NO173267B - Manoevreringsanordning - Google Patents

Manoevreringsanordning Download PDF

Info

Publication number
NO173267B
NO173267B NO91911087A NO911087A NO173267B NO 173267 B NO173267 B NO 173267B NO 91911087 A NO91911087 A NO 91911087A NO 911087 A NO911087 A NO 911087A NO 173267 B NO173267 B NO 173267B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
devices
trolley
helicopter
holding
guide rail
Prior art date
Application number
NO91911087A
Other languages
English (en)
Other versions
NO173267C (no
NO911087D0 (no
NO911087L (no
Inventor
Louis Arthur Bernard
Rene Thomassin
Original Assignee
Aerospatiale
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aerospatiale filed Critical Aerospatiale
Publication of NO911087D0 publication Critical patent/NO911087D0/no
Publication of NO911087L publication Critical patent/NO911087L/no
Publication of NO173267B publication Critical patent/NO173267B/no
Publication of NO173267C publication Critical patent/NO173267C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B64AIRCRAFT; AVIATION; COSMONAUTICS
    • B64FGROUND OR AIRCRAFT-CARRIER-DECK INSTALLATIONS SPECIALLY ADAPTED FOR USE IN CONNECTION WITH AIRCRAFT; DESIGNING, MANUFACTURING, ASSEMBLING, CLEANING, MAINTAINING OR REPAIRING AIRCRAFT, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; HANDLING, TRANSPORTING, TESTING OR INSPECTING AIRCRAFT COMPONENTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B64F1/00Ground or aircraft-carrier-deck installations
    • B64F1/12Ground or aircraft-carrier-deck installations for anchoring aircraft
    • B64F1/125Mooring or ground handling devices for helicopters
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S180/00Motor vehicles
    • Y10S180/904Traction dollies for aircraft

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Motorcycle And Bicycle Frame (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning for manøv-rering av en flymaskin på en plattform, slik det nærmere fremgår av ingressen til det etterfølgende selvstendige krav.
I dag er mange skip, slik som krigsskip, industrielle trålere, undersøkelses- eller prospekteringsfartøyer, f.eks. for oljefelter eller til og med borerigger utformet slik at de kan motta helikoptere og eventuelt sette disse under tak.
For dette er de vanligvis utstyrt med plattformer utrustet med landingshjelp-anordninger og/eller med sikkerhetsanord-ninger beregnet på å redusere risikoen for ulykker i respektive tilfeller der landingen er gjort vanskelig av dårlige værforhold og/eller manøvrering av helikopterene over plattformene.
En slik sikkerhetsanordning er spesielt blitt beskrevet av søkeren i sitt franske patent 2532910, som omhandler en manøvreringsanordning som gjør det mulig å sikre bevegelse av maskinene på en flat plattform mellom to soner på denne, slik som et lette- og landingsområde og et garasjeområde. Spesielt innbefatter anordningen beskrevet i dette patent en førings-skinne som forløper fra en av sonene til den andre og langs hvilken det er beregnet å forflytte en føringstralle utrustet med en enhet for kopling til helikoptere, som er festet til et festepunkt på helikopterskroget.
Når helikopteret har landet på plattformen trekkes det fra en sone til den andre på plattformen med innretninger for sleping, og rettes inn i sin bevegelse ved hjelp av en føringsstang koplet i en av sine ender til det svingbare fremre hjul eller hjulene eller til det svingbare bakre hjul på helikopteret, på en slik måte at aksen gjennom stangen alltid ligger omtrentlig i midtplanet av hjulet eller hjulene, og dens andre ende glir i føringsskinnen. På grunn av dette blir helikopteret, som holdes vertikalt og sentrert over føringsskinnen av den ovenfor nevnte tralle, automatisk og progressivt rettet inn med føringsskinnen ved starten av dens bevegelse.
Imidlertid krever en slik anordning at helikopteret, etter at det har satt seg ned på plattformen skal manøvreres for at festepunktet på dets skrog ligger svært nøyaktig vertikalt over styretrallen. I en av utførelsene foreslått av fransk patent FR-2532910, forblir helikopteret holdt på plattformen under denne manøver takket være et kjent landingshjelpsystem av "harpungitter"-typen, der helikopteret som lander på gitteret festes til dette gitter med sin harpun og svinger deretter rundt harpunen inntil festepunktet på dets skrog til styretrallen ligger vertikalt over styreskinnen.
En slik sikkerhetsanordning krever således spesialutstyr for plattformen og helikopteret. Plattformen må i virkeligheten utrustes med et landingsgitter. Videre kan det ikke benyttes av standard helikoptere som ikke er utstyrt med en harpun.
En sikkerhetsanordning av en annen type er også blitt beskrevet i publisert patentsøknad FE-2234190, som for sin del refererer til en anordning omfattende, på en plattform, en styreskinne langs hvilken en tralle beveger seg som trekkes av en kabel som føres inn i skinnen og vikles på en vinsj. Denne tralle er utstyrt med en svingehylse, egnet for å svinge på trallen rundt en vertikal akse, og i hvilken det er montert, for slik å gli, en kanalbjelke festet med sine to ender til hjulenes aksler på hovedunderstellet. Denne kanalbjelke med teleskopiske ender er anordnet langs sin lengde med tenner beregnet på inngrep med en ubevegeliggjør-ende sperre montert på hylsen for å låse bjelken med hensyn til hylsen og således med hensyn til trallen, etter første innretting av helikopteret langs den rette skinne. Anordningen innbefatter også to sidevinsjer hvorpå er viklet to kabler festet til begge sider av det bakre parti av helikopterskroget for å tillate innretting av det siste på skinnen, der helikopteret blir trukket etter innrettingsfasen og låsing ved hjelp av kanalbjelken og trallen.
