NL8800334A - Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL8800334A
NL8800334A NL8800334A NL8800334A NL8800334A NL 8800334 A NL8800334 A NL 8800334A NL 8800334 A NL8800334 A NL 8800334A NL 8800334 A NL8800334 A NL 8800334A NL 8800334 A NL8800334 A NL 8800334A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
toroidal core
dividing
moved
seam
core
Prior art date
Application number
NL8800334A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8800334A priority Critical patent/NL8800334A/nl
Priority to US07/306,361 priority patent/US4906959A/en
Priority to AT8989200258T priority patent/ATE105443T1/de
Priority to EP89200258A priority patent/EP0329218B1/en
Priority to DE68915024T priority patent/DE68915024T2/de
Priority to JP1028792A priority patent/JP2765717B2/ja
Priority to KR1019890001502A priority patent/KR890013699A/ko
Publication of NL8800334A publication Critical patent/NL8800334A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/46Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
    • H01J29/70Arrangements for deflecting ray or beam
    • H01J29/72Arrangements for deflecting ray or beam along one straight line or along two perpendicular straight lines
    • H01J29/76Deflecting by magnetic fields only
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J9/00Apparatus or processes specially adapted for the manufacture, installation, removal, maintenance of electric discharge tubes, discharge lamps, or parts thereof; Recovery of material from discharge tubes or lamps
    • H01J9/236Manufacture of magnetic deflecting devices for cathode-ray tubes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Formation Of Various Coating Films On Cathode Ray Tubes And Lamps (AREA)

Description

f PHN 12.417 1 * N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven "Werkwijze voor het in tweeën delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze."
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het in tweeën delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal, waarbij ten minste één deelnaad in het voorwerp wordt aangebracht waarlangs het voorwerp gedeeld wordt.
5 De uitvinding heeft tevens betrekking op een werkwijze voor het in tweeën delen van een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid van welke ringkern de buitendiameter in verschillende loodrecht op zijn lengte-as verlopende vlakken gemeten, verschillend groot is, waarbij twee deelnaden in de ringkern worden 10 aangebracht waarlangs de ringkern gedeeld wordt en op een afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze.
Een werkwijze voor het in tweeën delen van een ringkern is bekend uit het Amerikaanse Octrooischrift 4.471.261. Volgens deze bekende 15 werkwijze worden tijdens een slijpbewerking twee deelnaden in de ringkern geslepen waarlangs de ringkern gedeeld wordt. Dit delen geschiedt in het algemeen door gebruik te maken van een gasvlam of door het aanbrengen van mechanische spanningen bijvoorbeeld door het geven van een tik. De ringkern, welke kegel- of trompetvormig kan zijn, bezit door deze vorm 20 een zodanig grote stijfheid, dat het juist op de genoemde wijze delen van de ringkern in een ongewenst groot aantal gevallen ongedefinieerd geschiedt, dat wil zeggen niet langs de deelnaad plaatsvindt, wat tot ongewenst grote uitval leidt. Doordat door de slijpbewerking ferromagnetisch materiaal wordt weggeslepen is de slijpapparatuur aan 25 slijtage onderhevig, wat uit economisch standpunt onvoordelig is. Bij de slijpbewerking is een bepaalde mechanische kracht noodzakelijk om de deelnaden te vormen. Deze kracht kan ongewenste spanningen in de ringkern introduceren, waardoor in het bijzonder dunwandige ringkernen ongedefinieerd kunnen breken. Daarnaast wordt door het aanbrengen van de 30 deelnaden een magnetische barrière in de ringkern gevormd.
De uitvinding beoogt een werkwijze van de in de aanhef genoemde soort te verschaffen waarbij het delen van een ringkern van .8800334 PHN 12.417 2 ferromagnetisch materiaal gedefinieerd plaatsvindt en niet onderhevig is aan bovengenoemde nadelen, en welke economisch voordelig is.
Een werkwijze van de in de aanhef genoemde soort heeft daartoe volgens de uitvinding het kenmerk, dat het aanbrengen van elke 5 deelnaad geschiedt met behulp van een spotvormige warmtebron die lokaal warmte toevoert aan het oppervlak van het voorwerp voor het vormen van thermisch geïnduceerde spanningsgebieden, en die relatief ten opzichte van het voorwerp bewogen wordt, zodat de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden in een lijn over het oppervlak 10 van het voorwerp verplaatst worden, welke lijn een deelnaad bepaalt, waarbij voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee de warmtebron bewogen wordt een zodanige grootte gebruikt wordt dat het voorwerp zich in een gecontroleerde manier spontaan langs de deelnaad deelt als gevolg van scheurgroei ontstaan 15 door de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden. Is het voorwerp van bros materiaal een ringkern van ferromagnetisch materiaal dan ontstaat hierdoor op zeer eenvoudige manier een nauwkeurige deling van de ringkern. Het is het inzicht van de uitvinding, dat de werkwijze volgens de uitvinding niet beperkt is tot het delen van een ringkern van 20 ferromagnetisch materiaal, maar met evenveel succes kan worden toegepast bij het delen van andere voorwerpen van bros materiaal, zoals bijvoorbeeld transformatorkernen of magneetkopkernen. Onder bros materiaal dient hier verstaan te worden een materiaal met een relatief lage breukweerstand, aan welke voorwaarde glas en ferromagnetische 25 materialen voldoen. Een bijkomend voordeel is dat het bros materiaal van het voorwerp tijdens het aanbrengen van de deelnaad niet plastisch vervormd of gesmolten wordt, zodat bij het later tegen elkaar plaatsen van de delen van het voorwerp, de delen optimaal tegen elkaar aanliggen. Dit maakt de werkwijze volgens de uitvinding uitermate 30 geschikt voor voorwerpen die eerst gedeeld en daarna samengevoegd worden, zoals bijvoorbeeld een ringkern.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat voor de lijn waarover het thermisch geïnduceerde spanningsgebied bewogen wordt een geprofileerde 35 lijn gebruikt wordt. Een verdere voorkeursvorm van een werkwijze volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee de warmtebron bewogen .8800334 » PHN 12.417 3 wordt althans gedeeltelijk een zodanige grootte gebruikt wordt dat de deelnaad althans gedeeltelijk een gecontroleerde slingering vertoont.
Door gebruik te waken van een gecontroleerde slingering of van een geprofileerde lijn is een eenduidige bepaalde positionering van de twee 5 delen van het gedeelde voorwerp te realiseren. Juist bij voorwerpen die eerst gedeeld en daarna samengevoegd worden in een nauwkeurige positionering biedt dit voordelen. Bovendien is het hierdoor mogelijk de positionering van de delen van het voorwerp ten opzichte van elkaar te mechaniseren.
10 Het in tweeën delen van een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid van welke ringkern de buitendiameter, in verschillende loodrecht op zijn lengte-as verlopende vlakken gemeten, verschillend groot is, waarbij twee deelnaden in de ringkern worden aangebracht waarlangs de ringkern gedeeld wordt, blijkt in het bijzonder 15 gedefinieerd en voordelig plaats te vinden volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding, die gekenmerkt is doordat het aanbrengen van elke deelnaad geschiedt met behulp van een spotvormige warmtebron die lokaal warmte toevoert aan het oppervlak van een uiteinde van de ringkern voor het vormen van thermisch 20 geïnduceerde spanningsgebieden relatief ten opzichte van de ringkern in een lijn nagenoeg in de richting van de lengte-as van de ringkern bewogen wordt, welke lijn een deelnaad bepaalt, zodat de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden over de ringkern verplaatst worden, waarbij voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee 25 de warmtebron bewogen wordt een zodanige grootte gebruikt wordt dat de ringkern zich in een gecontroleerde manier spontaan langs de deelnaad deelt als gevolg van scheurgroei ontstaan door de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden.
Vooral bij het delen van een ringkern is het van belang 30 dat bij het samenvoegen van de delen deze goed tegen elkaar aanliggen, zodat er nagenoeg geen magnetische barrière ontstaat, wat door de werkwijze volgens de uitvinding gerealiseerd wordt. Om bij het samenvoegen van de delen ervoor te zorgen dat dezelfde gebieden van de delen rondom de deelnaden weer tegenover elkaar komen te liggen, 35 waardoor de magnetische eigenschappen van de ringkern behouden blijven, heeft een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding het kenmerk dat voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de .8800334 * PHN 12.417 4 relatieve snelheid waarmee de warmtebron bewogen wordt althans gedeeltelijk een zodanige grootte gebruikt wordt dat de deelnaad althans gedeeltelijk een gecontroleerde slingering vertoont.
Een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van een werkwijze 5 volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat voor de ringkern een ringkern gebruikt wordt met een wanddikte in het gebied van 2 tot en met 4 mm. Juist bij een ringkern met zulk een geringe wanddikte stuit het aanbrengen van de deelnaden en het delen van de ringkern volgens de conventionele werkwijze op problemen, voornamelijk wat betreft de 10 reproduceerbaarheid van het delen. De werkwijze volgens de uitvinding blijkt in het bijzonder voor een ringkern met zulk een wanddikte een gecontroleerde deling te verschaffen.
In een afbuigeenheid voor een beeldbuis wordt een ringkern gebruikt om samen met een stel afbuigspoelen in de beeldbuis opgewekte 15 electronenbundels te kunnen sturen. De afbuigspoelen worden om de ringkern heen aangebracht, en om dit aanbrengen te vergemakkelijken wordt de ringkern gedeeld. De delen van de ringkern worden na het aanbrengen van de afbuigspoelen tegen elkaar geplaatst. Hierbij kan een magnetische barrière ontstaan doordat de delen onderling ten 20 opzichte van elkaar verschoven zijn. Wordt de ringkern volgens de werkwijze volgens de uitvinding gedeeld dan is bij het weer tegen elkaar monteren van de twee delen de ontstane magnetische barrière minimaal.
De beeldbuis voorzien van een afbuigeenheid met een ringkern gedeeld volgens de werkwijze volgens de uitvinding vertoont hierdoor een goede 25 werking.
Enige uitvoeringsvormen van de uitvinding zullen bij wijze van voorbeeld worden toegelicht aan de hand van de tekening. Daarin toont:
Figuur 1 schematisch een langsdoorsnede door een beeldbuis 30 voorzien van een afbuigeenheid,
Figuur 2 schematisch een perspectivisch aanzicht van een ongedeelde ringkern,
Figuren 3 tot en met 6 schematisch de werkwijze voor het delen van een ringkern volgen de uitvinding, 35 Figuur 7 schematisch het aanbrengen van twee deelnaden op een ringkern,
Figuren 8 en 9 schematisch een ringkern gedeeld volgens de .8800334 S" PHN 12.417 5 werkwijze volgens de uitvinding, en
Figuur 10 schematisch een deling langs een lijn met een slingering.
Met behulp van de werkwijze volgens de uitvinding is het 5 mogelijk een voorwerp van een bros materiaal in tweeën te delen. Onder bros materiaal dient hier te worden verstaan een materiaal met een relatief lage breukweerstand. Deze breukweerstand wordt in de vakkringen weergegeven door k^ en heeft een lage waarde wanneer de grootte niet boven de 50 MPa.m^2 uitkomt. Aan deze voorwaarde wordt onder andere 10 voldaan door glas, ferromagnetische materialen en aluminiumoxide. Bij wijze van voorbeeld wordt de werkwijze volgens de uitvinding beschreven aan de hand van het in tweeën delen van een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid, maar het zal duidelijk zijn dat de uitvinding niet beperkt is tot dit voorbeeld, maar dat het 15 delen van bijvoorbeeld transformatorkernen en magneetkopkernen ook met behulp van de werkwijze volgens de uitvinding kan geschieden.
In figuur 1 is schematisch een langsdoorsnede door een beeldbuis weergegeven. Het betreft een kleurenbeeldbuis van het "in-line*-type met een glazen omhulling 1, welke is samengesteld uit een 20 beeldvenster 2, een konus 3 en een hals 4. In deze hals 4 is een geïntegreerd electronenkanonsysteem 5 aangebracht dat drie electronenbundels 6, 7 en 8 opwekt die vóór afbuiging met hun assen in één vlak zijn gelegen. De as van de middelste electronenbundel 7 valt samen met de buisas 9. Het beeldvenster 2, dat is voorzien van een 25 opstaande rand 17, is aan de binnenzijde van een groot aantal trio's van fosforelementen voorzien. Elk trio bevat een element bestaande uit een groen oplichtende fosfor, een element bestaande uit een rood oplichtende fosfor en een element bestaande uit een blauw oplichtende fosfor. Alle trio's samen vormen het beeldscherm 10. Voor het beeldscherm 30 10 is een kleurselectie-electrode 11 gepositioneerd, waarin een zeer groot aantal openingen 12 is aangebracht, waardoor de electronenbundels 6, 7 en 8 treden die ieder slechts fosforelementen van één kleur treffen en dat voorzien is van een rok 20. De rok 20 van de kleurselectie-electrode 11 is bevestigd aan een draagraam 18 dat via schematisch 35 weergegeven ophangmiddelen 19 opgehangen is in de hoek van de opstaande rand 17 van het beeldvenster 2. De drie in één vlak gelegen electronenbundels worden afgebogen door een afbuigeenheid 13 dat een .8800334 » * PHN 12.417 6 lijnafbuigspoel 14, een ringkern 15 van ferro-magnetisch materiaal en een beeldafbuigspoel 16 bevat. De beeldafbuigspoel 16 is om de ringkern 15 aangebracht. Om het aanbrengen van de beeldafbuigspoel 16 om de ringkern 15 te vergemakkelijken, wordt de ringkern 15 van 5 ferromagnetisch materiaal zoals weergegeven in figuur 2, in tweeën gedeeld. De ringkern 15 is uit gesinterd, oxydisch ferromagnetisch materiaal, bijvoorbeeld MgMnZn-ferriet, LiMnZn-ferriet of NiZn-ferriet, vervaardigd. De buitendiameter van de ringkern 15 is in verschillende loodrecht op zijn lengte-as verlopende vlakken gemeten, verschillend 10 groot. Met andere woorden de ringkern 15 is trechtervormig. Nadat de afbuigspoelen om de delen van de ringkern aangebracht zijn, worden de delen samengevoegd. Na het samenvoegen dient de ringkern een goede geleiding van de magnetische flux te hebben. Hiertoe is het onder andere nodig dat de twee delen goed tegen elkaar aanliggen.
15 De ringkern wordt gedeeld door met behulp van een spotvormige warmtebron twee deelnaden in de ringkern aan te brengen. Als spotvormige warmtebron kan bijvoorbeeld een ongefocusseerde laserbundel of een warm gas dat uit een kleine pijp stroomt gebruikt worden.
Zo is het in een andere uitvoeringsvorm ook mogelijk lokaal warmte toe te 20 voeren door middel van inductieve verhitting. De uitvinding wordt bij wijze van voorbeeld beschreven aan de hand van een ongefocusseerde laserbundel als warmtebron. De werkwijze volgens de uitvinding wordt beschreven aan de hand van de figuren 3 tot en met 6, waarbij voor de duidelijkheid het aanbrengen van slechts één deelnaad in de ringkern 25 15 wordt beschreven.
Het delen van de ringkern 15 geschiedt door met behulp van een laser 21 een ongefocusseerde laser-bundel op, bijvoorbeeld, de buitenwand van de ringkern 15 te richten zoals in Figuur 3 is weergegeven. Hierdoor wordt lokaal warmte aan de kern 15 toegevoerd 30 in de vorm van een spotvormig gebied 22. De ther uitzetting van het ferromagnetische materiaal van de ringkern 15 zo ir het ontstaan van spanningsgebieden. Vervolgens wordt de laser 21 *f ten opzichte van de ringkern 15 bewogen in een lijn 23 nagenoeg ii. dichting van de lengte-as van de ringkern 15 zoals in Figuur 4 is weergegeven door de 35 stippellijn 23. Deze lijn 23 bepaalt een deelnaad. De thermische geïnduceerde gebieden worden aldus over de ringkern verplaatst met een snelheid v, in Figuur 4 weergegeven door een pijl. Het toevoeren van .8800334 PHN 12.417 7 warate en het verplaatsen van de warmtegebieden over de ringkern zorgt voor spanningsgebieden in de ringkern 15, welke aan de hand van Figuur 5 worden verklaard. Figuur 5 toont een gedeelte van de ringkern 15 waarbij het spotvoraige gebied 22 met een snelheid v langs een lijn 23 wordt 5 verplaatst. Ten gevolge van de thermische uitzetting van het ferroaagnetische materiaal van de ringkern 15 ontstaat in de voortgaande bewegingsrichting van het spotvoraige gebied 22 een drukspanningsgebied 24. Achter dit drukspanningsgebied 24 volgt een trekspanningsgebied 25. De trekspanningen die in dit trekspanningsgebied 25 optreden kunnen door 10 de warmtetoevoer zo hoog opgevoerd worden, dat het ferromagnetisch materiaal van de ringkern 15 bezwijkt, waardoor spontaan een scheurfront 26 wordt gevormd zoals in Figuur 6 is weergegeven. Figuur 6 toont een gedeelte van de ringkern 15 in perspectief. Het scheurfront 26 ontstaat op enige afstand achter het spotvormige gebied 22 en achter het 15 scheurfront 26 ontstaat een scheur 27. Het ongecontroleerd weglopen van de scheur 27 wordt tegengegaan door het drukspanningsgebied 24 voor het scheurfront 26. Door verplaatsing van het spotvormige gebied 22 wordt de scheur 27 gecontroleerd geleid langs de lijn 23.
Het ontstaan van het scheurfront is afhankelijk van de 20 toegevoerde warate die in het vervolg met Q wordt aangeduid, en de snelheid v waarmee het spotvormige gebied over de ringkern wordt bewogen. In afhankelijkheid van het ferromagnetisch materiaal waarvan de ringkern vervaardigd is speelt de verhouding tussen de toegevoerde warmte Q en de verplaatsingssnelheid v een grote rol bij het verkrijgen 25 van een gecontroleerde deling in de ringkern. Is de verhouding Q : v te laag dan zijn de trekspanningen die in het trekspanningsgebied ontstaan te klein om een scheurfront te vormen. Is de verhouding Q : v te groot dan wordt door de hoge warate toevoer ferromagnetisch materiaal gesmolten en verdampt. De hoge warmte toevoer veroorzaakt te hoge 30 trekspannr g n ia de ringkern waardoor deze omgecontroleerd kan gaan breken. D ' he* verdampen van ferromagnetisch materiaal verkrijgt men dan ook gt· eenduidige positionering van de twee delen van de ringkern ten opziclm- au elkaar.
Woiüi voor de verhouding tussen toegevoerde warmte Q en 35 verplaatsingssnelheid v een juiste waarde gebruikt dan ontstaat een gecontroleerde scheurgroei. Deze juiste verhouding Q : v is afhankelijk van het ferromagnetisch materiaal waarvan de ringkern is vervaardigd en .8800334 PHN 12.417 8 kan in afhankelijkheid hiervan worden bepaald.
Een gecontroleerde deling van de ringkern wordt teweeggebracht door met behulp van twee lasers 43 en 44 twee ongefocusseerde laserbundels op het oppervlak van een uiteinde 45 van de ringkern 42 te 5 richten zoals in Figuur 7 is weergegeven. De warmte die door de laserbundels wordt toegevoerd kan zowel aan de buitenwand als aan de binnenwand van de ringkern 42 toegevoerd worden. De warmte toevoer wordt vervolgens vanaf het uiteinde van de ringkern 42 langs de lijnen 40 en 41 nagenoeg in de richting van de lengte-as van de ringkern 42 over de 10 ringkern bewogen. De lijnen 40 en 41 bepalen de deelnaden waarlangs de ringkern 42 gedeeld wordt. De verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee de laserbundels over de ringkern worden bewogen is zodanig dat de ringkern zich spontaan langs de deelnaden 40 en 41 deelt, als gevolg van scheurgroei ontstaan door de thermisch 15 geïnduceerde spanningsgebieden (zoals hierboven beschreven). Door deze gecontroleerde deling langs de lijnen waarbij geen ferromagnetisch materiaal verdampt of gesmolten wordt kunnen de ontstane twee delen 28 en 29 van de ringkern 15 (zie Figuur 8) tegen elkaar geplaatst worden zodat ze goed tegen elkaar aanliggen. Is de lijn waarlangs het thermisch 20 geïnduceerde spotvormige spanningsgebied geprofileerd, bijvoorbeeld zig-zag-vormig, dan verkrijgt men een deel 28 van de ringkern zoals in Figuur 9 is getoond, waarbij een eenduidige positionering van twee delen ten opzichte van elkaar verkregen wordt. Het is vanzelfsprekend dat de lijn ook andere geprofileerde vormen kan hebben. De twee delen kunnen 25 hierdoor nauwkeurig ten opzichte van elkaar gepositioneerd samengevoegd worden. De magnetische barrière is hierdoor minimaal. Bovendien is hierdoor een mechanische positionering van de twee ontstane delen ten opzichte van elkaar mogelijk.
Wordt voor de verhouding Q : v een grotere waarde gebruikt 30 dan wordt de ringkern 15 langs een lijn 30 gecontr 'eerd gedeeld, waarbij de lijn 30 een gecontroleerde slingering vrtoont (zie Figuur 10). De amplitude van de slingering blijkt in de p. ktijk afhankelijk te zijn van de verhouding Q : v. De slingering staat een eenduidige positionering van de twee delen van de ringkern ten opzichte van elkaar 35 toe. Voor een eenduidige positionering is het voldoende dat de deling althans gedeeltelijk geschiedt met een verhouding Q : v waarbij een gecontroleerde slingering optreedt, zodat de ringkern langs een .8800334 PHN 12.4Π 9 2 deelnaad wordt gedeeld welke althans gedeeltelijk een slingering vertoont.
In de praktijk zijn ringkernen van verschillende ferromagnetische materialen en met verschillende wanddiktes bekend. In een praktijkvoorbeeld werden ringkernen van MgZn-ferriet met een 5 wanddikte van 3,5 mm volgens de werkwijze volgens de uitvinding gedeeld.
Als warmtebron werd een continue CO2 laser met een golflengte van 10.6 pa gebruikt die een ongefocusseerde laser-spot van 6 mm doorsnede op de ringkern weergaf. In de praktijk werd gevonden dat een gecontroleerde scheurgroei, dus een gecontroleerde deling van de ringkern, ontstaat 10 bij een verhouding van toegevoegde warmte Q in Watt en een relatieve verplaatsingssnelheid v in mm per min. in het gebied tussen 0.05 en 1.0.
Een gecontroleerde deling waarbij een slingering teweeggebracht wordt bleek in de praktijk plaats te vinden bij een verhouding Q :v in het gebied tussen 0.2 en 1.0. Werd voor de verhouding Q : v een waarde 15 kleiner dan 0.05 gebruikt dan ontstond er geen deling, werd voor de verhouding Q : v een waarde groter dan 1.0 gebruikt dan ontstond een niet voldoende gecontroleerde deling.
De werkwijze volgens de uitvinding verschaft in het bijzonder voor ringkernen met een wanddikte tussen 2 en 4 mm een 20 gecontroleerde deling van een ringkern .
Voor het gebruik in een afbuigeenheid worden de twee delen van de ringkern tegen elkaar geplaatst. Ten gevolge van de nauwkeurige gecontroleerde deling passen de twee delen erg goed tegen elkaar, zodat de magnetische barrière die ontstaat als gevolg van 25 de scheiding der delen minimaal is. De delen kunnen aan elkaar bevestigd worden bijvoorbeeld door middel van lijmen. Een afbuigeenheid voorzien van een ringkern gedeeld volgens de werkwijze volgens de uitvinding en dientengevolge een beeldbuis voorzien van zulk een afbuigeenheid, vertonen een goede werking.
30 De uitvinding is beschreven aan de hand van een kleurentelevisiebuis. Het zal echter duidelijk zijn dat een afbuigeenheid voorzien van een ringkern gedeeld volgens de werkwijze volgens de uitvinding ook in een monochrome televisiebuis of in een andere soort beeldbuis gebruikt kan worden.
35 De werkwijze volgens de uitvinding is hierboven bij wijze van voorbeeld beschreven aan de hand van het delen van een ringkern van ferromagnetisch materiaal. Het zal echter duidelijk zijn dat .8800334
A
PHN 12.417 10 ook voorwerpen van andere materialen volgens de werkwijze volgens de uitvinding gedeeld kunnen worden. De verhouding tussen toegevoerde warmte en relatieve verplaatsingssnelheid voor het verkrijgen van een gecontroleerde deling kan dan in afhankelijkheid van het materiaal 5 waarvan het voorwerp vervaardigd is experimenteel worden bepaald.
Zo werden in een ander praktijkvoorbeeld platen van vensterglas van 1 mm dikte volgens de werkwijze volgens de uitvinding gedeeld. De warmte werd toegevoerd door middel van een warm gas, dat met een temperatuur van 300°C uit een pijp met een diameter van 2 mm 10 stroomde, in een hoeveelheid van 1.5 . 10-3 m^ per minuut. Bij het snijden van verscheidene platen van vensterglas werden deze instellingen constant gehouden en de verhouding tussen toegevoerde warmte en verplaatsingssnelheid van de warmtebron werd enkel bepaald door de verplaatsingssnelheid. In de praktijk bleek een gecontroleerde deling te 15 ontstaan bij een relatieve verplaatsingssnelheid in het gebied van 0.5 tot 2.0 mm per minuut. Een gecontroleerde deling waarbij een slingering teweeggebracht werd bleek in de praktijk plaats te vinden bij een relatieve verplaatsingssnelheid in het gebied van 0.5 tot 1.0 mm per minuut.
.8800334

Claims (8)

1. Werkwijze voor het in tweeën delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal waarbij ten minste één deelnaad in het voorwerp wordt aangebracht waarlangs het voorwerp gedeeld wordt, met het kenmerk, dat het aanbrengen van elke deelnaad geschiedt met behulp 5 van een spotvormige warmtebron die lokaal warmte toevoert aan het oppervlak van het voorwerp voor het vormen van thermisch geïnduceerde spanningsgebieden, en die relatief ten opzichte van het voorwerp bewogen wordt, zodat de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden in een lijn over het oppervlak van het voorwerp verplaatst worden, welke lijn een 10 deelnaad bepaalt waarbij voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee de warmtebron bewogen wordt een zodanige grootte gebruikt wordt dat het voorwerp zich in een gecontroleerde manier spontaan langs de deelnaad deelt als gevolg van scheurgroei ontstaan door de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat voor de lijn waarover het thermisch geïnduceerde spanningsgebied bewogen wordt een geprofileerde lijn gebruikt wordt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid 20 waarmee de warmtebron bewogen wordt althans gedeeltelijk een zodanige grootte gebruikt wordt dat de deelnaad althans gedeeltelijk een gecontroleerde slingering vertoont.
3 PHN 12.417 11
4. Werkwijze voor het in tweeën delen van een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid van welke ringkern de 25 buitendiameter, in verschillende loodrecht op zijn lengte-as verlopende vlakken gemeten, verschillend groot is, waarbij twee deelnaden in de ringkern worden aangebracht waarlangs de ringkern gedeeld wordt, met het kenmerk, dat het aanbrengen van elke deelnaad geschiedt met behulp van een spotvormige warmtebron die lokaal warmte toevoert aan het oppervlak 30 van een uiteinde van de ringkern voor het vormen van thermisch geïnduceerde spanningsgebieden en die relatief ten opzichte van de ringkern in een lijn nagenoeg in de richting van de lengte-as van de ringkern bewogen wordt, welke lijn een deelnaad bepaalt zodat de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden over de ringkern 35 verplaatst worden, waarbij voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee de warmtebron bewogen wordt een zodanige grootte gebruikt wordt dat de ringkern zich in een .8800334 * PHN 12.417 12 gecontroleerde manier spontaan langs de deelnaad deelt als gevolg van scheurgroei ontstaan door de thermisch geïnduceerde spanningsgebieden.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat 5 voor de verhouding tussen de toegevoerde warmte en de relatieve snelheid waarmee de warmtebron bewogen wordt althans gedeeltelijk een zodanige grootte gebruikt wordt dat de deelnaad althans gedeeltelijk een gecontroleerde slingering vertoont.
6. Werkwijze volgens conclusie 4 of 5, met het kenmerk, dat 10 voor de ringkern een ringkern gebruikt wordt met een wanddikte in het gebied van 2 tot en met 4 mm.
7. Voorwerp gedeeld volgens de werkwijze van conclusie 1, 2 of 3 met het kenmerk dat elke deelnaad althans gedeeltelijk een slingering vertoont.
8. Afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens de werkwijze van conclusie 4, 5 of 6 met het kenmerk dat elke deelnaad althans gedeeltelijk een slingering vertoont. .8800334
NL8800334A 1988-02-11 1988-02-11 Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze. NL8800334A (nl)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8800334A NL8800334A (nl) 1988-02-11 1988-02-11 Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze.
US07/306,361 US4906959A (en) 1988-02-11 1989-02-03 Method of dividing a sintered oxidic ferromagnetic ring core and a deflection unit
AT8989200258T ATE105443T1 (de) 1988-02-11 1989-02-04 Verfahren zum trennen eines gesinterten oxydkernes fuer eine ablenkeinheit einer bildroehre in zwei halbringfoermige teile, nach diesem verfahren getrennter kern und mit einem solchen kern ausgestattete ablenkeinheit.
EP89200258A EP0329218B1 (en) 1988-02-11 1989-02-04 Method of dividing a sintered oxidic ferromagnetic ring core for a deflection unit for a display tube in two semi-annular parts, a ring core thus divided, and a deflection unit for a display tube comprising a ring core which is divided according to such a method
DE68915024T DE68915024T2 (de) 1988-02-11 1989-02-04 Verfahren zum Trennen eines gesinterten Oxydkernes für eine Ablenkeinheit einer Bildröhre in zwei halbringförmige Teile, nach diesem Verfahren getrennter Kern und mit einem solchen Kern ausgestattete Ablenkeinheit.
JP1028792A JP2765717B2 (ja) 1988-02-11 1989-02-09 偏向コイルを有する焼結酸化物強磁性体リングコアの製造方法
KR1019890001502A KR890013699A (ko) 1988-02-11 1989-02-10 링 코어 분할방법 및 그 링 코어

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8800334 1988-02-11
NL8800334A NL8800334A (nl) 1988-02-11 1988-02-11 Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8800334A true NL8800334A (nl) 1989-09-01

Family

ID=19851755

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8800334A NL8800334A (nl) 1988-02-11 1988-02-11 Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4906959A (nl)
EP (1) EP0329218B1 (nl)
JP (1) JP2765717B2 (nl)
KR (1) KR890013699A (nl)
AT (1) ATE105443T1 (nl)
DE (1) DE68915024T2 (nl)
NL (1) NL8800334A (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5393482A (en) * 1993-10-20 1995-02-28 United Technologies Corporation Method for performing multiple beam laser sintering employing focussed and defocussed laser beams

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3629545A (en) * 1967-12-19 1971-12-21 Western Electric Co Laser substrate parting
US3610871A (en) * 1970-02-19 1971-10-05 Western Electric Co Initiation of a controlled fracture
US3839005A (en) * 1971-05-06 1974-10-01 Owens Illinois Inc Laser beam severing of a rotating article
NL8100787A (nl) * 1981-02-18 1982-09-16 Philips Nv Ferromagnetisch juk en een afbuigeenheid voor een televisieweergeefbuis voorzien van een dergelijk juk.
US4356376A (en) * 1981-05-13 1982-10-26 General Electric Company Pulse laser pretreated machining
US4590652A (en) * 1983-10-14 1986-05-27 Apx Group Inc. Method for fabricating an air gap pipe
JPS61156422A (ja) * 1984-12-28 1986-07-16 Sharp Corp デイジツトストロ−ブの指定方法
EP0210699B1 (en) * 1985-07-30 1991-05-02 Koninklijke Philips Electronics N.V. Deflection unit having a thin-walled yoke ring for cathode-ray tubes
JPS62110888A (ja) * 1985-11-11 1987-05-21 Toshiba Corp レ−ザ切断ヘツド
NL8602006A (nl) 1986-08-06 1988-03-01 Philips Nv Werkwijze voor het delen van een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid en afbuigeenheid voor een televisiebuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze.
US4818840A (en) * 1987-12-14 1989-04-04 Dana Corporation Method of making an electromagnetic coupling disc

Also Published As

Publication number Publication date
JPH01239726A (ja) 1989-09-25
EP0329218B1 (en) 1994-05-04
DE68915024T2 (de) 1994-10-27
KR890013699A (ko) 1989-09-25
DE68915024D1 (de) 1994-06-09
US4906959A (en) 1990-03-06
EP0329218A1 (en) 1989-08-23
JP2765717B2 (ja) 1998-06-18
ATE105443T1 (de) 1994-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2003512943A (ja) 脆性材料より成る工作物を迅速に切断するための方法及び装置
CN107848069A (zh) 激光处理装置和方法
CN106583726A (zh) 激光多光束熔覆装置
US4644126A (en) Method for producing parallel-sided melt zone with high energy beam
CN106312304A (zh) 激光熔覆送料装置
CN106194273A (zh) 制品、构件及形成制品的方法
JP2022528291A (ja) 加工物のレーザ加工のための機械加工装置および加工物のレーザ加工のための方法
CN106583920A (zh) 激光熔覆装置
NL8800334A (nl) Werkwijze voor het in tweeen delen van een voorwerp vervaardigd van een bros materiaal in het bijzonder een ringkern van ferromagnetisch materiaal voor een afbuigeenheid voor een beeldbuis en afbuigeenheid voor een beeldbuis voorzien van een ringkern gedeeld volgens zulk een werkwijze.
US3607176A (en) Method of sealing metal in a vitreous enclosure
CN106757014A (zh) 激光多光束送料熔覆及预热装置
US4160935A (en) Method and apparatus for providing reference points for mounting the magnetic deflection unit of a color display tube
JP3285351B2 (ja) カラー表示管
CN206662269U (zh) 激光多光束熔覆装置
US5171179A (en) Method of manufacturing a color display tube
US4471261A (en) Ferromagnetic yoke and a deflection unit for a television display tube
CN206474801U (zh) 激光熔覆装置
JPH02256140A (ja) 陰極線管
US20200043882A1 (en) Braze bonded nail head lead
JP2541570B2 (ja) 偏向コイルをそなえた強磁性体環状コアの製造方法
JP2833462B2 (ja) 半導体単結晶成長装置
NL8700984A (nl) Kleurenbeeldbuis met samengesteld ophangmiddel voor kleurselektie elektrode en werkwijze ter vervaardiging van kleurenbeeldbuis.
JPH0834087B2 (ja) 陰極線管及びその製造方法
US4885502A (en) Deflection unit for use in a projection television display tube
JPH11302095A (ja) 集光加熱装置及び集光加熱式単結晶製造装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed