SE466396B - Taklucka foer fordon - Google Patents

Taklucka foer fordon

Info

Publication number
SE466396B
SE466396B SE8702351A SE8702351A SE466396B SE 466396 B SE466396 B SE 466396B SE 8702351 A SE8702351 A SE 8702351A SE 8702351 A SE8702351 A SE 8702351A SE 466396 B SE466396 B SE 466396B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frame
roof
inner frame
edge
roof hatch
Prior art date
Application number
SE8702351A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8702351L (sv
SE8702351D0 (sv
Inventor
R Hatass
A Schlapp
D Federmann
R Grimm
H Boehm
Original Assignee
Rockwell Golde Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE3619268A external-priority patent/DE3619268C1/de
Priority claimed from DE19863639894 external-priority patent/DE3639894A1/de
Application filed by Rockwell Golde Gmbh filed Critical Rockwell Golde Gmbh
Publication of SE8702351D0 publication Critical patent/SE8702351D0/sv
Publication of SE8702351L publication Critical patent/SE8702351L/sv
Publication of SE466396B publication Critical patent/SE466396B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60JWINDOWS, WINDSCREENS, NON-FIXED ROOFS, DOORS, OR SIMILAR DEVICES FOR VEHICLES; REMOVABLE EXTERNAL PROTECTIVE COVERINGS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES
    • B60J10/00Sealing arrangements
    • B60J10/80Sealing arrangements specially adapted for opening panels, e.g. doors
    • B60J10/82Sealing arrangements specially adapted for opening panels, e.g. doors for movable panels in roofs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Closing And Opening Devices For Wings, And Checks For Wings (AREA)

Description

466 396 10 15 20 25 30 35 2 innerramen underifrån anliggande och till följd av sin utformning såsom fjäderelement också snett för- löpande fläns erhålles en förhållandevis stor konstruk- tionshöjd för den kända takluckan, till vilket även den speciella utformningen av utsprången bidrager.
Ytterligare nackdelar med den kända takluckan kan hänföras till det sätt på vilket kantspaltstät- ningsprofilen anbringas. Eftersom kantspaltstätnings- profilen till följd av friktion mot taköppningens ned- bockade kant vid takluckans stängning och öppning ound- vikligen utsättes för en förslitning, är det önskvärt att på ett enkelt sätt kunna byta ut kantspaltstätnings- profilen. Vid en utföringsform (fig 4) av den kända takluckan är ett utbyte emellertid förbundet med svårig- heter, eftersom den vid sidan på infattningsramen pâ- stuckna kantspaltstätningsprofilen vid ett utbyte och naturligtvis också vid en första montering måste in- pressas i ett underskuret spår, så att en likformig anliggning mot infattningsramen inte kan garanteras.
Vid en annan utföringsform (fig 3) av den kända tak- luckan kan dock kantspaltstätningsprofilen bytas ut på ett enkelt sätt, eftersom den underifrån ska stickas på infattningsramens nedåt bockade kant, men denna utföringsform har den nackdelen, att kantspaltstätnings- profilen lätt kan dragas av vid takluckans öppnings- rörelser.
Vid en annan känd taklucka (DE-GM 79 12 486) är takluckeplattan likaledes anbringad på en innerram, som har en över takluckeplattans omkrets utåt utskju- tande, uppåt snedställd fläns, på vilken kantspalts- tätningsprofilen påstickes uppifrån. Kantspaltstätnings- profilen är så utformad, att den uppifrån anligger mot takluckeplattans kant med en i sidled utskjutande läpp. Då en tillräcklig klämhöjd erfordras för en ordent- lig fastsättning av kantspaltstätningsprofilen, är innerramens kant för uppnående av denna klämhöjd först snedställd nedåt och därefter bågformigt snedställd v 10 15 20 25 30 35 466 396 3 uppåt. Detta leder emellertid åter till en avsevärd konstruktionshöjd för takluckan. Därutöver är den upp- ifrån påstuckna kantspaltstätningsprofilen inte säkrad mot avdragning vid takluckans stängningsrörelser. En nackdel vid denna kända taklucka består också i den problematiska tätningen mot inträngande vatten, då den från kantspaltstätningsprofilen i riktning mot takluckeplattan utskjutande tätnings- och täckläppen inte är lämpad att säkerställa ett tillförlitligt skydd mot inträngande vatten. Inträngande vatten samlas i innerramens på takränneliknande vis böjda kant och åstadkommer nödvändigtvis korrosionsskador då inget avflöde föreligger. Detsamma gäller också för en annan utföringsform (fig 3) av denna kända taklucka, vid vilken kantspaltstätningsprofilen visserligen inte är fäst på takluckan utan på taköppningens kant. Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstad- komma en stel taklucka av det inledningsvis angivna slaget, vilken har jämförelsevis ringa konstruktions- höjd och vars komponenter, inklusive kantspaltstätnings- profilen, är enkla att montera och demontera, varvid en tillförlitlig säkring av kantspaltstätningsprofilen mot avdragning såväl i takluckans stängningsriktning som dess öppningsriktning åstadkommes.
Detta ändamål uppnås enligt uppfinningen därigenom, att klämskenan är fäst på innerramens ovansida med avstånd till och parallellt med den högställda kanten, är utformad fjädrande i sidled och är frigörbart för- bunden med infattningsramens nedåt riktade liv och att infattningsramen har T-formig tvärsektion, varvid infattningsramen med sin yttre fläns och med sin inre fläns samtidigt anpressar den på i sig känt sätt på innerramens högställda kant påstuckna och med sin fäst- skänkel i utrymmet mellan den högställda kanten och klämskenan ingripande kantspaltstätningsprofilen resp takluckeplattan fjädrande mot innerramen.
Vid takluckan enligt uppfinningen har man undvikit 466 396 10 15 20 25 30 35 4 anordnandet av en nedåt över innerramen utskjutande klämskena, som ska anbringas separat, varigenom kläm- skenan inte har någon väsentlig inverkan på takluckans konstruktionshöjd. Eftersom infattningsramen med sin yttre fläns fasthåller den på den högstäl1da'kanten påstuckna kantspaltstätningsprofilen i dess läge, kan kantspaltstätningsprofilens påstickningshöjd hållas förhållandevis ringa, vilket har en positiv inverkan på den eftersträvade ringa konstruktionshöjden för takluckan. Takluckans konstruktionshöjd bestämmes vä- sentligen endast av innerramens materialtjocklek, tak- luckeplattans tjocklek och infattningsramens fläns- tjocklek. _ - Eftersom klämskenan är fast och ofrigörbart förbun- den med innerramen, är takluckan enligt uppfinningen lätt att montera. För detta ändamål behöver efter an* bringandet av tätningsmassa eller bindemedel på inner- ramen, anbringandet av takluckeplattan och pàstickningen av kantspaltstätningsprofilen på innerramens högställda kant endast infattningsramen med sitt centrumliv uppi- från sammanlåses med klämskenan. Eftersom denna samman- låsning är frigörbar, kan infattningsramen borttagas utan att förstöras då kantspaltstätningsprofilen ska bytas ut efter förslitning. En bortdragning av kant- spaltstätningsprofilen till följd av friktion mot tak- öppningens kant är omöjlig både vid öppning och stäng- ning av takluckan, eftersom kantspaltstätningsprofilen fasthålles av infattningsramens yttre fläns.
Vid en föredragen utföringsform av uppfinningen har klämskenan U-formig tvärsektion, varvid dess liv är fast förbundet med innerramen, medan dess båda i sidled fjädrande skänklar vid sina fria ändar är böjda inåt mot varandra för att bilda utsprångskanter, vilka är tillordnade på båda sidor av infattningsramens liv utformade utsprång, som vart och ett är avgränsat av en nedåt snedställd yta och en uppåt snedställd yta, varvid utsprångskanterna är riktade ungefär som de 10 15 20 25 30 35 466 396 5 nedåt snedställda ytorna. Genom att klämskenan har den angivna tvärsektionsformen har den en fördelaktig centrerande verkan på infattningsramen vid dess an- bringande. Utsprángen på infattningsramens centrumliv sörjer för att klämskenans fjädrande skänklar vid in- stickning av livet i klämskenan pressas från varandra i sidled och vid helt inskjuten ram, dvs efter det fjädrande anbringandet av infattningsramens båda flänsar på kantspaltstätningsprofilen och takluckeplattans övre kant, med sina utsprångskanter anligger mot ut- språngens nedåt snedställda ytor. Härigenom sammanlåses klämskenan fast men frigörbart med infattningsramen.
Frigöringsmöjligheten åstadkommes av de nedåt snedställda ytorna på livets utsprång.
Företrädesvis är infattningsramens båda flänsar uppifrån sett konvext förvälvda. Härigenom förstärkes flänsarnas klämverkan å ena sidan mot kantspaltstätnings- profilen och å andra sidan mot takluckeplattans övre kant.
En patentkravet l sidoordnad utföringsform av uppfinningen, vilken möjliggör en ännu enklare demon- tering av takluckans delar, t ex för att lätt kunna ersätta en försliten kantspaltstätningsprofil, avser med den inledningsvis angivna teknikens ståndpunkt (DE-PS 31 33 141) som underlag en stel taklucka för ett skjut-, lyft- eller skjut-lyft-tak för ett fordon, vilken i sitt stängda läge tätande tillsluter en tak- öpnning medelst en på takluckan fäst kantspaltstätnings- profil och vilken är förskjutbar från taköppningen för åtminstone partiell friläggning av denna, och vilken taklucka har en takluckeplatta av ljusgenomsläppligt material, en takluckeplattan i dess kantområde underifrån med mellanliggande tätningsmassa eller bindemedel upp- stödande innerram med runtomgående högställd kant samt en mot takluckeplattans ovansida anliggande infattnings- ram, som pà ett nedåt riktat liv har över varandra anordnade spetsvinkliga spår, som samverkar med mot- 466 396 10 15 20 25 30 35 6 svarande utsprång på fästelement, som ingriper med innerramen för att förbinda denna med infattningsramen, varvid kantspaltstätningsprofilen utvändigt ansluter till infattningsramen, vilken täcker den genom påstick- ning på takluckan fästa kantspaltstätningsprofilens fästskänkel.
Utifrån detta kännetecknas denna sidoordnade ut- föringsform därav, att infattningsramens nedåt riktade liv har en nedåt öppen slits, vars mot varandra vända sidoytor har spetsvinkliga spår, varvid den ena sido- ytans spår är höjdledsförskjutna i förhållande till den andra sidoytans spår en sträcka som motsvarar en, skruvgängas stigningsgrad, medan slitsens bredd ungefär motsvarar kärndiametern för fästelementen bildande fästskruvar, som sträcker sig genom borrningar i inner- ramen, vilka är anordnade i rader som är parallella med innerramens högställda kant, varvid fästskruvarna med sin utsprången bildande gänga är lösttagbart inskru- vade i spåren, och att infattningsramen har T-formig tvärsektion, varvid infattningsramen med sin yttre fläns och med sin inre fläns samtidigt anpressar den på i sig känt sätt på innerramens högställda kant på- stuckna och med sin fästskänkel mellan den högställda kanten och livet ingripande kantspaltstätningsprofilen resp takluckeplattan mot innerramen.
Den enligt denna utföringsform utformade stela takluckan klarar sig utan klämskena, eftersom dennas funktion övertages av fästskruvarna. Efter utdragning av fästskruvarna kan infattningsramen utan vidare bort- tagas och kan den då tillgängliga kantspaltstätnings- profilen lätt bytas ut. Den speciella utformningen av infattningsramens liv är viktig för konstruktionen enligt uppfinningen, eftersom de i de båda slitssido- ytorna utformade spåren vid varje ramställe tillhanda- håller en inskruvningsgänga för fästskruvarna. Därigenom behöver vid framställning av infattningsramen och inner- ramen inga speciella gängborrningar för inskruvning 10 15 20 25 30 35 466 s9e 1 7 av fästskruvarna upptagas i infattningsramen och behöver inga därmed i exakt linje belägna borrningar upptagas i innerramen, dvs behöver vid tillverkning av de båda ramarna ingen hänsyn tagas till annars oundvikliga di- mensionsavvikelser för borrningar i de båda ramarna.
Infattningsramen kan med alla sina profileringar, in- klusive de speciella spåren, framställas på ett pris- värt sätt såsom strängpressprofil.
Kantspaltstätningsprofilen har företrädesvis en mot innerramen underifrån anliggande och fästskruvarna överlappande täckläpp, varigenom fästskruvarna inte är synliga underifrån, dvs från fordonets inre. Om fäst- skruvarna har från innerramen utskjutande huvuden, har täckläppen vid sin mot innerramen vända sida lämpligen en kanalformig urtagning för upptagning av fästskruvar- nas huvuden.
Två utföringsexempel på uppfinningen ska nu beskri- vas närmare under hänvisning till bifogade ritningar.
Fig 1 är en utbruten perspektivvy och visar ett fordonstak med en i stängt läge visad stel taklucka.
Fig 2 visar takluckan enligt fig 1 uppifrån.
Fig 3 är en utbruten och förstorad sektion längs linjen III-III i fig 1.
Fig 4 visar en färdigmonterad taklucka enligt en andra utföringsform uppifrån.
Fig 5 är en utbruten sektion med vissa delar bort- brutna och visar en infattningsram vid utföringsformen enligt fig 4.
Fig 6 är en utbruten sektion längs linjen VI-VI i fig 4.
Det i fig l visade fordonstaket hör till en person- bil, vars körriktning framåt anges med en körriktningspil l. I det med avseende på körriktningen främre området av fordonstakets fasta takyta 2 är utformad en taköppning 3, i vilken är anordnad en stel taklucka 4, som visas i .stängt läge. Takluckan 4 är tätad mot den fasta takytans 2 vertikala nedbockning 5 (fig 3) medelst en kantspalts- 466 396 10 15 20 25 30 35 8 tätníngsprofil 6, som på nedan närmare beskrivet vis är fäst på takluckan 4.
Under den av glas eller genomsynligt plastmaterial bestående takluckeplattan 7 är anordnad en taklucke- plattan i dess kantområde underifrån uppstödande och företrädesvis av en metallplàt utformad innerram 8, som skjuter ut utanför takluckeplattans 7 ytterkant och där slutar med en högställd kam 9. Manöver- och styrelement, vilka inte visas då de inte har med före- liggande uppfinning att göra, ingriper med innerramen 8.
Innerramen 8 har en runtomgående intryckt, spår- formig fördjupning 10, i vilken är inlagd en utan av- brott runtomgående sträng ll, som i obelastat tillstånd kan ha cirkulär tvärsektion men som i fig 3 visas i be- lastat och därmed deformerat tillstånd. Strängen ll håller takluckeplattan 7 och innerramen 8 på ett förut- bestämt, runtom oföränderligt avstånd. Ett deformerbart band 12, som bildar en inre begränsning för en tätnings- massa eller ett bindemedel 13, kan också vara runtomgående anordnad mellan takluckeplattan 7 och innerramen 8.
En i tvärsektion U-formig klämskena 14, som består av fjädrande material och som med sitt nedre liv 15 är fast förbunden med innerramen 8, exempelvis genom svetsning, är anordnad på innerramens 8 ovansida paral- lellt med och på avstånd från den högställda kanten 9. En infattningsram 16 samverkar på nedan närmare be- skrivet sätt med klämskenan 14.
Infattningsramen 16 har en T-formig tvärsektion, som i ett stycke är sammansatt av en yttre fläns 17, en med denna i jämn ytnivå belägen inre fläns 18 och ett nedåt riktat liv 19. Livet 19 har på båda sidor ett flertal därpå utformade utsprång 20, som vart och ett avgränsas av en nedåt snedställd yta 21 och en uppåt snedställd yta 22.
Klämskenans 14 liv 15 är förbundet med uppåt riktade, i sidled fjädrande skänklar 23, vilkas fria ändar är 10 15 20 25 30 35 466 396 9 böjda inåt mot varandra för att bilda utsprångskanter 24. Dessa har ungefär samma riktning som utsprângens 20 nedåt snedställda ytor 21 och åstadkommer i samverkan med utsprången 20 en ordentlig men vid behov lösgörbar sammanlåsning av innerramen 8 och infattningsramen 16.
Kantspaltstätningsprofilen 6 är i det visade exemp- let sammansatt av en yttre hålprofil 25 och en med denna fast förbunden inre fästprofil 26. Fästprofilen 26 har en nedåt öppen, U-formig tvärsektion, som möjliggör en påstickning av kantspaltstätningsprofilen 6 på inner- ramens 8 högställda kant 9. Härvid ingriper fästskänkeln 27 i utrymmet mellan den högställda kanten 9 och kläm- skenans 14 yttre skänkel 23. Hålprofilen 25 och fäst- profilen 26 är förbundna med varandra under bildande av en yttre avsats, på vilken infattningsramens 16 yttre fläns 17 är så lagd, att infattningsramens 16 ytteryta är belägen i nivå med kantspaltstätningsprofilens 6 ytteryta.
Såsom framgår av fig 3, sträcker sig den med kläm- skenan 14 sammanlåsta infattningsramen med sin yttre fläns 17 över kantspaltstätningsprofilens 6 fästskänkel 27 och med sin inre fläns 18 över takluckeplattans 7 kant. För att förstärka de från flänsarna 17 och 18 utgående klämkrafterna är de båda flänsarna uppifrån sett konvext förvälvda, såsom visas i fig 3. Infattnings- ramen 16 kan i sin beskrivna form framställas av en genom extrudering framställd plastprofil.
Vid montering av takluckan anbringas strängen ll och eventuellt bandet 12 på den redan med klämskenan 14 förbundna innerramen 8, varpå takluckeplattan 7 anbringas med mellanliggande tätningsmassa eller bindemedel 13.
Härvid bildar företrädesvis klämskenans 14 inre skänkel 23 tillsammans med takluckeplattans 7 kant och eventuellt bandet 12 ett spaltutrymme med fasta väggar, i vilket flytande tätningsmassa eller bindemedel 13 kan ifyllas -uppifrån, varvid mängden och fyllnadsgraden kan bestämmas genom visuell kontroll. Därigenom erhålles en enkel kont- 466 396 10 15 20 25 30 35 10 roll av tätheten före det slutgiltiga anbringandet av infattningsramen. Monteringen av takluckan avslutas genom infattningsramens 16 låsning.
Den andra utföringsformen av uppfinningen ska nu beskrivas närmare under hänvisning till fig 4-6. Såsom vid det första utföringsexemplet enligt fig 1-3 är tvär- sektionerna enligt fig 5 och 6 förstorade i förhållande till planvyn enligt fig 4 och också i förhållande till delarnas faktiska dimensioner.
Fordonstakets fasta takyta 2, i vilken taköppningen 3 är utformad, visas utbruten i fig 6. Den i stängt läge visade stela takluckan 4, vilken är avtätad mot den fasta takytans 2 vertikala nedbockning 5 medelst kantspaltstätningsprofilen 6', är anordnad i taköppningen.
Under den av glas eller genomsynligt plastmaterial bestående takluckeplattan 7 är anordnad en taklucke-- plattan i dess kantomrâde underifrån uppstödande och företrädesvis av en metallplåt utformad innerram 8, som skjuter ut utanför takluckeplattans 7 ytterkant och där slutar med en högställd kam 9. Manöver- och styrelement, vilka inte visas då de inte har med före- liggande uppfinning att göra, ingriper med innerramen 8.
Innerramen 8 har en runtomgående intryckt, spår- formig fördjupning 10, i vilken är inlagd en utan av- brott runtomgående sträng ll, som i obelastat tillstånd kan ha cirkulär tvärsektion men som i fig 6 visas i belastat och därmed deformerat tillstånd. Strängen ll håller takluckeplattan 7 och innerramen 8 pâ ett förut- bestämt, runtom oföränderligt avstånd. Ett deformerbart band 12, som bildar en inre begränsning för en tätnings- massa 13, kan också vara runtomgående anordnad mellan takluckeplattan 7 och innerramen 8.
En rad av borrningar 28, med vilkas hjälp inner- ramen 8 är frigörbart förbunden med en infattningsram 16' på nedan närmare beskrivet sätt, är utformade i innerramen parallellt med och på avstånd från den hög- ställda kanten 9. 10 15 20 25 30 35 466 396 ll Infattningsramen 16' har en T-formig tvärsektion, som är i ett stycke sammansatt av en yttre fläns 17, en med denna i jämn ytnivå belägen inre fläns 18 och ett nedåt riktat liv 19'. Livet l9' har en nedåt öppen slits 29, vars mot varandra vända sidoytor 30 och 31 har spetsvinkliga spår 32 resp 33, såsom bäst visas i fig 5.
Spåren 32 i den ena sidoytan 30 är höjdledsför- skjutna i förhållande till spåren 33 i den andra sido- ytan 31 en sträcka som motsvarar en skruvgängas stig- ningsgrad. Det inbördes avståndet mellan spåren 32 resp spåren 33 motsvarar nämnda skruvgängas stigning. Slit- sens 29 bredd motsvarar ungefär kärndiametern för fäst- skruvar 34 (fig 6). Till följd av denna speciella ut- formning kan fästskruvarna 34 inskruvas i slitsen 29 vid varje ställe längs denna, varvid skruvarnas 34 gänga ingriper i spåren 32 och 33. Fästskruvarna 34 sträcker sig genom borrningarna 28 i innerramen 8. Då fästskru- varna 34 är helt inskruvade i slitsen 29, anligger inner- ramen 8 mot livets 19' på ömse sidor om slitsen 29 be- lägna undre ytor, varigenom flänsarna l7 och 18 å ena sidan och innerramen 8 å andra sidan erhåller sitt minsta inbördes, av konstruktionen föregivna avstånd. Livets 19' höjd bestämmer således avståndet mellan flänsarna 17, 18 å ena sidan och innerramen 8 å andra sidan. Genom utdragning av fästskruvarna 34 kan infattningsramen 16' på ett enkelt sätt alltid frigöras från taklucke- konstruktionens övriga delar.
Kantspaltstätningsprofilen 6' är i det visade exemp- let sammansatt av en yttre hålprofil 25 och en med denna fast förbunden inre fästprofil 26'. Fästprofilen 26' har en nedåt öppen, U-formig tvärsektion, som möjliggör en påstickning av kantspaltstätningsprofilen 6' på inner- ramens 8 högställda kant 9. Härvid ingriper fästskänkeln 27 i utrymmet mellan den högställda kanten 9 och infatt- ningsramens 16' liv 19'. Hålprofilen 25 och fästprofilen 26' är förbundna med varandra under bildande av en yttre 466 396 10 15 20 25 12 avsats, på vilken infattningsramens 16' yttre fläns 17 är så lagd, att infattningsramens 16' ytteryta är belägen i nivå med kanspaltstätningsprofilens 6' ytter- yta.
Sâsom framgår av fig 6, sträcker sig den med inner- ramen 8 hopskruvade infattningsramen 16' med sin yttre fläns 17 över kantspaltstätningsprofilens 6' fästskänkel 27 och med sin inre fläns 18 över takluckeplattans 7 kant. Infattningsramen 16' kan i det beskrivna utförandet framställas av en genom extrudering framställd plast- profil men kan också framställas av en strängpressad lättmetallprofil.
En täckläpp 35, som anligger mot innerramen 8 och överlappar fästskruvarna 34, är utformad i ett stycke med fästprofilen 26'. I det visade exemplet har täck- läppen 35 en kanalformig urtagning 36 för upptagning- av fästskruvarnas 34 huvuden.
Vid montering av takluckan anbringas strängen ll och eventuellt bandet 12 på innerramen 8, varpå taklucke- plattan 7 anbringas och lägesfixeras av den vidhäftande strängen ll och/eller det vidhäftande bandet 12. Därefter anbringas tätningsmassan 13 längs takluckeplattans 7 kant, pâstickes kantspaltstätningsprofilen 6' och an- bringas infattningsramen 16'. Monteringen av takluckan avslutas genom att innerramen 8 hopskruvas med infatt- ningsramen 16'.

Claims (8)

fx 10 15 20 25 30 466 396 13 PATENTKRAV
1. Stel taklucka för ett skjut-, lyft- eller skjut- lyft-tak för ett fordon, vilken i sitt stängda läge tätande tillsluter en taköppning (3) medelst en på takluckan (4) fäst kantspaltstätningsprofil (6) och vilken är förskjutbar fràn taköppningen för åtminstone partiell friläggning av denna, och vilken taklucka har en takluckeplatta (7) av ljusgenomsläppligt material, en takluckeplattan i dess kantomráde underifrån med mellanliggande tätningsmassa eller bindemedel (13) uppstödande innerram (8) med runtomgående högställd kant (9) samt en mot takluckeplattans ovansida anliggande infattningsram (16), som på ett nedåt riktat liv (19) uppbär sidoutsprång (20), som samverkar med utspràng- (24) på en partiellt fjädrande klämskena (14), som ingriper med innerramen för att förbinda denna med infattningsramen, varvid kantspaltstätningsprofilen utvändigt ansluter till infattningsramen, vilken täcker den genom påstickning på takluckan fästa kantspalts- tätningsprofilens fästskänkel (27), k ä n n e t e c k - n a d därav, att klämskenan (14) är fäst på innerramens (8) ovansida med avstånd till och parallellt med den högställda kanten (9), är utformad fjädrande i sidled och är frigörbart förbunden med infattningsramens (16) nedåt riktade liv (19) och att infattningsramen (16) har T-formig tvärsektion, varvid infattningsramen med sin yttre fläns (17) och med sin inre fläns (18) sam- tidigt anpressar den på i sig känt sätt på innerramens (8) högställda kant (9) påstuckna och med sin fästskänkel (27) i utrymmet mellan den högställda kanten (9) och klämskenan (14) ingripande kantspaltstätningsprofilen (6) resp takluckeplattan (7) fjädrande mot innerramen (8). I
2. Taklucka enligt patentkravet l, k ä n n e - t e c k n a d därav, att klämskenan (14) har U-formig 466 396 10 15 20 25 30 35 14 . tvärsektion, varvid dess liv (15) är fast förbundet med innerramen (8), medan dess båda i sidled fjädrande skänklar (23) vid sina fria ändar är böjda inåt mot varandra för att bilda utsprångskanter (24), vilka är tillordnade på båda sidor av infattningsramens (16) liv (19) utformade utsprång (20), som vart och ett är avgränsat av en nedåt snedställd yta (21) och en uppåt snedställd yta (22), varvid utsprångskanterna (24) är riktade ungefär som de nedåt snedställda ytorna (21).
3. Taklucka enligt patentkravet 1, k ä n n e - t e c k n a d därav, att infattningsramens (16) båda flänsar (17, 18) är uppifrån sett konvext förvälvda.
4. Stel taklucka för ett skjut-, lyft- eller skjut- lyft-tak för ett fordon, vilken i sitt stängda läge tätande tillsluter en taköppning (3) medelst en på takluckan (4) fäst kantspaltstätningsprofil (6') och vilken är förskjutbar från taköppningen för åtminstone partiell friläggning av denna, och vilken taklucka har en takluckeplatta (7) av ljusgenomsläppligt material, en takluckeplattan i dess kantområde underifrån med mellanliggande tätningsmassa eller bindemedel (13) uppstödande innerram (8) med runtomgående högställd kant (9) samt en mot takluckeplattans ovansida anliggande infattningsram (16'), som på ett nedåt riktat liv (l9') har över varandra anordnade spetsvinkliga spår (32, 33), som samverkar med motsvarande utsprång på fästelement (34), som ingriper med innerramen för att förbinda denna med infattningsramen, varvid kantspaltstätnings- profilen utvändigt ansluter till infattningsramen, vilken täcker den genom pâstickning på takluckan fästa kantspaltstätningsprofilens fästskänkel (27), n e t e c k n a d därav, att infattningsramens (16') k ä n - nedåt riktade liv (l9') har en nedåt öppen slits (29), vars mot varandra vända sidoytor (30, 31) har spetsvink- liga spår (32, 33), varvid den ena sidoytans (30) spår (32) är höjdledsförskjutna i förhållande till den andra 10 15 20 25 30 466 396 15 sidoytans (31) spår (33) en sträcka som motsvarar en skruvgängas stigningsgrad, medan slitsens (29) bredd ungefär motsvarar kärndiametern för fästelementen bil- dande fästskruvar (34), som sträcker sig genom borr- ningar (28) i innerramen (8), vilka är anordnade i rader som är parallella med innerramens (8) högställda kant (9), varvid fästskruvarna (34) med sin utspràngen bildande gänga är löstagbart inskruvade i spåren (32, 33), och att infattningsramen (l6') har T-formig tvär- sektion, varvid infattningsramen med sin yttre fläns (17) och med sin inre fläns (18) samtidigt anpressar den på i sig känt sätt på innerramens (8) högställda kant (9) påstuckna och med sin fästskänkel (27) mellan den högställda kanten (9) och livet (l9') ingripande kantspaltstätningsprofilen (6') resp takluckeplattan (7) mot innerramen (8).
5. Taklucka enligt patentkravet 4, k ä n n e - t e c k n a d därav, att kantspaltstätningsprofilen (6') har en mot innerramen (8) underifrån anliggande och fästskruven (34) överlappande täckläpp (35).
6. Taklucka enligt patentkravet 5, k ä n n e - t e c k n a d därav, att täckläppen (35) vid sin mot innerramen (8) vända sida har en kanalformig urtagning (36) för upptagning av fästskruvarnas (34) huvuden.
7. Taklucka enligt patentkravet 4, k ä n n e - t e c k n a d därav, att livets (l9') höjd motsvarar det önskade avståndet mellan flänsarna (17, 18) å ena sidan och innerramen (8) å andra sidan.
8. Taklucka enligt patentkravet 4, k ä n n e - t e c k n a d därav, att infattningsramens (l6') båda flänsar (17, 18) är uppifrån sett konvext förvälvda.
SE8702351A 1986-06-07 1987-06-05 Taklucka foer fordon SE466396B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3619268A DE3619268C1 (en) 1986-06-07 1986-06-07 Rigid cover plate for car sliding roof - has support frame with clamping rail, spaced parallel to frame upper edge and laterally resilient
DE19863639894 DE3639894A1 (de) 1986-11-21 1986-11-21 Starrer deckel fuer ein fahrzeugdach

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8702351D0 SE8702351D0 (sv) 1987-06-05
SE8702351L SE8702351L (sv) 1987-12-08
SE466396B true SE466396B (sv) 1992-02-10

Family

ID=25844457

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8702351A SE466396B (sv) 1986-06-07 1987-06-05 Taklucka foer fordon

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4765676A (sv)
AU (1) AU583243B2 (sv)
BR (1) BR8702870A (sv)
CA (1) CA1286342C (sv)
FR (1) FR2599677B1 (sv)
GB (1) GB2191234B (sv)
IT (1) IT1205046B (sv)
MX (1) MX169139B (sv)
NL (1) NL192032C (sv)
SE (1) SE466396B (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0520580Y2 (sv) * 1987-08-28 1993-05-27
DE3828963C1 (sv) * 1987-11-12 1989-09-28 Rockwell Golde Gmbh, 6000 Frankfurt, De
DE3840491C1 (sv) * 1988-12-01 1990-04-26 Rockwell Golde Gmbh, 6000 Frankfurt, De
AU632640B2 (en) * 1989-12-06 1993-01-07 Rockwell Golde Gmbh Rigid lid for an automobile roof
US5046284A (en) * 1990-09-10 1991-09-10 David Harper Anti-theft vehicle window
DE4106252C1 (sv) * 1991-02-28 1992-05-27 Webasto-Schade Gmbh, 8031 Oberpfaffenhofen, De
DE4308221C2 (de) * 1993-03-15 1996-12-12 Metzeler Automotive Profiles Dichtungsanordnung für einen Deckel an einem Fahrzeugdach
US5507547A (en) * 1993-08-31 1996-04-16 Rockwell Golde Gmbh Vehicle roof with glass lid and sunshield
GB2296930B (en) * 1995-01-12 1998-12-09 Bca Leisure Limited Improvements relating to closure apparatus
US5577798A (en) * 1995-01-18 1996-11-26 Hori Glass Co., Ltd. Sun-roof assembly for automobiles
DE19521279C1 (de) * 1995-06-10 1996-12-12 Webasto Systemkomponenten Gmbh Deckel eines Schiebehebedaches oder Hebedaches und Werkzeug zur Herstellung eines solchen
FR2753415B1 (fr) * 1996-09-17 1998-11-27 Peugeot Dispositif d'etancheite entre deux elements et ouvrant de vehicule automobile equipe d'un tel dispositif d'etancheite
US6199944B1 (en) 1999-06-04 2001-03-13 Asc Incorporated Spoiler sunroof
US6390543B1 (en) * 2000-08-31 2002-05-21 Meritor Light Vehicle Technology, Llc Saw tooth sunroof seal
DE202004003396U1 (de) * 2004-03-04 2005-07-14 Inalfa Roof Systems Group B.V. Offendachkonstruktion für ein Fahrzeug
US7788852B2 (en) * 2008-02-25 2010-09-07 Elias Wexler Sealing device
JP5330975B2 (ja) * 2009-12-02 2013-10-30 八千代工業株式会社 車両における樹脂パネルとスティフナとの連結構造
FR3064544B1 (fr) 2017-03-30 2021-02-12 Saint Gobain Vitrage comprenant un cordon profile de clipage pour une piece de couverture clipable.
JP7359717B2 (ja) * 2020-02-20 2023-10-11 西川ゴム工業株式会社 自動車用デビジョンバー及びその製造方法

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4364595A (en) * 1980-10-06 1982-12-21 Donnelly Mirrors, Inc. Vehicle window assembly
DE3041505C2 (de) * 1980-11-04 1983-12-08 Webasto-Werk W. Baier GmbH & Co, 8035 Gauting Starrer Deckel für ein Fahrzeugdach
US4371204A (en) * 1980-11-19 1983-02-01 Skytrends, Inc. Pivotal roof vent panel apparatus
DE3133141C1 (de) * 1981-08-21 1983-04-14 Webasto-Werk W. Baier GmbH & Co, 8035 Gauting Starrer Deckel fuer ein Fahrzeugdach
DE3241652C2 (de) * 1982-11-11 1988-04-14 Farmont Technik GmbH & Co KG, 4000 Düsseldorf Sonnendach für Fahrzeuge
JPS59109427A (ja) * 1982-12-14 1984-06-25 Nissan Motor Co Ltd 車両用開閉式屋根のウエザ−ストリツプ取付構造
JPS59109428A (ja) * 1982-12-14 1984-06-25 Nissan Motor Co Ltd 車両用開閉式屋根におけるウエザ−ストリツプ構造
US4666206A (en) * 1985-02-07 1987-05-19 Empire Automotive, Inc. Sunroof frame assembly for vehicles
NL8503254A (nl) * 1985-11-26 1986-06-02 Vermeulen Hollandia Octrooien Elastische afdichting voor een verplaatsbaar paneel van een open dakconstructie voor een voertuig.

Also Published As

Publication number Publication date
AU7403287A (en) 1987-12-10
US4765676A (en) 1988-08-23
IT8720733A0 (it) 1987-05-29
GB2191234B (en) 1989-12-13
SE8702351L (sv) 1987-12-08
NL192032C (nl) 1997-01-07
NL192032B (nl) 1996-09-02
GB8713191D0 (en) 1987-07-08
NL8701323A (nl) 1988-01-04
FR2599677A1 (fr) 1987-12-11
FR2599677B1 (fr) 1990-08-31
BR8702870A (pt) 1988-03-01
CA1286342C (en) 1991-07-16
AU583243B2 (en) 1989-04-20
IT1205046B (it) 1989-03-10
SE8702351D0 (sv) 1987-06-05
GB2191234A (en) 1987-12-09
MX169139B (es) 1993-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE466396B (sv) Taklucka foer fordon
US5344603A (en) Process for the production of a cover unit with a seal for vehicle roofs and cover unit for vehicle roofs
GB2220021A (en) Pet door
NO163517B (no) Siktbelegg.
US20110115261A1 (en) Contoured structure connecting a vehicle pane to a water draining chamber
US4852312A (en) Window frame assembly
AU2008338225B2 (en) Method for fastening a plate or glass panel in a frame element and sealing element for use in such a method
CN205663119U (zh) 在用于并排安装的屋顶窗户的防水组件中使用的连接器元件
US5383991A (en) Process for the manufacture of a rigid cover for a vehicle roof and cover manufactured according to the process
SE467961B (sv) Skjut- eller skjut-lyft-tak foer fordon
US11845323B2 (en) Vehicle roof comprising a shading arrangement and guide rails
US3333364A (en) Lined window guide channel
DE19843843C2 (de) Fensterscheibe mit einem eine Spaltabdeckung umfassenden Profilstrang
US3818663A (en) Wall coping
US4296961A (en) Opening roofs for vehicles
JPS6357330A (ja) 自動車屋根の剛体蓋
AU603722B2 (en) Fastening for insulating glass panels to facades and roofs
GB2144477A (en) Glazing assembly
US20120153081A1 (en) Lining
US2069032A (en) Division molding assembly for a windshield
EP0990761A2 (en) Composite wood-aluminium window frame
GB2119428A (en) Weather bar for a door
RU207757U1 (ru) Устройство фиксации полотна в профиле гарпунного крепления натяжного потолка с отступом от стены
EP1007806B1 (en) A light-transmitting panel
JPS6346610Y2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8702351-1

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed
NUG Patent has lapsed