NL8103786A - Inrichting voor het chemisch behandelen van slik. - Google Patents

Inrichting voor het chemisch behandelen van slik. Download PDF

Info

Publication number
NL8103786A
NL8103786A NL8103786A NL8103786A NL8103786A NL 8103786 A NL8103786 A NL 8103786A NL 8103786 A NL8103786 A NL 8103786A NL 8103786 A NL8103786 A NL 8103786A NL 8103786 A NL8103786 A NL 8103786A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
sludge
vessel
solution
iron
tube
Prior art date
Application number
NL8103786A
Other languages
English (en)
Other versions
NL190484B (nl
NL190484C (nl
Original Assignee
Kronos Titan Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kronos Titan Gmbh filed Critical Kronos Titan Gmbh
Publication of NL8103786A publication Critical patent/NL8103786A/nl
Publication of NL190484B publication Critical patent/NL190484B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL190484C publication Critical patent/NL190484C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F11/00Treatment of sludge; Devices therefor
    • C02F11/12Treatment of sludge; Devices therefor by de-watering, drying or thickening
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/5236Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using inorganic agents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/5281Installations for water purification using chemical agents

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Treatment Of Sludge (AREA)

Description

* • B 11 l . __ ___ ^ ^ ^ _ VO 1915
Inrichting voor het chemisch behandelen van slik.
De hoeveelheid in zuiveringsinstallaties ter beschikking komende ruwe sliksoorten toont een stijgende tendens. Deze sliksoorten stammen grotendeels af van gemeentelijk en industrieel afvalwater.
Gebruikelijke sliksoorten zijn sterk waterhoudend, het gehalte 5 aan droge stof ligt doorgaans bij 2-10 gew.%, meestal bij 4-6 gew.#. Derhalve moet voor het opruimen daarvan ontwatering plaatsvinden.
Het tot nog toe langs natuurlijke weg ontwateren van slik door opslaan op grote droogheiden, opslagplaatsen, enz., is in hoge mate door machinale slibontwatering verdrongen, waarbij de bij voor-10 keur statische methode zoals filtreren met filterpersen (welke een hoog gehalte aan droge stof en een vastestofarm filtraat leveren) of met handpersen, resp. draaibare filters, echter ook dynamische methoden, zoals het afscheiden van water door centrifugaal kracht in scheidingscentrifuges (decanteercentrifuges) of hydroeyclonen 15 in aanmerking komen.
Slik is naargelang de herkomst, zeer verschillend samengesteld en de fysisch chemische structuur en van heterogene kolloxdale tot grof disperse systemen.
Alnaargelang de aard en het aandeel aan primair slik (voor-20 reinigingsslik) en secondair slik (slikoverschot uit de behandeling) alsmede graad van anaerobe of aerobe stabilisering en het gehalte aan industrieslik schommelt de samenstelling en het waterbindings-vermogen en dus ook de hoeveelheid water in de tussenruimten, de adhesie, de capillaire werking en het opgenomen water van het slik.
25 Het machinaal ontwateren van slik is derhalve een centrale werkfase bij de slibbehandeling. Het doel is een zo goed mogelijke ontwatering om het te verwerken slikvolume te beperken, de samenstelling te verbeteren, en energiekosten bij het verbranden van slik, resp. transport- en deponeerkosten bij de opslag te sparen.
30 Normaliter streeft men er naar bij een zo kort mogelijke pers duur van het slik een verrijking van het gehalte aan droge stof van ca.5 gew.# lot ca.35-50 gew.# te bereiken.
Voor het ontwateren is het noodzakelijk het slik te conditioneren, d.w.z. aan een thermische of chemische behandeling te onder-35 werpen, waardoor de colloïdale toestand wordt gebroken, een uitvlok-ken intreedt en de sliksuspensie in een filtreerbare toestand wordt 8103786 -2- omgezet. Zonder een voorafgaande conditionering is liet niet mogelijk, het in zuiveringsinstallaties ter beschikking komende slik verder te ontwateren.
De optimale conditioneeromstandigheden kunnen door proeven 5 worden bepaald en zodanig gekozen, dat bij een daaropvolgend ontwateren van het slik, bijv. met een filterpers, een stevige, gelijkmatig vochtige, filterkoek per gehalte van tenminste 35 gew.% droge stof bestaat, welke na een zo kort mogelijke persduur gemakkelijk uit de ' holle ruimten tussen de filterplaten van de pers verwijderd kan 10 worden.
Praktische conditioneerinstallaties voor slik bestaan door- . 3 gaans uit mengvaten van 1-5 m vrij volume en zijn met een roerwerk en dienovereenkomstige toevoerleidingen voor toeslagstoffen uitgerust.
Als conditioneermiddel voor slik worden meestal anorganische 15 uitvlokkingsmiddelen (hierna aangeduid door neerslagmiddelen) zoals de chloriden en sulfaten van aluminium en ijzer gebruikt, welke praktisch steeds in combinatie met een neutralisatiemiddel (bij voorkeur kalkhydraat) toegepast worden.
Normaliter wordt bij het slik allereerst het uitvlokkingsmid-20 del en vervolgens het neutralisatiemiddel gevoegd. Eventueel kunnen extra hoog moleculaire, organische uitvTddcingshulpmiddelen, zoals bijv. polyacrylamide toegevoegd worden. Men neemt aan, dat allereerst door het toevoegen van anorganisch uitvlbkkingsmiddel de colloida— le toestand van het slik gebroken wordt en een primair uitvlokken 25 inzet. Het vervolgens als suspensie toegevoerde kalkhydraat verhoogt dan de pH-waarde van het slik, bewerkstelligt een groter worden van de vlokken en dient later als steunframe in de filterkoek.
Bij het gebruik van ijzer (Ill)-chloride-sulfaat (FeClSO^), dat als uitvlbkkingsmiddel in afvalwaterreiniging en waterbehandeling 30 zeer werkzaam is, kunnen bij de conditionering van vele sliksoorten technische moeilijkheden optreden, vooropgesteld, dat bij een aansluitende filtrering onder druk, bijv. een kamerfilterpers, te weken filterperskoeken, d.w.z. koeken met te laag gehalte aan droge stof, verkregen worden, waarvan, de verdere behandeling moeilijk is (zie 35 H.G. Klost ermann: Berichte der Abwasserteehnischen Vereinigung e.V.
(1979) nr.31, blz.173-180).
Gebleken is, dat de in slikontwateringsinstallaties tot nog toe 8103786 M^^aaÊfeaaiBaëgaaMMtsBMtiBMÉaBMaaMBa«Miategn~«iM'i»iB ........... ... n ---- ,·# -3- gebruikelijke eentrapsconditioneerinrichtingen voor de toepassing van ijzer (III)-chloride-sulfaafcdoorgaans niet geschikt zijn, vermoedelijk, omdat dichtheid en viscositeit van de in de handel zijnde geconcentreerde, waterige oplossing van FeClSO^, te sterk van het 5 slik verschillen, zodat mengen relatief langzaam plaatsvindt. Zo zijn naargelang de constructie van de inrichting, slik en ijzer(III)-chloride-sulfaatoplossing kwantitatief nog niet met elkaar vermengd, alvorens de toevoer van neutralisatiemiddel plaatsvindt. Vaak wordt ook dan geen bevredigend dooreenmengen verkregen, wanneer de ijzer-10 (HX)-chloride-sulfaatoplossing reeds in de leiding van het ruwe slik voor het intreden in de menginrichting wordt bijgevoegd. Daarbij komt nog, dat door de in gebruikelijke installaties doorgaans aanwezige roermiddelen het aansluitend groeien van de vlokken benadeeld wordt.
15 Aan de uitvinding ligt het probleem ten grondslag, een in richting voor het chemisch behandelen van slik te ontwikkelen, in het bijzonder voor het gebruik van ijzer(lIl)-chloride-sulfaat als uitvlokkingsmiddel.
Volgens de uitvinding bestaat de inrichting uit twee achter 20 elkaar geschakelde, cylindrische vaten, waarvan het bovengedeelte * door een tangentiaal op hun cylindervlak aangebrachte, van een afsluitbare verbinding voorziene, overloopbuis met elkaar verbonden zijn, waarbij via de bodem van het eerste vat tangentiaal op het cylindervlak een toevoerbuis voor het slik en tangentiaal op deze 25 invoerbuis een invoerbuis voor een oplossing of suspensie van een uitvlokkingsmiddel is aangebracht, in de overloopbuis tussen de vaten twee andere buizen tangentiaal uitmonden, waardoor een oplossing of suspensie van een neutralisatiemiddel en/of een oplossing of suspensie van een uitvlokkingshulpmiddel toegevoerd kan worden en via de 30 bodem van het tweede vat tangentiaal op het cylindervlak een afvoerbuis voor het behandelde slik is aangebracht.
Het binnenwaartse volume van de vaten richt zich in het algemeen naar het vermogen van de slikpompen en de hoeveelheid toeslagstof. Bij voorkeur is het binnenwaartse volume van het tweede vat 35 groter dan van het eerste, omdat de vloeistof stroom in het tweede vat groter is dan in het eerste. Zo kan bijv. het binnenwaartse volume van het eerste vat 20 1 en dat van het tweede vat 28 1 en de ver- 8103786 ' *κ -inhouding van de binnenwaartse hoogte ten opzichte van de binnenwaartse diameter van beide vaten 1,in tot 2,1 bedragen.
Een voordelige uitvoeringsvorm van de inrichting bestaat daarin, dat de toevoerbuis voor de oplossing of suspensie van het 5 uitvlokkingsmiddel, het neutralisatiemiddel en/of het uitvlokkings-hulpmiddel van buisvormige inzetsel van verschillende doorsnedei voorzien kunnen worden. Daardoor is het mogelijk, bij verschillende slik-doorvoer de stromingssnelheid van de betreffende toeslagcomponenten praktisch constant te houden. De inrichting kan worden aangevuld 10 bijv. door het opnemen ma een inrichting voor het besturen van de pH-waarde.
Een inrichting, in het bijzonder een conditioneermenginrich-ting volgens de uitvinding is in figuur 1 en 2 in zij-, resp. bovenaanzicht weergegeven.
15 Door de boven de bodem van het vat A tangentiaal ten opzichte van het cylindervlak aangebrachte invoerbuis 1 wordt het te conditioneren slik naar het onderste gedeelte van het vat A gevoerd. Tangentiaal op de toevoerbuis 1 is een toevoerbuis 2 aangebracht, waardoor een oplossing, suspensie, van een uitvlokkingsmiddel in het slik 20 geleid wordt. De beide vloeistofstromen bewegen zich onder intensief mengen spiraalvormig naar omhoog in het vat A. In de de bovendelen van de vaten A en B tangentiaal verbindende overloopbuis 3 monden tangentiaal de invoerbuizen U en 5iit, waardoor een oplossing of suspensie van een neutralisatiemiddel en/of een oplossing of suspen-25 sie van een uitvlokkingshulpmiddei in het slik gemengd kunnen worden, alvorens dit door de van een losneembare verbinding, bijv. een flensverbinding 6, voorziene overloopbuis 3 tangentiaal in het vat B treedt, waar dit onder verdere intensieve menging van de bestanddelen spiraalvormig naar omlaag beweegt en door de afvoerbuis 7 als homo-30 geen geconditioneerd slik het vat B verlaat.
Op gebruikelijke wijze wordt, zoals beschreven, door de invoerbuis 2 het uitvlokkingsmiddel en door de buis 4 of 5 het neutralisatiemiddel in het slik gebracht, omgekeerd kan echter ook het neutrali-satiemiddel door de buis 2 en het uitvlokkingsmiddel door de buis k 35 of 5 toegevoerd worden.
De inrichting volgens de uitvinding is ten opzichte van de gebruikelijke apparatuur aanzienlijk kleiner, eenvoudiger en materiaal- 8103786 -5- besparend te maken en behoeft geen roerwerk. De inrichting kan gemakkelijk getransporteerd en gemonteerd worden.
De inrichting volgens de uitvinding kan universeel voor het conditioneren van praktisch alle soorten met daartoe geschikte uit-5 vlokkingsmiddelen gebruikt worden. In het bijzonder kan het rendement van de slibverwerking worden opgevoerd, doordat het daarmee behandelde slik rechtstreeks in de filterpers gebracht kan worden en reeds na korte procesduur filterkoeken met een hoog gehalte aan droge stof verkregen kunnen worden.
10 Bijzonder geschikt is de inrichting voor het toepassen van ijzer(Hl)-chloride-sulfaat als uitvlokkingsmiddel. Dit kan in de vorm van een waterige oplossing plaatsvinden, waarvan de concentratie 30-^5 gev.% FeClSO^ bedraagt. Alnaargelang de aard van het slik kan het voordelig zijn de ij zer( III )-chloride-sulfaat oplos sing, al— 15 vorens dit aan het slik wordt toegevoegd, met water op een concentratie van 10-35 gev.$, bij voorkeur 20-30 gew.# FeClSO^, te verdunnen, hetgeen bijv. continu in een voormenger kan plaatsvinden. Daardoor worden de tussen de ijzer(lIl)-chloride-sulfaatoplossing en het slik bestaande verschillen in dichtheid en viscositeit verminderd en het 20 mengen versneld. Ia het uitvlokkingsmiddel wordt bij het slik als neutralisatiemiddel kalkhydraat gevoegd, bijv. in de vorm van een suspensie, waarvan de concentratie 7-15 gev.%, bij voorkeur 10 gew.$ Ca(0H)2 bedraagt en de pH-waarde op 10-12,5 ingesteld, zodat macro-vlokken zich kunnen vormen.
25 Wezenlijk is, dat het bijmengen van ijzer(III)-chloride- sulfaat en kalkhydraat in het slik intensief en bij een korte verblijfstijd in de menginrichting plaatsvindt, zonder dat daarbij hulpmiddelen, zoals roerders, gebruikt worden, welke door aanzienlijk langere mechanische belasting de.groei van de vlokken benadelen.
30 Dit wordt door tangentiaal inleiden van alle componenten in de menginrichting bereikt, waarbij spiraalvormige stromen ontstaan, welke een snel dooreenmengen waarborgen.
De gemiddelde verblijfstijd van het slik, gerekend van de toevoer in het vat A tot de afvoer uit vat B, kan k-10 seconden,
O
35 bij voorkeur 6-8 seconden bedragen. Bij een pompvermogen van 20m /uur
O
ruw slik en een dosering van 3,8 m /uur van een 10 gew.^'s kalkhydraat suspens ie, ligt de verblijfstijd bijv. bij 7,8 seconden, waar- 8103786 -6- bij het slik reeds hij het verlaten van het vat A, d.w.z. na 3,6 seconden, intensief met het uitvlokkingsmiddel gemengd is»
Om het conditioneren op optimale wijze te bewerkstelligen, is het noodzakelijk, dat de stromingssnelheid, van de oplossing, resp.
5 suspensie van het uitvlokkingsmiddel bij de invoer in het slik en de stromingssnelhèid van het slik in de invoerbuis naar het vat A in de overloopbuis tussen de vaten A en B en de afvoerbuis uit het vat B alsmede in de vaten A en B zelf binnen een bepaald bereik liggen. Zo moet de stromingssnelheid van de oplossing van het ijzer 10 (Ill)-chloride-sulfaat bij de toevoer in het slik 1-10 m/s,bij voorkeur 2-5 m/s bedragen. De stromingssnelheid van het slik moet in de toevoerbuis naar het eerste vat A, in de overloopbuis tussen de beide vaten A en B en in de afvoerbuis uit het tweede vat B.tussen 1-3 m/s, bij voorkeur 1,3-2,5 m/s liggen. In het bijzonder moet de 15 stromingssnelheid van het slik in de vaten A en B, met betrekking tot de inwendige doorsnede, minder dan 0,3 m/s en bij voorkeur 0,08 tot 0,2 m/s bedragen.
Overschrijdt deze de waarde van 0,3 m/s danstreden te hoge,, schuifkrachten op, waardoor de groei van de vlokken benadeeld wordt 20 en moeilijk te filtreren slik ontstaat. De werkwijze volgens de uitvinding maakt het verder behandelen van geconditioneerd slik onmiddellijk na het verlaten van de menginrichting, bijv. in een kamer-filterpers, mogelijk. Door de vlotte werkwijze wordt het vormen van afscheidingen, bijv. gips, vermeden, welke bij het toepassen van sul-25 faathoudende uitvlokkingsmiddelen bij gebruikelijk mengen kunnen ont staan en als gevolg van het verstoppen van het filter doek storingen bij het persproces kunnen leiden.
De toepassing van de inrichting volgens de uitvinding voor het conditioneren van slik heeft bij de toepassing van ijzer(ïIl)-chloride-30 sulfaat ten opzichte van het conditioneren in een gebruikelijke meng-ger, hetzij met ijzer(III)-chloride of ijzer(Hl)-chloride-sulfaat als uitvlokkingsmiddel, de navoE^nde voordelen;
Een kleiner soortelijk gebruik aan ijzerzout (berekend als
O
Fe) en minder verbruik aan CaiOH)^ (beide berekend per nr slik), 35 een aanzienlijk kortere verblijfstijd in de menginrichting, kortere pers duur in de filterpers en een hoger gehalte aan droge stof van de filterkoek, 8103783 1* -7-
De hierna volgende voorbeelden zullen het een en ander verduidelijken:
Voorbeeld I
Ruw slik (uitgegist slik van een reinigingsinstallatie met 5 20# aandeel aan secondair slik), waarvan het gehalte aan droge stof 1*,1* gew.# bedroeg, werd door een sliktransportpomp in een stroom van 25,0 m^/uur door de toevoerbuis 1 in het vat A gepompt, waarvan het inwendige volume 20 1 bedroeg.
In de slikstroom werden door de toevoerbuis 2, waarvan de 10 uittreedopening op een binnendiameter van 6 mm vernauwd was, 229 1/ uur van een waterige oplossing van ij zer(III)-chloride-sulfaat geleid, waarvan de concentratie 21,1 gew.# FeClSO^(=256 g FeClSO^/l) bedroeg, in overeenstemming met een dosering van 9»16 1 FeClSO^-oplossing (21,1 gew.#*s) per m^ slik. Het specifieke verbruik aan 15 FeClSO^, uit gedrukt als Fe, kon worden berekend op 0,70 kg/Fe/m-' slik. Na het passeren van het vat A werden aan dit mengsel in de overloopbuis 3 door de toevoerbuis 4 3,7 m /uur van een waterige oplossing van kalkhydraat, waarvan de concentratie 10 gew.# CaCOH)^ bedroeg, toegevoegd. Het verbruik aan kalkhydraat, uitgedrukt als
O
20 CaiOH)^, bedroeg 1U,8 kg/m slik en de pH waarde van het geconditioneerde slik 12,2. Het geconditioneerde slik passeerde nu het vat B, waarvan het inwendige volume 28l bedroeg en verliet dit na een verblijfstijd in de mengapparatuur van in totaal 6,3 s door de afvoerbuis 7.
25 Bij het aansluitend persen in een kamerfilterpers werden na perstijden van 1*5 minuten (een aantal proeven), vaste, gemakkelijk verwijderbare perskoeken met een gehalte aan droge stof van 39 tot 1*3 gew.# verkregen, welke zich gemakkelijk lieten hanteren, d.w.z. stapelen, transporteren en deponeren. De stromingssnelheid van de 30 ijzer(lIl)-chloride-sulfaatoplossing bij het intreden in het slik bedroeg 2,2 m/s en de stromingssnelheid van het slik in de toevoerbuis naar het vat A 1,1* m/s en in de overloopbuis tussen de vaten A en B (na de toevoer van kalkhydraat suspensie) alsmede in de afvoerbuis uit het vat B 1,6 m/s. De stromingssnelheid van het slik bedroeg in 35 het vat A 0,1 U m/s en in het vat B 0,11 m/s, steeds betrokken op de binnenwerkse doorsnede van het vat.
8103783 ‘*C· -8-
Voorbeeld II (Vergeli.ikingsvoorbeeld met gebruikelijke conditionerings-menginrichtingen).
In een gebruikelijke conditioneringsmenginri dating met een
O
roervat van de U mJ ihhoud werd ruw slik van dezelfde samenstelling
O
5 als in voorbeeld I bij een pompvermogen van 17 m /uur slik met 2k5 1/ uur van een ij zer (III) -chloride-sulfaat oplos sing behandeld, waarvan de concentratie 26,2 gew.$ FeClSO^ (=336 g FeClSO^) bedroeg, in overeenstemming met een dosering van 1U,U 1 FeClSO^-oplossing (26,2
O
gew.^'s) per nr slik.
10 Het specifieke verbruik aan FeClSO^, uit gedrukt als Fe, kon worden berekend op de 1,UU kg Fe/m slik. Voorts werd een waterige suspensie van kalkhydraat, waarvan de concentratie 10 gev.% Ca(0H)g bedroeg, in een hoeveelheid van 3,7 m^/uur, in overeenstemming met een toeslag van 21,8 kg CaiOH^/m^ slik, 500 mm stroomafwaarts van 15 de toevoerplaats van de FeClSQ^-oplossing in het slik gebracht.
De pH-waarde van het geconditioneerde slik lag toen bij 12,3 en de verblijfstijd van het slik in de gebruikelijke menginrichting tijdens het conditioneren bedroeg 11,5 minuten.
Ha persduren van 90-120 minuten (aantal proeven) werden pers-20 koeken met een kleinere vastheid dan in voorbeeld I verkregen, welke ten dele aan de filterdoekeh bleven kleven, en waarvan het gehalte aan droge stof slechts bij 33 gew.$ lagen en heel moeilijk te hanteren waren.
Voorbeeld III (Vergelijkingsvoorbeeld met ijzer(Ili)-chloride-oplossing). 25 In de gebruikelijke inrichting als bij voorbeeld II werd ruw slik met dezelfde samenstelling als in de voorbeelden I en II bij een pompvermogen van 18 m^/uur slik met 90 1/uur van een ijzer(lll)-chlorideoplossing behandeld, waarvan de concentratie ^0,5 gew.$ FeCl^ (=580 g FeCL-/l) bedroeg, overeenstemmend met een dosering van 5,0 1
O
30 FeCLo oplossing (Uo,5 gew.^'s) per nr slik. Het specifieke verbruik -5 o aan FeCl^, uitgedrukt als Fe, kon worden berekend op 1,0 kg Fe/m slik.
Verder werd een waterige oplossing van kalkhydraat, waarvan de concentratie 10 gew.$ Ca(0H)2 bedroeg, binnen een hoeveelheid van 3 3 35 3,7 m /uur, in overeenstemming met een toeslag van 20,6 kg Ca(0H)2/nr slik, 500 mm stroomafwaarts van de toevoerplaats van de FeCl^-oplos- sing in het slik gebracht. De pH-waarde van het geconditioneerde slik 8103786 -9- lag toen "bij 12,3 en de verblijfstijd van bet slik in de gebruikelijke menginriehting tijdens het conditioneren bedroeg 11,0 min.
Ha persduren van 90 minuten (aantal proeven) verden vaste, gemakkelijk verwijderbare en te hanteren perskoeken met een droge 5 stofgehalte van 35 tot U0 gev.£ verkregen..
8103786

Claims (9)

1. Inrichting voor het chemisch behandelen van slik, bestaande uit twee achter elkaar geschakelde, cilindrische vaten (A en B), waarvan de bovendelen door een tangentiaal op het cylindervlak aangebrachte, van een losneembare verbinding (6) voorziene, overloopbuis 5 (3) met elkaar verbonden zijn, waarbij boven de boden van het eerste vat (A) tangentiaal op het cylindervlak een invoerbuis (1) voor het slik en tangentiaal op deze ingangshuis een toevoerbuis (2) voor een oplossing of suspensie van een uitvlokkingsmiddel is aangebracht, in de overloopbuis tussen de vaten (A en B) twee andere buizen (k 10 en 5) tangentiaal uitmonden, waardoor een oplossing of suspensie van een neutralisatiemiddel en/of een oplossing of suspensie van een uitvlokkingshulpmiddel toegevoerd kan worden en boven de bodem van het tweede vat (B) tangentiaal op het cylindervlak een afvoerbuis (7) voor het behandelde slik is aangebracht.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het binnenwerkse volume van het tweede vat (B) groter is als dat van het eerste vat (A).
3. Inrichting volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat de toevoerbuizen voor de oplossing of suspensie van.het uitvlokkings- 20 middel, het neutralisatiemiddel en/of het uitvlokkingshulpmiddel van bui sinzet sels van verschillende doorsneden voorzien kunnen worden. k. Toepassing van de inrichting voor het behandelen van slik volgens conclusies 1-3, met. het kenmerk, dat als uitvlokkingsmiddel ijzer(IIl)-chloride-sulfaat wordt gebruikt.
5. Toepassing van de inrichting volgens conclusie U, met het kenmerk,dat het ijzer(lII)-chloride-sulfaat in de vorm van een waterige oplossing wordt toegpoegd, waarvan de concentratie voor het toetreden in het slik op 10-35 gew.% , bij voorkeur 10-30 gew.%, wordt ingesteld.
6. Toepassing van de inrichting volgens conclusie k en 5, met het kenmerk, dat het slik na het toevoersivan ijzer(lIl)-chloride-sulfaatoplos sing op een pH-waarde van 10-12,5 ingesteld wordt
7. Toepassing van de inrichting volgens conclusies k-6, met het kenmerk, dat de gemiddelde verblijfstijd van het slik, berekend 35 vanaf de intrede in het eerste vat (A) tot de afvoer uit het tweede vat (B), U—10 s, bij voorkeur 6-8 seconden bedraagt.
8. Toepassing van de inrichting volgens conclusie ^-73 met het 8103786 -11- kenmerk, dat de stromingssnelheid van de oplossing van het ijzer-till)-chloridesulfaat hij het toevoegen in het slik 1-10 m/s hij voorkeur 2-5 m/s bedraagt.
9· Toepassing van de inrichting volgens conclusies k-Q, met het 5 kenmerk, dat de stromingssnelheid van het slik in de toevoerbuis naar het eerste vat (A), in de overloopbuis tussen de heide vaten (A en B) en de afvoerbuis uit het tweede vat (B) 1-3 m/s, hij voorkeur 1,3'tot 2,5 m/s bedraagt.
10. Toepassing van de inrichting volgens conclusies U-9, met 10 het kenmerk, dat de stromingssnelheid van het slik in de beide vaten (A en B), betrokken op de inwendige doorsnede, minder dan Q,3 m/s en bij voorkeur 0,08 tot 0,2 m/s bedraagt. 8103786 behorende bijschrijven d.d. 9 november 1981. 'f ^Vt*· VEREENIGDE OCTROOIBUREAUX O.a. Nr. 81.03786 'S-GRAVENHAGE (HOLLAND) Verbetering(en) van erratum(a) in de beschrijving behorende bij octrooiaanvrage Nr. 81.03786 voorgesteld door aanvrager(ster) onder datum 9 november 1981. ---------- B. v. ·· vNOVi93l Blz. 7, regel 22: 281 moet worden 28 1 Blz. 7, regel 26: 45 moet worden 55 Blz. 10 regel 28: 10-30 moet worden 20-30 8103786 545
NLAANVRAGE8103786,A 1980-08-13 1981-08-12 Inrichting en werkwijze voor het chemisch behandelen van slik. NL190484C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3030558A DE3030558C2 (de) 1980-08-13 1980-08-13 Vorrichtung zur chemischen Konditionierung von Schlämmen
DE3030558 1980-08-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8103786A true NL8103786A (nl) 1982-03-01
NL190484B NL190484B (nl) 1993-10-18
NL190484C NL190484C (nl) 1994-03-16

Family

ID=6109500

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8103786,A NL190484C (nl) 1980-08-13 1981-08-12 Inrichting en werkwijze voor het chemisch behandelen van slik.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4394270A (nl)
BE (1) BE889970A (nl)
CA (1) CA1164111A (nl)
CH (1) CH662340A5 (nl)
DE (1) DE3030558C2 (nl)
DK (1) DK158781C (nl)
FR (1) FR2488592B1 (nl)
IT (1) IT1138129B (nl)
NL (1) NL190484C (nl)
NO (1) NO153451C (nl)
SE (1) SE447370B (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4608177A (en) * 1985-01-07 1986-08-26 Gunter Woog Effluent precipitation and neutralization chamber
DE3829089A1 (de) * 1988-08-27 1990-03-01 Innoterv Ipari Foevallalkozo Verfahren zur abscheidung der festen phase aus fluessigen stoffen
GB9317026D0 (en) * 1993-08-16 1993-09-29 Clean Water Company The Limite Method and apparatus for treating liquids
US6558550B1 (en) * 2002-04-26 2003-05-06 Robert J. Kelly Process for treating septage
JP3539428B2 (ja) * 2002-11-13 2004-07-07 栗田工業株式会社 凝集反応装置
US20080131358A1 (en) * 2006-11-30 2008-06-05 Feeco International, Inc. Lime recovery
US7553410B1 (en) 2008-05-02 2009-06-30 Eastwood Research, Inc. Septage treatment system
US20100200426A1 (en) * 2009-02-10 2010-08-12 Vermont Organics Reclamation Inc Apparatus and method for phase separation of liquids and solids

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE429325A (nl) *
US660214A (en) * 1899-09-16 1900-10-23 George Whitman Mcmullen Process of purifying water.
CH259132A (fr) * 1946-01-25 1949-01-15 Pista Sa Procédé d'adoucissement de l'eau et installation pour sa mise en oeuvre.
FR1516054A (fr) * 1966-12-21 1968-03-08 Purifax Procédé et appareillage pour la purification de matières résiduaires ou déchets
US4017388A (en) * 1969-08-22 1977-04-12 Dorr-Oliver Incorporated Split treatment phosphorus removal from waste
BE792186A (fr) * 1971-12-02 1973-03-30 Klein Hans U Traitement des eaux, notamment epuration d'eaux usees
FR2273572A1 (fr) * 1974-06-07 1976-01-02 Lab Perfectionnements au traitement des fluides pollues par des particules solides
US4110212A (en) * 1977-04-21 1978-08-29 David Krofchak Method of treating a waste liquid containing polluting compounds
FR2409782A1 (fr) * 1977-11-23 1979-06-22 Lecoeur Roger Station d'epuration des eaux usees
FR2484272A1 (fr) * 1980-06-13 1981-12-18 Lecoeur Roger Dispositif d'epuration d'effluents liquides par decantation et filtration

Also Published As

Publication number Publication date
FR2488592B1 (fr) 1986-05-09
IT8123322A0 (it) 1981-07-31
SE8104746L (sv) 1982-02-14
SE447370B (sv) 1986-11-10
DK358581A (da) 1982-02-14
BE889970A (fr) 1981-12-01
NO812731L (no) 1982-02-15
IT1138129B (it) 1986-09-17
DK158781C (da) 1991-01-14
NO153451B (no) 1985-12-16
DE3030558C2 (de) 1982-10-28
DE3030558A1 (de) 1982-03-04
NO153451C (no) 1986-03-26
CH662340A5 (de) 1987-09-30
FR2488592A1 (fr) 1982-02-19
DK158781B (da) 1990-07-16
NL190484B (nl) 1993-10-18
NL190484C (nl) 1994-03-16
US4394270A (en) 1983-07-19
CA1164111A (en) 1984-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4411797A (en) Dewatering of sewage sludges on chamber filter presses
US4388195A (en) Process and apparatus for the chemical-mechanical treatment and purification of ground waters, surface waters and effluents
US4452699A (en) Method of improving the SVI of mixed liquor in aeration tank
US3963637A (en) Compositions for treating domestic and industrial liquid wastes
US5624550A (en) Process for treating sludge and system for the same
US3234075A (en) Methods for controlling slimes in aqueous media with a cationic colloidal alumina in fibrous form
CN104743750B (zh) 一种纸浆造纸工业废水的处理方法
EP0003327B1 (de) Verfahren zur chemisch-mechanischen Aufbereitung und/oder Reinigung von Grund-, Oberflächen- oder Abwässern
FI65217B (fi) Polynukleaera komplex innehaollande vattenhaltiga aluminiumsulfatkompositioner och foerfarande foer deras framstaellning
NL8103786A (nl) Inrichting voor het chemisch behandelen van slik.
US4076620A (en) Process for the disposal of sewage
US3300403A (en) Sewage treatment
CN101811791A (zh) 一种青霉素发酵废水的絮凝预处理方法
JPH03118896A (ja) 液状物質から固相を分離する方法、特に排水浄化方法
CN110436744A (zh) 市政污泥减量脱水系统
WO1994002418A1 (en) A method of and an apparatus for purifying aqueous suspensions containing organic material and cations
RU2253632C1 (ru) Способ обезвоживания суспензий
SU1758027A1 (ru) Способ обработки осадков сточных вод
Zack The Laughlin Process of Sewage Treatment
SU812768A1 (ru) Способ обработки осадков сточныхВОд
DE3643205A1 (de) Verfahren zur konditionierung von klaerschlamm mit kalziumkarbonat
RU2275339C1 (ru) Способ обезвоживания осадка
CN116891282A (zh) 一种造纸废水脱色、絮凝沉淀的方法
JPS6143117B2 (nl)
DE1767869C (de) Verfahren zur Reinigung frischer und gebrauchter Wasser durch Flockung in amphoterer Phase

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee