NO154710B - Dataoverfoeringssystem av videotex-type og fremgangsmaate for overfoering av kodet informasjon i saadant system. - Google Patents

Dataoverfoeringssystem av videotex-type og fremgangsmaate for overfoering av kodet informasjon i saadant system. Download PDF

Info

Publication number
NO154710B
NO154710B NO812263A NO812263A NO154710B NO 154710 B NO154710 B NO 154710B NO 812263 A NO812263 A NO 812263A NO 812263 A NO812263 A NO 812263A NO 154710 B NO154710 B NO 154710B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
display
character
code
attribute
characters
Prior art date
Application number
NO812263A
Other languages
English (en)
Other versions
NO154710C (no
NO812263L (no
Inventor
Robert Alan Lyttleton Foster
Geoffrey Henry Llewelly Childs
Original Assignee
Post Office
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Post Office filed Critical Post Office
Publication of NO812263L publication Critical patent/NO812263L/no
Publication of NO154710B publication Critical patent/NO154710B/no
Publication of NO154710C publication Critical patent/NO154710C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G1/00Control arrangements or circuits, of interest only in connection with cathode-ray tube indicators; General aspects or details, e.g. selection emphasis on particular characters, dashed line or dotted line generation; Preprocessing of data

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Controls And Circuits For Display Device (AREA)
  • Digital Computer Display Output (AREA)
  • Computer And Data Communications (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår dataoverføringssystemer av videotex-type, hvor informasjon overføres fra et sentralt lager for fremvisning på dataskjermer på et eller flere steder.
I det teledatasystem som anvendes i Storbritannia kan et dataskjermapparat ved hjelp av telefonlinjer forbindes med en datamaskin hvor det er lagret informasjon.
Dataskjermapparatet, som f.eks. er utstyrt med et katode-strålerør, har en hukommelse hvor det er lagret kodet informasjon som representerer tegn for fremvisning på dataskjermer, samt instruksjoner. Denne informasjon er lagret i et leselager i en kode basert på ISO-7-koden som er en interna-sjonalt anerkjent kode. Denne kode består av 128 tegn som vanligvis omfatter 94 eller 96 tegn for fremvisning pluss 32 styretegn. Fremvisningstegnene omfatter alfanumeriske tegn samt grafiske datablokker.
Dataskjermapparatet omfatter også et sideformat-lager hvor kodet informasjon angående en side som skal fremvises på dataskjermen, kan lagres. Denne kodede informasjon er lagret i sideformat-lageret som reaksjon på kodede instruksjoner som overføres over en telefonlinje fra datamaskinen til leselageret. En informasjonsside er oppbygget i form av 24 linjer på 40 tegn hver, hvilket gir maksimalt 960 tegn
pr. side. Hvert tegnområde på dataskjermen utgjøres av en punktmatrise som har en bredde på 6 eller 7 punkter og en høyde på 10 punkter. Et tegn bygges opp ved å bringe visse spesifiserte punkter i punktmatrisen til å lyse og derved forme det tilsiktede tegn. Hvilke punkter som skal lyse bestemmes av en tegngenerator på vanlig måte.
Koden er en 7-bitskode som anvendes til å frembringe de 128 forskjellige kodetegn. Disse er oppdelt i 8 kolonner som hver består av 16 kodetegn. Kodetegnene i kolonnene 0 og 1 representerer styrefunksjoner og betegnes som CO-settet. Kodetegnene i kolonne 2 og 7 representerer tegn for fremvisning, slik som alfanumeriske tegn, eller grafiske symboler. CO-settet omfatter styretegn som kan anvendes for å utvide funksjonsområdet for 7-bitskoder for å gi ytterligere styr-ings og tegnsett. Et sådant styresett er kjent som Cl-settet, som inneholder visnings-styrekoder. Disse koder anvendes for styring av attributtene (f.eks. farve- og tegn-modus, slik som høyde eller lysstyrke) for de fremviste tegn. Cl-settet frembringes av den såkalte ESC-sekvens (Fe) slik den er definert i IS0646 og 2022 og oppnås ved å sende ut den kode som representerer ESC i CO-settet, fulgt av vedkommende kodetegn fra kolonne 4 eller 5 for den attributt som fordres.
Det britiske teledatasystem anvender en fremvisning med så-kalt strengorientert attributt. I dette system avhenger attributtene for hvert tegn av tidligere attributtinnstilling-er og det foreligger begrensninger med hensyn til hvorledes disse innstillinger kan gjøres. Særlig trenger hver attri-buttinnstilling som tilsvarer et styretegn fra Cl-settet et mellomrom på skjermen. Det kreves således minst et mellomrom mellom tegnrektangler med forskjellige fremvisnings-farver i samme rekke. Så snart en attributt er blitt innstilt, gjelder den alle påfølgende tegn i vedkommende rekke, hvis den da ikke forandres av et ytterligere attributt-styretegn. Fordelene ved et sådant system er at linjeover-føring og lagringshukommelse i den sentrale datamaskin og i dataskjermterminalene holdes på et absolutt minimum, hvilket resulterer i relativt enkle datamaskinsystemer på grunnlag av faste magnetplatesegmenter.
En alternativ oppbygning er kjent som fremvisningsystem med tegnorientert attributt og brukes i mange europeiske land utenfor Storbritannia. I dette system innstilles tegnattri-buttene innenfor hver tegnposisjon uavhengig av skjermplas-sering, tidligere tegn etc. Dette betyr at innenfor data-terminalens lagringsenhet er ytterligere bit tilordnet hvert tegn for å definere attributten, og dataterminalene er i dette tilfelle mer kostnadskrevende enn ved det strengorienterte attributtsystem. Tegn med innbyrdes forskjellig farve kan imidlertid da fremvises innbyrdes uten mellomrom.
På tross av fordelene ved det strengorienterte system synes likevel vanlige fordringer å gå i retning av fremvisningssystemer med tegnorienterte attributter. Dette betyr at det foreligger et klart krav om at tegnattributter skal kunne forandres uten behov for et mellomrom mellom tegnene. Dette kan oppnås ved en modifikasjon av dataskjermens lagringsenhet i en vanlig teledataterminal. Det er derfor et formål for foreliggende oppfinnelse å frembringe en overføringstek-nikk som kan arbeide med de eksisterende overføringskoder ved britisk teledata og samtidig er fullt ut i samsvar med vanlige dataskjermer i teledataterminaler samt med modifiserte dataterminaler hvor fremvisningsskjermen har tegnorientert attributt.
Oppfinnelsen gjelder således et dataoverføringssystem av videotex-type som omfatter et sentralt informasjonslager for lagring og gjenvinning av kodede digitalinformasjonssignaler som representerer fremvisningstegn og tegnattributter for disse tegn, idet nevnte lager ved signaloverføringsut-styr er forbundet med et antall fjerntliggende datavisningsterminaler, hvorav noen har tegnorienterte attributtvisningssystemer med delt hukommelse og andre har strengorienterte attributtvisningssystemer.
På denne bakgrunn av kjent teknikk har så dataoverførings-systemet i henhold til oppfinnelsen som særtrekk at det sentrale informasjonslager er innrettet og anordnet for i drift å avgi en markør-tilbakeslagskbde stort sett i nærheten av en utsendt visnings-styrende kode som representerer en vis-ningstegnattributt, hvis da ikke det umiddelbart forutgående visningstegn skal etterfølges av et billedområde og derved tillater mottagelse av de kodede signaler i terminaler med tegnorienterte attributtvisningssystemer uten å kreve noe visningsmellomrom mellom forandringer i fremviste tegnattributter, samtidig som samsvarende mottagelse av signalene tillates av terminaler med strengorienterte attributtvisningssystemer.
Foreliggende oppfinnelse gjelder også en fremgangsmåte for overføring i et dataoverføringssystem av videotex-type kodet informasjon som representerer tegn og tegnattributter, mellom et sentralt informasjonslager og et antall fjerntliggende datavisningsterminaler, hvorav noen har tegnorienterte attributtvisningssystemer med del hukommelse og andre har strengorienterte attributtvisningssystemer.
Fremgangsmåtens særtrekk i henhold til oppfinnelsen består da i at den omfatter et prosesstrinn som går ut på å avgi en markør-tilbakeslagskode stort sett i nærheten av en utsendt visningsstyrende kode som representerer en visningstegn-attributt, hvis da ikke det umiddelbart forutgående visningstegn skal etterfølges av et billedområde og derved tillater mottagelse av de kodede informasjonssignaler av terminaler med tegnorienterte attributtvisningssystemer med delt kukommelse uten å kreve noen visningsmellomrom mellom forandringer i fremviste tegnattributter, samtidig som samsvar-ede mottagelse av signalene tillates av terminaler med strengorienterte attributtvisningssystemer.
Markør-tilbakeslagskoden kan enten følge etter eller komme foran styrekoden. Flere visningsstyrende koder tilordnes et' bestemt tegnlagersted, og en markørtilbakeslagskode over-føres samordnet med hver styrekode.
Med overføring av den markerende tilbakeslagskode eller APB-kode (active position backwards) er det på denne måte mulig å vise frem på de modifiserte teledataenheter to tegn med forskjellige attributter (f.eks. forskjellige farver) uten et mellomrom mellom tegnene. Et vilkårlig antall tegnattri-Dutter kan innstilles på et og samme tegn, idet styrekoden for hver attributt har en tilordnet APB-kode. Linjeoverfør-ingen kan tas fra den gjeldende britiske teledatakode og ingen som helst forandring er påkrevet i de fastlagte standardbestemmelser.
En fordel ved denne overføringsteknikk er at den kan samord-nes med eksisterende teledataterminaler som ikke har tegnorientert attributtsystem. Som reaksjon på APB-koden, over-skrider disse terminaler attributtkoden således at denne ignoreres og det påfølgende tegn fremvises på korrekt sted.
Systemet kan utvides for å muliggjøre innføring av nye trekk, slik som attributter utenfor skjermen, sorte karak-teristika, negasjon, gjennomsiktig bakgrunn samt tegn med dobbelt bredde og av dobbelt størrelse.
Oppfinnelsen vil nå bli nærmere beskrevet ved hjelp av ut-førelseseksempler og under henvisning til de vedføyde tegninger, hvorpå: Fig. 1 er et blokkskjema som anskueliggjør det britiske teledatasystem, Fig. 2 er et blokkskjema av en datafremvisningsterminal av den art som anvendes i det viste system i fig. 1, Fig. 3 er et blokkskjema av en fremvisningsterminal av modifisert utførelse, og Fig. 4 er et skjema som angir overføringskodene i britisk teledata.
Det britiske overføringssystem for teledata omfatter en datamaskin med et hovedlager 10 av magnetplatetype og hvori det er lagret data for overføring til dataterminalene i systemet. Magnetplaten 10 er over en dataprosessor 11 forbundet med telefonlinjer 12 som utgjør datamaskinens for-bidelser til terminalene 14. Arbeidsfunksjonen for et system stem av denne art vil være velkjent for fagfolk på området.
Hver dataterminal 14 omfatter et fremvisningsapparat som er vist skjematisk i fig. 2. Dette fremvisningsapparat omfatter et modem 20 som mottar kodet informasjon fra telefonlinjen 12 og omformer denne informasjon til en form som kan utnyttes av datakretsene i fremvisningsapparatet. Utgangs-signalet fra modem 20 tilføres en prosessor 21, som kan være tilsluttet et tastebrett 22 for brukeren. Dataprosessoren 21 er koblet til et direkte lager (RAM) 24 som kan være tilgjengelig for en videoprosessor 25. Denne videoprosessor 25 har utganger R (rød), G (grønn), B (blå) og S (synk.) som er koblet til et katodestrålerør på vanlig måte. Arbeidsfunksjonen for det fremvisningsapparat som er vist i fig. 2 vil være velkjent for fagfolk på området og vil her ikke bli beskrevet i detalj. Kort fortalt bygges en informasjonsside opp i lagerenheten 24, som er i stand til å lagre 960 bitgrupper under styring fra videoprosessoren 25 og på grunnlag av den kodede informasjon som overføres over telefonlinjen 12. Denne informasjonsside fremvises på skjermen av katode-strålerøret i fremvisningsapparatet. Overføringskoden for teledata innholdes i et leselager (ROM) i prosessoren 25.
I det fremvisningsapparat som er vist i fig. 2, opptar en styrekode som representerer en tegnattributt en bitgruppe i datalageret 24, og dette fører til et tilsvarende mellomrom på fremvisningsskjermen.
En modifisert utførelsesform for fremvisningsapparatet er vist i fig. 3. Dette fremvisningsapparat er utstyrt med et modem 20 og en prosessor 21 tilsvarende de som er vist i fig. 2. I fremvisningsapparatet i fig. 3 er lagringsenheten 24 oppdelt i to avdelinger 24A og 24B. Avdelingen 24A er alene i stand til å lagre 960 bitgrupper som representerer tegn. Tegnattributter er lagret i avdelingen 24B. Prosessoren 21 står i forbindelse med begge avdelinger, således at vedkommende kode kan tilføres de korrekte dataposisjoner.
På lignende måte har videoprosessoren 25 tilgang til begge avdelinger 24A, 24B av lagerenheten. Denne videoprosessor 25 kan ha en utførelsesform tilsvarende Philips AROM, som er en komersielt tilgjengelig komponent. Ved å anordne lagerenheten 24 på den måte som er vist i fig. 4, vil det være åpenbart for fagfolk på området at fremvisningsapparatet kan vise frem tegn med forskjellige attributter uten at det er påkrevet med et mellomrom mellom vedkommende tegn. Dette forholder seg slik fordi tegnattributt-kodene ikke opptar noe av tegnmellomrommene i lageravdelingen 24A.
Kodene for det britiske teledatasystem er vist i fig. 4. Disse koder er 7-bitskoder som inneholder bisverdiene bl til b7. Kodene i kolonne 2 til 7 representerer fremvisbare tegn, mens kodene i kolonne 0 til 1 er styrekoder.
Styrekodene verken lagres eller fremvises og benyttes hoved-sakelig til å styre kodelagringen i kolonne 2 til 7. Kolonnene 2a, 3a, 6a og 7a representerer en rekke grafiske symboler. Disse fremvises på skjermen når den grafiske modus er fremkalt etter mottagelse av et grafisk styretegn.
Kolonnene 4b og 5b inneholder styrekoder for fremvisningen innbefattet de alfabetiske og grafiske styrekoder. Disse koder er lagret i hukommelse og virker under fremvisnings-tiden til å forandre fremvisningsmodus, hvilket vil si tegnattributter. De overføres ved hjelp av en skiftesekvens. Denne består av ESC (kolonne 1, rekke 11) fulgt av vedkommende kode fra kolonne.4b eller 5b som representerer den ønskede attributt. Når attributten for et tegn forandres i de teledataterminaler som for nærværende er i bruk, over-føres en attributt-styrekode og dette krever et mellomrom på fremvisningsskjermen, da denne kode krever et tegnmellomrom i hukommelsen 24 i fig. 2, slik som beskrevet ovenfor.
Kolonnene 0 og 1 inneholder et antall markerende styrekoder. Disse styrer posisjon og visning av markøren. Markøren er den tegnposisjon hvor det neste mottatte tegn skal frem-
vises.
Når det i nåværende dataoverføringsteknikk er påkrevet å frem-vise tegn med forskjellige attributter uten mellomrom mellom tegnene, er systemet anordnet slik at hver attributt-styrekode ESC(Fe) kan etterfølges av koden for markørens tilbakeslag eller APB (kolonne 0, kode 8). I dataterminalen er virkning-en av dette at markøren forskyves til sin opprinnelige stil-ling, således at tegn med forskjellige attributter kan fremvises uten innbyrdes mellomrom. Denne teknikk har den fordel at den kan utnytte eksisterende britiske overføringskoder for teledata, slik de er vist i fig. 4 på tegningene, uten noen som helst modifikasjoner.
