, zowel de smaak van de zemel als van het endosperm van het donkere mosterdzaad in de mosterd komt. Een vergelijkbare smaak kan niet verkregen worden, door als donker mosterdzaad ingrediënt alleen donkere mosterdzaadzemelen of alleen donker mosterdzaadmeel. waar geen zemelen inzitten, te gebruiken.
Daarnaast wordt verondersteld dat door alleen de zemelen van de gele mosterdzaden te verwerken in het eindproduct een combinatie van textuur en kleur verkregen wordt die optimaal is. Wanneer zowel de donkere als de gele mosterdzaadzemelen in het eindproduct verwerkt zouden worden, zou een mosterd verkregen worden met een onaantrekkelijke kleur.
De organoleptische eigenschappen van de mosterd, die met deze processen wordt verkregen, worden door een testpanel hoog gewaardeerd. De mosterd geproduceerd volgens de uitvinding scoort in het bijzonder goed op het gebied van smaak, textuur en kleur. Proeven met verschillende batches, op (semi) industriële schaal, bevestigen bovendien dat de (organoleptische) kwaliteit met een proces volgens de onderhavige uitvinding opvallend constant is.
De onderhavige uitvinding heeft verder betrekking op mosterd geproduceerd middels dit proces en op voedingsmiddelen waarin deze verwerkt is.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN DE UITVINDING
Een eerste aspect van de uitvinding betreft derhalve een proces voor het produceren van mosterd, dat de volgende stappen omvat: a) het verschaffen van een eerste mengsel, welke donker mosterdzaad, azijn, zout en water omvat; b) het bewerken van het eerste mengsel teneinde een bewerkt eerste mengsel te verkrijgen; c) het zeven van het bewerkte eerste mengsel ten einde tenminste een gedeelte van de donkere mosterdzemelen te verwijderen en een pompbare donkere mosterdmassa te verkrijgen; d) het combineren van de pompbare donkere mosterdmassa met geel mosterdzaad, water en azijn, ten einde een tweede mengsel te verkrijgen; e) het malen van het tweede mengsel, teneinde een mosterd te verkrijgen.
De term ‘‘donker mosterdzaad”, zoals gebruikt in deze aanvrage, refereert naar bruine en/of zwarte mosterdzaden die respectievelijk afkomstig zijn van de mosterdplant Brassica Juncea en Brassica nigra. De gemiddelde diameter van de bruine of zwarte mosterdzaden is doorgaans respectievelijk 1-2 mm en 0,5-1.5 mm.
De term ‘‘geel mosterdzaad”, zoals gebruikt in deze aanvrage, refereert naar de gele mosterdzaden die afkomstig zijn van de mosterdplant Sinapis a/ba. De gemiddelde diameter van de gele mosterdzaden is doorgaans 2-2,5 mm.
De donkere en gele mosterdzaden zijn bij voorkeur vóór gebruik in het onderhavige proces schoongemaakt en vrij van verontreiniging. De samenstelling van de mosterdzaden wordt bij binnenkomst in de fabriek gecontroleerd. De donkere mosterdzaden zijn bij voorkeur bruine mosterdzaden.
De term ‘‘azijn” verwijst naar een bij de vakman algemeen bekend product, namelijk een waterige azijnzuuroplossing met een effectief gehalte aan azijnzuur. De azijn die gebruikt wordt in het proces bevat bij voorkeur 4-10 vol.% azijnzuur. In het bijzonder bevat de azijn 5-9 vol.% azijnzuur en meer in het bijzonder bevat de azijn 6-8 vol.% azijnzuur.
Het zout dat gebruikt wordt in het proces is bij voorkeur NaCl en het zout wordt gebruikt in kristallijne vorm of in oplossing (pekel). In het bijzonder, wordt zout in oplossing gebruikt in het proces.
Het eerste mengsel omvat bij voorkeur: - 15-30 gew.% donker mosterdzaad; - 15-45 gew.% azijn; - 3-12 gew.% zout; - 20-60 gew.% water.
Het eerste mengsel omvat in het bijzonder: - 18-25 gew.% donker mosterdzaad; - 25-35 gew.% azijn: - 5-10 gew.% zout; - 30-50 gew.% water.
De donkere mosterdzaden worden bij voorkeur als laatste ingrediënt toegevoegd aan het eerste mengsel. Bij voorkeur gebeurt dit vlak voordat wordt begonnen aan stap b).
Het bewerken van het eerste mengsel (stap b) omvat bij voorkeur de volgende bewerkingen: bl) het snijden van het donkere mosterdzaad, ten einde donkere mosterdzaaddeeltjes te verkrijgen; b2) het separeren van de zemel en het endosperm van de donkere mosterdzaaddeeltjes.
Het snijden van het donkere mosterdzaad in het eerste mengsel (stap bl) wordt bij voorkeur uitgevoerd met een snijkopsysteem. Het snijkopsysteem omvat een draaielement dat de mosterdzaden tegen opstaande mesjes aandrukt, waardoor de mosterdzaden gesneden worden. Er ontstaan donkere mosterdzaaddeeltjes. waarin het endosperm en de zemel nog aan elkaar zitten.
De grootte van de donkere mosterdzaaddeeltjes wordt bepaald door het aantal mesjes dat aanwezig is in de snijkop. De grootte van de donkere mosterdzaaddeeltjes is bij voorkeur tussen grof en fijn in, in verband met het optimaal separeren van de zemel van het endosperm in stap b2).
Het separeren van de zemel en het endosperm van het donkere mosterdzaad wordt bij voorkeur uitgevoerd met een maalsysteem, omvattende een rotor en een stator. De rotor en de stator staan op een afstand van elkaar, zodanig dat de mosterdzaaddeeltjes niet kapot worden gemaaid, maar dat door wrijving de zemel van de mosterdzaaddeeltjes loskomt van het endosperm.
Door middel van het meten van de druk kan de ingestelde afstand tussen de rotor en stator worden gemeten. Bij voorkeur is de druk bij stap b2) 0,2 -1,2 bar. In het bijzonder is de druk bij stap b2) 0.3 tot 1.0 bar.
Het zeven van het bewerkte eerste mengsel in stap c) wordt bij voorkeur uitgevoerd met een roterende zeef, waarbij de mosterdzaadzemelen in het residu terecht komen en de verkregen pompbare donkere mosterdmassa het filtraat is.
De zeef in de roterende zeef heeft bij voorkeur een poriegrootte van 200-300pm. In het bijzonder heeft de zeef een poriegrootte van 215-285pm. meer in het bijzonder is de poriegrootte van 230-270pm in de zeef.
Tijdens het zeven van het bewerkte eerste mengsel in stap c) wordt bij voorkeur ten minste 4 gew.%, op basis van het totaalgewicht van het in stap b) verkregen mengsel, bij voorkeur ten minste 5 gew.%, ten minste 6 gew.%, ten minste 7 gew.% of ten minste 8 gew.% aan donkere mosterdzaadzemelen verwijderd. Zoals de gemiddelde vakman zal begrijpen, zal het zeven in stap c) vaak ook leiden tot de verwijdering van andere componenten van het mengsel, afhankelijk van de deeltjesgrootte ervan. In de praktijk, wordt stap c) vaak zodanig uitgevoerd dat deze resulteert in de verwijdering van een fractie met een totaalgewicht van ten minste 5 gew.% van het totaalgewicht van het in stap b) verkregen mengsel, bij voorkeur ten minste 7.5 gew.%, bijvoorbeeld zo’n 10 gew.%..
Het tweede mengsel omvat bij voorkeur: - 35-50 gew.% pompbare donkere mosterdmassa: - 5-20 gew.% geel mosterdzaad; - 25-50 gew.% azijn; - 1-10 gew.% water.
Het tweede mengsel omvat in het bijzonder: - 38-46 gew.% pompbare donkere mosterdmassa; - 10-15 gew.% geel mosterdzaad; - 30-45 gew.% azijn; - 2-8 gew.% water.
De gele mosterdzaden worden bij voorkeur als laatste ingrediënt toegevoegd aan het tweede mengsel, dit gebeurt bij voorkeur vlak voordat wordt begonnen aan stap e).
Het eerste of tweede mengsel omvat verder bij voorkeur 0.2-1 gew.% aan kruiden. Bij voorkeur worden de kruiden geselecteerd worden uit kurkuma, mierikswortel, peper, rozemarijn en combinaties daarvan. In het bijzonder is het kruid dat toegevoegd wordt kurkuma.
Het malen van het tweede mengsel (stap e) omvat bij voorkeur de volgende bewerkingen: el) het snijden van het gele mosterdzaad, ten einde een bewerkt tweede mengsel met gele mosterdzaaddeeltjes te verkrijgen; e2) het laten rusten van het bewerkte tweede mengsel; e3) het vermalen van de gele mosterdzaaddeeltjes in het bewerkte tweede mengsel.
Het snijden van het gele mosterdzaad in het tweede mengsel (stap el) wordt bij voorkeur uitgevoerd met een snijkopsysteem. welke gelijk is aan het snijkopsysteem beschreven voor stap bl ). Er ontstaan gele mosterdzaaddeeltjes, waarin het endosperm en de zemel nog aan elkaar zitten.
De grootte van de gele mosterdzaaddeeltjes wordt bepaald door het aantal mesjes dat aanwezig is in de snijkop. Het laten rusten van het bewerkte tweede mengsel, omvattende de gele mosterdzaaddeeltjes, in stap e2) duurt bij voorkeur ten minste 2 uur. In het bijzonder duurt het laten rusten van het tweede mengsel ten minste 3 uur, meer in het bijzonder duurt het laten rusten van het tweede mengsel tenminste 6 uur.
Het laten rusten van het tweede mengsel wordt gedaan ten einde de gele mosterdzaadzemelen te laten weken en daarmee gele mosterdzaadzemelen te verkrijgen met een zachtere structuur.
Het vermalen van de gele mosterdzaaddeeltjes in het bewerkte tweede mengsel (stap e3) wordt bij voorkeur uitgevoerd met een maalsysteem, omvattende een rotor en een stator, welke gelijk is aan het maalsysteem dat voor stap b2) is beschreven. De rotor en de stator staan op een afstand van elkaar, bij voorkeur zodanig dat de gele mosterdzaaddeeltjes volledig worden gemaaid. Na stap e3) wordt bij voorkeur visueel gecontroleerd of de gele mosterdzaadzemelen volledig zijn gemaaid.
Door middel van het meten van de druk kan de ingestelde afstand tussen de rotor en stator worden gemeten. Bij voorkeur is bij stap e3) de druk 0,2 -1,2 bar. In het bijzonder is de druk bij stap e3) 0,3 tot 1,0 bar.
Nadat is stap e) een mosterd is verkregen, vindt bij voorkeur ontluchting plaats. De lucht in de verkregen mosterd wordt verwijderd. Het verwijderen van de lucht zorgt ervoor dat een homogeen product wordt verkregen en dat het afvullen van het product nauwkeurig kan worden uitgevoerd. Daarnaast vindt in afwezigheid van lucht minder oxidatie plaats. De ontluchting vindt bij voorkeur plaats met een ontluchtingssysteem waarin gebruik wordt gemaakt van vacuüm.
De stappen a) tot en met e) van het proces vinden bij voorkeur plaats in een gesloten systeem. Hierdoor kunnen de vluchtige ingrediënten uit de mosterd niet ontsnappen. De vluchtige ingrediënten omvatten onder andere de smaakstoffen die voor de gewenste mosterdsmaak zorgen.
De stappen a) tot en met e) van het proces vinden bij voorkeur plaats bij kamertemperatuur, waarbij kamertemperatuur tussen de 18-25 °C ligt. Bij stap b2) en stap e3), waarbij bij voorkeur een maalsysteem wordt toegepast, is bij voorkeur een koelelement aanwezig om temperatuurstijging tegen te gaan.
Gedurende het proces kunnen verdere maatregelen genomen om de kwaliteit van het eindproduct constant te houden. In het eerste en tweede mengsel wordt bij voorkeur, voordat de mosterdzaden erbij komen, het zuurgehalte en zoutgehalte gemeten. De droge stof van de pompbare donkere mosterdmassa van stap c) en het bewerkte tweede mengsel van stap el) wordt bij voorkeur geanalyseerd.
Een tweede aspect van de uitvinding betreft een mosterd verkrijgbaar middels het proces zoals hiervoor beschreven.
Een derde aspect van de uitvinding betreft een voedingsmiddel, welke minstens 0,1 gew.% aan mosterd omvat, waarbij de mosterd verkrijgbaar is middels het proces zoals hiervoor beschreven.
Het voedingsmiddel, wordt bij voorkeur geselecteerd uit saus, soep, mayonaise, vinaigrette fonds, bouillons en combinaties daarvan.
VOORBEELD Voorbeeld I
In tabel 1 is een overzicht weergegeven van de ingrediënten die in dit voorbeeld zijn gebruikt.
Tabel 1 Ingrediënten
Proces
De ingrediënten van het bruin mosterdzaadmengsel werden met elkaar gemengd. Het bruine mosterdzaad werd als laatste toegevoegd aan het mengsel en direct daarna werd het bruine mosterdzaadmengsel bewerkt in een Comitrol® Processor Model 1700, met een "cutting head assembly’" met 90 mesjes. De bruine mosterdzaden werden in grootte gereduceerd tot bruine mosterdzaaddeeltjes. Aansluitend werd het bewerkte bruine mosterdzaadmengsel door een Corundum Stone Mill Type MK geleid onder een druk van 0,7 bar.
Na het maalsysteem werd het bewerkte bruine mosterdzaadmengsel over een roterende zeef (Demoisy) met een poriegrootte van 250 +/- 20 μηι geleid. In het residu bevonden zich de donkere mosterdzaadzemelen en deze werden afgevoerd naar een verzamelbak. Het filtraat was het bruine mosterdzaadmengsel, welke 10 gew.% lichter was door de verwijdering van de bruine mosterdzaadzemelen. Het filtraat werd tussentijds in een tank opgeslagen.
De ingrediënten van het gele mosterdzaadmengsel werden met elkaar gemengd. Het gele mosterdzaad werd als laatste toegevoegd aan het mengsel en direct daarna werd het gele mosterdzaadmengsel bewerkt in een Comitrol® Processor Model 1700, met een "cutting head assembly’’ met 90 mesjes. De gele mosterdzaden werden in grootte gereduceerd tot gele mosterdzaaddeeltjes. Het bewerkte gele mosterdzaadmengsel werd verzameld in een tank. en nadat deze gevuld was, werd het bewerkte gele mosterdzaadmengsel minimaal 2 uur met rust gelaten. Aansluitend werd het bewerkte gele mosterdzaadmengsel door een Corundum Stone Mill Type MK geleid onder een druk van 0,7 bar en werden de gele mosterdzaaddeeltjes volledig gemaaid zodat een mosterd ontstond. Na het maalsysteem werd de mosterd ontlucht in een Hygramix ontluchten De ontluchte mosterd werd in een tank opgeslagen. De mosterd was direct klaar om afgevuld te worden in een verpakking of toegevoegd te worden aan een voedingsmiddel.
De smaak, textuur en kleur van de verkregen mosterd was van goede kwaliteit. Deze kwaliteit was constant gedurende vele productierondes.

Claims (14)

  1. CONCLUSIES
    1. Proces voor het produceren van mosterd, welke de volgende stappen omvat: a) het verschaffen van een eerste mengsel, welke donker mosterdzaad, azijn, zout en water omvat; b) het bewerken van het eerste mengsel teneinde een bewerkt eerste mengsel te verkrijgen; c) het zeven van het bewerkte eerste mengsel ten einde tenminste een gedeelte van de donkere mosterdzemelen te verwijderen en een pompbare donkere mosterdmassa te verkrijgen; d) het combineren van de pompbare donkere mosterdmassa met geel mosterdzaad, water en azijn, ten einde een tweede mengsel te verkrijgen; e) het malen van het tweede mengsel, teneinde een mosterd te verkrijgen.
  2. 2. Proces volgens conclusie 1, waarin stap b) de volgende bewerkingen omvat bl) het snijden van het donkere mosterdzaad, ten einde donkere mosterdzaaddeeltjes te verkrijgen; b2) het separeren van de zemel en het endosperm van de donkere mo sterdzaaddee 1 tj es.
  3. 3. Proces volgens conclusie 1 of 2, waarin het eerste mengsel omvat: - 15-30 gew.% donker mosterdzaad; - 15-45 gew.% azijn: - 3-12 gew.% zout; - 20-60 gew.% water:
  4. 4. Proces volgens een van de voorgaande conclusies, waarin in stap c) ten minste 5 gew.%, op basis van het totaalgewicht van het in stap b) verkregen mengsel, aan mosterdzemelen wordt verwijderd.
  5. 5. Proces volgens een van de voorgaande conclusies, waarin het zeven in stap c) wordt uitgevoerd met een roterende zeef. met een poriegrootte van 200-300 pm.
  6. 6. Proces volgens een der voorafgaande conclusies, waarin het tweede mengsel omvat: - 35-50 gew.% pompbare donkere mosterdmassa; - 5-20 gew.% geel mosterdzaad: - 25-50 gew.% azijn: - 1-10 gew.% water.
  7. 7. Proces volgens een der voorafgaande conclusies, waarin stap e) de volgende bewerkingen omvat: el) het snijden van het gele mosterdzaad, ten einde een bewerkt tweede mengsel met gele mosterdzaaddeeltjes te verkrijgen; e2) het laten rusten van het bewerkte tweede mengsel: e3) het vermalen van de gele mosterdzaaddeeltjes in het bewerkte tweede mengsel.
  8. 8. Proces volgens een van de voorgaande conclusies, waarin stap bl) en el) worden uitgevoerd met een snijkopsysteem.
  9. 9. Proces volgens een van de voorgaande conclusies, waarin stap b2) en e3) worden uitgevoerd met een vermaalsysteem, omvattende een rotor en een stator.
  10. 10. Proces volgens een van de voorgaande conclusies, waarin de stappen a) tot en met e) plaats vinden in een gesloten systeem.
  11. 11. Proces volgens een van de voorgaande conclusies, waarin na stap e) ontluchting plaatsvindt.
  12. 12. Mosterd verkrijgbaar middels het proces zoals gedefinieerd in een van de voorgaande conclusies.
  13. 13. Voedingsmiddel, welke minstens 0,1 gew.% aan mosterd, volgens conclusie 12, omvat.
  14. 14. Voedingsmiddel volgens conclusie 13, waarbij het voedingsmiddel geselecteerd wordt uit saus, soep, mayonaise, vinaigrette, fond, bouillon en combinaties daarvan.
BE2015/5488A 2015-07-31 2015-07-31 Proces voor de productie van mosterd BE1022400B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2015/5488A BE1022400B1 (nl) 2015-07-31 2015-07-31 Proces voor de productie van mosterd

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2015/5488A BE1022400B1 (nl) 2015-07-31 2015-07-31 Proces voor de productie van mosterd

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1022400B1 true BE1022400B1 (nl) 2016-03-23

Family

ID=54011463

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2015/5488A BE1022400B1 (nl) 2015-07-31 2015-07-31 Proces voor de productie van mosterd

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1022400B1 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1119430A (en) * 1967-06-27 1968-07-10 Nat Dairy Prod Corp Mustard product
US3852488A (en) * 1972-08-04 1974-12-03 S & B Shokuhin Co Ltd Mustard paste whose pungency may be preserved for long storage and process for manufacture thereof
GB1396950A (en) * 1972-08-07 1975-06-11 Shokukin Co Ltd S B Mustard paste
US5023105A (en) * 1989-06-15 1991-06-11 Nabisco Brands, Inc. Food products containing non-pungent dijon mustard flavoring and a process for making mustard paste
US6461657B1 (en) * 2000-07-19 2002-10-08 Douglas H. Philipsen Syneresis suppression in prepared mustards

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1119430A (en) * 1967-06-27 1968-07-10 Nat Dairy Prod Corp Mustard product
US3852488A (en) * 1972-08-04 1974-12-03 S & B Shokuhin Co Ltd Mustard paste whose pungency may be preserved for long storage and process for manufacture thereof
GB1396950A (en) * 1972-08-07 1975-06-11 Shokukin Co Ltd S B Mustard paste
US5023105A (en) * 1989-06-15 1991-06-11 Nabisco Brands, Inc. Food products containing non-pungent dijon mustard flavoring and a process for making mustard paste
US6461657B1 (en) * 2000-07-19 2002-10-08 Douglas H. Philipsen Syneresis suppression in prepared mustards

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN1917781A (zh) 浓缩的番茄制品
EP3416499B1 (en) A process for preparing a dehydrated food composition
US7255889B2 (en) Chicken soup mix composition and a process for preparing the same
JP2015008666A (ja) ごま含有乳化液状調味料、ごま含有乳化液状調味料のごま風味増強方法
JP5779289B1 (ja) 食用オイルソース
Patriani et al. Application of sweet basil (Ocimum basilicum) on physical and organoleptic qualities of chicken meatballs
BE1022400B1 (nl) Proces voor de productie van mosterd
BE1023338B1 (nl) Proces voor de productie van mosterd
CN104905295A (zh) 即食干燥带佐料味肉及其制造方法
JP4987508B2 (ja) 揚げ物食品
WO2020194309A1 (en) Mushroom based product for infusing flavor
JP5902988B2 (ja) 香味素材抽出物、その製造方法およびそれを用いた飲食物
EP2517573B1 (en) Flavor-improving material
RU2409292C1 (ru) Способ производства пищевого продукта из личи
JP6400957B2 (ja) 具材入り混ぜ込み米飯用調味料
CN105211769A (zh) 一种用芜菁甘蓝制作的产品及其制备方法
EP3275806A1 (en) A concentrated food product and method for preparing same
JP5745317B2 (ja) レトルトカレー及びレトルトカレーの製造方法
JP4933572B2 (ja) 竹粉を用いた醗酵食品の製造方法及び醗酵食品
JP5698959B2 (ja) ジャガイモ加工食品用調味液及びこれを用いたジャガイモ加工食品。
JP5726447B2 (ja) 蒸し焼き料理用調味液
CN108402428B (zh) 一种炒制泡菜的生产工艺
JP7023134B2 (ja) 酸性液状調味料
Soomro Effect of Different Packaging Materials on Chemical Composition of Fried Onion (Allium cepa L.): A Comparative Study
Yenrina et al. Organoleptic evaluation of tomato (Lycopersicum esculentum, Mill.) sauce with the addition of kandis (Garcinia cowa, Roxb.) acid extract as an acidifier

Legal Events

Date Code Title Description
HC Change of name of the owners

Owner name: GB FOODS BELGIUM N.V.; BE

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), CHANGE OF OWNER(S) NAME

Effective date: 20210212