SE523829C2 - Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster - Google Patents

Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster

Info

Publication number
SE523829C2
SE523829C2 SE0103143A SE0103143A SE523829C2 SE 523829 C2 SE523829 C2 SE 523829C2 SE 0103143 A SE0103143 A SE 0103143A SE 0103143 A SE0103143 A SE 0103143A SE 523829 C2 SE523829 C2 SE 523829C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
terminal
server
information
data
alarm
Prior art date
Application number
SE0103143A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0103143L (sv
SE0103143D0 (sv
Inventor
Christer Green
Original Assignee
Sydkraft Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sydkraft Ab filed Critical Sydkraft Ab
Priority to SE0103143A priority Critical patent/SE523829C2/sv
Publication of SE0103143D0 publication Critical patent/SE0103143D0/sv
Priority to EP02775624A priority patent/EP1446782A1/en
Priority to PCT/SE2002/001705 priority patent/WO2003025875A1/en
Publication of SE0103143L publication Critical patent/SE0103143L/sv
Publication of SE523829C2 publication Critical patent/SE523829C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01FMEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
    • G01F15/00Details of, or accessories for, apparatus of groups G01F1/00 - G01F13/00 insofar as such details or appliances are not adapted to particular types of such apparatus
    • G01F15/06Indicating or recording devices
    • G01F15/061Indicating or recording devices for remote indication
    • G01F15/063Indicating or recording devices for remote indication using electrical means

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

25 30 35 5 2 3 8 2 9 _ 2 Redan idag har vi som privatpersoner och konsument- er emellertid ett behov av åtkomst till informationsbase- rade tjänster fràn hemmet. Ett exempel är fjärravläsning och inrapportering av mätarställning för el-, värme-, gas- eller vattenmätare. Detta kan idag ske genom att abonnenten visuellt avläser mätarställningen och rappor- terar in densamma via knappsatsen pà en telefon. Alter- nativt utnyttjas en i hemmet installerad fjärrmonitor, som exempelvis visas i WO 97/47126. I denna patentskrift kopplas fjärrmonitorn in mellan telenätet och ordinarie telefonutrustning, och vid avläsning rings fjärrmonitorn upp av en server. Fjärrmonitorn utnyttjar serverns A- (”Caller ID, CID”) att servern är behörig att beordra avläsning. nummerinformation för att verifiera Ett annat exempel är fjärralarmering av ett larm- tillstànd, som detekterats av en i hemmet installerad larmutrustning (inbrottslarm, trygghetslarm, brandlarm och liknande). Vissa larmutrustningar är redan idag anslutna till en bemannad larmcentral via det allmänna fasta telenätet. Många konsumenter önskar emellertid bli personligen informerade sä snart ett larmtillstànd har detekterats av larmutrustningen. Idag marknadsförs så- ledes larmsystem, där innehavaren kan informeras om ett detekterat larmtillstànd genom ett SMS-meddelande till en mobiltelefon eller ett textmeddelande till en person- sökare. Sådan larmutrustning erfordrar emellertid att en trådlös sändare för t ex GSM installeras i anslutning till larmutrustningen i hemmet. Detta innebär i sin tur en merkostnad för den extra utrustningen.
Ett exempel pà larmutrustning med SMS-sändare visas i WO 98/16412. När fysisk skada sker pà det övervakade föremålet, i detta fall en bil, överför SMS-sändaren ett förprogrammerat meddelande till en central server för SMS-alarm. Därefter skickar den centrala servern i sin tur ett larmmeddelande till bilägaren i form av ett SMS- meddelande eller ett Minicall-baserat textmeddelande. 10 15 20 25 30 35 5 2 5 8 2 9 3 Larmbudskapet kan således presenteras på displayen på bilägarens mobiltelefon eller Minicall-mottagare.
Sammanfattning av uppfinningen Ett syfte med föreliggande uppfinning är att er- bjuda tillgång till ett flertal, inbördes tämligen olika, informationsbaserade tjänster av exempelvis de ovan be- skrivna slagen till låg kostnad och med minimala krav på modifiering av befintlig utrustning i hemmet eller lik- nande. Ett uttalat syfte med uppfinningen är att den ska kunna betjäna ett mycket stort antal konsumenter utan att ställa några särskilda krav på tillgång till avancerade bredbandstjänster eller liknande.
Uppfinningens syften uppnås genom en multitjänst- terminal, en server samt en metod för fjärrförmedling av informationstjänster mellan en sådan terminal och server via ett allmänt telenät i enlighet med bifogade själv- ständiga patentkrav.
En första aspekt av uppfinningen är således en ter- minal för fjärrförmedling av informationstjänster via ett allmänt telenät och en server, där telenätet företrädes- vis är ett konventionellt PSTN ("Public Switched Tele- phone Network") och är kapabelt att förmedla A-nummer- information innehållande telefonnummer för anropande part. Terminalen har en teleanslutningskontakt för in- koppling av terminalen till ett teleuttag tillhörande detta allmänna telenät. Terminalen är försedd med en kom- munikationsenhet med förmåga till dubbelriktad analog överföring av signaler innehållande digitala data till och från servern via det allmänna telenätet. Vidare har terminalen inmatningsorgan, utmatningsorgan samt en styr- enhet. Den sistnämnda är anordnad att via kommunikations- enheten etablera en samtalsuppkoppling mot servern, vari- genom terminalen i samband härmed identifieras för ser- vern genom den A-nummerinformation som är förknippad med nämnda teleuttag. När samtalsuppkoppling mot servern väl har etablerats, är styrenheten anordnad att via kommuni- 10 l5 20 25 30 35 523 829 4 kationsenheten skicka data härrörande fràn nämnda inmat- ningsorgan till servern, samt dessutom att ta emot data fràn servern för avgivande till nämnda utmatningsorgan.
Den dubbelriktade analoga överföringen av signaler mellan terminal och server kan ske genom DTMF-signalering (”Dual Tone Multi Frequency”).
Terminalens inmatningsorgan kan innefatta ett gränssnitt för anslutning av yttre utrustning till ter- minalen, vilket möjliggör förmedling av data mellan den yttre utrustningen och servern. Den yttre utrustningen kan utgöras av larmutrustning, varvid informationstjänst- erna innefattar förmedling av åtminstone antingen status- data frän larmutrustningen till servern eller styrdata fràn servern till larmutrustningen. Statusdata kan exem- pelvis representera ett detekterat larmtillstánd, t ex att en dörrbrytare har känt av att en dörr öppnats, att en rökdetektor givit utslag osv.
Inmatningsorganet inbegriper lämpligen en uppsätt- ning tangenter, medan utmatningsorganet kan omfatta en uppsättning ljusindikatorer såsom lysdioder, en högtalare och/eller en display. En konventionell telefonknappsats kan med fördel ingà i tangentuppsättningen.
Informationstjänsterna kan med fördel omfatta sänd- ning av exempelvis SMS- eller MMS-meddelanden till ett mobiltelenät såsom GSM eller UMTS fràn terminalen till ett annat telenät, eller sändning av exempelvis epost till ett datanät sàsom Internet, via det allmänna tele- nätet och servern. Styrenheten kan vara anpassad att be- ordra sändning av ett specifikt meddelande bland ett flertal i servern förlagrade meddelanden, varvid det specifika meddelandet väljs genom data som matats in via inmatningsorganet. I utföringsformer som inbegriper larm- utrustning kan valet av det specifika meddelandet med fördel bestämmas av en fràn larmutrustningen emottagen larmkod. I utföringsformer som inbegriper en uppsättning tangenter kan valet av det specifika meddelandet ske via en genom tangenterna inmatad teckenkod. 10 15 20 25 30 35 ~ ~ . . n. 5 Informationstjänsterna kan även innefatta tal- tjänster, såsom telesvar (även känt som "voice mail“; röstmeddelande), inbegripande visuell avisering och därefter akustisk uppspelning, via terminalens utmat- ningsorgan, av intalade, för ifrågavarande terminal av- sedda och på servern lagrade röstmeddelanden.
En andra aspekt av uppfinningen är en server för fjärrförmedling av informationstjänster via ett allmänt telenät och en terminal enligt ovan. Servern har organ för etablering av en samtalsuppkoppling mot terminalen via det allmänna telenätet; organ för att i samband med samtalsuppkoppling identifiera terminalen genom dess A- nummerinformation, som emottas via det allmänna tele- nätet; organ för lagring av en uppsättning terminal- specifik information; samt organ för att förmedla nämnda informationstjänster genom dubbelriktad analog överföring av signaler innehållande digitala data, vilka beror av den terminalspecifika informationen och vilka skickas via det allmänna telenätet såväl från terminalen till servern som från servern till terminalen.
En tredje aspekt av uppfinningen är en metod för fjärrförmedling av informationstjänster mellan en ter- minal och en server via ett allmänt telenät enligt ovan.
Enligt metoden etableras en samtalsuppkoppling mellan servern och terminalen, varvid servern identifierar terminalen genom dess A-nummerinformation och inhämtar en uppsättning terminalspecifik information. Nämnda informa- tionstjänster förmedlas genom dubbelriktad analog över- föring av signaler innehållande digitala data, vilka beror av den terminalspecifika informationen och vilka skickas såväl fràn terminalen till servern som från servern till terminalen.
Med fördel används metoden för att genom en till terminalen ansluten larmutrustning detektera att en person bereder sig tillträde till en lokal, informera servern om det detekterade tilltràdet, ta emot en av personen via terminalen inmatad kod, överföra den in- lO 15 20 25 30 35 5 2 3 8 2 9 _22; _ -fï _ . - . . - .- 6 matade koden till servern samt i servern jämföra den inmatade koden med en förlagrad och genom nämnda A- nummerinformation med terminalen associerad deaktive- Ifall överensstämmelse ringskod. föreligger vid denna jämförelse, skickas frán servern till terminalen styrdata indikerande att larmutrustningen skall deaktiveras, varvid terminalen vidarebefordrar dessa styrdata till larmutrustningen. I annat fall, ifall överensstämmelse inte har konstaterats inom en förutbestämd tidsperiod, beordras alarmering fràn servern genom att till termi- nalen överföra styrdata indikerande att larmutrustningen skall alstra en visuell och/eller akustisk larmsignal samt fràn terminalen vidarebefordra dessa styrdata till larmutrustningen.
Andra syften, särdrag och fördelar med föreliggande uppfinning kommer att framgå av efterföljande detaljerade beskrivning av föredragna utföringsformer, av bifogade underkrav samt av medföljande ritningar.
Uttrycket "A-nummerinformation" avser telefonnummer för anropande part vid uppkoppling av samtal. Det finns ett antal likartade benämningar för denna företeelse, exempelvis CID (”Caller Identity”) eller CLID (”Caller Line Identity”), vilka samtliga avses att omfattas av benämningen A-nummer respektive A-nummerinformation, som genomgående kommer att användas i detta dokument.
Kortfattad beskrivning av ritningarna Uppfinningen kommer att beskrivas närmare i det följande under hänvisning till medföljande ritningar, som i exemplifierande syfte visar för närvarande föredragna utföringsformer av uppfinningen.
Fig 1 är en översiktsillustration av en multi- tjänstterminal och en multitjänstserver enligt upp- finningen, vilka är förbundna med varandra via ett allmänt telenät samt med vilkas hjälp metoden enligt föreliggande uppfinning kan utföras. lO 15 20 25 30 35 » - ~ ~ .- :f :-n"m* '~ - ~ ~ ~ ____ .... ._ _ __ _ _. . . . _. _... _ . . 1 ._ _ . _. _... nu 7 Fig 2 visar ett blockschema över huvudbestànds- delarna i terminalen.
Fig 3 visar en schematisk frontvy av terminalen enligt fig 2.
Fig 4 visar terminalen enligt fig 2 och 3 i sidovy sedd bakifrån.
Fig 5 visar ett övergripande blockschema över huvudbestàndsdelarna i servern enligt fig 1.
Detaljerad beskrivning av föredragna utföringsformer Som visas i fig 1 är en multitjänstterminal 1 förbunden med en multitjänstserver 3 via ett allmänt telenät 2, vilket företrädesvis utgörs av nägot existe- rande fast, tràdbundet telenät (PSTN; ”Public Switched Telephone Network”). Terminalen 1 ansluts närmare bestämt till telenätet 2 via en teleanslutningskontakt 5 och ett teleuttag 6, som i sin tur pà konventionellt vis är elektriskt förbundet med en telestation 30 i det allmänna telenätet 2. Terminalen 1 har vidare en kommunikations- enhet 7, inmatningsorgan 8, utmatningsorgan 9, en styr- enhet 10 samt ett gränssnitt 11 för anslutning av yttre utrustning 12 till terminalen 1.
Multitjänstservern 3 är pà motsvarande vis försedd med ett i fig 1 ej visat gränssnitt för anslutning till det allmänna telenätet 2. Servern 3 innefattar även en databas 22 för lagring av ett antal abonnentposter 23, vilka var och en är associerade med en respektive termi- nal 1. Ett stort antal exemplar av terminalen 1 är näm- ligen avsedda att via det allmänna telenätet 2 förbindas operativt med servern 3, som företrädesvis finns i ett enda eller ett fàtal exemplar. Varje individuell terminal 1 identifieras och särskiljs härvid genom den A-nummer- information (CID) 4, som hör till det aktuella tele- uttaget 6 till vilket terminalen 1 är ansluten. A-nummer- informationen 4 representerar, som tidigare nämnts, helt enkelt telefonnumret, inklusive riktnummer, till den bo- stad eller annan lokal, som terminalen 1 är installerad l0 15 20 25 30 35 ~of 8 i. På nedan beskrivet vis kommer terminalen 1 att identi- fieras av servern 3 via nämnda A-nummerinformation 4, vilken i sin tur används som nyckelfält i databasen 22 för att unikt identifiera en och endast en av abonnent- posterna 23. Varje i systemet ingàende terminal 1 har alltså sammanfattningsvis en egen abonnentpost 23 i data- basen 22, varvid denna abonnentpost identifieras genom A-nummerinformationen (telefonnumret) till ifrågavarande terminal.
Multitjänstservern 3 är i den föredragna utförings- formen enligt fig 1 förbunden med ett mobiltelenät 18 av typen GSM, UMTS eller liknande. Multitjänstservern 3 är även förbunden med ett globalt datanät 19 sàsom Internet eller liknande.
Genom den ovan beskrivna strukturen kan en privat- person i hemmet eller nàgon annan typ av användare erbju- das tillgång till ett flertal olika informationsbaserade tjänster, utan att större insats krävs än att införskaffa en enkel och billig terminal 1 samt med ett synnerligen enkelt handgrepp ansluta denna till ett befintligt tele- uttag 6 tillhörande det allmänna telenätet 2. Dessa in- formationsbaserade tjänster kan med fördel innefatta överföring av larmstatusinformation frän en yttre larm- (se 24 i FIG 1) föring av larmstyrdata (25) från servern 3 till larm- utrustning 12 till servern 3 samt över- utrustningen 12. Dessa tjänster kommer att beskrivas vidare nedan.
De informationsbaserade tjänsterna kan även inne- fatta avisering (26) av meddelanden och annan information fràn diverse kommersiella aktörer och offentliga organ via servern 3 till terminalen 1. Terminalen 1 och servern 3 kan även utnyttjas för avisering och uppspelning (27) av i databasen 22 deponerade röstmeddelanden 23c. Dess- utom kan terminalen 1 utnyttjas som ett verktyg för med- delandesändning (28) av SMS- eller epostmeddelanden 16, 17 till en mobiltelefon 20 eller en Internet-ansluten dator 21. 10 15 20 25 30 35 . . ... . . _ __ _ _ _ _.._ _: _.._A.._ _.._ .. ... .. _ : . . . .. 2 : _ --; - _- 9 I fig 2 visas hur terminalen 1 kan vara implemente- rad för att möjliggöra ovanstående informationsbaserade tjänster. Kommunikationsenheten 7 har till uppgift att tolka inkommande information fràn servern 3 via det all- männa telenätet 2 samt på motsvarande vis sända informa- tion från terminalen 1 via telenätet 2 till servern 3. I den föredragna utföringsformen kommunicerar terminalen 1 och servern 3 genom DTMF-signalering (”Dual Tone Multi Frequency”). Kommunikationsenheten 7 kan med fördel realiseras genom en DTMF-sändtagare (transceiver) benämnd MT888OC från Mitel under styrning av en lämplig mikro- processor såsom 68HCl1 från Motorola Inc. DTMF-signale- ring är i sig välkänt och är baserat på en låg frekvens i kombination med en hög frekvens för kodning av olika siffror och tecken. Sålunda kodas siffran ”1” av den låga frekvensen 697 Hz och den höga frekvensen 1209 Hz, medan Siffran ”9” kodas av 852 Hz i kombination med 1477 Hz.
Kommunikationsenheten 7 omvandlar mellan DTMF-toner vid telenätsidan och binära data eller ASCII-tecken mot styr- enheten 10.
Styrenheten 10 representerar den centrala intelli- gensen i terminalen 1 och är ansvarig för dess olika funktioner. Styrenheten 10 realiseras lämpligen genom någon kommersiellt tillgänglig mikroprocessor, exempelvis ovan nämnda 68HC11 från Motorola. Eventuell förefintlig larmutrustning 12 förbinds operativt med styrenheten 10 via gränssnittet 11. Gränssnittet 11 för larmutrustningen 12 innefattar en larmingång 11a (FIG 4) med ett antal kanaler, vilka var och en är förbundna med en respektive brytare, givare, mätare eller liknande i larmutrustningen 12. Med hjälp av gränssnittet 11 övervakar således styr- enheten 10 kontinuerligt samtliga larmkanaler för att omedelbart registrera ett av larmutrustningen detekterat larmtillstånd.
Styrenheten 10 är vidare förbunden med ett elektro- niskt minne 33, en effektförstärkare 32, en tangent- avläsare 34 och en displaydrivenhet 35. Minnet 33 kan 10 15 20 25 30 35 523 829 10 utgöra arbetsminne samt permanentminne för styrenheten 10 och implementeras lämpligen genom nàgot kommersiellt tillgängligt RAM-, SRAM-, DRAM-, SDRAM-, ROM-, PROM-, EPROM-, EEPROM- eller flashminne, eller nàgon kombination därav.
Effektförstärkaren 32 är förbunden med en högtalare 14. Dessa organ används för att akustiskt presentera sådana röstmeddelanden 23c, som har talats in av nàgon annan part, finns deponerade i serverns databas 22 samt är avsedda för terminalens abonnent. Från- och tillslag av effektförstärkaren 32 styrs av styrenheten 10, medan själva den akustiska signalen erhålls fràn teleanslut- ningen 5 via lämplig nivàomvandling. Effektförstärkaren 32 kan vidare tillsammans med högtalaren 14 och en i figurerna ej visad mikrofon utnyttjas för att använda terminalen 1 som en konventionell högtalartelefon.
Tangentavläsaren 34 har till uppgift att kontinuer- ligt avlyssna en uppsättning tangenter 13, vilka visas i närmare detalj i fig 3 som olika tangentgrupper 13a-13f, och att vidarebefordra information avseende nedtryckt tangent till styrenheten 10.
Displaydrivenheten 35 har till uppgift att pà kon- ventionellt vis driva en display 15 för presentation av information erhàllen fràn styrenheten 10. Displayen 15 realiseras lämpligen som någon kommersiellt tillgänglig typ av LCD-display.
Användargränssnittet hos terminalen 1 visas närmare i FIG 3. Som synes innefattar terminalen 1 ett apparat- hölje la, pà vars framsida ett antal olika tangenter l3a-13f, ett antal olika lysdioder 13a'-13e', högtalaren 14 samt displayen 15 är anordnade. En första tangent- uppsättning 13a utgör väsentligen en konventionell tele- fonknappsats innefattande numeriska tangenter O-9 samt tangenter för * och #. Dessa tangenter 13a kan användas i fall terminalen 1 utnyttjas som en högtalartelefon med hjälp av högtalaren och effektförstärkaren 32 (FIG 2), men de används framför allt som inmatningsverktyg vid lO l5 20 25 30 35 sauna u nu n n. .- S23 829 . ~u av. u u . . ..., .n s.. 0- 1 . ... _ v a nu» n . . s n a . u ..- ll vissa av de informationsbaserade tjänsterna. Dessutom används tangenterna 13a som förprogrammerade funktions- tangenter för att initiera vissa av tjänsterna från olika kommersiella aktörer eller offentliga organ. Således kan exempelvis de numeriska tangenterna 1, 2 och 3 represen- tera olika tjänster från en första kommersiell aktör, exempelvis en energileverantör, medan tangenterna 4, 5 och 6 är dedicerade olika kommunala tjänster osv.
En andra uppsättning tangenter l3b är avsedd för styrning av larmutrustningen 12, medan en tredje uppsätt- ning tangenter 13c är avsedd för meddelandesändnings- tjänsten 28. En fjärde uppsättning tangenter l3d kan vara avsedd för en av aktuell telefonoperatör tillhandahàllen tjänst för A-nummerpresentation på displayen 15. En femte uppsättning tangenter l3e kan i kombination med en lys- diod l3e' vara avsedd för nämnda telesvarstjänst 27, medan en sjätte tangentuppsättning l3f kan vara avsedd att användas för att initiera en lurlyftningsoperation respektive en lurpàläggningsoperation, dä terminalen 1 används som en högtalartelefon med hjälp av högtalaren 14 och en i figuren ej visad mikrofon. Volymen för det fràn högtalaren 14 avgivna ljudet kan styras genom volymjuste- ringsknappar 14'.
Pà baksidan av apparathöljet la finns, som framgàr av FIG 4, teleanslutningskontakten 5 för anslutning till teleuttaget 6 i det allmänna telenätet 2, samt dessutom en strömingáng 36, vilken har till uppgift att ström- försörja de olika komponenterna i terminalen 1 via en till elnätet ansluten adapter eller transformator.
Alternativt kan terminalen 1 strömförsörjas av ett eller flera batterier. Förutom nämnda larmingàng lla finns vidare en anslutning 37, genom vilken extern telefoni- utrustning såsom telefon, telefax eller liknande kan kaskadkopplas med terminalen 1 till telenätet 2. En tillbehörsingàng 38 kan användas för anslutning av diverse annan utrustning, såsom exempelvis en OCR-penna lO 15 20 25 30 35 52:e 829 - 4 Q - .o 12 (lämpligt ifall terminalen 1 används för banktjänster såsom betalning av räkningar).
Servern 3 kan baseras på någon kommersiellt till- gänglig datorutrustning och innefattar enligt den i FIG 5 visade utföringsformen en centralprocessor (CPU) 50, (RAM) 52, läsminne (ROM) (t ex hårddisk) 54, en SMS-sändtagare 55 samt ett nätverkskort 56 för anslutning till Internet 19. internminne 53, permanentlag- ringsminne Databasen 22 lagras med fördel i permanentlagringsminnet 54. Det sistnämnda innehåller även programvara, som vid exekvering av centralprocessorn 50 är anordnad att utföra de olika informationsbaserade tjänsterna enligt upp- finningen. Servern 3 innefattar även en kommunikations- enhet 51, genom vilken servern ansluts till det allmänna telenätet 2. En uppgift för kommunikationsenheten 51 är att kommunicera med en individuell terminal 1 via tele- nätet 2. I den föredragna utföringsformen är sàledes kom- munikationsenheten 51 anpassad för DTMF-signalering, varvid väsentligen samma komponenter kan användas som för kommunikationsenheten 7 i terminalen 1.
Några olika av terminalen 1 och servern 3 tillhanda- hållna informationsbaserade tjänster kommer nu att be- skrivas med början vid larmutrustningen 12. Denna antas vara försedd med ett antal konventionella brytare, givare och mätare, inbegripande en magnetisk eller optisk bryta- re för ytterdörr. När användaren öppnar ytterdörren till sitt hem, detekteras detta på konventionellt vis av dörr- brytaren, vilken rapporterar in detekterad larmstatus till terminalen 1 via en av kanalerna på larmingången 11a. Larmgränssnittet 11 vidarebefordrar den mottagna larmstatusinformationen till styrenheten 10 och identi- fierar närmare bestämt vilken kanal, och därigenom vilken brytare/givare/mätare som det är fråga om, genom en larmkod bestående av ett eller ett par tecken. Således kan exempelvis "O1" representera en rökdetektor, "O2" H04" nämnda ytterdörrbrytare, "03" en IR-rörelsedetektor, ett överfallslarm osv. 10 15 20 25 30 35 523 829 13 Styrenheten 10 initierar nu via kommunikations- enheten 7 en samtalsuppkoppling mot servern 3 via det allmänna telenätet 2. Uppkopplingen ombesörjs av tele- stationen 30, som inledningsvis sänder en s k CID-signal, innehållande terminalens A-nummerinformation 4 i form av en sekvens av DTMF-tecken, till servern 3 på i och för sig känt manér. I det svenska telenätet består en CID- signal av ett inledande "A", följt av den anropande partens telefonnummer (dvs A-numret) samt ett avslutande "C". Varje tecken i CID-signalen har en varaktighet på omkring 70 ms. CID-signalen kan således t ex ha följande innehåll: "A040l23456C", där "040123456" är telefonnumret till det uttag 6 som terminalen 1 är kopplad till.
Centralprocessorn 50 i servern 3 tar via kommunika- tionsenheten 51 emot och avkodar CID-signalen från tele- stationen 30. Det i CID-signalen ingående A-numret för terminalen 1 används som söknyckel för att från databasen 22 inhämta den abonnentpost 23, som är förknippad med terminalen 1.
När samtalsuppkopplingen mellan terminalen 1 och servern 3 väl har etablerats, skickar terminalen 1 en DTMF-sekvens innehållande den registrerade larmkoden, följd av ett avslutande "*". Servern 3 tar emot DTMF- sekvensen, t ex "O2*", och konstaterar att det föreligger en larmsituation. I abonnentposten 23 finns en upp- sättning förlagrade abonnentspecifika parametrar eller regler 23a, vilka bl a definierar vilka ätgärder som ska vidtas vid olika larmsituationer. Dessa parametrar kan ange att servern 3 vid larmkod "Ol" ska kontakta dels berörda brandmyndigheter men också skicka ett i databasen 22 förlagrat meddelande 23b som SMS 16 eller, möjligen, epost 17 med angiven mottagaradress. Detta förlagrade meddelande 23b kan exempelvis ha formen av "[01] Brand- larm utlöstl". Alternativt eller i kombination kan para- H03" eller "O4" ska ombesörja ett gruppsamtalsanrop till t ex metrarna 23a ange att servern 3 vid larmkod "0l", grannar eller vänner via telenätet 2. I ett sådant fall oac- lO 15 20 25 30 35 523 829 I - n ~ . .n 14 kan dessutom polismyndigheten anropas vid larmkod "04", medan ett vaktbolag anropas vid larmkod "03". Ovanstående är givetvis enbart förenklade exempel, och valmöjlig- heterna är i praktiken mycket stora.
Vid larmkod "O2", dvs detektering av öppnad ytter- dörr, kan servern 3 vara anordnad att via kommunikations- enheten 51 i terminalens högtalare 14 spela upp ett meddelande av typen "[TUT TUT] Larmet är aktiverat och kommer att utlösas om 45 sekunder. Tryck pà FRÅN-knappen och ange din kod". Abonnenten har härvid möjlighet att via tangenterna l3a ange en exempelvis fyrsiffrig larmdeaktiveringskod, vilken tidigare har programmerats in av abonnenten och vilken finns lagrad i abonnentposten 23. Inmatade siffror överförs som DTMF-signaler fràn terminalen 1 till servern 3 pà i sig välkänt manér. Om godkänd kod matas in inom det angivna tidsintervallet, kommer servern 3 att till terminalen 1 sända en DTMF- sekvens innehàllande larmstyrdata för larmutrustningen 12 (jfr 25 i FIG i). att till larmutrustningen 12 avge en deaktiveringsstyr- Styrenheten 10 beordrar gränssnittet 11 signal. Om larmutrustningen 12 à andra sidan inte er- håller någon sådan deaktiveringsstyrsignal inom den före- skrivna tiden (beroende antingen pà att korrekt kod inte matats in, eller pà att en inbrottstjuv manipulerat larm- utrustningen eller terminalen 1), kommer larmet att lösas ut i akustisk eller visuell form pà sedvanligt sätt.
Samtidigt vidtar servern 3 sådana kontaktàtgärder som beskrivits ovan för övriga larmkoder.
Abonnenten har möjlighet att ändra de förlagrade parametrarna 23a och meddelandena 23b efter eget tycke.
Detta kan exempelvis ske genom att abonnenten kopplar upp sig mot en för ändamålet avsedd och av serverinnehavaren eller tjänsteleverantören tillhandahàllen webbplats, där abonnenten efter inloggning exempelvis kan ändra reglerna för hantering av olika larmsituationer, lägga in nya förlagrade meddelanden, definiera eller ändra sin larmdeaktiveringskod osv. canon 10 15 20 25 30 35 w a » nu' s o n e .q , U ß 1» I n . . . . n .- . . u .n ». . _ , ,,, ,_ _____ _ - . n .. « . _ . .. . _ - - n . .. .u u .. .... 15 Alternativt kan ovanstående ske direkt via gräns- snittet pà terminalen 1; abonnenten utnyttjar "PRG"- knappen bland larmtangenterna l3b, varvid terminalen 1 kopplar upp sig mot servern 3 och denna initierar en talsvarstjänst, där abonnenten kan mata in den önskade informationen via tangenterna l3a under vägledning av en inspelad eller datorgenererad röst.
En annan för närvarande föredragen och av uppfin- ningen tillhandahàllen tjänst är meddelandesändningen 28.
Denna tjänst initieras genom att abonnenten trycker pà knappen märkt "SMS MENY" bland tangenterna l3c pà ter- minalen 1. Pà displayen presenteras då en lista över egendefinierade och i abonnentposten 23 pà servern 3 lagrade textmeddelanden 23b. En kopia av meddelande- samlingen mellanlagras lämpligen i minnet 33, sà att all text inte behöver överföras fràn servern 3 till termi- nalen l varje gäng ett meddelande ska skickas. Precis som för larmreglerna ovan, kan abonnenten modifiera och komplettera de i servern 3 lagrade SMS-meddelande efter eget tycke. De i minnet 33 mellanlagrade kopiorna får därvid uppdateras pà lämpligt vis, t ex genom att servern 3 sänder en uppdateringssignal till terminalen l och därefter de delar som har ändrats eller tillkommit.
SMS-meddelandena kan exempelvis ha formen av: "[31] Grattis pà födelsedagen! Hälsningar Kalle" "[32] Ring mig på 040123456 eller 0701234567! /Kalle" Genom bläddringsknapparna bland tangenterna l3c kan abonnenten välja något meddelande och därefter bekräfta genom knappen "SÃND SMS". På displayen 15 presenteras då en uppmaning om att ange önskat mottagarnummer pà knapp- satsen l3a. Genom ännu en tryckning pà knappen "SÃND SMS" verkställs beställningen. Den angivna meddelandekoden skickas tillsammans med inmatat mottagarnummer som en DTMF-sekvens, t ex "3lCO709876543*", till servern 3, vilken avkodar DTMF-sekvensen, hämtar klartexten till SMS-kod "3l" samt genererar ett SMS-meddelande inne- hållande i detta fall "Grattis pà födelsedagen! 10 15 20 25 30 35 I I CIO I _ . _ _ _ _! til. _: s". __.. ...- n 2.3 ' _' : : ; ~ ; ~ - - 16 Hälsningar Kalle". Därefter skickas det alstrade SMS- meddelandet via SMS-sändtagaren 55 till mobiltelenätet 18. SMS-meddelandet 16 förmedlas därvid till den mottagande mobiltelefonen 20.
Det som beskrivit ovan kan alternativt tillämpas för epostmeddelanden 17 till en dator 21 pà Internet 19. Ännu en för närvarande föredragen och av uppfin- ningen tillhandahàllen tjänst är telesvarstjänsten 27.
Härvid fungerar servern 3 som en röstmeddelandecentral, där andra parter kan tala in meddelanden avsedda för abonnenten till terminalen 1. Intalade röstmeddelanden 23c deponeras i databasen 22 och associeras med abonnent- posten 23, som framgàr av FIG 1. Det mottagna meddelandet indikeras sedan för abonnenten genom att servern 3 sänder en speciell CID-signal till terminalen 1. I det svenska telenätet kan detta lämpligen ske genom protokollet 8211- A331 Uen Rev B. Styrenheten 10 avkodar den genom kommu- nikationsenheten 7 mottagna CID-signalen och styr därvid lysdioden 13e', sà att denna tänds. Genom att trycka pà knappen märkt "TELESVAR" bland tangenterna l3e initieras en talsvarstjänst hos servern 3, varvid abonnenten kan avlyssna, radera och bläddra mellan intalade meddelanden 23c genom de olika tangenterna 13e.
Ytterligare en för närvarande föredragen och av upp- finningen tillhandahàllen tjänst är aviseringsstjänsten 26. Denna påminner om telesvarstjänsten 27 men avser andra typer av aviseringar. Ett exempel kan vara att det är dags för avläsning av el-, värme-, gas- och/eller vattenmätare, varvid servern 3 i likhet med ovan skickar en särskild CID-signal till terminalen 1, som tänder någon av lysdioderna l3a'. Genom att trycka ned mot- svarande knapp bland tangenterna 13a, initieras en av el-, värme-, gas- och/eller vattenleverantören tillhanda- hàllen talsvarstjänst, varvid en intalad eller datorgene- rerad röst kommer att be abonnenten att mata in avläst mätarställning via knappsatsen 13a. Ett annat exempel är direktreklam fràn lokala eller regionala näringsidkare, 10 15 523 829 17 eller information fràn intresseorganisationer, kommuner eller samhället. Ytterligare ett exempel är avisering av fakturor samt betalning av desamma. Banktjänster är ännu en möjlighet, eventuellt i kombination med en till till- behörsanslutningen 37 kopplad OCR-penna för inläsning av OCR-text pà inbetalningsavier.
Uppfinningen har beskrivit ovan i form av ett par för närvarande föredragna utföringsformer. Dock är upp- finningen inte pà något vis begränsad till dessa utan inrymmer många andra varianter, enligt vad som definieras av skyddsomfànget hos de bifogade patentkraven och vidare enkelt inses av fackmannen.
I de fall larmutrustning kopplas till terminalen 1 behöver detta inte nödvändigtvis ske via tràdanslutning utan kan i stället ske genom trådlös förbindelse, t ex i form av en Bluetooth-länk.

Claims (31)

10 15 20 25 30 35 , . n . a: 525 829 .än ~- Ändrade patentkrav 18 PATENTKRAV
1. Terminal (l) för fjärrförmedling av informa- tionstjänster via ett allmänt telenät (2) och en server (3), varvid telenätet är av sådant slag som kan förmedla (CID) för anropande part, kännetecknad av: A-nummerinformation innehållande telefonnummer (4) en teleanslutningskontakt (5) för inkoppling av terminalen till ett teleuttag (6) tillhörande det all- (2): en kommunikationsenhet männa telenätet (7) med förmåga till dubbel- riktad analog överföring av signaler innehållande digi- tala data till och från servern (3) via det allmänna telenätet; inmatningsorgan (8); utmatningsorgan (9); samt en styrenhet (10): varvid styrenheten är anordnad att via kommunika- tionsenheten etablera en samtalsuppkoppling mot servern, varigenom terminalen i samband härmed identifieras för servern genom den A-nummerinformation som är förknippad med nämnda teleuttag; varvid styrenheten är anordnad, när samtalsuppkopp- ling mot servern har etablerats, att via kommunikations- enheten skicka data härrörande från nämnda inmatnings- organ till servern; samt varvid styrenheten är anordnad att via kommunika- tionsenheten ta emot data från servern för avgivande till nämnda utmatningsorgan.
2. Terminal enligt krav l, varvid den dubbelriktade analoga överföringen av signaler innefattar DTMF- signalering (”Dual Tone Multi Frequency”).
3. Terminal enligt något ovanstående krav, varvid (ll) för anslutning av yttre utrustning (12) till terminalen, nämnda inmatningsorgan (8) innefattar ett gränssnitt 10 15 20 25 30 35 . ; a o »o 523 829 .nn ~^ Ändrade patentkrav 19 varvid nämnda informationstjänster innefattar förmedling av data mellan nämnda yttre utrustning och servern (3).
4. Terminal enligt krav 3, varvid nämnda yttre utrustning (12) är larmutrustning och varvid nämnda informationstjänster innefattar förmedling av åtminstone antingen statusdata från larmutrustningen till servern (3) eller styrdata från servern till larmutrustningen.
5. Terminal enligt något ovanstående krav, var- vid inmatningsorganet (8) innefattar en uppsättning tangenter (13).
6. Terminal enligt något ovanstående krav, varvid utmatningsorganet (9) innefattar åtminstone något av följande: en uppsättning ljusindikatorer (l3a', 13e') såsom lysdioder, en högtalare (14) eller en display (15).
7. Terminal enligt något ovanstående krav, varvid nämnda informationstjänster innefattar sändning av med- delanden (16, 17) från terminalen till ett annat telenät (18) eller ett datanät (19) (2) och servern (3). via det allmänna telenätet
8. Terminal enligt krav 7, varvid nämnda informa- tionstjänster innefattar sändning av SMS- eller MMS- (16) till ett mobiltelenät (18) respektive UMTS. meddelanden såsom GSM
9. Terminal enligt krav 7, varvid nämnda informa- tionstjänster innefattar sändning av e-post (17) till Internet (19).
10. Terminal enligt något av kraven 7-9, varvid styrenheten (10) beordrar sändning av ett specifikt meddelande bland ett flertal i servern förlagrade med- ~ .L lwiáš l 31%? 13: 'kE11:I“-.í?à}~§ï.å:1;a\:šyfilira* tïlr-Éiš." LVDAï-í ?i<_»x»-»!SE!“=_.I1“- i 1715 Sif, (ff) :fa/sier 10 15 20 25 30 35 525 829 ...n ~~ Ändrade patentkrav 20 delanden samt varvid det specifika meddelandet väljs genom data som matats in via nämnda inmatningsorgan (8).
11. ll. Terminal enligt krav 10 och ansluten till larm- utrustning enligt krav 4, varvid de via nämnda inmat- ningsorgan (8) inmatade data utgörs av en larmkod (24) från larmutrustningen (12).
12. Terminal enligt krav 10 och innefattande en uppsättning tangenter enligt krav 5, varvid de via nämnda inmatningsorgan (8) inmatade data utgörs av en genom tangenterna (13) inmatad teckenkod.
13. Terminal enligt något ovanstående krav, varvid nämnda informationstjänster innefattar taltjänster (27).
14. Terminal enligt krav 13, varvid nämnda tal- tjänster innefattar visuell avisering och därefter akustisk uppspelning, via nämnda utmatningsorgan (9) på terminalen, av intalade, för ifrågavarande terminal avsedda och på servern (3) lagrade röstmeddelanden.
15. Terminal enligt något ovanstående krav och innefattande en uppsättning tangenter enligt krav 5, varvid en konventionell telefonknappsats (13a) ingår bland nämnda tangenter (13).
16. Server (3) för fjärrförmedling av informations- tjänster via ett allmänt telenät (2) (1), varvid telenätet är av sådant slag som kan förmedla A- (CID) för anropande part, kännetecknad av: och en terminal nummerinformation innehållande telefonnummer (4) organ (51) för etablering av en samtalsuppkoppling (2): för att i samband med samtalsuppkoppling mot terminalen (1) (50) identifiera terminalen genom dess A-nummerinformation, via det allmänna telenätet organ som emottas via det allmänna telenätet; 10 15 20 25 30 35 u . . u. u o _ _, .. 1 - n u - 0 ' _ '_ u I h ß ' ' “ I .- . . nu: .nu ~° ' . o u ~ ~ '° ' ' ' .an , . . . en ~- Ändrade patentkrav 21 organ (22) för lagring av en uppsättning terminal- specifik information (23); samt organ (50) för att förmedla nämnda informations- tjänster genom dubbelriktad analog överföring av signaler (24-28) innehållande digitala data, vilka beror av den terminalspecifika informationen och vilka skickas via det allmänna telenätet såväl från terminalen till servern som från servern till terminalen, varvid det bland nämnda informationstjänster ingår åtminstone en informations- tjänst som inbegriper utmatning av information till en användare via nämnda terminal (l).
17. Server enligt krav 16, varvid nämnda åtminstone en informationstjänst inbegriper utmatning av visuell och/eller akustisk information till nämnda användare.
18. Metod för fjärrförmedling av informations- tjänster mellan en terminal (1) och en server (3) via ett allmänt telenät (2), varvid telenätet är av sådant slag som kan förmedla A-nummerinformation (CID) innehållande telefonnummer (4) för anropande part, kännetecknad av stegen att: etablera en samtalsuppkoppling mellan servern (3) (1): i servern identifiera terminalen genom dess A- (4); i servern inhämta en uppsättning terminalspecifik (23): förmedla nämnda informationstjänster genom dubbel- riktad analog överföring av signaler (24-28) innehållande och terminalen nummerinformation information samt digitala data, vilka beror av nämnda terminalspecifika information och vilka skickas såväl från terminalen till servern som från servern till terminalen, varvid det bland nämnda informationstjänster ingår åtminstone en informationstjänst som inbegriper utmatning av infor- mation till en användare via nämnda terminal (l). 10 15 20 25 30 35 ' I I Ändrade patentkrav 22
19. Metod enligt krav 18, varvid den dubbelriktade analoga överföringen av signaler (24-28) innefattar DTMF- signalering (”Dual Tone Multi Frequency”).
20. Metod enligt krav 18 eller 19, innefattande det ytterligare steget att ansluta yttre utrustning (12) till terminalen, varvid nämnda informationstjänster innefattar (24, och servern (3). förmedling av data (12) 25) mellan nämnda yttre utrust- ning
21. Metod enligt krav 20, (12) informationstjänster innefattar förmedling av åtminstone (24) (12) till eller styrdata från servern till larmut- varvid nämnda yttre utrustning är larmutrustning och varvid nämnda antingen statusdata från larmutrustningen servern (3) (25) rustningen.
22. Metod enligt något av kraven 18 till 21, varvid nämnda informationstjänster innefattar sändning (28) av (16, 17) från terminalen (1) till ett annat eller ett datanät (19) via det allmänna meddelanden (18) telenätet (2) telenät och servern (3).
23. Metod enligt krav 22, varvid nämnda informa- tionstjänster innefattar sändning av SMS- eller MMS- (16) till ett mobiltelenät (18) respektive UMTS. meddelanden såsom GSM
24. Metod enligt krav 22, varvid nämnda informa- tionstjänster innefattar sändning av e-post (17) till Internet (19).
25. Metod enligt något av kraven 22-24, innefatt- ande de ytterligare stegen att välja och sända ett speci- fikt meddelande bland ett flertal i servern förlagrade meddelanden, varvid det specifika meddelandet väljs genom data som matats in via terminalen (1). 10 15 20 25 30 35 523 829 gsçg; '''' " Ändrade patentkrav 23
26. Metod enligt krav 21 och 25, varvid de via ter- minalen (1) inmatade data utgörs av en larmkod (24) från larmutrustningen (12).
27. Metod enligt krav 25, där terminalen (l) inne- fattar en uppsättning tangenter (13), minalen inmatade data utgörs av en genom tangenterna inmatad teckenkod. varvid de via ter-
28. Metod enligt något av kraven 18-27, varvid nämnda informationstjänster innefattar taltjänster (27).
29. Metod enligt krav 28, varvid nämnda taltjänster (27) uppspelning på terminalen (l) innefattar visuell indikering och därefter akustisk av intalade, för ifrågavar- ande terminal avsedda och på servern (3) (23c). lagrade röstmed- delanden
30. '30. Metod enligt krav 21, vidare innefattande stegen att: detektera att en person bereder sig tillträde till en lokal genom nämnda larmutrustning (l2); informera servern (3) om det detekterade tillträdet i form av nämnda statusdata; ta emot en av personen via terminalen inmatad kod; överföra den inmatade koden till servern; i servern jämföra den inmatade koden med en för- lagrad och genom nämnda A-nummerinformation (4) med terminalen associerad deaktiveringskod; ifall överensstämmelse föreligger vid jämförelsen ovan, från servern till terminalen skicka styrdata indikerande att larmutrustningen skall deaktiveras och från terminalen vidarebefordra dessa styrdata till larmutrustningen; samt 10 u . n u; o u n» na: n' . 1 - n - . n I _ 0 - 1. 1 ~ ~ 4 '_ , , .n n. -. - _' _ _ _ .. 0 .- ~ a ~ - vv: Ändrade patentkrav 24 ifall överensstämmelse inte har konstaterats inom en förutbestämd tidsperiod, beordra alarmering från SGIVGITI .
31. Metod enligt krav 30, varvid steget att från servern beordra alarmering innefattar: överföring till terminalen (l) (25) indikerande att larmutrustningen (12) skall alstra en av styrdata visuell och/eller akustisk larmsignal samt från ter- minalen vidarebefordra dessa styrdata till larm- utrustningen.
SE0103143A 2001-09-21 2001-09-21 Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster SE523829C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0103143A SE523829C2 (sv) 2001-09-21 2001-09-21 Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster
EP02775624A EP1446782A1 (en) 2001-09-21 2002-09-20 Terminal, server, method and accessory for remote distribution of information services
PCT/SE2002/001705 WO2003025875A1 (en) 2001-09-21 2002-09-20 Terminal, server, method and accessory for remote distribution of information services

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0103143A SE523829C2 (sv) 2001-09-21 2001-09-21 Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0103143D0 SE0103143D0 (sv) 2001-09-21
SE0103143L SE0103143L (sv) 2003-03-22
SE523829C2 true SE523829C2 (sv) 2004-05-25

Family

ID=20285400

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0103143A SE523829C2 (sv) 2001-09-21 2001-09-21 Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1446782A1 (sv)
SE (1) SE523829C2 (sv)
WO (1) WO2003025875A1 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2813784C (en) 2010-10-18 2016-05-24 Research In Motion Limited System and method to manage visual voice mail messages
CN102025722A (zh) * 2010-10-19 2011-04-20 深圳市拜特科技股份有限公司 C/s架构客户机安全获取数据库服务器连接信息的方法
JP7125331B2 (ja) * 2018-11-09 2022-08-24 東京瓦斯株式会社 検針システム、プログラム、検針サーバー、情報端末および検針方法

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1277033C (en) * 1986-04-30 1990-11-27 Johann Sollinger Automatic metering apparatus
US5170426A (en) * 1991-09-12 1992-12-08 Bell Atlantic Network Services, Inc. Method and system for home incarceration
ES2079285B1 (es) * 1993-09-28 1997-07-01 Repsol Butano Sa Sistema de telemedida de gases licuados de petroleo.
JPH07260517A (ja) * 1994-03-18 1995-10-13 Ricoh Elemex Corp 供給量測定装置
US5767790A (en) * 1996-03-07 1998-06-16 Jovellana; Bartolome D. Automatic utility meter monitor
JPH09318665A (ja) * 1996-05-29 1997-12-12 Kajima Corp エネルギー、資源消費管理システム
SE510532C2 (sv) * 1996-10-17 1999-05-31 Telia Ab Alarm som utnyttjar kortmeddelanden och en central server för att förhindra att tjuven avbryter alarmet
EP0845896A1 (en) * 1996-11-29 1998-06-03 Nortel Networks Corporation Remote data access by telephone
DE19654859C1 (de) * 1996-12-09 1998-12-17 Motron Steuersysteme Gmbh Verfahren zur Ausgabe von Alarmierungsmeldungen und/oderProzeßdaten aus einer elektronischen Steuerung und eine Schaltungsanordnung zur Durchführung des Verfahrens
US6049791A (en) * 1997-01-16 2000-04-11 Lerner; Sam Utility meter and display system
US6049272A (en) * 1997-01-22 2000-04-11 Boyd B. Moore et al. Automated data transmission link to law enforcement and security personnel
US6088659A (en) * 1997-09-11 2000-07-11 Abb Power T&D Company Inc. Automated meter reading system
US6104785A (en) * 1999-01-20 2000-08-15 Tempa Communication Inc. Subscriber control unit for united home security system
DE10043941A1 (de) * 2000-04-20 2001-10-31 Joachim Prokop Online-Server für Privathaushalte
GB0022091D0 (en) * 2000-09-08 2000-10-25 Telerian Sytems Ltd Home internet appliance
JP2002142030A (ja) * 2000-10-31 2002-05-17 Aiphone Co Ltd インターホンシステム
JP2002197148A (ja) * 2000-12-26 2002-07-12 Ntt Comware Corp 公共サービス使用状況確認方法及びシステム装置

Also Published As

Publication number Publication date
SE0103143L (sv) 2003-03-22
WO2003025875A1 (en) 2003-03-27
EP1446782A1 (en) 2004-08-18
SE0103143D0 (sv) 2001-09-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5224156A (en) Method and apparatus for facsimile enhancement
US6928148B2 (en) Integrated security and communications system with secure communications link
US5604791A (en) Single line telephone answering system with access security features
JP2010161589A (ja) 通話型詐欺警告用発信者電話番号取得装置、その方法及び通話型詐欺警告システム
WO2011045604A2 (en) Call handling
SE518141C2 (sv) Förfarande för exekvering av en automatisk uppringning
SE523829C2 (sv) Terminal och server för fjärrförmedling av informationstjänster
EP2210405B1 (en) Alarm system call handling
KR19990047972A (ko) 전화기에서 발신측에 따른 가변적인 링 발생 방법
US7372955B1 (en) System and method for accessing a wireless network from a handset connected to a public wiring network
CN102124503B (zh) 用于确认配置的警报系统和方法
KR20070023480A (ko) 무선통신기능을 가지는 보안 감지 단말기 및 그 방법과,그를 이용한 통합 보안서비스 제공 방법
KR100369426B1 (ko) 무선 통신망을 이용한 영상 경보장치 및 경보방법
AU2005217992B2 (en) Integrated security and communications system with secure communications link
WO2002058417A1 (en) Method and system for sending a message to a recipient
AU3850797A (en) Device for receiving and transmitting an alarm
KR20000020280A (ko) 발신자 정보처리 시스템
JPH10190857A (ja) 電話機による遠隔データアクセス方法
JP2002027093A (ja) 通信処理装置および方法、電話サービス方法、情報記憶媒体
JP2015179912A (ja) 通話中に他番号チェック機能を有する電話装置
EP0898406A2 (en) Answering machine providing paging option
JPH02143653A (ja) ディジタル通信端末
JP2005020054A (ja) 通信装置及びプログラム
IES83465Y1 (en) Environment monitoring system
JPH11136362A (ja) 通信システム

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed