NL9401020A - Meerlaagsdakconstructie. - Google Patents

Meerlaagsdakconstructie. Download PDF

Info

Publication number
NL9401020A
NL9401020A NL9401020A NL9401020A NL9401020A NL 9401020 A NL9401020 A NL 9401020A NL 9401020 A NL9401020 A NL 9401020A NL 9401020 A NL9401020 A NL 9401020A NL 9401020 A NL9401020 A NL 9401020A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
layer
roof construction
multilayer roof
construction according
liquid
Prior art date
Application number
NL9401020A
Other languages
English (en)
Inventor
Jan Hessel Van Doorn
Original Assignee
Stevin Wegenbouw
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stevin Wegenbouw filed Critical Stevin Wegenbouw
Priority to NL9401020A priority Critical patent/NL9401020A/nl
Priority to NL1000528A priority patent/NL1000528C2/nl
Publication of NL9401020A publication Critical patent/NL9401020A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D11/00Roof covering, as far as not restricted to features covered by only one of groups E04D1/00 - E04D9/00; Roof covering in ways not provided for by groups E04D1/00 - E04D9/00, e.g. built-up roofs, elevated load-supporting roof coverings
    • E04D11/02Build-up roofs, i.e. consisting of two or more layers bonded together in situ, at least one of the layers being of watertight composition
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D11/00Roof covering, as far as not restricted to features covered by only one of groups E04D1/00 - E04D9/00; Roof covering in ways not provided for by groups E04D1/00 - E04D9/00, e.g. built-up roofs, elevated load-supporting roof coverings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)

Description

Meerlaagsdakconstructie
De uitvinding heeft betrekking op een meerlaagsdakconstructie of overeenkomstige plaatconstructie waarbij de aan elkaar grenzende lagen gelijkmatig op elkaar steunen. Een dergelijke constructie is bijvoorbeeld toepasbaar voor het parkeerdak van een gebouw.
Bekend is bijvoorbeeld een parkeerdakconstructie met een onderlaag van gewapend beton welke vrijdragend is en de afstand tussen funderingselementen, bijvoorbeeld draagkolommen, overbrugt. Bovenop die betonnen onderlaag zijn isolerende foamglasplaten aangebracht met een dikte van ongeveer 40 mm; welke een isolerende laag vormen. Bovenop die isolerende laag is een ongeveer 10 cm dikke betonlaag uitgestort, welke dient als temperatuur buffer en drukverdeellaag. Daarbovenop is weer aangebracht een afwerklaag van gietasfalt.
De uitvinding beoogt een verbeterde meerlaagsdakconstructie voor aanzienlijke belastingen, bijvoorbeeld daaroverheen rijdende auto’s, te verschaffen. Daartoe wordt voorgesteld een meerlaagsdakconstructie overeenkomstig de maatregel van conclusies 1. Met die dakconstructie is een geringere inbouwhoogte te bereiken, met een hoogtewinst van bijvoorbeeld 5 cm. Bovendien bestaat er geen gevaar voor plastische vervorming van de afwerklaag, zoals wel het geval is bij een afwerklaag van bitumineus materiaal. De afwerkelementen, van bijvoorbeeld tegels of klinkers, kunnen rechtstreeks worden gelegd op de daaronder liggende lagen zonder tussenkomst van speciale tegeldragers. Dientengevolge is de constructie en het samenvoegen daarvan relatief goedkoop. Bij voorkeur worden kunststofstenen toegepast met elke willekeurige vorm voorzien van een in hoofdzaak vlakke onder- en bovenzijde. Dergelijke klinkers kunnen zijn vervaardigd van afvalkunststof. Dientengevolge zijn zij relatief goedkoop, en daarnaast bezitten zij een gering gewicht. Met het gebruik van kunststofklinkers daalt daarmee het gewicht van de totale meerlaagsdakconstructie aanzienlijk. Het draagvermogen van de steunlaag kan worden aangepast aan dat geringere gewicht, waarmee nog een extra gewichtsbesparing is te bereiken. In de nieuwe dakconstructie wordt daarmee het gebruik van primaire grondstoffen, zoals het gebruik van beton, aanzienlijk beperkt, ten gunste van een groter gebruik van opnieuw te gebruiken materialen, zoals kunststoffen of bitumineuze materialen. Voor een goede samenhang verdient het de voorkeur klinkers van een zodanige vorm te gebruiken, dat zij in elkaar hakend zijn te plaatsen. Voor bijzondere toepassing, waar een hogere mate van vloeistofdichtheid gewenst is, kunnen de voegen tussen de klinkers worden opgevuld met een vloeibaar, gietbaar, verhardend materiaal.
Op zich is bekend een meerlaagsdakconstructie waarbij afzonderlijke, vormvaste tegels via tegeldragers steunen op een vrij dragende onderlaag, met daarop een isolatielaag afgedekt door een vloeistofdichte laag. Bij dit bekende systeem steunt de tegellaag niet gelijkmatig op de daaronder gelegen lagen, aangezien de tegeldragers minder dan de helft van het oppervlak van een tegel bestrijken. Toepassing van tegeldragers is omslachtig en wordt met de onderhavige uitvinding niet beoogd.
Verdere voordelen en eigenschappen van de meerlaagsdak-constructie volgens de uitvinding zullen blijken uit de hiernavolgende beschrijving van een niet beperkend uitvoeringsvoorbeeld onder verwijzing naar de bijgevoegde tekeningen, waarin: fig. 1 een zijaanzicht in doorsnede toont van een deel van een meerlaagsdakconstructie volgens de uitvinding (niet op schaal) en: fig. 2 een bovenaanzicht toont van de meerlaagsdakconstructie volgens fig. 1.
De in figuur 1 en 2 getoonde dakconstructie is gebaseerd op een onderste steunlaag 2 van gewapend beton, welke het dragende deel is van de dakconstructie 1 en de afstand overbrugt tussen - niet getoonde -fundatielichamen zoals de steunkolommen van een gebouw. Op deze onderlaag 2, welke een dikte bezit van enige tientallen centimeters, is een bitumineuze primer 3 aangebracht, met een dikte van enkele tienden millimeters. Daarbovenop zijn platen isolatiemateriaal 4 gelegd. In deze uitvoeringsvorm is gekozen voor foamglasplaten met een dikte van ongeveer 70 mm. Deze platen isolatiemateriaal 4 zijn vol en zat geweld in bitumen.
Op de isolatielaag 4 is een bitumineus of kunststoffolie 5 aangebracht met een dikte van ongeveer 4 mm. Met deze folie 5 wordt een vloeistofafdichting beoogd. Bovenop de folie 5 bevindt zich een gietasfaltlaag 6 met een dikte van ongeveer 25 mm. Deze kan op de gebruikelijke wijze in vloeibare vorm zijn uitgegoten over de folie 5.
Daarnaast is deze ook bijvoorbeeld in voorgevormde stroken aan te brengen, om op de gebruikelijke wijze te worden vastgebrand op de folielaag 5. In plaats van gietasfalt kan ook worden gekozen voor een ander type bitumineus materiaal of materiaal met vergelijkbare eigenschappen met betrekking tot vloeistofdichtheid en meegevendheid, duurzaamheid en chemische bestendigheid. Op de gietasfaltlaag 6 is een hechtlaag 7 aangebracht van polyurethaanlijm, met een laagdikte van een of enkele tiende millimeters. Voor een goede hechting tussen de gietasfaltlaag 6 en de hechtlaag 7 is de gietasfaltlaag 6 opgeruwd bijvoorbeeld ingeschuurd met vuurgedroogd zand (korrelgrootte 0,2 - 0,6 mm). Op de hechtlaag 7 zijn klinkers 8 gehecht. De vorm van de klinkers 8 in bovenaanzicht, alsmede het legpatroon van dié klinkers is meer in het bijzonder getoond in fig. 2. De klinkers zijn van herverwerkt kunststofmateriaal, met als hoofdbestanddeel polyetheen. Zij bezitten een dikte van ongeveer 6 cm, een lengte van ongeveer 15 cm en een breedte van ongeveer 5 cm. Zoals weergegeven in fig. 2 zijn de klinkers 8, in bovenaanzicht gezien in de richting van de halve lengte ingesnoerd. Dientengevolge bezitten zij in bovenaanzicht een zandlopervorm, en de klinkers 8 zijn in een zodanig patroon te leggen dat zij in bovenaanzicht gezien, in elkaar grijpen. Daarmee wordt de samenhang van de klinkers 8 gewaarborgd, welke verder wordt ondersteund doordat de klinkers 8 met de onderzijde zijn gehecht aan de gietasfaltlaag 6. De voegen 9 tussen de klinkers 6 zijn gevuld met een vloeibaar gietbaar verhardend materiaal op minerale mortelbasis.
De hechtlaag 7 is eventueel achterwege te laten als de laag 6 bijvoorbeeld als een hot melt is te gebruiken, zodat de klinkers 8 na het opsmelten van het oppervlak van de laag 6, bijvoorbeeld met behulp van een brander (niet weergegeven), rechtstreeks aan de laag 6 zijn te hechten. Ook voor de bitumineuze primerlaag 3 is een ander materiaal te kiezen, waarmee de isolatielaag 4 is te hechten aan de onderlaag 2. De folie 5 kan bijvoorbeeld zijn geïntegreerd met de laag 6, bijvoorbeeld wanneer de laag 6 voorgefabriceerd, dus aan de rol, wordt aangevoerd; het vullen van de voegen 9 is niet onder alle omstandigheden vereist. Ook zijn andere vormen voor de klinkers 8 te gebruiken. Zij zouden in bovenaanzicht gezien meer een tegelvorm kunnen bezitten, dat wil zeggen met zowel een lengte- als een breedte afmeting welke aanzienlijk groter is dan de dikte.
Van belang is bij de meerlaagsdakconstructie dat de verschillende lagen met in hoofdzaak het volledige oppervlak op elkaar steunen. Daarnaast is van belang aan de ene zijde een vrijdragende steunlaag en aan de andere zijde een uit tegels- of klinkervormige elementen samengestelde afwerklaag waartussen zich isolatie-en vloeistofdichte lagen bevinden.

Claims (9)

1. Meerlaagsdakconstructie waarvan de aan elkaar grenzende lagen gelijkmatig tegen elkaar steunen, omvattende een isolatielaag (4) met aan de ene oppervlaktezijde daarvan een vrijdragende, de meerlaagsdakconstructie ondersteunende onderlaag (2), en aan de andere oppervlakte zijde van die isolatielaag (4) een afdeklaag (8) welke is samengesteld uit in een patroon aangebrachte, afzonderlijke, vormvaste afdekelementen met een lengte- en breedte afmeting, aanzienlijk geringer dan die van de onderlaag, en waarbij zich tussen de isolatielaag en de afdeklaag een vloeistofdichte laag bevindt.
2. Meerlaagsdakconstructie volgens conclusie 1, waarbij de afdekelementen zijn vervaardigd van een kunststofmateriaal.
3. Meerlaagsdakconstructie volgens conclusie 1 of 2, waarbij de vloeistofdichte laag tussen de afdekelementen en de isolatielaag een laag bitumineus materiaal (6) bevat.
4. Meerlaagsdakconstructie volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de afdekelementen in bovenaanzicht gezien een zodanige vorm bezitten, dat twee of meer van die afdekelementen, in elkaar grijpend ten opzichte van elkaar zijn op te stellen.
5. Meerlaagsdakconstructie volgens conclusie 4, waarbij in bovenaanzicht gezien de afdekelementen een zandlopervorm bezitten.
6. Meerlaagsdakconstructie volgens één der voorgaande conclusies waarbij de tussenruimte tussen de aan elkaar grenzende afdekelementen is gevuld met een vloeibaar gietbaar materiaal.
7. Meerlaagsdakconstructie volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de vloeistofdichte laag tussen de isolatielaag en de afdeklaag aan de zijde van de isolatielaag een in hoofdzaak vloeistof- dichte folie of membraan (3), en aan de zijde van de afdeklaag een bitumineuze asfaltachtige laag bezit.
8. Meerlaagsdakconstructie volgens één der voorgaande conclusies, waarbij zich tussen de afdeklaag en de vloeistofdichte laag een hechtlaag (7) bevindt.
9. Meerlaagsdakconstructie volgens één der voorgaande conclusies, waarbij zich tussen de onderlaag en de isolatielaag een hechtlaag bevindt.
NL9401020A 1994-06-21 1994-06-21 Meerlaagsdakconstructie. NL9401020A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9401020A NL9401020A (nl) 1994-06-21 1994-06-21 Meerlaagsdakconstructie.
NL1000528A NL1000528C2 (nl) 1994-06-21 1995-06-08 Berijdbare meerlaagsdakconstructie.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9401020 1994-06-21
NL9401020A NL9401020A (nl) 1994-06-21 1994-06-21 Meerlaagsdakconstructie.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9401020A true NL9401020A (nl) 1996-02-01

Family

ID=19864339

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9401020A NL9401020A (nl) 1994-06-21 1994-06-21 Meerlaagsdakconstructie.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9401020A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN1304711C (zh) * 2003-10-22 2007-03-14 李玉忠 防渗漏房盖的制作方法

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH499704A (fr) * 1968-11-20 1970-11-30 Geneux Jack Revêtement étanche pour ouvrage du bâtiment et du génie civil
EP0013896A1 (de) * 1979-01-12 1980-08-06 Dyckerhoff & Widmann Aktiengesellschaft Verlegeeinheit aus Pflastersteinen und Verfahren zu deren Herstellung
EP0032778A2 (de) * 1980-01-22 1981-07-29 PELT & HOOYKAAS B.V. Verfahren zum Herstellen einer Deckschicht für Betondächer, und Deckschicht
EP0303738A1 (en) * 1987-08-20 1989-02-22 Commercial Roof Service B.V. Insulating tile for applying on roofs, galleries and such like
US4899514A (en) * 1985-11-13 1990-02-13 Brookhart Jr George C Ballast block for roofing structures

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH499704A (fr) * 1968-11-20 1970-11-30 Geneux Jack Revêtement étanche pour ouvrage du bâtiment et du génie civil
EP0013896A1 (de) * 1979-01-12 1980-08-06 Dyckerhoff & Widmann Aktiengesellschaft Verlegeeinheit aus Pflastersteinen und Verfahren zu deren Herstellung
EP0032778A2 (de) * 1980-01-22 1981-07-29 PELT & HOOYKAAS B.V. Verfahren zum Herstellen einer Deckschicht für Betondächer, und Deckschicht
US4899514A (en) * 1985-11-13 1990-02-13 Brookhart Jr George C Ballast block for roofing structures
EP0303738A1 (en) * 1987-08-20 1989-02-22 Commercial Roof Service B.V. Insulating tile for applying on roofs, galleries and such like

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
"decision nŸ 3395 : FOAMGLAS, isolation pour toitures-terrasses", CAHIERS DU CENTRE SCIENTIFIQUE ET TECHNIQUE DU BATIMENT, no. 115, 16 July 1970 (1970-07-16), PARIS FR *

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN1304711C (zh) * 2003-10-22 2007-03-14 李玉忠 防渗漏房盖的制作方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6094878A (en) Composite floor structure
US4015302A (en) Expansion joints
US20060000184A1 (en) Method of installing a radiant density floor heating system
CZ300842B6 (cs) Nosná deska z plastu ve forme fólie pro podlahy nebo steny opatrené obkladem
US4531857A (en) Prefabricated pavement module
CN109826093B (zh) 一种沥青混凝土无缝伸缩装置及其施工方法
US7121048B1 (en) Method of removing a volume of formable material
US3308725A (en) Paving element and paving employing the same
US3345246A (en) Leveling base sheet for reroofing
CA1218551A (en) Prefabricated pavement module
NL9401020A (nl) Meerlaagsdakconstructie.
KR100887657B1 (ko) 바닥 시공 방법 및 이를 이용한 바닥 적층체
GB2027089A (en) Thermally Insulating Building Elements
RU2725426C1 (ru) Блок для настила для посадочных платформ и способ его изготовления
RU2441121C1 (ru) Монолитная кровля - защитное покрытие эксплуатационного назначения
JP2023046196A (ja) 道路構造物の製造方法および道路構造物
JP2009108574A (ja) 舗装構造
JP4012608B2 (ja) 橋面の連続舗装構造
NL2002901C2 (nl) Systeem van ten minste twee, vlakke, geprefabriceerde betonelementen.
JP3137475B2 (ja) 橋面の舗装体および橋面の連続舗装工法
JPH1193106A (ja) 道路橋の遊間部の舗装構造
EP1262601B1 (en) Bridging material for a joint construction as well as prefabricated bridging unit
JPH0632961Y2 (ja) 道路ジョイント
JP3832523B2 (ja) 舗装下地用シート
NL1029072C2 (nl) Vloerconstructie voor sportveld en werkwijze daarvoor.