NL8801244A - Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen. - Google Patents

Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen. Download PDF

Info

Publication number
NL8801244A
NL8801244A NL8801244A NL8801244A NL8801244A NL 8801244 A NL8801244 A NL 8801244A NL 8801244 A NL8801244 A NL 8801244A NL 8801244 A NL8801244 A NL 8801244A NL 8801244 A NL8801244 A NL 8801244A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
resin
layers
fiber material
fiber
mold
Prior art date
Application number
NL8801244A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Tno
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tno filed Critical Tno
Priority to NL8801244A priority Critical patent/NL8801244A/nl
Priority to PCT/NL1989/000034 priority patent/WO1989010833A1/en
Publication of NL8801244A publication Critical patent/NL8801244A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C44/00Shaping by internal pressure generated in the material, e.g. swelling or foaming ; Producing porous or cellular expanded plastics articles
    • B29C44/02Shaping by internal pressure generated in the material, e.g. swelling or foaming ; Producing porous or cellular expanded plastics articles for articles of definite length, i.e. discrete articles
    • B29C44/12Incorporating or moulding on preformed parts, e.g. inserts or reinforcements
    • B29C44/14Incorporating or moulding on preformed parts, e.g. inserts or reinforcements the preformed part being a lining
    • B29C44/16Incorporating or moulding on preformed parts, e.g. inserts or reinforcements the preformed part being a lining shaped by the expansion of the material

Landscapes

  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Moulding By Coating Moulds (AREA)

Description

*'' 4 «r N.0. 35036 1 *
Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen
Aanvraagster noemt als uitvinders: Ir Louis van Rijn
Dr-Ir. Jan van Turnhout 5
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van vezelversterkte voorwerpen, waarbij een aantal lagen vezelmateriaal in een mal wordt gebracht, met hars wordt geïmpreg-10 neerd en de hars wordt verhard. De daarbij gebruikte hars kan bijvoorbeeld, epoxyhars, polyesterhars of vinylesterhars zijn danwel een siliconenhars of polyurethaanhars. De eerste drie harsen leveren bij het verharden een hard produkt en de laatste twee een flexibel rubberhars-produkt. Het daarbij gebruikte vezelmateriaal kan een mat, weefsel of 15 breisel zijn bestaande uit vezels van glas, kunststof, metaal of een combinatie van dergelijke vezels.
Een dergelijke werkwijze is bekend. De vezellagen worden daarbij volgens een eerste mogelijkheid bijvoorbeeld telkens apart bestreken met vloeibare hars. Het zo verkregen produkt bestaat derhalve uit een hars-20 matrix waarin de lagen vezelmateriaal zijn ingebed.
Volgens een andere mogelijkheid worden de lagen op een mal onder een luchtdichte folie gelegd, waarna de ruimte tussen mal en folie gedeeltelijk vacuum wordt gezogen en hars in die ruimte wordt toegelaten ("resin transfer moulding"). De hars kan daarbij ook met een overdruk in 25 de vacuum gezogen ruimte worden gespoten; de sterkte (dikte) Van de folie moet daarbij natuurlijk aangepast worden. De gesloten werkwijze heeft als voordeel dat hij schoner, milieuvriendelijker en minder arbeidsintensief is; bovendien levert hij betere produkten op doordat de vorming van luchtinsluitsels bij het impregneren vermeden wordt.
30 Voor bepaalde toepassingen is het wenselijk tussen de lagen vezel materiaal een schuimkern aan te brengen. Een dergelijke sandwich-constructie bezit namelijk een grotere buigstijfheid, terwijl het gewicht hetzelfde is als dat van het hiervoorgenoemde produkt. Getracht is om daartoe blokken schuimmateriaal tussen de lagen te plaatsen, voordat 35 zij met hars geïmpregneerd worden. Daarbij is echter het gevaar groot dat ondanks het opwekken van onderdruk, de lagen vezelmateriaal toch niet goed geïmpregneerd worden, zodat luchtinsluitsels in de hars zouden kunnen ontstaan. Eén en ander wordt veroorzaakt door het feit dat het oppervlak van het schuimmateriaal niet volledig vlak is, waardoor dikte-40 verschillen ontstaan in de ruimte waar zich het vezelmateriaal bevindt.
'. 880 124 4 9 '4 2
De loopsnelheid van de hars zal daardoor aanzienlijk variëren in die ruimte, met als gevolg dat zich luchtinsluitsels (tongen) vormen. Nadeel is verder dat het op maat snijden en plaatsen van de schuimblokken arbeidsintensief is. Ten slotte is een nadeel dat de schuimblokken en het 5 vezelmateriaal op de grensvlakken niet goed hechten, zodat delaminatie kan optreden.
Doel van de uitvinding is derhalve een werkwijze van het in de aanhef genoemde soort te verschaffen waarmee in een arbeidsgang ook vezel-versterkte produkten met een schuimkern kunnen worden vervaardigd.
10 Dit wordt bereikt doordat na het impregneren het volume van de hars vergroot wordt, waarbij de vezellaag of -lagen weggeduwd wordt (worden) naar de buitenzijde van het harslichaam.
Er kunnen ëên of meer lagen vezelmateriaal worden toegepast. In het eerste geval wordt het volume van de zich tussen de vezellaag en het 15 maloppervlak bevindende hars vergroot. Bij voorkeur worden echter ten minste twee lagen vezelmateriaal toegepast; in dat geval wordt het volume van de hars tussen de lagen in vergroot. Op deze manier wordt een produkt verkregen met een schuimkern die aan weerszijden is omgeven door daarin ingebedde vezellagen, welk produkt licht en buigstijf is, terwijl 20 alle delen goed aan elkaar hechten.
Volgens een eerste voorkeurswerkwijze is voorzien dat het volume van de hars vergroot wordt door de hars tot schuimen te brengen, waarbij de viscositeit en oppervlakte spanning van de hars en de porositeit van het vezelmateriaal zodanig zijn, dat de met hars geïmpregneerde lagen 25 niet doordringbaar zijn voor de schuimende hars. In verband met het tot schuimen brengen van de hars kunnen de daarvoor geschikte bekende middelen worden gebruikt·
Volgens een tweede voorkeursmogelijkheid is voorzien dat het volume van de hars vergroot wordt door een met een vulmiddel gevulde hars te 30 toe voeren tussen de lagen vezelmateriaal. Het vulmiddel kan bijvoorbeeld bestaan uit holle of expandeerbare bolletjes. Ook hierbij kunnen op zich bekende middelen worden gebruikt ter vorming van dergelijke holle of expandeerbare bolletjes. Ook kunnen andere vulmiddelen worden toegepast, bijvoorbeeld houtmeel, kwartsmeel e.d.. Verder kunnen korte ve-35 zeis als vulmiddel worden gebruikt. Dergelijke vezels verhogen de sterkte van het gerede produkt. Ook kunnen elastomere deeltjes worden gebruikt als vulmiddel, het gerede produkt is dan stootvaster.
Volgens een bekende werkwijze is voorzien dat op het pakket bestaande uit de lagen vezelmateriaal een luchtdichte folie wordt aange-40 bracht, de folie aan de randen luchtdicht wordt afgesloten, de ruimte .8801244 « 3 tussen folie en mal gedeeltelijk vacuum wordt gezogen, en de hars in die ruimte wordt toegelaten ten einde het vezelmateriaal te impregneren.
Bij het uit elkaar drukken van de lagen vezelmateriaal moet derhalve de folie meebewegen. Volgens de uitvinding wordt dit bereikt doordat 5 de folie met een zodanige overmaat wordt aangebracht, dat de folie tijdens het schuimen over de vereiste afstand kan meebewegen met de vellen vezelmateriaal bij het uit elkaar duwen daarvan. Indien daarbij een rekbare folie wordt toegepast, is na het verharden van de geschuimde hars een regelmatig, glad oppervlak verkregen.
10 Bekend is ook een aan twee oppervlakken gevormd produkt te vervaar digen door het produkt te vormen in een door twee malhelften ingesloten vormholte. Volgens de uitvinding kan nu ook een gelaagd produkt met schuimkern aan twee oppervlakken worden gevormd doordat de bovenste laag vezelmateriaal omhooggedrukt wordt tot hij tegen de bovenste vormhelft 15 aanligt. De malhelften kunnen daarbij verschillende vormen bezitten.
Eventuele dikteverschillen In het produkt worden daarbij gecompenseerd door de gelijkmatige verdeling van het zich vormende harsschuim tussen de uiteengedrukte lagen vezelmateriaal. Het is derhalve eenvoudig om produkten met een verlopende stijfheid te vormen, bijvoorbeeld met ver-20 zwakkingszones in de vorm van gebieden met een kleinere dikte, of met versterkingszones in de vorm van ribben. Over het algemeen zal bij dergelijke verschillend gevormde malheften de ene langs het maloppervlak een grotere lengte in doorsnede bezitten dan de andere. Bij voorkeur is daarbij de onderste malhelft diegene met de in doorsnede kleinste leng-25 te. Daardoor is hij verhoudingsgewijze plat, hetgeen het inleggen van de lagen vezelmateriaal vergemakkelijkt.
Volgens de uitvinding kan nu ook een voorwerp met verschillend gevormde oppervlakken worden vervaardigd doordat de bovenste laag vezelmateriaal geplooid wordt aangebracht, zodanig dat daar waar het bovenste 30 profiel een grotere lengte bezit dan het onderste profiel, zich een plooi in de bovenste vezellaag bevindt met een zodanige overmaat materiaal ten opzichte van de onderste vezellaag dat na omhoogduwen van de bovenste vezellaag deze zonder plooien aanligt tegen het bovenste profiel.
35 Het opschuimen moet direct na het impregneren geschieden, aangezien anders de hars niet voldoende vloeibaar meer zou zijn voor het uit elkaar duwen van de lagen vezelmateriaal.
Volgens de uitvinding wordt daarbij zo te werk gegaan, dat de hars vermengd met schuimmiddel wordt ingespoten.
40 Denkbaar is echter ook, dat voor het impregneren eerst een hars .8801244 ♦ 4 zonder schuimmiddel, en vervolgens een hars met schuimmiddel wordt ingébracht. Beide harsen kunnen verschillen, doch ook dezelfde zijn. Bijvoorbeeld kan voor de buitenkant epoxyhars en voor de kern een harde poly urethaanhars gebruikt worden.
5 Vervolgens zal aan de hand van enkele uitvoeringsvoorbeelden de uitvinding verder worden beschreven.
Fig. 1 toont een mal tijdens een eerste fase van de werkwijze.
Fig. 2 toont de mal van fig. 1 tijdens een tweede fase.
Fig. 3 toont de mal van fig. 1 tijdens een derde fase.
10 Fig. 4 toont een tweede mal voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding, voor het opschuimen.
Fig. 5 toont de mal van fig. 4, na het opschuimen.
De in fig. 1 getoonde mal bestaat uit een onderste helft 1 en een bovenste helft 2. In de onderste helft 1 is een aantal lagen vezelmate- 15 riaal 3 gelegd, afgedekt door een folie 4. Aan zijn randen is de folie 4 afdichtend ingeklemd tussen de randen van de malhelften 1, 2. Bij de aansluiting 5 wordt de ruimte tussen de folie 4 en de malhelft 1 gedeeltelijk vacuüm gezogen, waarna bij de aansluiting 6 hars wordt ingespoten.
20 In fig. 2 is getoond hoe het harsfront 7 zich uitbreidt door het pakket vezellagen 3. Wanneer het gehele pakket is geïmpregneerd, wordt via het injectiepunt 8 een schuimmiddel in de hars tussen de lagen ve-zelmateriaal gespoten.
Zoals afgebeeld in fig. 3 wordt daardoor de bovenste laag vezel- 25 materiaal 3 samen met de folie 4 omhooggeduwd tegen de bovenste malhelft 2 aan. Via de ontluchting 9 kan daarbij de lucht boven de folie 4 ontwijken. Dankzij de overmaat materiaal aan de randen van de folie 4 kan deze de opwaartse beweging zonder problemen volgen. Met 14 is de gevormde laag schuimvormige hars aangeduid.
30 In fig. 4 is een tweede mal getoond, waarbij de vorm van de boven ste malhelft afwijkt van die van de onderste. Ter plaatse van elke uitsparing 10 in de bovenste malhelft 2 zijn zowel de folie 4 alsmede de bovenste laag vezelmateriaal 3 voorzien van een plooi 11 respectievelijk 12. Daardoor kan bij het opschuimen de in fig. 5 afgebeelde vorm worden 35 verkregen, waarbij ter plaatse van elke uitsparing 10 door de plooien 11, 12 de uitsteeksels 13 worden gevormd. Na het opschuimen liggen de folie 4 en de bovenste laag vezelmateriaal 3 glad aan tegen de bovenste malhelft 2.
40 .8801244

Claims (12)

1. Werkwijze voor het vervaardigen van vezelversterkte voorwerpen, waarbij een aantal lagen vezelmateriaal in een mal wordt gebracht, met 5 hars wordt geïmpregneerd en de hars wordt verhard, met het kenmerk., dat na het impregneren doch voor het verharden het volume van de hars vergroot wordt, waarbij de vezellaag of -lagen weggeduwd wordt (worden) naar de buitenzijde van het harslichaam.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij ten minste twee lagen ve- 10 zelmateriaal worden toegepast, met het kenmerk, dat het volume van de hars tussen de lagen vergroot wordt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het volume van de hars vergroot wordt door de hars tot schuimen te brengen, waarbij de viscositeit en oppervlaktespanning van de hars en de porosi- 15 telt van het vezelmateriaal zodanig zijn, dat de met hars geïmpregneerde lagen niet doordringbaar zijn voor de schuimende hars.
4. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het volume van de hars vergroot wordt door een met een vulmiddel gevulde hars toe te voeren tussen de lagen vezelmateriaal.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat het vul middel bestaat uit holle of expandeerbare bolletjes.
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de hars vermengd is met korte vezels.
7. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het 25 kenmerk, dat de hars vermengd is met elastomere deeltjes.
8. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij op het pakket bestaande uit de lagen vezelmateriaal een luchtdichte folie wordt aangebracht, de folie aan de randen luchtdicht wordt afgesloten, de ruimte tussen folie en mal gedeeltelijk wordt vacuüm gezogen, en de 30 hars in die ruimte wordt toegelaten voor het impregneren van het vezelmateriaal, met het kenmerk, dat de folie met een zodanige overmaat wordt aangebracht dat de folie tijdens het vergroten van het volume van de hars over de vereiste afstand kan meebewegen met de lagen vezelmateriaal bij het uit elkaar duwen daarvan.
9. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de lagen vezelmateriaal worden aangebracht in een gesloten vormholte tussen twee malhelften, met het kenmerk, dat de bovenste laag vezelmateriaal omhooggedrukt wordt tot hij tegen de bovenste vormhelft aanligt.
10. Werkwijze volgens één van de conclusies 1 t/m 7, waarbij in 40 doorsnede de bovenste malhelft een profiel bezit met een grotere lengte, .8801244 \ gemeten langs het maloppervlak, dan de onderste malhelft, met het kenmerk, dat de bovenste laag vezelmateriaal geplooid wordt aangebracht, zodanig dat daar waar het bovenste profiel een grotere lengte bezit dan het onderste profiel, zich een plooi in de bovenste vezellaag bevindt 5 met een zodanige overmaat materiaal ten opzichte van de onderste vezellaag dat na omhoogduwen van de bovenste vezellaag deze zonder plooien aanligt tegen het bovenste profiel.
11. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de hars vermengd met schuimmiddel wordt ingespoten.
12. Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat allereerst een hars zonder schuimmiddel, en vervolgens hars met schuimmiddel wordt ingebracht. •8801244
NL8801244A 1988-05-11 1988-05-11 Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen. NL8801244A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8801244A NL8801244A (nl) 1988-05-11 1988-05-11 Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen.
PCT/NL1989/000034 WO1989010833A1 (en) 1988-05-11 1989-05-10 Method for moulding of fibre-reinforced articles

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8801244 1988-05-11
NL8801244A NL8801244A (nl) 1988-05-11 1988-05-11 Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8801244A true NL8801244A (nl) 1989-12-01

Family

ID=19852295

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8801244A NL8801244A (nl) 1988-05-11 1988-05-11 Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL8801244A (nl)
WO (1) WO1989010833A1 (nl)

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB840394A (en) * 1957-06-26 1960-07-06 Standard Pressed Steel Co A method of moulding a double-walled structure such as a refrigerator door
DE1147029B (de) * 1958-06-04 1963-04-11 Bayer Ag Verfahren zur Herstellung von Kunststoff-Verbundkoerpern
FR2187526A1 (en) * 1972-06-14 1974-01-18 Gall Gilles K Composite mouldings of resins and textiles - made by lining a mould cavity with a permeable textile or mat
DE2744318A1 (de) * 1977-10-01 1979-04-12 Bayer Ag Verfahren zum ausschaeumen von sandwich-elementen mit reaktionsgemischen
DE2827851A1 (de) * 1978-06-24 1980-03-27 Schock & Co Gmbh Bauprofilleiste, insbesondere profilleiste fuer die herstellung von fensterrahmen
US4250136A (en) * 1979-10-22 1981-02-10 Composite Technology Corporation Method of forming a composite structure
US4379103A (en) * 1980-08-25 1983-04-05 Detroit Gasket & Manufacturing Co. Method of forming a foam resin core structure having a smooth composite reinforced integral skin
US4510105A (en) * 1982-08-19 1985-04-09 Kent Sherwood Method of manufacturing a surface-reinforced foam article
JPS6166636A (ja) * 1984-09-11 1986-04-05 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 繊維強化プラスチツク成形品及びその製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
WO1989010833A1 (en) 1989-11-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2283468C (en) A process for the manufacturing of thermoplastic products with high creep strain resistance
KR100207865B1 (ko) 다층 성형품의 제조방법
US3825637A (en) Injection molding of foam cored sandwich structures
RU2478477C2 (ru) Способ изготовления вспененного изделия
KR920003060B1 (ko) 섬유 강화 플라스틱 성형품 및 그의 제조방법
EP1007316B1 (en) Processes for the manufacturing of an article made of plastic material
EP0152994B1 (en) Fibre reinforced composite plastics material
JPH10511153A (ja) 圧縮モールド形成されたドア組立体
JP2007526150A (ja) 複合物品
EP3342573B1 (en) Method and apparatus for producing a trim component having a molded rim at an edge thereof
EP1114715A1 (en) Molded product of synthetic resin and method of manufacturing the same
JP2685420B2 (ja) コンパウンド材料の製造方法
EP0464953A1 (en) Method of forming an article consisting of a foam core and one or more covering layers
GB2171008A (en) Baths
US4927706A (en) Post forming semi-finished product for the manufacture of moulded parts resistant to bending
EP1057608A3 (en) Thermoplastic foam with an integral skin, container and shock absorbing material made from the same
KR101021517B1 (ko) 벌집구조를 가진 판재 형상 심재를 제조하는 진공흡착성형기 및 이 진공흡착성형기를 이용하여 상기 심재를 제조하는 방법
NL8801244A (nl) Werkwijze voor het vormen van vezelversterkte voorwerpen.
CN104271349B (zh) 大尺寸聚苯乙烯面板
JPH08510931A (ja) スキー
JPS6040372B2 (ja) 異種原料による同時成形品の製造方法
JPH03114742A (ja) 車輌用内装材とその製造方法
JP2541819B2 (ja) 自動車用天井材の製造方法
JP2007307873A (ja) 発泡プラスチック成形品及びその製造方法。
JPH08187810A (ja) 自動車用内装品の芯材

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed