NO136692B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO136692B
NO136692B NO744001A NO744001A NO136692B NO 136692 B NO136692 B NO 136692B NO 744001 A NO744001 A NO 744001A NO 744001 A NO744001 A NO 744001A NO 136692 B NO136692 B NO 136692B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
electrolysis
ammonia
carried out
alkali metal
solutions
Prior art date
Application number
NO744001A
Other languages
English (en)
Other versions
NO136692C (no
NO744001L (no
Inventor
M R Ekstam
Original Assignee
Stathmos Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stathmos Ab filed Critical Stathmos Ab
Publication of NO744001L publication Critical patent/NO744001L/no
Publication of NO136692B publication Critical patent/NO136692B/no
Publication of NO136692C publication Critical patent/NO136692C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B5/00Accessories for use during or after slaughtering
    • A22B5/20Splitting instruments
    • A22B5/202Guides or devices for holding the carcass during the splitting operation
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B5/00Accessories for use during or after slaughtering
    • A22B5/20Splitting instruments
    • A22B5/203Meat or bone saws for splitting carcasses
    • A22B5/206Disc or circular saws
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B5/00Accessories for use during or after slaughtering
    • A22B5/20Splitting instruments
    • A22B5/203Meat or bone saws for splitting carcasses
    • A22B5/207Reciprocating, percussion or hydraulic cutting means

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)

Abstract

Fremgangsmåte og apparat for kløving av slakteskrotter.

Description

Fremgangsmåte for fremstilling av ammoniakkalske oppløsninger av alkalimetallamider ved elektrolyse under trykk.
Blant alkalimetallamidene er kalium-,
rubidium- og cesiumamid i betydelig grad
oppløselige i flytende ammoniakk. Slike
oppløsninger av alkalimetallamider i ammoniakk anvendes for utførelse av en del
kjemiske reaksjoner som har industriell
interesse, f. eks. visse polymerisasjoner av
anionisk type eller isotoputveksling av hydrogen/deuterium, osv.
Lagring av slike amider i tørr tilstand
er farlig fordi de lett reagerer med mange
andre stoffer, deriblant med oksygen som
delvis oksyderer dem til nitrit. En blanding
av oksyd, peroksyd, nitrit og amid er eksplosiv.
Det er mulig å fremstille en slik am-moniakkalsk oppløsning av amid ved å løse
opp vedkommende alkalimetall i flytende
ammoniakk, hvilken oppløsning etter lengre eller kortere tids forløp omdannes til
det tilsvarende amid under utvikling av
hydrogen.
En slik fremgangsmåte er vanskelig å
utføre og er farlig og kostbar. I praksis må
man da transportere og håndtere de overordentlig ustabile alkalimetaller i nær-vær av spor av CO2, oksygen eller fuktighet.
Den kaustiske karakter av disse produkter
har også vært årsak til mange arbeidsulyk-ker.
Ennvidere er fremstilling av rene alkalimetaller (kalium, cesium, rubidium) ved
elektrolyse av smeltede salter vanskelig,
hvorfor slike metaller er forholdsvis kostbare. Dessuten er fremstillingen farlig.
Det ville derfor være økonomisk og tek-
nisk fordelaktig hvis man for fremstilling og anvendelse av de nevnte oppløsninger kunne unngå den nevnte rekkefølge av kostbare og farlige operasjoner.
Det er riktignok gjentatte ganger blitt foreslått å fremstille slike oppløsninger dir-ekte ved elektrolyse av alkalimetallsalter i selve den ammoniakk i hvilken de senere skal anvendes. For dette formål anvendes det salter som selv er i betydelig grad opp-løselige i flytende ammoniakk.
Det er kjent at bromider, cyanider, karbonater og, til en viss grad, klorider av kalium, rubidium og cesium er oppløselige i flytende ammoniakk, som de derved gir en tilstrekkelig ledningsevne til at elektrolyse kan utføres.
Det er også blitt foreslått å anvende nitrat eller nitrit av de nevnte metaller for dette formål, men som alt nevnt ovenfor er en blanding av alkalimetallnitrit og -amid eksplosiv og meget farlig å håndtere.
En slik, meget ønskelig fremgangsmåte for fremstilling av amider, ved elektrolyse, ved hvilken man unngår en mellomliggende tørking eller isolering av amidene, er hit-til aldri blitt utført i teknisk målestokk, på grunn av de nesten uovervinnelige van-skeligheter som skyldes tilstedeværelsen av oppløsninger av alkalimetaller i flytende ammoniakk. Disse meget eiendommelige oppløsninger utgjør en oppløsningsform som er ukjent i vandig fase, idet metall-kationen, som anion, har selv elektronet. Slike elektroner er overordentlig mobile og har tilbøyelighet til å diffundere hurtig mellom elektrodene og fremkalle kortslutninger, som bevirker et unormalt stort strømforbruk uten noen tilsvarende pro-duksjon av stoff.
Det er blitt foreslått to metoder for å unngå disse typer av reaksjoner. Den før-ste består i at elektrodene «feies» meget hurtig for å fjerne de metall-ammoniakkalske oppløsninger fra elektrolysecellens katoderom. Det er klart at i dette tilfelle blir en stor del av utgangselektrolytten ikke omdannet til amid og vil derfor forurense den endelige, ammoniakkalske oppløsning. Slike forurensede oppløsninger passer ikke for mange av de katalyser som man ellers, med hell, kan anvende i oppløsninger av al-kaliamider i flytende ammoniakk.
En annen metode til å unngå disse kortslutninger, som skyldes diffusjon av elektroner, består i å utføre meget lang-somt forløpende elektrolyser eller endog elektrolyser som ofte blir avbrutt for at alkalimetalloppløsningene skal kunne omdannes til amider før elektrolysen skrider videre. Det er klart at slike fremgangsmåter gir et meget lavt utbytte.
Formålet med den foreliggende opp-finnelse er å skaffe en fremgangsmåte for elektrolyse av i ammoniakk oppløselige alkalimetallsalter, for å omdanne disse til oppløsninger av oppløselige amider, hvor det uten avbrytelse anvendes en stor strøm-tetthet på over 0,10 amp./cm<2> og samtidig unngås at disse oppløsninger forurenses ved unormalt stort innhold av utgangs-elektrolyttene.
Oppfinnerne har funnet at det for dette formål er nødvendig at elektrolysen ut-føres ved temperaturer som ligger over ammoniakks kokepunkt.
I dette tilfelle foregår alkalimetallopp-løsningenes omdannelse til amid hurtigere enn elektrondiffusjonshastigheten, slik at det unngås kortslutninger og at det er mulig å oppnå en forholdsvis stor omdannel-sesgrad av utgangselektrolytten selv om elektrolysen utføres ved en «diskontinuer-lig» prosess eller — hvor det gjelder en kontinuerlig fremgangsmåte — oppløsningen får oppholde seg lenge i elektrolysøren.
Elektrolysetemperaturen er fortrinnsvis av størrelsesordenen 10—30° C. Den begrenses nedad av at omdannelsen til amid foregår langsommere og ikke lengre kan kompensere elektrondiffusjonshastigheten. Oppad begrenses den av alkalimetallsalte-nes oppløselighet i flytende ammoniakk, som ofte har en negativ temperaturkoef-fisient.
Det anvendte trykk er minst lik tryk-
ket av flytende ammoniakk ved +20° C, og bør være størst mulig.
Som regel er det lite fordelaktig å anvende alkalimetallsaltkonsentr as joner på under 100 g/l.
Apparaturen består av en elektrolysør, av hvilken et utførelseseksempel er vist på tegningen, som et aksialt snitt. Her be-tegner 1 selve elektrolysecellen, som består av en metallsylinder hvis innervegger er isolert og hvis horisontale akse er be-tegnet med X—X'. Cellen er oppdelt ved hjelp av et diafragma 2 bestående av flere lag glimmer og delt opp i to rom V, og V2. Disse rom kommuniserer med sylindre 3 resp. 4, hvis akse Y Y' resp. Z Z' står vin-kelrett på aksen X X' og hvis volum er litt større enn volumet av Vj resp V2. Anoden 5 består av en kullskive og katoden 6 av en skive av jern.
Det hele kan dreies om en horisontal akse A A', som ligger i planet av Y Y' og Z Z', slik at man ved tilbakedreining hurtig kan isolere — i sylindrene 3 og 4 — de oppløsninger som inneholdtes i rommene V, og V2.
De nedenfor beskrevne, sammenlik-nende forsøk ble utført i en apparatur av denne type.
De to første eksempler viser, til sammenlikning, resultater som ble oppnådd ved lav temperatur og med kontinuerlig strøm-tilføring resp. med en intermitterende strøm av samme styrke.
Eksempel 3 belyser fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen, mens eksempel 4 belyser resultatet hvis fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen utføres under anvendelse av en oppløsning av lav konsentrasjon.
En sammenlikning mellom alle disse eksempler viser at man ved hjelp av oppfinnelsen oppnår et bemerkelsesverdig stort utbytte uten at oppløsningen blir foruren-set av for store mengder elektrolytt.
Eksempel 1:
Elektrolysen utføres ved —58° C. Trykket er ca. 0,25 atm.; det er likt ammoniakks damptrykk ved —58° C ved begynnelsen av elektrolysen og stiger litt på grunn av utvikling av gass mens elektrolysen pågår.
Elektrolytten er en oppløsning av kaliumbromid i ammoniakk, som har en konsentrasjon av 100 g/liter.
Strømtettheten er 0,15 amp./cm<2>. Po-tensialdifferansen som påtrykkes elektrodene er 33 volt. Etter 2 timers kontinuerlig elektrolyse er det samlede strømutbytte 10 % og sluttinnholdet av kaliumbromid i katoderommet er 88 g/liter. Det samlede utbytte økes ikke om trykket økes ved hjelp av en inert gass, f. eks. nitrogen.
Eksempel 2: Elektrolysen utføres ved —58° C. Trykket er ca. 0,25 atm. Det er likt damptryk-ket av ammoniakk ved —58° C ved begynnelsen av elektrolysen og stiger under elektrolysen litt på grunn av utvikling av gass.
Elektrolytten består av en oppløsning av kaliumbromid i ammoniakk, med en konsentrasjon av 100 g/liter.
Den midlere strømtetthet er 0,15 amp./ cm-. Potensialforskj ellen mellom elektrodene er 33 volt.
Etter 2 timers elektrolyse, som ble ut-ført med perioder på 15 min. avbrutt av perioder på 10 min. (tilbakesvingning av det ovenfor beskrevne apparat om aksen X X') var det samlede strømutbytte ca. 20 % og sluttinnholdet av kaliumbromid i katoderommet var 11 g/liter.
Eksempel 3: JElektrolysen ble utført ved +15° C. Trykket var ca. 7 kg/cm-, dvs. lik damp-trykket av ammoniakk ved +15° C, ved begynnelsen av elektrolysen og steg litt på grunn av utvikling av gass under elektrolysen.
Elektrolytten var en oppløsning av kaliumbromid i ammoniakk, med en konsentrasjon av 100 g/liter.
Strømtettheten var 0,15 amp./cm<2> og potensialforskj ellen mellom elektrodene var 27 volt.
Etter 2 timers uavbrutt elektrolyse var det samlede strømutbytte 70 % og sluttinnholdet av kaliumbromid i katoderommet var 21 g/liter. Eksempel 4: Elektrolysen ble utført ved +20° C. Trykket er ca. 8 kg/cm-', dvs. lik damptryk-ket av ammoniakk, ved begynnelsen av elektrolysen. Under elektrolysen stiger trykket litt på grunn av utvikling av gas-ser.
Elektrolytten består av en oppløsning av kaliumbromid i ammoniakk, med en konsentrasjon av 50 g/liter.
Strømtettheten er i middel 0,15 amp./ cm<2> og potensialforskj ellen mellom elektrodene er 31 volt.
Etter 2 timers kontinuerlig elektrolyse er det samlede strømutbytte 55 % og sluttinnholdet av kaliumbromid i katoderommet er 12 liter.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av ammoniakkalske oppløsninger av alkalimetallsalter i flytende ammoniakk, karakterisert ved at elektrolysen utføres ved en temperatur over den flytende ammoniakks kokepunkt, fortrinnsvis ved 10—30° C, og ved ammoniakkens autogene trykk, idet elektrolysen utføres i en lukket beholder.
2. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, karakterisert ved at utgangsoppløsningen in-neholder minst 100 g/ltr. alkalimetall i flytende ammoniakk.
3. Fremgangsmåte ifølge påstand 1 eller 2, karakterisert ved at strømtettheten er over 0,10 amp./cm<2> og fortrinnsvis over 0,15 amp./cm2.
NO744001A 1973-11-08 1974-11-06 Fremgangsm}te og apparat for kl¦ving av slakteskrotter NO136692C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7315142A SE377649B (no) 1973-11-08 1973-11-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO744001L NO744001L (no) 1975-06-02
NO136692B true NO136692B (no) 1977-07-18
NO136692C NO136692C (no) 1977-10-26

Family

ID=20319047

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO744001A NO136692C (no) 1973-11-08 1974-11-06 Fremgangsm}te og apparat for kl¦ving av slakteskrotter

Country Status (15)

Country Link
JP (1) JPS50110877A (no)
BR (1) BR7409436A (no)
CA (1) CA1008612A (no)
CS (1) CS191920B2 (no)
DD (1) DD116745A5 (no)
DE (1) DE2452780A1 (no)
DK (1) DK583674A (no)
FI (1) FI323774A (no)
FR (1) FR2250480B1 (no)
GB (1) GB1443485A (no)
HU (1) HU172186B (no)
IT (1) IT1023175B (no)
NL (1) NL7414341A (no)
NO (1) NO136692C (no)
SE (1) SE377649B (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10060980A1 (de) * 2000-12-08 2002-06-27 Horst Krumkamp Rinder- und Kälberdoppelspaltsäge für Schlachtbetriebe
KR20230121607A (ko) * 2020-12-18 2023-08-18 마렐 레드 미트 비.브이. 도축된 동물의 꼬리를 세이브하고 부분적으로 잘라내기 위한 꼬리 절단기

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE336542B (no) * 1970-07-30 1971-07-05 M Ekstam

Also Published As

Publication number Publication date
DK583674A (no) 1975-06-30
DE2452780A1 (de) 1975-05-15
FI323774A (no) 1975-05-09
CS191920B2 (en) 1979-07-31
BR7409436A (pt) 1976-05-18
FR2250480A1 (no) 1975-06-06
NO136692C (no) 1977-10-26
HU172186B (hu) 1978-06-28
SE377649B (no) 1975-07-21
FR2250480B1 (no) 1979-06-08
NL7414341A (nl) 1975-05-12
JPS50110877A (no) 1975-09-01
CA1008612A (en) 1977-04-19
IT1023175B (it) 1978-05-10
AU7498174A (en) 1976-05-06
GB1443485A (en) 1976-07-21
SE7315142L (no) 1975-05-09
NO744001L (no) 1975-06-02
DD116745A5 (no) 1975-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4542008A (en) Electrochemical chlorine dioxide process
US11560638B2 (en) Electrochemical method of ammonia generation
Immanuel et al. Effect of operating variables on performance of membrane electrolysis cell for carrying out Bunsen reaction of I–S cycle
US20180273866A1 (en) Novel process for removal of nitrogen from natural gas
NO136692B (no)
GB959846A (en) An electrolytic process for producing halogen gases and the apparatus therefor
GB1152073A (en) Electrolytic Production of Hydrogen Fluoride
GB898392A (en) Improvements in or relating to a process for the production of electrolytic products by the electrolysis of brine and to apparatus therefor
GB1156695A (en) Process and Apparatus for Maintaining an Enclosed Atmosphere Breathable.
CN101775614B (zh) 一种用甲烷直接制取甲醇的电化学方法
GB757761A (en) Preparation of alkali metal chlorates
US3082158A (en) Method for preparing amides of potassium, rubidium or cesium
GB1014805A (en) Production of inorganic alkali metal salts, chlorine and cathodic products
Zhou How to offer the optimal demonstration of the electrolysis of water
DE3763506D1 (de) Verfahren zur elektrolyse von alkalichlorid-loesungen.
US4336115A (en) Acid base production unit
GB655098A (en) Improvements in or relating to electrolysis of fluorine salts
US2784061A (en) Process for preparing alkali metal oxides and peroxides
JPS55148778A (en) Manufacture of caustic alkali used ion exchange membrane
Tasaka et al. Electrolytic preparation of Nitrogen Trifluoride in KHF2 HF; CO (NH2) 2system
GB882263A (en) A method for the production of citric acid
NO163700B (no) Elektrolytisk prosess for fremstilling av rent kaliumperoksydifosfat.
SU1684277A1 (ru) Способ получени солей трифторметансульфоновой кислоты
JPS5321098A (en) Electrolyzing method for aqueous solution of alkali metal chloride
GB1084196A (en) Electrolytic regeneration of alkali liquors