FI100996B - Menetelmä talliumin erottamiseksi - Google Patents

Menetelmä talliumin erottamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI100996B
FI100996B FI910532A FI910532A FI100996B FI 100996 B FI100996 B FI 100996B FI 910532 A FI910532 A FI 910532A FI 910532 A FI910532 A FI 910532A FI 100996 B FI100996 B FI 100996B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
thallium
solution
resin
arsenic
process according
Prior art date
Application number
FI910532A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI910532A (fi
FI910532A0 (fi
Inventor
Luc Albert
Herve Masson
Original Assignee
Metaleurop Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metaleurop Sa filed Critical Metaleurop Sa
Publication of FI910532A0 publication Critical patent/FI910532A0/fi
Publication of FI910532A publication Critical patent/FI910532A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI100996B publication Critical patent/FI100996B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B7/00Working up raw materials other than ores, e.g. scrap, to produce non-ferrous metals and compounds thereof; Methods of a general interest or applied to the winning of more than two metals
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G15/00Compounds of gallium, indium or thallium
    • C01G15/003Preparation involving a liquid-liquid extraction, an adsorption or an ion-exchange
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B61/00Obtaining metals not elsewhere provided for in this subclass

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Extraction Or Liquid Replacement (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Magnetic Resonance Imaging Apparatus (AREA)
  • Treatment Of Water By Ion Exchange (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)

Description

1 100996
Menetelmä tel Uumin erottamiseksi
Keksintö koskee menetelmää talliumin uuttamiseksi ja talteen ottamiseksi liuoksesta, jossa sitä on vahvojen 5 epäorgaanisten happojen suoloina.
Keksintö koskee jätevesissä, varsinkin teollisissa, olevan talliumin erottamista ja uutetun talliumin talteenottoa .
Se koskee erityisesti hyvinkin laimeiden tallium-10 liuosten tallilumionien kiinnittämistä ioninvaihtohartsei- hin.
Tiedetään, että tallium on harvinainen metalli, jota esiintyy varsinkin vähäisenä epäpuhtautena pyriiteis-sä ja väikkeissä. Tämän metallisen alkuaineen voimakkaan 15 myrkyllisyyden vuoksi on tärkeää eliminoida se. On samoin kiinnostavaa ottaa se talteen, sillä sen suoloja käytetään erilaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi lääkkeessä, kuten oraalisesti käytettävässä karvanpoistolääkkeessä, timantti jäi j itelmien valmistuksessa, katalyyttinä ja Clerisi-20 liuoksessa mineraaliseosten ominaispainojen mittaamiseksi.
Lisäksi tämän alkuaineen myrkyllisyys on johtanut työturvallisuusnormien asettamiseen (1960, maksimipitoi-suus 0,20 mg/Nm3) ja tiukkojen jätenormien asettamiseen.
Nykyiset uuttomenetelmät ovat sekä kalliita että 25 epätyydyttäviä määrältään tai ne johtavat sellaisten hyd- roksidikasojen säilyttämiseen, joissa on suhteellisen pieni talliumpitoisuus. Itse asiassa tämän alkuaineen harvinaisuus aiheuttaa vain jätevesiä, joissa on erittäin pieni konsentraatio ja joita on vaikea saostaa konsentraatteina 30 täydelliseksi eliminoimiseksi.
Siksi eräs tämän keksinnön tarkoituksista on esitellä menetelmä, jonka avulla voidaan erottaa talliumli-uoksia, joissa tallium on liuenneena vähäisinä pitoisuuksina, edellä mainittujen liuosten talliumkonsentraation 35 pienentämiseksi hyväksyttäviin lukuihin ja joka tapaukses- 100996 2 sa ainakin tavanomaisen havaitsemisrajan alapuolelle, nimittäin alle 0,1 mg/1.
Tämän keksinnön eräs tarkoitus on esitellä menetelmä, joka on selektiivinen muihin metalleihin tai epämetal-5 leihin nähden, joihin tallium on yhdistyneenä, kuten väik keissä ja pyriiteissä oleviin alkuaineisiin nähden.
Eräs tarkoitus on esitellä jäljessä kuvattu menetelmä, jossa käytetään helposti regeneroitavia ioninvaih-tohartseja.
10 Tämän keksinnön eräs tarkoitus on myös esitellä me netelmä, jolla voidaan saada talliumia joko metallisessa muodossa tai puhtaana kaupallisena suolana tai helposti varastoitavana konsentraattina.
Nämä päämäärät sekä ne, jotka selviävät jatkossa, 15 saavutetaan menetelmällä talliumin erottamiseksi ja tal teen ottamiseksi lähtien liuoksesta, jossa sitä on vahvojen mineraalihappojen, kuten rikin happojen ja halogeeni-vetyhappojen, suoloina ja jolloin siinä on vaihe, jossa edellä mainittu liuos ajetaan tioliryhmän sisältävän io-20 ninvaihtohartsin läpi.
Tioliryhmällä ymmärretään kaikki atomien -C-S-H ryhmät, edullisesti tioalkoholi- tai tiofenoliryhmät; kuitenkin aktiivisten ryhmien joukossa hartsit, joissa on sekä tioli- että sulfoniryhmä vierekkäin, kuten esimerkik-25 si DUOLITE-yhtiön markkinoima IMAC GT 73, antavat parhaat tulokset. Siksi edullisesti käytetään tätä hartsia, jolla on seuraavat pääominaisuudet: silloitettu polystyreeniverkko, joka on muodostunut jäljessä kuvatuista heikosti happamista aktiivisista koh-30 dista ‘ kokonaiskapasiteetti 1 400 milliekvivalenttia lit raa kohden suhteellinen tiheys 0,8 H+-muodossa.
Nämä kaksi viimeistä ominaisuutta eivät ole erit- 35 täin tärkeitä menetelmässä.
3 100996 Tämän tyyppistä hartsia on kehitetty ensisijaisesti sinkin, hopean, kuparin, lyijyn, kadmiumin ja vähemmässä määrin nikkelin, koboltin ja raudan (muodossa Fe II) eliminoimiseen .
5 Tämän keksinnön mukaiseen menetelmään johtaneet tutkimukset ovat yllättävästi osoittaneet että erilaisista epäorgaanisissa happo- ja happamista suolaliuoksista on mahdollista erottaa tallium selektiivisesti muihin metal-leihin nähden, kuten sinkkiin, kadmiumiin, nikkeliin, ko-10 bolttiin, vismuttiin, rautaan, alkalimetalleihin, maa-al- kalimetalleihin nähden, ja epämetalleihin, kuten anti-moniin tai arseeniin, nähden. Selektiivisyys erilaisiin metalleihin tai epämetalleihin nähden on tietysti vaihte-leva. Selektiivisyys kupariin ja arseeniin nähden on huo-15 nompi mutta kuitenkin riittävä varmistamaan hyvän erottu misen jäljessä kuvattujen muunnelmien mukaisesti.
Liuoksen redoxpotentiaali on edullisesti pelkistys-tasolla, toisaalta pelkistävien tioliryhmien säilyttämiseksi, toisaalta jotta tallium olisi sekä valmiiksi mah-20 dollisimman vähän hapettunutta että se voisi saavuttaa sen tilan hartsikäsittelyn aikana.
Tyydyttävä pelkistin on rikkihapoke ja sen suolat. Tämä on erityisen selvää talliumille talliumionin sulfiit-tikompleksien stabiilisuuden vuoksi.
25 Redoxpotentiaali pidetään edullisesti redoxpotenti- aali-pH-kuvaajassa suoran alapuolella, joka kulkee pisteestä 0,6 V; pH -1 pisteeseen +0,2 V; pH 6 ja pisteeseen -0,1 V; pH 13, ja arvon -0,4 V yläpuolella.
Tähän keksintöön johtaneet tutkimukset ovat osoit-30 taneet, että talliumin vähiten hapettunut muoto tarttuu . hartsiin, kun pH on yli 1.
Keksinnön mukaisen talliumin erotusmenetelmän käyttöä varten on toivottavaa, että alkuperäisen liuoksen pH asetetaan arvoon, joka on yli 1.
4 100996
Talliumin selektiivistä talteen ottamista liuoksesta, jolla on muita ominaisuuksia sen tarttumiseksi hartsiin, voidaan tarkastella kahden keksinnön mukaisen menetelmän vaihtoehdon avulla.
5 Ensimmäisessä vaihtoehdossa pH asetetaan arvoon, jossa melkein kaikki tallium tarttuu hartsiin samalla, kun erittäin pieni osa, jopa ei-havaittava osa muita läsnä olevia alkuaineita tarttuu hartsiin. Esimerkiksi arseeni tarttuu erityisen hyvin happamassa pHrssa ja erinomaisesti 10 jopa negatiivisessa pHrssa. Jos lähdettäessä liuoksesta, jossa on sekä talliumia että arseenia, halutaan talliumin tarttuvan selektiivisesti, pH pidetään arvossa yli 4, edullisesti arvojen 6 ja 13 välillä.
Talliumin eluointi toteutetaan sitten happoliuoksen 15 avulla, jonka pH on alle 1, edullisesti alle 0 tai tasan 0.
Toisessa vaihtoehdossa pH asetetaan siten, että melkein kaikki tallium tarttuu hartsiin, mutta siihen tarttuu myös vähäpätöinen määrä yhtä tai useampaa muuta 20 alkuainetta. Eluoinnissa toimitaan sitten ensin eri koisolosuhteissa talliumille talliumin talteen ottamiseksi, sitten erikoisolosuhteissa muille alkuaineille, jos halutaan ottaa ne talteen tai regeneroida hartsi täysin.
Kun arseeni on sidottu, eluointi suoritetaan emäs-25 liuoksen avulla, jonka pH on yli 8, edullisesti yli 9 ja edullisimmin välillä 9,5- 15. Voidaan siten käyttää ammoniakkia pitoisuuksina 1- 10 N ja natriumhydroksidia 0,5-3 N.
Näiden yllättävien ja tähän keksintöön johtaneiden 30 tutkimusten vasta paljastamien ominaisuuksien vuoksi tio- liryhmän sisältävien hartsien avulla voidaan käyttää tämän keksinnön mukaisia erilaisia muotoja sen mukaan, halutaan tai ei tallium erottaa täydellisesti muista liuoksessa olevista alkuaineista ja mainittuun erotukseen valitun 35 paikan ja hetken mukaan.
s 100996 5
Keksinnön ensimmäiselle vaihtoehdolle on tunnusomaista, että a) tallium ja arseeni kiinnitetään pH:ssa 1-3, jolloin arseeni ja tallium on sinkki- ja/tai kadmiumsul- 5 faattiliuoksessa; b) tallium eluoidaan rikkihapon avulla, jonka normaalisuus on 0,5 - 5; c) arseeni eluoidaan emäksisen liuoksen avulla, jolloin liuos on alkalimetalli- tai ammoniumhydroksidi tai 10 -karbonaatti (ammoniakki, amiini, tetra-alkyyliammonium) pHrssa yli 8.a frän pk 8
Keksinnön toiselle vaihtoehdolle on tunnusomaista, että arseeni ja tallium erotetaan seuraavilla peräkkäisillä vaiheilla: 15 a) liuos saatetaan kosketukseen tioliryhmän sisäl tävän hartsin kanssa pH:ssa alle 1; b) suoritetaan osittainen neutralointi liuoksen pH:n asettamiseksi arvoon 2 - 5 ja se saatetaan kosketukseen toisen hartsikerroksen kanssa, joka on edellisen 20 tyyppinen; c) mahdollisesti saostetaan kadmium metalliseen sinkkijauhoon; d) arseenilla vaiheessa a) kuormitettu hartsi regeneroidaan emäksisen liuoksen avulla, joka on alkalime- 25 talli- tai ammoniumhydroksi tai -karbonaatti; e) talliumilla vaiheessa b) kuormitettu hartsi regeneroidaan rikkihappoliuoksen avulla, jonka normaalisuus on 0,5 - 5.
Kun tioliryhmä on helposti hapettuva, on edullista 30 regeneroida ryhmät, jotka ovat hapettuneet käyttäen nat- ’ riumsulfidia.
Seuraavien ei-rajoittavien esimerkkien tarkoitus on tehdä asiantuntijoille mahdolliseksi määrittää helposti toimintaolosuhteet, jotka sopivat käytettäviksi jokaisessa 35 erityistapauksessa.
6 100996
Esimerkki 1
Arseenin ja talliumin yhteiserotus sinkin ja kadmiumin läsnä ollessa
Liuos, jonka koostumus on seuraava: 5 Cd 6,4 g/1
As 0,82 g/1
Zn 2,1 g/1
Tl 0,34 g/1
Fe 0,022 g/1 10 Anionit vetysulfiitti- (tasapainossa rikkihapokkeen kanssa), sulfaatti-, vetysulfaatti- ja kloridi-ionien seos 5 g/1 saatetaan kontaktiin hartsin IMAC GT 73 kanssa seuraavissa 15 olosuhteissa: 100 ml edellä mainittua liuosta 20 ml hartsia kohti huoneen lämpötilassa alku-pH: 2,07 loppu-pH: 1,98 20 Saadun liuoksen analyysi antaa seuraavat tulokset:
Tl: 0,057 g/1, siis 1,41 g/1 hartsissa Cd: 5 g/1, siis 6,5 g/1 hartsissa As: ei havaittu, siis noin 4 g/1 hartsissa.
Tämä liuos saatetaan uudelleen kontaktiin hartsin ·· 25 kanssa seuraavissa olosuhteissa: 100 ml edellä mainittua liuosta 20 ml hartsia kohti huoneen lämpötilassa alku-pH: 1,98 loppu-pH: 1,87.
. 30 Toisen kontaktin jälkeen liuoksen analyysi antaa * seuraavat tulokset:
Tl: 0,006 g/1, siis 0,26 g/1 hartsissa Cd: 3,4 g/1, siis 8 g/1 hartsissa.
Erotussuhde näyttää vaihtelevan suuresti kahden 35 kontaktin välillä, sillä se on talliumille 25 ensimmäises- 7 100996 sä kontaktissa ja 43 toisessa, kun taas kadmiumille 1,3 ensimmäisessä ja 2,3 toisessa.
Selektiivisyyssuhde kadmiumin ja talliumin välillä sen sijaan ei muutu, sillä se on 19 ensimmäisessä ja 18,4 5 toisessa.
Sinkki ei erotu.
Jokainen koe on toteutettu tuoreella hartsilla. Esimerkki 2 Talliumin erotus 10 Talliumin tarttuminen
Liuos, jonka koostumus on seuraava:
Tl 240 mg/1
As 270 mg/1 anioneja vetysulfiitti- (tasapainossa rikkihapokkeen 15 kanssa), sulfaatti-ja vetysulfaatti-ionien seos saatetaan kontaktiin hartsin IMAC GT 73 kanssa seuraavissa olosuhteissa:
ajonopeus: 6 BV/tunti 20 kokonaisajotilavuus: 50 BV
alku-pH: 8
Ajamisen jälkeen liuoksessa on alle 1 mg/1 talliu-mia ja hartsiin on tarttunut 13 g/1 talliumia.
Hartsin eluointi *· 25 Eluointi tapahtuu rikkihappoliuoksella, jossa on 20 g/1 H2S04.
Liuoksessa on eluoinnin jälkeen 5,5 g/1 talliumia, mikä vastaa eluointisaantoa 91 %.
Talliumin pelkistäminen metalliseksi sinkkilevylle 30 Saanto on yli 99 % tunnin jälkeen pH:ssa 3.
Esimerkki 3
Talliumin tarttuminen hartsiin. Vertailukoe.
Kokeet suoritettiin seuraavilla kahdella hartsilla: hartsi, jota myy kauppanimellä IMAC TMR (tioliryhmä 35 S-H) Duolite-yhtiö; β 100996 hartsi, jota myy kauppanimellä LEWATIT TP 214 Bayer-yhtiö h2 n
tiourea: C = S 5 H2 N
Liuosta käsitellään liuoksella, jonka koostumus on: Tl: 0,64 g/1 SO/ = 25,9 g/1
Cd: 1 mg/1 Cl' = 6,6 g/1
As: 1 mg/1 pH = 9,6 10 elektroneutraalisuus on varmistettu natriumioneilla
Yhden tunnin kontaktin jälkeen huoneen lämpötilassa 10 ml hartsia ja 5 litraa vesifaasia kohden havaitaan: IMAC GT 73 hartsissa: 151 g/1
Tl vesifaasissa: 0,338 g/1 15 TP 214 hartsissa: 10 g/1
Tl vesifaasissa: 620 mg/1
Esimerkki 4
Liuos, jonka koostumus on seuraava: 20 Zn: 140 g/1 (ZnS04:na)
Cd: 5 g/1 (CdS04:na)
Tl: 0,26 g/1 (Tl2S04:na) ajetaan IMAC GT 73 -hartsipylvään läpi nopeudella 5 BV/h ja huoneen lämpötilassa.
25 Suoritettiin kaksi koetta eri pH-arvoissa. Hartsi- pylvään kyllästymisen jälkeen mitattiin kadmiumin, talliu-min ja sinkin määrä hartsissa.
Tulokset Tarttunut Tl Tarttunut Cd Selektiivisyys
Koe 1 pH - 1.5 2.57 g/1 5.94 g/1 8,3
Koe 2 pH - 3 6,89 g/1 27,7 g/1 4,8 9 100996
Selektiivisyys määritellään kahden tekijän suhteena a/B, jotka merkitsevät: [Tl] orgaaninen Φ a = ---- 5 [Tl] vesi Φ [Cd] orgaaninen Φ β = ---- [Cd] vesi Φ 10 Sinkin määrä hartsissa on melkein nolla kyllästymisen jälkeen.
«

Claims (9)

10 100996
1. Menetelmä talliumin uuttamiseksi ja talteen ottamiseksi liuoksesta, jossa sitä on vahvojen epäorgaanis-5 ten happojen suoloina, tunnettu siitä, että se käsittää vaiheen, jossa mainittu liuos saatetaan kosketukseen tioliryhmän sisältävän ioninvaihtohartsin kanssa, ja että redox-potentiaali pidetään pelkistävällä tasolla ja että pH pidetään arvossa yli 1.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tioliryhmän sisältävässä ioninvaihtohartsissa on myös vierekkäisiä sulfoniryhmiä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuoksessa on lisäksi sinkin, 15 kadmiumin, nikkelin, koboltin, lyijyn, vismutin tai ar seenin suoloja.
4. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että redoxpotentiaali pidetään redoxpotentiaali/pH-kuvaajassa suoran alapuolella, 20 joka kulkee pisteiden 0,6 V; pH -1 ja +0,2 V; pH 6 ja -0,1 V; pH 13 kautta.
5. Jonkin patenttivaatimusten 3-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että talliumin kiinnittä miseksi selektiivisesti arseenin suhteen pH asetetaan ar- 25 voon 4 - 13.
6. Jonkin patenttivaatimusten 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hartsi regeneroidaan eluoimalla tallium happoliuoksen avulla pHrssa alle noin 1.
7. Jonkin patenttivaatimusten 3-4 mukainen mene- • telmä, tunnettu siitä, että hartsi regeneroidaan eluoimalla arseeni emäsliuoksen avulla pHrssa yli 8.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 3, 4, 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää 35 seuraavat vaiheet: n 100996 a) tallium ja arseeni kiinnitetään pH:ssa 1-3, jolloin arseeni ja tallium on sinkki- ja/tai kadmiumsul-faattiliuoksessa; b) tallium eluoidaan rikkihapon avulla, jonka nor- 5 maalisuus on 0,5 - 5; c) arseeni eluoidaan emäksisen liuoksen avulla, jolloin liuos on alkalimetalli- tai ammoniumhydroksidi tai -karbonaatti (ammoniakki, amiini, tetra-alkyyliammonium) pHrssa yli 8.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 3, 4, 6 tai 7 mukai nen menetelmä, tunnettu siitä, että arseeni ja tallium erotetaan seuraavilla peräkkäisillä vaiheilla: a) liuos saatetaan kosketukseen tioliryhmän sisältävän hartsin kanssa pH:ssa alle 1; 15 b) suoritetaan osittainen neutralointi liuoksen pH:n asettamiseksi arvoon 2 - 5 ja se saatetaan kosketukseen toisen hartsikerroksen kanssa, joka on edellisen tyyppinen; c) mahdollisesti saostetaan kadmium metalliseen 20 sinkkijauhoon; d) arseenilla vaiheessa a) kuormitettu hartsi regeneroidaan emäksisen liuoksen avulla, joka on alkalimetalli- tai ammoniumhydroksi tai -karbonaatti; e) talliumilla vaiheessa b) kuormitettu hartsi re- 25 generoidaan rikkihappoliuoksen avulla, jonka normaalisuus on 0,5 - 5. 100996
FI910532A 1990-02-05 1991-02-04 Menetelmä talliumin erottamiseksi FI100996B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9001301A FR2657863B1 (fr) 1990-02-05 1990-02-05 Procede d'extraction de thallium.
FR9001301 1990-02-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI910532A0 FI910532A0 (fi) 1991-02-04
FI910532A FI910532A (fi) 1991-08-06
FI100996B true FI100996B (fi) 1998-03-31

Family

ID=9393390

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI910532A FI100996B (fi) 1990-02-05 1991-02-04 Menetelmä talliumin erottamiseksi

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5296204A (fi)
EP (1) EP0442778B1 (fi)
JP (1) JPH06212310A (fi)
KR (1) KR100190894B1 (fi)
AT (1) ATE105833T1 (fi)
AU (1) AU634853B2 (fi)
CA (1) CA2035591C (fi)
DE (1) DE69101983T2 (fi)
DK (1) DK0442778T3 (fi)
ES (1) ES2053290T3 (fi)
FI (1) FI100996B (fi)
FR (1) FR2657863B1 (fi)
NO (1) NO307995B1 (fi)
ZA (1) ZA91800B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1777712B1 (en) * 2005-10-24 2008-08-20 Atomic Energy Council - Institute of Nuclear Energy Research Method for Recycling Thallium-203 Isotope in Remnant Solution of Thallium-201 Radioisotope
US20070098607A1 (en) * 2005-10-28 2007-05-03 Atomic Energy Council - Institute Of Nuclear Energy Research Method for recycling thallium - 203 isotope in remnant solution of thallium - 201 radioisotope
CZ300444B6 (cs) * 2006-02-01 2009-05-20 Ústav jaderného výzkumu Rež a. s. Zpusob separace thalia z roztoku hlinitých solí
KR100945017B1 (ko) * 2008-04-16 2010-03-31 메탈화학(주) 황산코발트 용액으로부터 탈륨의 제거방법
DE102009018959B4 (de) 2009-04-25 2016-09-29 Ferro Duo Gmbh Verfahren zur Verringerung der Thalliumkonzentration in Mineralsalzlösungen
WO2012143394A1 (en) 2011-04-20 2012-10-26 Solvay Sa Method for recovery of thallium from an aqueous solution
CN104773863A (zh) * 2015-02-13 2015-07-15 湖南永清环保研究院有限责任公司 一种含铊废水深度净化处理工艺
CN105349804B (zh) * 2015-11-26 2017-04-12 贵州理工学院 植物中Tl形态的提取和分离方法
JP2020090419A (ja) * 2018-12-06 2020-06-11 花王株式会社 タリウム含有量が低減された亜鉛塩水溶液の製造方法、酸化亜鉛の製造方法、及び酸化亜鉛
CN109809487B (zh) * 2019-01-31 2021-06-08 广州大学 一种从冶炼酸性废水中回收铊和铬的方法
CN113981229A (zh) * 2021-10-28 2022-01-28 湖南水口山有色金属集团有限公司 一种铅冶炼底吹炉烟灰浸出液除铊的方法
CN115652114B (zh) * 2022-12-28 2023-04-07 长沙华时捷环保科技发展股份有限公司 一种含铊溶液中铊的资源化回收工艺

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2897050A (en) * 1954-04-28 1959-07-28 Air Reduction Separation of rare earth values by means of a cation exchange resin
US3755161A (en) * 1970-02-05 1973-08-28 Osaka Soda Co Ltd Treatment process for removal of metals and treating agent therefor
US3847841A (en) * 1972-03-11 1974-11-12 Tokuyama Soda Kk Thiosemicarbazido heavy metal adsorbing resins
JPS5482307A (en) * 1977-12-14 1979-06-30 Dowa Mining Co Arsenic removing method
FR2463639A1 (fr) * 1979-08-24 1981-02-27 Penarroya Miniere Metall Procede de traitement des solutions de chlorure de plomb
CA1220035A (en) * 1984-02-02 1987-04-07 Cominco Ltd. Recovery of germanium from aqueous solutions
DD222788B5 (de) * 1984-03-27 1994-04-14 Bitterfeld Wolfen Chemie Verfahren zur Abtrennung von Arsen aus w{ssrigen L¦sungen
JPH01188422A (ja) * 1988-01-19 1989-07-27 Agency Of Ind Science & Technol 希有金属の回収方法及びその装置

Also Published As

Publication number Publication date
ES2053290T3 (es) 1994-07-16
FI910532A (fi) 1991-08-06
KR910015709A (ko) 1991-09-30
FR2657863B1 (fr) 1992-08-28
JPH06212310A (ja) 1994-08-02
DE69101983D1 (de) 1994-06-23
NO910386L (no) 1991-08-06
CA2035591C (fr) 2001-10-23
AU7020991A (en) 1991-08-08
DE69101983T2 (de) 1994-09-01
CA2035591A1 (fr) 1991-08-06
NO910386D0 (no) 1991-02-01
NO307995B1 (no) 2000-07-03
DK0442778T3 (da) 1994-06-20
EP0442778B1 (fr) 1994-05-18
KR100190894B1 (ko) 1999-06-01
ATE105833T1 (de) 1994-06-15
US5296204A (en) 1994-03-22
FI910532A0 (fi) 1991-02-04
ZA91800B (en) 1991-11-27
AU634853B2 (en) 1993-03-04
FR2657863A1 (fr) 1991-08-09
EP0442778A1 (fr) 1991-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4666683A (en) Process for removal of copper from solutions of chelating agent and copper
FI100996B (fi) Menetelmä talliumin erottamiseksi
FI74489B (fi) Foerfarande foer aotervinning av aedelmetaller.
CA1240521A (en) Recovery of cyanide from waste waters by an ion exchange process
HUT76516A (en) Hydrometallurgical extraction process
US3970737A (en) Metal, particularly gold, recovery from adsorbed cyanide complexes
JPS60264325A (ja) 水溶液中のアミノカルボン酸タイプの錯形成物質又はその塩から重金属を分離する方法
EP0076404B1 (en) Method for recovery of gallium
CA1218529A (en) Method of selective separation and concentration of gallium and/or indium from solutions containing low levels of them and high levels of other metal ions
US4092399A (en) Recovery of uranium from carbonate leach solutions
Deorkar et al. An adsorption process for metal recovery from acid mine waste: The Berkeley Pit problem
Nenov et al. Recovery of sulphuric acid from waste aqueous solutions containing arsenic by ion exchange
JPH09225298A (ja) 砒素吸着用樹脂及び砒素を含む溶液からの砒素の回収方法
US2945743A (en) Process for purifying impure rhenium-bearing solutions by ion exchange
US6919030B2 (en) Process for recovering cyanide from copper-containing feed material
JP2739495B2 (ja) 金含有ヨウ素浸出貴液の浄液方法
US3682589A (en) Sorbate extraction of metallic values from aqueous leach solutions
JPS6128732B2 (fi)
US4409189A (en) Recovery of tungsten from brines
JP2923757B2 (ja) 6価セレンの還元方法
GB1497352A (en) Process for recovering metals from metal ammine bearing ammonium salt solutions using ion exchange resin
US5246681A (en) Process for the removal of cadmium from solutions of phosphoric acid
US4287159A (en) Extraction process for the recovery of tungsten from low level sources
JPH0339013B2 (fi)
US4278643A (en) Resin sorption process for extracting tungsten