SE508285C2 - Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt - Google Patents

Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt

Info

Publication number
SE508285C2
SE508285C2 SE9401959A SE9401959A SE508285C2 SE 508285 C2 SE508285 C2 SE 508285C2 SE 9401959 A SE9401959 A SE 9401959A SE 9401959 A SE9401959 A SE 9401959A SE 508285 C2 SE508285 C2 SE 508285C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
body movements
dependent
person
heartbeat
pressure
Prior art date
Application number
SE9401959A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9401959D0 (sv
SE9401959L (sv
Inventor
Gaby Bader
Original Assignee
Biosys Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Biosys Ab filed Critical Biosys Ab
Priority to SE9401959A priority Critical patent/SE508285C2/sv
Publication of SE9401959D0 publication Critical patent/SE9401959D0/sv
Priority to PCT/SE1995/000629 priority patent/WO1995033403A1/en
Priority to EP95922041A priority patent/EP0764000B1/en
Priority to US08/750,452 priority patent/US5846206A/en
Priority to DE69529675T priority patent/DE69529675T2/de
Publication of SE9401959L publication Critical patent/SE9401959L/sv
Publication of SE508285C2 publication Critical patent/SE508285C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/16Devices for psychotechnics; Testing reaction times ; Devices for evaluating the psychological state
    • A61B5/18Devices for psychotechnics; Testing reaction times ; Devices for evaluating the psychological state for vehicle drivers or machine operators

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hospice & Palliative Care (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Developmental Disabilities (AREA)
  • Psychiatry (AREA)
  • Psychology (AREA)
  • Social Psychology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Child & Adolescent Psychology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Educational Technology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)

Description

508 285 2 eller flera av dessa parametrar är nödvändiga för att kunna bedöma vakenhetsgraden. Registrering av nämnda parametrar sker genom att tryckkänsliga plattor bringas i kontakt med den vars värden skall registreras, dock utan att sensorer eller elektro- der behöver anbringas direkt på den övervakade. Plattorna/senso- rerna är i sin tur anslutna till en registrerande utrustning som för uppmätning av andningsfunktioner, hjärtfunktioner och rörel- sefunktioner utgörs av filterkretsar, beräkningskretsar, jäm- förelsekretsar, korrelatorkretsar samt larmlogik. Analysen utförs med hjälp av ett datorsystem under styrning av ett ana- lysprogram.
Det väsentliga med uppfinningen är således kombinationen mellan parametrarna, kroppsrörelse, hjärtfunktion, andningsfunktion, amplitud, frekvens och förändring (variation).
Fördelar med uppfinningen är att det med hjälp av metoden och anordningen är möjligt att på ett effektivt och för den över- vakade ej störande sätt övervaka vakentillståndet för exempe1v;r olika typer av fordonsförare (bil/buss/tåg/båt/flyg-förare), genom att hänsyn även tas till kroppsrörelserna. Andra lämpliga grupper att övervaka kan vara människor med stillasittande övervakande arbete exempelvis skolelever, bevakningspersonal, operatörer i processindustri, kärnkraftverk etc.
Metoden är dessutom användbar (tillämpbar) vid studium av synd- rom som kännetecknas av tillståndsberoende förändringar i hjärt/andningshastigheten exempelvis vid sömnapne eller autonom neuropati (nervlidande).
Det är givetvis möjligt att även tillämpa metoden och anord- ningen eller variationer av anordningen, vid andra typer av analyser som syftar till att fastställa vakentillstând inom olika yrkesgrupper eller vid olika sjukdomstillstånd eller andra typer av sömnstörningar.
FIGURBESKRIVNING Metoden och anordningen enligt uppfinningen beskrivs närmare 508 285 3 nedan med hjälp av ett utföringsexempel med hänvisning till bifogade ritningar i vilka Fig. 1 utgör ett flödesschema för genomgång av metoden enligt uppfinningen.
Fig. 2a-f visar variationer i hjärtverksamheten vid olika sömn- stadier.
Fig. 3 utgör ett blockschema över en anordning enligt upp- finningen.
FÖREDRAGEN UTFöRINGsFoRM Som underlag till uppfinningen ligger en undersökning av ett antal vuxna personer i ett sömnlaboratorium. Undersökningen grundar sig på papperspolysomnografi och en nyligen utvecklad analysutrustning kallad "Sleep Box"-systemet.
Olika sömnstadier fastställdes i överensstämmelse med klassiska neurofysiologiska kriterier. Cardiac R-R-, dvs tidsintervall mellan två hjärtslag och andningsintervall såväl som vågamplitu- den uppmättes både manuellt och med hjälp av vågdetektorer i 30- 60 sekunders tidsperioder. Intervallen fastställdes under 15- minutersperioder för varje sömn/vakenhetssteg. Det är naturligt- vis även möjligt att fastställa intervallen kontinuerligt, vilket sker vid exempelvis datoranalys. Tillståndsberoende slag- till-slag-mönster studerades genom inprickning av varje R-R-intervall och andningsintervall mot närmast föregående in- tervall. Resultaten visade att de högsta slag-till-slag- och andningsvariationerna förekom i helt vaket tillstånd och en hög spridning under REM, med en progressiv minskning under sömn, relaterat till sömnnivån. De lägsta variationerna uppträdde vid djup sömn.
Mot bakgrund av dessa resultat har försök gjorts att utveckla en beslutsregel för klassificering av olika sömnstadier i överens- stämmelse med hjärtslags- och andningsvariationerna. Denna regel har nyligen provats på normalt friska vuxna och det preliminära resultatet visar att mer än 80% av de uppmätta tidsperioderna är korrekt klassificerade. 508 285 4 Ett förlopp enligt metoden beskrivs med stöd av fig. 1. Den beskrivna metoden realiseras normalt med hjälp av programvara.
En person sitter och kör i exempelvis en bil eller ett annat fordon. Tryckkänsliga plattor/sensorer är monterade i sätet/- ryggstödet eventuellt i bilbältet. Plattorna kan utgöras av PVDF-filmer eventuellt kombinerade med elektrostatiska plattor.
Förarens kroppsrörelser åstadkommer olika tryck mot plattorna som kontinuerligt registrerar trycket och rörelserna. Plattorna avger på känt sätt elektriska utgångssignaler som detekteras och analyseras. Genom nämnda utgångssignaler kan förutom kroppens rörelser även hjärtats funktion och andningsfunktionen detekte- ras. Amplitud och frekvens av hjärtats funktion detekteras samt amplitud och frekvens av andningsfunktionen. Beroende av för- arens vakenhetsgrad varierar storleken på dessa parametrar.
Signalerna skall nu analyseras och kan antingen analyseras direkt, lagras i ett minne för senare överföring eller överföras trådlöst, simultant till en persondator för lagring och vidare bearbetning av data. Analys och behandling av signalerna sker kontinuerligt i ett för ändamålet avsett, till plattorna via ledningar eller trådlöst anslutet, system i vilket varje signal analyseras oberoende av de övriga signalerna. Frekvens och amplitud för varje hjärtslag och andetag beräknas. Tidsinterval- len mellan de två efterföljande signalerna uppmäts. Vid regist- rering av kroppsrörelser uppmäts varaktigheten av rörelsen samt styrkan i rörelsen, dessutom uppmäts tidsintervall mellan rörel- ser. Kroppsrörelser klassificeras i enlighet med varaktighet och styrka.
Vidare jämförs i systemet variationen i tidsintervall och sprid- ning av amplitud och frekvens för varje hjärtslag och andetag med motsvarande värden för de tidigare eller efterföljande hjärtslagen och andetagen. En korrelation mellan andnings- och hjärtförändringar (variation) sker tillsammans med typ av kroppsrörelse. För att få ytterligare information är det även möjligt att registrera trycket av huvudet mot ett eventuellt nackstöd.
Genom statistisk analys med bl a multipelregression är det bevisat att det föreligger ett direkt samband mellan nämnda 508 285 5 parametrar och ändringar i vakenhetsgrad. Systemet jämför konti- nuerligt bearbetad data till det tidigare inskaffade normalmate- rialet. Vid sänkt vakenhetsgrad utlöses, vid en viss tröskelni- vå, en larmsignal, ljud och/eller ljus.
Analys och bearbetning av data sker med hjälp av ett datorsystem under styrning av ett analysprogram. Vid behov rekonstruerar programmet alla signaler som därvid kan presenteras på en till systemet ansluten bildskärm. Slutresultatet kan också presente- ras i form av histogram och statistiska tabeller.
Fig. 2a-f visar spridningen vid uppmätning av hjärt R-R- i förhållande till föregående intervall i olika stadier av sömn/- vakenhet.
Fig. 2a visar att spridningen är som störst i vaket tillstånd, fig. 2b visar spridningen under ögonblickssömn (REM), fig. 2 c-e visar spridningen i olika grader av sömn. Som framgår blir spridningen allt mindre desto djupare sömnen är. Fig. 2f visar att spridningen ökar vid återuppvaknandet. Den horisontala axeln visar RR, dvs det aktuella uppmätta värdet. Den vertikala axeln visar RR+1, dvs det i föregående intervall uppmätta värdet.
I fig. 3 visas i blockschemaform ett exempel på en anordning enligt uppfinningen. Exemplet hänför sig till kontroll av en fordonsförare. Som tidigare nämnts står föraren 1 i kontakt med tryckkänsliga plattor 2-4 som detekterar förarens kroppsrörel- ser. Plattorna 2-4 alstrar utsignaler som detekteras och filtre- ras med avseende på signaltyp i en detektor/filterkrets 5. De olika signaltyperna är de som motsvarar kroppsrörelser, hjärt- funktion och andningsfunktion. Från utgångar på filterkretsen tillförs signalerna ingångar på beräkningskretsar 6-8 för be- räkning av, i krets 6 frekvens och amplitud för varje hjärtslag samt tidsintervall mellan hjärtslag, i krets 7 frekvens och amplitud för varje andetag samt tidsintervall mellan andetagen och i krets 8 varaktigheten och styrkan i en rörelse samt tids- intervall mellan rörelser. Jämförelsekretsar (komparatorer) 9-ll mottager på ingångar utsignaler från kretsarna 6-8 och jämför för varje funktion (hjärta, andning, kroppsrörelse) tidsinter- 508 285 6 vallens variation, spridning av amplitud för hjärtslag respekti- ve andning med motsvarande värden för tidigare registrerade, och i ej visade minnesorgan lagrade, hjärtslag respektive andetag.
En motsvarande jämförelse görs i krets 11 för kroppsrörelsernas parametrar varaktighet, styrka samt tidsintervallens variatio- ner. Utsignalerna från kretsarna 9-11 styrs således av de nämnda parametrarna och tillförs ingångar på en korrelatorkrets 12 i vilken en korrelering görs mellan hjärt- och andningsföränd- ringar och motsvarande typ av kroppsrörelse. Eftersom det finns ett direkt samband mellan parametrarna och vakenhetsgraden ändras parametervärdena vid exempelvis sänkt vakenhetsgrad. Med hjälp av en tröskeldetektorkrets 13, kan därför en sådan tröskel för vakenhetsgraden inställas vid vilken en larmsignal utlöses och aktiverar en larmanordning 14 i form av exempelvis en larm- klocka eller en larmlampa eller bådadera om så är lämpligt. En presentationsutrustning, exempelvis i form av en bildskärm är betecknad med 15.

Claims (8)

508 285 PATENTKRAV
1. Metod för övervakning och bedömning av vakenhetsgrad och därmed förekomst av dåsighet hos en person, som är vaken eller håller på att somna, kännetecknad av - att en elektrisk signal alstras i motsvarighet till personens kroppsrörelser relativt ett stationärt, tryckkänsligt organ, som anligger mot minst en del av personens kropp, - att ur den elektriska signalen utskiljes signaler motsvarande dels egentliga kroppsrörelsers varaktighet och storlek, dels hjärtslagsberoende kroppsrörelsers amplitud som funktion av frekvens och dels andetagsberoende kroppsrörelsers amplitud som funktion av frekvens, - att varaktigheten och storleken av de egentliga kroppsrörel- serna samt tidsintervallet mellan dessa uppmäts och jämförs med tidigare uppmätta motsvarande värden för bestämning av eventuel- la förändringar, - att amplituden av varje hjärtslagsberoende och varje andetags- beroende kropprörelse samt tidsintervallet mellan minst två på varandra följande hjärtslag respektive andetag uppmäts och jämförs med tidigare uppmätta motsvarande värden för bestämning av eventuella förändringar, - att hjärtslags- och andetagsberoende förändringar korreleras med egentliga kroppsrörelseförändringar, - att den resulterande förändringen jämförs med en inställd vakenhetsgradtröskel och - att larm utlöses när tröskeln uppnås som tecken på sänkt vakenhetsgrad.
2. Anordning för övervakning och bedömning av vakenhetsgrad och därmed förekomst av dåsighet hos en person, som är vaken eller håller på att somna, kännetecknad av - minst ett stationärt, tryckkänsligt organ (2, 3, 4), som anligger mot minst en del av personens (1) kropp, vilket organ (2, 3, 4) är anordnat att över sin utgång alstra en elektrisk signal i motsvarighet till personens kroppsrörelser relativt detsamma, - en till nämnda, minst ett stationära, tryckkänsliga organs (2, 3, 4) utgång ansluten detektor/filterkrets (5), som är anordnad att ur den elektriska signalen utskilja signaler motsvarande dels egentliga kroppsrörelsers varaktighet och storlek, dels 508 285 hjärtslagsberoende kroppsrörelsers amplitud som funktion av , frekvens och dels andetagsberoende kroppsrörelsers amplitud som funktion av frekvens och avge dessa utskilda signaler över motsvarande utgångar, - en första beräknings- och jämförelsekrets (8, 11), som är anordnad att över sin ingång mottaga nämnda signal motsvarande egentliga kroppsrörelser, beräkna varaktigheten och storleken av de egentliga kroppsrörelserna samt tidsintervallet mellan dessa och jämföra dessa beräknade värden med tidigare beräknade mot- svarande värden för bestämning av eventuella förändringar, - en andra och en tredje beräknings- och jämförelsekrets (6, 9 resp. 7, 10), som är anordnade att över sina ingångar mottaga nämnda signaler motsvarande hjärtslagsberoende respektive an- detagsberoende kroppsrörelser, beräkna amplituden av varje hjärtslagsberoende respektive varje andetagsberoende kropprörel- se samt tidsintervallet mellan minst två på varandra följande hjärtslag respektive andetag och jämföra dessa beräknade värden med tidigare beräknade motsvarande värden för bestämning av eventuella förändringar, - en till nämnda tre beräknings- och jämförelsekretsars (6, 9; 7, 10; 8, 11) utgångar ansluten korrelatorkrets (12), som är anordnad att korrelera hjärtslags- och andetagsberoende föränd- ringar med egentliga kroppsrörelseförändringar, - en till korrelatorkretsens (12) utgång ansluten tröskeldetek- torkrets (13), som är anordnad att jämföra den resulterande förändringen med en inställd vakenhetsgradtröskel och - en till tröskeldetektorkretsens (13) utgång ansluten larm- anordning (14), som är anordnad att utlösa larm när den inställ- da tröskeln uppnås som tecken på sänkt vakenhetsgrad.
3. Anordning enligt kravet 2, kännetecknad av att nämnda, minst ett tryckkänsliga organ (2, 3, 4) utgörs av minst en tryck- känslig platta av PVDF-film. Å.
4. Anordning enligt kravet 2, kännetecknad av att nämnda, minst ett tryckkänsliga organ (2, 3, 4) utgörs av minst en tryck- känslig platta av PVDF-film i kombination med minst en elektro- statisk platta. 508 285 9
5. Anordning enligt något av kraven 2 - 4, kännetecknad av att nämnda, minst ett tryckkänsliga organ (2, 3, 4) är monterat i sitsen och/eller ryggstödet och/eller säkerhetsbältet i ett fordon, en säng etc.
6. Anordning enligt kravet 2, kännetecknad av att nämnda larm- anordning (14) är anordnad att avge en ljudsignal.
7. Anordning enligt krav 2, kännetecknad av att nämnda larm- anordning (14) är anordnad att avge en ljussignal.
8. Anordning enligt kravet 2, kännetecknad av att nämnda larm- anordning (14) är anordnad att avge såväl en ljudsignal som en ljussignal.
SE9401959A 1994-06-07 1994-06-07 Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt SE508285C2 (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401959A SE508285C2 (sv) 1994-06-07 1994-06-07 Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt
PCT/SE1995/000629 WO1995033403A1 (en) 1994-06-07 1995-06-01 Method and apparatus for monitoring and estimating the awakeness of a person
EP95922041A EP0764000B1 (en) 1994-06-07 1995-06-01 Apparatus for monitoring and estimating the awakeness of a person
US08/750,452 US5846206A (en) 1994-06-07 1995-06-01 Method and apparatus for monitoring and estimating the awakeness of a person
DE69529675T DE69529675T2 (de) 1994-06-07 1995-06-01 Vorrichtung zur überwachung und abschätzung des wachzustandes einer person

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401959A SE508285C2 (sv) 1994-06-07 1994-06-07 Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9401959D0 SE9401959D0 (sv) 1994-06-07
SE9401959L SE9401959L (sv) 1995-12-08
SE508285C2 true SE508285C2 (sv) 1998-09-21

Family

ID=20394268

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9401959A SE508285C2 (sv) 1994-06-07 1994-06-07 Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5846206A (sv)
EP (1) EP0764000B1 (sv)
DE (1) DE69529675T2 (sv)
SE (1) SE508285C2 (sv)
WO (1) WO1995033403A1 (sv)

Families Citing this family (63)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6820897B2 (en) 1992-05-05 2004-11-23 Automotive Technologies International, Inc. Vehicle object detection system and method
US7467809B2 (en) 1992-05-05 2008-12-23 Automotive Technologies International, Inc. Vehicular occupant characteristic determination system and method
US6513833B2 (en) 1992-05-05 2003-02-04 Automotive Technologies International, Inc. Vehicular occupant motion analysis system
US6942248B2 (en) 1992-05-05 2005-09-13 Automotive Technologies International, Inc. Occupant restraint device control system and method
US8604932B2 (en) * 1992-05-05 2013-12-10 American Vehicular Sciences, LLC Driver fatigue monitoring system and method
US9129505B2 (en) 1995-06-07 2015-09-08 American Vehicular Sciences Llc Driver fatigue monitoring system and method
AUPN627395A0 (en) * 1995-10-31 1995-11-23 Compumedics Sleep Pty Ltd Integrated diagnostic and therapeutic device for gas delivery to patient
WO1998050095A1 (en) 1997-05-07 1998-11-12 Compumedics Sleep Pty. Ltd. Controlling gas or drug delivery to patient
FR2762984B1 (fr) * 1997-05-07 1999-07-23 Ecia Equip Composants Ind Auto Dispositif de surveillance du comportement d'un conducteur de vehicule automobile
US6409659B1 (en) * 1998-11-04 2002-06-25 Ge Medical Systems Information Technologies, Inc. Method and apparatus for displaying physiological patient data
US6575902B1 (en) * 1999-01-27 2003-06-10 Compumedics Limited Vigilance monitoring system
GB2364786B (en) * 1999-05-13 2003-12-17 Colin Dunlop Motion monitoring apparatus
FR2794354B1 (fr) * 1999-06-01 2001-11-30 Thomson Csf Procede et dispositif de controle de vigilance
AU7567300A (en) * 1999-09-14 2001-04-17 Biosys Ab A method and a system for monitoring a person
SE517648C2 (sv) 1999-09-14 2002-07-02 Biosys Ab Förfarande och system för övervakning av en fordonsförare
US6928031B1 (en) * 2000-04-24 2005-08-09 International Business Machines Corp. Alarm clock system, method of operation and program product therefor
US6736231B2 (en) 2000-05-03 2004-05-18 Automotive Technologies International, Inc. Vehicular occupant motion detection system using radar
US6485441B2 (en) 2000-07-14 2002-11-26 The Board Of Trustees Of The Leland Stanford Junior University SensorBed
US6468234B1 (en) * 2000-07-14 2002-10-22 The Board Of Trustees Of The Leland Stanford Junior University SleepSmart
US7629890B2 (en) 2003-12-04 2009-12-08 Hoana Medical, Inc. System and methods for intelligent medical vigilance with bed exit detection
US7666151B2 (en) 2002-11-20 2010-02-23 Hoana Medical, Inc. Devices and methods for passive patient monitoring
US6967652B1 (en) 2000-11-13 2005-11-22 Ge Medical Systems Information Technologies, Inc. Method and apparatus for displaying physiological patient data
US6888779B2 (en) * 2001-11-20 2005-05-03 Pulsar Informatics, Inc. Method and apparatus for a waking control system
US6822573B2 (en) 2002-01-18 2004-11-23 Intelligent Mechatronic Systems Inc. Drowsiness detection system
US20030199943A1 (en) * 2002-04-17 2003-10-23 Orly Katz Method and device for maintaining wakefulness and preventing undesired sleep
FI20025039A0 (sv) 2002-08-16 2002-08-16 Joni Kettunen Förfarande II för analys av en fysiologisk signal
AU2003274650A1 (en) * 2002-10-21 2004-05-04 Noam Gavriely Acoustic cardiac assessment
WO2004044861A1 (en) * 2002-11-13 2004-05-27 Hannah Collip A vehicle interior air treatment apparatus
US8512221B2 (en) * 2003-02-28 2013-08-20 Consolidated Research Of Richmond, Inc. Automated treatment system for sleep
CA2516093C (en) * 2003-02-28 2012-05-01 Consolidated Research Of Richmond, Inc. Automated insomnia treatment system
JP4247055B2 (ja) * 2003-05-21 2009-04-02 株式会社デルタツーリング 運転席用座席システム
JP4347621B2 (ja) * 2003-05-21 2009-10-21 株式会社デルタツーリング 生体評価システム、コンピュータプログラム及び記録媒体
JP4277073B2 (ja) * 2003-05-21 2009-06-10 株式会社デルタツーリング シート負荷体判定装置
US20050015122A1 (en) * 2003-06-03 2005-01-20 Mott Christopher Grey System and method for control of a subject's circadian cycle
CN1812745A (zh) * 2003-06-26 2006-08-02 赫艾纳医疗公司 辐射应力非入侵式血压测量方法
JP3733133B2 (ja) * 2003-10-14 2006-01-11 三洋電機株式会社 睡眠状態推定装置
US7170994B2 (en) * 2003-10-15 2007-01-30 Motorola, Inc. Method and apparatus for selecting an alert mode based on user biometrics
EP1694202B1 (en) * 2003-12-04 2014-12-31 Hoana Medical, Inc. Intelligent medical vigilance system
CN1942906A (zh) * 2004-02-18 2007-04-04 赫艾纳医疗公司 用于使无源传感器阵列与床垫结合而进行患者监视的方法和系统
DE102004015199A1 (de) * 2004-03-29 2005-10-20 Hartmann Paul Ag Einrichtung zur Erfassung von Vitalitätsfunktionen in einem Kraftfahrzeug
JP3976752B2 (ja) * 2004-07-07 2007-09-19 三洋電機株式会社 睡眠状態推定装置及びプログラム
US20060019224A1 (en) * 2004-07-23 2006-01-26 Pics, Inc. Insomnia assessment and treatment device and method
FI117310B (sv) * 2005-05-30 2006-08-31 Valtion Teknillinen Förfarande, system och datorprogramprodukt för att övervaka konditionen av en förare
JP5208732B2 (ja) 2005-06-10 2013-06-12 ヒル−ロム サービシーズ,インコーポレイティド 患者支持装置内の与圧袋の制御手段
JP4554476B2 (ja) * 2005-08-30 2010-09-29 財団法人電力中央研究所 生体活動監視方法と、これに用いる光ファイバ式平板状体センサ
WO2007051352A1 (fr) * 2005-11-04 2007-05-10 Xi Liu Système d’alerte précoce de fatigue et sa méthode d’implémentation
US8078334B2 (en) * 2007-01-23 2011-12-13 Alan Goodrich Unobtrusive system and method for monitoring the physiological condition of a target user of a vehicle
WO2008144908A1 (en) * 2007-05-29 2008-12-04 Christopher Mott Methods and systems for circadian physiology predictions
US20090089108A1 (en) * 2007-09-27 2009-04-02 Robert Lee Angell Method and apparatus for automatically identifying potentially unsafe work conditions to predict and prevent the occurrence of workplace accidents
WO2009052633A1 (en) 2007-10-25 2009-04-30 Christopher Mott Systems and methods for individualized alertness predictions
US8794976B2 (en) * 2009-05-07 2014-08-05 Trustees Of The Univ. Of Pennsylvania Systems and methods for evaluating neurobehavioural performance from reaction time tests
US8521439B2 (en) * 2009-05-08 2013-08-27 Pulsar Informatics, Inc. Method of using a calibration system to generate a latency value
WO2010143535A1 (ja) * 2009-06-08 2010-12-16 公立大学法人名古屋市立大学 眠気判定装置
CN102483610B (zh) 2009-09-02 2013-12-11 皇家飞利浦电子股份有限公司 闹钟和用于控制唤醒闹铃的方法
WO2011027263A1 (en) 2009-09-03 2011-03-10 Koninklijke Philips Electronics N.V. Consciousness monitoring
BR112012013680A2 (pt) * 2009-12-07 2017-10-10 SHINNICK Mark "aparelho para estimular uma criança dormindo e método para estimular uma criança dormindo periodicamnete"
US20110196243A1 (en) * 2010-02-05 2011-08-11 Riheng Wu Non-contact detection of physiological data using stochastic resonance
DE102010049152B4 (de) * 2010-05-21 2015-11-12 Johnson Controls Gmbh Fahrzeugsitz mit intelligenten Aktuatoren
US8717181B2 (en) 2010-07-29 2014-05-06 Hill-Rom Services, Inc. Bed exit alert silence with automatic re-enable
US8725311B1 (en) 2011-03-14 2014-05-13 American Vehicular Sciences, LLC Driver health and fatigue monitoring system and method
EP2524647A1 (en) * 2011-05-18 2012-11-21 Alain Gilles Muzet System and method for determining sleep stages of a person
US10292605B2 (en) 2012-11-15 2019-05-21 Hill-Rom Services, Inc. Bed load cell based physiological sensing systems and methods
KR102017700B1 (ko) * 2013-03-15 2019-09-03 엘지전자 주식회사 단말기 및 그 제어 방법

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4203098A (en) * 1978-09-18 1980-05-13 Muncheryan Hrand M Device for preventing dozing while driving a car
US4732157A (en) * 1986-08-18 1988-03-22 Massachusetts Institute Of Technology Method and apparatus for quantifying beat-to-beat variability in physiologic waveforms
GB8626711D0 (en) * 1986-11-08 1986-12-10 Syrinx Innovations Measuring firmness
US4982738A (en) * 1988-11-30 1991-01-08 Dr. Madaus Gmbh Diagnostic apnea monitor system
JPH0341926A (ja) * 1989-07-07 1991-02-22 Matsushita Electric Works Ltd 睡眠の状態変化検出装置および睡眠状態制御装置
US5448996A (en) * 1990-02-02 1995-09-12 Lifesigns, Inc. Patient monitor sheets
US5187657A (en) * 1990-04-05 1993-02-16 Hewlett-Packard Company Cardiac analyzer with rem sleep detection
DE4035292A1 (de) * 1990-11-07 1991-06-13 Gerhard Prof Schauf Beruehrungsloses atem- und/oder pulsueberwachungsgeraet
IL100080A (en) * 1991-11-19 1994-12-29 Sleep Disorders Diagnostic And A presentation system for determining a person's sleep stages
US5353013A (en) * 1993-05-13 1994-10-04 Estrada Richard J Vehicle operator sleep alarm
US5479932A (en) * 1993-08-16 1996-01-02 Higgins; Joseph Infant health monitoring system
US5671733A (en) * 1994-04-21 1997-09-30 Snap Laboratories, L.L.C. Method of analyzing sleep disorders
US5622178A (en) * 1994-05-04 1997-04-22 Spacelabs Medical, Inc. System and method for dynamically displaying cardiac interval data using scatter-plots

Also Published As

Publication number Publication date
SE9401959D0 (sv) 1994-06-07
US5846206A (en) 1998-12-08
WO1995033403A1 (en) 1995-12-14
EP0764000A1 (en) 1997-03-26
DE69529675D1 (de) 2003-03-27
EP0764000B1 (en) 2003-02-19
DE69529675T2 (de) 2003-12-04
SE9401959L (sv) 1995-12-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE508285C2 (sv) Metod och anordning för bedömning av vakenhetsgrad och dåsighet i olika stadier mellan vakenhet och sömn på ett för en övervakad ej störande sätt
US20190209020A1 (en) Method and system for monitoring sleep
Sauvet et al. In-flight automatic detection of vigilance states using a single EEG channel
JP4532739B2 (ja) 警戒状態および嗜眠状態の検出および追跡システム
JP3820811B2 (ja) 呼吸器系疾患のモニタ装置
US4896675A (en) Apparatus for monitoring degree of mental tension
JP6757532B2 (ja) 睡眠段階判定装置、睡眠段階判定方法、睡眠段階判定プログラム
US20210022670A1 (en) Systems and methods for diagnosing sleep
JP6375496B2 (ja) 眠気検出方法及び眠気検出装置
JP2017505699A (ja) 欠神のeegを自動的に評価するための方法、コンピュータプログラムおよび該方法のための評価装置
Tateno et al. Development of drowsiness detection system based on respiration changes using heart rate monitoring
JP5842543B2 (ja) 安否監視装置
US20180303366A1 (en) Method for Detecting Seizures
MX2013014322A (es) Metodo y aparato para seleccionar conductores de entrada diferenciales.
WO2015060267A1 (ja) 覚醒装置、シート及び覚醒度判定方法
US3548812A (en) Eeg sleep analyzer and method of operation
CN109414223A (zh) 生物体信息监测系统
EP4064979A1 (en) Method of determining fused sensor measurement and vehicle safety system using the fused sensor measurement
JP2011182919A (ja) 呼吸信号の解析装置
KR101034886B1 (ko) 짧은 심장박동 주기의 변화를 이용한 졸음상태 판정 시스템 및 방법
JP2001309898A (ja) ウェーブレット・ニューロ波形診断方法および装置
JPH05184558A (ja) 運転者の異常検出装置
US20180055436A1 (en) Fatigue detection apparatus and fatigue detection method
JP2770751B2 (ja) 人体検出装置
KR101932147B1 (ko) 심전도 신호를 이용한 운전자의 졸음운전 진단 방법 및 장치

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed
NUG Patent has lapsed