SE460740B - Foerfarande och anordning foer maetning av nedsmutsningen av en kapacitiv daggpunktsgivare - Google Patents

Foerfarande och anordning foer maetning av nedsmutsningen av en kapacitiv daggpunktsgivare

Info

Publication number
SE460740B
SE460740B SE8304613A SE8304613A SE460740B SE 460740 B SE460740 B SE 460740B SE 8304613 A SE8304613 A SE 8304613A SE 8304613 A SE8304613 A SE 8304613A SE 460740 B SE460740 B SE 460740B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
dew point
impedance
sensor
point sensor
dew
Prior art date
Application number
SE8304613A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8304613D0 (sv
SE8304613L (sv
Inventor
P P L Regtien
Original Assignee
Endress Hauser Gmbh Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Endress Hauser Gmbh Co filed Critical Endress Hauser Gmbh Co
Publication of SE8304613D0 publication Critical patent/SE8304613D0/sv
Publication of SE8304613L publication Critical patent/SE8304613L/sv
Publication of SE460740B publication Critical patent/SE460740B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N25/00Investigating or analyzing materials by the use of thermal means
    • G01N25/56Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating moisture content
    • G01N25/66Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating moisture content by investigating dew-point
    • G01N25/68Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating moisture content by investigating dew-point by varying the temperature of a condensing surface
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/02Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance
    • G01N27/22Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating capacitance
    • G01N27/223Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating capacitance for determining moisture content, e.g. humidity

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Fluid Adsorption Or Reactions (AREA)
  • Measurement Of Length, Angles, Or The Like Using Electric Or Magnetic Means (AREA)

Description

460 740 Uppfinningen baserar sig på den insikten, att givarimpedansens fasvínkel ändrar sig i beroende av nedsmutsningsgraden av daggpunktgivaren. I torrt tillstånd är daggpunktsgivarens impedans. obeorende av nedsmutsningsgraden, praktiskt taget en rent kapacitiv reaktans varför givarimpedansen har fasvinkeln Ö = -90°. Om ett vattenskikt bildas på daggpunktsgivaren är fasvinkeln beroende av vattnets elektriska ledningsförmâga.
För rent vatten ligger fasvinkeln kvar på i huvudsak Ö = -90°.
Detta tillstånd inträffar när daggbildningen uppstår på en fullständigt ren kondensationsyta. Är däremot kondensations- ytan smutsig löser sig smutsen i daggen varigenom vattnet erhåller elektrisk ledningsförmåga. Ju större ledningsmågan är ju mindre blir givarimpedansens fasvinkel Q.
Vid mätning av givarimpedansens fasvinkel ooh vid användning av denna fasvinkel såsom ett mått på daggpunktgivarens nedsmutsning uppstår en signal, som ändrar sig på motsvarande sätt som nedsmutsningsgraden. Mätningen kan genomföras kontinuerligt och samtidigt med mätningen av daggpunkten utan att daggpunktsmätningen därigenom på något som helst sätt påverkas. Mätningen av nedsmutsningen är i stor utsträckning oberoende av andra inverkande storheter såsom daggpunkts- temperaturen, gastemperaturen, daggpunktsavståndet och lufthastigheten.
Man har vidare fastställt att för ej alltför höga mätfrek- venser är givarimpedansens fasvinkel Ö oberoende av vattenmängden, dvs. oberoende av tjockleken av daggskiktet.
För övrigt är daggskiktstjocklekens inverkan inte störande även vid högre frekvenser eftersom man vanligen genom en temperaturreglering ställer in en konstant daggskiktstjocklek. varigenom ett entydigt resultat erhålls för sambandet mellan fasvinkeln ooh nedsmutsningsgraden.
Man har däremot kunnat fastställa, att beloppet av h? 460 740 givarimpedansen är ett mått på vattenmängden. dvs. på tjockleken av daggskiktet. Enligt en föredragen utföringsform av förfarandet enligt uppfinningen mäts därför beloppet av givarens impedans och används som ett mått på daggskiktets tjocklek.
En anordning för genomförande av förfarandet enligt uppfinningen definieras i de bifogade patentkraven.
Uppfinningen kommer att beskrivas närmare nedan i anslutning till de bifogade ritningarna, i vilka fig. 1 är en plan vy ovanifrån av en kapacitiv daggpunktsgivare utförd i tunnfilmteknik, fig. 2 är en tvärsektionsvy av den i fig. l visade daggpunktsgivaren, och fig. 3 visar schematiskt ett kopplingsschema av en anordning för mätning av daggpunkten, vilken anordning innefattar en kapacitiv daggpunktsgivare samt en anordning för mätning av nedsmutsningen av daggpunktsgivaren.
Den i vy ovanifrån i fig. l och i sektion i fig. 2 visade, kapacitiva daggpunktsgivaren 1 har ett substrat 2 på vars yta två i varandra ingripande kamliknande elektroder 3 och 4 är utbildade i tunnfilmteknik. Substratet 2 består av ett fuktighetsokänsligt isolermaterial, företrädesvis keramik. På de kamliknande elektroderna 3, 4 är kontaktytor 5 resp. 6 utbildade, vilka medger anslutning av en yttre mätkoppling.
Den yta på substratet 2 som bär de kamliknande elektroderna 3, 4 är täckt med ett skyddsskikt 7, som exempelvis består av glas. På översidan av daggpunktsgivaren är vidare anordnat en temperaturgivare 8 för mätning av daggpunktsgivarens temperatur. Temperaturgivaren kan exempelvis vara ett mâtmotstånd i en motståndstermometer. 460 740 _; När en sådan kapacitiv daggpunktsgivare används i en anordning för mätning av daggpunkten avkyls på känt sätt daggpunktsgivaren med hjälp av en lämplig kylanordning tills dagg avsätter sig på översidan av skyddsskiktet 7. När daggskiktet bildas ändrar sig den vid kontaktytorna 5 och 6 uppmätta kapacitansen mellan elektroderna 3 och 4 till följd av vattnets stora dielektricitetskonstant. Kapacitansändringen anger att daggtemperaturen uppnåtts och denna temperatur mäts och visas med hjälp av temperaturgivaren 8. Vanligen använder man en temperaturregleringsanordning, som styr kylanordningen på sådant sätt att en konstant tjocklek av daggskiktet upprätthâlles. Daggpunktsgivaren hålls därigenom ständigt på daggpunktstemperaturen, vilken kontinuerligt kan visas med hjälp av temperaturgivaren 8.
Daggpunktsgivarens mätnoggrannhet påverkas om den yta på glasskiktet 7 som bildar kondensationsyta är nedsmutsad eftersom nedsmutsningen kan leda till en sänkning av ângtrycket och en ej homogen daggbildning.
Fig.3 visar ett kopplingsschema över en apparat för mätning av dagg. Förutom mätning av daggpunktstemepraturen medger apparaten mätning av nedsmutsningen av daggpunktsgivaren.
Den ekvivalenta elektriska kretsen för dagpunktsgivaren anges inom den med streckade linjer 1 visade rektangeln 1.
Kondenatorn C representerar den i torrt tillstånd mellan kontaktytorna 5 och 6 uppmätta kapacitansen av daggpunktsgivaren. Denna kapacitans är praktiskt taget förlustfri. Om ett daggskikt har utbildats på daggpunksgivaren ligger daggskiktets impedans Z parallellt med kapacitansen C och denna impedans representerar en förlustkapacitans vars förlustfaktor är beroende av vattnets elektriska ledningsförmåga. vilken i sin tur beror på den på kondensationsytan förekommande smutsen, som löser sig i rf 460 740 vattnet.
Kontaktytan 5 är ansluten till ena klämma av en växelspänningskälla 10 vars andra klämma är kopplad till jord.
Kontaktytan 6 är ansluten till den inverterande ingången av en operationsförstärkare 11, vars icke inverterande ingång är kopplad till jord. I operationsförstärkarens ll återkopplings- slinga ingår en referensimpedans ZR.
Den inverterande ingången av operationsförstärkaren ll är vidare kopplad till ena belägget av en inställbar kompensationskondensator 12 vars andra belägg är kopplat till en växelspänningskälla 13 som avger en växelspänning -Ui som har samma amplitud som men motsatt fas till växelspännings- källan 10.
Operationsförstärkarens ll utgång är kopplad till den ena ingången av en fasmätningskoppling 14, vars andra ingång såsom fasreferensstorhet mottar spänningen Ui från växelspännings- källan 10. Fasmätningskopplingen 14 avger på sin utgång en 'signal, som beror av fasförskjutningen mellan fasmätnings- kopplingens 14 ingångsspänningar.
En signalbehandlingskoppling 15 är också kopplad till operationsförstärkarens ll utgång. Utsignalen från signal- behandlingskretsen 15 går till en temperaturregulator 15, som styr en kylanordning 17, vilken kyler daggpunktsgivaren 1.
Fig. 3 visar också temperaturgivaren 8, som är kopplad till en temperaturmätningskoppling 18, vilken avger en signal, som är beroende av temperaturen av daggpunktsgivaren l och som visas medelst en visningsanordning 19.
Om man antar, att ett daggskikt har uppstått på daggpunktsgivaren förekommer förutom torrkapacitansen C även impedansen Z för daggskiktet. Spänningskällan 10 skickar över 4en í4o daggpunktsgívarens l totala impedans en ström till operatíonsförstärkarens ll inverterande ingång. Denna ström är sammansatt av strömmen IC över kapacitansen C och strömmen Iz genom impedansen Z för daggskiktet, dvs.
I = IC + Iz Kompensationskondenstorn 12 är så inställd, att dess kapacitans är lika med daggpunktsgivarens l torrkapacitans C.
Spänníngskällan 13 skickar således en ström -IC över kompensationskondensatorn 12 och denna sistnämnda ström kompenserar den från daggpunktsgivaren 1 kommande strömmen IC. över referensimpedansen ZR går således endast strömmen Iz, som är omvänt proportionell mot impedansen Z.
Operationsförstärkarens 11 utgångsspänning Uo antar således det följande värdet: Spänningen UO har således ett belopp, som är omvänt proportionellt mot impedansen Z och denna spänning U0 har således relativt spänningen Ui en fasförskjutning, som är beroende av ímpedansens Z fasvinkel. Genom lämplig dimensionering av referensimpedansens ZR fasvinkel kan man ordna så, att denna fasförskjutning är lika med impedansens Z fasvinkel.
Om daggskiktets impedans skrivs på den komplexa formeln Z = R + jx där R är realdelen och X är imaginärdelen av impedansen definieras impedansens Z fasvinkel på i och för sig känt sätt genom den följande relationen O = arctg š a; g- 469 740 Om daggpunktsgivarens kondensationsyta är fullkomligt ren förblir vattnet i det utfällda daggskiktet elektriskt icke- ledande och impedansen Z är praktiskt taget en ren kapacitans. som ligger parallellt med torrkapacitansen C. Realdelen av impedansen Z är R = 0 och impedansens Z fasvinkel har värdet o = -90°. Med ökande nedsmutsning av daggpunktsgivaren ökar den elektriska ledningsförmågan i daggskiktets vatten och till följd härav blir realdelen R av daggskiktets impedans större, varigenom vinkeln d har ett absolutvärde som minskar. Till följd härav ändrar sig även fastförskjutningen mellan utgångsspänningen Uo från operationsförstärkaren 11 och ingängspänningen Ui. Denna ändring i fasförskjutningen visas av fasmätningskopplingens 14 utgângssignal, som således utgör ett mått på daggpunktsgivarens ll nedsmutsning.
Om växelspänningskällans 10 frekvens inte är alltför hög är fasvinkeln o i stor utsträckning oberoende av den på daggpunktsgivaren befintliga vattenmängden.
Det förhållandet att amplituden av utgångsspänningen U0 från operationsförstärkaren ll är beroende av beloppet av impedansen Z utnyttjas i den visade kopplingen till att genomföra daggpunktsmätningen, varför någon separat kapacitansmätningskoppling inte erfordras. Amplituden av spänningen Uo är omvänt proportionell mot beloppet av impedansen Z, vilket är gynnsamt eftersom beloppet av impedansen Z ändrar sig i motsatt riktning till tjockleken av daggskiktet, nämligen så, att det minskar när daggskiktets tjocklek ökar. Amplituden av spänningen U0 ändrar sig alltså i beroende av tjockleken av daggskiktet i samma riktning som utgângssignalen gör vid de kapacítansmätningskopplingar som konventionellt används vid apparater för daggpunktsmätningar, nämligen i samma riktning som tjockleken av daggskiktet. Om signalbehandlingskopplingen därför utförs så, att den avger en utgângssignal som är proportionell mot spänningens Uo amplitud kan denna utgångssignal användas på samma sätt som 460 740 utgângssignalen från en konventionell kapacitansmätnings- koppling, nämligen till att reglera daggpunktsgivarens temperatur.
Signalbehandlingskopplingen 15 kan därför utgöras av en enkel likriktarkoppling, sonx avger en likspänning, vilken är proportionell mot amplituden av spänningen.U0 och som matas till temperaturregulatorn 16.
Om daggpunktsgivaren 1 ännu inte har kylts ner till dagg- punktstemperaturen förekommer enbart torrkapacitansen C, som medelst kompensationskondensatorn 12 emellertid är bort- kompenserad, varför utgångsspänningen U0 har värdet noll.
Detta föranleder temperaturregulatorn 16 att styra kylanord- ningen 17 så, att daggpunktsgivaren 1 avkyls i ökande grad.
När daggpunktstemperaturen uppnås och ett daggskikt utfaller på daggpunktsgivaren stiger utgångsspänníngen UC och temperaturregulatorn 16 styr kylanordningen 17 så, att daggpunktsgivaren 1 hålls på en temperatur, som motsvarar en förutbestämd amplitud av utgângsspänningen U0 dvs. ett på förhand bestämt värde för beloppet av impedansen Z. Denna temperatur är den daggpunktstemperatur som fastställs av temperaturgivaren 8 ooh som visas av visningsanordningen 9.
Fasmätningskopplingens 14 utgångssignal kan användas till att utlösa ett alarm eller ett automatiskt genomfört rengörings- förlopp då nedsmutsningen överstiger ett fastställt gräns- värde. I viss mån är det även möjligt att med ledningen av utgångssignalen från fasmätningskopplingen företa en korrige- ring av daggpunktsmätvärdet.
Den medelst kompensationskondensatorn 12 och spänningskällan 13 företagna kompenseringen av torrkapacitansen C är inte absolut nödvändig, ty inte bara fasen och beloppet av impedansen Z beror av nedsmutsningen av daggpunktsgivaren utan även fasen och beloppet av den totala impedansen av (ü i! Ä4eo 740 daggpunktsgivaren, inklusive torrkapacitansen C är beroende av denna nedsmutsning av daggpunktsgivaren. Den i fig. 3 visade kompenseringen gör emellertid nedsmutsníngsmätningen både noggrannare och känsligare. En särskild fördel med den i fig. 3 visade kopplingen består i att mätningen är oberoende av impedansen av förbindningskabeln mellan dagpunktsgivaren 1 och mätkopplingen eftersom kabelimpedansen ligger mellan operationsförstärkarens ll båda ingångar.

Claims (5)

1 460 740 - 10 PATENTKRAV
1. Förfarande för mätning av nedsmutsning av en kapacitiv daggpunktsgivare (1) k ä nrïe t e c k n a t av att fasvinkeln av den vid daggbildningen förekommande givarimpedansen (7) mäts och används som ett mått på nedsmutsningen.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att beloppet av givarens impedans (7) mäts och används som ett mått pâ daggskiktets tjocklek.
3. Förfarande enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att den i torrt tillstånd förekommande kapacitansen (C) av daggpunktgivaren (l) kompenseras.
4. Anordning för mätning av nedsmutsning av en kapacitiv daggpunktsgivare, för genomförande av förfarandet enligt något eller några av kraven 1-3, k ä n n e t e c k n a d av att den kapacitiva daggpunktgivaren (1) är inkopplad mellan en växelspänningskälla (10) och den ingång på en operations- förstärkare (ll) vars återkopplingsslinga innehåller en referensimpedans (ZR), och att operationsförstärkarens (ll) utgång dels är förbunden med den ena ingången av en fasmät- ningskoppling (14), vars andra ingång mottager en från vâxelspänningskällan (10) härledd fasreferenssignal och dels avger en utgångssignal, som är beroende av givarimpedansens (1) fasvinkel.
5. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att en kompensationskondensator (12) är inkopplad mellan en relativt den första växelspänningskällan (10) motfasig andra växelspänningskälla (113) och operationsförstärkarens (ll) ingång. 'I I
SE8304613A 1982-08-27 1983-08-25 Foerfarande och anordning foer maetning av nedsmutsningen av en kapacitiv daggpunktsgivare SE460740B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3231995A DE3231995C2 (de) 1982-08-27 1982-08-27 Verfahren und Anordnung zum Messen der Verschmutzung eines kapazitiven Taupunktsensors

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8304613D0 SE8304613D0 (sv) 1983-08-25
SE8304613L SE8304613L (sv) 1984-04-18
SE460740B true SE460740B (sv) 1989-11-13

Family

ID=6171900

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8304613A SE460740B (sv) 1982-08-27 1983-08-25 Foerfarande och anordning foer maetning av nedsmutsningen av en kapacitiv daggpunktsgivare

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4626774A (sv)
JP (1) JPS5985949A (sv)
CH (1) CH661986A5 (sv)
DE (1) DE3231995C2 (sv)
FR (1) FR2532427B1 (sv)
GB (1) GB2127975B (sv)
IT (1) IT1159590B (sv)
NL (1) NL8302753A (sv)
SE (1) SE460740B (sv)

Families Citing this family (39)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3446277A1 (de) * 1984-12-19 1986-06-19 Forschungsinstitut Prof. Dr.-Ing.habil, Dr.phil.nat. Karl Otto Lehmann, Nachf. GmbH & Cie, 7570 Baden-Baden Messwertaufnehmer zur messung des taupunkts
JPH0646186B2 (ja) * 1985-12-12 1994-06-15 株式会社日本自動車部品総合研究所 水滴検出装置
GB8602742D0 (en) * 1986-02-04 1986-03-12 Mestra Ag Capacitive sensor circuit
DE3633015A1 (de) * 1986-09-29 1988-04-07 Draegerwerk Ag Verfahren und anordnung zur messung des taupunktes
CH672957A5 (sv) * 1987-03-16 1990-01-15 Novasina Ag
DE3708697A1 (de) * 1987-03-18 1988-09-29 Draegerwerk Ag Verfahren und anordnung zur messung des taupunktes
DE3720189C1 (de) * 1987-06-16 1988-12-29 Endress Hauser Gmbh Co Taupunkt-Sensor
DE3740719A1 (de) * 1987-12-01 1989-06-15 Endress Hauser Gmbh Co Verfahren und anordnung zur messung des wasserdampf-taupunkts in gasen
FI82554C (sv) * 1988-11-02 1991-03-11 Vaisala Oy Kalibreringsförfarande för mätning av den relativa halten av gas eller ånga
US5121068A (en) * 1989-12-26 1992-06-09 Emhart Industries, Inc. Sensor for sensing the wall thickness of an object
US5072190A (en) * 1990-08-14 1991-12-10 The Foxboro Company Pressure sensing device having fill fluid contamination detector
DE4116322C2 (de) * 1991-05-16 1998-08-06 Ct Fuer Intelligente Sensorik Vorrichtung zur Messung der Taupunkttemperatur und der Betauung
IT1251318B (it) * 1991-09-13 1995-05-08 Ente Naz Energia Elettrica Apparecchiatura per controllare lo stato di contaminazione di isolatori elettrici
US5365784A (en) * 1992-04-30 1994-11-22 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Humidity sensing apparatus and method
DE4305934B4 (de) * 1993-02-26 2004-09-30 CiS Institut für Mikrosensorik gGmbH Anordnung von Sensoren zur Messung der Luftfeuchte
US5364185A (en) * 1993-04-16 1994-11-15 California Institute Of Technology High performance miniature hygrometer and method thereof
US6320394B1 (en) * 1996-02-14 2001-11-20 Stmicroelectronics S.R.L. Capacitive distance sensor
US6114862A (en) 1996-02-14 2000-09-05 Stmicroelectronics, Inc. Capacitive distance sensor
EP0790479B1 (en) 1996-02-14 2002-01-16 STMicroelectronics S.r.l. Capacitive distance sensor, particularly for acquiring fingerprints
US5809826A (en) * 1996-07-29 1998-09-22 Baker, Jr.; Hugh M. Inferential condensation sensor
US5764065A (en) * 1996-09-20 1998-06-09 Richards; Clyde N. Remote contamination sensing device for determining contamination on insulation of power lines and substations
US6566893B2 (en) 1997-02-28 2003-05-20 Ust Umweltsensortechnik Gmbh Method and arrangement for monitoring surfaces for the presence of dew
DE19708053B4 (de) * 1997-02-28 2006-06-08 Ust Umweltsensortechnik Gmbh Verfahren und Sensoranordnung zur Dedektion von Kondensationen an Oberflächen
US6483931B2 (en) 1997-09-11 2002-11-19 Stmicroelectronics, Inc. Electrostatic discharge protection of a capacitve type fingerprint sensing array
US6191593B1 (en) 1997-12-17 2001-02-20 Stmicroelectronics, Inc. Method for the non-invasive sensing of physical matter on the detection surface of a capacitive sensor
US6091082A (en) 1998-02-17 2000-07-18 Stmicroelectronics, Inc. Electrostatic discharge protection for integrated circuit sensor passivation
US6926439B2 (en) 1998-10-30 2005-08-09 Optiguide Ltd. Dew point hygrometers and dew sensors
IL126826A0 (en) 1998-10-30 1999-08-17 Optiguide Ltd Optical hygrometers
US7239227B1 (en) 1999-12-30 2007-07-03 Upek, Inc. Command interface using fingerprint sensor input system
US6512381B2 (en) 1999-12-30 2003-01-28 Stmicroelectronics, Inc. Enhanced fingerprint detection
US6906530B2 (en) * 2002-05-30 2005-06-14 D.J. Geisel Technology, Inc. Apparatus and method to detect moisture
NL1021400C2 (nl) * 2002-09-05 2004-03-08 Tno Werkwijze en inrichting voor het bepalen van een faseovergang van een stof.
AU2003902836A0 (en) * 2003-06-06 2003-06-26 M.B.T.L. Limited Environmental sensor
DE102004005353B4 (de) * 2004-02-03 2016-08-11 CiS Forschungsinstitut für Mikrosensorik GmbH Verfahren zur Bestimmung der Parameter von Gasen
JP4229885B2 (ja) * 2004-08-18 2009-02-25 株式会社デンソー 容量式物理量検出装置
GB2419415A (en) * 2004-09-20 2006-04-26 Bioquell Uk Ltd Sterilisation sensor
US8115497B2 (en) * 2007-11-13 2012-02-14 Authentec, Inc. Pixel sensing circuit with common mode cancellation
DE102007047888A1 (de) * 2007-11-28 2009-08-13 Sitronic Gesellschaft für elektrotechnische Ausrüstung mbH. & Co. KG Sensoranordnung
US9063067B1 (en) 2010-11-17 2015-06-23 Alvin P. Schmitt Moisture sensing devices

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2435895A (en) * 1943-06-24 1948-02-10 Oran T Mciivaine Dew point detector
DE1813333A1 (de) * 1968-12-07 1970-06-11 Leybold Heraeus Gmbh & Co Kg Verfahren zur Messung der Schichtdicke eines Metallbelages auf einer Isolierstoffbahn
US3664192A (en) * 1969-09-08 1972-05-23 Univ Utah State Dew point hygrometers
US3778707A (en) * 1972-12-14 1973-12-11 Agridustrial Electronics Means for measuring loss tangent of material for determining moisture content
CA1020631A (en) * 1974-03-04 1977-11-08 Edward I. Parker Control and gauging method and apparatus using locked oscillators
US4216669A (en) * 1978-10-06 1980-08-12 General Eastern Instruments Corporation Contaminant error reduction system for dew point hygrometers
US4272986A (en) * 1979-04-16 1981-06-16 Harris Corporation Method and means for measuring moisture content of hermetic semiconductor devices
JPS5731102A (en) * 1980-08-01 1982-02-19 Tokyo Shibaura Electric Co Moisture sensitive element
JPS57111566A (en) * 1980-12-29 1982-07-12 Fujitsu Ltd Detecting circuit for toner density
NL8101310A (nl) * 1981-03-18 1982-10-18 Skf Ind Trading & Dev Inrichting voor het meten van de variatie van een capacitieve impedantie, waarvan het dielektricum wordt gevormd door een smeermiddel.

Also Published As

Publication number Publication date
IT8367893A0 (it) 1983-08-25
SE8304613D0 (sv) 1983-08-25
JPS5985949A (ja) 1984-05-18
FR2532427A1 (fr) 1984-03-02
FR2532427B1 (fr) 1986-01-31
GB2127975B (en) 1985-11-13
DE3231995A1 (de) 1984-03-01
NL8302753A (nl) 1984-03-16
CH661986A5 (de) 1987-08-31
IT1159590B (it) 1987-03-04
JPH0260141B2 (sv) 1990-12-14
US4626774A (en) 1986-12-02
SE8304613L (sv) 1984-04-18
GB8323158D0 (en) 1983-09-28
GB2127975A (en) 1984-04-18
DE3231995C2 (de) 1985-06-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE460740B (sv) Foerfarande och anordning foer maetning av nedsmutsningen av en kapacitiv daggpunktsgivare
US5511418A (en) Method for measurement of relative humidity, in particular in radiosondes, and humidity detectors that make use of the method
US4766369A (en) Ice detector
US3882381A (en) System for detecting wet and icy surface conditions
RU2115935C1 (ru) Способ бесконтактного измерения диэлектрической постоянной диэлектрического вещества
US4347741A (en) Control system for a capacitive level sensor
US3746975A (en) Measuring characteristics of materials by using susceptive and conductive components of admittance
SE444617B (sv) Apparat for detektering av vata och isiga tillstand pa ytan av en vegbana
US3278843A (en) Thickness rate monitoring system for depositing dielectric films
US3961247A (en) Linear output moisture meter with temperature compensator
US3813927A (en) Moisture transducer
US3778705A (en) Susceptance measuring system for indicating condition of a material
US3252086A (en) Electrical apparatus for determining moisture content by measurement of dielectric loss utilizing an oscillator having a resonant tank circuit
EP0039735B1 (en) Apparatus and method for detecting wet and icy conditions on the surface of a pathway
US3209247A (en) Dielectric loss type moisture measurement system with its output compared against a reference level
SE463893B (sv) Anordning foer att detektera nivaan hos en slaggraensyta hos ett smaelt metallbad
GB2040472A (en) Apparatus for Measuring the Rate of Flow of a Medium
US5156045A (en) Method related to impedance detectors in radiosondes
US3391337A (en) Scanning-type moisture detection system with sequential solid-state switching and synchronous material marking means
US1724296A (en) Apparatus for measuring the velocities of fluids
CN109387261A (zh) 一种非接触电容感应式液位传感器
RU2034288C1 (ru) Измеритель влажности зерна
SU777611A1 (ru) Поточный измеритель водности
KR940007690Y1 (ko) 습도센서의 제어회로
GB1433803A (en) Fouling measuing device

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8304613-6

Effective date: 19930307

Format of ref document f/p: F