NL8004237A - Landingsconstructie met in alle richtingen energie- absorberende eigenschappen. - Google Patents

Landingsconstructie met in alle richtingen energie- absorberende eigenschappen. Download PDF

Info

Publication number
NL8004237A
NL8004237A NL8004237A NL8004237A NL8004237A NL 8004237 A NL8004237 A NL 8004237A NL 8004237 A NL8004237 A NL 8004237A NL 8004237 A NL8004237 A NL 8004237A NL 8004237 A NL8004237 A NL 8004237A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
shock
frame
landing
cells
frames
Prior art date
Application number
NL8004237A
Other languages
English (en)
Other versions
NL180607B (nl
NL180607C (nl
Original Assignee
Regal Int Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Regal Int Inc filed Critical Regal Int Inc
Publication of NL8004237A publication Critical patent/NL8004237A/nl
Publication of NL180607B publication Critical patent/NL180607B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL180607C publication Critical patent/NL180607C/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B17/00Artificial islands mounted on piles or like supports, e.g. platforms on raisable legs or offshore constructions; Construction methods therefor
    • E02B17/0017Means for protecting offshore constructions
    • E02B17/003Fenders
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/20Equipment for shipping on coasts, in harbours or on other fixed marine structures, e.g. bollards
    • E02B3/26Fenders
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A30/00Adapting or protecting infrastructure or their operation
    • Y02A30/30Adapting or protecting infrastructure or their operation in transportation, e.g. on roads, waterways or railways

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Vibration Dampers (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Vibration Prevention Devices (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

w,u· ' Kr/S/p ^
Landingsconstructie met in alle richtingen energieabsorberende eigenschappen.
De uitvinding heeft betrekking op boot- en schuitlandings-inrichtingen voor het vastmaken aan drijvende constructies, teneinde de constructies te beschermen tegen beschadiging door contact met vaartuigen, zoals schuiten en boten en dergelijke, in 5 het bijzonder op een bootlandingsinrichting voor het vastmaken aan een drijvende constructie, waarbij de bootlandingsinrichting is voorzien van middelen voor het efficiënt absorberen van schokken niet slechts in de loodrechte maar ook in de laterale richting.
Bij de exploitatie van oliereserves in de wereld worden in 1Π de praktijk buitengaatse platformen opgericht vanwaaraf het boren en exploiteren van deze olieprodukten kan worden uitgevoerd. Om deze platvormen te bedienen worden vaartuigen, zoals boten en schuiten toegepast voor het transporteren van mannen en materiaal naar ^5 en yan deze platformen. Wanneer apparatuur moet worden geladen of gelost, is het noodzakelijk deze vaartuigen tegen de platformen in het dok te leggen, teneinde de apparatuur en voorraden te laden.
In het verleden zijn in de praktijk op deze (kijvende constructies bootlandingsinrichtingen geconstrueerd aangrenzend aan het water-20 niveau voor het in het dok leggen van deze vaartuigen op het platvorm. Deze bootlandingsinrichtingen zijn ontworpen öm het platform en het vaartuig te beschermen tegen beschadiging als gevolg van een botsing tussen het vaartuig en het platvorm. In sommige gevallen zijn de bootlandingsinrichtingen voorzien van schokken of energie 25 absorberende inrichtingen om bij te dragen aan het voorkomen van schade door botsing.
Naarmate de behoefte aan olieprodukten is toegenomen, is het buitengaats boren en expDiteren van de reserves van de wereld verplaatst van de ondiepere gebieden van de golf van Mexico waar een 30 mild klimaat aanwezig is, naar diejae wateren, zoals de Noordzee waar een slechter klimaat enorme wind- en golfkrachten op vaartuigen opwekt, die het platform bedienen. Bekende bootlandingsinrichtingen ontwikkeld voor ondiepere wateren en milde klimaten voorzien niet in de vereiste, in alle richtingen enscgie absorbe-33 rende eigenschappen van het normaal laden gedurende het gebruik van deze inrichtingen.
Een voorbeeld van een bekende bootlandingsinrichting is getoond in het Amerikaanse octrooischrift 5»937*170 getiteld 800 4237 -2- "Bumper Guard and Arrangement for Water covered Areas". Bit bootlanding s stelsel bestaat uit een stijf metalen freem met een aantal veerkrachtige stroken die op het blootgestelde oppervlak daarvan zijn gemonteerd en in aanraking kunnen komen met het vaartuig.
5 Het is van belang op te merken dat de gehele inrichting stijf is gelast op de poten van het platform en de energie absorberende eigenschappen van het stelsel worden bereikt door compressie van de rubberen stroken daarop.
Een ander voorbeeld is gevonden in het Amerikaanse octrooi-10 schrift 4*058.984» getiteld "Marine Cushioning Unit". Kt octrooi-schrif-t beschrijft een bootladingsconstructie die via een aantal schokmontages met het platform is gekoppeld. Dit stelsel heeft goede schok-absorberende eigenschappen in een richting loodrecht op het oppervlak van de' bootlandingsconstructie, maar vanwege de plaats 15 van het element 16 worden laterale componenten van schokken niet op efficiënte wijze geabsorbeerd vanwege de noodzaak van het samendrukken van een schokelement 16 om laterale schokken te absorberen. Derhalve is dit stelsel niet verenigbaar met het lateraal laden op de landingsconstructie.
20 Een ander bekend schokbrekerstelsel dat niet schokbelastingen in de laterale richting absorbeert, is getoond in het Amerikaanse octrooischrift 3*933*111» getiteld "Doek Bumper ïïnit". In dit stelsel wordt de aanwezigheid van een schokbelasting op het schokbrekerstelsel herkend, die loodrecht op het oppervlak van de schokbreker 25 door krachten wordt uitgeoefend. Echter leert dit octrooischrift dat een laterale verplaatsing van de schokbreker ten opzichte van de pier in responsie op componeten van dynamische krachten uitge-0 efend evenwijdig aan de schokbreker, op stijve wijze op elk moment wordt tegengegaan. Dit wordt bereikt door toepassing van in verti-30 cale richting schuine contra-elementen die in het algemeen laterale spankrachten tussen de schokbreker en de pier uitoefenen. Aldus heeft het stelsel volgens dit octrooischrift niet een energie absorberende functie voor krachten die in een richting worden uitgeoefend die afwijkt van de loodlijn op het oppervlak van het schokbrekerstel-35 sel. Deze constructie stelt in plaats van het oplossen van het probleem van de laterale belasting, een constructie voor, die geen schok absorberende eigenschappen in een laterale richting van de schokbreker heeft.
Een ander stelsel is getoond in het Amerikaanse octrooischrift 40 3.564.858 en is getiteld "Boat Landing for Offshore Structure".
8004237 -3-
Volgens dit octroorschrift is het geïllustreerde landingsstelsel verbonden met het platform door middel van-bovenste en onderste elementen. De bovenste elementen schijnen de belangrijkste schok-absorberende elementen van het stelsel te zijn. Het blijkt, dat 5 het bovenste schok-absorberende element geen schok-absorberende eigenschappen in een richting evenwijdig of lateraal aan het oppervlak van de afhoudinrichting heeft. De zuiger van de schok-absorberende inrichting heeft echter de functie het schok-absorberende element via een penverbinding of dergelijke scharnierbaar te ver-10 binden met de afhoudinrichting. Het blijkt echter, dat dit scharnier qua opstelling langs een horizontale as ligt en geen absorptie van schokbelastigen oplevert, die in laterale richting worden uitgeoefend.
Een ander'bekend stelsel voor het beschermen van een drijven-15 de constructie is getoond in de Amerikaanse octrooiaanvrage 845-11% ingediend 25 October 1977· In dit stelsel wordt een bootlandings-constructie aan zijn einden ondersteund door bovenste en onderste schokcellen. Het werkelement daarvan is aan de bootlandingsinrichting gelast., waardoor aldus de relatieve beweging tussen de schokcel en 20 de bootlandingsinrichting wordt voorkomen. Indien laterale belastingen op het stelsel worden uitgeoefend, moet de schok worden opgenomen door compressie van het veerkrachtige element in de schokcel, waardoor elke eigenschap van het hoofdzakelijk in laterale richting absorberen van een schok aldus in het stelsel wordt ver-25 meden.
Hoewel deze bekende schokbrekerstelsels representatief zijn voor de thans gebruikte stelsels en in sommige omgevingen bevredigend zijn gebleken, bleken zij niet geheel bevredigend te zijn, wanneer de absorptie van laterale belastingen of schokken noodza-30 kelijk is.
Volgens de uitvinding is voorzien in een schok-absorberende bootlandingsinrichting voor het beschermen van een drijvende constructie tegen overmatige schokbelastingen niet slechts in richtingen loodrecht op het oppervlak van het landingsstelsel, maar ook 35 ia richtingen met laterale componenten evenwijdig aan het oppervlak van het landingsstelsel. Dit stelsel maakt gebruik van een bekend bootlandingsfreem, dat via een in verticale richting zich uitstrekkende as is gekoppeld met schok-absorberende elementen die energie-absorberende eigenschappen heeft, niet slechts in de richting lood-40 recht op het oppervlak van het landingsstelsel maar eveneens in 800 42 37 * * -4- torsiegevallen.
Bij een uitvoeringsvorm wordt een paar schokfreems ondersteund vanaf een platform door bovenste en onderste schokcellen. Een boot-1 andingsinrichting is scharnierend bevestigd aan het schokfreem.
5 De scharnieren bieden de mogelijkheid van een beweging om een verticale as, teneinde een verticale rotatie tussen het bootlandings-freem en de schokfreems mogelijk te maken. Hierdoor kan het stelsel samenklappen terwijl de schokcellen energie volgens een torsiemode absorberen, wanneer schokbelastingen in een laterale richting op 10 ket stelsel worden uitgeoefend.
De uitvinding zal hierna nader worden toegelicht aan de hand van de tekeningen. In de tekeningen tonen: fig. 1 een vooraanzicht van uitvoeringsvorm van een drijvende landingsconstructie volgens de uitvinding, die aan het platform is bevestigd; 15 fig. 2 een zijaanzicht gezien in de richting van de pijlen 2-2 van fig. 1; fig. 3 een aanzicht in de richting van de pijlen 3-3 van fig. 1; fig. 4 ®en vereenvoudigd verbindingsdiagram van de uitvinding getoond in de rustpositie; 20 fig. 5 een aanzicht als fig. 4» waarin de werking van het stel sel bij aanwezigheid van een belasting met een normale component is geïllustreerd; fig. 6 een soortgelijk aanzicht als fig. 5» waarin de werking van het stelsel bij aanwezigheid van een belasting met een laterale 25 component is geïllustreerd; en fig. 7-9 in detail de werking van het schokelement bij diverse belastingstoe standen.
Voor het begrip van de uitvinding zal hierna een uitvoeringsvorm van een drijvende landingsconstructie worden beschreven, waar-30 in de uitvinding is toegepast. In deze beschrijving zal worden verwezen naar de figuren. In de hele beschrijving zullen referentiete-kens worden gebruikt om diverse delen en elementen van het stelsel te identificeren. Deze referentietekens zullen in de gehele beschrijving en in de diverse figuren worden gebruikt om dezelfde of overeen-35 komstige onderdelen te beschrijven.
In de fig. 1-3 zijn details van een uitvoeringsvorm van een drijvende landingsconstructie getoond, waarin de uitvinding is toegepast. Het gehele stelsel is aangeduid met het aanwijzingsnummer 10. Het stelsel 10 is verbonden met twee poten 12 van een üjvende 8004237 -5- constructie 14, zoals een buitengaats platform, dok of dergelijke.
Het stelsel is aan de constructie 14 stijf bevestigd in een landingsgebied of dergelijke, waar vaartuigen in contact kunnen komen met de constructie. In de getoonde uitvoeringsvorm is het stelsel 10 op het 5 waterniveau aangebracht en beschermt de poten 12 (en andere delen van de constructie 14 zoals f1uidumleidingen, dwarsbalken en dergelijke) tegen beschadiging door botsing met vaartuigen, zoals boten en schuiten, die in het dok zijn gelegd tegen of botsen met de constructie 14· Het drijvende landingsstelsel 10 volgens de uitvinding 10 is van het type dat een naarbuiten gekeerd contactoppervlak heeft waartegen de vaartuigen in contact kunnen komen. Bovendien zijn zoals hierna zal worden beschreven schok- of energie-absorberende inrichtingen in het stelsel 10 aanwezig en worden gebruikt voor het absorberen van energie die op het freem wordt uitgeoefend.
15 Het stelsel heeft een configuratie van metalen constructie-ele- menten die tezamen zijn gelast om een stijf langgerekt landingsfreem 1-6 vormen. Het freem 16 kan worden geconstrueerd uit diverse typen organen en uit diverse materialen. Bij de geïllustreerde uitvoeringsvorm zijn vakwerken gebruikt bij het ontwerp van het freem om daar-20 aan de stijfheid te geven. Het naar buiten gekeerde oppervlak 20 (het oppervlak dat van de constructie 14 af is gekeerd) vormt een contactoppervlak. Bij de getoonde uitvoeringsvormen is het oppervlak 20 veerkrachtig. Het is duidelijk dat diverse ontwerpen, vormen, materialen en fabricagemethoden kunnen worden gebruikt om het lan-25 dingsfreem 16 te fabriceren, waarbij het slechts van belang is dat het freem de landingsoppervlakte kan overspannen en een voldoende sterkte bezit om botsingen met vaartuigen te weerstaan.
Het freem 16 wordt vanaf de boten 12 ondersteund door twee paren van bovenste en onderste schokcelmiddelen 22a respectievelijk 30 22b. Deze twee paren cellen zijn op een onderlinge afstand op de constructie geplaatst en nabij de einden van het freem 16. Zoals bij wijze van voorbeeld in fig. 2 is getoond heeft elk van de cellen 22a en 22b een buitenste buisvormige arm 24 en een binnenste arm 26. Deze armen zijn gedeeltelijk telescopisch opgesteld langs 35 een in horizontale richting zich uit strekkende as. De buitenste arm 24 van de cel 22a is stijf bevestigd aan de poot 12 door lassen op een flens 28 die voor dit doel op de arm 24 is aangebracht. De buitenste arm 24 van de onderste schokcel 22b is stijf geklemd op de poot 12 door middel van een kleminrichting 30. Het is duidelijk 40 dat andere bevestigingsmethoden voor de armen 24 en de poten 12 kun 8004237 . -6- nen worden toegepast, zoals bepaald door de ontwerp^overwegingen, waarbij het slechts van belang is dat de armen 24 vast en stijf zijn bevestigd aan de poot 12.
Zoals nit fig. 3 blijkt is een schokelement 32 in de ringvormi-5 ge ruimte tussen de armen 24 en 26 geplaatst. Bij de getoonde uitvoeringsvorm is het element 32 vervaardigd van een elastomeermateriaaL en is gehecht aan het inwendige van de arm 24 en het uitwendige van de arm 26. Bovendien kan een dwarsplaat 33 worden toegepast.
De in buitenwaartse richting zich uit strekkende einden van de 10 armen 26 van elk paar cellen 22a en 22b zijn stijf verbonden met een in verticale richting zich uit strekkend ondersteuningsorgaan 34· De armen 26 van de cellen 22a en 22b en het ondersteuningsorgaan 34 vormen stijve schokfreems. Bij de getoonde uitvoeringsvormen zijn de armen 26 stijf bevestigd aan de ondersteuning door middel van klem-15 inrichtingen 36, waarbij uiteraard gedacht kan worden aan andere stijve bevestigingsmiddelen, zoals lassen of dergelijke.
Bij de getoonde uitvoeringsvorm strekken de ondersteuningsorganen 34 -zich uit door schokbrekerelementen 38 die een aantal schokbre-kende ringen kunnen omvatten.
20 Yolgens een bijzonder kenmerk van de uitvinding is het landings- freem 16 met de ondersteuningsorganen 34 verbonden door middel van bovenste en onderste scharnierverbindingen 40 respectievelijk 42.
Door deze scharnierverbindingen kunnen het freem 16 en de organen 34 ten opzichte van elkaar om een verticale as roteren, terwijl elke 25 andere relatieve beweging tussen het freem en de organen 34 wordt verhinderd. Op verrassende wijze is gevonden, dat deze rotatievrij-heid om een verticale as het stelsel de mogelijkheid biedt om meer effectief te functioneren om belastingen of schokken te absorberen, die op het stelsel uit diverse richtingen worden uitgeoefend. Bij de 30 getoonde uitvoeringsvormen omvatten deze verbindingen 40 en 42 bus-sen die vast aan het freem 16 zijn bevestigd en die een zodanige afmeting en vorm hebben, dat zij om de buitenzijde van de organen 34 passen en daaromheen kunnen roteren. Door het verwijderen van de stijve verbinding tussen het landingsfreem 16 en de schokelementen 35 en deze te vervangen door een verbinding waardoor slechts een relatieve rotatie om een verticale as mogelijk is, kan het stelsel in sommige belastingstoestanden in elkaar klappen en in tegenstelling tot wat zou worden verwacht verbetert dit gebrek van de volledige stijfheid bij de verbinding de schok- of energie-absorberende eigen-40 schappen van het stelsel, in plaats dat deze daardoor worden vermin- 8004237 -7- derd. De voordelen van deze niet-ortodoxe afwijking van de bekende stijve verbinding tussen de elementen van het stelsel kan het best worden toegelicht aan de hand van de figuren 4-9· In de figuren 4-6 is het stelsel geïllustreerd als een verbindingsdiagram in di-5 verse belastingssituaties. In de figuren 7-9 is de schokcel 22a getoond in diverse belastingstoestanden.
In fig. 4 stelt het verbindingsdiagram het stelsel in aanzicht voor,waarbij het landingsfreem 16 als een enkele verbinding is getoond, die bij 40 is gekoppeld met de armen 26 om ctneen verticale 10 as te scharnieren. (Duidelijkheidshalve is de steun 34 weggelaten, aangezien deze louter een orgaan vormt, dat de constructieve stijfheid voor het stelsel levert, terwijl de steun 34 meer in het bijzonder een stijve verlenging van de arm 26 is.) De armen 26 zijn veerkrachtig via schokelementen 32 met de arm 24 gekoppeld. Elk van 15 de armen is op zijn beurt vast bevestigd aan de poot 12. Yoor toelichting zijn slechts de bovenste schokcellen 22a getoond, maar vanwege hun plaats zullen de onderste^cellen 22b op dezelfde wijze werken.
Krachten of schokbelastingen met componenten slechts in de rich-20 ting loodrecht op het contactoppervlak 20 ( en evenwijdig aan de hartlijn van de schokcellen) zijn in de figuren 1, 3> 5 en 7 als een vector getoond en aangeduid met het verwijzingsteken ïn aanvulling daarop zijn krachten en schokbelastingen met componenten die dwars op het contactoppervlak 20 staan (en niet evenwijdig aan 25 de hartlijn van de schokcellen verlopen ) in de figuren 3» 6, 8 en 9 als een vector getoond en aangeduid met het verwijzingsteken Ih.
In fig. 4 is het stelsel in zijn rusttoestand of situatie zonder belasting getoond. In fig. 5 is het stelsel met een loodrecht daarop uitgeoefende belasting E^ getoond. Zoals te zien is reageren de 30 schokcellen 22a zoals geïllustreerd is in fig. 7 met een telescoop-werking die optreedt tussen de armen 24 en 26, teneinde het schok-element 32 te deformeren. Dit is een wijze waarop de schokcellen zijn gebruikt om een schok te absorberen.
In fig. 6 is het stelsel getoond met een belasting dieeen la- 35 terale component E_ heeft. Door deze laterale component klapt de
L
uit 3 staven bestaande verbinding 26-16-26 in elkaar zoals in fig. 6 is getoond. Dit in elkaar klappen tresdt op vanwege de extra vrijheidsgraad aanwezig bij de verbinding 40. Dit in elkaar klappen van de verbinding levert eveneens een verrassend resultaat op, doordat 40 de schokcellen door torsie worden gedeformeerd, zoals in fig. 8 is 800 42 37 getoond. Gevonden is dat deze torsiedeformatie van de schokcel een goede eigenschap van het absorberen van schokken of energie oplevert.
Indien het stelsel vast is of stijf is tussen de verbindingen 16 en 26 (zoals in het verleden de practijk was), zouden deze ver-5 beterde energie-absorberende eigenschappen niet aanwezig zijn. In fig. 9is de schokcel 22a met een uitgeoefende laterale belasting getoond, waarbij echter de verbinding tussen de verbindingen 16 en 27 stijf is. Hierdoor wordt de richting van de arm 26 gefixeerd en kan deze niet roteren zoals in fig. 5 is getoond. Alle laterale 10 krachten worden geabsorbased door compressie en trek in het schok-element 32, wanneer dit tussen de wanden van de armen 24 en 26 wordt gedeformeerd. De begrensde afstand tussen deze twee elementen veroorzaakt een stijve of zwakke schok-absorberende reactie op de laterale kracht ï^.
15 Aldus is op verrassende wijze gevonden, dat door het aanbren gen van een extra vrijheidsgraad om een verticale as in de koppeling tussen het schok absorberende element en het bootlandings-freem, de axiale mode en torsiemode van de schokcel 28 bij het absorberen van schokken (respectievelijk getoond in de fig. 7 en 8) 20 kan worden gebruikt voor een bootlandingsstelsel dat niet richting-'gevoelig is. Dit wordt bereikt door toepassing van een stelsel dat in elkaar klapt in afwijking van de bekende gedachte, dat het stelsel stijf moet zijn en dit voor ziet in een sIsLsel dat goede schok-absorberende eigenschappe nheeft in zowel laterale als loodrechte ^ richtingen.
Bij de getoonde uitvoeringsvormen is het freem 16 via het orgaan 32 scharnier baar verbonden met de arm 26. Binnen het kader daarvan valt literaard ook dat deze scharnier ver binding rechtstreeks kan worden uitgevoerd, doordat wanneer de ruimte het toelaat het 30 freem scharnierbaar is gekoppeld met en wordt ondersteund door de arm 26 zelf. Hoewel de geïllustreerde uitvoeringsvorm de toepassing van een schokbrekerring toont, het stelsel volgens de uitvinding evenens kan worden toegepast zonder de aanwezigheid van de verticale steun 34 of van de elementen 38. Het is slechts van be-35 lang dat een voldoende constructieve eenheid aan het stelsel wordt gegeven, waardoor de rotatieas van het freem ten opzichte van de werkarm van het schokelement verticaal kan blijven teneinde gefixeerd te blijven in alle andere richtingen van relatieve beweging.
40 Hoewel enkele uitvoeringsvormen van de uitvinding zijn geillu- 800 42 37 -9- eerd en beschreven, zal het duidelijk zijn, dat binnen het kader van de uitvinding diverse varianten mogelijk zijn.
(conclusies) o v 800 4 2 37

Claims (9)

1. Energie-absorberend stelsel dat kan worden verbonden met een drijvende constructie om de constructie te beschermen tegen beschadiging door botsing met vaartuigen, zoals boten, schuiten en derge- 5 lijke, gekenmerkt door: een stijf landingsfreem voor het overspannen van een landigsgebied, waarbij op het freem middelen aanwezig zijn var het vormen van een contactoppervlak voor het opnemen van botsingsbelastingen door vaartuigen die tegen het freem botsen; 10 bovenste en onderste schokcellen, die in verticale richting’op afstand liggen en waarvan één einde gekoppeld is met het freem, waarbij op het tegenover gelegen einde een middel aanwezig is voor het stijf bevestigen van de schokcel aan de constructie * en middelen die het eerstgenoemde einde van elkeschok.cel verbinden 15 met het landingsfreem, teneinde te voorzien in een beperkte relatieve beweging tussen de eerstgenoemde einden van de schokcellen en het landingsfreem, welke middelen de relatieve beweging beperken tot een rotatie om een as die zich in verticale richting uit strekt, wanneer het stelsel is bevestigd aan de constructie,waardoor een 20 relatieve rotatie om de verticale as tussen het landingsfreem en de eerstgenoemde einden van elk van de schokcellen kan optreden.
2. Stelsel volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat elke schokcel bestaat uit een paar coaxiaal in lijn gelegen en telescopisch opgestelde armen en veerkrachtige middelen die de armen 25 verbinden, welke veerkrachtige middelen zijn geplaatst in de ringvormige ruimte gevormd tussen de telescopische armen.
5. Stelsel volgens conclusie 2,met het kenmerk, dat de as van de armen zich uit strekt in een horizontaal vlak, wanneer het stelsel aan de genoemde constructie is bevestigd.
4. Stelsel volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat de middelen die de schokcellen met het landingsfreem verbinden, bestaan uit een bus en een as die in de bus kan roteren.
5. Stdsel volgens conclusie 2, met hetkenmerk, dat de middelen die de schokcellen met het landingsfreem verbinden, 35 bestaan uit een bus en een as die in de bus kan roteren.
6. Stelsel volgens conclusie 5» ® e t het kenmerk, dat ten minste één bus aan één einde daarvan met het landingsfreem is verbonden en dat één van de genoemde assen met de armen van elk van het genoemde paar schokcellen is verbonden.
7. Stelsel volgens conclusie 6, met het kenmerk, 800 42 37 -11- dat gespleten bussen aanwezig zijn in ten minste één van de armen van elk van de schokcellen, waarbij de genoemde assen losmaakbaar binnen de bus aijn bevestigd.
8. Energie-absorberend stelsel voor een drijvende constructie, 5 dat de constructie beschermt tegen beschadiging door contact met vaartuigen, zoals boten, schuiten en dergelijke, welk stelsel is voorzien van ten minste twee in verticale richting zich uitstrekkende stijve schokfreems, die nabij het wateroppervlak met de constructie kunnen worden verbonden, waarbij de schokfreems op een 10 onderlinge afstand op de constructie zijn geplaatst, schokcellen die elk van de schokfreems met de constructie koppelt, waardoor energie toegevoerd aan het schokfreem wordt geabsorbeerd alvorens deze wordt overgebracht op de constructie,een bootlaüingsfreem ondersteund vanaf het genoemde schokfreem, welk bootlardingsfreem 15 een zich in verticale richting uit strekkend contactoppervlak heeft voor het contact met vaartuigen, met het kenmerk, dat een middel aanwezig is voor het koppelen van elk van de schokfreems met het landingsfreem, teneinde te voorzien in een rotatiebeweging om een verticale as tussen de genoemde schokfreems en het genoemde ^ landingsfreem.
9. Energie-absorberend stelsel voor een drijvende constructie, teneinde de’ constructie te beschermen tegen botsingsbeschadiging door vaartuigen zoals boten, schuiten en dergelijke, welk stelsel is voorzien van twee op onderlinge afstand gelegen schokfreems, die 25 met de constructie kunnen worden verbonden, waarbij elk freem een bovenste en onderste schokcel heeft, waarbij één arm van elke schok-c el met het schokfreem is verbonden, terwijl de andere arm van elke schokcel is voorzien van een middel voor de verbinding met de constructie, een in verticale richting zich uitstrekkend landingsfreem 30 dat wordt ondersteund van en zich uitstrekt tussen de schokfreems, met het kenmerk, dat een middel aanwezig is voor het koppelen van het landings&asm met elk van de schokfreems teneinde te voorzien in een relatieve rotatiebeweging om een verticale as tussen het landingsfreem en elk van de schokfreems. 800 42 37
NLAANVRAGE8004237,A 1979-07-27 1980-07-23 Energie-absorberend stelsel voor het aanleggen van boten. NL180607C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/061,266 US4337009A (en) 1979-07-27 1979-07-27 Marine landing structure with omni directional energy absorbing characteristics
US6126679 1979-07-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8004237A true NL8004237A (nl) 1981-01-29
NL180607B NL180607B (nl) 1986-10-16
NL180607C NL180607C (nl) 1987-03-16

Family

ID=22034695

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8004237,A NL180607C (nl) 1979-07-27 1980-07-23 Energie-absorberend stelsel voor het aanleggen van boten.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4337009A (nl)
JP (1) JPS5928684B2 (nl)
BR (1) BR8004573A (nl)
FR (1) FR2462617A1 (nl)
GB (1) GB2056617B (nl)
NL (1) NL180607C (nl)
NO (1) NO153405C (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4398848A (en) * 1981-05-04 1983-08-16 Guilbeau Edgar A Marine energy cell
US4571123A (en) * 1984-05-01 1986-02-18 Texaco Inc. Boat landing stage for marine platform
US5497723A (en) * 1994-06-17 1996-03-12 Chase; Wylie Boat bumper
US5927903A (en) * 1997-09-11 1999-07-27 Ch2M Hill, Inc. Energy dissipating dolphin
NO993264D0 (no) * 1999-06-30 1999-06-30 Navion Asa System for sikker forankring av et tankskip nµr en offshore produksjonsenhet
US6513449B1 (en) * 2001-12-21 2003-02-04 Buoyant Solutions, Inc. Marine docking device
US6851892B2 (en) * 2003-02-10 2005-02-08 Saudi Arabian Oil Company Marine impact-absorbing structure
US7396189B2 (en) * 2005-07-01 2008-07-08 Saudi Arabian Oil Company Cubic marine impact-absorbing structure

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1547511A (en) * 1924-10-01 1925-07-28 Maciejczyk Joseph Automobile bumper
US2655005A (en) * 1952-10-21 1953-10-13 Raymond Concrete Pile Co Wharf fender
DE1129081B (de) * 1960-06-18 1962-05-03 Hamburger Hochbahn Ag Vorrichtung zum Festmachen von Schiffen, insbesondere an Landungsbruecken
US3254491A (en) * 1962-12-11 1966-06-07 Tippetts Abbett Mccarthy Strat Fender for marine piers
US3235244A (en) * 1963-09-13 1966-02-15 Gen Tire & Rubber Co Energy absorbing device for dock bumpers
GB1206108A (en) * 1966-11-29 1970-09-23 Henry Walter Stephenson Improvements in fenders
GB1160842A (en) * 1967-04-27 1969-08-06 Gomma Antivibranti Applic Improvements in or relating to Resilient Shock-Absorbing Devices for Wharves
US3564858A (en) * 1969-04-01 1971-02-23 Texaco Inc Boat landing for offshore structure
IT995405B (it) * 1972-09-22 1975-11-10 Mannesmann Roehren Werke Ag Parabordo per luogo d attracco di navi
US3864922A (en) * 1974-03-22 1975-02-11 Halliburton Co Sealed cushioning unit
US4043545A (en) * 1974-03-22 1977-08-23 Halliburton Company Sealed cushioning unit
US3933111A (en) * 1974-03-22 1976-01-20 Oil States Rubber Company Dock bumper unit
US3937170A (en) * 1974-10-29 1976-02-10 Drewett Glen E Bumper guard and arrangement for water covered areas
US3995437A (en) * 1975-06-09 1976-12-07 Drewett Glen E Shock absorbing arrangement for a marine structure
US4058984A (en) * 1976-06-18 1977-11-22 Brown & Root, Inc. Marine cushioning unit
US4109474A (en) * 1976-10-15 1978-08-29 Regal Tool & Rubber Co., Inc. Bumper assembly shock cell system
GB1593860A (en) * 1976-10-15 1981-07-22 Regal Int Inc Protective marine structure

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5928684B2 (ja) 1984-07-14
GB2056617A (en) 1981-03-18
GB2056617B (en) 1983-06-02
BR8004573A (pt) 1981-02-03
NL180607B (nl) 1986-10-16
FR2462617B1 (nl) 1984-03-02
NO153405B (no) 1985-12-02
NO153405C (no) 1986-03-12
JPS5620206A (en) 1981-02-25
FR2462617A1 (fr) 1981-02-13
NL180607C (nl) 1987-03-16
US4337009A (en) 1982-06-29
NO802195L (no) 1981-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4084801A (en) Shock energy absorbing multi-segment load cell
US20120114422A1 (en) Mooring system for a vessel
US7418913B2 (en) Extendable retractable portable watercraft mooring system
EP2855251B1 (en) Improvements to multi-hull vessel suspension geometry
KR101898657B1 (ko) 해양구조물 충격 분산용 펜더 및 이의 운용방법과 설치방법
NL8004237A (nl) Landingsconstructie met in alle richtingen energie- absorberende eigenschappen.
US6227135B1 (en) Torsion spring torque arm yoke mooring system
JPS5989292A (ja) 浮遊構造物用防舷装置
EP2684450B1 (en) Shock-absorbing coupling for floating structures
EP2888160B1 (en) Semi-submersible integrated port
US6178909B1 (en) Water craft and dock protector assembly
JPS6159958B2 (nl)
CA1127013A (en) Shock absorbing column
US10145659B1 (en) Rapidly deployable single net capture marine barrier system
US20060207486A1 (en) Bumper system
KR102220920B1 (ko) 롤링저감 및 안정성이 구비된 해상부유구조물
EP2619034B1 (en) Load gate system for a vehicle, and a suspension arrangement and load gate for such a system
US4087983A (en) Offshore platforms
KR102516386B1 (ko) 선박 접안용 펜더장치
CN109562811B (zh) 用于系泊浮动单元的系泊框架和包括系泊框架的浮动单元
JP5619333B2 (ja) 防舷材
US3036437A (en) Boat landing
US3683631A (en) Dynamic boat fendering system
JP2019060113A (ja) 防舷装置
CA1075919A (en) Off-shore platforms

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: REGAL INTERNATIONAL, INC.

BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee