RO132632A2 - Procedeu de obţinere a unor biocapsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică la pacienţii cu terapie antibacteriană per os - Google Patents
Procedeu de obţinere a unor biocapsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică la pacienţii cu terapie antibacteriană per os Download PDFInfo
- Publication number
- RO132632A2 RO132632A2 ROA201600951A RO201600951A RO132632A2 RO 132632 A2 RO132632 A2 RO 132632A2 RO A201600951 A ROA201600951 A RO A201600951A RO 201600951 A RO201600951 A RO 201600951A RO 132632 A2 RO132632 A2 RO 132632A2
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- biocapsules
- extract
- allium ursinum
- antifungal
- patients
- Prior art date
Links
Landscapes
- Medicinal Preparation (AREA)
Abstract
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor capsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică, la pacienţii cu terapie antibacteriană per os. Procedeul conform invenţiei constă în sinteza nanoparticulelor de argint stabilizate cu acid mercaptosuccinic, după care se prepară extractul deconcentrat sub vid, cele două componete sunt înglobate într-o soluţie de 2,5% alginat de sodiu, într-o baie de CaClde concentraţie 1,5...3,5%, timp de 60...300 s, rezultând biocapsule de alginat având două principii active cu efect antifungic optimizat.
Description
Procedeu de obținere a unor biocapsule cu aplicabilitate in protecția antifungica la pacienții cu terapie antibacteriana per os
Invenția se refera la un procedeu de obținere a unui produs cu aplicabilitate in protecția antifungica la pacienții cu antiobioterapie orala.
Este cunoscut faptul ca infecțiile fungice, in special cele cu speciile Candida, avand ca reprezentant majoritar Candida albicans prezintă o incidența in creștere. Incidența estimata in anumite tari este de aproximativ 2000 cazuri/an, reprezentând 3.6/100000 persoane (2). Statusul imunosupresiv reprezintă unul dintre factorii promotori ai infecțiilor cu Candida (infecții HIV(3), tratament cu steroizi (4), prezenta neoplaziilor asociate(5), diabetul zaharat (6), etc). S-a demonstrat, de asemenea, ca antibioterapia reprezintă un important promotor al infecțiilor cu Candida(7). Tratamentele orale cu Cefaclor (8), Ceftibuten (8,9), Cefpodoxim proxetil(lO), Amoxicilina (8) effectuate pentru diverse patologii au demonstrate un efect de colonzare cu Candida albicans si alte specii Candida. Au fost propuse multiple mecanisme prin care antibioticele pot induce stimularea creșterii speciilor fungice, din care amintim: eliminarea competitorilor bacterieni asupra sursei de nutritive(6) sau eliminarea unor specii bacteriene cu rol inhibitor direct asupra dezvoltării fungice.(7).
Se cunoaște, de asemenea efectul fungistatic si fungicid al nanoparticulelor de argint (11), (12), (13).Intensitatea efectului antifungic este dependenta de metoda de stabilizare a particulelor(l 1). Nanoparticulele de argint actioneaza prin atac membranar direct, destabilizare membranara si inversarea potențialului de membrana(I3).
In egala măsură este cunoscut faptul ca anumite extrase naturale pot exercita un efect antifungic. Numeroase studii au demonstrat efecte fungicide si fungistatice ale extractelor de Allium ursinum realizate din flora apartinand unor areale geografice diferite.(14)(15).Caracterizarea unor astfel de extracte realizate din bulbi, rădăcini sau frunze a relevant un continui bogat in componente sulfurice, fenoli, lectine polizaharide, acizi grași. Dintre acestea, elemente sulfurice precum metilinul sau allicinul sunt considerate reponsabile de efectul antifungic. (15,16)
Este cunoscut faptul ca procedeul de încapsulare de substanțe active, molecule sau probiotice reprezintă o modalitate eficienta de optimizare a tranzitului intestinal al elementelor active.
a 2016 00951
05/12/2016 fi>
Astfel, realizarea unor capsule biocompatibile din alginat poate proteja conținutul de pH-ul acid intragastric si favoriza eliberarea substanțelor active la nivel intestinal. (17), (18).
Soluțiile cunoscute prezintă următoarele dezavantaje: prezintă o rata ridicata de dezvoltare a rezistentei la tratament antifungic, in special in cazul utilizării unor doze reduse sau timp insuficient de aplicare a tratamentului 19)(20).
Problema pe care o rezolva invenția.
Problema 1. Produsul elimina problema rezistentei la tratament antifungic prin unirea a doua principii de tratament: nanoparticule ce actioneaza fizic pe membrana celulara si un extract natural cu efect chimic antifungic.
Problema 2. Invenția se adreseaza nevoii de inhibiție a creșterii fungice la pacienții care necesita tratament antibiotic cu administrare orala, in special terapie ambulatorie. Produsul, al cărui procedeu de obținere este detaliat, poate fi utilizat ca si tratament cu administrare per os inclusiv in mediul extraspitalicesc, rezolvând problema dificultății de monitorizare continua a apariției complicațiilor fungice in afara resurselor spitalicești.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
1. Elimina problema rezistentei la tratament antifungic prin sinergismul a doua componente ce actioneaza pe doua principii diferite: nanoaparticulele de argint ce actioneaza prin atac direct membranar, respectiv extrasul natural de Allium ursinum cu efect antifungic chimic multiplu.
2. Structurează un preparat încapsulat, administrabil pe cale orala si care sa ofere condiții optime de tranzit gastric si eliberarea elementelor active la nivel intestinal.
Scopul inveptiei este acela de a genera un produs cu efect antifungic optimizat, administrabil pe cale orala pacientilor cu tratament antibiotic administrat per os. Produsul se realizează prin încapsularea in alginat a doua elemente cu efect antifungic: nanoparticule de argint si extract de Allium ursinum.
Procedura conform invenției consta din aceea ca nanoparticulele de argint sunt inițial sintetizate prin reducerea Ag+ la Ag° in prezenta mercaptosuccinic. Concomitent, se obține extractul de Allium ursinum prin maruntirea matricei vegetale, in prezenta de alcool etilic si cu
a 2016 00951
05/12/2016 ajutorul unui omogenizator. Extractul obtinut este apoi concentrat sub vid, cu ajutoul unui rotaevaporator. Cele doua soluții, cea de nanoparticule de argint stabilizate cu MSA cat si extractul de Allium ursinum obtinut, sunt înglobate intr-o soluție de alginate de sodium din care se obțin biocapsulele de alginate prin reacția de ‘cross-linking’ in prezenta ionilor de Ca2+.
Menționam ca nu am identificat in literatura cercetări dedicate sintezei sau efectelor biocapsulelor propuse.
Se da in continuare un exemplu de realizare conform invenției:
Sinteza nanoparticulelor de argint (AgNP) se realizează in mediu apos: 50mL AgNCL 0.6mM se aduc la 100°C sub agitare continua, la care se adauga 6 mL soluție acid mercaptosuccinic 2,8mM (neutralizată in prealabil) si reacția este lasata la perfectare 30 de minute, in aceleași condiții de temperature si sub agitare. Soluția de nanoparticule de Ag stabilizate cu acid mercaptosuccinic (AgNP-MSA) este apoi sunt supusa unor etape de centrifugare (12 000 RPM/12 min.) si redispersare prin ultrasonare in H2O bidist. in vederea înlăturării produsilor de reacție secundari. Pentru obținerea extractului de Allium ursinum se pornește de la 5g matrice vegetala de Allium ursinum care este maruntita cu ajutorul unui omogenizator (de tip ‘ultraturax’) in prezenta a 50mL alcool etilic absolut si se lașa apoi sub agitare magnetica timp de 15minute. Extractul este mai departe filtrate printr-o membrane cu pori de 0.45 pm si concentrate, sub vid si la temperatura camerei cu ajutorul unui ‘rotaevaporator’ pana la un volum de 5mL. In vederea încapsulării in alginat, cele doua soluții: 10 mL AgNP-MSA si 1 mL extract de Allium ursinum, obținute in etapele anterioare, sunt adaugate unei soluții de 2,5% alginate de sodiu ce este adaugata in picaturi, cu ajutorul unei seringi, intr-o baie de CaCh cu o concentrație intre 1,5 -3,5%. Timpul de formare a biocapsulelor in baia de întărire este cuprins intre 60 si 300 de secunde. Biocapsulele astfel obținute sunt înlăturate din baia de CaCb si sunt spalate cu H2O bidist. Biocapsulele astfel obținute sunt supuse caracterizării prin metode de microscopie de forța atomica (ALM) si difracție dinamica a luminii.
Aplicații pe subiecți umani sau animale. Produsul se afla in faza de testare in vitro a citotoxicitatii si eficientei componentelor individuale, urmând ca intr-o etapa ulterioara sa se experimenteze efectele in vivo ale produsului combinat detaliat anterior. Produsul descris anterior nu a fost testat pe animale sau subiecți umani la momentul depunerii prezentei solicitări.
Claims (1)
- Revendicările invențieiPrin prezenta invenție se revendica procedeul de obținere a biocapsulelor de alginate cu conținut dublu: nanoparticule de argint stabilizate cu acid mercaptosuccinic, respectiv extract de Allium ursinum cu aplicabilitate in protecția antifungica la pacienții cu terapie antibacteriana per os, caracterizat prin aceea ca, in scopul elimininarii rezistentei la tratamentul antifungic, biocapsulele au un conținut dublu: nanoparticule de argint, respectiv extract de Allium ursinum.Sinteza nanoparticulelor de argint (AgNP) se realizează in mediu apos: 50mL AgNCh 0.6mM se aduc la 100°C sub agitare continua, la care se adauga 6 mL soluție acid mercaptosuccinic 2,8mM (neutralizată in prealabil) si reacția este lasata la perfectare 30 de minute, in aceleași condiții de temperature si sub agitare. Soluția de nanoparticule de Ag stabilizate cu acid mercaptosuccinic (AgNP-MSA) este apoi sunt supusa unor etape de centrifugare (12 000 RPM/12 min.) si redispersare prin ultrasonare in H2O bidist. in vederea înlăturării produșilor de reacție secundari. Pentru obținerea extractului de Allium ursinum se pornește de la 5g matrice vegetala de Allium ursinum care este maruntita cu ajutorul unui omogenizator (de tip ‘ultraturax’) in prezenta a 50mL alcool etilic absolut si se lașa apoi sub agitare magnetica timp de 15minute. Extractul este mai departe filtrate printr-o membrane cu pori de 0.45pm si concentrate, sub vid si la temperatura camerei cu ajutorul unui ‘rota-evaporator’ pana la un volum de 5mL. In vederea încapsulării in alginat, cele doua soluții: 10 mL AgNP-MSA si 1 mL extract de Allium ursinum, obținute in etapele anterioare, sunt adaugate unei soluții de 2,5% alginate de sodiu ce este adaugata in picaturi, cu ajutorul unei seringi, intr-o baie de CaCl2 cu o concentrație intre 1,5 3,5%. Timpul de formare a biocapsulelor in baia de întărire este cuprins intre 60 si 300 de secunde. Biocapsulele astfel obținute sunt înlăturate din baia de CaCl2 si sunt spalate cu H2O bidist.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA201600951A RO132632A2 (ro) | 2016-12-05 | 2016-12-05 | Procedeu de obţinere a unor biocapsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică la pacienţii cu terapie antibacteriană per os |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA201600951A RO132632A2 (ro) | 2016-12-05 | 2016-12-05 | Procedeu de obţinere a unor biocapsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică la pacienţii cu terapie antibacteriană per os |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO132632A2 true RO132632A2 (ro) | 2018-06-29 |
Family
ID=62639633
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA201600951A RO132632A2 (ro) | 2016-12-05 | 2016-12-05 | Procedeu de obţinere a unor biocapsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică la pacienţii cu terapie antibacteriană per os |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO132632A2 (ro) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2020055277A1 (en) * | 2018-09-14 | 2020-03-19 | Univerzitet U Beogradu | Biopolymer emulsion for active packaging, uses and method of manufacturing |
-
2016
- 2016-12-05 RO ROA201600951A patent/RO132632A2/ro unknown
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2020055277A1 (en) * | 2018-09-14 | 2020-03-19 | Univerzitet U Beogradu | Biopolymer emulsion for active packaging, uses and method of manufacturing |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN105054070B (zh) | 一种白刺花色苷粗提物及其微胶囊 | |
CN110946196B (zh) | 木姜叶柯冲剂及制备方法 | |
KR101185699B1 (ko) | 의약품과 건강식품 제작에 개머루속 식물 및 그 추출물의응용 | |
JP6117333B2 (ja) | 免疫関連疾患及び酸化的ストレス関連疾患の予防または治療用組成物 | |
CN104922176B (zh) | 一种野菊花提取物的应用 | |
CN102429141A (zh) | 一种蜂胶微胶囊的制备方法及应用 | |
RO132632A2 (ro) | Procedeu de obţinere a unor biocapsule cu aplicabilitate în protecţia antifungică la pacienţii cu terapie antibacteriană per os | |
US20140220071A1 (en) | Biologically active food additive for normalizing the function of the thyroid gland | |
JP2006087393A (ja) | 健康食品及び薬剤 | |
CN105456311A (zh) | 一种用于防治乳腺癌、肝癌的沙棘提取物及其制备方法和其应用 | |
CN112868848A (zh) | 一种茶树花加工工艺及茶树花产品 | |
KR101143363B1 (ko) | 키토산을 이용한 병풀의 면역 증진용 성분의 식용 나노입자 및 그 제조방법, 그 나노입자를 함유한 식품 | |
Rani et al. | Phytosomes: potential carriers for herbal drugs | |
CN1685928A (zh) | 纳米蜂胶制品的制备方法 | |
JP2015054836A (ja) | 経口用育毛養毛剤及び育毛養毛用食品 | |
KR101531850B1 (ko) | 고려 홍삼과 천연식물 유용성분 및 천연 미네랄 염을 포함하는 조성물 및 그 제조방법 | |
CN102327304B (zh) | 一种防治慢性高原病的药物及其制备方法 | |
CN109908128B (zh) | 一种川西獐芽菜抗菌活性成分配方及其制备方法 | |
CN107789368B (zh) | 没食子提取物制备空心微囊的方法及其用途 | |
CN106727631A (zh) | 人参皂苷Rh4在制备抗肿瘤药物中的应用 | |
CN1171594C (zh) | 含珍珠粉和抗坏血酸的组合物 | |
KR102168810B1 (ko) | 전복패각 단백질을 유효성분으로 함유하는 항염증 조성물 | |
CN109289040B (zh) | 一种以药桑叶多糖为载体的口服胰岛素制剂的制备方法 | |
CN108991453A (zh) | 一种复方纳米蜂胶的制备方法及其产品 | |
CN105998731B (zh) | 一种辅助实现中长跑运动员超量恢复的虫草超微粉胶囊 |