RO116117B1 - Dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat, prevazut cu palnie de protectie, demontabila - Google Patents

Dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat, prevazut cu palnie de protectie, demontabila Download PDF

Info

Publication number
RO116117B1
RO116117B1 RO96-02086A RO9602086A RO116117B1 RO 116117 B1 RO116117 B1 RO 116117B1 RO 9602086 A RO9602086 A RO 9602086A RO 116117 B1 RO116117 B1 RO 116117B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
funnel
protection
fixing section
protective device
protective
Prior art date
Application number
RO96-02086A
Other languages
English (en)
Inventor
Paul Herchenbach
Horst Kretschmer
Original Assignee
Walterscheid Gmbh Gkn
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Walterscheid Gmbh Gkn filed Critical Walterscheid Gmbh Gkn
Publication of RO116117B1 publication Critical patent/RO116117B1/ro

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16DCOUPLINGS FOR TRANSMITTING ROTATION; CLUTCHES; BRAKES
    • F16D3/00Yielding couplings, i.e. with means permitting movement between the connected parts during the drive
    • F16D3/84Shrouds, e.g. casings, covers; Sealing means specially adapted therefor
    • F16D3/841Open covers, e.g. guards for agricultural p.t.o. shafts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Diaphragms And Bellows (AREA)
  • Motor Power Transmission Devices (AREA)
  • Quick-Acting Or Multi-Walled Pipe Joints (AREA)
  • Pivots And Pivotal Connections (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)
  • Sealing Devices (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Professional, Industrial, Or Sporting Protective Garments (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat. Pentru fixarea dispozitivului de protectie pe furca cardanica (4) a unei articulatii cardanice (2), se recurge la un manson de racordare (9), asociat cu un inel glisant (10), si care asigura si racordarea palniei de protectie (12). Palnia de protectie (12) cuprinde un tronson de fixare (16), care asigura, prin unul sau mai multe elemente elastice de blocare (22), legate cu inelul glisant (10), fixarea palniei (12) de mansonul de racordare (9). Elementele elastice de blocare (22) permit montarea palniei de protectie (12) prin impingere axiala pe mansonul de racordare (9), fara a fi necesar sa se recurga la elementele ajutatoare, suplimentare. Desfacerea legaturii nu este insa posibila decat prin actionarea intentionata a cel putin unui element de blocare, pentru a permite astfel accesul la articulatia (2), pe care palnia o acopera, ceea ce intervine, de exemplu, la executarea anumitor operatii de intretinere.

Description

Invenția se referă la un dispozitiv de protecție pentru un arbore articulat prevăzut cu pâlnie de protecție demontabilă, alcătuit din două articulații cardanice ce cuprind fiecare câte două furci cardanice și un fus în cruce, care asigură îmbinarea lor articulată și dintr-un arbore de legătură format din două profiluri glisante, montat, unul în interiorul celuilalt. Arborele de legătură este legat cu câte una din furcile cardanice ale fiecăreia din articulațiile cardanice, cu două țevi de protecție montate, una în interiorul celeilalte și dispuse coaxial cu arborele de legătură și cu axa longitudinală a acestuia, cu câte un manșon de racordare, un inel glisant și o pâlnie de protecție la fiecare din articulații. Pâlnia de protecție asigură, cel puțin acoperirea parțială și în sens axial a respectivei articulații la care, fiecare pâlnie de protecție, țeavă de protecție și inel glisant este legat cu un manșon de racordare, inelul glisant fiind montat într-o canelură a furcii cardanice aparținând respectivei articulații, iar pâlnia de protecție este, astfel legată cu manșonul de racordare, încât să poată fi îndepărtată, chiar și în condițiile în care dispozitivul de protecție este montat pe arborele articulat, manșonul de racordare prezintă o suprafață de rezemare ce permite atașarea pâlniei de protecție cu ajutorul unui tronson de fixare, imobilizarea acesteia cu ajutorul unor elemente de blocare și demontarea ei prin intervenție manuală.
Sunt cunoscute dispozitive de protecție așa cum este prezentat și în publicația DE 32 08 541 C2, la care, pentru realizarea unei îmbinări demontabile, între pâlnia de protecție și manșonul de racordare, se prevede ca pâlnia de protecție să prezinte, în zona tronsonului de fixare a acesteia, o serie de orificii de trecere dispuse parale? cu axa longitudinală și în care pătrund lamelele de blocare corespunzătoare de pe manșonul de racordare. După pătrunderea acestor lamele de blocare, pâlnia de protecție este rotită cu un anumit unghi în raport cu manșonul de racordare, în așa fel, încât lamelele de blocare să asigure imobilizarea tronsonului de fixare al pâlniei de protecție în această poziție. Totuși, această măsură nu este suficientă pentru a garanta o blocare corespunzătoare a tuturor componentelor în condiții de exploatare deoarece, datorită rotirii arborelui articulat, în raport cu dispozitivul imobil de protecție, intervin vibrații susceptibile de a produce o deplasare a pâlniei de protecție față de lamelele de blocare. Din acest motiv, se impune luarea unor măsuri suplimentare, de exemplu, prin introducerea unui șurub, în așa fel, încât să se obțină imobilizarea pâlniei de protecție față de manșonul de racordare și în sensul mișcării de rotație, ceea ce se obține prin strângerea respectivului șurub.
Problema care trebuie rezolvată este realizarea unui dispozitiv de protecție la care, prin împingerea pâlniei de protecție până la contactul dintre tronsonul de fixare al acesteia și suprafața de rezemare corespunzătoare de pe manșonul de racordare, să se obțină o blocare a pâlniei de protecție în raport cu manșonul de racordare, atât în sensul rotației, cât și în sens axial.
Soluția tehnică pentru rezolvarea acestei probleme prevede un dispozitiv la care, atât tronsonul de fixare a pâlniei de protecție, cât și manșonul de racordare sunt prevăzute ca elemente care, prin însăși forma lor, permit o asamblare care să excludă deplasări în sensul mișcării de rotație în jurul axei longitudinale, dar, care totuși fac posibile acele deplasări în lungul axei longitudinale prin care se realizează montarea și demontarea pâlniei de protecție. Manșonul de racordare și tronsonul de fixare a pâlniei de protecție, sunt prevăzute cu opritoare pentru fixarea pâlniei de protecție în direcția axei longitudinale și distanțarea acesteia în raport cu țeava de
RO 116117 Bl protecție racordată. Mai este prevăzut cel puțin un element elastic de blocare ce poate trece într-o poziție retrasă în momentul împingerii pâlniei de protecție și a tronsonului său de fixare până în dreptul suprafeței de rezemare de pe manșonul de racordare și care, după atingerea poziției definite de montaj a celor două piese, asigură 50 fixarea lor reciprocă cu ajutorul unei suprafețe de blocare ce angrenează cu contrasuprafața de pe tronsonul de fixare, realizând imobilizarea lor în raport cu țeava de protecție.
Această dispoziție generală prezintă avantajul că modul de rezemare al pâlniei de protecție și al manșonului de racordare poate fi astfel reglat încât, după acționarea 55 elementului elastic de blocare, pâlnia de protecție să poată fi ușor împinsă înapoi pentru a permite accesul la componentele articulației dar că, totuși, după revenirea la poziția inițială, elementele, care prin însăși forma lor asigură blocarea față de mișcarea de rotație în jurul axei longitudinale, exclud posibilitatea unei slăbiri a legăturii sub acțiunea vibrațiilor. Retragerea, prin împingere, a pâlniei, este necesară pentru a so permite accesul la componentele articulației acoperite de respectiva pâlnie - cum ar fi, de exemplu, garnitura de etanșare a fusului în cruce aparținând articulației protejate sau punctul în care dispozitivul de protecție se reazemă pe furca cardanică a articulației protejate - în vederea gresării profilurilor glisante. Prin împingerea pâlniei de protecție și a tronsonului său de fixare până în dreptul suprafeței de rezemare corespun- 65 zătoare de pe manșonul de racordare, se activează automat elementele elastice de blocare, prin aceea că, după atingerea poziției de montaj reciproce a manșonului de racord și a tronsonului de fixare, elementele elastice prind automat, sub acțiunea forței elastice, tronsonul de fixare în zona contra suprafeței și blochează, astfel, pâlnia de protecție în raport cu manșonul de racordare, în direcția axei longitudinale. în felul 70 acesta, prin însăși forma pieselor îmbinate, se realizează o legătură rezistentă la torsiune între tronsonul de fixare și manșonul de racordare.
alcătuire constructivă deosebit de avantajoasă se realizează prin asocierea dintre elementul elastic de blocare și inelul glisant, ambele formând o piesă monobloc. De regulă, inelul glisant se confecționează dintr-un material plastic calitativ superior 75 și care prezintă, totodată, și caracteristici elastice adecvate. Se consideră deosebit de avantajos dacă elementul sau elementele elastice de blocare sunt asociate cu inelul glisant, iar componenta monobloc rezultată se execută, de exemplu, prin turnare sub presiune.
Tot astfel, este posibilă și o asociere cu manșonul de racordare, cu condiția ca, so pentru aceasta, să se folosească un material plastic corespunzător, care să asigure caracteristicile de elasticitate necesare.
De preferință, inelul glisant se confecționează dintr-un material plastic din clasa poliamidelor. Pentru a exclude posibilitatea ca, pe termen lung, fluajul materialului plastic sau alte fenomene de îmbătrânire să conducă la pierderea caracteristicilor 85 elastice ale elementului de blocare, se prevede ca acestuia din urmă, să i se asocieze un arc lamelar matalic. De preferință, acesta din urmă, se confecționează dintr-un metal inoxidabil.
Se consideră indicat ca inelul glisant să fie prevăzut cu două elemente elastice de blocare, dispuse cu un decalaj unghiular de 180°,față de axa longitudinală. Manșo- 90 nul de racordare este prevăzut cu străpungeri corespunzătoare prin care elementul elastic de blocare și suprafața sa de blocare pot pătrunde, radial, în zona contrasuprafeței de pe tronsonul de fixare.
RO 116117 Bl altă variantă avantajoasă de alcătuire constructivă se obține prin dispunerea contrasuprafeței tronsonului de fixare într-o străpungere radială sau o decupare axială. Prin aceasta se garantează că elementul de blocare este poziționat protejat și nu poate trece accidental în poziția deblocat, ceea ce se explică, prin aceea că, nu depășește, axial, manșonul de racordare. Se consideră indicat să se prevadă două asemenea elemente elastice de blocare, dispuse pe contur cu un decalaj de 180°, contrasuprafața unuia din aceste elemente de blocare fiind dispusă într-o străpungere a tronsonului de fixare, iar cea aferentă celuilalt element de blocare, într-un decupaj axial. Se obține astfel, prin dispunerea într-o străpungere, ca deschiderea blocajului să nu fie posibilă decât prin intervenția cu o sculă, în timp ce celălalt blocaj poate fi deschis, de exemplu, prin aplicarea manuală a unei presiuni exercitate de personalul de deservire.
în felul acesta se obține, în principal, un mod de deservire ce implică folosirea simultană a ambelor mâini - una din mâini fiind utilizată pentru desfacerea unuia din blocaje, iar a două mână fiind utilizată pentru aplicarea unei scule cu care se desface celălalt blocaj. Desfacerea și extragerea pâlniei de protecție din poziția sa de montaj pe manșonul de racordare, poate fi realizată ca urmare a unei intervenții intenționate.
în condițiile unei asemenea poziționări a contrasuprafeței, se prevede 4 , exemplului concret de realizare a invenției, ca suprafața de blocare a elementului elastic de blocare să fie alcătuită ca o componentă a unei proeminențe, orientată către exterior și depărtându-se de axa longitudinală. în acest sens, pentru aducerea elementului de blocare în poziția sa retrasă, pe durata operației de împingere a pâlniei de protecție și a tronsonului său de fixare, până la atingerea poziției de montaj pe manșonul de racordare, se prevede ca proeminența să fie astfel profilată, încât să prezinte o suprafață de pornire care să conlucreze cu tronsonul de fixare. După atingerea poziției finale de montaj, elementul elastic de blocare se deplasează automat către exterior, cu suprafața sa de blocare amplasată în spatele contrasuprafeței de pe tronsonul de fixare. în acest sens, proeminența respectivă poate fi prevăzută cu o adâncitură pentru introducerea unei scule, de exemplu o șurubelniță care poate fi adusă, prin basculare, să intre în contact cu peretele străpungerii, determinând astfel deplasarea elementului elastic de blocare.
într-o altă variantă de alcătuire constructivă, pâlnia de protecție poate fi constituită din mai multe componente și anume; dintr-un element de rezistență, care este tronsonul de fixare și dintr-un element de protecție. în aceste condiții, este posibil ca tronsonul de fixare să fie executat ca o piesă relativ rigidă, în vreme ce elementul de protecție poate fi realizat ca un element cu o rigiditate mai redusă în direcția dorită, respectiv, în sens axial. Tronsonul de fixare și elementul de protecție sunt apoi asamblate printr-o îmbinare rezistentă, de exemplu, printr-o legătură obținută prin forma adoptată, în așa fel, încât să poată fi montate și demontate simultan, ca o singură piesă.
într-o altă variantă constructivă avantajoasă, legătura dintre cele două componente ale pâlniei de protecție se poate realiza prin acea că manșonul de racordare este prevăzut cu un număr de pene uniform distribuite pe conturul suprafaței de rezemare și orientate, radial, către exterior, iar tronsonul de fixare prezintă un număr de caneluri, distribuite în mod corespunzător și orientate, paralel cu axa longitudinală.
RO 116117 Bl în desenele anexate se prezintă schematic un exemplu concret de realizare a acestei invenții, în care apare un dispozitiv de protecție destinat unui arbore articulat ce asigură antrenarea unei mașini agricole, împreună cu principalele sale componente constitutive și care reprezintă:
- fig. 1, arborele articulat prevăzut cu un dispozitiv de protecție, conform prezentei invenții, și care asigură acționarea unei mașini agricole (secțiune longitudinală prin jumătate din arbore);
- fig. 2, secțiune după planul II - II, la scară mărită, (vezi fig. 3) prin ansamblul format din pâlnia de protecție și tronsonul de fixare corespunzător articulației din partea stângă a fig. 1 (secțiune longitudinală);
- fig. 2a, detaliu X din fig. 2, reprezentare la scară mărită;
- fig. 3, secțiune după planul III - III, conform fig. 2;
- fig. 4, vedere și secțiune similare cu cele ce apar în fig. 2, cu deosebirea că pâlnia de protecție este retrasă de pe manșonul de protecție.
în fig. 1, se prezintă un arbore articulat 1 echipat cu un dispozitiv de protecție, conform prezentei invenții. Arborele articulat 1 cuprinde două articulații cardanice 2 și 2'. Fiecare din aceste două articulații cardanice 2 și 2' este alcătuită din două furci cardanice 3 și 4, din care una asigură legătura cu o piesă acționată sau de acționare - de exemplu, un arbore de priză de forță al unui tractor, respectiv fusul de acționare al unei mașini agricole - ambele furci cardanice 3 și 4, fiind asamblate, articulat, cu ajutorul unui fus în cruce 5.
între cele două articulații cardanice 2 și 2', este dispus un arbore de legătură 6, alcătuit din două profiluri glisante telescopice 6' și 6, montate coaxial, unul în interiorul celuilalt. Lungimea acestui arbore de legătură 6 este variabil în direcția axei longitudinale 7.
Dispozitivul de protecție cuprinde două țevi de protecție 8 și 8', montate coaxial cu profilurile glisante 6' și 6 și fixate în dreptul articulației prin intermediul unui manșon de racordare 9 și al unui inel glisant 10, dispus într-o canelură 11, practicată în furca cardanică 4. în afară de aceasta, fiecărui manșon de racordare 9 îi este asociată o pâlnie de protecție 12 ce acoperă, cel puțin parțial, articulația cardanică 2 și 2', din dreptul pâlniei. în condiții de exploatare, dispozitivul de protecție este fixat, de exemplu, cu ajutorul unui lanț sau altui element corespunzător, astfel, încât dispozitivul de protecție rămâne imobil, iar arborele articulat 1 este singurul element care se rotește.
Așa cum se vede în fig. 2 și 2a, manșonul de racordare 9 prezintă o suprafață de rezemare 15 pentru pâlnia de protecție 12, un element tubular care constituie racordul 13 al țevii de protecție, pentru legătura cu țeava de protecție 8, precum și mijloacele necesare pentru fixarea sa față de inelul glisant 10. Aceste mijloace sunt formate dintr-o proeminență de blocare 14, care asigură poziționarea fixă, în sens axial, între două opritoare, a inelului glisant 10. în afară de aceasta, manșonul de racordare 9 împiedică lărgirea, în sens radial, a inelului glisant 10. Inelul glisant 10 prezintă două elemente elastice de blocare 22, dispuse pe contur, cu un decalaj de 180° între ele, în raport cu axa longitudinală și care constituie două proeminențe orientate către țeava de protecție 8, adică în direcția axei longitudinale 7.
140
145
150
155
160
165
170
175
180
RO 116117 Bl
Fiecare din elementele elastice de blocare 22 prezintă, la capătul său liber, câte o proeminență 30, dirijat radial către exterior în raport cu axa longitudinală 7 și prezentând o suprafață de blocare 28, orientată către articulația cardanică 2 corespunzătoare. în direcția țevii de protecție 8, proeminența 30 prezintă o suprafață de pornire 31, dispusă înclinat și în care s-a practicat o adâncitură 32, în care se poate angaja o sculă.
Pâlnia de protecție 12 este alcătuită dintr-un element de protecție 17 confecționat dintr-un prim material și dintr-un tronson de fixare 16 confecționat dintr-un material de calitate superioară calității primului material.
Este totuși posibil ca atunci când se dispune de un material corespunzător și de tehnologii de fabricație adecvate, tronsonul de fixare 16 și elementul de protecție 17, pot constitui un singur reper.
Tronsonul de fixare 16 prezintă un orificiu 18, ale cărui dimensiuni sunt corelate cu suprafața de rezemare 15 a manșonului de racordare 9. Tronsonul de fixare 16 mai prezintă două opritoare 19 și 20, între care este fixat elementul de protecție 17. în felul acesta, elementul de protecție 17 și tronsonul de fixare 16 constituie, în principiu, o singură componentă care poate fi montată, prin împingere, pe manșonul de racordare 9 sau poate fi demontată și îndepărtată de pe acesta din urmă. Pentru poziționarea tronsonului de fixare 16 și implicit a pâlniei de protecție 12 pe manșonul de racordare 9, acționează în direcția axei longitudinale 7, pe de o parte, opritoarele 21 și 26 și, pe de altă parte, două elemente elastice de blocare 22 prevăzute cu câte o suprafață de blocare 28, care intră în contact cu contrasuprafețele corespunzătoare 29 și 29' de pe tronsonul de fixare 16. Cele două opritoare 21 și 26 împiedică deplasarea pâlniei de protecție 12 către articulația cardanică 2, în timp ce suprafețele de blocare 28 asigură, împreună cu contrasuprafețele 29 sau 29', imobilizarea elementului respectiv în lungul axei longitudinale 7, dar în direcția opusă.
în acest sens, contrasuprafața 29 constituie o parte componentă a unei străpungeri radiale 23 practicată în tronsonul de fixare pentru un prim element de blocare 22, iar contrasuprafața 29' constituite o parte componentă a unei decupări 24 pentru un al doilea element de blocare 22. Decuparea 24 pornește din dreptul suprafaței de capăt 25 a tronsonului de fixare 16, fiind deschisă în această direcție. Pozițiile străpungerii 23 și ale decupării 24 apar cel mai clar în fig. 4.
Prin dispunerea proeminenței 30 al unuia din elementele elastice de blocare 22 în una din străpungerile 23, devine imposibilă acționarea manuală a acestuia. în acest scop este necesar să se dispună de o sculă, de exemplu, o șurubelniță, al cărui vârf se introduce în adâncitura 23 și asigură, astfel, acționarea elementului respectiv.
Tot din considerente de siguranță, mai este posibil ca suprafața de blocare 28 și contrasuprafața 29, respectiv 29', să capete o ușoară înclinare, ceea ce permite ca atunci când se acționează prin tronsonul de fixare 16, în direcția axei longitudinale 7, asupra țevii de protecție racordate 8, să se realizeze astfel o blocare pozitivă. Proeminența 30 de pe cel de al doilea element de blocare, care conlucrează cu decuparea 24 și care nu este evidențiat în desene, poate fi acționat manual, datorită alcătuirii adoptate pentru această decupare, astfel, încât, pentru desfacerea legăturii dintre pâlnia de protecție 12 și manșonul de racordare 9, este necesar ca unul din elementele de blocare 22 să fie slăbit manual, iar al doilea cu ajutorul unei scule.
RO 116117 Bl
Pentru a fi sigur că elementul elastic de blocare nu își pierde funcționalitatea, chiar și atunci când a intervenit o oarecare oboseală a materialului, se prevede să i se asocieze un arc lamelar 27, ca element ajutător. în acest sens, unul din capetele arcului lamelar 27 se reazemă pe fața inferioară a elementului elastic de blocare 22, iar capătul opus se reazemă pe inelul glisant 10.
Din fig. 3 rezultă că pâlnia de protecție 12 este prevăzută cu un sistem suplimentar de blocare față de manșonul de racordare 9 pentru a împiedica o rotire a acestuia în jurul axei longitudinale 7.
în acest sens, așa cum se poate vedea din fig. 3, manșonul de racordare 9 este prevăzut cu două pene 33, decalate cu 180° între ele și care prezintă, la capăt, adică față de țeava de protecție 8, două fețe înclinate ce permit o simplificare a operațiilor de montaj și centrare a tronsonului de fixare 16, cu ajutorul canelurilor sale, 34. în stadiul final, după montaj, penele 33 și canelurile 34 sunt în contact prin fețele lor plane, ceea ce conferă siguranța necesară la rotire.
în fig. 4 pâlnia de protecție 12 este prezentată după demontarea și deplasarea ei în direcția țevii de protecție 8, astfel, încât articulația cardanică 2 devine accesibilă, de exemplu, pentru gresarea lagărului fusului în cruce 5, respectiv a inelului glisant 10 și a pieselor glisante. Atunci când pâlnia de protecție 12, plecând din poziția pe care o ocupă în fig. 4, este din nou adusă, prin împingere, împreună cu tronsonul de fixare 16, astfel, încât să fie poziționată peste manșonul de racordare 9, se constată că manșonul de racordare 9 și orificiul practicat în acesta, ajung în dreptul suprafeței de pornire 31 de pe elementele elastice de blocare 22, permițând ca acestea să se retragă într-o poziție apropiată față de axa longitudinală 7, iar tronsonul de fixare 16 să treacă dincolo de proeminența 30, până când se ajunge în poziția finală, iar proeminența 30 poate, din nou acționa elastic și prin deplasarea sa radială, către exterior, să blocheze tronsonul de fixare 16.

Claims (11)

1. Dispozitiv de protecție pentru un arbore articulat prevăzut cu pâlnie de protecție demontabilă, [1], alcătuit din două articulații cardanice (2 și 2'), ce cuprinde, fiecare, două furci cardanice (3 și 4) și un fus în cruce (5), care le asigură o îmbinare articulată și dintr-un arbore de legătură (6) format din două profiluri glisante (6' și 6) montate coaxial, în legătură, fiecare, cu una din furcile cardanice (4] ale celor două articulații cardanice (2 și 2'), cu două țevi de protecție (8 și 8'], montate, una în interiorul celeilalte și dispuse coaxial în raport cu arborele de legătură (6) și cu axa longitudianlă (7), cu câte un manșon de racordare (9], iar un inel glisant [10] și o pâlnie de protecție (12) pentru fiecare articulație cardanică (2 și 2'], asigurând, cel puțin o acoperire parțială a respectivei articulații cardanice (2 și 2') în sens axial, la care câte o pâlnie de protecție (12), o țeavă de protecție (8 și 8') și un inel glisant (10) sunt legate cu câte un monșon de racordare (9) și la care inelul glisant (10) este dispus dintr-o canelură (11) practicată pe o furcă cardanică (4) a respectivei articulații cardanice (2 și 2'), pâlnia de protecție (12) fiind fixată, demontabil și de dispozitivul de protecție montat pe arborele articulat, respectiv, în dreptul manșonului de racordare
230
235
240
245
250
255
260
265
270
RO 116117 Bl
O). iar manșonul de racordare (9] este prevăzut cu o suprafață de rezemare (15) pe care se montează pâlnia de protecție (12) prin tronsonul său de fixare (16), poziționată cu ajutorul elementelor de blocare și demontabilă prin intervenție manuală, caracterizat prin aceea că tronsonul de fixare (16) al pâlniei de protecție (12) și manșonul de racordare (9) prezintă niște pene și caneluri (33 și 34) care, prin însăși forma lor, realizează o îmbinare rezistentă la torsiune în jurul axei longitudinale (7) și permit montarea, prin împingere și demontarea prin tragere, a pâlniei de protecție (12) în direcție axială față de axa longitudinală (7) și că manșonul de racordare (9) și tronsonul de fixare (16) al pâlniei de protecție (12) sunt prevăzute cu opritoare (21 și 26) pentu poziționarea pâlniei de protecție (12) în direcția axei longitudinale (7), distanțat față de țeava de protecție (8 și 8') racordată și că este prevăzut cel puțin un element elastic de blocare (22) care, la montarea prin împingere a pâlniei de protecție (12) și a tronsonului-său de fixare (16) pe suprafața de rezemare (15) a manșonului de racordare (9), poate fi adus într-o poziție retrasă și care, după aducerea celor două componente în poziția lor finală, menține în poziție tronsonul de fixare (16), în raport cu țeava de protecție (8 și 8') cu ajutorul suprafeței de blocare (28), care conlucrează cu niște contrasuprafațe (29 și 29') corespunzătoare, de pe tronsonul de fixare (19).
2. Dispozitiv de protecție, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că elementul elastic de blocare (22) este asociat cu inelul glisant (10) și că ambele elemente constituie o componentă monobloc.
3. Dispozitiv de protecție, conform uneia din revendicările 1 sau 2, caracterizat prin aceea că inelul glisant (10) este confecționat dintr-un material plastic, de preferință, poliamidă și că elementului elastic de blocare (22) îi este asociat un arc lamelar (27) metalic ce are rolul de element ajutător.
4. Dispozitiv de protecție, conform uneia din revendicările 1 până la 3, caracterizat prin aceea că, pe contur, sunt prevăzute două elemente elastice de blocare (22) decalate între ele cu 180°față de axa longitudinală (7).
5. Dispozitiv de protecție, conform uneia din revendicările 1 până la 4, caracterizat prin aceea că, contrasuprafața (29) de pe tronsonul de fixare (16) este dispusă într-o străpungere radială (23), practicată în tronsonul de fixare (16).
6. Dispozitiv de protecție, conform uneia din revendicările 1 până la 4, caracterizat prin aceea că, contrasuprafața (29'J de pe tronsonul de fixare (16) este dispusă într-o decupare (24) practicată în tronsonul de fixare (16).
7. Dispozitiv de protecție, conform uneia din revendicările 5 sau 6, caracterizat prin aceea că suprafața de blocare (28) face parte integrală dintr-o proeminență (30) dirijat dinspre axa longitudinală (7), către exterior.
8. Dispozitiv de protecție, conform revendicării 7, caracterizat prin aceea că proeminența (30) este prevăzut cu o suprafață de pornire (31) pentru aducerea elementului de blocare (22), în poziția sa retrasă.
9. Dispozitiv de protecție, conform revendicării 7, caracterizat prin aceea că proeminența (30) prezintă o adâncitură (32), pentru a permite o intervenție cu o sculă.
RO 116117 Bl
315
10. Dispozitiv de protecție, conform uneia din revendicările 1 până la 5, caracterizat prin aceea că pâlnia de protecție (12] este alcătuită din mai multe componente, un element fiind de rezistență, care constituie tronsonul de fixare (16), iar celălalt element fiind un element de protecție (17).
11. Dispozitiv de protecție, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în vederea realizării îmbinării dintre tronsonul de fixare (16) al pâlniei de protecție (12) și manșonul de racordare (9), manșonul de racordare (9) este prevăzut cu pene (33) distribuite uniform pe contur în jurul axei longitudinale (7), orientate radial către exterior și scoase în relief față de suprafața de rezemare, iar tronsonul de fixare (16) al pâlniei de protecție (12) este prevăzut cu caneluri (34) și dirijate paralel cu axa longitudinală (7).
RO96-02086A 1995-11-08 1996-11-05 Dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat, prevazut cu palnie de protectie, demontabila RO116117B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19541511A DE19541511C1 (de) 1995-11-08 1995-11-08 Schutzvorrichtung für Gelenkwellen mit einem abnehmbaren Schutztrichter

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO116117B1 true RO116117B1 (ro) 2000-10-30

Family

ID=7776853

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO96-02086A RO116117B1 (ro) 1995-11-08 1996-11-05 Dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat, prevazut cu palnie de protectie, demontabila

Country Status (15)

Country Link
US (1) US5800271A (ro)
EP (1) EP0773383B1 (ro)
JP (1) JP2875514B2 (ro)
AU (1) AU693043B2 (ro)
BR (1) BR9605482A (ro)
CA (1) CA2189716C (ro)
CZ (1) CZ287554B6 (ro)
DE (1) DE19541511C1 (ro)
DK (1) DK0773383T3 (ro)
ES (1) ES2159338T3 (ro)
HU (1) HU221052B1 (ro)
NO (1) NO310318B1 (ro)
RO (1) RO116117B1 (ro)
RU (1) RU2117196C1 (ro)
SK (1) SK280390B6 (ro)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1286696B1 (it) * 1996-08-14 1998-07-15 Edi Bondioli Albero di trasmissione cardanico in specie a cannocchiale,con guaina di protezione e cuffie di protezione delle forcelle terminali
IT1288372B1 (it) * 1996-11-08 1998-09-22 Eurocardan S P A Dispositivo di protezione a cuffia con ghiera con albero, in particolare albero cardanico.
DE19744313C2 (de) * 1997-10-08 1999-08-26 Walterscheid Gmbh Gkn Schutzvorrichtung für ein Kreuzgelank einer Gelenkwelle
DE19744314C2 (de) * 1997-10-08 1999-09-02 Walterscheid Gmbh Gkn Schutzvorrichtung für eine Gelenkwelle
US9005041B2 (en) * 2013-02-08 2015-04-14 Omni Usa, Inc. Driveline shield assembly
ITMO20130219A1 (it) 2013-07-31 2015-02-01 Comer Ind Spa Dispositivo di protezione per trasmissioni cardaniche
RU182201U1 (ru) * 2018-02-22 2018-08-07 Открытое акционерное общество "Саратовский завод "Серп и Молот" Карданный вал с защитным устройством подвижного шлицевого соединения
CN108361291A (zh) * 2018-02-27 2018-08-03 安徽江淮汽车集团股份有限公司 一种传动轴与后桥输入轴连接结构
BR112022008826A2 (pt) * 2019-11-07 2022-08-16 Lea Lusetti Junta universal com rigidez aprimorada
IT202000014905A1 (it) * 2020-06-22 2021-12-22 Luisetti Lea Un sistema di protezione per un albero cardanico e albero cardanico comprendente detto sistema di protezione
US11796009B1 (en) * 2023-01-27 2023-10-24 Ryan D. Hunter Cover for a universal joint of a driveshaft

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2327482C2 (de) * 1973-05-30 1974-08-08 Jean Walterscheid Gmbh, 5204 Lohmar Schutzvorrichtung für Gelenkwellen
DE3026062C2 (de) * 1980-07-10 1982-05-13 Jean Walterscheid Gmbh, 5204 Lohmar Schutzvorrichtung für eine Gelenkwelle
DE3026135C1 (de) * 1980-07-10 1981-10-15 Jean Walterscheid Gmbh, 5204 Lohmar Schutzvorrichtung fuer eine Gelenkwelle
IT1167912B (it) * 1981-06-05 1987-05-20 Edi Bondioli Protezione ad elementi componibili per alberi di trasmissione cardanici
IT1167944B (it) * 1981-07-14 1987-05-20 Edi Bondioli Dispositivo di protezione della forcella di estremita' di un albero cardanico di trasmissione per macchine agricole ed altro
DE3208541C1 (de) * 1982-03-10 1983-06-01 Jean Walterscheid Gmbh, 5204 Lohmar Schutzvorrichtung fuer eine Gelenkwelle
IT1173420B (it) * 1984-03-01 1987-06-24 Benzi & Di Terlizzi Snc Metodo di fabbricazione di un mezzo di protezione per albero di trasmissione cardanico e mezzo di protezione ottenuto col metodo
JPS6245427A (ja) * 1985-08-20 1987-02-27 Sankyo Alum Ind Co Ltd 形材の接合面形成方法
JPS6245427U (ro) * 1985-09-06 1987-03-19
JP2583293B2 (ja) * 1988-09-27 1997-02-19 光洋精工株式会社 プロペラシャフト用カバー
IT1241741B (it) * 1990-06-22 1994-02-01 Edi Bondioli Protezione per alberi cardanici con mezzi per la lubrificazione
SE470121B (sv) * 1992-04-24 1993-11-15 Skogs Och Lantbrukshaelsan Ab Skyddsbälg

Also Published As

Publication number Publication date
BR9605482A (pt) 1998-08-11
EP0773383A1 (de) 1997-05-14
US5800271A (en) 1998-09-01
DK0773383T3 (da) 2001-11-05
SK280390B6 (sk) 2000-01-18
CA2189716A1 (en) 1997-05-09
CZ287554B6 (en) 2000-12-13
NO964711D0 (no) 1996-11-07
ES2159338T3 (es) 2001-10-01
NO310318B1 (no) 2001-06-18
JP2875514B2 (ja) 1999-03-31
HU9603087D0 (en) 1996-12-30
AU7050296A (en) 1997-05-22
CA2189716C (en) 2000-05-02
NO964711L (no) 1997-05-09
HUP9603087A2 (en) 1997-10-28
EP0773383B1 (de) 2001-07-18
HUP9603087A3 (en) 1999-11-29
DE19541511C1 (de) 1997-04-24
AU693043B2 (en) 1998-06-18
RU2117196C1 (ru) 1998-08-10
CZ327496A3 (en) 1997-05-14
HU221052B1 (hu) 2002-07-29
SK143696A3 (en) 1997-09-10
JPH09170627A (ja) 1997-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO116117B1 (ro) Dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat, prevazut cu palnie de protectie, demontabila
US7690137B2 (en) Method and device for connecting a wear part to the support thereof on material handling devices on heavy construction machinery
US6662681B2 (en) Connector assembly for mounting an implement to a prime mover
DE10248866A1 (de) Handwerkzeugmaschine
EP2165589A1 (en) Knife holding mechanism
US20130307318A1 (en) Chisel Holder And Lower Tool Part For A Chisel Holder
AU2019204037B2 (en) Assembly for a mower of a mowing or chopping machine, replacement cutting tool and mower
AU2016203485A1 (en) Chisel holder
US20160319520A1 (en) Mechanical system comprising a connecting device between a wearing part and the support thereof, and bucket of a heavy construction machine
WO2016102148A1 (en) Implement coupling device and a machine provided with such a device
RO116118B1 (ro) Dispozitiv de protectie pentru un arbore articulat, cu sustinere radiala a palniei de protectie
WO2003098096A1 (en) Adjustable guard for protecting coupling connection between rotating shafts
EP1297737A1 (en) Shredder device
EP3466235B1 (en) Quick attach rotary mower blade system
CA2130659C (en) Refining element
CA2468966C (en) Connector assembly for mounting an implement to a prime mover
KR200319901Y1 (ko) 유압파쇄기의 크러셔 죠 간극조정장치
CN102648401A (zh) 具有自动翻转测量功能的动平衡机
WO2003035339A1 (en) Die cutter blanket-anvil locking arrangement
EP0201839A2 (de) Handschneidmesser
FR2779355A1 (fr) Dispositif coupe-feu pour canalisations d'air
ITMI972252A1 (it) Dispositivo per la sicurezza assiale di un manicotto di un giunto
JP2001303609A (ja) 旋回作業車のアタッチメント脱落防止構造
KR200253772Y1 (ko) 예초기의 교체형 회전칼날
KR200207812Y1 (ko) 무진동 암반 파쇄기