RO120162B1 - Acţionare cu motor - Google Patents

Acţionare cu motor Download PDF

Info

Publication number
RO120162B1
RO120162B1 RO99-00881A RO9900881A RO120162B1 RO 120162 B1 RO120162 B1 RO 120162B1 RO 9900881 A RO9900881 A RO 9900881A RO 120162 B1 RO120162 B1 RO 120162B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
motor
switch
switching
relay
additional
Prior art date
Application number
RO99-00881A
Other languages
English (en)
Inventor
Hermann Eberwein
Original Assignee
Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh filed Critical Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh
Publication of RO120162B1 publication Critical patent/RO120162B1/ro

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • H01H9/0005Tap change devices
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H47/00Circuit arrangements not adapted to a particular application of the relay and designed to obtain desired operating characteristics or to provide energising current
    • H01H47/002Monitoring or fail-safe circuits
    • H01H47/004Monitoring or fail-safe circuits using plural redundant serial connected relay operated contacts in controlled circuit
    • H01H47/005Safety control circuits therefor, e.g. chain of relays mutually monitoring each other

Abstract

Prezenta invenţie se referă la o acţionare cu motor, pentru un comutator în trepte, un reversor sau o bobină cu miez mobil, care prezintă o supraveghere mecanică a timpului de funcţionare, realizată prin intermediul unor contacte mecanice, suplimentare, de supraveghere (S15 şi S16), care verifică, la momente de timp diferite, în decursul unei secvenţe de comutare, dacă protecţia motorului de acţionare (M1), pe de o parte, şi releul de comutare în trepte (K20), pe de altă parte, funcţionează corespunzător, căci la funcţionarea defectuoasă a acestor componente, poate avea loc o acţionare a motorului (M1) până la o poziţie finală nedorită. Acţionarea motorului (M1) este oprită, dacă supravegherea detectează faptul că cel puţin unul dintre aceste elemente nu funcţionează corect.

Description

Invenția se referă la o acționare cu motor, pentru comutatoare în trepte, reversoare și bobine cu miez mobil, ce servește, în special, pentru poziționarea comutatorului în trepte pe poziția de lucru dorită.
în acționarea motorului, sunt reunite toate subansamblurile mecanice și electrice necesare pentru acționarea comutatorului în trepte sau a altora similare.
Subansamblurile mecanice importante sunt angrenajul de sarcină și angrenajul de comandă. Primul din ele acționează direct asupra comutatorului în trepte; de aceea prezintă un electromotor dimensionat în mod corespunzător. Angrenajul de comandă este plasat lateral, la cel de sarcină și conține un disc cu came, care face o rotație întreagă, la fiecare comutare a comutatorului în trepte. Acest disc cu came are un număr mare de came de comutare, pentru comandarea mecanică a multor comutatoare cu came, respectiv, contacte activate cu came, care, în același timp, sunt și parte componentă a subansamblului electric, care urmează a fi explicat. Angrenajul de comandă mai conține indicatoare pentru poziția treptei, respectiv, a pasului de comutare.
Cele mai importante părți componente electrice, în acționarea motorului, sunt diferitele circuite de curent. Din ele fac parte circuitul de alimentare al motorului, la care clemele motorului electric de acționare sunt alimentate cu curent electric prin intermediul contactoarelor motorului și a altor posibilități de conectare.
Tot aici, mai fac parte circuitul de comandă și diferitele circuite de semnalizare și declanșare, pentru întrerupătorul automat al motorului. Comanda acționării motorului se face pe principiul comutării în pași, adică procesul de reglare cu un pas de comutare este inițiat printr-un impuls de comandă unic și apoi este dus până la capăt, forțat. Axul de antrenare al acționării motorului, care în stare gata montată este cuplat cu axul de antrenare al comutatorului în trepte, realizează aici un număr bine stabilit de rotații.
Durata comutării de la un pas la altul este determinată de o camă de comandă a angrenajului de comandă, cu o rotație per treaptă.
în plus față de acționarea cunoscută a motorului, pe lângă celelalte măsuri de siguranță, este prevăzut și un dispozitiv de protecție forțată, care împiedică acționarea motorului să ajungă până în poziția finală, în cazul că mai sus-descrisa comandă a treptei se defectează.
Un astfel de defect, în comanda treptei, poate apărea, de exemplu, dacă unul din contactoarele motorului rămâne cu contactele „sudate sau dacă se defectează bobina releului de comutare a treptei, care este parte componentă a părții de comandă a pasului.
într-un astfel de caz de defect, dispozitivul de protecție forțată trebuie să declanșeze garantat, întrerupătorul automat al motorului și să aducă astfel în repaus acționarea acestuia, pentru a împiedica funcționarea ei mai departe, peste treapta comandată.
La acționările cunoscute, această protecție forțată este realizată printr-un releu de timp suplimentar, în circuitul de comandă, care este acționat prin contacte ale contactoarelor motorului. Dacă contactorul motorului corespunzător încă nu a căzut, după un interval de timp stabilit, în funcționare practică, de exemplu 7 s, adică începe o nouă comutare nedorită, de pe o treaptă pe o alta învecinată, releul de timp acționează întrerupătorul automat al motorului și oprește astfel acționarea.
Această protecție realizată cu releu de timp prezintă însă o serie de dezavantaje. Pe de o parte, releele de timp utilizate sunt ele însele relativ sensibile la perturbați! și destul de scumpe, din cauza componentelor electronice, pe care trebuie să le conțină. Apoi, pentru comandarea lor, sunt necesare contacte suplimentare de contactor.
Problema tehnică constă în realizarea unui nou tip de acționare pentru motor, cu protecție forțată, care este construită simplu și este convenabilă ca preț, și care se autosupraveghează, deci funcționează fără defect.
RO 120162 Β1
Acționarea cu motor, pentru comutator în trepte, reversor sau bobină cu miez mobil, 1 se compune:
- cu un angrenaj de sarcină care prezintă un motor electric de acționare care acțio- 3 nează direct asupra comutatorului în trepte sau a altuia similar,
- cu un angrenaj de comandă cu disc cu came care prezintă came de comandă, care, 5 la rândul lor, activează comutatoare mecanice cu came, care se rotesc la fiecare treaptă de comutare cu 360°, 7
- cu un circuit de curent al motorului, prin intermediul căruia clemele motorului de antrenare sunt cuplabile cu alimentarea, prin intermediul câte unui contactor al motorului, în 9 funcție de sensul de rotație, și în care este conectat și un întrerupător automat,
- cu un circuit de comandă care conține un releu pentru comutarea pe treaptă și care 11 poate fi comandat printr-un comutator cu came, astfel încât acționarea motorului funcționează după principiul comutării în trepte, treapta de comutare inițiată se desfășoară singură 13 și în mod forțat până la capăt, iar pe discul cu came, sunt intercalate două came suplimentare de comandă, activarea celui de-al doilea contact suplimentar de supraveghere se face 15 astfel, încât el este închis pentru scurt timp, la un prim moment de timp, când în regimul normal de lucru, a fost deja activat contactorul motorului, la o comutare, dar releul pentru 17 comutare pe treaptă încă nu este activat, iar activarea primului contact suplimentar de supraveghere se face astfel, încât el este închis pentru scurt timp, la un al doilea moment 19 de timp, când în funcționarea normală la o comutare, sunt acționate atât releul de comutare în trepte, cât și contactorul motorului, iar primul și al doilea contact de supraveghere sunt în 21 așa fel conectate în circuitul de comandă, încât, dacă la primul și la al doilea moment de timp, contactorul motorului și releul de comutare a treptei nu se află în starea prevăzută 23 pentru funcționarea normală, este declanșat întrerupătorul automat al motorului, și astfel, se oprește acționarea motorului. 25
Conform invenției, în angrenajul de comandă, există două came de comandă suplimentare, care corespund la două contacte de supraveghere suplimentare, comandate cu 27 came și care supraveghează contactele de protecție, și dacă poziția contactului nu este cea corectă și ar putea duce acționarea dincolo de poziția comandată, până în poziția finală, ele 29 declanșează întrerupătorul automat al motorului.
Conform unei caracterisitici a invenției, prima camă de comandă împreună cu primul 31 contact de supraveghere corespunzător, comandat cu came, supraveghează poziția contactului de contactor al releului pentru comutarea treptei, iar a doua camă de comandă, conform 33 invenției, la rândul ei, cu al doilea contact de supraveghere suplimentar, corespunzător, supraveghează poziția contactorului motorului. 35
Contactoarele motorului pot să nu acționeze, atunci acționarea motorului funcționează până la poziția finală.37
Se mai poate întâmpla, de asemenea, ca releul pentru comutarea pasului să nu anclanșeze - fie că este el însuși defect, fie că există un defect pe linia care îl alimentează -39 atunci acționarea motorului funcționează, de asemenea, până în poziția finală.
Cele două came de comandă prevăzute, conform invenției, care acționează prin câte41 un contact de supraveghere comandat cu came prin ele însele, permit o protecție sigură la trecerea mai departe, în funcționare provocată de cele două defecte, cu consum minim de 43 conexiuni.
După cum s-a mai spus, la acționarea motorului în conformitate cu invenția, nu mai 45 este necesar nici un releu de timp; mai există numai părți mecanice care prezintă o perturbabilitate redusă.47
RO 120162 Β1 în afară de aceasta, în caz de defect, nu mai are loc o decalare de treaptă, dacă apare un defect în releul pentru comutarea pasului, și apare maximum o abatere de treaptă dacă defectul este la contactoarele motorului - cel mai târziu, atunci se declanșează întrerupătorul automat al motorului.
Invenția urmează a fi explicată, mai în amănunt, pe baza unui exemplu de execuție, în legătură cu fig. 1 și 2, care reprezintă:
-fig. 1, schema acționării motorului, conform invenției.
- fig. 2, secvența de comandă a contactelor care fac parte din circuitul reprezentat în fig. 1, care sunt acționate de discul cu came, la o comutare, adică o rotire a discului cu came de 360”.
în fig. 1, este reprezentată schema completă de conexiune a unei acționări de motor conform invenției. Partea stângă arată circuitul motorului cu motorul M1, un întrerupător automat al motorului Q1, contactoarele motorului Κ1, K2 și o rezistență de încălzire R1. Partea dreaptă arată circuitele de comandă, cu contactele acționate prin came S12, S13, S14, care sunt prevăzute și în tehnica actuală.
Tot bine cunoscută este intercalarea unui releu de comutare treaptă K20. în continuare, în această parte de schemă, sunt intercalate, conform invenției, contactele de supraveghere suplimentare, acționate prin came S15 și S16. Alte elemente ale circuitului sunt un buton S3, pentru acționarea manuală a contactoarelor motorului Κ1, K2, un contact pentru cazul depășirii poziției S37, un contact normal închis S40 (neidentificat nicăieri în schemăn.t), precum și contactele de capăt de cursă S4, S5, S6, ca și comutatorul de blocare S8.
Părțile componente individuale ale schemei sunt descrise, în continuare, în funcționarea lor.
în fig. 1, schema este în stare de oprire, adică, pentru starea staționară a acționării motorului, pentru o conectare în sensul „+, se derulează succesiv următorii pași.
Darea impulsului prin intermediul butonului S3 sau din exterior, de exemplu, printr-un regulator de tensiune, prin care contactorul motorului K2 este acționat și închide pentru autoreținere K12: 13-14, în afară de acestea, K2: 1-2, 3-4 și 5-6 se închid. Motorul M1 pornește.
Se închide al doilea contact de supraveghere, acționat prin camele S16. Deoarece în caz normal, contactul K20: 33-34 nu este încă închis, iar contactul K2: 31-32 este deja deschis, în funcționarea normală, nu are loc declanșarea întrerupătorului automat al motorului, în acest pas de comutare, se verifică deci, prin închiderea contactului de supraveghere S16, dacă sunt defecte contactoarele motorului K1, K2 și /sau releul de comutare a treptei K20.
- S16 redeschide.
- S12 închide.
- S13 închide; releul de comutare a treptei K20 este acționat și închide. Prin K20:2324 și K2:13-14, releul K20 se autoreține.
- La terminarea comutării treptei, K20: 61-62 se deschide și întrerupe autoreținerea pentru K2. Acesta nu mai este reținut decât prin S12: N01-N02.
- primul contact de supraveghere, comandat prin camele S15, închide și verifică astfel, dacă K20 a anclanșat corect, în caz normal, K2:43-44 este închis, iar K20:51-52 este deschis, întrerupătorul automat al motorului nu declanșează la funcționarea corectă.
- S15 redeschide.
- S13 deschide. K20 însă nu cade imediat, deoarece K2: 13-14 este încă închis.
RO 120162 Β1
-S12 deschide. Prin faptul că S12: NO1-NO2 deschide, K2 cade și deschide: 13-14, 1 contactul pentru reținerea lui K20. Abia acum cade K20. K2:1-2, 3-4 și 5-6 deschid; motorul M1 se oprește. Toate contactele și comutatoarele de comandă se găsesc în poziția inițială. 3 Deci, cu aceasta, comutarea este încheiată.
Din desfășurarea acestui proces, se vede că ambele contacte de supraveghere, 5 acționate prin came și prevăzute suplimentar S15, S16, supraveghează atât contactoarele motorului K1, K2, cât și releul pentru comutarea treptei K20. Acest lucru se petrece, după 7 cum s-a mai spus, prin faptul că al doilea contact de supraveghere S16 este închis temporar prin discul cu came, după darea impulsului, și scurt timp după aceea, este redeschis, iar 9 primul contact de supraveghere S15 este, de asemenea, închis temporar, la un moment de timp, ulterior, după comandarea protecției pentru comutarea treptei K20 și redeschis la scurt 11 timp după aceea.
Această acționare este realizată prin amplasarea corespunzătoare a camelor pe 13 discul cu came.
în secvența de comutare explicată mai sus, s-a presupus o funcționare corectă a 15 contactoarelor motorului K1, K2 și a releului pentru comutarea treptei.
în acest caz, secvența de comutare se desfășoară mai departe nestingherită, în caz 17 de defect, la care a apărut trecerea mai departe, fără o asigurare suplimentară, este declanșat întrerupătorul automat al motorului. 1 g
Din fig. 2, este clară scurta comandare prin discul cu came, deja descrisă, a contactelor de supraveghere S15 și S16, la momentele de timp menționate, în această reprezen- 21 tare, apare întreg procesul de comutare al comutatorului în trepte, la care apare o rotire completă a discului cu came și una a unei scale rotunde, indicatoare a treptelor de comutare, 23 care este conectată cu acest disc cu came.
Procesul complet de comutare este subîmpărțit aici în 33 pași individuali, care se 25 desfășoară succesiv, în timp, și este afișat, în modul cunoscut, pe scala circulară pentru treptele de comutare, închiderea, pentru scurt timp, a celui de-al doilea contact de suprave- 27 ghere S16, după darea impulsului, este explicată, ca și scurta închidere a primului contact de supraveghere S15, la un moment de timp ulterior, după activarea releului pentru comuta- 29 rea treptei K20, prin închiderea lui S13.

Claims (5)

  1. Revendicare
    Acționare cu motor, pentru comutator în trepte, reversor sau bobină cu miez mobil
    - cu un angrenaj de sarcină care prezintă un motor electric de acționare (M1) și 35 acționează direct asupra comutatorului în trepte sau a altuia similar,
    - cu un angrenaj de comandă cu disc cu came care prezintă came de comandă, care,37 la rândul lor, activează comutatoare mecanice cu came (S12, S13, S14), care se rotesc la fiecare treaptă de comutare cu 360°,39
    - cu un circuit de curent al motorului, prin intermediul căruia, clemele motorului de antrenare (M1) sunt cuplabile cu alimentarea, prin intermediul câte unui contactor (Κ1, K
  2. 2)41 al motorului, în funcție de sensul de rotație, și în care este conectat și un întrerupător automat (Q1),43
    - cu un circuit de comandă care conține un releu pentru comutarea pe treaptă (K20) și care poate fi comandat printr-un comutator cu came, astfel încât acționarea motorului 45 funcționează după principiul comutării în trepte, treapta de comutare inițiată se desfășoară singură și în mod forțat, până la capăt, caracterizată prin aceea că, pe discul cu came, sunt 47
    RO 120162 Β1
    1 intercalate două came suplimentare de comandă, că sunt prevăzute două contacte de supraveghere suplimentare (S15, S16), comandabile prin came suplimentare aflate pe discul
  3. 3 cu came, că activarea celui de-al doilea contact suplimentar de supraveghere (S16) se face, astfel încât el este închis pentru scurt timp, la un prim moment de timp, când în regimul
  4. 5 normal de lucru, a fost deja activat contactorul motorului (Κ1, K2), la o comutare, dar releul pentru comutare pe treaptă (K20) încă nu este activat, că activarea primului contact supli7 mentar de supraveghere (S15) se face astfel, încât el este închis pentru scurt timp, la un al doilea moment de timp, când în funcționarea normală la o comutare, sunt acționate atât
  5. 9 releul de comutare în trepte (K20), cât și contactorul motorului (K1, K2), și că primul și al doilea contact de supraveghere (S15, S16) sunt în așa fel conectate în circuitul de comandă, 11 încât, dacă la primul și la al doilea moment de timp, contactorul motorului (Κ1, K2) și releul de comutare a treptei (K20) nu se află în starea prevăzută pentru funcționarea normală, este 13 declanșat întrerupătorul automat (Q1) al motorului, și astfel, se oprește acționarea motorului.
RO99-00881A 1997-02-26 1998-01-09 Acţionare cu motor RO120162B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19707548A DE19707548C1 (de) 1997-02-26 1997-02-26 Motorantrieb
PCT/EP1998/000091 WO1998038661A1 (de) 1997-02-26 1998-01-09 Motorantrieb

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120162B1 true RO120162B1 (ro) 2005-09-30

Family

ID=7821443

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO99-00881A RO120162B1 (ro) 1997-02-26 1998-01-09 Acţionare cu motor

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0963593B1 (ro)
JP (1) JP2001512660A (ro)
AT (1) ATE208955T1 (ro)
AU (1) AU6208298A (ro)
BG (1) BG63555B1 (ro)
BR (1) BR9807609A (ro)
CZ (1) CZ300299A3 (ro)
DE (2) DE19707548C1 (ro)
ES (1) ES2163250T3 (ro)
RO (1) RO120162B1 (ro)
WO (1) WO1998038661A1 (ro)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19918907B4 (de) * 1999-04-26 2008-12-24 Valeo Klimasysteme Gmbh Schaltvorrichtung
DE19944461C1 (de) * 1999-09-16 2001-01-11 Siemens Ag Überwachungsverfahren für ein elektromagnetisches Schaltgerät und hiermit korrespondierendes elektromagnetisches Schaltgerät
DE10016489C2 (de) * 2000-04-01 2002-01-31 Reinhausen Maschf Scheubeck Verfahren zur Steuerung eines Motorantriebes für einen Stufenschalter sowie für ein solches Verfahren geeigneter Stufenschalter
US6839211B2 (en) 2002-02-21 2005-01-04 Broadcom Corporation Methods and systems for reducing power-on failure of integrated circuits
DE10222941C1 (de) * 2002-05-24 2003-10-30 Reinhausen Maschf Scheubeck Motorantrieb
UA84417C2 (uk) * 2003-04-03 2008-10-27 Машиненфабрик Райнхаузен Гмбх Ступеневий перемикач (варіанти)
DE102013107558A1 (de) 2013-07-16 2015-01-22 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Laststufenschalter

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2947769A1 (de) * 1979-11-27 1981-07-23 Transformatoren Union Ag, 7000 Stuttgart Steuereinrichtung fuer motorantriebe von stufenschaltern

Also Published As

Publication number Publication date
EP0963593A1 (de) 1999-12-15
AU6208298A (en) 1998-09-18
BG103581A (en) 2000-04-28
DE59802142D1 (de) 2001-12-20
ATE208955T1 (de) 2001-11-15
DE19707548C1 (de) 1998-06-18
WO1998038661A1 (de) 1998-09-03
JP2001512660A (ja) 2001-08-21
BR9807609A (pt) 2000-02-22
CZ300299A3 (cs) 1999-12-15
BG63555B1 (bg) 2002-04-30
ES2163250T3 (es) 2002-01-16
EP0963593B1 (de) 2001-11-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR960005290B1 (ko) 개선된 자동 판매기 전력 스위칭 장치 및 판매 제어 장치
BG63480B1 (bg) Метод за контролиране на стъпален превключвател
RO120162B1 (ro) Acţionare cu motor
US4628885A (en) Control system
US3482110A (en) Device for automatically rendering apparatus inoperative when subjected to shock
CA2429717C (en) Improved method of controlling three phase motor starting sequence
ES2380610T3 (es) Circuito eléctrico
US6301091B1 (en) Relay configuration
WO1998038661A9 (de) Motorantrieb
JP4315906B2 (ja) 電磁開閉装置とその付属部
EP2754164B1 (en) Time delay relay
CA1083216A (en) Control system for a compound dc electric motor
US4899247A (en) Auto recloser coil burn-out protection
US3198987A (en) Electric controller
US3264418A (en) Programmable switching assemblage
KR102436504B1 (ko) 재폐로 검증 장치 및 재폐로 검증 시스템
SU1237527A2 (ru) Устройство дл управлени стрелочным электроприводом
DE366855C (de) Einrichtung zum selbsttaetigen Parallelschalten von Wechselstrommaschinen
US1786326A (en) Automatic switching system
SU1105956A1 (ru) Пускатель-автомат
KR0147415B1 (ko) 작업차량운전실의 창문자동개폐 제어방법 및 그 장치
US1947737A (en) Electricity meter
SU1749885A1 (ru) Устройство дл управлени @ исполнительными механизмами
SU1106965A1 (ru) Устройство дл запуска электроприводов холодильных компрессоров
DE705590C (de) Anzeigevorrichtung fuer die Einschaltreihenfolge von motorischen Antrieben in zusammengesetzten Foerdereinrichtungen