De modifiserte fremvisningsterminaler for systemet som er angitt i fig. 3 vil tolke kodesekvensen av ESC, (Fe), APB som
spesifikasjon av en' attributt-forandring som finner sted i den aktive posisjon. Da den aktive posisjon blir ført tilbake til sin opprinnelige plass, kan et hvilket som helst antall av sådanne kodesekvenser overføres for forandring av attributter i et tegnlagersted, hvilket sikrer fullstendig fleksibilitet med hensyn til båndkolonnebeskrivelse. Etter dette lagersted for-blir attributtene som innstilt inntil de overlappes eller inntil slutten av vedkommende linje, slik som i det britiske teledatasystem som nå er i bruk.
Brikkesett for fremstilling av dataterminaler som arbeider på denne måte er allerede tilgjengelig (f.eks. AROM-brikken fra Philips, ved fremvisningssystemer med parallell attributt).. Ved eksisterende terminaler, nemlig sådanne som ikke er utstyrt med muligheter for parallell attributt, vil APB overskrive disse attributter, hvilket vil si ignorere dem og derved sikre samsvar oppover. Denne overføringsteknikk er således i samsvar med begge terminaltyper.
Fordi et ekstrategn (APB) er nødvendig i hver styresekvens, er det nærliggende å anta at overføringseffektiviteten ved denne fremgangsmåte vil være lavere enn ved konvensjonelle tegnorienterte attributtsystemer. Fra britisk side har det imidlertid alltid vært antatt at attributtforandringene normalt finner sted i mellomrom mellom ord. I dette nye system vil attri-buttforandinger mellom ordene bli overført som tegnsekvenser med to tegn, ESC (Fe) og uten APB, nøyaktig som i det teledatasystem som nå er i bruk. Som i dette nåværende system vil disse sekvenser på to tegn bli representert på skjermen som et mellomromtegn. I alle sådanne tilfeller vil det utvidede system ha en klar fordel fremfor de konvensjonelle tegnorienterte attributtsystemer, som må overføre et ytterligere tegn (2/0 = mellomrom). •
Det foreliggende system er med andre ord mer effektivt ved fremvisning av tekstområder i en båndkolonne, mens et konven-sjonelt tegnorientert attributtsystem er mer effektivt ved opptegning av mosaikkbilder. Foreliggende system har også fordelen av effektiv lagring, slik det er nevnt tidligere.
To forandringer ville være ønskelig i den sentrale datamaskin for teledatasystemet.
a) Magnetplatesegmentene på lk bør sammenkobles. Det foreligger ingen absolutt grense for det antall tegn som kan
lagres og overføres til en terminal. For å få tilstrekkelig lagringskapasitet i datamaskinen for å beskrive en båndkolonne, vil det derfor være nødvendig å sammenføye sådanne lk-platesegmenter.
. b) Det vil være ønskelig for programmereren å innføre følg-ende prosedyre: 1) å observere ( i rekkefølge) bruk av styresekvenser med 3
tegn ESC, Fe, APB.
2) å erstatte (i samme rekkefølge) på følgende mellomromtegn
(2/0) med den samme styresekvens på 2 tegn ESC, Fe.
3) å erstatte kodesekvensen ESC, Fe, APB, 2/0 med sekvensen ESC, Fe.
Punktene (1) - (3) vil sikre best mulig fremvisning på dataterminaler av eldre type.
Det kan også være ønskelig å innføre en ny driftsmodus i styreprogrammet. I denne modus vil det da bare kreves at brukeren trykker ned den påkrevede styretast for fremvisningen, og styreprogrammet vil da automatisk innføre APB, hvis ikke styrekoden blir fulgt av et mellomromtegn (2/0). I det sistnevnte tilfelle vil programmet undertrykke mellomromtegnet i stedet for å tilføre et APB-tegn. Fra brukerens synspunkt vil den nye styremodus gi en meget mer logisk tastebrett-styring enn det eksisterende alternative system ved innføring av definerte karakterorienterte attributter.
Som beskrevet ovenfor er dataoverføringen slik at APB-koden følger etter styrekoden. Et hvilket som helst antall av tegnattributter kan utsendes etter et tegn, og hver attributt-kode følges av en APB-kode.
Under visse forhold kan dette føre til problemer ved de siste utførelser av teledata-terminaler. Problemet oppstår når det er påkrevet å utføre en forandring fra et alfanumerisk tegn til en grafisk fremvisning uten et mellomrom mellom de to. På en normal teledata-terminal kreves et mellomrom, mens forand-ringen i det ovenfor beskrevne system vil bli oppnådd ved å avgi styrekoden for overgang fra alfanumerisk til grafisk fremvisning, fulgt av markør-tilbakeslagskoden, som igjen følges av koden for de første grafiske tegn. Denne kodesekvens kan tolkes korrekt av de eksisterende teledataterminaler, men i terminaler av den aller siste modell overskrives styrekoden av koden for de første grafiske tegn og fremvisningen forandres ikke til grafisk modus.
Det foreligger således et behov for en kodingsteknikk som er i stand til å frembringe en overgang mellom alfanumeriske tegn og grafiske tegn uten mellomrom mellom disse tegn, samtidig som denne teknikk er i samsvar med de eksisterende terminaler. Det er funnet at dette kan oppnås ved å utføre systemet slik at en attributtforandring representeres av markør-tilbake-slagskoden fulgt av styrekoden for fremvisningen. I et sådant system vil denne kodesekvens bli utsendt etter koden for et bestemt tegn, som kan være det siste tegn i den tidligere attributt eller det første tegn i den nye attributt.
For overgang fra alfanumeriske tegn til grafiske tegn kan f.eks. kodesekvensen være: Den første grafiske tegnkode fulgt av markør-tilbakeslagskoden, som igjen etterfølges av styrekoden for overføring fra alfanumeriske til grafiske tegn. I dette tilfelle overskrives det første grafiske tegn av styrekoden i en eksisterende teldata-terminal. Dette betyr at av-grensningen av den grafiske opptegning kanskje ikke vil være så god, men resten av opptegningen vil fremdeles være korrekt. Den grafiske opptegning vil da likevel i praksis ha like god kvalitet som den det er mulig å oppnå ved en konvensjonell teledataterminal.
Når det gjelder terminaler av siste modell reagerer de på en grafisk styrekode (5/0 til 5/7 i fig. 4) på følgende måte: Ved mottagelse av en av de grafiske styrekoder (5/0 til 5/7 i fig. 4) gjengis alle påfølgende tegn samt hvert tidligere mot-tatt tegn med samme markørposisjon i grafiske symboler med korrekt farve inntil mottagelse av en ny styrekode for fremvisningen eller inntil slutten av linjen er nådd.
For å veksel fra grafiske symboler til alfanumeriske tegn kan en lignende styresekvens benyttes. I dette tilfelle er den mest sannsynlige kodesekvens: Koden for det siste grafiske tegn fulgt av markør-tilbakeslagskoden, som igjen følges av styrekoden for veksling fra grafiske symboler til alfanumeriske tegn. I dette tilfelle overskrives i en eksisterende terminal det siste grafiske tegn av styrekoden for fremvisning, men dette foretrekkes fremfor å overskrive det første alfanumeriske tegn.
For dataterminaler av siste utførelse er oppbygningen slik at det reagerer på alfanumeriske styrekoder (4/0 til 4/7 i fig. 4) på følgende måte: Ved mottagelse av en av kodene (4/0 til 4/7) fremvises alle påfølgende tegn i alfanumeriske symboler med den ønskede farve inntil en ny styrekode for fremvisningen mottas eller slutten av linjen nås.
Det vil således innses at tegnattri\u t_o a^d i g r * t"n -å k-e'^4- mellomrom me] lom teanene kan oppnås ved anvendelse av en kodesekvens som består av en markør-tilbakeslagskode fulgt av en visning-styrekode.
Den spesielle kodesekvens som skal benyttes, nemlig styrekode fulgt av APB eller omvendt, kan bestemmes ut i fra informasjonsgiveren når informasjonen innføres i datamaskinen. Hvilken kodesekvens ~or" v<p>l^es a"henaer av om det er mest, viktig å sikre at et bestemt tegn blir korrekt eller om det er viktigere at tegnattributten blir korrekt. Foreliggende teknikk gir informasjonsgiveren mulighet for å gjøre dette valg.

Claims (6)

1. Dataoverføringssystem av videotex-type som omfatter et sentralt informasjonslager (10) for lagring og gjenvinning av kodede digitalinformasjonssignaler som representerer fremvisningstegn og tegnattributter for disse tegn, idet nevnte lager ved signaloverføringsutstyr (12) er forbundet med et antall fjerntliggende datavisningsterminaler (14), hvorav noen har tegnorienterte attributtvisningssystemer med delt hukommelse og andre har strengorienterte attributtvisningssystemer, karakterisert ved at det sentrale informasjonslager (10) er innrettet og anordnet for i drift å avgi en markør-tilbakeslagskode (APB) stort sett i nærheten av en utsendt visnings-styrende kode som representerer en visningstegn-attributt, hvis da ikke det umiddelbart forutgående visningstegn skal etterfølges av et billedområde og derved tillater mottagelse av de kodede signaler i terminaler med tegnorienterte attributtvisningssystemer uten å kreve noe visningsmellomrom mellom forandringer i fremviste tegnattributter, samtidig som samsvarende mottagelse av signalene tillates av terminaler med strengorienterte attributtvisningssystemer .
2. Dataoverføringssystem som angitt i krav 1, karakterisert ved at det sentrale informasjonslager (10) er innrettet for valgfritt å avgi nevnte markør-tilbakeslagskode (APB! enten etter eller forut for den visningsstyrende kode.
3. Dataoverføringssystem som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at nevnte signaloverfør-ingsutstyr (12) mellom informasjonslageret (10) og hver data- •visningsterminal (14) omfatter en telefonlinje.
4. Fremgangsmåte for overføring i et dataoverføringssystem av videotex-type kodet informasjon som representerer tegn og tegnattributter mellom et sentralt informasjonslager og et antall fjerntliggende datavisningsterminaler, hvorav noen har tegnorienterte attributtvisningssystemer med delt hukommelse og andre har strengorienterte attributtvisningssystemer, karakterisert ved at fremgangsmåten omfatter et prosesstrinn som går ut på å avgi en markør-tilbakeslagskode stort sett i nærheten av en utsendt visningsstyrende kode som representerer en visningstegn-attributt, hvis da ikke det umiddelbart forutgående visningstegn skal etterfølges av et billedområde og derved tillater mottagelse av de kodede informasjonssignaler av terminaler med tegnorienterte attributtvisningssystemer med delt hukommelse uten å kreve noen visningsmellomrom mellom forandringer i fremviste tegnattributter, samtidig som samsvarende mottagelse av signalene tillates av terminaler med strengorienterte attributtvisningssystemer.
5. Fremgangsmåte som angitt i krav 4, karakterisert ved at markør-tilbakeslags-koden valgfritt enten sendes ut etter eller forut for den visningsstyrende kode.
6. Fremgangsmåte som angitt i krav 4 eller 5, karakterisert ved at flere visningsstyrende koder tilordnes et bestemt tegnlagersted, og en markør-tilbakeslagskode overføres samordnet med hver styrekode.u
NO812263A 1980-07-03 1981-07-02 Dataoverfoeringssystem av videotex-type og fremgangsmaate for overfoering av kodet informasjon i saadant system. NO154710C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8021817 1980-07-03
GB8034195 1980-10-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO812263L NO812263L (no) 1982-01-04
NO154710B true NO154710B (no) 1986-08-25
NO154710C NO154710C (no) 1986-12-03

Family

ID=26276080

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO812263A NO154710C (no) 1980-07-03 1981-07-02 Dataoverfoeringssystem av videotex-type og fremgangsmaate for overfoering av kodet informasjon i saadant system.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4405830A (no)
EP (1) EP0043697B1 (no)
AU (1) AU539509B2 (no)
CA (1) CA1168773A (no)
DE (1) DE3162654D1 (no)
DK (1) DK147610C (no)
ES (1) ES8304330A1 (no)
FI (1) FI73557C (no)
GR (1) GR74364B (no)
HK (1) HK66688A (no)
IE (1) IE52069B1 (no)
NO (1) NO154710C (no)
PT (1) PT73315B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4520356A (en) * 1980-06-16 1985-05-28 Honeywell Information Systems Inc. Display video generation system for modifying the display of character information as a function of video attributes
GB2146208B (en) * 1983-09-01 1987-10-14 Philips Electronic Associated Character display arrangement with stack-coded-to-explicit attribute conversion
JPS6127262A (ja) * 1984-07-18 1986-02-06 Canon Inc 印字装置
JPS61131990A (ja) * 1984-11-30 1986-06-19 Sony Corp ビデオテツクス画像作成装置
US4733351A (en) * 1984-12-31 1988-03-22 Wang Laboratories, Inc. Terminal protocols
JPS61254980A (ja) * 1985-05-07 1986-11-12 株式会社ピーエフユー 文字フオント転送制御方式
US5107251A (en) * 1989-08-25 1992-04-21 Sun Microsystems, Inc. Method and apparatus for detecting cursors
FR2771540B1 (fr) * 1997-11-24 1999-12-17 Thomson Multimedia Sa Procede de codage de caracteres et d'attributs d'affichage associes dans un systeme video et dispositif mettant en oeuvre ce procede

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1581440A (en) * 1976-06-21 1980-12-17 Texas Instruments Ltd Apparatus for displaying graphics symbols
DE2719827A1 (de) * 1977-05-04 1978-11-09 Licentia Gmbh System zur auswahl und wiedergabe von bildschirmtext
DE2814837C2 (de) * 1978-04-06 1980-01-10 Standard Elektrik Lorenz Ag, 7000 Stuttgart Datenmodem, insbesondere für Bildschirmtextbetrieb

Also Published As

Publication number Publication date
ES504131A0 (es) 1983-03-16
US4405830A (en) 1983-09-20
AU539509B2 (en) 1984-10-04
FI73557B (fi) 1987-06-30
IE811478L (en) 1982-01-03
EP0043697B1 (en) 1984-03-14
DK295381A (da) 1982-01-04
CA1168773A (en) 1984-06-05
DK147610C (da) 1985-05-20
FI73557C (fi) 1987-10-09
PT73315A (en) 1981-08-01
PT73315B (en) 1982-09-01
NO154710C (no) 1986-12-03
IE52069B1 (en) 1987-06-10
GR74364B (no) 1984-06-28
NO812263L (no) 1982-01-04
FI812071L (fi) 1982-01-04
DE3162654D1 (en) 1984-04-19
AU7248781A (en) 1982-01-07
EP0043697A2 (en) 1982-01-13
HK66688A (en) 1988-09-02
DK147610B (da) 1984-10-15
ES8304330A1 (es) 1983-03-16
EP0043697A3 (en) 1982-01-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0158902B1 (en) Monochromatic representation of color images
US4703318A (en) Character-based monochromatic representation of color images
JPS58500779A (ja) 動的定義可能な文字集合の端末発生
US4507734A (en) Display system for data in different forms of writing, such as the arabic and latin alphabets
KR970701478A (ko) 서브 타이틀링 전송 시스템(Subtiting transmission system)
EP0012793A2 (en) Method of displaying graphic pictures by a raster display apparatus and apparatus for carrying out the method
GB1593020A (en) Information display apparatus
US4198685A (en) Text editing system having flexible repetitive operation capability with keyboard interactive feature
US4761761A (en) Multitype characters processing method and terminal device with multiple display buffers
NO154710B (no) Dataoverfoeringssystem av videotex-type og fremgangsmaate for overfoering av kodet informasjon i saadant system.
US4837710A (en) Emulation attribute mapping for a color video display
US20020084919A1 (en) Configurable keyboard
GB2284694A (en) Multiple font display
JPS6318218B2 (no)
JPS6352388B2 (no)
JPH04301886A (ja) ディスプレイ制御回路
JPH0763186B2 (ja) ビデオテツクス信号変換回路
JPS5819948A (ja) 漢字による任意指定の一覧性表示装置
JPS6333781A (ja) 画像表示装置
JPS58175390A (ja) ハ−ドコピ−信号出力装置
JPS63198092A (ja) 表示装置
JP2001346255A (ja) 通信方法およびその装置
JPS6226470B2 (no)
JPH02156292A (ja) 表示制御装置
JPH0643843A (ja) 情報表示装置