NL8802475A - Snijmachine met regelbare messnelheid. - Google Patents

Snijmachine met regelbare messnelheid. Download PDF

Info

Publication number
NL8802475A
NL8802475A NL8802475A NL8802475A NL8802475A NL 8802475 A NL8802475 A NL 8802475A NL 8802475 A NL8802475 A NL 8802475A NL 8802475 A NL8802475 A NL 8802475A NL 8802475 A NL8802475 A NL 8802475A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
speed
clamping table
cutting
blade
signal
Prior art date
Application number
NL8802475A
Other languages
English (en)
Other versions
NL193272B (nl
NL193272C (nl
Original Assignee
Berkel Nederland
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Berkel Nederland filed Critical Berkel Nederland
Priority to NL8802475A priority Critical patent/NL193272C/nl
Publication of NL8802475A publication Critical patent/NL8802475A/nl
Publication of NL193272B publication Critical patent/NL193272B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL193272C publication Critical patent/NL193272C/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B26HAND CUTTING TOOLS; CUTTING; SEVERING
    • B26DCUTTING; DETAILS COMMON TO MACHINES FOR PERFORATING, PUNCHING, CUTTING-OUT, STAMPING-OUT OR SEVERING
    • B26D5/00Arrangements for operating and controlling machines or devices for cutting, cutting-out, stamping-out, punching, perforating, or severing by means other than cutting
    • B26D5/20Arrangements for operating and controlling machines or devices for cutting, cutting-out, stamping-out, punching, perforating, or severing by means other than cutting with interrelated action between the cutting member and work feed

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Sawing (AREA)

Description

Snijmachine met regelbare messnelheid.
De uitvinding heeft betrekking op een snijmachine met een mes, aandrijforganen voor het laten roteren van het mes, en een opspantafel voor het vasthouden van het te snijden goed, waarbij de opspantafel heen en weer langs het mes kan worden bewogen, respectievelijk met een snijdende beweging en een retourbeweging.
Bij een dergelijke snij-inrichting wordt het te snijden goed, bijvoorbeeld een staafvormige worst, op de opspantafel geklemd, die daarna met de hand of automatisch heen en weer bewogen wordt langs het draaiende mes. Bij elke snijdende beweging van de opspantafel snijdt het mes een plak af met een voorafbepaalde dikte. Het mes, dat cirkelvormig is, wordt hierbij steeds met een vaste snelheid aangedreven, die gerelateerd is aan de meest voorkomende te snijden waar en ook aan de gemiddeld voorkomende snijbewegingssnelheid van de opspantafel.
Echter, de te snijden waar kan sterk verschillend zijn. De ene waar vraagt om een langzaam snijproces, de andere waar om een snel snijproces. Het snijproces wordt in hoofdzaak bepaald door de snelheid van de snijdende beweging van de opspantafel en de omtrekssnelheid van het mes. Sommige waren vragen zowel een langzame omtrekssnelheid van het mes als een langzame beweging van de opspantafel. Een vaste omtrekssnelheid van het mes, gerelateerd aan de gemiddelde waar, frustreert in dit geval de mogelijkheid tot optimaal snijden.
Daarnaast is bij met de hand bediende snijmachines, waar het hier om gaat, de persoon van de bediener van invloed op de snelheid waarop de opspantafel bewogen kan worden. Wanneer bijvoorbeeld een waar met een relatief kleine doorsnede-afmeting gesneden moet worden, zoals een salamiworst, is de benodigde bewegingsslag van de opspantafel relatief klein. Een bediener kan dan de snelheid van de opspantafel wensen te vergroten. Dit zal echter slechts in een beperkte mate mogelijk zijn, daar de vaste snelheid van het mes in relatie tot de waar een bovengrens zal vormen. Beschadigde plakken geven aan dat die grens bereikt is.
Uit het voorgaande zal duideljk zijn dat de vaste omtrekssnelheid van het mes een belemmering kan vormen voor een goed verlopend en efficiënt snijproces. De uitvinding heeft tot doel de in de aanhef genoemde snij-inrichting zodanig te verbeteren, dat het snijproces beter op de specifieke omstandigheden, bepaald door onder meer de aard en vorm van de waar en de bediener, ingespeeld kan worden.
Dit doel wordt bereikt doordat besturingsorganen voorzien zijn, die de aandrijf organen van het mes sturen door het op verschillende omtrekssnelheden laten roteren van het mes. Gecombineerd met de reeds variabele snelheid van de opspantafel wordt de snijwerking zodoende beter aanpasbaar aan de specifieke behoeften.
De besturingsorganen kunnen stuurmiddelen omvatten voor het in afhankelijkheid van de snelheid van de snijdende beweging van de opspantafel sturen van de aandrijforganen, Deze stuurmiddelen omvatten bij voorkeur: - detectie-organen voor het detecteren van tenminste twee opeenvolgende posities van de opspantafel tijdens een snijdende beweging; - een frequentie-naar-spanningomzetter, die een signaal ontvangt van elk der detectie-organen en een meetsignaal afgeeft dat gerelateerd is aan het tijdverschil tussen de gedurende de snijdende beweging ontvangen signalen - een referentie-orgaan, dat een basissignaal afgeeft dat gerelateerd is aan een basissnelheid van de snijdende beweging, welke basissnelheid op zijn beurt gerelateerd is aan een basisomtreksnel-heid van het mes? en - een comparatororgaan, dat het meetsignaal en het basissignaal ontvangt, deze met elkaar vergelijkt en afhankelijk van de uitkomst daarvan de besturingsorganen de aandrijforganen doet sturen.
De besturingsorganen kunnen hierbij zo ingericht zijn, dat bij een gemeten snelheid van de opspantafel, die groter is dan de basissnelheid van de opspantafel, zij de aandrijforganen de omtrekssnelheid van het mes laten verhogen eventueel in een mate die evenredig is aan het verschil. Een omgekeerde opzet is natuurlijk ook mogelijk: bij een gemeten snelheid die kleiner is dan de basissnelheid zouden de aandrijforganen gestuurd kunnen worden om het mes langzamer te laten roteren. Bij een combinatie van deze twee mogelijkheden zal echter wel een drempel voor de grootte van het verschil van de snelheid aangehouden moeten worden, daar anders een basissnelheid geen bijzonder nut zou hebben en de snelheid van de opspantafel ook direct aan de snelheid van het mes gekoppeld zou kunnen worden.
Volgens een verdere voorkeursuitvoering zijn de be-sturingsorganen zodanig ingericht, dat ze de aandrijforganen, wanneer de snelheid van de opspantafel volgens het meetsignaal groter is dan de basissnelheid van de opspantafel, de omtrekssnelheid van het mes laten verhogen, en overigens de basisomtreksnelheid van het mes laten handhaven. Wanneer de opspantafel stil wordt gezet of weer langzamer bewogen wordt zal het mes dan weer automatisch aangedreven worden op de basisomtreksnelheid, welke hier dus een ondergrens vormt.
Teneinde de omtreksnelheid van het mes niet te veel afhankelijk te laten zijn van fluctuaties in de snelheid van de opspantafel, welke bijvoorbeeld op kunnen treden wanneer de bediener niet optimaal geconcentreerd met zijn taak bezig is, omvat de frequentie-spanningomzetter rekenorganen, die de tijdverschillen o-ver een aantal opeenvolgende snijdende bewegingen middelen en het meetsignaal daaraan aanpassen.
Wanneer de snijmachine gedurende langere tijd gebruikt gaat worden voor een bijzonder snij goed of door een persoon met afwijkende manier van werken bediend gaat worden, is het voordelig als het referentieorgaan van buiten af regelbaar is voor het instellen van het basissignaal.
De besturingsorganen kunnen naast de voornoemde stuurmiddelen, of ook zonder die stuurmiddelen, een van buiten af bedienbare keuzeschakelaar voor de messnelheid omvatten, voor het op onafhankelijke wijze sturen van de aandrijforganen. Op deze wijze wordt de messnelheid niet beïnvloed door de regelmaat en de snelheid waarmee de opspantafel bewogen wordt. De eerder genoemde fluctuaties spelen dan in het geheel geen rol meer. Wel is dan, bij het ontbreken van de stuurmiddelen, terugstelling van de messnelheid naar de basisomtreksnelheid nodig na gebruik.
De uitvinding zal, in het onderstaande nader toegelicht worden aan de hand van enkele voorbeelduitvoeringen, onder verwijzing naar de bijbehorende tekeningen, waarin: figuur 1 een schematische opzet weergeeft van een eerste uitvoering van de snij-inrichting volgens de uitvinding, waarbij de besturingsorganen de stuurmiddelen omvatten; figuur 2 een schematische opzet weergeeft van een tweede uitvoering van de snij-inrichting volgens de uitvinding, waarbij de besturingsorganen zowel de stuurmiddelen als een keuze-schakelaar voor de messnelheid omvatten; en figuur 3 een schematische opzet weergeeft,van een derde uitvoering van de snij-inrichting volgens de uitvinding, waarbij de messnelheid ook onafhankelijk van de snelheid van de op-spantafel geregeld kan worden; en figuur 4 een schematische opzet weergeeft van de snij-inrichting van figuur 2, waarbij de schakeling tussen comparator en aandrijforganen meer in detail weergegeven is.
In figuur 1 is de snij-inrichting volgens een eerste voorkeursuitvoering van de uitvinding weergegeven, waarbij de in de richtingen A en B heen en weer beweegbare opspantafel, waar het te snijden goed opgeplaatst en gehouden wordt, aangeduid is met 5, het cirkelvormige mes met 4, de motor voor aandrijving van het mes met 3, en de stuurmiddelen met 1. De stuurmiddelen 1 omvatten twee schakelaars 7 en 8, die zodanig in de snijmachine geplaatst zijn, dat zij bediend kunnen worden door een op de opspantafel 5 voorziene nok 6, die bijvoorbeeld aan de onderzijde van de opspantafel 5 aangebracht kan zijn. Opgemerkt wordt dat een omgekeerde ordening natuurlijk denkbaar is, waarbij bijvoorbeeld twee nokken op de opspantafel 5 zijn voorzien en eén schakelaar ondergebracht is in de stuurmiddelen 1.
De schakelaars 7 en 8 zijn aangesloten op een fre-quentie-naar-spanningomzetter 9, waarin rekenorganen 11 opgenomen zijn. De frequentie-naar-spanningomzetter 9 is op zijn beurt aangesloten op een comparator 10, waarop tevens een referentiebron 12 aangesloten is, welke laatste bestemd is om een signaal af te geven dat representatief is voor een basissnelheid van de opspantafel 5 tijdens de snijdende beweging daarvan, aan welke basissnelheid een bepaalde basisomtrekssnelheid van het mes 4 gerelateerd is.
Wanneer de opspantafel 5 in de richting van de pijl A bewogen wordt, dat wil zeggen tijdens de snijdende beweging, worden achtereenvolgens de schakelaars 7 en 8 door de nok 6 bediend, waarbij de schakelaars 7 en 8 een signaal afgeven aan de frequen-tie-naar-spanningomzetter 9. De rekenorganen 11 dienen hierbij om over een aantal opeenvolgende snijbewegingen van de opspantafel de periode liggend tussen het activeren door de nok 6 van de schakelaars 7 en 8 te middelen, zodat de frequentie-naar-spanningomzetter 9 een meetsignaal aan de comparator 10 af kan geven, dat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van de opspantafel tijdens de snijdende bewegingen. De comparator 10 vergelijkt het meetsignaal met het van de referentiebron 12 ontvangen basissignaal. Wanneer het meetsignaal een hogere snelheid van de opspantafel 5 vertegenwoordigt dan het basissignaal van de referentiebron 12, dan geeft de comparator 10 een zodanig signaal af aan de motor 3, dat de motor sneller gaat draaien om de omtrekssnelheid van het mes 4 in de gewenste verhouding te brengen met de (gemeten) snelheid van de opspantafel in de richting A. Doordat ook tijdens de daaropvolgende snijdende beweging van de opspantafel 5 de stuurmiddelen 1 ook in bedrijf zijn kan de verhouding van het meetsignaal ten opzichte van het basissignaal in hoofdzaak onveranderd blijven, zodat ook de aandrijving van het mes 4 op een nagenoeg zelfde, verhoogd niveau blijft. Wanneer daarbij de bediener de opspantafel 5 even stilhoudt om wat voor reden dan ook, en dan opnieuw in beweging zet, dan heeft dit wegens het middelen door de rekenorganen 11 niet tot gevolg dat het mes direct op de basisomtrekssnelheid terugvalt.
De referentiebron 12 van figuur 1 geeft een basissignaal af dat steeds een vaste waarde heeft. Het kan echter ook gewenst zijn dat de basisomtrekssnelheid van het mes 4, en daarmee dus ook het basissignaal van de referentiebron 12 veranderbaar is. Hiertoe kan de uitvoering van figuur 2 dienen, waarbij de referentiebron 12 van buitenaf regelbaar is met behulp van een aangesloten instelorgaan 2. Indien gewenst zal het instelorgaan 2 met de referentiebron 12 natuurlijk ook eventueel zonder tussenkomst van de comparator aansluitbaar kunnen zijn op de motor 3. Dit doel kan bereikt worden met de uitvoering volgens figuur 3, waarin een van buitenaf bedienbare schakelaar 15 tussengeschakeld is tussen de referentiebron 12 en de comparator 10. In één stand van de schakelaar 15 ontvangt de comparator 10 het basissignaal van de referentiebron 12 via de schakelaar 15. Na vergelijking met het meetsignaal van de (niet weergegeven) frequentie-naar-spanningomzetter 9 wordt dan via de schakelaar 15 een signaal afgegeven aan de motor 3. In de andere stand van de schakelaar 15 gaat het (basis)signaal van de referentiebron 12 direct door de schakelaar 15 naar de motor 3. Het zal duidelijk zijn dat het ook mogelijk is om, indien dat gewenst zou zijn, de schakelaar 15 weg te laten, en alleen een (niet weergegeven) keuzeschakelaar, in plaats van referentiebron 12 en instelorgaan 2, aan te sluiten op de motor 3. In dit geval en in geval dat de referentiebron 12 zonder tussenkomst van de comparator 10, al of niet via de schakelaar 15,aangesloten is op de motor 3, vindt de regeling van de omtrekssnelheid van het mes 4 zodoende onafhankelijk van de snelheid van de opspantafel 5 plaats.
In figuur 4 is meer in detail weergegeven hoe het bij de motor 3 gelegen deel van de in figuur 2 weergegeven schakeling opgezet zou kunnen zijn. Naast de schakelaars 7 en 8, de fre-quentie-naar-spanningomzetter 9 met rekenorganen 11, de keuzeschakelaar 2, hier een potentiometer, de referentiebron 12, de comparator 10 en de motor 3 zijn weergegeven een tachometer 13 en een ver-schilversterker 14. Bij het aanzetten van de snijmachine geeft de referentiebron 12 een basissignaal af aan de comparator 10, welk signaal weer doorgegeven wordt aan de versterker 14, waarna de versterker 14 weer een signaal afgeeft dat via bijvoorbeeld een transistor de motor 3 op een bij het basissignaal behorend toerental brengt. Wanneer nu de opspantafel bewogen gaat worden en de schake laars 7 en 8 geactiveerd worden zal via de frequentie-naar-span-ningomzetter 9 een meetsignaal afgegeven worden aan de comparator 10. Wanneer bij een continu signaal de amplitude van het meetsignaal nu groter is dan dat van het basissignaal, dan zal de comparator het signaal naar de verschilversterker 14 verhogen met het am-plitudeverschil tussen het meetsignaal en het basissignaal. Via de versterker en de transistor wordt het toerental van de motor 3 overeenkomstig verhoogd, waarbij steeds terugkoppeling plaatsvindt via de tachometer 13, die een signaal afgeeft dat correspondeert met het feitelijke toerental van de motor 3. Wanneer nu het meetsignaal en het basissignaal constant blijven, dan zorgt de aanwezigheid van de tachometer 13 ervoor dat het toerental van de motor 3 constant blijft, ook al zou het mes tijdelijk geremd worden, bijvoorbeeld door. het snijden door de te snijden waar.
Het is niet de bedoeling dat de uitvinding beperkt blijft tot de getoonde en besproken uitvoeringsvormen. Hoewel reeds enkele varianten in de bovenstaande bespreking gememoreerd zijn zal het duidelijk zijn dat op vele manieren wijzigingen en veranderingen aangebracht kunnen worden in de inrichting volgens de uitvinding, zonder buiten de strekking van de bijbehorende conclusies te geraken.

Claims (7)

1. Snijmachine met een mes, aandrijf organen voor het laten roteren van het mes, en een opspantafel voor het vasthouden van het te snijden goed, waarbij de opspantafel heen en weer langs het mes kan worden bewogen, respectievelijk met een snijdende beweging en een retourbeweging, gekenmerkt door besturingsorga-nen (1, 2) die de aandrijforganen (3) sturen voor het op verschillende snelheden laten roteren van het mes (4).
2. Snijmachine volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de besturingsorganen stuurmiddelen (1) omvatten voor het in afhankelijkheid van de snelheid van de snijdende beweging van de opspantafel (5) sturen van de aandrijforganen (3).
3. Snijmachine volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de stuurmiddelen (1) omvatten: - detectie-organen (6, 7, 8)voor het detecteren van tenminste twee opeenvolgende posities van de opspantafel (5) tijdens een snijdende beweging; - een frequentie-naar-spanningomzetter (9), die een signaal ontvangt van elk der detectie-organen en een meetsignaal afgeeft dat gerelateerd is aan het tijdverschil tussen de gedurende de snijdende beweging ontvangen signalen - een referentie-orgaan (12), dat een basissignaal afgeeft dat gerelateerd is aan een basissnelheid van de snijdende beweging, welke basissnelheid op zijn beurt gerelateerd is aan een basissnelheid van het mes; en - een comparatororgaan (10), dat het meetsignaal en het basissignaal ontvangt, deze met elkaar vergelijkt en afhankelijk van de uitkomst daarvan de besturingsorganen de aandrijforganen (3) doet sturen.
4. Snijmachine volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de besturingsorganen (1) zodanig ingericht zijn dat zij de aandrijforganen (3), wanneer de snelheid van de opspantafel (5) volgens het meetsignaal groter is dan de snelheid van de opspantafel volgens het basissignaal, de omtrekssnelheid van het mes (4) laten verhogen, en overigens de basisomtrekssnelheid van het mes laten handhaven.
5. Snijmachine volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de frequentie-naar-spanningomzetter (9) rekenorganen (11) omvat, die de tijdverschillen over een aantal opeenvolgende snijdende bewegingen van de opspantafel (5) middelen en het meetsignaal daaraan aanpassen.
6. Snijmachine volgens conclusie 3, 4 of 5, met het kenmerk, dat het referentie-orgaan (12) van buiten af regelbaar is voor het instellen van het basissignaal.
7. Snijmachine volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de besturingsorganen een van buiten af bedienbare keuzeschakelaar voor de omtrekssnelheid van het mes (4) omvatten, voor het op onafhankelijke wijze sturen van de aan-drijforganen (3).
NL8802475A 1988-10-10 1988-10-10 Snijmachine met regelbare messnelheid. NL193272C (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8802475A NL193272C (nl) 1988-10-10 1988-10-10 Snijmachine met regelbare messnelheid.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8802475 1988-10-10
NL8802475A NL193272C (nl) 1988-10-10 1988-10-10 Snijmachine met regelbare messnelheid.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8802475A true NL8802475A (nl) 1990-05-01
NL193272B NL193272B (nl) 1999-01-04
NL193272C NL193272C (nl) 1999-05-06

Family

ID=19853021

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8802475A NL193272C (nl) 1988-10-10 1988-10-10 Snijmachine met regelbare messnelheid.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL193272C (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2638360A1 (de) * 1976-08-26 1978-03-02 Schuler Gmbh L Regeleinrichtung fuer eine zerteilvorrichtung
GB1532279A (en) * 1977-05-20 1978-11-15 Danepak Ltd Food slicer control means
EP0127463B1 (en) * 1983-05-27 1987-09-02 Thurne Engineering Co Ltd Slicing machine

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2638360A1 (de) * 1976-08-26 1978-03-02 Schuler Gmbh L Regeleinrichtung fuer eine zerteilvorrichtung
GB1532279A (en) * 1977-05-20 1978-11-15 Danepak Ltd Food slicer control means
EP0127463B1 (en) * 1983-05-27 1987-09-02 Thurne Engineering Co Ltd Slicing machine

Also Published As

Publication number Publication date
NL193272B (nl) 1999-01-04
NL193272C (nl) 1999-05-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE33904E (en) Method and apparatus for automatically cutting food products to predetermined weight or shape
US6092448A (en) Slicer with staged dynamic braking system
US6032561A (en) Apparatus for ultrasonic cutting of food products
FI87057C (fi) Uppskaerningsmaskin
US4960023A (en) Cross-cut sawing of boards by saw blades mounted on transversely adjustable carriers
GB2405081A (en) Apparatus and method for portioning using automatic workpiece conveyance speed control
NL7907606A (nl) Snijregelketen voor een plakjessnijmachine.
NL8802475A (nl) Snijmachine met regelbare messnelheid.
US5094650A (en) Slicing machine for meat and fish
EP0516199A1 (en) Method and device for either cutting or perforating a moving web of paper
ATE212581T1 (de) Schneidvorrichtung für lebensmittelprodukte
NL8000637A (nl) Snijmachine.
US3709273A (en) Food slicing apparatus
GB2084003A (en) Slicing apparatus and method
JP7312921B2 (ja) 帯鋸による切断方法
NL8700525A (nl) Inrichting voor het bewerken van op een transportband gelegen voorwerpen.
SU1143590A1 (ru) Устройство дл разрезани на куски пищевых продуктов
US6009784A (en) Device and method for processing ply material
WO1994027793A1 (en) Method and apparatus for cutting a mineral wool web and arrangement by such a cutting apparatus
EP3962704B1 (en) Feeding of products in food slicers
NL8300174A (nl) Sleuvenfreesmachine.
KR100294055B1 (ko) 슬라이서의 속도제어장치
SU967803A1 (ru) Впередистаночный стол
NL8201053A (nl) Werkwijze en inrichting voor het naaien van materialen.
NL8901582A (nl) Inrichting voor het uitbenen van stukken vlees zoals hammen en dergelijke.

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20020501