SE427964B - Forfarande for flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat - Google Patents

Forfarande for flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat

Info

Publication number
SE427964B
SE427964B SE8008746A SE8008746A SE427964B SE 427964 B SE427964 B SE 427964B SE 8008746 A SE8008746 A SE 8008746A SE 8008746 A SE8008746 A SE 8008746A SE 427964 B SE427964 B SE 427964B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
refractory material
jet
flame
fuel
oxygen
Prior art date
Application number
SE8008746A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8008746L (sv
Inventor
V V Antonov
J I Bat
E I Gamalei
F E Dolzhenkov
S A Donskoi
V A Kulichenko
O I Tischenko
E D Shtepa
V M Chernonenko
Original Assignee
Do Nii Chernoj Metallurgii
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Do Nii Chernoj Metallurgii filed Critical Do Nii Chernoj Metallurgii
Publication of SE8008746L publication Critical patent/SE8008746L/sv
Publication of SE427964B publication Critical patent/SE427964B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D1/00Casings; Linings; Walls; Roofs
    • F27D1/16Making or repairing linings increasing the durability of linings or breaking away linings
    • F27D1/1636Repairing linings by projecting or spraying refractory materials on the lining
    • F27D1/1642Repairing linings by projecting or spraying refractory materials on the lining using a gunning apparatus
    • F27D1/1647Repairing linings by projecting or spraying refractory materials on the lining using a gunning apparatus the projected materials being partly melted, e.g. by exothermic reactions of metals (Al, Si) with oxygen
    • F27D1/1652Flame guniting; Use of a fuel
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D1/00Casings; Linings; Walls; Roofs
    • F27D1/16Making or repairing linings increasing the durability of linings or breaking away linings
    • F27D1/1636Repairing linings by projecting or spraying refractory materials on the lining
    • F27D1/1642Repairing linings by projecting or spraying refractory materials on the lining using a gunning apparatus
    • F27D1/1647Repairing linings by projecting or spraying refractory materials on the lining using a gunning apparatus the projected materials being partly melted, e.g. by exothermic reactions of metals (Al, Si) with oxygen
    • F27D1/1652Flame guniting; Use of a fuel
    • F27D2001/1657Solid fuel

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Furnace Housings, Linings, Walls, And Ceilings (AREA)
  • Coating By Spraying Or Casting (AREA)
  • Ceramic Products (AREA)
  • Fluidized-Bed Combustion And Resonant Combustion (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)
  • Application Of Or Painting With Fluid Materials (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)

Description

l0 15 20 25 30 35 80087 46- 3 2 till övergångstemperatur för partiklarna till visköst tillstånd och dels partiklarna av eldfast material i ett sådant tillstånd påföres infodringens yta.
Förfaranden och en anordning för flamtorkrevetering av infodringen hos konvertrar i horisontellt läge är kända.
Ett av dessa kända förfarandençnundar sig på att ett eld- fast material och bränsle tillföres tillsammans i pulver- form (jämför exempelvis den västtyska patentskriften 2 200 667), varvid strålar, vilka innehåller det eldfasta materialet, bränsle och syrgas, är riktade tangentiellt mot konverterinfodringens yta.
När flamman tangentiellt tillföres infodringens yta, får emellertid beläggningen förhållandevis låg hâllfast- het samtidigt som en avsevärd mängd eldfast material i dammform avgår tillsammans med de utströmmande förbrän- ningsprodukterna beroende på att dels bränslet inte för- brännes på tillfredsställande sätt, dels att en zon med lågt tryck bildas i en centrumdel av den roterande damm- haltiga gasströmmen och dels att en del av det eldfasta materialet suges in i denna zon tillsammans med gaserna.
När flamman tillföres tangentiellt, är avståndet mellan munstyckenas utloppsändytor och infodringens yta inte tillräckligt för att genomföra bränslets förbränningsför- lopp, vilket inte fullbordas innan flamman träffar in- fodringens yta, varför det eldfasta materialet inte upp- värmes till övergångstemperaturen för detta material till visköst tillstånd. I beläggningen hamnar därför partiklar av eldfast material, som sintras dåligt med huvudinfod- ringen och med varandra. Den del av det eldfasta materia- let, som inte uppvärmts av flamman i tillräcklig grad innan flamman träffar infodringen, binds inte vid infod- ringens yta och avgår tillsammans med förbränningsproduk- ' têrnâ.
Ett förfarande för flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat är vidare känt, vilket är ba- serat pâ att en blandning av eldfast material, bränsle och syrgas tillföres vinkelrätt eller i en viss vinkel 10' 15 20 25 30 35 sooe74e-a 3 mot den yta av infodringen, som skall flamtorkreveteras.
Vid ett sådant torkreveteringsförfarande mjukgöres det eldfasta materialet i högtemperaturflamman, samtidigt som i det eldfasta materialet och bränslet förekommande föro- reningsämnen smälter under bildande av en flytande fas och väter eldfasta materialpartiklar i flamman samt ytan av det parti av infodringen, som skall lagas (flamtork- reveteras), varvid dessa partiklar i en vinkel av i det närmaste 90° drives in i infodringens yta, vilket resul- terar i att det eldfasta materialet bindes effektivt vid infodringen.
En prototyp, som vad avser den tekniska tanken och den uppnåbara effekten i det närmaste liknar förfarandet enligt föreliggande uppfinning, är ett förfarande för flamtorkrevetering, vid vilket en bränsle och eldfast material innehållande stråle och en syrgas innehållande stråle tillföres vinkelrätt mot infodringens yta. Detta kända förfarande för flamtorkrevetering genomföras medelst en forma (en s k torkreveteringsforma), som är försedd med kanaler för individuell tillförsel av komprimerad syrgas och en pulverformig blandning av eldfast material och bränsle till var sitt av de utefter formans vägg anordnade mynstyckena.
Blandningen av eldfast material och bränsle tillföres genom ett centrummunstycke, medan syrgas inmatas genom en ringformad kanal mellan munstyckena. Blandningen består av 20-30 viktprocent bränsle och 70-80 viktprocent magne- sit (jämför exempelvis tidskriften "Metallurg", Moskva, Förlag "Metallurgija", 1977, nr 12, s. 25-26).
Detta kända förfarande säkerställer emellertid inte att alla partiklar av eldfast material uppvärmes likfor- migt i flamman och att de drives in i infodringens yta med lika hastigheter till följd av att dels bränsleför- bränningszonen sprider sig utefter flamman, att dels den av två faser bestående, axiellt symmetriska strålen av bränsle och eldfast material inte blandas tämligen inten- sivt med den ringformade syrgasstrâlen och att dels s k 10 15 20 25 30 35 anas746-3 4 koncentrations- och temperaturfält inte är likformigal över flammans tvärsnitt. Vid s k direktströmstillförsel av dels blandningen av bränsle och eldfast material, i form av en av två faser bestående centrumstråle, och dels syrgas, i form av en ringformad stråle, är koncentrationen av bränsle och eldfast material i mittpartiet av flammans tvärsnitt högre än i det perifera ringformade partiet, samtidigt som syrgaskoncentrationen däremot är högre i det perifera partiet av flammans tvärsnitt och är lägre i flammans mittparti. Bränsleförbränningsförloppen full- bordas inte inom gränserna för flammans raka parti innan flamman träffat infodringen, varför den del av det eld- fasta materialet, som befinner sig inom gränserna för flam- mans raka parti, inte uppvärmes till övergångstempera- turen för det eldfasta materialet till visköst tillstånd och avgår i dammform tillsammans med de utströmmande för- bränningsprodukterna. Den beläggning, som bildas vid in- fodringens yta, uppvisar låg hâllfasthet, eftersom otill- räckligt uppvärmda partiklar av eldfast material införes i beläggningen, vilka partiklar sintras dåligt med varand- ra och med huvudinfodringen samt minskar sammanbindnings- krafterna mellan korn i beläggningen. När blandningen av bränsle och eldfast material samt syrgas tillföres i form av parallella strålar, är mängden eldfast, på infodringen påfört material högst 60-70% av den tillförda mängden eldfastgmaterial.
Uppfinningstanke Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett sådant förfarande för flamtorkrevete- ring av infodringen hos metallurgiska aggregat, som gör det möjligt att förbättra kvaliteten av den beläggning, som skall påföras, och följaktligen öka livslängden hos infodringen hos metallurgiska aggregat samt utnyttjnings- graden för det eldfasta materialet, vilket minskar den mängd eldfast material, som åtgår för torkreveteringen. 10 15 20 25 30 35 8008746-3 5 Detta uppnås enligt föreliggande uppfinning medelst ett förfarande för flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat, vid vilket förfarande man bildar en axiell symmetrisk centralstrâle av en, av transportluft buren blandning av partiklar av eldfast material och bräns- le samt en omslutande, av ett flertal i en cirkel i ett normalplan till centralstrålens axel anordnade munstycken âstadkommen rörformad syrgasstrâle, som är koncentrisk med strålen av eldfast material och bränsle, varvid man uppvärmer och smälter det eldfasta materialet i en tem- peraturflamma och påför partiklar av eldfast material på infodringens yta, varvid man enligt uppfinningen utfor- mar syrgasstrålen som en avsmalnande, kring sin axel ro- terande stråle genom att anordna syrgasmunstyckena med en sådan vinkel mot nämnda normalplan att syrgasstrålens ut- gângshastighet uppvisar dels en komponent i centralstrå- lens riktning och dels en till nämnda cirkel tangentiell komponent,Varvid man väljer förhållandet mellan å ena si- dan en s k vridimpuls för syrgasstrålen och å andra sidan en impuls för strålen av eldfast material och bränsle till att ligga mellan 0,3 och 3.
Vid förfarandet enligt uppfinningen blandas bränsle, eldfast material och syrgas intensivt genom syrgasstrå- lens rotationsrörelse, varvid bränslet förbrännes i ett område med begränsade dimensioner i den omedelbara när- heten av munstyckenas utloppstvärsnitt och det eldfasta materialet uppvärmes snabbt till övergångstemperaturen för detsamma till visköst tillstånd och indrives med önskad hastighet i infodringens ytskikt.
Ett dylikt förfarande för flamtorkrevetering av in- fodringen hos metallurgiska aggregat gör det möjligt att i hög grad förbättra beläggningens kvalitet, eftersom det bidrar till att dels åstadkomma de önskade värmeför- hållandena vid påförande och sintring av beläggningen, dels utjämna koncentrations- och temperaturfälten i flam- mans tvärsnitt och dels öka utnyttjningsgraden för det eldfasta materialet genom att detta effektivare drives 10 15 20 25 30 35 8-0-08746-3 6 in i beläggningen, vilket beror på att partiklar av eld- fast material uppvärmes snabbare och mer likformigt i flamman samt på att dessa partiklar indrives i belägg- ningen med den önskade, för alla partiklar i det närmaste lika höga hastigheten. Genom att flamman bringas att ro- tera kring sin axel ökar flammans s k spridningsvinkel, samtidigt som hastighets-, temperatur- och koncentrations- fälten i flammans tvärsnitt utjämnas. Flamman blir "mil- dare" och mer spridningsbar. Den medelst den roterande 'flamman påförda beläggningen utgöres av ett hållfast skikt, som sintras hållfast med huvudinfodringen. 7 Användningen av det enligt uppfinningen föreslagna förfarandet för flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat ger en avsevärd effekt, bl a bi- drager den till att med 20-25% förbättra beläggningens kvalitet och att med 20% minska förbrukningen av eldfast material jämfört med det kända förfarande, vid vilket bränsle och eldfast material tillföres i form av parallel- la strålar.
Kort beskrivning av ritningen Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritning, på vilken fig l visar ett tvärsnitt genom en torkreveteringsforma, sett i ett plan mot ett mun- styckes centrymaxel och fig 2 visar ett tvärsnitt genom ett munstycke, sett i ett plan i II-II fig 1.
Föredragen uföringsform av uppfinningen Förfarandet enligt uppfinningen kan genomföras medelst exempelvis en forma som visas på ritningen. I fig l visas ett tvärsnitt genom forman, sett i ett plan mot munstyckets centrumaxel, medan fig 2 visar ett tvärsnitt genom mun- styckena, sett i ett plan II-II i fig 1. Forman består av dels ett centrumrör l, som är avsett för tillförsel av en blandning av bränsle och eldfast material, dels ett rör 2, varvid en ringformad kanal mellan röret 2 och röret l är av- 10 15 20 25 30 35 80087 46- 3 7 sedd för syrgastillförsel, dels rör 3 och 4, vilka är anordnade att bilda ringformade kanaler för tillförsel och bortförande av kylvatten, dels en cylindrisk hylsa 5, som fungerar som anordning för rotering av syrgasströmmen, dels ett centrummunstycke 6 för tillförsel av blandningen av bränsle och eldfast material och dels ett avsmalnande munstycke 7 för syrgastillförsel.
Centrummunstyckets 6 utloppsände är anordnad inuti munstycket 7 för syrgastillförsel. För att bringa syrgas- strömmen att utföra en rotationsrörelse är hylsañs 5 (fig 2) vägg försedd med spaltformade öppningar 8 (fig 2), vilka är inriktade tangentiellt mot centrummunstyckets 6 cylindriska yta. Anordningen för rotering av syrgasström- men kan i princip vara av annan typ exempelvis utgöras av en anordning med i en bestämd vinkel instäfldaskovlar e dyl.
Blandningen av bränsle med eldfast material tillföres genom centrumröret l, varvid den fasta fasen transporteras medelst tryckluft. Syrgas tillföres genom den ringformade kanalen mellan rören l och 2. Blandningen av bränsle och eldfast material strömmar ut genom det cylindriska centrum- munstycket 6. Syrgas strömmar genom de spaltformade öpp- ningarna 8 in i utrymmet mellan munstyckena 5 och 6, sam- tidigt som den bringas att utföra en rotationsrörelse kring centrummunstycket 6 och en längsgående rörelse utef- ter centrummunstycket 6. Den i riktning mot utloppstvär- snittet strömmande och kring centrumaxeln roterande syr- gasströmmen är riktad tangentiellt mot en basdel av den av två faser bestående centrumstrålen av eldfast material och bränsle.
Efter centrummunstyckets utloppsändyta bringas den roterande syrgasströmmen att samverka med den av två faser bestående strålen av bränsle och eldfast material, vari- genom denna stråle bringas att rotera. I utrymmet mellan munstyckenas ändytor sker en intensiv förberedande bland- ning av syrgas, bränsle och eldfast material genom att strömmarna roterar samt genom att syrgasströmmen införes 10 15 20 25 30 35 8008746-3 8 i den av två faser bestående strålen på grund av att ka- nalen för syrgastillförsel är avsmalnande i-riktning mot utloppstvärsnittet. Avsmalnandet av syrgasstrålen erford- ras dessutom för att förhindra att syrgas från strâlens perifera delar sprider sig åt olika håll under inverkan av centrifugalkraften. Den s k avsmalningsvinkeln är 10-20°.
En fin blandning av beståndsdelarna sker efter avslutad utströmning av strålarna ur munstyckena. Högtemperaturga- ser suges ur aggregatets arbetsrum in i strålarna, varvid bränsle antändés i den omedelbara närheten av utströmnings- planet. Flamman blir avsevärt kortare än i det fall, när beståndsdelarna strömmar ut i form av parallella strålar, varvid förbränningszonens längd blir kortare och värme- avgivningen per volymenhet ökar, varigenom partiklarna av eldfast material uppvärmes snabbare. Flammans rotations- rörelse bidrar till att utjämna hastighets-, temperatur- och koncentrationsfälten över flammans tvärsnitt. När par- tiklarna av eldfast material drives in i beläggningen, har de i det närmaste lika temperatur samt lika hastighet, vilket ökar indrivningsgraden för det eldfasta materialet i beläggningen tillsammans med de avgående förbrännings- produkterna, Den roterande flamman, som träffar infodringens yta, är mildare jämfört med den medelst det kända förfaran- det alstrade flamman.
Uppfinningen belyses närmare nedan medelst följande utföringsexempel.
Exempel l Man önskar torkrevetera en konverter med en kapacitet av 300 t. V Konverterns innerdiameter är 6,8 m. Infodringen är framställd av harts och magnesit.
Torkreveteringen genomföres medelst en massa som innehåller 25 viktprocent koks och 75 viktprocent magne- sit. Massans partikelstorlek är högst 0,1 mm. Blandningen av finmald koks och magnesit transporteras medelst tryck- luft, medan luftförbrukningen för pneumatisk transport 10 l5 20 25 30 35 8-0008746-3 9 är 2 m3 per 100 kg massa. Under torkreveteringens begyn- nelsefas har infodringens insida en temperatur av l300°C.
Innan torkreveteringen påbörjas, tillföres vatten för kylning av forman, varefter forman införes i konver- tern. Torkreveteringen genomföras i riktning från kon- verterns centrum genom vridning av forman kring längd- axeln, varvid flamman riktas vinkelrätt mot infodringens yta. Torkreveteringen sker medelst den på förfarandet enligt uppfinningen baserade forman. Forman innefattar 12 par munstycken. Blandningen av bränsle och eldfast material tillföres genom centrummunstyckena, medan syr- gas i form av en kring munstyckenas centrumaxel rote- rande ström tillföres genom den ringformade kanalen mel- lan munstyckena. Syrgasströmmen strömmar ut ur öppningar- na 8 ( fig 2) i en vinkel av 80° mot ett mot munstyckets centrumaxel vinkelrätt plan.
Förbrukningen av blandningen av eldfast material och bränsle är 500 kg/min.
Syrgasförbrukningen är 220 m3/min.
Syrgasutströmningshastiqheten är 300 m/s.
Utströmningshastigheten hos blandningen av eldfast material och bränsle är 35 m/s.
En s k begynnelsevridimpuls för syrgasstrålen är i detta fall lika med 25 kp.m/s och begynnelsevridimpul- sen för strålen av eldfast material och bränsle är 32 kp.m/s. Förhållandet mellan vridimpulsen för syrgas- strålen och impulsen för den av tvâ faser bestående cent- rumstrâlen är 0,78:l.
Förbränningszonen får kortare längd och flammans spridningsvinkel är större än i det fall, när direkt- strömsflamma används. Partiklarna av eldfast material hin- ner uppvärmas till övergångstemperaturen för desamma till visköst tillstånd inom gränserna för flammans raka parti innan flamman bringas i kontakt med infodringen. De lik- formigt uppvärmda partiklarna av eldfast material indri- ves effektivare i beläggningen, samtidigt som de håll- bart sintras med varandra och med huvudinfodringen.
Beständigheten hos den beläggning med lika tjocklek, som 10 15 20 25 30 35 8008746- 3 10 påförts på ytan av konverterns cylindriska del, ökar från fyra till fem smältsatser, vilket med andra ord innebär att beläggningens kvalitet blir 20% högre. I be- läggningen införes högst 90% magnesit, dvs i det närmaste 20% större än i det fall, när det kända förfarandet använ- des. Torkreveteringen upphör efter påförandet av ett skikt med erforderlig tjocklek. En enda torkreveteringsoperation för den cylindriska delen av konvertern med en kapacitet av 300 t tar i praktiken 3-5 min.
Exempel 2 Man önskar laga ytan av en konisk del av en konverter med en kapacitet av 300 t.
Konverterns halsdel har en diamteter av 4,1 m.
Torkreveteringen av infodringen hos konverterns ko- niska del karakteriseras av att avståndet mellan formans centrumaxel och infodringens yta i den koniska delen avtar från 3,4 m till 2,05 m, varför man måste minska förbrän- ningszonens längd för att partiklar av eldfast material skall kunna uppvärmas till övergångstemperaturen för det- ta till visköst tillstånd inom gränserna för flammans raka del innan flamman bringas i kontakt med infodringen- Torkreveteringen åstadkommes medelst samma forma vid samma förbrukning av respektive beståndsdelar som anges i exem- pel 1. För att effektivare rotera den av två faser beståen- de centrumstrålen och intensivare blanda beståndsdelarna med varandra minskar man emellertid impulsen för den av två fa- ser bestående strålen utan att ändra förbrukningen av eld- fast material och bränsle, för vilket ändamål man minskar tryckluftförbrukningen för transport av den fasta fasen från 10 m3/min till 5 m3/min. Massflödet av blandningen förblir oförändrad, medan utströmningshastigïeten i det närmaste halveras, varvid impulsen för den av två faser bestående centrumstrålen även halveras och utgör 16 kpJm/s.
Syrgasstrâlens parametrar ändras inte, medan förhållandet mellan vridimpulsen för syrgasstrâlen och impulsen för den av tvâ faser bestående centrumstrålen är l,56:l. Den med 10 15 20 25 30 8008746-3 ll lägre hastighet utströmmande tvåfasstrålen blir mindre "hård" och försvagas snabbare medelst den ringformade syrgasstrålen. Flammans spridningsvinkel ökar och för- bränningszonens längd blir kortare, samtidigt som medel- flödeshastigheten hos de sammanflytande strömmarna av syrgas, bränsle och eldfast material minskar, vilket bid- rar till att öka rörelsetiden för partiklar av bränsle och eldfast material från munstyckenas utloppsändytor till infodringens yta under i övrigt lika betingelser. Partik- lar av eldfast material uppvärmes likformigt i flamman till övergângstemperaturen till visköst tillstånd. Den bredare, spridningsbara flamman utövar inte någon av- sevärd lokal dynamisk inverkan på infoärinqeflf som är skild ett avstånd av 2 m från munstyckenas utloppsändytor, bortblâser inte och förstör inte den tidigare påförda eld- fasta beläggningen.
Beläggningens kvalitet förbättras med 20% och dess beständighet ökar från fyra till fem smältsatser. I be- läggningen införes högst 85% magnesit, dvs med i det när- maste l5% större mängd magnesit än vid användningen av det kända förfarandet. Torkreveteringstiden för infodringen hos konverterns koniska del är 2-3 min, medan den totala torkreveteringstiden för infodringen hos 300 t konvertern är 5-8 min.
Exemgel 3 Man önskar laga valvet i en 440 t martinugn. Avstån- det från tröskelplanet för arbetsöppningar till valvet är i ugnens mittparti och i närheten av de främre och bakre h väggarna 2,2 m respektive 0,8-1,2 m.
Förbrukningen av blandningen av bränsle och eldfast material är 400 kg/min såväl vid torkreveteringen av ugns- valvets centrumdel som vid torkreveteringen av de i när- heten av de främre och bakre väggarna liggande områdena.
Syrgasförbrukningen är 180 m3/min- Torkreveteringen påbörjas från arbetsöppningarnas tröskelnivå. Eftersom avståndet mellan munstyckenas utlopps- aooa74s-5 10 15 20 25 30 35 12 ändytor och ytvalvet i martinugnen är avsevärt kortare än det i konvertern och varierar inom mycket vida gränser ändrar man - för att dels bränslet skall kunna förbrännas under tillräcklig tid, dels partiklarna av eldfast ma- terial skall kunna uppvärmas i flamman och dels dessa partiklar skall kunna få den önskade indrivningshastighe- ten i beläggningen - flammans struktur - samtidigt som valvets olika partier torkreveteras - genom ändring av rotationsgraden. När ugnsvalvets centrumdel torkrevete- ras, måste flamman bibringas den önskade skjutlängden, varför man minskar rotationsgraden och ökar parametrarna hos flamans framåtgående rörelse. Förhållandet mellan vridimpulsen för syrgasstrålen och impulsen för strålen av eldfast material och bränsle är lzl, varvid impulsen för den av två faser bestående centrumstrålen ändras genom ändring av tryckluftförbrukningen för transport, samtidigt som förbrukningen av bränsle och eldfast material är kon- stant. När valvets centrumdel torkreveteras, utgör tryck- luftförbrukningen 8 m3/min. Vid torkrevetering av valvets f lutande partier avtar avståndet mellan munstyckenas ut- loppsändytor och infodringen väsentligt, varför man måste intensifiera blandningen av beståndsdelarna för förbrän- ning av bränslet i ett utrymme med begränsade dimensioner i närheten av munstyckenas utloppsändytor och minska flam- mans skjutavstånd för att minska flammans dynamiska slag- kraft.
Ugnsvalvets lutande delar torkreveteras medelst en kraftigt roterande flamma, varför förhållandet mellan vridimpulsen för syrgasstrålen och impulsen för strålen av eldfast material och bränsle är 2,8 : 1, i Flamman blir i detta fall trattfamig, varvid förbrän- ningen och uppvärmningen av partiklar av eldfast material genomföres i utrymmet med begränsade dimensioner och upp- hör innan flamman träffar valvets yta. Rotationsgraden ökas genom minskning av luftförbrukningen för transport av den fasta fasen till 2 m3/min. En dylik flammas dyna- Hüska inverkningskraft är avsevärt mindre än direktströms- flammans. Flamman är mildare och mer spridningsbar, varvid 10 15 20 25 raooa746-s 13 det eldfasta materialet utfälles mer likformigt. Högst 70% eldfast material införs i beläggningen. Vid valvytan bildas en hållfast beläggning, vars beständighet motsva- rar 5-7 smältsatser. Torkreveteringen av valv hos martin- ugnar, avsedda att arbeta under genomblâsning av ugns- karet med syrgas, gör det möjligt att öka ugnens bestän- dighet från 220 till 300 smältsatser eller med 36%.
Industriell användbarhet av uppfinningen Förfarandet enligt uppfinningen finner användning vid lagning av infodringen hos metallurgiska aggregat och kan användas inom metallurgisk industri samt maskin- byggnadsindustri.
Uppfinningen användes mest effektivt för lagning av infodringen hos metallurgiska aggregat i varmt till- stånd, när infodringens temperatur är högre än bränslets flampunkt.
Det är effektivare att laga exempelvis konverterin- fodringar direkt efter avslutad avtappning av stål och slagg ur konvertern vid en infodringstemperatur av 12oo-14oo°c.
Det enligt uppfinningen föreslagna förfarandet kan användas för lagning av cylindriska metallurgiska aggre- gat exempelvis konvertrar och stâlgjutskänkar samt för torkrevetering av plana ytor, bl a vertikala, horison- tella undre ytor och med sin arbetssida nedåtvända ytor exempelvis infodringen hos sidoväggar, härdar och valv hos värmeugnar, ugnar för stâltillverkning etc.

Claims (1)

1. 84108746- 3 14 PATENTKRÄV Förfarande för flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat, vid vilket förfarande man bildar en axiell symmetrisk centralstrâle av en, av transportluftlnuen blandning av partiklar av eldfast material och bränsle samt en omslutande, av ett flertal i en cirkel i ett normalplan till centralstrålens axel anordnade munstycken åstadkommen rörformad syrgasstråle, som är koncentrisk med strålen av eldfast material och bränsle, varvid man uppvärmer och smälter det eldfasta materialet i en temperaturflamma och påför partiklar av eldfast material på infodringens yta, k ä n n e t e c k- n a t av att man utformar syrgasstrålen som en avsmal- nande, kring sin axel roterande stråle genom att anordna syrgasmunstyckena med en sådan vinkel mot nämnda normal- plan att syrgasstrålens utgângshastighet uppvisar dels en komponent i centralstrålens riktning och dels en till nämnda cirkel tangentiell komponent, varvid man väljer förhållandet mellan å ena sidan en s k vridimpuls för syr- gasstrålen och å andra sidan en impuls för strålen av eldfast material och bränsle till att ligga mellan 0,3 och 3.
SE8008746A 1979-04-16 1980-12-12 Forfarande for flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat SE427964B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU792745351A SU914636A1 (ru) 1979-04-16 1979-04-16 Способ факельного торкретирования футеровки металлургических агрегатов 1 2

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8008746L SE8008746L (sv) 1980-12-12
SE427964B true SE427964B (sv) 1983-05-24

Family

ID=20818919

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8008746A SE427964B (sv) 1979-04-16 1980-12-12 Forfarande for flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4487397A (sv)
JP (1) JPS5936192B2 (sv)
AU (1) AU517839B2 (sv)
CS (1) CS245252B1 (sv)
DE (1) DE3041467C2 (sv)
FR (1) FR2454333A1 (sv)
GB (1) GB2059046B (sv)
IN (1) IN152890B (sv)
NL (1) NL8002169A (sv)
RO (1) RO81041B (sv)
SE (1) SE427964B (sv)
SU (1) SU914636A1 (sv)
WO (1) WO1980002320A1 (sv)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3266479D1 (en) * 1981-04-06 1985-10-31 Kawasaki Steel Co Lance for repairing refining vessel
AU592596B2 (en) * 1986-06-20 1990-01-18 Vsesojuzny Gosudarstvenny Institut Nauchno-Issledovatelskikh I Proektnykh Rabot Ogneupornoi Promyshlennosti Repair and refurbishment of refractory linings
HU200490B (en) * 1986-07-04 1990-06-28 Vgini I P Rabot Ogneupornojj P Blast pipe arrangement in metallurgical equipment for flame guniting
AU584242B2 (en) * 1986-07-04 1989-05-18 Vsesojuzny Gosudarstvenny Institut Nauchno-Issledovatelskikh I Proektnykh Rabot Ogneupornoi Promyshlennosti Multi barrel torch for refactory lining repairs
GB8817764D0 (en) * 1988-07-26 1988-09-01 Glaverbel Carrier repair
US5202090A (en) * 1988-07-26 1993-04-13 Glaverbel Apparatus for ceramic repair
US4946806A (en) * 1988-10-11 1990-08-07 Sudamet, Ltd. Flame spraying method and composition
US5013499A (en) * 1988-10-11 1991-05-07 Sudamet, Ltd. Method of flame spraying refractory material
US4981628A (en) * 1988-10-11 1991-01-01 Sudamet, Ltd. Repairing refractory linings of vessels used to smelt or refine copper or nickel
WO1990012894A1 (en) * 1989-04-20 1990-11-01 Gosudarstvenny Proektny I Nauchno-Issledovatelsky Institut Nikelevo-Kobaltovoi Promyshlennosti (Gipronikel) Gunite burner for torch-guniting of metallurgical plants
GB2233078B (en) * 1989-06-20 1993-03-24 Glaverbel Ceramic welding repair process
US5242639A (en) * 1989-07-25 1993-09-07 Glaverbel Ceramic welding process
GB2269223B (en) * 1992-07-31 1996-03-06 Fosbel Int Ltd Surface treatment of refractories
US5401003A (en) * 1993-04-29 1995-03-28 Zaptech Corporation Method and apparatus for flame gunning

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA532022A (en) * 1956-10-23 A. Wiese Randolph Flame spraying method and apparatus
US3083289A (en) * 1960-01-18 1963-03-26 Texas Instruments Inc Plasma jet converter for arc welders
FR1420218A (fr) * 1964-01-17 1965-12-03 Mannesmann Ag Pistolet pulvérisateur
FR1437713A (fr) * 1965-03-31 1966-05-06 Union Carbide Corp Procédé de revêtement de fours
FR2168916A1 (en) * 1972-01-26 1973-09-07 Do Ni Hot patching of converter linings - by tangentially directing flame and refractory to converter
US3883078A (en) * 1972-01-28 1975-05-13 Oleg Nikolaevich Chemeris Method and a device for gunniting converter linings
US3911175A (en) * 1972-01-28 1975-10-07 Oleg Nikolaevich Chemeris Method and a device for gunniting converter
SU670617A1 (ru) * 1975-05-11 1979-06-30 Донецкий научно-исследовательский институт черной металлургии Порошкообразна смесь дл факельного торкретировани конвертера
JPS5646853Y2 (sv) * 1977-11-15 1981-11-02

Also Published As

Publication number Publication date
US4487397A (en) 1984-12-11
CS265980A1 (en) 1985-07-16
CS245252B1 (en) 1986-09-18
GB2059046B (en) 1983-06-02
FR2454333B1 (sv) 1982-12-10
AU517839B2 (en) 1981-08-27
NL8002169A (nl) 1980-10-20
RO81041A (ro) 1984-11-25
DE3041467A1 (en) 1982-02-18
JPS5936192B2 (ja) 1984-09-01
SE8008746L (sv) 1980-12-12
DE3041467C2 (de) 1984-09-27
AU5750780A (en) 1980-10-23
RO81041B (ro) 1984-11-30
SU914636A1 (ru) 1982-03-23
WO1980002320A1 (en) 1980-10-30
FR2454333A1 (fr) 1980-11-14
IN152890B (sv) 1984-04-28
GB2059046A (en) 1981-04-15
JPS56500392A (sv) 1981-03-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE427964B (sv) Forfarande for flamtorkrevetering av infodringen hos metallurgiska aggregat
KR100374579B1 (ko) 킬른(kiln)바이패스에 있어서의 배기가스 냉각방법 및 그장치
US8663360B2 (en) Floating entrainment metallurgical process and reactor
JP5400292B2 (ja) ガス流への旋回の誘起
US3175817A (en) Burner apparatus for refining metals
SE427579B (sv) Forma for flamtorkrevetering
JP5400293B2 (ja) 容器にガスを吹き込むための装置
WO2019139079A1 (ja) 原料供給装置、自溶炉及び自溶炉の操業方法
US2418045A (en) Apparatus for cleaning open hearth checker work and the like
US4386737A (en) Flame guniting lance
SU964006A1 (ru) Фурма дл факельного торкретировани футеровки металлургических агрегатов
US3136536A (en) Treating finely divided material in suspension
US3911175A (en) Method and a device for gunniting converter
US2626880A (en) Thermochemical material removal
US5401003A (en) Method and apparatus for flame gunning
US3432155A (en) Method and apparatus for heat-treating granulated expansible materials
US3020035A (en) Oxygen roof jet device
JP2699778B2 (ja) 溶射補修装置
AU600923B2 (en) Tuyere for torch guniting of metallurgical plant
KR100431869B1 (ko) 분체취입랜스의 관통 기송자
HU189474B (en) Method for torch guniting the lining of aggregates of metallurgy of non-ferrous metals
SU1122875A1 (ru) Устройство дл подачи сырьевых материалов во вращающуюс печь
SU1638479A1 (ru) Сушилка
US2475754A (en) Rotary kiln for burning cement, ore, and similar materials
RU2104751C1 (ru) Способ струйного дисперсно-фазного осаждения

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8008746-3

Effective date: 19910117

Format of ref document f/p: F