NO314391B1 - Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement - Google Patents

Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement Download PDF

Info

Publication number
NO314391B1
NO314391B1 NO20006236A NO20006236A NO314391B1 NO 314391 B1 NO314391 B1 NO 314391B1 NO 20006236 A NO20006236 A NO 20006236A NO 20006236 A NO20006236 A NO 20006236A NO 314391 B1 NO314391 B1 NO 314391B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
tower structure
rail
rail structure
tower
ship
Prior art date
Application number
NO20006236A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20006236D0 (no
NO20006236L (no
Inventor
Erling Husoey
Original Assignee
Erling Husoey
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Erling Husoey filed Critical Erling Husoey
Priority to NO20006236A priority Critical patent/NO314391B1/no
Publication of NO20006236D0 publication Critical patent/NO20006236D0/no
Publication of NO20006236L publication Critical patent/NO20006236L/no
Publication of NO314391B1 publication Critical patent/NO314391B1/no

Links

Landscapes

  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et davitarrangement for utsetting av en eller
flere redningsflåter. Flåtene er på konvensjonelt vis fortrinnsvis inneholdt i et deksel eller en beholder og et antall slike deksler eller beholdere er anbrakt løsbart på en del av davitarrangementet. Oppfinnelsen vedrører dessuten en fremgangsmåte for utsetting av redningsflåter med et slik davitarrangement. Davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse er særlig egnet for anvendelse med redningsflåter for evakuering av personer og ifølge oppfinnelsen er davitarrangementet spesielt egnet til å ta ombord personer i redningsflåter fra dekket der davitarrangementet er anbrakt, eller et lavere dekk langs skutesiden, også når skipet eller plattformen hvor davitarrangementet benyttes har slagside. I motsetning til tidligere kjente løsninger kan davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse særlig tilpasses ulike grader av slagside og bevegelse i skipet eller plattformen samtidig som adkomst til redningsflåtene bibeholdes.
Davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse kan i ulike utførelsesformer dessuten benyttes med redningsflåter som er anbrakt utenom davitarrangementet. Davitarrangementet kan dessuten benyttes i sin grunnleggende oppfinneriske form til utsetting og eventuelt opptak av andre flytende gjenstander som MOB båt, redningsbåt etc.
I en foretrukket utførelsesform av davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse er dessuten en del av davitarrangementet slik utformet at det er særlig egnet for oppbevaring av et antall redningsflåter i deksel eller beholder uten at disse er slik plassert under oppbevaring at de kommer i konflikt med en redningsflåte som er under utsetting.
Et davitarrangement for utsetting av redningsflåter er en konstruksjon som sjelden er i bruk, men når det er behov for å benytte denne kan dette skje under tildels dramatiske omstendigheter og de involverte personer er som oftest lite kjent med redningsflåten, davitarrangementet og nødprosedyren rundt denne samtidig som dette er personer i alle aldersgrupper med et stort spenn av fysisk kapasitet. Av disse grunner er det viktig at et davitarrangement for utsetting av redningsflåter er utformet slik at det på enklest mulig vis, og med størst mulig grad av anvendelighet tilbyr passasjerene på et skip eller en plattform sikker og enkel adkomst til en redningsflåte i en nødssituasjon før denne låres på sjøen, samtidig som davitarrangementet på sikkert vis skal kunne låre flåten til havoverflaten også under svært dårlig vær og i de tilfeller hvor skipet eller plattformen er helt skadet og derved har slagside såvel som under alminnelige forhold ved rolig sjø.
Det er derfor en hensikt med davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse at dette på enkelt og sikkert vis skal kunne oppbevare et antall redningsflåter som fortrinnsvis hver er inneholdt i et deksel eller en beholder. Videre er det en hensikt at flåtene skal kunne frigjøres fra dekselet eller beholderen og deretter kunne føres til en egnet posisjon ved skutesiden for ombordstigning og deretter senkes til overflaten. Dette skal dessuten være mulig selv ved stor slagside uten at det i nevneverdig grad påvirker muligheten for å gå ombord i redningsflåten. Det er dessuten en hensikt at davitarrangementet skal være slik utformet at de redningsflåter som oppbevares (i deksel eller beholder) ikke er til hinder for redningsflåter under utsetting. Dette ivaretas hovedsakelig ved utformingen av davitarrangementets tårnkonstruksjon.
