SE510213C2 - Anordning för detektering av differentialtryck - Google Patents
Anordning för detektering av differentialtryckInfo
- Publication number
- SE510213C2 SE510213C2 SE9501090A SE9501090A SE510213C2 SE 510213 C2 SE510213 C2 SE 510213C2 SE 9501090 A SE9501090 A SE 9501090A SE 9501090 A SE9501090 A SE 9501090A SE 510213 C2 SE510213 C2 SE 510213C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- condenser
- pressure
- gas phase
- phase portion
- temperature
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G01—MEASURING; TESTING
- G01F—MEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
- G01F23/00—Indicating or measuring liquid level or level of fluent solid material, e.g. indicating in terms of volume or indicating by means of an alarm
- G01F23/14—Indicating or measuring liquid level or level of fluent solid material, e.g. indicating in terms of volume or indicating by means of an alarm by measurement of pressure
Landscapes
- Physics & Mathematics (AREA)
- Fluid Mechanics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Monitoring And Testing Of Nuclear Reactors (AREA)
- Measurement Of Levels Of Liquids Or Fluent Solid Materials (AREA)
- Measuring Fluid Pressure (AREA)
Description
510 10 15 20 25 30 35 2 Ett mätrör 10 för en variationsvattenpelaresida är anslutet till tryckdetektorn 5 för vätskefassidan och till differentialtryckgivarens 9 lågtryckssida, och ett vatten- pelaretryck, som är beroende av reaktorvattenniván WL, på- verkar differentialtryckgivaren 9 via mätröret 10. Vatten- pelaretrycket varierar i beroende av reaktorvattennivàns WL variation.
F ö kyls och kondenseras àngan som från reaktortryck- tanken 2 via förbindelseröret 6 leds till kondensortanken 7 i en kondensorkammare ll inuti kondensortanken 7, och eftersom kondensorstommens temperatur är lägre än tempera- turen för mättad ànga, blir kondensvatten kvar i ett vätskeutrymme lla, som är utformat i kondensortankens 7 botten och i mätröret 8 för referensvattenpelaresidan. Överflödigt vatten, som kondenserat i kondensortanken 7, återvänder till reaktortrycktanken sásom överloppsvatten, eftersom förbindelseröret 6 lutar nedåt i riktning mot reaktortrycktanken 2, så att en referensvattennivå SWL upprätthålles i kondensortanken 7. Ett referensvattenpela- retryck, som beror på referensvattennivàn SWL, påverkar differentialtryckgivarens 9 högtryckssida.
Eftersom referensvattenpelaretrycket som beror på referensvattennivàn SWL i kondensortanken 7 och ett varia- belt vattenpelaretryck som beror på reaktorvattenniván WL påtrycks differentialtryckgivaren 9, kan denna givare 9 detektera skillnaden mellan dessa vattenpelaretryck och utmata en elektrisk signal, som är i beroende av tryck- skillnaden, som en reaktorvattennivàsignal S.
När reaktorvattenniván WL är hög, ökar det variabla vattenpelaretrycket som beror på vattennivàn WL och avtar tryckskillnaden som påverkar differentialtryckgivaren 9, och när reaktorvattenniván är låg, avtar det variabla vattenpelaretrycket som beror på reaktorvattenniván WL och ökar tryckskillnaden som påverkar differentialtryckgivaren 9. 10 15 20 25 30 35 3 Den ovan beskrivna vattennivåmätanordningen, av differentialtryckdetektortyp och utnyttjar en konden- sortank, är användbar för vattennivåmätning i kärnkraft- SOm är verk, värmekraftverk, kemianläggningar eller liknande samt för flödesmätning. Vid användning för flödesmätning är mätanordningen istället för med mätröret för Variations- vattenpelaresidan enligt vattennivámätanordningen ovan försedd med en kondensortank och med rör motsvarande den ovan beskrivna referensvattenpelarsidan. Grundprincipen att mätrörens vattentryckskillnad jämföres av differen- tialtryckgivaren och att sedan en skillnadssignal utmatas är emellertid identisk.
Den konventionella vattennivåmätanordningen för en kokvattenreaktor av ovannämnd typ medför följande problem.
Pga att ånga, som alstras i reaktortrycktankens 2 härd 3, radioaktiva strålar träffar ett kylmedel (vatten) i härden innehåller syre och väte, som ástadkommes när 3, är det vid en konventionell reaktorvattennivåmätanord- ning möjligt att, när ångan som från tryckdetektorn 4 för ångfassidan strömmar genom förbindelseröret 6 och konden- serar i kondensortanken 7, syre och väte såsom icke kon- denserbara gaser samlas i ett gasfasutrymme llb, som är placerat i kondensortankens 7 övre parti.
Såsom nämnts ovan är det möjligt att ackumuleringen av icke kondenserbara gaser i kondensortanken 7 accelere- ras, att de icke kondenserbara gasernas partialtryck i kondensortanken 7 ökar och att graden av upplösning av de icke kondenserbara gaserna under referensvattennivån SWL och i ett mätrör 8 på referensvattenpelaresidan under tiden som ånga som strömmar från reaktortrycktanken 2 kondenseras i kondensortanken 7 pga placeringen och sträckningen av förbindelseröret 6 mellan tryckgivaren 4 på ångfassidan och kondensorn 7.
När trycket i en reaktor plötsligt faller, såsom vid ett kylmedelshaveri (LOCA - loss of coolant accident), i ett fall då syre och väte har ackumulerats i kondensortan- ken 7, finns möjligheten att de icke kondenserbara gaser- 5'åO 213 10 15 20 25 30 35 4 na, som upplösts under referensvattennivån SWL i konden- sortanken 7 och i vattnet i mätröret 8 på referensvatten- pelaresidan, expanderar och trycker vattnet i mätröret 8 på referensvattenpelaresidan uppåt, så att vattnet i kon- densortanken 7, som bildar referensvattennivàn SWL, pres- sas ut tillbaka in i reaktortrycktanken 2.
Följden blir att referensvattennivån SWL, som utövar ett visst referensvattenpelaretryck på differentialtryck- givarens 9 högtryckssida, varierar abrupt och slutligen sjunker. Eftersom referensvattennivån SWL sjunker oberoen- de av att ett tryck som detekteras av tryckdetektorn 5 för vätskefassidan, vilken tryckdetektor är anordnad i reak- tortrycktankens 2 kylmedel, hàlls på en viss nivå, sjunker en tryckskillnad, som föreligger över differentialtryck- givaren 9, vilket gör det möjligt att den uppmätta reak- torvattennivån WL i reaktortrycktanken 2 anger en skenbar nivå, som är högre än den verkliga nivån.
Eftersom de ovan beskrivna förhållandena leder till en överskattning av den mängd vatten som såsom kylmedel föreligger i reaktorn, finns med tanke på att åstadkomma förbättrad tillförlitlighet vid drift ett behov av en mät- anordning för noggrann mätning av reaktorvattennivån.
SAMMANDRAG AV UPPFINNINGEN Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att väsentligen undanröja de brister eller nackdelar som den kända tekniken medför och som beskrevs ovan och att åstad- komma en anordning för reaktorvattennivàmätning, såsom en differentialtryckdetekteringsanordning, som kan förhindra ansamlingen av icke kondenserbaraigaser i en kondensor och upplösningen av gaserna i kondenserat vatten samt alltid ger noggrann mätning av en vattennivà.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en anordning för vattennivåmätning, såsom en differentialtryckdetekteringsanordning, som noggrant mäter en vattennivà även om trycket i en reaktortrycktank plöts- 10 15 20 25 30 35 510 2'i3 ligt faller.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma olika typer av anordningar för vatten- nivåmätning, vilka förhindrar ansamling av icke kondenser- bara gaser i en kondensor och upplösningen av gaserna i kondenserat vatten.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma olika typer av anordningar för vatten- nivåmätning, vilka noggrant mäter en vattennivå även vid plötsliga tryckfall.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en differentialtryckdetekteringsanord- ning, som förhindrar ansamling av icke kondenserbara gaser i en kondensor och upplösning av gaserna i kondenserat vatten.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma differentialtrycksdetekteringsanordning, som noggrant mäter en tryckskillnad även vid plötsliga tryckfall i ett gasfasparti på en sida som ska mätas i anordningen.
De ovan nämnda och andra ändamål kan enligt en aspekt av föreliggande uppfinning uppnås genom att en anordning för vattennivåmätning innefattar en kondensor, som har ett ånginlopp, som via ett förbindelserör är anslutet till en tryckdetektor för en ångfassida, ett mätrör för en refe- rensvattenpelaresida, vilket rör är anslutet till ett bot- tenparti av kondensorn, ett mätrör för en variationsvat- tenpelaresida, vilket rör är anslutet till en tryckdetek- tor för en vätskefassida, och en differentialtryckgivare, som är ansluten till de båda mätrören för detektering av en tryckskillnad mellan ett referensvattenpelaretryck i mätröret för referensvattenpelaresidan och ett variations- vattenpelaretryck i mätröret för variationsvattenpelare- sidan, varvid förbindelseröret lutar uppåt en vinkel 8 från tryckdetektorn för ångfassidan till kondensorn, vil- ken lutning uppfyller villkoret O < tan@ < D/L, där D är förbindelserörets innerdiameter och L är förbindelserörets 'FO UI 10 15 20 25 30 35 axiella längd. vid föredragna utföringsformer av denna aspekt enligt uppfinningen har kondensorn en inre kondensorkammare, som har ett vätskefasparti och ett gasfasparti ovanför vätske- faspartiet, varvid en toppvägg av kondensorkammarens gas- fasparti lutar nedát fràn ànginloppet.
Anordningen kan dessutom innefatta en termometer, som är anordnad för mätning av temperaturen i ett gasfasparti av kondensorn, en temperaturstyrenhet, som är anordnad för övervakning av temperaturen som avkänns av termometern och för utmatning av en temperaturfallssignal när temperaturen i gasfaspartiet faller med ett förutbestämt temperaturbe- lopp, och ett uppvärmningsorgan, som är anordnat för upp- värmning av kondensorkammaren som svar pà temperaturfalls- signalen. Uppvärmningsorganet kan vara anordnat att värma kondensorkammarens gasfasparti eller vätskefasparti.
Anordningen kan dessutom innefatta en termometer för mätning av temperaturen i ett gasfasparti av kondensorn, en temperaturstyrenhet för övervakning av temperaturen som avkänns av termometern och för utmatning av en temperatur- fallssignal när temperaturen i gasfaspartiet faller med ett förutbestämt temperaturbelopp, och ett fläktorgan, som för ökning av kondensorns kondenseringskvot och ànginflö- deskapacitet verksamgöres som svar pà temperaturfall- signalen.
Anordningen kan dessutom innefatta en termometer för mätning av temperaturen i ett gasfasparti av kondensorn, en temperaturstyrenhet för övervakning av temperaturen som avkänns av termometern och för utmatning av en temperatur- fallssignal när temperaturen i gasfaspartiet faller med ett förutbestämt temperaturbelopp, en gasutsläppsbehàl- lare, som via ett anslutningsrör är ansluten till konden- sorns gasfasparti, och ett ventilorgan i anslutningsröret, vilket ventilorgan verksamgöres som svar på temperatur- fallssignalen. 10 15 20 25 30 35 510 2”i3 Enligt en annan aspekt av föreliggande uppfinning àstadkommes en anordning för detektering av differential- tryck, vilken anordning innefattar en första kondensor, som har ett ànginlopp, som via ett första förbindelserör är anslutet till en tryckdetektor för en högtryckssida, ett första mätrör, som är anslutet till ett bottenparti av den första kondensorn, en andra kondensor, som har ett ànginlopp, som via ett andra förbindelserör är anslutet till en tryckdetektor för en lágtryckssida, ett andra mät- rör, som är anslutet till ett bottenparti av den andra kondensorn, och en differentialtryckgivare för detektering av en tryckskillnad mellan vattenpelarna i det första och det andra mätröret, varvid det första och det andra för- bindelseröret lutar uppàt en vinkel 6 fràn respektive tryckgivare till den första respektive andra kondensorn, vilken vinkel uppfyller villkoret O < tan6 < D/L, där D är respektive förbindelserörs innerdiameter och L är respek- tive förbindelserörs axiella längd.
Enligt föredragna utföringsform av denna aspekt enligt uppfinningen har både den första och den andra kon- densorn en inre kondensorkammare, som har ett vätskeparti och ett gasfasparti ovanför vätskefaspartiet, varvid en toppvägg av respektive kondensorkammares gasfasparti lutar nedát fràn ànginloppet.
Anordningen kan dessutom innefatta en första och en andra termometer för mätning av temperaturen i ett gasfas- parti av respektive kondensor, en första och en andra tem- peraturstyrenhet för övervakning av temperaturerna som av- känns av termometrarna och för utmatning av temperatur- fallssignaler när temperaturerna i gaspartierna faller med ett förutbestämt temperaturbelopp, och ett första respek- tive andra elektriskt uppvärmningsorgan, som för uppvärm- nings av respektive kondensorkammare verksamgöres som svar pà temperaturfallssignalerna. Respektive elektriskt upp- värmningsorgan är anordnat att värma kondensorkammarens gasfasparti eller vätskefasparti. 10 15 20 25 30 35 8 Anordningen kan dessutom innefatta en första och en andra termometer för mätning av temperaturerna i ett gas- fasparti av respektive kondensor, en första och en andra temperaturstyrenhet för övervakning av temperaturerna som avkänns av termometrarna och för utmatning av temperatur- fallssignaler när temperaturerna i gasfaspartierna faller med ett förutbestämt temperaturutbelopp, och ett första och ett andra fläktorgan, som för ökning av kondensorernas kondenseringskvot och ànginflödeskapacitet verksamgöres som svar pà temperaturfallssignalerna_ Anordningen kan dessutom innefatta en första och en andra termometer för mätning av temperaturerna i ett gas- fasparti av respektive kondensor, en första och en andra temperaturstyrenhet för övervakning av temperaturerna som avkänns av den första och den andra termometern och för utmatning av temperaturfallssignaler när temperaturerna i gasfaspartierna faller med ett förutbestämt temperarbe- lopp, en första och en andragasutsläppsbehàllare, som via anslutningsrör är anslutna till kondensorernas gasfaspar- tier, och ventilorgan, som är anordnade i anslutningsrören och verksamgöres som svar pá temperaturfallssignalerna.
Enligt den ovan nämnda första aspekten lutar förbin- delseröret uppåt en vinkel 9 fràn tryckdetektorn för àng- fassidan till kondensorn, vilken vinkel uppfyller villko- ret O < tan9 < D/L, där D är förbindelserörets innerdia- meter och L är förbindelserörets axiella längd, och följ- aktligen är det nedersta partiet av kondensorns ànginlopp placerat högre upp än högsta partiet av förbindelserörets munstycke för tryckdetekteringssidan, vilket gör att icke kondenserbar gas knappast ackumuleras i kondensorkammarens gasfasparti och icke kondenserbar gas således väsentligen inte upplöses i det kondenserade vattnet i referensvatten- pelareröret. Variationen av referensvattennivàn i konden- sorn kan därmed effektivt undertryckas även vid ett plöts- ligt tryckfall av gasfastrycket pà den sida som ska mätas, varigenom noggrannheten av den vattennivàsignal som alst- ras av tryckskillnadsgivaren kan förbättras. 10 15 20 25 30 35 BWO 213 Eftersom det övre väggpartiet av kondensorkammarens gasfasparti enligt särdragen för de föredragna utförings- formerna enligt denna aspekt av föreliggande uppfinning lutar nedàt fràn kondensorkammarens ànginlopp, kan icke kondenserbar gas knappast samlas i kondensorkammarens gas- fasparti och icke kondenserbar gas väsentligen inte upp- lösas i det kondenserade vattnet i referensvattenpelare- mätröret. Variationen av referensvattennivàn i kondensorn kan effektivt undertryckas även vid ett plötsligt tryck- fall av gasfastrycket pà sidan som ska mätas, varigenom noggrannheten pà den vattennivásignal som alstras av tryckskillnadsgivaren kan ökas.
Vattennivàmätanordningen är dessutom försedd med det elektriska uppvärmningsorganet, som arbetar som svar pà temperaturfallet i kondensorns gasfasparti för att àstad- komma ett högt mättat àngtryck, och följaktligen matas de icke kondenserbara gaserna tillförlitligt ut ur kondensorn genom uppvärmning medelst uppvärmningsorganet. Ansamlingen av icke kondenserbar gas och upplösning av den i kondense- rat vatten minskas således effektivt. Variationen av refe- rensvattennivàn i kondensorn kan därmed undertryckas effektivt även vid plötsligt tryckfall av gasfastrycket pà sidan som ska mätas, och den av tryckskillnadsgivaren alstrade vattennivàsignalen erhåller således ökad nog- grannhet.
Eftersom det elektriska uppvärmningsorganet som arbe- tar som svar pà tryckfall i kondensorns gasfasparti är anordnad vid kondensorns gasfasparti eller vätskefasparti och icke kondenserbar gas matas ut genom uppvärmning av kondensorn medelst uppvärmningsorganet, kan dessutom väsentligen samma funktioner och effekter som beskrevs ovan uppnås.
Dessutom kan gasens partialtryck i kondensorns gas- fasparti sänkas genom utmatning av icke kondenserbar gas ur kondensorns gasfasparti till gasutsläppsbehàllaren via ett anslutningsrör, i vilket en utsläppsventil är anord- nad, som svar på temperaturfallet i kondensorns gasfas- 510 2'í3 10 15 20 25 30 35 10 parti. Följaktligen kan med denna utföringsform väsent- ligen samma funktioner och effekter uppnås.
Enligt de andra aspekterna av de ovan beskrivna sär- dragen är tryckdetekteringsanordningarna anordnade för hög- och làgtryckssidorna och innefattar de varsin konden- sor, som har ett ànginlopp, som är förbundet med en tryck- detektor för högtryckssidan via förbindelseröret, varvid röret är anslutet till kondensorns bottenparti, som har de särdrag och de konstruktionsegenskaper som beskrevs ovan i samband med uppfinningens första aspekt. Enligt denna aspekt lutar vart och ett av förbindelserören uppåt en vinkel 9 från tryckgivaren till kondensorn, vilken vinkel uppfyller villkoret 0 < tanê < D/L, där D är rörets innerdiameter och L är förbindelserörets axiella förbindelse- längd. Följaktligen är ånginloppets nedersta del vid var- dera kondensor anordnad högre upp än högsta partiet av munstycket för tryckdetekteringssidan vid vardera förbin- delserör, vilket gör att icke kondenserbar gas knappast ackumuleras i kondensorkammarens gasfasparti och att icke kondenserbar gas således knappast upplöses i det kondense- rade vattnet i referensvattenpelareröret. Referensvatten- nivàns variation i kondensorn kan effektivt undertryckas även vid ett plötsligt tryckfall av gasfastrycket på den sida som ska mätas, och vattennivåsignalen som alstras av tryckskillnadsgivaren erhåller förbättrad noggrannhet.
Enligt särdragen för de föredragna utföringsformerna enligt denna aspekt kan väsentligen samma funktioner och effekter uppnås som beskrevs ovan i samband med uppfin- ningens första aspekt. Enligt de föredragna utföringsfor- merna enligt denna aspekt samlas således knappast någon icke kondensorbar gas i kondensorkammarens gasfasparti och upplöses således väsentligen ingen icke kondensorbar gas i referensvattenpelarerörets kondenserade vatten. Variatio- nen av referensvattennivàn i kondensorn kan därmed effek- tivt undertryckas även vid ett plötsligt tryckfall av gas- fastrycket på den sida som ska mätas, och tryckskillnads- signalen som alstras av tryckskillnadsgivaren kan ges för- 10 15 20 25 30 35 ll bättrad noggrannhet.
Föreliggande uppfinnings funktioner och effekter blir särskilt tydliga vid tillämpning i ett kärnkraftverk, exempelvis vid ett huvudàngrör eller liknande i ett sàdant verk.
Föreliggande uppfinnings natur och ytterligare sär- drag framgår tydligare ur nedanstående beskrivning av de föredragna utföringsformerna under hänvisning till bifoga- de ritningar.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Pà bifogade ritningar utgör: fig l en vy som schematiskt àskàdliggör arrangemanget enligt en första utföringsform av en anordning enligt föreliggande uppfinning för mätning av en reaktorvatten- nivà; fig 2 en detaljerad vy, som visar ett parti A i fig 1 och ett parti E i fig ll i förstorad skala; fig 3 en schematisk vy av en andra utföringsform av anordningen enligt uppfinningen för mätning av en reaktor- vattennivà; fig 4 en detaljerad vy, som visar ett parti B i fig 3 och ett parti E i fig ll i förstorad skala; fig 5 en vy, som visar en reaktorvattennivàmätanord- ning enligt en tredje, fjärde och femte utföringsform av föreliggande uppfinning; fig 6, 7 och 8 är detaljerade vyer, som avser den tredje, fjärde och femte utföringsformen och visar ett parti C i fig 5 och ett parti E i fig ll i förstorad skala; fig 9 en vy som visar en sjätte utföringsform av anordningen enligt uppfinningen för mätning av en reaktor- vattennivà; fig 10 en detaljerad vy, som visar ett parti D i fig 9 i förstorad skala; SíÛ 10 15 20 25 30 35 NJ ...x LN 12 fig ll en schematisk vy av en differentialtrycks- detekteringsanordning enligt en sjunde utföringsform av föreliggande uppfinning: fig 12 en vy som àskàdliggör arrangemanget av en kon- ventionell anordning för mätning av en reaktorvattennivà; och fig 13 en detaljerad vy som visar ett parti F i fig 12 i förstorad skala.
BESKRIVNING AV DE FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMERNA Föreliggande uppfinning beskrivs närmare nedan i form av föredragna utföringsformer av differentialtryckdetek- teringsanordningar, typiskt vattennivàmätanordningar, med hjälp av reaktorvattennivàmätanordningar och i samband med bifogade ritningar.
I fig l och 2 visas en första utföringsform av en reaktorvattennivàmätanordning enligt föreliggande uppfin- ning, vilken anordning är anordnad i en kokvattenreaktor (BWR), såsom en lättvattenreaktor. Kokvattenreaktorn inne- fattar en reaktortrycktank 2, som är inrymd i en reaktor- inneslutning 1, och en kärna 3 är inrymd i reaktortryck- tanken 2 och är nedsänkt i vatten 12, som tjänstgör som kylmedel.
I reaktortrycktanken 2 är en àngfassidotryckdetektor 4 anordnad ovanför härden 3 och är en vätskefassidotryck- detektor 5 anordnad i kylmedlet under detektorn 4. Ett munstyckesparti av àngfassidotryckdetektorn 4 är anslutet till en kondensor 15, sásom en kondensortank, som definie- rar en kondensorkammare 16, via ett förbindelserör 14 för kylning och kondensering av ånga fràn reaktortrycktanken 2, sà att àngan blir till vatten. Förbindelseröret 14 in- tar en svag lutning, så att överflödigt vatten, som kon- denserat i kondensortanken 15, kan strömma tillbaka.
Kondensortanken 15 innefattar kondensorkammaren 16, varvid ett vätskeutrymme 16 för kondenserat vatten är ut- format i kondensorkammarens 16 botten. Ett referensvatten- 10 15 20 25 30 35 510 M5 13 pelaresidomätrör 18 utskjuter fràn utrymmet 16a och är anslutet till högtryckssidan av en differentialtryckgivare 19, sàsom en vattennivàgivare av tryckskillnadstyp. En referensvattennivà SWL, som är bildad i kondensortanken 15, påverkar differentialtryckgivarens 19 högtryckssida via referensvattenpelaresidomätröret 18 och används som ett referensvattenpelaretryck.
Ett variationsvattenpelaresidomätrör 20 är anslutet till differentialtryckgivarens 19 lágtryckssida och även till reaktortrycktankens 2 vätskefassidotryckdetektor 5.
Reaktorvattennivàn WL i reaktortrycktanken 2 pàverkar differentialtryckgivarens 19 làgtryckssida via mätröret 20, så att reaktorvattennivàns WL variationsvattenpelare- tryck tillförs làgtryckssidan.
Differentialtryckgivaren 19 är anordnad utanför reak- tortrycktanken 2, och referensvattennivàns SWL referens- vattenpelaretryck, som utgår fràn kondensortanken 15, och variationsvattenpelaretrycket, som är beroende av reaktor- vattennivàn WL, påverkar respektive differentialtryckgiva- ren 19, varvid differentialtryckgivaren 19 avger en reak- torvattennivàsignal S efter mätning av en tryckskillnad mellan de bàda vattenpelaretrycken.
Enligt föreliggande uppfinning lutar förbindelseröret 14, om man antar att detta rör av en axiell längd L och en innerdiameter D, uppåt en vinkel 9 fràn àngfassidodetek- torn 4 mot kondensortanken 15, vilken vinkel uppfyller villkoret O < tan6 < D/L. Reaktorvattennivàmätanordningen är följaktligen så anordnad att den övre ytnivàn av gas- faspartiet i kondensortankens 15 kondensorkammare 16 är belägen pà väsentligen samma nivà som förbindelserörets 14 övre yta och sà att inget gasfasutrymme bildas i konden- sortanken 15. Det är svårt för syre och väte att såsom inaktiva gaser vara kvar i kondensortanken 15, eftersom kondensortanken 15 är ansluten till reaktortrycktankens 2 àngfassidotryckdetektor 4 via förbindelseröret 14, som intar en mycket svag lutning, somhar en vinkel 6 som är större 0 och mindre än D/L, för att möjliggöra att över- 510 213 10 15 20 25 30 35 14 loppsvatten återvänder till reaktortrycktanken 2.
Eftersom reaktorvattennivåmätanordningen inte har något i kondensorn 15 utformad gasfasutrymme och icke kondenserbara gaser är svåra att upplösa i kondenserat vatten (referensvatten), som är inneslutet i kondensor- tanken 15 och i referensvattenpelaresidomätröret 18, t o m om trycket i reaktortrycktanken 2 plötsligt faller, utma- tas en mindre mängd icke kondenserbara gaser, som upplösts i referensvattenpelaresidomätröret 18, så att referensvat- tennivåns SWL variation, som orsakas av de icke kondenser- bara gasernas utmatning, undertrycks.
Följden blir att fenomenet att referensvattennivån SWL, som utövar ett visst referensvattenpelaretryck på differentialtryckgivarens 19 högtryckssida, varierar och slutligen sjunker kan förhindras effektivt. Följaktligen är det möjligt att säkert förhindra att referensvatten- nivån SWL sjunker och att ett differentialtryck, som på- verkar differentialtryckgivaren 19, sjunker och att reak- torvattennivån WL i reaktortrycktanken 2 mäter en skenbar nivå, som är högre än den verkliga nivån och att mängden vatten som föreligger i reaktorn överskattas oberoende av att reaktorvattennivån WL i reaktortrycktanken 2 inte varieras och kvarhàlls på en viss nivå, varigenom noggrann mätning av reaktorvattennivån åstadkommes.
En andra utföringsform av reaktorvattenmätanordningen enligt föreliggande uppfinning beskrivs nedan med hänvis- ning till fig 3 och 4. I beskrivningen av anordningen har samma hänvisningssiffror använts som för den reaktorvat- tenmätanordning som visas i fig 1 och 2 för att beteckna likadana delar och element, vilkas beskrivning utelämnas.
I denna utföringsform har kondensortankens 15 konden- sorkammare 16, såsom framgår av fig 4, en övre innervägg, som lutar nedåt från ånginloppssidan för att på enkelt sätt undvika bildning av gasfasbassängen i kondensortanken 15, och följaktligen lagras sannolikt inga icke kondenser- bara gaser, såsom syr- och vätgas, i kondensorkammaren 16.
I denna andra utföringsform lutar förbindelseröret 14 en 10 15 20 25 30 35 15 vinkel 9, som uppfyller villkoret O < tan® < D/L. Följ- aktligen är reaktorvattennivàmätanordningen så utformad att den övre ytnivàn av gasfaspartiet i kondensortankens 15 kondensorkammare 16 är belägen pà väsentligen samma nivà som förbindelserörets 14 övre yta, så att inget gas- utrymme bildas i kondensortanken 51. Det är svårt för syre och väte såsom inaktiva gaser att bli kvar i kondensortan- ken 15, eftersom kondensortanken 15 är ansluten till reak- tortrycktankens 2 àngfassidotryckdetektor 4 via förbindel- seröret 14, som intar vinkeln 9, som är större än O och mindre än D/L, vilket gör det möjligt för överskottsvatten att rinna tillbaka till reaktortrycktanken 2.
Eftersom reaktorvattennivàmätanordningen enligt denna utföringsform inte har nàgot i kondensortanken 15 utformat gasfasutrymme och icke kondenserbara gaser är svàra att upplösa i kondenserat vatten (referensvatten), som är inneslutet i kondensortanken 15 och i referensvattenpela- residomätröret 18, även om trycket i reaktortrycktanken 2 skulle falla plötsligt, matas en liten mängd icke konden- serbara gaser, som upplöses i referensvattenpelaresidomät- röret 18, ut, så att referensvattennivàns SWL variation som orsakas av de icke kondenserbara gasernas utmatning undertrycks.
Följden blir att fenomenet att referensvattennivàn SWL, som utövar ett visst referensvattenpelaretryck pà differentialtryckgivarens 19 högtryckssida, varierar och slutligen sjunker, kan förhindras effektivt. Följaktligen är det möjligt att säkert förhindra att referensvatten- nivàn SWL sjunker och att ett differentialtryck, som pà- verkar differentialtryckgivaren 19, sjunker samt att reak- torvattennivàn WL i reaktortrycktanken 2 mäter en skenbar nivå, som är högre än den verkliga nivån, och att mängden vatten som föreligger i reaktorn överskattas trots att reaktorvattennivàn WL i reaktortrycktanken inte varierar och behålls pà en viss nivà, således att reaktorvatten- nivàn WL mäts noggrant. 01 CD 10 15 20 25 30 35 16 I fig 6 visas en tredje utföringsform av vattennivå- mätanordningen enligt föreliggande uppfinning, varvid likadana hänvisningsbeteckningar används för likadana delar eller element som de i fig 1 eller 3 visade, och en noggrann beskrivning av dem utelämnas här.
Enligt den tredje utföringsformen är reaktorvatten- nivàmätanordningen försedd med en termometer 23 för mät- ning av temperaturen av ett gasfasparti, såsom ett övre parti i kondensortankens 15 kondensorkammare 16, och en temperaturstyrenhet 24 för detektering av det förutbestäm- da temperaturfallet av en detekterad temperatur, varvid ett bandvärmeelement 25, såsom ett elektriskt värmeele- ment, som tillförs elektrisk effekt från en effektkälla 26 med hjälp av temperaturstyrenheten 24, är placerat i gas- faspartiet.
När ett förutbestämt temperaturfall detekteras i kon- densorns gasfasparti med hjälp av termometern 23 i reak- torvattennivåmätanordningen, slås effektkällan 26 till av temperaturstyrenheten 24 och värms kondensortankens 15 gasfasparti medelst bandvärmeelementet 25 från kondensor- tankens ytterperiferi i syfte att få partialtrycket av ångan i kondensortankens gasfasparti lika med trycket i reaktortrycktanken 2, så att de icke kondenserbara gaserna expanderar och säkert matas ut från kondensortanken 15 till reaktortrycktanken 2. När sedan en börtemperatur har uppnåtts, avslutas uppvärmningen.
Enligt denna tredje utföringsform lutar förbindelse- röret 14 också en vinkel 6, som uppfyller villkoret O < tan9 < D/L. Följaktligen är reaktorvattenmätanordningen så anordnad att den övre ytnivàn av gasfaspartiet i konden- sortankens 15 kondensorkammare 16 intar väsentligen samma nivå som förbindelserörets 14 övre yta, så att inget gas- fasutrymme bildas i kondensortanken 15. Det är svårt för syre och väte, såsom inaktiva gaser, att kvarstå i konden- sortanken 15, eftersom kondensortanken 15 är ansluten till reaktortrycktankens 2 àngfassidotryckdetektor 4 via för- bindelseröret 14, som intar vinkeln 9, som är större än O 10 15 20 25 30 35 530 215 17 att överloppsvatten får möjlighet och mindre än D/L, sà att i reaktortrycktanken 2. Således upp- rinna tillbaka in nås väsentligen samma funktioner och effekter som erhölls med hjälp av den ovan beskrivna första utföringsformen.
I fig 7 visas en fjärde utföringsform av vattennivå- mätanordningen enligt föreliggande uppfinning, varvid likadana hänvisningsbeteckningar används för delar och element som motsvarar dem i fig l eller 3, och en noggrann beskrivning av dem utelämnas här.
Enligt denna fjärde utföringsform är reaktorvatten- nivåmätanordningen försedd med en termometer 23 för mät- ning av temperaturen av gasfaspartiet i en kondensortanks 15 kondensorkammare 16, vilken termometer är anordnad på gasfaspartiets sida, en temperaturstyrenhet 24 för detek- tering av ett förutbestämt temperaturfall som detekteras av termometern 23, och ett bandvärmeelement 27, som matas med elektrisk effekt från en effektkälla 26 med hjälp av styrenheten 24. Bandvärmeelementet 27 är anbragt i partiet som motsvarar vätskefaspartiet kring kondensortankens ytterperiferi och omger detta parti.
När en temperaturvariation detekteras i kondensortan- kens gasfasparti inuti reaktorvattennivåmätanordningen, uppvärms vid denna utföringsform kondensortankens 15 vätskefasparti utifrån dess ytterperiferi medelst band- värmeelementet 25, såsom ett elektriskt värmeelement, för att få partialtrycket av ångan i kondensortankens gasfas- parti lika med trycket i reaktortrycktanken 2, så att icke kondenserbara gaser säkert matas ut ur kondensortanken 15.
När en börtemperatur har uppnåtts, avslutas uppvärmningen.
Vid denna fjärde utföringsform intar förbindelseröret 14 också en vinkel 9, som uppfyller villkoret O < tanê < D/L. Följaktligen är reaktorvattennivåmätanordningen så anordnad att den övre ytnivån av gasfaspartiet i konden- sortankens 15 kondensorkammare 16 har väsentligen samma nivå som förbindelserörets 14 övre yta, så att inget gas- fasutrymme bildas i kondensortanken 15. Det är svårt för att kvarstå i konden- syre och väte, såsom inaktiva gaser, 51Ü 10 15 20 25 30 35 213 18 sortanken 15, eftersom kondensortanken 15 är ansluten till reaktortrycktankens 2 àngfassidotryckdetektor 4 via för- bindelseröret 14, och mindre än D/L, sà att överloppsvatten tillàts strömma som intar vinkeln 9, som är större än O tillbaka till reaktortrycktanken 2. Pá så sätt kan väsent- ligen samma funktioner och effekter som de som erhölls med hjälp av den ovan beskrivna utföringsformen uppnàs.
Eftersom reaktorvattennivàmätanordningen enligt denna fjärde utföringsform är så anordnad att icke kondenserbara gaser har svàrt att ackumuleras i kondensortanken 15, upp- löses en mycket liten del icke kondenserbara gaser i referensvattenpelaresidomätröret 18 och har variationen av referensvattennivàn SWL i kondensortanken 15, vilken variation uppstår när ett tryck faller, svàrt att uppstà liksom vid reaktorvattennivàmätanordningarna enligt de tidigare utföringsformerna, varför reaktorvattennivàn WL kan mätas med stor noggrannhet.
I fig 8 visas en femte utföringsform av vattennivà- mätanordningen enligt föreliggande uppfinning, varvid likadana hänvisningsbeteckningar används för delar och element som motsvarar dem i fig 1 eller 3, och en noggrann beskrivning av dessa utelämnas här.
Vattennivàmätanordningen enligt den femte utförings- formen innefattar en termometer 23, som är anordnad pà gasfassidan ovanför kondensortankens 15 kondensorkammare 16 för mätning av temperaturen i gasfaspartiet, en styr- enhet 24 för detektering av ett temperaturfall, som detek- terats av termometern 23, och en elektrisk fläkt 28, som arbetar strömstyrt av styrenheten 24, för kylning av kon- densortankens 15 utsida. Enligt denna utföringsform detek- teras temperaturvariationen i kondensortankens 15 gasfas- parti och drivs fläkten 28 sà, att àngkomponenttrycket i kondensortankens gasfasparti närmar sig trycket i reak- tortrycktanken. Med hjälp av fläkten ökas kondenserings- kvoten i kondensortanken 15 och även ànginflödeskapacite- ten, vilket leder till utmatning av de icke kondenserbara gaserna ur kondensortanken 15. När den eftersträvade tem- 10 15 20 25 30 35 510 275 19 peraturen har uppnàtts, stoppas fläktens 28 drift.
Eftersom reaktorvattennivàmätanordningen enligt denna femte utföringsform är så anordnad att de icke kondenser- bara gaserna har svàrt att ansamlas i kondensortanken 15, upplöses en mycket liten del av de icke kondenserbara gaserna i referensvattenpelaresidomätröret 18 och fàr variationen av referensvattennivàn SWL i kondensortanken 15, som àstadkommes vid ett tryckfall, svàrt att uppstå liksom vid reaktoranvändninmätanordningarna enligt de tidigare utföringsformerna, så att reaktorvattennivàn WL kan mätas med stor noggrannhet.
I fig 9 och lO visas en sjätte utföringsform av reak- torvattennivàmätanordningen enligt föreliggande uppfin- ning. Likadana hänvisningsbeteckningar används som vid mätanordningen enligt den första utföringsformen för att beteckna likadana delar och partier vid reaktorvattennivà- mätanordningen enligt denna utföringsform och en beskriv- ning av dessa utelämnas.
I reaktorvattennivàmätanordningen enligt den sjätte utföringsformen finns en gasutsläppsbehàllare 31, som är ansluten till ett gasfasparti, som är utformat i en kon- densortanks 15 kondensorkammare 16, via ett anslutningsrör 30 och en ventil 32, sàsom en elektromagnetisk Ventil eller liknande, som är anordnad i anslutningsröret 30.
Gasmängden i gasutsläppsbehàllaren 31 justeras med hjälp av en annan ventil 32a.
Kondensorn 15 innefattar dessutom en termometer 23 för mätning av temperaturen i gasfaspartiet, en tempera- turstyrenhet 24 för övervakning av den temperatur som detekteras av termometern 23 och för utmatning av en temperaturfallssignal när den detekterade temperaturen faller med ett förutbestämt belopp, samt en ventilöpp- nings- respektive ventilstängningseffektkälla 26 för styrd tillförsel av elektrisk effekt med hjälp av temperatur- styrenheten 24, varvid effektkällan 26 och temperaturstyr- enheten 24 tjänstgör som manöverdon för öppning/stängning av gasutsläppsventilen 32. 10 15 20 25 30 35 20 I reaktorvattennivàmätanordningen enligt den sjätte utföringsformen detekteras temperaturvariationen i konden- sortankens gasfasparti och matas de icke kondenserbara gaserna ut ur kondensortanken 15 till gasutläppsbehàllaren 31, som är placerad vid kondensortankens övre parti, för att göra partialtrycket av ångan i kondensortankens gas- fasparti lika med trycket.i reaktortrycktanken 2. Eftersom partialtrycket av de icke kondenserbara gaserna i konden- sortankens 15 gasfasparti följaktligen sänks, undertrycks de icke kondenserbara gasernas upplösning i referensvat- tenpelaresidomätröret 18 till en làg nivà och får varia- tionen av referensvattennivàn i kondensortanken 15, orsa- kad av ett tryckfall, svárt att uppstà, så att reaktorvat- tennivàn kan mätas med stor noggrannhet.
Eftersom reaktorvattennivàmätanordningen enligt de ovan beskrivna utföringsformerna noggrant kan mäta reak- torvattenniván inte bara när en reaktor arbetar normalt utan också när trycket i reaktorn plötsligt faller vid en kokvattenreaktoranläggning, är det möjligt att förbättra anläggningens säkerhet och driftstillförlitlighet.
I fig ll visas en differentialtrycksdetekterings- anordning enligt en sjunde utföringsform av föreliggande uppfinning. Denna utföringsform används företrädesvis vid ett venturirörarrangemang, såsom ett huvudàngrör, som är anordnat vid en reaktortrycktank, genom vilket rör ånga strömmar, som innehåller icke kondenserbara gaser, varvid en tryckskillnad mäts mellan àngrörets hög- och làgtrycks- sida.
I fig ll betecknar hänvisningssiffran 33 ett venturi- rör, som har en förträngning 33a, och i det visade arrangemanget innefattar en tryckskillnadsdetekterings- anordning ett högtryckssidoarrangemang 100, som är anslu- tet till ett högtryckssidoparti av venturiröret 33, ett làgtryckssidoarrangemang 200, som är anslutet till ett làgtryckssidoparti, dvs venturirörets 33 förträngning 33a, och en differentialtryckgivare 19. Högtryckssidoarrange- manget 100 innefattar en högtryckssidodetektor 135, som är 10 15 20 25 30 35 510 215 21 anordnad på venturirörets 33 högtryckssida, en kondensor- ett förbindel- l14, som förbinder högtryckssidodetektorn 135 och tank 115, som har en kondensorkammare 116, serör kondensortanken 115, och ett referensvattenpelaresidomät- rör 137, som är anslutet till differentialtryckgivaren 19.
Làgtryckssidoarrangemanget 200 innefattar i sin tur en làgtryckssidodetektor 235, som är anordnad pà venturi- rörets 33 làgtryckssida, en kondensortank 215, som har en kondensorkammare 216, ett förbindelserör 214, som förbin- der làgtryckssidodetektorn 235 och kondensortanken 216 och ett referensvattenpelaresidomätrör 237, som är anslutet till differentialtryckgivaren 19.
I det visadae arrangemanget av differentialtrycks- detekteringsanordningen enligt denna utföringsform gäller de konstruktionsegenskaper som beskrevs ovan i samband med första och sjätte utföringsformen speciellt avseende för- bindelserören 114 och 214 och kondensortankarna 115 och 215. Även om inga detaljerade figurer av de föredragna utföringsformerna av utföringsformen i fig 11 bifogas, är grunddragen de följande.
Vid en utföringsform, där den ovan beskrivna första utföringsformen kommer till användning, uppvisar differen- tialtrycksdetekteringsanordningen i fig 11 en konstruktion motsvarande fig 2, dvs förbindelseröret 114 (214) har en axiell längd L och en innerdiameter D och intar en vinkel 8 från hög-(låg-)tryckssidodetektorn 135 (235) i riktning mot kondensortanken 115 (215) som uppfyller villkoret O < tan9 < D/L. Differentialtrycksdetekteringsanordningen är följaktligen så utformad att den övre ytnivàn av gasfas- partiet i kondensorkammaren 116 (216) av kondensortanken 115 (215) intar väsentligen samma nivå som den övre ytan av förbindelseröret 114 (214), sà att inget gasfasutrymme bildas i kondensortanken 115 (215). Det blir följaktligen svárt för inaktiva gaser, såsom syre och väte, att kvarstå i kondensortanken 115 (215), eftersom kondensortanken 115 (215) är kopplad till hög-(låg-)tryckssidotryckdetektorn 10 15 20 25 30 35 22 135 (235) av venturiröret 33 (33a) via förbindelseröret 114 (214), som intar en sádan mycket svag lutningsvinkel, dvs en vinkel 9 som är större än O och mindre D/L.
Eftersom tryckski1lnadsdetekteringsanordningen enligt denna utföringsform inte har något gasfasutrymme som är utformat i kondensorn 115 (215) och icke kondenserbara gaser är svära att upplösa i det kondenserade vattnet (referensvatten) som är inneslutet i kondensortanken 115 (215), matas, även om trycket som ska mätas på gasfassidan faller plötsligt, en mindre mängd icke kondenserbara gaser, som upplösts i referensvattenpelaresidomätröret ut, sà att referensvattennivàns variation som orsakas av de icke kondenserbara gasernas utmatning undertrycks.
Följaktligen är det möjligt att säkert förhindra att referensvattennivàn sjunker och att ett skillnadstryck som föreligger över tryckskillnadsgivaren 19 faller, varigenom noggrann mätning av en differentialtryckssignal möjliggö- res som alstras av differentialtryckgivaren 19.
Vid andra utföringsformer som rör arrangemanget i fig ll är kondensortankens 115 (215) övre vägg, utöver kon- struktionssärdraget som uppfyller villkoret O < tanê < D/L, så utformad att den lutar nedàt åt höger enligt fig 2. Enligt denna utföringsform kan upplösningen av de icke kondenserbara gaserna i kondensorkammaren 116 (216) redu- ceras och referensvattennivàns variation begränsas, vilket också leder till en noggrann differentialtryckssignal.
Ett uppvärmningsorgan enligt fig 6 eller 7 föreligger också vid anordningen i fig 11, varvid upplösningen av de icke kondenserbara gaserna i kondensorkammaren 116 (216) kan reduceras och referensvattennivàns variation begränsas när det uppmätta trycket pà gasfassidan sjunker, sà att också en noggrann differentialtryckssignal erhålles.
Ett fläktorgan enligt fig 8 kan också vara anordnat vid anordningen i fig ll, varvid upplösningen av de icke kondenserbara gaserna i kondensorkammaren 116 (216) vid denna utföringsform kan reduceras och referensvattennivàns variation begränsas när det uppmätta trycket pà gasfas- 10 15 20 25 30 35 BWO 215 23 sidan sjunker, så att också en noggrann differential- tryckssignal erhålles.
Ett gasutsläppsorgan enligt fig 9 och 10 kan också vara anordnat vid anordningen enligt fig ll och vid denna utföringsform uppfylla väsentligen samma funktioner och ge samma effekter som de som beskrevs ovan.
Det inses givetvis att de andra utföringsformernas arrangemang, andra element eller enheter, såsom styrenhe- ten 24, effektkällan 26 osv kan tillämpas selektivt, såsom beskrevs ovan i samband med fig 1-10, pà respektive utföringsform. Dessutom kan, även om hög- och làgtrycks- sidoarrangemangen 100 och 200 ovan har väsentligen samma konstruktion, dessa konstruktioner skilja sig àt med undantag av det gemensamma àt särdraget som representeras av villkoret O < tanê < D/L. Vid en annan utföringsform kan således exempelvis uppvärmningsorganet enligt fig 6 användas för högtryckssidoarrangemanget 100 och uppvärm- ningsorganet enligt fig 7 användas för làgtryckssido- arrangemanget 200. Denna och andra kombinationer av de ovan beskrivna utföringsformerna ligger inom ramen för uppfinningen. Sásom nämnts ovan kan tack vare differen- tialtrycksdetekteringsanordningen, som företrädesvis ut- göres av reaktorvattennivàmätanordningen enligt förelig- gande uppfinning, eftersom den övre ytnivàn av konden- sortankens gasfasparti väsentligen intar samma nivå som den övre sidan av förbindelseröret från àngröret och inget gasfasutrymme bildas i kondensortanken, ackumuleringen av icke kondenserbara gaser i kondensortanken effektivt för- hindras och upplösningen av icke kondenserbara gaser i kondenserat vatten och i referensvattenpelaresidomätröret minskas. Variationen av referensvattennivàn i kondensor- tanken kan begränsas även om det uppmätta trycket pà gas- fassidan plötsligt sjunker, och vattennivàsignalen kan med förbättrade egenskaper erhållas från tryckskillnadsgiva- Iêfl . 510 213 10 15 20 25 30 35 24 Differentialtrycksdetekteringsanordningen, som typiskt utgörs av en vattennivámätanordning, som innefat- tar den förbättrade kondensortankenheten, kan drivas med förbättrade egenskaper under användning av ànga, som inne- häller icke kondenserbara gaser, exempelvis fràn en kok- vattenreaktors eller tryckvattenreaktors reaktortrycktank, både under normaldrift och när det uppmätta trycket pà gasfassidan plötsligt sjunker, vilket innebär att tryck- skillnaden effektivt och noggrant kan detekteras och säkerheten och driftsförlitligheten därmed kan förbättras.
Claims (17)
1. 0 15 20 25 30 35 510 213 25 PATENTKRAV l. Anordning vid en differentialtryckgivare (19) för detektering av en tryckskillnad, vilken anordning innefattar åtminstone en kondensor (l5; 115, 215), som har ett ànginlopp, som via ett förbindelserör (14: 114, 214) är anslutet till en tryckdetektor (4: 135, 235), 137, 237) är anslutet till tryckgivaren (19), t e c k n a d av att förbindelseröret (l4; 114, 214) lutar uppåt en vinkel(8) fràn tryckdetekorn (4: 114, 214) till kondensorn (l5; 115, 215), villkoret 0 < tan 9 < D/L, där D är förbindelserörets (14; 114, 214) innerdiameter och L är förbindelserörets (14: 114, 214) axiella längd.
2. Anordning enligt krav l, särskilt avsedd för och ett bottenparti, som via ett mätrör (18: k ä n n e - vilken vinkel uppfyller vattennivåmätning, k ä n n e t e c k n a d av att tryckdetektorn (4) är avsedd för en ángfassida, att mät- röret (18) är avsett för en referensvattenpelaresida, att ett mätrör (20) är inrättat för en variationsvattenpela- resida, vilket rör är anslutet till en tryckdetektor (5) för en vätskefassida och till tryckgivaren (19), och att tryckgivaren (19) är inrättad att detektera tryckskill- naden mellan ett referensvattenpelaretryck i mätröret (18) för referensvattenpelaresidan och ett variationsvatten- pelaretryck i mätröret (20) för variationsvattenpelare- sidan.
3. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att kondensorn (15) har en inre kondensorkammare (16), som har ett vätskefasparti och ett gasfasparti ovanför vätskefaspartiet, varvid en toppvägg av kondensorkammarens (16) gasfasparti lutar nedåt från ànginloppet.
4. Anordning enligt krav 2, av att en termometer (23) är anordnad för mätning av tem- k ä n n e t e c k n a d peraturen i ett gasfasparti av kondensorn (15), att en temperaturstyrenhet (24) är anordnad för övervakning av temperaturen som avkänns av termometern (23) och för ut- 5'i0 213 10 15 20 25 30 35 26 matning av en temperaturfallssignal när temperaturen i gasfaspartiet faller med ett förutbestämt temperaturbe- lopp, och att ett uppvärmningsorgan (25, 27) är anordnat, som för uppvärmning av kondensorkammaren (16) verksamgöres som svar på temperaturfallssignalen. k ä n n e t e c k n a d av att uppvärmningsorganet är ett elektriskt värmeelement
5. Anordning enligt krav 4, (25), som är anordnat att värma ett gasfasparti av konden- sorkammaren (16).
6. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att uppvärmningsorganet är ett elektriskt värmeelement (27), som är anordnat att värma ett gasfasparti av konden- sorkammaren (16).
7. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att en termometer (23) är anordnad för mätning av tem- peraturen i ett gasfasparti av kondensorn (15), att en temperaturstyrenhet (24) är anordnad för övervakning av temperaturen som avkänns av termometern (23) och för ut- matning av en temperaturfallssignal när temperaturen i gasfaspartiet faller med ett förutbestämt temperaturbe- lopp, och att ett fläktorgan (28) är anordnat, som för ökning av kondensorns kondenseringskvot och ånginflödes- kapacitet verksamgöres som svar på temperaturfallssigna- len.
8. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att en termometer (23) är anordnad för mätning av tem- peraturen i ett gasfasparti av kondensorn (15), att en temperaturstyrenhet (24) är anordnad för övervakning av temperaturen som avkänns av termometern (23) och för utmatning av en temperaturfallssignal när temperaturen i gasfaspartiet faller med ett förutbestämt temperaturbe- lopp, att en gasutsläppsbehållare (31) via ett anslut- ningsrör (30) är ansluten till kondensorns (15) gasfas- parti, och att ett ventilorgan (32) är anordnat i an- slutningsröret, vilket ventilorgan verksamgöres som svar på temperaturfallssignalen. 10 15 20 25 30 35 510 215 27
9. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att den tjänar till mätning av en vattennivà i en reak- tortrycktank (2), att tryckdetektorn (4) för ángfassidan är anordnad på en àngfassida av reaktortrycktanken (2) och att tryckgivaren (5) för vätskefassidan är anordnad pà en kylmedelssida av reaktortrycktanken (2).
10. Anordning enligt krav 1, särskilt avsedd för detektering av differentialtryck, k ä n n e t e c k - n a d av att en första kondensor (115) är inrättad, vars ånginlopp via förbindelseröret, som är ett första förbindelserör (114), (135), bottenparti via ett mätrör (137) är anslutet till tryck- är anslutet till en tryckdetektor som är avsedd för en högtryckssida, och vars givaren (19), att en andra kondensor (215) är inrättad, vars ànginlopp via förbindelseröret, som är ett andra förbindelserör (214), (235), som är avsedd för en làgtryckssida, och vars bot- är anslutet till en tryckdetektor tenparti via ett andra mätrör (237) är anslutet till tryckgivaren (19), och att tryckgivaren (19) är inrättad att detektera en tryckskillnad mellan vattenpelare i det första och det andra mätröret (137, 237).
11. Anordning enligt krav 10, av att den första och den andra kondensorn (115, k ä n n e t e c k - n a d 215) har en inre kondensorkammare (116, 216), som har ett vätskefasparti och ett gasfasparti ovanför vätskefas- partiet, varvid en toppvägg av respektive kondensorkamma- res (116, 216) gasfasparti lutar nedåt fràn ànginloppet.
12. Anordning enligt krav 10, k ä n n e t e c k - n a d av att en första och en andra termometer är anord- nade för mätning av temperaturerna i ett gasfasparti av respektive kondensor (115, 215), att en första och en andra temperaturstyrenhet är anordnade för övervakning av temperaturerna som avkänns av termometrarna och för utmat- ning av temperaturfallssignaler när temperaturerna i gas- faspartierna faller med ett förutbestämt temperaturbelopp, och att ett första respektive ett andra uppvärmningsorgan är anordnat, som för uppvärmning av respektive kondensor- 510 215 10 15 20 25 30 35 28 kammare (116, 216) verksamgöres som svar pà tempera- turfallssignalerna. k ä n n e t e c k - n a d av att respektive uppvärmningsorgan är ett
13. Anordning enligt krav 12, elektriskt värmeelement (25), som är anordnat att värma ett gasfasparti av kondensorkammaren (116, 216).
14. Anordning enligt krav 12, k ä n n e t e c k - n a d av att respektive uppvärmningsorgan är ett elektriskt värmeelement (27), som är anordnat att värma ett vätskefasparti av kondensorkammaren (116, 216).
15. Anordning enligt krav 10, k ä n n e t e c k - n a d av att en första och en andra termometer (23) är anordnade för mätning av temperaturerna i ett gasfasparti av respektive kondensor (115, 215), att en första och en andra temperaturstyrenhet är anordnade för övervakning av temperaturerna som avkänns av den första och den andra termometern och för utmatning av temperaturfallssignaler när temperaturerna i gasfaspartierna faller med ett förut- bestämt temperaturbelopp, och att ett första och ett andra fläktorgan är anordnade, som för ökning av kondensorernas (115, 215) kondenseringskvot och ánginflödeskapacitet verksamgöres som svar på temperaturfallssignalerna.
16. Anordning enligt krav 10, k ä n n e t e c k - n a d av att en första och en andra termometer (23) är anordnade för mätning av temperaturerna i ett gasfasparti av respektive kondensor (115, 215), att en första och en andra temperaturstyrenhet är anordnade för övervakning av temperaturerna som avkänns av den första och den andra termometern och för utmatning av temperaturfallssignaler när temperaturerna i gasfaspartierna faller med ett förutbestämt temperaturbelopp, att en första och en andra gasutsläppsbehàllare via anslutningsrör är anslutna till kondensorernas (115, 215) gasfaspartier, och att ventil- organ är anordnade i anslutningsrören, vilka ventilorgan verksamgöres som svar pà temperaturfallssignalerna. 10 15 20 25 30 35 510 213 29
17. Anordning enligt krav 10, k ä n n e t e c k - n a d av att det första förbindelseröret (114) är anslutet till ett àngrör (33), såsom ett venturirör, pà en reaktortrycktanks (2) ångfassida, vilket ångrör har en förträngning (33a), till vilken tryckdetektorn (235) för lågtryckssidan är ansluten.
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP05930694A JP3230923B2 (ja) | 1994-03-29 | 1994-03-29 | 原子炉水位測定装置 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9501090D0 SE9501090D0 (sv) | 1995-03-28 |
SE9501090L SE9501090L (sv) | 1995-09-30 |
SE510213C2 true SE510213C2 (sv) | 1999-05-03 |
Family
ID=13109564
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9501090A SE510213C2 (sv) | 1994-03-29 | 1995-03-28 | Anordning för detektering av differentialtryck |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5566571A (sv) |
JP (1) | JP3230923B2 (sv) |
DE (1) | DE19511371C2 (sv) |
SE (1) | SE510213C2 (sv) |
Families Citing this family (18)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4421273C2 (de) * | 1994-06-21 | 1996-05-23 | Siemens Ag | Kondensgefäß zur Dampfdruckmessung, Verwendung des Kondensgefäßes für eine Füllstandsmessung und eine Dampfdurchsatzmessung sowie Verfahren zum Betrieb eines Kondensgefäßes |
JP3354438B2 (ja) * | 1996-06-04 | 2002-12-09 | 株式会社荏原製作所 | 有機物を含有する水媒体の処理方法及び水熱反応装置 |
US5881117A (en) * | 1996-08-01 | 1999-03-09 | Combustion Engineering, Inc. | Mid-loop fluid level measuring instrument for a nuclear power plant |
DK15897A (da) * | 1997-02-14 | 1998-08-15 | Gramkow A S A | Doseringsanlæg for vægtdosering af væske samt fremgangsmåde og anvendelse deraf |
US6442492B1 (en) | 2000-06-22 | 2002-08-27 | Uop Llc | Controlling moisture content of vapor in calcination or oxidation zones |
JP2004012145A (ja) * | 2002-06-03 | 2004-01-15 | Toshiba Corp | 非凝縮性ガスの蓄積燃焼防止システム |
US7845223B2 (en) * | 2005-09-08 | 2010-12-07 | General Electric Company | Condensing chamber design |
US7930938B2 (en) * | 2006-04-18 | 2011-04-26 | Davidson Instruments Inc. | System for determining fluid level |
JP4568799B2 (ja) * | 2008-02-15 | 2010-10-27 | 株式会社東芝 | 非凝縮性ガスの蓄積監視および評価方法 |
JP2012145406A (ja) * | 2011-01-11 | 2012-08-02 | Toshiba Corp | 水位計測系の非凝縮性ガス排出装置 |
JP6081127B2 (ja) * | 2011-11-11 | 2017-02-15 | 株式会社東芝 | 原子炉水位計の水張り設備 |
JP6199765B2 (ja) * | 2014-02-13 | 2017-09-20 | 株式会社日立製作所 | 原子力プラント計装装置 |
JP6607796B2 (ja) | 2016-01-27 | 2019-11-20 | 三菱重工業株式会社 | 液体供給設備の液位検出装置、液体供給設備の液位検出方法および当該液位検出装置を備えた液体供給設備 |
FR3052855B1 (fr) * | 2016-06-20 | 2018-06-22 | IFP Energies Nouvelles | Procede de detection et d'extraction de fluide gazeux contenu dans un circuit ferme fonctionnant selon un cycle de rankine et dispositif utilisant un tel procede |
CN106289633A (zh) * | 2016-08-30 | 2017-01-04 | 中国长江电力股份有限公司 | 一种水情遥测系统气瓶压力远程监测系统 |
CN108538413B (zh) * | 2018-03-06 | 2019-11-01 | 哈尔滨工程大学 | 一种用于研究冷凝水箱热工水力特性的实验装置及实验方法 |
CN110265160B (zh) * | 2019-06-19 | 2021-02-02 | 岭澳核电有限公司 | 核电站压力容器水位监测方法及装置 |
CN112844265B (zh) * | 2020-12-31 | 2022-10-11 | 宁波巨化化工科技有限公司 | 一种氯乙烷合成保护反应器用液位检测装置 |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3371534A (en) * | 1966-05-10 | 1968-03-05 | Foxboro Co | Level sensing apparatus |
US4394346A (en) * | 1979-12-20 | 1983-07-19 | Tokyo Shibaura Denki Kabushiki Kaisha | Water level gauge for a nuclear reactor |
US4389888A (en) * | 1979-12-21 | 1983-06-28 | Tokyo Shibaura Denki Kabushiki Kaisha | Level meter |
DE3681395D1 (de) * | 1985-10-15 | 1991-10-17 | Nissan Motor | Kuehlsystem fuer eine brennkraftmaschine. |
DE3541613A1 (de) * | 1985-11-25 | 1987-05-27 | Kraftwerk Union Ag | Verfahren und einrichtung zur messung des fuellstandes in einem reaktordruckbehaelter eines siedewasserreaktors |
-
1994
- 1994-03-29 JP JP05930694A patent/JP3230923B2/ja not_active Expired - Lifetime
-
1995
- 1995-03-28 US US08/411,993 patent/US5566571A/en not_active Expired - Fee Related
- 1995-03-28 DE DE19511371A patent/DE19511371C2/de not_active Expired - Fee Related
- 1995-03-28 SE SE9501090A patent/SE510213C2/sv not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9501090L (sv) | 1995-09-30 |
SE9501090D0 (sv) | 1995-03-28 |
JPH07270576A (ja) | 1995-10-20 |
DE19511371A1 (de) | 1995-10-05 |
JP3230923B2 (ja) | 2001-11-19 |
DE19511371C2 (de) | 1999-11-25 |
US5566571A (en) | 1996-10-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE510213C2 (sv) | Anordning för detektering av differentialtryck | |
US5385202A (en) | Method and apparatus for operational monitoring of a condenser with tubes, by measurements at selected tubes | |
ES2380113T3 (es) | Procedimiento y dispositivo para vigilar el nivel de llenado de un líquido en un recipiente para líquidos | |
US4044605A (en) | Apparatus for measuring fouling on the inside of a heat-exchanger tube | |
ES8506928A1 (es) | "aparato de medicion para el nivel de una pila termoelectrica calentada por emplame". | |
EP0580798B1 (en) | Steam generation system mass and feedwater control system | |
US7845223B2 (en) | Condensing chamber design | |
US3552189A (en) | Apparatus for detecting scale formation | |
JP3742226B2 (ja) | 液位計測装置を備えた液体タンク設備 | |
JPS5830700A (ja) | 原子炉冷却材監視装置 | |
JP3194075B2 (ja) | 液位測定装置 | |
JP2014206519A5 (sv) | ||
JP6905451B2 (ja) | 水素濃度測定システム | |
JP2003075380A (ja) | 乾き度測定装置 | |
JP4186849B2 (ja) | 溶存気体濃度測定装置 | |
JP2001317982A (ja) | ドラムレベル計測装置 | |
JP2007101537A (ja) | 改善されたオンライン蒸気流量速度測定デバイスおよび方法 | |
RU2433854C1 (ru) | Сепаратор | |
JP3216465B2 (ja) | 原子炉水位測定装置 | |
JPS57165715A (en) | Detector for fluid | |
JP3886664B2 (ja) | 炉内プロセス量測定装置 | |
JPS58173390A (ja) | ヒ−トパイプの非凝縮性ガス排出装置 | |
Jackson et al. | Effect of pool turbulence on direct contact condensation at a steam/water interface | |
KR100218645B1 (ko) | 엔진 냉각수 리저버 탱크의 용량 결정장치 | |
JPS5895239A (ja) | 弁の漏洩監視装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 9501090-6 Format of ref document f/p: F |