SE508238C2 - Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser - Google Patents

Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser

Info

Publication number
SE508238C2
SE508238C2 SE9700405A SE9700405A SE508238C2 SE 508238 C2 SE508238 C2 SE 508238C2 SE 9700405 A SE9700405 A SE 9700405A SE 9700405 A SE9700405 A SE 9700405A SE 508238 C2 SE508238 C2 SE 508238C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
shaft
pedal
platinum
levers
lever
Prior art date
Application number
SE9700405A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9700405D0 (sv
SE9700405L (sv
Inventor
Aake Eriksson
Original Assignee
Texo Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Texo Ab filed Critical Texo Ab
Priority to SE9700405A priority Critical patent/SE508238C2/sv
Publication of SE9700405D0 publication Critical patent/SE9700405D0/sv
Priority to US09/016,732 priority patent/US5944061A/en
Priority to DE19861000A priority patent/DE19861000B4/de
Priority to DE19804041A priority patent/DE19804041B4/de
Publication of SE9700405L publication Critical patent/SE9700405L/sv
Publication of SE508238C2 publication Critical patent/SE508238C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03CSHEDDING MECHANISMS; PATTERN CARDS OR CHAINS; PUNCHING OF CARDS; DESIGNING PATTERNS
    • D03C1/00Dobbies
    • D03C1/12Dobbies employing toothed gearing instead of draw-knives
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03CSHEDDING MECHANISMS; PATTERN CARDS OR CHAINS; PUNCHING OF CARDS; DESIGNING PATTERNS
    • D03C1/00Dobbies
    • D03C1/14Features common to dobbies of different types
    • D03C1/144Features common to dobbies of different types linking to the heald frame

Description

sos 258 T2 platin alternativt kan samverka med respektive kniv för åstadkommande av olika skäl- lägen för vävmaskinens skaftramar.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN TEKNISKT PROBLEM Skaftmaskinen som utgör en modulenhet i vävmaskinen skall kunna utföras med en stor kompakthet som ger fördelar vid byte och service, m.m. av skaftmaskinen i vävmaskinen. Trots den önskade kompaktheten skall principerna och uppbyggnaden för kompaktheten inte påverka hållbarhet, livslängd m.m. Uppfinningen avser att lösa detta huvudproblem och karakteriseras av mycket små inbyggnadsmått. I jämförelse med dagens skaftmaskiner kan den nya skaftmaskinen då det gäller omfånget nedbringas till uppskattningsvis 50% vid aktuella typer av vävmaskiner. Härvid hänvisas till vävmaski- nerna av typ TEXO TM 300 och TEXO TM 400. Den nya föreslagna principen för fångningsorganens arrangemang öppnar möjligheter till att drivutrustningen kan väsent- ligt förenklas och att man t.ex. nu kan använda endast en drivande kamtrumma i stället för tidigare två i likhet med den i ovan beskrivna kända utrustningen. Härvid undviker man bland annat koordinerad drivning av kamtrummor, vilket ökar tillförlitligheten.
Skaftmaskinen är en mycket viktig maskinenhet i en vävmaskin och det är väsentligt för vävresultatet att skaftmaskinen fungerar effektivt. Så t.ex. ställs det stora krav på att till- förlitligheten (repetiviteten) skall vara mycket stor med samtidigt litet slitage. Den mekaniska belastningen på skaftmaskinskomponenterna skall kunna vara stor samtidigt som täta skiftningar av skällägena skall kunna utföras för skaftramarna. Ett ytterligare krav är stor grad av underhållsfrihet. Uppfinningen avser att lösa hela eller delar av denna problematik.
Genom uppfinningen föreslås även ett varningsarrangemang som träder i funktion vid Oacceptabel funktion. Den nya skaftmaskinen är irnplementerbar i redan befintlig maskinpark och kan appliceras i nytillverkningen av vävmaskiner.
UI IO 508 238 Ett ytterligare ändamål med uppfinningen är att man trots ovanstående förslag kan und- vika relativrörelser mellan platinernas och knivelementens hakar, Endast statisk belast- ning kan accepteras. Uppñnningen löser även detta problem och minskar slitaget i skaftmaskinen trots kompaktheten.
LÖSNINGEN Det som huvudsakligen kan anses vara kännetecknande för den nya skaftanordningen är att de inbördes samverkbara fângningsorganen (platinerna och knivarna) för respektive trampa är belägna på trampan och på trampaxeln lagrade hävarmar. Nämnda styrda sam- verkan mellan fångningsorganen föranleder sammankoppling medelst fàngningsorganen av trampan till den av styrningen utpekade motsvarande hävarmen av nämnda hävarmar.
Slutligen kännetecknas uppfinningen av att drivutrustningen är anordnad att vid en effektuerad sammankoppling utöva rörelsepåverkan på den med trampan sammankopp- lade hävarmen, under vilken rörelsepàverkan trampan följer med i hävarmens rörelse och i sin tur effektuerar nämnda påverkan av sin tilldelade skaftram via berört länkarrange- mang.
I en föredragen utföringsform påverkar drivutrustningen hävarmarna via dessas fäng- ningsorgan (kan utgöras av knivelementen). I den föredragna utföringsformen är antalet hävarmar två. Respektive hävarm innefattar därvid i nämnda fángningsorgan ingående knivar eller knivelement som i ett mellanläge för trampan är hopkopplingsbart med en pà trampan anordnad platin (vipporgan). I nämnda mellanläge är nämnda platin anordnad att i beroende av en styrning träda i samverkan med kniven eller knivelementet pá en av hävarmarna. Nämnda mellanläge motsvarar ett av trampan via dess tillhörande länk- arrangemang förorsakat slutet- skälläge för skaftramen ifråga.
Nämnda styrning kan effektueras medelst ett eller flera verkställande organ, t.ex. en eller flera pneumatiska och/eller hydrauliska komponenter. I föreliggande fall utnyttjas en pneumatisk dubbelverkande cylinder av i och för sig känt slag. Komponenten är styrbar 508 238 lO från vävmaskinens mönsterprogram och bestämmer i varje innevarande kopplingsfall om skaftramen skall påverkas till över- eller underskälsläge.
I en utföringsform är kontrollorgan anordnade för att avkänna om platinen eller plati- nerna på trampan befinner sig i ett avsett önskat fasthakningsläge med motsvarande kniv eller knivelement på aktuell hävarm då drivutrustningen påverkar hävarrnen och dess fångningsorgan från nämnda mittläge. Båda hävarrnarna är tilldelade var sitt kontroll- organ som vid icke acceptabelt fasthakningsfunktion mellan platinen och berört knivele- ment är páverkbart av platinen då hävarmen och trampan påverkas från sitt mittenläge.
Kontrollorganen kan anordnas för att medge förinställning av nytt skällåge, dvs om- koppling från knivelement på den ena hävarmen till knivelementet på den andra häv- armen innan hävarmarnas mellanläge uppnåtts. Förinställningen effektueras genom att en kontrollarms ändyta löper utmed en svängd underyta pâ trampans platin. Respektive kontrollorgan kan innefatta en svängbart anordnad kontrollarrn som medger passage av platinen vid rätt fasthakning mellan platinen och aktuell kniv och utsätts för utsväng- ningspåverkan från platinen då denna ej är tillräckligt fasthakad i det motsvarande knivelementet. Vid utsvängningen av den utsvängda kontrollarmen avkännes denna av ett sensorelement som indikerar den oacceptabla fasthakningsfunktionen. Vävningen kan på så sätt avbrytas och felet tillrättaläggas på tidigt stadium så att framträdande fel i det vävda materialet undvikes. Kassationen kan på så sätt minskas.
Nämnda drivutrustning innefattar i en föredragen utföringsform en konkav kamtrumma med excentriska och svängda spår anordnade för att vid trummans rotation förorsaka från ett mellanläge upp- och utsvängningsrörelser till fullt upp- och utsvängda lägen för hävarrnarna och från sistnärrmda lägen ned- och insvängningsrörelser till mittenläget, osv. I mittenläget är trampan medelst fàngningsorganen hopkopplingsbar till endera hävarm i beroende av styrningen från vävmönstret. På fángningsorganens/ /knivelementens undersida är anordnade lågfriktiva organ som kan utgöras av rullorgan.
Via de lågfriktiva organen samverkar kamtrummans spår (spårytor) med knivarna och de till dessa anslutna hävarmarna for att hos de senare åstadkomma nämnda ut- och upp- åtsvängda respektive ned- och inåtsvängda rörelser. Trampan är i en utföringsform l0 15 I\) Ui 5 508 238 anordnad för att inta eller påverka sitt tillhörande länkarrangemang i respektive mellan tre lägen, varav ett mellanläge motsvarar nämnda mittläge där skaftramarna intar slutet- skälläge och tvâ ytterlägen där skaftramarna intar över- och underskälslägena.
Kamtrummans konkava utformning är anordnad att medge att de lágfriktiva orga- nens/rullorganens axelcentra är parallella med en vertikallinje. Detta möjliggör anord- nandet av en vertikal nedsänkbarhet och uppdragbarhet för hela skafttramppaketet där de lågfriktiva organen/rullorganen är rakt nedsänkbara i respektive uppdragbra ur kam- trummans spår.
I en föredragen utföringsform är ett antal trampor lagrade på samma trampaxel och är betjänade av två hävarmar i likhet med ovanstående. Dessa hävarmar är försedda med knivelement som är samverkbara med platinerna på samtliga trampor som är lagrade på trampaxeln. En och samma drivutrustning (kamtrumma) driver samtliga på trampaxeln lagrade trampor via gemensamma lägfriktiva organ respektive rullorgan. Trumman är i utföringsexemplet drivbar från vävmaskinens huvudaxel på i och för sig känt sätt.
Trumman kan alternativt drivas separat, med i och för sig känd drivutrustning. Kam- trumman och dess lagring är inordnade i ett oljebad som garanterar för låga friktioner och lång livslängd. I en föredragen utföringsform är respektive trampa försedd med en platin som är lagrad i trampans nedre del via platinens mittre parti. Platinen har därvid ett fasthakningsorgan för respektive knivelement på respektive hävann. Det verkställande organet respektive den hydrauliska eller pneumatiska styrkomponenten är applicerad på trampan vid nämnda nedre parti på denna. Komponenten är t.ex. via sin kolv infast i platinen för ernáende av den relativa rörelsen mellan trampan och platinen. Kolven eller cylindern är infäst i anslutning till platinens lagringspunkt.
FÖRDELAR Genom det i ovanstående föreslagna kan antalet komponenter med avseende på bland annat drivutrustningen nedbringas i skaftmaskinen trots att denna arbetar med snabba funktionsintervall. En framträdande kompakthet uppkommer för skaftmaskinen genom att 508 238 lO ett stort antal trampor som är anordnade på en gemensam trampaxel kan betjänas av ett och samma drivorgan i form av en kamtrumma. Genom utnyttjande av làgfriktiva organ som överför rörelsen från kamtrumman till hävarmarna eller dess knivar minskas slitaget väsentligt. Genom det faktum att tramporna och hävarmarna/knivelementen är lagrade på samma axel undvikes relativrörelser mellan platinerna och kniveggarna, vilket är ett allmänt önskemål att kunna uppnå. Rörelserna från trampan till respektive skaftram blir distinkta och väldefinierade. Principen och uppbyggnaden för skaftmaskinen gör att denna kan lätt appliceras till befintliga funktioner och uppbyggnadskomponenter (länkar, lagringar, etc.) i redan existerade vävmaskinsprinciper och vävmaskinsuppbyggnader.
Varningssystemet garanterar även för högkvalitativt vävt material trots att skotthastigheten i vävmaskinen kan väljas eller är vald förhållandevis stor (Lex. 40-60 skott/ minut).
FIGURBESKRIVNIN G En för närvarande föreslagen utföringsform av en skaftmaskin som uppvisar de för upp- finningen signifikativa kännetecknen skall beskrivas i nedanstående under samtidig hän- visning till bifogade ritningar där figur li delvis vertikalsnitt visar lagringen av en trampa och denna betjänande häv- armar där trampan och hävarmarna är försedda med platin respektive knivar samt där en drivutrutning i form av en kamtrumma är anordnad för att effek- tuera drivningen av hävarmarna och trampan, varjämte figuren även visar en i en vävmaskin ingående skaftram som är pàverkbar av nämnda trampa via ett länkarrangemang, figur 2i vertikalsnitt visar arrangemanget enligt i figuren 1 men i ett skilt funktions- läge, Un 10 b; Û 7 508 238 figur 3i vertikalsnitt vänt 90° i förhållande till snitten enligt figurerna 1 och ett antal trampor lagrade på en gemensam trampaxel och där tramporna är betjä- nade av två hävarmar och en drivutrustning (kamtrumma), och figur 4visar framifrån kamtrumman enligt figurerna 1-3 där kamtrummans konka- vitet visats i förhållande till trampaxeln.
DETALJERAD UTFöiuNGsFoRM Figuren 1 visar en översiktsbild över hela drivsystemet från en skaftmaskin 1 till en skaftram 2 som är anordnad i en vävmaskin V, till vilken skaftmaskinen 1 är ansluten.
Endast berörda delar av vävmaskinen V visas för att förenkla beskrivningen av uppfin- ningen. Från skaftmaskinen 1 leder en dragstång 3 till en hävarm 4, som också är sam- mankopplad med en ytterligare dragstâng 5. Denna dragstång är i sin andra ände 5a sammankopplad med en vinkelhävarm 6, vilken även är förbunden med skaftramstángen 7. På vävmaskinen V finns utefter hela arbetsbredden en mängd vinkelhävarinar 6 som är sammankopplade med en gemensam dragstång 8, vilken har till funktion att på känt sätt möjliggöra gemensam lyftning och sänkning av hela skaftramspaketet. Skaftmaskinen 1 är byggd som en kompakt enhet som innehåller samtliga nödvändiga funktioner för skältagningen för skaftramen 2. Dessa beskrivna komponenter och funktioner är väl kända i och för sig och skall inte beskrivas närmare här.
En trampaxel 9 är anordnad att uppbära ett antal skafttrampor 10. Antalet kan i en utfö- ringsform (på TEXO:s vävmaskiner) vara 17, 20 eller 24 skafttrampor. I övre änden på respektive skafttrampa finns ett fäste 11 för dragstången 3. Detta fäste är ställbart för att ge olika storlek pá skälöppningen i skaftramen beroende på om det är första eller sista skaft som skall betraktas. I nedre änden av varje skafttrampa finns vridbart lagrad en skaftplatin 12. Den nedre delen av trampan är angiven med lOa. Platinen är lagrad vid nederdelen lOa vid sitt mittparti l2a. Platinen uppvisar två hakar 12b och 12c som är belägna pä ömse sidor av platinens lagringsaxel 12d i trampan. Skaftplatinen 12 manöv- reras medelst ett verkställande organ i form av en dubbelverkande pneumatisk cylinder sus 258 1* 15 13 som via sin cylinderdel 13a är infäst på en yta på trampan vid nämnda nedre del 10a.
Cylinderns kolv 13b är infast i platinen vid ena sidan av lagringsaxeln 12d. Infästnings- punkten eller infästningsarrangemanget är visat med 13c. Cylindern 13 är styrd från en styrenhet SH i vävmaskinen V. Denna styrenhet är i och för sig av känt slag och anslut- ningen av cylindern (det verkställande organet) till kraftkälla (lufttryckkälla, hydralolje- källa, elkraftkälla) och styrventilskretsar (styrkretsar) kan utföras på i och för sig känt sätt. I figuren 1 är en förbindelse L från styrenheten till det verkställande organet respektive cylinderns styrventilskrets visad. Styrenhetskretsen innefattar på i och för sig känt sätt vävmaskinens mönsterprogram som i varje styrögonblick bestämmer om skaftramen 2 skall gå till över- eller underskälsläge, jämför även nedanstående.
Figuren 1 visar funktionsskedet där skaftmaskinen initierar slutet skäls- läge för skaft- ramen 2. Trampan 10 intar i detta fall ett i figuren 1 visat mittenläge, vilket är det läge då det är möjligt för platinen 12 att växla läge. I figuren har platinen kopplats in mot en underkniv 14, vilken underkniv uppvisar en hake 14a som är samverkbar med haken l2c på platinen. Platinens hake 12b går på andra sidan om lagringsaxeln 12d fri från en överkniv 15, dvs från denna överknivs hake 15a som är samverkbar med platinens hake 12b på motsvarande sätt som haken 14a är samverkbar med haken 12c på platinen då den senare intar sitt andra vippläge. De båda skaftknivarna 14 och 15 är fastskruvade i eller på annt sätt förbundna med hävarmar 16 respektive 17 som är lagrade på trampaxeln 9.
Knivarna är förbundna med, tex. fastskruvade i hävarrnarnas ändar med hjälp av fast- skruvningsorgan S. Hävarmarna uppvisar två gaveldelar som är utbredda i figurplanet enligt figuren 1. Endast den ena gaveldelen är visad i figuren 1. Respektive hävarms gaveldelar är sammanhållna av sidoväggsdelar 16a respektive 17a som har väsentlig mindre utsträckning i figurplanet enligt figuren 1 i jämförelse med nämnda gaveldelar.
Väggdelarna 16a och 17a sträcker sig således vinkelrätt mot figurplanet (jfr även figur 3 enligt nedanstående). Hävarmarna 16 respektive 17 pâverkas via skaftknívarnas 14 och 15 undersidor medelst kamrullar 18 och 19. Dessa kamrullar drivs från en med spår för- sedd kamtrumma 20 där spåret för kamrullen 18 är angivet med 20a och spåret för kam- rullen 19 är angivet med 20b. Spåren är excentriskt anordnade på kamtrumman och är dessutom svängda så att kamtrumman vid rotation kan tilldela knivarna 14, 15 och de till 10 15 9 sus :ss dessa anslutna hävarmarna 16, 17 uppåt- utåt riktade rörelser räknat från det mittläge som figuren 1 visar. Det fullt uppsvängda uppåt- utåtriktade lägena är visade i figuren 2.
Från dessa fullt uppåt- utåtriktade lägen förorsakar kamtrummans utformning att hävarmarna med tillhörande kniveggar vid trummans fortsatta rotation svänger tillbaka nedåt inåt till det i figuren 1 visade mittenläget. Nämnda rörelser på kniveggarna och hävarmarna åstadkommes således genom kamtrummans rotation i en och samma valda rotationsriktning R som kan utgöras av medurs rotation. Kamtrumman drivs från väv- maskinens huvudaxel synkront eller osynkront medelst en kuggrem som är lagd om ett remhjul 21 på i och för sig känt sätt. Remhjulet 21 är fastsatt i kamtrummans axel 20c.
Kamtrumman är lagrad i lagringsdelar A och B i rullningslager C respektive D. Det är också möjligt att anordna den visade drivningen på ett annat sätt, tex. med kedje- eller kugghjulsdrift av i och för sig känt slag. I en alternativ utföringsform kan kamtrumman drivas med separat drivanording, dvs obereonde av vävmaskinens huvudaxel.
I skaftmaskinen finns också en anordning som styr och kontrollerar mönsterväxlingen.
Denna anordning består av två svängbara kontrollarrnar, nämligen en kontrollarm 23 for underkniven 18 och en kontrollarm 24 för överkniven 15. I det slutna- skälläget (som motsvarar mittenläget enligt figuren l) är avståndet mellan kontrollarmarna 23 och 24 sådant att platinen 12 fritt kan svängas över från den ena till den andra skaftkniven. Om platinen av någon anledning inte skulle hakas i riktigt mot skaftkniven 14 eller 15 kom- mer platinens yttersta spets 12e att gå emot kontrollarmen ifråga, dvs i föreliggande fall mot kontrollarmen 23, vilket medför att denna svänger ut i pilens P riktning (kring en lagring) genom att den är svängbart lagrad i sin ände 23a (respektive 24a). På utsidan av skaftmaskinen finns sensorer SE som känner av respektive kontrollarms läge och så snart dessa intar ett från läget enligt figuren 1 utsvängt läge stoppas vävmaskinen. Endast sen- sorn SE för den ena kontrollarmen 23 har visats i figuren. Den andra kontrollarmen 24 har ett motsvarande arrangemang. Sensorn kan utgöras av i och för sig känt slag. I figuren 1 har den visats utdragen på avstånd från kontrollarrnen 23 för tydlighetens skull.
Sensorn är ansluten till styrenheten SH eller annan enhet i vävmaskinen. Den elektriska ledningen mellan sensorn och styrenheten har indikerats med Ll. Sensorns avkännings- sus 238 fw funktion av kontrollarmens 23 läge har indikerats med L2. Stoppfunktionen kan arbeta på i och för sig känt sätt.
Genom det i figuren 1 visade arrangemanget kan således trampan 10 via sin nedre dei 5 där platinen 12 är anordnad fasthakas till den hävarm 16 eller 17 som bestämmes av det verkställande organet eller styrorganet 13. Styrsignalen för respektive inställning har indikerats med il. Inställningen till under- eller överkniven 16 respektive 17 bestämmes således av styrsignalen il då trampan och hävarmarna/knivarna intar det i figuren 1 visade mittenläget. Beroende på vilken sammankoppling som effektueras vrides trampan 10 från mittenläget ML som visas med heldragna linjer i figuren 1 till antingen under- skälsläget UL eller överskälsläget OL som visats med punktstreckade linjer. Trampan kommer således att påverka skaftramen 2 till dess underskälsläge respektive över- skälsläge via länkarrangemanget 3, 4, 5, 6, 7. 13 I figuren 2 har kamtrumman intagit ett vridläge som medför att trampan 10 har kunnat inta ett av ytterlägena UL, OL, dvs i detta fall ytterläget eller överskälsläget OL respek- tive underskälsläget UL genom att styrkomponenten 13 påverkat platinen 12 i samverkan med underkniven 14. Det visade arrangemanget ger även fördelar genom att snabb väx- ling från underskälsläget till överskälsläget och vice versa kan ske. Denna funktion 20 åstadkommes med hjälp av endera kontrollarmen 23 eller 24. Betraktas fallet enligt IQ LI: figuren 2 är det i det fullt uppåt- utâtsvängda läget för hävarmarna/knivarna möjligt att börja mönstra om för nästa mönsterväxling om sådan skall ske vid det slutna- skälläget. I det visade fallet är cylinder 13 (det verkställande organet) påverkad medelst styrningen il (jfr figuren 1) till tryckande funktion som medför att platinen 12 tryckts ned mot underkniven 14. Redan i det i figuren 2 visade läget kan cylindern pâverkas till dragande läge (jfr styrsignalen i2 i figuren 1). Även om cylindern i detta fall intar det dragande läget förhindras platinen lämna sitt samverkningsläge med underkniven 14 genom att platinens överyta l2f samverkar med kontrollarmens ändyta 23b. Först när hävarmen 16 /underkniven 14 nått mittenläget enligt figuren 1 friläggs platinen från kontrollarrnens 0 ändyta och den av det verkställande organet eller cylindern i läget enligt figuren 2 initie- rade omstyrningen kan effektueras. Med denna funktion snabbas omkopplingsfunktio- 10 15 20 25 30 11 508 238 nerna mellan över- och underlägena upp, vilket bidrar till snabbare funktionsförändringar i maskinen. Aktiveringstiden för platinväxlingen blir således minimal. Skaftrarnslägena är angivna med SKL, vilket motsvarar slutet- skälläget, och SKL”. vilket motsvarar under- skälsläget, och SKL" som motsvarar över- skälsläget. Skaftramsrörelsema är symboliserade med pilarna SKR. l ñguren 3 visas en ändvy av skaftmaskinen där ett antal trampor 10, lO', 10", 10"', 10"", osv angetts. Samtliga trampor betjänas av en och samma kamtrumma 20 som driver skaftknivama/hävarrnariia 16, 17 i enlighet med ovan. Kamtrumman är anordnad i ett hölje H eller tråg i vilket kamtrumman är belägen i ett oljebad OB. Även kamrullarna 18, 19 befinner sig i nämnda oljebad. Platinen på en trampa är visad med 12' som samverkar med knivarrangcmangen 14 respektive 15 som är gemensamma för samtliga trampor. Antalet trampor kan således väljas godtyckligt för att betjänas av samma kam- trumma 20 och knivarrangemang 14 respektive 15. I figuren 3 är vävmaskinens huvudaxel angiven med HA och remarrangemanget med RE. Lagringarna LA', LA", LA” är utförda i tätat och långlivstidssmort utförande, vilket tillsammans med det faktum att kanttrumman löper i oljebad gör att underhållet för skaftmaskinen blir mini- malt.
Figur 4 visar den konkava kamtnnnmans utformning där det framgår att den konkava delen uppvisar en radie r som är relationsställd till eller har utgångspunkt från tramp- axeln 9. En mycket stor fördel med denna utformning på trumman är att den i slutet- skälläge medger att katnrullarnas 18, 19 (jfr ovan) axelcentra 25 och 26 blir parallella med en vertikallinje 27 som korsar centrum på trampaxeln 9 . Detta medför att det blir enkelt att sänka ner och dra upp hela skaftramspaketet så att kamrullarna kommer rätt i spåren 20a, 20b på kamtrumman respektive kan lyftas från nämnda spår.
Uppfinningen är inte begränsad till den i ovanstående såsom exempel visade utföringsfor- men utan kan underkastas modifikationer inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfinningstanken.

Claims (13)

sus 238 A” PATENTKRAV
1. Skaftmaskin (1) för att i vävmaskin (V) styra skaftramarnas (2) rörelser (SKR) mellan olika lägen (SKL, SKL', SKL”), t.ex. mellan över- , under- och slutna skällägen, och innefattande skaftramarna tilldelade trampor (10, 10', 10” ...) som är rörelsepå- verkbara medelst en drivutrustning (20) och vid drivutrustningens effektuerade påverkan (R) rör sig till olika lägen i beroende av styrd samverkan mellan inbördes hopkopplingsbara fángningsorgan (12, 14, 15) som arbetar med platin(-er) och kniv(-ar) samt där respektive trampa (10) är lagrad på en trampaxel (9) och påverkar sin tilldelade skaftram (2) via ett länkarrangemang (3, 4, 5, 6, 7), k ä n n e t e c k n a d därav, att de inbördes samverkbara fångningsorganen (12, 14 resp 12, 15) för respektive trampa är belägna på trampan och på trampaxeln lagrade hävarmar (16, 17), att den styrda samverkan (il) föranleder sammankoppling medelst fångningsorganen av trampan (10) till den styrningen motsvarande hävarmen (16) av nämnda hävarmar (16, 17), och att drivutrustningen (20) är anordnad att vid en effektuerad sammankoppling utöva rörelsepåverkan på den med trampan iiisiammankopplade hävarmen (16), under vilken rörelsepåverkan trampan följer med i hävarmens rörelse och i sin tur effektuerar nämnda påverkan av sin tilldelade skaftram via berört länkarrangemang.
2. Skaftmaskin enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att drivutrust- ningen (20) påverkar hävarmarna (16, 17) via dessas fångningsorgan (knivar) (14, 15).
3. Skaftrnaskín enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att antalet hävarmar (16, 17) är två, att respektive hävarm innefattar i nämnda fångningsorgan ingående knivelement (14 respektive 15) som i ett mellanläge för trampan (10) är hop- kopplingsbart med en på trampan anordnad platin (vipporgan) (12), att i nämnda mellanläge nämnda platin är anordnad att l beroende av en styrning (i1) träda i samverkan med kniven/knivelementet på en av hävarmarna (16, 17), och att nämnda mellanläge motsvarar ett av trampan via sitt tillhörande länkarrangemang (3, 4, 5, 6, 7) förorsakat slutet- skälläge (SKL) för skaftramen. lï sus 238
4. Skaftmaskin enligt patentkravet 1, 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d därav, att styrningen är effektuerad med hjälp av ett verkställande organ (13), vilken komponent är styrbar från vävmaskinens mönsterprogram/styrenhet (SH) och bestämmer om skaftramen skall gå till över- eller underskälsläget.
5. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att kontrollorgan (23, 24) är anordnade för att avkänna om platinen (12) på trampan (10) befinner sig i ett avsett önskat fasthakningsläge med motsvarande knivelement/kniv pá aktu- ell hävarm (16 eller 17) då drivutrustningen (20) påverkar hävarmen från dess mittläge, att båda hävarmarna är tilldelade var sitt kontrollorgan (23, 24) som vid icke-acceptabelt fast- hakningsläge mellan platinen och berört knivelement är påverkbart av platinen då häv- armarna och trampan påverkas frän sitt mittenläge.
6. Skaftmaskin enligt patentkravet 5, k ä n n e t e c k n a d därav, att respektive kontrollorgan (23, 24) innefattar en svängbart anordnad kontrollarm som medger passage av .platinen vid rätt fasthakningsfunktion mellan platinen och ett aktuellt knivelement och utsätts för utsvängningspåverkan från eller av platinen då denna ej är tillräckligt fasthakad i det motsvarande knivelementet, vid vilken utsvängning den utsvängda kontrollarmen avkännes av en sensor (SE) som indikerar oacceptabel fasthakningsfunktion och därmed förorsakar signal till vävmaskinen för stopp av denna.
7. Skaftmaskin enligt patentkravet 5 eller 6, k ä n n e t e c k n a d därav, att respektive kontrollorgan är anordnat att medge förinställning av nytt skälläge, dvs om- koppling från knivelementet på den ena hävarmen till knivelementet på den andra hävarmen av platinen (12) innan hävarmarna och trampans mittläge uppnåtts, vilken förinställning är effektuerad genom att kontrollorganets ändyta (23b) löper mot en svängd inneryta (121) på platinen.
8. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att drivutrustningen innefattar en konkav kamtrumma (20) med excentriska och svängda spår (20a, 20b) anordnade för att vid trummans rotation förorsaka från ett mittenläge upp- 508 238 lf* och utsvängningsrörelser till fullt upp- och utsvängda lägen och från sistnämnda lägen ned- och insvängningsrörelser till mittenläget, osv., och att i mittenläget trampan medelst fång- ningsorganen är hopkopplingsbar till endera hävarm i beroende av styrningen (il) från väv- maskinen.
9. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att på fångningsorganens/drivelementens undersidor är anordnade lågfriktiva organ, t.ex. rullorgan, via vilka kamtrummans spår (20a, 20b) samverkar med knivarna och de till dessa anslutna hävarmarna (16, 17) för utförande av nämnda ut- och uppåtsvängda respektive ned- och inåtsvängda rörelser.
10. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att kamtrummans konkava utformning (20d) medger att de lågfriktiva organen/rullorganens axelcentra blir parallella med en vertikallinje (27) genom trampaxelns sektionscentrum, vilket möjliggör anordnandet av ett vertikalt nedsänkbart och upphöjbart skaftramspaket där de lågfriktiva organen/rullorganen blir rakt nedsänkbara respektive rakt uppdragbara i respektive från kamtrummans spår (20a, 20b).
11. ll. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att en och samma drivutrustning driver samtliga på trampaxeln lagrade trampor via gemensamma lågfriktiva organ/rullorgan.
12. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att kamtrumman är drivbar från vävmaskinens huvudaxel och är anordnad i ett oljebad (OB).
13. Skaftmaskin enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att respektive trampa vid sitt nedre parti (10a) uppbär en vippbar platin som vid sitt mittre parti är lagrat i trampan medelst en lagringsaxel (12d), att platinen på ömse sidor om lagringsaxeln är försedd med fasthakningsorgan (12b, 12c), att trampan är försedd med ett verkställande organ (13), som påverkar platinen för dennas styrning till de båda vipplägena i beroende av en styrsignal.
SE9700405A 1997-02-06 1997-02-06 Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser SE508238C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9700405A SE508238C2 (sv) 1997-02-06 1997-02-06 Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser
US09/016,732 US5944061A (en) 1997-02-06 1998-01-30 Dobby with cam drum lever drive
DE19861000A DE19861000B4 (de) 1997-02-06 1998-02-03 Dobby zur Steuerung der Bewegungen der Schäfte eines Webautomaten
DE19804041A DE19804041B4 (de) 1997-02-06 1998-02-03 Dobby zur Steuerung der Bewegungen der Schaftrahmen eines Webautomaten

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9700405A SE508238C2 (sv) 1997-02-06 1997-02-06 Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9700405D0 SE9700405D0 (sv) 1997-02-06
SE9700405L SE9700405L (sv) 1998-08-07
SE508238C2 true SE508238C2 (sv) 1998-09-14

Family

ID=20405688

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9700405A SE508238C2 (sv) 1997-02-06 1997-02-06 Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser

Country Status (2)

Country Link
US (1) US5944061A (sv)
SE (1) SE508238C2 (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10127098C1 (de) * 2001-06-02 2003-03-13 Dornier Gmbh Lindauer Vorrichtung zur Übertragung von Bewegungen und Kräften, insbesondere in Schaftwebmaschinen
DE10260075B4 (de) * 2002-12-19 2007-02-01 Groz-Beckert Kg Schaftrahmen und Webschaft für Webmaschinen
DE102004006389B4 (de) * 2004-02-10 2007-05-31 Groz-Beckert Kg Fachbildeeinrichtung für eine Webmaschine
FR3121152B1 (fr) * 2021-03-24 2024-05-03 Staubli Faverges Mécanisme de tirage pour la commande de cadres de lisses d’un métier à tisser et métier à tisser comprenant un tel mécanisme

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2540524B1 (fr) * 1983-02-07 1985-07-26 Staubli Sa Ets Ratiere rotative synchronisee pour metiers a tisser
IT1246701B (it) * 1990-07-11 1994-11-26 Nuovopignone Ind Meccaniche Ef Dispositivo di comando perfezionato per ratiere rotative ad altissima velocita'
IT1247261B (it) * 1991-02-28 1994-12-12 Nuovo Pignone Spa Dispositivo perfezionato per la movimentazione delle leve ad anello dicomando delle chiavette di una rattera rotativa ad altissima velocita'
IT1251107B (it) * 1991-07-25 1995-05-04 Costantino Vinciguerra Perfezionamenti in una ratiera rotativa ad altissima velocita'
FR2689913A1 (fr) * 1992-04-14 1993-10-15 Staubli Trumpelt Gmbh Maschine Mécanisme pour la commande alternative des couteaux dans les ratières lourdes du type à pas fermé.
IT1260291B (it) * 1992-12-18 1996-04-03 Lucio Burigana Ratiera rotativa

Also Published As

Publication number Publication date
SE9700405D0 (sv) 1997-02-06
US5944061A (en) 1999-08-31
SE9700405L (sv) 1998-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101116889A (zh) 滚丝机自动上料架
SE508238C2 (sv) Skaftmaskin för att i vävmaskin styra skaftramarnas rörelser
JP2000508722A (ja) 織機のグリッパのグリッパクランプを開口するための装置
GB2028386A (en) Weaving loom
CN103673614A (zh) 一种链篦机篦板自动检测装置
US4986315A (en) Weaving machine with a synchronously or independently operable mechanical dobby
CN101158076B (zh) 提花机刀箱传动机构
US5419244A (en) Sensor system for selectively adjusting the printing stroke of a screen printing press
JPH03130433A (ja) 停止箇所ができ易い織物のための織機
US5136940A (en) Auxiliary drive for the ductor roller of a sheet-fed offset press
CN2390899Y (zh) 多功能节能转钩式渔网机
JPH0116781Y2 (sv)
KR930008759B1 (ko) 도비(Dobby)용 후크레버 작동장치
US4524687A (en) Adjustable carriage drive mechanism
CN215481837U (zh) 一种电动晾衣机
CN115413438B (zh) 一种后悬挂微动控制系统、方法及拖拉机
US1203658A (en) Treadle starting mechanism for machines.
CN209082197U (zh) 胚布脱水的出布装置
JP3801408B2 (ja) ゲート開閉装置
JP4049840B2 (ja) 織機における経糸経路調整装置
JP2011246824A (ja) 電子開口装置
KR100220957B1 (ko) 레피어직기용 경사 송출기
US954181A (en) Shedding mechanism for looms.
SU617295A1 (ru) Исполнительный механизм механического пресса
SU1159502A1 (ru) Устройство автоматического управлени загрузкой самоходной уборочной машины

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed