NL8402321A - Storingsdetektor. - Google Patents

Storingsdetektor. Download PDF

Info

Publication number
NL8402321A
NL8402321A NL8402321A NL8402321A NL8402321A NL 8402321 A NL8402321 A NL 8402321A NL 8402321 A NL8402321 A NL 8402321A NL 8402321 A NL8402321 A NL 8402321A NL 8402321 A NL8402321 A NL 8402321A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
input
threshold
comparator
pass filter
Prior art date
Application number
NL8402321A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8402321A priority Critical patent/NL8402321A/nl
Priority to US06/747,522 priority patent/US4648126A/en
Priority to EP85201117A priority patent/EP0172590A1/en
Priority to ES545385A priority patent/ES8608757A1/es
Priority to KR1019850005209A priority patent/KR860001646A/ko
Priority to JP16131685A priority patent/JPS6139732A/ja
Publication of NL8402321A publication Critical patent/NL8402321A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/62Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission for providing a predistortion of the signal in the transmitter and corresponding correction in the receiver, e.g. for improving the signal/noise ratio
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers
    • H03G3/20Automatic control
    • H03G3/30Automatic control in amplifiers having semiconductor devices
    • H03G3/34Muting amplifier when no signal is present or when only weak signals are present, or caused by the presence of noise signals, e.g. squelch systems
    • H03G3/345Muting during a short period of time when noise pulses are detected, i.e. blanking

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)

Description

‘ - « a ΪΗΝ 11.111 1 N.V. Philips* Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Storingsdetektcr.
De uitvinding betreft een storingsdetèktor voor een detéktie van stoorpulsen in een op een draaggolf gemoduleerd, niet-begrensd radio-ontvangstsignaal bevattende een anplitude-detèktieschakeling en een daarmee gekoppelde eerste signaalvergelijkingsinrichting met een 5 signaal- en een drenpelingang, aan welke drenpelingang een van het gemiddeld ingangsnivo van de storingsdetèktor afhankelijk eerste drempel signaal en een van de stoorpulsherhalingsfrequentie afhankelijk tweede drenpelsignaal zijn toegevoerd.
Een dergelijke storingsdetèktor is bekend uit het Engelse 10 octrooischrift nr. 2 113 047.
De bekende storingsdetèktor is daarin getoond in een radio-ontvanger, waarvan let HP-ingangssignaal via een HF-versterker aan de signaalingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting is toegevoerd.
Het nivo van het ingangssignaal, waarbij een storingsdetektie plaats-15 vindt - hierna drerrpelnivo genoemd - Wordt bij de bekende storingsdeték-tor bepaald door de son van dë eerste en tweede drempelsignalen. Daarbij wordt het eerste dratpelsignaal verkregen door een anplitude-detek-tie en een zekere integratie van het MF-signaal. Ctndat het gemiddelde MF-signaal varieert met het gemiddelde HF-ingangsnivo ofwel de veld-20 sterkte van het ontvangstsignaal, wordt zodoende een veldsterkte afhankelijke storingsdetektie verkregen.
Het tweede dratpelsignaal wordt verkregen door een meting van de herhalingsfrequentie van de detektiesignalen aan de uitgang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting, via welk tweede drertpelsig-25 naai de storingsdetektie tevens afhankelijk is van de herhalingsfrequentie van de anplitudsrverstoringen in het ingangssignaal van de storings-detéktcr.
De afleiding van het tweede drenpelsignaal vanuit het uitgangssignaal van de eerste signaalvergelijkingsinrichting introduceert 30 echter een voor het instandhouden van de regeling noodzakelijke regel-fcut. Een toename van de stocrpulsherhalingsfrequentie aan de ingang van deze eerste inrichting heeft eerst dan een toename van het tweede drenpelsignaal tot gevolg als de herhalingsfrequentie van de detéktie- .
8402321 1 ί: r ηι ΕΗΝ 11.111 2 % signalen aan de uitgang is toegenonen. Een hoge waarde van het tweede drempelsignaal, welke gewenst is bij een hoge stoorpulsherhalingsfre-quentie, kan slechts worden verkregen als ook de herhalingsfrequentie van de detektiesignalen hoog is. In geval deze detektiesignalen gebruikt 5 worden als stuursignaal voor een storingseliminatie door middel van signaalonderdrukkingen kan dit aanleiding geven tot een snelle en daardoor storende opeenvolging van onderbrekingen in de geluidsweergave.
Een vermindering van dit effekt kan worden bereikt door de invloed van het eerste drempels ignaal op het totale drempelnivo groot te kiezen ten 10 opzichte van die van het tweede drempels ignaal. Hierdoor wordt echter ook de initiële ingangsgevoeligheid van de storingsdetektor, dat wil zeggen de ingangsgevoeligheid bij het ontbreken van stoorpulsen over een wat langere periode,verminderd.
De uitvinding beoogt te voorzien in een veldsterkte-afhanke-15 lijke storingsdetektor met een grote initiële ingangsgevoeligheid, welke detektiesignalen levert waarvan de herhalingsfrequentie een zekere, instelbare,maximale waarde niet overschrijdt.
Een dergelijke storingsdetektor volgens de uitvinding, is daartoe gekenmerkt doordat de airplitude-detektieschakeling enerzijds via 20 een signaalingang met een ingang van de storingsdetektor is geschakeld "en anderzijds via een omhullende uitgang met de signaalingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting alsmede met een signaalingang van een tweede signaalvergelijkingsinrichting, welke omhullende uitgang tevens gekoppeld is aan een eerste laagdoorlaatfilter voor het vormen 25 van het eerste drempelsignaal, welk eerste drempelsignaal is toegevoerd aan zowel de drempelingang van de eerste als een drempelingang van de tweede inrichting, welke tweede inrichting via een tweede laagdoorlaat-filter voor het vormen van het tweede drempelsignaal is gekoppeld aan de drempelingang van de eerste inrichting.
30 Bij toepassing van de maatregel volgens de uitvinding kamen stoorpulsen in de genoemde omhullende overeen met die in het ingangssignaal van de storingsdetektor en wordt het tweede drempelsignaal van de stoorpulsen van dit ingangssignaal afgeleid via een veldsterkte-af-hankelijke stoorpulsselectie in de tweede signaalvergelijkingsinrichting 35 en een integratie in het tweede laagdoorlaatfilter. Het tweede drempelsignaal wordt tesamen met het eerste drempelsignaal aan de drempelingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting toegevoerd, zodat in afhankelijkheid van zowel de veldsterkte als de stoorpulsherhalingsfre- 8402321 * I ί i EHN 11.111 3 quentie een voorwaartse regeling van het drenpelnivo plaatsvindt. Door een juiste dimensionering van het tweede laagdoorlaatfilter en/of een juiste versterking van diens uitgangssignaal neemt het tweede drempel-signaal voldoende sterk met de herhalingsfrequentie van de ingangsver-5 storingen toe en kan het dreitpelnivo, ook bij een grote initiële in-gangsgevoeligheid, dat wil zeggen bij een laagste waarde van het eerste drempelsignaal, welke betrékkelijk klein is gekozen, zonder regelfout worden aangepast aan zowel de veldsterkte als de storingsherhalingsfre-quentie.
10 Om de storingsselectie op eenvoudige wijze aan te passen aan het menselijk gehoor en tegelijkertijd ongevoelig te maken voor de grootte van het dynamiekbereik van de ingangssignalen van de storings-detektcr, is een voorkeursuitvoering van de storingsdetektor volgens de uitvinding gekenmerkt door een logaritmische onzetschakeling 15 waarvan het uitgangssignaal proportioneel varieert met de logaritme van diens ingangssignaal, welke in cascade is geschakeld met de ampli-tude-detektieschakeling en daarmede een logaritmische nivo-detektie-schakeling vormt voor het leveren van de omhullende van de logaritme van het ingangssignaal van de staringsdetéktor aan de omhullende uitgang.
20 Bij toepassing van deze maatregel wordt het drerrpelnivo van de storingsdetektor bepaald door het produkt van het eerste en het tweede drempelsignaal en blijkt het aldus verkregen storingsselectie-kriterium in de praktijk mee te variëren met de hoorbaarheid van de verstoringen in het nuttig signaal. De logaritmische onzetschakeling 25 heeft tevens een dynamiekcempressie tot gevolg waardoor het storings-selectie-kriterium onafhankelijk van de ingangsdynamiek realiseerbaar is met behulp van eenvoudige schakelingen, welke slechts binnen een beperkt amplitude-variatiegebied lineair hoeven te zijn.
Een andere voorkeursuitvoering van een storingsdetektor vol-30 gens de uitvinding, vertoont het kenmerk, dat aan de drempelingangen van de beide signaalvergelijkingsinrichtingen tevens een vaste drempelwaarde is toegevoerd voer een verschuiving van het drempelnivo van beide inrichtingen over een vaste waarde en althans de aan de drerrpel-ingang van de tweede signaalvergelijkingsinrichting toegevoerde vaste 35 drempelwaarde groter is dan het gemiddeld ruisnivo in het aan de sig-naalingang van de tweede signaalvergelijkingsinrichting toegevoerde signaal.
Hierbij is gebruik gemaakt van het gegeven dat amplitude-ver- 8402321 * * t PHN 11.111 4 storingen in het ingangssignaal van de storingsdetéktor en daarmee in het signaal aan de omhullende uitgang te onderscheiden zijn in zogenaamde ruispieken, welke veroorzaakt worden door atmosferische en/of thermische ruis en in het algemeen ten opzichte van de veldsterkte een 5 kleine amplitude hebben en in een hoge herhalingsfrequentie optreden, veldsterkteverstoringen welke veroorzaakt worden door zekere ontvangst-cmstandigheden zoals bijvoorbeeld meerwegontvangst en tot, ten opzichte van de veldsterkte, grote anplitude-verstoringen kunnen leiden met een frequentie tot de grootte-orde van 20 kHz en stoorpulsen, welke veroor-10 zaakt worden door artificiële storingsbronnen zoals bijvoorbeeld ontstekingen van verbrandingsmotoren en in het algemeen ten opzichte van de veldsterkte een zeer hoge amplitude hebben en in een betrekkelijk lage herhalingsfrequentie optreden.
Bij toepassing van de laatstgenoemde maatregel volgt het 15 tweede drempelsignaal snel en nauwkeurig de herhalingsfrequentie van de genoemde stoorpulsen zonder te worden beïnvloed door de andere airpli-tude-verstoringen. Door middel van een kleine vaste drempelwaarde kan het dratpelnivo van de tweede signaalvergelijkingsinrichting net boven het gemiddeld nivo van de ruispieken worden gelegd zodat deze het uit-20 gangssignaal van deze inrichting niet of nauwelijks beïnvloeden. De in-gangsgevoeligheid van deze tweede signaalvergelijkingsinrichting wordt daardoor nauwelijk aangetast. De in amplitude grotere veldsterkte-ver-storingen echter passeren vrijwel onvertraagd het eerste laagdoorlaat-filter en treden vrijwel gelijktijdig en met dezelfde amplitude op aan 25 zowel de drempel- als de signaalingang van de tweede signaalvergelijkingsinrichting, zodat een detèktie van deze veldsterkte-variaties voorkomen wordt.
De genoemde stoorpulsen echter ondergaan, vanwege hun specifieke pulsvorm en de lagere herhalingsfrequentie een voldoende vertra-30 Sing in het eerste laagdoorlaatfilter cm een drerrpeloverschrijding aan de ingang van de tweede signaalvergelijkingsinrichting te veroorzaken, resulterend in een uitgangs (puls) signaal waarvan het tweede drempelsignaal afgeleid wordt.
De eerste signaalvergelijkingsinrichting is qp eenzelfde wijze 35 ongevoelig voor de genoemde ruispieken en veldsterkte-verstoringen en toont een adequate variatie van het drempelnivo in afhankelijkheid van de stoorpulsherhalingsfrequentie in een verdere voorkeursuitvoering, welke het kenmerk toont, dat de aan de drerrpelingang van de eerste sig- 8402321 * . ^ * EHN 11.111 5 naalvergelijkingsinri<iiting toegevoerde vaste drempelwaarde gelijk is aan die van de tweede signaalvergelijkingsinrichting welke tweede laag-doorlaatfilter een 3dB-afsnij frequentie toont van de grootte-orde van 0,1 kHz.
5 Een verdere voorkeursuitvoering van een dergelijke storings detektor vertoont het kenmerk, dat tussen de tweede signaalvergelijkingsinrichting en het tweede laagdoorlaatfilter een monos tabiele multi-vihratar (one shot) is geschakeld en tussen het tweede laagdoorlaat-filter en de drempelingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting 10 een drempelschakeling voor het uitstellen van een toename van het tweede drempelsignaal tot de stoorpulsherhalingsfrequentie is toegenomen tot de grootte-orde van 5 kHz.
Bij toepassing van deze maatregel wordt zonder de gevoeligheid van de tweede signaalvergelijkingsinrichting te verminderen voorkomen, 15 dat ruispieken, welke groter zijn dan gemiddeld en de vaste drempelwaarde kunnen overschrijden, aanleiding geven tot een ongewenste toename van de herhalingsfrequentie van de detektie-uitgangssignalen van de storingsdetektor.
Een andere verdere voorkeursuitvoering vertoont het kenmerk, 20 dat de tweede signaalvergelijkingsinrichting, gekoppeld is aan een verschilversterker voor een althans nagenoeg lineaire versterking van de anplitude-waarde, over welke het signaal aan de signaalingang groter is dan dat aan de drempelingang van deze tweede inrichting.
De uitvinding zal nader worden uiteengezét aan de hand van 25 de in de tekening weergegeven figuren.
Daarin toont*
Figuur 1 een EM-radio met een storingsdetektor volgens de uitvinding;
Figuur 2 een praktische uitvoering van een storingsdetektor 30 volgens de uitvinding;
Figuur 3 een verdere praktische uitvoering van een deel van de storingsdetektor volgens de uitvinding.
Figuur 1 toont het EM-gedeelte van een békende autoradio van het type Philips 22SC 820. Deze autoradio bevat aan een antenne-ingang 35 achtereenvolgens gékcppeld een HF-gedeelte 1, een mengtrap 2, waaraan vanuit een afstemoscillator 3 oscillatormengsignalen zijn toegevoerd, een MF-deel 4, een begrenzer/versterker 5, een EM-detéktor 6, een sto-ringscnderdrukkingsschakeling 7, een stereo-decoder/audio-verwerkings- 8402321 * # « *% EHN 11.111 6 deel 8 en stereofone linker- en rechter-audio-uitgangen 9 en 10.
Uit het HF-radio-ontvangstsignaal wordt via een eerste selectie in het HF-gedeelte 1 een gewenst HF-EM signaal toegevoerd aan een mengtrap 2, waarin een frequentieconversie plaatsvindt naar een EM-5 middenfrequentie van 10,7 MHz. Een MF-selectie en versterking vindt plaats in het MF-deel 4. Dit MF-deel 4 bevat een cascadeschakeling van achtereenvolgens een MF-koppelfilter 11, een eerste keramische filter 12, een bufferversterker 13 en een tweede keramische filter 14. Het MF-koppelf ilter 11 dient in hoofdzaak voor een signaaluitkqppeling aan 10 de mengtrap 2 en realiseert tevens een zekere verafselectiviteit. Het MF-koppelfilter 11 is bovendien deel van een nog nader te bespreken storingsdetektor 16. De eigenlijke MF-selectiviteit wordt gerealiseerd door middel van de keramische filters 12 en 14.
Na een eventuele verdere versterking en begrenzing in de ver- 15 sterker/begrenzer 5 vindt een FM-detéktie in de EM-detektor 6 plaats van en wordt het EM-rnodulatiesignaal ofwel in geval/een stereo-uitzending het sterecmultiplexsignaal van storingen ontdaan in de storingsonder-drukkingsschakeling 7. Deze storingsonderdrukkihgsschakeling 7 kan daartoe gerealiseerd zijn net behulp van een geïntegreerde schakeling van 20 het type TDA 1001 en bevat een (niet weergegeven) houd-schakeling, waarin op op zichzelf bekende wijze het signaalnivo bij het optreden van een detektiesignaal aan een trekker ingang 28 gedurende een zekere tijdsduur constant wordt gehouden. Vervolgens vindt een dematricering van het ' stereomultiplexsignaal en een verdere audiosignaalverwerking plaats en 25 zijn de gewenste stereofone audiosignalen aan de uitgangen 9 en 10 beschikbaar.
De tot dusver beschreven ontvanger is bekend, bijvoorbeeld uit de handleiding behorende bij de genoemde autoradio en een nadere uiteenzetting van de signaalverwerking en de wijze van storingsonderdrukking 30 is voor het begrijpen van. de uitvinding niet nodig.
De storingsdetektor 16 volgens de uitvinding is voorzien van een ingang 15 welke gekoppeld is aan de uitgang van de nengtrap 2 en . waaraan het gewenste en niet-begrensde, op de 10,7 MHz middenfrequent-draaggolf EM-gemoduleerd radio-ontvangstsignaal beschikbaar is. Na een 35 uitkqppeling via het MF-koppelf ilter 11 wordt dit EM-gemoduleerd radio-ontvangstsignaal in een bufferversterker 17 versterkt en toegevoerd aan een logaritmische nivo-detektieschakeling 18. Deze vormt op qp zichzelf bekende wijze de logaritme van de omhullende van het genoemd radio-ont- 8402321 * -> ï phn 11.111 7 vangstsignaal en bevat daartoe een cascadeschakeling van een logaritmische anzetschakeling 19 , waarvan het uitgangssignaal proportioneel varieert met de logaritme van diens ingangssignaal en een amplitude-detektieschakeling 20, welke de omhullende van dit uitgangssignaal aan 5 een omhullende uitgang 21 levert. De logaritmische nivo-detektieschake-ling 18 kan worden gerealiseerd met behulp van een geïntegreerde schakeling van het type HJA 1576. Voor een nadere beschrijving van de signaalverwerking daarin zij verwezen naar de handleiding van deze geïntegreerde schakeling zoals bijvoorbeeld gepubliceerd in "Philips Datahandbook" 10 ICI 01-83 - "Integrated Circuits", Part 1, January 1983.
De omhullende uitgang 21 is enerzijds via een signaalingang 22 aan een eerste signaalvergelijkingsinrichting 23 gekoppeld en anderzijds via een eerste laagdoorlaatfilter 24 en een nog nader te bespreken drenpelsignaalcpwekinrichting 26 aan een drempelingang 25 van de eerste 15 signaalvergelijkingsinrichting 22. Bst eerste laagdoorlaatfilter 24 heeft een afsnijfrequentie welke enerzijds voldoende laag is cm in zijn uitgangssignaal een betrouwbare maat te geven voor de gemiddelde waarde van de omhullende aan de omhullende uitgang 21 en levert daarmede het hiervoorgenoemd eerste drempelsignaal, welke varieert met de gemiddelde 20 veldsterkte. Anderzijds is de afsnijfrequentie van het eerste laagdoorlaatfilter 24 voldoende hoog gekozen cm airplitude-verstaringen, welke veroorzaakt worden door bepaalde ontvangstcmstandigheden, zoals bijvoorbeeld veldsterkte-fluktuaties, meerwegontvangst, fading etcetera onvertraagd te laten passeren. In de praktijk blijkt een afsnijfrequentie in 25 de orde grootte van 100 kHz tot gewenste resultaten te leiden.
De tussen het eerste laagdoorlaatfilter 24 en de drempelingang 25 geschakelde drajpelsignaalcprokinrichting 26 bevat een eerste cptel-schakeling 29, waarin een vaste drempelwaarde VQ wordt cpgeteld bij het uitgangssignaal van het laagdoorlaatfilter 24. Het hieruit resul-30 terend scmsignaal is toegevoerd aan een drempelingang van een tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 en bepaalt het drenpelnivo van deze inrichting. De inrichting 30 is tevens via een signaalingang gekoppeld aan de omhullende uitgang 21 en levert een uitgangssignaal, wanneer de omhullende het drenpelnivo overschrijdt. Het drenpelnivo is daarbij zo-35 danig gekozen, dat niet alleen de genoemde, betrékkelijk grote stoor-pulsen in de omhullende, welke veroorzaakt zijn door artificiële verstoringen (man made noise), zoals bijvoorbeeld irotaronts tekingspulsen, maar ock de genoemde ten opzichte daarvan veel kleinere airplitude-ver- 8402321 PHN 11.111 8 t , / * \ storingen als gevolg van ontvangstomstandigheden dit drempelnivo overschrijden en slechts zeer kleine verstoringen bijvoorbeeld ten gevolge van ruis daaronder blijven* De vaste drempelwaarde VQ is daartoe zeer klein gekozen. In de praktijk blijken geschikte waarden van Vq aan de 5 ingang van de logaritmische nivo^detektieschakeling 18 te corresponderen met een verhoudingsfaktor van de grootte-orde van 1 dB. Het uitgangssignaal van de tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 kan bij elke drenopelnivo-overschrijding van een vaste pulsvorm zijn maar ook evenredig verlopen met het verschil tussen de omhullende en het drempelnivo, 10 hetgeen nog. nader zal warden toegelicht.
Een integratie van dit uitgangssignaal vindt plaats in een aan de uitgang van de inrichting 30 gekoppelde integratieschakeling 31. Deze levert daarmede het hiervoorgenoemd tweede drempelsignaal, welke afhankelijk is van de herhalingsfrequentie van de amplitude-verstoringen 15 in het aan de storingsdetektor 16 toegevoerd niet begrensd FM-MF radio-cntvangstsignaal.
De integratieschakeling 31 is via een tweede optelschakeling 32 gekoppeld aan de drempelingang 25 van de eerste signaalvergelijkingsinrichting 23. In deze tweede optelschakeling 32 vindt een optelling 20 plaats van het tweede drempelsignaal met de laatstgenoemde som van het eerste drempelsignaal en de vaste drempelwaarde VQ. Daartoe is een uitgang van de eerste optelschakeling 29 gekoppeld aan een ingang van de tweede optelschakeling 32. Het drempelnivo van de eerste signaalvergelijkingsinrichting 23 wordt daardoor in voorwaartse richting verkregen 25 en bepaald door de som van de beide genoemde drempelsignalen en de betrekkelijk geringe vaste drempelwaarde VQ. Overschrijdt de omhullende aan de signaalingang 22 dit drempelnivo, dan levert de eerste signaalvergelijkingsinrichting. 23 een detéktiesignaal aan een monostabiele multivibrator 27, welke daardoor geïnitieerd (triggered) wordt en een trék-30 ker signaal levert aan de trekker ingang 28 van de storingsonderdrukkings-schakeling 7, welke qp zijn beurt een stoorpulsonderdrukking teweegbrengt.
Een dergelijke drempelnivo-overschrijding vindt plaats als de momentane amplitude van het niet-begrensd op de 10,7 MHz MF-draag-35 golf EM-gemoduleerd radio-ontvangstsignaal aan de ingang 15 van de storingsdetektor 16 als gevolg van een stoorpuls een waarde overschrijdt, welke overeenkomt met het produkt van de naar de ingang van de logaritmische cmzetschakeling 19 getransformeerde waarden van de beide drempel- 8402321 EHN 11.111 9 signalen en de vaste drempelwaarde VQ. Variaties in dit produkt warden in hoofdzaak bepaald door variaties in de beide drempelsignalen. Bij een juist verloop van deze dretipelsignalen in afhankelijkheid van de gemiddelde veldsterkte respektievelijk de storingsherhalingsffequentie kan 5 daardoor een aan het menselijk gehoor aangepast storingsselectie-kri-terium worden verkregen welke resulteert in een minimale storingsindruk. Bovendien vindt door de logaritmische omzetting een sterke compressie van de ingangssignaaldynamiek plaats, waardoor met eenvoudige schakelingen een eenduidige storingsselectie realiseerbaar is. to Figuur 2 toont een praktische uitvoering van de storingsdetek- tor 16 volgens de uitvinding waarvan schakelingen met dezelfde funkties als die getoond in de voorgaande figuur van overeenkomstige referentie-aanduidingen zijn voorzien.
Daarin bevat de logaritmische nivcndetektieschakeling 10 een 15 geïntegreerde schakeling 19, 20 van het type TDA 1576, waarvan een uitgang op de getoonde wijze via een spanningsinstelcircuit Rj, D^-D^, en een buffertrap QA1 met de omhullende uitgang 21 is gekoppeld. Het spanningsinstelcircuit Rj, D^-D^, R2 en de buffertrap QA, dienen in hoofdzaak voor een wsrkingsnivo- en een iitpedantie-aanpassing.
20 Het aan de omhullende uitgang 21 gekoppelde eerste laagdoor- laatfliter 24, de eerste cptelschakeling 29 en de opwekking van de vaste drempelwaarde VQ is gerealiseerd door middel van de schakeling 24, 29. Deze schakeling 24 , 29 bevat een weerstandsnetwerk R^-R^, waarvan een drietal weerstanden Rg-R^ tussen de omhullende uitgang 21 en massa in 25 serie zijn geschakeld. Het knooppunt tussen de weerstanden Rj en R^ ligt daarbij enerzijds via een afvlakcondensator hoogfrequentmatig aan massa en tevens aan een niet-inverterende ingang van een operationele versterker C®^. Het knooppunt tussen de weerstanden R4 en Rj.-ligt via een weerstand Rg aan het knooppunt tussen een weerstand en een zener-30 diode D, welke veerstand en zenerdiode D in serie zijn geschakeld tussen een voedingsspanning en massa. De veerstanden Rg-R^ zijn onderling enerzijds zodanig gekozen, dat een gewenst deel (bijvoorbeeld 30 mV) van de vaste spanning over de zenerdiode D als vaste drerrpelspanning VQ wordt toegevoegd aan het aan de niet-inverterende ingang van QA^ toe-35 gevoerde signaal. Anderzijds vormen de weerstanden Rg-R^ en de differen-tiaalweerstand van de zenerdiode D tesamen met de afvlakcondensator C^ een KC-laagdoorlaatf ilter, waarvan de af snij frequentie in de grootte orde van 100 kHz ligt. De operationele versterker QAg is tegengekoppeld 8402321 • i » ί PHN 11.111 10 door middel van een tegenkoppelweerstand R^, welke tussen een uitgang en een inverterende ingang is geschakeld, welke inverterende ingang via een weerstand Rg aan massa ligt. Met behulp van deze weerstanden Rg en Rg wordt de versterking van de operationele versterker OA^ zodanig inge-5 steld dat deze de signaalverliezen in het weerstandsnetwerk R^-R^ compenseert..
De tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 is gerealiseerd door middel van een operationele verschilversterker OA^, waarvan een niet-inverterendé ingang als signaalingang fungeert, waaraan het cmhul-10 lende signaal van de omhullende uitgang 21 is toegevoerd en waarvan een inverterende ingang als drempelingang fungeert, waaraan het uitgangssignaal van de operationele versterker ofwel het hiervoorgenoemd eerste drempelsignaal is toegevoerd. Cïndat de signalen aan de beide ingangen van de operationele versterker OA^ slechts bij het optreden van een 15 stoorpuls onderling aanmerkelijk in amplitude verschillen en bij het ontbreken van stoorpulsen onderling slechts over de geringe vaste drempelwaarde VQ verschillen, corresponderen de uitgangspulssignalen van deze operationele versterker OA^ met de genoemde stoorpulsen in het omhullende signaal.
20 Het tweede laagdoorlaatfilter 31_ aan de uitgangsklem t^ van de tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 is gerealiseerd door middel van een in de collector aan een transistor cpgencmen parallel RC-laagdoor-laatfilter R^/ Rj6· C^. De transistor vormt tesamen met een emitter-gekqppelde transistor T2, waarvan de basis hoogfrequentmatig via een 25 condensator C, geaard is, een verschilversterker T., T0. Aan deze ver-schilversterker worden £ de' uitgangsklem t-j via een kcppeloonden- sator C2 en de basis van T.j stoorpulsen toegevoerd. Dé transistoren en T2 zijn daarbij door middel van basisinstelweerstanden R^q-R^ op een onderling gelijke basisspanning ingesteld. Tussen de emitters van 30 en T2 is echter een weerstand R^4 geschakeld, waarbij het knooppunt van de emitter van T^en de weerstand R14 aan een gemeenschappelijke emitter-strocmbron I ligt. Door een juiste, keuze van de weerstand Rj4 is nog net stroomloos als er geen staring is en kamt in geleiding bij het optreden van een stoorpuls. De pulserende collectorstrocm van als ge-35 volg van de stoorpulsen aan. diens basis wordt in een condensator C4 van het parallel RC-laagdoorlaatfilter R^, R^, C4 geïntegreerd, zodat daarover een spanning ontstaat welke evenredig is met zowel de amplitude als der herhalingsfrequentie van de stoorpulsen.
8402321 ' * »5 - EHN 11.111 11
Een deel van deze condensatorspanning, welke verkregen wordt over een deelweerstand van de parallelweerstand R^/ van het parallel RC-laagdoorlaatfilter R^., R^g, wordt toegevoerd aan de basis van een transistor Tg, welke deel is van een drempelspanningsscha-5 keling Tg, R^, R^g. De transistor Tg kont in geleiding als de spanning over de deelweerstand R^ de basis-emitterspanning (£600 mV) overschrijdt. Een deel van de collectorstroon van de transistor Tg wordt via een spanningsdeler R^, R^g van de drerrpelspanningsschakeling Tg, R^,
Rjg en een klem t^ als tweede dreonpelsignaal toegevoerd aan de tweede 10 cptelschakeling 32. Een toename van deze collectorstrocm is uitgesteld totdat de toename in de stcaringsinhoud een met de genoemde basis-emitterspanning corresponderende waarde heeft bereikt. Daardoor wordt de uiteindelijke stoorpuls-detektie niet of althans nauwelijks beïnvloed door anplitude-verstaringen in het signaal, anders dan de genoemde 15 stoorpilsen, welke zo ver afwijken van de gemiddelde amplitude en/of signaalvorm dat zij de tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 kunnen passeren.
De tweede cptelschakeling 32 is gerealiseerd door middel van een operationele versterker QA^, voorzien van een niet-inverterende 20 ingang, waaraan een optelling plaatsvindt van enerzijds het eerste drempelsignaal en de vaste drempelwaarde VQ dat vanuit de uitgang van de eerste cptelschakeling 29 via een ingangsweerstand R20 wordt toegevoerd en anderzijds het tweede drenpelsignaal dat vanuit het tweede laag-doarlaatfilter 31 via achtereenvolgens de transistor Tg, de kien en 25 een ingangsweerstand R^ wordt toegevoerd. De operationele versterker 0&4 is tegengekcppeld via een tegenkcppelweerstand R^, welke geschakeld is tussen een uitgang en een inverterende ingang, welke inverterende ingang via een weerstand R^ aan massa ligt. Door middel van deze weerstanden R^ en R22 is de versterking van de operationele versterker OA^ 30 zodanig ingesteld dat deze de signaalverzwakking, welke optreedt bij de optelling van de beide drempelsignalen, compenseert. Het uitgangssignaal van de tweede cptelschakeling 32 bepaalt het drempelnivo van de eerste signaalvergelijkingsinrichting 23. Deze is gerealiseerd door middel van een operationele versterker QA*. en komt in werking overeen met de opera-35 tionele versterker QAg. Een inverterende ingang daarvan fungeert als drempelingang 25 en is aan de uitgang van de operationele versterker QA4 gekoppeld. Een niet-inverterende ingang fungeert als signaalingang 25 en is gekoppeld aan de omhullende uitgang 21.
8-4 02 32 1 PHN 11.111 12 ' J B ^
Een uitgang van de operationele versterker OA,. is gekoppeld aan een monostabiele niultivihrator 27 van het geïntegreerde schakelings-type HEF 4538 BP. In de getoonde uitvoering zijn voor de operationele versterkers OA^, QA^ en OA^ geïntegreerde schakelingen van het type 5 NE 5535 N voor de operationele versterkers OA^ en OA^ geïntegreerde schakelingen van het type LM 119 gebruikt. De dioden D^-D^ waren daarbij van het type BAW 62, de zenerdiode D van het type BZ x 75C2V8 en vertoonden de weerstanden respektievelijk condensatoren de volgende waarden: 10
Weerstanden (ii) R^: 3,9 k Rg : 2,2 k R^: 1,8 k Rjgi 2,2 k R2«jt 39 k R2Ï 300 k Kj : 1 k R^s 10 k R^: 2,2 k R22S 7,3 k R^: 27 k Rg : 27 k R^: 15 k Rjgi 5,6 k R4: 110 k Rg : 10 k R^s 560. R^: 100 k R5: 220 R1q: 10 k R^: 12 k R^ï 27 k „„ Condensatoren (waarde in F) 20 C^: 68 p C2: 100 n C^: 100 n 25 C4: 100 “
Figuur 3 toont een andere uitvoering van de schakelingsgedeel-tes tussen de kleumen tj en van de schakeling van de voorgaande figuur, waarmee een tweede drempelsignaal wordt verkregen welke onafharike-30 lijk is van de stoorpulsanplitude. Hiertoe is de klem t^ gekoppeld aan een monostabiele multivibrator 33, welke elk van de vanuit de tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 via de klem t^ toegevoerde stoarpulsen in êên en dezelfde pulsvorra anzet. Een integratie van deze gelijkvor-4 mige stoorpulsen vindt plaats in het tweede laagdoorlaatfilter 31_, welke 35 een 3dB-afsnijfrequentië'toont van de grootte órde van 0, T kHz en een met de uitgang van de monostabiele multivibrator 33 gekoppeld serieweerstand R^ en een geaard parallel RC-lid Rg4, bevat. Een deel van de spianning over dit parallel RC-lidwardt via een spanningsdelerRgcj, Dg, R2g toegevoerd aan de 8*02321 * p EHN 11.111 13 klem t2· Deze spanningsdeler R^, Dg, R2g fungeert tevens als dreirpel-spanningsschakellng. De klem t2 is daarbij gekoppeld aan het knooppunt van een diode Dg en een geaarde weerstand R^ van deze spanningsdeler R^, Dg, R^. De diode Dg dient voor het uitstellen van de spanningstoe-5 name aan de klem t2 bij een toename van stoarpulsherhalingsörequentie, cm ook bij deze schakeling de invloed van anplitude-verstoringen, welke voldoende groot zijn om de tweede signaalvergelijkingsinrichting 30 te passeren en de monostabiele imltivibratar 33 te initiëren, op het tweede drerrpelsignaal sterk te reduceren, 10 In een praktische uitvoering was de diode Dg van het type Β0Χ 14 en vertoonden de elementen de volgende waarden:
R^; 56 kil Cg: 220 nF
R24*. 100 kil 15 R25: 22 &26: 8,2 k-O- 20 25 30 35 8402321

Claims (7)

1. Storingsdetektor voor een detektie van stoorpulsen in een op een draaggolf gemoduleerd, niet-begrensd radio-ontvangstsignaal bevattende een anplitude-detektieschakeling en een daarmee gekoppelde eerste sig-naalvergelijkingsinrichting met een signaal- en een drenpelingang, aan 5 welke drenpelingang een van het gemiddeld ingangsnivo van de storingsdetektor afhankelijk eerste drempèlsignaal en een van de stoorpulsherha-lingsfrequentie afhankelijk tweede drempelsignaal zijn toegevoerd, gekenmerkt doordat de anplitude-detektieschakeling enerzijds via een sig-naalingang met een ingang van de storingsdetektor is geschakeld en ander-10 zijds via een omhullende uitgang met de signaalingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting alsmede met een signaalingang van een tweede signaalvergelijkingsinrichting, welke omhullende uitgang tevens gekoppeld is aan een eerste laagdoorlaatfilter voor het vormen van het eerste drenpelsignaal, welk eerste drempelsignaal is toegevoerd aan zcr 15 wel de drenpelingang van de eerste als een drenpelingang van de tweede inrichting, welke tweede inrichting via een tweede laagdoorlaatf ilter voor het vormen van het tweede drempelsignaal is gekoppeld aan de drerrr pelingang van de eerste inrichting.
2. Storingsdetektor volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat 20 aan de drempelingangen van de beide signaalvergelijkingsinrichtingen tevens een vaste drempelwaarde is toegevoerd voor een verschuiving van het drempelnivo van beide inrichtingen over een vaste waarde, en althans de aan de drenpelingang van de tweede signaalvergelijkingsinrichting toegevoerde vaste drempelwaarde groter is dan het gemiddeld 25 ruisnivo in het aan de signaalingang van de tweede signaalvergelijkingsinrichting toegevoerde signaal.
3. Storingsdetektor volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de aan de drenpelingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting toegevoerde vaste drempelwaarde gelijk is aan die van de tweede sig- 30 naalvergelijkingsinrichting welke tweede laagdoorlaatfilter een 3dB-af snij frequentie toont van de grootte-orde van 0,1 kHz.
4. Storingsdetektor volgens conclusie 2 of 3, met het kenmerk, dat tussen de tweede signaalvergelijkingsinrichting en het tweede laagdoorlaatfilter een monostabiele multivibrator (one shot) is ge- 35 schakeld en tussen het tweede laagdoorlaatfilter en de drenpelingang van de eerste signaalvergelijkingsinrichting een drenpelsehakeling voor het uitstellen van een toename van het tweede drempelsignaal tot de . stoorpulsherhalingsfrequentie is toegenomen tot de grootte-orde van 5 kHz. 8402321 EHN 11.111 15
5. Staringsdetektor volgens conclusie 2 of 3, met het kenmerk, dat de tweede signaalvergelijkingsinrichting, gekoppeld is aan een ver-schilversterker voor een althans nagenoeg lineaire versterking van de arplitude-waarde, over welke het signaal aan de signaalingang groter 5 is dan dat aan de drempelingang van deze tweede inrichting.
6. Storingsdetektor volgens één der voorgaande conclusies, gekenmerkt - door een logaritmische cmzetschakeling waarvan het uitgangssignaal proportioneel varieert met de logaritme van diens ingangssignaal, welke in cascade is geschakeld met de airplitude-detektieschake- 10 ling en daarmede een logaritme nivo-detektieschakeling vormt voor het leverei van de omhullende van de logaritme van het ingangssignaal van de storingsdetektor aan de omhullende uitgang.
7. Storingsdetektor volgens conclusie 6, net het kenmerk, dat de aan de drenpelingang van de eerste inrichting toegevoerde vaste drenr-15 pelwaarde aan de ingang van de logaritmische cmzetschakeling correspondeert met een verhoudingsfaktor van de grootte-orde van 1 dB. 20 25 30 35 8402321
NL8402321A 1984-07-23 1984-07-23 Storingsdetektor. NL8402321A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8402321A NL8402321A (nl) 1984-07-23 1984-07-23 Storingsdetektor.
US06/747,522 US4648126A (en) 1984-07-23 1985-06-21 Noise detector
EP85201117A EP0172590A1 (en) 1984-07-23 1985-07-08 Noise detector
ES545385A ES8608757A1 (es) 1984-07-23 1985-07-19 Un detector de perturbacion,para detectar impulsos de per- turbacion en una senal entrante no limitada de radio aplica-da por modulacion en una portadora
KR1019850005209A KR860001646A (ko) 1984-07-23 1985-07-22 잡음 검출기
JP16131685A JPS6139732A (ja) 1984-07-23 1985-07-23 雑音検出器

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8402321A NL8402321A (nl) 1984-07-23 1984-07-23 Storingsdetektor.
NL8402321 1984-07-23

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8402321A true NL8402321A (nl) 1986-02-17

Family

ID=19844255

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8402321A NL8402321A (nl) 1984-07-23 1984-07-23 Storingsdetektor.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4648126A (nl)
EP (1) EP0172590A1 (nl)
JP (1) JPS6139732A (nl)
KR (1) KR860001646A (nl)
ES (1) ES8608757A1 (nl)
NL (1) NL8402321A (nl)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4792991A (en) * 1986-04-03 1988-12-20 Motorola, Inc. FM receiver having improved audio quality in response to Rayleigh faded received signals
JP2784514B2 (ja) * 1986-04-03 1998-08-06 モトローラ・インコーポレーテッド レイリーフェーデッド受信信号に対するオーディオ応答を改善したfm受信機
US4969207A (en) * 1987-03-20 1990-11-06 Nippon Telegraph And Telephone Corporation Radio receiver with reception deterioration compensation
FR2618625B1 (fr) * 1987-07-24 1989-11-24 Labo Electronique Physique Dispositif d'amelioration du decodage de signaux numeriques lors de transmissions en modulation de frequence
MX161741A (es) * 1987-08-28 1990-12-20 Motorola Inc Sistema mejorado de comunicaciones de frecuencia modulada
US4998289A (en) * 1988-06-02 1991-03-05 Motorola, Inc. Signal integrity control technique for an RF communication system
US4922549A (en) * 1988-10-27 1990-05-01 Motorola, Inc. Digital FM squelch detector
US5408694A (en) * 1992-01-28 1995-04-18 National Semiconductor Corporation Receiver squelch circuit with adjustable threshold
US5507037A (en) * 1992-05-22 1996-04-09 Advanced Micro Devices, Inc. Apparatus and method for discriminating signal noise from saturated signals and from high amplitude signals
US5369791A (en) * 1992-05-22 1994-11-29 Advanced Micro Devices, Inc. Apparatus and method for discriminating and suppressing noise within an incoming signal
DE4305961A1 (de) * 1993-02-26 1994-09-01 Nokia Deutschland Gmbh Anordnung zur Erzeugung eines Rauschdetektorsignals
GB2281425B (en) * 1993-08-27 1997-10-29 Plessey Semiconductors Ltd Logarithmic detector
JPH07231268A (ja) * 1993-12-21 1995-08-29 Toshiba Corp Fmチューナにおけるパルスノイズキャンセラ
KR0175583B1 (ko) * 1996-03-29 1999-03-20 김광호 가청신호 감지에 의해 수신모드를 자동으로 절환하는 팩시밀리 장치 및 그 제어방법
US5794136A (en) * 1996-09-24 1998-08-11 Motorola, Inc. Noise blanker and a radio receiver and method employing same
US6360090B1 (en) * 1998-08-26 2002-03-19 Integration Associates, Inc. Method and apparatus for receiving infrared signals with improved noise immunity
US6304828B1 (en) * 1999-04-02 2001-10-16 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy System and method for calibrating a signal detection threshold circuit
EP1229653A1 (en) * 2001-02-02 2002-08-07 Semiconductor Ideas to The Market (ItoM) BV Feedback loop with slew rate limiter
JP2006510285A (ja) * 2002-12-16 2006-03-23 コーニンクレッカ フィリップス エレクトロニクス エヌ ヴィ Fm受信機における雑音抑圧
JP5699885B2 (ja) * 2011-09-29 2015-04-15 株式会社Jvcケンウッド ノイズブランカおよびパルスノイズ減衰方法
JP6378445B2 (ja) * 2015-08-31 2018-08-22 旭化成エレクトロニクス株式会社 復調装置
CN113873089B (zh) * 2020-06-30 2022-09-23 华为技术有限公司 一种降低噪声的方法和装置

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3284714A (en) * 1963-03-12 1966-11-08 Motorola Inc Noise reducing system
US3390339A (en) * 1964-06-01 1968-06-25 Rca Corp Pulse rate limiting circuit
US3613012A (en) * 1969-10-13 1971-10-12 Tracor Adaptive blanking apparatus
US4039959A (en) * 1975-07-31 1977-08-02 Westinghouse Electric Corporation Two-tone decoder having high noise immunity
JPS5689134A (en) * 1979-12-20 1981-07-20 Sanyo Electric Co Ltd Muting circuit
US4371981A (en) * 1980-04-14 1983-02-01 Rockwell International Corporation Spectral squelch
US4327432A (en) * 1980-11-07 1982-04-27 Rca Corporation Video disc player with RFI reduction circuit
US4479252A (en) * 1981-10-09 1984-10-23 Thomson-Csf Device for reduction of the false alarm ratio and monitor receiver comprising such a device of this nature
GB2113047B (en) * 1981-12-21 1985-07-10 Motorola Ltd Noise blanking in a radio receiver

Also Published As

Publication number Publication date
EP0172590A1 (en) 1986-02-26
JPS6139732A (ja) 1986-02-25
ES8608757A1 (es) 1986-06-16
KR860001646A (ko) 1986-03-20
US4648126A (en) 1987-03-03
ES545385A0 (es) 1986-06-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8402321A (nl) Storingsdetektor.
EP0237203A2 (en) Hearing aid circuit
JPS5816653B2 (ja) Fm受信機のパルス性雑音除去装置
US7236743B2 (en) Method and arrangement for noise rejection in a receiver circuit
US4912393A (en) Voltage regulator with variable reference outputs for a hearing aid
NL8203384A (nl) Fm-stereo-ontvanger.
NL8402320A (nl) Storingsdetektor.
NL8400495A (nl) In versterking geregelde versterkerinrichting.
CA2034176C (en) Hearing aid
US4326172A (en) Tunable active high-pass filter
US4127750A (en) Apparatus for transmitting and receiving pulses
US2751493A (en) Noise squelch system
JP3602128B2 (ja) 受信ステレオ−マルチプレクス信号中の障害ノイズを指示する信号の導出回路装置
US5208551A (en) Noise reduction circuit with a main signal path and an auxiliary signal path having a high-pass filter characteristic
KR960005684B1 (ko) 유럽향 스테레오의 광대역 자동이득 제어장치
RU2138119C1 (ru) Устройство подавления помех
RU2034403C1 (ru) Устройство подавления помех для приемников широкополосных сигналов
US3952252A (en) Noise suppressor for telecommunication system
RU2114506C1 (ru) Устройство подавления помех для приемников широкополосных сигналов
SU1338078A1 (ru) Устройство коррел ционной обработки широкополосных сигналов
RU2114503C1 (ru) Устройство подавления структурных помех
CA1323924C (en) Hearing aid circuit
JPS6310926A (ja) 光受信回路
JPS6334343Y2 (nl)
JPS6017959Y2 (ja) 雑音軽減装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed