NL9401154A - Gedragen microporeus filtratiemembraan en werkwijze ter vervaardiging daarvan. - Google Patents

Gedragen microporeus filtratiemembraan en werkwijze ter vervaardiging daarvan. Download PDF

Info

Publication number
NL9401154A
NL9401154A NL9401154A NL9401154A NL9401154A NL 9401154 A NL9401154 A NL 9401154A NL 9401154 A NL9401154 A NL 9401154A NL 9401154 A NL9401154 A NL 9401154A NL 9401154 A NL9401154 A NL 9401154A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
membrane
zone
filtration membrane
microporous filtration
casting solution
Prior art date
Application number
NL9401154A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Pall Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pall Corp filed Critical Pall Corp
Publication of NL9401154A publication Critical patent/NL9401154A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D69/00Semi-permeable membranes for separation processes or apparatus characterised by their form, structure or properties; Manufacturing processes specially adapted therefor
    • B01D69/10Supported membranes; Membrane supports
    • B01D69/107Organic support material
    • B01D69/1071Woven, non-woven or net mesh

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)

Description

Korte aanduiding: Gedragen microporeus filtratiemembraan en werkwijze ter vervaardiging daarvan
TECHNISCH GEBIED VAN DE UITVINDING
De uitvinding heeft betrekking op gedragen microporeu-ze filtratiemembranen en op werkwijzen ter vervaardiging daarvan.
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
Microporeuze membranen zijn gedurende een aantal jaren vervaardigd. Amerikaans octrooi 4.340.479 beschrijft in het algemeen de vervaardiging van huidloze microporeuze membranen door gieten van een polymeerharsoplossing op een substraat en afschrikken van de verkregen dunne polymeerfilm.
Terwijl deze membranen geschikt zijn voor een verscheidenheid van doeleinden, leiden zij aan een aantal nadelen. In het bijzonder zijn dergelijke membranen relatief fragiel. Teneinde mechaniche sterkte aan dergelijke membranen te verlenen, worden zij gewoonlijk gekoppeld aan vezel-vliesdragermateriaal; gieten van de polymeerharsoplossing op een dergelijk materiaal is echter niet zonder moeilijkheden en problemen. Het substraat heeft bij voorkeur een grote porie-afmeting voor minimalisering van de drukval over het gedragen membraan en grove vezels ter verschaffing van de grootste mechanische sterkte. Substraatporiën welke te groot zijn leiden echter tot openingen of gaten in de mem-braanbekleding op de drager, en toename in de grofheid van de vezels leidt tot verhoging van vezelstijfheid en de mogelijkheid van membraanbeschadiging tijdens de fysische manipulaties van het gedragen membraan als nodig is voor prepareren van bijvoorbeeld filterelement zoals een filterpatroon.
Bovendien zijn er tijdens het bekledingsproces onveranderlijk vezels die zich van de hoofdmassa van de vezels die het dragermateriaal vormen uitstrekken. Derhalve wordt het membraan niet gevormd op een volledig glad oppervlak en de dikte van de membraanlaag moet worden vergroot om zeker te stellen dat al dergelijke uitstekende vezels en alle de-fekten in de membraanlaag die door dergelijke uitstekende vezels worden geïntroduceerd, volledig worden bedekt door onvoldoend niet-gebroken membraan ter verschaffing van de gewenste filtratiekenmerken.
Pogingen sommige van deze problemen te vermijden door apart vormen van het membraan en daarna lamineren ervan op een geschikte dragermateriaal, normaliter toepassing van warmte daarop, zijn niet volledig succesvol geweest. Hoewel laminering in staat is tot adequaat aanpakken van vele van de strukturele en bewerkingstekortkomingen van micro-poreuze membranen, worden andere problemen door deze methodologie geïntroduceerd. Het meest significante probleem is de potentie voor daarop volgende delaminering van het membraan. Dit probleem is van bijzonder belang wanneer een membraan voor hergebruik wordt gereinigd door terugspoelen van het filtratiesysteem. Een andere probleem met laminering heeft betrekking op het potentiële effekt die de lamineringsproce-dure heeft op de poriestruktuur van het membraan. Wanneer warmte wordt gebruikt om laminering te bewerkstelligen, kan de verhoging en temperatuur en het membraan beschadigen door wijziging van de struktuur of porie-afmeting van het membraan aan het oppervlak daarvan. Dergelijke porie-afmetingverande-ringen kunnen de resolutie en/of bruikbare levensduur van het membraan nadelig beïnvloeden. Als een resultaat zijn gelamineerde microporeuze membranen niet geheel gewenst, en membranen, direkt gevormd op geschikte dragermaterialen worden normaliter meer toegepast, zij het met bepaalde compromissen.
Ter compensatie van zoveel mogelijk van de hierboven vermelde problemen, maken in de handel verkrijgbare huid-loze microporeuze membranen in het algemeen gebruik van een relatief dik vezelvliesdragermateriaal met fijne poriën en fijne vezels met een membraanlaag van aanmerkelijke dikte die het gehele dragermateriaal omvat, dat is dat het drager-materiaal volledig in het membraan gebed is. Het verkregen gedragen microporeuze membraan is in het algemeen bevredigend voor de beoogde doeleinden daarvan maar is tamelijk dik en vertoont een hoge drukval. Bij kritische toepassingen echter, zoals verwijdering van bacteriën, virussen en andere schadelijke contaminaties uit farmaceutische produkten, worden normaliter twee van dergelijke microporeuze membranen in serie toegepast om zeker te stellen dat de verwachte verwijdering van de contaminaties, aangeduid als titerreductie, feitelijk wordt bereikt. De toepassing van twee of meer membranen in serie echter resulteert in significante hogere drukvallen.
Men heeft zich ook wel ingespannen tot vervaardiging van huid-bevattende microporeuze membranen welke zich van de eerder vermelde huidloze membranen onderscheiden in het hebben van een dichte huid die gepenetreerd wordt door poriën van kleinere diameter dan de poriën in de rest van het membraan. Dergelijke huid-bevattende microporeuze membranen worden bijvoorbeeld geopenbaard in Amerikaans octrooi 3.876.738. Dergelijke huid-bevattende membranen kunnen worden beschouwd de huid te omvatten die de primaire zeefwerking verschaft en een ruglaag die dat gedeelte van het membraan is dat de huid niet heeft gevormd en een grotere porie-afme-ting bezit dan de poriën die de huid doordringen. Deze huid-bevattende membranen echter leiden aan tenminste dezelfde moeilijkheden en problemen als de hierboven besproken huidloze microporeuze membranen en kunnen zelfs grotere drukvallen vertonen en andere slechte filtratiekenmerken. Amerikaans octrooi 4.595.503 tracht de sterkte en porie-afmeting van dergelijke huid-bevattende microporeuze membranen te verbeteren door strekken van de membranen in tenminste één richting voorafgaande aan het drogen daarvan; dergelijk strekken echter kan gemakkelijk leiden tot onaanvaardbare grote poriën of scheuren.
In een poging dit bijzondere probleem te vermijden openbaart Amerikaans octrooi 4.770.777 en enigzins ander proces voor vervaardiging van een gedragen huid-bevattend micro-poreus membraan, maar het geopenbaarde proces heft niet alle problemen op welke verbonden zijn met huid-bevattende micro-poreuze membranen. Het proces omvat gieten van een eerste memb^aanlaag op een vaste drager die vervolgens van de eerste membraanlaag wordt gescheiden, inbedden van een weefseldra-ger in die eerste membraanlaag ter vorming van een eerste membraanlaag/weefseldragercomposiet, en gieten van een tweede membraanlaag boven op het eerste membraanlaag/weefseldrager-composiet ter vorming van een sandwich-achtig composiet.
Het aldus vervaardigde gedragen huid-bevattende microporeuze membraan leidt echter aan dezelfde nadelen als andere huid-bevattende microporeuze membranen met betrekking tot grote drukval en andere slechte filtratiekenmerken.
In het bijzonder kunnen significante defekten in de vorm van bijvoorbeeld macroholten, barsten, poriën en andere defekten en onvolkomenheden die hetzij de huidlaag breken, hetzij leiden tot falen bij gebruik, in de membranen aanwezig zijn. De aanwezigheid van dergelijke defekten in de huid kunnen leiden tot een membraan dat geklasseerd is voor de verwijdering van materialen van een bepaalde afmeting, maar die niettemin toestaat dat een gedeelte van dergelijk materiaal bij gebruik het membraan passeert. Voorts bezitten dergelijke huid-bevattende membranen een laag niveau aan strukturele integriteit en worden gemakkelijk vervuild door afvalmateriaal.
Indien overeenkomstig bestaat behoefte aan een micro-poreus membraan dat in staat is een hoog niveau aan strukturele integriteit te verschaffen zonder significant toegenomen drukval over het membraan. Bovendien dient een dergelijk membraan ook relatief hoge en uniforme titerreductie te verschaffen en, daarenboven, in hoofdzaak defektvrij te zijn teneinde de potentie voor falen tijdens gebruik te minimaliseren.
De uitvinding verschaft een dergelijk gedragen micro- poreus membraan dat een hoge titerreductie, lage drukval, afwezigheid van defekten, en goede strukturele integriteit vertoont. De uitvinding verschaft tevens een werkwijze ter vervaardiging van een dergelijk membraan. Deze en andere voordelen van de uitvinding, evenals aanvullende inventieve aspecten, zullen uit de hierin verschafte beschrijving van de uitvinding duidelijk worden.
KORTE SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De uitvinding verschaft een gedragen microporeus fil-tratiemembraan omvattend een poreus vezelvliesdragermateriaal dat eerste en tweede zijden bezit, en een continu microporeus membraan met eerste en tweede gelaagde zones. De eerste zijde van het dragermateriaal is integraal met de eerste zone zonder indringen in de tweede zone, en de eerste zone heeft een poriegrootte die tenminste ongeveer 50% groter is dan de poriegrootte van de tweede zone.
De uitvinding verschaft verder een werkwijze ter vervaardiging van een dergelijk gedragen microporeus filtratie-membraan. De werkwijze omvat verschaffing van een poreus vezelvliesdragermateriaal die eerste en tweede zijden bezit, aanbrengen van een eerste gietoplossing op de eerste zijde van het dragermateriaal ter vorming van een eerstve gietop-lossinglaag, die een nagenoeg glad oppervlak bezit, aanbrengen van een tweede gietoplossing op het nagenoeg gladde oppervlak van de eerste gietoplossinglaag ter vorming van een tweede gietoplossinglaag voorafgaande aan complete vorming van een membraan uit de eerste gietoplossing, en vorming van een continu microporeus membraan die eerste en tweede zones bezit uit de eerste en tweede gietoplossingen zodanig dat de eerste zijde van het dragermateriaal integraal is met de eerste zone zonder indringen in de tweede zone, en de eerste zone een poriegrootte bezit van tenminste ongeveer 50% groter dan de poriegrootte van de tweede zone.
KORTE BESCHRIJVING VAN DE TEKENING
Figuur 1 is een scanning elektronmicrograaf van een gedragen microporeus filtratiemembraan volgens de uitvinding die het grensvlak laat zien tussen de twee poreuze zones van het membraan bij 600X (fig. IA) en bij 6000X (fig. 1B).
Figuur 2 is een scanning elektronmicrograaf van een gedragen microporeus filtratiemembraan volgens de uitvinding dat laat zien het grensvlak tussen de twee poreuze zones van het membraan bij 5000X.
BESCHRIJVING VAN DE VOORKEURSUITVOERINGSVORMEN
De uitvinding verschaft een gedragen microporeus filtratiemembraan omvattend een poreus vezelvliesdragermate-riaal en een continu microporeus membraan. Het dragermate-riaal bezit eerste en tweede zijden, terwijl het microporeu-ze membraan eerste en tweede gelaagde zones bezit. De eerste zijde van het dragermateriaal is integraal met de eerste zone van het microporeuze membraan zonder indringen in de tweede zone van het microporeuze membraan, en de eerste zone bezit een poriegrootte die tenminste ongeveer 50% groter is dan de porie-afmeting van de tweede zone.
Het onderhavige inventieve gedragen microporeuze filtratiemembraan bezit een hoog rendement (als gemeten door titerreductie) en een hoog niveau aan strukturele integriteit met significant lagere drukval, in vergelijking met conventionele gedragen filtratiemembranen van vergelijkbare poreusheid. Deze resultaten worden geacht bereikt te zijn als een resultaat van de eerste zone van het continue membraan, (die integraal is met het dragermateriaal) werkend als een glad-oppervlak bevattend, homogeen, lage-drukval substraatmate-riaal zelf en de tweede zone van het microporeuze membraan (gelaagd boven op de eerste zone), dienend als de component die filtratierendement of titerreductie bepaald.
Het poreuze vezelvliesdragermateriaal kan worden vervaardigd uit elk geschikt materiaal op elke geschikte wijze.
Het dragermateriaal dient het membraan te voorzien van voldoende sterkte om de stromingsdrukken die tijdens toepassing worden ontspoed zonder vervorming tot de mate dat het micro-poreuze membraan wordt beschadigd te weerstaan. Het dragermateriaal omvat bij voorkeur polyester, polypropeen, poly-etheen of polyamide. Het dragermateriaal, toegepast in samenhang met de uitvinding wordt bij voorkeur gevormd uit vezels met een zo groot mogelijke diameter als mogelijk is ter verschaffing van een hoge graad aan strukturele integriteit en geringe drukval, zonder zo groot te zijn dat daaropvolgende mechanische manipulaties van dergelijke vezels beschadiging kunnen veroorzaken aan het microporeuze membraan dat, met het dragermateriaal, de onderhavige inventieve gedragen microporeuze membraan vormt. Met meeste voorkeur zal het dragermateriaal gebruik maken van vezels van ongeveer 20-25 ^um diameter ter verschaffing van een gemiddelde poriegrootte van ongeveer 50-100 ^um.
De eerste zone van het microporeuze membraan bezit bij voorkeur poriën die zo groot zijn als mogelijk is in sa-menhètng met verschaffing van een glad oppervlak voor de tweede zone. De eerste zone dient een gemiddelde grootte te bezitten van tenminste ongeveer 50% groter dan de gemiddelde grootte van de poriën in de tweede zone, bij voorkeur ten minste ongeveer 100% groter dan de gemiddelde grootte van de poriën in de tweede zone, met meer voorkeur tenminste ongeveer 200% groter dan de gemiddelde grootte van de poriën in de tweede zone. De poriën in de eerste zone bezitten in het algemeen een grootte die zich uitstrekt van ongeveer 0,5 yum tot ongeveer 10 ^um, bij voorkeur ongeveer 0,5 ^um tot ongeveer 2 ^um. De poriegrootteverdeling van de eerste zone is bij voorkeur zeer nauw, met meeste voorkeur vergelijkbaar met de poriegrootteverdeling van de tweede zone, hoewel dit niet essentieel is voor een bevredigend gedrag.
De eerste zone dient zo dun als mogelijk te zijn voor zover hij de gewenste stukturele sterkte verschaft en de gehele eerste zijde van het dragermateriaal bedekt zodanig dat geen vezels van het dragermateriaal indringen door de eerste zone en in de tweede zone. De dikte van deze zone zal normaliter ongeveer 5 ^um tot ongeveer 200 ^um zijn en bij voorkeur ongeveer 75 ^um tot ongeveer 125 ^um.
De tweede zone bezit poriën die een afmeting hebben waardoor het gewenste filtratierendement of titerreductie wordt verschaft. In het algemeen zullen de poriën van de tweede zone ongeveer 1 ^um of minder zijn, normaliter liggen in het trajekt van ongeveer 0,01 ^um tot ongeveer 1 ^um. Met meer voorkeur zullen de poriën van de tweede zone zich in grootte uitstrekken van ongeveer 0,02 ^um tot ongeveer 5 ^um. De poriegrootteverdeling van de tweede zone zal behoorlijk nauw zijn. Het microporeuze membraan vertoont bij voorkeur nagenoeg dezelfde diffusieve stromingen bij drukken van 70% en 85% van K , dat is de KT kromme heeft een tamelijk scherp buigpunt. In absolute termen zijn de diffusieve stromingen bij drukken van 70% en 85% van KT bij voorkeur minder dan 10 cm3/min/sq. ft. membraanoppervlakte en met meeste voorkeur minder dan 5 cm3/min/sq. ft. membraanoppervlakte.
De generatie van een KT kromme wordt besproken in Amerikaans octrooi 4.340.479. Een vergelijkbare kromme, de Κ^ρ kromme genoemd, bruikbaar voor microporeuze membranen van zeer kleine porie-afmeting kan vergelijkbaar worden gebruikt om poriegrootteverdeling te meten. Het genereren van een Κυρ, wordt besproken in Amerikaans octrooiaanvrage serie No. 07/882.473, ingediend 13 mei, 1992. De tweede zone is bij voorkeur zo dun als mogelijk is om de drukval over het microporeuze membraan te minimaliseren terwijl hij voldoende dik is om de gewenste titerreductie in overeenstemming met het verband tussen dikte en titerreductie als aangegeven in Amerikaans octrooi 4.340.479 te verschaffen. De dikte van de tweede zone zal normaliter liggen in het trajekt van ongeveer 10 ^um tot ongeveer 250 ^um, bij voorkeur van ongeveer 25^um tot ongeveer 125 ^um.
Terwijl tenminste de eerste zijde van het dragermate-riaal integraal is met de eerste zone van het microporeuze membraan, kan de tweede zijde van het dragermateriaal ook integraal zijn met de eerste zone van het microporeuze mem braan. Met andere woorden, het gehele dragermateriaal kan ingebed zijn in de eerste zone van het microporeuze membraan om zeker te stellen dat niet van het dragermateriaal van het resterende van het gedragen microporeuze membraan tijdens gebruik worden gescheiden, in het bijzonder tijdens terugwassen. Bij voorkeur echter is de tweede zijde van het dragermateriaal niet integraal met de eerste zone van het microporeuze membraan, d.w.z., het gehele dragermateriaal is niet ingebed in de eerste zone van het microporeuze membraan.
Met meer voorkeur is alles behalve een gedeelte van het dragermateriaal, specifiek alles behalve een laag met dikte van tenminste ongeveer 50 urn van de tweede zijde van het dragermateriaal, integraal met de eerste zone van het microporeuze membraan.
De uitvoeringsvorm van de uitvinding waarbij de tweede zijde vna het dragermateriaal niet integraal is met de eerste zone van het microporeus membraan is bijzonder bruikbaar wanneer het onderhavige inventieve gedragen microporeuze filtratiemembraan geplooid is, bijvoorbeeld in een patroon-filterelement omvattend een huis en het onderhavige inventieve gedragen microporeuze filtratiemembraan dat gevormd is tot een meervoud van plooien. In een dergelijke geplooide configuratie, zal de lage stromingsweerstand van het vezel-vliesdragermateriaal van de tweede zijde van het gedragen membraan zeker stellen dat de gefiltreerde vloeistof die het gedragen microporeuze filtratiemembraan passeert in het gebied van de plooien niet onnodig wordt gehinderd bij passeren tussen aangrenzende plooien, dat is niet een significant nadelig schokeffekt zal hebben op de drukval over het filtra-tie-element of op het volume van tegengehouden filtratie-vloeistof. Aldus kan de tweede zijde van het dragermateriaal de afzonderlijke drainage of scheidingsmateriaal dat normaliter wordt gekoppeld met geplooide filtratiemembranen in patroonfilterelementen en dergelijke die filtratiemembranen in geplooide configuraties toepassen, vervangen.
De uitvinding verschaft verder een werkwijze voor vervaardiging van een gedragen microporeus filtratiemembraan.
De werkwijze omvat verschaffing van een poreus vezelvlies-dragermateriaal met eerste en tweede zijden, aanbrengen van een eerste gietoplossing op de eerste zijde van het drager-materiaal ter vorming van een eerste gietoplossingslaag met een nagenoeg glad oppervlak, aanbrengen van een tweede gietoplossing op het nagenoeg gladde oppervlak van de eerste gietoplossingslaag ter vorming van een tweede gietoplossingslaag voorafgaande aan de complete vorming van een microporeus membraan uit de eerste gietoplossing, en vorming van een continu microporeus membraan die eerste en tweede zones bezit uit de eerste en tweede gietoplossingen zodanig dat de eerste zijde van het dragermateriaal integraal is met de eerste zone zonder in te dringen in de tweede zone, en de eerste zone een poriegrootte bezit van tenminste ongeveer 50% groter dan de poriegrootte van de tweede zone.
Het gedragen microporeuze membraan kan op elke geschikte wijze worden vervaardigd, bij voorkeur in het algemeen in overeenstemming me thet geopenbaarde Amerikaans octrooi 4.340.479. Aldus zijn de gietoplossingen, afschrikbaden, en algemene membraan-vormende procedures conventioneel van aard met enkele uitzonderingen. De membraanvorming zal noodzakelijkerwijze plaats hebben in twee trappen met de eerste gietoplossing neergelegd op het dragermateriaal gevolgd door de tweede gietoplossing. Het membraan omvattend zowel eerste als de tweede lagen wordt dan gelijktijdig in hetzelfde af-schrikbad afgeschrikt. Aangezien de eerste laag grover is, zal hij langzamer coaguleren, gelegenheid biedend voor de vorming een continu microporeus membraan die de eerste en tweede zones als eerder beschreven bezit. De uitvinding is van toepassing op elk polymeer dat geschikt is voor de vorming van een microporeus membraan zoals elk van de vele polyamiden, evenals polyvinylideenfluoride, polysulfon en polyether sul f on.
Terwijl de onderhavige inventieve methode op elke geschikte wijze kan worden uitgevoerd, zal het dragermateriaal normaliter worden getransporteerd naar een kopbak die gevormd is teneinde achtereenvolgens twee gietoplossingen op het materiaal aan te brengen. Specifiek zal deze kopbak een eerste gietoplossing op de eerste (of boven) zijde van het dragermateriaal aanbrengen ter vorming van een eerste giet-oplossingslaag die nagenoeg de eerste zijde van het dragermateriaal bedekt zodat geen vezels van het dragermateriaal door de eerste gietoplossingslaag dringen en dat een nagenoeg glad oppervlak wordt verschaft voor het neerleggen van de tweede gietoplossingslaag. De combinatie van een nagenoeg glad en defekt-vrij oppervlak is een significante factor in het verschaffen van een tweede microporeuze zone die op zichzelf nagenoeg uniform in dikte en defekt-vrij is.
De gladheid van de eerste gietoplossingslaag kan worden beïnvloed door de viscositeit van de eerste gietoplossing. De eerste gietoplossing dient een viscositeit te bezitten die geschikt is ter verschaffing van een nagenoeg glad oppervlak dat zo zal blijven zelfs na aanbrengen van de tweede gietoplossing daarop. Dienovereenkomstig dient de viscositeit van de eerste gietoplossing tenminste ongeveer 250 centipoise te zijn, bij voorkeur tenminste ongeveer 500 centipoise, en met meeste voorkeur tenminste ongeveer 1000 centipoise.
Wanneer de eerste gietoplossing op de drager wordt aangebracht, zal vaak lucht in die oplossing aanwezig zijn. Indien in de lucht achtergelaten, zullen deze luchtbelletjes defekten in het oppervlak van het membraan dat daaruit gevormd is introduceren. Dergelijke luchtbelletjes kunnen uit de oplossing op elke geschikte wijze worden verwijderd. Bij voorkeur wordt het dragermateriaal en de eerste laag onderworpen aan een vacuum zodanig dat de eerste gietoplossing nagenoeg vrij van lucht wordt gemaakt. In het bijzonder wordt de tweede zijde van het dragermateriaal bij voorkeur over een vacuumspleet geleid teneinde de eerste gietoplossing uit de eerste zijde van het dragermateriaal benedenwaarts in het dragermateriaal te trekken en, tegelijkertijd, de lucht uit de eerste gietoplossing te verwijderen.
Nadat de eerste gietoplossing op het dragermateriaal aangebracht is, wordt het aldus beklede dragermateriaal geleid langs een orgaan dat in staat is tot regelen van de dikte van de eerste gietoplossingslaag en waarborging dat een glad oppervlak wordt verschaft voor het neerleggen van de tweede gietoplossing. Dit kan worden bewerkstelligd met elk gebruikelijk orgaan, waaronder bijvoorbeeld een wals of afstrijkmes hoewel de toepassing van een afstrijkmes voor dit doel de voorkeur.
De tweede gietoplossing wordt dan nagenoeg direkt op de top van de eerste gietoplossingslaag aangebracht. De dikte van deze tweede gietoplossingslaag wordt analoog beheerst met elk gebruikelijk orgaan, waaronder bijvoorbeeld een wals of afstrijkmes, hoewel de toepassing van een afstrijkmes voor dit doel voorkeur heeft.
De gecombineerde eerste en tweede gietoplossingslagen worden dan afgeschrikt onder toepassing van conventionele procedures, bijvoorbeeld door leiden ervan in een afschrik-bad. Een continu microporeus membraan dat eerste en tweede zones bevat, wordt uit de eerste en tweede gietoplossingslagen gevormd, waarbij elke zone een bepaalde, maar verschillende, gemiddelde porie-afmeting bezit binnen een nauwe po-riegrootteverdeling. Het microporeuze membraan is continu in de zin dat een continuüm voorkomt tussen de zones, waarbij er geen breuk bestaat tussen de polymeerstruktuur die de eerste zone omvat en die welke de tweede zone omvat, hoewel er een abrupte verandering in poriegrootte is tussen de beide zones. Het grensvlak tussen de beide zones wordt getoond in de snanning elektronmicrografen van figuren 1 en 2.
Figuur IA toont het grensvlak tussen de twee zones in een microporeus membraan van de uitvinding bij 600X vergroting, terwijl figuur 1B het aangegeven rechthoekige gebied van figuur IA bij 6000X vergroting toont. Figuur 2 toont het grensvlak tussen de beide zones in nog weer een ander microporeus membraan volgens de uitvinding bij 5000X vergroting.
Het continuüm van het microporeuze membraan volgens de uitvinding moet worden gecontrasteerd met de overgang die bestaat tussen twee volledig-gevormde poreuze membranen van verschillende poreusheid die met elkaar gelamineerd zijn.
De onderstaande voorbeelden lichten de uitvinding verder toe maar dienen uiteraard niet te worden geconstrueerd als op enigerlei wijze de omvang ervan als gedefinieerdere conclusies te beperken.
Voorbeeld 1
Dit voorbeeld ligt de voordelen toe welke verbonden zijn met de onderhavige gedragen microporeuze membranen in vergelijking met vergelijkbare conventionele membranen.
Twee gedragen microporeuze membranen (monsters A en B) werden vervaardigd volgens de uitvinding, en de eigenschappen daarvan werden bepaald en vergeleken met in de han- (S) del verkrijgbare membranen (Pall Ultipor N66 en Millipore GVWP). De resultaten van de vergelijking worden hieronder aangegeven.
De porieklassificatie is de nominale porieklassifi-catie, terwijl K_ werd bepaald in overeenstemming met Amerikaans octrooi 4.340.479. Scheurweerstand werd bepaald onder toepassing van een modificatie van ASTM D1004-61 waarbij testmonsters werden gesneden als stukken van 0,74 inch x 4 inch met het centrum van één van de lange zijden gekerfd met een 30° "V" kerf tot een diepte van 1/8 inch. De monsters werden op een standaard trektester getrokken bij 2 inches per minuut ter verkrijging van de treksterkte.
De treksterkte en verwante fysische eigenschappen zijn een maat voor de robuustheid van het membraan en het vermogen ervan om fabrikageprocedures nodig voor omzetten van het membraan in elementen hoge integriteit, in het bijzonder voor de verwijdering van bacteriën, te weerstaan. Ook is robuustheid van het membraan vereist om normale toepassingsomstan-digheden te weerstaan welke omvatten grote hydraulische pulsen welke het falen kan veroorzaken in een zwak membraan.
Monster Porie Type Dikte Drukval Titer- Scheurweer- klassificatie . .. (mils) (in. Hg bij reductie stand (urn) PS1J 28 fpm (Ps. dim.) (lb) __luchtstroom)___
Monster A 0,2 gedragen 53 7,8 9,5 >l,5xl0'1'0 niet bepaald
Monster B 0,2 gedragen 52 7,5 7,5 2x10^^ 5,0
Ultipor® N66 0,2 gedragen 52 5,4 12,7 >2xl010 7,2
Ultipor^ N66 0,8 gedragen 18 5,8 2,6 verwaarloos- niet bepaald baar
Ultipor® N66 0,2 niet-gedragen 48 3,0 9,5 >2x10·*·° 0,62
Millipore GVWP 0,2 niet-gedragen 43 4,5 11,0 >2x10^ 2,8
Als blijkt uit de verkregen data, voorzien de inventieve gedragen microporeuze membranen in een combinatie van een hoge titerreductie en hoge mechanische sterkte bij significant verminderde drukvallen. De microporeuze membranen van vergelijkbare poreusheid uit de handel moeten drukval inruilen tegen mechanische sterkte om de gewenste titerreduc-ties te bereiken.
Voorbeeld 2
Dit voorbeeld ligt toe dat de onderhavige inventieve verdragen microporeuze membranen gewenste bacterietiter-reductiekenmerken bezitten.
Gedragen microporeuze membranen werden vervaardigd volgens de uitvinding, en drie monsters (aangegeven als 1, 2 en 3) van elk van vijf membranen (aangegeven als A, B, C, g D en E) werden getest onder toepassing van een 1 x 10 /cm2 P. diminuta (0,20 y.um) bacteriële besmettings ("challenge") oplossing bij 40 psi onder een verscheidenheid van totale besmettingsomstandigheden. De voorwaartse stroomsnelheden voor en na de besmetting, de totale besmettelijkheid ("challenge") totale terugwinning ("recovery") en titerreductie werden bepaald voor vijftien 142 mm schijfraonsters van de onderhavige inventieve membranen. De resultaten van deze beproevingen zijn hieronder weergegeven.
Monster Pre-voorwaartse Post-voorwaartse Totale besmette- Totale terug- Titerreductie stroming(cm3/min) stroming(cm3/min) lijkheid (cfu) winning
Al 0.10 0,08 3.4 x 1010 0 > 3;4 χ 101° A2 0,12 0,14 3.4 χ 1010 0 > 3,4 x 10l<! A3 0,10 0,12 3.4 x 10lü 0 > 3.4 χ 1010 BI 180 156 3.4 χ 1010 5,5 x 10ö 6,2 χ 103 B2 0,10 0.10 9,5 x 10° 0 > 9,5 χ 109 B3 0,16 0.10 9,5 χ 109 0 > 9,5 χ 109
Cl 0,09 0.10 9,5 x 10° 0 > 9,5 χ 109 C2 0.05 0,17 9,5 χ 109 0 > 9.5 χ 109 ) ƒ C3 0,20 0,07 1,2 χ 1010 0 > 1,2 χ 1010
Dl 0,05 0.40 1,2 χ 1010 0 > 1.2 χ 1010 D2 0,05 0,60 1.2 χ 1010 0 > 12 χ 1010 D3 0,12 0;11 1,2 x 1010 C > 1.2 x 1010
El 0,10 0^11 1.6 x 10!0 0 > i 6 χ 1010 . E2 0,09 0.20 1.6 χ 1010 0 > i 6 χ 1010 E3 0r 12 0,10 1,6 x 1010 O >1.6 x i0in
Zoals blijkt uit de geproduceerde gegevens, zijn de onderhavige inventieve gedragen microporeuze membranen goed geschikt voor de filtratie van bacteriën uit vloeistoffen. Monster no. Bl was het enige monster dat zich niet gedroeg als verwacht, en het is uit de pre-besmetting voorwaartse stroomwaarde dat dit membraan beschadigd was. De andere membranen bereikten in wezen absolute titerreductie.
Voorbeeld 3
Het voorbeeld ligt de gewenste nauwe poriegrootte-verdeling van de microporeuze membranen volgens de uitvinding toe.
Monsters van de gedragen microporeuze membranen, aangegeven in voorbeeld 2, namelijk van membranen A, C en E, werden onderworpen aan voorwaartse stroomtesting ter bepaling van de diffusieve luchtstroom daardoorheen (cm3/min/sq. ft. membraanoppervlak) bij een verscheidenheid van testdrukken (psi). Elk van de monsters werd getest met het fijne vlak, dat is de tweede zone, van het microporeuze membraan gekeerd zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. De verkregen gegevens zijn hieronder aangegeven.
Monster A Monster C Monster E
m stroom- . ^ stroom- stroom-
Tostdruk (psi) stroomopwaarts _ . stroomopwaarts _ ^ stroomopwaarts _ ______ _ afwaarts______afwaarts__afwaarts 10 0 0 0 0 0 0 20 0 0 0 0 0 0 30 0 0 0 0 0 0 40 10 10 10 45 1 0 2 0 1 0,2 i 46 1 0;5 47 2 1)7 48 7 5;0 49 50 50 1 0 3 1 55 2142 56,5 6 6 57 10 4 7 12 58 22 9 19 31 58^5 55 12 31 50 59 50 50
De KT waarden van deze membraanmonsters werden even-
Li eens bepaald. De KT van monsters A, C en E waren respectie-velijk ongeveer 58, 58, en 48 psi. Met het fijne vlak van het membraan stroomopwaarts gekeerd, had membraanmonster A dezelfde stroomsnelheid van ongeveer 1 cm3/min/sq. ft. mem-braanoppervlak bij drukken van 70% en 85% van de KL waarden. Deze waarden geven aan dat de poriegrootteverdelingen van de microporeuze membranen, vervaardigd in overeenstemming met de uitvinding, zeer nauw waren.
Alle hierin geciteerde literatuurplaatsen, waaronder publikaties, octrooischriften en octrooiaanvragen, worden hierbij in hun volledigheid onder verwijzing daarna opgenomen.
Hoewel de uitvinding beschreven is met nadruk op voor-keursuitvoeringsvormen, zal het voor de deskundige voor de hand liggen dat variaties van de voorkeur verdienende produk-ten en processen kunnen worden toegepast en dat bedoeld is dat de uitvinding in de praktijk kan worden toegepast anders dan als hierin specifiek beschreven is. Dienovereenkomstig houdt de uitvinding alle modificaties in omvat binnen geest en omvang van de uitvinding als gedefinieerd door de onderstaande conclusies.

Claims (22)

1. Gedragen microporeus filtratiemembraan omvattend een poreus vezelvliesdragermateriaal die eerste en tweede zijden bezit, en een continu microporeus membraan met eerste en tweede gelaagde zones, waarin de eerste zijde van het dra-germateriaal integraal is met de eerste zone zonder indringen in de tweede zone, en de eerste zone een poriegrootte bezit van tenminste ongeveer 50% groter dan de poriegrootte van de tweede zone.
2. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 1, waarin de tweede zone een poriegrootte bezit van ongeveer 1 micron of minder.
3. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 2, waarin het membraan in hoofdzaak dezelfde diffusie-ve stromen vertoont bij drukken van 70% en 85% van KT.
4. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 2, waarin het membraan diffusieve stromen van minder dan 10 cm3/min sq. ft. membraanoppervlak vertoont bij drukken van 70% en 85% van KT·
5. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 4, waarin het membraan diffusieve stromen van minder dan 5 cm3/min/sq. ft. membraanoppervlak vertoont bij drukken van 70% en 85% van K .
6. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 3, waarin de tweede zone een poriegrootte bezit van ongeveer 0,02 micron tot ongeveer 0,5 micron.
7. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 6, waarin de tweede zone een dikte bezit van ongeveer 10 micron tot ongeveer 150 micron.
8. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 6, waarin de eerste zone een poriegrootte bezit van ongeveer 0,5 micron tot ongeveer 10 micron.
9. Gedragen mircroporeus filtratiemembraan volgens conclusie 1, waarin het dragermateriaal gekozen is uit de groep bestaande uit polyester, polyetheen, polypropeen, polyamine en polyvinylideenfluoride.
10. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens con- clusie 1, waarin de tweede zijde van het dragermateriaal integraal is met de eerste zone van het microporeuze membraan.
11. Gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 1, waarin de tweede zijde van het dragermateriaal niet integraal is met de eerste zone van het microporeuze membraan.
12. Patroonfilterelement omvattend een huis en het gedragen microporeuze filtratiemembraan volgens conclusie 1 dat gevormd is in een meervoud van plooien.
13. Patroonfilterelement omvattend een huis en het gedragen microporeuze filtratiemembraan volgens conclusie 3 dat gevormd is in een meervoud van plooien.
14. Patroonfilterelement omvattend een huis en het gedragen microporeuze filtratiemembraan volgens conclusie 4 dat gevormd is in een meervoud van plooien.
15. Patroonfilterelement omvattend een huis en het gedragen microporeuze filtratiemembraan volgens conclusie 6 dat gevormd is in een meervoud van plooien.
16. Patroonfilterelement omvattend een huis en het gedragen microporeuze filtratiemembraan volgens conclusie 11 dat gevormd is tot een meervoud van plooien.
17. Werkwijze ter vervaardiging van een gedragen microporeus filtratiemembraan omvattend verschaffing van een poreus vezelvliesdragermateriaal met eerste en tweede zijden, aanbrengen van een eerste gietoplossing op de eerste zijde van het dragermateriaal ter vorming van een eerste giet-oplossingslaag die een nagenoeg glad oppervlak bezit, aanbrengen van een tweede gietoplossing op het nagenoeg gladde oppervlak van de eerste gietoplossingslaag ter vorming van een een tweede gietoplossingslaag voorafgaande aan de complete vorming van een microporeus membraan uit de eerste gietoplossing, en vorming van een continu microporeus membraan dat eerste en tweede zones bezit uit de eerste en tweede gietoplossin-gen zodanig dat de eerste zijde van het dragermateriaal integraal is met de eerste zone zonder indringen in de tweede zone, en de eerste zone een poriegrootte bezit van tenminste ongeveer 50% groter dan de poriegrootte van de tweede zone.
18. Werkwijze volgens conclusie 17, welke werkwijze verder omvat het leiden van het dragermateriaal en eerste giet-oplossing over een vacuum zodanig dat de eerste gietoplos-sing nagenoeg vrij wordt gemaakt van lucht voorafgaande aan aanbrengen van de tweede gietoplossingslaag.
19. Werkwijze volgens conclusie 18, waarin de eerste gietoplossingslaag voorzien is van een nagenoeg glad oppervlak door in aanraking brengen van de eerste gietoplossingslaag met een afstrijkmes nadat het dragermateriaal en eerste giet-oplossing geleid zijn over het vacuum.
20. Werkwijze voor filtreren van een bacteriën-bevattende vloeistof omvattend het leiden van een bacteriën-bevattende vloeistof door een gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 1 ter verwijdering van tenminste 99% van de bacteriën in de bacteriën-bevattende vloeistof.
21. Werkwijze voor filtreren van een bacteriën-bevattende vloeistof omvattend het leiden van een bacteriën-bevattende vloeistof door een gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 3 ter verwijdering van tenminste 99,5% van de bacteriën in de bacteriën-bevattende vloeistof.
22. Werkwijze voor filtreren van een bacteriën-bevattende vloeistof omvattend het leiden van een bacteriën-bevattende vloeistof door een gedragen microporeus filtratiemembraan volgens conclusie 6 ter verwijdering van tenminste 99,5% van de bacteriën in de bacteriën-bevattende vloeistof.
NL9401154A 1993-07-12 1994-07-12 Gedragen microporeus filtratiemembraan en werkwijze ter vervaardiging daarvan. NL9401154A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/091,152 US5433859A (en) 1993-07-12 1993-07-12 Supported microporous filtration membrane and method of using same
US9115293 1993-07-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9401154A true NL9401154A (nl) 1995-02-01

Family

ID=22226340

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9401154A NL9401154A (nl) 1993-07-12 1994-07-12 Gedragen microporeus filtratiemembraan en werkwijze ter vervaardiging daarvan.

Country Status (7)

Country Link
US (2) US5433859A (nl)
JP (1) JP3438214B2 (nl)
CA (1) CA2102873C (nl)
DE (1) DE4424482C2 (nl)
FR (1) FR2707522B1 (nl)
GB (1) GB2281222B (nl)
NL (1) NL9401154A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1681274A2 (en) 2005-01-17 2006-07-19 Orgaworld B.V. Method and device for carrying out a fermentation process in a reactor.

Families Citing this family (57)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5788862A (en) * 1992-05-13 1998-08-04 Pall Corporation Filtration medium
US5433859A (en) * 1993-07-12 1995-07-18 Pall Corporation Supported microporous filtration membrane and method of using same
CA2128296A1 (en) * 1993-12-22 1995-06-23 Peter John Degen Polyvinylidene fluoride membrane
DE4421871C2 (de) 1994-06-23 1997-06-19 Seitz Filter Werke Mehrschichtige Mikrofiltrationsmembran mit integrierter Vorfilterschicht und Verfahren zu ihrer Herstellung
EP0842043B1 (en) * 1995-07-29 2000-04-12 J.R. Crompton Limited Porous web material
JP2002513336A (ja) 1997-01-21 2002-05-08 ゴア エンタープライズ ホールディングス,インコーポレイティド プリンター用のインクフィルターエレメント
GB9702857D0 (en) 1997-02-12 1997-04-02 Crompton J R Plc Porous web material
US6090441A (en) * 1998-03-18 2000-07-18 Cuno, Inc. Process of making reinforced, three zone microporous membrane
US6264044B1 (en) 1997-04-11 2001-07-24 Cuno, Inc. Reinforced, three zone microporous membrane
US6413070B1 (en) * 1997-04-11 2002-07-02 Cuno Incorporated System for manufacturing reinforced three-zone microporous membrane
US6280791B1 (en) 1997-04-11 2001-08-28 Cuno, Inc. Process of making a three-region reinforced microporous filtration membrane
DE19729456C1 (de) * 1997-07-10 1998-10-22 Sartorius Gmbh Integral vliesverstärkte poröse Membranen
US6846382B1 (en) 1998-02-04 2005-01-25 Ahlstrom Windsor Locks, Llc Nonwoven web material for infusion packaging and method of making same
DE69909445T2 (de) * 1998-03-05 2004-04-15 Cuno Inc., Meriden Verstärkte mikroporöse filtrationsmembran und verfahren zu ihrer herstellung und verwendung
JP2000079332A (ja) 1998-07-08 2000-03-21 Nitto Denko Corp エアフィルタ用ろ材
US6712966B1 (en) * 1999-02-04 2004-03-30 Cuno Incorporated Graded particle-size retention filter medium for cell-type filter unit
US6939466B2 (en) * 1998-08-17 2005-09-06 Cuno Incorporated Graded particle-size retention filter medium for fluid filtration unit with improved edge seal
US20040118766A1 (en) * 2000-02-03 2004-06-24 Pulek John L. Graded particle-size retention filter medium for cell-type filter unit
EP1834692B1 (en) * 2000-05-24 2017-02-22 EMD Millipore Corporation Multilayered membranes
EP2813278B1 (en) 2000-05-24 2019-01-09 EMD Millipore Corporation Process of forming multilayered membranes
US7942274B2 (en) * 2000-05-24 2011-05-17 Millipore Corporation High-throughput asymmetric membrane
US7229665B2 (en) * 2001-05-22 2007-06-12 Millipore Corporation Process of forming multilayered structures
US20020179521A1 (en) * 2000-06-05 2002-12-05 Paul C. Thomas Expansion resistant filter cartridge
US6736971B2 (en) * 2000-08-07 2004-05-18 Cuno Incorporated Pre-metered, unsupported multilayer microporous membrane
US6994789B2 (en) * 2000-08-07 2006-02-07 Cuno Incorporated Pre-metered, unsupported multilayer microporous membrane
AU2003209187B2 (en) * 2000-08-07 2009-01-22 3M Innovative Properties Company Pre-metered, unsupported multilayer microporous membrane
US6706184B2 (en) * 2000-08-07 2004-03-16 Cuno Incorporated Unsupported multizone microporous membrane
EP1359994A4 (en) * 2000-12-22 2005-06-15 Osmonics Inc FILTRATION CARTRIDGES WITH BACK-CURRENT
US6624949B2 (en) 2002-02-06 2003-09-23 Eastman Kodak Company Printing apparatus for photosensitive media using dichroic prism in illumination path
US6811696B2 (en) * 2002-04-12 2004-11-02 Pall Corporation Hydrophobic membrane materials for filter venting applications
AU2003256771A1 (en) * 2002-07-24 2004-02-09 Cuno, Inc. Multiple layer membrane and method for fabrication thereof
US6884341B2 (en) * 2002-10-02 2005-04-26 G6 Science Corp. Filter device to capture a desired amount of material
US6905594B2 (en) * 2002-10-11 2005-06-14 G6 Science Corp. Filter apparatus and methods to capture a desired amount of material from a sample suspension for monolayer deposition, analysis or other uses
US7165682B1 (en) * 2003-07-16 2007-01-23 Accord Partner Limited Defect free composite membranes, method for producing said membranes and use of the same
CA2435538A1 (en) * 2003-07-18 2005-01-18 Universite Laval Solvent resistant asymmetric integrally skinned membranes
DE10336380B4 (de) * 2003-08-06 2005-08-25 Carl Freudenberg Kg Ultradünner, poröser und mechanisch stabiler Vliesstoff und dessen Verwendung
JP2007014854A (ja) * 2005-07-06 2007-01-25 Kawamura Inst Of Chem Res 濾過フィルター、濾過フィルターの製造方法および血液濾過方法
US7441667B2 (en) * 2005-12-15 2008-10-28 E.I. Du Pont De Nemours And Company Composite membranes for liquid filtration having improved uniformity and adhesion of substrate to membrane
US7993523B2 (en) * 2007-03-06 2011-08-09 E. I. Du Pont De Nemours And Company Liquid filtration media
US7842214B2 (en) * 2007-03-28 2010-11-30 3M Innovative Properties Company Process for forming microporous membranes
KR20110016434A (ko) * 2008-04-08 2011-02-17 후지필름 매뉴팩츄어링 유럽 비.브이. 막의 제조 공정
WO2009125218A1 (en) * 2008-04-08 2009-10-15 Fujifilm Manufacturing Europe Bv Composite membranes
EP2408482A1 (en) 2009-03-19 2012-01-25 Millipore Corporation Removal of microorganisms from fluid samples using nanofiber filtration media
US9767342B2 (en) 2009-05-22 2017-09-19 Affymetrix, Inc. Methods and devices for reading microarrays
MX2012014194A (es) * 2010-06-07 2013-02-07 3M Innovative Properties Co Metodos y dispositivos de filtracion.
US9216390B2 (en) * 2010-07-15 2015-12-22 Ohio State Innovation Foundation Systems, compositions, and methods for fluid purification
JP2013541408A (ja) 2010-08-10 2013-11-14 イー・エム・デイー・ミリポア・コーポレイシヨン レトロウイルス除去方法
US9132616B2 (en) * 2010-08-31 2015-09-15 Bha Altair, Llc Multi-layer composite membrane materials and methods therefor
US11154821B2 (en) * 2011-04-01 2021-10-26 Emd Millipore Corporation Nanofiber containing composite membrane structures
FR3012049B1 (fr) * 2013-10-17 2022-02-25 Abc Membranes Fabrication d'une membrane de filtration
SG10201911354UA (en) 2014-06-26 2020-02-27 Emd Millipore Corp Filter structure with enhanced dirt holding capacity
WO2016007345A1 (en) * 2014-07-07 2016-01-14 E. I. Du Pont De Nemours And Company Composite filtration membranes comprising a casted membrane on a nanofiber sheet
WO2016167871A1 (en) 2015-04-17 2016-10-20 Emd Millipore Corporation Method of purifying a biological materia of interest in a sample using nanofiber ultrafiltration membranes operated in tangential flow filtration mode
CN115645621B (zh) 2016-11-10 2024-08-13 韦尔赛特公司 含有pdx1胰腺内胚层细胞的细胞递送装置及其方法
EP3976236A1 (en) * 2019-05-31 2022-04-06 W.L. Gore & Associates Inc. A biocompatible membrane composite
CN111129399A (zh) * 2019-12-27 2020-05-08 武汉中兴创新材料技术有限公司 一种聚烯烃微孔膜的制备方法和聚烯烃微孔膜
CN112774461B (zh) * 2020-12-21 2022-06-10 宁波日新恒力科技有限公司 一种孔隙均匀的半透膜支撑体

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL6915027A (nl) * 1968-11-27 1970-05-29
JPS5630442A (en) * 1979-08-20 1981-03-27 Nitto Electric Ind Co Ltd Composite permeable membrane
EP0082393A2 (en) * 1981-12-18 1983-06-29 Cuno Incorporated Reinforced microporous membrane
US4770777A (en) * 1987-01-29 1988-09-13 Parker Hannifin Corporation Microporous asymmetric polyamide membranes
DE4025768A1 (de) * 1990-08-14 1992-02-20 Sartorius Gmbh Verfahren zur herstellung von membranen mit integrierter drainage
JPH06211617A (ja) * 1992-11-05 1994-08-02 Meiji Seika Kaisha Ltd 新規抗生物質mk2266aおよびその製造方法

Family Cites Families (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US599030A (en) * 1898-02-15 Germ-proof filter and method of making same
GB1391973A (en) * 1971-09-07 1975-04-23 Aqua Chem Inc Polyvinyl acetal membrane
US3876738A (en) * 1973-07-18 1975-04-08 Amf Inc Process for producing microporous films and products
FR2331602A1 (fr) * 1975-11-14 1977-06-10 Rhone Poulenc Ind Compositions a base de polymeres du type polysulfone pour membranes d'osmose inverse
US4214994A (en) * 1976-12-20 1980-07-29 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Reverse osmosis membrane
US4214020A (en) * 1977-11-17 1980-07-22 Monsanto Company Processes for coating bundles of hollow fiber membranes
US4340480A (en) * 1978-05-15 1982-07-20 Pall Corporation Process for preparing liquophilic polyamide membrane filter media and product
ZA792326B (en) * 1978-05-15 1980-06-25 Pall Corp Process for preparing polyamide membrane filter media and product
US4288475A (en) * 1979-10-22 1981-09-08 Meeker Brian L Method and apparatus for impregnating a fibrous web
JPS56123400A (en) * 1980-02-29 1981-09-28 Nippon Light Metal Co Ltd Transfer method of web
DE3028213C2 (de) * 1980-07-25 1990-12-06 Akzo Gmbh, 5600 Wuppertal Verfahren zur Herstellung einer Ultrafiltrationsmembran aus Polyamid und daraus hergestellte Membran
US4707265A (en) * 1981-12-18 1987-11-17 Cuno Incorporated Reinforced microporous membrane
US4645602A (en) * 1981-12-18 1987-02-24 Barnes Jr Robert G Process for producing reinforced microporous membrane
AU1435883A (en) * 1983-05-09 1984-11-15 Baxter Travenol Laboratories Inc. Porous membranes
JPS60161703A (ja) * 1984-01-30 1985-08-23 Teijin Ltd 気体選択透過膜複合体
JPS61161103A (ja) * 1985-01-10 1986-07-21 Terumo Corp 親水性多孔質膜およびその製法
US4795559A (en) * 1985-03-29 1989-01-03 Firma Carl Freudenberg Semipermeable membrane support
US4933083A (en) * 1985-04-15 1990-06-12 Hoechst Celanese Corp. Polybenzimidazole thin film composite membranes
US4904385A (en) * 1985-05-23 1990-02-27 The Dow Chemical Company Porous filter media and membrane support means
GB8615268D0 (en) * 1986-06-23 1986-07-30 Domnick Hunter Filters Ltd Polyamide membranes
US4767643A (en) * 1986-07-22 1988-08-30 Westinghouse Electric Corp. Method of continuously vacuum impregnating fibrous sheet material
US4876007A (en) * 1986-08-28 1989-10-24 Fuji Photo Film Co., Ltd. Plate-type filter cartridge with internal support
US4863604A (en) * 1987-02-05 1989-09-05 Parker-Hannifin Corporation Microporous asymmetric polyfluorocarbon membranes
SE460521B (sv) * 1987-08-31 1989-10-23 Gambro Dialysatoren Permselektiv asymmetriskt membran samt foerfarande foer dess framstaellning
US4894157A (en) * 1987-10-05 1990-01-16 Micron Separations, Inc. Process for producing supported celluosic membranes and products
NL8702759A (nl) * 1987-11-19 1989-06-16 Hoogovens Groep Bv Werkwijze voor het vervaardigen van een micro-permeabel membraan en inrichting voor het aanbrengen van deze membraan op een drager.
DE3818860A1 (de) * 1988-06-03 1989-12-07 Seitz Filter Werke Filterelement
US4954256A (en) * 1989-05-15 1990-09-04 Pall Corporation Hydrophobic membranes
WO1993023153A1 (en) * 1992-05-18 1993-11-25 Costar Corporation Supported microporous membranes
US5228994A (en) * 1992-10-13 1993-07-20 Millipore Corporation Composite microporous membranes
US5433859A (en) * 1993-07-12 1995-07-18 Pall Corporation Supported microporous filtration membrane and method of using same

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL6915027A (nl) * 1968-11-27 1970-05-29
JPS5630442A (en) * 1979-08-20 1981-03-27 Nitto Electric Ind Co Ltd Composite permeable membrane
EP0082393A2 (en) * 1981-12-18 1983-06-29 Cuno Incorporated Reinforced microporous membrane
US4770777A (en) * 1987-01-29 1988-09-13 Parker Hannifin Corporation Microporous asymmetric polyamide membranes
DE4025768A1 (de) * 1990-08-14 1992-02-20 Sartorius Gmbh Verfahren zur herstellung von membranen mit integrierter drainage
JPH06211617A (ja) * 1992-11-05 1994-08-02 Meiji Seika Kaisha Ltd 新規抗生物質mk2266aおよびその製造方法

Non-Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
DATABASE WPI Section Ch Week 8120, Derwent World Patents Index; Class A32, AN 81-35059D *
DATABASE WPI Section Ch Week 8318, Derwent World Patents Index; Class A88, AN 83-42391K *
DATABASE WPI Section Ch Week 8708, Derwent World Patents Index; Class A32, AN 87-054551 *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 11, no. 183 (M - 598) 12 June 1987 (1987-06-12) *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 5, no. 85 (C - 057) 3 June 1981 (1981-06-03) *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 7, no. 135 (C - 170) 11 June 1983 (1983-06-11) *

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1681274A2 (en) 2005-01-17 2006-07-19 Orgaworld B.V. Method and device for carrying out a fermentation process in a reactor.

Also Published As

Publication number Publication date
DE4424482C2 (de) 1997-07-10
FR2707522A1 (fr) 1995-01-20
DE4424482A1 (de) 1995-01-19
US5500167A (en) 1996-03-19
JPH07148425A (ja) 1995-06-13
GB9413738D0 (en) 1994-08-24
CA2102873C (en) 2003-01-07
FR2707522B1 (fr) 2002-07-26
US5433859A (en) 1995-07-18
JP3438214B2 (ja) 2003-08-18
GB2281222B (en) 1997-04-23
GB2281222A (en) 1995-03-01
CA2102873A1 (en) 1995-01-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9401154A (nl) Gedragen microporeus filtratiemembraan en werkwijze ter vervaardiging daarvan.
CA1208139A (en) Membrane system and process therefor
AU744080B2 (en) Highly asymmetric ultrafiltration membranes
US10252199B2 (en) Method for retrovirus removal
EP0594007B1 (en) Composite microporous membranes
EP0482171B1 (en) Membrane for isolating virus from solution
EP3381476B1 (en) Removal of microorganisms from fluid samples using nanofiber filtration media
CN113842792A (zh) 一种除病毒用不对称的pes滤膜及其制备方法
CN113856495A (zh) 一种除病毒用不对称的聚醚砜滤膜及其制备方法
US6280791B1 (en) Process of making a three-region reinforced microporous filtration membrane
EP0772489A1 (en) Cellulosic ultrafiltration membrane
KR20150053960A (ko) 나노스케일 패턴을 갖는 여과 막
JP3217842B2 (ja) 中空糸状高性能精密濾過膜
JP3385824B2 (ja) 複合膜
Fell et al. Factors determining flux and rejection of ultrafiltration membranes
Kim et al. Characterization of clean and fouled membranes using metal colloids
EP1218093B1 (en) Virus removal devices
AU747589B2 (en) Reinforced microporous filtration membrane and process of making and using same
JPH0549877A (ja) 複合濾過膜の製法
JP2001113142A (ja) 低圧損濾過フィルター

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed