SE443932B - Sett att framstella vesentligen cylindriska, solida got i roterande kokill med stigande gjutning samt apparat for genomforande av settet - Google Patents

Sett att framstella vesentligen cylindriska, solida got i roterande kokill med stigande gjutning samt apparat for genomforande av settet

Info

Publication number
SE443932B
SE443932B SE8100419A SE8100419A SE443932B SE 443932 B SE443932 B SE 443932B SE 8100419 A SE8100419 A SE 8100419A SE 8100419 A SE8100419 A SE 8100419A SE 443932 B SE443932 B SE 443932B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
mold
metal
casting
bottom plate
receiver
Prior art date
Application number
SE8100419A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8100419L (sv
Inventor
H Takahashi
T Ogata
Original Assignee
Kanto Special Steel Works Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP801780A external-priority patent/JPS56105863A/ja
Priority claimed from JP8195580A external-priority patent/JPS577357A/ja
Application filed by Kanto Special Steel Works Ltd filed Critical Kanto Special Steel Works Ltd
Publication of SE8100419L publication Critical patent/SE8100419L/sv
Publication of SE443932B publication Critical patent/SE443932B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D9/00Machines or plants for casting ingots
    • B22D9/006Machines or plants for casting ingots for bottom casting
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D13/00Centrifugal casting; Casting by using centrifugal force
    • B22D13/02Centrifugal casting; Casting by using centrifugal force of elongated solid or hollow bodies, e.g. pipes, in moulds rotating around their longitudinal axis

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Casting Support Devices, Ladles, And Melt Control Thereby (AREA)
  • Molds, Cores, And Manufacturing Methods Thereof (AREA)
  • Continuous Casting (AREA)

Description

15 20 25 30 35 2 Den smälta metallen, som inkommer genom utloppet vid botten, stiger mycket stadigt och lugnt i kokillen utan att förorsaka stänkning. Resultatet är en bra götyta.
För att framställa rena göt med enhetlig struktur har man även kommit att använda olika slag av speciella götframstâllningsmetoder.
Roterande götframställning är ett exempel. Enligt denna metod gjuts smält metall i en kokill, som vrides runt på en roterande platta, varvid rotationen fortsättes tills metallen stelnar till önskad tjocklek. Icke-metal- líska inneslutningar med låg densitet rör sig följaktligen mot mitten och flyter upp så att de blir lättare att avlägsna. Med oönskade icke-metalliska inneslutningar sålunda avlägsnade, erhålles göt med god inre renhet.
Problemet med den konventionella roterande götfram~ ställningen är att den har utförts i samband med fallande gjutning (se de japanska patentpublíkationerna nr ll 113 från 1961 och 39 597 från 1971). När man arbetar på detta sätt blir ytan hos den smälta metallen i den roterande kokillen parabolisk under inverkan av centrifugalkraften, varvid den smälta metallen stiger mot kokillväggarna och sjunker i mitten. Som ett resultat härav inträffar häfti- gare stänkning än vid en stationär kokill för fallande gjutning, vilket skadar götkvaliteten i större omfattning.
För att reducera denna häftiga stänkning införes en stänk- förhindrande cylinder i kokillen, men resultatet är inte helt tillfredsställande.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN K Föreliggande uppfinning har gjorts för att lösa de ovannämnda problemen vid götframstâllning. Uppfinningen har sålunda till ändamål att åstadkomma ett sätt och en apparat för framställning av göt med vacker gjutyta med få ytdefekter och med föga icke~metalliska inneslutningar.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en enkel apparat, som medger roterande götframställning enligt principen för stigande gjutning. vid sättet enligt uppfinningen framställes väsent- ligen cylindriska, solida göt, vid vilket en väsentligen aka1uu419-4ar 3 cylíndrisk kokill placeras på en kokillbottenplatta, ettl vertikalt eller lutande nedlopp, beläget utanpå kokillen eller inuti dess väggar, ansluts till en gjutkanal i kokillbottenplattan, och smält metall tillföras genom nedloppet och gjutkanalen till kokíllen från dess botten.
Sättet kännetecknas därav, att kokíllen, under det att denna tillsammans med kokíllbottenplattan och nedloppet agg _ roterar, tillföras den smälta metallen genom en mottagare, A som kommunicerar med nedloppet och som är anordnad väsent- 10 ligen ovanför kokillen och arrangerad så att dess position inte varierar relativt ett fixerat gjututlopp för den smälta metallen då kekíllen roterar.
Denna stänkfria stigande gjutning skapar göt med slät yta och få ytdefekter. Rotation av kokíllen bringar 15 icke-metalliska inneslutningar och gaser till mitten av metallytan så att de sedan lätt kan avlägsnas genom sjunk- boxen. Som ett resultat härav stelnar den smälta metallen och bildar ett rent göt med enhetlig inre struktur.
Gjuttratten (metallmottagaren) är formad som en 20 rotationskropp, vilken bildats genom att rotera en kurva med en öppning vid toppen runt rotationsaxeln i ett rertikalplan. Med denna konstruktion hålles gjut- trattens öppning alltid i läge för att mottaga den smälta metallen från skänken eller motsvarande t o m 25 när gjuttratten roterar med kokillen. Detta tillåter kontinuerlig stigande gjutning utan avbrott. Tillför~ aeln av smält metall från skänken till kokillen kan ske utan att det behövs någon särskild förbindelse till nedloppet, etc. Apparatens konstruktion är således mycket 30 enkel och dess kännetecken framgår av patentkravet 2.
Kom: Rrrnxuosßzsxnxvuïus l Pig 1 visar i tvärsektion en kokill, en kokill- bottenplatta, ett vertikalt nedlopp, och en del av en skänk, som tillsammans utgör en vanlig konventionell 35 apparatur för framställning au göt med stigande gjut- ning. Pig 2 är en vertikal tvärsektion, som visar en götframställningsapparat enligt uppfinningen. Fig 3 omfattar tre planvyer, som visar arrangemanget av ned- 4 Viloppet enligt uppfinningen. Pig 3a, 3b och de visar 10 15 20 25 30 35 ett.arrangemang med ett, två respektive tre nedlopp.
'Pig 4 är en vertikal tvärsektion, som visar en annan nutföringsform av gjuttratten enligt uppfinningen till- sammans med kokillen och en del av nedloppet. Pig 5 är en tvärsektionsvy av en utföringsform, vid vilken .Ä nedloppet är anordnat i kokillväggen. Pig 6 omfattar två planvyer av kokiller, som har nedloppet anordnat 1 väggen. Pig 6a visar en kokill med ett nedlopp och fig 6b visar en kokill med tre nedlopp. Pig 7 är en tvärsektion, som visar ett aggregat av en kokill med ett nedlopp på insidan, en sjunkbox och en gjuttratt.
Den vänstra halvan av figuren är tagen längs linjen AC 1 Elg 8 och den högra halvan längs linjen BC.n Pig 8 är en gflanvy motsvarande fig 7. Pig 9 omfattar fyra planvyer, som visar en del av en kokill, var- till är fäst ett nedlopp. Pig 9a och 9b visar utförings- former, vid vilka ett nedlopp är fäst 1 en 1axstjärts~ not i kokillen och fig 9c och 96 visar utföringsformer, vid vilka ett nedlopp är faatbultat på utsidan av kokil- len. Pig 16 är en tvärsektíonsvy, so visar ett aggre- gat av en kokill med nedlopp, sjunkbox och gjuttratt.
Den vänstra halvan av figuren är tagen längs linjen DF 1 fig ll och den högra halvan längs linjen EF.
Pig 11 är en planvy motsvarandn fig 10.
DSTALJBRAD BEBKRIVNIQG ÄV FUREÜRAGNÅ QTFÖRIäGSFORMER fig 1 visarven populär aan konventionell apparat för framställning av got med stigande gjutning. En kokill 1 är placerad på en bottenplatta 3, som är monte- rad på ett arbetegolv 2. Bottenp1attan3 är förseddtmed en gjutkanal 4 och ett vertikalt nedlopp S står 1 för- bindelse med gjutkanalen 4. vid toppen av nedloppet 5 finns en gjuttratt 6. Vi V Innan man börjar gjutningen anordnas kokillen 1, bottenplattan 3 och nedloppet 5 sânom visas* Smält metall M tappas från munetyeket 9 nos en ekänk 8 1 gjuttratten 6. Den smälta metallen M passerar sedan IÜ 15 20 25 30 35 .genom nedloppet 5 och gjutkanalen 4 och inkommer i anar stelnat fullständigt i kokillen 1, isärtagea kokil- S kokillen l från dess botten. När den smälta metallen M len 1, bottenplattan 3 och nedloppet 5 för att uttaga det formade götet från kokillen 1.
Denna teknik för stigande gjutning har emellertid inte tillåtit en kombination med roterande götfram- ställning på grund av följande svårigheter: (l) Eftersom nedloppet 5 är stationärt, måste det finnas en skarv som ansluter till den roterande kokil-x len 1 någonstans utmed vägen ned till kokillbottnen.
Qet finns emellertid inte någon perfekt skarv tillgäng- lig. som är säker och som inte läcker någon smält metall i ett system, vilket inbegriper rotation med hög hastig- het och högt tryck. (2) Om skarven gjordes integrerad skulle nedloppetä också rotera runt kokillens l rotationsaxel, vilket skulle göra det omöjligt att tappa den smälta metallen från den stationära skänken 8.
Roterande götframställning med stigande gjutning har därför varit helt omöjlig.
Föreliggande uppfinning möjliggör emellertid nu roterande götframställning med stigande gjutning genom att undvika de ovannämnda nackdelarna.
Uppfinningen beaktar det faktum att roterande stigande gjutning kan utföras utan användning av en skarv mellan de roterande och icke-roterande delarna, vilket har varit den största svårigheten att övervinna.
Ett utmärkande drag hos uppfinningen är elimine- ringen av en sådan ekarv genom att integrera metall- mottagaren eller gjuttratten, nedloppet och gjutkana- len med kokillen och kokillbottenplattan, så att hela aggregatet är roterbart i ett stycke.
Ett annat utmärkande drag hos uppfinningen är att metallmottagaren anordnas i ett läge. som innehåller kokillens rotationsaxel. ' L d Pig 2 visar en apparat, varmed götrramställnings- 's 1 dmetoden enligt uppfinningen utföres. dEn roterande ram 13 är monterad på ett stöd ll Ad. med lager 12 däremellan för att vara roterbart runt V en vertikal eentrumaxel 1. Till mitten av bottenplattan 14 hos den roterande ramen 13 är fäst en roterande axel 15. som sträcker sig nedåt. Den mellanliggande delen' hos den roterande axeln l5,uppbäres av ett lager 16, som kvarhålles av stödet ll, med ett koniskt kugghjul 17 fäst till den undre änden därav. En motor 18 med reduk- tionsväxel är anordnad under stödet ll och ett kontakt kugghjul 19, som är anpassat att gripa in med det koníska kugghjulet 17, är fastsatt på motorns 18 utgående axel.
Kokillen 21 har i huvudsak cylindrisk form och är . något konlsk för att underlätta uttagning av götet.
Kokillen 21 är placerad på bottenplattan 14 hos den roterande ramen 13 med en kokillbottenplatta 23 där- emellan sâ att kokíllens 21 centrumaxel är anordnad 1 huvudsak 1 linje med den vertikala roterande axeln 1.
En sjunkbox 31 är placerad ovanpå kokillen 21.
Kokillbottenplattan 23 består av en övre panel 24 och en undre panel 26. Den övre panelen 24 har ett ut- lopp 23, som har formen av en inverterad stympad kon, vid mitten. Den undre panelen 26 har en ränna 27, som sträcker sig från l närheten av den ena kanten till centrum av panelen och är öpen uppåt vid båda ändarna.
En gjutkanal 28 av eldfast tegel är anordnad 1 rännan 27.
Den övre panelen 24 och den undre panelen 26 är place- rade ovanpå varandra och på bottenplattan 14 på den roterande ramen, så att utloppet 25 och utloppaändën hos gjutkanalen 28 är anordnade på den vertikala cen- trumaxeln 1. Med koklllbottenplattan 23 anordnad på det- ta sätt pressar den övre panelen 24 gjutkanalen 28 mot den undre panelen 26. 1 ' Det vertikala nedloppetv33 är fastsatt med bultar 34 på den undre panelen 26 för att kommunicera med inlcpps- änden av qjutkanalen 28. Nedloppet 33 är fodret med gjutsand eller eldfast materialt Den mellanliggande _a1uuR1wfeM 7 V At_ :delen av nedlonpt 33 uppbäres av den reterande ramen 13* ,r{gfmedelst en metallhållare 35 för att motstå rotat1onÛ V}tfmed hög hastighet.;Krökarna 37 och 38 är fästa med l” bultar 39 till toppen av nedloppet 33. Kröken 37a Nsträcker horisontellt över kokillen 21 så att dess inloppsände öppnar sig uppåt längs den vertikala cen~ trumaxeln 2. Till inloppsänden av kröken 38 är fäst en metallmottagare 41 medelst bultar 42. I Med användning av denna apparat gjutes göt, såsom beskrivs i det följande. “ v Till att börja med roteras aggregatet av kokil- len 21 och de andra enheterna med en förutbestämd hastighet (t ex 30-100 r/m) med motorn 18 medelst den roterande axeln 15. Därefter tappas smält metall 1 15 metallmottagaren 41 genom att öppna stopparen (ej visad) hos skänken.
Den smälta metallen passerar genom nedloppet 33 och gjutkanalen 28 och komer sedan ut i botten på kokillen 21 genom utloppet 25 1 den övre paneïen 24 20 så att volymen hes pölen av smält metall 1 kokillen stadigt ökar. v Genom den stigande gjutningen kommer den smälta metallen lugnt och stilla ut ur utloppet 25 och för- orsakar föga stänkning. 25 På grund av centrifugalkraften tvingas den gjutna smälta metallen mot väggen på koklllen Zl så attt metallen beskriver en parabel. Som en följd härav rör sig oönskade icke-metalliska inneslutningar och gaser mot centrum av kokillen 21 och rör sig sedan in 1 30 sjunkboxen 31 när gjutningen fortskrider.
När den smälta metallen har fyllt kokillen Zl ech sjunkboxen 31 stängs stopparen för att avsluta tappningen. Efter att ha roterats under en önskad tidsperiod efter tappningens avslutning, stannas 35 kokillen 21 för att avsluta en cykel av götframställ- ningsoperatienen. ' ^§1“*VT t' “ vid det ovan beskrivna exemplet gjutes den smälta »av v' v.f““"*§ 'Vilne:a11en' 1 xokixlea 21 under fun rotation. cjatningenn _ H{kan emellertid också igânqsättas medan kokillrotationen Alännu inte har uppnått full hastighet, varvid rotationen ¶'gradvis ökas. Kokillen kan också befinna sig i vila vid 10 20 30 starten, varefter rotatlonenligângsättes när en pöl av smält metall ansamlas.
När metallen har stelnat fullständigt i kokillen 21 avlägsnas nedloppet 33 från kokillbottenplattan 23 och kokillen 21. som fortfarande innehåller götet, och bottenplattan 23 uttaqes från den roterande ramen l3.
Därefter uttages götet från kokillen 21. V Pig 3 omfattar tre planvyer, som visar arrange- manget av nedloppet. Fiq 3a motsvarar utföringsformen I enligt fig 2, vid vilken ett nedlopp 33 är anordnat.
Om det finns behov av att reglera gjutningshastig- heten samt att motstå vibrationer och bibehålla cen- *_ z trifugalkraftjämvikten, som båda uppstår vid höghastig- hetsrotation, kan två eller flera nedlopp användas. eg För att skapa adekvat vibrationsmotstånd föredrages å användning av två eller tre nedlopp, såsom visas i 2 fig 3b och 3c.
I fig 3b är två nedlopp 51 anordnade åtskilda med en vinkel av 1860 runt kokillen 21, varvid varje nedlopp kommunicerar med en metallmottagare 53 via en krök 52. I fig 3o, är tre nedlopp 55 anordnade åtskilda med en vinkel av l20° runt kokillen 21, var- vid varje nedlopp står i förbindelse med en metall- mottagare 57 via en krök 56. När man anordnar flera nedlopp måste deaaa vara anordnade på regelbundet - avstånd från varandra runt kokillen, såsom angivits ovan, för att minimera den resulterande kraften och momentet som uppstår på grund av den rotationsinduce- rade tröghetskraften. 1 ef~ ' ° ' ~ vid den ovan diskuterade utföringsformen är metall- mottagaren 41 formad som en tratt. Metallmottagaren 41 V kan också ha formen av en ring; som innesluter rotations- axeln, eller modifikationer därav, så länge den tappade_ U i Uiiwïf ”å f* _ ef" _ . pi' smälta metallen kan mottages på ett riktigt sätt. Vilken v;,,som helst form är med andra ord acceptabel om endast V _, metallmottagaren har en toppöppning, som alltid är så _ belägen att den mottager strmmen av smält metall som Atappas från skänken ovanför under sin rotation runt " den vertikala centrumaxeln 2.
Pig 4 visar en annan utföringsform av metall- mottagaren. Denna metallmottagare 51 består av ett ringformigt trâg 62, som uppbäres av två eller tre nedlopp 63, så att metallmottagaren är belägen ovan- för kokillen 21. Metallmottagaren 61 är anordnad så,w att dess centrumlinje är belägen väsentligen i linjew med den vertikala centrumaxeln 2. Munstycket 65 hos skânken är beläget ovanför metallmottagaren 62. Metall- mottagaren 62 kan därför alltid mottaga den smälta metallen från munstycket 65, t o m när den roterar runt den vertikala centrumaxeln 2.
Götframställningsmetoden enligt föreliggande upp- finning har större effekt på stora göt som roteras med hög hastighet.
Det finns inte behov av att begränsa fastsätt- ningsmetoden och formen hos den roterande ramen, för- utsatt att nedloppet och metallmottagaren är i stånd att motstå centrifugalkraften och vibrationen som ut- övas därpå.
De göt som framställts enligt sättet för före- liggande uppfinning, uppvisar en lika slät yta som vid statisk stigande gjutning, vilken yta är fri från gropbildning och andra ytdefekter. Det inre är till- fredsställande rent och har en enhetlig struktur, som är typisk för den roterande götgjutningsmetoden. De erhållna göten visade sig sålunda med ett ord vara bra och tillfredsställande både invändigt och utvän- digt. Vi l V~ ' Det inses av det svan sagda att götframställnings- metoden enligt uppfinningen är tillämplig vid till- verkning av vanliga stålgöti Metoden har emellertid 25 30 35 »w-Wuitg, <1 10 särskilt stor effekt på göt, såsom för valsar till valsverk med hög inre renhet och finkornig enhetlig struktur.
Vid de föregående ntföringsformerna har nedloppet haft formen av ett rör som är skilt från kokillen.
Vid de följande utföringsformerna är nedloppet anord- nat integralt med kokillen.
Såsom framgår av fig 5, är en del av väggen 72 hos kokillen 7l gjord tjockare, och en vertikal öpp~ ning 74 passerar genom den tjockväggiga delen 73.
Såsom skall beskrivas senare, är denna vertikala öppning 74 fordrad med eldfasuategel 75, som är fixe- rade i läge medelst torr sand, som fyllts däromkring,' varigenom skapas ett nedlopp 76.
Härigenom elimineras det separata nedloppet och organen för att uppbära och fästa detta.
Fig 6 visar två kokiller av den ovan beskrivna 4 typen i planvy. Fíg 6a visar en utföringsform med ett 7* ,š nedlopp 82 i kokillväggen 81, medan fig 6b visar en 3 annan utföringsform med tre nedlopp 84 i kokillväg- gen 83. Med hänsyn till dynamisk balans föredrages W det anordna två eller tre nedlopp. É För att reducera variationer i kokillväggstjock- É leken och uppnå enhetlig avkylningshastighet kan tvär- Ä sektionsformen hos nedloppet 84 göras elliptisk eller slitsliknande, såsom visas i fig Gb.
Nedloppet 76 i kokillen 71 och gjutkanalen 78 i den övre panelen 77 kan anbringas utan svårighet genom att anpassa kokillbottnen 79 så att den passar i utsprånget 80 hos den övre panelen som en tappskarv, såsom visas 1 fig 5. Detta medger provisorisk grovin-N ställning, både 1 sidled och omkretsled, som kan åt- följas av en enkel exakt inriktning, oavsett antalet nedlopp 76.
Pig 7 och 8 visar en kokill med nedlopp i väggen och ett metallmottagaraggregat för tillförsel av fly- tande metall. V 35 wiwufiiïmfi' 11 Såsom visas 1 figurerna, är tre vertikala öpp~g ningar 87 anordnade 1 kokillväggen 86 och åtskilda med en vinkel av l20°. I var och en av desea önpningar 87 är ett antal cylindriska eldfasta tegel 88 anord- nade för att bilda ett nedlopp 89. Gjutsand 90 ifylles i utrymmet mellan ytan på den vertikala öppningen 87 och den yttre ytan hos de eldfasta teglen 88, varigenom de eldfasta teglen 88 fixeras 1 den vertikala öppning- en 87.
En sjunkbox 91, som placeras ovanpå kokillen 85, har en ringformig ram 92, vars diameter är väsentligen lika med den hos kokíllens 85 topp. Den ringformíga N ramen 92 har en inåtskjutande sandform 93. Ytan på sandformen 93 är fordrad med ett värmeisolerande mate- rial 94. Sandformen 93 har en vertikal öppning 95, vari finns ett cylindriskt eldfast tegel 96. Sjunk- boxen 91 är placerad ovanpå kokillen 85 så att öppning- en 97 hos det eldfasta teglet 96 kommunicerar med ned- loppet 89, som är anordnat 1 kokillen 85.
Ett metallmottagaraggregat 98, som består av en ringformig ram 99, en metallmottagare 101 och en ken- munikationskanal 103, vilar på sjunkboxen 91. Den ring- formiga ramen 99 är placerad på den ringformiga ramen 92 på sjunkboxen 91, som har samma diameter. Metallmot- tagnren 101 är ett ringfomigt tråg av eldfast tegel.
Metallmottagaren 101 är monterad på sandformen 93.
Kommunikationskanalen 103, som är fordrad med eldfast Itegel, är placerad på sandformen 93 för att förbinda öppningen 97Vi sjunkboxen 91 med den undre delen av metallmottagaren 101; Gjutsand 104 är ifyllt 1 utrymmet som omges av den ringformiga ramen 99, metallmottagaren 101 och kommuníkationskanalen 103.
Sjunkboxen 91 och metallmottagaraggregatet 98 är fastsatt på toppen av kokillen 85 med hjälp av en stagsträckare 109, som ingriper med utskotten 106 och 107 på kokíllen 85 och den rlngformiga ramen 99. 12 e M Koklllen 85, sjunkhoxen 91 och metallmottagar- 1 aggreqatet 98, som är uppmonterade på detta vis, place- -ras på ett ej visat roterande bord med en kokillbotten- platta (ej visad) däremellan, såsom vid utförings- formen enligt fig 2. Den flytande metall som tillföras metallmottagaren 101, passerar genom kommunikations- kanalen 103, öppningen 97 i sjunkboxen 91, nedloppet 89 och gjutkanalen (ej visad) in 1 kokillen 85. _ Pig 9 visar andra utföringsformer, vid vilka kokillen och nedloppet är sammanförda till ett stycke genom att sammanfoga rännan, utsprånget och/eller fäst- ytan, som utformats på motsvarande sätt, eller medelst användning av bultar eller liknande. Vid en utförings- form, som visas i fig 9a, är ett nedlopp 111 fäst till en kokill 113 qenom att fästa en laxstjärt 112 på ned~ loppet lll i en motsvarande vertikal laxstjärtsnot 115, som är anordnad i kokillvägqen 114. vid en utförinqsform, som visas i fig 9b, har laxstjärten 118 på nedloppet 117 ett utsprång 119, och en motsvarande laxstjärtsnot 122, som har en för- djupning för mottagning av utsprånget 119 hon lax~ stjärten 118, är utskuret i kokillväggen 121. Nedlop- pet 117 vid denna utföringsform är säkrare fäst till koklllen 120 än det 1 fiq 9a. _ Nedloppen vid de båda föregående utföringsformerna är fästade 1 de respektive laxstjärtsnoterna på följande sätt. Kokillerna 113 ech 120 placeras på ett plant bord (ej visat) och nedloppen 111 och 117 höjes och sänkas sedan ned 1 laxstjärtsnoterna 115 och 122, som utsku- rita 1 kokillväggarna 114 respektive 121.
Vid en utförinqsïorm, som visas 1 fig 9c, är fäst- organ 127 utformade på både kokillen 125 och nedloppet 126, som är fästade tillsammans medelst bultar 128 eller på annat sätt, såsom genom svetsning. vid en utföringsform, som visas i fig 9d, är en laxstjärtsnot 131 utskuren 1 kokillväggen 130, vari ett nedlnpp 132 med en lexstjärt 133 år inpassad. Där- _ Ä r,ø1uvfi12f~e rf «»1~ , ~ = ,~Ä.13 ah V 1 1 1 =, V »A §eEter fästs nedlopoet 132 till kokil1en1129_med bu1-ff Weitarílšdfif '11 1 1~ »f1d~Û1 “_ V A 1 the - 1 ,1111 1 Pig 10 och llßviear en utföringsform, vid vi1ken*7~e *1 Åvfinedloppet och kokillenfärintegrerade med varandra medelst: i Ända ovan beskrivna metoderna. 1 ' ' ' ' _ "Å" Såsom visas på figurerna, är tre stycken vertikala rännor 143 anordnade runt en kokill 141 och åtskilda ¿ med en vinkel av 120°. Ett nedlopp 145 är inpassat 1 varje ränna 143 och fäst till kokillen 141 med en bult 1å6. Liksom vid den föregående utföringsformen, är ett cylindriskt eldfast tegel 147 anordnat i ned-_ loppet 145. Gjutsand 148 är ifylld i ett utryme me11an nedloppet 145 och det eldfasta teglet 147. Ax En sjunkbox 151, som placeras på kokillen 141, 15 har en ringformig ram 152, vars diameter är väsent~ ligen lika med hos kokillens 141 topp. Sjunkboxen 151 har en ringformig metallform 154, vars vertikala läge är justerbart och som utskjuter inåt. Ytan på metall- formen 154 är fordrad med ett värmeisolerande material 20 155. Den ringformiga ramen 152 har en vertikal öppning 153, vari toppen av nedloppet 145 är införd. Den ring- formiga ramen 152 och den justerbara metallformen 154 är placerade på kokillen 141 med ett ringformat distans~ organ 156 däremellan. 25 Ett meta11mottagaraggregat 161, som består av en ringformig ram 162. en metallmottagare 167 och en kon- munikationskanal 169, vilar på sjunkboxen 151. Den ringformiga ramen 162 har sama diameter som den ring- formiga ramen 152 nos sjunkboxen 151. Den ringformiga 30 ramen 162 har ett metallmottagarstöd 164, som har tre stycken bryggor 165, vilka sträcker sig radiellt med en vinkel av 120° mellan varje brygga; En ände hos var och en av de tre bryggorna 165 är fäst till flänsen 163 hos den ringformiga ramen 162) medan de motsatta ändarna 35 möts vid centrum, där det finns ett cylindriskt stöd» organ 166. En koppformad metallmottagare 167 av eld* fas: tegel är införa 11 grader-gave: ms. e "fivlzs-4 g n1n ß m 1 14 A Kommunikationskanalen 169 av eldfast tegel, som ,A förbinder nedloppetlláå med metallmottagaren 167, “är monterad på bryggan 165. På insidan av den ring- _ _% 1 formiga ramen 162 är ifyllt gjutsand 170 för att larv a ¿_' då fixera metallmottagaren 167 och komunlkationskanalen 11 1 169 i läge.
Sjunkboxen 151 och metallmottagaraggregatet 161, som sammansatts på detta sätt, är fästade till kokil- len 141 medelst en stagsträckare 172.
Nedloppet kan också fästas till kokillen med andra metoder, såsom krymppassning. Vilken som helst vanlig fastsättningsmetod går bra, så länge man kan erhålla tillräcklig styrka för att motstå den stora centri- fugalkraften. Pâ motevarande sätt är det inte nödvändigt med någon begränsning beträffande formen hos fastsätt- nlngsdelarna om de endast är starka tillräckligt. Före- trädesvis bör emellertid den motsvarande delen hos kokillväggen vara tjockare. Vid de föregående utförings- formerna är rännan utformad i kokillen och utsprånget på nedloppet. Samma resultat erhålles med den omvända kombinationen, dvs utsprånget på kokillen och rännan i nedloppet.
Ett oberoende nedlopp, som är fäst till kokillen, erbjuder en fördel i form av mindre variationer 1 metall- kylningshastighet än vid ett nedlopp, som är utbildat i kokillvâggen. '\ Såsom beskrivits ovan, eliminerar föreliggande uppfinning nedloppet genom att bilda en vertikal gjut- kanal inuti kokillväggen; Alternativt är nedloppet fäst till kokillen genom inpassning, fastbultning eller en kombination av bådadera. Detta medger enkel tillverk~ ning och tät fastsättning med hög styrka. Allt detta möjliggör att hela kokillen kan roterar med hög hastig- het utan att den spricker. Jämfört med den konventionella apparaten, vid vilken nedloppet hålles separat i upp~ rätt läge, är rotationsradien mindre, vilket har elimi~ nerat behovet av ett stort nedloppsstöd. Resultatet är »igen minskning av apnaratens storlek och vikt. Likaså .rf tioner företrädesvis reduceras._ “ 15" kan den dynamiska baíansen regleras enkelt och vibra-M_ .AFöre1iggande uppfinning erbjuder sålunda en star kommersiell fördel genom en kraftig minskning av kokill- sammansättningstiden, vilket är ett resultat av den '~ praktiska elimineringen av nedloppsstödorgan, som sparar kraftförbrukning på grund av en minskning av apparatens vikt, och uppfinningen medför en stabili- sering av produktkvaliteten på grund av minskade vibrationer.

Claims (7)

rfvvvfif i 10 15 ZQ 25 30 35 g 16 PA-rsnrxnnv i _ i
1. Sätt att framställa väsentligen cylindriska, ' få solida göt, vid vilket en väsentligen cylindrisk kokill l placeras på en kokillbottenplatta, ett vertikalt eller lutande nedlopp, beläget utanpå kokillen eller inuti dess väggar, ansluts till en gjutkanal ' 1 kokil1botten~ plattan, och smält metall tillföres genom nedloppet och gjutkanalen till kokíllen från dess botten, k ä n - n e tre c k n a t därav, att kokillen, under det att denna tillsammans med kokillbottenplattan och nedloppet roterar, tillföres den smälta metallen genom en mottagare, som kommunicerar med nedloppet och som är anordnad väsent- ligen ovanför kokillen och arrangerad så att dess posi- tion inte varierar relativt ett fixerat gjututlopp för den smälta metallen då kokillen roterar.
2. Apparat för framställning av gö* vilken inbe- griper en väsentligen cylindrisk koki°., en kokillbotten- platta, som kokillen är placerad på och som är försedd med en gjutkanal genom vilken smä'c metall kan tillföras i kokillens botten, ett vertika*¿ eller lutande nedlopp, som är beläget på kokillens utsida eller inuti dess väggar och är förbundet med gjutkanalen i kokillbotten- plattan, och en metallmottagare, som kommunicerar med nedloppets topp och som år belägen väsentligen ovanför kokillen, k ä av ett roterbart bord, på vilket kokillbottenplattan är monterad, vilket roterbara bord är roterbart runt en vertikal axel,för n n e t e c k n a d tillförsel av smält metall i nedloppet, varjämte motta- garen har en toppöppning och är belägen med sitt centrum väsentligen överensstämande med det roterbara borders vertikala rotationsaxel, så att dess läge relativt ett fixerat utlopp för den smälta metallen inte ändras då bordet roterar. 'S ' 'k ä n n e t e c k ~ n a d därav, att metallmottagaren är trattformad och fäst till en horisontell krö Q som är förbunden med
3. Apparat enligt kravet 2,, nedloppets topp. 10 15 u§vu%%?“ë rm, 17 L
4. Apparat enligt kravet 2, k ä n n e t e c k - n a d åärav, att metallmettagaren består av ett rinqf formigt tråg. i
5. Apparat enligt kravet 2, n a á därav, att nedloppet är anerdnat inuti kokill- k ä n n eit e c k - väggen.
6. Apparat enligt kravet 2, n a d därav, att nedloppet består av ett rör, som är fäst till kokillens yttervägg.
7. Apparat enligt krav 5 eller 6, n a d därav, att den inbegriper en sjunkbox, sem är anpassad att monteras på kokillen øch som har en vertikal k ä n n e t e c k - k ä n n e t e c k - öppning, vilken kommunicerar med nedloppet, som är an~ ørdnat inuti eller fäst utanpå kokillen, och ett metall- mottagaraggregat, sem inbegriper en ringfcrmig ram p1ace~ rad på sjunkboxen och en kommunikationskanal, vilken är fäst i den ringformiga ramen för att förbinda metall- mottagaren och den vertikala öppningen.
SE8100419A 1980-01-27 1981-01-26 Sett att framstella vesentligen cylindriska, solida got i roterande kokill med stigande gjutning samt apparat for genomforande av settet SE443932B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP801780A JPS56105863A (en) 1980-01-27 1980-01-27 Rotary ingotting method
JP8195580A JPS577357A (en) 1980-06-17 1980-06-17 Mold for ingot making

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8100419L SE8100419L (sv) 1981-07-28
SE443932B true SE443932B (sv) 1986-03-17

Family

ID=26342432

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8100419A SE443932B (sv) 1980-01-27 1981-01-26 Sett att framstella vesentligen cylindriska, solida got i roterande kokill med stigande gjutning samt apparat for genomforande av settet

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE3101718C2 (sv)
GB (1) GB2067939B (sv)
SE (1) SE443932B (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH07185739A (ja) * 1993-11-30 1995-07-25 John Campbell 溶融金属の鋳造方法
GB9413631D0 (en) * 1994-07-06 1994-09-14 Inco Engineered Prod Ltd Manufacture of forged components
CN112570698B (zh) * 2020-12-03 2022-11-18 南京钢铁股份有限公司 一种用于大型高纯净度钢锭浇注的底注罐

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB237498A (en) * 1924-12-29 1925-07-30 Brown David & Sons Ltd Improvements in moulds for the centrifugal casting of metals
GB362035A (en) * 1930-09-15 1931-12-03 Georg Pemetzrieder Improvements in or relating to the casting of metals or alloys by centrifugal force
DK56692C (da) * 1936-12-05 1939-09-18 Fichtel & Sachs Ag Fremgangsmaade til Forsyning af en Motorcylinder af Letmetal med en Slidbøsning.
JPS6111113A (ja) 1984-06-27 1986-01-18 Honshu Paper Co Ltd 凝集剤の製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
DE3101718A1 (de) 1981-12-10
DE3101718C2 (de) 1984-03-29
GB2067939A (en) 1981-08-05
SE8100419L (sv) 1981-07-28
GB2067939B (en) 1983-12-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0063757B1 (en) Method and apparatus for casting metals and alloys
US3672429A (en) Method for the centrifugal casting of metal in a rotating horizontal shell
EP0375308A1 (en) Process and apparatus for producing high purity aluminum
US3863704A (en) Method of casting by pouring metal from a melt supply through a feeder into a mold
US3239899A (en) Separating metals from alloys
SE443932B (sv) Sett att framstella vesentligen cylindriska, solida got i roterande kokill med stigande gjutning samt apparat for genomforande av settet
US3340924A (en) Apparatus for continuous casting of hollow billets
JPS5822317A (ja) 溶鋼の非金属介在物除去法
CN109332671A (zh) 一种间歇式提升浇包装置
CN109604550A (zh) 一种新型镁合金垂直半连续铸造装置
CN112935215B (zh) 一种离心铸铝方法
US4572278A (en) Method for centrifugal casting
US4493360A (en) Apparatus for rotary casting ingots
US1807536A (en) Process for centrifugal casting
KR860001287B1 (ko) 강괴 제조방법
US2303139A (en) Method of and apparatus for centrifugally degasifying molten metal
JP7397499B2 (ja) タンディッシュに衝撃パッドを利用する溶融金属の鋳造方法
CN218168714U (zh) 一种板坯结晶器用水口
US3491828A (en) Device for casting small ingots with endless belt providing temporary mold side wall
JP2003326345A (ja) 遠心鋳造設備における鋳鉄管の製造方法
KR860003628Y1 (ko) 강괴 제조 장치
SU757246A1 (ru) Устройство для сифонной разливки 1
JPS579571A (en) Production of large-sized steel ingot by centrifugal casting
JPS61229455A (ja) 中空製品の製造装置
RU1802742C (ru) Устройство дл получени полых слитков

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8100419-4

Effective date: 19920806

Format of ref document f/p: F