RO116297B1 - Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride - Google Patents

Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride Download PDF

Info

Publication number
RO116297B1
RO116297B1 RO9500918A RO9500918A RO116297B1 RO 116297 B1 RO116297 B1 RO 116297B1 RO 9500918 A RO9500918 A RO 9500918A RO 9500918 A RO9500918 A RO 9500918A RO 116297 B1 RO116297 B1 RO 116297B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
oil
phase
ppm
process according
glyceride
Prior art date
Application number
RO9500918A
Other languages
English (en)
Inventor
Leo Karel Maria Van San Robert
Cornelis Segers Jacobus
Jannes Gerrit Lammers
Original Assignee
Unilever Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB888814732A external-priority patent/GB8814732D0/en
Application filed by Unilever Nv filed Critical Unilever Nv
Priority to RO9500918A priority Critical patent/RO116297B1/ro
Publication of RO116297B1 publication Critical patent/RO116297B1/ro

Links

Landscapes

  • Fats And Perfumes (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un procedeu de rafinare a uleiului pe baza de gliceride, care cuprinde o faza de degumare, urmata de aglomerarea particulelor nedizolvate si indepartarea acestora prin centrifugare.

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu pentru rafinarea uleiului pe bază de gliceride.
Este cunoscut un procedeu de rafinare a uleiurilor pe bază de gliceride, care este descris în brevetul european nr. 348004. Astfel, se știe că uleiurile pe bază de gliceride, în special cele de origine vegetală, cum ar fi uleiul de soia, uleiul de rapiță, uleiul de floarea soarelui, uleiul de șofrănaș, uleiul de semințe de bumbac și alte uleiuri asemănătoare, constituie o materie primă valoroasă pentru industriile alimetare. Aceste uleiuri în formă brută sunt, în mod uzual, obținute din semințe și boabe prin presare și / sau extracție cu solvenți. Uleiurile brute pe bază de gliceride constau în principal din componente ale tri-gliceridelor. în general, acestea conțin o cantitate semnificativă de componente ne-trigliceridice incluzând fosfatide (gume), substanțe parafinice, gliceride parțiale, acizi grași liberi, materiale de colorare și cantități mici de metale. în funcție de utilizarea care se intenționează a fi dată uleiului, multe din aceste impurități au un efect nedorit asupra stabilității, (de depozitare), a gustului și culorii acestor produse . De aceea este necesară rafinarea lor, procedeu prin care să se îndepărteze gumele și alte impurități din uleiurile brute pe bază de gliceride, cât mai mult posibil.
In general, prima fază în rafinarea uleiurilor pe bază de gliceride este așanumita fază de degumare, și anume îndepărtarea fosfatidelor. In acest context, termenul de “ degumare se referă la orice tratament al uleiului, de exemplu după condiționare, care are ca rezultat extragerea, (îndepărtarea), gumelor și componentelor asociate. în procedeele convenționale de degumare, la uleiul brut pe bază de gliceride este adăugată apă, pentru a hidrata fosfatidele care sunt ulterior extrase, de exemplu, prin separare centrifugală. Din această operație uleiul degumat rezultat mai conține adeseori cantități ridicate, inacceptabile, de fosfatide ne-hidratabile. Faza de degumare cu apă este în mod normal urmată de tratamente chimice cu acid și alcali, pentru îndepărtarea fosfatidelor reziduale și neutralizarea acizilor grași liberi, (“rafinare alcalină).
Ulterior, stocul de săpun format este separat din uleiul neutralizat, prin separare centrifugală. Uleiul rezultat este apoi rafinat, utilizând tratamente de înălbire și dezodorizare. După faza de degumare apoasă, descrisă mai sus, în general conținutul de fosfor rezidual este cuprins între 100 și 250 ppm. Prin metoda de degumare îmbunătățită, descrisă în brevetul US-Ar4049686, uleiul brut sau degumat cu apă este tratat cu un acid concentrat, în special cu acid citric, când concentrația de fosfor rezidual poate fi scăzută până la un interval cuprins între 20 și 50 ppm. în general, cu cât cantitatea de fosfatide reziduale după faza de degumare este mai mică, cu atât se realizează mai bine și mai ușor fazele de refinare ulterioare. După degumare, o concentrație scăzută, inferioară, de fosfatide, are drept rezultat o prelucrare mai ușoară în faza de rafinare alcalină sau poate crea chiar posibilitatea omiterii cu totul a fazei de rafinare alcalină, caz în care uleiul este rafinat în continuare prin înălbire și rafinare cu abur. 0 etapă a procesului de rafinare, care nu implică un tratament alcalin și îndepărtarea ulterioară a stocului de săpun, este adeseori denumită “rafinare fizică și este mult mai dorită datorită simplității prelucrării, randamentului ridicat și evitării poluării.
S-a constatat că deși uleiul degumat convențional este clar, cristalin, acesta poate să conțină în mod sigur particule reziduale nedizolvate, cum ar fi fosfatidele
RO 116297 Bl hidratate, care nu pot fi îndepărtate printr-o simplă centifugare. Aceste particule pot fi extrase printr-o microfiltrare sau prin orice tehnică de separare corespunzătoare după supunerea uleiului degumat unor condiții de aglomerare și / sau formare de particule nedizolvate conținând gumă cum ar fi menținerea într-un timp convenabil și 50 la o temperatură convenabilă, cu adăugarea de agenți de formare a aglomerării. în cazul fosfatidelor reziduale, se pot atinge concentrații ale fosforului rezidual sub 15 ppm sau chiar sub 10 sau 5 ppm. O metodă foarte convenabilă de separare a fosfatidelor nedizolvate, care poate fi aplicată pe scară largă, este filtrarea pe un microfiltru cu dimensiunea porilor și porozitatea corespunzătoare. 55
O serie de procedee cunoscute de degumare a uleiurilor sunt descrise în brevetele GB 1565569; US-A-4240972; US-A4276227 și ΕΡ4Ό195991.
în forma sa cea mai simplă, faza de degumare constă în adăugarea unei cantități relativ mici de apă în uleiul pe bază de gliceride brut, în concentrații cuprinse între 0,2 și 5 %, de preferința de la 0,5 la 3% din greutatea uleiului, urmată de eo separarea fosfatidelor conținute în reziduu prin centrifugare. Această așa-numită degumare cu apă este bine cunoscută în domeniu și descrierile condițiilor de prelucrare corespunzătoare pot fi găsite în multe publicații de specialitate. O metodă preferată de supra-degumare este descrisă în brevetul US-A-4049686; metoda constă în dispersarea unei cantități efective de acid concentrat sau anhidridă acidă în uleiul brut, β 5 sau în uleiul degumat opțional cu apă, și dispersarea ulterioară a unei cantități convenabile de apă în uleiul tratat cu acid. Reziduul apos este separat după ce amestecul de ulei, acid și apă a fost menținut timp de cel puțin 5 min la o temperatură sub 40°C. Pentru menținerea unor concentrații de fosfor rezidual de 20 - 50 ppm, uleiul brut este de preferință tratat cu o soluție concentrată de acid citric la 7O...9O°C timp 70 de 10...20 min. Ulterior, apa este adăugată într-o cantitate de 0,2...5 %, de preferință 0,5...3 % din greutatea uleiului. Amestecul este răcit înainte sau după adăugarea apei, la o temperatură sub 40°C, de preferință sub 25°C. Astfel, pentru a permite hidratarea optimă a fosfatidelor hidratabile, amestecul de ulei, acid și apă este ținut la o anumită temperatură o perioadă, de preferință mai mare de 1 h, de 75 preferință 2...4 h.
în funcție de concentrația fosfatidelor hidratabile, este avantajos să se adauge în continuare fosfatide extrahidratabile conform metodei descrise în brevetul US-A4162260. De asemenea, adăugarea fosfatidelor hidrolizate, așa cum este descrisă în brevetul US-A-4584141, poate fi avantajoasă. Ulterior, reziduul conținând fosfatide 8 o este separat din ulei cu ajutorul unui separator centrifugal. Este de preferat să se încălzească amestecul la o temperatură de 5O...8O°C imediat înaintea fazei de separare.
Urmând faza de degumare, (incluzând faza de separare a reziduului), uleiul degumat este în continuare tratat pentru extragerea cantității de fosfatide rămase 85 nedizolvate, prezente ca particule foarte mici, având un diametru critic de separare sub aproximativ 0,5 - 10 μτη, în funcție de tehnica de separare și de condițiile de separare utilizate. O metodă corespunzătoare și preferată pentru o astfel de extragere constă în filtrarea uleiului degumat pe un microfiltru cu dimensiunea porilor convenabilă. 90
Procedeul conform invenției elimină dezavantajele procedeelor cunoscute prin aceea că, cuprinde următoarele faze:
RO 116297 Bl
I) o fază de degumare a uleiului pe bază de gliceride;
ii) menținerea uleiului degumat pe o perioadă de timp cuprinsă între 15 min până la 2 săptămâni, la o temperatură cuprinsă între temperatura ambiantă și 4O°C, astfel încât să determine aglomerarea particulelor nedizolvate;
iii) îndepărtarea materialului sub formă de particule, care s-a format, cu condiția ca în faza ii) să nu fie prezenți nici un acid și nici o alcalie.
Procedeul conform invenției permite obținerea unor uleiuri care conțin cantități foarte mici de fosfor rezidual, având valori sub 10 ppm sau chiar 5 ppm, ceea ce are un efect avantajos asupra consumului de agent decolorant din faza de decolorare, prin aceasta contribuindu-se semnificativ la economia procedeului de rafinare și la reducerea dificultăților de mediu legate de consumul excesiv al agenților de decolorare.
Procedeul conform invenției asigură separarea cel puțin a unei părți de componente ne-gliceridice, în special fosfatide insolubile, care, ulterior, se hidratează și se separă prin centrifugare sau filtrare până la o concentrație de 5...250 ppm, fosfor rezidual.
Se dau în continuare o serie de explicații necesare unei mai bune definiri a obiectului invenției.
în procedeul conform invenției, esențial este faptul că uleiul pe bază de gliceride este în primul rând degumat. Degumarea se realizează prin orice tehnică de hidratare a fosfatidelor, în urma căreia se reduce fosforul rezidual până la o concentrație cuprinsă între 5 și 250 ppm, raportată la greutatea uleiului.
Metoda de rafinare a uleiului pe bază de gliceride cuprinde deci faza de degumare a uleiului, această fază de degumare fiind urmată de o fază de filtrare a uleiului degumat pe un microfiltru având o dimensiune medie a porilor corespunzătoare pentru a se reduce concentrația fosforului rezidual la o valoare sub 15 ppm, din greutatea uleiului. Pentru a se realiza o reducere a fosforului rezidual la o concentrație sub 15 ppm, în conformitate cu invenția, dimensiunea medie a filtrului poate fi sub 5 pm. Reduceri preferate și în continuare, ale fosforului rezidual, sub 10 ppm sau chiar sub 5 ppm, pot fi realizate prin utilizarea unui microfiltru cu dimensiunea porilor sub 0,5 μπι și cel mai preferabil în intervalul cuprins între 0,1 și 0,3
Aglomerarea poate fi inițiată și/sau mărită prin supunerea uleiului degumat unor condiții de inițiere a formării de material sub formă de particule, (gume), care nu se dizolvă în ulei și / sau menținerea particulelor nedizolvate, aglomerate, un anumit timp, coborând temperatura prin adăugarea unor agenți de inițiere a formării materialului sub formă de particule și/sau menținerea particulelor nedizolvate, aglomerate, cum ar fi fosfatidele hidratabile, (US-A-4162260] și fosfatidele hidrolizate, (U&A4584141). Datorită adăugării acestor agenți la timpi de aglomerare similari, temperatura de aglomerare poate fi aleasă, dacă se dorește, la o temperatură mai mare sau la o temperatură specifică de aglomerare, și timpul de aglomerare poate fi scurtat.
Opțional, faza de separare poate include adăugarea unui absorbant sau adsorbant pentru ca particulele nedizolvate să fie îndepărtate. Exemple de adsorbanți sunt pământul decolorant, materialele conținând cărbune activ, materialele celulozice.
Exemple de adsorbanți sunt silicele microporoase și silicele aluminoase. în condiții favorabile pentru procesul de aglomerare, în locul fazei de microfiltrare sau pe lângă faza de microfiltrare poate fi utilizată o a doua fază de separare centrifugală sau oricare
RO 116297 Bl
140 altă metodă de separare potrivită pentru extragerea din ulei a materialului sub formă de particule nedizolvate. De preferință, este utilizată supradegumarea, deoarece perioada de timp este remarcabil redusă și pot fi utilizate temperaturi mai ridicate de aglomerare. în modul cel mai preferat, faza de aglomerare este realizată la aceeași temperatură ca acceea utilizată la tratamentul de supradegumare. Particulele nedizolvate sau aglomerate pot fi îndepărtate prin microfiltrare, filtrare, centrifugare, sedimentare și decantare. După îndepărtarea particulelor, rafinarea uleiului, de exemplu având o concentrație de fosfor rezidual sub 15 ppm, de preferință sub 10 ppm, sau chiar sub 5 sau 2 ppm, poate fi continuată prin oricare metodă de rafinare corespunzătoare obținerii uleiului rafinat corespunzător. Astfel de metode de rafinare, aplicate în continuare, includ rafinarea alcalină, decolorarea și dezodorizarea. In special și de preferință metoda de rafinare în conformitate cu prezenta invenție este rafinarea fizică, caz în care metoda de rafinare cuprinde fazele de degumare, reducere a concentrației fosforului rezidual la o valoare sub 15 ppm, decolorarea și dezodorizarea, dar nu include o fază de rafinare alcalină. Acest fapt este posibil chiar când faza de decolorare este omisă.
Se dau în continuare exemple de realizare a invenției.
Exemplul 1. Uleiul brut din germeni de porumb se degumează prin următorul procedeu tehnic.
(1) amestecarea uleiului brut cu 0,07 % acid citric monohidrat sub formă de soluție 50 % la 85°C.
(2) amestecarea, după 20 min, a unui procent de apă de 1,6%;
(3) răcirea amestecului la o temperatură sub 25°C și permiterea hidratării timp de 3 h.
(4) separarea reziduului din ulei la 65°C, într-un separator centrifugal.
Ulterior uleiul degumat rezultat este microfiltrat utilizându-se cinci Milipori având dimensiunea porilor în domeniul de la 1,20 la 0,22 μπι. Rezultatele obținute sunt următoarele;
145
150
155
160
165
P rezidual în ppm după degumare, nefiltrat21,6 filtrat la 1,20 μηι15,2 filtrat la 0,8016,6 filtrat la 0,65μΓη14,3 filtrat la 0,45 μπι8,9 filtrat la 0,22 μηι6,7
170
Exemplul 2. Un ulei de rapiță brut se degumează lucrându-se cu respectarea următoarelor faze:
(1) se amestecă ulei brut cu 2 % lecitină hidrolizată și 0,12 % acid citric monohidrat sub formă de soluție 50 % la 65°C;
(2) după 20 min se amestecă cu o cantitate de apă într-un procent de 1,7 %.
(3) amestecul se răcește sub 40°C și se hidratează timp de 3 h și (4) reziduul din ulei se separă la 65°C într-ϋη separator centrifugal.
Ulterior uleiul degumat rezultat se microfiltrează, utilizându-se cinci filtre Micropori având dimensiunea porilor cuprinsă între 1,20 la 0,22 μίτι. Rezultatele medii ale celor cinci teste sunt următoarele:
175
180
RO 116297 Bl
P rezidual în ppm după degumare, nefiltrat20 filtrat la 1.20/im10 filtrat la 0,80 μΓη7 filtrat la 0,65 μίτι8 filtrat la 0,45 μπι -5 filtrat la 0,22 /zm4
Pentru comparație, se efectuează aceleași teste de filtrare cu un ulei de rapiță nedegumat și cu unul similar degumat, uleiul de rapiță fiind ulterior uscat. Acesta conține fosfatide reziduale numai în forma nehidratată. Se obțin următoarele rezultate.
P rezidual în ppm
nedegumat degumat și uscat
nefiltrat 410 18
filtrat la 1,20 μπι 430 18
filtrat la 0,65 μπι 410 17
filtrat la 0,22 μπι 420 17
Aceste încercări comparative arată clar că faza de microfiltrare, conform procedeului invenției, este aplicată în mod corespunzător numai uleiurilor degumate conținând particule reziduale, de exemplu fosfatide. Este necesară readăugarea apei, în cazul reformării particulelor nedizolvate, care se pot separa prin microfiltrare.
Exemplul 3. Se lucrează ca în exemplul 2, supunându-se fazei de degumare, ulei din semințe de rapiță brut. Uleiul din semințe de rapiță supradegumat, obținut conține 12 ppm fosfor. Probele de ulei de rapiță supradegumat sunt supuse unor tratamente de aglomerare în condiții de timp și temperatură prezentate în tabelul 1. După aglomerare probele se microfiltrează, utilizându-se microfiltre cu următoarele dimensiuni ale porilor : 3,0 , 1,2 și 0,45μΐτι. Concentrațiile fosforului rezidual în uleiurile microfiltrate și supradegumate sunt prezentate în tabelul 1.
Tabelul 1
Timp de menținere (min) Temperatură de menținere (°C) Nivel de fosfor rezidual (ppm) după microfiltrare prin
3,0 pm 1,2 pm 0,45 pm
15 25 2 2 <2
35 25 2 2 <2
95 25 <2 <2 <2
15 65 6 5 2
35 65 5 5 3
95 65 5 5 5
15 90 5 7 3
35 90 5 7 4
95 90 10 11 4
RO 116297 Bl
Rezultatele prezentate în acest tabel demonstrează că particulele nedizolvate s-au aglomerat la o dimensiune a lor mai mare 3 μπι, când s-au menținut o perioadă de timp de aproximativ 1,5 h, la temperaturi relativ joase. 0 dimensiune a particulelor de aproximativ 3,0 μνη permite extragerea aglomeratelor printr-o posibilă centrifugare.
Exemplul 4. Uleiul din semințe de soia, cu o concentrație în fosfor de 140 ppm, se degumează cu apă în mod convențional și se micro filtrează două săptămâni după depozitare la temperatura ambiantă. Concentrațiile fosforului rezidual, obținute prin filtrare după degumare cu apă și răcire și după un timp de menținere de două săptămâni la temperatura ambiantă, sunt prezentate în tabelul 2. Rezultatele din tabelul 2 arată că după un timp de menținere relativ lung la temperatura ambiantă, particulele hidratate, centrifugabile formează aglomerate cu dimensiunea mai mare de 1,2 μπι. Aceste aglomerate se pot îndepărta din ulei utilizându-se microfiltrarea.
230
235
240
Tabelul 2
Dimensiunea porilor filtrului (pm) Filtrare
directă după două săptămâni
8,0 122 119
3,0 136 126
1.2 122 25
0,45 128 24
245
Exemplul 5. Uleiul din boabe de soia se degumează lucrându-se ca în exemplul
2. Uleiul din boabe de soia supradegumat are o concentrație a fosforului de 12 ppm. Probele uleiului de soia supradegumat au fost supuse unor tratamente variate de aglomerare și, ulterior, au fost centrifugate timp de 10 min cu o viteză de centrifugare de 1000 rot/min, corespunzând unui diametru critic de centrifugare de 17 //rn și la o viteză de centrifugare de 4000 rot/min, corespunzătoare unui diametru critic de centrifugare de 4,3 μπι. Rezultatele sunt prezentate în tabelul 3.
250
255
Tabelul 3
Timp de aglomerare (min) la 25°C P rezidual (ppm) după centrifugare la
1,000 rpm 4,000 rpm
0 5.9 3,4
30 4,5 5,4
75 3,1 2,3
120 - 2,2
260
Rezultatele din tabelul 3 arată că poate fi redusă concentrația fosforului rezidual utilizându-se timpi de aglomerare prelungiți și viteze mai mari de centrifugare.
265
RO 116297 Bl
Exemplul 6. Uleiul de floarea soarelui brut se supradegumează și se deparafinează lucrându-se după cum urmează. Se amestecă uleiul brut de floarea soarelui cu 1 % lecitină hidrolizată și 0,08 % acid citric monohidratat sub formă de soluție 50 % la 65°C. După 10 min se răcește la aproximativ 18°C și se amestecă cu 1,75 % apă. Se lasă să se hidrateze și să cristalizeze timp de 3 h și apoi se separă reziduul din ulei, la 28°C, utilizând un separator centrifugal. Ulterior, uleiul de floarea soarelui supradegumat și deparafinat se microfiltrează după un timp de aglomerare de 30 min la 25°C, utilizându-se un microfiltru cu dimensiunea porilor de 0,2 μίτι. Concentrația de fosfor rezidual s-a redus astfel la aproximativ 2 ppm, concentrația inițială a fosforului fiind de 60 ppm. Permeatul obținut a fost supus direct unei faze de dezodorizare, (2 h la 24O°C), omițîndu-se orice tratament de decolorare.
Proprietățile organoleptice și proprietățile de depozitare ale uleiului de floarea soarelui rafinat au fost comparate cu uleiul de floarea soarelui rafinat alcalin și rafinat fizic în mod convențional, obținut din același lot.
Rezultatele obținute sunt prezentate în tabelul 4.
Tabelul 4
Prioritate Rafinat alcalin Rafinat fizic Invenție
f f a (%) 0,01 0,01 0,02
P-nivel (ppm) <1 <1 <1
Fe-nivel (ppm) 0,03 0,02 0,08
Indice de gust 0 săptăm. 6,6 6,4 6,6
Indice de gust 3 aăptăm. 6,3 5,8 6,3
Indice de gust 6 săptăm. 6,2 5,8 5,6
Indice de gust 9 săptăm. 6,2 6,0 5,7
Exemplul 7. Se supune supradegumării uleiul brut din semințe de rapiță, lucrându-se ca în exemplul 2. După o adăugare opțională de alcalii, (nu conform invenției), și o perioadă de menținere de 3 - 4 h la temperatura ambiantă, mai mică de 3O°C se execută faza de separare, utilizându-se un agent de limpezire la o presiune de bază și la diferite debite. Rezultatele experimentale obținute sunt prezentate în tabelul 5.
Tabelul 5
Exp. Condiții de limpezire pentru uleiul din semințe de rapiță supradegumat (sdg-RP)1 Cantitate de alcali adăugat (% de ffa) P rezidual (ppm) ffa (%) Fe (ppm) Ca/Mg/Na (ppm)
I Sdg-RP de începere 0 7.0
5 0 4,0
13 0 4,4
25 0 4,9
30 0 4,2
RO 116297 Bl
Tabelul 5 (continuare)
310
Exp. Condiții de limpezire pentru uleiul din semințe de rapiță supradegumat (sdg-RP)1 Cantitate de alcali adăugat (% de ffa) P rezidual (ppm) ffa (%) Fe (ppm) Ca/Mg/Na (ppm)
II Sdg-RP2 de începere 15 7,7 0,88 0.1 1,3/0,6/140
7 15 1.0 0,81 <0.1 0,3/0,1/4,3
17 15 1.9 0,83 <0.1 0.2/0,1/7,9
63 15 0,7 0,83 <0,1 0,3/0,3/9,3
III Sdg-RP2 de începere 25- 10,3 - -/-/-
23 25 0,7 0,78 0,4 1,3/0,4/16
40 25 2.0 0,78 0,4 1,0/2,2/13
105 25 1.4 0,80 0,3 0,9/0,2/6,5
125 25 1.2 0,75 1.0 0,9/0,2/33
NOTA 1: condiții de supradegumare: temperatura uleiului de admisie.de 8O...85°C; conținutul de fosfor al uleiului de admisie de 1000...1100 ppm, acest ulei conținând 2,S % lecitină hidrolozată; 0,12 % acid citric monohidratat, 2,2 % apă; timp de hidratare de 3 h ; temperatura de separare de 65°C.
315
320
325
NOTA 2: creșterea concentrației de fosfor rezidual în ultimele experimente II și III a rezultat dintr-o contaminare a agentului de limpezire.
Rezultatele din tabelul 5 arata în mod clar că particulele necentrifugabile și nedizolvate inițial, cum sunt fosfatidele, pot fi îndepărtate efectiv prin centrifugare la debite relativ mari, utilizându-se faza de separare conform procedeului invenției.

Claims (7)

  1. Revendicări
    1. Procedeu pentru rafinarea uleiului pe bază de gliceride, caracterizat -prin aceea că, cuprinde următoarele faze:
    i] o fază de degumare a uleiului pe bază de gliceride;
    ii] menținerea uleiului degumat o perioadă de timp cuprinsă între 15 min și 2 săptămâni la o temperatură cuprinsă între temperatura ambiantă și 40°C, astfel încât să determine aglomerarea particulelor nedizolvate;
    iii] îndepărtarea materialului sub formă de particule, care s-a format, cu condiția ca în faza ii) să nu fie prezente nici un acid și nici o a leal ie.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că uleiul pe bază de gliceride, care trebuie rafinat, este supus fazei de supradegumare.
  3. 3. Procedeu conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că uleiului i se adaugă un agent de susținere a formării particulelor nedizolvate și/sau de susținere a aglomerării particulelor nedizolvate.
  4. 4. Procedeu conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că agentul de susținere constă din fosfatidă hidratată, fosfatidă hidrolizată și amestecuri ale acestora.
  5. 5. Procedeu conform revendicărilor 1 ...4, caracterizat prin aceea că etapa de separare cuprinde adăugarea unui adsorbant și/sau absorbant pentru îndepărtarea particulelor nedizolvate.
    335
    340
    345
    350
    RO 116297 Bl
    355
  6. 6. Procedeu conform revendicărilor 1...5, caracterizat prin aceea că particulele nedizolvate sunt separate prin filtrare, microfiltrare, centrifugare, sedimentare și/sau decantare.
  7. 7. Procedeu conform revendicărilor 1....6, caracterizat prin aceea că uleiul este încălzit la o temperatură de 5O...8O°C, imediat înainte de faza de separare.
RO9500918A 1988-06-21 1989-07-04 Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride RO116297B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9500918A RO116297B1 (ro) 1988-06-21 1989-07-04 Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB888814732A GB8814732D0 (en) 1988-06-21 1988-06-21 Method of refining clyceride oils
RO9500918A RO116297B1 (ro) 1988-06-21 1989-07-04 Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO116297B1 true RO116297B1 (ro) 2000-12-29

Family

ID=26294059

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9500918A RO116297B1 (ro) 1988-06-21 1989-07-04 Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO116297B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5516924A (en) Method of refining glyceride oils
US6207209B1 (en) Method for removing phospholipids from vegetable oil miscella, method for conditioning a polymeric microfiltration membrane, and membrane
CN101979484B (zh) 固体吸附和真空滤油精炼压榨亚麻籽油的方法
JPS6340238B2 (ro)
CN103215124B (zh) 一种原香茶籽油的低温物理膜法精制工艺
US5286886A (en) Method of refining glyceride oils
JP2562374B2 (ja) 乾燥油の脱ろう方法
US6448423B1 (en) Refining of glyceride oils by treatment with silicate solutions and filtration
RO116297B1 (ro) Procedeu pentru rafinarea uleiului pe baza de gliceride
JP7093595B2 (ja) オリザノール含有ソープストックを原料としてオリザノールを製造する方法
EP0182396A2 (en) Process for treating triglyceride oil
US20140194606A1 (en) Extracted olive oil and production method thereof
JPH0625692A (ja) 無定形吸着剤を用いる改良精製法
JPH08283773A (ja) 化学合成添加物無添加サラダ油製造方法
KR20200104569A (ko) 미강유의 정제방법
CZ289662B6 (cs) Způsob rafinace olejů s obsahem glyceridů
RU2245902C2 (ru) Способ адсорбционной очистки растительных масел и саломаса
RU2317321C1 (ru) Способ адсорбционной очистки растительных масел
JPS60197794A (ja) 米ぬか油の処理方法
JP2001262179A (ja) 精製油脂の製造方法
JPS6259697A (ja) 植物種子から油状成分を抽出・精製・分離する方法