TR201807531T4 - Bir asansör sistemi için emniyet devresi. - Google Patents

Bir asansör sistemi için emniyet devresi. Download PDF

Info

Publication number
TR201807531T4
TR201807531T4 TR2018/07531T TR201807531T TR201807531T4 TR 201807531 T4 TR201807531 T4 TR 201807531T4 TR 2018/07531 T TR2018/07531 T TR 2018/07531T TR 201807531 T TR201807531 T TR 201807531T TR 201807531 T4 TR201807531 T4 TR 201807531T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
circuit
switching
safety
state
safety circuit
Prior art date
Application number
TR2018/07531T
Other languages
English (en)
Inventor
Lustenberger Ivo
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of TR201807531T4 publication Critical patent/TR201807531T4/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B13/00Doors, gates, or other apparatus controlling access to, or exit from, cages or lift well landings
    • B66B13/22Operation of door or gate contacts
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/0006Monitoring devices or performance analysers
    • B66B5/0018Devices monitoring the operating condition of the elevator system
    • B66B5/0031Devices monitoring the operating condition of the elevator system for safety reasons
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • B66B5/16Braking or catch devices operating between cars, cages, or skips and fixed guide elements or surfaces in hoistway or well
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H1/00Contacts
    • H01H2001/0005Redundant contact pairs in one switch for safety reasons

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Control And Safety Of Cranes (AREA)
  • Safety Devices In Control Systems (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)

Abstract

Buluş bir asansör sistemini güvenli şekilde çalıştırmak için olan bir emniyet devresiyle ve böyle bir emniyet devresini içeren bir asansör sistemi ile ilgilidir. Emniyet devresi bir güvenli durumu kullandığında, bir güvenli durum burada asansör sisteminin durumu olarak anlaşılacaktır. Eğer birinci devrenin en az bir anahtarı açıksa veya ikinci devrenin en az bir anahtarı kapalıysa emniyet devresi bir güvenli durumdadır. Emniyet devresi tercihen bir mantık devresine sahiptir, bu her durumda birinci devrenin anahtarlama durumunu ve/veya ikinci devrenin anahtarlama durumunu izler.

Description

BIR ASANSÖR SISTEMI IÇIN EMNIYET DEVRESI Bulus bir asansör sisteinini güvenli sekilde çalistirmak için olan bir emniyet devresiyle ve böyle bir emniyet devresini içeren bir asansör sistemi ile ilgilidir.
Günümüzün asansör sistemleri bir emniyet devresi ile donatilir. Bu einniyet sistemi seri olarak baglanmis birçok anahtarlama kontaklarindan olusur ve asansör boslugu, kapi ve halati izlemek için olan farkli güvenlik elemanlari ile ilgilidir. Bu anahtarlama kontaklarindan birinin açilmasi tüm emniyet devresinin kesilmesi ile sonuçlanir. Bu sirasiyla ana tahrike giden güç kaynaginda kesintiye, frenin kullanilmasina ve bu nedenle asansör sisteminin güvenli bir rölanti durumunda kullanilmasina neden olur. Tüm güvenlik elemanlarini emniyet devresine entegre etmek için emniyet devresinin tüm saft boyunca ve ayrica kabin boyunca hareket kablosu ile yönlendirilmesi gerekir. Bu yönlendirmenin bir sonucu olarak güvenlik elemanlarina yönlendirilmis emniyet devresinin bir hat donanimi ve güvenlik elemanlarinda geri yönlendirilen einniyet devresinin bir hat donanimi siklikla birbirine yakindir. Böylece güvenlik elemanlarina yönlendirilmis hat donanimi ve geri yönlendirilmis olan arasindaki bir çapraz devre hariç tutulamaz. Ancak bu hat donaniminin bir çapraz devresi aradaki hat donanimindaki anahtarlama kontaklarinin köprülenmesini gerektirir ve anahtarlama durumlari artik algilanamaz veya her zaman kapali olarak düsünülür. Önceden bu güvenilir olan ama ayrica oldukça karmasik bir yalitim ile önlenebilirdi.
USS 107964 A istem l”in girisine göre bir güvenlik devresini açiklar.
Bu nedenle bulusun bir amaci bir çapraz devrenin güvenilir sekilde algilandigi bir asansör sistemi için bir emniyet devresi saglamaktir.
Bu amaç bagimsiz patent istemlerinin özelliklerine sahip bir güvenlik devresi ile gerçeklestirilir.
Bir asansör sistemi için olan emniyet devresi tercihen birçok anahtarlama kontaklari içeren bir birinci devre ve birçok anahtarlama kontaklari içeren bir ikinci devre içerir. Birinci devrenin anahtarlama kontaklari seri olarak baglanir ve ikinci devrenin anahtarlama kontaklari paralel olarak baglanir.
Birinci devrenin en az bir anahtarlama kontagi ikinci devrenin bir anahtarlama kontagi ile iliskilidir.
Tercihen, birinci dairenin tüm anahtarlama kontagi, ikinci dairenin bir anahtarlama kontagina atanir.
Burada birbiri ile iliskili iki anahtarlama kontagi zit anahtarlama durumlarindadir. Bu birinci devrenin bir anahtarlama kontagi bir kapali anahtarlama durumunda oldugunda, ikinci devrenin ilgili anahtarlama kontagmin açik oldugu veya tam tersi durumun söz konusu oldugu anlamina gelir.
Benzer sekilde emniyet devresi sadece birinci devrenin tüm anahtarlama kontaklarinin anahtarlama durumu kapaliyken ve ikinci devrenin tüin anahtarlama kontaklarinin anahtarlama durumu açikken bir çalisma durumundadir. Çalisma durumundan burada asansör sisteminin bir güvenli çalismasinin saglandigi durum olarak anlasilacaktir.
Bir çapraz devrenin güvenilir sekilde algilanmasi bir avantajdir. Söyle ki bir çapraz devre durumunda bir akim debisi veya voltaj, çalisma dummunda tüin anahtarlama kontaklarinin açik oldugu ikinci devrede ölçülebilirdi. Benzer sekilde asansör sistemi bir güvenli rölanti durumuna getirebilirdi.
Emniyet devresi bir güvenli durumu kullandiginda, bir güvenli durum burada asansör sisteminin durumu olarak anlasilacaktir. Eger birinci devrenin en az bir anahtari açiksa veya ikinci devrenin en az bir anahtari kapaliysa emniyet devresi bir güvenli durumdadir.
Terciheii birinci devrenin bir anahtarlaina kontagi, ikinci devrenin ilgili anahtarlama kontagini zorla degistirir. Böylece güvenlik ilave olarak yükseltilebilir. Söyle ki bir çapraz devre durumunda, çapraz devre ayrica birinci devrenin sadece iki kablo donanimlari arasinda da meydana gelebilir ve bu nedenle al gilanamaz. Ikinci devrenin ilgili anahtarlama kontaginin zorla kapatilmasi nedeniyle, birinci devrenin anahtarlaina kontagi açildiginda, emniyet devresinin köprülü durumunda bile ikinci devrenin en az anahtarlama kontagi algilanabilir sekilde degistirilmesi, yani kapanmasi saglanir. Böylece asansör sistemi bu durumda da güvenli bir rölanti durumuna getirilebilir.
Emniyet devresi tercihen bir mantik devresine sahiptir, bu her durumda birinci devrenin anahtarlama durumunu ve/veya ikinci devrenin anahtarlama durumunu izler. Bu amaç için mantik devresi emniyet devresine baglanir ve ilgili devreye uygulanmis bir akim degerini ve/veya voltaj degerini ölçer Birinci ve ikinci devrenin bir benzer anahtarlama durumunda veya birinci devrenin bir açik anahtarlama veya ikinci devrenin bir kapali anahtarlama durumunda, mantik devresi ana tahrike ve/veya fren ve/veya kontrole giden en az bir voltaji veya akim kaynagini keser. Böylece asansör sistemi kapanir ve güvenli bir rölanti durumundadir.
Alternatif olarak bir birinci kontaktör birinci devre ile ilgilidir ve bir ikinci kontaktör ikinci devre ile ilgilidir. Ana tahrike ve/veya kontrole ve/veya frene giden voltaj veya akim kaynagi her durumda, birinci ve ikinci kontaktörler vasitasiyla bagli devrenin mevcut durumuna bagli olarak kesilebilir.
Birinci devrede bir akim veya voltajin kesilmesi esnasinda ana tahrike ve/veya frene ve/veya kontrole giden voltaj veya akim kaynagi kesilir. Ikinci devrede bir akim veya voltaj artisi esnasinda ana tahrike ve/veya frene ve/veya kontrole giden voltaj veya akini kaynagi kesilir.
Bulus ayrica yukarida açiklandigi gibi bir emniyet devresine sahip bir asansör sistemi ile de ilgilidir.
Bulus örnek uygulamalar vasitasiyla asagida daha detayli olarak açiklanir. Sekillerde: SEKIL 1 bir çalisma durumunda bir birinci yapilandirmanin bulusuna göre emniyet devresinin bir devre diyagramini sematik olarak gösterir; SEKIL 2 bir güvenli durumda bir birinci yapilandirmanin bulusuna göre emniyet devresinin bir devre diyagramini sematik olarak gösterir; ve SEKIL 3 bir ikinci yapilandinnanin bulusuna göre emniyet devresinin bir devre diyagramini sematik olarak gösterir.
SEKIL 1 fazladan yapilandirilmis ve bir biriiici devreye 2 ve bir ikinci devreye 3 sahip bir emniyet devresini 1 gösterir. Birinci devre 2 seri olarak baglanmis birçok anahtarlama kontaklarini 6.1, 6.2, 6.n içerir. Benzer sekilde ikinci devre 3 paralel olarak baglanmis birçok anahtarlama kontaklarini 5.1, .2, 5.n içerir. Birinci devrenin 2 her anahtarlama kontagi ikinci devrenin 3 bir anahtarlama kontagi ile ilgilidir. Anahtarlaina kontaklarinin böyle bir çifti, örnegin 6.1, 5.1 , örnegin asansörün bir güvenlikle-ilgili bileseninin bir durumunu izler, örnegin bir asansör boslugu kapisi, bir kabin kapisi, bir hiz sinirlama sistemi, bir acil durdurma anahtari veya bir asansör boslugu uç anahtari. Gösterilen örnekte her devre 2,3 üç anahtarlama kontagina sahiptir. Elbette devreleri 2,3 içeren birkaç anahtarlama kontagi izlenecek bilesenler sayisina bagli olarak degisebilir.
Birinci devrenin 2 anahtarlama kontaklari 6.1, 6.2, 6.n, ikinci devrenin 3 anahtarlama kontaklari anahtarlama kontaklari 5.1, 5.2, 5.n açisindan zit anahtarlama durumlarindadir. Tüin anahtarlama kontaklari 6.1, 6.2, 6.n kapali oldugunda birinci devre 2 bir çalisma durumundadir. Benzer sekilde tüm anahtarlama kontaklari 6.1, 6.2, 6.n açik oldugunda ikinci devre 3 bir çalisma durumundadir.
Birinci devrenin 2 bir anahtarlama kontagi 6.1, 6.2, 6.n açik oldugunda veya ikinci devrenin 3 bir anahtarlaina kontagi 5.1, 5.2, 5.n kapali oldugunda birinci ve ikinci devrelerin 2, 3 her biri bir güvenli durumdadir.
Tercihen, ikinci devrenin 3 bir anahtarlama kontagi 5.1, 5.2, 5.n, birinci devrenin 2 bir anahtarlama kontagi 6.1, 6.2, 6.n ile bir baglanti 7.1, 7.2, 7.n yoluyla zorla baglanir. Birinci devrenin 2 anahtarlama kontagi 6.1 kapaliysa ve ikinci devrenin 3 anahtarlama kontagi 5.1 açiksa veya güvenli bir durumda birinci devrenin 2 anahtarlama kontagi 6.1 açiksa ve ikinci devrenin 3 anahtarlama kontagi 3 kapaliysa bu ilgili anahtarlama kontaklarinin 6.1, 5.1 sadece es zamanli olarak bir çalisma durumunda olabilmesini saglar.
Iki devre 2, 3 bir 24V voltaj kaynagi ile güçlendirilmistir. Teknikte bilgili kisinin kendi amaçlarina uygun bir voltaj kaynagini seçmesi kendi takdirindedir ve bunun voltaji 24V°den farkli bir voltaj degeri olabilir, örnegin 12V, 36V, 110V veya herhangi bir diger voltaj degeri. Birinci devrenin 2 çalismasinda ilgili bir akim anahtarlama kontaklari 6.1, 6.2, 6.n boyunca akar. Birinci koiitaktör 8 birinci devrenin 2 ucunda bir tarafta aynisi ile diger yanda ise OV iletken ile baglanir. Birinci kontaktör 8 bir anahtarlama miknatisi 8.1 ve bir anahtar 8.2 içerir, burada ikincisi bir ana tahrikin l 1 bir üç-fazli güç kaynaginda bütünlestirilir. Güç kaynagi tipik olarak 380 V'dir fakat ayrica belli ülkeye bagli olarak farklilik gösterebilir. Birinci devrenin 2 bir anahtarlama durumuna uygun olarak anahtarlama miknatisi 8.1 bagli anahtari 8.2 degistirir. Enerji verilmis anahtarlama miknatisi 8.1 anahtari 8.2 kapali tutar. Birinci devrenin 2 bir anahtarlama kontagi 6.1, 6.2, 6.n açik olur olmaz, birinci devredeki 2 akim debisi kesilir, anahtarlama miknatisina 8.1 giden güç kaynagi kesintiye ugrar. Sonuç olarak bagli anahtar 8.2 açilir ve ana tahrike 11 giden güç kaynagi 10 kesintiye ugrar.
Böylece anahtar 8.2 normal veya akimsiz durumda açik olan normalde açik bir kontaktir.
Ikinci devrenin 3 bir çalisma durumunda bunun tüm anahtarlama kontaklari 5.1, 5.2, 5.n açiktir.
Benzer sekilde ikinci devredeki 3 akim debisi kesilir. Ikinci kontaktor 9 ikinci devrenin 3 ucunda bir tarafta aynisi ile diger yanda ise OV iletken 4 ile baglanir. Ikinci kontaktör 9 bir anahtarlama miknatisi 9.1 ve bir anahtar 9.2 içerir, burada ikincisi ana tahrikin ll güç kaynaginda 10 bütünlestirilir. Ikinci devrenin 3 bir anahtarlama durumuna uygun olarak anahtarlama miknatisi 9.1 bagli anahtari 9.2 degistirir. Anahtar 9.2, anahtarlaina miknatisinin enerjisi kesili oldugu sürece kapalidir. Ikinci devrenin 3 bir anahtarlama kontagi 5.1, 5.2, 5.n kapaliyken anahtarlama miknatisi 9.1 akimla saglanir ve bagli anahtar 9.2 açilir. Benzer sekilde ana tahrike 11 giden güç kaynagi 10 kesilir. Böylece anahtar 9.2, normal veya akimsiz durumda kapali olan normalde kapali bir kontaktir. Anahtarlama kontaklarinin 5.1, 5.2, 5.n paralel baglantisi nedeniyle kontaktör 9 her bireysel anahtarlama kontaginin kapanmasi ile tepki verir.
SEKIL 2, güvenli bir durumda SEKIL 27nin emniyet devresini 1 gösterir. Birinci devrenin 2 bir anahtarlama kontagi 6.n kapanir. Benzer sekilde hem birinci hem de ikinci devre 2, 3 bir güvenli durumu kullanir. Birinci kontaktör 8 ayrica ikinci kontaktör 9 ana tahrikin 11 bir güç kaynagini 10 keser. Böylece asansör sistemi bir güvenli rölanti durumuna transfer edilebilir.
SEKIL 3>de emniyet devresinin 1 bir örnek uygulamasi gösterilir, burada birinci ve/veya ikinci devreleriii bir anahtarlama durumuna uygun olarak ana tahrikin güç kaynaginda 10 bir birinci anahtari 13.1 veya bir ikinci anahtari 13.2 degistirmesi için kontaktörler 8,9 yerine bir mantik devresi 12 saglanir. Mantik devresi 12 tercihen birinci devreye 2 baglanmis bir birinci devre 12.1 ve ikinci devreye 3 baglanmis bir ikinci devre 12.2 içerir. Hem birinci hem de ikinci devre 12.1, 12.2 bir OV iletkeni 4 ile baglanir.
Bu örnek uygulainada emniyet devresi 1 bir çalisma durumundadir. Birinci devrenin 2 tüm anahtarlama kontaklari 6.1, 6.2, 6.n kapalidir ve ikinci devrenin 3 tüm anahtarlama kontaklari 5.1, 5.2 açiktir. Benzer sekilde akim birinci devre 2 boyunca akar ve ikinci devre 3 boyunca akan akim kesilir.
Mantik devreleri 12.1, 12.2 gelen akim degerlerini ve voltaj degerlerini degerlendirir ve bagli anahtarlari 13.1, 13.2 kapali tutar. Birinci devrenin 2 bir anahtarlama kontagi 6.1 açikken ve/veya ikinci devrenin 3 bir anahtarlama kontagi 5.1 kapaliyken ilgili devredeki 2, 3 akim degeri veya voltaj degeri degisir. Birinci devre 12.1 simdi bir akim degerini veya sifirin voltaj degerini ölçer ve ana tahrikin 11 güç kaynaginda bagli anahtari 13.1 açar. Bununla birlikte ikinci devre 12.] simdi sifirdan farkli bir akim degerini veya voltaj degerini ölçer ve ana tahrikin 11 güç kaynagindaki 10 bagli anahtari 13.2 açar. Böylece asansör sistemi güvenli bir rölanti durumuna transfer edilebilir.
SEKIL 3”de gösterilen örnekte iki anahtar 13.1, 13.2 normal sekilde açik kontaklar olarak tasarlanir.
Istege bagli olarak iki anahtardan 13.1, 13.2 sadece birinin normal olarak bir açik kontak biçiminde düzenlenmesi ve diger anahtarin 13.1, 13.2 normal olarak kapali kontak olarak düzenlenmesi de mümkündür.

Claims (10)

ISTEMI IÇIN EMNIYET DEVRESI Bulus bir asansör sistemini güvenli sekilde çalistirmak için olan bir emniyet devresiyle ve böyle bir emniyet devresini içeren bir asansör sistemi ile ilgilidir. Emniyet devresi bir güvenli durumu kullandiginda, bir güvenli durum burada asansör sisteminin durumu olarak anlasilacaktir. Eger birinci devrenin en az bir anahtari aciksa veya ikinci devrenin en az bir anahtari kapaliysa emniyet devresi bir güvenli durumdadir. Emniyet devresi tercihen bir mantik devresine sahiptir, bu her durumda birinci devrenin anahtarlama durumunu ve/veya ikinci devrenin anahtarlama durumunu izler. Istemler
1. Birinci devrenin (2) en az bir anahtarlama kontaginin (6.1, 6.2, 6.n), ikinci devrenin (3) bir anahtarlama kontagi (5.1, 52, Sn) ile iliskili olmasiyla ve birbiri ile iliskili iki anahtarlama kontaginin (6.1, 5.1) anahtarlaina durumlarinin zit anahtarlaina durumlarinda olmasi ile karakterize edilen birçok anahtarlama kontaklarina (6.1, 6.2, 6.n) sahip bir birinci devreyi (2) ve birçok anahtarlaina kontaklarina (5.1, 5.2, 5.n) sahip bir ikinci devreyi (3) içeren bir asansör sistemi için bir emniyet devresi (l), burada birinci devrenin (2) anahtarlama kontaklari (6.1, 6.2, 6.n) seri olarak baglanir ve ikinci devrenin (3) anahtarlama kontaklari (5.1, 5.2, 5.n) paralel olarak baglanir.
2. Birinci devrenin (2) bir anahtarlama kontaginin (6.1, 6.2, 6.n) ikinci devrenin (3) ilgili anahtarlama kontagini (5.1, 52, Sn) zorla degistirmesi ile karakterize edilen istem lie göre emniyet devresi (l).
3. Birinci devrenin (2) bir anahtarlama kontaginin (6.1, 6.2, 6.n) bir açik anahtarlama durumu esnasinda ikinci devrenin (3) ilgili anahtarlama kontaginin (5.1, 5.2, 5.n) anahtarlama durumunun kapali olmasi ile karakterize edilen istem 1 veya 2iye göre emniyet devresi (l).
4. Birinci devrenin (2) bir anahtarlama kontaginin (6.1, 6.2, 6.n) bir kapali anahtarlama durumu esnasinda ikinci devrenin (3) ilgili anahtarlama kontaginin (5.1, 5.2, 5.n) anahtarlama durumunun açik olmasi ile karakterize edilen istem 1 veya 2'ye göre emniyet devresi (1).
5. Birinci devrenin (2) tüm anahtarlama kontaklarinin (6.1, 6.2, 6.n) anahtarlama durumu kapaliysa ve ikinci devrenin (3) tüm anahtarlama kontaklarinin (5.1, 5.2, 5.n) anahtarlama durumu açiksa emniyet devresinin (1) sadece güvenli bir durumda olmasi ile karakterize edilen istemler 1 veya 2°den herhangi birine göre emniyet devresi (1).
6. Emniyet devresinin (1) her durumda birinci devrenin (2) anahtarlama durumunu ve/veya ikinci devrenin (3) anahtarlama durumunu izleyen bir mantik devresine (12) sahip olmasi ile karakterize edilen istemler 1 ila Siden herhangi birine göre emniyet devresi (1).
7. Birinci ve ikinci devrelerin (2, 3) benzer bir anahtarlama durumu esnasinda veya birinci devrenin (2) bir açik anahtarlama durumu esnasinda veya ikinci devrenin (3) bir kapali anahtarlama durumu esnasinda, mantik devresinin (12) ana tahrike (1 l) ve/veya kontrole giden en az bir voltaj veya akim kaynagini (10) kesmesi ve/veya bir frenin çalismasina neden olmasi ile karakterize edilen istem 6”ya göre emniyet devresi ( l ).
8. Bir birinci kontaktörün (8) birinci devre (2) ile iliskili olmasiyla ve bir ikinci kontaktörün (9) ikinci devre (3) ile iliskili olmasiyla ve ana tahrike (ll) ve/veya kontrole giden bir voltaj veya akim kaynaginin (10), birinci ve ikinci kontaktörler (8, 9) vasitasiyla bagli devrelerin (2, 3) voltaj veya akim durumuna bagli olarak her durumda kesilebilmesi ile karakterize edilen isteinler 1 ila 53den herhangi birine göre emniyet devresi (1).
9. Birinci devredeki (2) bir akim veya voltaj kesintisi durumunda, birinci kontaktörün (8) ana tahrike (11) ve/veya kontrole giden voltaj veya akim kaynagini (10) kesinesi ve ikinci devredeki (3) bir akim veya voltaj artisi durumunda ikinci kontaktörün (9) ana tahrike (1 l) ve/veya kontrole giden voltaji veya akim kaynagini (10) kesmesi ile karakterize edilen istein 8”e göre emniyet devresi (l).
10. Önceki istemlerden herhangi birine göre bir emniyet sistemi (1) içeren bir asansör sistemi.
TR2018/07531T 2013-12-09 2014-11-18 Bir asansör sistemi için emniyet devresi. TR201807531T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP13196227 2013-12-09

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201807531T4 true TR201807531T4 (tr) 2018-06-21

Family

ID=49726616

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/07531T TR201807531T4 (tr) 2013-12-09 2014-11-18 Bir asansör sistemi için emniyet devresi.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US10239729B2 (tr)
EP (1) EP3080030B1 (tr)
CN (1) CN105813972B (tr)
ES (1) ES2668868T3 (tr)
PL (1) PL3080030T3 (tr)
TR (1) TR201807531T4 (tr)
WO (1) WO2015086271A1 (tr)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN105829232B (zh) * 2013-12-18 2017-12-08 因温特奥股份公司 用于电梯设备的安全系统
WO2016096269A1 (de) * 2014-12-17 2016-06-23 Inventio Ag Sicherheitsschaltung für eine aufzugsanlage
WO2016150469A1 (en) * 2015-03-20 2016-09-29 Otis Elevator Company Elevator testing arrangement
EP3257799B1 (en) * 2016-06-17 2022-02-23 KONE Corporation Redundant safety circuit
WO2018010991A1 (en) * 2016-07-14 2018-01-18 Inventio Ag Elevator with safety chain overlay control unit comprising a safety plc separately monitoring various safety switches for increasing a safety integrity level
IL247342A (en) * 2016-08-18 2017-10-31 Yoram Madar Detection and control of an arrest prevented an elevator
IT201900006980A1 (it) * 2019-05-17 2020-11-17 Astra S R L Sistema di controllo del funzionamento di un apparato dotato di mezzi motori controllati e regolati elettricamente
US20210101777A1 (en) * 2019-10-03 2021-04-08 Otis Elevator Company Elevator brake control

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5107964A (en) 1990-05-07 1992-04-28 Otis Elevator Company Separate elevator door chain
US6173814B1 (en) * 1999-03-04 2001-01-16 Otis Elevator Company Electronic safety system for elevators having a dual redundant safety bus
DK1638880T4 (da) * 2003-06-30 2013-10-14 Inventio Ag Sikkerhedssystem til et elevatoranlæg
DE602004032182D1 (de) * 2004-02-26 2011-05-19 Mitsubishi Electric Corp Sicherheitsvorrichtung für aufzug
JP2009023820A (ja) * 2007-07-23 2009-02-05 Toshiba Elevator Co Ltd エレベータの安全監視システム
CN102036898B (zh) * 2008-06-27 2013-05-01 三菱电机株式会社 电梯装置及其运转方法
CN101492138B (zh) * 2009-03-12 2011-02-16 石家庄五龙制动器有限公司 电梯制动系统的控制电路及控制方法
DE102009037347A1 (de) * 2009-08-14 2011-02-17 K.A. Schmersal Holding Gmbh & Co. Kg Elektronisches Sicherheitssystem für einen Aufzug
JP2011063431A (ja) * 2009-09-18 2011-03-31 Toshiba Elevator Co Ltd エレベータの安全回路
CA2775635C (en) * 2009-10-26 2017-09-12 Inventio Ag Safety circuit in an elevator system
EP2452907A1 (en) * 2010-11-11 2012-05-16 Inventio AG Elevator Safety Circuit
ES2439326T3 (es) * 2011-09-06 2014-01-22 Cedes Ag Sensor, dispositivo de seguridad así como dispositivo elevador
EP2604563B1 (de) * 2011-12-12 2015-10-21 Cedes AG Sicherungsvorrichtung Antriebsvorrichtung und Aufzugvorrichtung
EP2604566B1 (de) * 2011-12-12 2014-03-26 Cedes AG Sicherungsvorrichtung sowie Aufzugvorrichtung
FI123507B (fi) * 2012-08-07 2013-06-14 Kone Corp Turvapiiri sekä hissijärjestelmä
WO2014124779A1 (de) * 2013-02-12 2014-08-21 Inventio Ag Batteriegestützte sicherheitskreis-überwachungsanlage
CN105189292B (zh) * 2013-02-12 2017-03-29 因温特奥股份公司 应用交流电压的安全电路监控器
WO2014126562A1 (en) * 2013-02-14 2014-08-21 Otis Elevator Company Elevator safety circuit
CN107428498B (zh) * 2015-04-01 2022-01-14 通力股份公司 制动控制设备和控制电梯制动器的方法

Also Published As

Publication number Publication date
US20170001833A1 (en) 2017-01-05
ES2668868T3 (es) 2018-05-22
WO2015086271A1 (de) 2015-06-18
EP3080030B1 (de) 2018-03-07
CN105813972A (zh) 2016-07-27
PL3080030T3 (pl) 2018-08-31
US10239729B2 (en) 2019-03-26
CN105813972B (zh) 2017-11-24
EP3080030A1 (de) 2016-10-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201807531T4 (tr) Bir asansör sistemi için emniyet devresi.
RU2470813C2 (ru) Предохранительное устройство для обнаружения недостаточности электрического торможения и для переключения на аварийный тормоз
CN105829232B (zh) 用于电梯设备的安全系统
JP6105704B2 (ja) インタフェースユニットと搬送システムおよび方法
EP2217520B1 (en) Standby mode of an elevator
US10073140B2 (en) Safety circuit monitoring using alternating voltage
CN107892244A (zh) 电梯制动器控制器
FR3002766A1 (fr) Systeme de controle de freins pour ascenseur
WO2015151256A1 (ja) エレベータの制御装置
US6597154B2 (en) Electrical energy distribution system and contactor for such a system
CN110407039A (zh) 电梯安全回路检测装置
KR20120042991A (ko) 엘리베이터의 안전 장치
EP3258277A1 (en) Brake controller circuit of a passenger conveyor
US11777436B2 (en) Method and system for a safety concept for an AC battery
CN115066384A (zh) 针对升降机设施的控制单元
TR202010168A2 (tr) Emni̇yet anahtari denetleyi̇ci̇si̇, güç besleme si̇stemi̇ ve yöntem
RU10700U1 (ru) Система управления лифтом
CN108203029A (zh) 升降机控制装置以及升降机控制方法