NL8004014A - Werkwijze en bouwpakket voor het bouwen van sanitairruimten. - Google Patents

Werkwijze en bouwpakket voor het bouwen van sanitairruimten. Download PDF

Info

Publication number
NL8004014A
NL8004014A NL8004014A NL8004014A NL8004014A NL 8004014 A NL8004014 A NL 8004014A NL 8004014 A NL8004014 A NL 8004014A NL 8004014 A NL8004014 A NL 8004014A NL 8004014 A NL8004014 A NL 8004014A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tile
sanitary
tile field
tiles
decor
Prior art date
Application number
NL8004014A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Villeroy & Boch
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Villeroy & Boch filed Critical Villeroy & Boch
Publication of NL8004014A publication Critical patent/NL8004014A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47KSANITARY EQUIPMENT NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; TOILET ACCESSORIES
    • A47K4/00Combinations of baths, douches, sinks, wash-basins, closets, or urinals, not covered by a single other group of this subclass
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/44Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the purpose
    • E04C2/52Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the purpose with special adaptations for auxiliary purposes, e.g. serving for locating conduits
    • E04C2/521Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the purpose with special adaptations for auxiliary purposes, e.g. serving for locating conduits serving for locating conduits; for ventilating, heating or cooling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Sanitary Device For Flush Toilet (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)
  • Residential Or Office Buildings (AREA)

Description

' ίβ -y Wërkwijze en bouwpakket voor het bouwen van sanitairruimten.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het bouwen van sanitairruimten met van tegels voorziene wanden, waarop tenminste een sanitairdeel is aangebracht. Verder betreft de uitvinding een bouwpakket voor het toepassen van de werkwijze.
5 Sanitairruimten zijn in de bouw het ingewikkeldst.
Zes ambachten, te weten het ruwe bouwen, de natte installatie, de electrische installatie, het stucadoorswerk, het tegelzetten en het timmeren komen hier dicht na elkaar. Gedeeltelijk moeten deze werkzaamheden elkaar veelvuldig afwisselen, zoals bij de 10 natte installatie en het aanbrengen van de tegels.
Teneinde de hoge kosten te verlagen die daarvan het gevolg zijn, heeft men reeds gehele sanitairruimtewanden als kant en klare onderdelen gevormd en zelfs volledige sanitairruimten als kant en klare cellen, die in zijn geheel in het bouwwerk worden 15 gezet. Dit verkleint echter de mogelijkheden van de vormgeving, de wijze van maken van kant en klare cellen bovendien ook de ruimtegrootte. Voor het merendeel van de huizen komen deze oplossingen daarom niet in aanmerking. Voor het renoveren van oude huizen zijn zij technisch niet mogelijk.
20 Aan de uitvinding ligt het probleem ten grondslag om de bouw van in het geheel vrij gevormde sanitairruimten te rationaliseren, en deze vanaf de planning via de materiaalaanschaf tot aan het zetten van de tegels en het monteren van de sanitair-delen te vereenvoudigen.
25 Volgens de uitvinding wordt hiertoe bij een werkwijze voor het bouwen van sanitairruimten met van tegels voorziene wanden, waarop tenminste een sanitairdeel is aangebracht, het sanitairdeel aan een genormaliseerde plaats op een genormaliseerd 8004014 2 rechthoekig tegelveld aangébracht, dat met zijn hoogte tenminste het grotere deel van de ruimtehoogte inneemt en met zijn breedte de aan beide zijden van het sanitairdeel voor de bewegingsvrijheid alsmede voor uitmonsteringsdelen benodigde plaats cmsluit en 5 alleen maar gehele tegelrijen bezit en in het geval van een over de tegelveldgrenzen uitreikend decor aan de ene grens de bij de andere passende decoraansluiting bezit.
Het tegelveld net het sanitairdeel vormt dan, hetzij optisch, af gebakend of in een meer of minder eenheidswand betegeling 10 ingevoegd, een wandgedeelte op zichzelf, dat willekeurig met andere corresponderende wandgedeelten van andere sanitairdelen en eventueel net tussengedeelten cp de wijze van een bouwdoos kan worden samengesteld en waarin voor gelijke sanitairmodellen alle betrokken airbachten telkens weer op de centimeter nauwkeurig hetzelfde 15 zijn: de buisgleuven in de ruwbouwwand, de koudwater- en wamwater-leidingen, wanrwatercirculatieleidingen en afvoerleidingen, de uitsparingen voor verlichtingskabels en bevestigingsmiddelen voor het sanitairdeel in de tegelbekleding en dergelijke, altijd zijn de verhoudingen hetzelfde en de werkzaamheden hetzelfde met het 20 gevolg, dat zij op elkaar inspelen en alles in een kleinere organisatie inclusief onderdeelaanschaffing en -houding, kleinere tijdsduur voor de onmiddellijke handwerkzaanheden en dergelijke verlangen. De onderdelenbehoefte wordt goedkoper door een daardoor optredende normering.
25 Volledig benut worden de doelmatige mogelijkheden van dit principe indien ook de uitrustingsdelen worden inbegrepen, dat wil zeggen op genormaliseerde plaatsen van het tegenveld worden opgesteld, in het bijzonder handdoekhouders, glashouders, toiletpa-pierhouders en electrische contacten.
30 Plaatst men bij doelmatige uitvoering van de uit vinding een closet en een bidet, eventueel bovendien een waterbak op een gemeenschappelijk tegelveld, dan worden de doelmatige mogelijkheden van de uitvinding nog neer benut. Dit geldt in het bijzonder voor de afvoerleidingen van het bidet en eventueel van 35 de waterbak, die men dan in de die van het closet, die een grotere 800 4 0 14 3 i 4 diameter had, zal laten uitmonden, wat dan weer wat betreft de ruimtelijke opstellingen van gleuven, buizen, verbindingsmoffen en dergelijke alsmede van de onderdelen zelf telkens weer hetzelfde is.
5 Tenslotte is de doelmatige uitvoering van de uitvinding mogelijk de voor het tegelveld benodigde tegels, eventueel tezamen met het sanitairdeel, in de vorm van een bouwpakket te gébruiken, waarbij de uitsnijdingen of afsnijdingen van grotere boringen of dergelijke, die op enkele tegels nodig zijn, tevoren kunnen worden 10 vervaardigd. Tot het bouwpakket kan ook nog een stellage behoren, waarop het sanitairdeel en zijn tegelveld worden gemonteerd en dat de benodigde bevestigingsmiddelen, aansluitingen of dergelijke reeds heeft. Als onmiddellijke drager voor de tegels kan op de stellage bijvoorbeeld een gipsbouwplaat zijn aangebracht.
15 Bijzondere betékenis verkrijgt het bouwpakket indien het tegelveld met een zelfstandig decor wordt uitgerust, waarvoor de uitvinding de verschillendste mogelijkheden heeft, inbegrepen het sanitairdeel in de decorvormgeving.
Tenslotte wordt als een principiële verdere ontwikkeling 20 van de uitvinding voorgesteld, het genoemde tegelveld optisch op te halen, bijvoorkeur raamvormig te begrenzen, en het (dat is dan mogelijk) met velden uit andere wandbekledingsmateriaal te combineren. Het optisch, naar voren halen maakt het tegelveld met het, bij voorkeur in het midden daarin en syrmetrisch tot het 25 tegelraster (tot een voeg of tegelmiddellijn) opgestelde, sanitairdeel tot blikvanger en de grens van het tegelveld tot een optische afzetting waaraan het tegelraster kan worden verlaten en waardoor hier toleranties kunnen worden treffend en overtollige wandlengten, die niet in het tegelraster passen, kunnen worden opgevangen, 30 hetzij door een houten paneel, stuckwerk of dergelijke met een willekeurige breedte echter ook bij doorgaande wandbetegeling met een reeks of meerdere reeksen van in de breedte naar behoefte afgesneden tegels.
Deze wijze van wandverdeling is van bijzonder voordeel 35 bij het renoveren van oude huizen. Bij nieuwbouw is het in principe 800 4 0 14 4 mogelijk de wandlengten als geheel veelvoud van de tegelbreedte te dimensioneren.
Voor de toepassing van de uitvinding, die eventueel een soort zelfstandig decor van het tegelveld vormt, is wederom 5 het bouwpakket aan te raden.
De uitvinding zal hieronder nader worden toegelicht aan de hand van de tekening, waarin bij wijze van voorbeeld een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding is weergegeven. In de tekening toont: 10 Fig. 1 een aanzicht van een badkamerwand, fig. 2 de badkamerwand voor de montage van de sanitairdelen en uitrustingsdelen, fig. 3 de badkamerwand voorafgaande aan het ' zetten van de tegels, en 15 fig. 4 een aanzicht van een andere badkamerwand.
Bij de badkamerwanden, zowel die van fig. 1 als die van fig. 4, tonen een bouweenheid 1 met een wastafel 2 en een bouweenheid 3 met een closet 4 en een bidet 5. De bouweenheden 1 en 3 zijn in de beide kamerwanden met uitzondering van de 20 tegel- en het sanitairdeelantwerp telkens hetzelfde. De fig. 2 en 3 slaan in zoverre ook op fig. 4, dat wil zeggen voor wat betreft de bouweenheden 1 en 3 opzichzelf.
De bouweenheid 1 met de wastafel 2 heeft een breedte van 1,20 m en heeft daardoor zes tegelbreedten van het hierin beide 25 voorbeelden gekozen tegelformaat van 20 x 30 on. De breedte van 120 cm kan bij opstellen in het midden van de wastafel 2 naast deze genoeg plaats vrij laten voor een handdoékhouder 6, bijvoorbeeld ook indien zich dan onmiddellijk een andere wand in de hoek aansluit of een douchewand of badwand. Ook voor een handdoekring in de 30 plaats van de handdoekhouder met twee staven zou voldoende plaats aanwezig zijn. Op de andere zijde van de wastafel is dan plaats voor een contactdoos 7, die een bepaalde zijdelingse afstand van de wastafel moet hebben en met een lichtschakelaar kan zijn geecnbineerd.
35 De breedte van de bouweenheid 1 van 120 cm is geschikt 800 40 14 5 voor een enkele wastafel van 60 tot 70 on breedte. Voor grotere wastafels kan een bredere bouweenheid worden gebruikt, bijvoorbeeld van 140 cm. De vergrotingsstap van 20 cm staat dan weer het gebruik toe van een tegelformaat van 20 cm breedte, 5 eveneens van 10 cm breedte. In de beide voorbeelden van fig. 1 en 4 zou deze stap echter alleen bij het raamdecor 8 van fig. 4 mogelijk zijn. Het in voorbeeld 1 weergegeven, over het tegelveld uitreikende decor 9 heeft een verhouding van 2 tegelbreedten, dit wil zeggen 40 cm. Opdat het tegelveld aan de ene grens de 10 tot andere passende vooraansluiting bezit, is in dit geval geen kleinere vergrotingsstap dan eentje van 40 cm mogelijk.
Ter waarde van deze stap is met 160 cm breedte de bouweenheid 3 groter, die het voorbeeld van fig. 1 over een tussen- veld 10 van de betreffende stapbreedte 40 cm op de bouweenheid 15 1 aangesloten is, echter ook onmiddellijk daarop zou kunnen volgen.
Ook in de bouweenheid 3 is naast de sanitairdelen 4 en 5 plaats overgelaten die het lichaam bij het gebruik van het closet 4 of bidet 5 nodig heeft, respectievelijk plaats, die voor een uit- * rustingsdeel nodig is. Aan de beide buitenzijden blijven tussen 20 het sanitairdeel 4 respectievelijk 5 en de grens van de bouweenheid iets neer dan 20 cm over, zodat ook hier aan één zijde of aan beide zi jden een wand rechthoekig zou kunnen aansluiten, en tussen de beide sanitairdelen, veroorzaakt door een relatief grote toiletpapierhouder 11, het dubbele.
25 Stemt bij het voorbeeld an fig. 1 de maat van de ruw- bouwwand met de totaalbreedte van de tegelvelden 1, 10 en 3 niet precies avereen, hetgeen echter bij een niéuwe bouw op passende wijze kan worden bereikt, dan bestaan verschillende mogelijkheden om kleine lengteoverschotten van de ruwe bouwwand te vereffenen.
30 Bevat de wand een deur, dat kan men bijvoorbeeld onder de be- kledingslijst van de deurdorpel enkele centimeters verschil ander-brengen, dat wil zeggen een ondertegelde wandstrook of een afgesneden tegelstrook. Is de aansluitende wand niet van tegels voorzien, dan kan men de bekleding daarvan, bijvoorbeeld een stuk 35 stuckwerk zonder optische storing een paar centimeters om de hoek 800 4014 6 trekken en op de tegelveldgrens laten aansluiten. De wand van fig. 1 zou bijvoorbeeld de ene langswand van een badkamer kunnen zijn, waarvan de tegenoverliggende langswand eveneens van tegels is voorzien en wederom telkens aan een de bouweenheden in een 5 3 corresponderende bouweenheid, een badkuip en/of een douche bezit en welks dwarswanden enerzijds de deur en anderzijds het vensta:bezitten en niet van tegels zijn voorzien,cibcfr van een stucklaag. Echter in volledig van tegels voorziene baden bestaan ook vereffeningsmogelijkheden, hetzij door als decoratieelementen 10 uitgevoerde houtlijsten in de vier hoeken, die ook door aan de dekkant rondlopende houten lijsten kunnen zijn verbonden.
Het voorbeeld van fig. 4 heeft daartegenover de toepassing van een ander wandbekledingsmateriaal tot principe, dat niet of niet in hoofdzaak aan een raster is gebonden en daardoor tussenmaten 15 kan opvangen. Hier is vanaf het begin het betegelen op de bouweenheden 1 en 3 alsmede qp andere corresponderende bouweenheden met badkuip, douche en/of dergelijke beperkt en de wand (¾) alle tussengedeelten met een houten bekleding 12 of een andere bedekking uitgerust. Voor deze oplossing, die voor oude huizen bijzonder 2Q geschikt is, is een optisch naar voren trekken van de bouweenheden aan te raden, zoals door het een raam bezittende decor 8 van het tegelveld.
Als hoogte van de bouweenheid en tegelvelden zal men cp doelmatige wijze een bij allen practisch voorkanende 25 ruimtehoogten toepasbare grondmaat, bijvoorbeeld van 240 cm gebruiken en een voltooiing naar behoefte, die bij normale ruimtehoogten in de regel tot het plafond zal reiken, doch dat niet hoeft en bij bijzonder hoge ruimten in oude huizen ook niet zou moeten.
30 De sanitairdelen en de uitmensteringsdelen liggen alle binnen de grondmaat van de hoogte. Hiertoe behoren in de bouweenheid 1 behalve de reeds genoande onderdelen, een glashouder 13, een neerlegplaat 14, een spiegel 15 en twee lichten 16, en in de bouweenheid 3 een zeepschaal 17, een handgreep 18, een handdoekhaak 19 35 alsmede een verdiepte spoelkast 20 (fig. 3) met een drukarmatuur 800 4 0 14 r · 7 21. Ook een niet boven het gehele tegelveld uitstrekkend decor, zoals het decor 9, zal men binnen de grondmaat van de hoogte aanbrengen. Ben het gehele veld bedekkend decor, zoals het decor 8, moet echter zich ook naar boven uitstrekken.
5 m beide voorbeelden van de fig. 1 en 4 mogen de tegels van de bouweenheden 1 en 3 elk aan een bouwpakket zijn j ontleend. In het bouwpakket kunnen de tegels voor het vereenvoudigen van het leggen van nummers zijn voorzien en zelfs reeds op numrrervolgorde zijn opgesteld, zodat eenvoudig slechts alleen 10 een tegel na de andere behoeft te worden vastgenomen. Een dergelijke numbering met 1', 2' enz. is in fig. 2 aangebracht. Alle tegels die door bevestigingsmiddelen voor de sanitairdelen en uitrustingsstukken kunnen zijn doorboord of door de aansluitingen van de sanitairdelen leiden, kunnen tevoren vervaardigde uitsnijdingen 15 hebben, zoals in fig. 1, bijvoorbeeld de tegels 9', 10', 20' enz. De uitsnijdingen kunnen, cm onnauwkeurigheden op te vangen, verhoudingsgewijs groot worden gedimensioneerd; het is slechts nodig dat zij dan door de er qp geplaatste delen geheel worden bedekt. Aangezien ook deze op doelmatige wijze tot een bouwpakket 20 behoren, zijn dergelijke grote verhoudingen ook onder vormaantasting zonder meer mogelijk.
In fig. 2 zijn, aangezien deze voor wat betreft de bouweenheden 1 en 3 zowel net de fig. 1 als met fig. 4 moet overeenstemmen, de tegeldecors weggelaten. Voor deze betékent 25 het verleggen van de tegels na tevoren aangebrachte, bij voorkeur met de genummerde opstelling eveneens een vergemakkelijking, die des te groter is des te ingewikkelder het decor is. Er zijn nog zeer vele en aanmerkelijk andere decors dan de beide weergegeven decors denkbaar en juist in het kader van de uitvinding mogelijk, 30 bijvoorbeeld ook. zodanige waarvan de elementen onmiddellijk betrekking hébben op de sanitairdelen en/of uitrustingsdelen, waaruit deze zich ontwikkelen, zich. invoegen en dergelijke.
De opstelling van de sanitairdelen en uitrustingsstukken op genormaliseerde plaatsen wordt door de in fig. 2 weergegeven 35 aansluit- en bevestigingspunten bijzonder duidelijk. De gestippeld 800 4014 8 \ weergegeven wasbak 2 heeft twee bevestigingsplaatsen 22 en drie aansluitplaatsen 23-25 voor warm water, koud water respectievelijk afvalwater, verder twee bevestigingsplaatsen 26 voor een leidingsbedekkap 27. De tegeluitsparingen voor de bevestigingen 5 22 en 26 kunnen ronde boringen zijn, de uitsparingen voor de aansluitingen 23-25 bijvoorbeeld van twee tegelranden af ingezaagde, rechthoekige uitsparingen, die zodanig zijn gedimensioneerd, dat zij in eik geval nog geheel door de leidingsafdekkap 27 worden bedekt. En de bevestigingsplaatsen 28 voor de handdoekhouder 6, 10 29, voor de glashouder 13, 30, voor de glashouder 14 en 31, voor de spiegel 15 zijn in de tegels telkens twee kleinere boringen naast elkaar aangebracht, aan de bevestigingsplaats 32 voor de contactdoos 7 twee grotere, in elkaar grijpende boringen of dergelijke, die ook nog plaats laten voor de doorgang van 15 electrische aansluitingen voor de contactdoos 17 en eventueel de schakelaar. De laatstgenoemde boringen verduidelijken het voordeel van de met de uitvinding mogelijk gemaakte prefabricage: zij kunnen in de fabriek met optimale werktuigen, bijvoorbeeld holle boren met nauwkeurig bepaalde diameter, worden vervaardigd 20 zolder dat na het plaatsen van de contactdoos nog iets van de ingreep zichtbaar is. Bij het na de hand leggen van tegels zou een dergelijk werktuig op de bouwplaats niet ter beschikking zijn; de betreffende tegel 24' zou onder nalaten van zichtbare scheidings-voegen worden verdeeld. Een verder voordeel toont zich aan de 25 bevestigingsplaatsen 34 voor de lichtbronnen 16. Zij kunnen in de genormaliseerde bouweenheid zodanig worden gelegd, dat voor de doorgang van de bevestigingsmiddelen en de electrische aansluitingen slechts ëên hoek. van de tegels 251 en 261 respectievelijk 291 en 30' schuin behoeft te worden afgesneden en de onmiddellijk daarboven 3Q aangrenzende tegels niet ook nog een bijzondere bewerking nodig hebben. Dat de bevestigingsplaatsen 33 telkens op de beide tegels 25' en 26’ respectievelijk 29' en 30' zijn gelegd en niet slechts qp een van beide, zoals aan de hand van het voorgaande consequent zou zijn geweest, ligt aan het streven cm de lichtbronnen uit 35 optische gronden nauwkeurig (¾) de verticale voeg tussen de tegels 800 4014 9 aan te brengen. Deze mogelijkheid van de optisch bijzonder tevredenstellende opstelling op voegen, die overigens ook bij neerlegplaat 14 en de handdoekhouder 6 alsmede de onderdelen 11 en 17, of in het tegelmidden, zoals bij de glashouder 13 alsmede 5 de onderdelen 18 en 19, is een verder belangrijk voordeel van de genormaliseerde bouweenheid. Bij een conventionele bouw is iets dergelijks niet meer te betalen.
De bevestigings- en aansluitplaatsen in de bouweenheid 3 zijn verder niet in detail aangeduid; men ziet de samenhang 10 tussen de fig. 1 en 2 vanzelf. Uitdrukkelijk zijn slechts genoemd de wateraansluiting 34 en de afvoer 35 van het closet 4 en de warm- en koud wateraansluiting 36 respectievelijk 37 alsmede de afvoer 38 van de bidet 5, die uit het bidetlichaam naar onderen in de wand leiden, waar qp gebruikelijke wijze trekringen zijn 15 aangebracht.
Pig. 3 toont de tot de bouweenheden 1 en 3 behorende achtertouw. Deze zou telkens uit een tevoren vervaardigd gestel kunnen bestaan, dat hetzij zelf de eigenlijke wand vormt of qp een andere wand is geplaatst, bestaat echter hier uit een 20 qp zichzelf normale ruwbouwwand. In elk geval zijn daarin echter bestanddelen van de bouweenheid opgenomen, zoals de toe- en af-voerleidingen en de vasthoudgestellen van de sanitairdelen inclusief de verdiepte spoelkast 20. Deze delen zijn in de bouweenheid telkens weer hetzelfde en kunnen tevoren zijn vervaardigd.
25 Ook de opstelling ten opzichte van elkaar, ten opzichte van het tegelveld van de bouweenheid en in het betreffende wandgedeelte inclusief de daarin noodzakelijke uitsparingen, zijn steeds hetzelfde.
lii detail gaat het in de bouweenheid 1 om een warm-30 en een koudwatertoevoerleiding 39 respectievelijk 40 alsmede om een afvoer leiding 41; ook de electrische leidingen 42 zou men hiertoe kunnen rekenen.
In de bouweenheid 3 zijn te noemen een watertoevoer-leiding 43, de reeds genoemde spoelkast 20, waarin de watertoevoer-35 leiding 43 aan de bovenzijde uitmondt, inclusief zijn bevestigings- 800 4 0 14 10 middel 44 en de achtertouw 45 van de eveneens reeds genoemde drukarmatuur 21, een verbindingsleiding 46 van de spoelkast 20 naar de wateraansluiting 34 van het closet, een afvoer 47 van het closet, een vasthoudgestel 48 voor het closet en de spoelkast, 5 verder een warm- en een koudwatertoevoerleiding 49 respectievelijk 50 en een afvoerleiding 51 voor de bidet 5 die met een in de ruwe voetbodem 52 met een klein verval lopende dwarsleiding 53 in de afloop 47 van het closet uitmondt, en tenslotte een vasthoudgestel 54 voor de bidet 5.
800 4014

Claims (11)

1. Werkwijze voor het bouwen van sanitairruimten met van tegels voorziene wanden, waaraan tenminste een sanitair-deel is opgesteld, met het kenmerk, dat het sanitairdeel (2 respectievelijk 4, 5} aan een genormaliseerde plaats op een 5 genormaliseerd rechthoekig tegelveld (1 respectievelijk 3) wordt opgesteld, dat met zijn hoogte tenminste het grotere deel van de ruimtehoogte inneemt en net zijn breedte de aan beide zijden van het sanitairdeel voor de bewegingsvrijheid alsmede voor uitrustingsstukken (6, 7 respectievelijk 11, 19) 10 benodigde plaats insluit en alleen gehele tegelrijen bezit en in het geval van een boven de tegelveldgrenzen uitkomend decor (9). aan de ene grens de bij de andere passende decoraan-sluiting bezit.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, net het kenmerk, 15 dat ook de uitrustingsstukken (6, 7 respectievelijk 11, 18 en 19) op genormaliseerde plaatsen van het tegelveld worden aangebracht, in het bijzonder handdoekhouder (6 respectievelijk 19), glashouder (13), neerlegconsoles (14), toiletpapierhouder (11) en electrische contactdoos (7). 20
3. Wërkwijze volgens conclusie 1 en 2, met het kenmerk, dat het sanitairdeel en het genoemde tegelveld op een gestel worden gemonteerd dat de vereiste bevestigigingsvoorzieningen, aansluitingen en dergelijke onderdelen tevoren reeds bevat.
4. Werkwijze volgens één der conclusies 1-3 met het kenmerk, 25 dat de voor het tegelveld (1 respectievelijk 3) benodigde tegels (ll“48' respectievelijk l’-64'), eventueel tezamen met het genoemde gestel en/of het sanitairdeel (2 respectievelijk 4,5), in de vorm van een bouwpakket worden gebruikt, waarbij bij voorkeur uit- en afsnijdingen, boringen, en dergelijke, die op enkele tegels 30 (bijvoorbeeld 9'/ 10', 13', 19', 20' en 24' - 26' in fig. 1) benodigd worden, tevoren zijn aangebracht.
5. Werkwijze volgens een der conclusies 1-4, met het kenmerk, dat het tegelveld (1 respectievelijk 3 in fig. 4) optisch omhoog is getild (8), bijvoorkeur op de wijze van een raam wordt 80 0 4 0 14 begrensd.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk/ dat het tegelveld (1 respectievelijk 3 in fig. 4) met velden (12) uit ander wandbekiedingsmateriaal wordt gecombineerd.
7. Werkwijze volgens één der conclusies 1-6, met het kenmerk, dat het tegelveld (1 respectievelijk 3 in fig. 4) met een zelfstandig decor (8) is uitgerust.
8. Werkwijze volgens één der conclusies 1-7, met het kenmerk, dat het sanitairdeel (2 respectievelijk 4, 5) symmetrisch 10 tot het tegelraster (1 * —48' respectievelijk 11 —641) wordt opgesteld.
9. Werkwijze volgens één der conclusies 1-8, met het kenmerk, dat een closet (4) en een bidet (5), eventueel bovendien een waterbak, qp een gemeenschappelijk tegelveld (3) worden opgesteld.
10. Bouwpakket voer het toepassen van de werkwijze volgens één der conclusies 1-9, met het kenmerk, dat het de in één der conclusies 1-9 genoemde onderdelen tenminste gedeeltelijk bevat.
11. Werkwijze en bouwpakket zoals weergegeven in de 20 tekening en/of besproken aan de hand daarvan. 800 4 0 14
NL8004014A 1979-07-13 1980-07-11 Werkwijze en bouwpakket voor het bouwen van sanitairruimten. NL8004014A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19792928276 DE2928276A1 (de) 1979-07-13 1979-07-13 Verfahren und bausatz zum bauen von sanitaerraeumen
DE2928276 1979-07-13

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8004014A true NL8004014A (nl) 1981-01-15

Family

ID=6075590

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8004014A NL8004014A (nl) 1979-07-13 1980-07-11 Werkwijze en bouwpakket voor het bouwen van sanitairruimten.

Country Status (9)

Country Link
AT (1) ATA361780A (nl)
BE (1) BE884280A (nl)
DE (1) DE2928276A1 (nl)
DK (1) DK300780A (nl)
FR (1) FR2464049A1 (nl)
GB (1) GB2055410A (nl)
IT (1) IT1194911B (nl)
LU (1) LU82599A1 (nl)
NL (1) NL8004014A (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE9017675U1 (de) * 1989-10-14 1991-10-10 Jansen, Hatto, 4130 Moers Wandverkleidungselement für Badezimmer
US7032351B2 (en) * 2002-10-28 2006-04-25 Bobrick Washroom Equipment, Inc. Vandal resistant bathroom partition
ES2319136B2 (es) * 2006-01-31 2010-08-31 Arquitectura Research, S.L. Sistema modular adaptable y perfectible para la construccion de cuartos de baño.
FR3050218B1 (fr) * 2016-04-19 2019-08-23 Fabrice Pelletreau Gaine technique prefabriquee, installation ou cabine de douche ou bain comportant une telle gaine, procede de prefabrication et procede de pose d'une telle gaine

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH440154A (de) * 1963-07-04 1967-07-15 Dziuk Guenter Wandartiges Fertigbauteil mit Installation für bewohnbare Gebäude
CH583829A5 (nl) * 1973-03-21 1977-01-14 Ahlmann Gmbh
FR2352130A1 (fr) * 1976-05-18 1977-12-16 Allibert Exploitation Revetement mural

Also Published As

Publication number Publication date
IT8023389A0 (it) 1980-07-11
FR2464049A1 (fr) 1981-03-06
IT1194911B (it) 1988-09-28
BE884280A (fr) 1980-11-03
DE2928276A1 (de) 1981-01-29
LU82599A1 (de) 1980-10-08
DK300780A (da) 1981-01-14
GB2055410A (en) 1981-03-04
ATA361780A (de) 1983-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3978529A (en) Powder room and bathroom system
US5724773A (en) Building module providing readily accessible utility connections
US4171596A (en) Prefabricated room structure for facilities in general such as toilets, baths, kitchens and the like
US4142255A (en) Prefabricated hygienic-sanitary components for bath-room and toilet outfit
US2562050A (en) Building construction
NO149009B (no) Prefabrikert, allsidig lukket og med sanitaerutstyr forsynt, mannshoey sanitaercelle
US2004933A (en) Bathroom unit
CA2680653A1 (en) Tile adaptor
NL8004014A (nl) Werkwijze en bouwpakket voor het bouwen van sanitairruimten.
JPS6055913A (ja) トイレブ−ス
US6460204B1 (en) Assembly unit for sanitary facilities
US2100568A (en) Combination fixture and wall unit with joints and trims therefor
WO1995002736A1 (en) A device for supplying and discharging water
DE2500889A1 (de) Sanitaer-aufnahmeelement, vornehmlich fuer versetzbare trennwaende
CA2358171C (en) Convertible shower
JP2716708B2 (ja) 多目的部屋複合体
DE3347103A1 (de) Montagesystem fuer badraeume und sanitaeranlagen in neu- und renovierungsbauten mit einheitlich ausgefuehrtem installationskanal und vorrichtungen fuer das montieren von badeinrichtungen
JP2002155550A (ja) 水まわり設備システム
JP3017956U (ja) 衛生設備室ユニットの床面構造
DE10008433A1 (de) Vorgefertigte Montage/Verkleidungselemente für Objekte und Einrichtungen, insbesondere in Sanitärbereichen
JP2706117B2 (ja) 水廻用部屋複合体
EP1959063A2 (en) Collapsible construction industry pod
JP2018017007A (ja) 集約設備及びこれを備えた設備ユニット
JP2619511B2 (ja) 水廻用部屋複合体
JPH0322986Y2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed