RO114937B1 - Compozitie erbicida sinergica si metoda de control a cresterii buruienilor - Google Patents

Compozitie erbicida sinergica si metoda de control a cresterii buruienilor Download PDF

Info

Publication number
RO114937B1
RO114937B1 RO96-00675A RO9600675A RO114937B1 RO 114937 B1 RO114937 B1 RO 114937B1 RO 9600675 A RO9600675 A RO 9600675A RO 114937 B1 RO114937 B1 RO 114937B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
derivative
benzoylisoxazole
chloroacetamide
composition according
herbicidal composition
Prior art date
Application number
RO96-00675A
Other languages
English (en)
Inventor
Alan Gamblin
Richard Henry Hewett
Original Assignee
Rhone Poulenc Agriculture
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Agriculture filed Critical Rhone Poulenc Agriculture
Publication of RO114937B1 publication Critical patent/RO114937B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/72Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with nitrogen atoms and oxygen or sulfur atoms as ring hetero atoms
    • A01N43/80Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with nitrogen atoms and oxygen or sulfur atoms as ring hetero atoms five-membered rings with one nitrogen atom and either one oxygen atom or one sulfur atom in positions 1,2

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)
  • Heterocyclic Carbon Compounds Containing A Hetero Ring Having Nitrogen And Oxygen As The Only Ring Hetero Atoms (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Invenția se referă la o compoziție erbicidă sinergică și la o metodă de control al creșterii buruienilor, cu aplicabilitate în agricultură.
Se cunosc cloroacetamide utilizate ca erbicide cum ar fi 2-cloroacetamide ca alaclor (2-cloro-2',6'-dietil-N-metoximetil-acetanilida), acetoclor (2-clor-N-etoximetil-6'etilacet-otoluidida], metolaclor [2-cloro-6'-etil-N-(2-metoxi-1-metiletil] acet-o-toluidida] și propaclor(2-cloro-N-izopropilacetanilid, [Pesticide, Manual ediția a noua (British Crop Protection Council)] și dimetenamid [2-cloro-N-(2,4-dimetil]-3-tienil)-N-(2-metoxi-1metiljetil-acetamida], (US 4666502) utilizate ca erbicide de pre-emergență sau postemergență, pentru controlul anual al ierburilor și buruienilor cu frunze late, la porumb, alune, soia și alte semănături.
Se cunosc 4-benzoxazoli din clasa erbicizilor descriși în EP 0418175, 0487357, 0527036 și 0560482.
Erbicidele cloroacetamidice, metolaclor și acetoclor, sunt utilizate de obicei pentru controlul buruienilor care se află în porumb (cereale). Utilizarea acestor compuși la doze ridicate poate să dăuneze porumbului, [Oi/i/en et.al, Res.Rep.North Cent.Weed Science Society, voi. 46 pag. 316(1989)]. Problema este deosebit de frecventă la acetoclor și, de aceea, este necesar să se folosească acetoclor în amestec cu un agent antidot.
Scopul invenției este acela de a furniza un amestec cu efect erbicid care permite erbicidelor cloroacetamidice acetoclor sau metolaclor, să fie folosite în doze reduse, menținându-se în același timp selectivitatea semănăturilor și eficacitatea erbicidă.
Invenția înlătură dezavantajele compozițiilor cunoscute prin aceea că, compoziția este constituită dintr-un derivat de 4-benzoilizoxazol cu formula I:
-S(O)pCH3 și alchil C1O sau haloalchil, preferabil; n este 2 sau 3; p este □,1 sau 2; R3 este alchil și un erbicid cloroacetamidic cu formula II:
Ar-N(R21)C0CH2CI în care R21 este hidrogen, alchil cu 1 - 6 atomi de carbon, haloalchil, alcoxi sau alcoxialchil, alchenil, haloalchenil, alchinil, haloalchinil sau acilamidoalchil cu până la 6 atomi de carbon.
Ar este tienil sau fenil, eventual substituit cu una sau mai multe grupări alese dintre halogen, amino, alchil cu 1 - 6 atomi de carbon, haloalchil, alcoxi și alcoxialchil, în raport de greutate derivat 4-benzoilizoxazol: derivat cloroacetamidic de 1:3...8000, în asociere cu un diluant sau purtător acceptabil erbicid și/sau un agent de suprafață pentru aplicarea secvențială, simultană sau separată, pentru controlul creșterii buruienilor.
Invenția se referă, de asemenea, la o metodă de control al creșterii buruienilor, caracterizată prin aceea că, compoziția se aplică preemergent sau pre-plant folosind de la 0,5 la 512 g derivat de 4-benzoiloxizoxazol și de la 8...20 la 4000 g erbicid cloroacetamidic pe hectar, de preferat de la 20 la 2000 g derivat de 4RO 114937 Bl benzoiloxizoxazol și de la 200 la 3000 g erbicid cloroacetamidic pe hectar. 50
Avantajul utilizării erbicidelor cloroacetamidice, în combinație cu anumiți derivați de 4-benzoilizoxazol, constă în extinderea spectrului activității erbicide fără pierderea selectivității semănăturilor.
Se prezintă în continuare compoziția erbicidă ce conține:
(a) un derivat de 4-benzoilizoxazol cu formula (I) așa cum este definită mai sus și; 55 (b) un erbicid cloroacetamidic;
în asociere cu un dispersant omogen într-un diluant sau purtător acceptabil erbicid și/sau agent activ de suprafață.
Termenul “compoziție erbicidă” este utilizat în sens larg, pentru a include nu doar compoziții care sunt gata de a fi utilizate ca erbicide, ci și concentratele care tre- 60 buie diluate înainte de utilizare. De preferință, compozițiile conțin de la 0,05...90% în greutate, 4-benzoilizoxazol și erbicid cloroacetamidic. în afară de cazul în care se precizează procentele, rapoartele care apar sunt în greutate.
în general, se preferă compoziția în care raportul (a) - derivatului 4-benzoilizoxazol cu formula I și (b) - derivatului cloroacetamidic cu formula II este de la 1:8000 65 la 64:1 greutate/greutate, raportul de la 1:150 la 1:1 greutate/greutate fiind preferat în mod deosebit, raportul între 1:80 și 1:3 greutate/greutate fiind chiar mai preferat, iar raportul de la 1:80 la 1:2,3 greutate/greutate, este optim.
Compozițiile erbicide pot conține purtători solizi și lichizi și agenți activi de suprafață (spre exemplu umectanți, dispersanți sau emulsifianți, separat sau în combi- 70 nație). Agenții activi de suprafață care pot fi prezenți în compozițiile erbicide ale prezentei invenții pot fi de tipul ionic sau non-ionic, spre exemplu sulforicinoleați, derivați de amoniu cuaternari, produse pe bază de condensate de etilen oxid cu nonil sau octil fenoli, sau esteri de acizi carboxilici ai anhidrosorbitolului care pot fi solubilizați prin eterificarea grupărilor hidroxi libere prin condensare cu etilen oxid, săruri metalice 75 alcaline și alcalino-pământoase ale esterilor acidului sufluric și ale acidului sulfonic așa cum sunt sulfono-succinații de dinonil și dioctil-sodiu și săruri metalice alcaline și alcalino-pământoase cu greutate moleculară înaltă, derivați de acid sulfonic așa cum sunt lignosulfonații de sodiu și calciu. Exemple de diluanți sau purtători potriviți solizi sunt silicat de aluminiu, talc, oxid de magneziu calcinat, diatomit, fosfat tricalcic, 80 pulbere de plută, cărbune negru absorbant și argile așa cum sunt caolinul și bentonita. Exemple de diluanți lichizi potriviți includ apa, acetofenona, ciclohexanona, izoforona, xilenul, și uleiuri minerale, animale și vegetale (acești diluanți pot fi folosiți singuri sau combinați).
Compoziția erbicidă conform invenției poate conține de asemenea, dacă se 85 dorește, adjuvanți convenționali așa cum sunt adezivii, suspensii protectoare, îngroșători, agenți de penetrare, stabilizatori, agenți de dispersare, agenți de anti-aglutinare, agenți de penetrare și inhibitori de coroziune. Acești adjuvanți pot servi de asemenea ca purtători sau diluanți.
Pulberile umectabile (sau prafurile pentru pulverizare] conțin de obicei de la 20 90 la 95% 4-benzoilizoxazol și erbicid cloroacetamidic, și conțin de obicei, în plus față de diluantul solid, de la 0,1 la 5% agent de umectare, de la 3 la 10% un agent de dispersare și dacă este necesar, de la 0,1 la 10% unul sau mai mulți stabilizatori și/sau alți aditivi așa cum sunt agenții de penetrare, adezivii sau agenții de anti-aglutinare și colorând. 95
Concentratele de suspensii apoase, care sunt aplicabile prin pulverizare, sunt preparate într-un asemenea fel, încât să se obțină un produs fluid stabil (prin măcinare fină] care nu curge în afară și care conține de obicei de la 10 la 75% 4-benzoilizoxazol
RO 114937 Bl și erbicid cloroacetamidic, de la 0,5 la 15% agenți activi de suprafață, de la 0,1 la 10% agenți tixotropici, de la O la 10% aditivi potriviți așa cum sunt antispumanți, inhibitori de coroziune, stabilizatori și apă sau un lichid organic în care substanța activă este puțin solubilă sau insolubilă. Anumite substanțe solide organice sau săruri anorganice pot fi dizolvate în scopul ameliorării în prevenirea sedimentării sau ca anticongelant pentru apă.
Compozițiile erbicide preferate, conform prezentei invenții, sunt pulberile umectabile și granulele dispersabile în apă.
Compoziția erbicidă, conform invenției, poate cuprinde de asemenea un 4benzoilizoxazol și o cloroaceltamidă în asociere cu una sau mai multe alte componente active pesticide și dacă se dorește unul sau mai mulți diluanți sau purtători acceptabili compatibili pesticid. Compozițiile erbicide preferate, conform invenției, sunt acelea care cuprind un 4-benzoilizoxazol și un erbicid cloroacetamidic în asociere cu alți erbicizi.
în continuare este descris un exemplu de compoziție conform invenției utilizată în metoda invenției în legătură cu fig. I...VIII. în descrierea care urmează, următoarele sunt mărci înregistrate: REAX, Sellogen, Barden, Aerosil, Igepal, Rhodafac, Biodac.
Exemplul C1. Următoarea compoziție a fost preparată sub formă de granule dispersabile umectabile (procentele sunt în greutate):
4-benzoilizoxazol (compus A): 75,0%
REAX 88A (agent activ de suprafață) 10%
Sellogen HR (agent activ de suprafață) 3,0%
Barden AG-1 (argilă): 11,0%
Aerosil R972 (silica filler) 1,0%
Această compoziție se utilizează în amestec în tanc cu diferite erbicide cloroacetamidice.
Compoziția erbicidă sinergică, conform invenției, conține un derivat 4-benzoilizoxazol și un erbicid cloroacetamidic și, opțional, alți compuși activi pesticizi așa cum este descris mai sus, o compoziție erbicidă ca cea descrisă mai sus și, de preferință, un concentrat erbicid ce trebuie diluat înainte de utilizare, cuprinde 4-benzoilizoxazol și cloroacetamidă într-un purtător pentru 4-benzoilizoxazol și cloroaceltamide din cele menționate mai sus. Invenția stabilește maniera în care 4-benzoilizoxazol și cloroacetamida de mai sus, sau compozițiile erbicide conținute în acestea, trebuie să se utilizeze pentru controlul creșterii buruienilor.
Containerele pentru depozitarea compoziției vor fi în mod normal de tipul celor utilizate convențional pentru depozitarea substanțelor chimice și a compozițiilor erbicide concentrate, care sunt solide sau lichide la temperatura ambiantă normală, spre exemplu recipiente și tuburi de material plastic sau metal (care pot fi lăcuite intern), sticle și materiale plastice, și dacă conținutul containerului este solid, spre exemplu o compoziție erbicidă granulară, se pot folosi cutii, de carton, din materiale plastice, din metale sau saci. Containerele vor fi în mod normal de capacitate suficientă, pentru a conține cantități de ingredienți activi sau compoziții erbicide suficiente pentru a trata cel puțin un hectar de sol pentru controlul creșterii buruienilor, dar nu vor depăși o limită care este convenabilă pentru metodele convenționale de manevrare. Instrucțiunile de folosire vor fi asociate cu containerul, fiind tipărite direct pe acesta sau pe o etichetă sau plăcuță care se anexează. Instrucțiunile vor indica faptul că, conținutul containerului, după diluare, dacă este necesară, trebuie aplicat pentru controlul creșterii buruienilor la doze de aplicare de la 0,5 la 512 g de 4benzoilizoxazol și de la 8 la 4000 g de erbicid cloroacetamidic la hectar în modul și
RO 114937 Bl pentru scopul descris mai sus.
Produsul ce cuprinde 4-benzoilizoxazol cu formula (I) de mai sus și un erbicid cloroacetamidic, este folosit ca o preparare combinată pentru utilizare simultană, separată sau secvențială în controlul creșterii buruienilor într-un punct.
Compoziția conform invenției poate fi furnizată într-un ambalaj solubil în apă cuprinzând un derivat de izoxazol cu formula I, așa cum este definit mai sus, și un erbicid cloroacetamidic, în care derivatul de izoxazol și erbicidul cloroacetamidic nu sunt în contact fizic unul cu celălalt, până ce conținutul nu este eliberat din ambalaj. Aceasta evită problemele de incompatibilitate care pot exista între diferiți componenți, spre exemplu, derivații de izoxazol pot fi formulați ca pudră umectabilă sau granule dispersabile în apă și sigilați în ambalaje solubile în prima apă,și acest prim ambalaj solubil în apă poate fi plasat într-un al doilea ambalaj solubil în apă conținând erbicidul cloroacetamidic, de preferință formulat ca un concentrat emulsifiabil sau gel emulsifiabil. Al doilea ambalaj este atunci sigilat prin metode cunoscute (spre exemplu prin sigilare la cald, pentru a furniza un sac solubil în apă în cadrul unui sac solubil în apă).
Alternativ, cele două componente pot fi furnizate în compartimente alăturate ale ambalajului solubil în apă. Exemple de ambalaje solubile în apă potrivite pentru a conține compozițiile descrise mai sus, se găsesc în EP 0577702 și 0608340, și US. 5222595; 5224601; 531831; și 5323906
Procedeele descrise în EP 0418175, 0487357, 0527036 și 0560482 pot fi utilizate pentru a prepara compusul cu formula (I).
Acetoclor a fost preparat conform următorului procedeu modificat față de cel descris în Zupancic et al., Synthesis (1982), pag.942.
Sinteza (N-cloroacetil-N-etoximetil-2-etil-6-metilanilină(acetoclor)
La o soluție de 67,5 g de 2-etil-6-metilanilidă se adaugă 84,8 g de clorură de cloroacetil, timp de 20 min, 230 ml de acid acetic glacial, 110,5 g acetat de sodiu (anhidru) în 200 ml de apă cu o asemenea rată, încât temperatura reacției să nu depășească 105°C. Suspensia rezultată se amestecă viguros timp de 30 de min la 10°C (necesită adăugarea altor cantități de acid acetic și apă pentru a menține fluiditatea). Suspensia se filtrează, partea solidă se usucă în aer pe filtru și se recristalizează din etanol/apă pentru a obține N-cloroacetil-2-etil-6-metilanilina ca un solid incolor (58,7 g), punct de topire 122...123°C. 10,8 g din acest produs se dizolvă în toluen și se adaugă în picătură la un amestec de 21,2 g de N-clolroacetil-2-etil-6-metilanilină, 8,0 g de polietilenglicol-400, 16,0 g de hidroxid de sodiu în 15 ml de apă și toluen, la o asemenea rată, încât temperatura de reacție să se mențină la 1O...15°C timp de 2 h.
Suspensia albă rezultată se diluează cu apă și se amestecă timp de alte 15 min. Stratul apos se separă. Stratul organic se spală cu apă la pH 7, se usucă peste sulfat de magneziu și se evaporă pentru a se obține un ulei roșu (29,8 g). Produsul brut se introduce în eter de petrol (un pct de fierbere 40,..60°C) și materialul insolubil se îndepărtează. Soluția se spală cu apă, se usucă și se evaporă, pentru a obține acetoclor sub formă de ulei portocaliu (20,4 g), RMN (CDCI3); δΗ 1,2 (m, 6H), 2,28 (s, 3H), 2,57 (m, 2H), 3,75 (m, 4H), 5,05 (m, 2H), 7,1-7,35 (m, 3H).
Activitatea erbicidă combinată a anumitor erbicizi de 4-benzoilizoxazol pentru controlul anumitor specii de buruieni, spre exemplu Setaria spp, Abutilon theophrasti, Amaranthus retroflexus, Digitaria sanguinalis, Echinochlora crus-galii, Ipomoea purpurea și Helianthus annuus, este mai mare decât era de așteptat, fără o creștere inacceptabilă a fitotoxicității semănăturilor, aplicate preemergent (spre exemplu cu un spray apos de pre-emergență), adică activitatea erbicidă a compoziției ce conține 4
150
155
160
165
170
175
180
185
190
195
RO 114937 Bl benzoilizoxazol cu un erbicid cloroacetamidic, a prezentat un grad neașteptat de sinergism, așa cum este definit de P.M.L. Tammes, Netherland Journal of Plant Pathology, 70(1964), pp 73...80 într-un articol intitulat “Izoboles, a graphic representation ofsynergism in pesticidesu.
Activitatea erbicidă a 4-benzoilizoxazolului cu un erbicid cloroacetamidic prezintă un sinergism așa cum este definit de Limpel, L.E., P.H Schultdt și D.Lamont, 1962, I.Proc.NEWCC 16, 48-53, folosind formula
E = procentul așteptat de inhibiție a creșterii printr-un amestec de două erbicide A și B la doze definite.
X= inhibiția în procente de creștere realizată prin erbicidul A la o doză definită. Y = inhibiția în procente de creștere realizată prin erbicidul B la o doză definită. Când procentajul observat al inhibiției este mai mare decât valoarea așteptată E, folosind formula de mai sus, înseamnă că, combinația este sinergică.
Efectul sinergie îmbunătățește capacitatea de a controla aceste buruieni în multe specii de semănături, conducând la o reducere considerabilă a cantității de ingredient activ necesar pentru controlul buruienilor.
Controlul eficient al acestor buruieni previne.
1) pierderea randamentului, prin competiție și/sau dificultăți în recoltare,
2) contaminarea semănăturilor, ce conduce la dificultăți de depozitare și curățare.
3) semințe de buruieni dăunătoare ce se întorc în sol.
în formula (I) sunt preferați compușii în care n este trei și grupările (R2)„ ocupă pozițiile 2, 3 și 4 în inelul de benzoil; sau în care n este doi și grupările (R2)n ocupă pozițiile 2 și 4 ale inelului de benzoil; R2 este ales, de preferință, dintre halogen (de preferință clor sau brom), -S(0)pMe și trifluorometil și una dintre grupările R2 este -S(0)pMe.
Sunt, de asemenea, preferați compușii în care R este hidrogen.
Un interes deosebit prezintă următorii compuși cu formula (I):
A) 5-ciclopropil-4-(2-metilsulfonil-4-trifluorometil) benzoilizoxazol;
B) 5-ciclopropil-4-(4-metilsulfonil-2-trifluorometil] benzoilizoxazol;
C) 4-(2-cloro-4-metilsulfonil)benzoil-5-ciclopropil-izoxazol;
D) 4-(4-cloro-2-metilsulfonil)benzoil-5-ciclopropil-izoxazol; și
E) 4-(4-bromo-2-metilsulfonil)benzoil-5-ciclopropilizoxazol;
Literele de la A la E sunt asociate acestor compuși pentru referințe și pentru identificare în continuare.
Compusul A este deosebit de preferat.
în formula (II), sunt preferați compușii în care R21 reprezintă un grup ales dintre metoximetil, etoximetil, 2-metoxi-1-metiletil și 1-metiletil, și Ar reprezintă fenil sau tienil eventual substituit cu una sau, de preferință, cu două grupări care pot fi aceleași sau diferite și pot fi alese dintre etil și metil.
Compusul cu formula (II) în care R21 reprezintă metoximetil și Ar reprezintă 2,6dietilfenil este cunoscut ca alaclor.
Compusul cu formula (II) în care R21 reprezintă etoximetil și Ar reprezintă 2-etil6-metilfenil este cunoscut ca acetoclor.
RO 114937 Bl
Compusul cu formula (II) în care R21 reprezintă 2-metoxi-1-metiletil și Ar reprezintă 2-etil-6-metilfenil este cunoscut ca metolaclor.
Compusul cu formula (II) în care R21 reprezintă 1-metiletil și Ar reprezintă fenil este cunoscut ca propaclor.
Compusul cu formula (II) în care R21 reprezintă 2-metoxh1 -metiletil și Ar reprezintă 3-(2,4-dimetil)tienil este cunoscut ca dimetenamidă.
Cantitățile de erbicid cloroacetamidic și 4-benzoilizoxazol aplicate, variază în funcție de buruienile prezente și de frecvența lor, de compozițiile utilizate, de durata aplicării, de condițiile climaterice și (când sunt folosite pentru a controla creșterea în zonele în care cresc semănăturile) semănăturile care urmează a fi tratate. în general, ținând cont de acești factori, ratele de aplicare de la 0,5 la 512 g de 4-benzoilizoxazol și de la 8 g la 4000 g de erbicid cloroacetamidic la hectar dau rezultate bune. în orice caz, se va înțelege, vor fi folosite rate de aplicare mai mari sau mai mici în funcție de problema întâlnită, de control a buruienilor.
Pentru controlul selectiv al buruienilor într-un anumit loc de infestare cu buruieni, care este o zonă folosită, sau care va fi folosită pentru creșterea semănăturilor, sunt deosebit de potrivite rate de aplicare de la 0,5 g la 512 g de 4-benzoilizoxazol și de la 20 g la 4000 g de erbicid cloroaceltamidic la hectar, de preferință de la 20 g la 200 g de 4-benzoilizoxazol și de la 200 g la 3000 g de erbicid cloroacetamidic la hectar, optim de la 25 g la 150 g de 4-benzoilizoxazol și de la 350 g la 2000 g (în special de la 450 g la 2000 g) de erbicid cloroacetamidic la hectar.
în cazurile în care erbicidul cloroacetamidic este acetoclor sunt preferate ratele de aplicare de la 20 la 3000 g la hectar de erbicid cloroacetamidic, de la 150 la 2000 g, chiar mai preferate sunt dozele de la 250 g la 2000 g la hectar, sau de la 350 g la 1500 g la hectar, de la 450 g la 1500 g la hectar fiind preferate în mod deosebit și optim de la 700 g la 1200 g la hectar.
în cazul în care erbicidul cloroacetamidic este alaclor sau metolaclor, sunt preferate rate de aplicare de la 40 g la 4000 g la hectar de erbicid cloroacetamidic, de la 200 g la 3000 g la hectar, de la 350 g la 2000 g la hectar, optim de la 450 g la 2000 g la hectar.
Când se aplică într-o zonă în care cresc semănăturile, rata aplicată trebuie să fie suficientă pentru a controla creșterea buruienilor fără a provoca daune permanente importante semănăturilor.
Metoda descrisă mai sus poate fi utilizată pentru a controla un spectru foarte larg de buruieni cu frunze late anuale și buruieni tip iarbă în semănături, cum ar fi porumbul, fără a produce daune permanente importante semănăturilor. Ultilizarea compoziției descrisă mai sus oferă atât activitte foliară, cât și reziduală și, în consecință, poate fi folosită pe o perioadă îndelungată a dezvoltării semănăturilor, adică de la dezvoltarea pre-buruiană pre-emergentă la post-buruiană post-emergentă.
în metoda conform invenției este preferată utilizarea combinată a (a) derivatului 4-benzoilizoxazol cu formula I și (b) - derivatului cloroacetamidic cu formula II, pentru a controla buruienile tip iarbă. De preferință, erbicidele se aplică pre-emergent buruienilor și în mod deosebit, încorporate pre-plantă.
în metoda descrisă mai sus, este preferată utilizarea combinată a (a) și (b) în proporție de la 1:8000 la 64:1 greutate/greutate, fiind în mod deosebit preferate proporțiile de la 1:150 la 1:1 greutate/greutate, și chiar mai preferate proporții de la 1:80 la 1:3 greutate/greutate (optim de la 1:80 la 1:2,3 greutate/greutate).
Prin termenul “aplicare pre-emergentă” se înțelege aplicarea compoziției în solul în care semințele de buruieni sunt prezente înainte de creșterea semănăturii. Un
240
245
250
255
260
265
270
275
280
285
RO 114937 Bl exemplu de aplicare pre-emergentă este cunoscută ca “incorporat pre-plantă” (IPP), în care erbicidul este incorporat în sol înainte de plantarea semănăturilor.
Un alt exemplu este când erbicidul se aplică pe suprafața solului după plantarea semănăturilor. Prin termenul de “aplicare post-emergență” se înțelege aplicarea porțiunilor aeriene sau expuse ale buruienilor care au crescut deasupra suprafeței solului.
Prin termenul “activitate foliară” se înțelege activitatea erbicidă produsă prin aplicarea asupra porțiunilor aeriene sau expuse ale buruienilor care au răsărit deasupra suprafeței solului.
Prin termenul “activitate reziduală” se înțelege activitatea erbicidă produsă prin aplicarea asupra solului, în care semințele sau răsadurile sunt prezente înainte de creșterea buruienilor deasupra suprafeței solului, prin care sunt controlate răsadurile prezente la momentul aplicării, sau care germinează după aplicare, din semințele prezente în sol.
în conformitate cu practica obișnuită, o metodă preferată, conform invenției, este un amestec în tanc ce poate fi preparat anterior utilizării prin combinarea formulărilor separate ale componentelor erbicide individuale.
Sunt prezentate în continuare 3 teste.
TESTUL A
Se seamănă semințe de diferite specii de buruieni cu frunza lată sau tip iarbă, în pământ argilos-nisipos nesterilizat, așezat în vase de plastic pentru plante, de 7 cm pe 7 cm. Vasele se udă și se lasă să se zvânte. După aceea suprafața solului se pulverizează cu o soluție de concentrație diferită a fiecărui erbicid sau cu amestecul a două erbicide în diferite proporții, dizolvate într-o soluție de acetonă și apă 50:50 în volum, utilizând un pulverizator track reglat să dea echivalentul a 290 l/ha. Toate erbicidele se utilizează ca materiale tehnice neformulate, în afară de dimetenamid, care se utilizează sub formularea comercială “Frontiere” (marcă înregistrată), fluid conținând 900 g/l ingredient activ; și alaclor, care a fost utilizat ca “Lasso” (marcă înregistrată), o formulare concentrată emulsifiabilă conținând 480 g/l ingredient activ.
Vasele tratate se plasează la întâmplare în patru blocuri pentru tratament pentru fiecare specie de plantă. Vasele se țin într-o seră, așezate pe paturi cu umezire prin capilaritate, sub lumină și cu udare de deasupra, de două ori pe zi.
La două săptămâni după tratare a fost evaluată reducerea procentelor în creșterea plantelor nedorite, comparativ cu un eșantion netratat.
Pentru fiecare tratament se calculează reducerea procentuală medie a creșterii plantelor. Doza/răspuns mediu se reprezintă pe hârtie pentru grafice funcție de logaritm de concentrație și se obțin drepte trasate cu ochiul liber. Pentru amestecurile erbicide a fost trasată o linie/doză de răspuns pentru primul erbicid pentru fiecare cantitate de dozare a celui de-al doilea erbicid și a fost trasată o linie/doză de răspuns pentru al doilea erbicid pentru fiecare cantitate de dozare a primului erbicid. Dozele reprezentând o reducere de 90% a creșterii planteleor (DL 90), au fost citite și reprezentate pe grafice ale căror axe sunt ratele de dozare ale celor doi erbicizi. Linia care unește aceste puncte este o izobolă, adică o linie unind punctele (amestecurile) de activitate egală, așa cum este descris în P.M.L. Tammes, neth. J.PIant Path. 70 (1964), 73:80. A fost trasată, de asemenea, o linie unind DL 90-urile fiecărui component al amestecului. Această linie reprezintă izobola teoretică dacă efectul celor două componente se cumulează, adică nu este nici o interacțiune între ele. Izobolele de sub această linie indică sinergismul dintre componente, în timp ce liniile mai sus de această linie, indică antagonismul.
în tabelele care urmează, termenul “doze” reprezintă ratele de dozare în grame
RO 114937 Bl la hectar de ingredient activ utilizate și cifrele reprezintă reducerea procentuală a creșterii buruienilor comparativ cu zonele netratate.
340
Tabelul A1
Tratarea pre-emerqentă a Setaria viridiscu diferite amestecuri de compus A si metolaclor
345
Compus Metolaclor
Doze 2 4 8 16 32 64
- 5 22,5 38,75 61,25 87,5 98
0,5 15 27,5 36,25 38,75 70 91,25 98,25
1 5 31,25 15 55 67,5 87,5 98,25
2 47,5 20 17,5 35 66,25 78,75 100
4 33,75 17,5 10 275 80 94,75 98,75
8 38,75 25 42,5 55 71,25 95 98,5
16 53,75 45 57,25 55 82,5 93,75 97,25
32 70 75 80 76 95 96 99,75
64 76 88,75 91,25 93,5 95 100 98,75
128 88,75 96,5 98,75 97,25 100 100 100
350
355
Tabelul A2 Tratarea pre-emerqentă a Amaranthus retroflexus cu diferite amestecuri formate din compusul A si metolaclor
360
Compus Metolaclor
A Doze 0 31,25 62,5 125 250 500
0 - 46,25 53,75 35 85 95
1 12,5 22,5 70 78,75 92,5 72,25
2 51,25 43,75 80 66,25 97,25 100
4 12,5 80 93,75 98,75 83,75 99,75
8 87,5 93,75 975 91,25 95 98,75
16 92,5 97 96,25 99,75 93,75 98,75
32 99,75 98,75 98,75 100 100 100
64 99,75 99,75 97 100 100 100
365
RO 114937 Bl
Tabelul B1
Tratarea pre-emerqentă a Digitaria sanguinalis cu diferite amestecuri formate din compus A si alaclor
Compus Alaclor
A Doze 0 4 8 16 32 64 128
- 25 38,75 37,5 75 95
1 18,25 15 22,5 38,75 10 75 82,5
2 20 27,5 30 55 22,5 60 93,75
4 33,75 38,75 30 35 38,75 71,25 96
8 67,5 55 66,28 5 275 82,5 83,75 67,5
16 50 94,75 87,25 55 71,25 85 95
32 73,5 91,25 95 55 87,25 99,75 98,5
64 87,5 91,25 93,75 76 99,75 95 100
Tabelul B2
Tratarea pre-emerqentă a Echinocloa crus-galli cu diferite amestecuri formate din compus A si alaclor
Compus Alaclor
A Doze 0 4 8 16 32 64 128
0 - 18,75 5 12,55 46,25 91,25 98,75
1 12,5 12,5 10 17,5 77,5 91,25 99,75
2 6,25 0 21,25 12,5 67,5 91,25 97,5
4 1,25 15 32,5 11,25 77,5 95 90
8 61,25 43,75 58,75 80 80 100 100
16 71,25 56,25 60 81,25 92,5 97,25 98,75
32 75 73,5 85 90 97,5 8,5 100
64 93,5 98,5 97,5 82,25 98,5 99,75 98,75
128 93,75 95,75 100 96,25 97 97,5 100
RO 114937 Bl
Tabelul C1 Tratarea pre-emergentă a Digitaria Sanguinalis cu diferite amestecuri formate din compus A si dimetenamidă
405
Compus Dimetenamidă
A Doze 0 4 8 16 32 64 128 256
0 - 16,25 15 77,5 89,75 98,25 92,5 98,75
2 20 3,75 30 61,25 77,5 83,75 97 99,5
4 40 43,75 35 62,5 83,5 94,25 97,5 99,75
8 7,5 46,25 63,75 82,5 92,25 97,25 95 100
16 50 73,25 69,35 78,75 94,5 93,75 99,75 100
32 74,75 91 93,5 95 93,75 100 99,75 100
64 80 96 93,75 92 87,5 88,5 97,5 99,75
128 93,5 93,75 85 95 99,75 100 94,75 100
410
Tabelul C2 Tratarea pre-emergentă a Echinocloa crus-galli cu diferite amestecuri formate din compus A si dimetenamidă
415
Compus Dimetenamidă
A Doze 0 4 8 16 32 64 128
0 - 17,5 38,75 81,25 93,5 97,5 100
2 3,75 15 56,25 91 98,75 99,5 100
4 2,5 58,75 73,75 91,25 *90 98,5 97,5
8 32,5 52,5 81,25 96,25 100 99,5 100
16 60 76,25 90 95 98,75 99,75 100
32 90 89,75 98,5 91,25 99,5 100 100
64 97 92,5 94,75 97,5 100 100 98,75
128 99,75 99,25 99,5 99,75 100 98,75 100
420
425
RO 114937 Bl
Tabelul D1
Tratarea pre-emerqentă a DiqiÎaria sanguinalis cu diferite amestecuri formate din compus A si acetoclor
Compus Acetoclor
A Doza g/ha 3,75 7,5 15 30 60 120 240
- 0 7,5 32,5 85 100 98,75
1 0 5 20 42,5 75 95 100
2 12,5 7,5 15 32,5 51,25 91,25 97,5 98,75
4 17.5 7.5 15 35 68,75 83,75 99,5 100
8 61,25 38,75 53,75 58,75 79,75 85 98,75 100
16 67,5 53,75 73,25 71,25 73,5 97,5 99,75 100
32 66 88,5 76 91,25 89,75 94,75 98,75 100
64 95 75 99,5 92,5 98,75 95 97,5 100
128 76,25 97,25 93,75 100 97,5 98,75 98,75 100
256 98,75 98,75 93,75 98,5 100 100 98,75 100
Tabelul D2
Tratarea pre-emerqentă a Echinocloa crus-qalli cu diferite amestecuri formate din compus A si acetoclor
Compus Acetoclor
Doza kg/ha 0 3,75 7,5 15 30 60 120 240
0 - 12,5 36,25 55 88,75 98,75 98,7 5 100
1 11,25 27,5 27,5 37,5 81,25 100 100 100
2 7,5 6,25 20 57,5 92,5 97,25 100 100
4 15 20 23,75 70 93,75 98,5 100 100
8 15 27,5 73,75 78,75 98,75 99,75 100 100
16 62,5 77,5 63,5 91,25 100 100 100 100
32 86 91,25 93,5 98,75 95 100 1OO 100
64 87,5 98,75 100 98,75 98,75 100 100 100
128 99,5 98,55 99,5 99,75 100 100 100 100
256 92,5 81,25 98,5 96,25 98,5 99,75 100 100
RO 114937 Bl
455 în continuarea invenției, se prezintă următoarele figuri:
- fig.l, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu metolaclor împotriva speciilor de buruieni Setaria viridis, realizată din rezultatele prezentate în tabelul A1;
- fig.II, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu metolaclor împotriva speciilor de buruieni Amaranthus retroflexus, realizată din rezultatele prezentate în tabelul A2;
- fig.III, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu alaclor împotriva speciilor de buruieni Digitaria sanguinalis, realizată din rezultatele prezentate în tabelul B1;
- fig.IV, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu alaclor împotriva speciilor de buruieni Eschinochloa crus-galii, realizată din rezultatele prezentate în tabelul B2;
- fig.V, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu dimetenamid împotriva speciilor de buruieni Digitaria sanguinalis, realizată din rezultatele prezentate în tabelul C1;
- fig.VI, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu dimetenamid împotriva speciilor de buruieni Echinochloa crus-galli, realizată din rezultatele prezentate în tabelul C2;
- fig.VII, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu acetoclor împotriva speciilor de buruieni Digitaria sanguinalis, realizată din rezultatele prezentate în tabelul D1;
- fig.VIII, reprezintă pe grafic o izobolă DL 90 calculată din valori observate (-*-) și un grafic corespunzător cu valorile acumulate așteptate (linia punctată) pentru o serie de amestecuri formate din compusul A cu acetoclor împotriva speciilor de buruieni Echinochloa crus-galli, realizată din rezultatele prezentate în tabelul D2.
Rezultatele de mai sus demonstrează clar sinergismul compoziției, conform invenției.
Izobolele reprezentate din datele de mai sus, arătate în continuare în figurile de la I la VIII sunt în mod clar curbe de tipul III (Tammes op.cit, pag.75, fig.2) caracteristice sinergismelor.
TESTUL B
Experimentele se realizează prin aplicare pre-emergentă a speciilor de buruieni la:
1. □ fermă de cercetări în Brazilia cu compușii B și C (fiecare formulat ca pudră umectabilă) și metolaclor, (formulat ca o suspensie concentrată); și
2. Ferme de cercetare din Mid West regiunea de grâne a Statelor Unite cu compusul C (fiecare formulat ca pudră umectabilă) și metolaclor (formulat ca o suspensie concentrată).
O soluție din cei doi intredienți activi (i.a.) se amestecă timp de o oră și se aplică la un volum de pulverizare de 231 l/ha pe o parcelă de test de 3 metri pe 5 metri, parcelă care cuprinde specii de buruieni care au fost semănate 2 zile mai
460
465
470
475
480
485
490
495
500
RO 114937 Bl devreme. S-au realizat 3 parcele. Pe o parcelă de control se pulverizează o soluție ce nu conținea compusul testat. Se realizează evaluarea vizuală a fitotoxicității după 36 sau 40 de zile de la semănare, fiecare specie de buruiană fiind comparată cu zona de control. Tabelele de mai jos prezintă observațiile în procente ale speciilor de buruieni din fiecare combinație, numerele din paranteze reprezentând valoarea prezisă folosind formula Limpel. Ratele de dozare sunt în grame la hectar.
Tabelul E1
Tratament pre-emerqentă a Abutilon theophrasti cu diferite amestecuri formate din compusul B si metolaclor
Compus Metolaclor
B Doze 1000
- 0
5D 75 98(75)
Tabelul E2
Tratament pre-emerqentă a Abutilon theoprasti cu diferite amestecuri formate din compusul C si metolaclor
Compus Metolaclor
C Doze 1000
0 -
50 73 95(73)
Tabelul E3 Tratament pre-emerqență a Amarantus retroflexus cu diferite amestecuri formate din compusul D si metolaclor
Prima fermă de cercetare
Compus Metolaclor
D Doze 0 480
0 - 38
37,5 38 85(62)
A doua fermă de cercetare
Compus Metolaclor
D Doze 0 480
0 - 78
37,5 10 100(80)
540
RO 114937 Bl
A treia fermă de cercetare
Compus Metolaclor
D Doze 0 480
0 - 91
37,5 10 98(92)
Tabelul E4 Tratament pre-emergentă a Setaria faberii cu diferite amestecuri formate din compusul D si metolaclor
545
Prima fermă de cercetare
Compus Metolaclor
D Doze 0 480
0 - 91
37,5 22 96(93)
550
A doua fermă de cercetare
Compus Metolaclor
D Doze 0 480
0 - 93
37,5 62 100(97)
555
A treia ferm ă a speciilor de buruieni
în diferite ferme de cercetare amplasate de-a lungul regiunii de grâne din Mid West a Statelor Unite cu compușii A și □ (fiecare formulat ca pudre umectabile] și metolaclor (formulat ca un concentrat emulsifiabil 96%), alaclor (formulat ca un concentrat emulsifiabil 48%), și dimetenamidă (formulat ca un concentrat emulsifiabil 90%).
Diferite amestecuri din 4-benzoilizoxazoli și cloroacetamidele de mai sus, se cântăresc și se dizolvă în apă pentru a realiza o soluție ce conține concentrații și rapoarte potrivite ale ingredienților activi.
Soluția se amestecă timp de o oră și se aplică cu un volum de pulveirzare de 231 l/ha asupra unei parcele de test de 3 metri pe 5 metri ce cuprinde semințe de porumb care au fost semănate cu 2 zile mai devreme. Au fost realizate 3 parcele. Experimentele se realizează folosind 7 varietăți de porumb (cu excepția amestecurilor
565
570
575
RO 114937 Bl cuprinzând alaclor 1120 g la hectar, au fost utilizate patru varietăți). Pe o parcelă de control se pulverizează o soluție ce nu conținea compusul testat. Evaluarea vizuală a fost făcută după 40 de zile de la semănarea semințelor de porumb, bazându-se pe comparația cu parcela de control.
Tabelul F1
Experiment pe câmp ce arată interacțiunea biologică dintre compusul A si metolaclor, pe porumb
Compus Metolaclor
A Doze 0 560 1120
0 - - -
78 0 0 0
105 0 0 0
Tabelul F2 Experiment pe câmp ce arată interacțiunea biologică între compusul A si alaclor, pe porumb
Compus Alaclor
A Doze 0 560 1120
0 - - -
78 0 0 0
105 0 0 0
Experiment pe câmp ce arată interacțiunea biologică între compusul A si dimetenamidă.pe porumb
Compus Dimetenamidă
A Doze 0 336 672
0 - - -
78 0 0 0
105 0 0 0
TESTD
Experimentele următoare se realizează prin aplicare preemergentă pe specii de buruieni. Compusul A, formulat ca granule dispersabile umectabile așa cum este descris în exemplul 1 de mai sus (750 g la kilogram) ca acetoclor (utilizat ca formulare ce poate fi procurată din comerț “Harness” (marcă înregistrată)), ca un concentrat emulsifiabil conținând 960 g de acetoclor per kilogram, și care conține, de asemenea, agentul antidot flurazol, metolaclor (folosit ca formularea ce poate fi găsită în comerț “Duelor” (marcă înregistrată)). Un concentrat emulsifiabil conținând 960 g de metolaclor per kilogram), alaclor (folosit ca formularea comercială “Lasso” (marcă înregistrată), ca un concentrat emulsifiabil conținând 480 g de alaclor per kilogram) și dimetenamidă (folosit ca formulare comercială “Frontiere” (marcă înregistrată), ca
RO 114937 Bl
615 un fluid conținând 9OO g/l ingredient activ) se dizolvă în apă și se pulverizează cu un volum de 187 l/ha pe diferite parcele de test (cu o suprafață de 10 metri pătrați) fie separat fie în amestec. Solul este argilos-nisipos cu un pH de 7, iar experimentele se efectuează în iunie în Volga, Brookings, S.U.A. Diferitele specii de buruieni și de culturi sunt semănate cu o semănătoare de rânduri și diferitele compoziții se aplică în aceeași zi după semănare. Se produc trei replici și se determină eficiența diferitelor amestecuri prin evaluare vizuală a procentajului de fitotoxicitate în comparație cu o parcelă de control netratată. Evaluarea s-a făcut la aproximativ 26 de zile după tratament. în tabelele care urmează doza este exprimată în grame per hectar și numerele din paranteze reprezintă rezultatele așteptate conform formulei Colby.
Tabelul G1
Tratare pre-emerqentă a Abutilon theophrasti cu amestecuri formate din compusul A si diferite erbicide cloroacetamidice
620
625
Compus Acetoclor Metolaclor Alaclor Dimetenamidă
A Doze 480 480 480 200
0 - 35 10 20 12
37,5 93 100(95] 100(94] 97(94) 100(94)
630
Tabelul G2
Tratare pre-emerqentă a Helianthus annus cu amestecuri formate din compusul A si diferite erbicide cloroacetamidice
635
Compus Acetoclor Metolaclor Alaclor Dimetenamida
A Doze 0 480 480 480 200
0 - 10 3 3 3
37,5 18 38(26) 23(20) 32(20] 40(20]
640
Tabelul G3
Tratare pre-emerqentă a Panicum miliaceum cu amestecuri formate din compusul A si diferite erbicide cloroacetamidice
645
Compus Acetoclor Metolaclor Alaclor Dimetenamidă
A Doze 0 480 480 480 200
0 - 72 52 53 27
37,5 65 94(90) 93(83) 63(84] 99(75)
650
RO 114937 Bl
Tabelul G2 Tratare pre-emerqentă a porumbului (Zea mays] cu amestecuri formate din compusul A si diferite erbicide cloroacetamidice
Compus Acetoclor Metolaclor Alaclor Dimetenamidă
A Doze 0 480 480 480 200
0 - 0 O 0
37,5 0 0 0 0
Rezultatele prezentate în Testele de la B la D au fost obținute în experimente de câmp. Asemenea experimente reprezintă în general un test mai riguros al proprietăților erbicide decât în sere, în care plantele sunt protejate de condițiile variabile la care sunt supuse în mod inevitabil în câmp deschis. Din cauza condițiilor variabile în testele de pe câmp este mai dificil de asigurat o prezentare clară a sinergismului decât în testarea din sere. în orice caz, amestecurile erbicide care prezintă un sinergism în testarea din sere trebuie, dacă vor fi de utilitate comercială, să fie capabile să demonstreze sinergismul în condiții de câmp, adică în condiții care predomină atunci când sunt utilizate de fermier. Rezultatele obținute în testele anterioare reprezintă deci o demonstrație deosebit de clară a sinergismului în condiții practice.

Claims (13)

1. Compoziție erbicidă sinergică, caracterizată prin aceea că este constituită dintr-un derivat de 4-benzoilizoxazol cu formula I:
în care: R este H sau C02R3,
R1 este ciclopropil
R2 este ales dintre un halogen, -S(0)pCH3 și alchil C^ sau haloalchil, preferabil n este 2 sau 3 p este 0,1 sau 2 R3 este alchil C^ și un erbicid cloroacetamidic cu formula II:
Ar-N(R21]C0CH2CI în care R21 este hidrogen, alchil cu 1 - 6 atomi de carbon, haloalchil, alcoxi sau alcoxialchil, alchenil, haloalchenil, alchinil, haloalchinil sau acilamidoalchil cu până la 6 atomi de carbon.
Ar este tienil sau fenil, eventual substituit cu una sau mai multe grupări alese dintre halogen, amino, alchil cu 1 - 6 atomi de carbon, haloalchil, alcoxi și alcoxialchil în raport de greutate derivat 4-benzoilizoxazol: derivat cloroacetamidic de 1:3...8000, în asociere cu un diluant sau purtător acceptabil erbicid și/sau un agent de suprafață pentru aplicarea secvențială, simultană sau separată pentru controlul creșterii
RO 114937 Bl buruienilor.
2. Compoziție erbicidă sinergică conform revendicării 1 caracterizată prin aceea că în derivatul cloroacetamidic, R21 este ales din grupul metoximetil, etoximetil, 2-metoxi-1-metiletil și 1-metiletil și/lsau Ar este ales dintre gruparea fenil, tienil eventual substituit cu una sau, de preferință, cu 2 grupări, care pot fi aceleași sau diferite, alese dintre etil și metil.
3. Compoziție erbicidă sinergică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în derivatul cloroacetamidic, R21 este metoximetil și Ar este 2,6-dietilfenil.
4. Compoziție erbicidă sinergică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în derivatul cloroacetamidic, R21 este etoximetil și Ar este 2-etil-6-metilfenil.
5. Compoziție erbicidă sinergică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în derivatul cloroacetamidic, R21 este 2-metoxi-1-metiletil și Ar este 2-etil-6metilfenil.
6. Compoziție erbicidă sinergică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în derivatul cloroacetamidic, R21 este 1-metiletil și Ar este fenil.
7. Compoziție erbicidă sinergică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în derivatul cloroacetamidic, R21 este 2-metoxi-1-metiletil și Ar este 3-(2,4dimetiljtienil.
8. Compoziție erbicidă sinergică, conform oricărei revendicări de la 1 la 7, caracterizată prin aceea că, în derivatul 4-benzoilizoxazol, R2 este ales dintre halogen, -S(0)pCH3 și trifluorometil, iar p este O, 1,2.
9. Compoziție erbicidă sinergică conform oricărei revendicări de la 1 la 7, caracterizată prin aceea că, în derivatul 4-benzoilizoxazol, n este 3 iar grupările (R2)n ocupă pozițiile 2, 3 și 4 pe inelul de benzoil.
10. Compoziție erbicidă sinergică, conform oricărei revendicări de la 1 la 7 caracterizată prin aceea că, în derivatul 4-benzoilizoxazol, n este 2 iar grupările (R2)n ocupă pozițiile 2 și 4 pe inelul de benzoil.
11. Compoziție erbicidă sinergică, conform oricărei revendicări de la 1 la 7, caracterizată prin aceea că, în derivatul 4-benzoilizoxazol, gruparea R2 este S(C)pCH3 iar p este O, 1, 2.
12. Compoziție erbicidă sinergică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că derivatul 4-benzoilizoxazol conform formulei I este ales dintre 5-ciclopropil-4(2-metilsulfonil-4-trifluorometil)-benzoilizoxazol, 5-ciclopropil-4-(4-metilsulfonil-2trifluorometilj-benzoilizoxazol, 4-(4-cloro-2-metilsulfonil) benzoil-5-ciclopropilizoxazol, 4(4-bromo-4-metilsulfonil]benzoil-5-ciclopropilizoxazol.
13. Metodă de control al creșterii buruienilor caracterizată prin aceea că se aplică compoziția conform revendicării 1, preemergent sau încorporare pre-plantă folosind de la 0,5 la 512 g derivat 4-benzoilizoxazol și de la 8...20 la 4000 g erbicid cloroacetamidic pe hectar, de preferat de la 20 la 2000 g derivat 4-benzoilizoxazol și de la 200 la 3000 g erbicid cloroacetamidic pe hectar.
RO96-00675A 1994-08-01 1995-07-20 Compozitie erbicida sinergica si metoda de control a cresterii buruienilor RO114937B1 (ro)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US28375694A 1994-08-01 1994-08-01
US1995P 1995-06-08 1995-06-08
PCT/EP1995/002864 WO1996003877A1 (en) 1994-08-01 1995-07-20 New herbicidal compositions

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO114937B1 true RO114937B1 (ro) 1999-09-30

Family

ID=26667134

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO96-00675A RO114937B1 (ro) 1994-08-01 1995-07-20 Compozitie erbicida sinergica si metoda de control a cresterii buruienilor

Country Status (23)

Country Link
EP (2) EP0845210A1 (ro)
CN (1) CN1071091C (ro)
AT (1) ATE171043T1 (ro)
AU (1) AU697591B2 (ro)
BG (1) BG63028B1 (ro)
BR (1) BR9506296A (ro)
CA (1) CA2171853C (ro)
CO (1) CO4600731A1 (ro)
CZ (1) CZ288248B6 (ro)
DE (1) DE69504806T2 (ro)
DK (1) DK0721298T3 (ro)
ES (1) ES2120762T3 (ro)
HU (1) HU222016B1 (ro)
MX (1) MX9601112A (ro)
NZ (1) NZ290789A (ro)
PL (1) PL180956B1 (ro)
RO (1) RO114937B1 (ro)
RU (1) RU2157626C2 (ro)
SK (1) SK282012B6 (ro)
UA (1) UA48120C2 (ro)
WO (1) WO1996003877A1 (ro)
YU (1) YU49476B (ro)
ZA (1) ZA956143B (ro)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5795846A (en) * 1994-08-01 1998-08-18 Rhone-Poulenc Agriculture Limited Herbicidal compositions
CA2171853C (en) * 1994-08-01 2008-10-21 Alan Gamblin Herbicidal compositions comprising 4-benzoylisoxazoles and chloroacetamide compounds
US6063732A (en) * 1996-03-15 2000-05-16 Novartis Crop Protection, Inc. Herbicidal synergistic composition and method of weed control
AU2096697A (en) * 1996-03-15 1997-10-10 Rhone-Poulenc Agrochimie Herbicidal compositions
US6297198B1 (en) 1996-05-14 2001-10-02 Syngenta Participations Ag Isoxazole derivatives and their use as herbicides
CA2291101A1 (en) * 1997-08-20 1999-02-25 Novartis Ag Benzothiophene derivates as herbicides
DE19950943A1 (de) * 1999-10-22 2001-05-17 Aventis Cropscience Gmbh Synergistische herbizide Mittel enthaltend Herbizide aus der Gruppe der Hemmstoffe der Hydroxyphenylpyruvat-Dioxygenase
DE10119729A1 (de) * 2001-04-21 2002-10-31 Bayer Cropscience Gmbh Synergistische herbizide Mittel enthaltend Herbizide aus der Gruppe Benzoylcyclohexandione für den Einsatz in Mais-Kulturen
FR3002413B1 (fr) * 2013-02-26 2015-05-15 Arysta Lifescience Compositions herbicides synergiques
PL2796500T3 (pl) 2013-04-22 2018-12-31 Abu Dhabi Polymers Company Limited (Borouge) Kompozycja kopolimeru przypadkowego propylenu do zastosowań do rur
CN107517980A (zh) * 2016-06-21 2017-12-29 江苏龙灯化学有限公司 一种除草组合物
CN108849927A (zh) * 2017-05-11 2018-11-23 北京颖泰嘉和生物科技股份有限公司 含有安全剂的农药组合物及其应用
CN108849928A (zh) * 2017-05-12 2018-11-23 北京颖泰嘉和生物科技股份有限公司 异恶唑草酮的农药组合物及其应用
EP3603395A1 (en) * 2018-08-02 2020-02-05 Basf Se Herbicidal mixtures comprising isoxaflutole, dimethenamid or dimethenamid-p and an imidazoli-none herbicide; and their use in soybean and cotton cultures
CN111919850A (zh) * 2020-08-23 2020-11-13 南通江山农药化工股份有限公司 含有乙草胺和异噁唑草酮的除草组合物
CN115322112A (zh) * 2022-09-19 2022-11-11 山东创新药物研发有限公司 一种2-氯-n-(2,6-二甲苯基)乙酰胺的制备方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8901516D0 (en) * 1989-01-24 1989-03-15 Sandoz Ltd Improvements in or relating to herbicides
GB8920519D0 (en) * 1989-09-11 1989-10-25 Rhone Poulenc Ltd New compositions of matter
GB9116834D0 (en) * 1991-08-05 1991-09-18 Rhone Poulenc Agriculture Compositions of new matter
CA2171853C (en) * 1994-08-01 2008-10-21 Alan Gamblin Herbicidal compositions comprising 4-benzoylisoxazoles and chloroacetamide compounds
US5627131A (en) * 1995-01-09 1997-05-06 Zeneca Limited Herbicidal compositions of 4-benzoylisoxazole and antidotes therefor
ZA9610635B (en) * 1995-12-21 1997-06-26 Rhone Poulenc Agriculture Herbicidal mixtures
US6063732A (en) * 1996-03-15 2000-05-16 Novartis Crop Protection, Inc. Herbicidal synergistic composition and method of weed control
AU2096697A (en) * 1996-03-15 1997-10-10 Rhone-Poulenc Agrochimie Herbicidal compositions

Also Published As

Publication number Publication date
AU697591B2 (en) 1998-10-08
EP0721298B1 (en) 1998-09-16
CN1131379A (zh) 1996-09-18
YU50295A (sh) 1999-03-04
HU222016B1 (hu) 2003-03-28
CA2171853A1 (en) 1996-02-15
UA48120C2 (uk) 2002-08-15
YU49476B (sh) 2006-05-25
ATE171043T1 (de) 1998-10-15
BG100530A (bg) 1996-11-29
WO1996003877A1 (en) 1996-02-15
CA2171853C (en) 2008-10-21
ES2120762T3 (es) 1998-11-01
ZA956143B (en) 1996-03-07
EP0721298A1 (en) 1996-07-17
SK55396A3 (en) 1996-09-04
PL313790A1 (en) 1996-07-22
DE69504806T2 (de) 1999-04-08
PL180956B1 (pl) 2001-05-31
NZ290789A (en) 1997-11-24
BG63028B1 (bg) 2001-02-28
CZ123596A3 (en) 1996-07-17
EP0845210A1 (en) 1998-06-03
DE69504806D1 (de) 1998-10-22
DK0721298T3 (da) 1999-02-08
MX9601112A (es) 1997-06-28
AU3162595A (en) 1996-03-04
HU9600802D0 (en) 1997-02-28
HUT76436A (en) 1997-08-28
CZ288248B6 (en) 2001-05-16
RU2157626C2 (ru) 2000-10-20
BR9506296A (pt) 1997-08-12
SK282012B6 (sk) 2001-10-08
CN1071091C (zh) 2001-09-19
CO4600731A1 (es) 1998-05-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO114937B1 (ro) Compozitie erbicida sinergica si metoda de control a cresterii buruienilor
EA015243B1 (ru) Способ повышения урожайности кукурузы
RO111678B1 (ro) Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru combaterea buruienilor
ES2262540T3 (es) Nuevas composiciones herbicidas.
RU2120213C1 (ru) Гербицидные композиции и способ борьбы с сорняками
RU2134966C1 (ru) Способ борьбы с ростом сорняков, гербицидная композиция и продукт
UA44797C2 (uk) Синергічна гербіцидна композиція та спосіб боротьби з небажаною рослинністю
RO112803B1 (ro) Compozite erbicida si metoda de combatere a cresterii buruienilor
CA2203382C (en) New synergistic herbicidal compositions comprising 4-benzoylisoxazoles and 2,6-dinitroaniline compounds
CN113197205A (zh) 一种包含丁草胺、异噁草松和苄嘧磺隆的除草组合物
US5795846A (en) Herbicidal compositions
US6281168B1 (en) Herbicidal compositions and method of safening herbicides using benzothiazole derivatives
RO119427B1 (ro) Compoziţe erbicidă pe bază de 4-benzoilizoxazoli şi metodă de control a buruienilor
HU199060B (en) Synergetic herbicide compositions containing n-/2,4-difluoro-phenyl/-z-/3-trifluoro-methyl-phenoxy/-nicotinic amide and 1,3,5-triazine derivative as active component andprocess for utilizing herbicide composition
KR100415595B1 (ko) 수전용제초제조성물
KR100352810B1 (ko) 벼농작물의잡초를방제하기위한제초제조성물
BG61747B1 (bg) Селективно хербицидно средство
JP2963988B1 (ja) 農園芸用殺菌殺虫剤
CN111758737A (zh) 一种包含唑嘧磺草胺和精喹禾灵的除草组合物
CA2296168A1 (en) Herbidical compositions and method of safening herbicides using benzothiazole derivatives
CS201037B2 (en) Herbicide
BG65411B1 (bg) Метод за намаляване на фитотоксичността на хербициди
KR20110022546A (ko) 멸구류 방제 조성물 및 멸구류 방제 방법
RO105051B1 (en) Herbicide composition