TR201612595A2 - Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇ - Google Patents

Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201612595A2
TR201612595A2 TR2016/12595A TR201612595A TR201612595A2 TR 201612595 A2 TR201612595 A2 TR 201612595A2 TR 2016/12595 A TR2016/12595 A TR 2016/12595A TR 201612595 A TR201612595 A TR 201612595A TR 201612595 A2 TR201612595 A2 TR 201612595A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
chamber
automatic bread
unit
bread machine
activator
Prior art date
Application number
TR2016/12595A
Other languages
English (en)
Inventor
Ghasem Mohtari̇ Vahi̇d
Original Assignee
Vahid Ghasem Mohtari
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vahid Ghasem Mohtari filed Critical Vahid Ghasem Mohtari
Priority to TR2016/12595A priority Critical patent/TR201612595A2/tr
Priority to PCT/IB2017/000871 priority patent/WO2018046991A1/en
Priority to PCT/IB2017/000992 priority patent/WO2018046992A1/en
Publication of TR201612595A2 publication Critical patent/TR201612595A2/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21BBAKERS' OVENS; MACHINES OR EQUIPMENT FOR BAKING
    • A21B7/00Baking plants
    • A21B7/005Baking plants in combination with mixing or kneading devices
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C1/00Mixing or kneading machines for the preparation of dough
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01FMIXING, e.g. DISSOLVING, EMULSIFYING OR DISPERSING
    • B01F29/00Mixers with rotating receptacles
    • B01F29/60Mixers with rotating receptacles rotating about a horizontal or inclined axis, e.g. drum mixers
    • B01F29/63Mixers with rotating receptacles rotating about a horizontal or inclined axis, e.g. drum mixers with fixed bars, i.e. stationary, or fixed on the receptacle

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Bakery Products And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
  • Manufacturing And Processing Devices For Dough (AREA)

Abstract

Bu buluş, ekmek için gerekli malzemelerin konulmasının ve istenilen ekmek özelliklerini belirtilmesinin ardından ekmeği otomatik olarak üretilmesini sağlayan ve en temel halinde, içerisine un, maya ve benzeri malzemelerin konulduğu en az bir eleme ünitesi (2), eleme ünitesinin (2) altına yerleştirilen ve eleme ünitesinden (2) gelen malzemelerin içerisine döküldüğü en az bir yoğruma ünitesi (3), yoğurma ünitesi (3) içerisinde yoğrulan ve hamur haline getirilen malzemelerin üzerine döküldüğü en az bir taşıma ünitesi (4), taşıma ünitesi (4) üzerinde bulunan hamurun şekillendirilmesini sağlayan en az bir şekillendirme ünitesi (5), şekillendirme ünitesinde (5) şekillendirilen hamurun taşıma ünitesi (4) aracılığıyla içine taşındığı ve hamurun pişmesini sağlayan en az bir pişirme haznesi (6), basınçlı su ile pişirme haznesi (6), şekillendirme ünitesi (5) ve taşıma ünitesi (4) üzerindeki kırıntıların temizlenmesini ve aynı zamanda ekmeğin pişirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan nem ve suyu sağlayan en az bir sıvı ünitesi (7), sistemi kontrol etmek amacıyla uyarlanmış en az bir kontrol ünitesi, kullanıcının kontrol ünitesini kontrol etmesi için uyarlanmış en az bir monitör (8) ile karakterize edilen bir otomatik ekmek makinesi (1) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME BIR OTOMATIK EKMEK MAKINESI Teknik Alan Bu bulus, ekmek için gerekli malzemelerin konulmasinin ve istenilen ekmek özelliklerini belirtilmesinin ardindan ekmegi otomatik olarak üreten bir otomatik ekmek makinesi ile ilgilidir. Önceki Teknik Ekmek, gida endüstrisinin vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Her ülkenin, her yörenin farkli ekmek aliskanliklari vardir. Ancak globallesme her seyde oldugu gibi ekmekte de sinirlari kaldirmistir. Gelisen teknolojinin de katkilariyla herkes, her çesit ekmegi sofrasinda görmek istemektedir. Çesit, dayaniklilik ve güvenirlik açisindan tüketicinin istekleri sürekli artmaktadir. Degisen ve gelisen damak tatlari, yasam standardinda yükselme, sosyal yasamin getirdigi zorunluluklar ekmek üretiminde de farkli bir anlayis gelismesine neden olmustur.
Müsteri kitlesini yakalayip, elde tutmak ve arttirmak için ürünün en istenir olanini yapmak, rekabette geri kalmamak gerekir. Bu rekabet de ancak sürekli gelisme ve nitelikli elemanlarla saglanir. Ekmek üretimi genelde ayni özelliklere sahip görülse de bölgesel farkliliklar gösteren bir sektördür. Ancak hamur hazirlamada kullanilan metotlar her ekmek üreticisi için degismeyen temel kavramlardir.
Ekmek; un, su, tuz ve mayanin belli ölçülerde karistirilarak yogrulmasiyla olusan hamurun, mayalanma süresinin ardindan pisirilmesi ile ortaya çikan Ekmegin yapiminda baslica üç islem yer alir. Yogurma, mayalama ve pisirme.
Yogurma, unu hamura çevirir. Mayalama, hamuru eksitip kabartir, pisirme ise ekmek haline getirir.
Un, su, tuz ve maya bir kazan veya teknede birbirine karistirilarak yogrulur, una su karisinca eriyen kisimlar (glikoz, tuz vb.) disinda erimeyen kisimlar (glüten, nisasta) su emerek siser. Tuz, ekmegin lezzetini azaltir. Yogurma, eskiden teknelerde ayakla yapilirdi. Simdi köylerde ve küçük kasabalarda gene böyle olmakla beraber sehirlerde makineyle yogrulmaktadir.
Yogurma sekli ne olursa olsun, ekmeklik hamur, su ve un oranina göre üç çeside Lüks ekmek hamuru (% 65 su) Ekmeklik hamur (% 60 su) Çöreklik hamur (% 40 - % 45 su) Yogurma islemi sirasinda hamura bir miktar maya katilir. Bu maya, bir parça eksi hamur olabilecegi gibi fennî hamur mayasi da olabilir. Birinci sekilde pisirici, ekmek hamurundan bir parçayi bir kenara ayirir, ertesi gün yoguracagi hamura katar. Fennî mayalarsa, sivi olarak hamur suyuna katilir. Sicak bir yere konan hamurun içindeki mayalar sekerlerle karisinca alkûl ve karbondioksit gazi olusur.
Gaz kabarciklari hamuru kabartir; kabareiklar arada bir patlar, gaz saliverir.
Eksime teknede baslar, hamur parçalara ayrilincaya kadar sürer. Elverisli büyüklükte parçalara ayrilan hamur, istenilen sekil verilerek firina atilir ve Ekmegin ortalama bilesimi: Su (yüzde 30-40) Proteinler (% 6 - % 8) Glüsitler (% 50 - % 55) Lipitler (% 0,4 - % 0,8) Madeni tuzlar (% 1,5 - % 2) Firinlarin ortalama sicaklik derecesi 230-270 OC'tir; fakat su orani yüksek oldugu için ekmegin sicakligi 100 C)C'i asmaz. Firinda mayali hamurun içindeki alkol, karbondioksit gazi ve suyun bir kismi çikar, ekmek hafifleyerek gevsek ve gözenekli bir yapi kazanir. Hamur pistikten sonra yaklasik olarak kütlesi %18,45 oraninda azalir. Ekmegin kalitesi, kullanilan una ve pisirme süresine baglidir. 73 - 76 randimanli unlardan francala, 78 - 80 randimanli unlardan beyaz ekmek, daha yüksek randimanli (kepekli) unlardan kara ekmek (kepekli ekmek) elde edilir.
Taze ekmegin sindirimi zordur. Ekmek, firindan çiktiktan en az 6 saat sonra yenmelidir. Ekmek durdukça kendiliginden degisiklige ugrayarak sertlesir ve hayatlar. Bayatlama sadece su kaybindan degil, ekmekteki maddelerin de degisiklige ugramasindan ileri gelir. Ekmekleri karistirmak için içerisine baklagillerden çesitli tohumlarin unlari, patates unu, yemek sodasi, agirlassin diye barit sülfat gibi maddeler katilir. Bu gibi hile ile karistirmalara ve eksik agirlikta ekmek çikarilmasina karsi belediyelerce siki mücadele yürütülür. Belediye nizamlarinca ekmek hamuruna agirlastirici (alçi, kil, kemik unu Vb.) kabartici, bozuk unlari islah edici (bakir ve çinko sülfat, sap vb.) maddelerin katilmasi, iyi pismemis hamur ekmeklerin satisa çikarilmasi yasaktir ve belediyelerce cezalandirilir. 2004 yilindan itibaren gida üretimi yapan isletmelerin denetimi Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanliginca yürütülmektedir. bakanligin yetkilendirdigi Gida kontrolörleri ekmek üretimi yapan isletmelerden üretilen ekmek partisi adina numune alarak bakanlik tarafindan yetkilendirilmis akredite laboratuvarlara analiz için numuneyi gönderir. Analiz sonucu 5996 sayili kanun kapsaminda yayinlanan Ekmek ve Ekmek Çesitleri tebligine uymadigi takdirde isletme kanun kapsaminda ceza yazilir. sorunlu parti miktari tespit edilir ve ürünler imha edilir. isletme cezaya maruz kaldiysa sebebi arastirilir ve denetimler siki sekilde devam ettirilir.
Bulus ile Çözülen Sorunlar Bu bulusun amaci, kullanicinin komutlari dogrultusunda otomatik olarak ekmek üretimini gerçeklestiren bir otomatik ekmek makinesi gerçeklestirmektir.
Bu bulusun diger amaci, istenildigi zaman uzaktan kontrol mekanizmasi sayesinde ekmek yapimina baslanilan bir otomatik ekmek makinesi gerçeklestirmektir.
Bu bulusun diger amaci, steril bir ortam içerisinde ekmek üretilmesini saglayan bir otomatik ekmek makinesi gerçeklestirmektir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen bir otomatik ekmek makinesi, ekli sekillerde gösterilmis olup bu sekiller; Sekil 1. Otomatik ekmek makinesinin tercih edilen bir uygulamasinin perspektif görünüsüdür Sekil 2. Eleme ünitesinin tercih edilen bir uygulamasinin patlatilmis perspektif görünüsüdür.
Sekil 3. Sekillendirme ve tasima ünitesinin tercih edilen bir uygulamasinin perspektif görünüsüdür Sekil 4. Yogurma, sekillendirme ve tasima ünitesinin tercih edilen bir uygulamasinin perspektif görünüsüdür Sekil 5. Yogurma ünitesinin tercih edilen bir uygulamasinin perspektif görünüsüdür.
Sekil 6. Sivi tankinin tercih edilen bir uygulamasinin perspektif görünüsüdür.
Sekillerdeki parçalar tek tek numaralandirilmis olup, bu numaralarin karsiligi asagida verilmistir. 1. Otomatik ekmek makinesi 2. Eleme ünitesi 21. Birinci Hazne 22. Birinci aktivatör 23. Biçak 3. Yogurma ünitesi 31. Ikinci hazne 32. Kapak 33. Kapak aktivatörü 34. Yogurma aktivatörü . Ikinci aktivatör 36. Hareket aktivatörü 4. Tasima ünitesi 41. Tasima bandi 42. Tasima aktivatörü 43. Açisal hareket aktivatörü 44. Dogrusal hareket aktivatörü . Sekillendirme ünitesi 51. Merdane 52. Kol 53. Yatay hareket aktivatörü 54. Dikey hareket aktivatörü 55. Dairesel hareket aktivatörü 6. Pisirme haznesi 7. Sivi ünitesi 71. Sivi tanki 72. Isitma tanki 73. Boru 74. Atomizer 8. Ekran Ekmek için gerekli malzemelerin konulmasinin ve istenilen ekmek özelliklerini belirtilmesinin ardindan ekmegi otomatik olarak üretilmesini saglayan bir otomatik ekmek makinesi (1) en temel halinde, içerisine un, maya ve benzeri malzemelerin konuldugu en az bir eleme ünitesi silindir sekline sahip olan en az bir birinci hazne (21), birinci haznenin (21) merkez ekseni üzerine yerlestirilen en az bir birinci aktivatör (22), birinci aktivatörün (22) ucuna baglanan ve dönerek yükselen bir girdap sekline sahip olan en az bir biçak (23) eleme ünitesinin (2) altina yerlestirilen ve eleme ünitesinden (2) gelen malzemelerin içerisine döküldügü en az bir yogruma ünitesi (3), birinci hazne (21) içerisinde bulunan malzemelerin biçak (23) araciligiyla içene döküldügü silindir sekline sahip olan en az bir ikinci hazne (31), ikinci haznenin (31) silindirik yüzeyi üzerine açilan açikligi kapatilmasini ikinci haznenin (31) silindirik yüzeyi üzerine yerlestirilen ve kapagin (32) açilip kapanmasini saglayan en az bir kapak aktivatörü (33), ikinci haznenin (31) içerisinde bulunan malzemelerin yogrulmasini saglamak amaciyla ikinci haznenin (31) düz yüzeyi üzerine yerlestirilen ve yogurma aparatinin hareket etmesini saglayan en az bir yogruma aktivatörü (34), ikinci haznenin (31) kendi merkez ekseni etrafinda hareket etmesini saglayan en az bir ikinci aktivatör (35), ikinci haznenin (31) kendi merkez eksenine paralel bir sekilde dogrusal olarak hareket etmesi için kullanilan en az bir hareket aktivatörü (36), yogurma ünitesi (3) içerisinde yogrulan ve hamur haline getirilen malzemelerin üzerine döküldügü en az bir tasima ünitesi (4), ikinci hazneden (31) yogurulan ve hamur haline getirilen malzemelerin üzerine döküldügü konveyör sekline sahip olan, merdanelerden ve bir banttan olusan en az bir tasima bandi (41), tasima bandinin (41) hareket ettirilmesini saglayan ve sahip oldugu merdanelerin birinin üzerine yerlestirilen ve merdanenin dairesel hareket etmesini saglayarak bandi hareket ettiren en az bir tasima aktivatörü (42), tasima bandinin (41) bir ucuna yerlestirilen ve tasima bandinin (41) düz kismini yer düzlemine göre açisal olarak hareket ettirilmesini saglayan en az bir açisal hareket aktivatörü (43), tasima bandinin (41) yer düzlemine paralel bir sekilde hareket etmesini saglayan en az bir dogrusal hareket aktivatörü (44), tasima ünitesi (4) üzerinde bulunan hamurun sekillendirilmesini saglayan en az bir sekillendirme ünitesi (5), sekillendirme islemini gerçeklestirilen ve hamura sekil vermek amaciyla kullanilan en az bir merdane (51), merdanenin (51) üzerine baglandigi L sekline sahip olan en az bir kol (52), kolun (52) yer düzlemine paralel olan kismini yerlestirilen ve merdanenin (51) yer düzlemine paralel bir sekilde hareket etmesini saglayan en az bir yatay hareket aktivatörü (53), kolun (52) yer düzlemine dik olan kismina yerlestirilen ve merdanenin (51) yer düzlemine dik bir sekilde hareket etmesini saglayan en az bir dikey hareket aktivatörü (54), kol (52) ile merdane (51) arasina yerlestirilen ve merdanenin (51) dairesel olarak hareket etmesini saglayan en az bir dairesel hareket aktivatörü (55), sekillendirme ünitesinde (5) sekillendirilen hamurun tasima ünitesi (4) araciligiyla içine tasindigi ve hamurun pismesini saglayan en az bir pisirme haznesi (6), basinçli su ile pisirme haznesi (6), sekillendirme ünitesi (5) ve tasima ünitesi (4) üzerindeki kirintilarin temizlenmesini ve ayni zamanda ekmegin pisirilmesi sirasinda ihtiyaç duyulan nem ve suyu saglayan en az bir sivi ünitesi (7), - sivi ünitesinin (7) içerisinde bulunan ve silindirik sekle sahip en az bir sivi - sivi tankindan (71) sivilarin isinmasini saglayan en az bir isitma tanki (72), - sivi tankindan (71), isitma tankina (72), yogurma ünitesine (3), sekillendirme ünitesine (5) ve pisirme haznesine (6) sivinin tasinmasini saglayan en az bir - yogurma ünitesine (3), sekillendirme ünitesine (5) ve pisirme haznesine (6) giden borularin (73) ucuna yerlestirilen ve sivinin basincini arttirarak püskürtülmesini saglayan en az bir atomizer (74), - sistemi kontrol etmek amaciyla uyarlanmis en az bir kontrol ünitesi, - kullanicinin kontrol ünitesini kontrol etmesi için uyarlanmis en az bir monitör içermektedir.
Bulus konusu otomatik ekmek makinesi (1), kullanicinin istegi dogrultusunda bir ekmek hazirlama islemini gerçeklestirmektedir. Içirisine un, maya, seker, yag, süt ve benzeri malzemelerden her biri bir eleme ünitesi (2) içerisine yerlestirilmektedir. Eleme ünitesi (2), silindirik sekle sahip bir birinci hazneye (21) sahiptir ve birinci haznenin düz yüzeylerinden bir tanesi açilip kapanma özelligine sahiptir. Birinci haznenin (21) merkez ekseni üzerine bir birinci aktivatör (22) yerlestirilmektedir. Birinci aktivatör (22) bir safta baglanmakta ve saftin kendi merkez ekseni etrafinda dönmesini saglamaktadir. Saftin ucuna dönerek yüksele bir girdap sekline sahip olan biçak (23) yerlestirilmektedir.
Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, paslanmaz çelik malzemeden üretilen en az bir birinci hazne (21) ve paslanmaz çelik malzemeden üretilen en az bir biçak (23) bulunmaktadir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda birden çok eleme ünitesi (2) bulunmaktadir. Her bir eleme ünitesinin (2) içerisine sadece bir malzeme yerlestirilmektedir ve genellikle tanecikli toz seklinde ya da sivi seklinde bir yapiya sahip olan un, maya, seker yag, süt ve benzeri malzemeler eleme üniteleri (2) içerisine yerlestirilmesinin ardindan. Ekmek üretimi esnasinda söz konusu malzemelerin kullanim miktarlari ekmek tipine göre degismektedir ve kullanicinin talep etmis oldugu ekmek dogrultusunda kullanilan malzemenin miktari eleme ünitesi (2) tarafindan ayarlanmaktadir. Birinci hazne (21) içerisine bosaltilan malzemeden ekmek yapiminda ihtiyaç duyulan miktarin dökülebilmesi için birinci aktivatör (22) çalismakta ve safti döndürmektedir. Saft da biçagi (23) hareket ettirmektedir. Biçagin (23) kendi ekseni etrafinda hareket etmesiyle malzeme birinci hazne (21) disina dökülmektedir. Eleme ünitesi içerisinden (2) akitilan malzemenin miktarini ölçmek amaciyla en az bir sensör kullanilmaktadir.
Söz konusu sensör birinci hazne (21) içerisindeki malzemenin yüksekligini ölçerek ne kadar kullanildigini algilamaktadir. Birinci haznenin (21) açik olan ve malzemenin disari döküldügü ucuna en az bir emme pompasi yerlestirilmektedir.
Emme pompasi sayesinde malzemenin israf edilmemesi ve baska yerlere dökülmesinin önüne geçilmektedir.
Eleme ünitesinin (2) altina yerlestirilen ve eleme ünitesinden (2) gelen malzemeler bir yogruma ünitesi (3) içerisine dökülmektedir. Birinci hazne (21) içerisinde bulunan malzemelerin biçak (23) araciligiyla içene döküldügü silindir sekline sahip olan bir ikinci hazne (31) bulunmaktadir ve ikinci haznenin (31) silindirik yüzeyi üzerine açilan açikligi kapatmak amaciyla bir kapak (32) kullanilmaktadir. Düz bir plakanin bükülmesiyle olusan kapak (32), silindirik sekle sahip olan ikinci haznenin (31) silindirik yüzeyi üzerine açilan boslugu kapatmaktadir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, kapak (32), ikinci haznenin (31) açik olan yüzeyi üzerine yerlestirilen raylar araciligiyla hareket etmektedir. Kapagin (32) ray üzerinde hareket etmesi ve kapagin (32) açilip kapanmasini saglayan bir kapak aktivatörü (33) bulunmaktadir. Ikinci haznenin (31) içerisine aktarilan belli oranlardaki malzemenin karistirilmasi amaciyla ikinci haznenin (31) içerisinde en az bir yogurma aparati bulunmaktadir. Kivrimli bir yapiya sahip olan yogruma aparati, ikinci haznenin (31) düz yüzeyi üzerine yerlestirilen bir yogurma aktivatörü (34) sayesinde hareket etmektedir. Yogurma aktivatörü (34) sayesinde dairesel olarak hareket eden yogurma aparati ikinci hazne (31) içerisindeki malzemelerin karistirilmasini saglamaktadir. Karistirilan malzemenin dogru oranda karistigini anlamak için ikinci hazne (31) içerisinde bulunan yogurma aparati üzerinde en az bir sensör bulunmaktadir. Ayrica silindirik sekle sahip olan ikinci haznenin (31) kendi merkez ekseni etrafinda hareket edebilmesi için bir ikinci aktivatör (35) kullanilmaktadir. Ikinci aktivatörün (35), ikinci hazneyi (31) hareket ettirmesiyle karistirilan malzemenin tasima ünitesine (4) aktarilmasi saglanmaktadir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda ikinci hazne (31) içerisinde en az bir agirlik sensörü bulunmaktadir. Agirlik sensöründen tespit edilen degerlere göre elde edilen ekmek miktari tespit edilmekte ve kullanicinin istedigi oranlarda ekmek olusturulmasi saglanmaktadir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, ikinci haznenin (31) en az iki adet ayagi bulunmaktadir. Söz konusu ayaklar yatay bir ray üzerine yerlestirilmektedir ve ikinci haznenin (31) raylar boyunca hareket etmesi hareket aktivatörü (36) ile saglanmaktadir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, ikinci haznenin (31) kendi merkez eksenine paralel bir sekilde dogrusal olarak hareket etmesi için en az bir Vidali hareket mekanizmasi kullanilmaktadir. Vidali hareket mekanizmasinin hareket etmesi için bir hareket aktivatörü (36) kullanilmaktadir. Yogurma ünitesi (3) içerisinde yogrulan ve hamur haline getirilen malzemelerin üzerine döküldügü bir tasima ünitesi (4) bulunmaktadir. Ikinci hazne (31) içerisinde yogurulan hamur kapagin (32) açilmasiyla bir tasima bandi (41) üzerine dökülmektedir. Tasima bandi (41), konveyör sekline sahip, merdanelerden ve bir banttan olusmaktadir. Ikinci hazneden (31) dökülen hamur miktarini ayarlayabilmek için kullanilan agirlik sensörü, tasima bandi (41) üzerine akitilan hamur miktarini ayarlamaktadir. Ikinci haznenin (31) yatay ve dikey hareket etmesi sayesinde tasima bandinin (41) farkli noktalarina istenilen miktarda hamur akitma islemi gerçeklesmektedir. Tasima bandinin (41) hareket ettirilmesini saglayan bir tasima aktivatörü (42) bulunmaktadir ve tasima aktivatörü (42), tasima bandinin (41) sahip oldugu merdanelerin birinin üzerine yerlestirilmekte ve merdanenin dairesel hareket etmesini saglamaktadir. Tasima bandinin (41) bir ucuna yerlestirilen ve tasima bandinin (41) düz kismini yer düzlemine göre açisal olarak hareket ettirilmesini saglayan bir açisal hareket aktivatörü (43) bulunmaktadir. Tasima bandinin (41) yer düzlemine paralel bir sekilde hareket etmesini saglayan bir dogrusal hareket aktivatörü (44) bulunmaktadir. Açisal hareket aktivatörü (43), tasima bandini (41) yer düzlemine göre açili pozisyona getirmektedir. Tasima bandinin (41) pozisyonunun degistirilmesi sayesinde, tasima bandi (41) üzerinde bulunan hamurun kayarak tasinmasi islemi gerçeklesmektedir. Ayrica dogrusal hareket aktivatörüde (44), tasima bandi (41) üzerindeki hamurun tahliye edilmesine yardimci olmaktadir.
Tasima ünitesi (4) üzerinde bulunan hamurun sekillendirilmesini saglayan bir sekillendirme ünitesi (5) bulunmaktadir. Sekillendirme islemini gerçeklestirilen ve hamura sekil vermek amaciyla bir merdane (51) kullanilmaktadir. Merdane (51), L sekline sahip bir kola (52) baglanmaktadir. L seklindeki kolun (52) yer düzlemine paralel olan kismini bir yatay hareket aktivatörü (53) yerlestirilmektedir ve yatay hareket aktivatörü (53), merdanenin (51) yer düzlemine paralel bir sekilde hareket etmesini saglamaktadir. Kolun (52) yer düzlemine dik olan kismina bir dikey hareket aktivatörü (54) yerlestirilmektedir ve dikey hareket aktivatörü (54), merdanenin (51) yer düzlemine dik bir sekilde hareket etmesini saglamaktadir. Kol (52) ile merdane (51) arasina bir dairesel hareket aktivatörü (55) yerlestirilmektedir ve bir dairesel hareket aktivatörü (55), merdanenin (5l) dairesel olarak hareket etmesini saglamaktadir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, hazirlanan hamurun kesilmesine ya da üzerine iz birakilmasi istendiginde kol (52) üzerine yerlestirilen en az bir kesme aleti bulunmaktadir.
Sekillendirme ünitesinde (5) sekillendirilen hamurun tasima ünitesi (4) araciligiyla içine tasindigi ve hamurun pismesini saglayan en az bir pisirme haznesi (6) bulunmaktadir, Basinçli su ile pisirme haznesi (6), sekillendirme ünitesi (5) ve tasima ünitesi (4) üzerindeki kirintilarin temizlenmesini ve ayni zamanda ekmegin pisirilmesi sirasinda ihtiyaç duyulan nem ve suyu saglayan bir sivi ünitesi (7). Sivi ünitesinin (7) içerisinde bulunan ve silindirik sekle sahip bir sivi tanki (71) bulunmaktadir.
Sivi tankindan (71) sivilar boru (73) vasitasiyla bir isitma tankina (72) tasinmakta ve isinma tankinda (72) isitilmaktadir. Isinma tankindan (72) bir boru (73) yogurma ünitesinde (3) bulunan ikinci hazneye (31) uzanmaktadir. Ikinci hazne (31) içerisinde yogrulan hamurun nem miktarini algilayabilmek için sistemin içerisinde bir sensör bulunmaktadir. Eger hamurun nemi yeterli degilse isinma tanki (72) içerisindeki su borular araciligiyla ikinci hazneye (31) tasinir ve borunun (73) ucunda bulunan atomizer (74) sayesinde yüksek basinçli bir sekilde hazirlanan hamurun üzerine püskürtülür. Ayni sekilde sekillendirme ünitesi (5) üzerine yerlestirilen bir boru (73) ve borunun (73) ucuna takilan atomizer (74) sayesinde hamurun ihtiyaç duydugu nem saglanmaktadir.
Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda atomizer (74), yogurma ünitesini (3), sekillendirme ünitesini (5) ve pisirme haznesini (6) temizlemek için kullanilmaktadir. Sistemi kontrol etmek amaciyla uyarlanmis bir kontrol ünitesi kullanilmaktadir.
Kullanici talep etmis oldugu bilgileri monitör (8) araciligiyla sistemin sahip oldugu temel kontrol ünitesine göndermektedir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, kullanici telefonda bulunan bir uygulama sayesinde istemis oldugu ekmek çesidini kontrol ünitesine iletebilmektedir. Kontrol ünitesi kullanicinin belirtmis oldugu ekmegin bilgilerini kullanarak, eleme ünitesinde (2) bulunan malzemelerin dogru oranda yogurma ünitesi (3) içerisine bosaltilmasini saglamak için bir agirlik sensörü kullanilmaktadir. Kullanilan agirlik sensörü araciligiyla yogurma ünitesinde (3) bulunan ikinci hazne (31) içerisine toplanan malzemeler bir yogurma aparati araciligiyla karistirilmaktadir. Ikinci hazne (31) içericisindeki malzemenin hamur kivamina gelebilmesi için gerekli olan sivi isitma tankindan (72) borular (73) vasitasiyla ikinci hazneye (31) tasinmakta ve borunun (73) ucunda bulunan atomizer (74) sayesinde dengeli bir sekilde malzemelerin hamur olusturmasini saglamaktadir. Ikinci hazne (31) içerisinde bir nem sensörü bulunmaktadir ve nem sensörü hamurun nem miktarini ölçmektedir.
Eger ikinci hazne (31) içerisindeki hamurun nem orani yeterli olup olmadigini anlamak için kontrol ünitesi nem sensöründen gelen verileri kullanmaktadir. Eger nem sensöründen gelen veriler hamurun yeterli neminin olmadigini belirtmesi halinde, sivi tankina (71) sinyal gönderilir ve sivi tankindan (71) borular (73) yardimiyla ikinci hazneye (31) sivi aktarimi saglanir.
Ikinci hazne (31) içerisindeki hamur dogru kivama ulastiginda, ikinci hazne (31) üzerinde bulunan kapak (32). kapak aktivatörü (33) sayesinde açilmaktadir. Ikinci hazne (31) üzerinde bulunan ve ikinci hazneyi (31) kendi merkezi etrafinda döndürmesi için kontrol ünitesi, ikinci aktivatöre (35) komut vermektedir. Ikinci haznenin (31) kendi ekseni etrafinda dönmesiyle içerisinde bulunan hamur tasima ünitesinde (4) bulunan tasima bandi (41) üzerine akmaktadir. Akitilan hamurdan istenilen sayida ekmek çikartabilmek amaciyla ikinci hazne (31) içerisinde bulunan agirlik sensörü kontrol ünitesine bilgi göndermektedir. Bu sayede tasima bandi (41) üzerine belirlenen miktarlarda hamur dökülmesi saglanmaktadir.
Tasima bandinin (41) farkli noktalarina belirli miktarda hamur dökülmesini saglamak amaciyla kontrol mekanizmasi ikinci hazneyi (31) hareket aktivatörü (36) sayesinde hareket ettirmektedir.
Tasima bandi (41) üzerine yerlestirilen hamurlar sekillendirme ünitesinde (5) bulunan merdane (51) ve kesme aparatlari araciligiyla istenilen seklin olusturulmasi saglanmaktadir. Kontrol ünitesi tarafindan aparatlarin çalisma sirasi ve çalisma sekli belirlenmektedir. Tasima bandi (41) üzerindeki hamurlarin her birinin sekillendirilmesi için kol (52) yardimiyla sekillendirme aparatlari hareket ettirilir ve istenilen konuma getirilerek her bir hamurun istenilen sekli almasi saglanmaktadir.
Hamurlarin sekillendirilme islemi saglanmasinin ardindan tasima bandi (41) açisal hareket aktivatörü (43) ve dogrusal hareket aktivatörü (44) sayesinde hazirlanan hamurlar pisirme haznesi (6) içerisine tasinmaktadir. Pisirme haznesi (6) içerisinde hamur kontrol ünitesinin belirledigi sicaklikta sürede pisirilmektedir.
Pisme isleminin gerçeklesmesinin ardindan kontrol ünitesi ekrandan (8) kullaniciya bilgi vermektedir. Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, kontrol ünitesi ekmegin hazir oldugunu kullanicinin telefonuna mesaj atmaktadir ve bu sayede kullanici bil gilendirilmektedir.
Otomatik ekmek makinesinden (1) ekmek üretimi gerçeklesmesinin ardindan, sivi ünitesi (7) sayesinde sistemin içerisi temizlenmektedir. Sivi tanki (71) bulunan sivi borular (73) araciligiyla yogurma ünitesine (3), sekillendirme ünitesine (5) ve pisirme haznesine (6) tasinmaktadir. Tasinan sivi borunun (73) ucuna takilan ve yüksek basinç üreten atomizer (74) ile yogurma ünitesinin (3), sekillendirme ünitesinin (5) ve pisirme haznesinin (6) temizlenmesini saglamaktadir.

Claims (3)

  1. ISTEMLER 1. Ekmek için gerekli malzemelerin konulmasinin ve istenilen ekmek özelliklerini belirtilmesinin ardindan ekmegi otomatik olarak üretilmesini saglayan ve en temel halinde, içerisine un, maya ve benzeri malzemelerin konuldugu en az bir eleme ünitesi (2), eleme ünitesinin (2) altina yerlestirilen ve eleme ünitesinden (2) gelen malzemelerin içerisine döküldügü en az bir yogruma ünitesi (3), yogurma ünitesi (3) içerisinde yogrulan ve hamur haline getirilen malzemelerin üzerine döküldügü en az bir tasima ünitesi (4), tasima ünitesi (4) üzerinde bulunan hamurun sekillendirilmesini saglayan en az bir sekillendirme ünitesi (5), sekillendirme ünitesinde (5) sekillendirilen hamurun tasima ünitesi (4) araciligiyla içine tasindigi ve hamurun pismesini saglayan en az bir pisirme haznesi (6), basinçli su ile pisirme haznesi (6), sekillendirme ünitesi (5) ve tasima ünitesi (4) üzerindeki kirintilarin temizlenmesini ve ayni zamanda ekmegin pisirilmesi sirasinda ihtiyaç duyulan nem ve suyu saglayan en az bir sivi ünitesi (7), sistemi kontrol etmek amaciyla uyarlanmis en az bir kontrol ünitesi, kullanicinin kontrol ünitesini kontrol etmesi için uyarlanmis en az bir monitör (8) ile karakterize edilen bir 0t0matik ekmek makinesi (1).
  2. 2. Silindir sekline sahip olan en az bir birinci hazne (21) içeren Istem l”deki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1).
  3. 3. Birinci haznenin (21) merkez ekseni üzerine yerlestirilen en az bir birinci aktivatör (22) içeren Istem 2”deki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Birinci aktivatörün (22) ucuna baglanan ve dönerek yükselen bir girdap sekline sahip olan en az bir biçak (23) içeren Istem 3”deki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Birinci hazne (21) içerisinde bulunan malzemelerin biçak (23) araciligiyla içenc döküldügü silindir sekline sahip olan en az bir ikinci hazne (31) içeren Istem 1 ila 4°ten herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) silindirik yüzeyi üzerine açilan açikligi kapatilmasini saglayan en az bir kapak (32) içeren Istem 1 ila 5,ten herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) silindirik yüzeyi üzerine yerlestirilen ve kapagin (32) açilip kapanmasini saglayan en az bir kapak aktivatörü (33) içeren Istem 6`daki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) içerisinde bulunan malzemelerin yogrulmasini saglamak amaciyla ikinci haznenin (31) düz yüzeyi üzerine yerlestirilen ve yogurma aparatinin hareket etmesini saglayan en az bir yogruma aktivatörü (34) içeren Istem 1 ila 7°den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) kendi merkez ekseni etrafinda hareket etmesini saglayan en az bir ikinci aktivatör (35) içeren Istem 1 ila 8`den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) kendi merkez eksenine paralel bir sekilde dogrusal olarak hareket etmesi için kullanilan en az bir hareket aktivatörü (36) içeren Istem 5'daki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci hazneden (31) yogurulan ve hamur haline getirilen malzemelerin üzerine döküldügü konveyör sekline sahip olan, merdanelerden ve bir banttan olusan en az bir tasima bandi (41) içeren Istem 1 ila 10”dan herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Tasima bandinin (41) hareket ettirilmesini saglayan ve sahip oldugu merdanelerin birinin üzerine yerlestirilen ve merdanenin dairesel hareket etmesini saglayarak bandi hareket ettiren en az bir tasima aktivatörü (42) içeren Istem ll°deki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Tasima bandinin (41) bir ucuna yerlestirilen ve tasima bandinin (41) düz kismini yer düzlemine göre açisal olarak hareket ettirilmesini saglayan en az bir açisal hareket aktivatörü (43) içeren Istem 11 ila l2°den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Tasima bandinin (41) yer düzlemine paralel bir sekilde hareket etmesini saglayan en az bir dogrusal hareket aktivatörü (44) içeren Istem 1 ila 13`den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1 ). Sekillendirme islemini gerçeklestirilen ve hamura sekil vermek amaciyla kullanilan en az bir merdane (51) içeren Istem 1 ila 14°den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Merdanenin (51) üzerine baglandigi L sekline sahip olan en az bir kol (52) içeren Istem 1 ila 157den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi Kolun (52) yer düzlemine paralel olan kismini yerlestirilen ve merdanenin (51) yer düzlemine paralel bir sekilde hareket etmesini saglayan en az bir yatay hareket aktivatörü (53) içeren Istem 1 ila 16`den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Kûlun (52) yer düzlemine dik olan kismina yerlestirilen ve merdanenin (51) yer düzlemine dik bir sekilde hareket etmesini saglayan en az bir dikey hareket aktivatörü (54) içeren Istem 1 ila 17°den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Kol (52) ile merdane (51) arasina yerlestirilen ve merdanenin (51) dairesel olarak hareket etmesini saglayan en az bir dairesel hareket aktivatörü (55) içeren Istem 1 ila 18”den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi Sivi ünitesinin (7) içerisinde bulunan ve silindirik sekle sahip en az bir sivi tanki (71) içeren Istem 1 ila l9°dan herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Sivi tankindan (71) sivilarin isinmasini saglayan en az bir isitma tanki (72) içeren Istem 1 ila 20iden herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi Sivi tankindan (71), isitma tankina (72), yogurma ünitesine (3), sekillendirme ünitesine (5) ve pisirme haznesine (6) sivinin tasinmasini saglayan en az bir boru (73) içeren Istem 1 ila 21”den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Yogurma ünitesine (3), sekillendirme ünitesine (5) ve pisirme haznesine (6) giden borularin (73) ucuna yerlestirilen ve sivinin basincini arttirarak püskürtülmesini saglayan en az bir atomizer (74) içeren Istem 1 ila 22,den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Paslanmaz çelik malzemeden üretilen en az bir birinci hazne (21) ve paslanmaz çelik malzemeden üretilen en az bir biçak (23) içeren Istem 1 ila 23iden herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Sistemde birden çok eleme ünitesinin (2) bulunmasini içeren Istem 1 ila 24iden herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi ( 1 ). Eleme ünitesi içerisinden (2) akitilan malzemenin miktarini ölçmek amaciyla en az bir sensör içeren Istem 1 ila 25`den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Birinci haznenin (21) açik olan ve malzemenin disari döküldügü ucuna en az bir emme pompasi içeren Istem 1 ila 26°den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) açik olan yüzeyi üzerine yerlestirilen raylar araciligiyla hareket ettirilen en az bir kapak (32) içeren Istem 1 ila 27”den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) içerisine aktarilan belli oranlardaki malzemenin karistirilmasi amaciyla ikinci haznenin (31) içerisinde en az bir yogurma aparati içeren Istem 1 ila 28”den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Karistirilan malzemenin dogru oranda karistigini anlamak için ikinci hazne (31) içerisinde bulunan yogurma aparati üzerinde en az bir sensör içeren Istem 1 ila 295dan herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci hazne (31) içerisinde en az bir agirlik sensörü içeren Istem 1 ila 30”dan herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Iki adet ayagi sahip olan en az bir ikinci hazne (31) içeren Istem 1 ila 31'den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Ikinci haznenin (31) kendi merkez eksenine paralel bir sekilde dogrusal olarak hareket etmesi için en az bir Vidali hareket mekanizmasi içeren Istem 1 ila 32'den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). Konveyör sekline sahip, merdanelerden ve bir banttan olusan en az bir tasima bandi (41) içeren Istem '1 ila 33”den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). 35. Hazirlanan hamurun kesilmesine ya da üzerine iz birakilmasi istendiginde kol (52) üzerine yerlestirilen en az bir kesme aleti içeren Istem 1 ila 34'den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1). 36. Ikinci hazne (31) içerisinde yogrulan hamurun nem miktarini algilayabilmek için sistemin içerisinde en az bir sensör içeren Istem 1 ila 35,den herhangi birindeki gibi bir otomatik ekmek makinesi (1).
TR2016/12595A 2016-09-07 2016-09-07 Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇ TR201612595A2 (tr)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/12595A TR201612595A2 (tr) 2016-09-07 2016-09-07 Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇
PCT/IB2017/000871 WO2018046991A1 (en) 2016-09-07 2017-07-26 A bread machine
PCT/IB2017/000992 WO2018046992A1 (en) 2016-09-07 2017-09-09 A bread machine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/12595A TR201612595A2 (tr) 2016-09-07 2016-09-07 Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201612595A2 true TR201612595A2 (tr) 2018-03-21

Family

ID=59295239

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/12595A TR201612595A2 (tr) 2016-09-07 2016-09-07 Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201612595A2 (tr)
WO (2) WO2018046991A1 (tr)

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1484165A (fr) * 1966-06-20 1967-06-09 Procédé et appareil de fabrication de pain
DE2512776A1 (de) * 1975-03-22 1976-10-07 Kemper Kate Anlage fuer die aufbereitung und herstellung verschiedener brotsorten
DE2541052A1 (de) * 1975-09-15 1977-03-17 Werner & Pfleiderer Verfahren und anlage zur herstellung von persischem fladenbrot, sogenanntem sangak-brot
DE2553752C2 (de) * 1975-11-29 1986-12-04 Werner & Pfleiderer, 7000 Stuttgart Verfahren und Anlage zur Herstellung von Fladenbrot aus Weizenteig
DE2752464C2 (de) * 1977-11-24 1984-03-22 Fr. Winkler KG Spezialfabrik für Bäckereimaschinen und Backöfen, 7730 Villingen-Schwenningen Anlage zur automatischen Herstellung von arabischem Fladenbrot
WO1990000447A1 (en) * 1988-07-14 1990-01-25 Apv Corporation Limited Checking of doughpiece weight in a bread manufacturing plant
NO940868L (no) * 1993-03-29 1994-09-30 Bfe Ltd Fremgangsmåte og anordning for brödbaking
US5479850A (en) * 1993-10-22 1996-01-02 The Andersons Apparatus and method for a breadmaking machine
IES950949A2 (en) * 1995-12-15 1996-03-20 Brian Hogan "A process for producing bread products"
US6291002B1 (en) * 2000-01-26 2001-09-18 Asgdhig Goglanian Method for preparing elongated pita bread

Also Published As

Publication number Publication date
WO2018046992A1 (en) 2018-03-15
WO2018046991A1 (en) 2018-03-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN201208161Y (zh) 一种柜式多功能自动烹饪机
RU2120758C1 (ru) Способ выпечки хлеба и устройство для его осуществления
CN110050948A (zh) 一种面类食品即时制作方法及其全自动设备
CN106307593A (zh) 一体式智能饺子机
TR201612595A2 (tr) Bi̇r otomati̇k ekmek maki̇nesi̇
WO2014048069A1 (zh) 一种全自动和面、制面条机
KR20200015130A (ko) 또띠아용 반죽볼 성형기의 롤링 유니트
RU2005136485A (ru) Способ улучшения качества пшеничного хлеба и хлебобулочных изделий
CN219272938U (zh) 一种面点加工用带有定量进料机构的拌馅机
CN106882761B (zh) 一种用于存放液态酱料出料装置
RU65727U1 (ru) Установка для производства мучного изделия
CN212035681U (zh) 用于布福娜面条的和面机
CN115517289B (zh) 一种成品包装吐司面包的生产制作工艺
CN103654458A (zh) 具有数字控制功能的面包机
CN206348325U (zh) 一种谷朊粉成品复检系统
KR102076065B1 (ko) 또띠아 반죽볼 정렬기
CN218790096U (zh) 一种制作小米饼的均量器
CA2650575A1 (en) An automatic pizza shaping conveyor device and method
CA1144525A (en) Dosing device for comminuted bulk material
RU2006113074A (ru) Способ приготовления хлебного продукта
Kenzhekhojayev et al. PHYSICO-MECHANICAL INDICATORS IN WAFFLE PRODUCTION USING SORGHUM FLOUR.
RU2020118250A (ru) Способ производства хлеба, содержащего наноструктурированный витамин B6 (пиридоксин)
UA141837U (uk) Композиція інгредієнтів для виробництва цукрових вафель
PH22019000321U1 (en) A PROCESS FOR MAKING ECLAIR WITH POWDERED MALUNGGAY (Moringa oleifera) LEAVES
UA153523U (uk) Спосіб лабораторного випікання хліба з різних видів і сортів борошна масою 25 г