SE1151083A1 - Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder - Google Patents

Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder Download PDF

Info

Publication number
SE1151083A1
SE1151083A1 SE1151083A SE1151083A SE1151083A1 SE 1151083 A1 SE1151083 A1 SE 1151083A1 SE 1151083 A SE1151083 A SE 1151083A SE 1151083 A SE1151083 A SE 1151083A SE 1151083 A1 SE1151083 A1 SE 1151083A1
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
ray
detector
spatial position
spatial
mobile
Prior art date
Application number
SE1151083A
Other languages
English (en)
Other versions
SE536736C2 (sv
Inventor
Jan-Olof Lundstroem
Mattias Guldstrand
Martin Goeran Kristoffer Yngvesson
Original Assignee
Solutions For Tomorrow Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Solutions For Tomorrow Ab filed Critical Solutions For Tomorrow Ab
Priority to SE1151083A priority Critical patent/SE536736C2/sv
Priority to JP2014542278A priority patent/JP2014533188A/ja
Priority to CN201280067110.9A priority patent/CN104039228B/zh
Priority to PCT/SE2012/051259 priority patent/WO2013074032A1/en
Priority to EP12850517.9A priority patent/EP2760341B1/en
Publication of SE1151083A1 publication Critical patent/SE1151083A1/sv
Priority to US14/272,583 priority patent/US9883841B2/en
Publication of SE536736C2 publication Critical patent/SE536736C2/sv
Priority to US15/855,741 priority patent/US20180132808A1/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05GX-RAY TECHNIQUE
    • H05G1/00X-ray apparatus involving X-ray tubes; Circuits therefor
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/44Constructional features of apparatus for radiation diagnosis
    • A61B6/4429Constructional features of apparatus for radiation diagnosis related to the mounting of source units and detector units

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Abstract

Uppfinningen hänför sig till en apparat, system och förfaranden för framställning avröntgenbilder. Närmare bestämt avser uppfinningen en mobil röntgenapparat förmedicinsk undersökning. Uppfinningen sörjer för snabb, enkel och säker förf|ytt~ning av en mobil röntenapparat. I en utföringsform tillhandahålls en apparat förframställning av röntgenbilder, vilken innefattar en detektor för digital radiografi(DR) som är positionerad vid en första position i rummet och en röntgenrörenhetsom kan positioneras vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt denförsta positionen i rummet, åtminstone en sensor för tillhandahållande av denförsta positionen i rummet och/eller den andra positionen i rummet, en styrenhet(2) för mottagande av den första positionen i rummet och/eller den andra position-en i rummet från den åtminstone ena sensorn och vilken styrenhet är anordnad attstyra den andra positionen i rummet eller den första positionen i rummet för inrikt-ning av röntgenrörenheten med DR-detektorn, utgående från de första och andrapositionerna i rummet, samt valfritt ett drivhjul, en basenhet (100), en teleskopiskarm (5) och/eller en lyftpelare (4). Figur för publicering med sammandraget: fig. 1

Description

25 30 2 Genom US8021045 B2 är en portabel röntgenapparat redan känd. Såsom framgår i figur 1 hos detta dokument är det portabla systemet dock ganska klum- pigt och har en vertikal pelare, som skymmer sikten framför den mobila röntgen- apparaten för personen som styr bakom den under förflyttning.
Det finns således ett behov av en förbättrad mobil röntgenapparat som är kompakt, lätt och liten.
En miljövänlig mobil röntgenapparat som har bly- och syrafria batterier vore också fördelaktig.
Det vore även fördelaktigt att ha en fri sikt över vad som finns framför den mo- bila röntgenapparaten under körning eller flyttning av apparaten.
En mobil röntgenapparat som enkelt kan förflyttas vore också fördelaktig.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Utföringsformer av den föreliggande uppfinningen strävar således företrä- desvis till att dämpa, minska eller eliminera en eller flera brister, nackdelar eller problem inom teknikområdet, såsom de identifierade ovan, ensamma eller i vilken kombination som helst, genom att tillhandahålla en apparat, ett system och förfa- randen för framställning av röntgenbilder i enlighet med de bilagda patentkraven.
Enligt en aspekt av uppfinningen tillhandahålls en apparat för framställning av röntgenbilder. Apparaten innefattar en detektor för digital radiografi (DR), som är positionerad vid en första position i rummet. Den innefattar även en röntgenrör- enhet som kan positioneras vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt den första positionen i rummet. Dessutom innefattar den även åtminstone en sen- sor för tillhandahållande av den första positionen i rummet och/eller den andra po- sitionen i rummet. Sensorer som kan användas är vinkelsensorer, kompasser, lut- ningsmätare, gyron, potentiometrar, pulsgivare och/eller GPS-mottagare. Dessu- tom kan lokal GPS eller lokala sensornätverk användas för en absolut positioner- ing. Dessa system kan inkludera användning av magneter och/eller triangulering.
Vidare innefattar apparaten en styrenhet för mottagande av den första positionen i rummet och/eller den andra positionen i rummet från den åtminstone ena sensorn.
Styrenheten är anordnad att styra den andra positionen i rummet eller den första positionen i rummet för inriktning av röntgenrörenheten med DR-detektorn, utgå- ende från de första och andra positionerna i rummet. Valfritt innefattar apparaten 15 20 25 30 3 ett drivhjul, en basenhet, en teleskopisk arm och/eller en lyftpelare. Apparaten kan positioneras snabbt och enkelt.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen tillhandahålls ett system för fram- ställning av röntgenbilder. Systemet innefattar en arbetsstation, såsom ett patient- bord eller ett väggstativ, samt en apparat. Apparatens styrenhet är konfigurerad att rikta in röntgenrörenheten med arbetsstationen utgående från data, som tillhanda- hålls av sensorer såsom vinkelsensorer, kompasser, lutningsmätare, gyron, poten- tiometrar, pulsgivare och/eller GPS-mottagare placerade vid arbetsstationen. De data som används innefattar identifikationsdata och positionsdata. Valfritt ingår vinkeldata för arbetsstationen. Med tillhandahållna data förenklar eller underlättar utföringsformer inriktningen av röntgenrörenheten med arbetsstationen.
Enligt ännu en annan aspekt av uppfinningen tillhandahålls ett system för framställning av röntgenbilder. Systemet innefattar en arbetsstation, såsom ett väggstativ eller ett patientbord, samt en apparat, såsom en mobil röntgenapparat.
Apparatens DR-detektor är positionerad vid arbetsstationen. Apparatens styrenhet är konfigurerad att styra åtminstone ett manöverdon hos apparaten för att rikta in en röntgenrörenhet hos apparaten med DR-detektorn utgående från de första och andra positionerna i rummet, dvs. positionerna för DR-detektorn och den mobila röntgenapparaten. Genom användning av en följningsenhet möjliggörs automatisk inriktning av röntgenrörenheten och DR-detektorn. lnriktningen kan ske i ett verti- kalplan och/eller i ett horisontalplan.
Enligt en ytterligare aspekt av uppfinningen tillhandahålls ett förfarande för framställning av röntgenbilder. Förfarandet innefattar positionering av en detektor för digital radiografi (DR) vid en första position i rummet och positionering av en mobil röntgenapparat vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt den första positionen i rummet. Den första positionen i rummet och/eller den andra po- sitionen i rummet tas emot från åtminstone en sensor. Dessutom görs valfritt in- ställning av höjden hos en lyftpelare. Valfritt görs inställning av en vridningsvinkel hos en teleskopisk arm. Dessutom görs, valfritt, inställning av en längd hos den te- leskopiska armen. Alla inställningar sker utgående från de första och andra posit- ionerna i rummet. Om nödvändigt utförs även tippning och/eller vridning av en röntgenrörenhet för att rikta in röntgenrörenheten med DR-detektorn, utgående från de första och andra positionerna i rummet. En röntgenbild inhämtas. 20 25 30 4 Enligt en annan aspekt av uppfinningen tillhandahållas ett förfarande för framställning av röntgenbilder, som innefattar positionering av en detektor för digi- tal radiografi (DR) vid en första position i rummet. Positionering av en mobil rönt- genapparat vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt den första posit- ionen i rummet utförs. Den första positionen i rummet och/eller den andra posit- ionen i rummet tas emot av en styrenhet från åtminstone en sensor. Valfritt görs inställning av höjden hos en lyftpelare, utgående från de första och andra position- ernai rummet. Valfritt kan även inställning av en vridningsvinkel hos en telesko- pisk arm göras, utgående från de första och andra positionerna i rummet. Valfritt ställs också längden hos den teleskopiska armen in, utgående från de första och andra positionerna i rummet. Om nödvändigt utförs tippning och/eller vridning av en röntgenrörenhet för att rikta in röntgenrörenheten med DR-detektorn, utgående från de första och andra positionerna i rummet. En röntgenbild inhämtas. Därefter kan DR-detektorn ompositioneras. Alternativt kan den mobila röntgenapparaten ompositioneras. Därefter kan flera röntgenbilder inhämtas. Ompositioneringen av DR-detektorn eller ompositioneringen av den mobila röntgenapparaten och in- hämtningen av röntgenbilder kan fortsätta tills ett önskat antal av röntgenbilder har inhämtats.
Ytterligare utföringsformer av uppfinningen definieras i de underordnade pa- tentkraven, varvid särdragen för den andra och efterföljande aspekter av uppfin- ningen, efter vederbörliga ändringar, är som för den första aspekten.
Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för att göra det möjligt att leda kablar eller elektriska ledningar inuti lyftpelaren i stället för utanför lyftpelaren.
Några utföringsformer av uppfinningen möjliggör en kompakt storlek under förflyttning.
Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för snabb och enkel positioner- ing av apparaten.
Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för enkel positionering och vink- ling av röntgenröret.
Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för enkel manövrerbarhet av apparaten.
Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för bekväm styrning av appara- ten. 20 25 30 5 Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för enkel förflyttning av röntgen- röret.
Några utföringsformer av uppfinningen sörjer för enkel inställning av höjden när apparaten förflyttas.
Några utföringsformer av uppfinningen möjliggör snabb och enkel avbildning av olika delar av en patient, eftersom apparaten kan köras automatiskt längs ett patientbord för inriktning av en röntgenrörenhet med en DR-sensor, baserat på följning av DR-sensorn.
Det bör betonas att termen "innefattar/som innefattar", när den används i denna beskrivning, ska uppfattas som om den specificerar närvaron av angivna särdrag, delar, steg eller komponenter, men inte utesluter närvaron eller tillföran- det av ett/en eller flera andra särdrag, delar, steg, komponenter eller grupper därav.
KORTFATTAD BESKRIVNING AV RITNINGARNA Dessa och andra aspekter, särdrag och fördelar som utföringsformer av upp- finningen kan ha kommer att framgå och förklaras av den efterföljande beskriv- ningen av utföringsformer av den föreliggande uppfinningen, varvid det hänvisas till de bilagda ritningarna, där: fig. 1 är en sidovy av en mobil röntgenapparat, fig. 2 är en vy uppifrån av en mobil röntgenapparat, fig. 3a är en sidovy av ett manövreringshandtag i ett parkeringsläge, fig. 3b är en sidovy av ett manövreringshandtag i ett körläge, fig. 4 är sidovy av ett patientbord, med en mobil röntgenapparat i bakgrunden, fig. 5 är en w uppifrån av ett patientbord och en mobil röntgenapparat, fig. 6 är en sidovy av ett patientbord, med en mobil röntgenapparat i bakgrunden, fig. 7 är en sidovy av en arbetsstation och en mobil röntgenapparat, fig. 8 är en sidovy av ett väggstativ och en mobil röntgenapparat, fig. 9 är en sidovy av ett väggstativ och en mobil röntgenapparat, med en röntgen- rörenhet som är vinklad, fig. 10a är en sidovy av en mobil röntgenapparat, med närhetssensorer, 20 25 30 6 fig. 10b är en vy uppifrån av en mobil röntgenapparat, med närhetssensorer, fig. 11a är en sidovy av en mobil röntgenapparat, med en integrerad kamera för framåtsikt, samt fig. 11b är en vy uppifrån av en mobil röntgenapparat, med en integrerad kamera för framåtsikt.
BESKRIVNING AV DE FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMERNA Specifika utföringsformer av uppfinningen kommer nu att beskrivas med hän- visning till de bilagda ritningarna. Föreliggande uppfinning kan dock ges många olika former och ska inte tolkas som om begränsad till de utföringsformer som framläggs här, dessa utföringsformer tillhandahålls snarare så att föreliggande uppfinning ska vara fullständig och komplett och kommer helt och fullt att förmedla ramen för uppfinningen till fackmän inom området. Terminologin som används i den detaljerade beskrivningen av de utföringsformer som illustreras på de bilagda ritningarna är inte avsedd att vara begränsande för uppfinningen. På ritningarna hänvisar likadana siffror till likadana element.
Den efterföljande beskrivningen fokuserar på en utföringsform av den förelig- gande uppfinningen som är tillämpbar på en apparat för framställning av röntgen- bilder och i synnerhet på en mobil röntgenapparat. Det kommer dock att inses att uppfinningen inte är begränsad till denna tillämpning utan kan tillämpas på många andra apparater för framställning av röntgenbilder, inklusive till exempel stationära röntgenapparater.
I fig. 1, som är en sidovy av en mobil röntgenapparat 101, framgår huvudkom- ponenterna hos den mobila röntgenapparaten 101. Den mobila röntgenapparaten 101 innefattar en basenhet som bärs upp på två hjulpar, ett främre par 17 och ett bakre par 1 och varvid det bakre paret 1 är försett med separat motordrivning och fungerar som drivhjul. Alternativt används det främre paret som drivhjul. Som ett annat alternativ används bara ett hjul som ett drivhjul. Även om fyra hjul beskrivs här, så bör det inses att vilket annat lämpligt antal av hjul som helst kan användas.
Drivhjulen styrs av en styrenhet 2, som tar emot användarinmatning från en an- vändare via manövreringshandtaget 3 under förflyttning. På basenheten 100 är också en motordriven lyftpelare 4 fastsatt. Lyftpelaren 4 är vridfast i förhållande till basenheten (100). Lyftpelaren 4 styrs av en användare via manövreringshandta- 20 25 30 7 get 3 med utnyttjande av styrenheten 2. Styrenheten 2 är således anordnad att styra lyftpelaren 4 och/eller drivhjulet. En vridbar teleskopisk arm 5 är fäst vid ett yttre pelarsegment hos lyftpelaren 4 i en led med ett kopplingselement 6, som till- sammans med den teleskopiska armen 5 är svängbart kring lyftpelaren 5. Den te- leskopiska armen 5 är således sammankopplad med lyftpelaren 4 med ett kopp- lingselement 6 i en led och vridbar kring lyftpelaren 4. Den teleskopiska armen 5 är utbalanserad och kan tillsammans med kopplingselementet röras fritt utanför det yttre segmentet hos lyftpelaren 4. Kopplingselementet är i en utföringsform försett med ett manöverdon, såsom en motor, för rotationsrörelse. Detta manöver- don är företrädesvis ett manöverdon utan motvikt och/eller ett icke-utbalanserat manöverdon. Basenheten innefattar således ett manöverdon, som är placerat ut- anför lyftpelaren 4 för att styra teleskoparmen 5 i en rörelse och detta manöverdon är företrädesvis ett manöverdon utan motvikt och/eller ett icke-utbalanserat manö- verdon. Manöverdonet kan glida utanpå lyftpelaren 4. Vid änden av den telesko- piska armen 5 är en röntgenrörenhet fastsatt. Röntgenrörenheten innefattar ett röntgenrör 7 och en kollimator 8. Röntgenrörenheten kan vridas 9 och tippas 10 kring en centrumlinje för den teleskopiska armen 5. Röntgenrörenheten kan vridas 360 grader. Valfritt kan röntgenrörenhetens rörelser och kollimatorns ljusfält vara motordrivna. Eftersom den teleskopiska armen 5 och kopplingselementet är place- rade utanför det yttre segmentet hos lyftpelaren 4, i stället för inuti lyftpelaren som i känd teknik, är utrymmet inuti lyftpelaren 4 tillgängligt för andra ändamål, såsom placering av elektriska ledningar för den teleskopiska armen och röntgenrörenhet- en. Energin som överförs till röntgenröret genereras av den inbyggda högspän- ningsgeneratorn 11. Den mobila röntgenapparaten 101 innefattar också en lmage system-PC 12, en bildskärm för grafisk styrning och bildförhandsgranskning samt ett fack 14 för en Flat Panel-detektor (FPD), dvs. ett fack för förvaring av en FPD.
Detta fack kan även användas för andra typer av DR-detektorer, såsom High Den- sity Line Scan Solid State-detektorer. lmage system-PC:n 12 används för bildbe- handling. En förhandsgranskning av bilder visas på den grafiska bildskärmen.
Dessutom, eller som ett alternativ, visas generatorinställningar och/eller systemin- formation på bildskärmen. Patientinformation, en bokningslista, olika inställningar för undersökning, bildinställningar och exponeringsinställningar kan också visas på bildskärmen. l en utföringsform är bildskärmen en pekskärm, för att på så sätt möj- liggöra både granskning och inmatning av data. En FPD är trådlöst kopplad till 20 25 30 8 Image system-PC:n. Batterierna hos F PD:n laddas när FPD:n är placerad i FPD- facket. FPD-facket skyddar även FPD:n under förflyttning. Hela apparaten drivs med användning av ett eller flera inbyggda batterier 15. Batterierna 15 är i en utfö- ringsform blyfria och syrafria. Batterierna är således miljövänliga.
Fig. 2 är en vy uppifrån av den mobila röntgenapparaten. I denna figur avbil- das föredragna positioner för hjulen. Det finns företrädesvis ett par av bakhjul 1 och ett par av framhjul 17. Ur fig. 2 framgår även positionen för den teleskopiska armen 5 under förflyttning. Under förflyttning är den teleskopiska armen placerad i ett transportläge ovanpå den mobila röntgenapparaten, dvs. den teleskopiska ar- men 5 kan vridbart positioneras i ett läge ovanpå grundenheten 100 för förflyttning.
Detta sörjer för en kompakt storlek hos den mobila röntgenapparaten. För att föra den teleskopiska armen 5 till transportläget lyfts den teleskopiska armen 5 anting- en upp, eller sänks ned, med lyftpelaren 4, beroende på var den teleskopiska ar- men befinner sig, så att den teleskopiska armen 5 ligger något ovanför basenhet- ens 100 ovansida. Därefter vrids den teleskopiska armen till ett läge ovanpå bas- enheten 100. Därefter kan den teleskopiska armen 5 sänkas ned, dvs. är ned- sänkbar till ett låsningsläge. Valfritt kan den teleskopiska armen 5 också låsas fast i låsningsläget för säker förflyttning.
Fig. 3a är en sidovy av ett manövreringshandtag 3 i ett parkeringsläge och fig. 3b är en sidovy av ett manövreringshandtag 3 i ett körläge. Dessa figurer visar så- ledes de olika lägena för ett manövreringshandtag 3. I figur 3a är manövrerings- handtaget i ett körläge och det är således möjligt att flytta eller köra den mobila röntgenapparaten. I figur 3b har manövreringshandtaget 3 sänkts ned och är såle- des i ett parkeringsläge. När manövreringshandtaget 3 år i parkeringsläget kan den mobila röntgenapparaten inte förflyttas eller sättas i rörelse av en användare. I en utföringsform är det dock fortfarande möjligt att automatiskt flytta den mobila röntgenapparaten, när manövreringshandtaget 3 är i parkeringsläget, såsom längs ett patientbord. Det kan också vara möjligt att flytta den mobila röntgenapparaten långsamt i ett krypläge, till och med när manövreringshandtaget är i parkeringslä- get. I en utföringsform är manövreringshandtaget 3 sammankopplat med och inte- grerat med röntgenröret 7 med töjningsgivare eller töjningsmätgivare, för att däri- genom underlätta enkel flyttning av röntgenröret 7 och/eller apparatens rörelse under förflyttning. Manövreringshandtaget 3 kan även vara försett med en använ- dargränssnittsenhet, som är anordnad att vidarebefordra användarinmatningar till 20 25 30 9 styrenheten 2. Röntgenröret 7 har en långsträckt form och manövreringshandtaget 3 är förbundet i ett stycke med röntgenröret 7 vid varje ände av det långsträckta röntgenröret 7. Höjdinställningen för manövreringshandtaget är placerad på si- dorna, dvs. vid ändarna av det långsträckta röntgenröret 7. Manövreringshandta- get 3 kan användas för att styra den mobila röntgenapparatens rörelse, t.ex. rönt- genapparatens rörelse under förflyttning, så väl som för positionering av röntgen- rörenheten.
I figur 4 syns en arbetsstation. Arbetsstationen i denna figur är ett patientbord 400. Röntgenbilder av en patient 401 kan framställas med den mobila röntgenap- paraten 101. I en utföringsform flyttas en detektor 402 för digital radiografi (DR) manuellt eller automatiskt mellan olika positioner längs ett patientbord 400. De olika positionerna för DR-detektorn 402 motsvarar olika områden hos en patient som ska avbildas. När DR-detektorn flyttas från en position till en annan position följer den mobila röntgenapparaten rörelsen och riktar in röntgenrörenheten med DR-detektorn. Denna inriktning kan i en utföringsform åstadkommas helt enkelt genom förflyttning av den mobila röntgenapparaten i riktningen för hjulen, dvs. sty- renheten 2 kan styra drivhjulen och sätta den mobila röntgenapparaten i rörelse genom att driva drivhjulen tills den mobila röntgenapparaten är inriktad med DR- detektorn. I denna utföringsform utförs således följningen bara i en horisontell rikt- ning. Det bör dock inses att följning även kan utföras i flera än en riktning. I några utföringsformer utförs således följning i tre dimensioner och förflyttning av den mobila röntgenapparaten och/eller röntgenrörenheten görs i de tre dimensionerna med lämpliga manöverdon. I några utföringsformer utförs följning med användning av olika sensorer, såsom vinkelsensorer, kompasser, lutningsmätare, gyron och/eller GPS-mottagare. I några utföringsformer finns sensorer fastsatta både på röntgenrörenheten och på DR-detektorn 402. Sensorsignalerna från DR-detektorn kan överföras trådlöst till styrenheten 2, antingen direkt eller via en följningsenhet, som är placerad på den mobila röntgenapparaten. Följningsenheten eller styren- heten 2 kommer att ta emot rumsliga data, såsom positionsdata, från sensorerna.
Dessa rumsliga data kan vara data relaterade till en första position i rummet, t.ex. en position för DR-detektorn. Nämnda rumsliga data kan som ett alternativ, eller dessutom, hänföra sig till en andra position i rummet, t.ex. en position för den mo- bila röntgenapparaten. De data som tas emot av följningsenheten kan dessutom omfatta identifikationsdata, positionsdata, vinkeldata och en Kontrollsumma. Om 20 25 30 10 en separat följningsenhet används tar styrenheten 2 i så fall emot data från följ- ningsenheten. Apparatens styrenhet 2 är konfigurerad att styra manöverdon hos apparaten för att rikta in en röntgenrörenhet hos apparaten med DR-detektorn, ut- gående från nämnda rumsliga data. Genom användningen av en följningsenhet möjliggörs automatisk inriktning av röntgenrörenheten och DR-detektorn. Som ett alternativ kan följningsenheten utgöra en del av styrenheten 2. Sensorerna som används för DR-detektorn 402 utnyttjar företrädesvis ett Snap-On-fäste, så att de enkelt kan sättas fast och tas loss från DR-sensorn.
Fig. 5 är en vy uppifrån av ett patientbord 400 och en mobil röntgenapparat. Ur figur 5 framgår det att den teleskopiska armen 5 hos den mobila röntgenapparaten har vridits, så att den är vinkelrät mot patientbordet 400. Den mobila röntgenap- praten är positionerad parallellt med patientbordet 400. Den mobila röntgenappa- raten kan således köras längs patientbordet 400, om flera än ett område hos pati- enten 401 behöver avbildas. l en utföringsform körs den mobila röntgenapparaten längs patientbordet 400 längs banor, såsom magnetbanor, på golvet. I denna utfö- ringsform kan styrenheten 2 styra den mobila röntgenapparatens rörelse i enlighet med positionsdata hämtade från magnetbanorna. Positionsdata kan åtföljas av ID- data och/eller en kontrollsumma. Styrenheten 2 kan även jämföra positionsdata från magnetbanan med positionsdata mottagna från DR-detektorn 402 och utgå- ende från denna jämförelse rikta in röntgenrörenheten med DR-detektorn 402.
Banorna som används kan i stället för magnetbanor vara mekaniska banor eller skenor. Banorna behöver inte ligga på golvet. Banorna kan i stället finnas i taket, på väggen eller på ett bord, såsom ett patientbord. Om mekaniska skenor an- vänds kan positionsdata i så fall överföras till styrenheten 2 från positionsgivare, såsom potentiometrar eller pulsgivare, via en elektrisk ledning eller trådlöst. Som ett alternativ till att använda banor kan i stället optiska markörer eller markeringar följas av den mobila röntgenapparaten. l en annan utföringsform kan den mobila röntgenapparaten styras i sin rörelse av en mekanisk arm som är fastsatt på ar- betsstationen eller i närheten av arbetsstationen. I denna utföringsform finns det inget behov av hämtning av positionsdata, eftersom positionen för den mobila röntgenapparaten är känd, dvs. förutbestämd.
I en utföringsform enligt fig. 6 utförs följningen av DR-detektorn 402 i stället i en vertikal riktning. När DR-detektorn 402 har följts kommer röntgenrörenheten att 15 20 25 30 11 positioneras på ett lämpligt avstånd från DR-detektorn 402 genom att ställa in höj- den hos röntgenrörenheten med lyftpelaren 4.
Fig. 7 visar en annan utföringsform, där lyftpelaren 4 ställer in höjden hos röntgenrörenheten för att rikta in den med DR-detektorn 402. I denna utförings- form är DR-detektorn placerad i en hållare 404 hos en annan typ av arbetsstation, dvs. ett väggstativ 700. I denna utföringsform kan hållaren 404 med DR-detektorn 402 flyttas till olika positioner på olika höjder beroende på vilken del av patienten 401 som ska avbildas. I en utföringsform används ett manöverdon, såsom en mo- tor, för att flytta hållaren 404 till olika positioner automatiskt. Detta manöverdon kan styras trådlöst, via trådlösa sändare-mottagare, från styrenheten 2.
Fig. 8 visar olika positioner för röntgenrörenheten. Röntgenrörenheten förs till positionerna 800, 802 och 804 genom att sätta lyftpelaren 4 i rörelse som ett svar på en följningsfunktion, vilken funktion följer DR-sensorn 402 till en av positionerna 806, 808, 810. I en utföringsform följs själva hållaren 404 i stället för DR-detektorn 402. I denna utföringsform är således sensorerna för följning placerade i eller i närheten av hållaren 404 och sensorsignalerna överförs trådlöst till styrenheten 2.
Fig. 9 är en sidovy av ett väggstativ 700 och en mobil röntgenapparat, med en röntgenrörenhet 702 som är vinklad. I denna figur är röntgenrörenheten 702 vinklad. I en utföringsform vinklas röntgenrörenheten 702 först till en lämplig vinkel manuellt eller automatiskt. Därefterföljs DR-detektorn 402 och röntgenrörenheten 702 lyfts till den lämpliga höjden av lyftpelaren 4, utgående från vinkeln hos rönt- genrörenheten 702 i förhållande till lyftpelaren 4. Om nödvändigt kan vinkeln mä- tas med t.ex. en vinkelsensor eller en Iutningsmätare. Höjdinställningen av rönt- genrörenheten 702 kan i stället, eller dessutom, vara baserad på avståndet mellan DR-detektorn 402 och den mobila röntgenapparaten. Detta avstånd kan beräknas från positionsdata erhållna från magnetbanor och från DR-detektorn. Alternativt, om mekaniska skenor används, kan i så fall positionsdata överföras till styrenhet- en 2 från positionsgivare, såsom potentiometrar eller pulsgivare, via en elektrisk ledning eller trådlöst. Som ett annat alternativ kan avståndet ges av de optiska markörerna, t.ex. ett förutbestämt avstånd ges vid en viss optisk markör. Det vink- lade röntgenröret kan också användas för tomografibilder, tomosyntes, samman- fogning av bilder till panoramabilder eller automatisk följning av arbetsstationer och DR-detektorer. Följning kan till exempel utföras som pendlande följning. 15 20 25 30 12 Fig. 10a är en sidovy av en mobil röntgenapparat, med närhetssensorer.
Såsom framgår i denna figur är en närhetssensor 1002 placerad på framsidan av den mobila röntgenapparatens basenhet 100. Närhetssensorn 1002 kan detektera närvaron av närbelägna objekt utan någon fysisk kontakt. När en närhetssensor 1002 känner av ett objekt, som hindrar åkvägen för den mobila röntgenapparaten, kan användaren varnas så att han eller hon kan stoppa den mobila röntgenappa- ratens rörelse. Som ett alternativ kan den mobila röntgenapparaten stoppas auto- matiskt när en närhetssensor 1002 detekterar ett objekt framför den mobila rönt- genapparaten. l fig. 10b visas flera närhetssensorer 1002. Dessa närhetssensorer1002 är alla placerade längs framsidan av basenheten 100, varje närhetssensor 1002 med ett kort avstånd till nästa närhetssensor 1002. Även om fem närhetssensorer 1002 visas i figuren så bör det inses att vilket lämpligt antal av närhetssensorer som helst kan användas.
I en annan utföringsform, avbildad i fig. 11a och fig. 11b, är en kamera eller en videokamera 1102 monterad på den främre delen av basenheten 100. Bilderna från videokameran 1102 skickas till bildskärmen, så att användaren kan se vad som finns framför den mobila röntgenapparaten under förflyttning av den mobila röntgenapparaten. l en utföringsform är den mobila röntgenapparaten utrustad med både närhetssensorer 1002 och åtminstone en kamera 1102. Genom an- vändningen av en kamera ochleller närhetssensorer kan den mobila röntgenappa- raten sättas i rörelse och/eller förflyttas på ett säkert sätt.
Jämfört med röntgensystem enligt känd teknik så innefattar den visade mobila röntgenapparaten färre komponenter. Som ett exempel behöver den visade rönt- genapparaten inte någon ytterligare manöverkonsol, någon ytterligare dator för granskning av bilder, någon stationär röntgengenerator, någon separat visnings- enhet, eller de hållare som vanligtvis används i ett röntgensystem enligt känd tek- nik. Följaktligen tillhandahålls ett enklare och mera kostnadseffektivt röntgensy- stem.
Med den visade mobila röntgenapparaten kan dessutom system med analoga detektorer enkelt uppgraderas till att använda DR-detektorer, eftersom den enda ytterligare komponent som behövs för att uppgradera ett sådant system är den mobila röntgenapparaten. 13 Den föreliggande uppfinningen har beskrivits ovan med hänvisning till speci- fika utföringsformer. Andra utföringsformer än de beskrivna ovan är dock likaledes möjliga inom ramen för uppfinningen. Annorlunda metodsteg än de beskrivna ovan kan tillhandahållas inom ramen för uppfinningen. De olika särdragen och stegen hos uppfinningen kan kombineras i andra kombinationer än de som har beskrivits.
Ramen för uppfinningen begränsas enbart av de bilagda patentkraven. Mera all- mänt så kommer fackmän inom området enkelt att inse att alla parametrar, mått, material och konfigurationer beskrivna här är avsedda att vara exemplifierande och att de faktiska parametrarna, måtten, materialen och/eller konfigurationerna kommer att bero av den specifika tillämpning eller de tillämpningar för vilken/vilka kunskapen enligt den föreliggande uppfinningen används.

Claims (10)

20 25 30 14 PATENTKRAV
1. Apparat förframställning av röntgenbilder, innefattande: en detektor för digital radiografi (DR), som är positionerad vid en första position i rummet, en röntgenrörenhet som kan positioneras vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt nämnda första position i rummet, åtminstone en sensor för tillhandahållande av nämnda första position i rummet och/eller nämnda andra position i rummet, en styrenhet (2) för mottagande av nämnda första position i rummet och/eller nämnda andra position i rummet från nämnda åtminstone ena sensor, vilken styrenhet (2) är anordnad att styra nämnda andra position i rummet eller nämnda första position i rummet för inriktning av nämnda röntgenrörenhet med nämnda DR-detektor, utgående från nämnda första och andra positioner i rummet, samt valfritt ett drivhjul, en basenhet (100), en teleskopisk arm (5) och/eller en lyftpelare (4).
2. Apparat enligt patentkrav 1, varvid nämnda lyftpelare (5) är försedd med en motor för höjdinställningar och varvid nämnda motor utnyttjas för positionering av nämnda röntgenrörenhet, som innefattar ett röntgenrör (7) och en kollimator (8), i förhållande till ett önskat bildområde.
3. Apparat enligt patentkrav 2, varvid nämnda röntgenrörenhet är anordnad för vrid- (9) och tipprörelse (10) kring en centrumlinje eller en axel parallell med nämnda centrumlinje för nämnda teleskopiska arm (5) och varvid nämnda vrid- (9) och/eller tipprörelse (10) styrs av en motor.
4. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, varvid nämnda styrenhet (2) styr nämnda apparats rörelse i enlighet med positionsdata hämtade från en magnetbana, en optisk markör, en positionsgivare eller i enlighet med en förutbe- stämd position. 20 25 30 15
5. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, varvid nämnda telesko- piska arm (5) är svängbar till en riktning som är vinkelrät mot en körriktning för nämnda basenhet (100) och varvid apparaten kan styras automatiskt till att köra längs ett patientbord för nämnda inriktning.
6. System för framställning av röntgenbilder, innefattande: en arbetsstation, såsom ett väggstativ eller ett patientbord och nämnda apparat enligt något av patentkraven 1-5, samt varvid nämnda styrenhet (2) är konfigurerad att rikta in nämnda röntgenrör- enhet med nämnda DR-detektor och/eller nämnda arbetsstation utgående från data, innefattande identifikationsdata, positionsdata och valfritt vinkeldata för nämnda arbetsstation, som tillhandahålls av nämnda arbetsstation.
7.“ System för framställning av röntgenbilder, innefattande: en arbetsstation, såsom ett väggstativ eller ett patientbord, som innefattar nämnda apparat enligt något av patentkraven 1-5 och varvid nämnda DR-detektor är positionerad vid nämnda arbetsstation, samt varvid nämnda styrenhet (2) är konfigurerad att styra åtminstone ett manöverdon hos nämnda apparat för nämnda inriktning av nämnda röntgenrörenhet med nämnda DR-detektor utgående från nämnda första och andra positioner i rummet.
8. System enligt patentkrav 6 eller 7, varvid nämnda DR-detektor är löstagbar från nämnda arbetsstation och förvaringsbar i ett fack hos nämnda basenhet (100).
9. Förfarande för framställning av röntgenbilder, innefattande: a) att positionera en detektor för digital radiografi (DR) vid en första position i mmma, b) att positionera en mobil röntgenapparat vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt nämnda första position i rummet, c) att ta emot nämnda första position i rummet och/eller nämnda andra position i rummet från åtminstone en sensor, d) valfritt att ställa in höjden hos en lyftpelare (4), utgående från nämnda första och andra positioner i rummet, 20 25 30 16 e) valfritt att ställa in en vridningsvinkel hos en teleskopisk arm (5), utgående från nämnda första och andra positioner i rummet, f) valfritt att ställa in en längd hos en teleskopisk arm (5), utgående från nämnda första och andra positioner i rummet och g) att tippa och/eller vrida en röntgenrörenhet för att rikta in nämnda röntgenrör- enhet med nämnda DR-detektor, utgående från nämnda första och andra posit- ioner i rummet, om nödvändigt för inriktning, h) att inhämta en röntgenbild och valfritt i) att ompositionera nämnda DR-detektor eller nämnda mobila röntgenapparat, samt j) att upprepa stegen c)-i) tills önskat antal av röntgenbilder har inhämtats.
10. Icke-flyktigt, datorläsbart lagringsmedium med inkodade programinstruktioner, varvid nämnda lagringsmedium laddas in i en datoriserad styrenhet (2) hos en ap- parat för framställning av röntgenbilder och varvid nämnda programinstruktioner får nämnda datoriserade styrenhet (2) att styra en lägesinriktning av en detektor för digital radiografi (DR) och en röntgenrörenhet hos nämnda apparat under drift genom: a) valfritt att positionera en detektor för digital radiografi (DR) vid en första position i rummet, b) att positionera en mobil röntgenapparat vid en andra position i rummet på ett avstånd relativt nämnda första position i rummet, c) att ta emot nämnda första position i rummet och/eller nämnda andra position i rummet från åtminstone en sensor, d) valfritt att ställa in höjden hos en lyftpelare (4), utgående från nämnda första och andra positioner i rummet, e) valfritt att ställa in en vridningsvinkel hos en teleskopisk arm (5), utgående från nämnda första och andra positioner i rummet, f) valfritt att ställa in en längd hos en teleskopisk arm (5), utgående från nämnda första och andra positioner i rummet och g) att tippa och/eller vrida en röntgenrörenhet för att rikta in nämnda röntgenrör- enhet med nämnda DR-detektor, utgående från nämnda första och andra posit- ioner i rummet, om nödvändigt för inriktning, h) att inhämta en röntgenbild och valfritt 17 i) att ompositionera nämnda DR-detektor eller nämnda mobila röntgenapparat, samt j) att upprepa stegen c)-i) tills önskat antal av röntgenbilder har inhämtats.
SE1151083A 2011-11-15 2011-11-15 Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder SE536736C2 (sv)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1151083A SE536736C2 (sv) 2011-11-15 2011-11-15 Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder
JP2014542278A JP2014533188A (ja) 2011-11-15 2012-11-14 X線画像を生成するための装置、システム及び方法
CN201280067110.9A CN104039228B (zh) 2011-11-15 2012-11-14 用于产生x射线图像的装置、系统和方法
PCT/SE2012/051259 WO2013074032A1 (en) 2011-11-15 2012-11-14 An apparatus, systems and methods for producing x-ray images
EP12850517.9A EP2760341B1 (en) 2011-11-15 2012-11-14 An apparatus for producing x-ray images
US14/272,583 US9883841B2 (en) 2011-11-15 2014-05-08 Apparatus, systems and methods for producing X-ray images
US15/855,741 US20180132808A1 (en) 2011-11-15 2017-12-27 Apparatus, systems and methods for producing x-ray images

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1151083A SE536736C2 (sv) 2011-11-15 2011-11-15 Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1151083A1 true SE1151083A1 (sv) 2013-05-16
SE536736C2 SE536736C2 (sv) 2014-07-01

Family

ID=48539722

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1151083A SE536736C2 (sv) 2011-11-15 2011-11-15 Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE536736C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE536736C2 (sv) 2014-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9883841B2 (en) Apparatus, systems and methods for producing X-ray images
JP2014533188A5 (sv)
US9345440B2 (en) Apparatus and method for positioning a medical device
KR101616670B1 (ko) 이동형 스마트 엑스선 의료영상 진단 장치 및 시스템
US11045376B2 (en) Robotic operating table
JP2014155620A (ja) 移動型x線発生装置
US20100215152A1 (en) Radiation imaging apparatus
US10857053B2 (en) Robotic operating table and robotic operating table operation apparatus
US20180160992A1 (en) Mobile x-ray imaging apparatus
CN106852114A (zh) 移动式射线成像设备
JP2014073310A (ja) 移動型x線画像撮影装置
US20140093045A1 (en) Portable x-ray diagnostic apparatus
JP6000787B2 (ja) 放射線画像撮影装置および放射線画像撮影装置の制御方法
US10765388B2 (en) Radiation-irradiation device comprising a first arm, a second arm, and main body surface regulating a rotational movement of the second arm
SE1151083A1 (sv) Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder
CN113613563A (zh) 用于移动放射摄影部署的系统和方法
KR20220016208A (ko) Ct 이미징 장치
CN111493906A (zh) 一种移动式放射线装置及其控制方法
SE1151084A1 (sv) Apparat, system och förfaranden för framställning av röntgenbilder
JP6400170B2 (ja) 移動型x線画像撮影装置
CN103313657A (zh) X射线诊断系统
JP2007111150A (ja) 平行リンク型テーブル及び断層像撮影装置
JP4470877B2 (ja) デジタル表示装置
KR102714353B1 (ko) 접이식 암을 가지는 이동형 의료영상장치 및 의료영상장치의 동작 방법
JP5999496B2 (ja) 放射線撮影装置