SE455543B - Sett for framskaffande av data for glasogonbagars form - Google Patents

Sett for framskaffande av data for glasogonbagars form

Info

Publication number
SE455543B
SE455543B SE8505136A SE8505136A SE455543B SE 455543 B SE455543 B SE 455543B SE 8505136 A SE8505136 A SE 8505136A SE 8505136 A SE8505136 A SE 8505136A SE 455543 B SE455543 B SE 455543B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
shape
spectacle frame
spectacle
lenses
frame
Prior art date
Application number
SE8505136A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8505136L (sv
SE8505136D0 (sv
Inventor
T Saigoh
Original Assignee
Hoya Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP59040227A external-priority patent/JPS60183679A/ja
Priority claimed from JP6886984A external-priority patent/JPS60254021A/ja
Application filed by Hoya Corp filed Critical Hoya Corp
Publication of SE8505136L publication Critical patent/SE8505136L/sv
Publication of SE8505136D0 publication Critical patent/SE8505136D0/sv
Publication of SE455543B publication Critical patent/SE455543B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02CSPECTACLES; SUNGLASSES OR GOGGLES INSOFAR AS THEY HAVE THE SAME FEATURES AS SPECTACLES; CONTACT LENSES
    • G02C13/00Assembling; Repairing; Cleaning
    • G02C13/003Measuring during assembly or fitting of spectacles
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F30/00Computer-aided design [CAD]

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Ophthalmology & Optometry (AREA)
  • Evolutionary Computation (AREA)
  • Geometry (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Eyeglasses (AREA)
  • Grinding And Polishing Of Tertiary Curved Surfaces And Surfaces With Complex Shapes (AREA)

Description

455 543 10 l5 20 25 30 35 2 Denna förmåga att föreslå glasögonlinser som har den för en utvald glasögonbåge mest lämpliga tjockleken är betydelsefull främst i fallet med (+)-linser. En (+)-lins har, såsom är välkänt, väsentligen sådan form att den är tjockast i mitten och blir allt tunnare mot sin periferi. När samma períferitjocklek bestäms för linser med samma brytförmåga har en lins med större ytterdiameter större mittjocklek. Det samma gäller glas- ögonbågar och i allmänhet erfordrar en större glasögon- båge en tjockare lins.
Vid det oskurna förfarandet bereds emellertid van- ligtvis endast några få eller som mest två eller tre ytterdiametrar för linser med samma brytförmåga och det är inte tillräckligt för att nära ansluta till en mångfald av typer av glasögonbàgar. Linser med större ytterdiameter än vad som erfordras måste därför användas.
När exempelvis linser med en utgàngsdiameter av 60-70 mm kantbearbetas tills de passar dimensionerna och formen på en glasögonbáge, vilken har en ytterform som är mindre än linsdiametern, blir i fallet med konvexa linser peri- feritjockleken (vilken hädanefter betecknas kanttjock- leken) och mittjockleken större än kanttjockleken före kantbearbetningen. När glasögonen tillverkas med en så- dan metod och speciellt när linserna har stor ursprung- lig ytterform och glasögonbågen är liten i jämförelse med de linser som används för att tillverka glasögonen kommer de med glas försedda bâgarna att ha linser med mycket stor kanttjocklek och mycket stor mittjocklek.
Problemet är således att de med glas försedda bàgarna blir onödigt tjocka och tunga och också klumpiga.
Som ett försök att i största möjliga utsträckning avhjälpa ovanstående problem har en s k ytterdiametêf- specificerande metod föreslagits enligt vilken en glas- ögonaffär mäter en erfordrad minimidiameter för linserna som skall monteras i en glasögonbàge och specificerar denna diameter för en linsfabrik. Denna metod är emeller- tid otillräcklig för tillämpning på linser för astigma- t: 10 15 20 25 30 35 455 543 3 tism, ordinerade prismalinser och progressivt brytande oftalmiska linser, vilka har olika periferitjocklekar i beroende på riktningen fastän de är cirkulära linser.
I detta avseende kan en linsfabrik enligt det ovan beskrivna laboratorieförfarandet studera typen och formen för de glasögonbágar som skall användas och kan producera glasögonlinser med den för varje enskild glasögonbáge mest lämpliga tjockleken. P g a nödvändigheten att trans- portera en dyrbar båge inbegriper emellertid laboratorie- förfarandet sådana problem som stor risk för skada eller förlust av bàgen.
När en glasögonbâges form kan mätas med en enkel och lämplig metod och informationen därom kan sändas till en linstillverkares fabrik kan sålunda glasögon- linser i överensstämmelse med bàgen produceras.
Förfaranden för mätning av en glasögonbàges form och för inmatning av den mätta formen på glasögonbágen som en insignal innefattar: (a) ett sätt att mäta glas- ögonform med hjälp av ett mätinstrument, såsom en skala, och att mata in de uppmätta numeriska värdena som en insignal till en dator; (b) ett sätt att omvandla formen hos okular med hjälp av mekaniska eller elektriska organ och att mata in de omvandlade värdena som en insignal till en dator; och (c) ett sätt att använda ett bild- upptagningsrörs bildscanner.
De ovan beskrivna förfarandena har emellertid varit ofördelaktiga i det att inget av dem är ett förfarande enligt vilket den ordergivande sidan (en glasögonaffär eller liknande) enkelt och lämpligt har tillgång till en glasögonbáges form som numeriska värden som approxi- merar glasögonbågens verkliga form, vilka numeriska värden påföres som en insignal till en dator och enkëlt läses ut vid behov. Ändamålet med föreliggande uppfinning är dels att åstadkomma ett sätt för framskaffande av data för formen hos glasögonbàgar, enligt vilket sätt en glasögonbåges form lagras som numeriska värden, så att en form som 455 10 15 20 25 30 35 543 4 approximerar den verkliga formen hos glasögonbàgen kan reproduceras, dels att åstadkomma en glasögonlins med den för glasögonbågen mest lämpade tjockleken som ett resultat av reproduktionen av den lagrade formen för glasögonbâgen, när så erfordras.
En riktig uppfattning om en glasögonbàges form är alltså av betydelse för utformande av bra glasögon- linser och är också av grundläggande betydelse för fast- ställande av den för glasögonlinserna erfordrade diametern och också för fastställande av dessas mittjocklek. För dessa ändamål erfordras ordinerade värden för glasögon- linserna och på samma gång erfordras också information om formen hos den av en glasögonbärare använda glas- ögonbâgen. Föreliggande uppfinning anvisar därför ett sätt för framskaffande av data och kännetecknas av att ett förutbestämt antal positioner för extremsidopunkter hos en glasögonbåge inmatas i en dator under användning av medel, som är inrättade att rita en glasögonbàgsform, och positionsbehandlande organ, vilka kan plotta de ritade positionerna för glasögonbàgen, att data för glasögonbàgens form inmatas i datorn under ritningen och att data mellan nämnda extremsidopositioner återges på en bildskärm genom användning av en splineinterpole- ringsfunktion, vilken på förhand lagras i datorn.
Föreliggande dppfinning kommer nu att beskrivas under hänvisning till bifogade ritningar. Fig 1 är ett blockschema och visar en utföringsform av anordningen enligt föreliggande uppfinning för data för formen hos glasögonbågar. Fig 2 visar ett ark, vilket används i utföringsformen för bestämning av en glasögonbàges läge. fig 3 visar formen hos en i utföringsformen använd glas- ögonbáge. Fig 4 visar en digitaliserad insignal, vilken representerar formen hos den i utföringsformen använda glasögonbâgen. Fig 5 är ett blockschema och visar en andra utföringsform av anordningen enligt föreliggande uppfinning för data för formen hos glasögonbágar. Fig 6 visar ett flytande kristallteckenfönster i den andra utföringsformen. Fig 7 visar plottning av formen hos 10 15 20 25 30 35 455 543 5 en glasögonbàge i den andra utföringsformen. _ Fig 1 är ett blockschema och visar en utföringsform av anordningen enligt uppfinningen för data för formen hos glasögonbågar. 1 betecknar ett ark med ett diagram, vilket utgörs av en en horisontell linje och en vertikal linje, som skär varandra under rät vinkel, och 2 betecknar ett digitaliseringsbord. 3 betecknar en enhet för beräk- ning av splineinterpolation, 4 betecknar en minnesenhet för lagring av funktioner, däri inbegripet en splineinter- poleringsformel, vilken används för splineinterpolerings- beräkningen, 5 betecknar en minnesenhet för lagring av numeriska värden för glasögonbàgsformdatana, och 6 beteck- nar en enhet för utskrivning av formen hos en glasögonbáge.
Funktionen hos utföringsformen av anordningen för data för formen hos glasögonbägar kommer nu att beskrivas.
En glasögonbåge, vars formdata skall lagras i minnet, pla- ceras på ett ark 1, på vilket ett diagram är uppritat me- delst en horisontell linje X och en lodrätt linje Y, vil- ka linjer, såsom framgår i fig 2, skär varandra under rät vinkel. Efter det att glasögonbàgen har positionerats i horisontell och vertikal led ritas glasögonbágens form M längs glasögonbâgen såsom visas i fig 3. En kontroll görs därefter för att säkerställa att bàgens form har ritats på riktigt sätt längs den horisontella och den vertikala linjen. Arket, på vilket glasögonbàgens form har ritats, placeras därefter på digitaliseringsbordet (en numerisk processor) 2 och huvudpunkterna a-g, vilka utgör grund- valen för bágens form, plottas, såsom framgår i fig 4 i ordning fràn punkten a till punkten g för numerisk behandling. Horisontaliteten fås från punkterna a och b.
De fyra huvudpunkterna c, d, f och g anger de enskilda yttersta sidorna enligt ett rutsystem. Huvudpunkten"ë är vidare extrempunkten pá nodsidan av glasögonbågens motsatta ruta och avståndet mellan huvudpunkterna d och e anger glasögonbàgens DBL (nodbredd).
Godtyckligt valda kompletterande punkter plottas därefter, såsom visas i fig 4, mellan huvudpunkterna C, d, f och g för digitalisering. Därefter utföres spline- 455 10 15 20 25 30 35 543 6 interpoleringsberäkning i splineinterpoleringsenheten 3 och den resulterande formen hos glasögonbâgen skrives ut med hjälp av formutskrivningsenheten 6 för verifiering av att den utskrivna formen ansluter till glasögonbågens verkliga form.
När glasögonbågens verkliga form och den glasögon- bágsform som efter beräkning i splineinterpoleringsen- heten 3 skrivs ut medelst formutskrivningsenheten 6 inte ansluter till varandra approximeras formen genom tillägg av kompletterande punkter S.
När glasögonbågsformen M, vilken bestäms enligt splineinterpolation med hjälp av splineinterpolations- enheten 3, tillräckligt nära approximerar glasögonbàgens verkliga form förses bàgen med en identifieringsinforma- tion och digital information för huvudpunkterna (a~g) och de kompletterande punkterna S och identifierings- informationen för glasögonbågen lagras som formdata för glasögonbågen i den digitala minnesenheten 5.
Denna information kan sändas till en glasögontill- verkares fabrik när så erfordras.
En andra utföringsform för anordningen för data för formen hos glasögonbâgar skall härefter beskrivas.
Fig 5 är ett blockschema för den andra utföringsformen.
Denna andra utföringsform skiljer sig från den första utföringsformen i det att ett flytande krístalltecken- fönster 10 används som organ för mottagning av formen hos en glasögonbåge såsom en insignal och också som organ för alstring av formen hos glasögonbàgen som sin utsignal. Det betyder att istället för att digitaliserings- bordet mottar formen hos en glasögonbàge som en insignal och formutskrivningsenheten alstrar glasögonbàgsformen som en utsignal i den första utföringsformen mottar*' det flytande kristallteckenfönstret formen för en glas- ögonbàge som en insignal och alstrar den som en utsignal i den andra utföringsformen. Den andra utföringsformen har sålunda den fördelen att formen hos glasögonbágen enkelt kan jämföras.
I det följande kommer den andra utföringsformen 10 15 20 25 30 35 455 543 7 att beskrivas i detalj under hänvisning till fig 5. 10 betecknar ett flytande kristallteckenfönster med en flat skärm, 3 betecknar en beräkningsenhet för spline- interpolation, 4 betecknar en funktionsminnesenhet och 5 betecknar en minnesenhet för formdata. teckenfönstret att beskrivas under hänvisning till fig 6.
Först kommer I fig 6 placeras ett transparent ark ll, på vilket glas- ögonbàgens form har ritats, på teckenfönstret 10. M betecknar den utritade formen hos glasögonbågen och N betecknar en hárkorsmarkör. Denna hárkorsmarkör N kan förflyttas till varje önskat läge för X-koordinaterna och Y-koordinaterna. Hårkorsmarkören N flyttas, såsom visas i fig 7, till huvudpunkterna (A, B, ..., K, L) för glas: ögonbàgens form för plottning av de enskilda punkternas koordinatlägen. De plottade huvudpunkterna digitaliseras och lägesinformation avseende de digitaliserade huvud- punkterna (A-L) alstras som digital information om X-Y- koordinaterna. Liksom i fallet med den första utförings- formen utför splineinterpoleringsenheten 3 splineinterpola- tionsberäkningen på grundval av digital information om huvudpunkterna, varvid en splineformel, som jämt förbinder huvudpunkterna, väljs. I det fall dà det är svårt att enbart med huvudpunkterna åstadkomma en jämn form för glasögonbàgen àstadkommes liksom i fallet med den första utföringšformen ett flertal kompletterande punkter S och splineinterpolering utföres så att en jämn form för glasögonbágen erhålles.
Den andra utföringsformen är fördelaktig i det att i fallet med àstadkommande av kompletterande punkter S kan dessa fastställas under det att den som insignal till teckenfönstret pâlagda glasögonbågsformen M jäm- föres med den som utsignal från teckenfönstret alstrade glasögonbågsformen.
I det följande kommer det att beskrivas hur glasögon- linser, vilka är anpassade till en glasögonbåge, produceras på grundval av den tidigare nämnda minnesenheten för glasögonbâgsformer. Den som den första och andra utförings- 455 543 10 15 20 25 30 35 8 formen beskrivna anordningen 20 för data för glasögon- bågsformer placeras i en glasögonaffär. När en glasögon- båge har valts ut av en bärare i glasögonaffären överföres de föreskrivna värdena för den av bäraren önskade glas- ögonbágen och information, som erhållts med hjälp av anord- ningen, om den av bäraren önskade bàgen, till en glasögon- linstillverkares fabrik.
Bland dessa informationer är den information som rör utseendet hos glasögonbågen svårast att få grepp om.
Glasögonbàgens form är emellertid enkelt tillgänglig genom den i samband med den första och den andra utföringsformen beskrivna minnes- och reproduktionsenheten för glasögon- bágsformer. Glasögonlinsfabriken kan därför enkelt få grepp om de ordinerade värdena och formen hos glasögon- bågen, som erfordras för tillverkning av glasögonlinserna.
Pâ det ovan beskrivna sättet kan linstillverkarens fabrik förvärva den därtill överförda informationen, vilken överensstämmer med glasögonbärarens önskan. Genom beräkning av det läge där linstjockleken är som minst under anpassning till de erfordrade ordinerade värdena för linserna i glasögonbàgen och genom beräkning därefter av linsernas mittjocklek, som ger den erfordrade tjockleken i det läget, kan linserna behandlas sà att de får den yt- form som uppfyller de erfordrade föreskrivna värdena för linserna så att glasögonlinser i överensstämmelse med glas- ögonbågens form kan produceras.
Såsom beskrivits ovan digitaliseras enligt föreligg- ande uppfinning glasögonbàgens olika former för lagring som glasögonbágsformdata och när reproduktion av en glas- ögonbàges form önskas läses glasögonbàgsformdatana ut så att glasögonbâgen enkelt kan reproduceras. Utifrån glas- ögonbâgens form kan sålunda glasögonlinser i överensstäm- melse med glasbágen enkelt framställas på grundval av de erfordrade föreskrivna värdena. Föreliggande uppfinning avhjälper således den nackdel vid linsbehandling som kan hänföras till det stora avståndet mellan en glasögonaffär och en glasögonlinstillverkande fabrik.

Claims (3)

lO 15 g455 543 PATENTKRAV
1. l. Sätt för framskaffande av data för glasögonbågars form, k ä n n e t e c k n a t därav, att ett förutbe- stämt antal positioner (c, d, e, f, g) för extremsidopunk- ter hos en glasögonbåge inmatas i en dator under använd- ning av medel, som är inrättade att rita en glasögonbàgs- form (M), och positionsbehandlande organ (2, 10), vilka kan plotta de ritade positionerna för glasögonbàgen, att data för glasögonbágens form inmatas i datorn under ritningen och att data mellan nämnda extremsidopositio- ner återges på en bildskärm (6, 10) under användning av en splineinterpoleringsfunktion (3, 4), vilken pà för- hand lagrats i datorn.
2. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att ett digitaliseringsbord användes i de posi- tionsbehandlade organen.
3. Sätt enligt krav 1, därav, att en flytande kristallteckenfönsterenhet (10) användes i de positionsbehandlande organen. k ä n n e t e c k n a t
SE8505136A 1984-03-02 1985-10-31 Sett for framskaffande av data for glasogonbagars form SE455543B (sv)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP59040227A JPS60183679A (ja) 1984-03-02 1984-03-02 眼鏡枠の形状デ−タ入力方法
JP6886984A JPS60254021A (ja) 1984-04-06 1984-04-06 眼鏡枠の形状記憶装置
PCT/JP1985/000098 WO1985004033A1 (en) 1984-03-02 1985-02-28 Device for obtaining data related to the shape of spectacle frames

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8505136L SE8505136L (sv) 1985-10-31
SE8505136D0 SE8505136D0 (sv) 1985-10-31
SE455543B true SE455543B (sv) 1988-07-18

Family

ID=26379668

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8505136A SE455543B (sv) 1984-03-02 1985-10-31 Sett for framskaffande av data for glasogonbagars form

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4817024A (sv)
AU (1) AU576225B2 (sv)
DE (1) DE3590087T1 (sv)
GB (1) GB2165976B (sv)
NL (1) NL8520046A (sv)
SE (1) SE455543B (sv)
WO (1) WO1985004033A1 (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH01111276A (ja) * 1987-10-23 1989-04-27 Nippon Sheet Glass Co Ltd ドットパターンの自動作図装置
DE3801384A1 (de) * 1988-01-19 1989-07-27 Rodenstock Optik G Verfahren zur auswahl von vorgerandeten, beidseitig fertigen brillenglaesern mit minimaler mittendicke
DE68928073T2 (de) * 1988-10-05 1998-02-05 Topcon Corp Linsemesser
US5043928A (en) * 1989-06-19 1991-08-27 Linear Instruments Resampling system using data interpolation to eliminate time effects
US5257198A (en) * 1991-12-18 1993-10-26 Schoyck Carol G Van Method of transmitting edger information to a remote numerically controlled edger
FR2690832B1 (fr) * 1992-05-06 1999-09-17 Xavier Carriou Procede d'identification du positionnement reel du centre d'une pupille d'óoeil.
US5450335A (en) * 1992-08-05 1995-09-12 Hoya Corporation Method of processing spectacle frame shape data
US5428448A (en) * 1993-10-20 1995-06-27 Augen Wecken Plasticos S.R.L. De C.V. Method and apparatus for non-contact digitazation of frames and lenses
JP2751145B2 (ja) * 1993-12-15 1998-05-18 株式会社三城 眼鏡形状デザイン設計システム
US5479683A (en) * 1993-12-29 1996-01-02 Bausch & Lomb Incorporated Three-dimensional eyewinder apparatus
DE19651223A1 (de) * 1996-12-10 1998-06-25 Winkelstroeter Dentaurum Vorrichtung zur Abwicklung von Aufträgen zur Lieferung von orthodontischen Bändern
US6381012B1 (en) 2000-01-20 2002-04-30 Virgil Thomas Yancy System, method and article of manufacture to determine and communicate optical lens sizing and prescription information
JP3877501B2 (ja) * 2000-07-07 2007-02-07 松下電器産業株式会社 部品認識データ作成方法及び作成装置並びに電子部品実装装置及び記録媒体
DE102004050483B4 (de) * 2004-10-15 2008-05-08 Weco Optik Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Darstellen des dreidimensionalen Verlaufs einer geschlossen Kurve auf einem Bildschirm einer Brillenfassungsabtastvorrichtung oder einer Brillenglasrandbearbeitungsmaschine sowie Verwendung derartiger Vorrichtung für die Darstellung
JP4749892B2 (ja) * 2006-02-28 2011-08-17 株式会社ニデック 穴データ入力装置及びこれを備える眼鏡レンズ加工装置
JP4975469B2 (ja) * 2007-02-02 2012-07-11 株式会社ニデック 眼鏡レンズ加工装置
BR112014013687B1 (pt) * 2011-12-08 2021-12-21 Hoya Corporation Sistema de corte de lente, e, método para fabricar uma lente de óculos
US9507175B2 (en) * 2012-10-16 2016-11-29 3M Innovative Properties Company Methods and devices for evaluating eyewear fit
EP3355104B2 (de) * 2017-01-27 2022-06-01 Carl Zeiss Vision International GmbH Verfahren und vorrichtung sowie computerprogramm zum ermitteln einer repräsentation eines brillenglasrands

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3534396A (en) * 1965-10-27 1970-10-13 Gen Motors Corp Computer-aided graphical analysis
JPS50125649A (sv) * 1974-03-19 1975-10-02
JPS5480650A (en) * 1977-12-09 1979-06-27 Kikai Shinko Kokai Free curve and curved surface forming device
ES8200008A1 (es) * 1979-05-14 1981-09-01 Clarks Ltd Un metodo de producir un patron para calzado.
FR2459494A1 (fr) * 1979-06-19 1981-01-09 Negroni Jean Louis Appareil pour la determination du diametre de verres correcteurs de lunettes
JPS5926064B2 (ja) * 1979-09-10 1984-06-23 工業技術院長 輪郭画像の特徴抽出装置
JPS57158829A (en) * 1981-03-27 1982-09-30 Hoya Corp Production of glasses
DE3129470C2 (de) * 1981-07-25 1984-08-09 Fa. J.S. Staedtler, 8500 Nürnberg Verfahren und Vorrichtung zum Aufnehmen und Wiedergeben beliebiger Darstellungen mit einer Schreib- oder Zeichenmaschine
EP0092364A1 (en) * 1982-04-14 1983-10-26 The Hanwell Optical Co. Limited A method of and apparatus for dimensioning a lens to fit a spectacle frame
JPS58196407A (ja) * 1982-05-12 1983-11-15 Sadao Takubo 眼鏡フレ−ム枠v状溝内周長測定装置
US4524419A (en) * 1982-09-13 1985-06-18 Intelab Medical Systems, Inc. System for determining the optimal ground depth of an ophthalmic lens having a closed homeomorphic boundary
JPS5955411A (ja) * 1982-09-24 1984-03-30 Hoya Corp 眼鏡レンズの最適肉厚決定方法
AU2493384A (en) * 1983-01-20 1984-08-15 Dicomed Corp. Method and apparatus for representation of a curve of uniformwidth
JPS60181816A (ja) * 1984-02-29 1985-09-17 Pentel Kk 図形入力装置
US4578768A (en) * 1984-04-06 1986-03-25 Racine Marsh V Computer aided coordinate digitizing system
JPS61275925A (ja) * 1985-05-31 1986-12-06 Alps Electric Co Ltd 座標入力装置

Also Published As

Publication number Publication date
AU3998885A (en) 1985-09-24
AU576225B2 (en) 1988-08-18
NL8520046A (nl) 1986-02-03
US4817024A (en) 1989-03-28
WO1985004033A1 (en) 1985-09-12
GB8526328D0 (en) 1985-11-27
DE3590087T1 (de) 1986-06-05
GB2165976A (en) 1986-04-23
GB2165976B (en) 1987-12-02
SE8505136L (sv) 1985-10-31
SE8505136D0 (sv) 1985-10-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE455543B (sv) Sett for framskaffande av data for glasogonbagars form
US5428448A (en) Method and apparatus for non-contact digitazation of frames and lenses
CN107111161B (zh) 用于确定光学设备的参数的方法
US4573121A (en) Method for determining optimum thickness of ophthalmic lens
US10216010B2 (en) Determining user data based on image data of a selected eyeglass frame
JPS61284372A (ja) 粗削りレンズの上にアダプタの中心合わせをして設置し、研磨機を操作するための装置と方法
JP2019194702A (ja) 累進眼科用レンズの少なくとも1つの光学的設計パラメータを判断する方法
US7538863B2 (en) Device and a method of automatically detecting various characteristics of an ophthalmic lens
KR102050647B1 (ko) 안경 장용 파라미터 측정 시스템, 측정용 프로그램, 및 그 측정 방법, 그리고 안경 렌즈의 제조 방법
JPH0237168B2 (sv)
CN100594841C (zh) 测量颅面形态的方法
WO2021122826A1 (en) Method for determining a value of at least one geometrico-morphological parameter of a subject wearing an eyewear
CN109804301A (zh) 用于确定光学设备的参数的方法
JPH02295535A (ja) 可動部を要しない瞳孔間隔測定装置
US20240159621A1 (en) Calibration method of a portable electronic device
JPS6015623A (ja) 眼鏡調整装置
JPH06103369B2 (ja) 眼鏡レンズの外径決定方法
CN206531628U (zh) 镜片测量设备和用于制造光学镜片的设备
JP2016167038A (ja) 眼鏡装用パラメータ測定装置、眼鏡装用パラメータ測定プログラムおよび撮像制御方法
JP2894987B2 (ja) 眼鏡表示装置
JPH09243514A (ja) 観察用レンズの視度測定方法およびその装置
JPS6221114A (ja) デ−タ取得装置
JPH0725604Y2 (ja) 眼鏡フレーム用形状点検具
JPH1110501A (ja) メガネレンズ加工装置及び方法
CN114723826A (zh) 参数标定方法、装置、存储介质及显示设备

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8505136-5

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed