TR201802372T4 - Bir asansör sistemi için frenleme cihazı. - Google Patents

Bir asansör sistemi için frenleme cihazı. Download PDF

Info

Publication number
TR201802372T4
TR201802372T4 TR2018/02372T TR201802372T TR201802372T4 TR 201802372 T4 TR201802372 T4 TR 201802372T4 TR 2018/02372 T TR2018/02372 T TR 2018/02372T TR 201802372 T TR201802372 T TR 201802372T TR 201802372 T4 TR201802372 T4 TR 201802372T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
braking device
brake
brake pad
elbow
joint
Prior art date
Application number
TR2018/02372T
Other languages
English (en)
Inventor
Savic Rade
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of TR201802372T4 publication Critical patent/TR201802372T4/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • B66B5/16Braking or catch devices operating between cars, cages, or skips and fixed guide elements or surfaces in hoistway or well
    • B66B5/18Braking or catch devices operating between cars, cages, or skips and fixed guide elements or surfaces in hoistway or well and applying frictional retarding forces

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)

Abstract

Bu buluş, bir asansör sistemi için olan bir frenleme cihazı ile ilgilidir. Buluşun amacı, bir asansör sistemi için ekonomik olarak avantajlı bir frenleme cihazı sağlamaktır. Bu görev, İstem 1'in özelliklerini içeren bir asansör sistemi için bir frenleme cihazı ile elde edilir. Amaç, özellikle, asansör sisteminin kılavuz rayında bir sürtünmeli takılma üretmek üzere bir asansör sistemi için bir frenleme cihazı ile elde edilir. Frenleme cihazı aşağıdakilere sahiptir: İki adet döndürülebilir kanada sahip bir fren kaliperi; burada her kanadın bir ucu bir fren balata taşıyıcıya bağlıdır, her bir kanadın karşı ucu bir dirsek koluna mafsallı şekilde bağlıdır. Dirsek kolu bir birinci kolu ve ikinci bir kolu içerir. Bir dirsek kolu mafsalı dönebilir şekilde bağlıdır. Birinci ve ikinci kollar, kanatların her birine mafsallanmıştır. İki kanat arasında ve iki kanat boyunca bir düz tahrik düzenlenmiştir. Düz tahrik fren kaliperinin aktif hale gelmesi için bir bağlantı parçası üzerinden dirsek kolu mafsalı ile bağlıdır. Bağlantı parçası öngerilmeli yay içerir. Bağlantı parçası, öngerilmeli yay tarafından önceden belirlenen bir ön germe kuvvetini aşarak germe altında uzayacak şekilde yapılandırılmıştır. Düz tahrik bir pivot mil etrafında dönebilir şekilde monte edilir. Pivot mil ve dönüş mili, dirsek kolu mafsalına büyük oranda paraleldir.

Description

BIR ASANSÖR SISTEMI IÇIN FRENLEME CIHAZI Bu bulus, Istem isin giris kismina göre bir asansör sistemi için bir frenleme cihazi ile ilgilidir. Bu tür bir frenleme cihazi örnegin US 1,206,350A nolu ya da CN lOl907l40A nolu patent dokümanlarinda yer almaktadir.
Teknigin bilinen durumu Üzerinde yolcu kabininin dikey yönde hareket edebildigi kilavuz raya sahip olan çok sayida asansör sistemi bilinmektedir. Ayrica, yolcu kabini durmus halde iken titresimleri veya dikey titresimleri azaltmak ve yolcu kabininden giris ve çikis sirasinda dikey konuinunu muhafaza etmek için yolcu kabinine bir frenleme cihazinin tutturulmasi da bilinmektedir. Bu etkiyi elde etmek için, yolcu kabini katta durdugunda, frenleme cihazina sürtünme ile kilavuz rayina takilir ve yeniden harekete devain etmek için yolcu kabini frenleme cihazina bir kontrol komutuyla serbest kalir ve yolcu kabini harekete devam edebilir. Örnek olarak U81206350A veya DE203891C dokümanlarda bilindigi üzere, elektromanyetik olarak çalisan kiskaç frenleri gibi frenleme sistemi vardir ve burada kiskaç frenin her iki fren balatasinin kiskaç taraIlarinda yolcu kabininin durmasi esnasinda kilavuz rayin her iki tarafinda da yer alan bir sürtünme yastigi bulunur. Buna ek olarak, tarif edilen frenleme cihazinda duruma göre kiskaç frenin veya freii balatasinin kilavuz rayla temasa girinesi veya ayrilmasi için bir elektromanyetik aktüatör bulunur.
Böyle bir frenleme cihazinda bazi dezavantajlar vardir. Nispeten büyük ve agir olarak yapilmistir ve sadece büyük yolcu kabinlerine montaj için uygundur. Ayrica bilinen frenleme cihazi görece pahalidir.
Ek olarak, fren balatalari kismen asinmis oldugunda ve/veya kilavuz raya göre asimetrik olarak ayarlandiklarinda frenleme cihazinin tutulmasi ve serbest birakilmasi sirasinda sorun çikar.
Bulusun Açiklanmasi Bulusun amaci, bir asansör sistemi için ekonomik olarak avantajli bir frenleme cihazi saglamaktir.
Bu görev, Istem l'in özelliklerini içeren bir asansör sistemi için bir frenleme cihazi ile elde edilir. 2-19 nolu bagimli istemler daha da avantajli uygulamalar ile ilgilidir. Istem 20 bir asansör sisteminin yolcu kabini için bir frenleme cihazinin kullanimi ile ilgilidir. Amaç, özellikle, asansör sisteminin kilavuz rayinda bir sürtünmeli takilma üretmek üzere bir asansör sistemi için bir frenleme cihazi ile elde edilir.
Frenleme cihazi asagidakilere sahiptir: Iki adet döndürülebilir kanada sahip bir fren kaliperi; burada her kanadin bir ucu bir fren balata tasiyiciya baglidir, her bir kanadin karsi ucu bir dirsek koluna mafsalli sekilde baglidir. Dirsek kolu bir birinci kolu ve ikinci bir kolu içerir. Bir dirsek kolu mafsali dönebilir sekilde baglidir. Birinci ve ikinci kollar, kanatlarin her biriiie mafsallanmistir. lki kanat arasinda ve iki kanat boyunca bir düz tahrik düzenlenmistir. Düz tahrik freii kaliperiiiin aktif hale gelmesi için bir baglanti parçasi üzerinden dirsek kolu mafsali ile baglidir. Baglanti parçasi öngerilmeli yay içerir. Baglanti parçasi, öngerilmeli yay tarafindan önceden belirlenen bir ön germe kuvvetini asarak germe altinda uzayacak sekilde yapilandirilmistir. Düz tahrik bir pivot mil etrafinda dönebilir sekilde monte edilir. Pivot mil ve dönüs mili, dirsek kolu mafsalina büyük oranda paraleldir.
Avantajli bir uygulamada frenleme cihazi dirsek kolu mafsalinin hareket araligini sinirlandiran bir kilavuz cihazi içerir.
Düz tahrik olarak, dönüsümsel bir harekete yol açan tüm tahrik sistemleri düz bir çizgide bir hareket üretmek üzere kendiliginde uygundur. Özellikle avantajli bir uygulamada düz tahrik, elektrikli is mili motoru olarak tasarlanmistir.
Bulusa göre frenleme cihazi, çok küçük ve kompakt olarak tasarlaiiabilme avantajina sahiptir. Bu nedenle frenleme cihazi ayni zamanda asansör sistemi içinde küçük bir yolcu kabini olarak kullanilabilir. Buna ek olarak, freiileme cihazi ucuz bir sekilde imal edilebilir. Freiileme cihazi, örnegin bir elektromiknatis bir tahrik cihazi olarak kullanildiginda olabilecek türde hiçbir sert darbe meydana gelmeyecek sekilde tasarlanmistir. Bu tür elektromanyetik sürücüler ile karsilastirildiginda, bulusa göre frenleme Cihazi özellikle bir elektrikli is mili motoru kullanildiginda çalisma sirasinda çok sessizdir. Buna ek olarak, bulusa uygun frenleme cihazi, durma sirasinda örnegin bir elektrikli is inotoru gibi avantajli bir düz tahrik ile hiç enerji gerektirmez. Özellikle avantajli olarak, düz tahrikler nedeniyle, özellikle bir elektrikli is motoru nedeniyle, ve bir ön gerilineli yay kullanimi yoluyla, frenleme cihazi, kullanimi sirasinda, ayni elektromiknatislarda oldugu gibi, hiçbir ser darbe olmayacak sekilde yapilandirilmistir. Bu nedenle, frenleme cihazi çok uzun ömürlüdür, yani uzun bir süre boyunca hiçbir bir bakim olmadan veya az bir bakimla güvenilir bir sekilde çalistirilabilir. Buna ek olarak, fren balatalarinin asinmasinda bir dengeleme vardir. Frenleme Cihazi çok basit bir yapiya sahiptir, bu nedenle bakimi çabuk ve ucuz sekilde gerçeklestirilebilir. Avantajli bir uygulainada, frenleme cihazinin fren balatalari hizli bir sekilde degistirilerek bakim süresini azaltilabilir. Özellikle avantajli bir düzenlemede, frenleme cihazinda fren balatalarinin özellikle hizli ve rahat bir sekilde degistirilmesi için bir kirlangiç kuyrugu geçme baglantisi olacak sekilde bir baglanti araci vardir.
Bulusa göre frenleme cihazi asagida çesitli uygulamalara atifla açiklanacaktir. Çizimlerin Kisa Açiklamasi Uygulamalari açiklamak için kullanilan çizimlerde sunlar gösterilir: Sekil l”de fren balatalari açik halde olan bir frenleme cihazi kesiti gösterilmektedir.
Sekil la, A kesitinin ayrintili bir görünümüdür; Sekil 2, Sekil l'e göre olan frenleme cihazinin bir kesitidir, ancak fren balatalari kapalidir.
Sekil Za, B Kesitiiiin detayli bir görünümüdür; Sekil 3, düz tahrik uç pozisyonuna ulasmis olarak, Sekil l,e göre frenleme cihazinin bir kesitiiii göstermektedir; Sekil 3a, C kesitinin detayli bir görünümünü göstermektedir; Sekil 4“de fren balatalari açik halde olan baska bir frenleme cihazi kesiti gösterilmektedir.
Sekil 4a, bir kilavuz cihazinin ayrintili bir görünümüdür.
Sekil 5, fren balatalari kapali olan Sekil 4'e göre freiileme cihazinin bir kesit görünümüdür; Sekil 6 dirsek kolu ve bir kilavuz cihazinin ayrintili bir görünümüdür; Sekil 7`de ayarlama parçasi olan bir fren balatasi tasiyicisinin ayrintili bir görünümüdür; Sekil 8, kirlangiç kuyrugu geçme baglantili bir fren balatasi tasiyicisinin ayrintili bir görünümüdür.
Preiisip olarak, çizimlerde ayni parçalara ayni referans numaralari verilmistir.
Bulusu Uygulama Yollari Sekil 1`de, asansör sisteminin bir kilavuz rayi 2 üzerinde bir sürtünmeli baglantinin üretilmesi için, bir dikey asansöre sahip bir asansör sistemi için bir frenleme cihazi 1 gösterilmektedir. Kilavuz rayi 2, böylece dikey yönde 2b uzar. Mahfaza la içindeki düzenlemenin açik bir sekilde görülmesi için kesit halinde gösterilmektedir. Frenleine cihazi 1 iki kanadi 3e pivot civatalari 5 üzerine döner sekilde bagli olan bir fren kaliperi içerir kir burada her kolun 3e bir ucu bir fren balatasi tasiyicisina 3b döner sekilde baglidir ve her kanadin 3e zit ucu bir dirsek kolu 6 ile döner sekilde baglidir. Fren balatasi tasiyicisi 3b, kanatlara 3e fren balatasi tasiyicisi civatasi 3c üzerinden döner sekilde baglidir. Avantajli bir uygulamada, kanat 2e ile ilgili olarak fren balatasi tasiyici civatasi 3c kolayca serbest birakilabilir ve sikilanabilir; fren balatasi tasiyicisi 3b fren balatasi 4 ile degistirilebilir. Her bir fren balatasi tasiyicisi 3b üzerinde, bir fren balatasi 4 yerlestirilmistir. Dirsek kolu 6 bir birinci kol 6a, bir ikinci kol 6b ve bir dirsek kolu mafsali içerir ki burada iki kol 6a, 6b bir rotasyon iniline 60 sahip olan dirsek kolu mafsali üzerinden birbirine menteselidir. Birinci ve ikinci kollar 6a, 6b bir kanada 3e sahip bir inafsal 3f ile birbirlerine döner sekilde baglidir. Elektrikli is motoru olarak yapilandirilmis olan, L boylamsal mile sahip düz tahrik 7 iki kanat 3e arasinda ve iki kanadin 3e bir kismi uzunlugu boyunca uzayacak sekilde ayarlanmis olup, burada elektrikli is motoru 7 fren kaliperini 3 harekete geçirmek için dirsek kollarinin 6 bir mafsal basi ile bir baglanti parçasi üzerinden baglidir. Mafsal basi 6e dönüs mili 6d ile sabit sekilde baglidir. Elektrikli is motoru 7, bir mili 7a tahrik eden bir tahrik 7d ihtiva eder.
Mile 7a bir disli somun 7c döner sekilde baglidir ve burada disli somun 7c mil 7a döndügünde mil 7a yönünde hareket eder. Elektrikli is motoru 7 bir mahfaza 7b içerir ve bu mahfaza içinde mi] 7a ve bir disli somun 7c düzenlenmistir. Mahfaza 7b kismen kesit olarak gösterilmistir. Elektrikli is motoru 7, mahfazaya la siki sekilde bagli olabilir. Avantajli bir uygulamada, elektrikli is inotoru 7 olarak döner sekilde inahfaza la bagli olan mil 7f monte edilen bir mil ile, Sekil 1'de gösterilen. Disli soinun 7c baglanti kismina 8 sabit sekilde baglidir. Baglanti parçasi 8, bir ön geriliinli yay 10 derece içerir. Bu yay 10 ve etrafindaki düzenleme Sekil la”da A ile isaretli kesitte detayli olarak gösterilmistir. Bu kesitte baglanti araci 8 oyuk bir boru 8a olarak tasarlanmistir. Oyuk boru Sa içinde, oyuk boruya sabit sekilde bagli olan bir disli rod kilavuzu 8f vardir ve bu kilavuzdan disli soiriuna SC sahip bir disli rod 6f geçer. Disli soinuii 80 ve disli rod kilavuzu 8f arasinda yay lO düzenlenmistir. Disli çubuk 6f dirsek kolunun 6 mafsal basina 6e sabit sekilde baglidir. Sekil 1 ve la”da gösterilen durumda, oyuk boru 8a veya disli çubuk kilavuzu 8f mafsal basina 6e bitisiktir. Yayin 10 ön gerilimi disli somuiiun 8c döndürülmesiyle ve disli somunun 80 sikilanarak Sekil laada gösterilen düzene kaydirilmasiyla, veya disli soinunun 80 serbest birakilip sola kaydirilmasiyla ayarlanabilir. Bu sekilde, yay 10 üzerinde etkili öngerilim Vk ayarlanabilir. Bu sayede baglanti parçasi 8, gerilim altindaki baglanti parçasi 8, örnek uygulamada oldugu gibi ön gerilme kuvveti Vk asildiginda saga gittiginde uzayacaktir zira bu durumda yay 10 sikisacaktir. Gösterilen uygulainada, elektrikli is motoru 7 bir pivot mili 7f etrafinda döner sekilde montelidir ve burada dirsek kolu mafsalinin 6c pivot mili 7f ve dönüs mili 6d büyük ölçüde paralel sekilde düzenlenirler yaiii izleme düzleinine göre dikeydir. Olasi bir uygulamada, frenleme cihazi 1 hiçbir kilavuz cihazi 9 içerrnez. Sekil l-3lte gösterilen uygulamada, frenleine cihazi 1 kilavuz cihazi 9 içerir ki bu kilavuz cihazi 9 dirsek kolu mafsalinin 60 hareket araligini sinirlayacak sekilde yapilandirilmistir.
Gösterilen uygulamada, baglanti araci 8 dis yüzeyinde birbirinde aksiyal yönde karsilikli olarak aralikli bir birinci ve ikinci girinti 8d, Se içerir. Ayrica elektrikli is motoru 7 birinci veya ikinci girinti 8d, 8e limit anahtari sensörü ll araligina girer girmez bir aiiahtarlama sinyali üretir. Bu limit anahtari 1 l baglanti araci 8 ile veya elektrikli is motoru 7 ile hareket ettirilebilir maksiniumu sinirlar.
Sekil 1-3,te ayni frenleme cihazi 1 elektrikli is motorunun 7 aktivasyonu ve baglanti aracinin 8 deplasmanini temsil eden farkli çalisma kosullarinda gösterilmektedir. Gösterilen uygulamada, asansör sisteminin kilavuz rayi 2 boylamsal mile L göre simetrik olarak ayarlanmistir ve böylece fren kaliperi 3, dirsek kolu 6 ve fren balatalari 4 boylamasina mile L göre tercihen simetrik olarak hareket ettirilebilir.
Sekil l”de frenleme cihazi 1 fren pabuçlari açik olarak atil durumda gösterilmektedir. Bu atil durumda, elektrikli is motoru 7 avantajli bir sekilde hiçbir elektrik enerjisi gerektirmez. Sekil 3 fren pabuçlari kapali olan frenleme cihazini l atil durumda göstermektedir. Fren balatalari 4 kilavuz rayi 2 üzerindedir. Sekil 3lte gösterilen duruma ulasmak için, elektrikli is motoru 7 baglanti aracini 8 Sekil 3 ve 3a”da gösterilen koriuina geçmesi için aktif hale getirir ki burada Sekil 3a, Sekil 39de C ile isaretli Kesiti detayli olarak gösterir. Elektrikli is motoru 7, limit anahtari sensörü ll ikinci girintiyi Se tespit ettiginde otoinatik olarak kapanir. Baglanti araci 8 Sekil 3a°da gösterilen örnekte sola kaydirilmistir, yay lO maksiinal olarak sikistirilinistir ve bir yay uzunluguna lOb sahiptir. Yay uzunlugu, önceden sikistirilmis durumda, Sekil la7da gösterildigi gibi bir yay uzunluguna lOc sahiptir, böylece yay lO, sekil llde gösterilen durumdan Sekil 3”te gösterilen duruma geçis sirasinda bir yay hareketi 1021 ile kisalir.
Sekil 2 ve Sekiller 1 ve 3 uç durumlari gösterilen uygulamalar arasinda meydana geldigi gibi bir ara durumunu gösterir Za. Za ayrintili olarak B, Sekil 2'de belirtilen bir detayini göstermektedir. Sekil 17den baslayarak, elektrikli is inotoru 7 aktif hale getirilir ve baglanti araci 8 gösterilen görüntüde sürekli olarak sola kayar. Sekil 2 fren pabuçlarinin veya fren balatalarinin 4 ilk olarak kilavuz raya 2 dayali oldugu duruniu gösterir. Bu durumda, yay 10 daha fazla sikistirilmaz ve Sekil lalda oldugu gibi önceden sikistirilmis duruinda lOc yay uzunluguna sahiptir. Limit anahtari ll henüz bir sinyal tetiklemediginden, elektrikli is motoru dönmeye devam eder ve sadece Sekil 3 ve 3a°da gösterilen konumda durur.
Sekil l-3°te gösterilen frenleine cihazinin bir avantaji fren pabuçlarinin veya fren balatalarinin 4 kilavuz ray 2 üzerine konmasinin elektrikli is motorunun 7 ürettigi tahrik üzerinde bir etki yapmamasidir, zira fren pabuçlarini kilavuz ray 2 üzerine yerlestirdikten sonra, elektrikli is motoru 7 sürekli olarak dönmeye devam eder ve sonuç olarak yay 10 sikisir. Fren pabuçlarinin “hafifçe” yerlestirilmesi soiiucu olarak özellikle elektrikli is motoru 7, fakat ayni zamanda frenleme cihazinin 1 diger bilesenleri, düsük etki kuvvetlerine veya momentum kuvvetlerine maruz kalirlar ve sonucunda bulusa göre frenleme cihazi 1 uzun bir ömre sahip olur veya bir çok sayida durma ve serbest birakma islemi sirasinda bakima ihtiyaç olmadan çalistirilabilir. Bu nedenle bulusa göre frenleme cihazi çok az bakimla ve uzun süreler boyunca çalistirilabilir. Ayrica yolcu kabiniiide bulunan yolcular tarafindan duyulan ve çok rahatsiz edici olan çarpma sesi duyulmaz.
Yayin 10 diger bir avantaji fren balatasinin 4 belirli bir asinmasinin frenleme cihazinin l frenleme fonksiyonu etkilemeden tolore edilmesi olmalidir. Bu durumu asagidaki örnekte açiklanacaktir. Fren balatasinin 4 tolore edilebilir maksimum sekilde asindigi varsayilir. Buna göre Sekil 3°te gösterilen uç konumunda elektrikli is motoru 7 ve baglanti araci 8 Sekil 3,te gösterilen konumdadir ve tren balatasi 4 kilavuz raya 2 dayali olup, Sekil 3sün aksine daha ince olacak ve Sekil 3”te dirsek kolu mafsali 60 veya dönüs mili 6d hafifçe sola deplase olacaktir. Bunun sonucunda, Sekil 3a7da disli somun 8c ayni sekilde sola kayacak ve yay 10, lOb ve lOc araliginda bir yay uzunluguna sahip olacaktir. Yayin 10, 10c”den daha az bir yay uzunluguna sahip oldugunu varsayalim. Buna göre, en az ön gerilme kuvveti Vk kadar bir gerilme kuvveti disli roda 61° uygulanacak ve fren balatasi 4 tarafindan kilavuz raya 2 uygulanacak kuvvet güvenli bir tutmayi saglamak için hala yeterince yüksek olacaktir.
Baglanti aracinda 8 yayin bu sekilde düzenlenmesinin diger bir avantaji bu duruinun frenleme cihazi 1 tarafindan kullanilan fren balatalarinin 4 çalismasi sirasinda bir dengelemeye izin verinesidir. Bu sayede frenleme cihazinin l asinan fren balatalari ile dahi güvenli çalismasi saglanir ve frenleme cihazinin l servise ihtiyaç duyma süresini uzatir. Bulusa göre frenleme cihazi bu nedeiile daha ucuz olarak çalistirilabilir.
Sekil 4, 5 ve 6°da bir frenleme cihazinin 1 baska bir uygulamasi gösterilmektedir. Sekil l-3aün aksine, bu frenleme cihazinda 3 ilave kanat kilavuzlari 12 vardir ve bunlari göreve, Sekil 6”da görülecegi gibi, kanadin 3e E yönünde olasi bir hareketini önlemektir. Aksi halde, Sekil 4, 5 ve 6°da gösterilen frenleme cihazi 1 Sekil 1-3,te gösterilen frenleme cihazi 1 ile ayni sekilde yapilandirilmistir. Sekil 1- 3”te gösterilen uygulamanin aksine, Sekil 4-53te gösterilen uygulamada, kilavuz ray 2 fren kaliperi 3 ve elektrikli is iiiotoruna 7 göre eksantrik olarak düzenlenmistir. Sekil 4*te fren pabuçlari açik olan bir frenleme cihazi 1 gösterilmektedir ve burada fren balatalari 4 kilavuz raya 2 temas etmez. Sekil 6,da, Sekil 4Ste gösterilen düzenlemenin bir kismi perspektif görünüm olarak gösterilmektedir. Sekil 4 ve 69da gösterildigi gibi, elektrikli is motoru 7 maksimum uzamistir ve dirsek kolu mafsali 6C tanimli bir uç konumundadir EL ki bu sayede fren balatalarinin 4 kilavuz ray 2 üzerinde var olmamalari saglanir.
Frenleme cihazi 1 tanimli uç konumunda EL konumu saglamak için bir kilavuz cihazi 8 içerir. Sekil 4a”da Sekil 49de gösterilen kilavuz cihazi 9 örnek uygulamasi ayrintili olarak gösterilmektedir.
Mahfazanin la iç tarafinda bir girinti bulunur ve bu giriiitiiiin kenari bir kilavuz yol 9b olusturur. Bu yoluii altinda bir kilavuz alani 9c olusur. Kilavuz yolu 9b tanimli bir uç konumu EL olusacak sekilde tasarlanmistir. Dönüs milinde 6d, her iki tarafta bir kilavuz araci 9a düzenlenmis olup bu kilavuz araci 9a, olusan frenleme cihazi 1 ile birlikte kilavuz yol 9b içinde uzar ve sekil 4a”da görüldügü gibi dirsek kolu mafsalinin 6c kilavuz alani 90 veya kilavuz yolu 9b üzerinden hareket araligi sinirlanir. Dirsek kolu mafsali 6c veya kilavuz araci 9a bu sayede bu kilavuz alani 9c içinde inaksiinal olarak hareket edebilir.
Sekil 5”te fren pabuçlari kapali bir frenleme cihazi 1 gösterilmekte, bu nedenle fren balatalari 4 kilavuz raya 2 dayanmaktadir. Sekil Site görülebilecegi gibi, elektrikli is motoru 7 konumlanma sirasinda pivot mili 7f etrafinda dönmüstür ve uç konumda çizimdeki egimli konum elde edilmistir.
Frenleine cihazinin l sonradan açilmasiyla elektrikli is motoru birbirinden ayrilarak kilavuz araci 9a elektrikli is motorunun 7 uç konumunda olur ve elektrikli is motoru Sekil 4`te gösterilen koiiuma geri döndürülür. Sekil 4 ve Side gösterilen elektrikli is motorunuii pivot mili 7f etrafinda döndürülmesi kilavuz rayin 2 frenleme cihazina l göre eksaiitrik düzenleme avantajini verir ve fren balatasinin her iki tarafindaki kilavuz ray 2 üzerine uygulanan kuvvet benzerdir. Frenleme cihazi 1 ve özellikle fren kaliperi 3, fren balatalari 4 ve dirsek kolu 6 büyük ölçüde simetrik veya ayni sekilde agir yüklüdür ve bu sayede frenleme cihazinin l asinmasi, kilavuz rayinin 2 frene kaliperine 3 göre simetrik veya eksantrik olarak ayarlanmis olmasina bakilmaksizin benzer olur. Bunun sonucunda bir avantaj olarak, frenleine cihazina 1 göre kilavuz rayin 2 düzenlemesine bakilmaksizin asinma benzer sekilde azdir ve bakim süreleri benzer sekilde uzundur. Bu ise frenleme cihazinin 1 uzun süre güvenilir ve maliyet etkin bir sekilde çalismasina izin verir.
Kilavuz Cihazi 9 frenleine cihazinin l mahfazasi la içinde dönüs inilinin 6d kilavuzunun olusmasi için farkli yollarla yapilandirilabilir.
Sekil l-6”da gösterilen uygulainada, düz tahrik 7 bir ig tahriki olarak tasarlanmistir. Düz tahrik 7 çok çesitli sekillerde yapilandirilabilir, örnegin bir hidrolik silindir, bir pnömatik silindir, veya bir kesitsel olarak düz uzayan, bir motor tahrikli disli tarafindan hareket ettirilen bir disli kayis.
Sekil 7ide mahfaza la ve mahfaza duvari lciye sahip bir frenleme cihazinin 1 baska bir uygulainasinin detayli görünümü gösterilmektedir. Fren balatasinin 4 frenleme yüzeyi kilavuz rayin 2 yüzeyine Za paralel sekilde gider. Sekil 1'de gösterilen örnek uygulamanin aksine, Sekil 73de gösterilen örnek uygulamada izleme düzlemine dikey olarak giden ve iki delik 13a, l3b içinde döndürülebilir olan, Fren balatasi tasiyicisinin 3bbir tarafinda ve mahfazanin la diger tarafinda bulunan iki adet görülmeyen ucu olan bir sert ayarlama parçasi 13 vardir. Gösterilen uygulamada, delikler l3a, l3b, fren balatasi tasiyici civatasi 30 ve pivot civatasi 5 dönüs merkezleri bir paralelkenar olusturacak sekilde ayarlanmistir. Bu düzenlemenin avantaji, fren balatasinin 4 frenleme yüzeyinin, kanadin 3e pivot konuinuiia bakilmaksizin otomatik olarak yüzeye 2a paralel olarak hizalanir. Bu uygulamanin avantaji fren balatasinin 4 asla kilavuz ray 2 üzerinde yüzeye Za göre egik bir konumda durmamasidir. Bu, fren balatasinin 4 asinmasini azaltir ve frenIeme cihazi uzun bir süre boyunca bakim gerektirmeden çalistirilabilir.
Sekil 8'de fren balatasi 4 ekli olan bir fren balatasi tasiyicisinin 3b detayli bir görünümü gösterilmekte olup burada fren balatasi 4 bir fren balatasi tutucusuna 4a sabit sekilde baglidir, fren balatasi tutucusu 4a ve fren balatasi tasiyicisi 3b, fren balatasi tutucusunun 4a fren balatasi tasiyicisi 3b ile sabit ve serbest birakilabilir sekilde baglanmasi için bir sabitleme araci 4b içerir. Gösterilen uygulamada, fren balatasi tutucusu (4a) ve fren balatasi tasiyicisi (3b`), birbirlerine adapte edilerek birlikte bir kirlangiç kuyrugu geçme baglantisi olusturarak, fren balatasi tutucusunun (4a) kirlangiç kuyrugu geçme baglantisi üzerinde fren balatasi tasiyicisi (3b) ile serbest birakilabilir sekilde baglanmasi saglanir.
Fren balatasi tutma cihazi 4a fren balatasi tasiyicisinin 3b düzlem yönüne dikey olarak itilebilir ve bu sekilde baglanmalari saglanabilir. Tercih edilen bir uygulamada, sabitleme araci 4b kilavuz rayin 2 akis yönüne 2b dikey olarak uzanir. Sabitleme araci 4b fren balatasi tutucusunun 4a ve bu sayede trenin 4 hizla degismesine ve fren balatasi tasiyicisi 3b ile mükeminel bir baglanti saglamasina iinkan verir. Bu nedenle, frenleme cihazinin l bakimi ve frenin 4 degistirilmesi için çok az zaman gerekir.
Sabitleme araci 4b çok çesitli sekillerde yapilandirilabilir olup, fren 4, fren balatasi tasiyicisi 3b ile Sökülebilir ve sabit bir sekilde baglanir.
Frenleme cihazi 1 yukarida bir asansör sistemi ile baglantili olarak tarif edilmistir. Frenleme cihazi 1 tercihen bir asansör sistemi için uygun olup örnegin bir dönen diskin frenlemesi için oldugu gibi baska uygulama alanlarinda da kullanilabilir.

Claims (20)

    Istemler
  1. l. Asansör sisteminin bir kilavuz rayi (2) üzerinde sürtünme kilitlemesi üretmek için bir asansör sistemi için, iki adet döner sekilde monte edilen kanada (3) sahip bir fren kaliperi (3) içeren, bu fren kaliperinde her kanadin (3e) bir ucunun bir fren balatasi tasiyicisina (3b) bagli oldugu, her kanadin (3e) zit ucu bir dirsek koluna (6) mafsalli bir sekilde bagli oldugu, dirsek kolunun (6) bir dirsek kolu mafsali (60) üzerinden birbirlerine mafsalli bir sekilde bagli olan bir ilk kol (6a) ve bir ikinci kol (6b) içerdigi, birinci ve ikinci kollarin (6a, 6b) kanatlardan (Sa) birine mafsalli bir sekilde bagli oldugu, düz tahrikin (7) fren kaliperini (3) etkin hale getirmek için dirsek kolu mafsalina (60) bir baglanti parçasi (8) üzerinden bagli oldugu; baglanti parçasinin (8) bir öngermeli yay (10) içermesi; baglanti parçasinin (8) öngermeli yay (10) tarafindan önceden belirlenen bir öngerme kuvveti (Vk) asildiginda gerilme altinda uzamasi; düz tahrikin (7) bir pivot mili (7f) etrafina dönebilir sekilde monte edilmesi; ve dirsek kolu mafsalinin (60) dönüs milinin (6d) büyük ölçüde paralel gitmesi ile karakterize edilen bir frenleme cihazi (1).
  2. 2. Dirsek kolu mafsalinin (60) hareket araligini sinirlandinnak üzere yapilandirilan bir kilavuzlama cihazi (9) içeren lstein l'e göre frenleme cihazi.
  3. 3. Kilavuzlama cihazinin (9) düz tahrikin (7) uzamasi sirasinda dirsek kolu mafsalinin (60) hareket araligini azaltacak sekilde yapilandirilmasi ve dirsek kolu mafsalinin (60) düz tahrikin (7) maksimum uzamasinda tanimli bir uç- konumuna (EL) sahip olmasi ile karakterize edilen lstem 2lye göre frenleme cihazi.
  4. 4. Dirsek kolunun (6) kanatlarinin (3e) ve birinci ve ikinci kollarinin (6a, 6b) tanimi bir uç konumunda (EL) karsilikli simetrik olmasi ile karakterize edilen Istem 3,e göre frenleme cihazi.
  5. 5. Kilavuzlama cihazinin (9) dirsek kolu mafsalina (60) bagli olan ve dirsek kolu mafsalinin (60) dönüs ekseni (6d) etrafinda es merkezli olarak düzenlenmis bir kilavuzlama araci (9a) içermesi, kilavuzlama cihazinin (9) bir kilavuz yolu (9b) çevrelenmis bir kilavuzlama bölgesi (90) içermesi, kilavuzlama araci (9a) ve kilavuz bölgesinin (90) birbirlerine göre, kilavuzlaina araci (9a) kilavuz bölgesine takilacak (90) ve kilavuz yolu (9b) tarafindan sinirlandirilmis kilavuz bölgesi (90) içinde bir maksimuinda yer degistirebilecek sekilde ayarlanmis olmasi ile karakterize edilen Istem 2-4°ten herhangi birine göre frenleme cihazi.
  6. 6. Kilavuzlama aracinin (9a) dirsek kolu mafsalinin (60) dönüs ekseni (6d) yönünde dirsek kolu mafsalinin (60) ötesine çikinti yapmasi ile karakterize edilen lstem 5'e göre frenleme Cihazi.
  7. 7. Fren kaliperi (3), dirsek kolu (6) ve düz tahrikin (7) ortak bir mahfaza (la) içinde düzenlenmis olmasi ve kilavuz bölgesinin (90) inahfaza (la) içinde bir çöküntü (lb) olarak yapilandirilmasi, kilavuz yolun (9b) çöküntünün (lb) çerçevesini olusturmasi ile karakterize edilen istem 6sya göre frenleme Cihazi.
  8. 8. Kilavuz bölgenin (90), tanimli uç konumdan (EL) çikarak düz tahrik (7) yönünde uzamasi ile karakterize edilen lstem 5-7'den herhangi birine göre frenleme cihazi.
  9. 9. Kilavuz yolun (8b) tanimli bir uç- konumu (EL) ve pivot mili (7I) üzerinden düz bir çizgiye göre siinetrik olarak gitmesi ile karakterize edilen Istem 8`e göre frenleme cihazi.
  10. 10. Düz tahrikin (7) bir elektrikli is mili motoru olarak yapilandirilmis olmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre frenleme cihazi.
  11. 11. Öngermeli yayin (10) ilave bir yay hareketi (103) ile sikistirilabilir olmasi, bu ilave yay hareketi (10) uzunlugunun fren balatasi tasiyicilarina (3b) sikilanmis fren balatalari (4) için beklenebilecek maksimum bir asinmaya, fren balatalari (4) maksimum beklenen asinmada kilavuz raya (2) karsi hala bitisik olacak ve frenleme cihazi etkin olacak sekilde adapte edilmis olmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden herhangi birine göre frenleme cihazi.
  12. 12. Fren balatasi tasiyicisinin (3b) kanada (3e) döner sekilde bagli olmasi ile karakterize edilen karakterize edilen önceki istemlerden herhangi birine göre frenleme cihazi.
  13. 13. Fren balatasi tasiyicisi (3b) ve ona sikilanmis olan bir fren balatasinin (4) kanat (3e) döndügünde kilavuz rayin (2) yüzeyine (Za) otomatik olarak paralel sekilde ayarlanmis kalacak sekilde yapilandirilmis ve düzenlenmis olan bir ayarlama bölümü (13) içeren Istem l2'ye göre frenleme cihazi.
  14. 14. Fren balatasinin (4) fren balatasi tasiyicisina (3b) serbest birakilabilir sekilde baglanmasi için bir baglanti araci içeren önceki istemlerden herhangi birine göre frenleme Cihazi.
  15. 15. Fren balatasinin (4) bir fren balatasi tutucusuna (4a) sikilaninis olmasi ve fren balatasi tutucusunun (4a) fren balatasi tasiyicisina (3b) serbest birakilabilir sekilde bagli olmasi ile karakterize edilen Istem 14'e göre frenleme cihazi.
  16. 16. Fren balatasi tutucusunun (43) ve fren balatasi tasiyicisinin (3b) veya fren balatasinin (4) ve fren balatasi tasiyicisinin (3b) birlikte, fren balatasi tutucusunu (4a) veya fren balatasini (4) fren balatasi tasiyicisina (3b) baglanti araçlari üzerinden serbest birakilabilir sekilde baglamak için bir baglanti araci olusturmalari için birbirlerine adapte edilebilecek sekilde yapilandirilmasi ile karakterize edilen Istem 14 veya lSle göre frenleme cihazi.
  17. 17. Baglanti aracinin bir kirlangiç kuyrugu geçme baglantisi olarak yapilandirilmasi ile karakterize edilen Istem 16”ya göre frenleme cihazi
  18. 18. Düz tahrikin (7), en az iki konumu, maksimal olarak çekik konuin ve maksimal olarak uzatilmis konumu tespit eden bir sensör (1 l) içermesi ile karakterize edilen önceki isteinlerden herhangi birine göre frenleme cihazi.
  19. 19. Sensörün (l 1) baglanti aracinin (8) disinda ayarlanmis olmasi, ve baglanti aracinin (8) dis kisimda, maksimum strokla hareket etmek üzere baglanti aracinin (8) akis yönünde birbirinden ayrilmis en az iki çöküntüye (8d, Se) sahip olmasi ile karakterize edilen Istem 18,e göre frenleme cihazi.
  20. 20. Önceki istemlerden herhangi birine göre frenleme cihazinin (1) bir asansör sisteminin yolcu kabini için kullanimi.
TR2018/02372T 2013-03-28 2013-09-19 Bir asansör sistemi için frenleme cihazı. TR201802372T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH00688/13A CH707833A1 (de) 2013-03-28 2013-03-28 Aufzugsanlage mit einer Bremsvorrichtung.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201802372T4 true TR201802372T4 (tr) 2018-03-21

Family

ID=48193061

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/02372T TR201802372T4 (tr) 2013-03-28 2013-09-19 Bir asansör sistemi için frenleme cihazı.

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP2978702B1 (tr)
CN (1) CN105358462B (tr)
CH (1) CH707833A1 (tr)
ES (1) ES2654673T3 (tr)
HK (1) HK1216170A1 (tr)
PL (1) PL2978702T3 (tr)
TR (1) TR201802372T4 (tr)
WO (1) WO2014154306A1 (tr)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE202015104095U1 (de) 2015-08-05 2016-11-09 Wittur Holding Gmbh Aufzug mit Bremseinrichtung nach Art einer Zangenbremse
AU2017376569B2 (en) * 2016-12-16 2021-01-28 Inventio Ag Parking brake
WO2018130520A1 (de) 2017-01-10 2018-07-19 Inventio Ag Parkbremsen entriegelung
ES2682530B1 (es) * 2017-03-20 2019-06-27 Vila Francisco Javier Porras Freno de ascensor, con tren de palancas
DE102017209888A1 (de) * 2017-06-12 2018-12-13 Thyssenkrupp Ag Bremse für eine Aufzugsanlage
EP3774629B1 (de) * 2018-03-28 2024-05-08 Inventio Ag Zangenbremse für eine aufzugsanlage, die insbesondere als halte- und sicherheitsbremse dient
CN109552961B (zh) * 2018-07-09 2023-08-22 杭州职业技术学院 电梯安全锁定装置
EP3674244B1 (en) * 2018-12-31 2022-09-14 KONE Corporation An elevator car parking brake
CN110407123A (zh) * 2019-08-08 2019-11-05 上海音锋机器人股份有限公司 一种升降平层自动抱闸机构
ES2920332T3 (es) 2019-08-29 2022-08-02 Dynatech Dynamics & Tech S L Dispositivo electromecánico unidireccional de parada de emergencia de un ascensor
KR20220051347A (ko) 2019-08-29 2022-04-26 다이나텍, 다이나믹스 앤드 테크놀러지, 에스. 엘. 승강기용 양방향 비상 정지 장치의 전기 기계적 작동부
KR20220069947A (ko) 2019-09-30 2022-05-27 인벤티오 아게 브레이크 디바이스
EP3822212A1 (en) * 2019-11-12 2021-05-19 KONE Corporation An elevator parking brake, a method for operating an elevator system and an elevator system

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE203891C (tr) *
US1206350A (en) * 1910-07-12 1916-11-28 Elevator Air Brake Company Elevator-brake.
GB554673A (en) * 1942-03-03 1943-07-14 Wm Wadsworth & Sons Ltd Improvements relating to safety devices for lifts or elevators
CN2437654Y (zh) * 2000-07-16 2001-07-04 李金山 物料提升机防坠落保护器
EP1489039B1 (de) * 2003-06-16 2007-07-25 Inventio Ag Seilbremse für einen Aufzug
CN201240732Y (zh) * 2008-07-14 2009-05-20 许文基 滑动跟随式偏载控制安全钳连接机构
CN101907140A (zh) * 2009-06-03 2010-12-08 河南理工大学 带增力机构的钳式制动器

Also Published As

Publication number Publication date
HK1216170A1 (zh) 2016-10-21
EP2978702B1 (de) 2017-11-29
PL2978702T3 (pl) 2018-05-30
CN105358462B (zh) 2017-05-24
EP2978702A1 (de) 2016-02-03
ES2654673T3 (es) 2018-02-14
CH707833A1 (de) 2014-09-30
CN105358462A (zh) 2016-02-24
WO2014154306A1 (de) 2014-10-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201802372T4 (tr) Bir asansör sistemi için frenleme cihazı.
RU2643078C2 (ru) Ловитель для транспортного объекта лифта
US20170240381A1 (en) Elevator braking system
RU2673298C1 (ru) Ловитель для лифта
US9145282B2 (en) Friction brake having an actuator unit that acts perpendicularly to the brake application direction
US9695011B2 (en) Elevator with a safety brake
US10442662B2 (en) Caliper brake for elevator systems
JP5345150B2 (ja) リフト車を制動するための制動装置
US7249666B1 (en) Retractable stop assembly
JP2022551320A (ja) エレベータ制動装置を操作するための作動ユニット
JP5818810B2 (ja) エレベータブレーキ装置
CN107108171B (zh) 用于电梯的减振单元
CN109963805B (zh) 线缆制动器、电梯轿厢和电梯系统
RU2020100117A (ru) Вспомогательный привод для тормозного улавливающего устройства
EP3222809A1 (en) Stop for a slide assembly
DE102011000720A1 (de) Reibungsbremse für Aufzüge mit verbesserten Dämpfungseigenschaften
CN115362115A (zh) 用于致动电梯制动器的触发单元
RU2010129065A (ru) Тормоз наезда для двух перемещающихся независимо друг от друга лифтовых корпусов
US20220356044A1 (en) Safety brake for an elevator
US8727077B2 (en) Elevator brake
CN114436095A (zh) 滚轮系统、滚轮制动装置及电梯系统
US11447365B2 (en) Parking brake
JP2002327779A (ja) 駆動機の制動装置
CN109477349A (zh) 用于使磨损装置的移动减速的装置
KR102328343B1 (ko) 적어도 2개의 이송 캐리지, 및 적어도 1개의 이송 캐리지 상에 횡방향-벨트 컨베이어를 위한 구동 트레인 브레이크를 갖는 이송 장치