SE451472B - Ballaststoppningsmaskin - Google Patents

Ballaststoppningsmaskin

Info

Publication number
SE451472B
SE451472B SE8206715A SE8206715A SE451472B SE 451472 B SE451472 B SE 451472B SE 8206715 A SE8206715 A SE 8206715A SE 8206715 A SE8206715 A SE 8206715A SE 451472 B SE451472 B SE 451472B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
ballast
notches
groove
stuffing
transverse direction
Prior art date
Application number
SE8206715A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8206715L (sv
SE8206715D0 (sv
Inventor
J Ganz
Original Assignee
Sig Schweiz Industrieges
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sig Schweiz Industrieges filed Critical Sig Schweiz Industrieges
Publication of SE8206715D0 publication Critical patent/SE8206715D0/sv
Publication of SE8206715L publication Critical patent/SE8206715L/sv
Publication of SE451472B publication Critical patent/SE451472B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B27/00Placing, renewing, working, cleaning, or taking-up the ballast, with or without concurrent work on the track; Devices therefor; Packing sleepers
    • E01B27/12Packing sleepers, with or without concurrent work on the track; Compacting track-carrying ballast
    • E01B27/13Packing sleepers, with or without concurrent work on the track
    • E01B27/16Sleeper-tamping machines

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)
  • Transmission Devices (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)

Description

l5 451 472 2 längden av hackornas anslagsorgan till den minsta erforderliga för att säkerställa kompaktering under maximalt antal syllar mellan ovannämnda rälssträngar.
Vid odelad bansträckning däremot, finns inte längre något skäl till förekomst av en dylik gräns till följd av frånvaron av hinder på ömse sidor om de båda rälssträngarna. För att uppnå en optimal kapacitet vore det tvärtom av intresse att utforma anslagsorganen mycket längre för att säkerställa en kompaktering med större utsträckning vid varje inträngning i underlaget av verktygen.
Vid ballaststoppningsmaskiner av ovannämnt slag, vilka är avsedda att utföra ballaststoppning såväl längs en odelad ban- sträcka som intill spårutrustningar, inriktas valet av längden på anslagsorganet hos ballastverktyget ofrånkomligen mot en kompromiss mellan två kriterier på kapacitet och kvalitet: en kompaktering vid varje inträngning av verktyget under syllarna med tillräcklig utbredning för att säkerställa en god uppstöd- ning, och en så fullständig kompaktering av ballasten som möj- ligt under ett maximalt antal av de syllar som uppbär spårut- rustningarna.
Denna kompromiss leder ofrånkomligen till en längd på hac- kornas anslagsorgan som kan befinnas för kort vid odelad ban- sträckning och mycket för lång för att vid spårutrustningarna tillförsäkra varje ballaststoppningsverktyg optimala arbetsbe- tingelser vid dessa båda arbetsoperationer. Ändamålet med uppfinningen är att undvika kravet på att utnyttja en kompromisslösning för dessa problem genom att helt och hållet uppfylla förut nämnda båda kriterier med avseende på kapacitet och kvalitet.
För att uppnå detta ändamål kännetecknas ballaststoppnings- maskinen enligt uppfinningen av att den innefattar i kombina- tion: a) minst en ballaststoppningsenhet, som är rörlig i spårets tvärriktning, b) ett bärchassi (5), som är rörligt i höjdled på varje bal- 3 451 472 laststoppningsenhet, c) två ballaststoppningsverktyg (4) monterade mittemot var- andra på varje bärchassi (5) på den ena sidan om en av räls- strängarna, varvid vart och ett av nämnda ballaststoppnings- verktyg (4) innefattar en bärarm (6), som svängbart uppbäres på bärchassit (5) för oscillations- och svängningsrörelse i ett plan parallellt med spåret, samt minst tvâ ballaststopp- ningshackor (20, 21) monterade på nämnda arm (6) och vardera vid ytteränden uppvisande ett ansättningsorgan (22), vars längd sedd i spârets (1) tvärriktning är avpassad för att åstadkomma kompaktering av ballasten längs ett begränsat parti av syllarna (17), varvid hackornas (20, 21) ansättnings- organ (22) på varje ballaststoppningsverktyg (4) alltid är an- ordnade vid sidan av varandra för att medge överlappning, at- minstone i spårets tvärriktning, d) styr- (32) och drivanordningar (26; 35) infästa på bärar- men (6) för varje ballaststoppningsverktyg (4) och anordnade att bibringa åtminstone en av nämnda hackor (21) en rörelse i tvärriktningen relativt spåret, så att de vid ytterändarna av nämnda hackor (20, 21) belägna ansättningsorganen (22) kan an- bringas i olika inbördes lägen i spârets tvärriktning sett, varierande mellan ett sammanfört arbetsläge (R), som svarar mot önskad minsta kompakteringslängd för varje inträngning i ballasten, och ett läge med större längdutsträckning (L), som svarar mot önskad maximal kompakteringslängd för varje in- trängning av verktyget i ballasten.
Ytterligare särdrag enligt uppfinningenanges i underkraven.
Några olika utföringsformer som ligger inom ramen för upp- finningen, framgår närmare av efterföljande beskrivning.
Bifogade ritning visar i exemplifierande syfte och sche- matiskt tre utföringsformer i enlighet med uppfinningen samt dessutom fem varianter.
Fig 1, 2 resp 3 utgör en frontvy och två sidovyer av en första utföringsform, varvid de sistnämnda vyerna illustrerar densamma i tvâ olika positioner. 451 472 Fig 4 resp 5 utgör ett snitt taget såsom markeras vid A-A i Fig 2 och ett snitt taget såsom markeras vid B-B i Fig 3.
Fig 6, 7 resp 8 visar en frontvy och två partielia sidovyer av en andra utföringsform, likaså illustrerad i två Olika P05ltl0“ ner. 7 Fig 9 visar ett snitt såsom markeras vid C-C i Fig 6.
Fig 10 resp 11 visar ett snitt såsom visas vid D-D i Fig 7 och ett snitt såsom visas vid E-E i Fig 8.
Fig 12, 13 resp 14 utgör en frontvy och tvâ partiella sido- vyer av en tredje utföringsform, också illustrerade i samma båda former som de båda föregående.
Fig 15 resp 16 utgör ett snitt taget såsom visas vid H-H i Fig 13 och ett snitt såsom visas vid M-M i Fig 14.
Fig 17 till 21 utgör schematiska framställningar av de fem varianterna. _ I de olika figurerna har element med samma funktion beteck- nats med samma hänvisningsbeteckningar.
Ballaststoppningsenheten, som visas i sin helhet en enda gång i Fig 1, är av det slag som lämpar sig för utföñande av ballaststoppning vid en sida av en rälssträng 1. Ballastoppnings- maskinen, av vilken endast en del av chassit 2 visas, kan allt efter önskan innehålla endast en ballaststoppningsenhet eller upp till fyra ballaststoppningsenheter anordnade parvis ovanför de båda rälssträngarna.
Varje ballaststoppningsenhet innefattar en grupp om två ballaststoppningsverktyg 4, monterade mittemot varandra på ett i höjdled rörligt bärchassi 5, på vilket var och en av dess verk- tyg uppbäres medelst en arm 6, vilken är oscillerande och sväng- bart anordnad i ett plan parallellt med spåret. Bärchassit 5 är monterat rörligt i höjdled i en portal 7 som bildas av två med varandra vertikala och parallella pelare 8, som vid sina ytterändar är inbördes förbundna medelst två horisontella tvär- stycken 9 och 10; dess rörelser styres av en hydraulisk domkraft 11. Portalen 7 är förbunden med ballaststoppningsmaskinens chas- si 1 via ett universellt ledbart upphängningssystem innefattande 451 472 en dubbelled 12-13 och en axel 14 som är glidförskjutbar i järn- vägsspårets tvärled och uppburen medelst tvâ på avstånd från va- randra anordnade lager 15, av vilka endast ett är synligt, var- vid nämnda axel uppbär den dubbla leden 12-13. Detta upphängnings- system för ballaststoppningsenheten är avsett att möjliggöra ett undvikande av de hinder i tvärled och längdled som bildas av spår- utrustningarna, och innefattar domkrafter för att åstadkomma rö- relsen, vilka är infästa till chassit 1 och av vilka endast en av de båda domkrafterna 16 visas, för att ej onödigtvis överbe- lasta ritningen med detaljer.
Varje svängbar och oscillerande arm 6, på vilken är monterad ett ballaststoppningsverktyg 4, är ledad på bärchassit 5, vilket i detta fall utgöres av ett hus som innehåller en mekanism för att försätta nämnda arm i oscillerande rörelse. Svängningsrörel- sen för de båda armarna 6, vilken är avsedd att säkerställa till- slutning av de båda ballaststoppningsverktygen 4 kring varje syll 17 hos banan vid inträngningen av var och en i ballasten, manöv- reras medelst två hydrauliska domkrafter 19 som uppstödes på bär- chassit 5 mellan de båda pelarna 8 hos portalen 7.
Vid de tre visade utföringsformerna innefattar ballaststopp- ningsverktygen 4 vardera två hackor_20 och 21, som vid sina yt- terändar är försedda med anslagsorgan 22 som överlappar varandra i spârets tvärled och längdled. En av dessa båda hackor, hackan , är monterad i fixerat läge på armen 6 under det att den and- ra, hackan 21, är monterad rörlig genom svängningsrörelse eller translatorisk rörelse i eller medelst ett styrelement som är fast förbundet med armen och anordnat att styra nämnda rörelse från ett läge i vilket anslagsorganen på ytteränden av ballast- stoppningsverktygens hackor befinner sig intill varandra, till ett läge i vilket de befinner sig på avstånd från varandra i järnvägsspårets tvärriktning räknat; med anslagsorganens 22 läge intill varandra motsvarande den önskade minimilängden R vid varje inträngning av verktygen för kompaktering av ballast längs de syllar som uppbär spåranordningarna, varvid det läge i vilket an- slagsorganen befinner sig på avstånd från varandra motsvarar den 451 472 önskade maximala längden L vid varje inträngning av verktygen för kompaktering vid obrutet spår.
Vid den första utföringsform som visas i Fig 1 - 5 är den rörliga hackan 21 hos varje verktyg 4 monterad svängbar i ett i förhållande till spåret tvärgående plan kring en väsentligen horisontell axel, och styrelementet för denna rörelse består av en axel 23 som sträcker sig i järnvägsspårets längdriktning och uppbäres medelst två inbördes åtskilda lager 24, stelt infästa på armen 6. Axeln 23 är stelt förbunden med ett stödorgan 25, på vilket nämnda hacka 21 är infäst genom krympförband. Hackans svängningsrörelse kring axeln 23 styres och begränsas i detta fall medelst en hydraulisk domkraft 26, vid sin ena ände uppbu- ren på armen 6 och vid sin andra ände på en arm 27 som är stelt förbunden med stödorganet 25. Domkraftens 26 hela rörelsebana bestämmes i beroende av rörelseamplituden för verktygets 21 an- slagsorgan i riktning tvärs järnvägsspåret motsvarande skillnaden L - R mellan nämnda minimumlängd R och maximumlängd L. I övrigt är den andra hackan 20 för varje verktyg 4 monterad i fixerat läge på armen 6 genom krympförband direkt i den sistnämnda.
Vid denna första utföringsform är de båda anslagsorganen 22 förskjutna i järnvägsspårets längdriktning så att de kan täckas partiellt, det ena av det andra i ihopfört läge, som tydligt framgår av Fig 2 och 4, varvid detta särdrag möjliggör att upp- nå den största möjliga skillnaden mellan längderna R och L.
Det skall här påpekas att den maximala längden L vid anslags- organens 22 från varandra åtskilda läge, såsom framgår av Fig 3 och 5, företrädesvis endast bör överstiga summan av längderna för de båda anslagsorganen med en storleksordning som lämpligen motsvarar kornstorleken hos ballasten, så att ballasten ej kan slinka emellan anslagsorganen. Genom att åstadkomma en möjlighet att låta dem överlappa varandra i ihopfört läge är det således möjligt att konstruera dem tillräckligt långa för att täcka det största avståndet i från varandra åtskilt läge.
Pr0jicerade i ett vertikalt, i förhållande till järnvägs- spåret tvärgående plan är de båda anslagsorganen riktade det ena 451 472 mot det andra med avseende på de båda hackornas 4 armar, och dessa krökta utåt från den zon som de upptar, varvid kombinatio- nen av dessa särdrag, som tydligt framgår av Fig 2, gör det möj- ligt att lämna ett maximalt fritt utrymme U som âtskiljer dem för att medge ballast att passera så fritt som möjligt däremellan ovanför anslagsorganens 22 nivå, i en zon i vilken en kompakte- ringseffekt inte är direkt önskvärd.
Projicerade i ett vertikalplan i järnvägsspårets längdrikt- ning är hackorna 20 och 21 för varje verktyg 4 krökta den ena mot den andra, såsom klart framgår av Fig 1, för att i detta plan tiiisammant bilda ett så iitet hinder som majiigt, varvid detta särdrag inte är oundgängligen nödvändigt utan kan i stället ås- tadkommas genom att krympningszonerna på armen 6 och på stödet flyttas närmare varandra.
Sättet att medelst en hydraulisk domkraft bibringa hackan 21 en rörelse, möjliggör en passage av anslagsorganen 22 från en konfiguration intill varandra till en konfiguration, i vilken de befinner sig på avstånd från varandra, med hjälp av en fjärrstyr- ningsanordning utan att nödvändiggöra manipulation på platsen, och möjliggör likaså att modulera denna rörelse, dvs att välja vilken som helst önskvärd längd mellan minimilängden R och maxi- milängden L i beroende av variationer i det disponibla utrymmet mellan hinderna.
Alla dessa särdrag och de kombinerade effekterna därav med- att denna första utföringsform är särskilt avsedd att utnytt- vid ballaststoppningsmaskiner avsedda för intensiv användning erhållande av ett ökat utbyte samtidigt som den är underkas- relativt högt ställda krav med avseende på säkerheten för för jas för tad betjäningspersonalen.
.Den andra utföringsførmen som visas i Fig 6 - 11 bildar ett enkelt och ekonflmiskt utförande som företrädesvis lämpar sig för lätta ballaststoppare t ex sådana som användes för underhåll av järnvägsspår och spârutrustningar vid bangârdar. Endast ballast- stoppningsverktyget 4 och armen 6 visas på dessa figurer för att ej onödigtvis överbelasta figurerna. Nämnda verktyg 4 innefattar 451g472 två hackor 20 och 21 ikrympta i två cylindriska lager 28 med ut- sträckning i höjdled i den oscillerande och svängbara armen 6 samt innefattar en långsträckt mmlt 29 som sträcker sig över hela lagerlängden och är öppen mot omgivningen.
Var och en av de båda hackorna 20 och 21 är fastspända i en vald vinkelposition i sitt lager 28 medelst två tangentiella fast- sättningsskruvar 30 resp 31.
Den rörliga hackan 21 är svängbart monterad i ett väsentli- gen horisontellt plan, varvid styrelementet för nämnda svängnings- rörelse i detta fall helt enkelt bildas av det cylindriska lag- ret 28 i vilket den är fastkrympt. De båda fästskruvarna 31 för nämnda hacka 21 innefattar ett invändigt grepp med stora dimen- sioner avsett att underlätta ingrepp med en lämplig nyckel, under det att de båda fästskruvarna 30 för den andra hackan 20 är av ordinärt utförande och ej behöver manipuleras i samband med änd- ring av konfigurationen.
I det läge, i vilket anslagsorganen 22 är hopförda, och som visas i Fig 7 och 10, är anslagsorganen anordnade intill varandra och delvis skymda, det ena av det andra i järnvägsspårets längd- riktning samt ansatta det ena i riktning mot det andra med av- seende på hackornas skaft i tvärledsriktningen, som vid den förs- ta utföringsformen. Ansättningen av anslagsorganen i riktning mot varandra är å ena sidan avsedd att lämna tillräckligt utrymme för strömning av ballast mellan de båda hackornas skaft, och å andra sidan att möjliggöra omställning från en ihopförd konfigu- ration till en förlängd konfiguration såsom visas i Fig 8 och 11, genom enkel vridning 1800 av hackan 21 i sitt lager 28.
I ett vertikalt, i förhållande till järnvägsspåret tvärgåen- de plan motsvarande planet för anslagsorganen 22 är de båda hackorna 20 och 21 ej krökta men raka, i motsats till förhållan- det vid föregående utföringsexempel, under det att de är krökta, den ena mot den andra, i ett vertikalt plan i järnvägsspårets längdriktninge Detta sista särdrag har i detta fall till ändamål att på ett bättre sätt möjliggöra passage av ballast mellan de båda övre tjocka delarna av hackorna, men detta är emellertid ej u, 451 472 oundgängligen nödvändigt.
Vid den tredje utföringsform som visas i Fig 12 - 16, är hackan 21 rörlig genom en translatorisk rätlinjig rörelse längs en horisontell axel i tvärriktningen av järnvägsspåret, varvid styrelementet för denna rörelse utgöres av en gejdanordning sam- mansatt av två med varandra parallella axlar 32 med utsträckning i järnvägsspårets tvärriktning och anordnade på avstånd från va- randra i höjdled och uppburna medelst två konsoler 33 som är stelt infästa på den oscillerande och svängbara armen 6. Hackan 21 är genom krympförband infäst i en styrning 34, momerad rörlig på nämnda gejdanordning och manövrerad medelst en hydraulisk domkraft 35, som vid sin ena ände är infäst till armen 6 och med sin andra sida är infäst på en arm 36 fast förbunden med nämnda styrning 34. Den totala rörelsebanan för styrningen 34, begrän- sad av de båda konsolerna 33, motsvarar i detta fall skillnaden L - R mellan den önskade minimilängden R och den önskade maximi- längden L. I övrigt är den andra hackan 20 hos detta verktyg monterad i fixerat läge på armen 6 genom fastkrympning direkt i denna.
De båda anslagsorganen 22 är förskjutna i förhållande till varandra i spârets längdriktning så att de delvis kan täckas, det ena av det andra, i ihopfört läge, som i de båda föregående exemplen, men i detta fall är de båda hackorna 20 och 21 raka, och parallella i en projektion i ett vertikalt plan tvärs spå- ret (Fig 13 och 14), och divergerar i höjdriktningen i en pro- jektion i ett vertikalt plan i spårets längdriktning (Fig 12).
Anslagsorganen 22 sträcker sig symmetriskt med avseende på skaf- tet för tillhörande hackor.
Denna tredje utföringsform möjliggör användning av tradi- tionella standardhackor, eftersom den önskade minimilängden R i detta fall är tillräckligt betydande för att ballasten fort- farande skall kunna strömma fritt mellan hackornas skaft ovanför anslagsorganen 22. Å andra.sidan medför förskjutningen genom horisontell trarisl ationsrörelse av hackan 21, att de båda an- slagsorganen 22 bibehålles på samma nivå i de båda konfigurationer- 451 472 na, vilket kan utgöra en fördel när denna effekt uttryckligen ef- terfrågas.
Varianter i utförandet är tänkbara.
I den första utföringsformen som illustreras i Fig 1 - 5 kombinationen av ansättning av anslagsorganen med den krökta for- men på hackorna i spårets tvärriktningfbehöver inte vara ound- gängligen nödvändig. Endast den ena av de båda lösningarna behö- ver vara förhanden för att säkerställa fri strömning av ballast mellan hackorna när anslagsorganens och hackornas dimensioner medger detta.
Antalet rörligt anordnade hackor 21 och sättet för att bi- bringa dem rörelse kan variera för en och samma utrustning. Pål samma sätt kan samtliga hackor för en utrustning vara anordnade rörliga. Några av de tänkbara varianterna av detta slag illust- reras i Fig 17 - 21, på vilka endast anslagsorganen visas i planvy med sina hackor och tillhörande vridningsaxeln P när det rör sig om rörelse av detta slag.
I Fig 17 innefattar verktyget en fast anbragt hacka 20 och en hacka 21, som är rörlig genom vridning 90° kring en väsentli- gen vertikal axel P. Denna variant lämpar sig för drivning me- delst domkraft.
I Fig 18 innefattar verktyget två hackor 21, som är rörliga genom svängning mindre än 90°. Denna variant lämpar sig likaså för drivning medelst domkrafter. _ I Fig 19 innefattar verktyget två hackor 21, som är rörliga genom svängning 90° och som likaså kan bibringas nämnda rörelse medelst domkrafter. I denna variant uppvisar anslagsorganen två ytor av olika längd och i rät vinkel mot varandra, varvid än den ena, än den andra utnyttjas vid arbetet.
I Fig 20 innefattar verktyget en stelt infäst hacka och en hacka 21 som är rörlig genom translationsrörelse T. Denna variant kan likaså vara motordriven. Anslagsorganen befinner sig än i anliggning, det ena mot det andra, än i ett från varandra âtskilt lä9@. Denna variant är användbar när en begränsad strömning av ballast mellan de båda anslagsorganen kan accepteras.
ZÛ 451 472 "and i ' I Fig 21 innefattar verktyget en stelt infäst hacka 20 och två hackor É1, som är rörliga genom vridningsrörelse 1809 och är anordnade på ömse šidor om den fast anordnade hackan 20. Denna variant lämnar sig ej för motordrift medelst domkraft och kan manövreras av en operatör för ballaststopparen på samma sätt som vid den andra utföringsform som visas i Fig 6 - 11.
Slutligen kan man också tänka sig en utrustning med hackor som är rörliga genom en kombination av svängningsrörelse och trans- latorisk rörelse, varvid dess hackor säras, den ena från den and- ra, genom translatorisk rörelse på en gejd samt svänges på den- samma så att tillhörande anslagsorgan kan röra sig från ett mot varandra hopfällt läge till ett utsvängt läge. Denna variant kan vara lämplig då betydande skillnader föreligger mellan minimi- längden R och maximilängden L. Detta kan exempelvis åstadkommas genom att kombinera rotationsrörelsen hos arrangemanget enligt Fig 6 - 11 med den translatoriska rörelsen vid arrangemanget enligt Fig 12 - 16.

