TR201808147T4 - Bir yığma kemer köprünün altındaki alanın genişletilmesine yönelik yöntem. - Google Patents

Bir yığma kemer köprünün altındaki alanın genişletilmesine yönelik yöntem. Download PDF

Info

Publication number
TR201808147T4
TR201808147T4 TR2018/08147T TR201808147T TR201808147T4 TR 201808147 T4 TR201808147 T4 TR 201808147T4 TR 2018/08147 T TR2018/08147 T TR 2018/08147T TR 201808147 T TR201808147 T TR 201808147T TR 201808147 T4 TR201808147 T4 TR 201808147T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
arch
belt
saddle
bridge
tempan
Prior art date
Application number
TR2018/08147T
Other languages
English (en)
Inventor
John Bennett Kevin
John Harvey William
Original Assignee
Soletanche Freyssinet Sas
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Soletanche Freyssinet Sas filed Critical Soletanche Freyssinet Sas
Publication of TR201808147T4 publication Critical patent/TR201808147T4/tr

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D22/00Methods or apparatus for repairing or strengthening existing bridges ; Methods or apparatus for dismantling bridges
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D4/00Arch-type bridges
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G23/00Working measures on existing buildings
    • E04G23/02Repairing, e.g. filling cracks; Restoring; Altering; Enlarging
    • E04G23/0218Increasing or restoring the load-bearing capacity of building construction elements
    • E04G23/0233Increasing or restoring the load-bearing capacity of building construction elements of vaulted or arched building elements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Retaining Walls (AREA)

Abstract

Bir yığma kemer köprünün (301) altındaki alanın genişletilmesine yönelik bir yöntem olup, yığma kemer köprü (301); bir yığma kemer (303) ve yığma kemerin (303) her bir ucunda bulunan bir tempan duvarı içermektedir, yöntem; yığma kemerin (303) her bir yanında bir kesiğin (330) meydana getirilmesi için tempan duvarlarının kesilmesi vasıtasıyla yığma kemer köprünün (301) hareketli bir kısmının (332) oluşturulmasını, yığma kemerin (303) yükseltilmiş bir konuma getirilmesi için yığma kemere (303) bir kaldırma kuvvetinin uygulanmasını ve yığma kemerin (303) yükseltilmiş konumda tutulmasını içermektedir.

Description

TARIFNAME BIR YIGMA KEMER KÖPRÜNÜN ALTINDAKI ALANIN GENISLETILMESINE YÖNELIK YÖNTEM Mevcut bulus, bir ylgina kemer köprünün altIaki alanI genisletilmesine yönelik yöntemler ve bir y[g]'na kemer köprü ile ilgilidir.
Ylgrna kemer köprüler, demiryolu hatlarüyibi ulas! baglantllârII genisletilmesi Için ulas! aglarIa yaygI bir sekilde kullanl]B1aktadlB Ancak, altlarIaki sIlülüilandan ötürü, mevcut ylgma kemer köprüleri, bu tür ulas! baglantilârlda kullanllân taslýlalârl boyutlarIEl sIlEllandBbilmektedir. DahasÇl ulas! baglantllârII modifikasyonunu, örnegin demiryolu hatlarII elektriklendirilmesini önleyebilmektedir. Dolaylglýla, mevcut ulas! baglantllârII kapasitesinin artlEIlIhasElve modifiye edilmesi adlEh, mevcut y[glna kemer köprülerinin altIaki alanI genisletilmesi veya bu tür köprülerin y[lZ[l];El yeniden insa edilmesi gerekebilmektedir.
Tarihi olarak koruma altlEtla olabildiklerinden dolayünevcut yapllârI yllZlliiasElgenellikle istenmemektedir (örnegin, Birlesik KrallllZlta binalar, Buildings of Special Architectural or Historic Interest isimli Yasal Liste'ye eklenebilmektedir).
Y[gma kemer köprülerinin alt-aki alanI genisletilmesine yönelik mevcut yöntemler, kazma yoluyla köprünün altIaki zeminin alçaltllîhasIlZI içermektedir. Bu teknik, tasma problemlerine yol açabilmektedir. AyrlEt-'i, demiryolu endüstrisinde, alçaltllân alandaki platform seviyelerinin hizalanmasßç-an problemler meydana gelebilmektedir.
Ayrlîla, y[lZlve-yap ve zemin alçaltma tekniklerinin her ikisi de pahalIEve ulas! ag. zarar vermektedir, zira her ikisi de genisletilmis ulas! baglantllârII uzun süreler boyunca kapalEl olmasIlîglierektirmektedir.
Mevcut bulus, bir yönde, bir y[g}na kemer köprünün altIiaki alanI genisletilmesine yönelik bir yöntem sunmakta olup, yiglna kemer köprü; bir ylglna kemer ve yigma kemerin her bir ucunda bulunan bir tempan duvarEHçermektedir, yöntem; ylgma kemerin her bir yanlEtla bir kesigin meydana getirilmesi Için tempan duvarlarII kesilmesi vaslüsüla ylgl'na kemer köprünün hareket ettirilebilir bir kismi. olusturulmaslü yigrna kemerin yükseltilmis bir pozisyona getirilmesi için hareket ettirilebilir klglna bir kalleTia kuvvetinin uygulanmaslüie ylglna kemerin yükseltilmis pozisyonda tutulmaslüçermektedir.
Kald Binadan önce ylgma kemere hiçbir güçlendirme aracßklenmemektedir.
Alternatif olarak, kaldlElnadan önce ylglna kemere bir güçlendirme aracßklenebilmektedir.
Bu baglamda, güçlendirme aracüy[g]na kemerin güçlendirilmesi amaclîla, kaldülnadan önce köprüye eklenebilen bir araca Isaret etmektedir. Bu, y[gma kemerin yaplîlElI dlSlEtla bulunan bir araç olabilmektedir.
Mevcut bulus, bir baska yönde, bir ylgma kemer köprünün altlüdaki alanI genisletilmesine yönelik bir yöntem sunmakta olup, y[glna kemer köprü; bir ylgl'na kemer ve ylgl'na kemerin her bir ucunda bulunan bir tempan duvarEliçermektedir, yöntem; y[gl'ria kemere bir güçlendirme aracII eklenmesini, ylgma kemerin yükseltilmis bir pozisyona getirilmesi için hareket ettirilebilir klîma bir kaldlElna kuvvetinin uygulanmasIEl ve yigma kemerin yükseltilmis pozisyonda tutulmaslüçermektedir.
Yöntem ayrlîla, kaldlElna kuvveti uygulanmadan önce, y[gina kemerin her bir yanIa bir kesigin olusturulmasElçin tempan duvarlarII kesilmesi vasltâslýla ylgma kemer köprünün hareketli bir kElnIlEl olusturulmasIEîÇerebilmektedir.
Bir üst yüzeye sahip olan bir y[gh1a kemer, ylgrna kemerin her bir yanIa bulunan bir tempan duvarEI/e ylgl'na kemere eklenen bir güçlendirme aracüçeren bir y[glna kemer köprü burada açlElanmaktadE Güçlendirme aracII uygulanmasIZly[gh^ia kemere bir leIStÜna kuvvetinin uygulanmaslü içerebilmektedir. Güçlendirme aracüylgl'na kemerin üzerinden uygulanabilmektedir.
Güçlendirme araclÇl bir veya daha fazla tendonun ylgh'ia kemere göre sabitlenmesi ve tendonlara bir germe kuvvetinin uygulanmaslîlaslgislýla uygulanabilmektedir.
Bir birinci ve bir ikinci tendon, y[gma kemerin tacII üzerindeki bir bölgede, yanal yönde kesisebilmektedir. Tendonlar, genellikle ylgl'na kemerin üzerinde konumlandEIlâbilmektedir.
Bu tür bir konumlandlîilna, hem uygun bir lelgtlElna kuwetinin saglanmasIElmümkün kllîhaktadlrîl hem de güçlendirme aracElJygulanlElken, taslfllarl veya diger trafigin köprünün altIan geçmesini mümkün küüwaktadlîl Tendonlar, tempan duvarlar., korkuluklara ve/veya ylgma kemere sabitlenebilmektedir.
Tendonlar. bir ucu, tacI bir yan. sabitlenebilmektedir ve tendonlar. diger ucu, tacI diger yanlEb sabitlenebilmektedir. Tendonlar, içe dogru yanlamas- bir yönde dlgla egimli olabilmektedir. Tendonlar; kaldlElna kuvveti uygulanüken y[glna kemerde yeterince sabitleyici olan bir leIStHna kuvvetinin korunabilecegi bir yönde konumlandlEIâbilmektedir. Bir tendonlar (tendon seti), tacI bir birinci yanIaki bir üst sabitleme pozisyonundan uzanabilmektedir ve diger tendonlar (tendon seti) ise birinci yana yanal sekilde karslüolan, tacI bir ikinci yanIaki bir Üst sabitleme pozisyonundan uzanabilmektedir. Tendonlar (tendon seti), ilgili alt sabitleme pozisyonlarHan uzanabilmektedir. Üst sabitleme pozisyonlarllçlkl uçlu olabilmekteyken, alt sabitleme pozisyonlarEkapallZiJçlu olabilmektedir.
Her bir tendonun yatay düzlem ile araleUaki açlîieredeyse esit olabilmektedir.
Ylgma kemer köprü, bir veya daha fazla iç tempan duvarEiIçerebilmektedir. Ayrlîa, tendonlar, iç tempan duvarlarlîila uygulanabilmektedir.
Güçlendirme aracÇl ylgma kemere bir kuwetin uygulanmasEliçin konumlandlîllân veya yönlendirilen bir veya daha fazla cihaz, örnegin kriko içerebilmekte olup, kuvvet, yatay dogrultuda en az bir bilesene sahiptir. Cihazlar, sHZJStIEIBilgl halde islev görebilmektedir.
Cihazlar; kuwet, y[g}na kemerin yanal yönünde en az bir bilesen içerecek sekilde yönlendirilebilmektedir. Cihazlar; yigma kemere göre esasen yalnEta yatay, yanal yönde olan bir kuvvet saglayabilmektedir. Cihazlar; ylgl'na kemere göre yatay, yanal yönde uzanabilmektedir. Bir veya daha fazla cihaz, yfgl'na kemerin içerisindeki kesiklerin üzerinde veya içinde konumlandEllâbilmektedir. Kesigin, ylgma kemerin uzunlamalela yönünde uzandlglEl/erde (asaglZbkz.), cihazlar, kesik boyunca hizaIlZblarak aralllîlandlîllâbilmektedir.
Göbekli delikler meydana getirilebilmektedir ve böylelikle cihazlar da göbekli deliklerin içerisine yerlestirilebilmektedir. Kesigin meydana getirilmesinden önce veya sonra, cihazlar yüklenebilmektedir. Önceden yüklenmesi durumunda bu, kesim sÜsIa ylgl'nanI üzerindeki gerilimi azaltabilmektedir. Göbekli delikler, yaklasllîl 400-500 mm, tercihen 450 mm olan çaplara sahiptir. Bitisik, göbekli deliklerin merkezleri, yaklasllg olarak 1 m aralllZlEl olabilmektedir. Tugla örgüsünün en az bir halkasÇlgöbekli deliklerin altlEda blßkllâcak sekilde (örnegin, göbekli delikler ile ylgina kemerin alt yüzeyinin arasia), göbekli delikler boyutlandlEllâbilmekte ve arallKlandlEllâbilmektedir. Bir veya daha fazla cihaz, kemer hareketinden dolayElaslen mevcut olan itme kuvvetini en azIan klâtnen koruyabilmekte veya artlîa'ebilmektedir.
Güçlendirme aracübir eyer içerebilmektedir. Eyer, y[gma kemerin bir üst yüzeyine uygulanabilmektedir. Eyer, ylgina kemere sabitlenebilmektedir.
Y[gma kemerin üst yüzeyine eyerin uygulanmaslZl güçlendirilmis bir beton eyerin, y[gl'na kemerin üst yüzeyine kallîilanmasIEI ve betonun sertlesmesine olanak tanümasIEl içerebilmektedir. AyrlEla, y[gi'na kemerin üst yüzeyine eyerin uygulanmasÇl güçlendirilmis beton eyerin sonradan gerilmesini içermektedir. AyrlEia, betonun yaplgma özelligi ile birlikte sonradan germe islemi, ylgma kemerin üst yüzeyine eyerin sliZEbir sekilde sabitlenmesini mümkün kllîhaktadlîl Sabitlemenin güçlendirilmesi amaclýla, eyerin uygulanmasIan önce, ylgina kemerin üst yüzeyi temizlenebilmektedir, örnegin su püskürtümü gerçeklestirilebilmektedir. Sabitleme, eyer ve y[gh'ia kemer araleUa mekanik sabitleyicilerin kullanilîhaslsîla saglanabilmekte ve/veya gelistirilebilmektedir.
Güçlendirme aracII uygulanmasü kaldlüna kuvveti uyguland[glia meydana gelebilen, ygma kemerin dengesizlesmesini azaltabilmektedir. KaldlElna kuvveti uygulandlgllEbla, yigina kemerde genellikle mevcut olan yerçekimsel lelgtlElna kuvvetleri, dolaylgýla kemer hareketi, azaltllâbilmektedir.
Y[g'ma kemerin üst yüzeyine eyerin uygulanmasüyiglna kemerin artlBlBwlgl yüksekliginin maksimize edilmesine yardIiclZblmaktadE- kemerin alt klim- eyerin uygulanmasEise kemerin altIaki alanEtlaraltabilmektedir. Ayrlîla, eyerin bu pozisyonu, kaldlElna araçlar- yönelik erisimin artlElliiasIElmümkün küâbilmektedir. AyrEla, bu pozisyondayken eyer, ylginanl disi klîmIaki hiçbir yeri kaplamamaktadlîl dolaylîma ylghia kemer köprünün görünümünü fazlaca etkilememektedir. Ayrlîla, yöntemin adIiIarII çogu, tasElbr köprünün aItIan geçerken gerçeklestirilebilmektedir. Dolaylglîcla, ulasIi agII tadilat süresi en aza indirgenmektedir. Bu, ulasIl agII ciddi süreler boyunca kapalElkaldiglüemin alçaltma veya yeniden insa etme tekniklerine tezattlB Tempan duvarlarüylgina kemerin uzunlamas. olan uç kulara konumlandlElBiaktadlB Tempan duvarlarÇl bitisik yEglna kemerlere, ylgma köprünün tepesine ve/veya y[gma köprünün temeline uzanabilmektedir. Tempan duvarlar, ylgina kemer köprünün uç duvarlarEl olarak düsünülebilmektedir.
Yanal yön, yatay yönde ylgma kemerin uzunlamas. yönüne dik olarak tanllanabilmektedir.
Hareketli klîmI meydana getirilmesi, kaldlEllüiasEgereken kütleyi azaltmaktadlEl Kesikler, kemer tacII yandan sekilde dlglüla dogru meydana getirilebilmektedir. Ayrlîa, kesikler, bütün kemerin yanal sekilde dElEUa meydana getirilebilmektedir. Kesikler, kemer taclZl/e kemerin yanal dlglçeperinin araleUa meydana getirilebilmektedir. Böylelikle, köprünün veya kemerin tamamII kaldmas. gerek kalmamaktadEI Y[g]na kemer köprünün kesilmesi, düzgün kesiklerin meydana getirilmesi amaclsîla telli testere vaslßslýla veya tercihen, elmasllîl testere veya göbeklendirme vaslßslýla gerçeklestirilebilmektedir. Y[glna kemer köprünün kesilmesi, y[gh1anI yarllîhasü örnegin y[ghia yarllZlarII kullanllîhaslýla gerçeklestirilebilmektedir.
Yöntem ayrlEla, hareket ettirilebilir klgtnlîil olusturulmasElamaclgla, tempan duvarlarlEUaki kesiklere bitisik sekilde ylgma kemerin kesilmesini içerebilmektedir. Bu kesikler, uzunlamas. yönde, ylgh'ia kemer boyunca uzanabilmektedir. Tempan duvarlarIaki kesikler, taç ile y[gma kemerin yanal dlglkenarßrasia meydana getirildiginde bu gerekli olabilmektedir.
Kaldüna sßsia, y[gh1a kemerin desteklenmesi amaclýla sim takozlarÇlkesikIerin ve/veya kriko ceplerinin içerisinde yerlestirilebilmektedir. Kaldlîilna sßsia kesiklerde bosluklar meydana getirildiginde ylgl'na kemerin desteklenmesi amacMa bu tür sim takozlarÇlmevcut bulusun herhangi bir yapllândlünasia kullanüâbilmektedir. Simlerin kaII[g]lJ tercihen yaklas[lZJ 50mm olabilmektedir.
Belirli yönlerde, hiçbir güçlendirme aracgerekmemektedir.
KaldlEina süslda, yagma kemerin yaplglal bütünlügünü korumasII saglanmaslîlamaclîla y[glna kemerin kemer hareketinin yeteri kadar korunacagEl sekilde kaldlElna kuvveti uygulanabilmektedir.
Kald !Bina kuweti, y[gma kemerin alt klim- uygulanabilmektedir.
Kald Bina kuvvetinin en az bir bileseni, ylghia kemerin sllZIStIElIBwasEiçin islev görebilmektedir.
DolayElîla, kaldlEina islemi sßslia dissal güçlendirme gerekli olmayabilmektedir. Bundan ziyade, yöntem, y[grna kemerin dogal kemer hareketine ve/veya kaldEna kuvvetinden kaynaklßmgtlünaya dayanabilmektedir.
Kald Bina kuvveti, bir veya daha fazla kaldlîilna cihazElîarafIdan uygulanabilmektedir.
KaldlElna kuvveti, ylgina kemeri, ylglna kemerin üzerinde konumlandlElIân bir destek yap- baglayan bir veya daha fazla çekme elemanEtaraf-an uygulanabilmektedir. AyrlEla, destek yaplgîlylgma kemere açllZIllZI kazandlübilmektedir. Destek yaplgîtercihen ylgfna kemere, bunun yanal yönünde açlEllKl kazandlElnaktadE Destek yaplîükemere, bunun uzunlamas- yönünde açlElllZl kazandlBabilmektedir. Çekme elemanlarl,`_l kaldlEna halatlar veya kaldlEna çubuklarEl içerebilmektedir. Destek yaplglgl bir kafes kirisi veya bir destek kirisi içerebilmektedir. Çekme elemanlarüdogrudan yfgma kemere, tercihen ylgma kemerin bir alt klEtnI baglanabilmektedir. Çekme elemanlarü güçlendirme arac. baglanabilmektedir.
Destek yaplgjylglna kemer köprünün yari yanlarlEUaki dolgulara yerlestirilebilen destek yaplîEltemeIleri üzerinde desteklenebilmektedir. Kafes kirisi, modüler bir kafes girisi olabilmektedir. Kafes kirisi, üst ve alt dayanak kilarIEliçerebilmektedir. Alt dayanak k-larl:ly[g}na kemere erisimin kolaylastlElBiasßd- kafes kirisinden çlKarHâbilmektedir. Alt dayanak klglnÇlkaldlElna kuweti uygulanmadan önce kafes kirisine uygulanabilmektedir.
KaldEna kuvveti, krikolar vasltâslýla uygulanabilmektedir. Krikolar, destek yap-I temellerinde konumlandlEIâbilmektedir ve dolayEMa destek yap-üçekme elemanlarIEl/e hareket ettirilebilir klglnlîlkaldlübilmektedir. Krikolar, sahmerdan kriko olabilmektedir.
Alternatif olarak veya ilaveten, krikolar, ylgina kemer köprünün kesiklerinde konumlandlîlâbilmektedir. Krikolar, egimli olabilmektedir.
Alternatif olarak, çekme elemanlarÇlkrikolarEiçerebilmektedir, örnegin çekme elemanII bir halat olmasülurumunda, halat bir halat krikosu içerebilmektedir. Bu durumda, destek yaplîEl kaldlElna boyunca sabit kalabilmektedir.
Eyer, bir kaldlElna kirisi içerebilmekte olup, çekme elemanlari: kallema kirisine baglIlEJ KaldlElna kirisi, eyerin uzunlamas. yönünde uzanan bir kiris olabilmektedir. Kaldlîilna kirisi, çekme elemanlarII tutturulabildigi sabitleme noktalarlElai sahip olabilmektedir. Iki kaldlElna kirisi bulundurulabilmekte olup, bunlardan biri, eyer tacII her iki yanlEda düzenlenebilmektedir. Iki kaldlElna kirisi, eyer tacII her iki yanIa simetrik olarak düzenlenebilmektedir.
Kaldirîilâbilir k- ve çekme elemanlarÇlkemer tacEétrafIa simetrik halde olabilmektedir.
Net kaldlElna kuvveti, hareket ettirilebilir klgnlEl rotasyonunun önlenmesi amacMa hareket ettirilebilir klginI kütle merkezine yönelik olarak hareket edebilmektedir.
Eyer, iki tendon seri içerebilmekte olup, her bir tendon seti, birinci ve ikinci açllZi uçlar aras-a ve süslîla birinci ve ikinci açlKl uçlara dogru yaylßbilmektedir. Tendonlar, birbirlerinden uzunlamas- sekilde araliEIandlEiIâbilmektedir ve genellikle yanal yönde uzanabilmektedir. Tendonlar, yanal yönde esit sekilde araliEIandiElIâbilmektedir.
Her bir tendon setinin birinci ve ikinci açlEl uçlarüuzunlamas- sekilde uzanabilmektedir.
Birinci ve ikinci açik] uçlar, eyer tacIa konumlandlEiIâbiImektedir. Bu, çekme için açilguçlara erisimi kolaylastlülnaktadE Birinci ve ikinci kapalüiçlar, eyerin yanlarII ait kulara konumlandlîlâbilmektedir. Birinci açiKl uç, ikinci kapalELica, birinci kapalElJçtan daha yakI sekilde konumlandülâbilmektedir, ve ikinci açlKIuç, birinci kapallIilica, ikinci kapallîiliçtan daha yakI sekilde konumlandlîilâbilmektedir. Bu, iki tendon setinin, eyer tacIda kesismesini mümkün kilîhaktadiîi Bu tür bir düzenleme, eyerin çekme sonrasi] özelliklerini ve sabitlenmesini gelistirmektedir.
Y[gma kemer, yigina kemerin her iki yanIaki ilgili kemer payandasEl üzerinde desteklenebilmektedir ve kaldiîilna kuvveti, kemer payandalar. uygulanabilmektedir.
KaldiEina kuvveti, krikolar, tercihen sahmerdan krikolarII kullanllîhaslîi vasitâlea uygulanabilmektedir. Krikolar; kemer payandalarII kesilmesi veya deliklendirilmesi vasßslýia meydana getirilen kriko ceplerinin içerisine yerlestirilebilmektedir.
KaldiEina pozisyonunda yigi'na kemerin sabitlenmesi, yigma kemeri kaId-[giIa olusan bosluklar. tiiZianmasEiveya dolduruImasIlZIçerebiImektedir. Yigma kemer sabitlendiginde, kaldiEina kuweti sonland iEliâbilmektedir.
Bir yapllând Enada, kaId-[giütia yigina kemer köprünün hareket ettirilebilir klêinÇllineer, dik harekete maruz kalabilmektedir, yani dönmemektedir. Bu yapilândlEinada, hareket ettirilebilir k-i; y[gma kemer, ve yigma kemerin büyük ölçüde dikey sekilde üzerinde bulunan, y[g`ma kemer köprünün bir klýnlüberebilmektedir.
Bu yapilândiElnada, kesikler büyük oranda dikey olabilmektedir. Bu durumda, yatay kesikler de kemerin yan.. ve dikey kesigin arasIda meydana getirilebilmektedir. Bu tür kesikler meydana getirildiginde ve y[g}na kemer kad-@Ha her bir yatay kesigin bulundugu pozisyonda bir bosluk olusacaktlEl Yigi'na kemerin kaldüna pozisyonunda sabit tutulmasEilçin bu bosluk t[lZlanabilmekte veya doldurulabilmektedir.
Kesikler, yanal olarak disa dogru olan bir yönde yukarßia dogru egimli olabilmektedir. Bu duruma, yatay kesikler gerekli degildir. Bu tür kesikler meydana getirildiginde ve ylgrna kemer kaId-lgllEUa, yukarEtlogru egimli kesiklerin her birinin bulundugu pozisyonda bir bosluk olusacaktB Y[gina kemer köprünün kaldlElna pozisyonunda sabit tutulmasüçin bu bosluk tlEianabilmekte veya doldurulabilmektedir.
Bir yapllând lîrlnada, kaId-lglIa, y[gina kemer köprünün hareket ettirilebilir klgmÇllineer, rotasyonel harekete maruz kalabilmektedir. Bu, eyerin kullanIilýla veya bu olmadan gerçeklestiriIebilmektedir.
Eyer kullanüîken, eyer bir birinci eyer klgm [ile bir ikinci eyer klgnlîiçerebilmektedir, ve birinci eyer klâinüylgma kemerin bir birinci klîiri. uygulanabilmektedir ve ikinci eyer kßnüse y[gl'na kemerin bir ikinci klginlEb uygulanabilmektedir. Y[g}na kemer, y[gina kemerin birinci klîrnEl/e ikinci klEh'ilEUan olusabilmektedir. Tercihen, birinci ve ikinci eyer k-ilarüylgina kemer tacIa denk gelebilmektedir. Birinci ve ikinci eyer k-ilarII her ikisi, ylgina kemerin üst ylgma kemerin üst yüzeyinin bir yar-, yani kemerin tabanIan taca kadar olan bir yana uygulanabilmektedir.
Birinci ve ikinci eyer knlarII her ikisi, bir açllZl uç ve bir kapalEüç arasIa yayllân bir tendon seti içerebilmektedir. Tendonlar, birbirlerinden uzunlamas- sekilde aralllZIandEllâbilmektedir ve yanal yönde uzanabilmektedir. Tendonlar, esit sekilde aralEandlBßbilmektedir.
Tendon setinin birinci ve ikinci kapalEüçlarDuzunlamaleia sekilde uzanabilmektedir. KapalEl uçlar, eyer taciEtla konumlandlElIâbilmektedir. AçllZl uçlar, eyer klêlnII yanal çevresinde konumlandlîlâbilmektedir. Tendonlar, dlglçevreden eyer tac. kadar olan, yanal sekilde içe dogru bir yönde yukarEUogru egimli olabilmektedir. Bu tür bir düzenleme, eyerin çekme sonrasEözelliklerini ve sabitlenmesini gelistirmektedir.
Beton eyer; eyerin üst yüzeyi, neredeyse orijinal yol seviyesinde olacak sekilde kallülanmaktadm Bu tür bir düzenleme, y[gma köprü kald"[g]a yolun profilinin yeniden çllöarilüias- yönelik ihtiyacüzaltmaktadß Eyerin kullaniü kullanilB1ad[g]. bakilBiakslZE, yöntem ayrlEh, kaIdHna kuvveti uygulanmadan önce, yigma kemerin yanal sekilde dElEla dogru tempan duvarlarIda yariIZJ sekilli bosluklar. meydana getirilmesi; ve y[gina kemer kesilerek bir birinci ve ikinci hareketli klginI meydana getirilmesini içermektedir.
Tercihen, eyer kullanligiia, birinci ve ikinci eyer k-iIIarI denk geldigi pozisyonda y[gtna kemer kesilebilmektedir.
Tercihen, eyerin kullanlUiîl kullanliîhadlgl- bakllîhakslZEI, y[gh^ia kemer, ylgma kemerin tacian kesilebilmektedir. Ayrlîb, yatay kesikler kemer payandalarlEUa meydana getirilebilmektedir.
Birinci ve ikinci hareketli hareket ettirilebilir k-ilar meydana getirildiginde ve kaldüna kuvveti uygulandigiia, birinci ve ikinci hareket ettirilebilir knlar, ilgili birinci ve ikinci dönme noktalarII etrafIa dönebilmektedir. Birinci ve ikinci dönme noktalarÇl y[gma kemerden yanal olarak dlglarlîldogru olan bir pozisyonda konumlandlEllâbiImektedir. Bu pozisyon, örnegin, y[g}na kemer köprünün dolguyla birlestigi yer olabilmektedir. Bu pozisyon, y[gma kemerin kemer payandalarlýla birlestigi yerde veya bunun yakIIda olabilmektedir. Bu pozisyon, y[gl'na kemerin yanal sekilde dlglEb dogru olan ilave ylgma kemerlerin içerisinde olabilmektedir (asagDsz.), örnegin üç aç[lZIlEüJir köprüde, bu pozisyon, y[gh1a kemerlerin dElEUa (dlgl yanlaria), dgl y[gina kemerlerin aç[lZI[glIlE, dgygina kemerlerin yanal dßl ucunun dörtte birinde konumlandlEllâbilmektedir. Birinci ve ikinci hareket ettirilebilir k-ilarI dönebilmesi için kaldßlna kuweti, birinci ve ikinci k-llarI kütle merkezinin yanal sekilde içine dogru olan pozisyonlarda, ilgili birinci ve ikinci k-ilara uygulanabilmektedir.
YarllZl sekilli boslugun ucu, dönme noktasIa konumlandlEIlB1alIlE YarilZl sekilli boslugun açlîlsîlistenildigi sekilde yigma kemer köprünün altlEtlaki alanI genisletilmesi amaciyla birinci ve ikinci hareket ettirilebilir knlarl yeterince dönebilmesine imkan vermeye yetecek kadar genis olmalIE Y[g]na kemer köprünün sabitlenmesi adIiÇlbirinci ve Ikinci köprü klîlmlarlâraslila bir takozun yerlestirilmesi veya meydana getirilmesini içerebilmektedir. Ayrlîb, yatay kesik pozisyonunda meydana getirilen bosluk, tilZlanabilmekte veya doldurulabilmektedir.
Köprünün kaldüna pozisyonunda sabitlenmesi için kullanilân herhangi bir y[gina, harç, beton veya 5qu harç, örnegin kesikleri, bosluklarElveya yarllîl sekilli bosluklarEldoIduran harç, kullanüâbilmektedir ve ardlEldan örnegin yaklas[lZl 24 saat boyunca sertlesmeye bßkilâbilmektedir. YukarIkilerin kullaniIBiasü ve/veya sertlestirme, kaldlBlna kuvveti ve/veya güçlendirme araçlarü y[gina kemere uygulanmaya devam ederken gerçeklestirilebilmektedir. Uygulama/sertlestirme gerçeklestirildiginde, güçlendirme araçlarEl ve/veya kaldliîma kuvvetinin kullannßonlandEEbIImektedir.
Hareket ettirilebilir k-ilarI bu sekilde döndürülmesinin bir avantajESudur ki rotasyondan dolayEl/ol yüzeyi hâlihazlma egimli oldugundan dolaylÇly[gl'na kemer köprü sabitlendikten sonra yol yüzeyi profilinin yeniden çllZlarüüîas- gerek kalmamasIlEl Ylgrna kemer köprü, tek açllZlilZlEll›ir y[glna kemer köprü olabilmektedir.
Y[grna kemer köprü, bir veya daha fazla ilave y[g}na kemer ve bitisik y[gma kemerlerin arasIa ilgili bir veya daha fazla kemer payandasEilçeren bir çok açEElllZlüilgina kemer köprü olabilmektedir, güçlendirme araçlarEîise ilave y[glna kemerlere uygulanabilmektedir.
Dolaylîlgla, çok aç[lZ|llZlD/[gma kemer köprü birden çok yigma kemer içermektedir. Bitisik y[gma kemerler, ilgili kemer payandalarllîpaylasabilmektedir ve dolaylîlýla bunlar tarafIan ayrüâbilmektedir. Tempan duvarlarIaki takoz sekilli bosluklar, en dlgtaki y[gina kemerlerin yanal sekilde dlglEb dogru konumlandülâbilmektedir. En dlgtaki ylglna kemerler, yanal yönde y[gina kemer köprünün merkezinden en uzak olan iki y[glna kemerdir. Alternatif olarak, takoz sekilli bosluklar, bitisik yfglna kemerlerin araleUa konumland lElIIâbilmektedir. Alternatif olarak, takoz sekilli bosluklar, dlgtaki veya en dlgtaki yfglna kemerlerin içerisinde konumlandlîlâbilmektedir, örnegin üç açlKIiKlElbir köprüde, bu pozisyon, dlgtaki y[gma kemerlerde, dlgtaki veya en dlgtaki yfgma kemerlerin açiKllgllilIE, dlgtaki veya en dlîstaki y[gma kemerlerin yanal dlgucunun yaklasllZlolarak dörtte birinde konumlandlElllâbilmektedir.
Mevcut bulusun yöntemleriyle iliskili olarak tartlgllân yigma kemer, birden çok ylgh'ia kemerlerden herhangi biri olabilmektedir. Bulus, bir veya daha fazla yigma kemere uygulanabilmektedir. Çok açlEllKlEýlgl'na kemer köprü, iki ylgl'na kemerden olusabilmektedir. Iki y[glna kemer, en dlgtaki kemerler olarak düsünülebilmektedir. Çok açlElHZllZylglna kemer köprü, tek sayl]]]3lilgl'na kemerlerden olusabilmektedir. Bu durumda, mevcut bulusun yöntemleriyle iliskili olarak tartlgüân yiglna kemer, merkezi y[grna kemer olabilmektedir. Çok açlElllZJEl/[glna kemer köprü, merkezi ylgl'na kemerin bir yanlEb yönelik bir veya daha fazla birinci yan ylglna kemerler içerebilmektedir ve merkezi yigtna kemerin diger yan. yönelik bir veya daha fazla ikinci yan ylgina kemerler içerebilmektedir. Birinci ve ikinci yan ylglna kemerlerin sayElZbynEblabilmektedir. Birinci ve ikinci yan y[gtna kemerler; merkezi ylgrna kemerin tacEétrafia y[gl^na kemer köprü simetrik olacak sekilde birbirlerine karsllJE gelebilmektedir. Bir kemer payandaslgl bitisik ylglna kemerlerin arasIia konumlandlîlâbilmektedir ve bunlarEtlestekleyebilmektedir. Teknikte, yan yigrna kemerler, asma kemerler olarak bilinmektedir.
Kesik, merkezi kemerde, tercihen taçta meydana getirilebilmektedir. Örnegin, çok açilZlllZlEylgma kemer köprü, bir üç açlKlßZlEl/[gl'na kemer köprü olabilmektedir. Üç açllZlllZllj/[glna kemer köprü, birinci ve ikinci yari yig'ma kemerleri, merkezi ylgh'ia kemere ve birinci yan ylgma kemere bitisik olan bir birinci kemer payandaslîxle merkezi y[grna kemere ve ikinci yan ylglna kemere bitisik olan bir ikinci kemer payandasmerebilmektedir.
Bu durumda, birinci eyer klglnLîlbirinci yan ylglna kemerin üst yüzeyine ve merkezi ylgrna kenarI bir klim- uygulanabilmektedir ve ikinci eyer kElnÇlikinci yan ylgrna kemerin üst yüzeyine ve merkezi ylgtna kemerin geri kalan klim- uygulanabilmektedir.
Y[g}na kemere bir kuvvetin uygulanmasEiçin konumlandiEilân veya yönlendirilen bir veya daha fazla cihaz, merkezi kemerdeki kesigin içerisinde konumlandlîllâbilmekte olup, kuvvet yatay dogrultuda en az bir bilesene sahiptir.
Tempan duvarlarlEUaki takoz sekilli bosluklar, birinci ve ikinci yari kemerlerin yanal sekilde dglüla dogru konumlandlElilâbiImektedir. Alternatif olarak, tempan duvarlarIaki takoz sekilli bosluklar, birinci ve ikinci yan kemerlerin içerisinde konumlandlEllâbiImektedir. Örnegin, takoz sekilli bosluklar; slBislýla birinci/ikinci yan kenarlari dlSlyanal uçlarlEdan birinci/ikinci yan kemerin yaklasllZl olarak dörtte birinde, birinci ve/veya ikinci yari kenarlarI içinde meydana getirilebilmektedir. Örnegin tempan duvarII yeterince küçük olmasüjurumunda veya ylglna kemer köprünün geometrisini buna olanak tanIiaslIrllurumunda, alternatif olarak takoz sekilli bosluklarlEl yerini kesikler alabilmektedir.
Ilaveten veya alternatif olarak, yöntem, kesigin içerisinde bir rulmanlEl bulundurulmasIEl içerebilmektedir.
Bir veya daha fazla rulman bulunabilmektedir. Rulman, hareket ettirilebilir klîl'nIyanal olarak dlgl yanlEUa bulundurulabilmektedir. Rulman, kaldüna slßsia ylgina kemerin sllZlgtlElllIhasII ve dolaylgýla kemer hareketinin korunmasEliçin islev görebilmektedir.
Rulman, kaldlElna sßslda sürtünmeyi azaltabilmektedir. Rulman, lelgtlEIna ile veya bu olmaks- köprünün yaplglal formunu koruyabilmektedir (örnegin kesilen y[g`l'nanI parçalanmasIEönleyerek). Rulman; hareket ettirilebilir k-ida olusturulan bir birinci yüzeyi ile birinci yüzeye bitisik olan köprünün geri kalanIa olusturulan bir ikinci yüzey arasIa bulundurulabilmektedir. Yüzeyler düzlemsel olabilmektedir. Yüzeyler dikey olabilmektedir.
Yüzeyler, yEgma kemer köprünün uzunlamalela yönünde uzanabilmektedir. Rulman yüzeyleri, kesigin boylamasEb uzunlugunun neredeyse tamamEI boyunca saglanabilmekte veya saglanmayabilmektedir. Rulman yüzeyleri, kesigin derinliginin neredeyse tamamlZboyunca uzanabilmekte veya uzanmayabilmektedir. Kesigin boylamas. uzunlugu, genellikle kemerin boylamas- yönü ile paralel olan bir yatay dogrultudur.
Kesik, bir veya daha fazla göbekli delik içerebilmektedir. Göbekli delikler, büyük oranda dikey olabilmektedir. Göbekli delikler, genellikle dairesel olan bir en kesitsel sekle sahip alabilmektedir. Göbekli delikler, birbirine bitisik olarak konumlandlElâbilmektedir ve kesigin boylamaslüla uzunlugunun neredeyse tamamIÜneydana getirebilmektedir. Göbekli delikler, birbirinden arallklüilabilmektedir. Göbekli delikler, ayrllZJolabilmektedir ve y[gma üzerinden bir delikle birlesebilmektedir.
Bir rulman, göbekli deliklerin içinde (her birinde) konumlandlEllâbilmektedir veya göbekli deliklerin yalnlîta bazllârü'lizerinde konumlandlEllâbilmektedir.
Rulman, birbirine büyük oranda benzer olan iki düzlemsel klîlm içerebilmektedir. Düzlemsel k-iIlar genisligi, göbekli deliklerin çaglîile neredeyse aynlIolabilmektedir.
Düzlemsel k-iIlar uzunlugu, göbekli deliklerin derinligi ile neredeyse aynßlabilmektedir.
Düzlemsel k-ilarI uzunlugu, göbekli deliklerin derinliginden daha fazla olabilmektedir.
Düzlemsel kilar. uzunlugu, göbekli deliklerin derinliginden daha az olabilmektedir.
Kullanl süs-a, düzlemsel k-ilar, göbekli deliklerin bir alt klEmIa konumlandlElâbilmektedir. Rulman ayrlîla, düzlemsel k-ilardan ve göbekli deligin dlglEla dogru uzanmak üzere yapllândlîllân bir veya daha fazla uzantEk-ilarEiçerebilmektedir.
Uzantlîlknlarl: rulmanlEl, göbekli deligin Içine yerlestirilmesini, buradan çlKbrllBiasIElve buranI içinde konumlandlEllBialeJÜnümkün kUBiaktadIE KullanIi leisIa, uzantll-ilarü genel olarak dikey bir dogrultuda uzanabilmektedir.
Rulman, sürtünmeyi azaltan bir araç Içerebilmektedir. Sürtünmeyi azaltan araç, birinci ve ikinci yüzeylerin arasIa konumlandlülâbilmektedir. Sürtünmeyi azaltan araç, düzlemsel k-ilarlEkine büyük oranda benzer olan bir alana sahip olabilmektedir. Sürtünmeyi azaltan araç, yüzeylerden birine tutturulabilmektedir veya hiçbir yüzeye tutturulmayabilmektedir.
Sürtünmeyi azaltan araç gres yag olabilmektedir. Gres yag, bir katman halinde saglanabilmektedir. Sürtünmeyi azaltan araç, bir PTFE katmanlIlçerebilmektedir. Birinci ve ikinci yüzeyler, paslanmaz çelik katmanlarEblabiImektedir. Düzlemsel kular, paslanmaz çelik katmanlarßlabilmektedir.
Rulman, rulmanI yüzeylerinin korunmalela yönelik bir araç içerebilmektedir. Araç, bir koruyucu katman olabilmektedir ve iki yüzey arasIa konumlandlEllâbilmektedir. Koruma aracüesnek olabilmektedir. Koruma aracÇlyüzeyleri hasardan koruyabilmektedir. Koruma aracÇlsürtünmeyi azaltma aracIßaglayabilmektedir.
Rulman, ç[lZlar[IâbiIir kEma ve/veya sulu harç/beton vasltEislsîla köprünün geri kalan kismi tutturulabilmektedir. Rulman, kancalarI kullanlüvaslßslsîla taslbilir klima ve/veya köprünün geri kalan klglnlüla tutturulabilmektedir. Kancalar, sulu harç/betonun Içine gömülü olabilmektedir. Rulman, göbekli deligin Içerisinde konumlandlEllâbilmektedir ve sulu harç/beton, göbekli deligin içine dökülebilmektedir ve kancalarlEl çevresine yerlesmesine imkan tanlErnaktadB boyuta sahiptir ve yaklasllZJ 150mm ila 500mm, tercihen 300mm olan bir yatay boyuta sahiptir.
Hareket ettirilebilir k-i, yaklaslKlZSOmm ila 1000mm, tercihen 500mm kaldlEllâbilmektedir.
Kayma düzlemi üzerindeki baslik; korunurken istenen kayma düzlemine göre rulmanI ufak hizaslîllElarII giderilmesi amaclila rulman, bir malzeme (örnegin kauçuk) veya bir hidrolik cihaz içerebilmektedir.
Güçlendirme araçlarII uygulanmaletlan önce ve/veya hareket ettirilebilir klîinl meydana getirilmesinden önce, y[g]na kemer köprüye bir kalkan saglanabilmektedir. Y[g`ina kemer köprüye bir insaat filesi saglanabilmektedir. Bu, tüm prosedürün güvenligini artlßcaktlîlve islemin çogu gerçeklestirilirken insanlarlEl, arabalarlEl, trenlerin, vb. köprünün altIan geçebilecegi anlam. gelmektedir. Kalkan, çelikten meydana getirilebilmektedir. Tipik isletme bosluklarlEla yerlestirilebilmesi amaclýla kalkan, 15 mm'den daha az bir kallEllgb sahip olabilmektedir. Kalkan ve/veya file, sonraki y[gh1a kemer köprülerde kullan! amaclýla düzeltilebilmektedir. Kalkan, ylgma kemerin altIia konumlandlEllâbilmektedir. Kalkan, yigma kemerin aItIaki alanda desteklenebilmektedir. Kalkan, bir kemer sekline sahip olabilmektedir. Mevcut yöntem gerçeklestirilirken kemerin altlîitlaki yollar/taslEl yollarEI kullanilâbilecek sekilde, sekil genellikle y[grna kemerin sekline benzemektedir. Y[gh^ia kemer ve kalkanElbirbirinden ayßn küçük bir bosluk bulunabilmektedir. Kalkan, köprünün uzunlamaslTib ucunun ötesine uzanabilmektedir.
AyrlEla, yigina kemer köprünün korkuluk duvarlarIZl/e tempan duvarlarüçallgina sEisIa saglam kalabilmeleri ad. desteklenebilmektedir. Alternatif olarak, korkuluk duvarlarEl çilZbrllâbilmektedir. Ayrß, yigl'na kemerin ortaya çilZlarllBiasElamaclýla mevcut yigma kemer dolgu malzemesi kazlEbbilmektedir; kazßinayan köprü dolgu malzemeleri, geriye egimli olabilmektedir.
Tercih edilen belirli yapllândlElnalar, buradan Itibaren yalnlîta örnek mahiyetinde ve ekli sekillere referansla açiEJanacak olup, burada Sekiller 1 ila 9, mevcut bulusun bir yapllândlünasll adIiIarIgöstermektedir; Sekiller 10 ila 17, mevcut bulusun bir baska yapilândlElnasII adllarllîqöstermektedir; Sekiller 18 ila 26, mevcut bulusun bir baska yapllândlElnasII adllarlEllîgjöstermektedir; Sekiller 27 ila 29, y[g`ma kemerin güçlendirilmesine yönelik bir yöntemi göstermektedir; Sekiller 30 ve 31, güçlendirme olmaks- yigma kemerin kaldEllIhas- yönelik ilgili yöntemleri göstermektedir; ve Sekiller 32 ila 34, mevcut bulusun bir baska yapllândlünasllîgliöstermektedir.
Birinci yapllândlülna ile ilgili olarak, Sekil 1, tek açilZJHZJEHJir yigma kemer köprüyü (1) ve yigma kemer köprünün alt-aki bir alanE(2) göstermektedir. Ylgrna kemer köprü (1), bir yiglna kemer (3), ylglna kemerin (3) her bir yan-a bulunan bir tempan duvarE(4) ve her bir tempan duvarII (4) ve ylghia kemerin (3) üzerinde bulunan bir korkuluk duvarEI(6) içermektedir. Ylgtna kemer (3), y[grna kemerin (3) her bir yanIaki ilgili kemer payandalarlîl (9) üzerinde desteklenmektedir. Yighia kemer köprü, dolgular (5) vasEisEla desteklenmektedir. Tempan duvarlarE(4), dolgu (5) ve ylglna kemer (3) aras-a, ylgtna kemer köprü dolgu malzemesi ile doldurulmaktadü Yöntemin bir birinci asamasükaldlülna kafes kirisinin temellerinin (10) dolgu malzemesine ve dolgulara (5) yerlestirilmesi, insaat filesi ve kalkan. (11) yigma kemere (3) ve yigma kemer köprüye (1) yerlestirilmesi ve bir kafes kirisinin (12) kafes kirisi temelleri (10) üzerine yerlestirilmesini içermektedir.
Sekil 2'ye referansla, yöntem ayrlîla, korkuluk duvarlarII (6) desteklenmesi, tempan duvarlarII (4) desteklenmesi, yigma kemerin (3) ortaya çilZlarilIhasEIçin dolgu malzemesinin kazHBiasBlIe geriye kalan dolgu malzemesine (7) geriye dogru egim verilmesini içermektedir.
Kazma gerçeklesirken ylgtna kemerin yükselebilecegi göz önünde bulundurulmalIlÜ Sekil 3'e referansla, yöntem, yighia kemerin (3) üst yüzeyinin (8) püskürtümle yilZlanmasü güçlendirilmis bir beton eyerin (20), yfgma kemerin (3) üst yüzeyine (8) kalElanmasIEl/e betonun sertlesmesine olanak tanlEtnasIEilçerebilmektedir.
Sekil 4'e referansla, yöntem ayrlEla, güçlendirilmis beton eyerin (20) sonradan gerilmesi (21), kaldiElna halatlarII (13) yerlestirilmesi, dikey veya dikeye yakI kesiklerin (30) meydana getirilmesi için tempan duvarlarII kesilmesi, yatay kesiklerin (31) meydana getirilmesi için kemer payandalarII (9) kesilmesi, böylelikle y[g]^na kemer köprünün (1) hareket ettirilebilir bir kEinII (32) olusturulmasllîlçermektedir.
Sekil S'e referansla, yöntem ayrlEla, kafes kirisinin (12) kafes kirisi temelleriyle (10) birlestigi pozisyonda kafes kirisi temellerinin (10) krikoyla kaldiEIanasÇl böylelikle hareket ettirilebilir klEmI (32) istenen yükseklige getirilmesini içermektedir. Yatay kesik (31) bölgesinde bir bosluk (33) meydana getirilmektedir.
Sekil 6'ya referansla, yöntem ayrlîla, boslugun (33) doldurulmasüamaclîla ylgmanlül, harcI ve/veya sulu harcI (40) saglanmasübunun sertlesmeye bßküüiasükafes kirisinin (12) kriko ile indirilmesi, kafes kirisinin (12) çlElarllBwasÇl kafes kirisi temellerinin (10) çllZbrllBîasEli/e kazllân bölgenin, tercihen köpük betonu, önceden kazllân malzeme veya yeni gradasyonlu geri doldurma malzemesi ile geri doldurulmasIElçermektedir. Yol seviyesi (14), uygun bir seviyeye ayarlanabilmektedir.
Sekil 7, kazlimlgylgma köprünün (1) bir baska görüntüsünü saglamakta olup, ylglna kemeri (3), tempan duvarlarIE(4), korkuluk duvarlarIE(6), kemer payandalarIE(9), dolgularüS), geriye kalan doldurma malzemesini (7), kafes kirisi temellerini (10), kafes kirisini (12), kaldBna halatlarIE013), eyeri (20) ve hareket ettirilebilir klgmlgü32) göstermektedir.
Sekil 8, güçlendirilmis beton eyeri (20) daha ayrlîitllESekilde göstermektedir. Eyer (20), kaldüna halatlarII (13) bagllîbldugu iki kaldlîiina kirisine (22) sahiptir. Kaldlîiina kirisleri (22), eyerin (20) uzunlamasEla yönünde uzanmaktadBIki kaldlîilna kirisi (22), eyer (20) tacII her iki yanIda, taca esit mesafeli olarak düzenlenmektedir. Eyer (20) ve ylgha kemer (3) arasIaki sabitlemenin saglanmasüve/veya güçlendirilmesi amacEla eyer, mekanik sabitleyiciler (23) içermektedir.
Eyer; birinci ve ikinci açlEl uçlarlIQZS), süsüa, birinci ve ikinci kapalüuçlara (26) baglayan iki tendon seti (24) içermektedir. Tendonlar (24), birbirlerinden uzunlamas- sekilde aralllZlandBEnaktadlEl ve yanal yönde uzanmaktadE Tendonlar (24) esit sekilde arallElandlBlIhaktadlB Her bir tendon setinin (24) birinci ve ikinci açlKl uçlarüuzunlamas. sekilde uzanmaktadE Birinci ve ikinci açlKl uçlar (25), eyer (20) taclEUa konumlandlElllBiaktadlEI Birinci ve ikinci kapaIELiçlar, eyerin yanlarII alt k-ilarIa konumlandlEIlIhaktadlEl Birinci açllZl uç (25), ikinci kapallîilica (26), birinci kapallîiuçtan (26) daha yaklEl sekilde konumlandülâbilmektedir, ve ikinci açIEl uç (25), birinci kapalElJca (26), ikinci kapaIElJçtan (26) daha yakI sekilde konumlandlîlâbilmektedir. Bu, iki tendon (24) setinin, eyer (20) taclütla kesismesini mümkün kül-:haktadlEl Sekil 9, kafes kirisi kaldlîma mekanizmasIEtlaha ayrlEtiIDISekilde göstermektedir. Bir kriko (15), kafes kirisi temeli (10) ve kafes kirisi (12) arasIa konumlandülh'iaktadlü Ikinci yapilândlüna ile ilgili olarak, Sekil 10, üç açllZiiKlEbir yigina kemer köprüyü (101) ve y[gma kemer köprünün (101) altIaki bir alanE(102) göstermektedir. Yighîa kemer köprü (101), bir merkezi y[gina kemer (103), bir birinci yan ylglna kemeri (116), bir ikinci yari ylgma kemeri (117), y[gh^ia kemerin (103) her bir ucunda bulunan bir tempan duvarE(104) ve her bir tempan duvarII (104) üzerinde bulunan bir korkuluk duvarE(106) içermektedir.
Merkezi yigina kemer (103), merkezi yigina kemerin (103) her bir yaniaki ilgili kemer payandalarEl(109) üzerinde desteklenmektedir. Tempan duvarlarlj(104), merkezi yigina kemer (103), birinci y[gina yanEkemeri (116) ve ikinci y[gma yanEkemeri (117) araslülja ylgma kemer köprü (101) dolgu maddesi ile doldurulmaktadE Yöntemin bir birinci asamasüyigl'na kemer köprüye (101) bir insaat filesi ve kalkan. (111) saglanmasIlIilçermektedir.
Sekil 11'e referansla, yöntem ayrlîla, korkuluk duvarlarlElI (106) desteklenmesi, tempan duvarlarII (104) desteklenmesi, merkezi yigma kemerin (103), birinci yigma yani kemerinin (116) ve ikinci y[gma yan kemerinin (117) ortaya çlKbriIBwasEliçin dolgu malzemesinin kazilBiasElve geriye kalan dolgu malzemesine (107) geriye dogru egim verilmesini içermektedir. Kazma gerçeklesirken yigma kemerlerin yükselebilecegi göz önünde bulundurulmal- Sekil 12'ye referansla, yöntem ayrlîh, merkezi yigma kemerin (103) ve birinci ve ikinci y[gma sertlesmesine olanak tanlEinasIEiçermektedir. Güçlendirilmis eyer, iki eyer km. (128, 129) sahiptir. AyrlEla, kriko cepleri (134), kemer payandalarII (109) içinde olusturulmaktadIE Sekil 13'e referansla, yöntem ayriîa, güçlendirilmis beton eyerin (120) sonradan gerilmesi (121), dikey kesiklerin veya takoz sekilli bosluklar. (130) meydana getirilmesi amaclEa tempan duvarlarII (104) ve korkuluk duvarlarII (106) kesilmesi, yatay kesiklerin (132) meydana getirilmesi için kriko cepleri (134) konumunda kemer payandalarII (109) kesilmesi, dikey kesigin (135) meydana getirilmesi amaciyla merkezi yigma kemerin (103) ve korkuluk duvarlar.. (106) kesilmesi, böylelikle y[gma kemer köprünün (101) birinci ve ikinci hareket ettirilebilir kilar.. (131, 136) meydana getirilmesini Içermektedir.
Sekil 14'e referansla, yöntem ayrlîia, kriko ceplerinde (134) konumlandlEllân krikolar. (115) (bkz. Sekil 26) kullanllü'iasüla, birinci ve ikinci hareket ettirilebilir kilar. (131, 136) kaldlElIIl1asIEi'lçermektedir. Birinci ve ikinci hareket ettirilebilir k-ilar (131, 136), ilgili birinci ve ikinci dönme noktalarIEl (137, 138) etrafIia dönmektedir. Birinci ve ikinci dönme pozisyonda konumlandlîllüîaktadlü Bu pozisyon, yigi'na kemerlerin (116, 117) kemer payandalarlsîla (144) birlestigi yerde veya bunun yakIIa bulunmaktadlE Her bir takoz sekilli boslugun (130) ucu, slßslýla, her bir dönme noktaleUa (137, 138) konumlandlEIBiaktadlE (109) arasIda meydana getirilmektedir. Bir taç boslugu (143), iki hareket ettirilebilir kismi (131, 136) arasIa meydana getirilmektedir. Ayrlîb, krikolar ilaveten, kaldlEina sßslia, y[gma kemerin desteklenmesi amaclEa sim takozlarEl(gösterilmeyen), kesiklerin (132) ve/veya kriko ceplerinin (134) içerisine yerlestirilebilmektedir. Kaldüna süleUa kesiklerde bosluklar meydana getirildiginde y[gina kemerin desteklenmesi amacüla bu tür sim takozlarü mevcut bulusun herhangi bir yapllândlîiinasia kullanllâbilmektedir (krikolarI kullanimi kullanllîhadlglian bag IislZlolarak). Simlerin kalIEglütercihen yaklaslESOmm olabilmektedir.
Bir takoz, y[g}na, harç ve/veya sulu harç (140), bosluklari (133, 143) doldurulmaslîiçin saglanabilmektedir. Bu sertlesmeye büküß'iaktadlîlve krikolar (115) indirilmektedir. ArdIdan kriko cepleri (134) doldurulabilmektedir.
Sekil 15'e referansla, yöntem ayrlîla, kazHEiE bölgenin, tercihen köpük beton ile geri doldurulmasIüiçermektedir. Yol seviyesi (114), uygun bir seviyeye ayarlanabilmektedir.
Köprünün orijinal profilinin (145), yükseltilmis profilden daha asaglEIh oldugu görülebilmektedir.
Sekil 16 kazllîhlgygina köprünün (101) bir baska görüntüsünü saglamakta olup, merkezi yigiTia kemeri (103), birinci yan y[gma kemerini (116), ikinci yari yigina kemerini (117), tempan duvarlarlZK104), korkuluk duvarlarEl(106), kemer payandalarIlZl(109), dlgl kemer ve takoz sekilli bosluklarEQ130) göstermektedir. arasIaki sabitlemenin saglanmasiîi ve/veya güçlendirilmesi amaclýla eyer, mekanik sabitleyiciler (123) içermektedir. içermektedir. Tendonlar (124), birbirlerinden uzunlamasiEb sekilde araliKIandlEllB'iaktadlElve yanal yönde uzanmaktadIE Tendonlar (124) esit sekilde arallKland IEIBiaktadLEI Tendon setinin (124) açiEl ve kapalüiçlarülzs, 126), uzunlamas. sekilde uzanmaktadü 129) yanal çevresinde konumlandlElilîhaktadE Tendonlar (124), dlgl çevreden eyer (120) tac. kadar olan, yanal sekilde içe dogru bir yönde yukarljiogru egimlidir.
Beton eyer (120); eyerin (120) üst yüzeyi, neredeyse orijinal yol seviyesinde (114) olacak sekilde kalßlanmaktadlîl Üçüncü yapiiândiüina ile ilgili olarak, Sekil 18, üç açiEIElZlEbir yigma kemer köprüyü (101) ve ygma kemer köprünün (101) aItIaki bir alanE(102) göstermektedir. Yfgtna kemer köprü (101), bir merkezi yiglna kemer (103), bir birinci yan y[gma kemeri (116), bir ikinci yari y[g}na kemeri (117), y[g`ma kemerin (103) her bir ucunda bulunan bir tempan duvarE(104) ve her bir tempan duvarII (104) üzerinde bulunan bir korkuluk duvarE(106) içermektedir.
Merkezi ylgma kemer (103), merkezi yigma kemerin (103) her bir yaniaki ilgili kemer payandalarEl(109) üzerinde desteklenmektedir. Tempan duvarlarEl(104), merkezi yigma kemer (103), birinci yigma yanEkemeri (116) ve ikinci yigma yanleemeri (117) araletia y[gina kemer köprü (101) dolgu maddesi ile doldurulmaktadiB Yöntemin bir birinci asamasüyigi'na kemer köprüye (101) bir insaat filesi ve kalkanI (111) saglanmasIlZI içermektedir. Kalkan, Sekiller 24 ve 25'te daha ayrlEtHJD sekilde görülebilmektedir. Mevcut yöntem gerçeklestirilirken kemerin altlîitlaki yollar/taslEi yollarD kullanilâbilecek sekilde, kalkan sekil genellikle y[gma kemerin sekline benzeyen bir sekle sahiptir. Kalkan, köprünün uzunlamaleb ucunun ötesine uzanabilmektedir. Bu tür bir kalkan mevcut bulusun herhangi bir yapilândlîilnasla kullanüâbilmektedir ve çoklu ylgina kemerlerin mevcut olmaslîlurumunda yiglna kemerlerin herhangi bir sayEÜeya tümü aItIa kullanilâbilmektedir.
Sekil 19'a referansla, yöntem ayriEla, korkuluk duvarlarII (106) desteklenmesi, tempan duvarlarII (104) desteklenmesi, merkezi yigma kemerin (103), birinci y[grna yani kemerinin (116) ve ikinci yigma yan kemerinin (117) ortaya çkbrüöiasüiçin dolgu malzemesinin kazllîhaslîlve geriye kalan dolgu malzemesine (107) geriye dogru egim verilmesini içermektedir. Kazma gerçeklesirken y[g}na kemerlerin yükselebilecegi göz önünde bulundurulmal- AyrlEh, birden çok göbek (150), merkezi y[gh1a kemerin (103) tacIa meydana getirilebilmektedir. Bu göbeklerin içerisine, yatay krikolar yerlestirilmektedir.
Sekil 20'ye referansla, kriko cepleri (134) kemer payandalarII (109) içinde meydana getirilmektedir ve dönme boslugu takozlarEl(130), iki yanlEkemerIerin (116, 117) içinde kesilmektedir. Krikolar, kriko ceplerine (134) yerlestirilmektedir.
Sekil 21'e referansla, tüm krikolar (hem ceplerdeki (134) dikey olarak yönlendirilmis krikolar hem de göbeklerdeki (150) yatay olarak yönlendirilmis krikolar) yüklüdür. ArdIan, ceplerin (134) arasIa geriye kalan yigi'ria kesilmekte olup, yatay kesikler (132) meydana getirilmektedir. Bu, bir tel kesici kullanuârak gerçeklestirilebilmektedir. Göbeklerin (150) arasIaki yigma, bu slBida kesilebilmektedir veya kriko yüklenmesinden önce kesilebilmektedir. Böylelikle, taçtaki (135) kesik, takozlar (130) ve yatay kesikler (132), ylglna kemer köprünün (101) birinci ve ikinci hareket ettirilebilir k-ilarLElEl(131, 136) olusturmaktadlü Sekil 22'ye referansla, yöntem ayrlîla, kriko ceplerinde (134) konumlandlîlân krikolarI(115) kullanllöîaslýla, birinci ve ikinci hareket ettirilebilir k-iIIar (131, 136) kaldlîllBiasIEl içermektedir. Birinci ve ikinci hareket ettirilebilir k-ilar (131, 136), ilgili birinci ve ikinci dönme noktalarII (137, 138) etrafIa dönmektedir. Birinci ve ikinci dönme noktalarE(137, 138) (ve yar[Elar (130)), ilgili yan kemerlerin dlglarlâlaki yanal uçlarlüdan, yan kenarlarI (116, 117) açiEHglII dörtte birinde olan bir pozisyonda konumlandlîlllfl'iaktadlü YarilZl sekilli boslugun (130) ucu, dönme noktasIa (137, 138) konumlandlîllBwalIlEl (109) arasIa meydana getirilmektedir. Bir taç boslugu (143), iki hareket ettirilebilir klglnI (131, 136) arasIa meydana getirilmektedir. Kriko ile kaldlElna sßsia kemerin lelgtlîllIhasII korunmasümaclýla, göbeklerin (150) içinde konumlandlîllân yatay krikolar, kaldlElna sÜsIa yükseltilmektedir. Ayrlîla, dikey ve yatay krikolara ilaveten, kaldlElna slBasIa, y[g}na kemerin desteklenmesi amaclsîla sim takozlarEKgösterilmeyen), dikey ve yatay krikolara (115) bitisik sekilde (örnegin göbeklerin (150), kriko ceplerinin (134), yatay kesigin (132) ve/veya taç kesiginin (135) içerisine) yerlestirilebilmektedir.
Bir takoz, ylgrna, harç ve/veya sulu harç (140), bosluklar. (133, 143) doldurulmasDçin saglanabilmektedir. Bu sertlesmeye blßklßiaktadß ve krikolar (115) indirilmektedir. Bu, bosluklar. (133, 143) içerisine yerlestirilen ve sulu harç ile sisirilen/doldurulan sulu harç torbalarII kullanlßiaslýla gerçeklestirilebilmektedir. Krikolar ç[ElarI[g]Ia, kriko cepleri (134) ve göbekler (150) doldurulabilmektedir.
Sekil 23'e referansla, yöntem ayrlîh, kazllüilgl bölgenin, tercihen köpük beton, önceden kazlßn malzeme veya yeni geri doldurma geri doldurma malzemesi ile geri doldurulmasIEl içermektedir. Yol seviyesi (114), uygun bir seviyeye ayarlanabilmektedir. Tugla örgü, kontrol edilebilmektedir ve eger gerekiyorsa iyilestirilebilmektedir. Köprünün orijinal profilinin (145), yükseltilmis profilden daha asaglöla oldugu görülebilmektedir. File ve kalkan (111) da çlElarllBiaktadlEl Sekiller 24 ve 25 kazüüîgygma köprünün (101) bir baska görüntüsünü saglamakta olup, merkezi ylgh'ia kemeri (103), birinci yan ylgrna kemerini (116), ikinci yan yEg'l'na kemerini (117), tempan duvarlarEl(104), korkuluk duvarlarEKlOö), kemer payandalarlElEKlOg), dlg ettirilebilir kilarlîa131, 136), kalkanEGlll) ve yarlKlsekilIi bosluklarEll130) göstermektedir.
Sekil 26, kriko ile kaldlElna mekanizmasIEöaha ayrlEtlHßekilde göstermektedir. Birden çok kriko (115), kemer payandalarII (109) içindeki ilgili kriko ceplerinde (134) konumlandlElBiaktadlE Sekil 27, alternatif bir güçlendirme araclElEgöstermektedir. Bu yapüândlElnada, güçlendirme aracütendonlarl (224) yigina kemer köprüye (201) sabitlenmesi ve tendonlara bir germe kuvvetinin uygulanmasüaslüsüa gerçeklestirilmektedir. Görülebildigi üzere, birinci ve ikinci kiris tendonlar (224), yigma kemerin (203) taç bölgesinde, yanal yönde kesisebilmektedir.
Tendonlar, tempan duvarlar. (204) sabitlenebilmektedir. Her bir tendonun (224) bir ucu, tacI bir yan. sabitlenmektedir ve her bir tendonun (224) diger ucu, tacI diger yan. sabitlenmektedir. Tendonlar (224), Içe dogru yanlamaleh bir yönde dlSla egimli olabilmektedir. Bir kiris, taclEI bir birinci yanIaki bir üst sabitleme pozisyonundan (225) uzanmaktadlEl ve diger tendon, tacI bir ikinci yanIaki bir üst sabitleme pozisyonundan (225) uzanmaktadE Kirisler, ilgili alt sabitleme pozisyonlar. (226) uzanabilmektedir. Üst sabitleme pozisyonlarE(225) açlEl uçluyken, alt sabitleme pozisyonlarE(226) kapallZlJçludur.
Her bir tendonun (224) yatay düzem ile olusturdugu açlîieredeyse esittir.
A-A kesitinin bir örnegini gösteren Sekil 28'de gösterildigi üzere, dört tendon kullanilâbilmekte olup, tempan duvarlarII (204) her bir yüzeyine tutturulmaktadlü A-A kesitinin baska bir örnegini gösteren Sekil 29'da gösterildigi üzere, yigina kemer köprü (201), dlg tempan duvarlarEl(204') ve iç tempan duvarlarEl(204") içerebilmektedir. Dört tendon (224), iç tempan duvarlarIEb (204') tutturulmaktadlEl Yöntemin bir baska yapilândünasü Sekil 30'da gösterilmektedir. Gösterildigi üzere, bu yapllândlîilnada, yanal sekilde disa dogru olan bir yönde egimli olabilen kesikler (330) taraflEtlan bir hareket ettirilebilir parça (332) meydana getirilmektedir. Kesikler (330), bir y[gma kemerden (303), köprünün (301) üst yüzeyine uzanmaktadE KaldlElna cihazlarEQ313), hareket ettirilebilir klgml (332) alt kular, tercihen ylgmanl en alt bloguna tutturulmaktadlü DahasÇl kaldlElna cihazlarü kemer (303) tacII üzerindeki bir noktanI dogrultusunda, içe dogru sekilde açIIJBJE KaldlElna cihazlarl,`_l bu noktada birlesebilmektedir veya bir kaldlElna kirisine veya çerçevesine tutturulabilmektedir. KaIdE kuweti (350) vasEislýla hareket ettirilebilir k-i dikey sekilde kaldEIIJElken, ylghia da bir sllZIStlEilna kuvvetine maruz kalmaktadB çünkü kaldlElna cihazlarII (313) konumlarIan dolayü yl'g'lnanI lelgtlEllBiasEliçin islev gören bir kaldlîilna bileseni mevcuttur. Dahasü hareket ettirilebilir k-i (332) alt klgmuan kald“[glan dolayükaldlûina süsia y[gh1a kemerin (303) yaplghl bütünlügünün korunmasEilçin kemer hareketi islev görmeye devam etmektedir.
Sekil 30'da gösterilmemis olmaslüla ragmen, hareket ettirilebilir klîlfn) (332) ve köprünün (301) geri kalanElarasIa meydana getirilen bosluk, hareket ettirilebilir klgtnI kaldlEna pozisyonunda tutulmasDamacEla kaldlEinadan sonra doldurulabilmektedir. Bu meydana geldikten sonra, kaldlElna kuvveti (350) sonlandlüllâbilmektedir ve kemer hareketi, kaldlEilna pozisyonunda olan yigina kemerin (303) yaplglal bütünlügünü korumaya devam etmektedir.
Y[gtna kemerin (303) y[gl'nasl:K333), genisletilmis sematik formda gösterilmektedir. Sekil 'da gösterildigi üzere, kaldüna cihazlarlîa313), kaldlîilna halatlarIlEI Ancak, alternatif olarak (Sekil 30'da gösterilen, yukarlilhki kaldlünaya ilaveten), Sekil 31'de gösterildigi üzere, kaldlElna cihazlarlîq313), krikolar tarafIan saglanabilmektedir. Bu krikolar egilimlidir. Krikolar, hareket ettirilebilir km (332) ve köprünün (301) geri kalanüarasIa, kesiklerin (330) içerisinde konumlandlîliüiaktadß dogru olan yanlarIa konumland-[giümevcut bulusun bir yapilândÜnaslgöstermektedir.
Sekil 32, bu tür bir rulmanI (451) bir plan görünümünü göstermektedir.
Sekiller 33(a) ve (b), çevresindeki sulu harç/beton (456) olmaks- rulmanE(451) sematik olarak göstermektedir. Düzlemsel bir k-i (452), yukarEdogru kaymaktadiEi ancak diger düzlemsel k-i (453) ile temas halinde kalmaktadlE Sekil 33(a), kaldlEnadan önce iki düzlemsel klîinl (452, 453) ilgili pozisyonIarIEgöstermektedir ve Sekil 33(b), kaldlEinadan sonra iki düzlemsel klîiriI (452, 453) ilgili pozisyonlarlmöstermektedir.
Sekiller 34(a) ve (b), kesik (430) ve hareket ettirilebilir k-i (432) ile iliskili olarak göbekli deliklerin (460) konumunu göstermektedir. Sekil 34(a), köprünün (401) bir yan görünümünü göstermektedir ve Sekil 34(b), köprünün (401) bir plan görünümünü göstermektedir.
Rulman (451), silagnan ve dolaylggla yigina kemerin (403) hareketinin korunmasEiiçin islev görebilmektedir. Rulman (451) ayriîia, sürtünmeyi azaltmaktadlîl ve daha kontrollü bir kaldlElnayDnümkün kllIhaktadlB Bu, birden çok göbekli delik (460) içeren bir kesigin (430) bulundurulmaslýla gerçeklestirilmektedir. Göbekli delikler (460), büyük oranda dikeydir.
Göbekli delikler (460), genellikle dairesel olan bir en kesitsel sekle sahip olabilmektedir.
Göbekli delikler (460), birbirine bitisik olarak konumlandlîilâbilmektedir ve kesigin (430) boylamas. uzunlugunun neredeyse tamamEi(yani yatay yön) boyunca kolektif olarak uzanmaktadlE Göbekli delikler (460), tempan duvarlarII içinde mevcut degildir. birbirine büyük oranda benzer olan iki düzlemsel k- (452, 453) içerebilmektedir. Düzlemsel klEIElilarI (452, 453) genisligi, göbekli deliklerin çaplîii460) ile neredeyse ayn lîrblabilmektedir.
Düzlemsel kilar. (452, 453) uzunluklarÇlgöbekli deliklerin (460) derinligi ile neredeyse aynlîrblabilmektedir.
Rulman (451), bir gres yaglZlgibi, Sürtünmeyi azaltan bir araç (455) içerebilmektedir.
Sürtünmeyi azaltan araç (455), düzlemsel kilar. (452, 453) arasIa konumlandlîlîhaktadlîi Sürtünmeyi azaltan araç (455), düzlemsel k-ilarlEkine (452, 453) büyük oranda benzer olan bir alana sahip olabilmektedir. tutturulmaktadE Düzlemsel km (452), kancalar (454) aracüigiüla sulu harca/betona (456) tutturulmaktadE Kancalar (454), 5qu harç/betonun (456) içine gömülü olabilmektedir.
Rulman (451), göbekli deligin (460) içerisinde konumlandlEllâbiImektedir ve sulu harç/beton (456), göbekli deligin (460) içine dökülebilmektedir ve kancalarlEi (454) çevresine yerlesmesine imkan tanlEmaktadB Düzlemsel km (453), köprünün (401) geri kalan klîm. benzer bir sekilde tutturulmaktadE KullanIi sÜsIda, düzlemsel kilar (452, 453), birbirleriyle kaydiîllâbilir bir temas halindedir. Böylelikle, hareket ettirilebilir km (432) kaldiElIB1aktadiE(yukar- tartEllân yöntemlerden herhangi biri vasitßislýla) ve düzlemsel k-i (453), düzlemsel klglna (452) yandan bir destek saglamaktadE Düzlemsel k- (452), hareket ettirilebilir kiîtna (432) yandan bir destek saglamaktadiEl Böylelikle rulman (451), hareket ettirilebilir klgma (432) yandan bir tepki kuvveti saglamaktadEve hareket ettirilebilir kEinI (432) ve y[gma kemer köprünün (401) geri kalan klâtnIIformunun korunmalela yardIiclîblmaktadE Sekil 33(b)'de gösterildigi üzere, rulman; ayma düzlemi üzerindeki baslîilç korunurken, istenen kayma düzlemine göre rulmanlEl (451) ufak sapmalarIEgiderebilen örnegin kauçuk gibi s[ElStlEllâbilir bir malzeme (457) içerebilmektedir.

Claims (13)

  1. ISTEMLER .
  2. Bir yigl'na kemer köprünün (1) aItIdaki alan. (2) genisletilmesine yönelik bir yöntem olup, y[gma kemer köprü; bir yEgma kemer (3) ve yigma kemerin her bir ucunda bulunan bir tempan duvarE(4) içermektedir, yöntem; y[glna kemerin her bir yanIa bir kesigin (30) meydana getirilmesi için tempan duvarlarlEllîil kesilmesi vasltîhslîla y[g}na kemer köprünün hareket ettirilebilir bir klgnII (32) meydana getirilmesi, yigina kemerin yükseltilmis bir pozisyona getirilmesi için hareket ettirilebilir kEma bir kaldlEIna kuvvetinin uygulanmasüle yiglna kemerin, yükseltilmis pozisyonda tutulmalelüçermektedir. .
  3. KaldlElnadan önce y[gh1a kemere (3) hiçbir güçlendirme aracII uygulanmadiglÇlIstem 1'e göre bir yöntem. .
  4. Kaldlîn'nadan önce ylghia kemere (3) güçlendirme aracII uygulandlglÇlIstem 1'e göre bir yöntem. .
  5. Yighia kemer köprünün, bir yigina kemer (3) ve ylglna kemerin her bir ucunda bulunan bir tempan duvarE(4) içerdigi, yöntemin, yfgma kemere güçlendirme aracII uygulanmasÇl yigma kemerin yükseltilmis pozisyona getirilmesi için yigma kemere bir kaldlîrlna kuvvetinin uygulanmasEve y[gh1a kemerin yükseltilmis pozisyonda tutulmasIlZIlçerdigi, bir ylgl'na kemer köprünün (1) altlEblaki alan. (2) genisletilmesine yönelik bir yöntem. .
  6. Ilaveten, kaldlîrlna kuwetinin uygulanmasldan önce, yigina kemerin (3) her bir yanIa bir kesigin (30) meydana getirilmesi için tempan duvarlariEllEl (4) kesilmesi vasltâslîla, yighîa kemer köprünün hareket ettirilebilir bir klîlnII (32) meydana getirilmesini içeren, Istem 4'e göre bir yöntem. .
  7. Güçlendirme aracII uygulanmasIlEl, yiglna kemere (3) bir sllZIStlElna kuwetinin uygulanmasIIZIçerdigi ve/veya güçlendirme aracllEl, yiglna kemere (3) göre bir veya daha fazla tendonun (24) sabitlenmesi ve tendon(lar)a bir germe kuvvetinin uygulanmasEl vasüslýla uygulandigütercihen bir birinci ve bir ikinci tendonun, yigma kemer tacII üzerindeki bir bölgede, bir yanal yönde kesistigi, Istemler 3 ila 5'ten herhangi birine göre bir yöntem. .
  8. Güçlendirme aracII bir eyer (20) içerdigi ve eyerin, y[gl11a köprünün (3) bir üst yüzeyine uygulandigiütercihen ylgrna kemerin üst yüzeyine eyerin uygulanmasIEl, ylglna köprünün üst yüzeyine güçlendirilmis bir beton eyerin kallElanmasIlZlve betonun sertlesmesine olanak tanlElnasIEl içerdigi, ve tercihen y[g}na kemerin üst yüzeyine eyerin uygulanmasi. ilaveten, güçlendirilmis beton eyerin sonradan gerilmesini içerdigi, Istemler 3 ila 6'dan herhangi birine göre bir yöntem. .
  9. Eyerin (20), bir birinci eyer kEInÜ/e bir ikinci eyer klgln [içerdigi ve yöntemin, birinci eyer klgmlü, y[gma kemerin (3) bir birinci kismi uygulanmasIElve ikinci eyer klglnIEl, y[gma kemerin bir ikinci klim- uygulanmaslüberdigi, Istem 7'ye göre bir yöntem. .
  10. Güçlendirme aracIlîil, ylgtna kemere (3) bir kuvvetin uygulanmasülçin konumlandlEllân ve yönlendirilen bir veya daha fazla cihaz içerdigi, kuvvetin, yatay yönde en az bir bilesene sahip oldugu, Istemler 3 ila 8'den herhangi birine göre bir yöntem.
  11. Istemler 3 ila 9'dan herhangi birine göre bir yöntem olup, burada: ylglna kemer köprünün (1), bir veya daha fazla ilave y[gma kemer ve bitisik y[g}na kemerler araleUa ilgili bir veya daha fazla kemer payandasEl(109) içeren, çok aç[El[lZlElbir y[gh1a kemer köprüdür; ve güçlendirme aracÇliIave y[g]'na kemer(ler)e uygulanmaktadlü Ilaveten, kesigin (30) içinde bir rulmanI (451) bulundurulmaslülçeren ve/veya ilaveten, hareket ettirilebilir klýnl meydana getirilmesi için tampon duvarlar-aki kesiklere bitisik sekilde y[gma kemerin kesilmesini içeren, Istemler 1, 2, 3 veya 5'ten veya Istem S'e bagIEl oldugunda Istemler 6 ila 10'dan herhangi birine göre bir yöntem.
  12. Önceki istemden herhangi birine göre bir yöntem olup, kaldlîilna kuwetinin uygulanmasIan önce ayr& asaglîîlakileri içermektedir: ytgtna kemerin (3) yanal olarak dlglEb dogru, tempan duvarlarlüllEl (4) Içinde yar[El- sekilli bosluklarI(130) meydana getirilmesi; ylglna kemerin kesilmesi vaslBisEIa birinci ve ikinci hareket ettirilebilir ylglna kemer k-ilarII (131, 136) meydana getirilmesi olup, tercihen burada, ylglna kemerin yükseltilmis pozisyonda tutulmasü bir takozun (140), birinci ve ikinci hareket ettirilebilir ylgl'na kemer kJIIarElaras yerlestirilmesi veya burada meydana getirilmesini içermektedir.
  13. 13. Tempan duvarlarlîillEl (4) içindeki yarllîl sekilli bosluklarI(130), en dlgtaki ylglna kemerlerin yanal olarak dElEb dogru konumland-[giÇlIstem 10'a baglüldugunda, Istem 12'ye göre bir yöntem. Bir veya daha fazla cihazlrîl, birinci ve ikinci hareket ettirilebilir ylgma kemer k-ilarIEl meydana getiren, yigma kemerin (3) içindeki kesikte (135) konumland-[glüIstem 9'a baglßldugunda, Istem 12 veya 13'e göre bir yöntem. KaldlElna kuvvetinin, y[g`lna kemeri (3), ylgma kemerin üzerinde konumlandlîllân bir destek yap_ baglayan bir veya daha fazla çekme elemanEltarafIdan saglandlgiü tercihen destek yap-IEI, ylgtna kemere açllZlllZl kazandlElllglÇlönceki istemlerden herhangi birine göre bir yöntem.
TR2018/08147T 2014-05-02 2015-05-01 Bir yığma kemer köprünün altındaki alanın genişletilmesine yönelik yöntem. TR201808147T4 (tr)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GBGB1407868.7A GB201407868D0 (en) 2014-05-02 2014-05-02 Method of enlarging the space beneath a masonry arch bridge, and a masonry arch bridge
GBGB1420921.7A GB201420921D0 (en) 2014-05-02 2014-11-25 Method of enlarging the space beneath a masonry arch bridge, and a masonry arch bridge
GB1501828.6A GB2526899B (en) 2014-05-02 2015-02-04 Method of enlarging the space beneath a masonry arch bridge, and a masonry arch bridge

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201808147T4 true TR201808147T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=50980573

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/08147T TR201808147T4 (tr) 2014-05-02 2015-05-01 Bir yığma kemer köprünün altındaki alanın genişletilmesine yönelik yöntem.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US10011962B2 (tr)
EP (1) EP3137684B1 (tr)
JP (1) JP6615869B2 (tr)
CN (1) CN106536824A (tr)
CA (1) CA2947639A1 (tr)
DK (1) DK3137684T3 (tr)
ES (1) ES2672801T3 (tr)
GB (3) GB201407868D0 (tr)
MX (1) MX2016014354A (tr)
PL (1) PL3137684T3 (tr)
RU (1) RU2690988C2 (tr)
TR (1) TR201808147T4 (tr)
WO (1) WO2015166103A1 (tr)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107268420B (zh) * 2017-08-11 2023-05-23 广西路桥工程集团有限公司 一种不等跨连拱板桥
US10716993B2 (en) * 2017-12-14 2020-07-21 Joseph Allen Dinwiddie Three-dimensional arch puzzle
CN108842596A (zh) * 2018-07-18 2018-11-20 广西大学 混合吊杆拱桥
CZ309399B6 (cs) * 2019-02-12 2022-11-23 DrSc. Witzany Jiří prof. Ing Způsob rekonstrukce mostu s klenbami a násypem a zařízení k provádění tohoto způsobu
CN110904867B (zh) * 2019-12-12 2021-09-03 中铁二十局集团第四工程有限公司 上跨既有线拱桥拆除施工方法
CN112813792A (zh) * 2021-02-22 2021-05-18 重庆交通大学 一种喷射uhpc结合植筋加固拱桥的方法
CN114182978A (zh) * 2021-12-20 2022-03-15 云南大学 一种建筑钢结构屋顶塌陷顶升修复的施工方法及设备
CN114319131B (zh) * 2022-01-14 2024-03-26 上海天演建筑物移位工程股份有限公司 拱桥顶升装置及其顶升方法

Family Cites Families (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1784271A (en) * 1927-07-13 1930-12-09 Pacific Clay Products Conduit and method of constructing the same
GB2051919B (en) * 1979-06-02 1983-01-19 Gleeson M Stiffened elongate support member
US4558969A (en) * 1984-03-19 1985-12-17 Bebo Of America Hinge for use with large pre-cast overfilled load support structures
US4890993A (en) * 1988-01-11 1990-01-02 Wilson T Woodrow Apparatus for forming concrete structures
US5380123A (en) * 1990-10-09 1995-01-10 Gesertek Oy Method for building a road bed and the use of the same
RU2036290C1 (ru) * 1991-06-27 1995-05-27 Сергей Владимирович Снятков Устройство для усиления реконструируемого сводчатого перекрытия здания
JP2810273B2 (ja) * 1992-06-04 1998-10-15 株式会社熊谷組 コンクリートアーチの施工法
US5252002A (en) * 1992-07-14 1993-10-12 Day Jesse C Natural bottom culvert and method for installation
JPH0726371B2 (ja) * 1992-10-23 1995-03-22 ショーボンド建設株式会社 橋梁床版解体方法及び装置
GB2302896B (en) * 1995-07-01 1997-11-05 William George Edscer Arch reinforcement
US6367214B1 (en) * 1996-07-17 2002-04-09 Mosé Monachino Foundation element, methods for the construction of prefabricated structures including these elements, particularly prefabricated tunnels, and prefabricated structures made by these methods
US5836717A (en) * 1997-02-25 1998-11-17 Bebo Of America Multi-segment spandrel wall for overfilled arch structures
JP3472952B2 (ja) * 1998-02-04 2003-12-02 東日本旅客鉄道株式会社 構造物の高さ変更方法
US6243994B1 (en) * 1999-01-11 2001-06-12 Bebo Of America, Inc. Joint for pre-cast concrete twin-leaf arch sections
FR2792354B1 (fr) * 1999-04-16 2007-10-12 Lefevre Sa M Structure de maconnerie et procede de renforcement associe
US6640505B1 (en) * 2001-10-25 2003-11-04 Bebotech Corporation Hybrid arched overfilled structure
JP3905415B2 (ja) * 2002-05-02 2007-04-18 三井住友建設株式会社 アーチ橋の構築方法及びアーチ橋用の支承
US20070261341A1 (en) * 2005-03-08 2007-11-15 Contech Bridge Solutions, Inc. Open bottom fiber reinforced precast concrete arch unit
JP2007177436A (ja) * 2005-12-27 2007-07-12 Osamu Fukushima 継手の補修方法
KR100879522B1 (ko) * 2007-03-05 2009-01-22 인터세크 주식회사 충복식 아치형 교량
JP4567794B2 (ja) * 2009-02-13 2010-10-20 有限会社吉本本家石材店 石橋の欄干補強構造
RU2471943C2 (ru) * 2011-04-11 2013-01-10 Федеральное государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Казанский государственный архитектурно-строительный университет" КазГАСУ Способ усиления каменных сводчатых перекрытий здания
CN102251488A (zh) * 2011-04-20 2011-11-23 中铁二十三局集团第三工程有限公司 石砌旧拱桥加固结构
US8925282B2 (en) * 2011-07-08 2015-01-06 Contech Engineered Solutions LLC Foundation system for bridges and other structures
CN102704414B (zh) * 2012-06-25 2014-05-14 上海同罡建筑工程有限公司 一种拱桥顶升的施工方法
CN102704413B (zh) * 2012-06-25 2014-05-14 上海同罡建筑工程有限公司 一种拱桥顶升的施工方法
US9695558B2 (en) * 2012-12-13 2017-07-04 Contech Engineered Solutions LLC Foundation system for bridges and other structures
CN203129026U (zh) * 2013-01-23 2013-08-14 陈增顺 钢筋混凝土拱桥加固结构

Also Published As

Publication number Publication date
ES2672801T3 (es) 2018-06-18
CN106536824A (zh) 2017-03-22
US20170067215A1 (en) 2017-03-09
RU2016146359A3 (tr) 2018-12-12
PL3137684T3 (pl) 2018-10-31
JP2017515028A (ja) 2017-06-08
GB2526899B (en) 2016-09-07
RU2016146359A (ru) 2018-06-05
DK3137684T3 (en) 2018-06-25
JP6615869B2 (ja) 2019-12-04
WO2015166103A1 (en) 2015-11-05
GB2526899A (en) 2015-12-09
GB201420921D0 (en) 2015-01-07
MX2016014354A (es) 2017-04-06
CA2947639A1 (en) 2015-11-05
EP3137684A1 (en) 2017-03-08
US10011962B2 (en) 2018-07-03
RU2690988C2 (ru) 2019-06-07
GB201407868D0 (en) 2014-06-18
EP3137684B1 (en) 2018-03-21
GB201501828D0 (en) 2015-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201808147T4 (tr) Bir yığma kemer köprünün altındaki alanın genişletilmesine yönelik yöntem.
Svensson Cable-stayed bridges: 40 years of experience worldwide
KR102321338B1 (ko) 터널내 급속설치가 가능한 분절형 풍도슬래브의 구조 및 시공방법
RU2012140916A (ru) Трехсводчатая станция метрополитена колонного типа и способы ее возведения (устройство и способы юркевича п.б.)
JP2017515028A5 (tr)
CN208472543U (zh) 钢管混凝土拱桥
CN110106889A (zh) 一种深基坑灌注护坡桩加锚索支护施工工法
JP2009138516A (ja) 覆工コンクリート構造物及びその施工方法
JPH083922A (ja) 吊り橋用アンカーおよびその施工方法
CN106400784B (zh) 采用灌注桩钢筋笼制成灌注桩的施工方法
CN106088757B (zh) 一种用于超大规模筒仓中部环梁及上部筒壁的施工方法
CN106917358B (zh) 一种斜拉桥主梁组合施工方法及其配重结构体系
CN205557349U (zh) 一种吊杆更换装置
CN104612719B (zh) 一种软岩隧道洞口防坍塌处理方法
CN106120573A (zh) 跨海多跨提篮拱桥自平衡扣挂施工方法
CN105155867B (zh) 一种隧道穿越既有大直径桩建筑物的托换装置
CN205821978U (zh) 节段预制板滑移拼装式组合梁桥
CN105840234B (zh) 一种垛柱式充填模板及其使用方法
CN105672591B (zh) 既有钢筋混凝土板式楼梯抗震改造结构
CN104632246B (zh) 一种大跨度地下结构
RU2608378C1 (ru) Способ реконструкции и усиления сталежелезобетонного разрезного пролетного строения напрягаемыми канатами
CN101736695B (zh) 一种自锚式桥梁施工过程中的临时锚固结构
CN103981799A (zh) 一种钢管混凝土张弦劲性梁及其施工方法
KR20200098454A (ko) 터널내 환기를 위한 다양하고 용이한 분절형 풍도슬래브의 구조
CN106245530A (zh) 一种万能杆件缆索吊装系统拆除工法