NO810303L - Anordning til utsetting av redningsredskap - Google Patents

Anordning til utsetting av redningsredskap

Info

Publication number
NO810303L
NO810303L NO810303A NO810303A NO810303L NO 810303 L NO810303 L NO 810303L NO 810303 A NO810303 A NO 810303A NO 810303 A NO810303 A NO 810303A NO 810303 L NO810303 L NO 810303L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
boom
vessel
suspension points
rescue tool
rescue
Prior art date
Application number
NO810303A
Other languages
English (en)
Other versions
NO149498B (no
Inventor
Ivar Kalvatn
Original Assignee
Ivar Kalvatn
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ivar Kalvatn filed Critical Ivar Kalvatn
Priority to NO810303A priority Critical patent/NO149498B/no
Priority to GB8202159A priority patent/GB2092101A/en
Publication of NO810303L publication Critical patent/NO810303L/no
Publication of NO149498B publication Critical patent/NO149498B/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B23/00Equipment for handling lifeboats or the like
    • B63B23/02Davits, i.e. devices having arms for lowering boats by cables or the like
    • B63B23/18Davits, i.e. devices having arms for lowering boats by cables or the like with arms pivoting on substantially vertical axes
    • B63B23/20Davits with single arms

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Recording Measured Values (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)
  • Automatic Tool Replacement In Machine Tools (AREA)
  • Machine Tool Sensing Apparatuses (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning til utsetting av redningsredskap fra et fartøy (skip, borerigg e.l.) ved hjelp av en bom som er svingbar om en stort sett vertikal akse.
Det er vanlig ved utsetting av redningsredskaper fra skip, borerigger e.l. at redningsredskapet, for eksempel en overbygget livbåt, utsettes sideveis fra en parkeringsstilling parallelt med og innenfor fartøyets side til en utsettingsstilling parallelt med og utenfor fartøyets side. Redningsredskapet er vanligvis opphengt i to innbyrdes atskilte opphengningspunkter via tilsvarende to davitarmer som er omsvingbare om en felles horisontal akse eller om hver sin vertikale akse. Ved store bølge-bevegelser og ved sterk vind og/eller ved rulling av fartøyer under slik langskips utsetting av redningsredskapet har redningsredskapet lett for å bli skadet eller til og med knust under utsettingsoperasjonen under svingning mot og fra far-tøyets side. Redningsredskapet er særlig utsatt for skade ved slag i tverrskipsretningen.
Det er også foreslått utsetting av redningsredskapet ved utskytning eller utrutsjing av redningsredskapet langs en skrå-bane fra fartøyets hekk eller sideparti. En slik utsettingsmåte vil ut-sette de skibbrudne ombord i redningsredskapet for særlig kraftig støt (f.eks. en kraft på 3G) ved landingen i sjøen. Som følge av den forholdsvis brutale sjøsettingsmåte er det behov for spesialbyggete redningsredskaper. Videre kan det by på problemer å tilpasse utsettingsrampen i visse typer skip.
Med den foreliggende oppfinnelse tar man sikte på å kunne anvende konvensjonelle redningsredskaper (livbåter, flåter osv.) ved å erstatte de vanlige davitarrangementer med utsvingbare bomarrangementer. Nærmere bestemt tar man sikte på å anvende
en utsvingbar bom for hvert redningsredskap.
Med den foreliggende oppfinnelse tar man spesielt sikte på en utsettingsanordning hvor redningsredskapet kan utsettes i skrått utadløpende og fortrinnsvis i tverrskipsretningen i forhold til fartøyet, slik at redningsredskapet straks det lander på sjøen fremdrives raskest mulig bort fra fartøyet.
Anordningen ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved at redningsredskapet bæres i bommen i to aksialt atskilte opphengningspunkter i betydelig avstand fra bommens stort sett vertikale svingeakse, slik at redningsredskapet henholdsvis bommen kan omsvinges fra en parkeringsstilling stort sett parallelt med fartøyets side til en utsettingsstilling løpende skrått utad og eventuelt vinkelrett utad fra fartøyets side, idet redningsredskapet bæres i bommen via to heiseliner som løper over hver sin trinse i hvert sitt av opphengningspunktene og som fortrinnsvis settes ut og trekkes inn synkront via et felles trommelarrangement, mens bommen er omsvingbar på i og for seg kjent måte om en stort sett horisontal akse for innstilling av redningsredskapet parallelt med eller i en liten vinkel i forhold til sjøoverflaten.
I visse tilfeller hvor fartøyet (skipet) er i sig (fart) under forliset kan man foretrekke å sjøsette redningsredskapet under en skråvinkel på f.eks. 4 5° med fartøyets lengderetning. I andre tilfeller hvor fartøyet ligger mer eller mindre stasjo-nært på sjøen,og eventuelt beveger seg (ruller) sideveis frem og tilbake i sjøen, kan det foretrekkes å sjøsette redningsredskapet mer eller mindre vinkelrett på fartøyets side. Ved hjelp av de to opphengningspunktene på bommen og to tilsvarende opphengningspunkter på redningsredskapet kan man innstille redningsredskapet i den ønskete retning i forhold til fartøyets side på nøyaktig fastlagt måte.
Tor å lette utsettingsoperasjonen, særlig i tilfeller av slagside på fartøyet, er det fordelaktig å kunne innstille bommen i forskjellige stillinger om en horisontal akse, slik at bommen og derved redningsredskapet kan innstilles mer eller mindre parallelt med sjøoverflaten og f.eks svakt skråstillet i forhold til sjøoverflaten, slik at redningsredskapet utsvinges fra parkeringsstilling til utsettingsstilling ved hjelp av tyngdekraften. Eventuelt kan bommen med redningsredskapet inn stilles i en fortil nedadhellende stilling, slik at redningsredskapet under landingen på sjøoverflaten kan settes i en glide-bevegelse bort fra fartøyet etter hvert som redningsredskapet settes an mot sjøoverflaten.
Ved å utsette redningsredskapet mer eller mindre tverr-skips vil redningsredskapet kunne svinges i en viss grad i lengderetningen mot og fra fartøyets side ved rulling av far-tøyet eller ved vindbelastning. Vanligvis vil redningsredskapet være bedre avstivet og forsterket i lengderetningen enn i tverretningen, og dersom redningsredskapet skulle støte an mot fartøyets side med redningsredskapets endeparti, skulle det være større mulighet for å motstå slike støt enn ved støt sideveis mot redningsredskapet. For å avbremse svingningene mest mulig i redningsredskapets lengderetning kan man sørge for at heiselinene konvergerer nedad fra bommen til redningsredskapet. I denne anledning sørger man for at avstanden mellom to opphengningspunkt på redningsredskapet er mindre enn avstanden mellom opphengningspunktene på bommen.
Eventuelt kan avstanden mellom opphengningspunktene på bommen være regulerbare.Herved kan man la heiselinene konver-gere nedad under forskjellige vinkler etter behov. Eventuelt kan den ene heiselinepart mellom bom og redningsredskap være noe kortere enn den annen for å forsterke avbremsingen av redningsredskapets bevegelse.
I praksis kan opphengningspunktene på bommen være forbundet med hver sin av to teleskopisk sammenskyvbare deler. Ved innbyrdes forskyvning av nevnte deler kan man regulere konver-geringsvinkelen mellom heiselinene etter behov.
Ytterligere trekk ved oppfinnelsen vil fremgå av den etterfølgende beskrivelse under henvisning til de medfølgende tegninger, hvori: Fig. 1 viser anordningen ifølge oppfinnelsen vist i plan-riss og viser tre påfølgende anordninger vist henholdsvis i en parkeringsstilling, i en første utsettingsstilling med redningsredskapet stillet skrått utad fra fartøyets side og i en annen utsettingsstilling med redningsredskapet stillet i tverrskipsretningen på fartøyets side. Fig. 2 viser et redningsredskap vist i den annen utsettingsstilling, sett fra siden, og vist med fullt opptrukne lin jer i en innledende utsettingsstilling og med strekete linjer i en etterfølgende utsettingsstilling.
I fig..3 er det vist i et riss tilsvarende til fig. 2 en alternativ utførelse av bommen og en alternativ utførelse av forbindelsen mellom bommen og redningsredskapet.
I fig. 1 er det vist et utsnitt av et fartøy 10 med den ene side 11 og et dekksparti 12 hvorpå det er oppstillet tre redningsredskaper (livbåter) 13 på rekke etter hverandre i forbindelse med hvert sitt utsettingsarrangement 14.
Øverst på tegningen er det vist en livbåt 13a i parkeringsstilling på dekket et passende stykke innenfor fartøyets side. I denne stilling er livbåten 13a fastsurret og fastgjort på i og for seg kjent måte (ikke nærmere vist).
På midten av tegningen er det vist en livbåt 13b etter
. at surringer m.m. er frigjort og etter at livbåten er blitt svinget utad fra fartøyet til en skråstilling med livbåtens lengdeakse løpende under vinkel på omtrent 4 5° i forhold til fartøyets side 11.
Nederst på tegningen er det vist en livbåt 13c med lengde-aksen løpende stort sett vinkelrett på fartøyets side 11.
Redningsredskapet eller livbåten 13, som vist i fig. 2, er opphengt i en bom 15 via to heiseliner 16, 17 som løper oppaddivergerende fra hvert sitt opphengningspunkt 18, 19 på livbåten til hvert sitt opphengningspunkt 20, 21 på bommen -15. Avstanden a mellom opphengningspunktene 18, 19 på livbåten 13c er følgelig mindre enn avstanden a+2b mellom opphengningspunktene 20, 21 på bommen 15. I det viste utførelseseksempel er avstanden mellom opphengningspunktet 21 på bommen og bommens innerende stort sett lik den førstnevnte avstand a, men dersom man vil sikre livbåten på plass i en større avstand utenfor fartøysiden 11 under utsettingsoperasjonen kan man øke avstanden ytterligere utover det som er vist på tegningen. I den øverste utsettingsstilling som vist med fullt opptrukne linjer i fig. 2 holder heiselinene 16, 17 på grunn av sitt skrå for-løp livbåten 13 på kontrollert måte på plass utenfor fartøyets side. I den etterfølgende utsettingsstilling^ som vist med strekete linjer i fig. 2, har vinkelen mellom heiselinene av-tatt endel, men sikrer allikevel livbåten på plass i en forholdsvis stabil stilling med minimal lengdeveis bevegelse av
livbåten i forhold til fartøyets side.
Heiselinene 16, 17 er forbundet med livbåten 13 på vanlig måte via separat utløsbare eller eventuelt via samtidig utløsbare festekroker i de to tilhørende opphengningspunkter 18, 19 på livbåten. Den ene heiseline 1.6 løper over en trinse 22 ved bommens 15 ytterende, mens den annen heiseline 17 løper i en S-formet bane over to påfølgende trinser 23, 24 omtrent ved bommens 15 midtparti. Fra trinsene 22 henholdsvis 24 løper heiselinene 16, 17 over hver sin ytterligere trinse 25 ved bommens innerende og nedad langs en bæresøyle 26 til hvert sitt trom-melparti på en felles trommel 27. Trommelen 27 er på vanlig måte (ikke nærmere vist) utstyrt med bremse, drivmotor og inn-retning for utkobling og innkobling av henholdsvis bremse og drivmotor etter behov. Ifølge oppfinnelsen sørger man for syn-kron inntrekking og utsetting av heiselinene 16, 17.
I det viste utførelseseksempel er bommen 15 via et hode-parti 28 svingbart lagret om en vertikal akse 29 på toppen av bæresøylen 26, slik at bommen kan omsvinges mellom de tre forskjellige stillinger som vist i fig. 1. Mellom ytterenden av en styrearm 30, som er forbundet med hodepartiet 28 på diametralt motstående side av bommens 15 feste til hodepartiet 28, og et festepunkt 31 (fig. 1) radialt utenfor bæresøylen 26 og sideveis utenfor armen 30 er det i leddpunkter innfestet en trykkmediumsylinder 32 med tilhørende stempelstang 33 som styrer omsvingringen av bommen 15 om den vertikale akse i forhold til søylen 26. Eventuelt kan hele bæresøylen 27 være svingbart lagret om aksen 29.Bommens 15 innerende er svingbart lagret om en horisontal akse 34 i hodepartiet 28,og mellom bommen 15 og søylen 26 er det i leddpunkter innfestet en trykkmediumsylinder 35 med tilhørende stempelstang 36 som styrer omsvingningen av bommen 15 om den horisontale akse 34 i forhold til søylen 26. I 'fig. 2 er det med strekete linjer vist livbåten 13 hen-gende i et nivå over sjøoverflaten 37.
Alternativt kan hodepartiet 28 (eller søylen 26),isteden-for å være dreibart lagret om en vertikal akse i forhold til
søylen (dekket), være svingbart lagret om en stort sett vertikal, svakt utadhellende akse, slik at bommen kan utsvinges fra parkeringsstilling til utsvinget stilling med hjelp av tyngdekraften. Eventuelt kan nevnte akse være regulerbar i forskjel-
lige skråstillinger, slik at man i hvert enkelt tilfelle kan få den gunstigst mulige svingebevegelse ved utsettingen av livbåten utenfor fartøyets side. Dette kan f.eks. oppnås ved å la søylen være svingbart lagret om en vertikal akse, mens hode-partiets akse kan reguleres til en passende skråstilling i forhold til søylens akse.
I utførelsen ifølge fig. 2 er livbåtens hekkparti utstyrt med ekstra fender 38 til avdempning av eventuelle støt mellom livbåt og fartøyets side.
Ifølge fig. 3 er det vist et annet arrangement hvor bommen 15a er stivt forbundet med den tilhørende søyle 26a. Søylen er svingbart lagret om en horisontal akse 34a ved søylens nedre ende på en svingeplate 39 som er svingbart lagret om en vertikal akse 29a på dekkspartiet 12a. Søylen 26a kan skråstilles om aksen 34a i forhold til aksen 29a ved hjelp av en trykkmediumsylinder 35a og en tilhørende stempelstang 36a som er innfestet mellom søylen 26a og platen 39 i tilhørende leddpunkter. Ved hjelp av en trykkmediumsylinder 35a og tilhørende stempelstang festet til et ikke nærmere vist festepunkt på dekkspartiet 12a kan platen 39 med søylen 26a og bommen 15a svinges om aksen 29a til ønskete vinkelstillinger slik som antydet i fig. 1.
Alternativt kan bommen 15a være svingbart lagret på toppen av søylen 26a om en horisontal akse på tilsvarende måte som vist i fig. 2 og omsvingbar i forhold til søylen 26a ved hjelp av en ytterligere trykkmediumsylinder med tilhørende stempelstang leddforbundet med henholdsvis bommen 15a og søylen 26a.
Ifølge fig. 3 er livbåten 13 anbrakt i en såkalt "livbåt-sko" 40 som er fastgjort i opphengningspunkter 18a, 19a til heiselinene 16, 17. Straks livbåt-skoen treffer sjøoverflaten, flyter livbåten 13 oppad og frigjøres fra livbåt-skoen på i og for seg kjent måte. I det viste utførelseseksempel er livbåt-skoen utstyrt med et ekstra bøyle-arrangement som er utspent bakenfor livbåten og som er innrettet til å oppta og avdempe støt mot fartøyets side via livbåt-skoen, samtidig som selve livbåten skånes for slike direkte anslag. I tillegg kan livbåten eventuelt være utstyrt med ekstra fender slik som vist i fig. 2.
Bommen 15 som vist i fig. 3 er utstyrt med to teleskopisk sammenskyvbare deler 42, 43. Til'den lengst utadragende, radi alt innerste teleskopdel 42 er det festet vendetrinsen 22 og til den radialt ytterste teleskopdel 43 som er direkte opplag-ret på søylen 26a er det festet trinsene 23, 24. Ved hjelp av en trykkmediumsylinder (ikke vist) anordnet mellom teleskop-delene 42, 43 kan man regulere avstanden mellom trinsen 22 og trinsene 23, 24 etter behov. Eventuelt kan avstanden reguleres i takt med utfiringen av heiselinene og om ønsket synkront med nevnte utfiring.
I de viste utførelseseksempler er det vist heiseliner mellom bommen og redningsredskapet. Alternativt kan heiselinene være erstattet av teleskoprørforbindelser mellom bommen og redningsredskapet,eller det kan benyttes en kombinasjon av teleskoprørforbindelser og heiseliner, slik at man oppnår en forholdsvis stramt oppspent og ekstra avstivet forbindelse mellom livbåten og bommen under utsettingsoperasjonen. Eventuelt kan teleskopforbindelsene være festet til visse deler av livbåt-skoen mens en heiseline eller et par heiseliner kan være festet til andre deler av livbåt-skoen.

Claims (4)

1. Anordning til utsetting av redningsredskap (13) fra et fartøy (10) (skip, borerigg e.l.) ved hjelp av en bom (15, 15a) som er svingbar om en stort sett vertikal akse (29, 29a),karakterisert ved at redningsredskapet (13) bæres i bommen (15, 15a) i to aksialt atskilte opphengningspunkter (20, 21) i betydelig avstand (a) fra bommens stort sett vertikale svingeakse (29, 29a), slik at redningsredskapet henholdsvis bommen kan omsvinges fra en parkeringsstilling (13a) stort sett parallelt med fartøyets side til en utsettingsstilling løpende skrått utad (13b) og eventuelt vinkelrett utad (13a) fra fartøyets side (11), idet redningsredskapet (13) bæres i bommen via to heiseliner (16, 17) som løper over hver sin trinse,(22; 23, 24) i hvert sitt av opphengningspunktene (20, 21) og som fortrinnsvis settes ut og trekkes inn synkront via et felles trommelarrangement. (27) mens bommen (15, 15a) er omsvingbar på i og for seg kjent måte om en stort sett horisontal akse (34, 34a) for innstilling av redningsredskapet parallelt med eller i en liten vinkel i forhold til sjøoverflaten (37).
2. Anordning i samsvar med krav 1,karakterisert ved at avstanden (a) mellom to opphengningspunkter (18, 19) på redningsredskapet (13) er mindre enn avstanden (a+2b) mellom opphengningspunktene (20, 21) på bommen (15, 15a).
3. Anordning i samsvar med krav 1,karakterisert ved at avstanden mellom opphengningspunktene (20, 21) på bommen (15a) er regulerbar.
4. Anordning i samsvar med krav 3,karakterisert ved at opphengningspunktene (20, 21) på bommen (15a) er forbundet med hver sin av to teleskopisk sammenskyvbare deler (43, 43) .
NO810303A 1981-01-29 1981-01-29 Anordning til utsetting av redningsredskap. NO149498B (no)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO810303A NO149498B (no) 1981-01-29 1981-01-29 Anordning til utsetting av redningsredskap.
GB8202159A GB2092101A (en) 1981-01-29 1982-01-26 Arrangements for putting out life saving means

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO810303A NO149498B (no) 1981-01-29 1981-01-29 Anordning til utsetting av redningsredskap.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO810303L true NO810303L (no) 1982-07-30
NO149498B NO149498B (no) 1984-01-23

Family

ID=19885872

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO810303A NO149498B (no) 1981-01-29 1981-01-29 Anordning til utsetting av redningsredskap.

Country Status (2)

Country Link
GB (1) GB2092101A (no)
NO (1) NO149498B (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8316876D0 (en) * 1983-06-21 1983-07-27 Watercraft Ltd Launching apparatus for boats
DE29601801U1 (de) * 1996-02-02 1996-04-18 H.M.B Hydraulik & Maschinenbau Buxtehude GmbH, 21614 Buxtehude Deckskran
FI101871B1 (fi) 1996-02-07 1998-09-15 Sune Axelsson Menetelmä ja järjestely kelluvan välineen vesillelaskua ja vesiltä nostamista varten
DE102009032138A1 (de) * 2009-07-08 2011-01-13 Gabler Maschinenbau Gmbh Vorrichtung zum Aus- und Einbringen eines kabelgebundenen Schleppkörpers aus einem oder in ein Unterseeboot im getauchten Zustand
CN102464089A (zh) * 2010-11-08 2012-05-23 蓬莱琴海舰船设备有限公司 水平伸缩式吊臂

Also Published As

Publication number Publication date
NO149498B (no) 1984-01-23
GB2092101A (en) 1982-08-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4602697A (en) Escape means for sea-based construction
US9783270B2 (en) System and method for launching and recovering a daughter boat from a stern of a mother ship
NO167270B (no) Offshore fortoeynings- og lastoverfoeringssystem.
NO170068B (no) Innretning for evakuering av personell fra en offshoreplattform
NO140371B (no) Sikkerhetsholder for stoetteben for hydrofoilfartoey
NO128262B (no)
NO810303L (no) Anordning til utsetting av redningsredskap
NO148772B (no) Redningssystem for marine konstruksjoner.
US5706755A (en) Access and evacuation system for an offshore platform
US1116761A (en) Apparatus for launching ships' boats.
US3974793A (en) Anchor cradle apparatus for handling and stowing an anchor
NO310606B1 (no) Livbåtsystem
EP0130042B1 (en) Improvements in launching apparatus for boats
GB2279045A (en) Method and apparatus for recovery of survivors off-shore from ships lifeboats and the like
GB2135272A (en) Apparatus for launching life boats
CA1256325A (en) Launching apparatus for boats
RU2027631C1 (ru) Заваливающаяся шлюпбалка
SU1594059A1 (ru) Устройство дл эвакуации с морской платформы
NO782709L (no) Hydraulisk heiseinnretning til bruk paa skip
FI75313C (fi) Lyftkran foer sjoesaettning av raeddningsbaot.
NL1043783B1 (nl) Het systeem voor het automatisch aanleggen en wegvaren
NO301221B1 (no) Davitanordning
KR20160146388A (ko) 구명정 진수 장치
SU364495A1 (ru) 5АЯп:':ш11т-!тш^швиБ./;иот?:нд
NO173223B (no) Utsetningsanordning for frittfallbaat