NO864607L - Anordning for opptak og sjoesetting av livbaater. - Google Patents

Anordning for opptak og sjoesetting av livbaater.

Info

Publication number
NO864607L
NO864607L NO864607A NO864607A NO864607L NO 864607 L NO864607 L NO 864607L NO 864607 A NO864607 A NO 864607A NO 864607 A NO864607 A NO 864607A NO 864607 L NO864607 L NO 864607L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
hook
stem
load
eye
lifting
Prior art date
Application number
NO864607A
Other languages
English (en)
Other versions
NO864607D0 (no
Inventor
Edward Melvin
Original Assignee
Mm & M Consultants Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US06/930,563 external-priority patent/US4763943A/en
Application filed by Mm & M Consultants Ltd filed Critical Mm & M Consultants Ltd
Publication of NO864607D0 publication Critical patent/NO864607D0/no
Publication of NO864607L publication Critical patent/NO864607L/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B23/00Equipment for handling lifeboats or the like
    • B63B23/40Use of lowering or hoisting gear
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C1/00Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles
    • B66C1/10Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles by mechanical means
    • B66C1/22Rigid members, e.g. L-shaped members, with parts engaging the under surface of the loads; Crane hooks
    • B66C1/34Crane hooks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
  • Devices For Checking Fares Or Tickets At Control Points (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse gjelder en anordning for hevning, senkning, inngrep og frigjøring av et båt, bøye eller lignende. Oppfinnelsen angår også forskjellige elementer i en sådan anordning, og disse elementer kan også utnyttes på andre områder av teknikken.
Et av de problemer som opptrer ved anordninger for hevning eller senkning av livbåter, bøyer eller lignende er at sådanne anordninger vanligvis krever en person på livbåten for å håndtere løftekroker og bidra i sin alminnelighet til hevning eller frigjøring av båten når den flyter på sjøen. Skjønt noen av de kjente anordninger tillater automatisk fri-gjøring av opphengningskroken når båten befinner seg i flytende tilstand (US patenter nr. 891.598, 221.697, 184.701 etc), kan de ikke benyttes ved opptak av en båt, uten hjelp fra en- person som befinner seg på livbåten for å frembringe inngrep med opphengningslegemet. Ved disse kjente anordninger kan det således forekomme vanskeligheter og forsink-elser ved hevning av båten fra vannet. Videre benytter kjent utstyr for hevning, senkning og hekteinngrep forholdsvis kompliserte mekaniske krokinnretnmger. Disse er ikke bare kostnadskrevende i fremstilling, men utgjør også en potensi-ell fare for funksjonssvikt i ekstreme nødssituasjoner. Det arrangement av utstyr for hevning, senkning, inngrep og fri-gjøring som det er henvist til ovenfor, fremgår f.eks. av Canadisk patent nr. 545.476 bevilget 27. august 1957.
Det er da et formål for foreliggende oppfinnelse å frembringe en konstruktiv enkel og pålitelig anordning for hevning og senkning av båter, og som vil tillate inngrep av en løftekrok med livbåten eller lignende mens denne befinner seg på sjøen, uten behov for hjelp fra båtens side, samtidig som den også tillater en automatisk eller i det minste fjernstyrt løsgjøring av kroken når båten er sjøsatt. Dette betyr at hekteinngrepet av livbåten eller lignende med kranens løfte-krok oppnås utelukkende ved håndtering av anordningens ele menter fra vedkommende redningsfartøy, borerigg eller lignende .
Generelt gjelder oppfinnelsen i en av sine aspekter en anordning for opptak og sjøsetting av båter og som omfatter en løftekrok innrettet for å tre i inngrep med en opphengnings-innretning på en båt når båten skal tas opp, en sekundærkrok som omfatter en stammeseksjon samt en hektekrok ved stammeseksjonens ene ende, mens stammeseksjonens annen ende står i forbindelse med et opphengningsøye i løst inngrep med nevnte løftekrok, og et trekklinearrangement er anordnet nær krokseksjonen på den side av stammen som er vendt bort fra den side hvor hektekroken rager ut fra stammen.
En annen, tilordnet eller separat aspekt av foreliggende oppfinnelse gjelder en krankrok innrettet for å tre i inngrep -—med-et parti av et langstrakt legeme som danner et lastsikret øye, idet nevnte krok i hovedsakelig oppret tstående stilling omfatter en stamme med øvre og nedre ende og som er utført i et stykke med to innbyrdes motstående krokpartier som rager ut fra nevnte nedre ende av stammen på sådan måte at stammen og de to krokpartier hovedsakelig ligger i et første referanseplan, idet hvert krokparti omfatter en konkav, lastbærende seksjon der de respektive krokpartier løper sammen med stammen, en sideseksjon som skråner nedover og innover samt ved sin nedre ende går over i nevnte lastbærende seksjon, og ved sin øvre ende avsluttes i en normalt nedover- og innoverrettet spiss-seksjon, et par nesepartier som rager ut fra hver sin motsatte side av krokstammen i retning mot de respektive sideseksjoner, idet hvert neseparti danner en normalt nedover åpen, konkavt krum inngrepsflate anordnet rett overfor og normalt på oversiden av den tilsvarende lastbærende seksjon, idet form og størrelse av den lastbærende seksjon, av inngrepsflaten og av spiss-seksjonen er utført komplementært med tverrsnittformen av vedkommende langstrakte legeme som danner det lastsikrede øye.
En aspekt av foreliggende oppfinnelse kan også generelt betegnes som en krankrok innrettet for å tre i inngrep med et parti av et lastsikret øye, og som referert til opprettstående stilling omfatter en krokstamme og to krokformede lastbærende seksjoner som rager ut i innbyrdes motsatt retning fra en normalt nedre ende av krokstammen, idet nevnte lastbærende seksjoner og krokstammen hovedsakelig ligger i et første plan, krankroken videre omfatter et par krok-rulle-stykker som hver rager ut fra stammen på sådan måte at de danner en krum ytterflate på hver sin side av det første plan, hvorved rullelegemene hovedsakelig faller sammen med et annet plan vinkelrett på det første plan, og hver av ytter-faltene strekker seg oppover og bort fra det normalt nedre endeparti av stammen og derpå gradvis forløper tilbake til denne mot et punkt nær det normalt øvre parti av krokstammen .
De forskjellige særtrekk ved foreliggende oppfinnelse vil nå bli nærmere beskrevet i forbindelse med oppfinnelsens forskjellige aspekter og ved hjelp av foretrukkede utførelse-eksempler samt under henvisning til de vedføyde skjematiske, ikke skalariktige tegninger, hvorpå: Fig. 1 er en skjematisk perspektivskisse av deler av foreliggende anordning for båtopptak i henhold til oppfinnelsen og i virksomhet for løfting av en livbåt. Fig. 2 er en skjematisk perspektivskisse av samme art som fig. 1, men som viser båten hevet til kranbommen av en til-hørende kran på vedkommende redningsfartøy, oljeborerigg eller lignende. Fig. 3 viser en foretrukket utførelse av en båtopptakskrok i opprettstående stilling samt angitt i perspektiv.
Fig. 4 viser kroken i fig. 3 sett forfra.
Fig. 5 viser grunntrekkene ved en festeinnretning for en trekkline som anvendes i redningsoperasjoner. Fig. 6 viser skjematisk kombinasjonen av den angitte krok i fig. 3 med en sekundærkrok som anvendes ved sjøsetting av 1ivbåten . Fig. 7 er en perspektivskisse av lignende art som fig. 3, men som viser en modifisert utførelse av kroken. Fig. 8 er en perspektivskisse av lignende art som fig. 7, men som viser kroken i en annen arbeidsmodus. Fig. 9 er en perspektivskisse som angir kroken i løsgjort tilstand . Fig. 10 er en perspektivskisse av lignende art som fig. 1, men som angir en forbedret utførelseversjon av båtens opp-hengningsramme. Fig. 11 er en skisse, delvis i perspektiv og med bortskårne deler for å vise visse trekk ved opphengningsrammen. Fig. 12 viser forenklet en del av rammen i fig. 10 sett fra enden. Fig. 13 viser et detalj som angir utførelsen av en stasjonær kabelinnretning som anvendes på rammen i fig. 10.
Henvisningstallet 10 angir en livbåt. I henhold til en aspekt av oppfinnelsen er livbåten utstyrt med et løfte-legeme eller øye 11. I den viste utførelse i figurene 1, 2 og 6, utgjøres øyet 11 faktisk av en øvre del av et rørform-et, V-formet og stivt montert legeme på oversiden av livbåten 10. Dette legeme er forankret i en kraftig utført del av båten, f.eks. kjølen. Den konstruktive utførelse av det viste løfteøye 11 i figurene 1, 2 og 6, ble imidlertid funnet å mangle tilstrekkelig sikkerhet, hovedsakelig på grunn av det forhold at dets forankring i båten ligger under vann-nivået, hvilket utgjør et potensielt farefyllt arrangement. Løftelegemet er betegnet som et "øye" 11, for derved hensiktsmessig å angi dets funksjon ved hevning av båten ved hjelp av en kran. Dets form er naturligvis ikke den samme som et øye i vanlig betydning av ordet, f.eks. øyet av den krok som vil bli omtalt i det følgende. Henvisningstallet 12 angir et annet øye i forenden av livbåten, mens henvisningstallet 13 (fig. 2) betegner enda et annet øye som er sveiset til båten ved dens akterende. Livbåten 10 er vist i fig. 1 i det tilfelle den befinner seg i nærheten av et redningsfartøy eller lignende som er utstyrt med et passende kranarrangement for å løfte å sjøsette livbåter. Arrangementet av selve kranen er imidlertid ingen del av foreliggende oppfinnelse. Det vil derfor være tilstrekkelig å si at den omfatter en kranbom 14 (fig. 2) med en .blokkskive 15 ved sin fri ende. Fra blokk-skiven 15 strekker det seg en opphengningskabel 16, til hvis nedre ende det er festet en krok 17 som nu vil bli nærmere beskrevet.
I den viste utførelse i fig. 3 og 4, er kroken 17 utført i stål og omfatter en flat stamme 18. Ved den normalt øvre ende av stammen 18 er det anordnet et løfteøye 19. Den nedre ende av krokstammen 18 går over i to innbyrdes motstående krokpartier 20, 21. Krokpartiene 20, 21 og krokstammen 18 ligger i et og samme plan, som hensiktsmessig vil bli betegnet som "et første referanseplan". Dette referanseplan er hovedsakelig parallelt med papirplanet i fig. 4.
Hvert krokparti 20, 21 omfatter et konkavt krummet lastbærende område, henholdsvis 22 og 23, som danner et oventil åpent hulrom ved overgangen mellom krokpartiene 22, 21 og stammen 18. Krokpartiene 20, 21 fortsetter så i et oppover-og utoverrettet skråstilt sideavsnitt 24, 25. Den øvre ende av hvert sideavsnitt 24, 25 avsluttes i et innover- og ned-overrettet spissområde 26, 27. Det foreligger også et par nesepartier 28, 29. Hver av disse nesepartier 28, 29 rager ut i samme plan som det første referanseplan, samt bort fra krokstammen 18 og rettet svakt nedover for å danne en ned-overvendt, åpen og konkavt krummet inngrepsflate 30, 31 anordnet like over de respektive lastbærende områder 22, 23.
De konkavformede lastbærende områder 22, 23, samt de innover- og nedoverrettede, krumme spissområder 26, 27 og inngrepsflåtene 30, 31 har alle halvsirkelutformning med radius som stort sett tilsvarer eller er meget lite større enn radius av utsiden av det stive løfteøye 11. Det vil forstås at de tre konkave elementer av hvert krokparti 20, 21, slik som beskrevet, samarbeider for å hindre utilsiktet løs-gjøring av hektestangen for øyet 11 fra kroken 17, hvilket ellers kunne forårsakes av høy sjø eller lignende. Dette er kritisk ved begynnelsen av en prosess hvor en båt skal løftes, da kroken 17 ved et visst tidspunkt kan befinne seg i inngrep med øyet 11 over det lastbærende område 22 eller 23, mens ved et annet tidspunkt, når båten heves av en bølge eller lignende, den nedoverrettede inngrepsflate 30 eller 31, eller eventuelt det tilsvarende spissområde 26 eller 27, kan være nødvendig for å hindre løsgjøring av kroken 17 fra øyet 11 .
For å lette inngrep av kroken 17 med øyet 11, er kroken 17 utstyrt med et par rullestaver 32, 33, som rager ut fra hver sin sideflate av krokstammen 18. Rullestavene 32, 33 har krum utforming med en ytre overflate som ved 34 eller 35 løper sammen med krokstammen 18. Utsiden av stavene 32, 33 rager så utover fra nevnte første referanseplan inntil den når maksimal avstand fra dette ved 36 eller 37, for derfra atter å gradvis vende tilbake til det første referanseplan i skjøtepunktene 38, 39. Det vil fremgå av tegningene at begge rullestaver ligger i et felles annet referanseplan som for-løper vinkelrett på det første referanseplan.
I figurene 1 og 2 er det vist en trekkline 40 festet til et øye 41 (fig. 3) i den nedre ende av opphengningskabelen 16. Linen 40 er ikke angitt i fig. 3. Den annen ende av nevnte første trekkline håndteres hensiktsmessig av mannskapet på redningsfartøyet eller riggen for å styre svingningen av kroken 17 og derved lette føringen av kroken til inngrep med løfteøyet 11, som befinner seg midt over båten 10. Når kroken 17 befinner seg i inngrep medøyet 11, kan kranmeka-nismen settes igang for å løfte båten 10. Når båten løftes, kan det være nødvendig å hindre dens svingebevegelse om en vertikal akse som hovedsakelig faller sammen med toppen av øyestangen 11. Dette kan hindres ved å utnytte en innretning for feste av en trekkline til båten, hvilket nå vil bli nærmere beskrevet.
Det skal da henvises til fig. 1, og innretningen for å feste trekklinen til båten er angitt ved henvisningstallet 42. Denne innretning er nærmere vist i fig. 5. Innretningen omfatter et smekkbart krokarrangement med et kroklegeme 43 hvis forende er i et stykke med et krokavsnitt 44. Innsiden av krokavsnittet 44 befinner seg i kontakt med et fritt endeparti av et låsestykke 45, som er anordnet i en viss vinkel i forhold til krokavsnittet 44 og er svingbart anordnet ved 46. Som det vil være velkjent, tvinges låsestykket 45 ved hjelp av en fjær (ikke vist) til anlegg mot krokavsnittet 44. Hvis følgelig kroken trekkes over et festeøye, slik som øyet 12 eller 13 på båten 10, vil låsestykket 45 først bli drevet til svingebevegelse med urviseren sett i fig. 5, for derved å åpnes og tillate passasje av festeøyet 12 eller 13 inn i krokavsnittet 44, hvorpå låsestykket 45 smekker tilbake i retning mot urviseren og derved sperrer de langstrakte feste-stykke av øyet 12 eller 13 inne i kroken. Anordning av sådan smekkrok er meget godt kjent innenfor forskjellige områder av teknikken og behøver således neppe å beskrives mer detaljert.
Kroklegemet 43 av smekkroken omfatter også et øye 47, til
hvilket er festet den ene ende av det som skal betegnes som
en annen trekkline 48. Ved den bakre ende av innretningen 42 er det anordnet en holder 49, hvori det er fast anordnet en sentralt anbragt tversgående tapp 50 omtrent 5 cm fra åpningen for holderen 49. Denne holder er av sylinderformet ut-førelse og tilpasset endepartiet 51 av en utragende stav eller et håndtak 52. Endepartiet 51 av utstikkerstaven 52 er utstyrt med en sliss 53 ved sin ytterende, således at tappen 50 kan mottas i slissen 53. Det vil naturligvis forstås at utstikkerstaven 52 er utført som et rør og at slissen 53 således er utformet i motstående veggpartier av røret. Slissen i inngrep med tappen 52 hindrer effektivt relativ dreiebevegelse om aksen for holderen 49, mellom kroklegemet 43 og utstikkerstaven 52. Hvis den holdes stram ved ytter-enden av staven 52, vil den annen trekkline 48 effektiv hindre utilsiktet uttrekk av utstikkerstaven 52 fra holderen 49, til venstre i fig. 5.
Utstikkerstaven er omtrent 6 meter lang, hvilket er tilstrekkelig for å feste vedkommende annen trekkline 48 til et av festeøynene 12, 13 på en opphengt livbåt.
I fig. 2 er en av de andre trekkliner 48 vist allerede festet til det fremreøyet 12, mens staven 52 er fjernet, mens smekkroken på trekklinen 48 til venstre i fig. 2 er i ferd med å håndteres av staven 52 til inngrep medøyet 13 i akter-enden av livbåten 10. Når begge trekkliner 48 er festet til hvert sitt øye 12, 13, kan båten lett håndteres fra skipet til hensiktsmessig posisjon.
Ut i fra det som er angitt ovenfor, vil det forstås at de beskrevne elementer av løfteutstyret for livbåter vil tillate inngrep av vedkommende elementer med en livbåt ved opptak av denne, uten behov for at en person ombord i livbåten skal hekte løftekranens krok på båtens tilsiktede løfteøye, slik det er påkrevet ved kjente løftessystemer.
Foreliggende oppfinnelse omfatter imidlertid en ytterligere forbedring, som letter sjøsetting av båten. Som vist ved den angitte utførelse i fig. 5, benyttes i dette tilfelle en sekundærkrok 54 hvis øvre ende har et opphengningsøye 55, hvis størrelse ogutforming er slik at øyet 55 kan løst hektes på krokpartiet 20 eller 21 av kroken 17. Kroken 54 har bare en enkelt krokseksjon 56, som er forholdsvis glatt og fri for ethvert fremspring, slik som angitt i forbindelse med kroken 17.
Ved den nedre ende av en krokstamme 57 av sekundærkroken 54 er det anordnet et øye 58 forbundet med en tredje trekklinje 59 .
Det vil forstås at hvis en livbåt skal sjøsettes, vil de andre trekkliner 48 kunne utnyttes for å stabilisere båten langs sjøsettingsfartøyet så lenge sekundærkroken 54 befinner seg i inngrep med øyet 11, på sådan måte at krokseksjonen 56 vender bort fra fartøyet. Den tredje trekkline 54 holdes da under en lett stramning. Så snart båten når vannoverflaten og krokseksjonen løsgjøres fra øyet 11, vil et fortsatt trekk i den tredje trekkline 59 bringe kroken 54 ut av inngrep med øyet 11.
Et vedvarende trekk i denne tredje trekkline 54 kan ikke føre til utilsiktet fjerning av sekundærkroken 54 fra hovedkroken 17, på grunn av det foreliggende innover- og nedoverrettede spissavsnitt 27.
En modifisert utførelseversjon av den ovenfor beskrevne krok er vist i figurene 7, 8 og 9. Denne utførelse vil nå bli nærmere beskrevet. Dette gjelder da en krankrok for dobbelt formål. Fig. 8 viser en første arbeidsmodus av kroken, og som også kan betegnes som "selvutløsningsmodus". Fig. 9 viser krankroken i løsgjort tilstand, som oppnås etter at en båt eller lignende er senket ned på vannoverflaten, mens fig. 7 viser kroken i låst tilstand, hvor krokens arbeidsfunksjon stort sett er den samme som for kroken i fig. 3.
Kroken omfatter tre grunnelementer som er svingbart forbundet med hverandre, nemlig et åk 60 hvis øvre ende 61 er utstyrt med et opphengningsøye 62 eller lignende arrangement som tillater opphengning av hele den sammen-stilte krok i en krankabel eller lignende. Åket 60 er utstyrt med en langstrakt frontplate 63 samt en identisk bakplate 64, idet disse to plater er innbyrdes forbundet nær den øvre ende 61 for å danne et arrangement hovedsakelig i form av en omvendt U-form. Nær den øvre ende 61 er det anordnet koaksiale låse-tappåpninger 65, som vist i fig. 8. Åpningen 65 i bakplaten 64 er ikke synlig på tegningene. Ved den normalt nedre ende av åket 60 er de to plater 63, 64 forsynt med en svingetapp 66, som tjener til svingbart feste av to prinsippielt like J-formede legemer 67, 68 til åket 60. Hvert sådant J-formet legeme omfatter et stammeparti 69, 70, et basis-parti 71, 72 samt et krokparti 73, 74 som utgjør en fortsettelse eller forlengelse av vedkommende basisparti 71, 72. Det J-formede legeme hvis stammeparti 69 rager ut til høyre i fig. 8, er betegnet med henvisningstallet 75, mens det legeme hvis stammeparti 70 rager ut til venstre i figur 8 er betegnet med henvisningstallet 76.
I fig. 7 angir henvisningstallet en sikkerhetstapp som mottas i tappåpningene 65 og også passerer gjennom passasjene 78, 79 i de fri ender av stammepartiene 69, 70. Passasjene 78, 79 er naturligvis også koaksiale med tappen 70 og åpningene 65, når kroken befinner seg i den låste tilstand angitt i fig. 7. Sikkerhetstappen 77 holder således armene 69, 70 av de J-formede legemer i hovedsakelig vertikal stilling, slik som angitt i fig. 7. Kroken er klar for innhentning og utgjør da praktisk talt samme arrangement som kroken i fig. 3. De krumme rørstaver 78, 79 er sveiset til platene 63, 64 og har nøyaktig samme formål og funksjon som de ovenfor omtalte rullestaver 32, 33.
For å bringe kroken i figurene 7-9 til sin annen, sjøset-tingsmodus, fjernes tappen 77 fra åpningene 65, 78, 79, og armene 69, 70 bringes til den tilstand som er angitt i fig. 8 ombord i et fartøy, en helikopter, en boreriggplattform eller lignende, for derved å bringe krokavsnittene 73, 74 til å omgi et stivt rør av hekteøyet 11, som er montert på en livbåt eller lignende, slik som f.eks. vist i fig. 8. Armene 69, 70 håndteres ved svingebevegelse om svingetappen 66. Så snart de to J-formede legemer 75, 76 er anbragt i inngrep med rørstykket 11, vil kranen som bærer kroken bli satt i gang for å heve kroken til å fjerne enhver slakk fra krokoppheng-ningskabelen 16 og derved stramme kabelen. Dette vil føre til opphengning av hekterøret 11 i de konkave indre deler 80, 81 av krokpartiene 73, 74 av armene 69, 70, holdt på plass av vekten av den opphengte gjentand. En ytterligere sikkerhetstapp 82 (fig. 8) innsatt i en åpning (fig. 7) kan anvendes for å hindre utilsiktet, tilfeldig løsgjøring. Hvis det nå antas at kranen hever kroken og sammen med denne den båt som er festet til røret 11, vil det innses at båten nå er klar for sjøsetting. Når båten er håndtert til siden av bore-riggplattformen eller et skip, vil den bli senket. Den ekstra tapp 82 fjernes så snart det ikke lenger er noen fare for at de fri ender av armene skal treffe noen gjenstand.
Med tappen 82 fjernet senkes nå båten ned på sjøen. Så snart den treffer sjøoverf1aten, foreligger ikke lenger noen opp-hengningskraft på røret 11. Røret 11 beveges oppover i forhold til åket 60 eller båten 10 beveges oppover i forhold til åket 60 (fig. 8). Dette fører til frigjøring av løfterøret 11 fra de konkave krokområder 80, 81. På grunn av vekten av armene 69, 70 vil de to J-formede legemer 75, 76 nå være fri til svingebevegelse om sitt svingepunkt 66 til en nedfelt stilling som vist i fig. 9. I denne tilstand er krokområdene frigjort fra og forskyvet bort fra løfterøret 11. En på-følgende løfting eller heving av åket 60 og sammen med dette de fritt svingbare J-formede legemer 75, 76 vil heve kroken, og vedkommende livbåt eller lignende er nå fri fra ethvert inngrep med kranen.
Hvis det atter erønskelig å anvende kroken i henhold til oppfinnelsen som en vanlig krankrok, f.eks. for å bringe den sjøsatte båt tilbake fra sjøen til riggplattformen, svinges de J-formede legemer 69, 70 manuelt slik at de hovedsakelig kommer i flukt med åket, slik som vist i fig. 7. I denne stilling i flukt med åket 60 settes låsetappen 74 på nytt inn i de innbyrdes innrettede åpninger 65, 78, 79 for å frembringe den ovenfor angitte tilstand av kroken.
Det er tidligere nevnt at den konstruktive utførelse av opp-hengningsøyet 11 som er vist i figurene 1, 2 og 6 krever forbedring på grunn av det forhold atøyet 11 var forankret med vedkommende fartøy under vannlinjen, hvilket innebærer et potensielt farlig arrangement.
Foreliggende oppfinnelse omfatter også en forbedret løfte-ramme for sjøfarkoster, og det skal nå henvises til figurene 10, 11, 12 og 13 på tegningene.
Det skal først henvises til fig. 10, hvor vedkommende sjøfarkost atter er vist i form av en livbåt, som i sin helhet er angitt ved 90 og har en forende 92, en babordside 94 og en styrbordside 96. En løfteramme omfatter en triangulert rør-sammenstilling 98 som er festet til såvel forpartiet som akterpartiet av livbåten 90 på oversiden av dens vannlinje.
Sammenstillingen 98 omfatter et par innbyrdes adskilte Y-formede skjøteholdere 100, 102 som er sammenføyet av et toppvinklet, rørformet legeme 104. Hver Y-formet skjøte-holder 100, 102 har et par ben 106 som mottar de øvre ytterender av rørstykker som ved sine andre ytterender er forbundet med henholdsvis forpartiet og akterpartiet av vedkommende farkost. Som vist i fig. 10, forbinder rørformede styk-ker 108, 110 toppvinkellegemet 104 med henholdsvis styrbord og babord side av forenden av livbåten 90, mens rørstykker 112 og 114 er forbundet med henholdsvis styrbord og babord side av livbåtens akterende.
Der det er nødvendig er sammenstillingen hensiktsmessig for-sterket ved hjelp av ytterligere rørstykker 116, 118 og til-ordnede festeplater 120, 122. Se fig. 12. Hvis nødvendig, kan også avstivningsplater 124 være anordnet på konstruk-sjonen ved de Y-formede skjøteholdere 100 og 102, slik som vist i fig. 11.
Det skal nå videre henvises til fig. 11, hvor det er vist at rørstykker av sammenstillingen 98 omslutter et par kabler 126 og 128 som også er forankret til livbåten 90 over dens vannlinje, i kombinasjon med de nedre ytterender av rør-stykkene 108-114. Videre løper hver kabel diagonalt fra sin forankring ved den ende ende av fartøyet til den annen. Som vist i fig. 11 er således kabelen 126 ved forenden av far-tøyet 90 innesluttet i rørstykket 108 og forankret i dette til fremre styrbordside av fartøyet. Kabelen strekker seg så oppover gjennom den Y-formede skjøteholder og toppvinkel-stykket 104 samt deretter gjennom den Y-formede holder 102 og nedover gjennom rørstykket 114 for forankring i den nedre ende av dette til styrbordsiden av livbåten på dens akter-parti. En lignende føringsbane har kabelen 128 fra sitt forankringspunkt på babord side av fartøyets forende i rør-stykket 110 over til sitt forankringspunkt ved den nedre ende av rørstykket 112 på styrbord side av fartøyet ved dens akterende.
Det utstyr som forankrer sammenstillingen 98 til fartøyet 90 er vist i figurene 12 og 13. Det skal først henvises til fig. 12, hvor rørstykket 110 er angitt som et eksempel og det er vist at den nedre ende av dette rørstykke 110 står i inngrep med en svingbar holder 130, som i sin tur er forankret til en forbindelseplate 132 festet til fartøyet 90 ved dens sidekant 134.
I fig. 13 er det vist at den nedre ende av opphengningskabelen (i dette tilfelle kabelen 128) er fastlåst i den øvre ende av holderen 130, hvis nedre ende er utstyrt med et par åpne, parallelle plater 136, som sammen med den øvre ende av forankringsplaten 132 er utboret for å motta en forankrings-tpp 138, som tjener til å feste holderen 30 og forankringsplaten 132 til hverandre. Hvis nødvendig, kan stive eller ettergivende avstandsstykker 140 anvendes mellom sidene av den øvre ende av forankringsplaten 132 og innsiden av de utragende ben 136 fra kabelholderen.
Som vist, er den nedre ende av rørstykket 110 påført gjenger ved 142 for å motta en innstillingsmutter 144 og låsemutter 146, som forbinder den nedre ende av rørstykket 111 med kabelholderens muffe 148.
Endelig er den nedre ende av forankringsplaten 132 vist festet til rekkeområdet av fartøyet 90 ved hjelp av flere hensiktsmessige festeorganer, slik som bolter 150, hvis hoder 152 fortrinnsvis er sveiset til en forsterkningsplate 154 på innsiden av fartøyets skrogvegg.
Ut i fra den foregående beskrivelse av figurene 10 til og med 13 vil det forstås at en forbedret løfteramme er oppnådd på den angitte måte.
Skjønt foreliggende oppfinnelse er blitt beskrevet i forbindelse med spesielle utførelser av oppfinnelsegjenstanden og for en spesiell anvendelse, vil forskjellige modifikasjoner av oppfinnelsen kunne utføres av fagfolk på området uten å avvike fra oppfinnelsens grunnprinsipper og ramme, slik som angitt i de etterfølgende patentkrav.
De uttrykk og betegnelser som er blitt benyttet i beskrivel-sen er anvendt for beskrivelseformål og må ikke betraktes som begrensninger, og ved anvendelse av sådanne uttrykk og betegnelser er det ikke ment å utelukke tilsvarende utstyr av det som er vist og beskrevet eller deler av dette. Det bør erkjennes at forskjellige modifikasjoner er mulig innenfor oppfinnelsens ramme, slik den er definert ved patentkravene.

Claims (12)

1. Krankrok innrettet for å tre i inngrep med•et parti av et lanqstrakt leqeme som danner et lastbærende festeøye, karakterisert ved at kroken i hovedsakeligOD prettstående stilling omfatter: a) en krokstamme med Ovre oq nedre ende og utført i ett stykke med to innbyrdes motstående krok <p> artier som raqer ut fra den nedre ende av stammen på sådan måte at krokstammen oq beqge krokpartier hovedsakelig ligaer i ett oq samme fyrste referanseplan, b) hvert krokoarti omfatter et konkavt lastbærende område ved overaanqen mellom hvert av krokpartiene og krokstammen, et nedover- og innover-hellende sideavsnitt som ved sin nedre ende går over i nevnte lastbærende område, samt ved sin øvre ende går over i et nedover- og innover-rettet s <p> issavsnitt, c) et par nesepartier som rager ut fra hver sin motsatte side av krokstammen i retning mot hvert sitt sideavsnitt, idet hvert neseparti danner en nedovérrettet, åoen og konkavt krummet anleggsflate anordnet rett overfor og over hvert sitt lastbærende område, idet d) form og størrelse av det lasbærende område, anle <q> qsflaten og spissavsnittet er utført i samsvar medt verrsnittsformen av vedkommende langstrakte legeme som danner et lastbærende festeøye.
2. Krok som angitt i krav 1, karakterisert ved at det lastbærende område, nevnte spissavsnitt samt anleggsområde hver har konkav, hovedsakelig halvsirkellignende utforming, hvis diameter er litt større enn eller stort sett lik diameteren av nevnte langstrakte legeme som danner et lastbærende festeøye, mens avstanden mellom et ytterste avsnitt av hvert neseparti og det nærliggende sideavsnitt hovedsakelig tilsvarer diameteren av nevnte konkave, hovedsakelig halvsirkellignende utforming.
3. Krok som angitt i krav 1, karakterisert ved at den videre omfatter et par avrullingsstykker som hver rager ut fra krokstammen på sådan måte at de danner en krum ytre flate på hver sin side av det første referanseplan og derved fastlegger et annet referanseplan vinkelrett på det første plan, idet hver ytre flate løper ut fra kroken ved den nedre ende av krokstammen og derpå løper i krum bane bort fra det første referanseplan, men gradvis forløper tilbake til dette i et punkt nær det øvre avsnitt av krokstammen.
4. Krankrok innrettet for å tre i inngrep med et parti av et lastbærende løfteøye, karakterisert ved at kroken i opprettstående stilling omfatter en krokstamme og to krokformede lastbærende områder som rager ut fra en nedre ende av krokstammen i innbyrdes motsatte retninger, idet nevnte lastbærende område og krokstammen hovedsakelig ligger i ett og samme første plan, og krankroken videre omfatter et par avrullingsstykker som hver rager ut fra krokstammen på sådan måte at de danner en krum ytterflate på motsatte sider av det første plan og således at avrullingsstykkene hovedsakelig ligger i ett og samme annet plan vinkelrett på det første plan, mens hver av de ytre flater strekker seg oppover og bort fra det nedre endeområdet av krokstammen og derpå gradvis vender tilbake til denne i et punkt nær det øvre området av stammen.
5. Krankrok som angitt i krav 1 eller 4 og sammenstilt med den ene ende av en opphengningskabel, karakterisert ved at en bø yelig første trekkline er festet til sammenstillingen nær det øvre området av stammen, således at en eventuell svingebevegelse av opphengningskabelen og kroken kan bringes under kontroll ved hensiktsmessig trekk i trekklinen.
6. Krankrok som angitt i krav 1 eller 4 og sammenstilt med den ene ende av en opphengningskabel, karakterisert ved at en bøyelig første trekkline er festet til sammenstillingen nær det øvre området av krokstammen, således at en eventuell svingebevegelse av opphengningskabelen og kroken kan bringes under kontroll ved hensiktsmessig trekk i trekklinen, idet trekklinen er festet til opphengningskabelen.
7. Anordning for opptak og sjøsetting av en båt, karakterisert ved at den omfatter: a) en løftekrok innrettet for å tre i inngrep med en opp-hengningsinnretning på en båt når båten skal tas opp, b) en sekundærkrok med et stammeparti og med et krokparti ved den ene ende av stammepartiet, mens den annen ende av stammepartiet er forbundet med et opphengningsøye som løst kan bringes i inngrep med nevnte løftekrok, c) festeinnretning for trekkline og anordnet nær krokpartiet på den side av stammen som vender bort fra den side hvor krokpartiet rager ut fra stammen, idet d) løftekroken omfatter en nedover-rettet spissavsnitt ved den fri ytterende av sitt krokparti, således at avglidning av opphengningsøyet fra løftekroken forhindres selv om et vedvarende trekk utøves på en tilsluttet annen trekkline.
8. Løfteramme for flytende gjenstander, slik som livbåter, bøyer og lignende, karakterisert ved at den omfatter en stiv sammenstilling med et midtre hekteparti og flere benpartier som rager ut fra hektepartiet og er innrettet for forbindelse med nevnte gjenstand ved sine nedre ytterender, mens hektepartiet av sammenstillingen er anordnet hovedsakelig vertikalt over tyngdepunktet av vedkommende gjenstand.
9. Løfteramme som angitt i krav 8, karakterisert ved at sammenstillingen er en konstruksjon sammensatt av rørstykker, idet hektepartiet omfatter et rørstykke av omvendt V-form, mens Y-formede skjøte-stykker er i inngrep med hver ytterende av nevnte V-formede rørstykke og de utragende benpartier strekker seg utover og nedover fra de Y-formede skjøtestykker.
10. Lø fteramme som angitt i krav 8, karakterisert ved at nevnte benpartier har nedre ytterender festet forut og akterut på nevnte gjenstand og omfatter forankringsorganer forbundet med gjenstanden over dens vannlinje, idet de nedre ytterender av benpartiene er festet til disse forankringsorganer, og lø fterammen videre omfatter et par forsterkningskabler som strekker seg gjennom nevnte sammenstilling av rørstykker og således at hver kabel i nevnte kabelpar forlø per diagonalt gjennom sammenstillingen på sådan måte at den ene kabel strekker seg fra fremre babordside til bakre styrbordside og den annen kabel strekker seg fra bakre babordside til fremre styrbordside, hvorunder nevnte kabler løper sammen gjennom hektepartier og dets topp-punkt .
11. Krankrok for hevning eller senkning av flytbare gjen-stå nder , karakterisert ved at den omfatter et langstrakt åklegeme med innbyrdes parallell forplate og bakplate i innbyrdes avstand, et par svingbare kroklegemer svingbart forbundet mellom nevnte plater til åklegemet, idet kroklegemene har langstrakte krokstammer anordnet for å overlappe hverandre mellom nevnte plater, samt krokpartier ved nedre ende av nevnte krokstammer, idet krokpartiene rager bort fra hverandre, organer på nevnte krokpartier for å tre i inngrep med et parti av nevnte flytbare gjenstand, og løsbare låseorganer mellom nevnte åklegeme og kroklegemenes stammer for å holde krankroken i ubevegelig stilling, og som ved utlø sning tillater kroklegemene å svinge til en første stilling for inngrep med og fastholdning av et hekteparti på nevnte flytbare gjenstand samt en annen stilling for løsgjør-ing av hektepartiet.
12. Krankrok som angitt i krav 11, karakterisert ved at den omfatter krumme legemer som rager utover fra og forløper vinkelrett på nevnte frontplate og bakplate, idet de krumme legemer strekker seg fra et sted i nærheten av åklegemets toppende til den nedre ende av nevnte front- og bakplate.
NO864607A 1985-11-21 1986-11-19 Anordning for opptak og sjoesetting av livbaater. NO864607L (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA495842 1985-11-21
US06/930,563 US4763943A (en) 1985-11-21 1986-11-14 Crane hook

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO864607D0 NO864607D0 (no) 1986-11-19
NO864607L true NO864607L (no) 1987-05-22

Family

ID=25670845

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO864607A NO864607L (no) 1985-11-21 1986-11-19 Anordning for opptak og sjoesetting av livbaater.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0223231A3 (no)
FI (1) FI864741A (no)
NO (1) NO864607L (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2005030571A2 (en) * 2003-07-03 2005-04-07 Advanced Maritime Support Technology, Inc. Marine payload handling craft and system
DE102006032299B3 (de) * 2006-07-11 2007-12-06 Bundesrepublik Deutschland, vertreten durch das Bundesministerium der Verteidigung, dieses vertreten durch den Präsidenten des Bundesamtes für Wehrtechnik und Beschaffung Koppelsystem für eine Heißvorrichtung für Boote

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE78930C (de) * J. G. Schneider, Oelsnitz i. V Greifklaue für Hebezeuge
US184701A (en) * 1876-11-28 Improvement in self-detaching hooks for boats
US221697A (en) * 1879-11-18 Improvement in attachments for pulley-blocks
CA545476A (en) * 1957-08-27 D. Mills Christopher Boat raising, lowering, engaging and disengaging gear
US891598A (en) * 1907-08-05 1908-06-23 Kieran John Daly Boat-releasing device.
US2370312A (en) * 1944-07-17 1945-02-27 Herman Jack Self-releasing hoisting hook
US3055697A (en) * 1960-07-01 1962-09-25 United States Steel Corp Lift hook with self-operating safety latch
GB1051482A (no) * 1963-03-11 1900-01-01
US3343189A (en) * 1965-08-24 1967-09-26 Richard A Pollard Rescue litter floatation assembly
DE2322762A1 (de) * 1973-05-05 1974-11-21 Theodor Haering Krangeschirr

Also Published As

Publication number Publication date
FI864741A0 (fi) 1986-11-20
FI864741A (fi) 1987-05-22
NO864607D0 (no) 1986-11-19
EP0223231A2 (en) 1987-05-27
EP0223231A3 (en) 1988-02-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2564723C (en) Underwater chain stopper and fairlead apparatus for anchoring offshore structures
NO743639L (no)
NO154993B (no) Fortoeyningssystem.
NO145131B (no) Rampeanordning for overfoering av mannskap og/eller last mellom to sjoefartoey eller et fartoey og en fast konstruksjon, saasom en fralands plattform
JPS619387A (ja) 船係留装置
FR2556309A1 (fr) Procede et ensemble pour la mise a la mer ou la recuperation d&#39;un canot de sauvetage, d&#39;une embarcation de recuperation ou analogue
JPS58139888A (ja) アンカ−ラインを緊張するための方法並びに装置
US4724789A (en) Device for laying-out and breaking-out of the sea-bottom and weighing an anchor
NO176954B (no) Strammeinnretning
NO136725B (no)
NO170068B (no) Innretning for evakuering av personell fra en offshoreplattform
EP0220758B1 (en) Device for turning an anchor
US20110017465A1 (en) Riser support
NO307292B1 (no) Fremgangsmåte ved forankring av en flytende plattform
US4763943A (en) Crane hook
EP0045556B1 (en) An anchor rack
NO864607L (no) Anordning for opptak og sjoesetting av livbaater.
NO158814B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av et antibiotikum ved fermentering av kibdelsporangium aridum shearer gen. nov., sp. nov. atcc 39322.
US4655158A (en) Boat anchor including releasable coupling means
EP1268267B1 (en) A floating arrangement and methods related thereto
NO802553L (no) Krokutloeser-innretning.
DK2623413T3 (en) A method and system for providing access between a driving vehicle and a marine structure
US2899924A (en) Anchor boom assembly
AU675144B2 (en) Evacuation system
NO843564L (no) Forbrindelsesanordning