RO130093A2 - Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii - Google Patents

Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii Download PDF

Info

Publication number
RO130093A2
RO130093A2 ROA201300512A RO201300512A RO130093A2 RO 130093 A2 RO130093 A2 RO 130093A2 RO A201300512 A ROA201300512 A RO A201300512A RO 201300512 A RO201300512 A RO 201300512A RO 130093 A2 RO130093 A2 RO 130093A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
electromagnetic shielding
nanostructured
core
hexachiral
electromagnetic
Prior art date
Application number
ROA201300512A
Other languages
English (en)
Inventor
Adrian Viorel Coman
Original Assignee
Tangent Electro Trade S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tangent Electro Trade S.R.L. filed Critical Tangent Electro Trade S.R.L.
Priority to ROA201300512A priority Critical patent/RO130093A2/ro
Publication of RO130093A2 publication Critical patent/RO130093A2/ro

Links

Landscapes

  • Shielding Devices Or Components To Electric Or Magnetic Fields (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un sistem stratificat nanostructurat de ecranare electromagnetică în domeniul GHz-THz, cu aplicaţii în telecomunicaţii. Sistemul de ecranare, conform invenţiei, conţine un miez cu arhitectură hexachirală, de geometrie predefinită, realizat prin nanostructurare din compozite termoplastice cu inserţii de pulberi ferimagnetice, o folie termoplastică semiconductivă/rezistivă şi o folie metalică, ce sunt aplicate pe miez, foliile fiind dimensionate în funcţie de lungimea de undă a câmpului electromagnetic care trebuie ecranat, precum şi de caracteristicile miezului.

Description

Invenția se referă la un nou tip de sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul GHz-THz cu aplicații in telecomunicații în contextul Directivei EMC 2004/108/EC și Directivei 2004-40-EC.
Sistemul de ecranare propus se realizează sub forma de sandwich pentru dimensiuni mici, sau de panouri pentru dimensiuni mai mari, cu mai multe straturi, care alternează miezuri nanostructurate cu arhitectură hexachirală de geometrie predefinită in funcție de frecvența câmpului electromagnetic și materiale subțiri de acoperire (folii) cu o mare conductivitate de suprafață și de volum, corelată cu proprietățile dielectrice ale miezului. în final sistemul se poate asimila configurațiilor clasice de tip Salisbury sau Jaumann. Miezul realizat cu arhitectură hexachirală prezintă simetrie de suprafață, iar degajările străpunse conferă atât bune proprietăți de ecranare electromagnetică, cât și o bună rezistență mecanică în condiții de expansiune termică cvasinulă, un coeficient semnificativ de izolare termică și o buna circulație a aerului. Printr-o judicioasă proiectare atât a dimensiunilor geometrice cât și a proprietăților dielectrice, funcția de ecranare electromagnetică se poate realiza selectiv pe anumite frecvențe, in funcție de destinația de utilizare.
Avantajele utilizării acestui nou tip de sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul GHz-THz este acela al versatilității modului de proiectare, al durabilității, al integrabilității imediate în sistemele de telecomunicații (pentru aplicații de tip radar, GSM, tehnologii de microunde), și al reciclabilității. în plus, modul de realizare a arhitecturii miezului permite o eficiență maximă a ecranării, în sensul disipării ușoare a căldurii acumulate și stabilitatea dimensională în condiții de exploatare la puteri electromagnetice mari și în condiții de temperatură variabilă, cu fiabilitate maximă, aspecte neîntâlnite la variantele de sisteme de ecranare existente în prezent pe piață.
Problemele pe care le rezolvă invenția sunt:
1. Sistemul conform invenției permite substituirea soluțiilor actuale de ecrane electromagnetice masive metalice sau hibride, oferind o înaltă performanță, greutate mica și versatilitate în aplicații, datorită pe de o parte arhitecturii hexachirale de geometrie predefinită in funcție de frecvența câmpului electromagnetic și, pe de altă parte, nanostructurării care oferă o conductivitate de suprafață și de volum corelate cu proprietățile dielectrice ale miezului.
2. Realizarea simultană a funcției de ecranare electromagnetică și a izolării termice în condiții de stabilitate dimensională, aspect neîntâlnit la variantele de ecranare existente în prezent pe piață.
3. Realizarea funcției de ecranare electromagnetică în mod selectiv, printr-o judicioasă proiectare atât a dimensiunilor geometrice cât și a proprietăților dielectrice, în sensul asigurării, de exemplu a ecranării eficiente a obiectivului pe o gamă de frecventă, ca și permiterea unei complete transparențe în altă gamă de frecvență, la nevoie suficient de apropiată de prima.
4. Versatilitatea proiectării. în sensul corelării grosimii miezului cu suprafața activă, prin schimbarea dimensiunii matricii hexachirale, ceea ce permite ca sistemul de ecranare să se realizeze fie sub forma de sandwich pentru dimensiuni și puteri electromagnetice mici, sau de panouri pentru dimensiuni și puteri electromagnetice mari, la aceeași frecvență de lucru.
5. Posibilitatea realizării oricărei suprafețe geometrice (plane sau curbe) de acoperire pentru ecranare electromagnetică prin modelarea și procesarea termoplastică adecvată a miezului în trei dimensiuni.
6. Capacitatea de a fi ușor integrate în tehnologiile actuale de telecomunicații, în condiții de reciclabilitate avansată (green technology).
Exemplu de realizare a sistemului de ecranare:
Un sistem de ecranare în configurație Salisbury este prezentat în figura 1, unde miezului cu arhitectură hexachirala de geometrie predefinită, realizat prin nanostructurare, i se aplică pe ambele fețe folii cu o mare conductivitate de suprafață și de volum, aici fiind decrise: o folie termoplastică semiconductivă/rezistivă și una metalică, dimensionate în funcție de lungimea de undă a câmpului electromagnetic care trebuie ecranat și de caracteristicile miezului.
Miezul cu arhitectura hexachirală se poate realiza prin nanostructurare din compozite termoplastice cu inserții de pulberi ferimagnetice (ex. magnetită, maghernița etc. pina la 8%) care ulterior sunt presate într-o matriță de geometrie predefinită data de dimensiunile matricei hexachirale și de suprafața activă dorită.
^-2013-00512
2 -07- 2013 în figura 2 este prezentat un sistem de ecranare în configurație Jaumann unde exista 2 miezuri identice cu arhitectura hexachirală de geometrie predefinită, realizate prin nanostructurare, carora li se aplică pe ambele fețe folii cu o mare conductivitate de suprafață și de volum, aici fiind decrise: doua folii termoplastice semiconductive/rezistive diferite si una metalică, dimensionate în funcție de lungimea de undă a câmpului electromagnetic care trebuie ecranat și de caracteristicile miezului.
Foliile semiconductive/rezistive se pot realiza din materiale termoplastice cu inserții tip pulberi metalice, de nanotuburi de carbon sau prin grefarea de polimeri electroactivi.
Rezultatele preliminare au demonstrat o ecranare electromagnetică semnificativă, de minim 50 dBm pentru aplicații atât in banda GSM, cât și WiFi, figura 3.
Pentru proiectarea proprietăților electromagnetice-termice ale sistemelor de ecranare se pot utiliza sisteme software specializate cum ar fi CST Studio, Comsol sau QWED, iar proiectarea corelează în mod eficient caracteristicile dielectrice ale miezului nanostructurat cu dimensiunile și arhitectura matricii hexachirale, prin integrarea unui modul tip CAD. Un exemplu este redat în figura 4.
Exemplu de caracteristici tehnice ale sistemului de ecranare:
Tratat la suprafață pentru protecție antocoroziva și estetică maximă;
Factor de ecranare: 5-7;
Dimensiunile geometrice, aria activă si forma spațială disponibile la comandă;
Folie conductivă: aluminu sau compozit termoplastic cu inserție de țesătura de fibre de argint, de grosime până la 0,01 mm;
Folie semiconductivă/rezistivă: compozit termoplastic cu inserție de pulberi metalice (cupru) pina la 10%, de grosime pina la 0,025mm;
Stabilitate dimensională la expunerea la soare pina la + 100 C și la îngheț până la 40 C;
Greutate: 0,02-1 kg/m2 în funcție de grosimea miezului;
Respectă standardul de calitate ISO 9001;
Pentru construcții speciale cu destinația de telecomunicații, clasa de încadrare: B, conform standardului EN 10204.

Claims (4)

  1. Revendicări
    1. Sistemele stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul GHzTHz cu aplicații în telecomunicații, realizate din mai multe straturi, care alterneazț miezuri nanostructurate cu arhitectură hexachirală de geometrie predefinită în funcție de frecvența câmpului electromagnetic și materiale subțiri de acoperire (folii) cu o mare conductivitate de suprafață și de volum, corelată cu proprietățile dielectrice ale miezului, în configurații clasice de tip Salisbury sau Jaumann. cu bune proprietăți de ecranare electromagnetică, asociate cu o bună rezistență mecanică, stabilitate dimensională și cu proprietăți de izolație termică.
  2. 2. Sistemele stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul GHzTHz cu aplicații în telecomunicații, caracterizate prin aceea că, conform revendicării 1, realizează funcția de ecranare electromagnetică în mod selectiv, printr-o judicioasă proiectare atât a dimensiunilor geometrice cât și a proprietăților dielectrice, în sensul asigurării, de exemplu a ecranarii eficiente a obiectivului pe o gamă de frecvență, ca și permiterea unei complete transparente în altă gamă de frecvență, la nevoie suficient de apropiată de prima.
  3. 3. Sistemele stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul GHzTHz cu aplicații în telecomunicații, caracterizate prin aceea ca, conform revendicărilor 1 și
    2. asigură versatilitatea proiectării, în sensul corelării grosimii miezului cu suprafața activă, prin schimbarea dimensiunii matricii hexachirale, ceea ce permite ca sistemul de ecranare să se realizeze fie sub forma de sandwich pentru dimensiuni și puteri electromagnetice mici, sau de panouri pentru dimensiuni și puteri electromagnetice mari, la aceeași frecvență de lucru, inclusiv existând posibilitatea realizării oricărei suprafețe geometrice (plane sau curbe) de acoperire pentru ecranare electromagnetică prin modelarea și procesarea termoplastică adecvată a miezului în trei dimensiuni.
  4. 4. Sistemele stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul GHzTHz cu aplicații în telecomunicații, caracterizate prin aceea ca. conform revendicărilor 1, 2 și 3 au capacitatea de a fi ușor integrate în tehnologiile actuale de telecomunicații. în condiții de reciclabilitate avansată (green technology).
ROA201300512A 2013-07-12 2013-07-12 Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii RO130093A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300512A RO130093A2 (ro) 2013-07-12 2013-07-12 Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300512A RO130093A2 (ro) 2013-07-12 2013-07-12 Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO130093A2 true RO130093A2 (ro) 2015-02-27

Family

ID=52544168

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300512A RO130093A2 (ro) 2013-07-12 2013-07-12 Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO130093A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3434084A4 (en) * 2016-03-24 2019-12-04 Noxtak Corp. COMPOSITION FOR THE NEUTRALIZATION OF ELECTROMAGNETIC CONTAMINATION, DEVICE AND METHOD

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3434084A4 (en) * 2016-03-24 2019-12-04 Noxtak Corp. COMPOSITION FOR THE NEUTRALIZATION OF ELECTROMAGNETIC CONTAMINATION, DEVICE AND METHOD

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN108260366B (zh) 电磁波吸波及屏蔽用和电子设备超强散热用融合片及其制造方法
CN102187751A (zh) 复合材料以及电子设备
KR101749460B1 (ko) 전자파 흡수소멸 및 차폐용 융합시트
WO2012036788A2 (en) Compliant multilayered thermally-conductive interface assemblies having emi shielding properties
CN103943967A (zh) 超薄型金属电阻复合多频吸波材料
US20220021246A1 (en) Shielding film, coil assembly, and wireless charging device
CN108418317A (zh) 无线充电用导磁板及其制备方法和无线充电模块
CN204131668U (zh) 扬声器模组
CN205661085U (zh) 一种石墨烯绝缘导热膜
CN201402641Y (zh) 单面涂敷自粘漆漆包纸包组合导线
RO130093A2 (ro) Sisteme stratificate nanostructurate de ecranare electromagnetică în domeniul ghz-thz cu arhitectură hexachirală a miezului, cu aplicaţii în telecomunicaţii
CN103260388A (zh) 具有屏蔽罩功能的高导热石墨膜结构
CN205406735U (zh) 吸波结构
CN205161029U (zh) 一种电磁屏蔽散热膜
CN203884121U (zh) 散热片
CN204560112U (zh) 一种增大接触面积的导热垫片
CN208014534U (zh) 无线充电用导磁板及无线充电模块、接收装置和发射装置
CN213094752U (zh) 一种真空隔热均温结构及头戴电子产品
CN101888769A (zh) 吸波散热贴片
CN203839079U (zh) 一种具有扁形截面的铜包铝镁合金漆包线
CN104882234B (zh) 三维网络结构功率电阻及其加工工艺
CN210840545U (zh) 一种具有散热导电功能的吸波屏蔽膜
CN104754915A (zh) 应用于移动装置的散热结构
CN203277095U (zh) 大功率商用电磁炉用电容器
CN104582237B (zh) 一种内层走大电流的电路板及其制作方法