NO307995B1 - FremgangsmÕte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium - Google Patents

FremgangsmÕte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium Download PDF

Info

Publication number
NO307995B1
NO307995B1 NO910386A NO910386A NO307995B1 NO 307995 B1 NO307995 B1 NO 307995B1 NO 910386 A NO910386 A NO 910386A NO 910386 A NO910386 A NO 910386A NO 307995 B1 NO307995 B1 NO 307995B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
thallium
solution
resin
value
arsenic
Prior art date
Application number
NO910386A
Other languages
English (en)
Other versions
NO910386L (no
NO910386D0 (no
Inventor
Luc Albert
Herve Masson
Original Assignee
Metaleurop Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metaleurop Sa filed Critical Metaleurop Sa
Publication of NO910386D0 publication Critical patent/NO910386D0/no
Publication of NO910386L publication Critical patent/NO910386L/no
Publication of NO307995B1 publication Critical patent/NO307995B1/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B7/00Working up raw materials other than ores, e.g. scrap, to produce non-ferrous metals and compounds thereof; Methods of a general interest or applied to the winning of more than two metals
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G15/00Compounds of gallium, indium or thallium
    • C01G15/003Preparation involving a liquid-liquid extraction, an adsorption or an ion-exchange
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B61/00Obtaining metals not elsewhere provided for in this subclass

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Extraction Or Liquid Replacement (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Magnetic Resonance Imaging Apparatus (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
  • Treatment Of Water By Ion Exchange (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår fremgangsmåte til ekstraksjon av tallium som inneholdes i avløpsvann, spesielt avløpsvann fra industrien,
og gjenvinning av talliumekstraktet.
Nærmere bestemt er hensikten med oppfinnelsen fiksering av talliumioner som er til stede i løsninger som kan være meget fortynnet, på ionebytteharpikser.
Det er kjent at tallium er et sjeldent metall som finnes spesielt som en mindre forurensning i pyritter og blender. Det er viktig å fjerne dette metallelement på grunn av dets giftighet. Det er likeledes av interesse å gjenvinne det fordi dets salter blir benyttet på forskjellig måte, f.eks. innenfor medisinen som et "per os" hårfjerningsmiddel, til fremstilling av diamantimitasjoner, som katalysator, som Clérisi-løsning ved måling av spesifikk vekt av mineralblandinger.
På den annen side fører giftigheten av dette element til oppsetting av standarder innenfor arbeidssikkerhetsområdet (fra 1960, et innhold på mindre enn 0,20 mg/Nm<3>) og meget strenge avløpsstandarder.
De nåværende ekstraksjonsteknikker er både kostbare og lite tilfredsstillende forsåvidt som de fører til en oppsamling av hydroksidkaker ved et forholdsvis lite innehold av tallium. Den sjeldne forekomst av dette element fører ved avløp ikke til annet enn meget svake konsentrasjoner, hvorfra det er vanskelig å skaffe konsentrerte utfellinger samtidig med en fullstendig fjerning.
Dette er grunnen til at en av hensiktene med oppfinnelsen er å skaffe en fremgangsmåte som muliggjør ekstraksjon av tallium fra løsninger hvori de er oppløst med svak konsentrasion, for å redusere talliumkonsentrasionen av disse løsninger til akseptable verdier og i alle fall til verdier som i det minste er mindre enn den vanlige påvisningsterskel, det vil si mindre enn 0,1 mg/l.
En annen hensikt med oppfinnelsen er å skaffe en fremgangsmåte som er selektiv med hensyn til andre metaller eller metalloider som tallium er forbundet med, såsom de elementer som er inneholdt i blender og pyritter.
En annen hensikt er å skaffe en fremgangsmåte av den ovennevnte type som benytter ionebytteharpikser som er lette å regenerere.
En annen hensikt med oppfinnelsen er å skaffe en fremgangsmåte som muliggjør oppnåelse av tallium enten i metallform, eller i form av salgbart salt med stor renhet, eller i form av et konsentrat som lett kan lagres.
Disse hensikter, såvel som andre som vil fremgå av det følgende, oppnås med en fremgangsmåte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium fra en løsning som inneholder dette i form av salter av sterke, uorganiske syrer, som er kjennetegnet ved at den omfatter et trinn hvor løsningen bringes i berøring med en ionebytteharpiks som har en tiolgruppe, idet redokspotensialet opprettholdes på et reduksjonsnivå og pH-verdien holdes på en verdi større enn 1.
Med tiolgruppe skal det forstås enhver gruppe som oppviser atomrekken -C-S-H og fortrinnsvis gruppene tioalkohol eller tiofenol. Blant disse aktive grupper gir de harpikser som omfatter både en tiolgruppe og en nabosulfongruppe i likhet med f.eks. den som markedsføres av firmaet DUOLITE under navnetIMAC GT 73, de beste resultater. Dette er grunnen til at det fortrinnsvis benyttes dette harpiks som har de følgende særegenheter: et tverrbundet polystyrennett med svakt sure, aktive
stillinger eller steder av den ovennevnte type,
en samlet kapasitet på 1 400 milliekvivalenter pr. liter, en tetthet på 0,8 i H+<->form.
De to siste særegenheter er uten særlig betydning for fremgangsmåten.
Denne harpikstype har hovedsakelig blitt frembrakt for å fjerne sink, sølv, kobber, bly, kadmium, og i mindre grad, nikkel, kobolt og jern (i form av Fe II).
Uten at det kunne ses på forhånd, har de undersøkelser som har ført til fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, vist at det i forskjellige miljøer av syrer og salter av uorganiske syrer er mulig å fiksere tallium selektivt like overfor metaller såsom sink, kadmium, nikkel, kobolt, bly, vismut, jern, alkali-metaller, jordalkalimetaller og et metalloid såsom antimon eller arsen. Selektiviteten overfor disse forskjellige metaller eller matalloider er åpenbart forskjellig. Selektiviteten overfor kobber og arsen er mindre god, men den er likevel tilstrekkelig til å sikre en god adskillelse ifølge de nedennevnte varianter.
Det er fordelaktig at redokspotensialet av løsningen holdes på et reduksjonsnivå, på den ene side for å spare tiolgruppene som er reduksjonsmidler, på den annen side for at talliumet enten allerede kan ha den svakeste oksidasjonsvalens eller at det kan oppnå denne ved sin berøring med harpikset.
Et tilfredsstillende reduksjonsmiddel er svovelsyrling og dennes salter. Dette er spesielt tydelig for tallium på grunn av stabiliteten av sulfittkompleksene av talliumionet.
I redokspotensial/pH-diagrammet holdes redokspotensialet fortrinnsvis under en linje som varierer fra 0,6 V ved pH -1 til +0,2 V ved pH 6 og deretter -0,1 V ved pH 13 og over en verdi som er større enn -0,4 V.
De studier som har ført til oppfinnelsen har vist at den svakest oksiderte form av tallium festet seg på harpiksen når pH-verdien var større enn 1.
For å utføre fremgangsmåten til ekstraksjon av tallium ifølge oppfinnelsen, er det derfor ønskelig at start-pH-verdien av den løsning som skal behandles, er innstilt på en verdi som er større enn 1.
For selektivt å gjenvinne talliuminnholdet i en løsning som omfatter andre sorter, som har tilbøyelighet til å feste seg på harpiksen, kan det være utformet to varianter av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
Ifølge en første variant justeres pH-verdien til en verdi hvorved tilnærmet alt talliumet blir festet på harpiksen mens bare en liten mengde, og i virkeligheten bare en upåviselig mengde, av de andre tilstedeværende elementer blir fiksert. Eksempelvis blir arsen spesielt godt festet til pH-syrer og fikseringen er utmerket selv ved negative pH-verdier. Dersom det utgås fra en løsning som inneholder både tallium og arsen, og det ønskes å fiksere tallium selektivt, opprettholdes pH-verdien på en verdi som er større enn 4, fortrinnsvis på en verdi mellom 6 og 13.
Eluering av tallium blir deretter utført ved hjelp av en sur løsning med en pH-verdi som er lavere enn 1, fortrinnsvis lavere eller lik 0.
Ifølge en annen variant tilpasses pH-verdien til en verdi hvorved tilnærmet alt talliumet blir fiksert på harpiksen, men også en ikke ubetydelig mengde av et eller flere andre elementer. Deretter foretas elueringer på den ene side under betingelser som er spesielle for tallium for å gjenvinne talliumet, og på den annen side under betingelser som er spesielle for de andre elementer dersom det ønskes å gjenvinne disse eller fullstendig regenerere harpiksen.
Når arsenet er blitt fiksert, utføres elueringen ved hjelp av en basisk løsning med en pH-verdi som er større enn 8, fortrinnsvis større enn 9 og fortrinnsvis mellom 9,5 og 15. Det kan også benyttes ammoniakk med konsentrasioner på mellom 1 N og 10 N og soda mellom 0,5 N og 3 N.
Disse egenskaper av harpikser med tiolgruppe, som har vært upåaktet og nylig oppdaget under de studier som har ført til oppfinnelsen, muliggjør forskjellige utførelsesformer for oppfinnelsen avhengig av hvorvidt det ønskes en fullstendig adskillelse av tallium og de andre elementer som er til stede i løsningen, og avhengig av det valgte sted og tidspunkt for adskillelsen.
Ifølge en variant av oppfinnelsen, kan det utføres en fremgangsmåte som erkarakterisert vedat den omfatter de følgende trinn å: a) fiksere tallium og arsen på en pH-verdi på mellom 1 og 3, idet arsenet og talliumet er tilstede i en løsning av
sink- og/eller kadmiumsulfat,
b) eluere tallium ved hjelp av svovelsyre med en normal-styrke på mellom 0,5 og 5, c) eluere arsenet ved hjelp av en alkalisk løsning som er valgt i gruppen av alkalimetallhydroksider og ammoniumhydroksider og alkalimetallkarbonater og ammoniumkarbonater med en pH-verdi som er større enn 8.
Ifølge en annen variant av oppfinnelsen kan det utføres en fremgangsmåte til ekstraksjon av arsen, tallium og eventuelt kadmium fra en mineralløsning som inneholder disse,karakterisert vedat den omfatter de følgende trinn å: a) bringe løsningen i berøring med harpiksen med en tiolgruppe med en pH-verdi som er mindre enn 1, b) foreta delvis nøytralisering for å bringe løsningen på en pH-verdi på mellom 2 og 5 og i berøring med en annen seng
av harpiks av den samme type som den foregående,
c) eventuelt foreta en sementering av kadmium til sink-pulver, d) regenerere den harpiks som er ladet med arsen i trinn a) ved hjelp av en alkalisk løsning som er valgt i gruppen av alkalimetallhydroksider og ammoniumhydroksider og alkalimetallkarbonater og ammoniumkarbonater, e) regenerere den harpiks som er ladet med tallium i trinn b) ved hjelp av eluering av svovelsyre med en normal-styrke på mellom 0,5 og 5.
Da tiolgruppen lett oksideres, er det fordelaktig å regenerere de grupper som har blitt oksidert med natriumsulfid.
De følgende eksempler har til hensikt å sette spesialistene selv i stand til lett å bestemme de operasjonsbetingelser som passende kan benyttes i hvert enkelt tilfelle.
Eksempel 1
Kombinert fikserin<g>av arsen og tallium i nærvær av sink og kadmium.
En løsning med den følgende sammensetning:
blir brakt i berøring med en harpiks IMAC GT 73 under følgende forhold: - 100 ml av den ovennevnte løsning til 20 ml harpiks, omgivelsestemperatur ,
- start pH: 2,07
- slutt pH: 1,98.
En analyse av den fremstilte løsning gir de følgende resultater under de følgende forhold:
Tl : 0,057 g/l, det vil si 1,41 g/l av harpiks
Cd : 5 g/l, det vil si 6,5 g/ av harpiks
As : ikke påvist, det vil si ca.4g/l av harpiks.
Denne løsning blir igjen brakt i berøring med harpiks:
-100 ml av den ovennevnte løsning for 20 ml av harpiks, omgivelsestemperatur,
- start pH: 1,98
- slutt pH: 1,87.
Etter den annen berøring gir analysen av løsningen de følgende resultater:
Tl : 0,006 g/l, det vil si 0,26 g/l av harpiks
Cd : 3,4 g/l, det vil si 8 g/l av harpiks.
Den tilsynelatende fordelingskoeffisient varierer meget mellom de to berøringer ettersom den for talliumet er på 25 under den første berøring og på 43 for den annen, mens den for kadmium er på 1,3 for den første og på 2,3 på den annen.
Selektivitetskoeffisienten mellom kadmium og tallium varierer derimot ikke, ettersom den er på 19 i det første tilfelle og på 18,4 i det annet.
Sink blir ikke fiksert.
Hvert forsøk har blitt utført med ny harpiks.
Eksempel 2
Utskillelse av tallium
Fiksering av tallium
En løsning med den følgende sammensetning:
blir brakt i berøring med en harpiks IMAC GT 73 under for-holdene:
- filtreringshastighet: 6 BV/time
- totalt filtert volum: 50 BV
- start-pH: 8
Etter filtreringen (perkoleringen) inneholder løsningen mindre enn 1 mg/l av tallium og harpiksen har fiksert 13 g/l av tallium.
Eluering av harpiksen
Elueringen utføres med en vandig blanding av svovelsyre som inneholder 20 g/l H2S04.
Etter elueringen inneholder løsningen 5,5 g/l av Tl, til-svarende en elueringsvirkningsgrad på 91%.
Sementering av tallium på sinkplate
Virkningsgraden er større enn 99% etter 1 time med pH 3.
Eksempel 3
Fikserin<g>av tallium på harpikser. Sammenlignende forsøk.
Forsøkene ble utført for de 2 følgende harpikser:
- harpiks solgt under betegnelsen IMAC TMR (tiolgruppe -S-H) markedsført av firmaet Doulite. - harpiks solgt under betegnelsen LEWATIT TP 214, markedsført av firmaet Bayer tiourea:
Den behandlede løsning er en løsnin<g>som er sammensatt av:
Tl : 0,64 g/l S04= 25,9 g/l
Cd : 1 mg/l Cl = 6,6 g/l
As : l mg/l pH = 9,6
idet elektronøytraliteten er sikret ved hjelp av natriumionet.
Etter en berøring med varighet på 1 time og ved omgivelsestemperatur, mellom 10 ml harpiks og 5 1 vandig fase, observerer vi:
IMAC GT 73 (ladning av harpiks: 151 g/l
(Tl i vandig fase: 0,338 g/l
TP 214 (ladning av harpiks: 10 g/l
(Tl i vandig fase: 620 mg/l
Eksempel 4
En løsning med den følgende sammensetning:
Zn : 140 g/l (i form av ZnS04)
Cd : 5 g/l (i form av CdS04)
Tl : 0,26 g/l(i form av T12S04)
ble filtrert gjennom en kolonne med harpiks IMAC GT 73med en hastighet på 5 BV/h og ved omgivelsestemperatur.
To forsøk ble utført ved ulike pH-verdier. Etter metning av harpikskolonnen, målte vi ladningen av kadmium, tallium og sink av harpiksen.
Selektiviteten er definert som forholdet mellom to faktorer a/6, idet det er kjent at:
Ladningen av sink i harpiksen er tilnærmet null etter at impregneringssubstansen har blitt fjernet.

Claims (9)

1. Fremgangsmåte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium fra en løsning som inneholder dette i form av salter av sterke, uorganiske syrer, karakterisert vedat den omfatter et trinn hvor løsningen bringes i berøring med en ionebytteharpiks som har en tiolgruppe, idet redokspotensialet opprettholdes på et reduksjonsnivå og pH-verdien holdes på en verdi som er større enn 1.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedat den ionebytteharpiks som har tiolgruppen likeledes har nabosulfongrupper.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2,karakterisert vedat løsningen dessuten inneholder salter som er valgt i den gruppe som utgjøres av saltene av sink, kadmium, nikkel, kobolt, bly, vismut og arsen.
4. Fremgangsmåte ifølge et av de foregående krav,karakterisert vedat redokspotensialet holdes under en linje som varierer fra 0,6 V ved pH -1 til +0,2 V ved pH 6, og deretter -0,1 V ved pH 13 i redokspotensial/pH - diagrammet.
5. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 3 og 4,karakterisert vedatpH verdien fastholdes på en verdi på mellom 4 og 13 for selektiv fiksering av tallium i forhold til arsen.
6. Fremgangsmåte ifølge et av de foregående krav,karakterisert vedat harpiksen regenereres ved eluering av talliumet ved hjelp av en sur løsning med en pH-verdi på mindre enn 1.
7. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 3 og 4,karakterisert vedat harpiksen regenereres ved eluering av arsenet ved hjelp av en basisk løsning med en pH-verdi som er større enn 8.
8. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 3, 4, 6 og 7,karakterisert vedat den omfatter de trinn å: a) fiksere tallium og arsen ved en pH-verdi på mellom 1 og 3, idet arsenet og talliumet er tilstede i en løsning av sink- og/eller kadmiumsulfat, b) eluere tallium ved hjelp av svovelsyre med en normal-styrke på mellom 0,5 og 5, c) eluere arsenet ved hjelp av en alkalisk løsning som er valgt i gruppen av alkalimetallhydroksider og ammoniumhydroksider og alkalimetallkarbonater og ammoniumkarbonater med en pH-verdi som er større enn 8.
9. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 3, 4, 6 og 7,karakterisert vedat arsen og tallium skilles ved den følgende rekkefølge av de trinn å: a) bringe løsningen i berøring med harpiksen med en tiolgruppe med en pH-verdi som er mindre enn 1, b) foreta delvis nøytralisering for å bringe løsningen på en pH-verdi på mellom 2 og 5 og i berøring med en annen seng av harpiks av den samme type som den foregående, c) eventuelt foreta en sementering av kadmium til sink-pulver, d) regenerere den harpiks som er ladet med arsen i trinn a) ved hjelp av en alkalisk løsning som er valgt i gruppen av alkalimetallhydroksider og ammoniumhydroksider og alkalimetallkarbonater og ammoniumkarbonater, e) regenerere den harpiks som er ladet med tallium i trinn b) ved hjelp av eluering med svovelsyre med en normal-styrke på mellom 0,5 og 5.
NO910386A 1990-02-05 1991-02-01 FremgangsmÕte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium NO307995B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9001301A FR2657863B1 (fr) 1990-02-05 1990-02-05 Procede d'extraction de thallium.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO910386D0 NO910386D0 (no) 1991-02-01
NO910386L NO910386L (no) 1991-08-06
NO307995B1 true NO307995B1 (no) 2000-07-03

Family

ID=9393390

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO910386A NO307995B1 (no) 1990-02-05 1991-02-01 FremgangsmÕte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5296204A (no)
EP (1) EP0442778B1 (no)
JP (1) JPH06212310A (no)
KR (1) KR100190894B1 (no)
AT (1) ATE105833T1 (no)
AU (1) AU634853B2 (no)
CA (1) CA2035591C (no)
DE (1) DE69101983T2 (no)
DK (1) DK0442778T3 (no)
ES (1) ES2053290T3 (no)
FI (1) FI100996B (no)
FR (1) FR2657863B1 (no)
NO (1) NO307995B1 (no)
ZA (1) ZA91800B (no)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ATE405933T1 (de) * 2005-10-24 2008-09-15 Atomic Energy Council Verfahren zur wiederverwertung eines thallium-203-isotops in einer restlösung aus thallium-201- radioisotop
US20070098607A1 (en) * 2005-10-28 2007-05-03 Atomic Energy Council - Institute Of Nuclear Energy Research Method for recycling thallium - 203 isotope in remnant solution of thallium - 201 radioisotope
CZ300444B6 (cs) * 2006-02-01 2009-05-20 Ústav jaderného výzkumu Rež a. s. Zpusob separace thalia z roztoku hlinitých solí
KR100945017B1 (ko) * 2008-04-16 2010-03-31 메탈화학(주) 황산코발트 용액으로부터 탈륨의 제거방법
DE102009018959B4 (de) 2009-04-25 2016-09-29 Ferro Duo Gmbh Verfahren zur Verringerung der Thalliumkonzentration in Mineralsalzlösungen
WO2012143394A1 (en) 2011-04-20 2012-10-26 Solvay Sa Method for recovery of thallium from an aqueous solution
CN104773863A (zh) * 2015-02-13 2015-07-15 湖南永清环保研究院有限责任公司 一种含铊废水深度净化处理工艺
CN105349804B (zh) * 2015-11-26 2017-04-12 贵州理工学院 植物中Tl形态的提取和分离方法
JP2020090419A (ja) * 2018-12-06 2020-06-11 花王株式会社 タリウム含有量が低減された亜鉛塩水溶液の製造方法、酸化亜鉛の製造方法、及び酸化亜鉛
CN109809487B (zh) * 2019-01-31 2021-06-08 广州大学 一种从冶炼酸性废水中回收铊和铬的方法
CN113981229A (zh) * 2021-10-28 2022-01-28 湖南水口山有色金属集团有限公司 一种铅冶炼底吹炉烟灰浸出液除铊的方法
CN116002905A (zh) * 2022-12-28 2023-04-25 长沙华时捷环保科技发展股份有限公司 一种深度去除废水中铊的方法
CN115652114B (zh) * 2022-12-28 2023-04-07 长沙华时捷环保科技发展股份有限公司 一种含铊溶液中铊的资源化回收工艺

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2897050A (en) * 1954-04-28 1959-07-28 Air Reduction Separation of rare earth values by means of a cation exchange resin
US3755161A (en) * 1970-02-05 1973-08-28 Osaka Soda Co Ltd Treatment process for removal of metals and treating agent therefor
US3847841A (en) * 1972-03-11 1974-11-12 Tokuyama Soda Kk Thiosemicarbazido heavy metal adsorbing resins
JPS5482307A (en) * 1977-12-14 1979-06-30 Dowa Mining Co Arsenic removing method
FR2463639A1 (fr) * 1979-08-24 1981-02-27 Penarroya Miniere Metall Procede de traitement des solutions de chlorure de plomb
CA1220035A (en) * 1984-02-02 1987-04-07 Cominco Ltd. Recovery of germanium from aqueous solutions
DD222788B5 (de) * 1984-03-27 1994-04-14 Bitterfeld Wolfen Chemie Verfahren zur Abtrennung von Arsen aus w{ssrigen L¦sungen
JPH01188422A (ja) * 1988-01-19 1989-07-27 Agency Of Ind Science & Technol 希有金属の回収方法及びその装置

Also Published As

Publication number Publication date
EP0442778A1 (fr) 1991-08-21
DE69101983D1 (de) 1994-06-23
FR2657863B1 (fr) 1992-08-28
FI910532A (fi) 1991-08-06
FI910532A0 (fi) 1991-02-04
KR910015709A (ko) 1991-09-30
AU634853B2 (en) 1993-03-04
FR2657863A1 (fr) 1991-08-09
EP0442778B1 (fr) 1994-05-18
CA2035591A1 (fr) 1991-08-06
DK0442778T3 (da) 1994-06-20
NO910386L (no) 1991-08-06
JPH06212310A (ja) 1994-08-02
FI100996B (fi) 1998-03-31
CA2035591C (fr) 2001-10-23
DE69101983T2 (de) 1994-09-01
ATE105833T1 (de) 1994-06-15
NO910386D0 (no) 1991-02-01
AU7020991A (en) 1991-08-08
ZA91800B (en) 1991-11-27
US5296204A (en) 1994-03-22
ES2053290T3 (es) 1994-07-16
KR100190894B1 (ko) 1999-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4026797A (en) Precipitation of selenium from copper electrowinning solutions
Cavallaro et al. Zinc and copper sorption and fixation by an acid soil clay: effect of selective dissolutions
NO307995B1 (no) FremgangsmÕte til ekstraksjon og gjenvinning av tallium
US3985857A (en) Process for recovering zinc from ferrites
RU1813111C (ru) Способ извлечени галли из промышленного раствора алюмината натри процесса Байера
CA2104736A1 (en) Process for high extraction of zinc from zinc ferrites
CA1241543A (en) Processes for extracting radium from uranium mill tailings
US4151258A (en) Dissolution of cobaltic hydroxide with organic reductant
US4454097A (en) Process of extracting both uranium and radium from uranium-containing ores
FI58793B (fi) Hydrometallurgiskt foerfarande foer aotervinning av zink koppar och kadmium ur deras ferriter
US3682589A (en) Sorbate extraction of metallic values from aqueous leach solutions
NO872216L (no) Fremgangsmaate ved utvinning av indium, germanium og/eller gallium.
US4405566A (en) Removal of uranium from sulphate solutions containing molybdenum
Ahmad et al. Fast mecury removal from industrial effluent
US4278643A (en) Resin sorption process for extracting tungsten
US4287159A (en) Extraction process for the recovery of tungsten from low level sources
JPH0339013B2 (no)
JPS6428229A (en) Method for recovering gold
Sedwick et al. The Separation of Metals from Treated Deep-Sea Ferromanganese Nodules by Adsorptive Bubble Techniques Using Salicylaldoxime and Sodium Diethyldithiocarbamate as Organic Precipitating Reagents
CA2265068C (en) Method for removal of lead ion
Kyuchoukov et al. Method for the recovery of metals from chloride solutions
DE2160632C3 (de) Verfahren zur selektiven Trennung und Gewinnung von Kupfer, Nickel, Kobalt und Zink aus NE-metallhaltigen Lösungen
RU1788057C (ru) Способ извлечени ванади и молибдена из сернокислых растворов сорбцией
Hussey Application of ion-exchange resins in the cyanidation of a gold and silver ore
RU2058403C1 (ru) Способ извлечения цинка из бедных сернокислых растворов, содержащих железо

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN AUGUST 2003