Vider er det en hensikt at et davitarrangement ifølge foreliggende oppfinnelse skal kunne benyttes forholdsvis enkelt ifølge en fremgangsmåte ifølge foreliggende oppfinnelse. Fremgangsmåten sikrer at en redningsflåte løsgjøres fra sitt deksel eller sin beholder etter å ha blitt fastgjort til davitarrangementet og deretter plasseres på egnet sted i forhold til skuteside for ombordstigning før redningsflåten senkes til havoverflaten, før en ny redningsflåte settes ut.
I forbindelse med en davit, særlig av den type som gjennomgår en sekvensiell bevegelse fra oppbevaringsposisjon til utsettingsposisjon ved utsetting av f.eks. en redningsflåte er det ofte anbrakt et arrangement for å kunne trekke redningsflåten inn mot skutesiden idet personer som skal ombord i redningsflåten skal få adgang til denne. Et slikt arrangement kalles ofte tricing/bowsing arrangement og innbefatter gjerne en wire og et taljearrangement som benyttes for å holde flåten inn til skutesiden. Et slikt arrangement er særlig nødvendig dersom det skip som skal evakueres har slagside og ytterligere dersom slagsiden er i en slik retning at redningsflåten blir hengende ut fra skutesiden ved låring.
Det er ytterligere en hensikt med davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse at behovet for et tricing/bowsing arrangement skal kunne sterkt reduseres og i mange tilfeller elimineres ved at det er mulig å kontrollere redningsflåtens avstand fra skutesiden hovedsakelig med davitarrangementet. Dette ivaretas særlig ved davitarrangementets bevegelsesmønster i de skinnekonstruksjoner som er anbrakt for å føre davitarrangementets tårnkonstruksjon fra oppbevaringsposisjon til låringsposisjon.
En kjent løsning for å redusere behovet for tricing/bowsing liner som dessuten kompenserer delvis for slagside innbefatter en enkel skinnekonstruksjon som tillater forflytning av et davitarrangement mot og fra skipets side og ofte i tillegg til at skinnekonstruksjonen kan ha en ønsket vinkel i forhold til dekket. Det vil imidlertid ofte være nødvendig å dreie davitarrangementet for å oppnå ytterligere kompensasjon i forhold til slagside. Dette ivaretas i davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse av den andre skinnekonstruksjon ved den øvre ende av den første skinnekonstruksjon og tårnkonstruksjonens bevegelse i begge skinnekonstruksjonene sammen med vinkelforskjellen mellom de to skinnekonstruksjonene.
Av tidligere kjente davitarrangementer kan det generelt nevnes løsninger hvor en beholder med en redningsflåte anbrakt på dekk kan åpnes med eh kran eller davit arm slik at redningsflåten foldes ut. Deretter trekkes flåten inn mot skutesiden ved hjelp av tricing/bowsing liner og flåten bordes av de personer som skal evakueres. Flåten senkes så til havflaten og kroken fra davit armen løsgjøres ved en egen frigjøringsline.
Av tidligere kjente løsninger som er dokumentert skal det også vises til Norsk patent 72.277 som beskriver en livbåtdavit som ved sin tyngde beveger seg langs en skinnekonstruksjon mellom en inaktiv og én aktiv posisjon.
Videre er det i DE 840.962 beskrevet en livbåtdavit hovedsakelig i likhet med den som er vist og beskrevet i NO 72.277.
I US 2,319,854 er det angitt en L-formet livbåtdavit som beveger seg langs en skinnekonstruksjon med to skinner.
Den kjente løsning er imidlertid uegnet i forhold til utsetting av flere flåter ettersom det er vanskelig å plassere disse slik at de ikke kommer i konflikt med hverandre når de skal settes ut. Videre er det helt nødvendig å benytte tricing/bowsing liner og særlig nå skipet har slagside. Ved et davitarrangement av type som er ovenfor angitt med en anordning for å trekke redningsflåten inn mot skutesiden (tricing/bowsing arrangement) innføres det dessuten et ytterligere teknisk element som ved anvendelse kan være et svakt punkt og som regelmessig må etterses for å sikre at dette til enhver tid er funksjonsdyktig og operativt. Dersom arrangementet i tillegg skulle svikte vil det være svært vanskelig å komme ombord i redningsflåten.
Davitarrangementet i den foreliggende oppfinnelse er frembrakt for å imøtegå de ulemper og svakheter som er representert ved tidligere kjente tekniske løsninger, som ovenfor angitt, samt imøtegå de ovenfor angitte hensikter. Særlig gjelder dette tidligere løsningers problemer ved slagside, og tidligere løsningers svakheter i forbindelse med "tricing/bowsing arrangement" som benyttes for å trekke en redningsflåte inn mot skutesiden. Videre er det en hensikt med davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse at et flertall redningsflåter som er anbrakt i dette davitarrangementet skal kunne bringes til et ønsket punkt ved skutesiden f.eks. rett ved dekk hvor det er mulig for passasjerer å entre redningsflåten f.eks. fra en plattform på en mest mulig skjermet og sikker måte uten at det er nødvendig å benytte et separat arrangement for å holde redningsflåten i denne posisjon. Videre er det en hensikt med davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse å redusere antallet bevegelige deler som i en nødsituasjon kan representere et svakt punkt og som kan hindre redningsflåten fra å bli fullstendig sjøsatt. Dette vil i tillegg kunne bidra til enklere vedlikehold da det er færre bevegelige deler som må ettersees.
Det er derved frembragt et davitarrangement for utsetting av en eller flere redningsflåter, hvilke redningsflåter hver er inneholdt i et deksel eller en beholder og hvilke redningsflåter hver er forsynt med en utløserline for frigjøring av redningsflåten fra dekselet eller beholderen, hvilket davitarrangement er anbrakt på et skipsdekk og innbefatter minst en skrått forløpende første skinnekonstruksjon som danner en vinkel med dekket, skrånende ned mot en av skipets ytterkanter, og på hvilken første skinnekonstruksjon det er bevegelig anbrakt, i skinnekonstruksjonens lengderetning, en tårnkonstruksjon med en nedre og en øvre ende hvilken nedre ende har en fremre og en bakre ende, hvilken tårnkonstruksjon rager opp fra skinnekonstruksjonen og danner en forholdsvis stor vinkel i forhold til skinnekonstruksjonen og hvilken tårnkonstruksjon ved den fremre ende av den nedre ende er forsynt med rulleprganer, hvor skinnekonstruksjonen ved sin øvre ende videre er forsynt med minst en andre skinnekonstruksjon som danner en mindre vinkel i forhold til skipets dekksplan enn den første skinnekonstruksjonen, i lengderetningen av hvilken andre skinnekonstruksjon det er bevegelig anbrakt ytterligere rulleorganer ved den bakre ende av den nedre ende av tårnkonstruksjonen slik at rulleorganene ved henholdsvis den bakre og fremre ende av den nedre ende av tårnkonstruksjonen beveger seg langs henholdsvis den andre skinnekonstruksjonen og den første skinnekonstruksjonen, ved hjelp av minst en wire som forbinder tårnkonstruksjonen med en vinsj, slik at tårnkonstruksjonen kan beveges langs den første skinnekonstruksjonen ved tårnkonstruksjonens egen vekt og ved å slakke wiren fra vinsjen. Davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse er særlig kjennetegnet ved at tårnkonstruksjonen er formet som en L og er anbrakt med en eller flere redningsflåter langs tårnkonstruksjonens oppad ragende del og er anbrakt med en eller flere redningsflåter langs tårnkonstruksjonens fremad ragende del.
Denne eller disse utførelsesformer er særlig gunstige i forbindelse med de øvrige kjente og kjennetegnende trekk ved davitarrangementet fordi det vil være mulig å oppbevare et flertall redningsflåter inneholdt i deksel eller beholder uten at disse kommer i konflikt med hverandre ved utsetting. Dessuten bidrar dette til å frigjøre verdifull dekksplass.
Således vil også davitarrangementet ifølge foreliggende oppfinnelse kunne tilpasse seg et bredt spekter av ulike skipsposisjoner i forhold til slagside. Ved nøytralt skip (ikke slagside) vil det være ønskelig å bevege davitarrangementet fra den første posisjon (oppbevaring) til en andre, aktiv posisjon for utsetting av redningsflåter. I et slikt tilfelle føres den første ende av tårnkonstruksjonen med rulleorganene ved den fremre og bakre side langs de to skinnekonstruksjonene hovedsakelig til enden av de to skinnekonstruksjonene. Ettersom den ene av skinnekonstruksjonene (ved den øvre ende av den andre skinnekonstruksjonen) er anbragt med en mindre vinkel i forhold til skipets dekk enn den andre skinnekonstruksjon så vil rulleorganet ved den bakre ende av tårnkonstruksjonens første ende bevege seg langs en annen retning og "bane" enn rulleorganet på den fremre ende av den første ende av tårnkonstruksjonen. Rulleorganet ved den fremre ende av den første ende beveger seg "brattere" mot skipets side og tårnkonstruksjonen vil således tippe fremover hvilket vil gi tårnkonstruksjonens oppad ragende del større utstrekning ut over skipets side. . Ved slagside mot den side hvor davitarrangementet er plassert vil normalt en redningsflåte henge bort fra skipssiden og det vil derfor være nødvendig å ikke føre tårnkonstruksjonen ned langs skinnekonstruksjonene eller kun en begrenset avstand langs skinnekonstruksjonenes lengdeutstrekning.
Ved slagside motsatt av den side hvor davitarrangementet er plassert vil normalt en redningsflåte henge inn mot skipssiden og det vil derfor være ønskelig å føre tårnkonstruksjonen til en posisjon hvor den oppad ragende del av tårnkonstruksjonen har en forholdsvis stor utstrekning ut over skipssiden. Dette reguleres med lengden av skinnekonstruksjonene og særlig med lengden av den øvre skinnekonstruksjonen (for føring av den bakre ende av den første ende av tårnkonstruksjonen) som i tillegg avgjør hvilken vinkel tårnkonstruksjonens oppad ragende del inntar i forhold til skipets dekk. Denne oppad ragende del inntar selvsagt en maksimal utstrekning fra skipets side når den er parallell med skipets dekk.
I ytterligere utførelsesformer kan en av eller begge skinnekonstruksjonene være bueformet for å tilpasse tårkonstruksjonens bevegelse til skipets form eller spesielt avvikende krengningsposisjoner.
En ytterligere foretrukket utførelsesform av davitarrangement ifølge foreliggende oppfinnelse fremkommer ved at tårnkonstruksjonen ved sin øvre ende er utformet med et utad ragende konstruktivt element anbragt hovedsakelig på tvers av skinnekonstruksjonene. Dette leder wiren som forbinder tårnkonstruksjonen og vinsjen til en posisjon til side for de opplagrede redningsflåter, slik at det ytterligere unngås konflikt mellom disse opplagrede redningsflåter og den flåte som skal bordes eller sjøsettes. 1 forbindelse med det hovedsakelig tverrgående konstruktive element kan det være fordelaktig at wiren som forbinder tårnkonstruksjonen og vinsjen ved det hovedsakelig tverrgående utad ragende konstruktive elementet ledes over minst en ledeskive. For å kunne sette ut en eller flere redningsflåter med et davitarrangement ifølge foreliggende oppfinnelse som ovenfor angitt er det videre frembragt en fremgangsmåte for utsetting av en redningsflåte inneholdt i en deksel eller en beholder, hvilke redningsflåte i det minste er forsynt med en utløserline og en løftesjakkel for frigjøring av redningsflåten fra dekselet eller beholderen, hvilket davitarrangement er anbrakt på et skipsdekk og innbefatter minst en skrått forløpende første skinnekonstruksjon som danner en vinkel med dekket, skrånende ned mot en av skipets ytterkanter, og på hvilken første skinnekonstruksjon det er bevegelig anbrakt, i skinnekonstruksjonens lengderetning, en tårnkonstruksjon med en nedre og en øvre ende hvilken nedre ende har en fremre og en bakre ende, hvilken tårnkonstruksjon rager opp fra skinnekonstruksjonen og danner en forholdsvis stor vinkel i forhold til skinnekonstruksjonen og hvilken tårnkonstruksjon ved den fremre ende av den nedre ende er forsynt med rulleorganer, hvor den første skinnekonstruksjonen ved sin øvre ende videre er forsynt med minst en andre skinnekonstruksjon som danner en mindre vinkel i forhold til skipets dekksplan enn den første skinnekonstruksjonen, i lengderetningen av hvilken andre skinnekonstruksjon det er bevegelig anbrakt ytterligere rulleorganer ved den bakre ende av den nedre ende av tårnkonstruksjonen slik at rulleorganene ved henholdsvis den bakre og fremre ende av den nedre ende av tårnkonstruksjonen beveger seg langs henholdsvis den andre skinnekonstruksjonen og den første skinnekonstruksjonen, hvor tårnkonstruksjonen er formet som en L og er anbrakt med en eller flere redningsflåter langs tårnkonstruksjonens oppad ragende del og er anbrakt med en eller flere redningsflåter langs tårnkonstruksjonens fremad ragende del, at tårnkonstruksjonen beveges langs skinnekonstruksjonene ved hjelp av minst en wire som forbinder tårnkonstruksjonen med en vinsj, slik at tårnkonstruksjonen kan beveges langs skinnekonstruksjonen ved tårnkonstruksjonens egen vekt og ved å slakke wiren fra vinsjen, og - kroken i enden av wiren festes til løftesjakkelen i redningsflåten; - utløsérlinen på redningsflåten festes til skipet; - redningsflåten frigjøres fra tårnkonstruksjonen; - redningsflåten utløses ved et rykk i redningsflåtens utløserline; - redningsflåten bordes; - redningsflåten senkes til havflaten; - redningsflåtens krok og utløserline løsgjøres fra davitarrangementet og skipet.
Fremgangsmåten er således knyttet opp til den spesielle utførelse av davitarrangement som er angitt ovenfor og det særpregede ved fremgangsmåten er således kombinasjonen av konstruktive trekk og sekvensen av handlinger ettersom handlingene er særlig tilpasset de konstruktive trekk. Fremgangsmåten er her også angitt i en foretrukket utførelsesform ettersom handlingene vil være mulig å gjennomføre uansett slagside. I ulike utførelsesformer kan det anbringes sikringsliner og/eller styreliner (tricing/bowsing) for å holde en redningsflåte i konstant posisjon f.eks ved høy sjøgang. Ved fremgangsmåten sikres det at flåter sjøsettes uten å komme i konflikt med andre flåter som oppbevares anbragt på tårnkonstruksjonen. Videre er utsettingen av enhver flåte tilpasset skipets slagside slik at flåten anbringes så nær skipssiden som mulig for å sikre lett adkomst til flåten ved bording.
En utførelsesform av et davitarrangement ifølge foreliggende oppfinnelse er videre beskrevet i nærmere detalj med henvisning til de vedlagte figurer hvor : fig. 1 viser et davitarrangement i inaktiv posisjon hvor redningsflåtene oppbevares; fig. 2 viser et davitarrangement som i figur 1 i aktiv posisjon ved nøytralt skip (ingen slagside);
fig. 3 viser et davitarrangement som i de foregående figurer ved slagside mot samme side som davitarrangementet er anbragt;
fig. 4 viser et davitarrangement som i de foregående figurer ved slagside fra den side hvor davitarrangementet er anbragt;
fig. 5 viser davitarrangementet som i de foregående figurer med et tverrgående konstruktivt element ved den øvre ende av tårnkonstruksjonen.
Det er i figur 1 vist en utførelsesform av et davitarrangement ifølge foreliggende oppfinnelse i en inaktiv posisjon hvor fire redningsflåter er oppbevart i deksler eller beholdere 9. Davitarrangementet består i hovedsak av et fundament på et skipsdekk D med en skrått forløpende skinnekonstruksjon 2 som danner en vinkel med dekket D, skrånende ned mot en av skipets ytterkanter S. På skinnekonstruksjonen 2 er det bevegelig anbrakt, i skinnekonstruksjonens lengderetning, en tårnkonstruksjon 1 med en første 1' og en andre 1" ende hvilken første ende 1' har en fremre og en bakre ende. Tårnkonstruksjonen 1 rager opp fra skinnekonstruksjonen 2 og danner en forholdsvis stor vinkel i forhold til skinnekonstruksjonen 2 og tårnkonstruksjonen 1 er ved den fremre ende av den første ende 1' forsynt med rulleorganer lb for å bevege tårnkonstruksjonen 1 langs skinnekonstruksjonene 2 ved hjelp av minst en wire 7 som forbinder tårnkonstruksjonen 1 med en vinsj 6. Videre er skinnekonstruksjonen 2 ved sin øvre ende videre forsynt med en ytterligere skinnekonstruksjon 2' som danner en mindre vinkel i forhold til skipets dekksplan D enn skinnekonstruksjonen 2.1 lengderetningen av skinnekonstruksjonen 2' er det bevegelig anbrakt ytterligere rulleorganer la ved den bakre ende av den første ende 1' av tårnkonstruksjonen 1 slik at rulleorganene la, lb ved henholdsvis den bakre og fremre ende av den første ende 1' av tårnkonstruksjonen 1 beveger seg langs henholdsvis skinnekonstruksjonen 2' og skinnekonstruksjonen 2.
Som vist i figur 1 løper wiren 7 fra vinsjen 6 over en ledeskive 4 og deretter over en ytterligere ledeskive 3 ved den øvre ende 1" av tårnkonstruksjonen 1. Som angitt i en foretrukket utførelsesform og som tydeligere vist i figur 5 er ledeskiven 3 ved den øvre ende 1" hovedsakelig tverrstilt i forhold til lengderetningen av skinnekonstruksjonene 2, 2'. Som vist videre i figur 5 løper wiren 7 videre over en ledeskive 5 mot ledeskiven 3.
Videre er det i figur 2 vist en aktiv posisjon ved nøytralt skip (ingen slagside) hvor tårnkonstruksjonen 1 er ført frem (hovedsakelig av sin egen tyngde og gravitasjon) slik at rulleorganene la har beveget seg langs skinnekonstruksjonen 2' og rulleorganene lb har beveget seg langs skinnekonstruksjonen 2. Tårnkonstruksjonen 1 har derved inntatt en posisjon med en endret vinkel (mindre) i forhold skipets dekk D. Videre er en redningsflåte gjort klar for ombordstigning i overensstemmelse med fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse ved at kroken 8 er festet til en løftesjakkel på en redningsflåte 9' og denne flåten er deretter utløst (inflatert til sin fulle størrelse). Som vist har flåten inntatt en posisjon ved skipets side S som muliggjør enkel ombordstigning fra skipets dekk.
Det er videre i figur 2 vist en utløsningsmekanisme 10 for redningsflåten og sikringsliner 11. Figur 3 viser davitarrangementet som vist i figurene 1 og 2 i en situasjon med 20° slagside mot den side av skipet hvor davitarrangementet er anbrakt. For å kompensere for slagsiden er flåten utløst og senket til høyde med dekket D uten at tårnkonstruksjonen 1 er ført langs skinnekonstruksjonene 2, 2' fra den opprinnelige opplagringsposisjon som vist i figur 1. Figur 4 viser en motsatt situasjon av figur 3 hvor skipet har en slagside på 20° fra den side hvor davitarrangementet er anbrakt. For å kompensere for slagsiden er tårnkonstruksjonen ført til enden av skinnekonstruksjonene i likhet med situasjonen i figur 2.
I ulike andre posisjoner kan det være mulig å føre tårnkonstruksjonen til en posisjon mellom det som er vist i figur 2 <p>g det som er vist i figur 3. Dette tilpasses etter ønske for å oppnå en korrekt posisjon på flåten i forhold til dekket. Figur 5 illustrerer den foretrukne utførelsesform hvor det hovedsakelig tverrgående konstruktive element 12 forskyver senkepunktet for wiren 7 med flåten til side for oppbevaringen av flåtene i deksel eller beholder (9).
Ytterligere utførelsesformer eller nærliggende variasjoner av de utførelsesformer som her er vist og beskrevet må videre anses å ligge innenfor det oppfinneriske konsept slik det er angitt i de etterfølgende patentkrav.

Claims (6)

1. Davitarrangement for utsetting av en eller flere redningsflåter (9'), hvilke redningsflåter (9') hver er inneholdt i et deksel (9) eller en beholder (9) og hvilke redningsflåter (9') hver er forsynt med en utløserline for frigjøring av redningsflåten (9') fra dekselet eller beholderen (9), hvilket davitarrangement er anbrakt på et skipsdekk (D) og innbefatter minst en skrått forløpende første skinnekonstruksjon (2) som danner en vinkel med dekket (D), skrånende ned mot en av skipets ytterkanter (S), og på hvilken første skinnekonstruksjon (2) det er bevegelig anbrakt, i skinnekonstruksjonens lengderetning, en tårnkonstruksjon (1) med en hedre (T) og en øvre (1") ende hvilken nedre ende (l<1>) har en fremre og en bakre ende, hvilken tårnkonstruksjon (1) rager opp fra skinnekonstruksjonen (2) og danner en forholdsvis stor vinkel i forhold til skinnekonstruksjonen (2) og hvilken tårnkonstruksjon (1) ved den fremre ende av den nedre ende (l<1>) er forsynt med rulleorganer (lb), hvor skinnekonstruksjonen (2) ved sin øvre ende videre er forsynt med minst en andre skinnekonstruksjon (2<1>) som danner en mindre vinkel i forhold til skipets dekksplan (D) enn den første skinnekonstruksjonen (2), i lengderetningen av hvilken andre skinnekonstruksjon (2') det er bevegelig anbrakt ytterligere rulleorganer (la) ved den bakre ende av den nedre ende (l<f>) av tårnkonstruksjonen (1) slik at rulleorganene (la, lb) ved henholdsvis den bakre og fremre ende av den nedre ende (T) av tårnkonstruksjonen (1) beveger seg langs henholdsvis den andre skinnekonstruksjonen (2') og den første skinnekonstruksjonen (2), ved hjelp av minst en wire (7) som forbinder tårnkonstruksjonen (1) med en vinsj (6), slik at tårnkonstruksjonen (1) kan beveges langs den første skinnekonstruksjonen (2) ved tårnkonstruksjonens egen vekt og ved å slakke wiren (7) fra vinsjen (6), karakterisert ved at tårnkonstruksjonen (1) er formet som en L og er anbrakt med en eller flere redningsflåter (9, 9') langs tårnkonstruksjonens (1) oppad ragende del og er anbrakt med en eller flere redningsflåter (9, 9') langs tårnkonstruksjonens (1) fremad ragende del.
2. Davitarrangement ifølge krav 1, karakterisert ved at skinnekonstruksjonen (2) er bueformet over hele eller deler av sin lengdeutstrekning.
3. Davitarrangement ifølge krav 1, karakterisert ved at skinnekonstruksjonen (2') er bueformet over hele eller deler av sin lengdeutstrekning.
4. Davitarrangement ifølge et eller flere av kravene 1-3, karakterisert ved at tårnkonstruksjonen ved sin øvre ende er utformet med et utad ragende konstruktivt element (12) anbrakt hovedsakelig på tvers av skinnekonstruksjonene (2, 2').
5. Davitarrangement ifølge krav 4, karakterisert ved at wiren (7) som forbinder tårnkonstruksjonen (1) og vinsjen (6) ved det hovedsakelig tverrgående utad ragende konstruktive elementet (12) ledes over minst en ledeskive (5).
6. Fremgangsmåte for utsetting av en redningsflåte inneholdt i en deksel eller en beholder, hvilke redningsflåte i det minste er forsynt med en utløserline og en løftesjakkel for frigjøring av redningsflåten fra dekselet eller beholderen, hvilket davitarrangement er anbrakt på et skipsdekk (D) og innbefatter minst en skrått forløpende første skinnekonstruksjon (2) som danner en vinkel med dekket (D), skrånende ned mot en av skipets ytterkanter (S), og på hvilken første skinnekonstruksjon (2) det er bevegelig anbrakt, i skinnekonstruksjonens (2) lengderetning, en tårnkonstruksjon (1) med en nedre og en øvre ende (T, 1") hvilken nedre ende ( <V>) har en fremre og en bakre ende, hvilken tårnkonstruksjon (1) rager opp fra skinnekonstruksjonen (2) og danner en forholdsvis stor vinkel i forhold til skinnekonstruksjonen (2) og hvilken tårnkonstruksjon *(1) ved den fremre ende av den nedre ende (1') er forsynt med rulleorganer (lb), hvor den første skinnekonstruksjonen (2) ved sin øvre ende videre er forsynt med minst en. andre skinnekonstruksjon (2') som danner en mindre vinkel i forhold til skipets dekksplan (D) enn den første skinnekonstruksjonen (2), i lengderetningen av hvilken andre skinnekonstruksjon (2') det er bevegelig anbrakt ytterligere rulleorganer (la) ved den bakre ende av den nedre ende (l<1>) av tårnkonstruksjonen (1) slik at rulleorganene (la, lb) ved henholdsvis den bakre og fremre ende av den nedre ende (T) av tårnkonstruksjonen (1) beveger seg langs henholdsvis den andre skinnekonstruksjonen (2') og den første skinnekonstruksjonen (2), hvor tårnkonstruksjonen (1) er formet som en L og er anbrakt med en eller flere redningsflåter (9, 9') langs tårnkonstruksjonens (1) oppad ragende del og er anbrakt med en eller flere redningsflåter (9, 9') langs tårnkonstruksjonens (1) fremad ragende del, at tårnkonstruksjonen (1) beveges langs skinnekonstruksjonene (2) ved hjelp av minst en wire (7) som forbinder tårnkonstruksjonen (1) med en vinsj (6), slik at tårnkonstruksjonen (1) kan beveges langs skinnekonstruksjonen (2) ved tårnkonstruksjonens egen vekt og ved å slakke wiren (7) fra vinsjen (6), og - kroken i enden av wiren (8) festes til løftesjakkelen i redningsflåten (9'); - utløserlinen på redningsflåten (9') festes til skipet; - redningsflåten (9') frigjøres fra tårnkonstruksjonen (1); - redningsflåten (9<*>) utløses ved et rykk i redningsflåtens (9') utløserline; - redningsflåten (9') bordes; - redningsflåten (9<1>) senkes til havflaten; - redningsflåtens (9') krok (8) og utløserline løsgjøres fra davitarrangementet og skipet.
NO20006236A 2000-12-07 2000-12-07 Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement NO314391B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20006236A NO314391B1 (no) 2000-12-07 2000-12-07 Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20006236A NO314391B1 (no) 2000-12-07 2000-12-07 Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20006236D0 NO20006236D0 (no) 2000-12-07
NO20006236L NO20006236L (no) 2002-06-10
NO314391B1 true NO314391B1 (no) 2003-03-17

Family

ID=19911884

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20006236A NO314391B1 (no) 2000-12-07 2000-12-07 Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO314391B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO20006236D0 (no) 2000-12-07
NO20006236L (no) 2002-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO317830B1 (no) Apparat for utsetting og opptagning av bater
US5765500A (en) Life rafts on ships
US7069874B2 (en) Davit-launched life raft
NO170068B (no) Innretning for evakuering av personell fra en offshoreplattform
WO2016116771A1 (en) Multifunctional aft door
US5160286A (en) Personnel transfer system
KR20090058998A (ko) 구명 보트의 입수 가이드 장치
NO148772B (no) Redningssystem for marine konstruksjoner.
KR20160029294A (ko) 여러척의 구명보트 탑재 구조를 가진 선박
US4864957A (en) Apparatus and method for launch and recovery of watercraft onto and from the deck of a host vessel
US1116761A (en) Apparatus for launching ships&#39; boats.
NO314391B1 (no) Davitarrangement for redningsflåter samt fremgangsmåte for utsetting av redningsflåte med davitarrangement
SE412884B (sv) Livreddningsanordning for fartyg
Young Nautical dictionary
AU2001238213B2 (en) Lightweight rescue boat davit
US4586453A (en) Launching apparatus for boats
NO313089B1 (no) Davit-arrangement
NO179826B (no) Bergingslinesystem for montering på et fartöy
Young Nautical Dictionary: Defining the Technical Language Relative to the Building and Equipment of Sailing Vessels and Steamers, Seamanship, Navigation, Nautical Astronomy, Naval Gunnery, Maritime Law and Commerce, General and Particular Average and Marine Insurance, and Other Terms Relating to Maritime Affairs...
US207166A (en) Improvement in life-boats
JPS6135034B2 (no)
US695634A (en) Life-boat.
RU2299150C1 (ru) Судовое шлюпочное устройство
CA1256325A (en) Launching apparatus for boats
US1846953A (en) Lifeboat launching mechanism

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees