SE443521B - Sprayapparat - Google Patents

Sprayapparat

Info

Publication number
SE443521B
SE443521B SE7802509A SE7802509A SE443521B SE 443521 B SE443521 B SE 443521B SE 7802509 A SE7802509 A SE 7802509A SE 7802509 A SE7802509 A SE 7802509A SE 443521 B SE443521 B SE 443521B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
chamber
pressure
liquid
opening
hole
Prior art date
Application number
SE7802509A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7802509L (sv
Inventor
Robert Storey Babington
Original Assignee
Babington Robert S
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Babington Robert S filed Critical Babington Robert S
Publication of SE7802509L publication Critical patent/SE7802509L/sv
Publication of SE443521B publication Critical patent/SE443521B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B05SPRAYING OR ATOMISING IN GENERAL; APPLYING FLUENT MATERIALS TO SURFACES, IN GENERAL
    • B05BSPRAYING APPARATUS; ATOMISING APPARATUS; NOZZLES
    • B05B7/00Spraying apparatus for discharge of liquids or other fluent materials from two or more sources, e.g. of liquid and air, of powder and gas
    • B05B7/0012Apparatus for achieving spraying before discharge from the apparatus
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61MDEVICES FOR INTRODUCING MEDIA INTO, OR ONTO, THE BODY; DEVICES FOR TRANSDUCING BODY MEDIA OR FOR TAKING MEDIA FROM THE BODY; DEVICES FOR PRODUCING OR ENDING SLEEP OR STUPOR
    • A61M11/00Sprayers or atomisers specially adapted for therapeutic purposes
    • A61M11/06Sprayers or atomisers specially adapted for therapeutic purposes of the injector type

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Anesthesiology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Nozzles (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)

Description

10 w _11 40 7802509-5 2 i drift.
De senaste apparaterna arbetar efter den s.k. Babingtonprincipen och beskrives i US patentskrifterna 3 421 692, 3 421 699, 3 425 058, 3 425 059, 3 504 859 och 3 864 326. Några artiklar av intresse som beskriver utnyttjandet av denna princip och dess fördelar kan nämnas: "The Babington Nebulízer: A New Principle for Generation of Therapeutic Aerosols", Mitchell Litt, American Review of Respiratory Disease, volym 105, nr 2, feb. 1972, sid 308-310; "Clog-Proof Super Spray Oil Burner Saves Fuel Costs Two Ways", Norman Metzger, Popular Sience, jan. 1976, sid 64-67; och "What Makes Coffee Coffee-er, Houses Cozier, Breathing Easier, Itš Superspray ", Simon Dresner, Popular Sience, maj 1973. Medicinska apparater som utnyttjar Babingtons princip är nu i kommersiell användning i USA och delar av Europa.
Apparater som använder Babingtons princip ger flexibilitet hos alla viktiga kapacitetsparametrar, sådana som driftsflöde, produktions- kapacitet och droppstorlek. Sådana apparater kan också producera en nästan konstant aerosoltäthet över hela sitt stora dríftomrâde. Drift- flödet av fínfördelad vätska plus gas kan varieras från ett minimum av cirka 5 1/min för en modell till ett maximum på cirka 300 1/min för en annan modell. Produktionskapaciteten av förângad vätska i dessa enheter kan också varieras från 0,2 ml/min till 7 ml/min. Eftersom det inte finns rörliga eller elektriska delar som kan överhettas avges vätskedimman med en lägre temperatur som i sin tur leder till en reducerad kondensering på grund av kylningen av väggarna hos utlopps- ledningen. Vidare uppnår dessa apparater optimal prestation omedelbart utan uppvårmningstid, en uppenbar fördel vid en 15 till 20 minuters behandling.
Kliniska medicinare är i allmänhet överens om att en droppstorlek med en mediandíameter på 5 míkrometer och mindre är det mest lämpliga fran behandlingssynpunkt. Apparater som utnyttjar Babingtons princip producerar en spray vars droppstorlek faller inom detta önskade område.
Sådana apparater är lätta att handha och säkra att använda, särskilt som de inte har några rörliga delar som slits ut. De kan också snabbt monteras och demonteras och är säkra att använda utan risk för elek- triska felfunktioner.
Uppfinningen avser en apparat för att producera en fínfördelad vätskespray, vilken innefattar tvâ kammare av vilka en innehaller ett förråd av vätska som ska finfördelas. Anordningar sörjer för att transportera vätska från en kammare till den andra och tillbaka till den ursprungliga kammaren. För att transportera vätskan från en kammare Z0 40 7802509-5 till den andra och tillbaka finns det anordningar som alstrar en tryckskillnad mellan de två kamrarna. Apparaten innehåller också en samlingskammare som har en slät ytteryta över åtminstone en del.
Samlingskammaren är placerad på ett sådant sätt att vätskan stöter emot dess ytteryta eftersom denna korsar flödets bana. Anordningar är verksamma att föra in gas under tryck till samlíngskammarens inre, och denna gas strömmar ut genom ett hål i kammaren och slår därvid sönder vätskefilmen vid hålet och medför en dispergeríng av finfördelade vätskedroppar. Ett utlopp är anordnat för de finfördelade vätske- dropparna.
Medicinska dimapparater konstruerade i enlighet med uppfinningen har åtskilliga fördelar gentemot dem som redogjorts för i de först- nämnda patentskrifterna, särskilt US patentskriften 3 864 326. Sålunda alstras i enlighet med uppfinningen en tryckskillnad mellan de två kamrarna för att transportera vätska längs dess flödesväg. Detta gör det möjligt att erhålla en stadig ström av vätska över kammaren, åtminstone under någon tid till skillnad från pumpanordningen enligt US patentskriften 3 864 326 som använder gasbubblor för att pumpa vätskan, vilket i sin tur medför en inhomogen vätskeström avbruten av gasbubblor.
Också de nuvarande kommersiellt tillgängliga typerna av dim- apparater som använder Babingtonprincipen är konstruerade för att arbeta främst med vatten och saltlösningar och i några fall med en propylenglykoltillsats. De är inte konstruerade för att avge smâdoser av vätska och är inte särskilt lämpliga för en del viskösa vätskor eller klibbiga mediciner. Som kontrast är apparaten enligt uppfin- ningen mycket lämplig för att spraya vískösa eller klibbiga vätskor, sådana som mediciner, hårspray och liknande.
Apparaten enligt uppfinningen kan fínfördela små kvantiteter av vätska vid periodisk eller intermittent drift och under just den tid som önskas av eller är välgörande för användaren. Storleken hos apparaten kan vara sådan att den bekvämt kan hållas i handen.
Nuvarande apparater på marknaden vilka är konstruerade för att avge läkemedel i intermittenta små doser lider av ett antal nackdelar.
Dessa apparater innehåller vanligtvis en bronkodialator (bronchodíalatori sådan som epinefrin (Epinephrine) i en antaget inert drivgas såsom freon. När lindring önskas placerar användaren munstycket i munnen och andas in och trycker samtidigt på en knapp som frigör en dos medicin blandad med drivgas. Vid denna typ av behandling kan lätt en felaktig dos avges, särskilt om koordinationen hos användarens hand 40 7802509-5 4 inte är helt synkroniserad med andningsrytmen. Denna typ av aerosolsprayapparat har också nyligen fått kritik från U.S.F.D.A. på grund av den potentiella faran med användandet av freongas i terapeutiska tillämpningar.
I andra typer av sprayanordningar avges sprayen från en elastisk eller hoptryckbar behållare som kraftigt kramas för att erhålla det nödvändiga trycket till att dispergera vätskan.
I ännu en annan typ av apparat fyller patienten en liten hand- hàllen dimapparat med läkemedel, ansluter enheten till en tryck- luftskälla och andas in upprepade gånger tills dess medicinen har förbrukats. Nackdelarna hos dessa kända typer av apparater kan övervinnas med föreliggande uppfinning av dimapparater lämpliga för att ge intermittenta och små doser av aerosol.
Att ge aerosolbehandling till en patient som hålls vid liv av en andningsmaskin eller respirator utgör ännu ett annat problem.
I denna situation är patienten oförmögen att själv andas, och den föreskrivna medicinen mäste tvingas in i dennes lungor i förening med att den livsuppehållande utrustningen arbetar. I ännu andra fall måste en fin aerosel avlämnas djupt nere i de lägre luft- vägarna hos lungorna i en patient, vars lungor är så skadade att han/hon ej kan andas djupt utan hjälp. I båda fallen måste läke- medlet ges genom munnen hos patienten med en íntermittent tryck- styrd andningsapparat (IPPB). Apparaten enligt uppfinningen är spciellt anpassad för att användas tillsammans med sådan livs- uppehållande utrustning.
En ytterligare fördel med uppfinningen är att den inte slösar med vätska som ska sprayas såsom många dimapparater som för när- varande är tillgängliga på marknaden. Detta är speciellt viktigt med hänsyn till de höga kostnaderna för läkemedel, som kan användas vid andningsorganens behandling.
Det är lätt att inse att uppfinningen också är applicerbar pâ sprayanordningar lämpliga för många behov inom hushåll och industri.
Pâ de bifogade ritningarna visar fig. 1 ett schematiskt vertikalsnitt av en utföringsform av uppfinningen; fig. 2 ett snitt längs linjen 3-3 i fig. 1; fig. 3 ett schematiskt vertikal- snitt av en annan utföríngsform av uppfinningen: fig. 4 ett schematiskt vertikalsnitt av ytterligare en utföríngsform; §Åg¿_§ ett schematiskt vertikalsnitt av ännu en ytterligare utförings- form; fig. 6 visar ett snitt längs linjen 7-7 i fig. 5 och ' 7802509-s fig. 7 och 8 varsitt schematiskt vertikalsnítt av ett par ytter- ligare utföringsformer.
I utföringsformen i fig. 1 och 2 har sprayapparaten en övre kammare 32 och en undre kammare 21, och de två kamrarna står i förbindelse via ett stigrör 17 och ett returhål 19, vilka går igenom mellanväggen 18 mellan de två kamrarna. I förbindelse med undre kammaren 21 star också en luftöppníng 20 försedd med ett sugkontrollerande lock 31, vars funktion kommer att beskrivas längre fram. Den övre kammaren 32 avslutas med en utloppsöpp- ning 22 och har också en tryckkammare 24, som har ett låtet hål . En utloppsskärm 27 är också anordnad i den övre kammaren 32.
Komprímerad gas, såsom luft, förs in till tryckkammaren 24 via stutsen 23 och ledningen 23A. En kontinuerligt fungerande gas- källa kan vara ansluten till stutsen 23, eller trycksättningen av kammaren 24 kan åstadkommas med en handmanövrerad pumpblåsa eller klämbehâllare.
Eftersom finfördelaren visad i fig. 1 och 2 har särskilda fördelar som medicinsk sprayapparat är den illustrerad med en stötkropp 26 placerad direkt i gasens utloppsväg ut från hålet i kammaren 24. Detta stötkroppsarrangemang och dess funktion är beskrivet i US patentskriften 3 864 326, vars innehåll å- beropas. Arbetssättet hos denna utföríngsform av uppfinningen är som följer. 40 7802509-5 6 Undre kammare 21 fylles med vätska, exempelvis en medicin som normalt användes vid inandningsbehandling.
Komprimerad gas, exempelvis luft eller syrgas, införes genom stutsen 23 för att trycksätta kammaren 24, varifrån en stråle av tryck- satt gas strömmar ut från hålet 25. Patienten placerar delen 22 i munnen och andas in. Detta skaparett1nflerüWrk íövre kammaren 32. Under inandningsfasen sugs rumsluft in i undre kammaren 21 genom öppningen så att atmosfärstryck behâlles i kammaren 21. Den resulterande tryck- skillnaden mellan kamrarna 21 och 32 alstrar en ström av vätska från undre kammaren 21 till övre kammaren 32 via stigröret 7. Vätskan slår emot tryckkammaren 24 i närheten av dess "nordpol" så att det bildas en tunn film på ytan av kammaren, särskilt i grannskapet av dess "ekvator" där hålet 25 är beläget. Filmen splittras av strâlen med komprimerad gas som strömmar ut från mynningen 25, vilket medför en dispergering av små vätskedroppar vilka sugs in i patientens mun.
Skärmen 27 förhindrar utträngandet av större droppar och dirígerar dem tillbaka till kammaren 32 för ny finfördelning. I utföringsformen visad i fíg. 1 och 2 är stötkroppen 26 placerad framför hålet 25 för att ytterligare reducera droppstorleken hos den slutliga aerosolen.
I flesta fall bör sprayapparaten för inandningsmedicinering innefatta en stötkropp, därför att vid andningsorganens behandling är den före- dragna droppstorleken normalt S mikrometer eller mindre, och detta uppnås bäst med användandet av en stötkropp.
Finfördelaren kan valfritt också innehålla en sugkontrollanordning 31 anbringad på öppningen 20. När locket 31 är inställt för att begränsa flödet av rumsluft till den undre kammaren 21 måste patienten andas in djupare för att erhålla den önskade mängden läkemedel i aerosolform.
Sådant framkallande av djup andning kan vara önskvärt när en patient andas in aerosoler i behandlingssyfte. Under inandning finns det ett flöde av luft genom hålet 19 vilket förhindrar avrinning av vätska från den övre kammaren till den undre. När patienten fullbordat inhalationscykeln och tar ut delen 22 från munnen, blir båda kamrarna öppna för atmosfärstryck, den övre kammaren ventileras av öppningen 22 och den undre kammaren via öppningen 20 och locket 31. Som följd rinner vätskan som har samlats i kammaren 32 under inhalationen, av tyngden tillbaka till den undre kammaren 21. För att returöppningvn 19 ska verka som en ncrodynnmisk stüngningsunordning på det sätt som juni hunkrivi1w måste den vara tillräckligt liten för att tillåta patienten att genom sugning alstraett1nmertnmk iövre kammaren 32 tillräckligt för att åstadkomma den avsedda strömmen av läkemedel över tryckkammaren 24. 40 1'i Vauzsos-5 Om öppningen 19 var för stor, skulle ett liknande stort flöde av atmosfärsluft in i undre kammaren 21 via öppningen 20 och genom hålet 19 förhindra alstrandet av ett tillräckligt vakuum i övre kammaren 32.
Om å andra sidan öppningen 19 är trång för att underlätta för patienten att alstra ettmunærtnmkíövre kammaren 32 kan öppningen 19 bli för liten för att ge passage åt klibbiga mediciner till den under kammaren 21 efter det att inhalationen har fullbordats. Den riktiga storleken av öppningen 19 kan med lätthet bestämmas av fackmännen utan vidlyftigt experimenterande.
I en del fall förses en patient under inhalationsbehandling med en bestämd medicindos (t.ex. 10 ml) och uppmanas att fortsätta att üfimlerfl tills dess hela medicindosen förbrukats. I sådant fall kanske patienten önskar behålla delen 22 i munnen och får då också andas ut i denna. Detta kommer att ytterligare trycksätta övre kammaren 32 och hjälper till med tíllbakaflödet av överskottsvätska genom öppningen 19.
I det beskrivna arbetssättet kommer finfördelaren att svara på de under- och övertryck som alstras av andningsrytmen hos patienten, och vätska kommer att alternerande strömma ifrån undre kammaren till övre kammaren och sedan tillbaka till den undre kammaren med retur- öppningen 19 verkande som en aerodynamisk stängningsanordning, som tillåter passage av luft uppåt till kammaren 32 under inandning och en ström av vätska nedåt till den undre kammaren 21 under utandning.
I denna utföringsform kan spraymängden och droppstorleken styras genom storleken och formen hos skärmen 27, och genom att variera placeringen av stigrörets 17 mynning med avseende på tryckkammaren 24 och hålet 25.
I det just beskrivna funktionssättet alstras den nödvändiga tryck- skillnaden mellan övre kammaren 32 och undre kammaren 21 av inand- ningen hos en patient. I fall där en patient är medvetslös eller inte kan andas in tillräckligt djupt för att orsaka den nödvändiga tryck- skillnaden mellan kamrarna, kan utföríngsformen visad i fig. 2 användas genom anbringande av övertryck på undre kammaren 21 via öppningen 20.
Vid medicinska tillämpningar kan detta övcrtryck avges av en respirator eller fläkt. I sådana fall tar patienten, oförmögen att själv andas, ändå emot aerosolbehandlíng, eftersom den livsuppehållande utrustningen alternerande trycksätter undre kammaren 21 i en precis andningsrytm för att driva luft och aorosol ned i patientens luftvügar via öppningen 32 I kammaren 33.
Om utloppet 22 görs mindre så att det kan placeras i näsborren på en person blir anordningen i fig. 2 en mycket effektiv nasal sprayanord- 40 7802509-5 s ning. I detta fall kommer det nödvändigarmdertmæket íövre kammaren 32 att alstras av inandningen genom en patients näsa i stället för munnen.
Fig. 3 och 4 visar två utföringsformer avsedda att arbeta genom att användarens hand klämmer ihop en boll eller pressar ihop en efter- givlig vätskebehållare för att alstra det nödvändiga trycket, inte bara för att åstadkomma vätsketransport mellan kamrarna utan också för att föra in luft under tryck till finfördelningskammaren.
Som visats i fig. 3 är apparaten delad av mellanvägg 49 i en övre och undre kammare 52 och 40. Väggen 49 genomgâs av en returöppning 53 och en tryckledning 42, som har ett avtappningshål 41 mynnande ut i undre kammaren 40. En skärm 54 är placerad ovanför returöppningen 53.
Tryckledníngen 42 slutar i den övre kammaren med en konvex tryckkammare 43, som har ett hål 44 ungefär på sitt högsta ställe och riktat emot en utloppsöppning 46 i toppen av kammare 52. I denna utföringsform kan tvärsnittsarean 46 varieras med en förlängning 57 t.ex. utdragbar eller vridbar. Kammaren 52 är också försedd med en luftöppning 50 som kan hållas öppen eller stängd för att åstadkomma variationer i spray- kapacitet och spraymönster.
Stígröret 45 mellan kamrarna 40 och 52 har en undre ände vid kammarens 40 botten medan dess övre ände skjuter in í ett förlängnings- rör 48. Detta tillåter att övre änden 51 av förlängningsröret kan flyttas uppåt eller nedåt enligt användarens gottfinnande med någon lämplig anordning (ej visad). I fig.3 är övre änden 51 visad be- strykande den kulformiga tryckkammaren 43, där den halvsfäríska toppen övergår i den cylindriska tvärsektionen hos tryckledningen 42. Det är avsikten att förlängningsröret 48 skall kunna justeras så att vätske- strömmen, som kommer ut från övre änden 51 av förlängningsröret 48, kan bringas att träffa tryckkammaren 43 var som helst under hålet 44, även emot ställen under övergången mellan tryckkammaren 43 och tryckled- ningen 42. Genom inställning av änden 51 relativt tryckkammaren 43 kan vätskefílmtjockleken varieras, vilket i sin tur tillåter att storleken hos spraydropparna kontrolleras. Ytterligare justeringar av dropp- storleken kan göras genom att variera tvärsníttsarean av utloppsöpp- ningen 46 med en vridbar hylsa 57 eller liknande, eller genom att ändra längden av utloppsöppningen 46 med en förlängning S7. Om tvärsnítts- arean hos utloppsöppningen 46 t.ex. reduceras eller dess längd ökas kommer den mera slingrande banan att stoppa de större vätskedropparna i spraydimman och styra dem tillbaka till övre kammaren S2. I frånvaro av dessa större vätskedroppar kommer den resulterande sprayen att bli mer fínfördelad. Genom att korta av längden hos utloppsöppníngen 46 13 b! LH 40 9' 7302509-5 eller genom att öka dess tvärsnittsarea kan en grövre spray alstras.
Arbetssättet hos denna variation av grundapparaten är som följer.
En vanlig klämblåsa 55 med en mekanisk backventil 56 på sugsidan anslutes till en stuts 47, och vätskan som ska sprayas förvaras i undre kammaren 40. När blåsan kramas stängs backventilen, och komprimerad luft förs in till det inre av finfördelarkammaren 43 via ledningen 42, vars sídohâl 41 ärU02gflHW avpassat för att släppa genom det nödvändiga luftflödet, och följaktligen erhålls den nödvändiga tryckstegringen inuti undre kammaren 40 som tvingar vätska från kammaren 40 till övre kammaren 52 via röret 45 och förlängningsröret 48. Vätskan pumpad till kammaren 52 från röränden 51 sprider ut sig i en tunn film på tryck- kammaren 43 och slås sönder av gasstrålen från hålet 44 vilket ger en spray med finfördelade droppar. I denna utföringsform tjänar klämblåsan till att samtidigt trycksätta undre kammaren 40 och finfördelarkammaren 43.
När blåsan släpps återfylls den med atmosfärsluft, delvis via backventilen. Emellertid sugs också en del luft in i blåsan vid dess frigivande, och den delen av luften sugs in genom hålet 44 i tryck- kammaren 43 och genom sidohålet 41. Som ett resultat alstras ettlätt umdertnæk íundrekammaren 40 vilket främjar vätskeflödet ifrån övre kammaren 52 tillbaka till undre kammaren 40.
Om en alternativ typ av klämblåsa användes, nämligen den slutna typen utan backventil, kan vätskeströmmen från övre kammaren 52 till undre kammaren 40 ytterligare påskyndas. Med den slutna typen av blåsa blir arbetssättet alldeles som beskrivits, när blåsan kramas ihop under trycksättningscykeln. Då blåsan släpps kommer all luft som behövs för att återfylla blâsan med nödvändighet att sugas in genom hålet 44 i tryckkammaren 43 och genom sidohâlet 41 i tryckledningen 43, vilken står i förbindelse med atmosfären via returöppningen 53 och utloppet 46. Detta kommer att alstra ett mycket större undcrtryck íundfe kammaren 40 än vid det tidigare beskrivna utförandet, ochdßtülundßflflydikommer att främja snabbare vätskeströmning från övre kammaren 52 till undre kammaren 40.
Under trycksâttningsdelen av cykeln rinner den del av vätskan, som inte sprayas, nedåt längs utsidan av ledningen 42 som är fästad vid mellanväggen 49. Under normala driftstillstånd kommer det att ta längre tid för överskottet av vätska att rinna ner längs ledningen 42 och nå hålet 53 än det tar för trycksättníngscykeln att fullbordas. Detta betyder att under systemets trycksättning med blåsan kommer luft som strömmar ut från sidohålet 41 för att trycksätta undre kammaren 40 att 9.0 A5 BO 40 7802509-5 10 helt drivits in i övre kammaren 52 genom hålet 53 innan överskottet av vätska når hålet 53. Denna ordningsföljd förebygger stänkning av stora droppar upp i övre behållaren av luft som passerar genom hålet 53.
Vidare är en skärm 54 anordnad ovanför hålet 53 som en ytterligare säkerhetsåtgärd mot inkastande av stora droppar i övre kammaren 52.
Under den sprayande fasen av cykeln kan ytterluft komma in genom öppningen 50 för att blandas med den spray som drivs ut genom utloppet 46.
Pig. 4 visar en mer kompakt variant av utföringsformen i fig. 3- I denna utföringsform är hela yttre skalet, eller åtminstone undre kammaren 40', tillverkad av ett böjligt material sådant, att när det kramas av användaren den alstrade tryckstegringen inuti undre kammaren 40 både trycksätter finfördelaren 43' och driver vätska från undre kammaren 40' till övre kammaren 52'.
Denna utföringsform fungerar på ett sätt som är helt lika det som beskrivits med hänvisning till fig. 4 med användning av en klämblåsa utan inloppsbackventil. Eftersom öppningen 41 saknas i utföringsformen enligt fig. S är det nödvändigt att storleken hos returöppningen 53' är tillräckligt liten för att hålla kvar ett lagom tryck för finfördel~ ningen i tryckkammaren 43'. En relativt liten returöppning 53' i denna utföringsform kan tolereras med hänsyn till den kraftiga sugningen av vätska till undre kammaren 40' vid släppande av den böjliga kammaren 40'.
Hålet 53' tjänar samma syfte att erhålla det riktiga luftflödet och tryckjämvikt i det totala systemet som hålet 41 gör vid anordningen enligt fig. 3- ' När en mer viskös medicin eller vätska ska sprayas, och särskilt där det är önskvärt att finfördela vätskan vid högsta möjliga tryck kan returöppningen 53' placeras i mellanväggen 49 invid apparatens vägg. När undre delen 40' kramas tvingas sidoväggarna inåt som visats med de streckade linjerna i fig. 4- Denna kramning tjänar till att mekaniskt stänga av returöppningen 53' under trycksättningscykeln så att praktiskt taget hela utvecklade trycket i undre kammaren 40' är tillgängligt för att trycksätta tryckkammaren 43' och att driva vätska från undre kammaren 40' till övre kammaren 52' via stigröret 45' och förlängningsröret 48'. I Denna utföringsform är särskilt fördelaktig när substansen som ska sprayas är viskös eller klibbig, eftersom returöppningen S3' kan göras så stor som det är nödvändigt för att det inte skall finnas ett igen- sättande återflöde av vätska till undre kammaren 40' under sugningen eller den icke-sprayande delen av cykeln när sidoväggarna hos spray- 40 11 7802509-5 apparaten släpps. Eftersom stängandet och öppnandet av returöppningen 53' åstadkommes mekaniskt av användaren när denna kramar och släpper de elastiska eller böjliga väggarna på sprayaren är systemet mycket till- förlitligt och har inga inre rörliga delar. Detta i motsats till mekaniska backventiler vilka aktiveras av en tryckändring och vars små rörliga delar ofta är benägna att sättas igen. Pig. 4 utföringsform är också mycket lämplig som nässpray på grund av det vertikala spray- mönster den avger. Det är också tilltänkt att för sådana användningar förse utloppet 46' med en anordning för att reglera spraymängd och droppstorlek, liknande funktionen som erhålles med den vridbara eller utdragbara hylsan 57 i fig. 4.
Pig. 5 och 6 visar en ytterligare utföringsform av uppfinningen vilken är särskilt lämplig som en av andningsrytmen styrd finfördelare.
Apparaten har ett hus med övre och undre kamrar 101 och 102 och mellan- vägg 108. Både vätskan som ska finfördelas och den ihåliga tryck- kammaren 103 som har ett hål 104 är anordnade i den undre kammaren 101.
Mellanväggen 108 är försedd med en dräneringsöppning 109 och genomgås av ett vätskestigrör 106 med övre utloppsände ovanför mellanväggen 108 och den undre änden anordnad lågt nere i kammaren 101 och nedsänkt i vätskeförrâdetl Undre kammaren 101 är försedd med ett uppåt krökt inandningsrör 112 som avslutas med ett avtagbart munstycke 110. Den övre kammaren 102 står i förbindelse med atmosfären via ett rör 115 från en öppning 114 anordnad i toppen eller på annat lämpligt ställe däri för att tillåta utströmning av luft men hindra utkastande av stora droppar.
Tryckkammaren 103 matas med gas under tryck via en ledning 111 med en öppen ände på utsidan av kammaren 101. En stötkropp 105 är före- trädesvis placerad i gasströmmen genom hålet 104 i tryckkammaren 103.
Apparaten enligt denna utföringsform används företrädesvis på samma sätt som apparaten visad i fig. 1 och 3- Vid användning av den tidigare beskrivna finfördelaren visad i fig. 1 och 3 är det emellertid lämpligt att patienten helt enkelt andas in den önskade mängden dimma och sedan tar bort munstycket ur munnen. Även om patienten kan andas ut genom apparaten, kan vid kraftig utandning vätskan drivas ut genom luft- öppningen och sugregulatorn. Som kontrast är apparaten visad i fig. 5 och 6 speciellt konstruerad för att behållas i munnen under behandlings- perioden, utan den just påpekade nackdelen. Vidare är den konstruerad för att användas med endera en kontinuerlig tryckgaskälla eller med en vanlig klämhlâsa.
Betrakta först fallet där komprimerad gas såsom luft eller syre 40 7802509-5 '12 är ansluten till stutsen 111 medan munstycket 110 är placerat i patientens mun. En stråle högtrycksgas strömmar ut från mynningen 104 i tryckkammaren 103 varigenom trycket i undre kammaren 101 stiger.
Detta pressar upp vätska i övre kammaren 102 via röret 106, som har en nedåtböjd övre ände 113. Därigenom styrs vätskan nedåt i kammaren 102 för att förhindra att stora droppar stänker ut genom öppningen 114 och röret 115.
Så länge som patienten inte andas in håller andan eller andras ut) kommer ett övertryck att hållas i undre kammaren 101, och vätska kommer att fortsätta att strömma upp i röret 106 och in i övre kammaren 102, som alltid står i förbindelse med atmosfären via öppningen 114. Så snart som patienten andas in eller tar bort munstycket från munnen, kommer trycket i undre kammaren 101 att sjunka till atmosfärstryck eller lägre, och vätska kommer att börja rinna från övre kammaren 102 till undre kammaren 101 genom hålet 109 i väggen 108. Eftersom tryck- kammaren 103 är anordnad i undre kammaren 101 direkt under hålet 109 kommer vätskan som rinner ner till undre kammaren 101 att sprida ut sig över tryckkammaren 103 i en obruten tunn film som är idealisk att sprayas. Gas som strömmar ut från mynningen 104 slår sönder filmen och medför en kontinuerlig dispergering av finfördelade droppar så länge som det sker återrínning av vätska från övre kammaren 102 till undre kammaren 101 genom hålet 109.
I fíg. 5 och 6 visas en stötkropp 105 placerad framför mynningen 104, och även om inte nödvändig för driften av enheten kommer den att hjälpa till med att producera en mycket fin aerosol av den typ som föredras vid inandningsbehandlingar.
Den högkvalitativa aerosolen passerar genom inandningsröret 112 som i huvudsak har ett utseende som en kalebasspipa. Genom att tvinga aerosolen att göra två rätvínkliga svängar innan den lämnar munstycket 110 och går in i patientens mun kan man vara säker på att alla stora droppar har eliminerats i den slingrande väg som aerosolen mäste följa när den passerar igenom inandningsröret 112.
För att återfylla övre kammaren med vätska behöver patienten bar; placera munstycket 110 i munnen, och cykeln som just beskrivits kommer att upprepas. I de flesta fall kommer patienten att hålla kvar munstycket 110 i munnen genom hela behandlingen och kommer omväxlande att andas in För att tu emot aerosol, och andas ut För att hjälpa till med pumpníngen av vätska från den undre kammaren 101 till övre kammaren 102.
Hålet 109 i mellanväggen 108 dimensioneras så att under utandnings- b: L-"I 40 13' 7802509-s fasen gasbubblor strömmar uppåt genom hålet, verkande som en stängnings~ anordning för att förhindra strömmen av vätska ner över finfördelaren 103, och eftersom undre kammaren 101 har högre tryck än övre kammaren 102 alstras ingen dimma. Gasen eller luften som kommer in i övre kammaren 102 på detta sätt via hålet 109 bubblar igenom vätskan som kvarhålles i övre kammaren 102 och strömmar ut till atmosfären genom öppningen 114, som har ett rör 115 som fångar upp stora droppar av vätska som kan föras ut vid utventilering av gas som just beskrivits.
Hela funktionen som just beskrivits kan också utföras med.använd- ning av en enkel klämblåsa. I detta fall måste patienten andas ut eller blåsa i munstycket 110 för att tvinga vätskan i undre kammaren 101 upp i övre kammaren 102. Trycket som genereras av blåsan, ehuru till- räckligt för att finfördela vätskan, räcker inte till för att trycksätta undre kammaren 101 till den grad att vätskan kommer att fullständigt tryckas upp genom stigröret 106. Har patienten en gång blåst vätskan från kammaren 101 till kammaren 102 erhålles dimma vid samtidig inand- ning och hopklämning av blåsan.
I fig. 7 visas en ytterligare utföringsform. Denna liknar den visad i fig. 5 och 6 med vissa modifieringar för att erhålla en intermittent handsprayare till för att avge vätskor i form av spray liknande den som produceras av en vanlig aerosolsprayburk. Följaktligen har enheten ingen stötkropp och utnyttjar en rak kort utloppspíp 212.
Denna intermittenta handsprayare arbetar med en vanlig klämblåsa 216 placerad mellan röret 215 och luftintagsröret 211. Röret 215 är anslutet till sugsidan av blåsan 216, som innehåller en vanlig mekanisk backventil 217, medan luftintagsröret 211 är anslutet till trycksidan av blåsan.
När blåsan 216 pressas ihop första gången strömmar luft ut ur mynningen 204 på tryckkammaren 205. När blåsan släpps första gången sugs luft från övre kammaren 202 in i blåsan 216 via röret 215 och back- ventilen 217 i blâsan. Detta alstrar ett vakuum i övre kammaren 202, så att vätska från undre kammaren 201 sugs in i övre kammaren 202 genom stígröret 206. Vakuumet i övre kammaren 202 häller kvar vätskan i denna tills blåsan pressas ihop för andra gången. När detta sker reducerar strålen av gas, som strömmar ut från hålet 204 i tryckkammaren 203, trycket inuti undre kammaren 201 så mycket att vätskan, som förut kvarhölls i övre kammaren 202, börjar att rinna ner över tryckkammaren 203 där den kan fínfördelas av luften som strömmar ut från mynningen 204 i tryckkammaren 203. Vidare är det tänkbart att flödet av vätska från övre kammaren 202 till undre kammaren 201 stegras under trycksätt- |5 2D 40 7802509-5 14 ningen av tryckkammaren 203 av en liten läckning av luft genom back- ventílen 217.
När blåsan släpps för andra gången sugs ett nytt förråd av vätska in i den övre kammaren 202, och detta nya förråd rinner sedan över fin- fördelarkammaren 203 under nästa hoptryckning av blåsan 216.
Denna intermittenta dimma avges tills dess allt utom en mycket liten mängd vätska (t.ex. 1 eller 2 ml) är utsprutad. Med riktig dimensionering av hålet 209 i mellanväggen 208 kan mängden vätska som sugs in till den övre kammaren 202 göras lika stor eller något mindre än mängden vätska som avleds till den undre kammaren med varje hoptryck- ning av blâsan. För att förbättra avrinningen från övre kammaren 202 til under kammaren 201 kan också ett litet lufthål 218 anordnas på lämpligt ställe i övre kammaren 202. Detta mycket lilla hål är inte stort nog för att fÖrStÖTfi UndeftTYCket i Övre kflïnmfiren 202 under sugfasen, när vätska snabbt sugs in i övre kammaren. Å andra sidan är lufthålet 218 till- räckligt stort för passage av tillräcklig mängd atmosfärsluft in i övre kammaren 202 för att bryta undertrycket igövre karmnaren umíer tiden som tryckkammaren 203 trycksättes. Lufthâlet 218 möjliggör också fullständig tíllbakarinníng av vätska till undre kammaren 201 när apparaten inte användes.
Pumpblåsan är placerad som en yttre komponent på sprayenhetens huvuddel. Emellertid är det fullt möjligt att flytta av den intermittenta handsprayaren visad i fig. 7, så att blåsan görs som en integrerad del av systemet med sugsidan i förbindelse med övre kammaren 202 och trycksidan i förbindelse med det inre av tryckkammaren 203. Pig. 8 visar en utföringsform särskilt konstruerad som en kontinuerlig dubbelsprayapparat för att producera tvâ olika aerosol- strömmar. I de föregående beskrivna utföringsformerna är den producerade sprayen intermittent till sin natur, dvs. anordningarna producerar spray under endast en del av den totala arbetscykeln. I fig.S finns en övre kammare 302, en undre kammare 301, en mellanvägg 308 som skiljer de tvâ kamrarna, ett stigrör 306 med en övre ände 313, en tryckkammare 303 med ett häl 304 anordnad i undre kammaren 301, en anordning för att föra in gas under tryck via en ledning 311 och en anslutning 317 till tryckkammaren, en anordning för att skapa en tryckskillnad mellan kamrarna och utloppspassager 310 och 515 anordnade i kammaren 301 resp. 302. om komponenterna Med riktig dimensionering av hålet 309 i mellanväggen 308 och med installering av en flödesbegränsare 316 i huvudutloppspipen 312 är anordníngen kapabel att producera inte bara en kontinuerlig dimma, utan JO 'JJ (n 1s 7802509-5 att avge två strömmar av aerosol från samma finfördelarkammare 303.
En unik egenskap hos denna utföringsform är att flödet av aerosol som lämnar den övre kammaren 302 har en droppstorlek som är väsentligt mindre än den som lämnar den undre kammaren 301. Denna dubbelfunktion ästadkommes genom att placera en areabegränsare 316 i utloppspipen 312 som är fästad i undre kammaren 301. Denna begränsare 316 håller kvar ett något högre tryck i den undre kammaren 301 än i den övre kammaren 302. När en kontinuerlig gaskälla är ansluten till stutsen 317 som i sin tur står i förbindelse med tryckkammaren 303 via ledningen 311 med- för det något högre trycket i undre kammaren 301 att vätskan i denna tvingas in i övre kammaren 302 via stigröret 306.
Genom att hålet 309 i mellanväggen 308 är relativt stort strömmar vätska från övre kammaren 302 till undre kammaren 301 trots att trycket i undre kammaren 301 är högre än det i kammaren 302 och trots att det finns ett flöde av luftbubblor, som passerar uppåt in i kammaren 302 från kammaren 301 genom hålet 309.
Följaktligen finns det samtidigt en mötande ström av vätska och gas som passerar igenom hålet 309. Detta medför att en spray strömmar ut från utloppet 310 hos den undre utloppspipen 312. Eftersom trycket i undre kammaren 301 är högre än det i övre kammaren 302 förs en del av den producerade dimman i den undre kammaren upp till den övre kammaren med gasen som bubblar upp genom hålet 309 i mellanväggen 308.
Samtidigt passerar också dimma från den undre kammaren till den övre kammaren via röret 306. Detta sker på grund av att övertrycket i undre kammaren 301 har tvingat praktiskt taget all vätska som i början var i den undre kammaren 301 till den övre kammaren 302. Det fortsätter också att där finnas ett flöde av små mängder vätska från bottnen av tryckkammaren 303, och denna vätska tvingas kontinuerligt in i övre kammaren 302. Eftersom i detta stabila arbetstillstånd, stigröret 306 endast delvis är fyllt med vätska bildar det en ledning för aerosolen i undre kammaren 301 till ett ställe med ett lägre tryck, nämligen övre kammaren 502, tillsammans med små mängder vätska som kontinuerligt leds in l övre kammaren 301.
Eftersom bottnen av övre kammaren 302 är täckt med vätska måste dimman, som kommer dit via hålet 309 och röret 306, bubbla upp genom vätskan i den övre kammaren innan den avges genom övre utloppet 315.
Under passagen genom vätskebadet fångas alla större droppar upp i vätskan, med resultatet att dimman som lämnar övre utloppet 315 är mycket finare än den som lämnar undre utloppet 310, trots att det är samma finfördelare som avger dimman som kommer ut från båda utloppen. *s 7802509-5 1; Vätskan i den övre kammaren filtrerar dimman som lämnar kammaren. I detta stabila arbetstillstånd hos denna sprayanordning hålls hela vätska mängden kvar i den övre kammaren, medan ett mycket litet flöde av vätska tillföres finfördelarens yta. Uverskottsflödet eller avrinningen från bottnen av finfördelarkammaren transporteras sedan upp genom stig- röret 306 för att fylla på den övre kammaren med vätska.
I figurerna har tryckkammaren visats sfärisk eller kulformig för enkelhetens skull. Det ska emellertid förstås att andra former kan användas. Tryckkammaren behöver bara ha en yttre yta som är tillräckligt jämn och företrädesvis konvex och välvd för att tillåta att vätskan flyter ut över dess ytteryta i en tunn film och passerar framför ett litet hål.
Beträffande de använda materialen är de företrädesvis icke-porösa och icke-korrosiva och har en yta som är icke-absorberande. Vidare är det för många tillämpningar önskvärt att använda material som kan ut~ hårda relativt höga temperaturer och är relativt hållfasta för att reducera sönderslagning till ett minimum. Det har befunnits att glas och vissa plaster såsom polykarbonater, polyakrylater och polypropylener är särskilt lämpliga. _ .__:_.__-...___._~..___~

Claims (50)

m 7802509-5 Batentkrav
1. Apparat för att producera en finfördelad vätskcspray, švílken apparat innefattar en första kammare (Z1) för ett förråd av vätska, en andra kammare (32), en första anordning (17) för att, vid apparatens användande, transportera vätska från den första kammaren (21) till den andra kammaren (32), en andra anordning (19) skild från den första anordningen (17) för att, vid apparatens användande, transportera åtminstone en del av vätskan från den andra kammaren (32) tillbaks till den första kammaren (21), en tryckkammare (24) med slät utsida på åtminstone en del av kammaren samt med ett genomgående hål (25) anordnat så, att åtminstone en del av vätskan strömmande mellan kamrarna (21, 32) strämmar på utsidan över hålet (25), medel för att till- föra gas under tryck till det inre av tryckkammaren (24) lämnande denna genom hålet (25) i form av en höghastíghetsström uppfångande åtminstone en del av vätskan, samt ett utlopp (22) för avgivning av vätskan i form av en finfördelad vätskespray ur apparaten, k ä n n e t e c k n a d av medel för att alstra alternativt och upprepat en första tryckskillnad och antingen en andra motsatt tryck- skillnad eller tryckbalanseríng mellan den första (21) och den andra kammaren (32), varvid den första tryckskíllnaden åStfldk0mmer en fÖTSïä Ström av vätska från den första kammaren (21) till den andra kammaren genom den första anordningen (17) och den andra tryckskillnaden eller tryckbalanseringen åstadkommer en andra Ström av vätska från den andra kammaren (32) tillbaks till den första kammaren (21) genom den andra anordningen (19), Vflrvíd åtlllínsïmlß GTI HV nämnda första eller andra strömmar av vätska uppträder oberoende av det låga statiska trycket i höghastighetsströmmen av gas lämnande hålet (25) i tryckkammaren (24).
Z. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (103, 203, 303) är placerad i den första kammaren (101, 201, 201) så att den tar emot flödet av vätska från den andra kammaren till den första kammaren via den andra anordningen (109, 209, 309).
3. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (24, 44, 44') är placerad i den andra kammaren (32, 52, 52') för att ta emot flödet av vätska från den första kammaren till den andra kammaren.
4. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den andra anordningen (53') för att transportera vätska från den andra kammaren tillbaka till den första kammaren innefattar en 7802509-5 ,g stängningsanordning (40') för att blockera den andra anordningen under åtminstone en del av den del av arbetscykeln när vätska transporteras från den första kammaren (40') till den andra kammaren (52').
5. Apparat enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att den andra anordningen (53') är stängd under åtminstone en del av den del av arbctscykcln när vätska transporteras från den första kammaren till den andra kammaren, och öppen när vätskan transporteras från den andra kammaren till den första kammaren.
6. Apparat enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att den andra anordningen (53') stängs genom att deformera väggarna (40') hos den första kammaren, och att den andra anordningen öppnas genom att låta de deformerade väggarna återgå till deras ursprungliga form.
7. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att gas tillåtes att passera från den första kammaren till den andra kammaren via den andra anordningen (19, 53, S3'; 109, 209, 309) samtidigt som vätska passerar från den första kammaren till den andra kammaren via den första anordningen (17, 48, 48', 106, 206, 306).
8. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra en tryckskillnad drivs manuellt (55, 40').
9. Apparat enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra tryckskillnad är en pumpblåsa (SS).
10. Apparat enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra tryckskíllnad orsakar en reducering av volym inuti den första kammaren (401).
11. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra tryckskillnad innefattar en undertrycks- anordning i den andra kammaren.
12. Apparat enligt krav 11, k ä n n e t e c k n a d av att undertrycksanordningen åstadkommas av inandning via munnen av användaren.
13. Apparat enligt krav 11, k ä n n e t e c k n a d av att undertrycksanordningen åstadkommes av inandning via näsan av användaren.
14. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra tryckskillnad trycksätter den första kammaren (101, 201, 301). I? 7802509-5
15. Apparat enligt krav 14, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra tryckskíllnad innefattar en pump- blåsa (216) ansluten till den första kammaren (201).
16. Apparat enligt krav 14, k ä n n e t e c k n a d av att den första kammaren är tillverkad av ett elastiskt böjlígt material avpassat för att manuellt kramas för att trycksätta den första kammaren.
17. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att tillföra gas under tryck till det inre av tryckkammaren drivs manuellt.
18. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att samma gaskälla försörjer både anordningen för att alstra tryckskillnad och anordningen för att föra in gas under tryck till det inre av tryckkammaren.
19. Apparat enligt krav 18, k ä n n e t e c k n a d av att källan är manuellt driven.
20. Apparat enligt krav 19, k ä n n e t e c k n a d av att den manuella drivningen utföres genom kramning eller deformering av den första kammaren.
21. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en mellanvägg (8, 18, 49, 108, 208, 308) mellan de första och andra kamrarna.
22. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den första anordningen för att transportera vätska från den första kammaren till den andra kammaren innefattar en ihålig lednings- anordning.
23. Apparat enligt krav 21, k ä n n e t e c k n a d av att den andra anordningen för att transportera vätska från den andra kammaren till den första kammaren innefattar ett hål í mellan- väggen.
24. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren är placerad i den andra kammaren, och att anord- ningen för att alstra tryckskillnad innefattar en undertrycks- anordning i den andra kammaren åstadkommen av det låga statiska trycket av gas som strömmar ut från åtminstone ett hål i tryck- kammaren.
25. Apparat enligt krav 24, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en första öppning (20) i den första kammaren (21) för att kvarhålla trycket i den första kammaren omkring atmosfärstryck, och en andra öppning i den andra kammaren (32) 7802509-5 3,0 för att växla trycket i den andra kammaren mellan mindre än atmosfärstryck när den andra öppningen är stängd och till om- kring atmosfärstryck när den andra öppningen är öppen, så att vätska kan transporteras från den första kammaren till den andra kammaren när den andra öppningen är stängd och från den andra kammaren tillbaka till den första kammaren när öppningen är fri.
26. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra tryckskillnad innefattar en vakuum- anordning i den andra kammaren, och att tryckkammaren (24, 43) är placerad i den andra kammaren, och att den första kammaren innefattar en öppning (20, 41) till atmosfären.
27. Apparat enligt krav 26, k ä n n e t e c k n a d av att öppningen (20) ytterligare innefattar en suganordning med kontrollorgan (31) för att variera strömningsarean hos öppningen.
28. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (43) är placerad i den andra kammaren (52), och att anordningen (55) för att alstra tryckskillnad medför ett tryck över atmosfärstryck i den första kammaren (40) och anordningen för att föra in gas under tryck till det inra av tryckkammaren även står i förbindelse (41) med den första kammaren.
29. Apparat enligt krav 28, k ä n n e t e c k n a d av att den andra kammaren (52) innefattar en öppning (50) i för- bindelse med atmosfären.
30. Apparat enligt krav 28, k ä n n e t e c k n a d av att övertrycket i den första kammaren ombesörjes av utloppsflödet från en vanlig respirator eller fläkt.
31. Apparat enligt krav 28, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att föra in gas under tryck innefattar en pumpblåsa.
32. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (103, 203, 303) är placeras i den första kammaren (101, 201, 301), vari anordningen för att alstra tryckskillnad innefattar en anordning för att alternera mellan atmosfärstryck i den första kammaren för att transportera vätska från den första kammaren till den andra kammaren (102, 202, 302), och en anordning (109, 209, 309) påverkad av atmosfärstryck för att transportera vätska från den andra kammaren tillbaka till den första kammaren.
33. Apparat enligt krav 32, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en öppning (110, 215, 315) i den andra kammaren (102, 202, 302) i förbindelse med atmosfären. 31 780250945
34. Apparat enligt krav 32, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en anordning (114) förbunden med öppningen för att förhindra stora vätskedroppar att lämna apparaten.
35. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (203) och utloppsanordningen (312) är placerad i den första kammaren (201), varvid sugsidan av en pnmpblåsa (210) står i förbindelse med den andra kammaren (202) emedan trycksidan av pumpblåsan står i förbindelse med det inre av tryckkammaren för att driva ut västka vid alternerande kramning och släppníng av pumpblåsan och också för att lämna komprimerad gas för fin- fördelning.
36. Apparat enligt krav 35, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar ett litet lufthål (218) i den andra kammaren (202) för att underlätta transporten av vätska från den andra kammaren tillbaka till den första kammaren (201).
37. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (303) är placerad i den första kammaren (301) och innefattar en första utloppsanordning (310) i den första kammaren, och en andra utloppsanordning (315) i den andra kammaren (302) för utströmning av finfördelade vätskedroppar från både den första och den andra kammaren.
38. Apparat enligt krav 37, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar skärmorgan (316) i den första utloppsanord- ningen (310) för att åstadkomma ett högre tryck i den första kammaren (301) än i den andra (302).
39. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en stötkroppsanordning (26, 105, 305) belägen i vägen för gasutströmningen från tryckkammaren för att ytterligare reducera storleken av vätskedropparna.
40. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren (24) är placerad i den andra kammaren så att den tar emot flödet av vätska från den första kammaren till den andra kammaren och varvid hålet (44, 44') är anordnat på krönpunkten hos tryckkammaren (43, 43').
41. Apparat enligt krav 40, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en anordning (48, 48')för att ínställa den första anordningen för att transportera vätska så att den riktar flödet av vätska emot ytterytan av tryckkammaren på något önskat ställe under genomgångshålet. 7802509-5 3.9-
42. Apparat enligt krav 40, k ä n n e t e c k n a d av att utloppsanordningen (46) är placerad ovanför tryckkammaren för att avge vätskedropparna vertikalt uppåt från apparaten.
43. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en anordning (S1) för att variera tvärsnittsarean av utloppsanordningen genom vilken de finfördelade vätskedropparna avgår.
44. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att längden av utloppsanordningen är varierbar för att kontrollera kvantíteten och kvaliteten av dropparna som strömmar ut från ut- loppsanordningen.
45. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren är konvext välvd.
46. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren är sfärisk.
47. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att tryckkammaren är kulformig.
48. Apparat enligt krav 1, den andra anordningen för att transportera vätska från den andra kammaren (52') tillbaka till den första kammaren (40') innefattar en stängningsanordning för att blockera den andra anordningen (53') under åtminstone en del av den del av arbetscykeln när vätska transporteras från den första kammaren till den andra kammaren och varvid den första kammaren är tillverkad av ett elastiskt böjligt material lämpat för att bli manuellt kramat för att trycksätta den första kammaren, för att trycksätta det inre av tryckkammaren och k ä n n e t e c k n a d av att för att stänga av stängningsanordningen.
49. Apparat enligt krav 48, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en mellanvägg (49') som åtskíljer de första och andra kamrarna och varvid den andra anordningen innefattar en öpp- ning (53') intill en vägg i apparaten.
50. Apparat enligt krav S1, k ä n n e t e c k n a d av att utloppsanordningen (46') är placerad ovanför tryckkammaren för att avge vätskedropparna uppåt från apparaten.
SE7802509A 1977-03-08 1978-03-06 Sprayapparat SE443521B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/775,494 US4228795A (en) 1977-03-08 1977-03-08 Apparatus for producing finely divided liquid spray

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7802509L SE7802509L (sv) 1978-09-09
SE443521B true SE443521B (sv) 1986-03-03

Family

ID=25104608

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7802509A SE443521B (sv) 1977-03-08 1978-03-06 Sprayapparat

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4228795A (sv)
JP (1) JPS53112512A (sv)
AU (1) AU520735B2 (sv)
BE (1) BE864627A (sv)
CA (1) CA1117391A (sv)
CH (1) CH626809A5 (sv)
DE (1) DE2808499C2 (sv)
ES (1) ES467631A1 (sv)
FR (1) FR2382945A1 (sv)
GB (1) GB1601727A (sv)
IT (1) IT1111423B (sv)
MX (1) MX144961A (sv)
NL (1) NL184149C (sv)
PT (1) PT67680B (sv)
SE (1) SE443521B (sv)
ZA (1) ZA781164B (sv)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4198969A (en) * 1978-10-06 1980-04-22 Baxter Travenol Laboratories, Inc. Suction-operated nebulizer
DE3308802A1 (de) * 1983-03-12 1984-09-13 Adolf Ruoff GmbH, Kunststoff-Preß- und Spritzwerk, 5608 Radevormwald Inhalator mit einer vorrichtung zur wasserdampferzeugung
US4690332A (en) * 1983-11-28 1987-09-01 Nathaniel Hughes Single inlet prepackaged inhaler
FI69962C (fi) * 1983-12-28 1986-09-12 Huhtamaeki Oy Inhalationsanordning
US4972830A (en) * 1985-07-31 1990-11-27 Vortran Medical Technology, Inc. Inhalation device and method
US4743407A (en) * 1986-11-21 1988-05-10 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Externally pressurized porous cylinder for multiple surface aerosol generation and method of generation
US4904606A (en) * 1987-02-27 1990-02-27 Shell Oil Company Method and apparatus for reductive decomposition and analysis of a sample
US4916077A (en) * 1987-02-27 1990-04-10 Shell Oil Company Method and apparatus for oxidative decomposition and analysis of a sample
US4950456A (en) * 1987-02-27 1990-08-21 Shell Oil Company Apparatus for analysis of a sample for sulphur
US4914037A (en) * 1987-02-27 1990-04-03 Shell Oil Company Method and apparatus for analysis of a sample for nitrogen
US5849719A (en) 1993-08-26 1998-12-15 The Regents Of The University Of California Method for treating allergic lung disease
US5483953A (en) * 1995-04-08 1996-01-16 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Aerosol dispensing apparatus for dispensing a medicated vapor into the lungs of a patient
US20050048065A1 (en) * 1996-04-17 2005-03-03 Snider Denis P. Methods and compositions containing antigens having a targeting moiety specific for antigen presenting cells for intranasal immunization
IL126200A0 (en) * 1998-09-14 1999-05-09 Aerotron Medical Instrumentati Nebulizer
JP4430808B2 (ja) * 2000-10-26 2010-03-10 パナソニック電工株式会社 理美容器具、ブラシ付きヘアードライヤー及び美顔器具
EP2186536B1 (en) * 2002-04-19 2012-03-28 3M Innovative Properties Company A spacer or actuator for inertial removal of the non-respirable fraction of medicinal aerosols
US20050271660A1 (en) 2002-09-06 2005-12-08 Alexion Pharmaceuticals, Inc. Nebulization of monoclonal antibodies for treating pulmonary diseases
NZ538384A (en) * 2002-09-06 2009-04-30 Alexion Pharma Inc Treatment for asthma using a compound which binds to or otherwise blocks the generation and/or activity of one or more complement components reptors, such as, C5a receptors
US9415102B2 (en) 2002-09-06 2016-08-16 Alexion Pharmaceuticals, Inc. High concentration formulations of anti-C5 antibodies
FR2852261B1 (fr) * 2003-03-11 2006-06-30 Prolitec Buse de nebulisation et dispositif la comportant
WO2008106508A2 (en) * 2007-02-27 2008-09-04 Stevens Medical, Llc Waterfall nebulizer
US20080283049A1 (en) * 2007-02-27 2008-11-20 Derek D Mahoney High efficiency nebulizer
US7992803B2 (en) * 2007-10-31 2011-08-09 Stevens Medical, Llc Nebulizer having a high efficiency impactor
US8931478B2 (en) 2007-11-19 2015-01-13 Carefusion 2200, Inc. Patient interface assembly for respiratory therapy
DE102012013464A1 (de) * 2012-05-07 2013-11-07 Heraeus Medical Gmbh Lavage-System mit Düse
US20170197042A1 (en) * 2014-05-28 2017-07-13 Metran Co., Ltd. Humidifying device
US10105708B1 (en) 2015-04-29 2018-10-23 John L. Sternick Aspiration adapter and system
US10799871B1 (en) 2015-04-29 2020-10-13 John L. Sternick Aspiration adapter and system
CN108498917A (zh) * 2015-05-16 2018-09-07 苏州汉方医药有限公司 由手动悬浮微颗粒发生器和复方何首乌组成的药盒
US11559655B2 (en) 2020-05-26 2023-01-24 The Government of the United States of America, as represented by the Secretary of Homeland Security Dual container hydrostatic ventilator
US11033706B1 (en) 2020-05-26 2021-06-15 The Government of the United States of America, as represented by the Secretary of Homeland Security Inverted cylinder hydrostatic ventilator

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US643014A (en) * 1899-09-21 1900-02-06 Whitall Tatum & Co Atomizer.
US1263079A (en) * 1915-10-04 1918-04-16 Leon S Leon Inhaling apparatus.
US1839193A (en) * 1930-07-01 1932-01-05 James F Blanchard Therapeutic gas generator
US2274669A (en) * 1939-09-18 1942-03-03 Harold E Curry Atomizer
US2330297A (en) * 1942-04-27 1943-09-28 Wallace M V Lynch Vaporizer
DE742100C (de) * 1942-06-04 1944-06-17 Atmos Ges Fritzsching & Co Tascheninhalator
FR947604A (fr) * 1947-05-16 1949-07-07 Louis & Cie Soc Jouillie Perfectionnements apportés aux atomiseurs ou aérosolyseurs
BE491094A (sv) * 1948-09-27
CH280978A (fr) * 1949-04-07 1952-02-15 Anonima Marfe Sociedad Inhalateur à main.
DE1045049B (de) * 1953-11-24 1958-11-27 Dr Med Karl Seidl Inhalationsgeraet fuer gasfoermige Stoffe und zur Atemgymnastik
US3421699A (en) * 1966-12-29 1969-01-14 Robert S Babington Apparatus for spraying liquids in mono-dispersed form
US3506589A (en) * 1967-12-22 1970-04-14 Norgren Co C A Aerosol generator
US3664337A (en) * 1970-04-15 1972-05-23 Bio Logics Inc Respiration assembly and methods
US3809080A (en) * 1970-06-24 1974-05-07 Deaton Medical Co Sterile liquid entraining system
US3709433A (en) * 1971-03-25 1973-01-09 Handaille Ind Inc Method of and apparatus for generating mist
US3864326A (en) * 1972-05-22 1975-02-04 Robert S Babington Spraying devices, in particular nebulizing devices
US3842833A (en) * 1972-12-11 1974-10-22 Ims Ltd Neb-u-pack
JPS5027830U (sv) * 1973-07-04 1975-03-31
JPH033670U (sv) * 1989-05-30 1991-01-16
JPH051412U (ja) * 1991-06-12 1993-01-14 ポーラ化成工業株式会社 塗布具付容器

Also Published As

Publication number Publication date
CH626809A5 (sv) 1981-12-15
PT67680A (en) 1978-03-01
JPS553018B2 (sv) 1980-01-23
AU520735B2 (en) 1982-02-25
IT1111423B (it) 1986-01-13
ZA781164B (en) 1979-02-28
NL7802280A (nl) 1978-09-12
PT67680B (en) 1979-07-23
US4228795A (en) 1980-10-21
AU3337978A (en) 1979-08-23
SE7802509L (sv) 1978-09-09
ES467631A1 (es) 1978-10-16
JPS53112512A (en) 1978-10-02
GB1601727A (en) 1981-11-04
DE2808499C2 (de) 1983-03-24
DE2808499A1 (de) 1978-09-14
BE864627A (fr) 1978-07-03
IT7867409A0 (it) 1978-03-01
NL184149C (nl) 1989-05-01
CA1117391A (en) 1982-02-02
FR2382945A1 (fr) 1978-10-06
MX144961A (es) 1981-12-07
NL184149B (nl) 1988-12-01
FR2382945B1 (sv) 1984-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE443521B (sv) Sprayapparat
RU2727585C2 (ru) Распылитель в сборе для использования в системе, генерирующей аэрозоль
JP3241729B2 (ja) 供給装置
US5443059A (en) Ultrasonic atomizer with a metering unit
US6889687B1 (en) Inhalator with aerosolizing unit
FI76929B (fi) Inhalationsdoseringsanordning, som aer avsedd foer nogrann dosering av disponerande laekemedel som ges aot andningssjuka i undersoekningsskedet och/eller laekemedel som ges som spray under behandlingen.
US3838686A (en) Aerosol apparatus for inhalation therapy
DE60205093T2 (de) Vernebler mit kühlkammer
US6159188A (en) Apparatus and method for delivery of micro and submicro quantities of materials
CN100566769C (zh) 利用吸入方式服用物质的方法和器具
MXPA04006629A (es) Aparatos y metodos para nebulizar fluidos para inhalacion.
IE62626B1 (en) Atomising devices and methods
JPH105341A (ja) 噴霧器
CA2919329A1 (en) Dosing system for an inhalation device
MXPA02010884A (es) Aparato y metodo para el suministro de medicamentos al sistema respiratorio.
US12053577B2 (en) System for the molecular vaporization of a liquid substance
JP7379509B2 (ja) 生理活性液を投与するための携帯型装置
DK142132B (da) Aerosolforstøver med manuelt betjente organer til forstøvning.
IT9048088A1 (it) Dispositivo per distribuire aerosol.
EP3773832B1 (en) Spray device, spray unit and spray cartridge
WO2024133260A1 (en) Pulmonary delivery devices
RU1780762C (ru) Ингал тор
JPH05317427A (ja) 吸入方法と装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7802509-5

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7802509-5

Format of ref document f/p: F