SE512136C2 - Värmegenerator av typen visköstfluidum - Google Patents

Värmegenerator av typen visköstfluidum

Info

Publication number
SE512136C2
SE512136C2 SE9702301A SE9702301A SE512136C2 SE 512136 C2 SE512136 C2 SE 512136C2 SE 9702301 A SE9702301 A SE 9702301A SE 9702301 A SE9702301 A SE 9702301A SE 512136 C2 SE512136 C2 SE 512136C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
fluid
viscous fluid
chamber
heat
containing chamber
Prior art date
Application number
SE9702301A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9702301D0 (sv
SE9702301L (sv
Inventor
Takashi Ban
Hidefumi Mori
Kiyoshi Yagi
Tatsuya Hirose
Original Assignee
Toyoda Automatic Loom Works
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toyoda Automatic Loom Works filed Critical Toyoda Automatic Loom Works
Publication of SE9702301D0 publication Critical patent/SE9702301D0/sv
Publication of SE9702301L publication Critical patent/SE9702301L/sv
Publication of SE512136C2 publication Critical patent/SE512136C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24VCOLLECTION, PRODUCTION OR USE OF HEAT NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F24V40/00Production or use of heat resulting from internal friction of moving fluids or from friction between fluids and moving bodies

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air-Conditioning For Vehicles (AREA)
  • Fluid-Damping Devices (AREA)

Description

15 20 25 30 35 512 136 2 971003 C: \DOC\MD\4fl0116SB .DOC SM/MS Det viskösa fluidets fyllnadsgrad i värmekammaren är vanli- gen satt till exempelvis ett värde högre än 80 %, och vär- mekammaren är hermetiskt tillsluten medelst ett oljetät- ningselement eller ett axeltätningselement som är anordnat i värmekammaren kring drivaxeln för att därigenom förhindra läckage av det viskösa fluidet från värmningskammaren.
Utnyttjandet av ett fluidumfyllningsförhållande på mer än 80 % är baserat på det faktum att konventionella viskösa kopplingsanordningar, som utnyttjar samma värme- alstringsprincip som värmegeneratorn av visköst fluidumtyp, varvid denna fyllningsgrad har tillämpats på ett tillfreds- ställande sätt. I den viskösa kopplingsanordningen, används den viskösa oljan som ett arbetsmedium, och en ökning i vo- lymen av arbetsmedium som en följd av friktionsvärmealst- ring hos arbetsmedium utnyttjas för att åstadkomma en jus- terbar fluidkoppling mellan två kopplingsplattor för att överföra ett justerat moment från kopplingsanordningens in- gång till dess utgång. Således erfordras ofta i viskösa kopplingsanordningar att en stark anslutning som i huvudsak svarar mot en direktkoppling mellan de två kopplingsplat- torna anordnas för att överföra ett fullt moment från in- gången till utgången på kopplingsanordningen, varför fyll- nadsgraden av visköst fluidum måste vara sä hög som möj- ligt.
Inte desto mindre uppkommer värmegenereringen i den konventionella värmegeneratorn av visköst fluidumtyp som en följd av en klyvningsverkan pà det viskösa fluidet, vilket kvarhålles mellan värmekammarens innerväggar och de yttre ytorna på rotorelementet genom rotation av rotorelementet.
Värmealstringen från det viskösa fluidet förorsakar en ök- ning i dess temperatur, och därför en expansion av volymen hos det viskösa fluidet, liksom hos den luft som är inne- sluten i värmealstringskammaren. Därför kan ett förhärskan- de inre tryck i värmealstringskammaren öka beroende pá en ökning i expansionen hos volymen hos det viskösa fluidet W U 20 25 30 35 971003 C: \DOC\MD\l801165B .DOC SFI/MS 512 136 3 och luften. Då en volym som upptas av visköst fluidum i värmealstringskammaren är väsentligt större än den som upp- tas av luften i värmealstringskammaren, nämligen då fyll- ningsgraden för det viskösa fluidet i värmealstringskamma- ren är stor, kan det inre trycket i värmealstringskammaren avsevärt överskrida ett förutbestämt varaktigt tryck (det maximalt tillåtna trycket) för oljetätningen, som följd av en skillnad i den termiska expansionskoefficienten mellan det viskösa fluidet och luften. Som ett resultat kan skador uppstå på oljetätningen och läckage av visköst fluidum från värmealstringskammaren_uppkomma.
UPPFINNINGEN Ett ändamål med föreliggande uppfinning är därför att åstadkomma en värmegenerator av visköst fluidumtyp som har en god driftstillförlitlighet för lång driftstíd utan att därför förorsaka vare sig en skada på oljetätningsanord- ningen som ingår däri eller läckage av visköst fluidum från värmealstringskammaren därtill.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en förbättrad värmegenerator av visköst fluidum- typ med en tillräcklig och tillförlitlig värmealstringsför- måga utan tillförsel av konstruktionselement som kan föror- saka en ökning av tillverkningskostnaden för värmegenera- torn.
Enligt föreliggande uppfinning åstadkommes en värme- generator av visköst fluidumtyp som innefattar: ett husag- gregat som däri definierar en fluiduminnehàllande kammare för innehållande av visköst fluidum och en värmemottag- ningskammare för medgivande av genomströmning av värmeväx- lingsfluidum; en drivaxel som roterbart uppbärs av husag- gregatet och som drives roterbart av extern drivkälla, var- vid drivaxeln har en del därav som sträcker sig in i husag- gregatet; ett rotorelement som är monterat på en del av drivaxeln för att roteras i den fluiduminnehàllande kamma- 10 15 20 25 30 97100d C z \DOC\MD\480116SB.DOC SM/MS 512 156 4 ren, varvid rotorelementets rotation påför en klyvande ver- kan på det viskösa fluidet för att alstra värme; ett värme- överföringselement anordnat mellan den fluiduminnehållande kammaren och värmemottagningskammaren för överföring av värme från det viskösa fluidet till värmeväxlingsfluidet; ett tätningselement som är anordnat kring drivaxeln vid en plats intill den fluiduminnehållande kammaren för att för- hindra det viskösa fluidet fràn att läcka ut från den flui- duminnehållande kammaren; och ett arrangemang i vilket det viskösa fluidet fylls i den fluiduminnehållande kammaren till en förutbestämd volymetrisk fyllnadsgrad inom ett om- råde mellan 50 och 70 % med avseende pà en hel volym av den fluiduminnehållande kammaren.
Den fluiduminnehållande kammaren innefattar företrä- esvis en värmealstringskammare i vilken rotorelementet och drivaxeldelen är belägna, varvid vârmealstringskammaren är fluidumtätt tätad medelst tätningselementet som är anordnat intill delen på drivaxeln, så att läckage av det viskösa fluidet utmed drivaxelns periferi förhindras. Eftersom tät- ningselementet skyddas mot sönderbrytning eller slitage av det specifika arrangemanget med fyllnadsgraden av det vis- kösa fluidet i den fluiduminnehållande kammaren på värmege- neratorn, kan värmegeneratorn med visköst fluidum med största säkerhet få en lång driftslivslängd.
Den återstående volymen i den fluiduminnehållande kammaren för värmegeneratorn med visköst fluidum är bort- sett från volymen som är fylld med visköst fluidum företrä- desvis fylld med en icke oxiderande gas. Fyllningen med den icke oxiderande gasen i fluidumkammaren medger eliminering av luften från den fluiduminnehållande kammaren, varigenom följaktligen det viskösa fluidet kan förhindras att oxide- ra. Sålunda vidmakthàlles de kemiska och fysiska egenska- perna hos det viskösa fluidet oförändrade under värmealst- rarens långa driftslivslängd. Därför kan en stabil värme- 10 15 20 25 30 35 971003 C: \DOC\MD\4E0116SB.DOC Slå/MS 512 136 5 alstringsförmåga vidmakthàllas för den viskösa fluidumtyp- värmegeneratorn under dess driftslivslângd.
Den icke oxiderande gasen kan vara en kvâveförening, koldioxid, och en sällsynt gas innefattande heliumgas (He) neon (Ne) och argongas (Ar).
Vid den beskrivna värmealstraren av visköst fluidum- typ kan även om det viskösa fluidet i den fluiduminnehál- lande kammaren alstrar tillräckligt med värme för att avge en erforderligt hög temperatur, innehållet i fluidumkamma- ren, dvs det viskösa fluidet och den icke oxiderande gasen inte expanderas termiskt så att de får ett tryck högt ovan- för gränstrycket som tätningselementet som finns på värme- alstraren av visköst fludiumtyp kan fysikaliskt utstå. Sá- lunda är tätningselementet konstant utsatt för ett tillåtet tryck, varför tätningselementets mekaniska hàllfasthet kan vidmakthållas under en lång driftslivsängd. Om fyllnadsgra- den av det viskösa fluidet i den fluiduminnehállande behål- laren på värmealstraren är större än 70 %, förorsakar den termiska expansionen av det viskösa fluidet och gasinnehâl- let i den fluiduminnehállande kammaren en ökning i inner- tryck i den fluiduminnehállande kammaren till en hög tryck- nivå vilken värmealstrarens tätningselement inte kan utstå.
Som ett resultat härav kan fel uppstå genom att den herme- tiska tätningen av den fluiduminnehállande kammaren avbryts och därigenom tillåter det viskösa fluidet att läcka från den fluiduminnehállande kammaren. Å andra sidan, om fyllnadsgraden av visköst fluidum i den fluiduminnehállande kammaren är mindre än 50 %, kan mängden visköst fluidum som utsätts för klyvverkan som på- föres av rotationsrotorelementet i den fluiduminnehàllande_ kammaren vara otillräcklig för att alstra värme som skall tillföras motorfordonets värmesystem, varvid följaktligen värmealstringsförmágan hos värmealstraren med visköst flui- dum är låg.
W U 20 25 30 35 971003 C:\DOC\MD\4B011SSZ .DOC SH/HS 512 136 6 KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Ovan beskrivna och andra ändamål, särdrag och förde- lar med föreliggande uppfinning skall framgå tydligare av följande beskrivning med hänvisning till bifogade ritning- ar, där FIG l är en tvärsnittsvy av en värmegenerator av visköst fluidumtyp enligt ett första utförande av förelig- gande uppfinning; FIG 2 âr en grafisk bild som anger ett förhållande mellan fyllnadsgraden av visköst fluidum och förhärskande inre tryck i den fluiduminnehàllande kammaren; och FIG 3 är en tvärsnittsvy av en värmealstrare av visköst fluidumtyp enligt ett andra utförande av förelig- gande uppfinning.
BESKRIVNING AV DE FÖREDRAGNA UTFÖRANDENA Med hänvisning till FIG 1, re av visköst fluidumtyp enligt ett första utförande av fö- innefattar en värmealstra- religgande uppfinning ett husaggregat som är bildat av ett främre hus 1, en separeringsplatta 2, en bakre huskropp 3 och en tätande packning 4. Det främre huset 1, separerings- plattan 2, den bakre huskroppen 3 och den tätande packning- en 4 är arrangerade för att vara placerade mittför varand- ra, och kombineras ihop medelst ett flertal långa skruvbul- tar 5 (varav endast en visas i FIG 1). Separeringsplattan 2 och den bakre husstommen 3 bildar ett bakre hus 6 med en vätskeinloppskanal 9 och en vätskeutloppskanal (ej visad i FIG 1 men anordnad på ett motsvarande sätt som vätskeinlop- pet 9).
Det främre huset 1 är försett med en inneryta som har stor försänkning bildad däri för att vara vänd mot den främre ändytan av separeringsplattan 2 och definiera en värmealstringskammare 7. En bakre ändyta på separerings- plattan 2 och en inre väggyta på den bakre husstommen 3 bildar däremellan en värmemottagningskammare som är anord- 10 IS 20 25 30 35 571003 C: \DOC\HD\4BOIIGSI.DOC SM/MS 512 136 7 nad intill värmealstringskammaren 7. Separeringsplattan 2 isolerar värmemottagningskammaren 8 frán värmealstringskam- maren 7 och verkar som ett värmeöverföringsorgan mellan kamrarna 7 och 8. Värmemottagningskammaren 8 upptar en vär- meväxlingsvätska genom vätskeinloppskanalen 9, och avger vätskan från utloppskanalen mot ett yttre värmesystem, så- som ett motorfordons värmesystem. Värmeväxlingsvätskan cir- kulerar genom värmeupptagningskammaren 8 på värmealstraren och det yttre motorfordonsvärmesystemet.
Separeringsplattan 2 är centralt anordnad med pelar- liknande utsprång som utskjuter bakåt från separeringsplat- tan mot den inre ändytan av den bakre husstommen 3. Den bakre ändytan pà separeringsplattan 2 är försedd med en ra- diell väggdel 2b som är så formad att den sträcker sig ra- diellt från en del av den yttre ytan pà det pelarliknande utsprànget 2a. Den bakre ändytan pà separeringsplattan 2 är vidare försedd med ett flertal fenor 2c - 2f som sträcker sig periferiellt fràn en position intill inloppskanalen 9 mot en position intill utloppskanalen. Den pelarliknande delen 2a, den radiella väggdelen 2b och fenorna 2c - 2f hálles i kontakt med den inre ändytan på den bakre husstom- men 3 för att bilda flödeskanaler för värmeväxlingsvätskan i värmeupptagningskammaren 8.
Det främre huset 1 är centralt försett med en främre bussningsdel i vilken en lagringsanordning 11 inryms som roterbart uppbär en drivaxel 12. Drivaxeln 12 är försedd med en bakre del pà vilken en axiell hanspline l2a är for- mad och belägen i värmealstringskammaren 7.
Ett rotorelement 13 i form av en plan platta är mon- terat pá den bakre delen av drivaxeln 12, och är anordnat i värmealstringskammaren 7 för att roteras tillsamman med drivaxeln 12. Rotorelementet 13 har en central navdel i vilken en central borrning som har en axiell honspline 13a är bildad. Honsplinen 13a på rotorelementet 13 ingriper med hansplinen l2a pà drivaxeln 12. Rotorelementet 13 är axi- 10 U 20 25 30 35 971003 C : \DOC\HD\|B0116S8 .DOG SN/M-S 512 136 8 ellt förskjutbart med avseende på den bakre delen av driv- axeln 12 men kan inte utföra någon rotationsrörelse rela- tivt drivaxeln 12. Den axiella rörelsen av rotorelementet 13 med avseende på drivaxeln 12 uppkommer således då en ax- iell tryckkraft pàföres rotorelementet 13.
En oljetätningsanordning 10 i form av ett ringformigt tätningsorgan är anordnat kring drivaxeln 12 vid en främre del av värmealstringskammaren 7 för att hermetiskt täta värmealstringskammaren 7.
Dà värmegeneratorn av viskös fluidumtyp initialt sätts samman, påfylles visköst fluidum, t ex silikonolja ”F” i värmealstringskammaren 7. Om värmealstringskammaren 7 som däri inbegriper oljetätningsanordningen 10, den bakre delen av drivaxeln 12 och rotorelementet 13 har en väsent- lig inre volym ”Vt1" före pàfyllningen av silikonoljan, bör volymen ”VF” silikonolja som fylls i värmealstringskammaren 7 uppgå till mellan 50 och 70 % av värmealstringskammarens 7 väsentliga inre volym ”Vt1”. Även värmealstringskammaren 7 bildar en huvuddel av en fluiduminnehàllande kammare som kan innehålla det viskösa fluidet (silikonoljan), nämligen vart som helst där det ifyllda viskösa fluidet kan tränga in bör betraktas som en del av fluiduminnehállskammaren.
Följaktligen kan fyllnadsgraden "R" av visköst fluidum fluiduminnehàllskammaren definieras av en ekvation enligt följande.
R = VF/Vtl Fyllnadsgraden ”R” i värmegeneratorn av typen visköst fluidum enligt det första utförandet bör sättas till ett värde mellan 50 - 70 % och företrädesvis vara ungefär 60 % (R = 0,60).
Det skall inses att fyllnadsvolymen ”VF” av det viskösa fluidet (silikonoljan) är väsentligen mindre än den huvudsakliga inre volymen ”Vt1” i den fluiduminnehàllande 10 15 20 25 30 35 971003 C : \DOC\MD\4B011S$E.DOC SPI/MS 512 136 9 kammaren. Oavsett vilket, fördelas, så snart rotorelementet 13 börjar rotera, silikonoljan jämnt till alla delar av det lilla utrymmet mellan innerväggytorna på värmealstringskam- maren 7 och ytterytan på rotorelementet 13 på grundval av ytspänningsverkan hos silikonoljan, eftersom utrymmet mel- lan innerväggarna på värmealstringskammaren 7 och ytterytan på rotorelementet 13 är mycket litet. Därför kan det viskö- sa fluidet, dvs silikonoljan fyllas i värmealstringskamma- ren 7 till den ovannämnda utsträckningen "R", varvid det viskösa fluidet i värmealstringskammaren säkert kan alstra tillräckligt värme för att användas tillsammans med motor- fordonets värmesystem. - Vidare kan resten av volymen av den fluiduminnehál- lande kammaren, dvs den värmegenererande kammaren 7, som inte är fylld med visköst fluidum (exempelvis då fyllnads- graden ”R" av visköst fludium är satt till 60 %, varvid återstoden av volymen av den fluiduminnehàllande kammaren är 40 % av Vtl) kan fyllas med luft under atmosfäriskt tryck.
Resten av volymen i den fluiduminnehållande kammaren bör i alla fall företrädesvis fyllas med icke oxiderande gas, såsom kvävgas eller koldioxid eller en ädelgas såsom helium, neon, argon etc. Gasen fylles i den fluiduminnehál- lande kammaren under ett tryck som är under atmosfärstryck, vanligtvis ett tryck av 1 atm.
En remskiva 15 är fäst vid den främre änden av driv- axeln 12 medelst en skruvbult 14. Remskivan är ansluten till en yttre drivkälla såsom en fordonsmotor via en rem (ej visad) och därför drives drivaxeln 12 roterbart av mo- torfordonsmotorn för att rotera rotorelementet 13 i värme- alstringskammaren 7. Följaktligen påför rotationen av roto- relementet 13 en klyvande verkan på det viskösa fluidet, vilket kvarhålles mellan innerväggarna i värmealstringskam- maren 7 och rotorelementets 13 ytteryta. Sålunda alstrar det viskösa fluidet värme som i sin tur överföres till vär- W Ü 20 25 30 971003 C: \DOC\MD\Å80116SE .DOC SM/HS 512 156 10 meväxlingsvätskan som strömmar genom värmeupptagningskamma- ren 8. Värmevâxlingsvätskan avges från utloppskanalen till värmealstraren och bär med sig värmet till det yttre motor- fordonsvärmesystemet som värmer upp ett passagerarutrymmet pà motorfordonet.
Kurvan i FIG 2 anger ett resultat av mätningar som anger ett förhållande mellan fyllnadstillstándet R av det viskösa fluidet (abskissan) och det inre förhärskande trycket i värmealstringskammaren 7 med avseende på olika temperaturer, som en följd av värmealstring, fràn det viskösa fluidet. De valda temperaturerna för värmemätningen var 150°C, 200°C och 250°C. För att värmegeneratorn av visköst fluidumtyp skall kunna användas som en tilläggsvär- mekälla för ett motorfordonsvärmesystem bör värmegeneratorn företrädesvis alstra värme som uppvisar en temperatur mel- lan 200°C och 250°C. Om temperaturen hos det viskösa flui- det âr mindre än 150°C, kan värmeväxlingsvätskan i värme- upptagningskammaren 8 inte motta värme tillräckligt för att kunna användas tillsammans med motorfordonets värmesystem. ett motorkylvatten cirkulerar kring fordonsmotorn vilket an- Skälet till detta är att i motorfordonets värmesystem, vänds som värmeväxlingsvätska, och följaktligen har värme- växlingsvätskan i och för sig en relativt hög temperatur.
Som ett resultat härav kan om temperaturen hos det viskösa fluidet i värmealstringskammaren är relativt låg, ej en verksam värmeöverföring från det viskösa fluidet till vär- meväxlingsvàtskan i värmeupptagningskammaren 8 ej ske som en följd av en liten temperaturgradient. Å andra sidan, är ett visköst fluidum, som har en tillräcklig termisk mot- inte lätt till- gängligt och vore mycket dyrt om det vore tillgängligt. ståndskraft mot temperaturer över 250°C, Därför måste värmealstrare av visköst fluidumtyp vara kon- struerade så att temperaturen som uppnås av värmegenere- ringen i det viskösa fluidet konstant hålles under 250°C. 10 15 20 25 30 35 anno: :Anmnxcwocunuoxxssmooc sM/Ms 5 1 2 1 3 6 ll Från kurvan i FIG 2 framgår att även i fallet då tem- peraturen hos det viskösa fluidet är 250°C, då fyllnadsgra- den ”R” för det viskösa fluidet är satt till ett värde som är mindre än 0,7, det inre trycket "P" i värmealstringskam- maren 7 är mindre än 294,2 kPa vilket motsvarar det maxi- malt tillàtliga trycket som konventionella oljetàtningsan- ordningar kan motstå.
Fördelarna med värmealstrare av visköst fluidumtyp enligt det första utförandet framgår nedan. (a) Fyllnadsgraden ”R” för det viskösa fluidet i vär- mealstringskammaren 7 sätts till ett värde under 0,7 (70 %). Som ett resultat, då det viskösa fluidet ”F” i vär- mealstringskammaren 7 alstrar värme som en följd av roto- relementets 13 rotation, överstiger det inre förhärskande trycket i värmealstringskammaren 7 inte 294,2 kPa. Därför vare sig skadas eller förstörs oljetätningsanordningen 10.
Oljetätningsanordningen 10 kan nämligen därigenom utgöras av en konventionell oljetätningsanordning som har en medel- tryckmotståndskraft uppgående till 294,2 kPa och som finns lätt tillgänglig på marknaden. (b) Oljetätningsanordningen 10, som hermetiskt tätar den fluiduminnehållande kammaren, vilken väsentligen utgö- res av den värmealstrande kammaren 7 utsätts inte för ett orimligt tryck som en följd av en ökning av det inre tryck- et ”P” på värmealstringskammaren 7 under drift av värme- alstraren för visköst fluidum. Därför kan den driftsmässiga livslängden för oljetätningsanordningen 10, i sig vara tillräckligt lång. (c) Tätningsanordningen 10 kan utgöras av någon av de konventionella billiga oljetätningsanordningarna som finns tillgängliga på marknaden. Därför kan tillverkningskostna- den för värmealstraren för visköst fluidum i sig hållas låg samtidigt som den driftsmässiga livslängden för oljetät- ningsanordningen som ingår däri och driftstillförlitlighe- ten hos värmealstraren förbättras. 10 Ü 20 25 30 35 971003 C:\DOC\MD\GBOIIGSB.DOC SFI/HS 512 156 12 (d) Då en icke-oxiderande gas, såsom kvävgas fylls i en del av värmealstringskammaren 7 bortsett från den med visköst fluidum fyllda delen därav, kan nedbrytningen av det viskösa fluidumet såsom silikonoljan som en följd av oxideringen vid hög temperatur verksamt förhindras. Därför kan de kemiska och fysiska egenskaperna hos silikonoljan vidmakthàllas oförändrade under en lång driftslivslängd för värmealstraren för visköst fluidum. Sålunda kan värmealst- ringsförmàgan hos värmealstraren för visköst fluidum vid- makthàllas stabilt under en lång driftslivslängd hos värme- alstraren. Den beskrivna värmealstraren för visköst fluidum enligt det första utförandet av föreliggande uppfinning kan modifieras pà ett sätt som anges nedan. (1) En solenoidkoppling kan vara anordnad mellan rem- skivan 15 och drivaxeln 12 pà värmealstraren, så att en driveffekt från fordonsmotorn kan överföras till drivaxeln 12 via solenoidkopplingen. Sålunda kan driveffekten från den yttre drivkällan till värmealstraren av visköst flui- dumtyp ske på kontrollerat sätt medelst en externt tillförd styrsignal.
FIG 3 visar det andra utförandet av föreliggande upp- finning. Värmealstraren av visköst fluidumtyp i det andra utförandet som visas i FIG 3 skiljer sig från värmealstra- ren enligt det första utförandet i FIG 2 genom att en yt- terligare subsidiär fluiduminnehàllande kammare 20 som ar- betar som en fluidumreservoir är anordnad intill värmealst- ringskammaren 7 för att lagra det viskösa fluidumet F däri.
Den subsidiära fluiduminnehàllande kammaren 20 definieras mellan den bakre ändytan på separationsplattan 2 och den bakre husstommen 3, och värmeupptagningskammaren 23 som har samma funktion som kammaren 8 i det första utförandet i FIG l är anordnad kring den subsidiära fluiduminnehàllande kam- maren 20. En inloppskanal 21 och en utloppskanal 22 är an- ordnade för införing resp avgivning av värmeväxlingsvätska till värmeavgivningskammaren 23. 10 15 20 25 30 971003 C:\DOC\I®\480116SB.DOC SM/MS 512 136 13 Separeringsplattan 2 för det bakre huset 6 är försedd med en fluidumáterföringsurtagning 24 och en fluidumtill- förselurtagning 25. Dessa urtagningar 24 och 25 är anordna- de för att förbinda vârmealstringskammaren 7 med den subsi- diära fluiduminnehàllande kammaren 20. Vârmealstraren av visköst fluidumtyp enligt det andra utförandet av förelig- gande uppfinning och dess fluiduminnehàllande kammare för innehållande visköst fluidum "F" är nämligen bildad av vär- mealstringskammaren 7 och den subsidiära fluiduminnehàllan- de kammaren 20.
Dà den huvudsakliga inre volymen av den värmealstran- de kammaren 7 upptas av oljetätningsanordningen 10, den bakre änden av drivaxeln 12, och rotorelementet 13 som be- tecknats med ”Vt1" innan pàfyllningen av det viskösa flui- dumet, betecknas den totala volymen av den subsidiära flui- Iduminnehállande kammaren 20 och de tvà urtagningarna 24 och 25 som ”Vt2”, och den volymetriska mängden visköst fluidum som fylls i värmealstringskammaren 7 och den subsidiära fluiduminnehàllande kammaren 20 med ”VF2", varvid fyllnads- graden "R" avseende visköst fluidum kan definieras med en ekvation enligt följande: R = VF2/(vc1 + vc2) Då fyllnadsgraden ”R” för det viskösa fluidumet till värmealstraren av visköst fluidumtyp enligt det andra utfö- randet är satt till ett värde mellan 0,5 och 0,7, kan vär- mealstraren pà samma sätt tillgodoräkna sig ovannämnda för- till (d).
Det skall inses att den fluiduminnehàllande kammaren delar (a) till värmealstraren i det andra utförandet bildas av värme- alstringskammaren 7, den subsidiära fluiduminnehàllande kammaren 20 och alla övriga kaviteter och urtagningar till vilka det viskösa fluidumet tränger in. 10 15 512 136 14 971003 C:\DOC\@\IGOIISSB.DOC SM/HS Av ovannämnda beskrivning av de föredragna utförande- na av föreliggande uppfinning, skall inses att enligt före- liggande uppfinning värmealstraren för visköst fluidum kan förbättra driftstillförlitligheten och driftslivslängden för sådana.
Det viskösa fluidet till vilket genomgående har hän-U" visats i beskrivningen är inte begränsat till den beskrivna silikonoljan. Alla slags fluider som genom friktion kan alstra värme som en följd av páföring av klyvningsverkan kan användas i värmealstraren av visköst fluidumtyp enligt föreliggande uppfinning. Vidare kan många modifieringar och variationer framstå för fackmannen inom området utan att därför fràngå omfånget och tanken med föreliggande uppfin- ning såsom den definieras av bifogade patentkrav.

Claims (5)

W U 20 25 30 35 512 136 15 1999-07-23 P:\4G0116 Nyl XIIVJOC MS PATENTKRAV
1. Värmegenerator av visköst fluidumtyp innefattande: ett husaggregat (1, 6) som däri definierar en fluiduminnehàllande kammare (20) för inrymmande av visköst fluidum och en värmeupptagningskammare (8) för genomström- ning av värmeväxlingsfluidum; en drivaxel (12) som roter- bart uppbärs av husaggregatet (1, 6) och drives roterbart medelst en extern drivkälla, varvid drivaxeln (12) har en del därav som sträcker sig in i husaggregatet (1, 6); ett rotorelement (13) för att roteras i den fluiduminnehàllande som är monterat pä en del av drivaxeln (12) kammaren (20), varvid rotationen av rotorelementet (13) páför en klyvande verkan på det viskösa fluidet för att alstra värme; ett värmeöverförande element anordnat mellan den (20) kammaren (8) för att överföra värme från det viskösa fluiduminnehàllande kammaren och den värmeupptagande fluidumet till värmeväxlingsfluidet; och ett tätningselement (10) som är anordnat kring drivaxeln (12) vid en position intill den fluiduminne- hàllande kammaren (20) för att förhindra det viskösa fluidet fràn att läcka fràn den fluiduminnehàllande kammaren (20); k ä n n e t e c k n a d av att den fluiduminnehàllande kammaren (20) fylls med det viskösa fluidet till en förutbestämd volymetrisk fyllnadsgrad (R) inom ett område mellan 50 och 70 % med avseende på en hela (20)
2. Värmegenerator av visköst fluidumtyp enligt krav den fluiduminnehàllande kammarens volym. 1, vid vilken den fluiduminnehàllande kammaren (20) inne- fattar en värmealstringskammare (7), i vilken rotorele- mentet (13) och en del av drivaxeln (12) är belägna, varvid värmealstringskammaren (7) är fluidumtätt tätad medelst (10) som är anordnat intill nämnda nämnda tätningselement del av drivaxeln. 10 15 512 156 ió 1999-07-23 P:\4B0116 Nya kramdnc FE
3. Värmegenerator av visköst fluidumtyp enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att den fluiduminnehállande kammaren (20) vidare innefattar en ytterligare fluiduminne- hállande kammare (8), som är anordnad intill värmealst- ringskammaren (7) och som står i fluidumförbindelse med den sistnämnda. H
4. Värmegenerator av visköst fluidumtyp enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att restvolymen i den fluiduminnehállande kammaren (20) i värmegeneratorn av visköst fluidumtyp bortsett från volymen som är fylld med det viskösa fluidet, är fylld med en icke oxiderande gas.
5. Värmegenerator av visköst fluidumtyp enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att den icke oxiderande gasen som fyller den fluiduminnehállande kammaren utgörs av någon av gaserna kvävgas, koldioxid, helium, neon och argon.
SE9702301A 1996-06-17 1997-06-16 Värmegenerator av typen visköstfluidum SE512136C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP8155561A JPH10920A (ja) 1996-06-17 1996-06-17 ビスカスヒータ

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9702301D0 SE9702301D0 (sv) 1997-06-16
SE9702301L SE9702301L (sv) 1997-12-18
SE512136C2 true SE512136C2 (sv) 2000-01-31

Family

ID=15608753

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9702301A SE512136C2 (sv) 1996-06-17 1997-06-16 Värmegenerator av typen visköstfluidum

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6152084A (sv)
JP (1) JPH10920A (sv)
DE (1) DE19725500C2 (sv)
SE (1) SE512136C2 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4702098A (en) * 1985-10-11 1987-10-27 Ball Corporation Redraw carriage assembly and slide mount
US7387262B2 (en) * 2004-05-28 2008-06-17 Christian Thoma Heat generator

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4365614A (en) * 1980-03-31 1982-12-28 Grover Robert R Friction space heater
US4501231A (en) * 1983-06-02 1985-02-26 Perkins Eugene W Heating system with liquid pre-heating
DE3832966A1 (de) * 1988-09-29 1990-04-05 Bosch Gmbh Robert Heizvorrichtung fuer den fahrgastraum eines eine fluessigkeitsgekuehlte brennkraftmaschine aufweisenden kraftfahrzeuges
DE4420841A1 (de) * 1994-06-15 1995-12-21 Hans Dipl Ing Martin Heizvorrichtung für Kraftfahrzeuge
JP3610641B2 (ja) * 1995-09-11 2005-01-19 株式会社豊田自動織機 能力可変型ビスカスヒータ
JP3458987B2 (ja) * 1996-03-22 2003-10-20 株式会社豊田自動織機 ビスカスヒータ

Also Published As

Publication number Publication date
SE9702301D0 (sv) 1997-06-16
US6152084A (en) 2000-11-28
DE19725500A1 (de) 1997-12-18
SE9702301L (sv) 1997-12-18
JPH10920A (ja) 1998-01-06
DE19725500C2 (de) 1999-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS5947167B2 (ja) 温度制御式流体カツプリング
US11598589B2 (en) Rotor cooling system
KR101272735B1 (ko) 동축선상으로 배치된 펌프를 가지는 전기 모터
SE512136C2 (sv) Värmegenerator av typen visköstfluidum
JPH10114211A (ja) ビスカスヒータ
US4627523A (en) Fluid coupling device with improved fluid cooling
KR19980042688A (ko) 비스커스히터
WO1997008002A1 (fr) Chauffage utilisant la viscosite
WO1997008000A1 (fr) Chauffage utilisant la viscosite
EP0201242B1 (en) Fluid coupling device having improved heat dissipation
JPH07259752A (ja) 歯車ポンプロータの軸を冷却する方法・歯車ポンプロータ及び歯車ポンプ
JP3460454B2 (ja) ビスカスヒータ
SE512742C3 (sv) Värmegenerator av viskös vätsketyp med don för vidmakthållande av en tillförlitlig värmealstring
US5875742A (en) Viscous fluid type heat generator with means for maintaining reliable heat-generating-performance
CA2228734C (en) Viscous fluid type heater
JP3169146B2 (ja) 車両用暖房装置
JPH11245653A (ja) 熱発生器
JPH1148761A (ja) 熱発生器
US20030228232A1 (en) Pump driven by motor with fluid filled rotor
KR100517057B1 (ko) 비스코스 히터_
JPH10236139A (ja) ビスカスヒータ
EP4314551A1 (en) Sealing system
SU915174A1 (ru) Электрическая машина 1 !
JP2557083B2 (ja) 駆動力伝達装置
JPH11278042A (ja) 車両用補助暖房装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed