TR201717857A2 - Havuç ketçabi - Google Patents

Havuç ketçabi Download PDF

Info

Publication number
TR201717857A2
TR201717857A2 TR2017/17857A TR201717857A TR201717857A2 TR 201717857 A2 TR201717857 A2 TR 201717857A2 TR 2017/17857 A TR2017/17857 A TR 2017/17857A TR 201717857 A TR201717857 A TR 201717857A TR 201717857 A2 TR201717857 A2 TR 201717857A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
carrot
ketchup
production method
feature
accordance
Prior art date
Application number
TR2017/17857A
Other languages
English (en)
Inventor
Kadakal Çeti̇n
Yalçinkaya Ayşe
Özdemi̇r Sadetti̇n
Si̇nem Küçükoğlu Ari̇fe
Sandal Ayşenur
Original Assignee
Arife Sinem Kuecuekoglu
Ayse Yalcinkaya
Aysenur Sandal
Cetin Kadakal
Sadettin Oezdemir
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Arife Sinem Kuecuekoglu, Ayse Yalcinkaya, Aysenur Sandal, Cetin Kadakal, Sadettin Oezdemir filed Critical Arife Sinem Kuecuekoglu
Priority to TR2017/17857A priority Critical patent/TR201717857A2/tr
Publication of TR201717857A2 publication Critical patent/TR201717857A2/tr

Links

Landscapes

  • Preparation Of Fruits And Vegetables (AREA)

Abstract

Buluş, havucun dilimlenmesi (A), dilimlenen havuçların üzerine su ve yağ ilavesi (B), havuç ? su karışımının haşlanması (C), haşlanmış karışımın püre haline getirilmesi (D), püre üzerine şeker (sulu çözelti olarak), tuz, sirke, sarımsak tozu, karanfil ekstraktı, yenibahar, karabiber ve sitrik asit eklenerek homojen bir karışım için karıştırma işleminin uygulanması (E), ısıl işlem uygulanması (F), soğutma (G), dolum (H) ve depolama (I) işlem adımlarını içeren havuç ketçabının üretim yöntemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME HAVUÇ KETÇABI BULUSUN ILGILI OLDUGU TEKNIK SAHA Bulus, havuç ketçabinin üretim yöntemi ile ilgilidir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU TPE veri tabaninda ve diger patent veri tabanlarinda yapilan incelemede önceki teknik ile ilgili olarak 2006/02899 bulus numarasi ve “Antep domates ezmeli ketçap” basligi ile verilen bir patent mevcuttur. Ancak burada havuç ketçabi üretimi söz konusu degildir. Nitekim bu belirtilen patentin bulus özetinde “Bu bulus, uluslararasi bir ürün olan ketçap hammaddelerinin ve geleneksel ürünümüz olan Antep domates ezmesi hammaddelerinin birlestirilip pastörizasyon, sterilizasyon veya gida isinlama yöntemlerinden birine veya birkaçina tabi tutulmasiyla elde edilen bir üründür. Antep domates ezmesinden ve ketçaptan farki; uygulanan pastörizasyon sistemiyle raf ömrünün daha uzun ve sanayiye uygulanabilir nitelikte olmasi, tat ve kivam olarak da hem ketcabin kullanildigi yerlerde lezzet verici olarak,hem de antep domates ezmesi gibi tek basina meze olarak veya ekmek üzerine sürülerek tüketilebilmesidir.” denilmektedir.
Yine, TPE veri tabaninda ve diger patent veri tabanlarinda yapilan incelemede önceki teknik ile ilgili olarak 2008/00003 bulus numarasi ve “Peynirli Ketçap” basligi ile verilen bir patent mevcuttur. Ancak burada da havuç ketçabi üretimi söz konusu degildir. Nitekim bu belirtilen patentin bulus özetinde “Peynirli Ketçap yagsiz akiskan beyaz peynirin ve ketçapin belli oranlarda karistirilmasi ile elde edilmektedir.” denilmektedir.
Yine, TPE veri tabaninda ve diger patent veri tabanlarinda yapilan incelemede önceki teknik ile ilgili olarak 2008/00824 bulus numarasi ve “Organik Siyah Havuç Suyu Içecegi” basligi ile verilen bir patent mevcuttur. Ancak burada da havuç ketçabi üretimi söz konusu degildir.
Nitekim bu belirtilen patentin bulus özetinde “Bu bulus, içecek sektöründe, organik Siyah haVucun çesitli evrelerden geçerek, içimi yumusak, besin degeri yüksek ve saglik üzerine olumlu etkileri bulunan ve katki maddesi bulunmayan içeriginde siyah havuç, seker, Sitrik asit ve su ihtiva eden pastörize bir içecek ile ilgilidir.” denilmektedir.
Yine, TPE veri tabaninda ve diger patent veri tabanlarinda yapilan incelemede önceki teknik ile ilgili olarak 2014/02164 bulus numarasi ve “Gida endüstrisinde kullanilmak üzere dogal kirmizi boyar madde.” basligi ile verilen bir patent mevcuttur. Ancak burada da havuç ketçabi üretimi söz konusu degildir. Nitekim bu belirtilen patentin bulus özetinde “Gida boyasi olarak kullanilmak üzere, sivi formda visne ekstrakti ve siyah havuç suyu ekstrakti ihtiva eden kirmizi boyar madde ile ilgilidir.” denilmektedir.
Yine, TPE veri tabaninda ve diger patent veri tabanlarinda yapilan incelemede önceki teknik ile ilgili olarak 2017/12081 bulus numarasi ve “Gida Endüstrisinde Kullanilmak Üzere Siyah (Kirmizi) Havuç Lifi.” basligi ile verilen bir patent mevcuttur. Ancak burada da havuç ketçabi üretimi söz konusu degildir. Nitekim bu belirtilen patentin bulus özetinde “Bulus, gida sektöründe hazirlanan et ve et ürünlerinin su ve yag tutma kapasitesini artirarak pisme sirasinda kaybolan yagin tutulmasi saglamasi ve kirmizi renk üretimi saglamaktadir. Kurutularak toz hale getirilmis olan siyah havuç lifinin agirliginin 16 kati su emme ve 4 kati yag absorbe etme gücüne sahip siyah havuç lifinin et ve kanatli ürünlerinde kullanimi saglanarak verim artisi ve maliyet düsürmesi saglamaktadir.” denilmektedir.
Son olarak, TPE veri tabaninda ve diger patent veri tabanlarinda yapilan incelemede önceki teknik ile ilgili olarak 2011/00375 bulus numarasi ve “TOZ, tablet salça ile toz, tablet ketçap ve üretim yöntemleri.” basligi ile verilen bir patent mevcuttur. Ancak burada havuç ketçabi üretimi söz konusu degildir. Nitekim bu belirtilen patentin bulus özetinde “Bu bulus, gida sektöründe salça ve ketçabin kullanilabilecegi tüm alanlarda kullanilabilen, çok kisa süre içerisinde belirli bir miktar su ile karistirilarak salça veya ketçap olarak kullanima hazir hale getirilebilen, toz ve tablet seklinde üretilen salça veya ketçapla ve bulus konusu ürünün üretim yöntemi ile ilgilidir.” denilmektedir.
Patent basvurumuz ile ilgili “havuç, ketçap, sos, baharat, sirke ve sarimsak” gibi anahtar kelimeler kullanilarak yukarida açikladigimiz yakin patent basvurulari tespit edilmistir ancak basvuru dosyamiz ile birebir ayni olan baska bir patent dosyasina rastlanmamistir. Halihazirda havuç kullanilarak üretilen acili ve/veya tatli ketçaba ait bir uygulama, faydali model veya patent mevcut degildir. Patentler domates kullanilarak üretilen ketçap ve benzeri ürünlere aittir. Örnegin; Antep domates ezmesi, peynirli ketçap ve toz tablet ketçap gibi. Bu belirtilen patentlerin hepsinde ana hammadde domates veya domates salçasidir. Oysaki bizim ürünümüzde ana hammadde havuçtur. Dolayisiyla havuç ketçabi domates ketçabina göre hem bilesim hem de yapi itibariyle tamamen farklilik göstermektedir.
BULUSUN ÇÖZÜMÜNÜ AMAÇLADIGI TEKNIK PROBLEMLER Gida sanayiinde çok hizli bir sekilde yeni ürünler ortaya konulmakta ve insanlarin farkli ürünler tüketiminin önü açilmaktadir. Bu anlamda domates ketçabindan farkli bir ketçabin insanlarin tüketimine sunulmasi hem tüketicilere farkli alternatifler sunma hem de farkli tat ve lezzette ürün sunma anlaminda önem arz etmektedir. Insanlar daima farkli lezzet arayisi içerisinde olmuslardir. Aci ve tatli formda havuç ketçabinin insanlarin tüketimine alternatif olarak sunulmasi da bu anlamda önemlidir. Yine birçok insan domates ve domates ürünlerine alerji, begenmeme gibi nedenlerden dolayi sicak bakmamaktadir. Bu tarz insanlarin tüketimi açisindan havuç ketçabi iyi bir alternatif teskil edecektir. Yine, havuç rekoltesinin çok oldugu yillarda havuç ketçabi alternatif bir degerlendirilme yöntemi olarak gida sanayiine fayda saglayacaktir. Fastfood tarzi beslenmenin hayatimizda önemli bir yer tutmasi ile de insanlarin ketçap ve türevlerine olan düskünlügü artmistir. Bu durumda gida sektörü de yeni arayislar içine girmistir. Özellikle güçlü bir antioksidan olan beta-karoten yönünden zengin olan havucun insan tüketimindeki önemi, birçok hastaligin önlenmesindeki yeri ve çocuk beslenmesindeki rolü çok iyi bilinmektedir. Ancak farkli nedenlerle çocuklar havucu direkt olarak tüketmemektedir. Oysaki özellikle fastfood tarzi beslenmede çocuklarin ve yetiskinlerin domates ketçabina alternatif olabilecek havuç ketçabini tüketmesi daha saglikli bir beslenme modeli olusturmaktadir.
Bulusun amaci, özellikle domates ketçabi yiyemeyen ya da tercih etmeyen kisiler olmak üzere besin tüketiminde havuç ketçabi seçeneginin saglanmasi ve insanlarin havuç tüketimi oraninin artirilmasidir.
SEKILLERIN AÇIKLAMASI Bulusun daha iyi anlasilmasina yardimci olmak üzere asagidaki sekilde; Sekil - 1 Havuç ketçabi Üretim Yöntemisni göstermektedir.
SEKILLERDEKI REFERANSLARIN AÇIKLAMASI Bu basvurumuza konu olan “Havuç Ketçabi Üretim Yöntemi” baslikli bulusumuz, ekli sekilde görüldügü gibi numaralandirilmis ve harflendirilmis olup; karsilik gelen islem adimlari su sekildedir: A: Havucun Dilimlenmesi B: Dilimlenen Havuçlarin Üzerine Su ve Yag Ilavesi C2 Havuç - Su Karisiminin Haslanmasi D: Haslanmis Karisimin Püre Haline Getirilmesi E: Püre Üzerine Seker (Sulu Çözelti Olarak), Tuz, Sirke, Sarimsak Tozu, Karanfil Ekstrakti, Yenibahar, Karabiber ve Sitrik Asit Eklenerek Homojen Bir Karisim Için Karistirma Isleminin Uygulanmasi F: Isil Islem Uygulanmasi G: Sogutma H: Dolum BULUSUN AÇIKLAMASI Bulus konusu “Havuç ketçabi Üretim Yöntemi”nin tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Havuç ketçabi üretim yönteminin uygulanabilmesi için öncelikle; - Havucun Dilimlenmesi (A) - Dilimlenen Havuçlarin Üzerine Su ve Yag Ilavesi (B) - Havuç - Su Karisiminin Haslanmasi (C) - Haslanmis Karisimin Püre Haline Getirilmesi (D) - Püre Üzerine Seker (Sulu Çözelti Olarak), Tuz, Sirke, Sarimsak Tozu, Karanfil Ekstrakti, Yenibahar, Karabiber ve Sitrik Asit Eklenerek Homojen Bir Karisim Için Karistirma Isleminin Uygulanmasi (E) - Isil Islem Uygulanmasi (F) - Sogutma (G) - Dolum (H) - Depolama (I) Islem adimlarinin gerçeklestirilmesi gerekmektedir.
Havuç ketçabi üretiminde bütün haldeki havuçlar kullanilabilecegi gibi havuç püresi veya havuç suyu konsantresi de kullanilabilir. Havuçlar öncelikle kaba kirlerinden arindirilmak ve baslangiç mikrobiyal yükü azaltmak amaciyla yikama islemine tabi tutulur. Havuçlarin bas kisminin kesilip atilmasindan sonra yikama islemini takiben havuçlar uygun bir biçak veya uygun bir dilimleme makinasi ile ince ince dilimlenir (A). Bütün haldeki havuç yerine havuç püresi veya havuç suyu konsantresi de kullanilabilir. Bu durumda kullanilacak havuç püresi veya havuç suyu konsantresinin brix degerlerine göre kullanilacak diger bilesenlerin oranlari ayarlanir.
Dilimlenen havuçlar (A) üzerine önce yag daha sonra su ilavesi gerçeklestirilir (B). Kullanilan suyun içilebilir nitelikte olmasi gerekmektedir.
Haslama islemi içilebilir nitelikte su kullanilmak suretiyle 80 °C3de ( uygun bir kap veya uygun bir haslama makinasinda (blansör) gerçeklestirilebilir (C). Haslama sicakligi için 80 °C optimum olup 70-95 °C araliginda bir sicaklik islemi de uygulanabilir. Haslama süresi havuç dilimlerinin kalinligina göre degismektedir. Bu anlamda 15 dk (10-30 dk) Ideal bir haslama süresidir.
Haslanmis su-yag-havuç karisimi uygun bir mikser yardimiyla düsük hizda püre haline getirilir Püre (D) üzerine sirasiyla seker (sulu çözelti olarak), gida tuzu, gida sirkesi (üzüm, elma gibi sirkeler), sarimsak tozu, karanfil ekstrakti, yeni bahar, karabiber ve sitrik asit (çözelti olarak) eklenerek homojen bir karisim için karistirma islemi uygulanir (E). Karistirma hizi olarak yaklasik 30 rpm ideal olup arzu edilen ürün yapi ve kivamina göre devirde degisiklik (20-100 rpm) yapilabilir.
Toz seker, küp seker, glukoz/früktoz surubu gibi tatlandiricilar kullanim potansiyeline sahiptir.
Ancak toz veya küp seker kullanilmasi tercih edilmelidir. Toz veya küp sekerin çözelti formunda ilave edilmesi ürün içerisine homojen dagilimin saglanmasi açisindan kolaylik saglayacaktir. Bunun için sekerin yaklasik %47,lik sulu çözelti halinde ilave edilmesi önerilir.
Hazir karanfil ekstrakti kullanilabilecegi gibi karanfil tanesinin suda ekstrakte edilmesiyle elde edilen ekstrakt da kullanilabilir. 2.5 gr karanfil tanesi 250 ml su içerisinde 80-90 °C sicaklikta yaklasik 10 dk isil ekstraksiyona tabi tutulduktan sonra yaklasik 5 dk dinlendirmeye birakilir.
Ardindan süzme islemi gerçeklestirilip süzüntüden gerekli miktar kullanilir.
Elde edilen karisima isil islem uygulanir (F). Bu islem adiminda vakum altinda isil islem uygulamasi veya açik kazanda pisirme yöntemi olmak üzere iki sekilde isil islem uygulanabilir. edilebilir. Açik kazanda pisirme yönteminde ise 10-30 dakika arzu edilen kuru madde ve kivama bagli olarak isil islem uygulamasi gerçeklestirilir. Vakum altinda pisirme yöntemi kullanilacaksa kaynatma sicakligi 60-75 °C arasinda yaklasik 66 mmHg basinci altinda gerçeklestirilebilir.
Istege bagli olarak kendi halinde sogumaya birakilabilecegi gibi hizli sogutma yöntemleriyle de sogutma islemi (G) gerçeklestirilebilir.
Elde edilen karisim amaca uygun bir kapa doldurulur (H). Mümkün oldugu kadar isik ve oksijen geçirgenligi olmayan kaplar tercih edilmelidir. Dolum islemi sicak dolum yapilacaksa ürünün isil islemine son verildikten sonra hemen gerçeklestirilir. Soguk dolum gerçeklestirilecekse ürün önce sogutulur sonra doldum islemi gerçeklestirilir.
Uygun kaplara doldurulan ürünün paketi açilmadigi sürece normal oda sicakliginda, ürün paketi açilip kullanildigi taktirde ise buzdolabi sartlarinda depolanmalidir (I).
Koruyucu madde olarak, yönetmeliklerin izin vermesi durumunda sodyum benzoat, potasyum sorbat; kivam arttirici olarak, nisasta veya bu siniftaki diger kivam arttirici gida katki maddeleri; asitlik düzenleyici madde olarak, sitrik asit disinda tartarik asit, malik asit, laktik asit, fumarik asit, ortofosforik asit gibi asitlik düzenleyicilerden yararlanilabilmektedir.

Claims (10)

ISTEMLER
1) Bulus, havuç ketçabi üretim yöntemi alanlari ile ilgili olup, özelligi; - Havucun Dilimlenmesi (A) - Dilimlenen Havuçlarin Üzerine Su ve Yag Ilavesi (B) - Havuç - Su Karisiminin Haslanmasi (C) - Haslanmis Karisimin Püre Haline Getirilmesi (D) - Püre Üzerine Seker (Sulu Çözelti Olarak), Tuz, Sirke, Sarimsak Tozu, Karanfil Ekstrakti, Yenibahar, Karabiber ve Sitrik Asit Eklenerek Homojen Bir Karisim Için Karistirma Isleminin Uygulanmasi (E) - Isil Islem Uygulanmasi (F) - Sogutma (G) - Dolum (H) - Depolama (I) Islem adimlarini içermesidir.
2) Istem 1,e uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; bütün haldeki havuç, havuç püresi veya havuç suyu konsantresinin kullanilabildigi, havuçlarin kaba kirlerinden arindirilmak ve baslangiç mikrobiyal yükü azaltmak amaciyla yikama islemine tabi tutuldugu, havuçlarin bas kisminin kesilip atilmasindan sonra yikama islemini takiben havuçlarin uygun bir biçak veya uygun bir dilimleme makinasi ile ince ince dilimlendigi (A) islem adimlarini içermektedir.
3) Istem 17e uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; dilimlenen havuçlarin (A) üzerine önce yag daha sonra içilebilir su ilavesi gerçeklestirilen (B) islem adimlarini içermektedir.
4) Istem lle uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; içilebilir nitelikte su kullanilmak suretiyle 80 °Clde ( uygun bir kap veya uygun bir haslama makinasinda (blansör) gerçeklestirilen, sicakligi için 80 °C optimum olup 70-95 °C araliginda bir sicaklik islemi de uygulanabilen, 15 dk (10-30 dk) Ideal süresi olan haslama (C) islem adimlarini içermektedir.
5) Istem lse uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; haslanmis su-yag-havuç karisiminin (C) uygun bir mikser yardimiyla düsük hizda püre haline getirme (D) islem adimlarini içermektedir.
6) Istem l”e uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; karistirma hizi olarak yaklasik 30 rpm ideal olup arzu edilen ürün yapi ve kivamina göre devirde degisiklik (20- 100 rpm) yapilabilen, tOZ seker, küp seker, glukoz/früktoz surubu gibi tatlandiricilarin kullanim potansiyeline sahip Olunan, toz veya küp sekerin (yaklasik %47slik sulu çözelti halinde) çözelti formunda ilave edilmesinin tercih edilebilecegi, hazir karanfil ekstrakti ya ekstraksiyona tabi tutulduktan sonra yaklasik 5 dk dinlendirmeye birakilan karanfil tanesinin suda ekstrakte edilmesiyle elde edilen ekstraktin da kullanilabilecegi, püre (D) üzerine sirasiyla seker (sulu çözelti olarak), gida tuzu, gida sirkesi (üzüm, elma gibi sirkeler), sarimsak tozu, karanfil ekstrakti, yeni bahar, karabiber ve sitrik asit (çözelti olarak) eklenerek homojen bir karisim için karistirma (E) islem adimlarini içermektedir.
7) Istem lle uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; kaynatma sicakligi 60- 75°C arasinda yaklasik 66 mml-Ig basinç ile vakum altinda isil islem uygulama yöntemi veya 10-30 dakika araliginda olmak üzere açik kazanda pisirme yöntemi ile elde edilen karisima isil islem uygulanmasi (F) islem adimlarini içermektedir.
8) Istem lie uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; elde edilen karisimin istege bagli olarak kendi haline sogutmaya birakilmasi ya da hizli sogutma yöntemleriyle yapilan sogutma (G) islem adimlarini içermektedir.
9) Istem 1°e uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; sicak dolum yapilmasi halinde ürünün isil islemine son verildikten sonra hemen ya da soguk dolum yapilmasi halinde ürünün önce sogutulmasi sonra dolum isleminin gerçeklestirilmesini içeren, mümkün oldugu kadar isik ve oksijen geçirgenligi olmayan kaplara elde edilen karisimin amaca uygun bir kaba dolum (H) islem adimlarini içermektedir.
10) Istem lle uygun havuç ketçabi üretim yöntemi olup özelligi; uygun kaplara doldurulan karisimlarin, ürünün paketi açilmadigi sürece normal oda sicakliginda, ürün paketi açilip kullanildigi taktirde ise buzdolabi sartlarinda depolama (I) islem adimlarini içermektedir.
TR2017/17857A 2017-11-13 2017-11-13 Havuç ketçabi TR201717857A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/17857A TR201717857A2 (tr) 2017-11-13 2017-11-13 Havuç ketçabi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/17857A TR201717857A2 (tr) 2017-11-13 2017-11-13 Havuç ketçabi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201717857A2 true TR201717857A2 (tr) 2018-02-21

Family

ID=67980336

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/17857A TR201717857A2 (tr) 2017-11-13 2017-11-13 Havuç ketçabi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201717857A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101207554B1 (ko) 다종의 야채와 과일을 포함하는 퓨전 장아찌 제조 방법
CN104839599B (zh) 一种低盐泡菜的制备方法
CN105995917B (zh) 泡椒酱汁及其制备方法
KR101346763B1 (ko) 바나나식초 및 그 제조방법
KR100884773B1 (ko) 마시는 생야채 피클 및 그 제조방법
KR102086383B1 (ko) 과일을 이용한 퓨레 제조방법 및 이를 이용한 퓨레
KR20110006959A (ko) 감귤 돈까스 소스 조성물 및 그 제조방법
KR102363491B1 (ko) 단감퓨레 제조방법 및 단감퓨레
Sethi et al. Processing of fruits and vegetables for value addition
TR201717857A2 (tr) Havuç ketçabi
KR20150144229A (ko) 양파 및 장미를 함유하는 딸기잼 및 이의 제조 방법
KR101945358B1 (ko) 발효 백김치 제조방법
KR101262938B1 (ko) 무화과 소스의 제조방법
KR20160125729A (ko) 과일 장아찌 제조방법
RU2323610C1 (ru) Способ получения консервов "испанский салат"
KR101701570B1 (ko) 배 잼 및 그 제조방법
Priya et al. Synergistic marmalade for sports person to improve muscle performance and ergogenic activity
KR101486986B1 (ko) 단감처트니용 조성물
KR102664417B1 (ko) 물회 육수 조성물 및 이를 포함하는 물회
TR201713598A2 (tr) Bi̇ber ketçabi
KR20170026306A (ko) 오미자 당절임액 및 다른 c3g 성분 함유 식물성 소재의 당절임액을 이용한 조청 제조방법
Tripathi et al. Tomato sauce processing and acceptability of spicy and non-spicy product
Riggs et al. Preserving Apples
KR20240074596A (ko) 양파 레몬절임
Ahiduzzaman et al. Journal of Agriculture and Food Research