SE437606B - Apparat for stekning av livsmedelsprodukter - Google Patents

Apparat for stekning av livsmedelsprodukter

Info

Publication number
SE437606B
SE437606B SE7908608A SE7908608A SE437606B SE 437606 B SE437606 B SE 437606B SE 7908608 A SE7908608 A SE 7908608A SE 7908608 A SE7908608 A SE 7908608A SE 437606 B SE437606 B SE 437606B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frying
support
rack
bracket
frying pan
Prior art date
Application number
SE7908608A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7908608L (sv
Inventor
L F Moore
G M Price
Original Assignee
Frymaster Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Frymaster Corp filed Critical Frymaster Corp
Publication of SE7908608L publication Critical patent/SE7908608L/sv
Publication of SE437606B publication Critical patent/SE437606B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47JKITCHEN EQUIPMENT; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; APPARATUS FOR MAKING BEVERAGES
    • A47J37/00Baking; Roasting; Grilling; Frying
    • A47J37/12Deep fat fryers, e.g. for frying fish or chips
    • A47J37/1219Deep fat fryers, e.g. for frying fish or chips with means for lowering or raising the frying basket

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Frying-Pans Or Fryers (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)

Description

l0 40 790186-08-8 - , 2 upphov till variationer i tillagningstiden om allä"deTárfiä"iñtë“äVT䧚ñâš"šåñï_"__ tidigt. iEfter det att den stekta produkten avlägsnats vid de konventionella metoderna, mäste den försiktigt placeras,pâ vanligt vis,på någon typ av nät för att den full- ständigt skall få rinna av. Det är vanligt att placera nätet och produkterna på en bricka och att transportera brickan till ett värmeskåp och hålla den där tills produkten säljes eller serveras. I I Ett problem som är förenat med den konventionella metoden att steka panerade livsmedelsprodukter är bevarandet av stekoljan, vilken är relativt dyr. En be- tydande faktor som bryter ned kvaliteten hos stekoljan är luftning eller oxidation av oljan. Den hastighet, varmed stekoljan luftas är direkt relaterad till storleken av ytan av bassängen med stekolja som utsättes för inverkan av atmosfären, vilket är lika med tvärsnittsytan av den öppna delen av stektråget. En vanlig stektrågs- enhet med en kapacitet att steka 4,5 kg kyckling, har vanligtvis en ytstorlek eller öppen tvärsnittsyta av stektråget som är 45,7 cm x 45,7 cm eller ca 2090 cmz.
Således är det önskvärt att erhålla en metod och en apparat för behandling av sama mängd kyckling med en relativt mindre ytstorlek av den_stekolja som utsättes för atmosfären.
Ett ytterligare problem som är förenat med den konventionella metoden för stekning av panerade livsmedelsprodukter är risken för brännskador. Då stekoljan kan vara extremt het. t.ex. l77°C eller högre, är operatören och hans medarbetare utsatta för risken för allvarliga brännskador från uppstänkning av het stekolja, pa grund av slarv eller tillfällighet, då de stekta produkterna manuellt lägges ner i eller tages ur stektrâget. I vissa konsoler där stektrâg placeras sida vid sida. mäste ibland stekningen i ett intilliggande stekträg avbrytas för att und- vika att medarbetare riskerar att brännas genom att stekolja stänker eller skvätter upp da matportioner matas i eller ur manuellt. Kostnaden för en sådan försening är bet/dande, speciellt för restauranger med snabbservice. Således är det önskvärt att erhälla en metod och en apparat, där instoppandet och Uttflgäfldêt av panerade produkter kan utföras automatiskt utan att operatören och hans medarbetare utsättes för risken för brännskador och utan att driften i närliggande stektråg försenas. ha panerade livsmedelsprodukter stekes i bulkmängder enligt konventionella teknik~r, stoppas de individuellt panerade portionerna; manuellt, ner i stektråget vid tillagningens början, vilket kan ta upp till tvâ minuter. De plockas bort manuellt, såsom diskuterats ovan. Det är inte praktiskt möjligt att narantera en enhetlig stektid för varje del av den panerade produkten, när delarna stoppas ner och tages bort manuellt. Denna variation i stektid orsakar en variation i kvaliteten av livsmedelsprodukten, vilket vanligtvis resulterar i att vissa delar är överstekta eller brända. Detta försämrar också kvaliteten på stekoljan, eftersom den mängd matpartiklar och brödpartiklar som suspenderas i oljan vanligtvis är _ . ' i _ ~-1-u---í...._._..~..,g,.-pu=nu~.._=, '*t\ . . “ .t-GC: Qlïfišflï l5 iso 40 3 raderna-a proportionell mot den tid som den panerade livsmedelsprodukten uppehåller sig il* oljan. Närvaron av matpartiklar i stekoljan får den att ryka, försämrar värme- ledningen i oljan och ger en obehaglig smak ät matportionerna. Således är det önskvärt att minimera den tidsperiod som produkterna verkligen befinner sig i stekoljan. Genom att minimera stektiden minimeras också den mängd energi som krävs för att värma upp stekoljan och en snabbare utlämning av färdigberedda livsmedels- produkter kan utföras som svar på en ökad efterfrågan.
Föreliggande uppfinning hänför sig till en apparat för stekning av livsmedels- produkter, vilken består av en konsol, ett stektrâg inrättat i konsolen med en öppning för mottagning av matportioner, och en ställningsanordning för matportion- erna, varvid ställningsanordningen omfattar en stekställning med delar för att kvarhàlla matportionerna i separata vertikala lager, ett ställningsstöd, vilket är rörligt upphängt i förhållande till öppningen av stektråget, där ställnings- stödet och stekställningen har med varandra förbindningsbara delar, varvid till- lâtes en avtagníngsbar fastkoppling mellan stekställningen och ställningsstödet, och en styranordning kopplad till ställningsstödet, för styrning av stekställ- ningen i en rörelse från en upphöjd position över öppningen av stektråget, varvid stekstallningen kan förbindas eller avlägsnas från ställningsstödet innan respektive efter avslutandet av stekperioden, till ett läge inuti stektråget, vari mat- portioner,innehallna i stekställningen,kan stekas under en tillagningsperiod.
Vidare hänför sig uppfinningen till ett förfarande för stekning av livsmedels- produkler, omfattande följande steg: satsning av ett antal ostekta portioner av en livsmudelsprodukt på vardera av ett flertal stekställningar; ordning av pâmatade ställningar i en vertikal stapel; tillfällig lagring av staplarna med påmatade «IHl1ningar i ett kylt utrymme tills de behövs; transportering av staplarna med Dämätfldfi ställningar till en stekkonsol med ett stektrâg; nerstoppning av den vertikala stapeln av pamätêde ställningar i öppningen av ett stektrâg och ned- doppning av ställningarna i en bassäng av het stekolja; urtagning av den vertikala stapeln av pamatade ställningar ur stektråget efter det att en stekperiod full- följts: trnnsportering av stapeln med ställningar, pämêtade med stekta matportioner, fran konsolen till ett värmeskâp; lagring av stapeln av pámatade ställningar inuti värmeskapet tills de stekta matportionerna säljes eller serveras.
Sit niig .«n uttagning av matportionerna i bulk garanterar en enhetlig stek- ning av varje del utan separat behandling av individuella delar. Energiförbruk- ningnw reduceras och kvaliteten på stekoljan bibehålles, med en mindre effektiv yta av stekoljan utsatt för inverkan av atmosfären samtidigt som risken för med- arbetarna att erhålla brännskador på grund av uppsänkning av stekolja,,vilket är förenat med konventionella satsnings- och uttagningsförfaranden, minimeras.
J de medföljande figurerna, beskriver Pig. l en perspektivbild av en stekenhet; Iw-à-w--fl _ ._ P40* fira-ffijarïeit bwa-"i-ç; uses- s l0 ;20 230 40 7908-608-8 ~ _ 4 Fíg. 2 en sidbild från vänster av stekenheten i figÄ'l tillsammans med enlsid- *"' bild av en hjälpplattform för matningen; Fig. 3 en sidbild liknande den i fig. 2, vilken visar matningsförfarandet; Fig. 4 en sidbild, delvis i tvärsnitt, av stekningsenheten i fig. l, vilken visar stekförfarandet; Fig. 5 en sidbild av stekenheten enligt fig. l; med anordningen för hanteringen av ställningen och värmeelementen fråndragna för att tillåta rengöring av stek- träget; Fig. 6 en perspektivbild av en stekställning och ett lock; och Fig. 7 en delbild av delar av anordningen för hantering av ställningen tagen längs linjen VII-VII i fig. 3.
I exemplifierande syfte beskrives uppfinningen i kombination med en steknings- konsol med ett stektråg, vari stekolja upphettas med hjälp av elektriska värme- element. Men naturligtvis kan de olika dragen av uppfinningen utnyttjas i kombina- tion med ett stektrâg som upphettas med hjälp av en gasbrännare.
Fig. l beskriver en stekenhet l0. Stekenheten l0 innefattar en fristående konsol l2 med en stektrågsenhet l4 och en filterenhet l6. Gångjärnsförsedda dörrar l8 och 20 medger tillträde till de inre regionerna av konsolen l2. En temperatur- indikerande skiva 22, en temperaturväljarkontroll 24 och en från/till-knapp 25 är lämpligen anordnade på en frontpanel 26 av stekenheten l2. Stektråget l4 är av den öppna varianten och är företrädesvis integrerad med motsvarande övre yta av kon- solen l2. Konsolen l2 uppbäres av trissor eller svängbara hjul 28 på konventionellt sätt.
En panelram 30 med vertikal utsträckning, skjuter ut uppåt längs den bakre delen av konsolen l2 och innefattar trâdkopplingar för konventionella elektriska värme- element 32, he elektriska värmeelementen 32 är företrädesvis gjorda i ett kraftigt, rörfoimigt varmeledande material. Alternativt kan ihåliga konventionella plattor innefattande slingor eller någon annan typ av värmealstrande slingor användas.
Värmeelementen 32 kan vara av dubbelkontroll-typ; full effekt eller termostat- reglerade. Värmeelementen och termostatkontrollerna kan således vara konstruerade såsom är väl känt inom tekniken. En infälld lagringsbehällare är anordnad inuti filterpnheten l6 under ett rostfritt lock 34, vilket är vridbart anbringat på gång- järn vid den bakre delen för att möjliggöra tillträde till lagringsbehållaren.
Denna behallare kan utnyttjas för att lagra en duschanordning (visas icke) för ren- göring av stekträget 14. En avrinningsställning (visas icke) kan också placeras i lagringsbehállaren för att medgöra en tillfällig lagringsyta, varpå tillredd mat kan placeras innan eller efter stekningen. En upphängningsplatta (visas icke) kan anordnas för den inre ytan av den panelförsedda ramen 30 och sträcka sig horison- tellt tvärs över den panelförsedda ramen alldeles över lagringsbehållaren för upp- hängning av stekbehållare av trâdnät för att låta dem rinna av över en avrinnings- -fflfifi flzrwfwm- šPws-aw .._saafaa.,it'.-; ' 40 79ÜEÉ-G Üö " 8 ställning i lagringsbehällaren. f Temperaturväljarkontrollen 24 är inrättad pâ framsidan av den övre panelen 16 för utväljning av den önskade temperaturen för en arbetstermostat (visas icke).
En lampa 36 indikerar till/från-läget för de värmande elementen. Knappen 25 tjänar som huvudströmbrytare och en maximigräns-lampa 38 är inrättad på panelen för att indikera när värmeelementen gått sönder på grund av för höga temperaturer. 1 fig. 1 och 4 är stektrâget 14 en djup fettstekningsenhet för tillagning av matportioner, sasom panerad kyckling, vilken omfattar en öppning 40 med sidväggar 42, förenade med slutväggar 44 och en botten 46, vilka i kombination definierar ett träg eller en bassäng för mottagning av flytande växtfett eller stekolja. En avtagbar locksammansättning 48 är inrättad för att delvis tillsluta öppningen 40 av stektråget 14. Omkretsen av öppningen hos stektråget är integrerad med motsvarande övre del av konsolen och är företrädesvis avfasad för att gripa tag om de avfasade flänsdelarna 50, 52 av locket 48. Denna speciella sammanställning med en avfasad kant och ett matchande avfasat lock föredrages; men andra Varia- tioner är fullt möjliga så länge en tät tillslutning erhålles.
Locket 48 kvarhâller ett lager av ånga över det vegetabiliska stekfettet under en tillagninqsperiod, varvid förhindras en snabb avgång av värme och fuktig ånga till atmosfären. Även om locket 48 inte utgör en ångtät eller trycktät barriär, gör en konstant bildning av ånga från de stekta matprodukterna det möjligt att fylla pä ångbarriären ovanför det vegetabiliska stekfettet sä mycket att växt- fettet själv inte utsättes för atmosfärens inverkan under hela eller största delen av stekperinden. På detta sätt höjes partialtrycket av vattenângan i matprodukterna och den naturliga fuktigheten i produkten uppvärmes tills den omvandlas till ånga, varvid den inre temperaturen hos den produkt som tillagas höjes, även om det totala trycket förblir konstant. Detta reducerar längden av tillagningsperioden med ca -20 . För panerade kycklingportioner om 1 och 2 hg, vilka stekes vid vanliga temperaturer av ca 16300, blir tillagningsperioden normalt 12-13 min läng. Men då kyckligen eller kycklingarna stekes i stektrâget 14, vilket är omslutet av locket 48 såsom visas i fig. 4, ger det ânglagret som bildas av den fukt som frigöres från kycklingsportionerna,en termisk avskärmning, varvid tillagningstiden reduceras till att vara ca l0~ll min läng i stället för 12-13 min som normalt kräves. Den energi som krövs :Fr att värma upp stekoljan är mindre pä grund av den kortare tillagnings- tiden och pa grund av att ängbarriären ovanför det vegetabiliska stekfettet för- hindrar förlust av strälningsvärme till atmosfären, Vilket Således 95* helfi Stek' förfarandet mera effektivt.
I konventionella stekträg av denna kapaciteten, är.den yta som kräves för att steka en full laddning av 4.5 kg kyckling ca 45,7 cm bred och 45,7 cm djup. Då ytan av växtfettet, vilken utsättes för atmosfärens inverkan. är direkt relaterad till växtfetiets livslängd på grund av luftning eller oxidation, blir det vegetabiliska -_.-..__.. pläßm* /ä-'vfl--w .' - * 'T J; I . Qgdu. k; “Wu-JE m å* -...._'-,:' __ ~ ' V t _! l5 40 i 749063-6084: s 6 stekfettets livslängd längre ju mindre yta som utsätteš för atmosfäreh. Enligt 7“** föreliggande uppfinning reduceras denna yta väsentligt till ca 33 cmzs bredd och 45,7 cmzs djup för att mottaga en vertikal stapel av stekställningar 54, såsom visas i fig. 4 och 6. Tre stekställningar 54 av denna storlek kan lätt hysa 4,5 kg eller mera kyckling, vilken styckats upp i vanliga serverings- portioner.
Enligt uppfinningsförfarandet, placeras produkterna som skall stekas och vilka normalt är panerade, tätt intill varandra på stekställningarna 54 på ett sådant sätt att tillfällig stapling av en bit ovanpå den andra undvikes och så att nötning eller sammanpressning av närliggande produkter undvikes. Ett flertal av dessa ställningar 54 laddas pâ en gång i en korgram 56 med öppna sidor, varvid bildas en stekställningsenhet 55, vilken avtagbart kan förenas med en stödenhet 58 för ställningar. Stödenheten 58 för ställningar är rörligt upphängd i för- hållande till öppningen 40 av stektråget l4 och kan manövreras för att styra stekställningsenheten 55 för att förflytta denna från en upphöjd position såsom visas i fig. 3 ovanför öppningen 40 av stektråget, varvid stekställningsenheten 55 kan löstagbart kopplas till stödenheten 58 för ställningar innan tillagningen eller lösgöras från den sammankopplande ingreppningen med stödenheten för ställ- ningar efter avslutad tillagningsperiod, till en position inuti stektråget såsom visas i fig. 4, där matportioner som tidigare satsatSl stekställningarna 54 full- ständigt neddoppas i växtfettet och stekes under en tillagningsperiod.
I fig. l. 3 och 7 är stödenheten 58 för ställningarna försedd med en kanaldel 60, vilken har uppvikta kantdelar som definierar en kanal 62 med öppna ändar.
'Stekställningsenheten 55 är försedd med en fästplatta 64 med kantdelar 66, 68 för ingrepp av motsvarande sidodelar 70, 72 av kanaldelen 60. Syftet med denna upp- ställning är att medge en enkel insättning av stekställningsenheten 55 till förening med stödenheten 58 för ställningar antingen omedelbart innan eller efter avslut- andet av tillagningsperioden. I enlighet med detta arrangemang kan upp till tre stekställningar 54, vardera innehållande matnortioner som tidigare styckats, pane- nns och piace-fatsppä korrekt sätt, satsas i' den öppna kvroramen 56 och lagras i ett kylt utrymme (visas icke) innan stekningen. När krav på ytterligare stekta portioner ställes. kan stekställningsenheten med den vertikala stapeln av tidigare fullmatade stekställningar transporteras till konsolen'l2 med hjälp av ett bärbart, rullande stativ 74. såsom visas i fig. 2.
Hed hänvisning till fig. 2, visas det bärbara, rullande stativet 74, vilket stödje» av ben 74 och vridbara hjul 76. Den fullmatade stekställningsenheten stödjes med hjälp av en flyttbar lastningsplattform 78, vilken är rörligt fästlvid en panelförsedd ram 80 med hjälp av tappar 82 och gångjärnsstavar 84, vilka är förenade med den panelförsedda ramen respektive lastningsplattformen i form av ett saxbygel- arrangemang. Förflyttning av lastningsplattformen 78 frän en övergångsposition såsom “ i .i - jffiëä __... - __.. e l0 l5 40 YQQFVSÉ 08- 8 visas i fig. 2 till en satsningsposition sàsom visas i figfflä begränsas av stopp-A delar 86 vilka ocksa tjänar till att hålla lastningsplattformen i en stabil, upp- lyft position under satsningen eller uttagningen av stekställningsenheten 55.
När lastningsplattformen 78 befinner sig i en upphöjd position, kan stekställnings- enheten 55 satsas direkt i den mottagande kanaldelen 60 av stödenheten 58 för ställningar. Det inre av lastningsplattformen 78 är svagt koniskt för att dirigera den ström av växtfett som droppar av från stekställningsenheten 55 genom en av- tappningsöppning 90 ner i ett mottagande tråg 92 inuti den panelförsedda ramen 80.
Toppen av konsolen l2 innefattar en utdragen del 94, vilket svagt lutar mot stektrâget så att det vegetabiliska stekfett som eventuellt droppar på denna del kommer att rinna ner i stektrâget. Genom att skjuta satsningsplattformen över den lutande toppytan 94, kommer inte vegetabiliskt stekfett_som droppar från den slut- stekta produkten, som-finns i stekställningsenheten, att droppa på golvet under uttagningen. Allt det vegetabiliska stekfettet som droppar från den stekta produkten kommer antingen att rinna av direkt ner i stektrâget då stekställningsenheten hänger ovanför öppningen 40 av stektrångsenheten 14 eller kommer att rinna av direkt på lastningsplattformen 78 och genom avrinningshålet 90 ner i avrinningstråget 92 inuti det bärbara, rullande stativet 73. Detta arrangemang gynnar renlighet och bevarande av växtfettet.
Med hänvisning till fig. l, omfattar den öppna korgramen 56 av stekställnings- enheten 55 företrädesvis en rektangulär öppen bottendel, vilken definieras av vikta metallstavar 96 och öppna sidodelar, vilka sträcker sig utåt från den rektangulära boitenjelen och är placerade sidledes i förhållande till varandra och vilka huvud- sakliqen bildar en triangelform av de vikta metallstavarna 98, lO0. De triangulära siddelarna kan förenas till èn rektangulära bottendelen genom svetsning eller med hjälp av slingor l02 såsom visas i fig. l. Fästplattan 64 är säkrad parallellt i förhållande till den rektangulära bottendelen med hjälp av förskjutna stavdelar l04, 106, l08 och ll0. Samtliga vikta metallstavdelar och förskjutna stavdelar är före- trädcsvis gjorda i rostfritt stål och är företrädesvis punktsvetsade för att vara stabila.
Korgramen 56 med öppna sidor i detta utförandet hyser en stapel av tre stek- ställningar 54 på sa sätt som visas i fig. 2, 3 och 4. Stekställningarna är av kon- ventionell typ med upphöjda trâdsidor ll2, ll4, vilka definierar en mottagande yta som skall innehålla matportioner. Ett ställningslock ll6 är placerat på toppen av den översta stekställningen 54 för att innesluta matportionerna i ställningen och för att förhindra att de flyter iväg under tillagningsperioden. Varje stekställning 54 och locket ll6 omfattar ett par inställningsslingor ll8 vid vardera,änden så att ställningarna bibehâlles i linje med varandra inom korgramen 56 och vilka tjänar att ställa in en ställning på toppen av trâdramen av ställningen under. Detta för- hindra» stokställningarna att förskjutas innan och undan stekperioden. 40 raossos-s 8 Stödenheten 58 för ställningar omfattar en pantografstyranordning 120 i vilken locket 48 och stekställningsenheten 55 är upnhängda. Pantografstyranord- ningen omfattar en lângsträckt stödstav 122, vars ena ände är svängbart kopplad till en ankarp1att~enhet 124 kring en gângjärnstapp 126, vilken är koncentrisk med en fast rotationsaxel 128 såsom visas i fig. 1. Stödstaven 122 omfattar en momentarmsdel 130, vilken är kopplad till en drivningsanordning 132 som gör att stödstaven roterar kring sin fasta axel 128 då stekställningsenheten 55 införes i eller frândrages stektråget 14. Drivanordningen 132 omfattar företrädesvis en skivenhet 134 och en elektrisk motor 136, vilken har en drivaxel 137 kopplad i drivande förhållande till skivan och en kabel 138 virad kring skivan 134 och för- enad med momentarmsdelen 130. Den elektriska motorn 136 är företrädesvis mon- terad på insidan av konsolen 12 med drivaxeln 137 utskjutande genom den bakre panelen såsom visas i fig. 2.
Drivmotorn 136 är företrädesvis kopplad till en tidräkningsmekanism (visas nicke), vilken kan manövreras på avstånd av en operatör för att orsaka att motorn sänker och höjer stekställningsenheten 55 in resp. ut ur stektråget 14. Mikro- kontakter (visas icke) kan införlivas i drivmotorenheten för att begränsa ned- sänkningen av stekställningsenheten 55. Men, den nedåtgående rörelsen av enheten begränsas av lockets 48 ingreppning i omkretsen av stektrâget. Genom att ordna så att drivmotorn 136 manövreras från avstånd, minimeras möjligheten att en operatör inom arbetsområdet omedelbart runtomomkring utsättes för risker, varvid risken för brännskador på grund av stänkning och skvättning av växtfett, då matportioner in- föres i bassängen med het vegetabilisk stekolja, minskas. Efter det att stek- perioden avslutats, kommer tidräkningsmekanismen automatiskt att initiera driv- motorn 136. vilken företrädesvis är omkastningsbar, att dra tillbaka stekställ- ningsenheten 55. Uttagningen och avlastningen av de stekta matprodukterna enligt detta förfarandet fullföljes snarare under loppet av nâgra sekunder än minuter.
A11 produkt avlägsnas huvudsakligen samtidiot då stekställningsenheten lyftes ut och är omedelbart tillgänglig för att serverasefter det att stekställningsenheten placerats pä lastningsplattformen 78 av det bärbara, rullande stativet eller på någon annan arbetsyta. _ _ Drivmotorn 136. vilken kontrollerar höjandet och sänkandet av stekställnings- enheten, är företrädesvis en reversibel motor snarare än en typ av vinkelstängs- motor. Med en reversibel motor, kan exakta övre och undre förflyttningsgränser upp- näs. huvudsakligen utan nagot överskridande. Kabeln 138 är företrädesvis en mång- trädig. flexibel tradkabel av hög styrka. Såsom nämnts tidigare, kan begränsnings- omkopplare kontrollera rotationen av skivan 134, även om kabeln 138 även kan vara försedd med mekaniska stoppar för att styra begränsningsomkopplarna. Skivenheten 134 är innesluton i en hylsa eller ett hölje 140 och är kopplad till en bakre panelyta av konsolen 12. eller sâ kan alternativt höljet 140 vara en fribärande fästanordning, i i 40 9 79086 08- 8 vilken hålles pä plats av drivaxeln 137 av drivmotorn 136. Höljet 140, vilket hyser skivenheten, har företrädesvis en tunn profil och är företrädesvis monterad på den bakre paneldelen av konsolen 12. I enlighet med detta arrangemang tjänar skivenheten 140 som en distansbricka till väggen för att gynna luftcirkulation mellan den bakre panelen av konsolen och kökets vägg.
I fig. l och 4, innefattar pantografstyranordningen 120 en stabiliserings- stäng 142, vilken är placerad huvudsakligen parallellt med och vertikalt,med mellanrumsi förhållande till stödstaven 122. Stabiliseringsstaven 142 är vridbart monterad vid ankarplatsenheten 124 och vid stödenheten 58 för ställningar. Stöd- staven 122 och stabiliseringsstaven 142 hålles vertikalt i förhållande till varandra, med mellanrum, med hjälp av vridplattan 144 och med hjälp av ankar- plattan 124. Ena änden av stabiliseringsstaven 142 är företrädesvis, avtagbart kopplad till ankarplattan 124, varvid stödenheten 58 för ställningar kan höjas och hållas i en upplyft position för att göra öppningen av stektråget 14 lätt- åtkomlig för rengöring såsom visas i fig. 5. För detta ändamålet, innefattar ankarplattenheten 124 en öppen gångjärnsfördjupning 146, i vilken en del av en gangjärnstapp 148 roterar under själva tillagningen. Men under rengöring, är det önskvärt att höja upp locket 48 och pantograf-styranordningen 120 från öppningen av stektrâget för att komma åt att rengöra. Detta fullbordas såsom visas i fig. 5 genom att delen av gângjärnstappen 148 frigöres från den öppna gângjärnsfördjup- ningen 146 och införes i reglat ingrepp med en hakförsedd fördjupning 150, vilken är placerad pa baksidan av ankarplattan 124. locket 48 för stekträget omfattar företrädesvis en gångjärnsförsedd del 152, vilken är vridbart monterad vid huvuddelen av locket med hjälp av en gångjärns- anordning 154. I läge för rengöring, är den gängjärnsförsedda delen 152 tillbaka- vikt sasom visas i fig. 5. Den gângjärnsförsedda delen kan också vara tillbakavikt och ur vägen under satsning och urtagning av stekställningsenheten 55 för att bättre komma till kanaldelen 60. Dessutom kan den gångjärnsförsedda delen 152 av stekträgslocket lämnas i upplyft läge under tillagningen om det inte är önskvärt att kvarhälla ett lager av fuktig ånga över det vegetabiliska stekfettet under tillagningen.
Pantograf-styranordningen 120 har tvâ viktiga funktioner. Först styr den stek- sfïllningsenheteu 55 in i och ut ur stektrâget och stabiliserar rörelsen av stek- stïllningsenheten sa att korgramen 56 och de däri placerade stekställningarna 54 kvarhälles i vertikalt läge då de förflyttas från ett ställe till ett annat. Dess- utom gör pantografanordningen 120 att stekställningsenheten 55 skjuter ut mot opera- tören i upplyft läge, vilket gör det lättare att komma till kanaldelen 60 och där- med underlätta :atsning och urtagning. Stekställningsenheten 55 rör sig vanligtvis i en kurvloimig hona da den bibehålles med en vertikal orientering, varvid den skjuter ut en liten hit över den lutade toppdelen 94. ~ 'w-wiil-š -Lv-:w-...V .... \)pu '§=wu¿mugg.(_ _” wm..V l0 40 790860-8-8 - io Matportionerna som skall stekas placeras i stekštällningärna"54 på länfifligt 'milf sätt och stekställningarna matas in i korgramen 56 med öppna sidor i en stapel- iuppsättning så att samtliga matportioner nedsänkes i det vegetabiliska stekfettet, huvudsakligen samtidigt. Matportionerna förhindras från att flyta bort av tråd- bottnarna av varje stekställning och av tråddelen av locket ll6. Matprodukterna kvarhâlles i separata, vertikala,med mellanrum, placerade lager, då de inneslutes i den vertikala stapeln av stekställningar. I en konventionell stekställning med måtten 33 cm x 45,7 cm, kan ca 2 st kycklingar (16-l8 bitar) hysas i varje ställ- ning. Således är det möjligt att tillaga ca 6 st kycklingar (upp till 54 delar) på en gång, då en staplad uppsättning av tre stekställningar utnyttjas, eller ca 50 X flera matportioner än som kan hysas med hjälp av konventionella stektrågs- arrangemang, samtidigt som mängden vegetabiliskt stekfett som krävs är lika stort eller något mindre än den mängd som krävs vid konventionella stektrågsarrangemang.
Med en minskning av stektrågets tvärsnittsyta, kan själva konsolen göras mindre, varvid kräves betydligt mindre golvytrymme för tillagning av samma mängd mat- portioner pâ samma tid. Då nödvändigt golvutrymme minskas, minskas också i mot- svarande utsträckning den erforderliga rumsventilationen. Den yta av växtfettet som utsättes för inverkan av atmosfären minskas också, varvid luftning minskas och växtfettets livslängd förlänges. Då samtliga matportioner kan satsas i det vege- tabiliska stekfettet huvudsakligen samtidigt,med endast några sekunders arbete i stället för en neriod av 90 sek. till 2 min., vilket krävs av konventionella an- ordningar, kan stektiden för varje del mycket nära kontrolleras, vilket därmed Förbättrar den totala kvaliteten av matportionerna och reducerar mängden matpariíklar och brödsmulor som inneslutes i växtfettet. Då betydligt flera mat- portioner kan tillagas med relativt kortare tillagningsintervall, kan betjäningen snahba.e svara mot efterfrågan under perioder av toppbelastning.
Således är det uppenbart att uppfinningen ger betydande fördelar framför kon- ventionella stektrågsarrangemang och är konstruerad för att snabba upp stekningen av mat í bulkmängder, som t.ex. kyckling, fisk, kotletter och potatis. Stekappara- ten enligt föreliggande uppfinning kräver ett minimum av golvyta, producerar en- hetligt stekta produkter av hög kvalitet oberoende av om stektråget är fullastat eller inte. minimerar energiförbrukningen, underlättar snabb inre och yttre rening av nt';~tninge~ och bidrar därmed med en maximalt bekymmersfri tillvaro. Dessutom innebär hela systemet en förbättrad metod att behandla mat i bulkmängd, varvid ut- bytet ökas, kraven pä betydande träning av operatörerna minskar, arbetet för opera- tören minskas och produktkvaliteten förbättras. Vidare bevaras och förlängas den an- vändbara livsdelen av växtfettet, vilket representerar en betydande del av den totala prodnkiionskostnaden för den stekta produkten. Slutligen ges dessa fördelar av appa- raten enligt uppfinningen, vilken också förbättrar säkerheten för operatören genom att minska rislnn För brännskador på grund av skvättning,eller stänkning y 'CI-å QÜzl-Lfiqâ

Claims (8)

    l0 l5 20 25 30 35 40 11 791036 08- 8 PATENTKRÅV
  1. l. Apparat för stekning av livsmedelsprodukter omfattande en konsol (l2); ett stektråg (14) som är monterat på konsolen och har en uppåt öppen mynning (40) för mottagning av livsmedelsportioner; en stekställningsanordning (56); och en bäranordning (58), som har en kopplingsanordning (60, 64) för koppling till stekställningsanordningen och som är rörligt anordnad mellan en övre posi- tion ovanför stektråget, där stekställningsanordningen kan kopplas till eller frigöras från bäranordningen, och en nedre position, där stekställningsanord- ningen är nedsänkt i stektrâget för stekning av livsmedelsportionerna belägna därpå; en styranordning i form av en långsträckt bärstav (122) med ett första ändparti svängbart förbundet med konsolen omkring en fast rotationsaxel (l26) och ett andra ändparti förbundet med bäranordningen (58), och en drivanordning (l36) kopplad till bärstaven (122) för att bringa bärstaven att rotera omkring den fasta axeln (126) i ett vertikalplan, k ä n n e t e c k n a d av att stek- ställningsanordningen (56) innefattar en anordning för att bibehålla livsmedels- portionerna i separata, vertikalt ovanför varandra anordnade lager.
  2. 2. Apparat enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att bibehålla livsmedelsportionerna i separata, vertikalt ovanför varandra an- ordnade lager utgöres av ett flertal separata stekställningar (54) som vardera har övre och nedre galler (ll2, ll4, ll6) för att placera livsmedelsportionerna i ett horisontellt lager och en korganordning (96, 98, lO0) för att uppbära en vertikal stapel av stekställningar.
  3. 3. Apparat enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av ett lock (48) för stektråget, som är uppburet av bäranordningen (58) för att partiellt täta den öppna mynningen av stektråget när stekställningsanordningen är helt nedsänkt i stektråget, varvid locket för stektråget bildar en termisk barriär och upprätthåller ett lager av ånga över den stekolja som är belägen i stek- tråget när livsmedelsportionerna stekes för att förhindra snabb frigöring av värme och ånga till atmosfären, varjämte locket för stektråget innefattar ett huvudkroppsparti och ett parti som är svängbart förbundet med huvudkroppspartiet och som kan roteras till en position, som överlappar huvudkroppspartiet för att öka tillgången till bäranordningen under kopplingen därtill av stekställnings- anordningen.
  4. 4. Apparat enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att bärstaven innefattar ett momentarmsparti som utskjuter från nämnda fasta axel och att drivanordningen innefattar en skiva, en elektrisk motor som är drivande kopplad till skivan, och en kabel, som har ett första ändparti lindat omkring skivan och ett andra ändparti fäst vid momentarmspartiet.
  5. 5. Apparat enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av en stabiliseringsstav belägen huvudsakligen parallellt med och vertikalt ovanför bärstaven, varvid stabiliseringsstaven har ett första ändparti, som är svängbart kr nv-u ä* wwqun-fflflïJfl, I _ n.. ,.....“...'-'-....... L ;-_»--« .se ...___-p- ç.._..___._..._ ä. 10 15 20 25 30 7908608- 8 - 12 kopplat till konsolen och ett andra ändparti, som är svängbart köpplat'tilT bär- anordningen.
  6. 6. Apparat enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att bärstaven innefattar ett basparti, som är svängbart kopplat till konsolen och ett förlängt armparti, som har ett första ändparti svängbart kopplat till baspartiet och ett andra änd- parti svängbart kopplat till bäranordningen, och att den första änden av stabili- seringsstaven är frigörbart kopplad till den fasta rotationsaxeln på konsolen samt att konsolen innefattar en stoppanordning för att begränsa rotationen av bärstavens basparti, varigenom bäranordningen och bärstavens förlängda arm kan höjas och upp- bäras i en övre position ovanför stektråget för att tillåta rengöring därav genom att stabiliseringsstavens första ände frigöres från sin fasta rotationsaxel och anbringas på en ny position på konsolen, som motsvarar den önskade rengöringsposi- tionen.
  7. 7. Apparat enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att stekställningsanordningen är frigörbar från bäranordningen genom horisontell rörelse av stekanordningen; och att stekställningsanordningen innefattar ett fler- tal stekställningar, som vardera är separerbara från varandra, varvid varje stek- ställning innefattar övre och nedre galler samt en anordning för att hålla gallren på avstånd från varandra för att upptaga endast ett lager livsmedelsportioner, varvid korganordningen uppbär ett flertal vertikalt staplade stekställningar och korganordningen är frigörbart uppburen av bäranordningen;och en vagnanordning för att transportera en stekställningsanordning, varvid vagnanordningen innefattar en sekundär bäranordning, som är rörlig från en transportposition på vagnen till en utskjuten position i vilken den andra bäranordningen befinner sig intill bottnen av bäranordningen när denna befinner sig i sin upphöjda position så att stekställ- ningsanordningen när den frigöres från förstnämnda bäranordning kan förflyttas till och uppbäras av den andra bäranordningen.
  8. 8. Apparat enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att den andra bäran- ordningen innefattar en anordning för att uppfånga stekolja som droppar från livs- medelsportionerna i stekställningsanordningen när denna förflyttas till och upp- bäres av den andra bäranordningen. :POOR
SE7908608A 1978-10-23 1979-10-17 Apparat for stekning av livsmedelsprodukter SE437606B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/953,910 US4287818A (en) 1978-10-23 1978-10-23 Automatic fryer for breaded products

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7908608L SE7908608L (sv) 1980-04-24
SE437606B true SE437606B (sv) 1985-03-11

Family

ID=25494709

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7908608A SE437606B (sv) 1978-10-23 1979-10-17 Apparat for stekning av livsmedelsprodukter

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4287818A (sv)
JP (1) JPS5591325A (sv)
AU (1) AU522446B2 (sv)
CA (1) CA1123218A (sv)
DE (1) DE2942539A1 (sv)
FR (1) FR2439574A1 (sv)
GB (1) GB2035546B (sv)
SE (1) SE437606B (sv)
ZA (1) ZA795583B (sv)

Families Citing this family (33)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3221433A1 (de) * 1982-06-07 1983-12-08 Robert Krups Stiftung & Co KG, 5650 Solingen Elektrisches fritiergeraet
JPS6240252A (ja) * 1985-08-19 1987-02-21 Sakuma Kenji フライ食品の製造方法および装置
FR2626741B1 (fr) * 1988-02-04 1991-07-26 Grandi Rene Dispositif de cuisson et de refroidissement a secteur de cuissons multiples avec introductions et evacuations autonomes et automatisees
US4930408A (en) * 1988-12-13 1990-06-05 Henny Penny Corporation Large capacity pressure cooker
US5097752A (en) * 1991-08-23 1992-03-24 Kung Kuo Lang Timing ascending apparatus for a frying machine
US5263406A (en) * 1993-03-02 1993-11-23 Chiu Yao Jui Vacuum type food frying apparatus
FR2705878B1 (fr) * 1993-06-03 1995-07-13 Seb Sa Couvercle pour récipient culinaire à ouverture réglable et récipient culinaire équipé d'un tel couvercle.
US5394790A (en) * 1994-08-15 1995-03-07 Smith; J. Hudson P. Apparatus for preparing and packaging potato chips
GB9608096D0 (en) * 1996-04-19 1996-06-26 Morris Jonathan E Cooking apparatus
USD409440S (en) * 1997-03-25 1999-05-11 Henny Penny Corporation Fryer tray carrier
USD418366S (en) * 1997-03-25 2000-01-04 Henny Penny Corporation Fryer lifting lid
US5921172A (en) 1998-03-16 1999-07-13 Kiczko; Wladyslaw Cooking apparatus with adjustable walls
US5974955A (en) * 1998-03-25 1999-11-02 Henny Penny Corporation Lifting lid assembly for fryer
US6009795A (en) * 1998-05-01 2000-01-04 Henny Penny Corporation Motorized assist device for raising and lowering fryer lid
ZA995855B (en) * 1998-09-14 2000-04-04 Henny Penny Corp Horizontal stabilizing system for fryer lifting lid.
US6085640A (en) * 1999-11-01 2000-07-11 Henny Penny Corporation Carrier for deep fat fryer
US6182305B1 (en) * 1999-03-30 2001-02-06 Kohler Co. Cooking sink with cutting board
USD434593S (en) * 1999-12-08 2000-12-05 Henny Penny Corporation Four-head gas fryer
USD433267S (en) * 1999-12-08 2000-11-07 Henny Penny Corporation Four-head electric fryer
WO2002098266A1 (fr) * 2001-05-31 2002-12-12 The Nisshin Oillio, Ltd. Procede de friture et ustensile a frire
JP2008119496A (ja) * 2001-05-31 2008-05-29 Nisshin Oillio Group Ltd フライ調理品の製造方法およびフライ調理器
CN100389711C (zh) * 2001-05-31 2008-05-28 日清奥利友集团株式会社 油炸食品的制作方法以及油炸器具
US7134385B1 (en) * 2002-05-01 2006-11-14 The Broaster Company Cooking apparatus and methods
US20040060456A1 (en) * 2002-09-26 2004-04-01 Chung Jing-Yau Multi-level batch fryer for alternative wok cooking
US6588325B1 (en) * 2002-10-31 2003-07-08 Pitco Frialator, Inc. Deep fat fryer lifting assembly
EP1824364A4 (en) * 2004-12-17 2008-08-13 Frymaster Corp L L C MULTI-TYPE FRYERS INTEGRATED IN MONOBLOC FURNITURE
SG147333A1 (en) * 2007-04-19 2008-11-28 Stamfles Internat Pte Ltd Apparatus and method for poaching whole carcass of fowl
US8430088B1 (en) * 2010-09-23 2013-04-30 Richard Gallaher Rotating grill top accessory
EP3091292B1 (en) * 2015-05-07 2018-07-11 Electrolux Appliances Aktiebolag Cooking appliance for receiving at least one cooking vessel
CN105557789B (zh) * 2016-02-22 2017-11-03 郭婷婷 一种糖糕油炸设备
CZ2017805A3 (cs) * 2017-12-14 2019-01-30 JIPA CZ s.r.o. Zařízení pro tepelnou přípravu potravin
CN108669111B (zh) * 2018-06-11 2020-11-24 聊城市孚德食品有限公司 一种食品加工用的油炸装置
CN112471185B (zh) * 2020-12-14 2022-08-19 义乌市巨界机械设备有限公司 一种可翻面的往复式防粘炸鱼机

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1277158A (en) * 1915-12-27 1918-08-27 John D Wall Timed egg-boiler.
US3364845A (en) * 1966-07-11 1968-01-23 Robert G. Wilson Deep fat pressure cooker
US3635722A (en) * 1967-01-09 1972-01-18 George A Moore Method of pressure cooking foods
FR2050900A5 (en) * 1969-06-27 1971-04-02 Kentucky Fried Chicken Pressure cooker for roasting chickens
US3431834A (en) * 1967-08-31 1969-03-11 Kentucky Fried Chicken Co Apparatus for cooking
US3430553A (en) * 1968-02-16 1969-03-04 Carmelo V Di Pietro Deep fat fryer
US3563158A (en) * 1969-04-28 1971-02-16 Cheftron Inc Pressure cooking apparatus
US3797377A (en) * 1972-05-18 1974-03-19 South Bend Range Corp Tiltable cooking pan
US3964378A (en) * 1974-03-22 1976-06-22 The Frymaster Corporation Tilting frypan with drain system
US3958503A (en) * 1974-05-03 1976-05-25 The Frymaster Corporation Spaghetti cooking system
US4031820A (en) * 1976-02-13 1977-06-28 Reed & Associates, Inc. Automatic lifting and lowering mechanism for deep fryers
US4064796A (en) * 1976-08-02 1977-12-27 Jones John R Cooking apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
ZA795583B (en) 1980-09-24
FR2439574B1 (sv) 1983-08-26
US4287818A (en) 1981-09-08
AU5182379A (en) 1980-05-01
DE2942539A1 (de) 1980-04-30
JPS5591325A (en) 1980-07-10
GB2035546B (en) 1983-05-11
AU522446B2 (en) 1982-06-03
GB2035546A (en) 1980-06-18
SE7908608L (sv) 1980-04-24
CA1123218A (en) 1982-05-11
FR2439574A1 (fr) 1980-05-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE437606B (sv) Apparat for stekning av livsmedelsprodukter
US4852471A (en) Semiautomatic frying machine and air filter apparatus therefor
US10064424B2 (en) Food movement and control within a container for food preparation
US4930408A (en) Large capacity pressure cooker
US8943953B2 (en) Frying apparatus and method
US5469778A (en) Fryer basket lift
KR101698180B1 (ko) 화력조절이 가능한 바베큐그릴
US5921172A (en) Cooking apparatus with adjustable walls
US4773316A (en) Method of frying food and apparatus for the practice thereof
CN104622318B (zh) 一种正反旋转升降自动定位烧烤炉
US4787301A (en) Deep fat cooking apparatus and method
JP2007325864A (ja) 油揚げ装置及び油揚げ調理方法
KR20120006155U (ko) 전기 튀김기
HRP20000556A2 (en) Process and corresponding machines for the preparation of ready-cooked and semi-cooked dishes
US3483813A (en) Muffin grill apparatus
US4883508A (en) Semiautomatic frying machine and air filter apparatus therefor
US2833906A (en) Food warmer
US2156214A (en) Rack for rectangular roasters
JP7054915B2 (ja) 調理装置
US3483815A (en) Food fryer
WO1997003596A2 (en) Improvements in and relating to cooking apparatuses
US20230175701A1 (en) Oven integrated with functions of frying, roasting and smoking
CN217852535U (zh) 一种自动烧烤装置
JP2001231690A (ja) 揚げ物用調理器及び揚げ物用調理システム
EP4316315A1 (en) Automatic cooker