Claims (4)

1. 0 15 20 25 30 35 451 472 r 1% PATENTKRAV l. Ballaststoppningsmaskin för järnvägar för ballaststopp- ning såväl vid spårutrustningar som längs fri spârsträckning, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar i kombination: a) minst en ballaststoppningsenhet, som är rörlig i spârets tvärriktning, b) ett bärchassi (5), som är rörligt i höjdled på varje bal- laststoppningsenhet, 4 c) tvâ ballaststoppningsverktyg (4) monterade mittemot var- andra på varje bärchassi (5) på den ena sidan om en av räls- strängarna, varvid vart och ett av nämnda ballaststoppnings- verktyg (4) innefattar en bärarm (6), som svängbart uppbäres på bärcnassit (5) för oscillations- och svängningsrörelse i ett plan parallellt med spåret, samt minst tvâ ballaststopp- ningshackor (20, 21) monterade på nämnda arm (6) och vardera vid ytteränden uppvisande ett ansättningsorgan (22), vars längd sedd i spârets (l) tvärriktning är avpassad för att åstadkomma kompaktering av ballasten längs ett begränsat parti av syllarna (17), varvid hackornas (20, 2l) ansättnings- organ (22) på varje ballaststoppningsverktyg (4) alltid är an- ordnade vid sidan av varandra för att medge överlappning, åt- minstone i spârets tvärriktning, d) styr- (32) och drivanordningar (26; 35) infästa på bärar- men (6) för varje ballaststoppningsverktyg (4) och anordnade att bibringa åtminstone en av nämnda hackor (21) en rörelse i tvärriktningen relativt spåret, så att de vid ytterändarna av nämnda hackor (20, 21) belägna ansättningsorganen (22) kan an- bringas i olika inbördes lägen i spårets tvärriktning sett, varierande mellan ett sammanfört arbetsläge (R), som svarar mot önskad minsta kompakteringslängd för varje inträngning i ballasten, och ett läge med större längdutsträckning (L), som svarar mot önskad maximal kompakteringslängd för varje in- trängning av verktyget i ballasten.
2. Ballaststoppningsmaskin enligt krav l, k ä n n e - 10 15 20 25 30 35 451 472 'ß t e c k n a d av att åtminstone en av ballaststoppnings- verktygens hackor (2l) är anordnad att medelst nämnda styr- och drivanordningar bibringas en svängningsrörelse i ett i förhållande till spåret tvärgående plan i en riktning mot- satt den andra hackan (20).
3. Ballaststoppningsmaskin enligt krav l, t e c k n a d av att åtminstone en av ballaststoppnings- verktygens hackor (Zl) är anordnad att medelst nämnda styr- och drivanordningar bibringas en translatorisk förskjutnings- rörelse relativt den andra hackan (20) i tvärled i förhål- lande till spåret. e
4. Ballaststoppningsmaskin enligt krav l, k ä n n e - t e c k n a d av att åtminstone en av ballaststoppnings- verktygens hackor är anordnad att medelst nämnda styr- och drivanordningar bibringas en vridning kring sin väsentligen vertikala axel i kombination med en translatorisk rörelse i spàrets tvärriktning för att närma hackan till respektive avlägsna den från den andra hackan. k ä n n e -
SE8206715A 1981-12-10 1982-11-25 Ballaststoppningsmaskin SE451472B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH788581A CH646220A5 (fr) 1981-12-10 1981-12-10 Bourreuse de voies ferrees.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8206715D0 SE8206715D0 (sv) 1982-11-25
SE8206715L SE8206715L (sv) 1983-06-11
SE451472B true SE451472B (sv) 1987-10-12

Family

ID=4331893

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8206715A SE451472B (sv) 1981-12-10 1982-11-25 Ballaststoppningsmaskin

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4598645A (sv)
JP (1) JPS58106003A (sv)
AT (1) AT378386B (sv)
AU (1) AU543376B2 (sv)
BR (1) BR8207046A (sv)
CA (1) CA1203713A (sv)
CH (1) CH646220A5 (sv)
DD (1) DD209007A5 (sv)
DE (1) DE3244613C2 (sv)
ES (1) ES8401167A1 (sv)
FR (1) FR2518142A1 (sv)
GB (1) GB2111107B (sv)
IT (1) IT1157129B (sv)
PL (1) PL138416B1 (sv)
SE (1) SE451472B (sv)
ZA (1) ZA828843B (sv)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT379178B (de) * 1983-05-04 1985-11-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfwerkzeugaggregat
IN166365B (sv) * 1985-03-25 1990-04-21 Plasser Bahnbaumasch Franz
CH658482A5 (fr) * 1986-02-18 1986-11-14 Kershaw Mfg Bourreuse de voie ferree.
AT393392B (de) * 1989-06-16 1991-10-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfaggregat und stopfpickel fuer gleisstopfmaschinen
ATE117753T1 (de) * 1991-10-24 1995-02-15 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfaggregat.
AT5559U3 (de) * 2002-06-06 2003-04-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfaggregat
AT6220U3 (de) * 2003-02-24 2004-04-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfaggregat zum unterstopfen eines gleises
CN102011350B (zh) * 2010-10-28 2012-04-04 张忠海 液压捣固机
CN102277800B (zh) * 2011-04-29 2012-11-28 昆明学院 轨枕间抓斗清石机
JP2015059329A (ja) * 2013-09-18 2015-03-30 公益財団法人鉄道総合技術研究所 タイタンパー用つき固めツール
AT516311B1 (de) * 2014-10-06 2016-06-15 System 7 - Railsupport GmbH Gleisstopfmaschine zum Verdichten der Schotterbettung eines Gleises
US10125456B2 (en) * 2015-07-10 2018-11-13 Harsco Technologies LLC Workhead assembly for rail applications
CN105113347B (zh) * 2015-09-18 2017-03-01 成都明日星辰科技有限公司 一种捣固机

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1231679A (en) * 1916-11-02 1917-07-03 Frank M Mcgowan Tie-tamping machine.
US2107639A (en) * 1932-07-01 1938-02-08 Robert E Madison Railway ballasting machine
US2821935A (en) * 1952-05-03 1958-02-04 Theodore S Bean Ballast tamper
US2726871A (en) * 1952-08-15 1955-12-13 Meer Ag Maschf Attachment of picks on track-packing machines
AT247403B (de) * 1962-07-04 1966-06-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Verfahren zum Unterstopfen von Eisenbahnschwellen und Gleisstopfmaschine zur Durchführung des Verfahrens
CH401116A (fr) * 1964-01-27 1965-10-31 Matisa Materiel Ind Sa Bourreuse de ballast de voie ferrée
AT304606B (de) * 1968-04-29 1973-01-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfwerkzeug-Aggrerat
AT327268B (de) * 1973-12-17 1976-01-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare maschine zum verdichten der schotterbettung eines gleises
US3901159A (en) * 1974-03-21 1975-08-26 Canron Inc Tamping tool head
US4062292A (en) * 1975-10-22 1977-12-13 Jackson Vibrators, Inc. Utility tamper workhead
AT344774B (de) * 1976-06-09 1978-08-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine, insbesondere zum unterstopfen von gleis-weichen
AT348571B (de) * 1976-12-14 1979-02-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine, insbesondere zum unterstopfen von gleis-weichen
CA1046850A (en) * 1976-06-09 1979-01-23 Josef Theurer Track ballast tamping unit
JPS5336806A (en) * 1976-09-16 1978-04-05 Japanese National Railways<Jnr> Device for clamping ballast
CH632027A5 (fr) * 1979-10-05 1982-09-15 Sig Schweiz Industrieges Bourreuse de voies ferrees.
CH640286A5 (fr) * 1981-02-24 1983-12-30 Sig Schweiz Industrieges Bourreuse de voie ferree.

Also Published As

Publication number Publication date
DE3244613C2 (de) 1985-09-19
ZA828843B (en) 1983-09-28
GB2111107A (en) 1983-06-29
FR2518142B1 (sv) 1984-08-17
DD209007A5 (de) 1984-04-18
CH646220A5 (fr) 1984-11-15
IT8268440A0 (it) 1982-12-09
ATA15982A (de) 1984-12-15
PL138416B1 (en) 1986-09-30
CA1203713A (en) 1986-04-29
JPH0135961B2 (sv) 1989-07-27
ES518021A0 (es) 1983-11-16
SE8206715L (sv) 1983-06-11
BR8207046A (pt) 1983-10-11
US4598645A (en) 1986-07-08
DE3244613A1 (de) 1983-06-23
JPS58106003A (ja) 1983-06-24
FR2518142A1 (fr) 1983-06-17
AU543376B2 (en) 1985-04-18
AU9138482A (en) 1983-08-04
GB2111107B (en) 1985-10-02
ES8401167A1 (es) 1983-11-16
IT1157129B (it) 1987-02-11
PL239405A1 (en) 1983-08-01
AT378386B (de) 1985-07-25
SE8206715D0 (sv) 1982-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE451472B (sv) Ballaststoppningsmaskin
NO180392B (no) Rörhåndteringssystem
JP2793932B2 (ja) クレーン用の自動折畳み式ブーム
CN100594101C (zh) 移动机器人机构
CN100500548C (zh) 配备工作平台的车辆
US4386757A (en) Marine platform lifting device
CN112193277B (zh) 一种跨座式单轨交通关节型单开道岔驱动装置
HU210395B (en) Railway line-packing machine with line-packing aggregates adjustable in transversal and vertical direction
US4466355A (en) Railway track tamping machine
CN1016626B (zh) 捣固装置能横向和上下移动的走行式捣固机
SE431083B (sv) Lyftanordning
EP1169906B1 (en) Shearing bar apparatus for agricultural harvesting machines
CN208918475U (zh) 一种旋挖钻机及其变幅机构
SE424661B (sv) Borrtorn, ledad for hydraulisk manovrering
GB2163372A (en) Boring carriage
US4508391A (en) Mining machine for extraction of minerals
US1629611A (en) Concrete-road machine
US2162877A (en) Amusement device
SE466912B (sv) Kran
US410560A (en) Charles partington
US659489A (en) Dredge.
SU654797A1 (ru) Устройство дл укладки шнеков на буровую платформу шнекобуровой машины
US6640375B1 (en) Brush assembly
US4463682A (en) Railway track tamping machine
US981743A (en) Boring and routing machine.

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8206715-8

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed