RO109464B1 - Masina de tesut, circulara - Google Patents

Masina de tesut, circulara Download PDF

Info

Publication number
RO109464B1
RO109464B1 RO92-01641A RO9201641A RO109464B1 RO 109464 B1 RO109464 B1 RO 109464B1 RO 9201641 A RO9201641 A RO 9201641A RO 109464 B1 RO109464 B1 RO 109464B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
circular
coils
weaving machine
machine according
unit
Prior art date
Application number
RO92-01641A
Other languages
English (en)
Inventor
Josef Ziegler
Original Assignee
Rmb
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rmb filed Critical Rmb
Publication of RO109464B1 publication Critical patent/RO109464B1/ro

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D37/00Circular looms

Landscapes

  • Textile Engineering (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Looms (AREA)
  • Auxiliary Weaving Apparatuses, Weavers' Tools, And Shuttles (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)
  • Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)
  • Manufacturing And Processing Devices For Dough (AREA)
  • Types And Forms Of Lifts (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)
  • Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)
  • Chairs Characterized By Structure (AREA)

Description

ι
Invenția se referă la o mașină de țesut circulară destinată realizării țesăturilor tubulare și are un cadru circular pe a cărui circumferință sunt dispuși cocleți mobili pe verticală pentru firele de urzeală și în care se rotește cel puțin o suveică rezemată pe un lagăr, suveică în care se găsește o țeavă de bătătură.
Cu asemenea mașini de țesut circulare se realizează în general furtunurile pentru pompieri sau furtunurile de uz industrial. în acest scop este uzual ca cocleții pentru firele de urzeală să fie grupați în rosturi, fiecare rost fiind sprijinit prin intermediul unui lagăr pe tijele de ghidare și fiind mobil pe verticală.
Dacă pe circumferință sunt dispuse, de pildă, douăsprezece rosturi se obține o țesătură tubulară cu douăsprezece colțuri de trecere la care diviziunea prezintă neregularități.
Pe lângă mașinile de țesut circulare cu cocleții dispuși în rosturi, mai sunt cunoscute și mașini de țesut circulare la care un volan care se rotește în fața suveicii ridică și coboară firele de urzeală.
La acest sistem apar însă frecvent defecte de țesătură, deoarece firele de urzeală pot aluneca. în afară de aceasta, nu este posibilă decât o cursă mică, restul cursei trebuind realizat prin cursa suveicii. Este generată astfel, o frecare considerabilă care - pentru turațiile mari - face necesară luarea unor măsuri speciale de răcire.
Invenția și-a propus ca sarcină să pună la dispoziție o mașină de țesut circulară de tipul constructiv schițat la început, la care prin mijloace simple se realizează o năvădire uniformă astfel, încât diviziunea pe circumferință să se facă uniform.
Mașina de țesut circulară, conform invenției, înlătură dezavantajele menționate prin aceea că cocleții sunt sprijiniți în lagăre la o distanță păstrată în mod constant egală pe o glisieră circulară cu posibilitatea deplasării pe verticală și pentru a căror conducere pe înălțime este prevăzut pe glisieră circulară un disc de comandă care se rotește.
Cu o asemenea soluție, realizabilă constructiv cu mijloace simple, se evită dezavantajele menționate laînceput, putându-se obține o țesătură tubulară cu o deviziune egală, fără locuri de trecere pe circumferință, în vederea realizării diferitelor legături pot fi prevăzute mai multe glisiere de cocleți cu discurile de comandă aferente situate concentric unele față de celelalte. Numărul discurilor de comandă corespunde numărului de suveici și deci al firelor de bătătură. Pentru realizarea unei legături tip pânză se prevăd două sau patru discuri de comandă, în timp ce cu trei discuri de comandă se poate realiza o țesătură cu legătură în diagonală.
La o variantă constructivă a invenției cocleții sunt sprijiniți mobili pe înălțime în alezajele lagărelor, care sunt practicate într-o placă circulară superioară și într-una inferioară, care sunt componente ale cadrului circular.
Cocleții susțin la capetele lor inferioare rolele de succesiune a camelor care se mișcă pe discurile de comandă.
Conform unei alte caracteristici a invenției fiecare suveică este prevăzută cu un mâner format dintr-o singură bară rotundă, orientat ascendent opus sensului de rotație.
Conform unei alte caracteristici a invenției fiecare suveică poartă un cuțit plan, de formă aproximativ triunghiulară, care are la vârful orientat spre axul de rotație al mașinii de țesut un gol de forma unui cerc divizor precum și un cioc care ghidează firul de bătătură.
Pentru a întrerupe operația de țesere, în cazul ruperii unui fir, pe circumferința exterioară a cadrului și în fața cocleților sunt fixate traversele conducătorului de fir în direcția de alimentare cu fir de urzeală, între două traverse ale conducătorului de fir fiind prevăzut pentru fiecare fir de urzeală un element de întindere, al cărui capăt inferior suspendat liber este prevăzut cu un element de comutare pentru întreruperea funcționării mașinii în cazul ruperii firului, care, de exemplu, întrerupe alimentarea cu curent electric.
Pentru a determina calitatea țesăturii tubulare ce urinează să fie realizată, până acum se obișnuia să se controleze manual desimea bătăturii. O perfecționare importantă a acestui mod de lucru se obține, conform unei alte caracteristici a invenției, printr-o unitate de comandă electronică prevăzută cu un calculator la care sunt conectate o unitate pentru introducerea datelor și o unitate de afîșaj pentru turația suveicilor cu tahometru aferent precum și un senzor pentru măsurarea și afișarea lungimii țesăturii tubulare produse în unitatea de timp. Invenția este explicată de cele ce urmează cu ajutorul variantei constructive prezentate în desen, care reprezintă:
-fig.l, schema de profil a unui segment al mașinii de țesut circulară în vederea prezentării dispunerii cocleților și a discului de comandă aferent;
- fig.2, o secțiune verticală printr-un segment al mașinii de țesut circulară cu o coroană de cocleți;
- fig.3, o secțiune verticală cu trei coroane de cocleți situată radial mai în afară decât în fig. 2;
- fig.4, vederea de sus a unui segment al plăcii circulare superioare;
- fig.5, vedere de sus mărită a unei suveici;
- fig.6, schema bloc a unității de comandă pentru mașina de țesut circulară conform invenției;
Mășina de țesut circulară, conform invenției, prezentată în fig. 1-5, servește pentru realizarea de furtunuri, ca, de pildă, furtunuri pentru pompieri sau furtunuri de uz industrial, și are un cadru circular cu o placă circulară inferioară 12. Așa cum arată fig. 2, cele două plăci circulare 10 și 12 sunt legate între ele printr-o spată sau printr-o colivie 14, care servește la conducerea și preluarea forțelor orizontale ale cel puțin unei suveici 16 (fig.5). Suveica 16 poartă o țeavă de bătătură 18 și este pusă în mișcare de rotație prin intermediul unui disc împingător20 cu ajutorul unui braț împingător 22. Forțele orizontale sunt preluate prin intermediul rolelor de sprijin dințate 24 de la colivia 14, în timp ce forțele verticale sunt transmise prin rolele de susținere 26 unui ghidaj superior 28 și un ghidaj inferior
30. Ghidajul superior 28 este fixat de placa inelară superioară 10, în timp ce ghidajul inferior 30 este fixat de placa inelară inferioară 12. La ridicarea și coborârea firelor de urzeală servesc cocleții în formă de bară 32, fiecare cu o gaură alungită 34, prin care sunt conduse firele de urzeală 36 aferente. Cocleții sunt amplasați la o distanță păstrată constant egală între ei pe o glisieră circulară 38 (respectiv 38’,38”), glisiereledesfășurându-se, după cum indică fig. 4, concentric. Pentru montarea mobilă în palier pe înălțime a cocleților 32 servesc alezajele lagărelor 40, practicate corespunzător glisierelor circulare 38, respectiv 38’, 38” în placa inelară superioară 10 și în placa inelară inferioară 12. La capetele inferioare cocleții 32 susțin role de succesiune a camelor 42. Rolele de succesiune a camelor 42 ale tuturor cocleților de pe o glisieră circulară 38, respectiv 38’, 38”, se mișcă pe un disc de comandă 44 care se rotește aferent și care ridică , respectiv coboară cocleții 32 după necesitate. După cum arată fig. 3, corespunzător celor trei glisiere circulare 38, 38’, 38” sunt prevăzute trei discuri de comandă 44 care conduc cele trei coroane de cocleți în mișcarea lor pe verticală.
Corespunzător celor trei discuri de comandă 44 și deci și celor 3 coroane de cocleți sunt prevăzute și trei suveici 16, fiecare dintre ele purtând o țeavă de bătătură 18, a cărei turație este încetinită de frâna țevii de bătătură 46. Fiecare suveică 16 are un mâner 48 format dintr-o singură bară rotundă, situat ascendent (săgeata 52) în fața țevii de bătăturăl8, în sens contrar direcției de rotație indicată de săgeata 50, în fig.5 (săgeata 52), pentru ca astfel firul de bătătură aferent 54 să fie ridicat. La ghidarea firului de bătătură 54 servește un cioc 56 cu un șanț de ghidaj 58 dispus radial, situat pe muchia frontală a unui cuțit 60, ce este parte componentă a suveicii 16. în fig. 5 se indică faptul că muchiile frontale ale celor trei cuțite 60 de formă triunghiulară sunt executate ca niște goluri de forma unui cerc divizor, ceea ce duce la formarea deschiderii circulare 62 prin care este trasă în jos țesătura tubulară în timpul producerii sale.
Fig. 3 arată că de placa inelară superioară 10 și de placa inelară inferioară 12 este amplasat la distanță în afară un element portant 64, de care sunt fixate traversele de forma inelară ale conducătorului de fir 66. Prin aceste traverse ale conducătorului de fir, amplasate concentric, sunt ghidate firele de urzeală 36, pentru fiecare fir de urzeală 36 fiind prevăzut un disc de frână 68, situat radial în afara traverselor conducătorului de fir 66. între două traverse ale conducătorului de fir 66 este prevăzut un element de întindere 70 pentru fiecare fir de urzeală 36, al cărui capăt superior este agățat de firul de urzeală 36 în timp ce capătul de jos, suspendat liber, poartă un element de comutare 72, care în cazul ruperii firului, închide un contact întrerupând funcționarea mașinii.
Fig. 6 prezintă o unitate de comandă electronică pentru mașina de țesut circulară conform invenției. La un calculator 76 sunt conectate trei unități de afișai 78, 80 și 82, dintre care unitatea de afișaj 78 indică desimea bătăturii, unitatea de afișaj 80 indică turația iar unitatea de afișaj 82 indică randamentul mașinii în m/sec. Turația suveicii este măsurată prin intermediul unui senzor 84, în timp ce randamentul mașinii, adică viteza de tragere a țesăturii realizate, este măsurată de senzorul 86. Unitatea de afișaj 78 pentru desimea bătăturii este legată de unitatea pentru introducerea datelor 88, iar unitatea de afișaj 80 pentru turație este legată de o unitate pentru introducerea datelor 90 corespunzătoare.
Pentru a asigura calitatea țesăturii tubulare și o dată cu aceasta și desimea bătăturii (în exemplu din fig. 6 sunt 95 de fire bătătură la 100 mm lungime a țesăturii tubulare) cifra corespunzătoare este introdusă în unitatea 88, în timp ce cu unitatea de introducere a datelor 90 poate fi determinată turația maximă a suveicilor. Randamentul este măsurat continuu cu ajutorul senzorului 86, reglându-se turația conform desimii dorite a bătăturii.

Claims (8)

  1. Revendicări
    1. Mașină de țesut, circulară, pentru realizarea de țesături tubulare cu un cadru circular pe a cărui circumferință sunt dispuși mobili pe verticală cocleți pentru firele de urzeală și care se sprijină într-un lagăr care-i permite rotația a cel puțin unei suveici care poartă o țeavă de bătătură, caracterizată prin aceea că cocleții (32) sunt sprijiniți în lagăre la o distanță păstrată în mod constant egală pe o glisieră circulară (38) cu posibilitatea deplasării pe verticală și pentru a căror conducere pe înălțime este prevăzut pe glisieră circulară (38) un disc de comandă 44 care se rotește.
  2. 2. Mașină de țesut, circulară, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că sunt prevăzute mai multe glisiere circulare, amplasate concentric (38,38’ și 38”) de cocleții (32) cu discurile de comandă aferente (44).
  3. 3. Mașină de țesut, circulară, conform revendicărilor 1 sau 2 caracterizată prin aceea că cocleții (32) sunt sprijiniți mobil pe verticală în alezajele unor lagăre (40) practicate într-o placă inelară superioară (10) și într-o placă inelară inferioară (12), care constituie componente ale cadrului de formă circulară.
  4. 4. Mașină de țesut, circulară, conform uneia din revendicările de mai sus, caracterizată prin aceea că cocleții (32) susțin la capetele lor inferioare role de succesiune a unor came (42), care se mișcă pe discurile de comandă (44).
  5. 5. Mașină de țesut, circulară, conform uneia din revendicările de mai sus, caracterizată prin aceea că fiecare suveică (16) are un mâner (48) format dintr-o singură bară rotundă și orientat ascendent și opus sensului de rotație.
  6. 6. Mașină de țesut, circulară, conform uneia din revendicările de mai sus, caracterizată prin aceea că fiecare suveică (16) are un cuțit plan (60) de formă aproximativ triunghiulară , care la vârful orientat spre axul de rotație prezintă un gol de forma unui cerc divizor și un cioc (56) pentru ghidarea firului de bătătură (54).
  7. 7. Mașină de țesut, circulară, conform uneia din revendicările de mai sus, caracterizată prin aceea că pe circumferința exterioară a cadrului și în direcția ghidării firului de urzeală sunt amplasate în fața cocleților (32)niște traverse (66) ale conducătoului de fir de formă inelară, între două traverse (66) ale conducătorului de fir fiind prevăzut un element de întindere (70) pentru fiecare fir de urzeală (36), al cărui capăt inferior suspendat liber poartă un element de comutare (72) care întrerupe funcționarea mașinii în cazul ruperii unui fir.
  8. 8. Mașină de țesut, circulară, conform uneia din revendicările de mai sus, caracterizată prin aceea că are o unitate de comandă electronică cu un calculator (76), la care sunt conectate o unitate pentru introducerea datelor (88) și o unitate de afișaj (78) pentru desimea bătăturii, o unitate pentru introducerea detelor (90) și o unitate de afișaj (80) pentru turația suveicilor (16) cu un tehometru aferent (84), ca și un senzor (86) pentru măsurarea și afișarea lungimii țesăturii tubulare realizate în unitatea de timp.
RO92-01641A 1991-04-19 1992-04-17 Masina de tesut, circulara RO109464B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4112770A DE4112770A1 (de) 1991-04-19 1991-04-19 Rundwebmaschine
PCT/EP1992/000863 WO1992018675A1 (de) 1991-04-19 1992-04-17 Rundwebmaschine

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO109464B1 true RO109464B1 (ro) 1995-02-28

Family

ID=6429908

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO92-01641A RO109464B1 (ro) 1991-04-19 1992-04-17 Masina de tesut, circulara

Country Status (17)

Country Link
US (1) US5617905A (ro)
EP (2) EP0509543A1 (ro)
JP (1) JPH06503858A (ro)
KR (1) KR100251491B1 (ro)
AT (1) ATE127174T1 (ro)
AU (1) AU667671B2 (ro)
BR (1) BR9205239A (ro)
CA (1) CA2085894A1 (ro)
CZ (1) CZ285466B6 (ro)
DE (2) DE4112770A1 (ro)
FI (1) FI98310C (ro)
HU (1) HUT63887A (ro)
NO (1) NO300019B1 (ro)
PL (1) PL170608B1 (ro)
RO (1) RO109464B1 (ro)
SK (1) SK281235B6 (ro)
WO (1) WO1992018675A1 (ro)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT401064B (de) * 1994-10-20 1996-06-25 Starlinger & Co Gmbh Gewebeabzugseinrichtung an einer rundwebmaschine
KR101261332B1 (ko) 2010-04-13 2013-06-04 전영호 원형직기의 전동구동식 셔틀장치
KR101595459B1 (ko) 2014-09-23 2016-02-18 창일산업주식회사 도선 삽입 직조 보강튜브 제조방법
KR101595450B1 (ko) 2014-09-23 2016-02-18 창일산업주식회사 도선 삽입 직조 보강튜브 제조장치
US11352721B2 (en) * 2019-07-24 2022-06-07 Innotec Lightweight Engineering & Polymer Technology Gmbh Circular loom with orbit path
EP4063707B1 (de) 2021-03-22 2023-08-16 Rädlinger primus line GmbH Auskleidungsschlauch

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE103258C (ro) *
DE1927352B2 (de) * 1969-05-29 1973-12-06 Adolf 7451 Hechingensickingen Linka Vorrichtung zur Fachbildung bei Rundwebmaschinen
BE766922A (en) * 1971-05-10 1971-10-01 Gummikombinat Thuringen Walter Shed forming mechanism for circular looms
JPS5576138A (en) * 1978-11-29 1980-06-09 Souichi Torii Shatle propelling system in circular loom
GB2055908B (en) * 1979-04-28 1983-01-12 Torii Winding Machine Co Device for feeding warp and controlling its tension in circular loom
CS266317B2 (en) * 1982-07-02 1989-12-13 Franz Xaver Huemer Circular weaving machine
AT375410B (de) * 1982-11-11 1984-08-10 Chemiefaser Lenzing Ag Rundwebmaschine
US4977933A (en) * 1985-05-28 1990-12-18 Joss Company Circular loom for weaving ribbon-shaped materials
JPH02293440A (ja) * 1989-05-02 1990-12-04 Torii Tekkosho:Kk 円形織機のシャトル支持機構

Also Published As

Publication number Publication date
SK381992A3 (en) 1993-10-06
NO924959L (no) 1993-02-11
ATE127174T1 (de) 1995-09-15
SK281235B6 (sk) 2001-01-18
KR100251491B1 (ko) 2000-04-15
FI925811A (fi) 1992-12-21
AU667671B2 (en) 1996-04-04
NO924959D0 (no) 1992-12-21
AU1980692A (en) 1992-11-17
JPH06503858A (ja) 1994-04-28
PL170608B1 (en) 1997-01-31
EP0535203A1 (de) 1993-04-07
EP0509543A1 (de) 1992-10-21
FI98310B (fi) 1997-02-14
PL304743A1 (en) 1995-01-09
DE4112770A1 (de) 1992-10-22
WO1992018675A1 (de) 1992-10-29
NO300019B1 (no) 1997-03-17
HUT63887A (en) 1993-10-28
DE59203455D1 (de) 1995-10-05
CZ285466B6 (cs) 1999-08-11
CZ381992A3 (en) 1993-05-12
HU9300087D0 (en) 1993-06-28
FI98310C (fi) 1997-05-26
KR930700711A (ko) 1993-03-15
EP0535203B1 (de) 1995-08-30
CA2085894A1 (en) 1993-10-17
BR9205239A (pt) 1993-08-03
FI925811A0 (fi) 1992-12-21
US5617905A (en) 1997-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN206266780U (zh) 一种纱管智能检测装置
RO109464B1 (ro) Masina de tesut, circulara
CN107868985B (zh) 连续纺丝机电子张力卷绕装置及其运行方法
CN220392938U (zh) 一种纺织业羊绒线防缠绕收线装置
CN212424964U (zh) 一种纺织机械用导纱器
CN208791914U (zh) 同轴电缆低噪音高速编织机
CN207781264U (zh) 电缆编织机的放线机构
CN216378570U (zh) 一种可控式新型并轴机
CN206736463U (zh) 一种整经机分纱针运动升降装置
CN208776105U (zh) 一种自动换蜡的络纱机
CN211284720U (zh) 一种新型整经机进纱架
CN104276427B (zh) 全自动挂布、凉布机
CN208219084U (zh) 一种整经机
CN211256209U (zh) 一种丝线导线模具报警工装
CN207209591U (zh) 一种带有报警装置的放线架
CN219824585U (zh) 一种断线自停的刺绣机
CN217709818U (zh) 一种面料生产用分条整经机
CN220952223U (zh) 一种上方辅助定位的拉丝结构
CN214271159U (zh) 全智能环锭细纱机细络联巡回断纱检查机构
CN220503376U (zh) 一种新型丝线经编机
CN214655589U (zh) 一种袜机用断线自停导纱机构
CN212316333U (zh) 一种带有配重件的整经筒子架
CN220165439U (zh) 一种纺织线定位支架
CN210287668U (zh) 一种方便穿线的经线架
CN110804789B (zh) 一种减少浸胶帘子布断经的织布机用穿线装置