Operasjonen med å innrette helikopteret med sidevinsjene som er en lang og besværlig operasjon må imidlertid nødvendigvis utføres før man kan begynne å taue helikopteret. En slik anordning som innbefatter blant annet en mekanisme med solenoider og tilhørende elektriske kretser, for å styre sperren og festet av hylsen til kanalbjelken, er videre massiv, kompleks og skjør. I tillegg skal det bemerkes at en slik anordning er mer spesielt beregnet på helikopteret med bakre hjelpelandingsstell (halehjul), og krever en tilpasning av hovedunderstellet for at kanalbjelken kan festes til den. Tilslutt benyttes denne anordning i forbindelse med en landingshjelpeanordning av en type forskje-llig fra harpun-gittertypen, men som likevel krever større endringer enn den siste på plattformen og under den.
Et formål med oppfinnelsen er å tilveiebringe en anordning for å manøvrere et helikopter på dekket av et skip som gjør det mulig å overvinne de ovenfor nevnte ulemper med anord-ningene foreslått i det ovenfor nevnte patent FR-2532910 og patentsøknad FR-2234190. Oppfinnelsen tilveiebringer spesielt et svært enkelt system, med hensyn både til redskaper og det utstyr som skipet krever, og takket være dette blir helikopteret, etter at det har landet, holdt vertikalt mot enhver velting og horisontalt mot enhver slipping, og blir samtidig på den ene side trukket mot f.eks. oppbevaringshangaren og på den andre side sentreres og innrettes med styreskinnen uten at noen forutgående manøver med helikopteret er nødvendig.
Nærmere bestemt tilveiebringer oppfinnelsen en anordning som krever på skipet, bortsett fra minst en styreskinne og side-trekkvinsjer, (hvilke utgjør utstyrsgjenstander som er billige og enkle å installere på skip som i utgangspunktet mangler disse, mens skip beregnet på å motta helikopteret er utstyrt med slike gjenstander som standard gjenstander), kun én orienteringsstav som glir med en av sine ender langs en styreskinne og innretninger for å holde og styre maskinen på skinnen. Disse innretninger for å holde og styre består i samsvar med oppfinnelsen av en ikke-trukket holdetralle, som styres og holdes fast vertikalt av skinnen, og hvorpå er montert en vertikal tapp som dreier 60° påmontert et lager hvis akse er vinkelrett til tappens akse, og i hvilke en horisontal arm med automatisk låsing i aksen gli fritt, hvis ender er festet på sidene av helikopterskroget på konstruk-sjon-forankringspunkter anordnet nær roten av hovedunderstellet. Under bevegelse av helikopteret fra sin landingssone til sin parkeringssone, blir helikopteret, trukket av orienteringsstaven hvis ende er ført i skinnen og trekkes av en kabel som er ført inn i denne skinnen og viklet rundt en vinsj, progressivt innrettet med styreskinnen, der glidearmen da blir automatisk sentrert med hensyn til holdetrallen ved å låse seg selv med hensyn til den sistnevnte såsnart som den er i en stilling der helikopteret er i hovedsak innrettet med styreskinnen. Under hele manøveren blir helikopteret således holdt strikt vertikalt på dekket, som unngår enhver tendens til velting under virkningen av bevegelser på skipet og/eller av den relative vind, og holdes strikt horisontalt som unngår eventuell slipp.
I tillegg stammer nok en fordel med anordningen ifølge oppfinnelsen fra den kjensgjerning at holdearmen ikke er koplet til hjulene på hovedlandingsstellene på helikopteret, men til konstruksjonspunkter på sidene av skroget, og fra det faktum at eventuelle sidesvingninger av helikopteret på hoved-landingsstellet under virkningen av rullebevegelse av skipet og/eller vindkast er utesluttet på grunn av dette. Spesielt muliggjør anordningen i samsvar med oppfinnelsen at helikopteret kan håndteres med middels sjøer og vinder (en kraft 4 sjø og vind fra 4 til 6 på Beaufort skala), og med minst grovt ± 8° rulling, grovt ± 3° stamping og 30 knops vind ved grovt 30" fra nesen av helikopteret, der disse verdier er gitt som illustrerende eksempler og er utsatt for endringer avhengig av helikoptertypen og de dynamiske egenskaper på bæreskipet.
I samsvar med den foreliggende oppfinnelse er det tilveie-bragt en anordning for manøvrering av en flymaskin av den innledningsvis nevnte art som kjennetegnes av de trekk som fremgår av karakteristikken til det etterfølgende selvstendige krav.
Fordelaktig er enden av orienteringsstangen koplet til maskinen forbundet til det svingbare hjul. Orienteringsstangen kan artikuleres for slik å svinge med hensyn til svingbare hjul, hvor anordningen innbefatter innretninger for automatisk å låse orienteringsstangen med hensyn til det svingbare hjul i en stilling der aksen gjennom orienteringsstangen ligger i hovedsak i et plan parallelt med, eller sammenfallende med midtplanet av det svingbare hjul. Orienteringsstangen kan koples til det svingbare hjul ved hjelp av en gaffel montert på aksen av det svingbare hjul. Orienteringsstangen kan artikuleres for slik å svinge på gaffelen. Orienteringsstangen kan være av justerbar lengde og spesielt kan den være teleskopisk.
Fortrinnsvis innbefatter slepemekanismen, mot en ende av en styreskinne, en trekkvinsj hvorpå en kabel er viklet og forbundet til en montert trekktralle, bevegbar langs styreskinnen og hvorpå orienteringsstangen er leddforbundet i sin ende lengst fra maskinen, idet orienteringsstangen således benyttes som en trekkstang for maskinen. Styreskinnen er en hul skinne i hvilken kabelen koplet til trekktrallen forløper. Anordningen kan også innbefatte to sidevinsjer hvorpå kabler er viklet som er beregnet på kopling sideveis til maskinen, der disse to sidevinsjer er anordnet på plattformen i hvilke som helst av de to soner som er motsatt sonen der trekkvinsjen er plassert, slik at disse to sidevinsjer kan funksjonere som trekk- eller bremsevinsjer når en trekkvinsj eller motor trekker helikopteret fra en sone til den andre, og omvendt under bevegelser i motsatt retning.
Fordelaktig er sideforankringspunktene på hvilke endene av holdearmen er festet, nær inntil de sidebærende stag på hjulene på hovedunderstellet. Forankringspunktene er konstruksjonsmessige forankringspunkter på maskinens skrog. Innretningene for feste av en ende av holdearmen til et forankringspunkt kan innbefatte minst en stang, justerbar i lengde, for å gjøre det mulig for anordningen å bli tilpasset maskinen.
Fordelaktig er holdearmen, nok en gang, utstyrt mot en av side ender med minst et hjul beregnet for hvile på plattformen. På holdetrallen kan det monteres en tapp som bærer et sylindrisk eller parallellepipedisk formet lager med sin akse i hovedsak vinkelrett til aksen av tappen, hvilket lager mottar på sin innside holdearmen og er koplingsenheten med hensyn til hvilken holdearmen er montert slik at den kan gli.
Fordelaktig innbefatter innretningen for låsing, nok en gang, en tapp som forløper i den låste stilling, delvis inn i en første fordypning utskåret i forbindelsesenheten og delvis i en andre fordypning utskåret på holdearmen, der tappen er fullstendig plassert i den ulåste stilling i en av disse to fordypninger og er tilknyttet elastiske innretninger som tenderer til å skyve den ut av fordypningen mot den av koplingsenheten eller av holdearmen hvori den andre fordypning er skåret. Fordypningen hvori tappen er anordnet i sin ulåste stilling kan utskjæres i forbindelsesenheten, i hvilket tilfelle tappen kan enkelt tilknyttes innretninger for manuelt å låse opp innretningene for automatisk låsing av koplingsenheten med hensyn til holdearmen. Innretningene for manuelt å låse opp kan innbefatte en ytre trekkhendel forbundet til tappen og beregnet på griping av en operatør. Fordelaktig innbefatter anordningen hjelpeinnretninger for å styre det svingbare hjul eller hjulene langs styreskinnen. Denne hjelpeinnretningen kan bestå av en liten orienteringsstav og innbefatter en gaffel beregnet for feste på aksen av et svingbart hjul, hvilken gaffel er anordnet i en av sine ender med en rulle som glir langs styreskinnen, i del av den siste som er plassert på den andre side av det svingbare hjul eller hjulene med hensyn til den del av styreskinnen der trekktrallen styres og den tilsvarende ende av orienteringsstaven. Den lille stav i form av en gaffel benyttes kun for å styre det svingbare hjul under bevegelser fra parkeringssonen til landingssonen, som også blir benyttet ved letting, der sleping av helikopteret i denne bevegelsesretning sikres av sidevinsjene, som funksjonerer som trekkvinsjer eller motorer, mens vinsjen montert i den tilsvarende ende av styreskinnen funksjonerer som en trekk eller bremsevinsj. For å feste til helikopteret kablene manøvrert av sidevinsjene, benyttes ringer som stikker sideveis utad på endene av hjulet eller hjulets aksler på side-hovedunderstellene på helikopteret, slik at disse kabler ikke er beskyttet i spesielle føringer på plattformen, til forskjell fra kabelen manøvrert av en vinsj anordnet i enden av en styreskinne, som er innlagt i denne uthulede skinne, som kan integreres i plattformen dersom anordningen opprinnelig var montert på plattformen, eller tilført plattformen slik at den fremstikker, om anordningen ikke var opprinnelig integrert i den siste.
Beskrivelsen som følger er gitt som et rent illustrerende og ikke-begrensende eksempel. Den må leses i forbindelse med de vedlagte tegninger. Fig. 1-6 er skjematiske planriss av ulike trinn ved manøvrering av et helikopter under dets landing og dets overføring fra landingsområdet til parkeringsområdet i tilfellet av en plattform som kan motta to helikoptere. Fig. 7-9 viser skjematiske trinn ved manøvrering av et helikopter under dets overføring fra dets parkeringsområde til dets landingsområde med tanke på at det skal ta av. Fig. 10 er et sideriss av en detalj på anordningen i
samsvar med oppfinnelsen;
Fig. 11 er et riss langs linjen XI-XI i fig. 10.
Fig. 12 er et delriss av nok en detalj av anordningen i
samsvar med oppfinnelsen.
Fig. 13 er et riss langs linjen XIII-XIII i fig. 12. Fig. 14 er et skjematisk riss av nok en detalj av
anordningen i samsvar med oppfinnelsen.
Fig. 15 er et riss langs linjen XV-XV i fig. 14.
Det kan ses i disse figurer at anordningen i samsvar med oppfinnelsen innbefatter i hovedsak, på skipet, en plattform generelt referert med nummeret 1 og omfatter, på den ene side, et landings- og lettingsområde 2, og på den andre side et parkeringsområde 3 hvorpå en hangar 4 er plassert. På denne plattform 1 forløper det fra landings- og lettingsområdet 2 til enden av hangaren 4, to styreskinner 5 og 6. Disse to styreskinner 5 og 6 er to hule skinner som kan eller behøver ikke være integrert med dekket på plattformen 1. De har et rektangulært tverrsnitt hvis øvre vegg er gjennomløpet av et spor som åpner mot den ytre overflate av plattformen 1. Disse to skinner 5 og 6 er i tillegg enten rette eller svakt krumme og forløper på en viftelignende måte fra landingsområdet 2 til hangaren 4, symmetrisk med hensyn til skipets midtlinje. I tilfelle av en plattform som kan motta kun et enkelt helikopter ville det naturligvis kun være en skinne 5 eller 6.
Mot bakenden av landingsområdet 2, på den side av området 2 som er lengst fra hangaren 4 er det anordnet, sideveis på begge sider av plattformen 1, to sidevinsjer 7 og 8 tilknyttet respektivt med kabler angitt med henvisiningstallene 9 og 10, der en ende av hver av disse er beregnet på integrering sideveis på helikopteret, f.eks. ved å feste den til en ring generelt anordnet slik at den fremstikker ut på den ytre ende av hjulet eller hjulenes aksler på hoved-landingsstellet på helikopteret. I hangaren 4 er det anordnet i enden av hver av styreskinnene 5 og 6 en slepevinsj 11 eller 12. Hver vinsj er tilknyttet en slepekabel, der denne kabel for vinsjen 12 er gitt henvisningstallet 13 (se fig. 10). Denne kabel 13 forløper fra vinsjen 12 til en trekktralle 14 som er montert slik at den beveger seg langs en skinne 5 eller 6, og den er festet til trallen 14 med sin ende som ikke er viklet på vinsjen 12, mens er styrt og beskyttet inne i den hule skinne 6. Hver tralle 14 består i hovedsak av et hovedsakelig parallellepipedisk utformet legeme montert i den hule skinne 5 eller 6 hvori den holdes og er tilknyttet vertikale bæreruller 15 anordnet i dens fire hjørner, der disse vertikale ruller ruller langs bunnen av den hule skinne 6, og med horisontale styreruller 16 mot sidene av skinnen. På den øvre del 17 av trallen 14, som stikker noe utenfor skinnen 5 eller 6, er det montert en trekk- eller orienteringsstav 19 leddforbundet mot en svivelskjøt 18.
Denne trekkstang 19 er en teleskopisk stang hvorpå er leddet eller artikulert, for slik å svinge, en u-formet gaffel 20, beregnet på feste av sine grener til den felles akse av to doble og svingbare fremhjul 21 på det ikkestyrte fremre hjelpe-landingsstell på helikopteret H. Trekkstangen 19 er leddet slik at den kan svinge med hensyn til gaffelen 20 rundt en akse 22 anordnet på en forlengelse 23 som forløper fra den sentrale del av gaffelen 20, på siden motsatt av sideforgreningene på gaffelen 20 og symmetrisk med hensyn til den siste. Nevnte forlengelse 23 og trekkstangen 19 er utstyrt med standard innretninger 24, slik som en pal elastisk returnert til en komplementær fordypning, som gjør det mulig for gaffelen 20 og trekkstangen 19 å bli automatisk låst med hensyn til hverandre, når midtlinjen av de to sideforgreninger av gaffelen 20 ligger i hovedsak langs forlengelsen av trekkstangen 19.
Anordningen i samsvar med oppfinnelsen innbefatter også en gaffelformet miniføringsstang 25 beregnet på å bli festet med sine forgreninger på endene av gaffelens 20 grener. Denne mini-styrestang 25, på plass på de doble hjul 21, forløper på siden motsatt av gaffelen 20 med hensyn til hjulene 21, fra aksen av hjulene 21 til en rulle 26 eller liten styretralle med hvilke den er utstyrt i en av sine ender, hvilken rulle 26 eller lille føringstralle er innført i, og glir langs den hule styreskinne 6; denne mini-styrestang 25 benyttes for overføring av helikopteret fra parkeringssonen til avtaks-sonen.
Mer spesielt kan det ses i fig. 12-15 at anordningen i samsvar med oppfinnelsen også innbefatter midler 25 for å holde og styre helikopteret H med hensyn til styreskinnen 5 eller 6. Disse midler 27 for å holde, som danner en opprinnelig del av anordningen i samsvar med oppfinnelsen, omfatter en holdetralle 28 som beveger seg, takket være fire vertikale hjul 29, i styreskinnen 5 eller 6, hvis øvre vegg holder den vertikalt med hensyn til plattformen 1, og to horisontale styreruller 29a. På denne holdetralle 28 er en vertikal svingetapp 30 montert, holdt på plass på den øvre del 31 av trallen 28, som fremstikker utenfor styreskinnen 6 ved samvirke av dens fot 32 og indre vegger av en hul sokkel 33 festet på den øvre del 31 og i hvilken foten 32 er montert. Denne svingetapp 30 kan svinge 60° med hensyn til sokkelen 33 og holdetrallen 28. Den er i tillegg montert oventil av et hult sylindrisk eller parallellepipedisk formet lager 34 hvis akse er vinkelrett til aksen for svingetappen 30 og i hvilken det fritt glir en holdearm 35 som er et hult sylindrisk eller parallellepipedisk formet rør. Hver av de to ender av det sylindriske lager 34 er knyttet til en antifriksjons slippring 34a, der lageret 34 og de to ringer 34a sammen danner et dobbelt lager. Hver av de to ender av armen 35 er knyttet til en støtte eller gaffel 36 hvori et hjul 37 er montert for slik å svinge. De to hjul 37, med hvilke armen 35 således er utstyrt, er ment å hvile på plattformen 1 for å rulle på den sistnevnte, bære endene av holdearmen 35 og forhindre enhver vertikal bevegelse av denne holdearm 35.
I tillegg, på hver av endene av holdearmen 35 er det leddforbundet, over hvert av hjulene 37, en stang med justerbar lengde 38 festet i sin andre ende til et strukturmessig forankringspunkt 39 på helikopteret H, der helikopteret H er utstyrt for dette på hver av sine sider med et konstruk-sjonsmessig forankringspunkt 39, f.eks. på komponenten for å feste hovedlandingsstellet 40 til skroget på den tilsvarende side.
Det vises mer spesielt til fig. 12 og 13 hvor det kan ses at holdearmen 35 og det sylindriske eller parallellepipedisk utformede lager 34 er tilknyttet innretninger for låsing, angitt i sin helhet med referansenummer 41, som muliggjør at disse to komponenter automatisk låses til hverandre i en forhåndsbestemt stilling. Disse låseinnretninger 41 innbefatter særlig en sylindrisk tapp 42 montert slik at den glir i en komplementær boring 43 som er et hult, forsenket sylindrisk hus tilknyttet lageret 34 inn i hvilket det åpner ut i en av sine ender. Dette hus 43 stikker radielt utad med hensyn til lageret 34. Mellom bunnen 44 av huset 43 og tappen 42 er en sammentrykket helisk fjær 45 anordnet, hvis virkning skyver tappen 42 ut av huset 43. Veggen til armen 35 er gjennomtrengt, midtveis langs lengden av denne arm 35, av en sirkulær åpning hvis indre diameter i hovedsak tilsvarer den ytre diameter av tappen 42. Når huset 43 og åpningen i armen 35 vender mot hverandre blir tappen 42 skjøvet av fjæren 45 delvis opptatt i åpningen i armen 35 og forløper også delvis inn i huset 43, slik at lageret 34 og holdearmen 35 er låst sammen.
I tillegg er tappen forlenget aksielt med en stang 46 som forløper fra sin flate hvorpå fjæren 45 kommer til anlegg ut forbi bunnen 44 som den passerer gjennom, der denne stang 46 er avsluttet i sin ende utenfor huset 43 med en ring 47 som en operatør kan manipulere for å trekke ut tappen 22 fra åpningen i armen 35 ved å trekke i ringen 47 for å sammen-trykke fjæren 45 med tappen 42.
På landingsområdet 2 er det også plassert en merking som synlig inndeler omkretsen av en sirkel 49 med en diameter på omlag 7 m sentrert på et punkt som ligger mellom de to styreskinner 5 og 6 på linjen 50 midtveis mellom de to skinner. Merkingen inndeler også på dette landings- og lettingsområdet 2 to linjer for innretting 48 anordnet grovt ved 25° fra midtlinjen 50.
En slik manøvreringsanordning benyttes på den måte som nå vil bli beskrevet. I fig. 1-6 er det vist mer spesielt overføringen av helikopteret fra sitt landingsområde 2 til sin hangar 4.
Det ses, spesielt i fig. 1, at helikopteret H lander på landingsområdet 2, som innretter seg selv langs aksen av skipet eller langs en av merkelinjene 48, der pilotens sete er omtrentlig over omkretsen av sirkelen 49, hjulene 21 på det fremre landingsstell blir da låst på aksen av helikopteret H. I rolig farvann må piloten eventuelt få maskinen til å takse med rotoren dreiende og hjulene 21 ulåst for å bringe hjulene 21 i nærheten av skinnen 6 ved å få helikopteret H til å svinge om seg selv, dersom det antas at posisjonen i hangaren 4 som tilsvarer skinnen 5 allerede er opptatt av et annet helikopter.
Motorene blir så stoppet. Operatørene på plattformen 1 kommer da til å fortøye helikopteret H med ringene plassert på aksen av hjulene av hovedunderstellet 40 og for å feste helikopteret E på plattformen 1 med to fremre side-konstruksjonspunkter og to bakre side-konstruksjonspunkter (ikke vist) og hovedbladene 51 på maskinen blir da brettet. I grov sjø festes helikopteret E til plattformen så snart som det har landet uten å få det til å svinge om seg selv.
Prepareringer har da blitt foretatt for å håndtere maskinen E ved å utføre de følgende gjøremål (fig.2): - holdetrallene 28 bringes under helikopterskroget ved å bevege denne i skinnen 6; - trekktrallen 14 bringes nær helikopteret E, også ved å bevege det i skinnen 6; - holdearmen 35 blir festet ved hjelp av justerbare stenger 38 på de strukturelle fortøyningspunkter 39, etter å ha fått armen 35 til å gli i lagret 34 og har svingt den siste med svingetappen 30 med hensyn til trallen 28 så mye som er nødvendig, tatt i betraktning posisjonene opptatt av hoved-landingsstellet 40 på begge sider av skinnen 6; - hjelpe-landingsstellet låses opp for retningsdreining; - trekkstangen 19 festes ved hjelp av gaffelen 20 på hjulene 21 av det fremre hjelpe-landingsstell på helikopteret E; - kablene 9 og 10 på de bakre sidevinsjer 7 og 8 er faste på ringene av hjulet for hovedunderstellet 40; - fortøyningene er satt opp; - kablene 9 og 10 på de bakre sidevinsjer 7 og 8 blir progressivt satt under strekk, sammen med kabelen 13 på den fremre trekktralle 14, der kreftene frembringer stramming som naturligvis justeres som en funksjon av typen og vekten på helikopteret E.
Som et illustrerende eksempel, for et helikopter med midlere tonnasje, vil vinsjene 7 og 8 utøve trekk og bremsekrefter på 500 daN på kablene 9 og 10, der strammingen i kablene 13 er 1000 daN.
Når denne preparering er utført kan manøvreringen fortsette (fig. 3 og 4). For å oppnå dette er helikopteret H lagd for å skride mot hangaren 4 ved progressivt å øke kraften i kabelen 13 opptil, f.eks. for den ovenfor nevnte type helikopter, et maksimum på 1500 daN. Sentreringen av helikopteret H på styreskinnen 6 blir deretter utført automatisk under bevegelse av maskinen. Holdearmen 35 er, for sin del, låst automatisk med hensyn til lageret 34 og således til holdetrallen 28 når helikopteret H ligger i den sentrerte stilling med hensyn til styreskinnen. Trekkstangen 19 og gaffelen 20 er låst sammen når trekkstangen 19 er innrettet langs midtlinjen av de to armer av gaffelen 20. Manøvreringen vil deretter stoppes noe før enden av hangaren 4 for å kontakte den teleskopiske trekkstang 19, der dette gjøres spesielt i tilfelle hvor hangaren 4 ikke er svært lang. Helikopteret H er da innrettet til å skride opp til sin forankringsstilling i hangaren (fig. 5).
Det gjenstår så å feste helikopteret H og å løsgjøre de to kabler 9 og 10 fra hjulene på hovedunderstellet av helikopteret H (fig. 6). Når det er ønsket å bringe ut helikopteret H fra hangaren 4 for å overføre det til ta av området 2, utføres operasjoner på en måte som nå vil bli beskrevet og som tilsvarer mer spesielt trinnene vist i fig. 7-9.
Til å begynne med foretas prepareringer for å håndtere helikopteret H ved å utføre i rekkefølge de følgende gjøremål: - trekkstangen 19 og holdetrallen 28 er fortsatt på plass med hensyn til helikopteret H, minigaffelen 25 er festet til gaffelen 20, rullen 26 er anordnet i styreskinnen, bak hjelpe-landingsstellet og hjulene 21 som vist i fig. 10 og li; - de to kabler 9 og 10 av vinsjene 7 og 8 er festet til de ovenfor nevnte forankringsringer anordnet på hjulenes aksler på hovedunderstellet 40; - helikopteret frigjøres fra sine midler for foankring i hangaren 4; - kablene 9 og 10 og kabelen 13 på trallen 14 blir progressivt satt under strekk, f.eks. i tilfellet av den ovenfor nevnte type helikopter, ved å overføre strekk på 500 daN til sidekablene 9 og 10 og et strekk på omlag 1000 daN til kabelen 13. Her igjen er disse krefter mulig å justere som en funksjon av type og vekt av helikopteret.
Helikopteret H blir deretter rygget mot lettingsområdet 2 på plattformen ved progressivt å øke kraften i kabelen 9 og 10 opptil f.eks. et maksimum på 800 daN (fig. 7). Når holdetrallen 28 når enden av styreskinnen 6 stoppes ryggeopera-sjonen (fig. 8). Helikopteret H blir deretter forankret med ringene beliggende på aksen av hovedhjulene, og blir festet med to side-konstruksjonspunkter i fremkant og bakkant.
Det er så nødvendig å frakople helikopteret H fra holdearmen 35, fra minigaffelen 25 og frigjøre helikopteret H fra de to kabler 9 og 10. Holdearmen 35 blir deretter tilrettelagt til å svinge på trallen 28 i sin låste stilling, for å plassere den hovedsakelig parallelt med aksen av styreskinnen 6. Det kan anordnes midler av den automatiske skrallemekanismetypen (ikke vist) som gjør det mulig å ubevegeliggjøre punktet 30, og således lageret 34 og armen 35, i denne bestemte retnings-posisjon av armen 35 i forhold til trallen 28 for at, under virkningen av bevegelsen av plattformen, armen 35 ikke kan svinge og komme til å slå mot hovedunderstellet 40 under lettingsfasen. Trekktrallen 14 og trekkstangen 19 blir så bragt tilbake inn i hangaren 4. Det gjenstår så å brette ut bladene 51 på helikopteret H, for å fjerne låsingene og forankringene. Helikopteret H er, etter at motorene er blitt startet opp, klar til å ta av. Plattformen 1 blir deretter klargjort etter letting, ved å returnere holdetrallen 28 til hangaren 4.
Anordningen i samsvar med oppfinnelsen er blitt beskrevet ovenfor under sin anvendelse til å manøvrere et helikopter utstyrt med et trehjulet understell innbefattende to hjulutstyrte hoved-sideunderstell sammen med et fremre hjelpeunderstell med svingbare, men ikkestyrte hjul. Imidlertid kan denne anordning også benyttes til å manøvrere helikopteret hvis understell innbefatter tohjulede hovedunderstell i fronten og et bakre svingbart hjul båret under helikopterets hale. I det siste tilfelle krever manøveren, utført som beskrevet ovenfor med det samme utstyr for anordningen spesiell for oppfinnelsen, at helikopteret blir utsatt for kun en ytterligere operasjon etter at den har landet og før dens rotor er stoppet. Denne ytterligere operasjon består i å få helikopteret til å utføre en hovedsakelig halv vending ved å svinge det rundt seg selv gjennom omlag 180° ved rotasjonskontroll av den bakre rotor for å anbringe den i en stilling der det bakre svingbare hjul er nær hvilke av skinnene 5 eller 6 det måtte være ønskelig å bruke, og i retning av hangaren 4 med hensyn til hovedunderstellet som er for deres del vendt mot de bakre sidevinsjer 7 og 8. På denne måte oppnås de første betingelser for manøvrering av et helikopter med fremre hjelpeunderstell som har et svingbart hjul eller flere hjul for å overføre helikopteret med et bakre svingbart hjul til hangaren 4. Likeledes, etter å ha forlatt hangaren 4 og retur til området 2 med tanke på å ta av, er det nødvendig nok en gang å la helikopteret svinge rundt seg selv gjennom hovedsakelig en halv omdreining for å gi det korrekt retning for å ta av før den siste operasjon utføres.

Claims (15)

1. Anordning for manøvrering av en flymaskin (H) båret av et hovedunderstell og minst et svingbart hjul (21), mellom to forutbestemte soner (2,3) på en hovedsakelig plan plattform (1), slik som et landingsområde (2) og et parkeringsområde (3) på et skipsdekk, der denne anordning innbefatter minst en styreskinne (5,6) som forløper fra den ene til den andre sone på plattformen (1), en slepemekanisme (12,13,14,19,20) tilpasset til å trekke maskinen (H) fra den ene til den andre sone (2,3), en orienteringsstang (19) for orientering av maskinens (H) bane, beregnet på svingbar forbindelse med en av sine ender til maskinens svingbare hjul med innretninger for automatisk låsing av orienteringsstangen (19) med hensyn til det svingbare hjul slik at orienteringsstangens (19) akse ligger hovedsakelig i ett plan parallelt eller sammenfallende med midtplanet gjennom det svingbare hjul (21), dens andre ende glidbar langs styreskinnen (5), og minst en holdetralle (28) egnet for bevegelse langs styreskinnen (5), der holdetrallen (28) er tilknyttet innretninger for kopling, hvilke koplingsinnretninger (30,31,32,33,34,35,38,39) innbefatter: - en holdearm (35) tilknyttet innretninger (38) for feste av hver av sine ender til minst et av et antall sideforankrings-punkter (39) på maskinen, hvilke punkter er plassert på begge sider av et vertikalt midtplan gjennom maskinens skrog nær inntil sidestøttestagene for hjulene til hovedunderstellet, og med innretninger (36,37) for understøttelse i sine ender på den plane plattform (1); - en koplingsenhet (34) montert på holdetrallen (28) på hvilken holdearmen (35) kan gli mellom sine to ender, der koplingsenheten (34) holder holdearmene (35) med hensyn til holdetrallen (28); - innretninger (41) for automatisk å låse koplingsenheten med hensyn til holdearmen (35) i en stilling som tilsvarer i hovedsak sentrering av maskinen (H) på styreskinnen (5); - innretninger (30,31,32,33) for svinging som tillater svinging av holdearmen (35) med hensyn til holdetrallen (28) rundt en akse i hovedsak vinkelrett til plattformen (1), karakterisert ved at slepemekanismen innbefatter en trekkvinsj (11,12) som befinner seg mot en ende av styreskinnen (5,6), hvorpå en kabel (13) er viklet som er forbundet til en montert trekktralle (14), hvilken tralle (14) er bevegelig langs styreskinnen (5,6) og har orienteringsstangen (19) leddet til seg i en ende av trekktrallen som er lengst fra maskinen (H), hvorved orienteringsstangen (19) blir benyttet som en trekkstang.
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at orienteringsstangen (19) er koplet til det svingbare hjul (21) ved hjelp av en gaffel (20) montert på aksen av det svingbare hjul.
3. Anordning ifølge krav 2, karakterisert ved at orienteringstangen (19) er leddforbundet for slik å svinge på gaffelen (20).
4. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at orienteringsstangen (19) er av justerbar lengde.
5. Anordning ifølge krav 4, karakterisert ved at styreskinnen (5,6) er en hul skinne i hvilken kabelen (13) koplet til trekktrallen (14) forløper.
6. Anordning ifølge krav 5, karakterisert ved at den innbefatter to sidevinsjer (7,8) på hvilke er viklet kabler (9,10) beregnet for kopling sideveis til maskinen (H), der disse sidevinsjer (7,8) er anordnet på plattformen (1) i hvilke som helst av de to soner (2,3) er motsatt sonen der trekkvinsjen (11,12) er plassert.
7. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at innretningene (38) for feste av en ende av holdearmen (35) til et forankringspunkt (39) innbefatter minst en stang, justerbar i lengde.
8. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at holdearmen (35) er utstyrt, mot en av sine ender, med minst et hjul (37) beregnet på hvile mot plattformen (1).
9. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at en svingtapp (30) er montert på holdetrallen (28) som bærer et sylindrisk eller parallellepipedisk utformet lager (34) med sin akse hovedsakelig vinkelrett til aksen for svingetappen (30), hvilket lager (34) mottar i sitt indre holdearmen (35) og er koplingsenheten med hensyn til hvilke holdearmen er montert slik at den kan gli.
10. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at innretningene (41) for å låse innbefatter en tapp (42) som forløper i lukket stilling delvis inn i en første fordypning utskåret i koplingsenheten og delvis inn i en andre for-senkning utskåret i holdearmen, hvilken tapp (42) er fullstendig plassert i ulåst stilling i en av disse to fordypninger og er forbundet med elastiske innretninger (45) tilbøyelige til å skyve den ut av fordypningen mot den av koplingsenheten eller av holdearmen hvori den andre fordypning er utskåret.
11. Anordning ifølge krav 10, karakterisert ved at fordypningen hvori tappen (42) er anordnet i sin ulåste stilling er utskåret i koplingsenheten.
12. Anordning ifølge krav 10, karakterisert ved at den er knyttet til innretninger for manuelt å låse av innretningene (41) for automatisk låsing av koplingsenheten med hensyn til holdearmen (35).
13. Anordning ifølge krav 12, karakterisert ved innretninger for manuelt å låse opp innbefatter et ytre trekkhåndtak, koplet til tappen (42) og beregnet på å bli grepet av en operatør.
14. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter hjelpeinnretninger for å styre det svingbare hjul (21) eller hjulene langs styreskinnen (5,6).
15. Anordning ifølge krav 14, karakterisert ved at hjelpeinnretningene innbefatter en gaffel (25) beregnet for feste på aksen av det svingbare hjulet (21) ved hjelp av stangen, hvilken gaffel (25) er anordnet i en av sine ender med en rulle (26) som glir langs styreskinnen (5,6).
NO911087A 1990-03-29 1991-03-19 Man!vreringsanordning NO173267C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9004039A FR2660282B1 (fr) 1990-03-29 1990-03-29 Dispositif de manóoeuvre d'un engin supporte par un train principal et au moins une roue orientable, tel qu'un helicoptere, entre deux zones determinees sur une plate-forme, telles qu'une aire d'appontage et une aire de garage sur un pont de navire.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO911087D0 NO911087D0 (no) 1991-03-19
NO911087L NO911087L (no) 1991-09-30
NO173267B true NO173267B (no) 1993-08-16
NO173267C NO173267C (no) 1993-11-24

Family

ID=9395248

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO911087A NO173267C (no) 1990-03-29 1991-03-19 Man!vreringsanordning

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5098035A (no)
EP (1) EP0449702B1 (no)
JP (1) JP2804179B2 (no)
BR (1) BR9101236A (no)
CA (1) CA2039391C (no)
DE (1) DE69102920T2 (no)
ES (1) ES2056594T3 (no)
FR (1) FR2660282B1 (no)
NO (1) NO173267C (no)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1248041B (it) * 1991-06-12 1995-01-05 Riva Calzoni Spa Apparecchiatura di presa e movimentazione di elicotteri particolarmente per ponti di navi, piattaforme e simili.
GB9204987D0 (en) * 1992-03-07 1992-04-22 Mactaggart Scott Improvements in or relating to load transportation apparatus
GB9401151D0 (en) * 1994-01-21 1994-03-16 Mactaggart Scott Aircraft restraining system
GB9522703D0 (en) * 1995-11-07 1996-01-10 Mactaggart Scott Improvements in or relating to aircraft handling apparatus
IT1283239B1 (it) * 1996-03-13 1998-04-16 Riva Calzoni Spa Apparecchiatura per la manovra di elicotteri in aree o zone predisposte dotata di un telaio mobile su una crociera
IT1294292B1 (it) * 1997-07-31 1999-03-24 Riva Calzoni Spa Apparecchiatura per la presa ,il sollevamento ,l'orientamento ed il trasporto di elicotteri ,particolarmente su ponti di navi
FR3059640B1 (fr) * 2016-12-01 2019-05-17 Dcns Plateforme navale equipee d'une zone d'appontage/decollage et de moyens de manutention d'un aeronef
FR3059638B1 (fr) * 2016-12-01 2019-07-19 Dcns Plateforme navale equipee d'une zone d'appontage/decollage et de moyens de manutention d'au moins un aeronef
FR3059641A1 (fr) * 2016-12-01 2018-06-08 Dcns Plateforme navale equipee d'une zone d'appontage/decollage d'un aeronef et de moyens en forme de chariot de manutention de celui-ci
FR3059636A1 (fr) * 2016-12-01 2018-06-08 Dcns Plateforme navale equipee d'une zone d'appontage/decollage d'un aeronef et de moyens de manutention de cet aeronef
US10351260B2 (en) 2017-09-08 2019-07-16 Mactaggart Scott (Holdings) Limited Aircraft handling system
CN110803253A (zh) * 2019-11-14 2020-02-18 朱和泰 一种船体快速连接装置
WO2024112190A1 (en) * 2022-11-22 2024-05-30 Lansweers Bart Aeroplane winching system

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA900447A (en) * 1969-01-21 1972-05-16 Baekken Asbjorn Ship-borne load conveying means
FR2157678B2 (no) * 1971-10-01 1974-08-19 France Etat
US3830452A (en) * 1973-06-22 1974-08-20 Kaman Aerospace Corp Monorail traverse system
US4319722A (en) * 1979-05-07 1982-03-16 Mario Pesando Traverser and components therefor
GB2059889B (en) * 1979-07-25 1983-06-02 Westland Aircraft Ltd Apparatus for moving a helicopter along a deck
JPS5755638A (en) * 1980-09-22 1982-04-02 Hitachi Ltd Cable penetration
FR2532910A1 (fr) * 1982-09-13 1984-03-16 Aerospatiale Dispositifs de manoeuvre d'helicopteres sur le pont d'un navire
US4883280A (en) * 1988-06-16 1989-11-28 Christian Fredrick W Towbar and come-along for light aircraft

Also Published As

Publication number Publication date
BR9101236A (pt) 1991-11-05
FR2660282B1 (fr) 1992-07-31
ES2056594T3 (es) 1994-10-01
JPH042598A (ja) 1992-01-07
DE69102920T2 (de) 1994-11-10
FR2660282A1 (fr) 1991-10-04
NO173267C (no) 1993-11-24
US5098035A (en) 1992-03-24
EP0449702A1 (fr) 1991-10-02
JP2804179B2 (ja) 1998-09-24
NO911087D0 (no) 1991-03-19
CA2039391C (fr) 1994-11-22
EP0449702B1 (fr) 1994-07-20
DE69102920D1 (de) 1994-08-25
NO911087L (no) 1991-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO173267B (no) Manoevreringsanordning
EP0103519B1 (fr) Dispositifs de manoeuvre d'hélicoptères sur le pont d'un navire
US3830452A (en) Monorail traverse system
US5806795A (en) Apparatus for manoeuvring helicopters in specially prepared areas of zones, provided with a movable frame on a cross-piece
NO171719B (no) Fluidoverfoering i aapen sjoe
NO173925B (no) Fremgangsmaate og flytraktor for opptak av et neselandingsunderstell
US3640490A (en) Shipborne conveying means
EP3548381B1 (fr) Plateforme navale équipée d'une zone d'appontage/décollage et de moyens de manutention d'un aéronef
US12060168B2 (en) Device for controlling the ground clearance of an airship and docking station for an airship integrating such a device
EP0176189A1 (en) Tug for rendering assistance to a larger vessel
EP0518405B1 (en) Device for gripping and handling helicopters, particularly for ships' decks, platforms and the like
EP0485296B1 (fr) Système d'attelage entre un tracteur et une remorque du type semi-portée
CA1332231C (fr) Dispositif d'augmentation de la stabilite d'un helicoptere a train d'atterrissage tricycle
CA2116006A1 (fr) Unite dissociable de transport ferroviaire porteuse d'un chargement, notamment d'une unite routiere
EP0633175B1 (fr) Train amovible pour le roulage directif d'une charge
US6176671B1 (en) Apparatus for gripping, raising, orienting and transporting helicopters, in particular on decks of ships
NO330279B1 (no) Anordning og fremgangsmate for overforing av mannskap og personell mellom marine fartoy og offshorekonstruksjoner
RU2183576C1 (ru) Катер буксирно-моторный
EP0611195B1 (en) A rudder
EP0709287B1 (en) Apparatus for gripping and raising, orientating and transporting helicopters particularly for decks of ships
FI77416C (fi) Kanot foer utflykter.
GB2387156A (en) Aircraft handling system
FR2581962A1 (fr) Systeme atterrisseur pour ballon dirigeable
FR2953461A3 (fr) Bateau amphibie
ITBO980701A1 (it) Imbarcazione con ruote di trasporto.