SE517988C2 - Videokonferenssystem för att förmedla information - Google Patents

Videokonferenssystem för att förmedla information

Info

Publication number
SE517988C2
SE517988C2 SE9902626A SE9902626A SE517988C2 SE 517988 C2 SE517988 C2 SE 517988C2 SE 9902626 A SE9902626 A SE 9902626A SE 9902626 A SE9902626 A SE 9902626A SE 517988 C2 SE517988 C2 SE 517988C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
image
image display
room
video conferencing
conferencing system
Prior art date
Application number
SE9902626A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9902626D0 (sv
SE9902626L (sv
Inventor
Per Nystedt
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Priority to SE9902626A priority Critical patent/SE517988C2/sv
Publication of SE9902626D0 publication Critical patent/SE9902626D0/sv
Priority to PCT/SE2000/001409 priority patent/WO2001003435A1/en
Priority to EP00946696A priority patent/EP1201083A1/en
Publication of SE9902626L publication Critical patent/SE9902626L/sv
Priority to NO20016168A priority patent/NO20016168L/no
Publication of SE517988C2 publication Critical patent/SE517988C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/14Systems for two-way working
    • H04N7/15Conference systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

517 988 l Tekniskt problem.
Det övergripande problemet är att erhalla ett videokonferenssystem sä att àhörarna vid till exempelvis en föreläsning eller annan undervisningssituation fàr en känsla av att den som undervisar befinner sig i rummet och att han kan aktivera de som blir undervisade fysiskt kan pàverka arbetsmaterialet. Vid en undervisningssituation av videokonferenstyp enligt den teknik som rader idag sa ser man läraren pà en Tv-skärm som pratar och eventuellt ritar pa en tavla eller använder nàgon annan typ av hjälpmedel för att förmedla sitt budskap. De som blir undervisade sitter hela tiden passiva och tittar pà. De kan àtminstone ej deltaga aktivt i den framställnig som läraren gör. Vidare sä upplever åhörarna, vilket i och för sig är riktigt, att läraren befinner sig i en annan rumslig värld än vad de undervisade befinner sig i. Problemet är da att skapa ett videokonferenssystem som gör att läraren kommer in i samma tredimensionella system som det fysiska rummet utgör där de undervisade sitter. Ett ytterligare problem som föreliggande uppfinning löser är att aktivera de som undervisas genom att de kan paverka undervisningsmaterialet med hjälp av lärarens instruktioner. Mycket forskning inom undervisning pekar pá att de som undervisar skall förmà de undervisade att bli aktiva för att det förmedlade budskapet skall na fram.
Uppfinningen löser även problemet med att läraren skall ha ögonkontakt med åhörarna i vissa lägen och ögonkontakt med undervisningsmaterialet i vissa lägen under undervisningen.
Undervisning med den tidigare tekniken, med TV-skärmar och kameror, far ofta till följd att läraren i vissa lägen nästan star med ryggen mot áhörarna. 517 9ss :s Teknisk lösning.
Den tekniska lösningen beskrivs i vad som anges i patentkrav 1.
Fördelar.
Genom föreliggande uppfinning förbättras videokonferenssystem pá sa sätt att distanspresentatíoner pàminner om presentationer som sker pà plats vad gäller närvarokänsla.
Genom överlagringen av bilder sà erhálls möjlighet för en föreläsare att i realtid kommentera en bild och i denna bild Visa var eventuella förändringar skall utföras.
Personer som befinner sig pà annan ort har möjlighet att träda fram i fullskalig figur och kan tillsammans med närvarande personer diskutera och debattera kring materialet.
Distribuerat samarbete utnyttjar samma teknik som lokalt samarbete.
Konferenser där ett antal av medverkande befinner sig pà annan plats kan hållas eftersom föreläsnings- och presentationsmöjligheterna för fysiskt närvarande och ”elektroniskt” närvarande liknar varandra.
Figurförteckning Figur l visar en schematisk skiss över ett undervisningsrum med àhörare.
Figur 2 visar en schematisk skiss över det rum där en föredragshållare befinner sig. 517 988 Detaljerad beskrivning. lf För att underlätta förstäelsen av uppfinningen ges i det följande en beskrivning över den konfiguration som videokonferenssystemet har samt ett exempel pä hur uppfinningen realiseras.
I figur l visas en stor rektangel som symboliserar ett första rum där det finns ett ovalt bord med ett antal sittplatser som är markerade som halvcirklar i figuren. Dessa sittplatser är ämnade för deltagare i en videokonferens. Vidare sä finns i detta rum ett antal kameror som filmar deltagarna och är kopplade till nagot kommunikationsnät för överföring av ljud och bild till ett eller flera pà distans belägna rum där det finns personer som man önskar kommunicera med. En av dessa kameror filmar även en bildvisningsyta eller projektorduk.
Vidare finns tva stycken projektorer som projicerar rörliga bilder pà bildvisningsytan.
Bildvisningsytan utgörs helt eller till viss del av en elektronisk whiteboard som i normalfallet är vit. Den utgörs av en interaktiva whiteboard, där man kan styra t ex en Windowsapplikation genom att trycka med fingrarna och rita med speciella pennor. Pá denna bildvisningsyta projiceras av den ena av de i figuren visade projektorerna en rörlig bild av den eller de som föreläser i det pà distans belägna rummet.
Projektionen täcker hela bildvisningsytan. Den andra projektorn projicerar en bild av nagon typ av undervisningsmaterial som föreläsaren använder. Det kan vara en bild av en datorskärm, OH-film eller dyligt. Denna projektion täcker endast en del av bildvisningsytan.
Bildvisningsytan kan ocksa vara gjord pä sä sätt att en del av ytan utgörs av en whiteboard som inte bara fungerar som en inenhet utan ocksa fungerar som en utenhet och sàledes utan projektor alstrar en bild pà ytan. Med utenhet menas att man 517 988 ä.. via en dator kan skicka bilder till tavlan som i sin tur presenterar dem.
När det är ett flertal personer som pà distans deltar i konferensen är det lämpligt att komplettera rummet med ett antal projektionsdukar som visar dessa personer. (ej visat) I figur 2 visas ett av de pà distans belägna videkonferensrummen där en person blir filmad av en videokamera vilken är visad i figuren. Denna bild blir sedan av en projektor projicerad pä bildvisningsytan i det första rummet. Vidare visas bakom en person en företrädesvis svart skärm som personen blir filmad emot. Personen blir filmad i helfigur och blir sedan i det första rummet projicerad i helfigur pà bildvisningsskärmen.
I detta rum finns även en visningsskärm sà att personen i detta rum ser en projicerad bild av bildvisningsytan.
När sedan föreläsaren vänder sig och tittar mot undervisningsmaterialet blir han filmad fràn sidan av den kamera som finns i rummet och àhörarna i det första rummet ser honom fràn sidan. När han sedan pekar mot undervisningsmaterialet sä upplever áhörarna i det första rummet att han pekar i samma vertikalplan som undervisningsmaterialet befinner sig. Detta innebär att föreläsaren ej har ryggen mot àhörarna när han tittar pà sitt undervisningsmaterial. Vill föreläsaren sedan att nágon av àhörarna skall ändra nagot i det material som föreläsaren har sà ber han att de gár fram till bildvisningsytan och trycker, ritar eller pà annat sätt förändrar materialet varvid den elektroniska whiteborden effektuerar ändringen. I övrigt finns i samtliga konferensrum datorer, till àhörare och den som föreläser, som är kopplade till den digitala whiteboarden sá att de även kan följa undervisningsmaterialet som visas pá den digitala whiteboarden via datorn. 517 988 é Föreläsaren ser alltsá förändringar som görs när en àhörare gör förändringen direkt pà den digitala whiteboarden. Kameran i detta rum är placerad i ungefär rät vinkel med visningsskärmen i horisontellplanet.
När det gäller typen av information som överlagras pà bildvisningsytan förtjänas att pàpeka att den ena videobilden skapas i realtid medan den andra bilden är tidigare skapad som ett underlag för diskussion eller utgör nagon typ av undervisningsmaterial.
Ett tänkbart scenario är följande.
En samling personer fràn utvecklingsavdelningen har samlats i det första konferensrummet för att se över ett förslag angáende förändring av produktionsprocessen som tillämpas i företaget.
Presentationen av förslaget har precis börjat, den bestàr av ett antal flödesscheman gjorda i PowerPoint. Deltagarna kan antingen välja att följa presentationen pà det elektroniska whiteboarden, som tjänar som presentationsyta, eller att följa presentationen pà sin egen dator som är förbunden med presentationsdatorn via nàgon typ av nätverk.
Under presentationens gäng dyker kritik upp fràn någon av deltagarna, det gäller ett visst flödesschema som enligt kritikern inte skulle vara komplett. Kritikern ombeds av presentatören att visa vad denne mena vilket han gör.
Det visar sig dock att inte alla delar kritikerns àsikt.
Personen som sitter inne med den specifika kunskapen som skulle kunna lösa problemet jobbar i Oslo, denne s.k. expert ”rings upp” (via exempelvis Netmeeting) och en videokonferens har startat. Han befinner sig dá i ett konferensrum som är uppbyggt enligt vad figur 2 visar. 517 988 ? Efter en kort presentation av problemet reser sig den s.k. experten upp frän sin plats som hela tiden har varit synlig i en skärm (ej visad i figur l) som befinner sig vid sidan om bildvisningsytan i figur 1. Han har blivit videofilmad pà konventionellt sätt av en kamera varvid bilden pä konventionellt sätt överförts och sedan projicerats pà skärmen.
Han försvinner sedan ur bild och placerar sig i den position som personen i figur 2 bifinner sig.
Dä dyker han upp pà bildvisningsytan bredvid det material som diskuteras.
Ifràn denna plats visar nu experten med handen riktad mot den visningsskärm som han har i rummet var ändringar skall göras.
Deltagarna i det första rummet ser hela hans person (i naturlig storlek) och hans hand i samma plan som powerpoint bilden. Nàgon av deltagarna i det första rummet gàr nu fram till den elektroniska whiteboarden och pàverkar den sä att föreslagen ändring blir genomförd. Experten kan dä se att denna person gör pà rätt sätt genom att titta pà visningsskärmen.
Uppfinningen är inte begränsad till det ovan givna exemplet utan kan även användas i alla sammanhang och undervisningssituationer där man vill erhálla en hög närvarokänsla vid distanssamarbeten och undervisning.

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 35 517 988 s Patentkrav l.Videokonferenssystem för att förmedla information via ett kommunikationsnät, innefattande àtminstone tvà pà distans belägna rum, vilka rum vardera innefattar àtminstone en bildvisningsyta, en kameraanordning och en bildalstrare medelst vilka systemet är anordnat att tillhandahålla dubbelriktad informationsförmedling mellan rummen, och varvid àtminstone en av nämnda bildvisningsytor mottager bildinformation av olika typ fràn tva eller flera bild- alstrare, kânnetecknat av att en första bild av hela eller del av en av bildvisningsytorna registreras, att en person framför nämnda bildvisningsyta, i ett första rum, registreras separat, att respektive bilder integreras till en helhet och presenteras i ett andra rum, varvid personens agerande i det första rummet upplevs pà motsvarande sätt som i det första rummet, via den integrerade bilden, i det andra rummet. .Videokonferenssystem enligt krav 1, kännetecknat av att en bildalstrare anordnad i det första rummet är kopplad via ett kommunikationsnät till àtminstone en kameraanordning anordnad i det andra rummet, varvid kameraanordningen avbildar en eller flera personer i det andra rummet tillsammans med åtminstone en bildvisningsyta. .Videokonferenssystem enligt krav 2, kännetecknat av att den förmedlade bildinformationen fràn kameraanordningen i det andra rummet till bildalstraren i det första rummet projiceras av en projektor pá àtminstone en bildvisnings- yta i det första rummet. .Videokonferenssystem enligt krav 3, kännetecknat av att projektorn i det första rummet projicerar bild- informationen över hela bildvisningsytan, varvid den avbildade personen eller personerna kan röra sig över hela bildvisningsytan. 5.Videokonferenssystem enligt nagot av kraven 3-4, 10 15 20 25 30 35 10. ll. 517 988 9 kännetecknat av att en andra projektor i det första rummet projicerar information frán en andra bildalstrare i det första rummet pà en del av bildvisningsytan. .Videokonferenssystem enligt nagot av kraven 3-5, kännetecknat av att en kameraanordning, anordnad i det första rummet, är anordnad att avbilda en eller flera i deltagare tillsammans med åtminstone en bildvisningsyta, vidare är kameraanordningen kopplad via ett kommunikationsnät till àtminstone en bildalstrare anordnad i det andra rummet, varvid en projektor anordnad i det andra rummet projicerar bildinformationen frán det första rummet pä bildvisningsytan anordnad i det andra rummet. .Videokonferenssystem enligt nàgot av föregàende krav, kännetecknat av att nämnda bildvisningsytor helt eller till viss del utgörs av elektroniska whiteboard. .Videokonferenssystem enligt krav 7, kännetecknat av att den elektroniska whiteboarden är en interaktiv whiteboard. .Videokonferenssystem enligt nagot av föregàende krav, kännetecknat av att minst en av den bildinformation som projiceras pà nämnda bildvisningsytor är skapad i realtid. Videokonferenssystem enligt nàgot av kraven 7-9, kännetecknat av att nämnda whiteboard är en inenhet, varvid applikationer kan styras genom att trycka med fingrarna eller rita med pennor pà whiteboarden, varvid nämnda whiteboard effektuerar eventuella ändringar. Videokonferenssystem enligt nagot av kraven 7-10, kännetecknat av att nämnda whiteboard är en utenhet, varvid nämnda whiteboard är anordnad att presentera bildinformation skickad via en dator.
SE9902626A 1999-07-06 1999-07-06 Videokonferenssystem för att förmedla information SE517988C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9902626A SE517988C2 (sv) 1999-07-06 1999-07-06 Videokonferenssystem för att förmedla information
PCT/SE2000/001409 WO2001003435A1 (en) 1999-07-06 2000-06-30 Video conference system for transmission of information
EP00946696A EP1201083A1 (en) 1999-07-06 2000-06-30 Video conference system for transmission of information
NO20016168A NO20016168L (no) 1999-07-06 2001-12-18 Videokonferansesystem for overföring av informasjon

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9902626A SE517988C2 (sv) 1999-07-06 1999-07-06 Videokonferenssystem för att förmedla information

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9902626D0 SE9902626D0 (sv) 1999-07-06
SE9902626L SE9902626L (sv) 2001-01-07
SE517988C2 true SE517988C2 (sv) 2002-08-13

Family

ID=20416434

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9902626A SE517988C2 (sv) 1999-07-06 1999-07-06 Videokonferenssystem för att förmedla information

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1201083A1 (sv)
NO (1) NO20016168L (sv)
SE (1) SE517988C2 (sv)
WO (1) WO2001003435A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102238363A (zh) * 2010-04-28 2011-11-09 黄金富 采用蓝牙耳麦的视像会议系统和相应方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH02159189A (ja) * 1988-12-13 1990-06-19 Nec Eng Ltd テレビ会議システム
AU645914B2 (en) * 1991-07-15 1994-01-27 Hitachi Limited Picture codec and teleconference terminal equipment
US5751445A (en) * 1991-11-11 1998-05-12 Canon Kk Image transmission system and terminal device
US5689641A (en) * 1993-10-01 1997-11-18 Vicor, Inc. Multimedia collaboration system arrangement for routing compressed AV signal through a participant site without decompressing the AV signal
JPH07162823A (ja) * 1993-12-02 1995-06-23 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> 多地点間テレビ会議映像表示方式
US5896128A (en) * 1995-05-03 1999-04-20 Bell Communications Research, Inc. System and method for associating multimedia objects for use in a video conferencing system
US5657096A (en) * 1995-05-03 1997-08-12 Lukacs; Michael Edward Real time video conferencing system and method with multilayer keying of multiple video images
US5615338A (en) * 1995-05-24 1997-03-25 Titan Information Systems Corporation System for simultaneously displaying video signal from second video channel and video signal generated at that site or video signal received from first channel
GB2306274B (en) * 1995-10-13 2000-05-10 Gilbert Cowie Improvements in digital communication systems and in methods of transferring information
JP2858554B2 (ja) * 1996-02-27 1999-02-17 日本電気株式会社 テレビ会議システム

Also Published As

Publication number Publication date
WO2001003435A1 (en) 2001-01-11
SE9902626D0 (sv) 1999-07-06
NO20016168L (no) 2002-03-05
EP1201083A1 (en) 2002-05-02
NO20016168D0 (no) 2001-12-18
SE9902626L (sv) 2001-01-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Tang et al. VideoWhiteboard: video shadows to support remote collaboration
US5025314A (en) Apparatus allowing remote interactive use of a plurality of writing surfaces
US9143724B2 (en) Telepresence portal system
KR20200024441A (ko) 가상 및 증강 현실 강의실에서 인공지능 기능의 자동 장면 전환 기술을 이용한 스마트-원격 강의 방법 및 그 장치
CN110349456B (zh) 互动课堂的智能控制系统、远程控制终端及教室终端
Cooperstock The classroom of the future: enhancing education through augmented reality
US11831454B2 (en) Full dome conference
Kachach et al. The owl: Immersive telepresence communication for hybrid conferences
Agamanolis et al. Reflection of Presence: Toward more natural and responsive telecollaboration
Roussel Experiences in the design of the well, a group communication device for teleconviviality
Park et al. Talking through the eyes: User experience design for eye gaze redirection in live video conferencing
JP3741485B2 (ja) 遠隔協同授業システム
JP2005055846A (ja) 遠隔教育コミュニケーションシステム
SE517988C2 (sv) Videokonferenssystem för att förmedla information
Chagas et al. Exploring Practices and Systems for Remote Teaching
KR102619761B1 (ko) 텔레프리젠테이션 화상 회의 시스템을 위한 서버
Grebner Use of instructional material in universal teleteaching environments
JP3222042U (ja) 学習指導システム
JP2003333561A (ja) モニタ画面表示方法、端末装置及びテレビ会議システム
JPS6365789A (ja) テレビ会議用画像表示方法
JP2023175083A (ja) 情報伝達支援システム
Lewis et al. Whither video?—pictorial culture and telepresence
Maly et al. Virtual classrooms and interactive remote instruction
Sievert et al. Teleteaching-based on the multimedia collaboration service
Sponberg et al. New learning modes in the production of presence–distance techniques for education.

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed