NL8003922A - Werkwijze voor de bereiding van een sojaproteine- -hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal en een dergelijke sojaproteinehydrolysaat. - Google Patents
Werkwijze voor de bereiding van een sojaproteine- -hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal en een dergelijke sojaproteinehydrolysaat. Download PDFInfo
- Publication number
- NL8003922A NL8003922A NL8003922A NL8003922A NL8003922A NL 8003922 A NL8003922 A NL 8003922A NL 8003922 A NL8003922 A NL 8003922A NL 8003922 A NL8003922 A NL 8003922A NL 8003922 A NL8003922 A NL 8003922A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- phase
- hydrolysis
- fat
- product
- hydrolyzate
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A23—FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
- A23J—PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS
- A23J3/00—Working-up of proteins for foodstuffs
- A23J3/30—Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis
- A23J3/32—Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents
- A23J3/34—Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents using enzymes
- A23J3/346—Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents using enzymes of vegetable proteins
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10S—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10S435/00—Chemistry: molecular biology and microbiology
- Y10S435/8215—Microorganisms
- Y10S435/822—Microorganisms using bacteria or actinomycetales
- Y10S435/832—Bacillus
- Y10S435/836—Bacillus licheniformis
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Biochemistry (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Nutrition Science (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
- Beans For Foods Or Fodder (AREA)
- Seasonings (AREA)
Description
> A
1.0.29.157
Werkwijze voor de bereiding van een sojaproteïne-hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal en een dergelijk sojaproteïne-hydrolysaat.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor de bereiding van een sojaproteïne-hydrolysaat uit vet bevattend soja-materiaal alsmede op het op een dergelijke wijze bereide soja-proteïne-hydrolysaat.
5 Een werkwijze voor de bereiding van een sojaproteïne- hydrolysaat uit sojabonen die zijn ontvet door extractie met organische oplosmiddelen is bijvoorbeeld in Fifth International Congress of Food Science & Technology, Abstract of paper 5b - 14» "Enzymatic hydrolysis of soy protein. Processing developments and applications 10 in low pH foods" beschreven. De werkwijze volgens de uitvinding verschilt echter in totaal van de bekende vermelde werkwijze voor de bereiding van sojaproteïne-hydrolysaat uit ontvette sojabonen op grond van de aanwezigheid van vet in de vet bevattende sojamateria-len die worden gebruikt als uitgangsmateriaal voor de werkwijze 15 volgens de uitvinding alsmede op grond van de beslissende rol die dit vet heeft in alle processen waarin vet aanwezig is.
Sojaprotelne-hydrolysaat is een materiaal dat bijvoorbeeld in de levensmiddelenindustrie in belangrijkheid toeneemt. Zo kan dit hydrolysaat worden gebruikt als één van de belangrijkste componenten 20 in zoutoplossingen voor het verpompen van vlees met het doel het protelnegehalte daarvan te vergroten, als een bestanddeel in soja-melk met het doel de sojamelk met proteïne te verrijken zonder de boonachtige smaak^die gewoonlijk sojamelk gebaseerd op niet gehydro-lyseerd sojamateriaal heeft^ te vergroten en als proteïne verrijkend 25 middel dat wordt gebruikt als toevoegsel zowel voor zure als neutrale frisdranken.
Yolgens de uitvinding wordt onder "vet bevattend sojamateriaal" algemeen verstaan volvet sojameel, gemalen hele sojabonen, gebroken sojabonen die gedeeltelijk volgens mechanische methoden zijn ontvet 50 en soortgelijke materialen.
Yet bevattend sojamateriaal, in het bijzonder volvet sojameel, is in grote hoeveelheden verkrijgbaar in gebieden van de wereld met industrieën van primitieve aard.
Bij iedere produktie van een verfijnd proteïne-produkt met vet 55 bevattende sojamaterialen als uitgangsmateriaal is een met deze produktie samengaande winning van vet van belang. In het algemeen omvat 8 A n j o o o £ Ψ de winning van sojaolie uit sojabonen een extractie met organische oplosmiddelen, in het algemeen een hexaan-extractie. De extractie met een oplosmiddel vereist een terugwinning van het oplosmiddel door gefractioneerde destillatie die een betrekkelijk grote inves-5 tering nodig maakt en daarnaast is deze werkwijze met het oog op op het milieu minder doelmatig, in het bijzonder omdat gewoonlijk zeer brandbare oplosmiddelen voor de extractie worden gebruikt. Ook is de werkwijze zodanig ingewikkeld dat deze niet geschikt is te worden toegepast in produktie-eenheden van primitieve aard, bijvoorbeeld 10 in ontwikkelingslanden.
Zo heeft men behoefte aan een methode voor het behandelen van vet bevattend sojamateriaal die geschikt is voor produktie-eenheden van primitieve aard en die voorts een organoleptisch ongevaarlijk sojaprotelne-hydrolysaat oplevert en een doelmatige winning van de 15 sojaolie en van andere waardevolle materialen in het volvette sojameel mogelijk maakt.
De werkwijze voor de bereiding van sojaprotelne-hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal volgens de uitvinding is gekenmerkt doordat men gedeeltelijk ontvet vast sojamateriaal bydrolyseert dat is 20 verkregen door wassen van Vet bevattend sojamateriaal in een water bevattend milieu bij een pH van 3,5 - 5»5 hij een nagenoeg constante pH met een proteolytisch enzym bij aanwezigheid van water en een base tot een hydrolysegraad van 1-20, waarna men het enzym inactiveert en vervolgens de water bevattende hydrolysaat-fase scheidt in 23 een oliefase en een vaste fase.
Een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding die de voorkeur verdient omvat de trap van het wassen van het vet bevattende sojamateriaal in een water bevattend milieu met een pH van 3,5 - 5,5, hij voorkeur 4,2 - 4,5.
30 De werkwijze ter verkrijging van het sojaprotelne-hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal volgens de uitvinding wordt bij voorkeur sodanig uitgevoerd dat men het vet bevattende sojamateriaal (a) in een water bevattend milieu bij een pH van 4,2 - 4,5 wast (proces i), 8003922 2 £ het uit het proces I afkomstige waswater 2 in een scheidingsinriehting brengt waarin het waswater wordt gescheiden in een oliefase 3 en een als afvalprodukt verkregen waterfase 4 (proces II), het gewassen, gedeeltelijk ontvette vaste sojamateriaal 1 afkomstig van proces I 5 in een hydrolysevat brengt ^waarin eveneens water d), een proteoly-tisch enzym è) en een base^worden gebracht waarin het gedeeltelijk ontvette sojamateriaal 1 afkomstig van proces I bij een betrekkelijk constante pH wordt gehydrolyseerd tot een hydrolyseringsgraad (HG) • an 1 - 20 (proces lil), waarna men de proteolytische activiteit in-10 activeert, de van proces III afkomstige suspensie 5 in een scheidingsinrichting brengt waarin de suspensie wordt gescheiden in een oliefase 7» een water bevattende hydrolysaatfase 6 en een slibfase 8 (proces IY), de slib fase 8 uit het proces IY wint (produkt A), de oliefasen 3 en 7 uit de processen II en IY samen-15 voegt (produkt B) en de water bevattende hydrolysaatfase 6 uit het proces IY wint (produkt C).
Be uitvinding heeft eveneens betrekking op de hydrolysaten. beceid volgens de werkwijze van de uitvinding.
Yerrassenderwijze werd gevonden dat het volgens de uitvinding 20 mogelijk is volgens een methode die geschikt is voor het produceren op een bijzonder eenvoudige wijze een waardevol sojaprotelnehydroly-saat zonder bitterheid, zonder soja-aroma en zonder nadelige eigenschappen afkomstig van sojavet met een goede opbrengst te winnen, dat voor verscheidene toepassingen in aanmerking kan komen, terwijl 25 bij de vermelde methode 60 % van de olie als gescheiden oliefase worden verkregen en uit de hydrolyse het precipitaat dat als waardevol droog veevoer of opnieuw als uitgangsmateriaal voor de hydrolyse-trap kan worden gebruikt.
Yerrassenderwijze werd gevonden dat het sojaproteïnehydrolysaat 30 volgens de uitvinding gezien vanuit organoleptisch standpunt volkomen ongevaarlijk is en ook dat de oliefase tijdens de winning daarvan niet ranzig wordt.
Yolgens een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding die de voorkeur? verdient wordt de slibfase 8 uit de trap 35 IY voordat deze fase wordt verzameld naar een wasinrichting? geleid waarin eveneens water (h) wordt gebracht (proces Y), waarna het precipitaat 10 uit het proces Y als produkt A wordt opgevangen, dat de voor het wassen gebruikte waterfase 9 uit het proces Y in een scheidingsinrichting wordt gebracht waarin de fase wordt gescheiden in 40 een oliefase 11 en een water bevattende hydrolysaatfase 12 (proces Yl) 8003922 3 dat de oliefasen 3, 7 en 11 uit de processen II, IV en VI worden verzameld (produkt 33) en dat de water bevattende hydrolysaatfasen 6 en 12 uit de processen IV en VI worden verzameld (produkt C). Op deze wijze wordt de aanwezige hoeveelheid kleinmo1eculige verbin-5 dingen, bijvoorbeeld kleinmoleculige peptiden uit de vaste fase 8 afkomstig van het proces IV uitgewassen en het produkt A is dan geschikt te worden teruggeleid in de hydrolyse. Indien een te grote hoeveelheid kleinmoleculige peptiden aanwezig is in het materiaal, dat aan de hydrolyse wordt onderworpen,wordt dit materiaal in de 10 eerste plaats enzymatisch ontleed waardoor een produkt met een bittere smaak wordt verkregen en in de tweede plaats ontleden de proteo-lytische enzymen niet primair - zoals is bedoeld - het grootmolecu- lige sojaproteine, maar primair de kleinmoleculige peptiden.
de
Volgens een uitvoeringsvorm van de werkwijze mlgaas uitvinding 15 die de voorkeur verdient worden de scheidingen in een of meer of in alle processen II, IV en VI uitgevoerd door middel van centrifugeer-inrichtingen. Op deze wijze wordt een snelle en efficiënte scheiding bereikt.
Volgens een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvin-20 ding die de voorkeur verdient wordt het voor de hydrolyse gebruikte protelytische enzym door middel van Bacillus licheniformis bereid en de hydrolyse wordt bij ongeveer het pH-optimum van dit enzym uitgevoerd. Ben voorbeeld van een dergelijk proteolytische enzym dat de voorkeur verdient is het in de handel gebrachte produkt met de merk-25 naam "ALCALASE" (subtilisin Carlsberg), een produkt van de firma Ü0V0 IEDÏÏSTRI A/S. Dit enzym heeft het vermogen proteïne met een zodanig grote hydrolysegraad langs de proteineketen te splitsen dat de minimale HG-waarde snel wordt bereikt.
Bij voorkeur wordt de hydrolyse bij een pH uitgevoerd die met 30 niet meer dan 2,5 pH-eenheden verschilt van het pH-optimum van het proteolytische enzym. Het pH-optimum van het proteolytische enzym dient door middel van een substraat te worden bepaald dat in verband staat met het bydrolysemengsel. Indien bijvoorbeeld ALCALASE als proteolytiseh enzym wordt gebruikt kan de activiteitscurve van het 35 enzym en dus de optimale pH-activiteit volgens de gemodificeerde Anson-methode worden bepaald,die is beschreven in N0Y0 Enzyme Information 1B no. 058 e-GB (de originele Anson-methode is beschreven in J. Gen. Physiol., 22, 79-89 (1939))· Yolgens deze methode is het pH-optimum voor AICAIASE in het bydrolysemengsel ongeveer 9,0 en de 40 pH tijdens de hydrolyse dient volgens deze uitvoeringsvorm van de 8003922
# I
4 uitvinding die de voorkeur verdient een waarde te hebben van 6,5 tot 11,5.
Volgens een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding die de voorkeur verdient wordt de hydrolyse tot een SG-waarde 5 van 8-12 uitgevoerd.
De proteolytische activiteit wordt bij voorkeur geïnactiveerd door middel van maleïnezuur of citroenzuur.
De hydrolyse kan bp op zichzelf bekende wijze worden uitgevoerd, bijvoorbeeld volgens d werkwijze van het Amerikaanse octrooischrift io 4.100.024.
Eveneens kan de sojaoliefase op op zichzelf bekende wijze worden gezuiverd, bijvoorbeeld volgens de op zichzelf bekende methode van de verwijdering van resterende hoeveelheden proteïne en water.
De hydrolysegraad (HG) is door het volgende gedefinieerd : 15 gQ. _ aantal gesplitste peptide-bindingen ,qq 0, totaal aantal peptide-bindingen /0
Yerwezen wordt naar J. Adler-Nissen, J. Agric. Food Chem. deel 24, no. 6 (1976), bladzij 1090 - 1095, waarin nauwkeurig 20 wordt ingegaan op de definitie van de hydrolysegraad HG.
Het aantal gesplitste peptide-bindingen kan volgens de nin-hydrien-methode worden bepaald. De ninhydrien-methode is beschreven in S. Moore, W.H. Stein, "Photometric Hinhydrin Method for use in the Chromatography of Amino Acids", J. Biol. Chem. 176, 367 - 388 25 (1948).
De hydrolysegraad HG kan eveneens worden bepaald door volgen van het verloop van de hydrolyse volgens de pH-STAT-methode die is beschreven in S.E. Jacobsen, J. Leonis, E. Linderstr^m-Lang, M. Ottesen, "the ρΞ-STAT and its use in Biochemistry", in D. Glick, 30 (edit.), "Methods of Biochemical Analysis", deel IV, biz. 171 - 210, Interscience, Publishers Inc., Hew York (1957).
In verband met het bovengenoemde is de hydrolysegraad voor de uitvinding in zoverre van belang dat de hydrolyse door middel van de hydrolysegraad onder controle wordt gehouden j pas nadat de 35 hydrolysegraad een kritische waarde heeft bereikt kan de hydrolyse worden beëindigd. De hydrolysegraad kan worden beschouwd als de hoofdparameter van de hydrolyse.
Ter illustratie van de onderhavige uitvinding en van de uitvoering daarvan wordt verwezen naar de figuren »1 en 2; 40 fig. 1 toont een processchema van een uitvoeringsvorm van de werk- 80 n 3 q ·> 7 5 wijze volgens de uitvinding die de voorkeur verdient en fig. 2 toont het verhand tussen de hydrolysegraad en de tijd behorend hij voorbeeld I.
In fig. 1 wordt het vet bevattend sojamateriaal (a) dat aan een 5 voorbehandeling dient te worden onderworpen zonder de vorming van ongewenste aroma met water (b) gewassen (geëxtraheerd) (proces i). Zuur (c) wordt aan het begin toegevoerd totdat de pE in het natte sojamateriaal 4 - 4»5 is, en niet op een later tijdstip, omdat is gebleken dat de pH constant blijft zelfs indien grote hoeveelheden 10 water worden gebruikt. Het so jamateriaal wordt gewassen tot--dat het materiaal een aangename smaak heeft en totdat de totale hoeveelheid oplosbaar materiaal (bij pE 4 - 4»5) is. verwijderd. Er kan een trapsgewijs proces worden uitgevoerd waarbij iedere trap een scheiding van de vloeibare van de vaste fase omvat en indien een verhou-15 ding van de vloeibare tot de vaste fase van 10 : 1 wordt toegepast kan het proces I worden uitgevoerd door middel van decanterende centrifuge-inrichtingen of andere typen scheidingsinrichtingen.
In een dergelijk geval blijken ten minste vier trappen vereist te zijn. Andere typen extractie-inrichtingen kunnen worden gebruikt, 20 bijvoorbeeld centrifuge-inrichtingen met korven, continu werkende of trapsgewijs werkende tegenstroom-extractoren of een pers-inrich-ting. Uit het proces I wordt gedeeltelijk ontvet en gewassen sojamateriaal 1 afgevoerd. Yoorts wordt de totale hoeveelheid wasvloeistof 2 teruggewonnen en in het proces II wordt deze vloeistof ge-25 scheiden in een oliefase 3 en een olievrije fase 4 die als afvalwater kan worden beschouwd.
Eet gedeeltelijk ontvette en gewassen sojamateriaal 1 wordt in gebracht een hydrolysetankv'waarin het wordt gehydrq]yseerd (proces IIIen die is voorzien van een roerinrichting, een thermometer en met een 30 titreerinrichting verbonden pH-elektroden. Water (d) wordt aan het sojamateriaal 1 toegevoegd totdat de proteïneconcentratie 6-10 gew.% is (N x 6,25). De temperatuur wordt op 50 - 55°C ingesteld en er wordt Alcalase toegevoegd (e). Indien het hydrolysaat bestemd is voor voedingsdoeleinden wordt het ter verkrijging van een ge-35 schikte voedingsgraad toegepaste proteolytische enzynin zodanige hoeveelheden gebruikt dat de totale hydrolysetijd ongeveer twee uren is.
De enzymatische hydrolyse (proces Hl) wordt bij een constante pE uitgevoerd, bij voorkeur bij pH 8,0. Yoor het handhaven van de 40 gekozen pE voor de reactie is het continu toevoegen van de geschikte 8003922 6 * » base (f) tijdens de reactie vereist. Zoals in Adler-Nissen Process Biochem. 12(6)18, (1977) is beschreven kan de hydrolysegraad HG worden berekend aan de hand van het verbruik van de base (f).
Indien de hydrolysegraad HG de vooraf bepaalde waarde bereikt, 5 bij voorkeur 10 %, wordt de hydrolyse beëindigd door toevoeging van een zuur (g) totdat de pH 4>0 is. Het enzym wordt na 50 minuten bij pH en bij 50°C geïnactiveerd. Hoor toepassing van maleïnezuur of citroenzuur wordt het hydrolysaat niet bitter; andere zuren kunnen worden gebruikt,met dien verstande ds t deze zuren het produkt 10 waaraan het hydrolysaat dient te worden toegevoegd niet nadelig beïnvloeden .
Het verkregen hydrolysaat 5 wordt vervolgens in een oliefase 7> een sojaprotelne-hydrolysaat 6 en een slibfase 8 gescheiden (proces IT) die onoplosbaar proteine, polysacchariden en resterende 15 hoeveelheden olie bevat. Bij voorkeur wordt een drie-fasen-centrifuge-inrichting gebruikt, maar een combinatie van een vaste stoffen afvoerende centrifuge-inrichting en een vloeistofafscheider kan eveneens worden toegepast.
He slibfase 8 wordt met water (h) gewassen (proces 7) 20 ter vergroting van de opbrengst hydrolysaat. Hit wasproces kan zoals het proces I worden uitgevoerd. He gewassen fase 10 (produkt A) kan voorts zoals de fase 1 met enzym worden behandeld of kan als dier-voer of als soja-uitgangsmateriaal voor andere doeleinden of ter verkrijging van andere gefermenteerde produkten worden gebruikt. He 25 wasvloeistof 9 wordt in een oliefase 11 en een olievrije fase 12 gescheiden (proces Tl).
He oliefasen 3, 7 en 11 afkomstig van de processen II, 17 en YI worden samengevoegd tot produkt B waaruit zuivere sojabonenolie kan worden geïsoleerd.
30 He olievrije fasen 6 en 12 afkomstig van de processen IY en YI
worden samengevoegd en vormen het onzuivere sojaprotelne-hydrolysaat C. Vervolgens kan het produkt C met actieve kool worden behandeld, geconcentreerd en gedroogd, zoals bijvoorbeeld in het Amerikaanse octrooischrift 4*100.024 is beschreven.
35 He uitvinding wordt door de volgende voorbeelden geïllustreerd.
Voorbeeld I
600 g vol-vet sojameel (a) (ïïutridan TF-100-L, een produkt van
Hansk Soyakagefabrik A/s) met de volgende samenstelling proteine (H x 6m25) 43>2 gew.% 40 vet 20,5 gev.% droge stof 95>0 gew.% o η n t η n o werden trapsgewijs bij pH 4,2 gewassen. Elke trap omvatte een roer-proces van de vaste fase in water gedurende 30 minuten gevolgd door 20 minuten centrifugeren met een intensiteit van 3000 x g in een eentrifuge-inrichting voor het laboratorium (type Beckmann model 5 J-6B). Be verkregen resultaten van dit wasproces (proces i) zijn in tabel A vermeld, eveneens vermeld zijn de proteïnesamenstelling (E x 6,25), de hoeveelheid vet en de totale hoeveelheid droge stof van het gedeeltelijk ontvette sojameel en de samenstelling van de samengevoegde, door centrifugeren verkregen produkten afkosmtig 10 van de vier proces trappen. Be aan de hand van deze resultaten verkregen hoeveelheden van de produkten en de opbrengsten zijn in tabel B vermeld. "Eutridan" is een merknaam en eveneens "Beckmann".
Aan 666,5 g gedeeltelijk ontvet sojameel 1 (als slib) met ‘een pH van 4,35 werden 39>6 ml 4 E EaOH (f) toegevoegd totdat 15 de pH 8,0 was en 1282 g water (d) werden toegevoegd voor de verdunning van de suspensie tot een proteïnegehalte van 8 gew.% (E x 6,25). Het mengsel werd in een waterbad op 50°C verwarmd. 3»20 g ALCALASE 0,6 L (0,65 Anson-eenheden/g) (e) werden met water tot 50 ml verdund en aan de suspensie toegevoegd die het gedeeltelijk ontvette 20 sojameel 1 bevatte. Baarbij werd een enzym-activiteit van 13»1
Anson-eenheden per kg proteïne verkregen. Tijdens de hydrolyse werd de pH op 8,0 constant gehouden door toevoeging van 4 E EaOH (f) volgens de pH-stat-methode. Be hydrolysegraad werd op basis van het verbruik van de base (B) aan de hand van de in de publikatie van 25 J. Adler-Eissen vermelde formule berekend. Het verband tussen de hydrolysegraad en de tijd toont fig. 2. Bij een hydrolysegraad van 10 % werden 27,2 ml 4,0 E EaOH verbruikt. Yerrolgens werd de hydrolyse beëindigd door toevoeging van BL-appelzuur . (g) totdat de pH 4,0 was. Er werden 44 S BL-appelzuur gebruikt en de hydrolyse 30 werd bij 50°0 30 minuten uitgevoerd voor het inactiveren van het enzym. Het hydrolysemengsel werd vervolgens in een eentrifuge-inrichting voor het laboratorium (Beckmann model J-6B) met een intensiteit van 3000 x g 15 minuten gecentrifugeerd (proces ΓΥ) en er werden 1500 g gecentrifugeerd produkt 6+7 dat zowel olie als 35 proteïne-hydrolysaat bevatte en 554 g alih 8 verkregen.
Be . slibfase 8 werd met 1500 g water (h) gewassen en op de tevoren vermelde wijze gecentrifugeerd, waarna 1500 g gecentrifugeerd produkt 11 + 12 en 500 g slib 10 (produkt A) (proces Yl)
Be werden verkregen.1'resultaten van de uitvoering van de processen III 40 en ΓΥ zijn in tabel C vermeld. Eadat de oliefasen 7 en 11 waren af- 8003922 8 « -ψ geschept werden de twee gecentrifugeerde produkten 6 en 12 van de processen IY en YI samengevoegd en de pïï werd met 4 ^ HaOH (de hoeveelheid werd niet bepaald) op 5 ingesteld en daaraan werden actieve kool (BGU, een produkt van Lurgi Apparate-Technik) in een hoeveel-5 heid van 0,2 volumeprocent betrokken op de volumehoeveelheid van het hydrolysaat toegevoegd. Ha 30 minuten roeren bij 50°C werd de actieve kool door filtratie door een filter met glasvezels (Watman glasvezels GF/F) verwijderd^ die tevoren met 5 liter ionenvrij ge-· maakt water was gewassen,ter verwijdering van aroma-verontreinigi: %en 10 van de filter. Be pH van het filtraat werd op 6,5 ingesteld en het produkt werd verdund tot een proteïnegehalte van 4 gew.% (H x 6,25) voordat het produkt werd onderworpen aan een smaakproef door een groep van smaakdeskundigen bestaande uit veertien personen. Het hydrolysaat werd met een monster vergeleken,verkregen uit ontvette 15 vlokken die bijvoorbeeld zijn beschreven in Fifth International
Congress of Food Science & Technology, Abstracts of paper, 3b - 14, "Enzymatic hydrolysis of soy protein. Processing development and applications at a low pH foods". Er werd een driehoeks-beoordeling met betrekking tot de smaak uitgevoerd waarvan het resultaat was 20 dat zeven juiste antwoorden en zeven onjuiste antwoorden werden gegeven en waarvan de betekenis was dat een verschil in smaak niet was aan te tonen. "Watman" is een merknaam. 1 8003922 3 «Η Ο 'ti ,Μ 60 ‘Π* Ο C0 Ο ω ·η ν- [— <μ
ο Η III •Ν'··' C— ON 6— CM
!> Φ Ο ο ο ο ·»·»·>·> φ ·ϋ νο σ\ (Λ ο (ϋ 60 ft 'st* Ο CM "vf" fl ·ΗΙ Ο Ο Φ Φ| (Μ Τ- S -ΡΙ cö ·ΗΙ CQ pij III 1.1...)1 .....-.......—........ 1 1 .........
rd ^ in Η
O v- CÖ C- CTS F— CM
*t Λ CÖ n Λ Λ Λ ft ιοο o ooft σ\ m o co cö o o © o cm ^
R O O PO
+3 en lt\ V- 43 Φ Φ * II I «- Η — ........
<d cö c— m H cö = = O CM CÖ O ft j .» .» cö ** ©
ft IOO OOOft CM P
CÖ O O © m
R O O p o -P
43 I LTS in r- © +» -H = = Φ Φ π m ·Η ö rd >d
Η H
CÖ CÖ c— σ\ cö cö = = O ^ ft ft * ·% O) H)
ft IOO 000^3 *»rQ
CÖ O O v- R o m p en -p H +3 vo in cd c\ ©
•rj Ή S E
ra φ ö ö
Φ CM I
O I
o ' ΊΙ..... ........................—--—- R 5 3 Ü a d in cm cö cö cö m cm cm ft ft = = fc> Λ Λ ·* φ VO φ
ft O ^ O O O CM P - P
Φ CÖ 1 O m O M3 o ra R M3 o T- pin+3 Cö 43 M3 in Φ O Φ
Ch Ή t— *H Γ — Φ Ö Ö Φ T- 43 ra * - -11-.............. · ............— .....
cö !> Ö © 'ïR “SR 'ïR X X ς 43 ^ M £ £ £ > £ * Ü ✓-N H P φ φ φ Φ N φ φ φ Φ Ή 603 60π3δ0·Ηδ0εο&0 60 *H 60 60 60 <d W v · Q 43 -w» W '—/ V—' 43 V_^ '—' O R cö cö R ft R m R in
ft 43 CM 43 CM
H ti Ö - ft - rd Φ R Φ MD Φ M3
R | © Φ O O
Φ 1¾ © fl Η ·· ft H
Φ . I 8 6£ O o
60 I t: f3 O a «Η Φ O a CH
d 10 «η 1 o raio ch lm -ΗΦ43 cö Φ 43 <j.H IH Rfjm «Hfira R I 43 O 43 t4 ' ·Η 43 | Φ tü R £j CÖ © Φ Φ CÖ © Φ Pö 1 j> © φ o 43 60 43 ra 43 60 ΗΦ IHa43orao o43mrao o 4» pq o lo cö © cö R R © ,cö cö R R © dj© 1 |> M3 £ ÜJ 0 ft i> l> 0 ft ·0ί>
Eh O _II.................. 1__— 8003922 « Λ 1° TABEL Β
Overzicht met betrekking tot de gewichtshoeveelheden en opbrengsten van proces I
, Volvet soja- Samengevoegde . Gedeeltelik meel geoentrifu- ontvet soja- geerde prodak- meel (als ten slib) totale massa (g) 600 20460 1009,7 massa droge stof (g) 570,1 159,6 410,9 opbrengst {%) 100 28,0 72,1 massa proteïne (g) , 259,1 20,5 241,5 opbrengst (%) 100 7,9 95,1 massa vet (g) 125 40,9 82,8 opbrengst (%) 100 33,3 67,3 8003922
TABEL C
Resultaten van de uitvoering van de processen III en IY en Y
Procestrap Massa van % Proteïne Opbrengst Gew.% vet Opbrengst en fractie , de fractie , proteïne - vet g % % betrokken betrokken op gedeel-· op gedeeltelijk ont·· teliJk ontvet meel/ vet meel/ betrokken betrokken op volvet op volvet meel meel
Proces
III
gedeeltelijk ontvet sojameel 666,5 25,9 100/95,1 '8,2 100/67,5 na hydrolyse 2117,8 7,5 100/95,1 2,6 100/67,3
Proces 17 , gecentri fugeerd produkt 7+6 1500 4,5 40,6/57,8 1,2 52,7/22,2 slib 8 554 niet geanalyseerd niet geanalyseerd
Proces 7 I
gecentri- 1500 niet geanalyseerd niet geanalyseerd fugeerd produkt 11 + 12 produkt A 500 14,3 44,9/41,8 7,3 66,8/45,0 8003922 12
Yoorbeeld II
20 kg volvet sojameel (a) (Hutridan Ï3F-100 L van Dansk Soyakage-fabrik A/S) met de in voorbeeld I vermelde samenstelling werden trapsgewijs bij pH 4)2 onder toepassing van 4 x 180 1 water (b) 5 van 15 - 20°C gewassen (proces I), waarbij het zuur (c) slechts in de eerste trap werd toegevoegd. Iedere trap omvatte een roerprooes van de vaste fase met water gevolgd door centrifugeren in een decanterende centrifuge-inrichting (Alfa-Laval N x 510"®)· Het , slib-gehalte van het gecentrifugeerde produkt (bepaald na centri-10 fugeren van 10 ml in een buis met graduering) was 2-4 gew.^.
Daarvoor werd het gecentrifugeerde produkt opnieuw gecentrifugeerd in een vaste stoffen afvoerende centrifuge-inrichting Westfalia (SB 7-55-076). De resultaten zijn in tabel D vermeld. Het in tabel A vermelde gecentrifugeerde produkt was het gecentrifugeerde produkt 15 afkomstig van de Westfalia-centrifuge-inrichting en het slib was de samengevoegde (totals) slib afkomstig van de decante rende inrichting en de vaste stoffen afvoerende oentrifuge-inrich-ting (proces i). De samengevoegde (totale) 630 liter gecentrifugeerde produkten 2 werden onder toepassing van een Westfalia-20 centrifuge-inrichting type DG 205-2 gescheiden in 2,8 kg van een oliefase 3 en 627 kg van een olievrije fase 4· De verkregen resultaten zijn in tabel E vermeld. ''Westfalia" is een merknaam.
Het overzicht met betrekking tot de gewichishoeveelheden en opbrengsten van de processen I en II op basis van deze resultaten 25 is tabel F.
Aan 41 kg gedeeltelijk ontvet sojameel 1 werden 46 kg water (d) toegevoegd ter verdunning van het slib tot een proteinegehalte
van 6,75 ge\r.%. Er werden 685 ml 4)8 1ST HaOH toegevoegd voor de instelling van de pH op 8,0. Het mengsel werd geroerd en in een tank 50 met verwarmingsmantel op 55°C verwarmd. 118 g Alcalase 0,6 I
(0,65 Anson-eenheden/g) (e) werden met koud water tot 5 liter verdund en aan de suspensie toegevoegd. ïijdens de hydrolyse werd de pH door toevoegen van 4)8 H NaOH (f) volgens de pH-stat-methode
op 8,0 constant gehouden. Ha 135 minuten werd,nadat 843 ml 4,8 H
35 /
HaOH waren verbruikt,een hydrolysegraad van 10 % bereikt. Direct
daarna werden 1887 g DL·-, appelzuur (g) toegevoegd waardoor een pH
van 4)0· werd verkregen. De suspensie werd 30 minuten geroerd voor het inactiveren van het enzym- (proces lil).
Yervolgens werd het hydrolysemengsel in een vaste stoffen af-40 voerende centrifuge-inrichting (Westfalia SB 7-35-076) gecentrifu- 8003922 geerd en er werden 37 liter gecentrifugeerde produkten 6+7 gewonnen samen met 50 liter verdund slib 8. Vervolgens werd het gecentrifugeerde produkt gescheiden in 84 S olie 7 en 34 liter olievrije fase 6 (proces IY).
5 Het slib 8 werd met 70 liter water (h) gewassen (proces V) en gescheiden in 73 liter slib 10 en 45 liter wasvloeistof 9 die werden gescheiden in 43 liter olievrije fase 12 en 66 g olie 11 (proces Yl). De resultaten van de winning van het sojaproteïne-hydrolysaat zijn in tabel G vermeld.
10 De olievrije hydrolysaten 6 en 12 werden samengevoegd (produkt C), gefiltreerd, behandeld met actieve kool, geconcentreerd door omgekeerde osmose en aan een vriesdroogproces onderworpen.
De oliefasen 7 en 11 werden me^foliefase 3 afkomstig van proces II samengevoegd, waardoor produkt B werd verkregen.
15 De samenstellingen en de opbrengsten van de samengevoegde produkten A, B en C zijn in tabel Ξ vermeld.
Uit de volgende tabellen blijkt dat de nauwkeurigheid van de gewichtshoeveelheden van het overzicht van de massa's niet volledig is. Dit is het gevolg van de onnauwkeurigheid bij het wegen van 20 kleine hoeveelheden op een weeginrichting met een betrekkelijk grote capaciteit.
8003922 14 -3ΓΤΙ-
:h> I
_J 1 I
60Φ I A M3 O OS O
W OS US A C— CD
OÖI ~ l>.rii o oooo ^ r: ω Ο) I I I CM A lA T- Csl
¢043 I D— VO
S *H
Φ p I
1 «η i
cn ο I I
_t-U.— . .....1
I ΓΑ r— O CTS C— O
p,| r- CM CM A t- !>- CO
η n A t* Λ Λ Λ f-l I o A Ο Ο O v- ^i- Ί— T-
43 I I I CO A A V- CVI
I v- r-
Φ I •Mi- I I I
_*-U.... .....-1 I id I 1-1 II a o cd vo a cd II T-ACÖ CO O CTV Cd p, || ·«. ·> ft ·» * « Pi cd II O O O O Φ t— A CVJ Φ
J4II1C0 vo rQ A r- CS1 rQ
48 i " -p -p 0) | Φ ®
Al ·Η ·ρ
I P
II I
......II--
1 rH
I 'o
I A A VO H
I r- Mj- t— Mi- O C— cd | » f\ ti ^ Λ * Ö I O OOOO [— VO C-- ft | | | CO SO A τ- CM ©
I V- r- rQ
Ρι ί ·£ cd I “ P I ’d •P I «
Η I
Φ I
m cvi l
Φ I
O 1 II
S | CO O A "Mf- r- CM
ft Ρι II O A O AACVI Α'ΦΑτ-
Qj |J «\ *> «v λ λ λ ·%·»**·*
Ö f4 || O r O A O A τ- OS VO N
Cd -P II CM CO A Ar-CVI
> II i- v-
Φ II
Φ t— II
CO I
cd II
-1-- Φ I _ 43 I t—^ / I r—V f—i ''
00 Ιίφδοδο Euo -—^ ^' «0 O Q
cd I ,y Ai W Al cR ^ g ^ j> I v_/ V-r 1 r V—r W V^ 'w' v^< s ! ω i ΐ
Si ^ ^ r>
3 I Tj A A
rQ I O CM CM
0 I f4 *
f4 I P VO VO
Qi I H 'PH Μ 'ö I φ P . _ f4 I Φ Φ S S3 01 ö φ ·· Φ I 1 δ£ , ^ .
EJD I Ό Ρ W <Η Φ w 'Η Η ΙΟ 'Η ο 00 Ο £) I 00 τ4Φ-Ρ cd © -Ρ
(Ο) ·Η |Η f4flC0 CHÖ0O
fj I 43 o 43 >r| ·γ4 43 I Φ jxi f4 Ö Cd Φ © ©Cd®© |j)a l> Φ ® ffl 4> 60 4= 00 43 &0 rag) 1 H g f O 00 O O 43 D00QOO43 H O 10 cd ©Cöf4f4© cd cd F4 F4 © <j cd I |> vo |5 c5gp1>d!> i>ap4'd!> E4 ÜJ I_________ 8003922 I 2
TABEL E
Resultaten van de uitvoering van proces II
Samengevoegd Oliefase Olievrije gecentrifu- fase (3) fase (4) geerd produkt (2) massa (kg) 630 2,8 627 proteine (% Έχ 6,25) 0,25 1,44 0,19 droge stof (gew.%) 0,96 62,4 0,77 vet (gew.%) 0,50 59»6 niet bepaald 8003922 16 j — Π3
I H
* 3
φ x-v j fCV ON CD
•Γ3 I co 'Φ T- ON Pi #r{ >w/ J ft Λ ft* ft fl)
μ I f- *3* tn T- fA P
> I CM CM ΤΟ) φ j VO -P
•H 02 I
H CÖ I *H
Η Ο <H I P
Η I
02 II .....— .....—1 "——
Φ I
o I
(¾ a ί in *3· i>- CÖ ICO C— CM O LTV Ό D— fj- j j ·« ft ft ft ft ft ft Φ ΝΛ I CM t- ON OO t-Ο •Hw I ^
H I
O I
H ——»------
H M ck I
p Wn> I
Φ Η Ο'·'*·' I τ- , ® Or I ΙΛ CM Ο ΙΛ M3 ON ^ it Vv_^ j rt ft η ft ft ft» ft
HP It- τ-σ\ £"- 'Si· O CM
rt φ φ I 1T\ T- ΙΛ 00 CM
φ © > Η I
01 >0 P Φ I
02 Φ P Φ II
φ ei? o a ii o ii o ii — ————— ti 'H Ü
P) O
4:1 ii φ ra ii LTv oo lc\ >d Η·—·· II o CO I^N ir» T- 00 (DOJll Λ ft λλ ft ft*
Ö O ^ jj O VQ r— CO ΙΆ '‘•O
CÖ H H II KV KV T- f-
i> |> II VO
m τα II
p φ oj ü
Φ O |3 II
•po ii 02 p H- ei) ph x-s P ce Φ
P
,Q H
Ρι Φ o Φ ü cl 't o Φ *ra o O VO T- Q ft ft ft* ft* Ö 02 O CT\ O 00 o -3- o
φ CM T- O O O
rd -p T- T- T- φ Φ Λ >
Η H
φ O
Φ f> Φ —-— 11 ...... "» » "" .....
O Λ '“N
h 60 tiO e© /—v δ0 m ΛΙ Ai ^ ΛΙ ^ -¾ ___ '--S S_X V '--- V-- ---' &
O
H
Φ
φ O
rd P Φ rafl
ö CÖ *H
cö 02 φ Φ
|> 02 ElO P
CÖ OP OP PP
+3 apoapoj oai 1¾ ri ft ii) ^60
O Φ P P P
•H H CÖ Φ CÖ Φ CÖ Φ iP n cöoiprappw raf4 IP 02 rP 02 |P 02 ,Ω pq o IO cöPicöPcöft <j> i b a o a o ao B o _II___ 8003922
* I
β -P II
ω φ ii
Μ > II ^ lp» CM
3 rl rl II « ·» •'I
O O Q> II CM I T-ll I I T-
r > ω II CM
-p -p a ii
d) a) ft II
ί> ,Ο O II
II
P t I-
m III
MflH-P I
β φ φ i) hi σ\ m
Φ Μ Φ Ο ΦΙ Ol «'ll I I “I
R ΛΙ >d ΦΙ O VO ir\
.b o ® m ai v-R ίιθ:ρ? I Ο -P H -PI Φ ft Φ ΦΙ PO-PM
. .................-t ...........................
I >d <d >d
I R R R
•p I I ω 1 Φ l o>
φ I 0) Φ CD Φ Φ CD
£ I Eto 03 EioraEiom I CD P- ^ ί>j >5 !>s COi
I - VO - -PH -PH-PH
• I v- ·> ο 1 Φ d Φ d Φ d ι-l
Ï5 I t— VO H |h Η β Η β VO
Φ ^ fid β d β d
O
•
Ï3 β -P fOv CM
ΦΦΦ VO OC— IT\ CM to, O to, δΟ ,¾ J> Η **i ·»·»·» ·» ·* ·* ·» ,ΜΗΦ 'sj- * Ot-lT\ σι CM Οτ- ΗΦΟΟΦ CO CM ΙΛ CM v- i- i> s a s> a
•rl -P I
β Φ Φ ft ||
Φ -P ,Ο O I
ο I
> R_!______
Pi I
- Ill i> -P fl Η -P I -sf
H ra Φ Φ β Η I o vo vo in ir\ O
ίφΛ Φ Ο ΦΙ ---- - *> - r. β ,y -d φ l ο o in in -^r o to Η ΦΟΦΛΙΘΙΟΙ CM vo IO v- V- H R R öOïf I τ- Η t*2 -P H -P I ©
Pi φ Pi φ Φ I *H
p| OP O-P M M
Φ I -¾ m - -......—. ............—......————— M-3 m I *h
Φ Φ H
O - -P P
ο o ,r?
RR ON VO ΙΛ CO m LTV co m r H
Pi Pi v- m vo m p c- co in ο p vs ts K tk Ik «V* Λ Λ Ü φ ^ VO CM if t— CM v- CM r- 03
<d · v- R
|3 Φ d
S 53 I
► -------§
EiO
β © 60 © •H <d ΛΙ ^ vo 'd
R g 'g U
Φ β in O Oto O d ·» λ *> d £ *> φ i-m o ^t· o to in o m £ -P η σ\ to, in t— "sj- ^ •rl d -P © d m o o ta d Φ d R +? >d g «Η d § __ii____g > h 8 ΰ i s H b i> E2 c d Φ <1 Φ -p 03 H OQ 03 0Q Φ Φ l-P ,—I φ -P φ φ φ Φ Q0 II II ΙθθΙθθθ I® θ I@©~
Ns> 8003922 18 TABEL Ξ
Samenstelling en opbrengsten van de producten A, B en C betrokken op volvet sojameel
Component A B C
proteine gew.% 2,75 1,5 2,99 opbrengst % 19,2 0,5 33,0 droge stof gew.^ 10,5 65 4,5 opbrengst % (84,2) 10 22,9 olie gew.% niet bepaald 60 opbrengst % niet bepaald 43,4 ( ) geeft aan dat de waarde onwaarschijnlijk is.
8003922
Claims (10)
1. Werkwijze voor de bereiding van een sojaprotelne-hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal (zoals gedefinieerd), gekenmerkt door hydrolyseren van gedeeltelijk ontvet vast 5 sojamateriaal,verkregen door wassen van vet bevattend sojamateriaal in een water bevattend milieu bij een pH van 3»5 - 5»5 tij een betrekkelijk constante pH met een proteolytisch enzym bij aanwezigheid van water en een base tot een hydrolysegraad van 1 - 20 en daarna inactiveren van het enzym, waarna de water bevattende hy-10 drolysaat-fase wordt gescheiden van de oliefase en de vaste fase.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, gekenmerkt doordat het vet bevattende sojamateriaal wordt gewassen in een water bevattend milieu met een pH van 3»5 - 5»5·
3. Werkwijze volgens conclusie 2, gekenmerkt doordat 15 bet vet bevattende sojamateriaal wordt gewassen in een water bevattend milieu met een pH van 4>2 - 4»5·
4· Werkwijze voor de bereiding van een so japroteïne-hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal, met het kenmerk, dat men het vet bevattende sojamateriaal (a) in een water bevattend mi-20 lieu bij een pH van 3>5 - 5>5> bij voorkeur 4>2 - 4»55wast (proces i), het waswater (2) uit het proces I in een scheidingsinrichting brengt waarin het water wordt gescheiden in een oliefase (3) en een als afvalprodukt verkregen waterfase (4) (proces II), het gewassen, gedeeltelijk ontvette, vaste sojamateriaal (1) uit het proces I 25 brengt in een hydrolysevat waarin water (d), een proteolytisch enzym (e) en een base (f) worden gebracht en waarin het gedeeltelijk ontvette sojamateriaal (1) uit het proces I wordt gehydrolyseerd bij een betrekkelijk constante pH tot een hydrolysegraad tussen 1-20 (proces III), waarna de proteolytische activiteit wordt geïnacti-30 veerd, waarna vervolgens de suspensie (5) uit het proces III wordt gebracht in een scheidingsinrichting waarin de suspensie wordt gescheiden in een oliefase (7), een water bevattende hydrolysaatfase (6) en een slibfase (8) (proces ΓΥ), de slibfase (8) uit het proces IY verzamelt (produkt A), de oliefasen(3) en (7) uit 35 de processen II en IY samenvoegt (produkt B) en de water bevattende hydrolysaatfase (6) uit het proces IY verzamelt (produkt C).
5. Werkwijze volgens conclusie 4> o e t het kenmerk, dat men de slibfase (8) uit het proces IY voor het verzamelen daarvan brengt in een wasinrichting waarin eveneens water (h) wordt 40 gebracht (proces Y), waarna het precipitant (10) uit het proces Y 8003922 20 wordt verzameld als produkt A, de fase van het waswater (9) uit het proces 7 "brengt in een scheidingsinrichting waarin deze fase wordt gescheiden in een oliefase (11) en een water "bevattende hydrolysaat-fase (12) (proces Tl), de oliefasen (3), (7) en (11) uit de proces-5 sen II, IT en TI verzamelt (produkt B) en de water bevattende hydrolysaatfasen (6) en (12) uit de processen IT en TI combineert (produkt C).
6. Werkwijze volgens conclusie 4 of 5> i e t het kenmerk, dat men de scheidingen van de processen II en ΓΤ of II, IT 10 en TI uitvoert door middel van een centrifuge-inrichting.
7. Werkwijze volgens conclusies 1-6,met het kenmerk, dat men als proteolytisch enzym (e) voor de hydrolyse een proteolytisch enzym gebruikt verkregen uit B. lioheniformis en dat men de hydrolyse (proces lil) uitvoert ongeveer bij het pH- 15 optimum van dit enzym.
8. Werkwijze volgens conclusies 1 - 7( i e t het kenmerk, dat men de hydrolyse (proces lil) uitvoert bij een pH die met niet meer dan 2,5 pH-eenheden verschilt van het pH-optimum van de proteolytische enzymen.
9. Werkwijze volgens conclusies 1-8,met het ken merk, dat men de hydrolyse (proces lil) uitvoert tot een hydro-lysegraad van 8-12.
10. Werkwijze volgens conclusies 1-9,met het kenmerk, dat men de proteolytische activiteit inactiveert door 25 middel van . appelzuur of citroenzuur. / 8003922
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
GB7924177 | 1979-07-11 | ||
GB7924177A GB2053228B (en) | 1979-07-11 | 1979-07-11 | Method of production soy protein hydrolyzate from fat-containing soy material and such soy protein hydrolyzate |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL8003922A true NL8003922A (nl) | 1981-01-13 |
NL190351B NL190351B (nl) | 1993-09-01 |
NL190351C NL190351C (nl) | 1994-02-01 |
Family
ID=10506439
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NLAANVRAGE8003922,A NL190351C (nl) | 1979-07-11 | 1980-07-07 | Werkwijze voor de bereiding van een sojaproteine-hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal. |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4324805A (nl) |
JP (1) | JPS5635959A (nl) |
BE (1) | BE884224A (nl) |
DE (1) | DE3026193C2 (nl) |
DK (1) | DK229180A (nl) |
ES (1) | ES493348A0 (nl) |
FR (1) | FR2460629A1 (nl) |
GB (1) | GB2053228B (nl) |
NL (1) | NL190351C (nl) |
Families Citing this family (38)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS60396B2 (ja) * | 1981-01-09 | 1985-01-08 | 日清製油株式会社 | 粉末油脂の製造法 |
JPS60262561A (ja) * | 1984-06-08 | 1985-12-25 | House Food Ind Co Ltd | 大豆蛋白質水溶液の処理方法 |
US4677065A (en) * | 1986-03-24 | 1987-06-30 | Aktieselskabet De Danske Sukkerfabrikker | Production of improved protein isolate derived from seeds of a grain legume |
EP0298419B1 (en) * | 1987-07-06 | 1992-05-20 | Katayama Chemical Works Co., Ltd. | A protein partial degradation product, process for preparing it and its use |
US5273773A (en) * | 1987-07-06 | 1993-12-28 | Katayama Chemical Works Co., Ktd. | Protein partial degradation products |
US5274079A (en) * | 1987-07-27 | 1993-12-28 | Katayama Chemical Works Co., Ltd. | Protein partial degradation products that are useful as surface active agents and dispersing agents |
US5006350A (en) * | 1988-03-14 | 1991-04-09 | Kabushiki Kaisha Hokkaido Nissin | Soybean protein food product |
US4885178A (en) * | 1988-03-30 | 1989-12-05 | Kabushiki Kaisha Hokkaido Nissin | Method of making a soybean protein food product |
DE3929090A1 (de) * | 1989-09-01 | 1991-03-07 | Merck Patent Gmbh | Enzymatische hydrolyse von proteinen |
DE3929740A1 (de) * | 1989-09-07 | 1991-03-14 | Hoechst Ag | Hochmolekulare eiweissfettsaeurekondensationsprodukte mit sehr guter haut- und schleimhautvertraeglichkeit |
DK3991D0 (da) * | 1991-01-10 | 1991-01-10 | Novo Nordisk As | Fremgangsmaade til fremstilling af et proteinhydrolysat |
FI910722A (fi) * | 1991-02-14 | 1992-08-15 | Broilertalo Oy | Foerfarande foer hydrolysering av keratin. |
DE69220568T2 (de) * | 1991-03-07 | 1997-11-13 | Novonordisk As | Proteinhydrolysate aus erbse, methode zur seiner herstellung und verwendung |
US5716801A (en) * | 1991-03-07 | 1998-02-10 | Novo Nordisk A/S | Method for production of a vegetable protein hydrolyzate with proteases |
ES2119810T3 (es) * | 1991-03-07 | 1998-10-16 | Novo Nordisk As | Procedimiento de produccion de un hidrolizado de proteina vegetal. |
CA2188542C (en) * | 1994-04-22 | 2008-08-19 | Per Munk Nielsen | A method for improving the solubility of vegetable proteins |
GB9801835D0 (en) * | 1998-01-29 | 1998-03-25 | Cerestar Holding Bv | Calf milk replacer |
US6051687A (en) * | 1999-02-22 | 2000-04-18 | Nutra-Flo Company | Purification of liquid protein hydrolysate and the resultant products |
US7157221B2 (en) * | 1999-09-09 | 2007-01-02 | Land O'lakes, Inc. | Processes for making protein hydrolysates from animal peptone and for preserving mucosa |
US7297354B2 (en) | 2000-04-26 | 2007-11-20 | Land O'lakes, Inc. | Protein material |
US7429399B2 (en) * | 2001-06-18 | 2008-09-30 | Solae, Llc | Modified oilseed material |
US6630195B1 (en) | 2000-11-21 | 2003-10-07 | Cargill, Incorporated | Process for producing oilseed protein products |
CN1486143A (zh) | 2000-11-21 | 2004-03-31 | μ | 改性油料种子物质 |
US20040219281A1 (en) * | 2000-11-21 | 2004-11-04 | Cargill, Incorporated | Modified oilseed material |
US20020160445A1 (en) † | 2001-02-09 | 2002-10-31 | Marianne Harboe | Method of providing polypeptide preparations with reduced enzymatic side activities |
EP1236405B1 (en) * | 2001-03-01 | 2006-06-21 | Societe Des Produits Nestle S.A. | Hypoallergenic formulae inducing oral tolerance to soy proteins |
WO2002069732A1 (en) * | 2001-03-05 | 2002-09-12 | Council Of Scientific And Industrial Research | Process for preparation of protein hydrolysate from soy flour |
US6808736B2 (en) * | 2001-06-07 | 2004-10-26 | Nestec S.A. | Soy hydrolysate based nutritional formulations |
PE20040320A1 (es) * | 2002-08-14 | 2004-06-26 | Novozymes As | Composicion alimenticia que comprende hidrolizado de proteinas de pescado y metodo para obtenerla |
US7354616B2 (en) * | 2003-11-25 | 2008-04-08 | Solae, Llc | Modified oilseed material with a high gel strength |
US20050220978A1 (en) * | 2004-03-31 | 2005-10-06 | Cargill, Incorporated | Dispersible protein composition |
US7091001B2 (en) * | 2004-07-30 | 2006-08-15 | Council Of Scientific & Industrial Research | Process for the preparation of high arginine peptides |
AU2004322006B2 (en) * | 2004-07-31 | 2012-05-24 | Brainguard Co., Ltd. | Silk peptide improving neuroprotective and neurofunctional effects and a method of its preparation |
US20070092633A1 (en) * | 2005-10-25 | 2007-04-26 | Navpreet Singh | Soy protein product with a high sterol and tocopherol content and process for its manufacture |
EP1969950A1 (en) * | 2007-03-12 | 2008-09-17 | Cargill, Incorporated | Partially hydrolysed cereal protein |
TWI353845B (en) | 2008-03-19 | 2011-12-11 | Food Industry Res & Dev Inst | Process for preparing peptide products for promoti |
WO2009155557A2 (en) | 2008-06-20 | 2009-12-23 | Solae, Llc | Protein hydrolysate compositions stable under acidic conditions |
US20180014562A1 (en) * | 2015-01-28 | 2018-01-18 | North Carolina Agricultural And Technical State University | Enzymatic treatment of peanuts |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2813024A (en) * | 1954-05-14 | 1957-11-12 | Lever Brothers Ltd | Protein food product |
US3640725A (en) * | 1969-07-02 | 1972-02-08 | Rohm & Haas | Soybean fractionation employing a protease |
IL41570A (en) * | 1973-02-19 | 1976-02-29 | For Ind Res Ltd Centre | A method for manufacture of non-dairy yoghurt product |
US3966971A (en) * | 1975-01-02 | 1976-06-29 | Grain Processing Corporation | Separation of protein from vegetable sources |
GB1547911A (en) * | 1976-01-19 | 1979-06-27 | Novo Industri As | Polypeptides |
DE2705670C3 (de) * | 1977-02-11 | 1983-11-17 | Fa. Carl Freudenberg, 6940 Weinheim | Verfahren zur Herstellung von wasserlöslichen Elastin-Hydrolysaten |
DE2705669C3 (de) * | 1977-02-11 | 1982-02-25 | Röhm GmbH, 6100 Darmstadt | Verfahren zur Herstellung von wasserlöslichen Hydrolyseprodukten aus keratinhaltigen Rohstoffen |
-
1979
- 1979-07-11 GB GB7924177A patent/GB2053228B/en not_active Expired
-
1980
- 1980-05-28 DK DK229180A patent/DK229180A/da not_active Application Discontinuation
- 1980-07-07 NL NLAANVRAGE8003922,A patent/NL190351C/nl not_active IP Right Cessation
- 1980-07-07 US US06/166,405 patent/US4324805A/en not_active Expired - Lifetime
- 1980-07-08 BE BE6/47211A patent/BE884224A/fr not_active IP Right Cessation
- 1980-07-10 JP JP9338380A patent/JPS5635959A/ja active Granted
- 1980-07-10 DE DE3026193A patent/DE3026193C2/de not_active Expired - Fee Related
- 1980-07-10 FR FR8015413A patent/FR2460629A1/fr active Granted
- 1980-07-11 ES ES493348A patent/ES493348A0/es active Granted
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US4324805A (en) | 1982-04-13 |
FR2460629B1 (nl) | 1984-05-18 |
ES8106400A1 (es) | 1981-07-01 |
GB2053228A (en) | 1981-02-04 |
JPS5635959A (en) | 1981-04-08 |
BE884224A (fr) | 1981-01-08 |
DK229180A (da) | 1981-01-12 |
DE3026193A1 (de) | 1981-01-29 |
NL190351B (nl) | 1993-09-01 |
NL190351C (nl) | 1994-02-01 |
ES493348A0 (es) | 1981-07-01 |
DE3026193C2 (de) | 1993-10-28 |
JPH0146100B2 (nl) | 1989-10-05 |
GB2053228B (en) | 1983-02-23 |
FR2460629A1 (fr) | 1981-01-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
NL8003922A (nl) | Werkwijze voor de bereiding van een sojaproteine- -hydrolysaat uit vet bevattend sojamateriaal en een dergelijke sojaproteinehydrolysaat. | |
CA2780579C (en) | Protein concentrates and isolates, and processes for the production thereof from toasted oilseed meal | |
US8486675B2 (en) | Protein concentrates and isolates, and processes for the production thereof from macroalgae and/or microalgae | |
EP2293685B1 (en) | Oilseed protein concentrates and isolates, and processes for the production thereof | |
US8623445B2 (en) | Protein concentrates and isolates, and processes for the production thereof | |
US8821955B2 (en) | Protein concentrates and isolates, and processes for the production thereof | |
JPS6133544B2 (nl) | ||
AU2005320344A8 (en) | Process for producing a low fat, concentrated meat broth from meat by-products | |
GB2215980A (en) | Method for production of an upgraded coconut product | |
CA2529476A1 (en) | Canola protein isolate preparation | |
JP3213453B2 (ja) | ホエー中の脂肪球皮膜物質からの塩類の除去方法及び各種成分の分離方法 | |
CN115666259A (zh) | 从大豆或豆浆中的天然物质混合物中获取蛋白质的方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
A85 | Still pending on 85-01-01 | ||
BA | A request for search or an international-type search has been filed | ||
BB | A search report has been drawn up | ||
BC | A request for examination has been filed | ||
V1 | Lapsed because of non-payment of the annual fee |
Effective date: 19990201 |