NL8002189A - Droog beeldvormend materiaal van het na-activerings- type. - Google Patents

Droog beeldvormend materiaal van het na-activerings- type. Download PDF

Info

Publication number
NL8002189A
NL8002189A NL8002189A NL8002189A NL8002189A NL 8002189 A NL8002189 A NL 8002189A NL 8002189 A NL8002189 A NL 8002189A NL 8002189 A NL8002189 A NL 8002189A NL 8002189 A NL8002189 A NL 8002189A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
silver
material according
image
free
oxidizing agent
Prior art date
Application number
NL8002189A
Other languages
English (en)
Other versions
NL176979B (nl
NL176979C (nl
Original Assignee
Asahi Chemical Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asahi Chemical Ind filed Critical Asahi Chemical Ind
Publication of NL8002189A publication Critical patent/NL8002189A/nl
Publication of NL176979B publication Critical patent/NL176979B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL176979C publication Critical patent/NL176979C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03CPHOTOSENSITIVE MATERIALS FOR PHOTOGRAPHIC PURPOSES; PHOTOGRAPHIC PROCESSES, e.g. CINE, X-RAY, COLOUR, STEREO-PHOTOGRAPHIC PROCESSES; AUXILIARY PROCESSES IN PHOTOGRAPHY
    • G03C1/00Photosensitive materials
    • G03C1/494Silver salt compositions other than silver halide emulsions; Photothermographic systems ; Thermographic systems using noble metal compounds
    • G03C1/498Photothermographic systems, e.g. dry silver

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
  • Heat Sensitive Colour Forming Recording (AREA)

Description

* * VO 0399
Droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype.
De uitvinding heeft betrekking op een droog beeldvormend materiaal. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype dat onder normale belichtingsomstandigheden niet-fotogevoelig is maar fotogevoelig 5 wordt gemaakt door verhitting en waarop slechts door een droge methode een beeld kan worden geregistreerd.
Als fotogevoelige materialen waarop slechts door een droge methode een beeld kan worden gevormd zijn tot dusver fotogevoelige materialen voorgesteld die een organisch zilverzout oxydatiemiddel, een 10 reductiemiddel voor het reduceren van zilverionen en een katalytische hoeveelheid van een zilverhalogenide omvatten. Bepaalde voorbeelden van dergélijke voorgestelde fotogevoelige materialen omvatten droge beeldvormende materialen van het na-activeringstype die worden beschreven in de Amerikaanse octrooischriften 3802888 en 376^329· Deze voorge-15 stelde droge beeldvormende materialen van het na-activeringstype hebben echter bezwaren omdat zij een slechte lichtstabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateriaal of een slechte gevoeligheid van het beeldvormende materiaal vertonen. In het laatste geval kan deze slechte gevoeligheid worden verbeterd door in het materiaal een sensibiliserend 20 middel op te nemen. Daarbij leidt echter het opnemen van de sensibili-sator onvermijdelijk tot een verlaging van de lichtstabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateriaal. Derhalve heeft elk van de tot dusver voorgestelde droge beeldvormende materialen van het na-activeringstype een slechte lichtstabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateri-25 aal en kan dit slechts gedurende een korte tijdsperiode van de orde van uren in een lichte kamer worden opgeslagen, zodat het nauwelijks voor praktisch gebruik geschikt is. Als bovenvermeld zijn de gebruikelijke droge beeldvormende materialen van het na-activeringstype onvoldoende voor praktisch gebruik wat betreft de lichtstabiliteit van de beeld-30 vormende uitgangsmaterialen.
Er is een uitgebreid onderzoek verricht teneinde een droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype te ontwikkelen dat praktisch bruikbaar is. Gevonden is dat met een nieuw droog beeld- 8002189 2
Tonnend materiaal van het na-activeringstype, dat specifieke componenten als hierna te definiëren omvat, een uitstekende stabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateriaal gedurende semi-permanente lange tijdsperioden en een hoge sensibiliteit voldoende voor praktisch ge-5 bruik bereikt kan worden. De uitvinding is op deze vorLdst gebaseerd.
Het is aldus een hoofddoel van de uitvinding te voorzien in een droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype dat een bijzonder stabiel beeldvormend uitgangsmateriaal bevat, d.w.z. in een lichte kamer gedurende tijdsperioden in de orde van jaren kan 10 worden opgeslagen.
Het is een ander doel van de uitvinding te voorzien in een droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype van het bovenvermelde karakter dat een zodanige hoge sensibiliteit heeft dat fotograferen met behulp van een camera mogelijk is.
15 De voornoemde en andere doeleinden, bijzonderheden en voordelen van de uitvinding zullen verder worden toegelicht door de nu volgende beschrijving.
Volgens de uitvinding wordt voorzien in een droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype dat omvat: 20 (i) een zilverhalogenidecomponent die bij belichten tot vrij zilver reduceerbaar is en die zilverjodide omvat; (il) een redox-reactieve samenstelling die in staat is een visuele verandering volgens een redoxreactie van de samenstelling tot stand te brengen, welke redoxreactie wordt ingeleid door de samen-25 stelling in aanwezigheid van vrij zilver te verhitten; (III) een oxydatiemiddel voor vrij zilver dat in staat is vrij zilver te oxyderen en verder fotogevoelig kan worden gemaakt door verhitting, van welk oxydatiemiddel voor vrij zilver, bij belichting na de genoemde verhitting de capaciteit vrij zilver te oxyderen 30 wordt onderdrukt, welk middel geschikt is katalytisch de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling te bevorderen; en (IV) een fotoreactief oxydatiemiddel, dat bij belichting in staat is het genoemde oxydatiemiddel van vrij zilver dat gelijktijdig onder oxydatie van het vrije zilver wordt gereduceerd naar de 35 oorspronkelijke toestand terug te brengen.
De uitdrukking ’’redox-reactieve samenstelling" be- 800 2 1 89 * *ί 3 oogt een samenstelling aan te geven die een oxydatiecomponent en een reductiecomponent daarvoor omvat en die in staat is een redoxreactie te ondergaan tussen de oxyderende en reducerende middelen, welke redoxreactie wordt ingeleid door verhitting in aanwezigheid van vrij zilver.
5 Volgens de uitvinding is van het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype de stabiliteit van het materiaal v66r de activering, d.w.z. de stabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateriaal alsmede de sensibiliteit aanmerkelijk verbeterd. Aangenomen wordt dat de oorzaak hiervan als volgt is. In het droge beeld-10 vormende materiaal van het na-activeringstype wordt de zilverhalogenide-component (!) die voor de activering van het materiaal daarin aanwezig is fotochemisch gereduceerd door de inwerking van licht gedurende opslag van het beeldvormende uitgangsmateriaal in een lichte kamer en vormt vrij zilver in een deel van de zilverhalogenidekristallen. Het 15 aldus gevormde vrije zilver, indien in zodanige toestand gehandhaafd, oefent een katalytische werking uit die de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling, component (II) die in staat is een visuele i verandering tot stand te brengen, bevordert. In dit geval wordt echter het vrije zilver door de werking van het oxydatiemiddel voor vrij zil-20 ver, component (lil), geoxydeerd waarbij het vrije zilver in het oorspronkelijke zilverhalogenide wordt teruggevormd, hetgeen leidt tot uitdoving van de voornoemde katalytische activiteit die door het vrije zilver wordt uitgeoefénd. · Hadat het oxydatiemiddel voor vrij zilver dienst heeft gedaan ter oxydatie van het vrije zilver tot het zilver-25 halogenide is het zelf in een gereduceerde toestand. Het gereduceerde oxydatiemiddel van vrij zilver wordt op zijn beurt geoxydeerd door de inwerking van het fotoreaetieve oxydatiemiddel, component (IV), zodat dit wordt teruggevormd in de oorspronkelijke toestand waarin de capaciteit voor het oxyderen van het vrije zilver is geregenereerd. Zoals 30 duidelijk uit de voornoemde toelichting blijkt wordt aangenomen dat de reden voor de uitstekende stabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateriaal (materiaal voor de activering door verhitting) schuilt in de handige combinatie van componenten betrokken in het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype van de uitvinding. Ter il-35 lustratie dient dat door de gezamenlijke aanwezigheid van de componenten (i), (III) en (IV), component (lil), die wordt gereduceerd nadat deze heeft dienst gedaan voor het terugvormen van het door het licht in com-
o π n 9 1 «Q
k ponent (I) gevormde vrije zilver, wordt geregenereerd (geoxydeerd) door de inwerking van component (IV). Dit is een volledig nieuw concept dat leidt tot het verwezenlijken van een droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype, met een stabiliteit van het beeld-5 vormende uitgangsmateriaal die voldoende is voor praktisch gebruik.
Zilverjodide is beter wat de thermische stabiliteit betreft dan zilverbromide en zilverchloride. Verder heeft het in de zilverjodidekristallen gevormde vrije zilver een lage redoxpotentiaal en wordt het derhalve gemakkelijk geoxydeerd vergeleken met dat gepro-10 duceerd in zilverbromidekristallen en zilverchloridekristallen. Wanneer bij gevolg in de zilverhalogenideeomponent (i) als een ingredient daarvan, zilverjodide is opgenomen, kan het vrije zilver, dat foto-chemisch is gevormd in een deel van de zilverhalogenidekristallen gemakkelijk door oxydatie worden teruggevormd in het oorspronkelijk 15 zilverhalogenide door de inwerking van het oxydatiemiddel voor vrij zilver, als component (III). De voornoemde lage redoxpotentiaal van het vrije zilver en de thermische stabiliteit van zilverjodide dragen bij tot de uitstekende stabiliteit van het uitgangsmateriaal van het zilverjodide bevattende beeldvormende materiaal van de uitvinding.
20 Het oxydatiemiddel van vrij zilver als component (lil) wordt fotogevoelig gemaakt nadat het is geactiveerd door verhitting. Wanneer het door verhitting geactiveerde beeldvormende materiaal van de uitvinding beeldsgewijze wordt belicht, wordt van het oxydatiemiddel voor vrij zilver als component (lil) in de belichte delen de capaciteit daar-25 van voor het oxyderen van vrij zilver onderdrukt, waarbij tegelijkertijd een katalytische activiteit wordt veroorzaakt die de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling als component (II) bevordert. Derhalve is in de voornoemde belichte delen van het na-geactiveerde beeldvormende materiaal van de uitvinding het door de zilverhalogenidecom-30 ponent (i) gevormde zilver zo stabiel aanwezig dat het bij verhitting als katalysator voor de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling (II) werkt, waardoor een visuele verandering van component (II) wordt bevorderd. Als bovenvermeld fungeert component (Hl) tevens als katalysator voor de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling 35 (II). Wanneer aldus de belichte delen, verkregen door warmteactivering van het onderhavige droge beeldvormende materiaal van het na-active- 800 2 1 89 * i 5 ringstype en het beeldsgewijze belichten van het resulterende geactiveerde materiaal, worden verhit, wordt de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling (II) in de belichte delen effectief bevorderd en. wordt een visueel beeld gevormd (warmte-ontwikkeling). In de niet-5 belichte delen blijft daarentegen het oxydatiemiddel voor vrij zilver als component (III) zijn oxydatiecapaciteit voor vrij zilver behouden en deze onderdrukt derhalve de inleiding en voortzetting van een redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling als component (II) in de warmte-ontwikkelingstrap. Als gevolg wordt een aanmerkelijk verschil 10 in de redoxreactiesnelheid van de samenstelling (II) tussen de belichte delen en de niet-belichte delen veroorzaakt, waardoor de visuele verandering door de warmte-ontwikkeling aanzienlijk kan worden versterkt. Dit draagt bij tot een flinke vergroting van de gevoeligheid van het beeldvormende materiaal van de uitvinding. Verder verbetert het 15 opnemen van zilverjodide in de zilverhalogenidecomponent (I) effectief de eigenschappen van het beeldvormende materiaal op zodanige wijze, dat het materiaal bij activering gevoelig wordt voor een ruimer traject van lichtgolflengten en dat het materiaal een uitstekende thermische stabiliteit heeft en derhalve bij de warmteontwikkeling versluiering 20 nagenoeg wordt onderdrukt, waardoor de amplitude van de ontwikkeling kan worden vergroot. Aangenomen wordt dat deze verbeteringen bijdragen tot een verhoging van de gevoeligheid van het beeldvormende materiaal van de uitvinding.
Met betrekking tot de vier essentiële componenten 25 van het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype zal nu een gedetailleerde toelichting worden gegeven.
Het is voor de uitvinding nodig dat de zilverhalogenidecomponent (i) zilverjodide omvat. Voor een voldoende effect van het aanwezige zilverjodide heeft het de voorkeur dit toe te passen in een hoe-30 veelheid van ten minste 30 mol#, gebaseerd op de zilverhalogenidecomponent (i). De hoeveelheid zilverjodide die de meeste voorkeur heeft is ten minste 50 mol#, gebaseerd op de voornoemde component (I). Uit het oogpunt van gevoeligheid van het beeldvormende materiaal is het gewenst als zilverhalogenide component (I) die componenten te gebruiken die 35 naast zilverjodide ten minste 2 mol#, gebaseerd op component (i), zil-verbromide en/of zilverchloride bevatten in plaats van die met 100 mol# 8002189 6 zilverjodide. Verder is het uit het oogpunt van stabiliteit van het beeldvormende materiaal gewenst als ziiverhalogenidecomponent (l) die te gebruiken, die naast zilverjodide zilverbromide eerder dan zilver-chloride bevatten. De zilverhalogeniden die de meeste voorkeur hebben 5 als zilverhalogenide component (i) zijn derhalve zilverjodide en zilverbromide.. Zilverjodide en zilverbromide kunnen in de vorm van een mengsel of als gemengd kristal daarvan worden geleverd. De molverhouding van zilverjodide tot zilverbromide is bij voorkeur 30/70 - 98/2, met de meeste voorkeur 50/50 - 95/5· De hoeveelheid zilverhalogenidecompo-10 nent (I) kan gewoonlijk 1 - 20 mol% zijn, gebaseerd op de hoeveelheid van een niet-fotogevoelig oxydatieingrediënt van de redoxreactieve samenstelling als component (II), hetgeen hierna in detail zal worden beschreven.
Wat betreft de werkwijze voor het opnemen van de zilver-15 halogenidecomponent (I) in het beeldvormende materiaal van de uitvinding volgt nu een toelichting die betrekking heeft op een voorbeeld waarin een organisch zilverzoutoxydatiemiddel als het laatstgenoemde niet-fotogevoelige oxydatie-ingrediënt van component (II) wordt toegepast. In een uitvoeringsvorm kan melding worden gemaakt van een me-20 thode beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 315290U, volgens welke een ziiverhalogenidecomponent wordt bereid en daarna gemengd met een organisch zilverzoutoxydatiemiddel dat afzonderlijk is bereid. De ziiverhalogenidecomponent kan worden bereid volgens een werkwijze die gewoonlijk wordt toegepast op het gebied van fotografische materialen.
25 Als andere uitvoeringsvorm kan een methode worden vermeld beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 3^57075» waarin een te voren bereid organisch zilverzoutoxydatiemiddel in reactie wordt gebracht met een geschikt halogeneringsmiddel om een deel van het organische zilverzoutoxydatiemiddel om te zetten in het overeenkomstige zilverhalogenide.
30 In de laatste van de voomoemde twee methoden kunnen als geschikte halogeneringsmiddelen organische halogeniden van de elementen van groep IV, V of VT van het Periodiek Systeem worden genoemd, alsmede halogenen, complexen van halogenen, organische halo-amiden die een eenheid met de formule -COM- bevatten, waarin X broom of jodium 35 is, aryl-halomethanen en metaalhalogeniden. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Specifieke voorbeelden van de haloge- 8002189 • * τ neringsmiddelen omvatten verbindingen die resp. worden voorgesteld door formules 1-8 van bet formuleblad. In deze formules is X broom of jodium. Specifieke verdere voorbeelden van het halogeneringsmiddel omvatten jodium, broom, j.odiumbromide, een complex van trifenylfosfiet 5 en jodium, een complex van p-dioxan en jodium, een complex van p-dioxan en broom, N-broom (of -jood)ftaalind.de, H-broom (of -jood)ftalazinon, U-broom (of -jood)aceetamide, H-broom (of -joodJaceetanilide en a-broom (of -jood)difenylmethaan. ITog specifieke andere voorbeelden van het halogeneringsmiddel omvatten CoX^, ffiX^, MgXg, BaX2, PbX^, CsX, TeXg, TeX^ 10 en AsX^. In deze formules is X broom of jodium. Uit het oogpunt van stabiliteit van het beeldvormende uitgangsmateriaal alsmede de gevoeligheid, zijn de voorkeur-halogeneringsmiddelen voor het vormen van zilverjodide jodium en complexen van jodium. Complexen van jodium zoals een complex van trifenylfosfiet en jodium en een complex van p-dioxan 15 en jodium hebben bijzondere voorkeur. Als halogeneringsmiddel ter vorming van zilverbromide is het gewenst kobaltdibromide en/of nikkeldi-bromide toe te passen.
Als de redox-reactieve samenstelling als component (II) kan een samenstelling worden genoemd die een niet-fotogevoelig oxy-20 derende ingredient en een reducerend ingrediënt daarvoor omvat, b.v. een samenstelling die een niet-fotogevoelig organisch zilverzoutoxy-datiemiddel en een reductiemiddel voor zilverionen bevat.
Als niet-fotogevoelig organisch zilverzoutoxydatiemid-del hebben zilverzouten van lange vetzuren, met bij voorkeur 12 - 2k 25 koolstofatomen, bijzondere voorkeur. Geschikte voorbeelden van de zilver zouten van lange vetzuren omvatten zilverbehenaat, zilverstearaat, zilverpalmitaat, zilvermyristaat, zilverlaureaat en zilveroleaat. Als andere geschikte niet-fotogevoelige organische zilverzoutoxydatiemid-delen zijn b.v. zilverzouten van saccharine, benzotriazool, 5-chloor-30 of -nitro-salicylaldoxime, ftalazinon en 3-mereapto-4-fenyl-1,2, i+-trïa-zool geschikt. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt.
Het organische zilverzoutoxydatiemiddel kan worden toegepast in een 2 2 hoeveelheid van ongeveer 0,1 - 50 g/m , bij voorkeur 1-10 g/m van het dragergebied van het beeldvormende materiaal.
35 Als reductiemiddel voor zilverionen gebruikt men een organisch reductiemiddel, dat een dergelijke reducerende capaciteit be- 8002189 8 zit dat liet bij verhitting het niet-fotogevoelige organische zilverzout-oxydatiemiddel met behulp van katalyse van het in de belichte delen van het geactiveerde droge beeldvormende materiaal geproduceerde vrije zilver reduceert onder vorming van een visueel beeld. Voorbeelden van 5 de reductiemiddelen omvatten monohydroxybenzenen, zoals p-fenylfenol, p-methoxyfenol, 2,6-di-tert-butyl-l+-methylfenol en 2,5-di-tert-li-me-thoxyfenol, polyhydroxybenzenen, zoals hydrochinon, tert-butylhydro-chinon, 2,6-dimethyldihydrochinon, chloorhydrochinon en catechol; naf-tolen, zoals α-naftol, 0-naftol,. U-aminonaftol en U-methoxynaftol; hy-10 droxybinaftylen, zoals 1,1'-dihydroxy-2,21 -dinaftyl en b,k'-dimethoxy-1,1'-dihydroxy-2,2’-dinaftyl; fenyleendiaminen, zoals p-fenyleendia-mine en Ν,Ν’-dimethyl-p-fenyleendiamine; aminofenolen, zoals N-me-thyl-p-aminofenol en 2 ,ί-diaminofenol; sulfonamidofenolen, zoals p-(p-tolueensulfonamide) fenol en 2,6-dihroom-^-(p-tolueensulfonamide)fenol; 15 methyleenbisfenolen, zoals 2,2' -methyleenbis-(.k-methyl-6-tert-butylfe- nol), 2,2'-methyleenbis(U-ethyl-6-tert-butylfen ol), 2,2<-methyleenbis[k-methyl-6-(1-methylcyclohexyl)fenol], 1,1-bis(2-hydroxy-3,5-dimethyl-fenyl)-3,595-trimethylhexaan en 2,6-bis(21-hydroxy-3’-tert-butyl-51-methylbenzyl)-4-methylfenol; 3-pyrazolidonen, zoals 1-fenyl-3-pyrazoli-20 don en l*-methyl-U-hydroxymethyl-1-fenyl-3-pyrazolidon; en ascorbine-zuren.
Een geschikt reductiemiddel kan afhankelijk van het in combinatie daarmee toegepaste organische zilverzoutoxydatiemiddelen wor-den gekozen. Wanneer b.v. als oxydatiemiddel zilverzout van een lang 25 vetzuur wordt gekozen, zoals een zilverbehenaat, dat betrekkelijk moeilijk te reduceren is, wordt geschikt een betrekkelijk sterk reductiemiddel, b.v. een bisfenol, zoals 2,2’-methyleenbis (H-ethyl-6-tert-bu-tylfenol) toegepast. Wanneer daarentegen betrekkelijk gemakkelijk te oxyderen organische zilverzouten worden toegepast, zoals zilverlaureaat, 30 dan kunnen geschikt relatief tot betrekkelijk zwakke reductiemiddelen worden toegepast, b.v. gesubstitueerde fenolen, zoals p-fenylfenol, terwijl voor organische zilverzoutoxydatiemiddelen, zoals het zilverzout van benzotriazool, die moeilijk zijn te reduceren sterkere reductiemiddelen geschikt zijn, zoals ascorbinezuren. Het zilverionen-reductiemid-35 del dat bijzonder geschikt is voor het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype volgens de uitvinding is een gehinderd fenol, 800 2 1 89 9 m 't waarin een of twee sterisch omvangrijke groepen zijn gebonden aan het koolstofatoom of de koolstofatomen die grenzen aan het hydroxylgroep-gesubstitueerde koolstofatoom voor het sterisch hinderen van de hydroxyl-groep. Het gehinderde fenol heeft een grote lichtstabiliteit zodat het 5 gebruik van het gehinderde fenol een effectief hoge opslagstabiliteit van het uitgangsbeeldvormende materiaal verzekert. Voorbeelden van dergelijke gehinderde fenolen zijn: 2,6-di-tert-butyl-4-methylfenol, 2,2f -methyleenbis(U-methyl-6-tert-butylfenol), 2,2’ -methyleenbis( ethyl-6-tert-butylfenol), 1,1-bis(2-hydroxy-3,5~dimethylfenyl)-3,5,5-10 trimethylhexaan, 2,6-methyleenbis(2-hydr oxy-3-tert-butyl-5-methylf enyl)-if-methylfenol, 2,2'-methyleenbis[U-methyl-6-(1-methylcyclohexyl)fe-nol] en 2,5-di-tert-butyl-^-methoxyfenol. Deze reductiemiddelen kunnen hetzij afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. De hoeveelheid van het reductiemiddel hangt af van het type organische zilverzoutoxy-15 datiemiddel, het reductiemiddel en andere componenten die in het droge beeldvormende materiaal van de uitvinding worden gebruikt. Een geschikte hoeveelheid van het reductiemiddel is gewoonlijk 1-100 gew.$, gebaseerd op de hoeveelheid van het organische zilverzoutoxydatiemiddel.
Als eerderbeschreven heeft het oxydatiemiddel voor 20 vrij zilver als component (lil) het vermogen vrij zilver te oxyderen, en kan dit niet alleen fotogevoelig worden gemaakt door verhitting, maar bij verlichting na deze verhitting wordt de eigenschap daarvan vrij zilver te oxyderen onderdrukt, en gaat het een katalytisch effect uitoefenen ter bevordering van de redoxreactie van de redox-reactieve 25 samenstelling. Voorbeelden van component (III) zijn een verbinding van divalent kwik (Hg ), een verbinding van trivalent ijzer (Fe ), +-H” een verbinding van trivalent kobalt (‘Go ), een verbinding van di-valent palladium (Pd ) en een sulfinezuurverbinding. De functie van component (lil) zal worden geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld 30 waarin een mercuriverbinding wordt toegepast. De mercuriverbinding heeft het vermogen het vrije zilver dat gedurende opslag van het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype wordt gevormd te oxyderen. De mercuriverbinding wordt echter omgezet in een mercurover-binding met inbegrip van mercurohalogenide en fotogevoelig gemaakt door 35 het beeldvormende materiaal van de uitvinding door verhitting te activeren. Ha beeldsgewijze belichting maken de mercuroverbindingen in de 8002189 10 belichte delen van het door verhitting geactiveerde beeldvormende materiaal kwik vrij, terwijl het zilverhalogenide vrij zilver vormt.
Aldus verliest de belichte component (lil) nagenoeg zijn vermogen het vrije zilver te.oxyderen waarbij het in de belichte delen gevormde en 5 vastgehouden vrije kwik alsmede het vrije zilver dienen als ontvikke-lingskernen voor de warmte-ontwikkeling van het beeldsgewij ze belichte beeldvormende materiaal ter verkrijging van een zichtbaar beeld.
Als voorbeelden van de divalente kwikverbinding die in de uitvinding wordt toegepast worden mercurizouten van alifatische 10 carbonzuren genoemd, zoals mercuriacetaat en mercuribehenaat, mercurizouten van aromatische carbonzuren, zoals mereuribenzoaat, mercuri-m-methylbenzoaat en mercuri-acetaatamidobenzoaat, mercuri-halogeniden, zoals mercuribromide, mercurijodide, mercuri-benzotriazool en mercuri-ftalazinon. Bijzondere voorkeur hebben mercuriacetaat, mercuribromide 15 en mercurijodide. De hoeveelheid van de divalente kwikverbinding is geschikt 0,2 - J mol#, gebaseerd op de hoeveelheid van de voornoemde niet-fotogevoelige oxyderende ingrediënt (b.v. organische zilverzout-oxydatiemiddel) van component (II).
Voorbeelden van trivalente ijzerverbindingen geschikt 20 voor de uitvinding zijn een complex van trivalent ijzer en acetylace-ton en een complex van trivalent ijzer en bipyridyl. De hoeveelheid van de trivalente ijzerverbinding is geschikt 0,01 - 1 mol#, gebaseerd op de hoeveelheid niet-fotogevoelig oxydatie-ingrediënt.
Voorbeelden van trivalente kobaltverbindingen geschikt 25 voor de uitvinding zijn complexen, zoals een complex van trivalent kobalt en acetylaceton en een complex van trivalent kobalt en o-fe-nanthroline, alsmede kobaltihalogeniden zoals kobaltijodide en ko-baltibromide. De hoeveelheid van de trivalente ij zerverbinding is geschikt 0,01 - 1 mol#, gebaseerd op de hoeveelheid van de niet-fotoge-30 voelige oxyderende ingrediënt.
Voorbeelden van divalente palladiumverbindingen zijn een complex van divalent palladium en acetylaceton en palladium (il)-halogeniden, zoals palladium (II) jodide en palladium (II)bromide.
De hoeveelheid van de divalente palladiumverdunning is geschikt 0,01 -35 10 mol#, gebaseerd op de hoeveelheid van de niet-fotogevoelige oxy derende ingrediënt.
8002189 * * 11
Voorbeelden van de sulf inezuurverbindingen zijn n-octyisulf ine zuur en p-tolueensulfinezuur. Be hoeveelheid sulfinezuur-verbinding is geschild: 0,05 - 10 mol#, gebaseerd op de hoeveelheid, van de niet-fotogevoelige oxyderende ingrediënt.
5 Als component (lil) hebben de verbindingen van divalent kwik de meeste voorkeur.
Als eerderbeschreven wordt het oxydatiemiddel voor vrij zilver (component lil)gereduceerd terwijl het het vrije-zilver oxydeert dat gedurende de opslag van het beeldvormende uitgangsmate-10 riaal in het zilverhalogenide is gevormd. Het aldus gereduceerde oxydatiemiddel voor vrij zilver wordt op zijn beurt geoxydeerd door de inwerking van het fotoreactieve oxydatiemiddel, als component (IV), waardoor dit effectief wordt teruggevoerd in de oorspronkelijke toestand waarin component (III) een oxydatiecapaciteit voor vrij zilver 15 heeft. Voorbeelden van de fotoreactieve oxydatiemiddelen als component (IV) zijn halogeenverbindingen die in staat zijn bij belichting vrije halogeenradicalen te vormen. Voorkeursvoorbeelden van dergelijke halogeenverbindingen zijn. broomverbindingen, waarin een broomatoom gebonden is aan een koolstof atoom.
20 Of een gegeven broomverbinding al of niet geschikt is ten gebruike als component (IV) in de uitvinding kan b.v. worden bepaald door de volgende fotoreactieproef.
1 mol Zilverbehenaat (geschikt als zilverbehenaat is een verbinding die is gesynthetiseerd in een gemengd oplosmiddel 25 (1 : 5 - 5 : 1 in volume) van water en ten minste een wateroplosbare of gedeeltelijk wateroplosbare alcohol met 3-8 koolstofatomen, ^50 g polyvinylbutyral en 0,25 mol van een verbinding ten gebruike als "foto-reactief oxydatiemiddel" werden opgelost in een gemengd oplosmiddel (2:1 gew.) van methylethylketon en tolueen en daarna gevormd tot een 30 film onder toepassing van een gebruikelijke gietmethode. De aldus gevormde film wordt onderzocht met betrekking tot de volgende twee voorwaarden. Wanneer de film voldoet aan deze twee voorwaarden is de toegepaste verbinding (ten gebruike als fotoreactief oxydatiemiddel) geschikt voor het doel.
35 Voorwaarde 1: Wanneer de film wordt onderzocht door
Rontgendiffractometrie mag de piek toegeschreven aan zilverbromide (2Θ = 12 31,0°) niet worden waargenomen (de waarde van de intensiteit van de piek is minder ongeveer 10) met betrekking tot 100 als de waarde van de intensiteit van de piek toegeschreven aan zilverbehenaat (20 = 12,1°).
5 Voorwaarde 2: Aansluitend wordt de film bestraald met" 20.000 lux-Jicht uit een fluorescerende lamp bij T5°C in een atmosfeer met een relatieve vochtigheid van 30# gedurende T uur en daarna opnieuw door Rontgendiffractometrie onderzocht. De piek toegeschreven aan. zilverbromide (2Θ = 31,0°) dient te worden waargenomen (de waarde 10 van de intensiteit van de piek is ongeveer 10 of meer) met betrekking tot 100 als de waarde van de intensiteit van de piek toegeschreven aan zilverbehenaat (20 = 12,1°).
In de voomoemde proef zijn de waarden van 2Θ die van diffractiepieken verkregen door toepassing van de CuK -lijn. In de 15 uitvinding werd als inrichting voor de Rontgendiffractometrie een apparaat van Rotor Unit type (RU-200 PK type) van Rigaku Denki Kabushiki Kaisha,. Japan toegepast.
Specifieke voorbeelden van het fotoreactieve oxyda-tiemiddel als component (IV) omvatten α,α,α1,af-tetrabroom-o-xyleen, 20 α,α,α',α'-tetrabroom-m-xyleen, ethyl-α,α,α-tribroomacetaat, α,α,α- tribroomacetofenon, α,α, α-tribroom-p-broomtolueen, 1,1,1-tribroom-2,2-difenylethaan, tetrabroomethaan, 2,2,2-tribroomethanol, 2,2,2-tribroom-ethylcyclohexylcarbamaat, 2,2,2-tribroomethylfenylcarbamaat, 2,2,2-tri-broomethylbenzoaat, 2,2,2-tribroomethylethylcarbamaat, 2-methyl-1,1,1-25 tribroom-2-propanol, bis(2,2,2-tribroomethoxy)difenylmethaan, 2,2,2-tribroomethylstearaat, 2,2,2-tribroomethyl-2-furoaat, bis(2,2,2-tri-broomethyl)succinaat, 2,2,2-tribroomethylfenylsulfonaat, 2,2,2-tri-broamethoxytrimethylsilaan, 2,2,2-tribroom-1-fenylethanol, 2,2,2-tri-broomethyldifenylfosfaat.
30 Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden toe gepast. Hiervan hebben bijzondere voorkeur: α,α,a',α'-tetrabroom-o-xyleen, α,α,α’ ,α*-teteabroom-m-xyleen, ethyl-α,α,α-tribroomacetaat, α,α,α-tribroom-p-broomtolueen, α,α,α-tribroomacetofenon, 1,1,1-tri-broam-2,2-difenylethaan, 2,2,2-tribroomethanol. De meeste voorkeur heb-35 ben α, α, α * α ’ -t etrabr oom-o-xyleen en α, α, α1, α1 -tetrabroom-m-xyleen. De hoeveelheid van het fotoreactieve oxydatiemiddel (IV) is geschikt 2,5 8002189 tot UO mol#, gebaseerd op de hoeveelheid van het niet-fotogevoelige oxydatiemiddel.
* * 13
Naar behoefte kan het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype volgens de uitvinding naast de voornoemde 5 essentiële componenten een reeks toevoegsels bevatten, zoals filmvor-mende binders, chemische sensibilisatoren, een toner voor een zilverbeeld, een ontwikkelingspromotor en/of een spectraal sensibiliserende kleurstof.
Onder chemische sensibilisatoren die de gevoeligheid 10 van het droge beeldvormende materiaal van de uitvinding verbeteren hebben die welke de opslagstabiliteit van het droge beeldvormende materiaal voor het gebruik verslechteren uiteraard geen voorkeur. Als chemische sensibilisatoren die de sensibiliteit aanmerkelijk verbeteren maar de opslagstabiliteit van het droge beeldvormende materiaal 15 wan de uitvinding niet nadelig beïnvloeden kunnen b.v. worden genoemd de amide-verbindingen als beschreven in de Japanse octrooipublicatie 51—T911+ a bijvoorbeeld 1-methyl-2-pyrrolidon; chinolineverbindingen als beschreven in het Duitse Offenlegungsschrift 2.8^5·187 voorgesteld door de algemene formule 9 van het formuleblad, waarin R^ - Rg, die al of 20 niet gelijk mogen zijn, elk. een waterstofatoom, een arylgroep gekozen uit fenyl en naftylgroepen, die al of niet gesubstitueerd kunnen zijn met methyl, methoxy of halogeen, een rechte of vertakte alkylgroep met 1-10 koolstofatomen, een alkoxygroep met 1 - 4 koolstofatomen, een aralkylgroep gekozen uit benzyl en f enetylgroepen, al of niet gesub-25 stitueerd met methyl, methoxy of halogeen, een hydroxylgroep, een cyano-groep, een carboxylgroep, een alkoxy friet 2-5 koolstofatomen) car-bonylgroep, een nitrogroep, een aminogroep of een carbamoylgroep voorstellen, waarbij X een waterstofatoom, een hydroxylgroep of aminogroep is; alsmede 3-pyrazoline-5-on-verbindingen beschreven in het Duitse 30 Offenlegungsschrift 2.93^.751 voorgesteld door formule 10 van het formuleblad, waarin R^ een waterstofatoom, een rechte of vertakte alkylgroep met 1 - 5 koolstofatomen, een al of niet gesubstitueerde fenyl-groep of een al of niet gesubstitueerde cycloalkylgroep met 3-8 koolstofatomen is, Rg een rechte of vertakte alkylgroep met 1 - 5 koolstof-35 atomen, een al of niet gesubstitueerde fenylgroep of een al of niet gesubstitueerde cycloalkylgroep met 3-8 koolstofatomen voorstelt, waarbij R^ en R^, die gelijk of verschillend kunnen zijn, elk een waterstof- o η n o 1 q o 1¾ atoom, een rechte of vertakte alkylgroep met 1 - 5 koolstofatamen, een al of niet gesubstitueerde fenyigroep of een al of niet gesubstitueerde fenylalkylgroep met een rechte of vertakte alkyleenheid met 1 -5 koolstofatomen voorstellen. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie 5 worden toegepast, bij voorkeur in een hoeveelheid van 5-50 mol#, gebaseerd op de niet-fotogevoelige oxyderende ingrediënt van component (II). Specifieke voorbeelden van 3-pyrazoline-5^on.verbindingen omvatten 2-fenyl-3-pyrazoline-5-on, 1-(p-joodfenyl)-2,3-dimethyl-3-pyrazoline'“5-·’ " on, 2,3,Wtrif enyl-3-pyr azoline-5-on, 1-fwnyl-2,3-dimethyl-3-pyrazoline-10 5-on, 1,3-diëthyl-2-fenyl-3-pyrazoline-5-on, 2,3-dimethyl-1-ethyl-4-iso- propyl-3-pyrazoline-5-on2-o-tolyl-3-methyl-^-ethyl-3-pyrazoline-5-on, 2-cyclohexyl-3-pyrazoline-5-on, 2-methyl-1,3-difenyl-3-pyrazoline-5-on en 1-cyclohexyl-2,3-dimethyl-3-pyrazoline-5-on. Het droge beeldvormende materiaal van het na-activeringstype, dat ter verbetering van de sensi-15 biliteit een chemische sensibilisator als bovenvermeld omvat oefent het in de uitvinding beoogde effect uit.
De filmvormende binder is in de meeste gevallen nodig voor de filmvorming, maar wanneer het organische zilverzout oxydatie-middel en/of het reductiemiddel de functie als een binder bezitten, 20 kan de.eerste worden weggelaten. Natuurlijke of synthetische polymere stoffen kunnen als binder worden toegepast. Representatieve voorbeelden omvatten polyvinylbutyral, polymethylmethacrylaat, celluloseacetaat, polyvinylacetaat, celluloseacetaatpropionaat, celluloseacetaat buty-raat, vinylchloride-vinylacetaatcopolymeren, polyvinylalcohol, poly-25 styreen, polyvinylformal en gelatine. Polyvinylbutyral heeft als binder de meeste voorkeur. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden toegepast.· De binder wordt geschikt in een zodanige hoeveelheid toegepast dat de gewichtsverhouding van de binder tot het niet-fotogevoelige ingrediënt van de component (II) in het gebied van ongeveer 0,1 tot 30 10 is.
Als toner voor een zilverbeeld kan men b.v. noemen ftalazinon, zinkacetaat, cadmiumacetaat, ftaalimide en succinimide.
Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. De hoeveelheid toner voor een zilverbeeld ligt bij voorkeur in het gebied van 35 1 - 100#, gebaseerd op het niet-fotogevoelige oxyderende ingrendiënt van component (II).
De voorkeursmethode ter bereiding van het droge beeld- 8002189 15 vormende materiaal van de uitvinding wordt als voorbeeld nu beschreven. Een organisch zilverzoutoxydatiemiddel wordt gedispergeerd in een hinderoplossing of emulsie door middel van een zandmenger, maalmolen, kogelmolen en dergelijke. Aan de verkregen dispersie worden de andere 5 componenten en naar keuze verschillende toevoegsels toegevoegd. De aldus verkregen samenstelling wordt aangebracht op een drager, zoals een kunststoffilm, een glasplaat, een papier- of metaalplaaten daarna ge-:· droogd, waarbij een droog· beeldvormend"materisaI'. wordt-"verkregen;.'•Als kunststoffilm kan men een polyetheenfilm, een celluloseaeetaatfilm, een 10 polyetheentereftalaatfilm, een polyamidefilm, een polypropeenfilm en dergelijke toepassen. De droge dikte van de bekleding als beeldvormende laag kan 1-100 micrometer zijn en is bij voorkeur 3-20 micrometer. De componenten van de samenstelling kunnen naar keuze in 2 of meer afzonderlijke maar aangrenzende lagen worden aangebracht. Met het doel 15 de warmte-ontwikkelbare beeldvormende laag enz. te beschermen kan een toplaag worden voorzien. Het materiaal voor de toplaag kan worden gekozen uit de eerder vermelde bindermaterialen.
Het aldus verkregen velmateriaal is niet-fotogevoelig onder normale beliehtingsomstandigheden en kan in een verlichte kamer 20 worden gehanteerd. Fanneer een gegeven gebied van het velmateriaal in het donker wordt verhit wordt dir gebied fotogevoelig gemaakt. Deze voorafgaande verhitting wordt bij voorkeur uitgevoerd bij een temperatuur van ongeveer 90 - 130°C. Indien de verhittingstemperatuur wordt opgevoerd kan de verhittingstijd evenredig korter worden. Fanneer het 25 door verhitting fotogevoelig gemaakte gebied beeldsgewijze wordt belicht met licht en daarna onder verhitting ontwikkeld, wordt een zichtbaar beeld verkregen. Het heeft de voorkeur dat de ontwikkeling door verhitting bij een temperatuur van ongeveer 90 - 150°C wordt uitgevoerd. De verhittingsperiode bij hetzij voorlopige verhitting of bij de warm-30 teontwikkeling kan worden geregeld binnen het gebied van 1 tot 30 sec. Fanneer de voorlopige verhitting voor het fotogevoelig maken van het materiaal en de warmte-ontwikkeling bij dezelfde temperatuur worden uit-gevoerd is de tijd voor de warmteontwikkeling in het algemeen langer dan de tijd voor de voorlopige verhitting. In het beeldvormende materiaal 35 van de uitvinding kan een zichtbaar beeld selectief worden geregistreerd op een gegeven gebied, en nieuwe informatie kan op een ander ge- 16 tied naar behoefte extra worden geregistreerd.
De uitvinding zal nu worden toegelicht met de volgende voorbeelden die niet beperkend zijn bedoeld. In deze voorbeelden en vergelijkingsvoorbeelden worden de sensibiliteit en opslagstabiliteit 5 van het droge beeldvormende materiaal als volgt geëvalueerd.
De sensibiliteit van het droge beeldvormende materiaal wordt gedefinieerd en uitgedrukt door de omgekeerde waarde van de hoeveelheid belichting die nodig is om een' optische dichtheid '(O.D.) die 0,6 hoger is dan de minimaal optische dichtheid (O.D. min) van het droge 10 beeldvormende materiaal te geven. De relatieve sensibiliteit of gevoeligheid (R.S.) wordt uitgedrukt in de verhouding van de sensibiliteit van het droge beeldvormende materiaal tot die van het droge beeldvormende materiaal (Ah) (dat wordt bereid volgens voorbeeld I), waarvan derhalve de relatieve sensibiliteit 1 is.
15 Voorwaarden voor de beeldvorming
Een droog beeldvormend materiaal wordt gedurende 5 sec in een donkere kamer voorverhit op een kookplaat, die op ongeveer 100°C wordt gehouden, om het fotogevoelig te maken. Daarna wordt het materiaal gedurende 1 sec verlicht via een 21-traps wig (vervaardigd 20 door Eastman Kodak Co., Ltd., U.S.A.) met licht uit een 300-watt wolframlamp en wordt het'in de donkere kamer op een kookplaat gedurende 5 sec op ongeveer 120°C gehandhaafd om de warmteontwikkeling tot stand te brengen.
De opslagstabiliteit van het droge beeldvormende uit-25 gangsmateriaal wordt beoordeeld uit de toename van de minimale optische dichtheid (O.D. min) van het droge beeldvormende uitgangsmateriaal dat men onder versnelde verslechteringsomstandigheden laat staan, vergeleken met de minimale optische dichtheid hiervan juist na de bereiding daarvan.
30 Versnelde verslechterende omstandigheden (tenzij anders aangegeven)
Proefmachine: afleesprinter 500 (handelsnaam van een versnelde proefmachine voor bovengenoemd doel van Minesota Mining and Manufacturing Company, U.S.A.).
Belichting: gedurende tijdsperioden als aangegeven in 35 de voorbeelden en vergelijkingsvoorbeelden.
In de voorbeelden betekent het symbool (A) de materia- 800 2 1 89
1T
len van de uitvinding en symbool (B) de vergelijkingsmaterialen. Voorbeeld I en vergelijkend voorbeeld 1
Aan 20 g van een gemengd oplosmiddel van tolueen en methylethylketon (menggewichtsverhouding 1 : 2) werd 3 g zilverbehenaat 5 toegevoegd en het mengsel in een kogelmolen gedurende 18 uur gemalen tot een homogene zilverbehenaatsuspensie.
Aan 1,5 g van de zilverbehenaatsuspensie werden ingrediënten (i) als hierna weergegeven toegevoegd ter vorming van een zilverbehenaat emulsie. Deze emulsie werd uniform aangebracht op een 100 10 micrometer dikke polyetheentereftalaatfilm via een opening van 100 micrometer, waarna de bekleding aan de lucht werd gedroogd bij kamertemperatuur (ongeveer 20°C). Ongeveer 2 g van een reductiemiddel-bevat-tende samenstelling samengesteld uit ingrediënten (il) als hierna weergegeven werd uniform als tweede laag aangebracht op de gedroogde film 15 van de bekleding van de zilverbehenaat emulsie uit een opening van 75 micrometer; de bekleding werd aan de lucht gedroogd bij kamertemperatuur (20°C) tot een droog beeldvormend materiaal (A1) was verkregen met een totale bekledingslaagdikte van ongeveer 12 micrometer. De bereiding van dit beeldvormende materiaal werd steeds in een verlichte 20 kamer uitgevoerd.
Ingrediënten I
10 gew.^’s oplossing van polyvinylbutyral in methylethylketon 2,0 g
Oplossing van 100 mg mercuriacetaat in 25 3 cc methanol 0,15 cc a, a,a’ ,a'-ïetrabroom-o-xyleen 25 mg
Trifenylfosfiet 3 mg
Jodium 8 mg
Difenylbrooramethaan ^ mg 30 Chinoline 30 mg
Ingrediënten (II)
Celluloseacetaat 6,3 g 2,2' -methyleenbis (it-ethyl-6-tert-butylfenol) 3,5 g
Ftalazinon 1,2 g 35 Aceton 83 g
Het droge beeldvormende materiaal (A1) werd van te 8002189 18 voren gedurende 5 sec in een donkere kamer verhit op een hete kookplaat, gehouden op ongeveer 100°C om het fotogevoelig te maken. Daarna werd het materiaal belicht via een 21-traps wig (van Eastman Kodak Co., Ltd. U.S.A.) met licht uit 3Q0-watt volframlamp gedurende 1 sec. Na ver-5 hitting van het belichte materiaal op een hete kookplaat, gehouden op ongeveer 120°C, gedurende 5 sec in een donkere kamer, werd een zwart negatief beeld verkregen.
Een droog-beeldvormend materiaal (A2) werd op dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzondering dat 9,h mg jodium 10 in plaats van 8 mg jodium en 1 mg difenylbroommethaan in plaats van U mg difenylbroommethaan werd toegepast.
Een droog beeldvormend materiaal (A3) werd op vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzondering dat U,9 mg jodium-in plaats van 8 mg jodium en 9*3 mg difenylbroommethaan in plaats 15 van U mg difenylbroommethaan werd toegepast.
Een droog beeldvormend materiaal (Ah) werd op vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzondering dat difenylbroommethaan uit de ingrediënten (I) werd weggelaten. Een droog beeldvormend materiaal (A5) werd op vrijwel dezelfde wijze als boven-20 beschreven bereid met uitzondering dat 3,1 mg jodium in plaats van 8 mg jodium en 13,5 mg difenylbroommethaan in plaats van h mg difenylbroommethaan werd toegepast.
Een droog beeldvormend vergelijkingsmateriaal (B1) werd op vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzon-25 dering dat jodium uit de ingrediënten I werd weggelaten en 2h mg difenylbroommethaan in plaats van h mg difenylbroommethaan werd'toegepast.
Een droog beeldvormend vergelijkingsmateriaal (B2) werd op vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzondering dat mercuri-acetaat uit de ingrediënten (I) werd weggelaten. Een 30 droog beeldvormend vergelijkingsmateriaal (B3) werd op vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzondering dat α,α,α',α'-tetra-broom-o-xyleen uit de ingrediënten (i) werd weggelaten. De resultaten die werden verkregen wat betreft de relatieve sensibiliteit (R.S.) en de opslagstabiliteit van elk van de beeldvormende materialen worden 35 weergegeven in tabel A.
800 2 1 89 19 5 u S o ia Q t-oOOOO'-t-’-« o p ^ *H ft Φ <U P p *tH ί-( H ft
•H
,0 <U
rrt rrj jL
iSrl3®fflOO(OCOCOCO
tnoSOOOOOOOO
fcfl fi ΛΛΛΛΛΛΛΛ
ajSooooooooo H Im 03 V
<§£
CO IA
• Λ Λ
CQ OOOCM’- OOIAO
• r™·
<! PS
* «0 * -a m g
+3 S
< Ö b0 ö
®C ,rl - S
EH ö > SI o
OH <U
Q,w >3E = ESSr +3 f g -jj o 3 ö
bO
•H
ta g
+3 P
Ö bO a b0
(U .—. <H CÖ *H
Ö H CS1 CÖ N
OHO) , g ft η p = = = = = -p 5 S'- g 2¾ s s as
s I -S
•Η Η Ή T3 ·Η Ö 3 « <U
Ο b£ O
,0 Ö O <— OS OSOt-i-
MtHHCVIUSJ-OSOt-OJOJ 0) cfl ^ \ V \
f> Pt ,0 OS LA ^— Ο 1- O 0\OS
HPQ^t—osiAOon t- ίο \ <u ·>- 2 H >
'Ö Ö <U
S H
U Co o <s3
μ>·Η T-OJfOJ-lA'-CMPO
Ό M <£<;ea;«aj<;fCifqpQ
H 0 <D H <D CÖ ffl s 20
Vergelijkend voorbeeld 2
Een droog beeldvormend materiaal (Bk) werd op vrijwel dezelfde wijze als beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 3802888 bereid. Er werd een zilverbehenaatemulsie bereid als in voor-5 beeld I die uniform werd aangebracht op 100 micrometer-dikke polyesterfilm via een uittree-opening van 130 micrometer, welke film bij kamertemperatuur aan de lucht werd gedroogd.
Een oplossing die 0,05 g HgBr^ en 0,1 g CaBrg bevatte, opgelost in 50 g van een oplossing samengesteld uit 10 g cellulose- 10 acetaatbutyraat, 100 g methanol, 2 g ftalazinon, 50 ml aceton en 6 g 1,1 -bis (2-hydroxy-3,5-dimethylfenyl) 3 ,5»5-trimethylhexaan, werd als een tweede laag op de zilverbehenaatemulsielaag aangebracht uit een uittree-opening van 80 micrometer en bij kamertemperatuur aan de lucht gedroogd ter bereiding van een droog beeldvormend materiaal (Bk).
15 Men liet het materiaal (Bk) gedurende 5 min onder ver snelde verslechteringsomstandigheden staan. Met het verkregen materiaal (Bk) werd de beeldvorming op dezelfde wijze als beschreven met materiaal (A1) van voorbeeld I uitgevoerd. Het materiaal (Bk) werd over het gehele oppervlak daarvan reeds bij een voorlopige verhitting zwart; 20 hetgeen een slechte opslagstabiliteit van het uitgangsmateriaal (Bk) aantoonde. Het is duidelijk dat de droge beeldvormende materialen (A1 -A5) van de uitvinding een uitstekende opslagstabiliteit van het uitgangsmateriaal vertonen vergeleken met die van het droge beeldvormende materiaal (Bk).
25 Voorbeeld II en vergelijkend voorbeeld 3
Aan 1,5 g van een zilverbehenaatsuspensie bereid op dezelfde wijze als beschreven in voorbeeld I en vergelijkend voorbeeld 1 werden ingrediënten (lil), als onderstaand aangegeven, toegevoegd ter vorming van een zilverbehenaatemulsie. Dezelfde procedures als in 30 voorbeeld I, met uitzondering dat de zilverbehenaatemulsie als bovenaangegeven werd toegepast in plaats van de zilverbehenaatemulsie volgens voorbeeld I, werden herhaald ter bereiding van een droog beeldvormend materiaal.
Ingrediënten (lil) 35 10 gew.%'s oplossing van polyvinylbutyral in methylethylketon 2,0 g
Oplossing van 100 mg mercuri-acetaat in 3 cc methanol 0,15 cc 8002189 21
Trifenylfosfiet 3 mg
Jodium 8 mg
Kobaltdibromide 3 mg 1-Fenyl-2;3-dimethyl-3-pyrazoline-5-on 30 mg 5 Ealogeen-bevattende verbinding 30 mg (fotoreactief oxyderend middel) aangeduid in tabel B.
Volgens de voornoemde procedures werden 16 soorten * droge beeldvormende materialen bereid, waarvan de relatieve sensibili-10 teit (R.S..) en de opslagstabiliteit van elk daarvan in tabel B worden weergegeven.
on/io 1 oo 22
<D 3 0\ 0\ IM ΙΛ (Ο 1Λ 00OOO
0 ^oot-»— 1— i— on o la t— σ\ oj
Jj Α«·>«·**ηηηΜη,> ft οηοοοοοοοοοοοτ- 0) >d Η
<U
ö ra U s-' ra α ^ ·Η Sh
•w'ipJoocoaocooNCOcocoojOirsO
"aoooooooor-cnco-ra-aoaoaoco
Jj · ΛΛΛΑΛΛ« ΛΙ>ΛλΛλ*ΛΛ •riQ^-OOOOOOOOOOOO^-T-r-T- -P o
•H
H
s
P
ra 60 y aj racococococococococococoaDcocococo H aoooooooooooooooo JQ λλΛΛΛΛΛΛΛ^ΛΑΛΛΛΛ ^5, ooooooooooooooooo CQ ΙΑΙΛΝΙΛΓΠΙΛΙΑη'ΰΙΛΙΛΙΛΙΑΙΑΙΑΙΛ « r- ^ r- t- pq w ra m bo 3 < ÖΛ C3 Ö Ö Λ •η h rara rap >d ra ra ra p rara
Ö U Η H aJ d H
•H >d ^ ρ·η hhpöoö 52
Ph g i i ra o p ra 55 rara o g o a S <p ο3·Η f> ·Η Ildirao-HH P ·0 _ +5 eéSPO'ÖO d H a rara o o ο o a i a -255 >d -d o o o p p cu ra Sara a>5 a a a ra i « ρ α ο·ημ g ^ ra pppoftojpraaopra drag -po rara ·η ra i i ra ra ra p o P 555 p ^ai-tSSSSPrapep ® p ra raft +3+5-pooooppraoH p p p > ra rara r oooorapjnoo prap ra ·η +3+3öiqiHa^irap^>j ra a ra pp i i «ppppsgrapy p o a 1 o - 0·η·η·η·ηοορ·η6^οοο
ara dd«!nf-iiHaooiJHOSOHO
rara « «öpppp a -p p o •-s p h ra y - - i i i i i p p * J, *-· o ·η o p boo ööHddr-curarafdöp^'draü op «·>>,·» «> «*>iUp " j* o 5 J "5 5
ho ddpddt-cM+5aojöN'd<MaM
aj ft ««.μ ««««rara « « ra o «rara
lu >— ööraöd*-c\jpftT-öp,,-3T-ft,c H
ra ra
•H
a ra ld
S
-d a vot-aDONOT-ojooiAvot— oo σ\ o »- cvi | <j.ra<ra<<5<«|pqpqpqpqpqpqpqpq u o £
H
ra ra
PQ
800 2 1 89 23
De halogeen-bevattende verbindingen toegepast bij de bereiding van de materialen (B5 - B12) waren die materialen die geen 2iIverhalogenide vormden in een dergelijke hoeveelheid als kan worden waargenomen in de voornoemde fotoreactieproef.
5 Het is uit de tabel B duidelijk dat de materialen A6 - A13 die een halogeen-bevattende verbinding bevatten die in de voornoemde fotoreactieproef éen zilverhalogenide had gevormd, veel beter . waren wat opslagstabiliteit ..onder. versnelde yerslechteringsomstandig?......
heden betreft dan de vergelijkingsmaterialen B5 - B12. Tetrabroomme-10 thaan heeft de neiging de gevoeligheid van het beeldvormende materiaal, waarin dit aanwezig is, te verlagen maar geeft een uitstekende opslag-stabiliteit aan het beeldvormende uitgangsmateriaal, dat dit middel bevat, zoals blijkt uit de gegevens van materiaal A13 in tabel B.
Voorbeeld III en vergelijkend voorbeeld 1+ 15 Aan 1,5 g van een zilverbehenaatsuspensie als bereid in voorbeeld I en vergelijkend voorbeeld 1, werden ingrediënten (IV) toegevoegd, als hierna weergegeven, ter vorming van een zilverbehe-naatemulsie. Vrijwel dezelfde procedures als in voorbeeld I, met uitzondering dat de zilverbehenaatemulsie als bovenbereid in plaats van 20 de zilverbehenaatemulsie bereid in voorbeeld I werd toegepast, werden herhaald ter bereiding van een droog beeldvormend materiaal AlU. Ingrediënten (IV) 10 Gew.^’s oplossing van polyvinyl- butyral in methylethylketon 2,0 g 25 Oplossing van 100 mg mercuriacetaat in 3 cc methanol 0,15 cc I-joodsuccinimide 17 mg
Difenylbroommethaan H mg U-methyl-2-pyrrolidon 1+00 mg 30 α,α, a’,a*-Tetrabroom-o-xyleen 30 mg
Een droog beeldvormend materiaal (B13) werd op vrijwel dezelfde wijze bereid als bovenbeschreven met de uitzondering dat mercuriacetaat uit de ingrediënten (IV) werd weggelaten.
Er werd een droog beeldvormend materiaal (BlU) op 35 vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven bereid met uitzondering dat α,α,α’,α'-tetrabroom-o-ryleen uit ingrediënten (IV) werd weggelaten.
8002189 2k
De resultaten wat betreft de relatieve sensibiliteit (R.S.) en de opslagstabiliteit van elk van de beeldvormende materialen worden weergegeven in tabel C.
8002189 _ 25 a •Η ë ά d u ^ 2 Jt
S r VO
_p ft ft ft H Vl *“ O r- T-
<U <u -P O •H
H Pt •H
,Ο <D
a a
P H
m <d P
60 ö 2 CO CO co
cd cq 2 O O O
H fn « » «
CO O O O O O
Si
W
• in co ca
W
bO
•H
N
O <U
+3 > a tso ω a <U ·Η ·Η cö
Ö > N tSJ S
1-3 OH Φ O
Ptw > |3 +3 H § <3 ö ej O cd cd ·η pq o cd cd ö <!
Eh
UJ
•H
<U
-p £ a ai a μ <u ·'-» ·η a ·η a η ν s μ Ο Η (D 0)
Pt Η £ -Ρ !* gw a ο a ο a ·η a ο a a cd o a a
PQ -H
a H O 60 60 O 1— T- 1—
a H OJ (M CM
•na ^ ^ a λ σ\ σ\ σ\ a u t— t— t—
ο (U
"S h
P H 0) *H
5 " s.a a a 0) g h a a j- on ,=r O cd T- 1- r-
> ·Η CBM
a p h <u
(0 -P
<u a ann ?1 si 26
Zoals blijkt uit tabel C is bet materiaal A1^ van de uitvinding superieur wat opslagstabiliteit betreft aan de vergelijkende materialen B13 en BlU.
Voorbeeld IV
5 Vrijwel dezelfde procedures als in voorbeeld II wer den toegepast met uitzondering dat, in plaats van kobaltdibromide, trifenylfosfinedibromide in een equimolaire hoeveelheid werd toegepast, en een na-activeringstype droog beeldvormend materiaal A15 werd verkregen.
10 De resultaten met betrekking tot de relatieve sen sibiliteit (R.S.) en opslagstabiliteit van het materiaal A15 worden weergegeven in tabel D.
TABEL D
R.S. Opslagstabiliteit (O.D. min) (versnelde proef).
15 _ 0 uur 1 uur_3 uur 15 0,08 0,08 0,10
Voorbeeld V en vergelijkend voorbeeld 5
Aan 1,5 g van een zilverbehenaatsuspensie als bereid op dezelfde wijze als beschreven in voorbeeld I en vergelijkend 20 voorbeeld I werden ingrediënten (V) toegevoegd als hierna weergegeven ter vorming van een zilverbehenaatemulsie. Deze emulsie werd uniform aangebracht op een 100 micrometer dikke polyesterfilm uit een opening van 100 micrometer waarna de bekleding voldoende bij kamertemperatuur (20°C) aan de lucht werd gedroogd. Ongeveer 2 g van een reductie-25 middel-bevattende samenstelling samengesteld uit ingrediënten (VI), als hierna weergegeven, werden uniform als tweede laag op de gedroogde film van de bekleding van de zilverbehenaatemulsie aangebracht uit een opening van 75 micrometer, waarna de bekleding bij kamertemperatuur (20°C) aan de lucht werd gedroogd en een droog beeldvormend materiaal 30 A16 werd verkregen met een totale bekledingslaagdikte van ongeveer 12 micrometer. De bereiding van het beeldvormende materiaal werd uitgevoerd onder een rood beveiligingslicht.
8002189 27
Ingrediënten (v) 10 gew. %'s Oplossing van polyvinylbutyral in methylethylketon 2,0 g
Oplossing van 100 mg mercnri-acetaat 0,15 cc 5 in 3 cc methanol-
Zilverjodide 8,2 mg
Zilverbr crnide 1,6 mg α,α,α*,α*-Tetrabroom-o-xyleen 25 mg 2-Fenyl-3-pyrazoline-5-on 30 mg 10 Ingrediënten (VI) 2,6-Methyleenbis(2-hydroxy-3-tert-butyl-5- methylfenyl)-4-methylfenol 3»5 g
Celluloseacetaat butyraat 6,3 g
Ftalazinon 1,2 g 15 Aceton. 83 g
Er werd een droog beeldvormend materiaal (B15) "bereid op vrijwel dezelfde wijze als bovenbeschreven met uitzondering dat zilverjodide uit de ingrediënten (V) werd weggelaten en 8,3 mg zilverbromide in plaats van 1,6 mg zilverbromide werd toegepast.
20 De opslagstabiliteit van het beeldvormende uitgangs materiaal werd als volgt onderzocht. De materialen (A16) en (B15) werden gedurende een uur belicht in een 3-kilowatt xenon fadeometer Model FX-1 (Suga Shikenki. K.K., Japan). Daarna werden de voorlopige verhitting, de belichting en de warmteontwikkeling van de verkregen materia-25 len (A16 en BI5) op dezelfde wijze uitgevoerd als eerderbeschreven met betrekking tot de "omstandigheden van de beeldvorming". De minimale optische dichtheid van het materiaal (A16) was 0,10, terwijl de minimale optische dichtheid van het materiaal (BI5) 1,5 was.
De relatieve sensibiliteit van het materiaal (A13)
30 was daarentegen 10 maal zo hoog als die van het materiaal (BI5)-Voorbeeld VT
Aan 1,5 g van een zilverbehenaatsuspensie bereid op dezelfde wijze als beschreven in voorbeeld I en vergelijkend voorbeeld 1 werden de ingrediënten VII toegevoegd, als hierna weergegeven, ter 35 vorming van een zilverbehenaatemulsie. Vrijwel dezelfde procedures als in voorbeeld I werden toegepast met uitzondering dat de zilverbehenaatemulsie als bovenbereid werd toegepast in plaats van de zilver- 8002189 28 behenaatemulsie bereid in voorbeeld I, waarbij een droog beeldvormend materiaal werd bereid.
Ingrediënten (Vil) 10 gev.% Oplossing van polyvinyl 5 butyral in methylethylketon 2,0 g α,α,α* ^’-Tetrabroom-o-xyleen 25 mg
Trifenylfosfietnonajodide[(CgHj.023 mg 2,3, ii—Trif enyl-3-pyrazoline-5-on 30 mg
Oxydatiemiddel voor vrij zilver aangeduid 10 in tabel E.
Volgens de voornoemde procedures werden drie soorten droge beeldvormende materialen bereid, waarvan de relatieve sensibiliteit (R.S.) en de opslagstabiliteit van elk daarvan worden aangegeven in tabel E.
8002189 29 'a •Η 6 u • 3 CO *- o Q 3 O r- T- • ft Λ Λ 0 T- O O o Sï
OJ <U
P o
•rl pH H ft •H
P <u cd τ) p_j ^ tn oj 2 co . oo ao yjö 3 o o o aj ra * « *
H Pr O O O O
01 OJ
Si
co la O O
P3 r- r- Τ Η
P
H
pq
ËH
^ 60 |)
Ph O
(ü O IA LA
> | w -w
H *H OJ
•rl Pt « -~"
S 3 O H
CJ — Η H
•Π) Ρι Η H
•H OJ ö — '-T
Pc SO ** - S ' £ P P bO 3 bü MO) H S H S Pr g q cd *ö
o U3 P LA Cd IA
o O O ^ H —·
f» O O Μ H
r- O O OJ Cd 0J
H 43 p Ό (0 ö o cd ·η cd ·η
Ό aj r- d S S S
«d f> o o o o •rt d P P) p Ph
S bO *H 0J P OJ P
OJ Ö O ·Η ü ·Η •Η ·Η 0) Cd Ό Cd Ό p ca τ3 η Η Η p 3 CQ *H >s 0) >3 rl >d O 5 P Η P cd
>, HO OJ Π OP
X ft p, O ·Η ü O
o O P <3 d < H
Ό Ö
OJ
S H
Pt cd O cd c*~ co θ\ r> ·Η 1- r- t- 'O u . . .
H OJ < <d < 0) P 0) cd pq s 30
De tijdsperiode -waarbij men een droog beeldvormend materiaal onder 'Versnelde verslechterende omstandigheden" als eerder 3 ' k vermeld laat staan» komt overeen met 10 - 10 maal de tijdsperiode waarbij men het droge beeldvormende materiaal onder normale opslagom-5 standigheden in een lichte kamer laat staan. Gebruikelijke droge beeldvormende materialen zoals die als beschreven in het Amerikaanse octrooi-schrift 3802888 kunnen in een verlichte kamer slechts gedurende een zodanige korte tijdsperiode van de orde van uren worden, opgeslagen .dat..zij. .......
niet als registratiematerialen geschikt voor het daarop registreren van 10 bijgewerkte informatie gebruikt kunnen worden.
Uit de bovengegeven voorbeelden is echter duidelijk dat de droge beeldvormende materialen van de uitvinding gedurende een zodanige lange tijdsperiode van de orde van jaren kunnen worden opgeslagen dat zij eventueel bijgewerkte informatie kunnen registreren. Aan-15 gezien verder de beeldvormende materialen van de uitvinding een zodanig hoge sensibiliteit hebben dat fotograferen door middel van een camera mogelijk is, zijn zij uit praktisch oogpunt bijzonder goed bruikbaar.
8002189

Claims (12)

1, Droog beeldvormend materiaal van bet na-activerings- type omvattende: (1) een zilverhalogenidecomponent die na belichting tot vrij zilver reduceerbaar is en die zilverjodide omvat; .. .. 5. (2) een redox-reactieve samenstelling .die ..in .staat is , door een redox-reaetie van de genoemde samenstelling een visuele verandering te geven, welke redoxreactie wordt ingeleid door verhitting van de samenstelling in aanwezigheid van vrij zilver; (3) een oxydatiemiddel voor vrij zilver dat in staat 10 is vrij zilver te oxyderen en door verhitting fotogevoelig kan worden gemaakt, van welk oxydatiemiddel van vrij zilver bij belichting na de genoemde verhitting de capaciteit daarvan vrij zilver te oxyderen wordt onderdrukt, en welk middel in staat is katalytisch de redoxreactie van de redox-reactieve samenstelling te bevorderen en 15 (k) een fotoreactief oxydatiemiddel, dat bij belich ting in staat is het genoemde oxydatiemiddel voor vrij zilver dat gelijktijdig met oxydatie van het vrije zilver is gereduceerd naar de oorspronkelijke toestand terug te brengen.
2. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 1, met het 20 kenmerk, dat de halogenidecomponent zilverjodide omvat, in een hoeveelheid van ten minste 30 mol#, gebaseerd op de zilverhalogenidecomponent.
3. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de halogenidecomponent uit zilverjodide en zilverbromide bestaat.
25 U. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 3» met het kenmerk, dat het zilverjodide en het zilverbromide aanwezig zijn in een molverhouding van 30/70 - 98/2.
5· Beeldvormend materiaal volgens conclusie U, met het kenmerk, dat de molverhouding 50/50 - 95/5 is.
6. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de redox-reactieve samenstelling een niet-fotogevoelige oxy-derende ingrediënt en een reducerend ingrediënt daarvoor omvat.
7- Beeldvormend materiaal volgens conclusie 6, met het 800 2183 kenmerk, dat de niet-fotogeroelige oxyderende ingrediënt een niet-foto-gevoelig, organisch zilverzout oxyderend, middel is en de genoemde reducerende ingrediënt een reducerend middél voor zilverionen is.
8. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 1, met het 5 kenmerk, dat het oxydatiemiddel voor vrij zilver ten minste wordt gekozen uit een verbinding van divalent kwik, een verbinding van trivalent ijzer, een verbinding van divalent palladium en een sulfinezuurverbin-ding. 9. ' Beeldvormend materiaal volgens conclusie. 8, met het 10 kenmerk, dat de verbinding van divalent kwik mercuriacetaat, mercuri- bromide of mercuri-jodide is.
10. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk,, dat het fotoreactieve oxydatiemiddel een broomverbinding is waarin een koolstof at oom is gebonden aan een broomatoom en dat in staat 15 is bij belichting een vrij radicaal van broom te vormen en verder in s staat is zilverbromide te vormen nadat het is onderworpen aan een foto- reactieproef onder toepassing van een laag die de genoemde broomverbinding, .zilverbehenaat en polyvinylbutyral bevat.
11. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 10, met het 20 kenmerk, dat de broomverbinding α,α,α* ,α’-tetrabroom-o-xyleen, α,α,α',α’-tetrabroom-m-xyleen, ethyi-α, α, α-tribroomac etaat, o, et, o-tribroom-p-broomtolueen, a, α,α-tribroomacetofenon, 1,1,1-tribroom-2,2-difenylethaan of 2,2,2-tribroomethanol is.
12. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 7, met het 25 kenmerk, dat het zilverjodide wordt bereid door reactie tussen het niet-fotogevoelige organische zilverzout oxyderende middel en het reductie-middel voor zilverionen.
13. Beeldvormend materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat dit verder een verbinding omvat gekozen uit 3-pyrazoline- 30 5-on-verbindingen volgens de formule 10, waarin R^ een waterstofatoom, een rechte of vertakte alkylgroep met 1 - 5 koolstofatomen, een al of niet gesubstitueerde fenylgroep of een al of niet gesubstitueerde cyclo-alkylgroep met 3-8 koolstof atomen is, een rechte of vertakte alkylgroep met 1 - 5 koolstofatomen, een al of niet gesubstitueerde fenyl-35 groep of een al of niet gesubstitueerde cycloalkylgroep met 3-8 koolstofatomen is, waarbij R^ en R^ gelijk of verschillend kunnen zijn en elk een waterstofatoom, een rechte of vertakte alkylgroep met 1 - 5 8002189 koolstofatomen, een al of niet gesubstitueerde fenylgroep, of een al of niet gesubstitueerde fenylalkylgroep met een rechte of vertakte alkyleenheid met 1 - 5 koolstofatomen voorstellen. 8002189
NLAANVRAGE8002189,A 1979-04-16 1980-04-15 Droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype. NL176979C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP4525779 1979-04-16
JP4525779A JPS55153937A (en) 1979-04-16 1979-04-16 Image forming material

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8002189A true NL8002189A (nl) 1980-10-20
NL176979B NL176979B (nl) 1985-02-01
NL176979C NL176979C (nl) 1985-07-01

Family

ID=12714222

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8002189,A NL176979C (nl) 1979-04-16 1980-04-15 Droog beeldvormend materiaal van het na-activeringstype.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4442202A (nl)
JP (1) JPS55153937A (nl)
AT (1) AT393918B (nl)
AU (1) AU535623B2 (nl)
BE (1) BE882774A (nl)
CA (1) CA1144801A (nl)
CH (1) CH646533A5 (nl)
DE (1) DE3014688A1 (nl)
DK (1) DK160847C (nl)
FR (1) FR2454641A1 (nl)
GB (1) GB2049971B (nl)
IT (1) IT1194649B (nl)
NL (1) NL176979C (nl)
SE (1) SE446565B (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2116735B (en) * 1982-02-27 1986-11-26 Arthur R Zingher Optically annotatable recording film
US4546075A (en) * 1982-09-09 1985-10-08 Fuji Photo Film Co., Ltd. Heat-developable photographic material
GB9121795D0 (en) * 1991-10-14 1991-11-27 Minnesota Mining & Mfg Positive-acting photothermographic materials
JP3616130B2 (ja) * 1993-06-04 2005-02-02 イーストマン コダック カンパニー 感赤外線性光熱写真ハロゲン化銀要素及び画像形成性媒体の露光方法
US6143488A (en) * 1996-12-30 2000-11-07 Agfa-Gevaert Photothermographic recording material coatable from an aqueous medium
EP0851284B1 (en) * 1996-12-30 2005-06-22 Agfa-Gevaert Photothermographic recording material coatable from an aqueous medium
JP2002360340A (ja) * 2001-06-08 2002-12-17 Azuma Industrial Co Ltd 目地用清掃ブラシ
US6514678B1 (en) 2001-12-11 2003-02-04 Eastman Kodak Company Photothermographic materials containing solubilized antifoggants

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1572203C3 (de) * 1964-04-27 1978-03-09 Minnesota Mining And Manufacturing Co., Saint Paul, Minn. (V.St.A.) Verfahren zur Herstellung eines wärmeentwickelbaren Blattmaterials mit einem strahlungsempfindlichen Überzug
US3846136A (en) * 1970-05-01 1974-11-05 Eastman Kodak Co Certain activator-toners in photosensitive and thermosensitive elements,compositions and processes
US3707377A (en) * 1971-02-02 1972-12-26 Minnesota Mining & Mfg Photothermic dry silver coatings stabilized with halogen-containing organic oxidizing agents
BE790370A (fr) * 1971-10-22 1973-04-20 Minnesota Mining & Mfg Feuille stable a la lumiere pour l'enregistrement d'images lumineuses
US4099999A (en) * 1977-06-13 1978-07-11 Xerox Corporation Method of making etched-striped substrate planar laser
JPS5421326A (en) * 1977-07-18 1979-02-17 Asahi Chemical Ind Dryytype image forming material
JPS5458022A (en) * 1977-10-17 1979-05-10 Asahi Chemical Ind Picture forming material
US4201583A (en) * 1977-12-08 1980-05-06 Eastman Kodak Company Electrically activated recording material and process
JPS5821251B2 (ja) * 1978-08-28 1983-04-28 旭化成株式会社 乾式画像形成材料

Also Published As

Publication number Publication date
ATA205380A (de) 1991-06-15
NL176979B (nl) 1985-02-01
JPS55153937A (en) 1980-12-01
US4442202A (en) 1984-04-10
AU5746780A (en) 1980-10-23
DE3014688C2 (nl) 1988-01-14
BE882774A (fr) 1980-10-14
IT1194649B (it) 1988-09-22
AT393918B (de) 1992-01-10
AU535623B2 (en) 1984-03-29
DK160847C (da) 1991-10-07
DE3014688A1 (de) 1980-10-23
FR2454641B1 (nl) 1985-05-17
IT8021407A0 (it) 1980-04-16
DK160847B (da) 1991-04-22
SE8002748L (sv) 1980-10-17
FR2454641A1 (fr) 1980-11-14
DK159680A (da) 1980-10-17
SE446565B (sv) 1986-09-22
GB2049971A (en) 1980-12-31
GB2049971B (en) 1983-05-18
NL176979C (nl) 1985-07-01
CH646533A5 (de) 1984-11-30
CA1144801A (en) 1983-04-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4332889A (en) Post-activation type dry image forming material
US4123282A (en) Photothermographic toners
EP0067638B1 (en) Image enhancement of photothermographic elements
JP2911637B2 (ja) 熱写真材料
JP2648774B2 (ja) ポジ型光熱写真材料
JPH09509503A (ja) 写真および光熱写真物品用ハレーション防止およびアキュタンス(acutance)物質としてのジヒドロペリミジンスクエア酸錯体染料
US4271263A (en) Thermally developable photosensitive compositions containing acutance agents
JP2653680B2 (ja) フオトサーモグラフイ乳剤
US4396712A (en) Dry image forming material
EP0107093B1 (en) Photothermographic recording material comprising a substituted triazine stabilizer precursor compound
NL8002189A (nl) Droog beeldvormend materiaal van het na-activerings- type.
GB2085609A (en) Heat-developable photosensitive material
JP2003107629A (ja) 熱現像型材料及び可視画像形成方法
CA1325914C (en) Photothermographic emulsions having stable color forming developers
EP0194026B1 (en) Photothermographic stabilizers for syringaldazine leuco dyes
CA1280442C (en) Stabilization of ketazine dyes
CA1120764A (en) Dry image forming material containing an organic silver salt oxidizing agent and a substituted 3-pyrazolin-5-one
EP0029837B1 (en) Photothermographic stabilizers
JP2911639B2 (ja) 熱写真材料
US4308379A (en) Acutance agents for use in thermally developable photosensitive compositions
CA1133905A (en) Thermolabile acutance dyes
GB2094016A (en) Stabilization of photothermographic emulsions
JPS63502374A (ja) 熱的に現像可能な感光性シート材料
CA1139149A (en) Dry silver photo-sensitive composition containing a 1-alkyl-4-nitromethylene-quinolane yellow acutance dye
JPS5824773B2 (ja) 乾式画像形成材料

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee