SE523229C2 - Förfarande och anordning för miljövänlig täthetskontroll av en behållare - Google Patents

Förfarande och anordning för miljövänlig täthetskontroll av en behållare

Info

Publication number
SE523229C2
SE523229C2 SE0101288A SE0101288A SE523229C2 SE 523229 C2 SE523229 C2 SE 523229C2 SE 0101288 A SE0101288 A SE 0101288A SE 0101288 A SE0101288 A SE 0101288A SE 523229 C2 SE523229 C2 SE 523229C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pressure source
container
tank
pump
pressure
Prior art date
Application number
SE0101288A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0101288D0 (sv
SE0101288L (sv
Inventor
Martin Streib
Original Assignee
Bosch Gmbh Robert
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bosch Gmbh Robert filed Critical Bosch Gmbh Robert
Publication of SE0101288D0 publication Critical patent/SE0101288D0/sv
Publication of SE0101288L publication Critical patent/SE0101288L/sv
Publication of SE523229C2 publication Critical patent/SE523229C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02MSUPPLYING COMBUSTION ENGINES IN GENERAL WITH COMBUSTIBLE MIXTURES OR CONSTITUENTS THEREOF
    • F02M25/00Engine-pertinent apparatus for adding non-fuel substances or small quantities of secondary fuel to combustion-air, main fuel or fuel-air mixture
    • F02M25/08Engine-pertinent apparatus for adding non-fuel substances or small quantities of secondary fuel to combustion-air, main fuel or fuel-air mixture adding fuel vapours drawn from engine fuel reservoir
    • F02M25/0809Judging failure of purge control system
    • F02M25/0818Judging failure of purge control system having means for pressurising the evaporative emission space

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Supplying Secondary Fuel Or The Like To Fuel, Air Or Fuel-Air Mixtures (AREA)
  • Examining Or Testing Airtightness (AREA)
  • Cooling, Air Intake And Gas Exhaust, And Fuel Tank Arrangements In Propulsion Units (AREA)

Description

n v ø n v : ~ ~ nu n ø . n nu e 523 229 2 Genom JP-6-173 837 och US-A 5 347 971' framgår ytterligare förfaranden för kon- troll av funktionsdugligheten hos en tankavluftningsanordning, mot vilken en refe- rensläcka inkopplas till tankavluftningsanordningen och hos vilken genom jämfö- relse av mätningarna med och utan referensläcka är det möjligt att säga om en läcka 5 föreligger.
Dessutom är det genom DE-A1 196 36 431.0 känt att mellan en pump och en refe- rensläcka bildas ett dynamiskt tryck genom vilket pumpens varvtal minskar och strömförbrukningen hos pumpen ökar. Den stationära ström som ställer in sig lagras 10 och därpå pumpas den utmatade luftströmmen från pumpen via en omkopplingsven- til förbi referensläckan in i tanken. Om tanken är tät, byggs ett högre tryck upp än vid pumpning mot referensläckan. Pumpens strömförbrukning blir därmed högre.
Vid en läcka som är mindre än referensläckan däremot, ligger det tryck som ställer in sig under referenstrycket och strömförbrukningen blir därmed lägre. 15 Hos dessa förfaranden och anordningar kan det förekomma att vid uppträdande läckor i tanksystemet kan under diagnosförloppet på grund av det alstrade över- trycket små mängder av kolvätehaltiga ångor genom läckan avges till omgivningen.
Mätningar och beräkningar har visat att dessa mängder endast är försumbara om 20 man följer mycket stränga emissionsbestämmelser. Likväl vore det mer fördelaktigt om inte heller sådana småskaliga emissioner förekommer överhuvudtaget.
Sammanfattning av uppfinningen f i 25 Det är därför en uppgift för föreliggande uppfinning att förbättra det inledningsvis nämnda förfarandet eller anordningen på så sätt, att förut nämnda småskaliga emis- sioner kan undvikas helt och hållet. iiu-p »ll-u v ø ø n « v s 1 v: a o n | .u o :S23 229 3 Särskilt skall vid det inledningsvis nämnda förfarandet och anordningen under en funktions- eller täthetstest av behållaren så lite skadliga ämnen som möjligt komma ut till omgivningen. 5 Uppgiften löses genom särdragen hos de oberoende patentkraven. Fördelaktiga utföringsforrner anges i de osj älvständiga patentkraven.
Det säregna hos det enligt uppfinningen föreslagna förfarandet ligger däri att me- delst tryckkällan, och närmare bestämt via adsorptionsfiltret, alstras ett undertryck i 10 behållaren och av tryckförloppet och/eller det utmatade flödet är det möjligt att sluta sig till om en läcka föreligger. Genom omkastning av tryckkällans matarriktning i jämförelse med det kända förfarandet pumpas ej längre någon luft in i behållaren utan eventuella uppträdande gaser eller ångor sugs ut ur behållaren. Genom det föreslagna undertrycksförfarandet undviks därmed effektivt förhöjda kolväteemis- 15 sioner på grund av en eventuellt föreliggande läcka. Genom det mellan behållaren och tryckkällan inkopplade filtret med aktivt kol befrias särskilt de av tryckkällan insugna gaserna eller ångorna fullständigt från kolväteämnen och kan därigenom utan vidare matas ut till omgivningen. 20 Företrädesvis är det hos förfarandet enligt uppfinningen så anordnat att omväxlande behållaren och en relativt behållaren parallellkopplad referensläcka påverkas med undertryck och att under det rådande undertrycket i behållaren såväl som i referens- läckan registreras tryckförloppet eller det från tryckkällan utmatade flödet och jäm- förs med varandra och härav är det möjligt att sluta sig till om en läcka föreligger.
Dj 25 Härigenom är det endast en exakt utsugning som kan ha något avseende på en even- tuellt föreliggande läcka. Den genom referensläckan insugna luftströmmen är redan fri från skadeämnen och kan följaktligen likaså utan vidare matas ut till omgivning- C11. 1-1,: 10 15 20 Üffi -r-a; 141,» 30 rn oo a ø n n n n n :S23 229 4 Enligt ett utförande av förfarandet enligt uppfinningen är det så anordnat att för be- stämning av tryckförloppet och/eller det utmatade flödet bör registreras åtminstone en driftsparameter för tryckkällan vid alstrandet av undertrycket, varur det är möjligt att sluta sig till om en läcka föreligger. Detta möjliggör en särskilt enkel registrering av de för bestämning av en läcka erforderliga värdena.
Särskilt kan det därvid vara så anordnat-att som grund för drifisparametrar kan den elektriska strömförbrukningen hos tryckkällan och/eller den över tryckkällan anlig- gande elektriska spänningen och/eller tryckkällans varvtal.
För att ännu effektivare undvika avgivning av skadeämnen till omgivningen, kan matarflödet från tryckkällan ledas in i en insugningsdel hos en förbränningsmotor till motorfordonet.
Hos den likaså enligt uppfinningen föreslagna anordningen är särskilt så anordnat, att tryckkällans matarriktning är så inställd, att medelst tryckkällan alstras ett under- tryck i behållaren och att en elektrisk kopplingsenhet för registrering och utvärde- ring av åtminstone en driftsparameter hos tryckkällan under rådande undertryck i behållaren är anordnad.
Företrädesvis uppvisar anordningen en parallellt med behållaren anordnad referens- läcka, som via ett kopplingsmedel, exempelvis en omkopplingsventil, är förbindbar med tryckkällan som alternativ till behållaren.
Enligt en utföringsform är det vidare så anordnat att tryckkällans matarutlopp via en returledning är anslutbar till en anslutningsdel av en förbränningsmotor till motor- fordonet.
Själva tryckkällan är företrädesvis utförd som en pump, särskilt en vingpump.
- I . ~ n . nu a o . . | u n :S23 229 Kort beskrivning av ritningarna Uppfinningen beskrivs närmare i det följande med hänvisning till bifogade ritningar, varvid lika hänvisningstecken hänför sig till lika eller funktionellt lika eller liknande 5 kännetecken.
Fig. 1 visar en tankavluftningsanordning, hos vilken förfarandet enligt uppfinningen kommer till användning, och fig. 2 visar det karakteristiska tidsforloppet for motorströmmen hos undertrycks- 10 pumpen till den i fig. 1 visade tankavluftningsanordningen.
Beskrivning av utforingsexemplen Den i fig. 1 schematiskt visade tankavluftningsanordningen innehåller ett filter 20 15 med aktivt kol, som via en tankanslutningsledning 12 är förbunden med en tank 10.
Ett insugningsrör 40 till en (ej visad) forbränningsmotor är via en ledning 42 fór- bunden med en tankavluftningsventil 30. Pilen 41 anger därvid strömningsrikt- ningen hos den insugna luften. 20 Filtret 20 lagrar i tanken 10 eventuellt avdunstande bränsle. Vid medelst en (ej visad) styrenhet till öppet läge reglerad tankavluftningsventil 30 sugs omgivnings- luft genom filtret 20, som därvid avger det lagrade bränslet till den insugna luften.
Vidare innehåller tankavluftningsanordningen ett (ej visat) passivt filter, som for- binder anordningen eller en till det aktiva kolfiltret ansluten ledning 22 med omgiv- 25 ningsluft från fordonets omgivning.
Under drift av det (ej visade) fordonet eller dess (likaså ej visade) forbrännings- motor eller vid påfyllning av tanken 10 bildas i densamma flyktiga ångor av kol- 7"; väteämnen, som via ledningen 12 kommer in i filtret 20 och till vilket ångoma på i so kan: san får en fevefsibei bindning. a - u » | . .u ø v n | aa 523 229 Tankavluftningsventilen 30 är normalt stängd. På regelbundna tidsavstånd regleras tankavluftningsventilen 30 medelst styrenheten på så sätt, att ett bestämt deltryck av det i insugningsröret 40 rådande undertrycket matas till filtret 20 via ledningen 24, 5 vilket leder till att de lagrade ångoma av kolväteämnen sugs in i insugningsröret 40 från filtret 20 via ledningen 24 och via tankavluftningsventilen 30, för att slutligen matas till den (ej visade) förbränningsmotorn för förbränning och därmed slutgiltigt omhändertagande. Under detta förlopp med generering av filtret 20 sugs via led- ningen 22 och det (ej visade) passiva filtret, renspolningsluft in i filtret 20, varige- 10 nom den egentliga renspolningseffekten uppstår.
För att kunna diagnostisera funktionsdugligheten eller tätheten hos tankavluftnings- anläggningen, är en läckdiagnosenhet 60 anordnad. Denna enhet uppvisar en pump 50, som är förbunden med den (ej visade) styrenheten. Till pumpen 50 är en om- 15 kopplingsventil 70 förkopplad, exempelvis en 3/2-vägsventil. Parallellt med om- kopplingsventilen 70 är, i en separat förgrening 80, en referensläcka 81 anordnad.
Värdet hos referensläckan 81 är så valt, att det motsvarar värdet för den läcka som skall registreras. Omkopplingsventilen 70 uppvisar två kopplingslägen "I" och "II".
I läget "I" är pumpen 50 trycköverförande förbunden med ledningen 80 och pumpar 20 då ytterluft genom referensläckan 81 in i ledningen 80. Referensläckan är på utsidan försedd med ett finfilter 82, för att förhindra att referensläckan sätts igen med even- tuellt insugna partiklar.
Det i utloppet 51 av pumpen 50 föreliggande flödet levererar i läget "I" hos om- 'I 25 kopplingsventilen 70 ren ytterluft och i läget "II" hos omkopplingsventilen 70 me- delst filtret 20 renad luft. Flödet kan därför via en ledning 52 direkt avges till for- donets omgivning. För att nu säkerställa att inte ens de minsta föroreningar hos det från filtret 20 utströmmande flödet inte förs ut till omgivningen, kan det (åskådlig- gjort med streckade linjer) då fordonets förbränningsmotor är igång vara så anord- -u .u - f H . u .- p o o» n. . u n | ø . . . ~ u t _ u -f u. .s s u v n u e s u -. :n . . y v. - a a. u. o.. v u ' I ~ I v u ~ u av I c .n . fl v - s n .u u. u n .- 7 nat, att flödet i pumpens 50 utlopp 51 via en returledning matas till insugningsrör 40 och närmare bestämt nedströms i detsamma (se pilriktningen 41).
Täthetskontroll av tankavluftningsanordningar är utförligt beskriven i DE-A1 5 196 36 43 1.0 till vars fullständiga innehåll föreliggande ansökan härmed hänvisar.
För registrering av den till pumpmotorn frammatade strömmen har härvid fastställts, om det medelst pumpen 50 till tankavluftningsanordningen inrnatade flödet avviker från det flöde, som föreligger vid inmatning av ett övertryck via referensläckan. Den väsentliga skillnaden i förhållande till föreliggande uppfinning består framförallt i 10 att enligt uppfinningen alstras ett undertryck.
Tidsförloppet för den elektriska ström, d.v.s. pumpmotorströmmen, som ställer in sig då en spänning läggs över pumpen 50, visas i fig. 2. Den med a) betecknade strömkurvan motsvarar tidsförloppet hos pumpmotorflödet hos en funktionsduglig 15 tankavluftningsanordning utan läckage.
I det med "I" betecknade tidsavsnittet befinner sig omkopplingsventilen 70 i det i fig. l visade, med "I" betecknade läget. I detta läge hos omkopplingsventilen 70 inmatas ett flöde via referensläckan 81 till pumpen 50. Därvid inställer sig en över 20 tiden väsentligen konstant ström imol, vilket i fig. 2 är schematiskt visat i tidsavsnit- tet I.
Så snart omkopplingsventilen 70 omställes från läget "I" till läget "II", påverkar pumpen 50 tankavluftningsanordningen med ett undertryck, varvid flödet uteslutan- ÄI 25 de genomströmmar filtret 20 och följaktligen filtreras samtliga i flödet befintliga , kolväteämnen medelst filtret 20 ut från flödet. Vid omställning avtar först motor- strömmens imo, hastighet och ökar därpå med tilltagande tid kontinuerligt, tills den uppnår ett värde som är större eller lika med motorströmmen imo, i läget "I" hos :p-»g omkopplingsventilen 70. I ett tidsavsnitt III föreligger följaktligen ett stabiliserings- - ~ > . .- = 523 229 8 värde. Denna med a) i fig. 2 visade tidskurva är karakteristisk för en funktionsduglig tankavluftningsanordning.
Då en läcka föreligger i tankavluftningsanordningen avviker nu kurvans sträckning 5 i tidsavsnittet II från sträckningen a) i så måtto, att ökningen i tidsavsnittet II är mindre än i fallet a) och att det i tidsavsnittet III föreliggande stabiliseringsvärdet följaktligen likaså är mindre eller lika med det i fallet a) uppmätta värdet. Avvikel- sen hos kurvans sträckning beror på att då en läcka föreligger ökar flödet genom pumpen 50 varigenom pumpmotorn endast behöver pumpa mot ett lägre undertryck 10 än i fallet a), varigenom motorströmmen imo, också blir lägre. »i-»v *lill

Claims (9)

* 523 229 fffif. un oo 9 ' Patentkrav
1. F örfarande för kontroll av funktionsdugligheten hos en behållare, särskilt en tank- avluftningsanordning för motorfordon, omfattande en tank (10), ett adsorptionsfilter (20) som är förbundet med tanken (10) via en anslutningsledning (12) och som uppvisar en ventilationsledning (22), samt en till densamma inkopplad tryckkälla (50), varvid medelst tryckkällan (50) alstras ett undertryck i behållaren och att det med ledning av tryckförloppet och/eller det från tryckkällan (50) avgivna flödet är möjligt att sluta sig till om en läcka föreligger, kännetecknat av att flödet från tryckkällan (50) leds till en insugningsdel (40) av motorfordonets förbränningsmotor.
2. Förfarande enligt krav 1, kännetecknat av att behållaren och en relativt densamma parallellkopplad referensläcka (81) växelvis påverkas av undertryck och att såväl vid undertryck i behållaren som i referensläckan (81) registreras tryckförloppet eller det från tryckkällan (50) avgivna flödet och värdena jämförs med varandra, varigenom det är möjligt att sluta sig till om en läcka föreligger.
3. Förfarande enligt krav 1 eller 2, kännetecknat av att för bestämning av tryckförloppet och/eller det avgivna flödet registreras åtminstone en driftsparameter hos tryckkällan (50) vid alstrandet av undertrycket, varigenom det är möjligt att sluta sig till om en läcka föreligger.
4. Förfarande enligt krav 3, kännetecknat av att den elektriska strömförbrukningen hos tryckkällan (50) och/eller den pålagda elektriska spänningen över tryckkällan (50) och/eller varvtalet hos densamma läggs till grund för driftsparametrama.
5. Förfarande enligt något av krav 2-4, kännetecknat av att referensläckan (81) är anordnad att vara inkopplingsbar parallellt med behållaren eller tankavluftningsanordningen.
6. Anordning för kontroll av funktionsdugligheten hos en behållare, särskilt en tank- avluftningsanordning för motorfordon, omfattande en tank (10), ett adsorptionsfilter (20) som är förbundet med tanken (10) via en anslutningsledning (12) och som uppvisar en /O : : : .: ..... ' ' ' ventilationsledning (22), samt en till densamma inkopplad tryckkälla (50), varvid tryckkällans (50) matarriktning är inställd på så sätt, att ett undertryck alstras i behållaren medelst tryckkällan (50) och att en elektrisk kopplingskrets är anordnad för registrering och utvärdering av åtminstone en driftsparameter hos tryckkällan (50) när det råder undertryck i behållaren, kännetecknad av att utloppet från tryckkällan (50) via en returledning (53) är anslutbart till en insugningsdel (40) av motorfordonets förbränningsmotor.
7. Anordning enligt krav 6, kännetecknad av att en referensläcka (81) är anordnad parallellt med behållaren, vilken, som alternativ till behållaren, medelst ett kopplingsmedel (70) är förbindbar med tryckkällan (50).
8. Anordning enligt något av krav 6 eller 7, kännetecknad av att de driftsparametrar som är kännetecknande fór tryckkällans (50) matarflöde är dess elektriska strömförbrukning och/eller den pålagda elektriska spänningen och/eller dess varvtal.
9. Anordning enligt något av krav 6-8, kännetecknad av att tryckkällan (50) är en pump, särskilt en vingpump.
SE0101288A 2000-04-13 2001-04-11 Förfarande och anordning för miljövänlig täthetskontroll av en behållare SE523229C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE10018441A DE10018441B4 (de) 2000-04-13 2000-04-13 Verfahren und Vorrichtung zur umweltschonenden Dichtheitsprüfung eines Behältnisses

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0101288D0 SE0101288D0 (sv) 2001-04-11
SE0101288L SE0101288L (sv) 2001-10-14
SE523229C2 true SE523229C2 (sv) 2004-04-06

Family

ID=7638682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0101288A SE523229C2 (sv) 2000-04-13 2001-04-11 Förfarande och anordning för miljövänlig täthetskontroll av en behållare

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6550315B2 (sv)
JP (1) JP4737860B2 (sv)
DE (1) DE10018441B4 (sv)
FR (1) FR2807835A1 (sv)
SE (1) SE523229C2 (sv)

Families Citing this family (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6604407B2 (en) * 2001-04-03 2003-08-12 Denso Corporation Leak check apparatus for fuel vapor purge system
DE10116693A1 (de) * 2001-04-04 2002-10-17 Bosch Gmbh Robert Beheizbare Tankleckdiagnoseeinheit insbesondere für Kraftfahrzeuge
DE10126521B4 (de) * 2001-05-30 2006-05-04 Robert Bosch Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Tankleckdiagnose bei erhöhter Brennstoffausgasung
DE10129695A1 (de) 2001-06-22 2003-01-30 Bosch Gmbh Robert Verfahren und Vorrichtung zur Tankleckdiagnose mittels einer Referenzmessmethode
DE10136183A1 (de) * 2001-07-25 2003-02-20 Bosch Gmbh Robert Verfahren und Steuergerät zur Funktionsdiagnose eines Tankentlüftungsventils einer Brennstofftankanlage insbesondere eines Kraftfahrzeuges
DE10163923A1 (de) * 2001-12-22 2003-07-03 Mahle Filtersysteme Gmbh Be- und Entlüftungseinrichtung des Kraftstoff-Tankes eines Verbrennungsmotors
JP3776811B2 (ja) 2002-01-11 2006-05-17 トヨタ自動車株式会社 燃料蒸気パージシステムの故障診断装置
JP3896588B2 (ja) * 2002-06-28 2007-03-22 株式会社デンソー エバポリークチェックシステム
JP2004162685A (ja) * 2002-09-18 2004-06-10 Nippon Soken Inc 蒸発燃料漏れ検査装置
DE10243807B4 (de) * 2002-09-20 2013-08-01 Robert Bosch Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Dichtheitsprüfung eines Behälters
JP4250972B2 (ja) * 2003-02-13 2009-04-08 スズキ株式会社 内燃機関の蒸発燃料制御装置
US7036359B2 (en) 2003-07-31 2006-05-02 Aisan Kogyo Kabushiki Kaisha Failure diagnostic system for fuel vapor processing apparatus
JP4344995B2 (ja) * 2003-08-25 2009-10-14 株式会社デンソー 燃料蒸気漏れ検査モジュール
JP4211057B2 (ja) * 2003-08-25 2009-01-21 株式会社デンソー 燃料蒸気の漏れ検査モジュール
JP4007299B2 (ja) 2003-10-07 2007-11-14 トヨタ自動車株式会社 燃料処理システムの故障診断装置
JP4322799B2 (ja) * 2004-03-25 2009-09-02 株式会社日本自動車部品総合研究所 内燃機関の蒸発燃料処理装置
JP4356991B2 (ja) * 2004-11-02 2009-11-04 株式会社デンソー エバポガスパージシステムのリーク診断装置
JP4361889B2 (ja) * 2005-04-11 2009-11-11 株式会社デンソー リーク検査装置及び燃料蒸気処理装置
JP2007218161A (ja) * 2006-02-16 2007-08-30 Denso Corp ベーン式ポンプ装置およびそれを用いたリークチェックシステム
JP2008090094A (ja) * 2006-10-04 2008-04-17 Sharp Corp バックライト装置
EP2333291B1 (de) * 2009-11-30 2014-01-08 Ford Global Technologies, LLC Kraftstofftank
FR2958691B1 (fr) * 2010-04-13 2012-05-04 Continental Automotive France Procede et dispositif de diagnostic de vanne de purge pour vehicule a motorisation hybride.
DE102010017542A1 (de) 2010-06-23 2011-12-29 Dr. Ing. H.C. F. Porsche Aktiengesellschaft Prüfverfahren und Prüfanordnung zum Überprüfen des Austretens von flüssigem Kraftstoff aus einer Entlüftungseinrichtung eines Kraftstoffbehälters
US8560167B2 (en) 2011-02-18 2013-10-15 Ford Global Technologies, Llc System and method for performing evaporative leak diagnostics in a vehicle
DE102012209538B4 (de) * 2012-06-06 2014-05-22 Continental Automotive Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Überprüfen der Funktionstüchtigkeit von Hydraulikkomponenten in einem Abgasnachbehandlungssystem für ein Kraftfahrzeug
US9284922B2 (en) * 2013-01-29 2016-03-15 Ford Global Technologies, Llc Controlling the closing force of a canister purge valve prior to executing leak diagnostic
JP2014156787A (ja) 2013-02-14 2014-08-28 Denso Corp エバポガスパージシステムのリーク診断装置
JP6654524B2 (ja) * 2016-03-15 2020-02-26 愛三工業株式会社 車両用ガス処理装置
WO2017159227A1 (ja) * 2016-03-15 2017-09-21 愛三工業株式会社 車両用ガス処理装置
DE102016210570A1 (de) * 2016-06-14 2017-12-14 Robert Bosch Gmbh Tankentlüftungsmodul sowie Brennkraftmaschine mit derartigem Modul
DE102016225206A1 (de) * 2016-12-15 2018-06-21 Volkswagen Aktiengesellschaft Verfahren zur Prüfung der Dichtheit eines Kraftstofftanksystems einer Brennkraftmaschine
CN110318898A (zh) * 2018-03-30 2019-10-11 联合汽车电子有限公司 泄漏诊断装置及方法
EP3575587B1 (en) 2018-05-31 2024-05-22 Stoneridge, Inc. Evaporative emissions control system leak check module including first and second solenoid valves
CN109752028A (zh) * 2018-12-29 2019-05-14 中国第一汽车股份有限公司 汽油车油箱盖开启正压检测方法

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5299544A (en) * 1991-06-17 1994-04-05 Honda Giken Kogyo Kabushiki Kaisha Evaporative fuel-purging control system for internal combustion engines
DE4124465C2 (de) * 1991-07-24 2002-11-14 Bosch Gmbh Robert Tankentlüftungsanlage und Kraftfahrzeug mit einer solchen sowie Verfahren und Vorrichtung zum Prüfen der Funktionsfähigkeit einer solchen
US5273020A (en) * 1992-04-30 1993-12-28 Nippondenso Co., Ltd. Fuel vapor purging control system for automotive vehicle
JP3116556B2 (ja) * 1992-06-08 2000-12-11 株式会社デンソー 内燃機関の燃料タンク系の気密チェック装置
US5390645A (en) * 1994-03-04 1995-02-21 Siemens Electric Limited Fuel vapor leak detection system
DE19502776C1 (de) * 1995-01-25 1996-06-13 Siemens Ag Tankentlüftungsanlage für ein Kraftfahrzeug und Verfahren zum Überprüfen deren Funktionsfähigkeit
US5483942A (en) * 1995-02-24 1996-01-16 Siemens Electric Limited Fuel vapor leak detection system
DE19538775A1 (de) * 1995-10-18 1997-04-24 Bosch Gmbh Robert Verfahren zur pneumatischen Prüfung der Funktionsfähigkeit einer Tankentlüftungsanlage
DE19625702A1 (de) 1996-06-27 1998-01-02 Bosch Gmbh Robert Verfahren und Vorrichtung zur Dichtheitsprüfung eines Behältnisses
DE19636431B4 (de) * 1996-09-07 2009-05-14 Robert Bosch Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Prüfung der Funktionsfähigkeit einer Tankentlüftungsanlage
US5817925A (en) * 1997-03-26 1998-10-06 Siemens Electric Limited Evaporative emission leak detection system
JPH1130158A (ja) * 1997-05-12 1999-02-02 Denso Corp 蒸発燃料蒸散防止装置
US6089081A (en) * 1998-01-27 2000-07-18 Siemens Canada Limited Automotive evaporative leak detection system and method
DE19809384C2 (de) * 1998-03-05 2000-01-27 Bosch Gmbh Robert Verfahren zur Prüfung der Funktionsfähigkeit einer Tankentlüftungsanlage
US6161423A (en) * 1998-03-20 2000-12-19 Unisia Jecs Corporation Apparatus and method for diagnosing leaks of fuel vapor treatment unit
JP3326113B2 (ja) * 1998-06-10 2002-09-17 株式会社ユニシアジェックス 蒸発燃料処理装置のリーク診断装置
US6119663A (en) * 1998-03-31 2000-09-19 Unisia Jecs Corporation Method and apparatus for diagnosing leakage of fuel vapor treatment unit
JP3516599B2 (ja) * 1998-11-16 2004-04-05 株式会社日立ユニシアオートモティブ 蒸発燃料処理装置のリーク診断装置
JP3621297B2 (ja) * 1999-06-30 2005-02-16 株式会社日立ユニシアオートモティブ 蒸発燃料処理装置の故障診断装置

Also Published As

Publication number Publication date
DE10018441A1 (de) 2001-10-25
US20010029776A1 (en) 2001-10-18
FR2807835A1 (fr) 2001-10-19
DE10018441B4 (de) 2005-12-29
SE0101288D0 (sv) 2001-04-11
JP4737860B2 (ja) 2011-08-03
SE0101288L (sv) 2001-10-14
US6550315B2 (en) 2003-04-22
JP2002004959A (ja) 2002-01-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE523229C2 (sv) Förfarande och anordning för miljövänlig täthetskontroll av en behållare
US9212633B2 (en) Device for selectively regenerating or performing tank leakage diagnosis of a tank ventilation system
CN105526025B (zh) 蒸发燃料净化系统
US9664154B2 (en) Integral purge ejector tee arrangement in a turbocompressor
JP5582367B2 (ja) 蒸発燃料処理装置
US9835120B2 (en) Integral purge ejector tee arrangement in a turbocompressor
JP2005188448A (ja) 内燃機関の燃料供給系制御装置
US9206773B2 (en) Fuel system
JP3589632B2 (ja) 低エンジン吸気系真空用蒸発ガス排出装置
JP2013545933A (ja) タンク浄化が改善された内燃機関
JP2004190639A (ja) エバポパージ装置付き燃料タンクの気密診断装置
CN108223197A (zh) 内燃机的蒸发燃料处理装置
CN111550312B (zh) 内燃机的异常判定装置
CN109752028A (zh) 汽油车油箱盖开启正压检测方法
US20220090569A1 (en) Method for dewatering an operating substance, dewatering device and operating-substance supply device
CN107191293B (zh) 通用发动机用的燃料供给设备
JP2003530513A (ja) 車両タンク通気装置の気密検査方法
JP2020112121A (ja) 蒸発燃料処理装置
US20210270212A1 (en) Tank ventilation
US8166955B2 (en) Fuel vapor separator with evaporative emissions chamber and marine fuel system and engine therewith
CN116917155B (zh) 用于燃料箱压力控制泵的系统和方法
CN220319646U (zh) 一种电子控压油驱式油气分离系统
US9878612B2 (en) Fuel container with liquid separator that can be pneumatically emptied
JP2005054696A (ja) 燃料蒸発ガス制御システムのリーク診断装置
CN116335793A (zh) 一种电子控压油驱式油气分离系统

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed